Buurten 02 2014

16
BUURTEN SINT-GENESIUS-RODE • JAARGANG 16, NR 2 • FEBRUARI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW ‘DE RAND’ België - Belgique P.B. - P.P. 1640 Sint-Genesius-Rode 1 BC 3352 14-15 Er beweegt wat in de faciliteitengemeenten 2 Aandacht voor groen, verkeer en verenigingen 10-11 Wannes Cappelle zonder zijn Zesde Metaal ‘Ik wil het publiek én mezelf verrassen’ 6-7 Nieuwbouw De Groene Linde schiet goed op ‘Vlindervorm vergroot het samenlevingsgevoel’ afgiftekantoor sint-genesius-rode P 008347 © TDW

description

 

Transcript of Buurten 02 2014

Page 1: Buurten 02 2014

BUURTENSINT-GENESIUS-RODE • JAARGANG 16, NR 2 • FEBRUARI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW ‘DE RAND’

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1640 Sint-Genesius-Rode 1BC 3352

14-15Er beweegt wat in de faciliteitengemeenten

2Aandacht voor groen, verkeer en verenigingen

10-11Wannes Cappelle zonder zijn Zesde Metaal‘Ik wil het publiek én mezelf verrassen’

6-7 Nieuwbouw De Groene Linde schiet goed op‘Vlindervorm vergroot het samenlevingsgevoel’

afgiftekan

toor sin

t-genesiu

s-rode

P 008347

© T

DW

Page 2: Buurten 02 2014

2

UIT DE GEMEENTE

Meerderheid presenteert meerjarenplanning

Aandacht voor groen, verkeer en verenigingenDe komende jaren wil het schepencollege een en ander veranderen in Sint-Genesius-Rode. Dat blijkt uit de strategische meerjarenplanning die ons een blik op de toekomst geeft. We pikken er een aantal zaken uit.

MobiliteitSint-Genesius-Rode wil zich de komende jaren inzetten voor een veilige verkeersomgeving. Het gemeentebestuur wil hierbij het STOP-principe hanteren: Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privévervoer moeten in die volgorde alle ruimte krijgen. De gemeente wil een beter parkeerbeleid voeren om onder andere de parkeerproblemen aan het station aan te pakken, maar ook in de handelscentra zoals de Middenhut en het dorpscentrum. In verschillende wijken komen er snelheidsbeperkingen. Dit jaar zal werk worden gemaakt van een betere signalisatie van de parkeerruimtes, schoolomgevingen worden veiliger gemaakt met eenvoudige ingrepen en trage wegen worden heraangelegd.

Openbare werkenDe heraanleg van het centrum staat ook in de plannen. Dat dossier heeft al een lange baard, maar het schepencollege kondigt nu aan dat de heraanleg van de dorpskern in 2015 en 2016 zal gebeuren. Er zal een ondergronds waterbekken worden aangelegd en handelaars en inwoners zullen actief betrokken worden. Ook de heraanleg van het Koningsplein staat op de agenda. De studies voor beide projecten starten nog dit jaar. De Zoniënwoudlaan wordt een prioriteit de komende zes jaar. Er wordt een nieuw fietspad aangelegd. De gemeente gaat investeren in het herstellen van voet- en fietspaden en wil dat op een efficiëntere manier doen om te vermijden dat verschillende werken voor extra hinder zorgen. Sint-Genesius-Rode hoopt op een goede samenwerking met het Vlaams Gewest voor de heraanleg van de Waterloosesteenweg, die er nu troosteloos bijligt. Voor de aanpak van de wateroverlast worden erosiepoelen aangelegd, zodat er minder kans is op overstromingen. Er zijn al twee dergelijke poelen in de gemeente; in de IJsvogellaan wordt er dit jaar een derde aangelegd. In 2015 volgt een vierde poel in de Priorijlaan.

CommunicatieDe Rodenaren moeten beter geïnformeerd worden volgens het schepencollege en dus worden de gemeentekrant en de website uitgebouwd. Voor de website wordt er jaarlijks 25.000 euro ingeschreven. De aanpassingen op de website zullen volgens het college snel te zien zijn. De site moet actueel blijven en het infoblad moet aantrekkelijker gemaakt worden. Intussen krijgen nieuwe inwoners een welkomst-pakket waarbij ze alle informatie krijgen over wat er in hun nieuwe gemeente te beleven valt. De gemeente wil ook het verenigingsleven ondersteunen.

MilieuBij openbare aanbestedingen wil de gemeente criteria hanteren waarbij werken of leveringen voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria. Met kleinere ingrepen wil de gemeente de natuurgebieden op het grondgebied in ere herstellen of verzekeren. Intussen is Sint-Genesius-Rode toegetreden tot het Regionaal Landschap en op het contai-nerpark is er voortaan een betalend en een niet-betalend gedeelte. Er is nog werk aan de winkel omdat nog heel wat Rodenaren een gescheiden aansluiting moeten krijgen voor hun afvalwater. Daarvoor wordt dit jaar een subsidieregle-ment opgemaakt.

GebouwenSint-Genesius-Rode wil de komende jaren heel wat herstel-lingen uitvoeren om zo de onderhoudskosten van het patrimonium onder controle te houden. In het zwembad Wauterbos wordt onderzocht welke maatregelen energie kunnen besparen. Het sanitair en de gang van het cultureel centrum Wauterbos worden vernieuwd en in een zaal worden aanpassingswerken uitgevoerd om een dansvereni-ging te kunnen verwelkomen. Het gemeentebestuur wil het cultureel centrum aantrekkelijker maken en wil feedback van verenigingen om hun behoeften te weten te komen. Aan de school in de Vredelaan worden werken gepland. De verbouwingen aan de kleuterklassen zijn gepland voor 2015. Voor de voetballiefhebbers: de bovenlaag van het kunstgras-veld wordt vervangen.

Sport en jeugdOok de nieuwe jeugd- en sportdienst wordt opgestart. Het gemeentebestuur kondigt aan dat het voortaan een echt sport- en jeugdbeleid wil voeren. De jeugdraad en de sportraad moeten ervoor zorgen dat alle verenigingen een stem krijgen in het beleid. Het gemeentebestuur belooft om niet alleen voor financiële en logistieke steun te zorgen, maar hen ook te helpen bij de organisatie van activiteiten. Het subsidiereglement is aangepast en het uitleenbare materiaal wordt opgefrist. De scholenveldloop, de jogging in Ro, de zwemmarathon, de paaseierenraap, de jeugdhappe-ning en de Roefeldag zullen de komende jaren worden georganiseerd.

Bart Kerckhoven

Page 3: Buurten 02 2014

3

Hoeve Hof-ten-Hout

OUD-NIEUW

Samen met de Boesdaalhoeve is het Hof-ten-Hout een van de oudste hoeves van de gemeente. Van deze laatste boerderij vinden we in het archief verschillende vermeldingen uit de zeventiende eeuw. Vermoedelijk ontstond ze in de middeleeuwen uit een kleine nederzetting aan de rand van het Zoniënwoud. De hoeve is volledig gesloten en de binnenplaats betreed je via twee overdekte ingangen. Op de foto’s zien we de zuidelijke poort. Het boerenburgerhuis werd enkele jaren geleden geteisterd door brand, maar met smaak en originele interieurelementen gerestau-reerd. Op de gevel vinden we de jaarankers A° 1750. De voor-deur van het woonhuis is bekroond met een lijst en rondboog uit arkoze. Deze steensoort, die voornamelijk gewonnen werd in Tubize en Klabbeek, heeft een typische lichte, blauwgroene kleur. Tegen de landschuur werd een garage gebouwd in snel-bouwsteen, wat het geheel ontsiert. Toch behield de hoeve in zijn geheel na honderd jaar zijn charmante uiterlijk.

PS: Een wakkere Rodenaar merkte iets op in het artikel over de Sint-Annahoeve (verschenen in buurten van januari). Het gehucht dat je op de achtergrond van de postkaart kan zien, is niet de Middenhut. Mogelijk is het de verkaveling van de Grote Hut of het kasteel van generaal Le Charlier, dat later werd afgebroken. Met dank aan J. Denayer.

Tekst: Jan De CockFoto: Johan Stoffels

SprokkelsDe voorbije kerstmarkt was een succes. Er daagde aardig wat volk op, ondanks de vergelijkbare activiteit 200 meter verder op het Winderickxplein in Alsemberg. Het concert van Voice Male in de kerk was een voltreffer met zo’n 400 toeschouwers en de optredens van onze dansverenigingen lokten een heleboel geïnteresseerden. De hoeve blijft op dezelfde plaats staan, maar voortaan is het adres van GC de Boesdaalhoeve Toekomstlaan 32B. Hopelijk kan hiermee het verkeer in de Hoevestraat ingetoomd worden. De gemeente zal de ingang aan de Toekomstlaan toegankelij-ker maken en beter verlichten. Het rommelt behoorlijk binnen het FDF en in buurgemeente Linkebeek, waar de waarnemende burgemeester en FDF-kopstuk Damien Thiéry beslist heeft over te stappen van het FDF naar de MR. Eerste schepen en ondervoorzitter van het FDF, Valérie Geeurickx, verlaat eveneens het FDF en zal voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad van Linkebeek zetelen. In Wemmel beslissen vijf Franstalige raadsleden van de overwegend Franstalige Lijst van de Burgemeester zich van de lijst te distantiëren omdat ze het veroorzaken van communautaire problemen door partijge-noten beu zijn … Je zou zo zeggen: er beweegt wat. In Rode blijft alles – voorlopig? – rustig. In Sint-Pieters-Leeuw wordt intussen in 37 % van de gezinnen geen Nederlands meer gesproken, waardoor de gemeente taallessen organiseert voor anderstalige ouders die hun kind naar het Nederlandstalige onderwijs sturen. De Belgi-sche nationale ploegen doen het meer dan behoorlijk. We scoren niet alleen in het voetbal, maar maken nu ook faam in het mannen- en vrouwenvolleybal en de bobsleewereld. Niet verwonderlijk als het team van de Belgian Bullets opduikt met een atlete die Elfje heet … Met zo’n naam moet je wel voor een wintersport kiezen.

Page 4: Buurten 02 2014

4

Al van in de kleuterschool kan Cindy Van Dijck lezen. Haar broer die zestien maanden ouder is, zat toen in het eerste leerjaar. Ze leerde samen met hem lezen. Sinds dat vlot genoeg ging, verslond ze leesboeken voor kinderen. In buurten stelt ze deze maand drie boeken voor die nu voor haar van belang zijn.

Cindy Van Dijck

‘Ik wil kunnen doorlezen, anders begin ik er niet aan’

DE DRIE VAN ...

‘Op mijn vijfde was ik een trouwe bezoeker van de bibliotheek’, vertelt Van Dijck. ‘Bijna wekelijks leende ik boeken: geen prentenboeken voor kleuters, maar leesboeken. Tijdens mijn loopbaan in de lagere school bleef de bibliotheek een plek waar je me vaak tegen het lijf kon lopen. Naarmate ik ouder werd, namen mijn hobby’s buitenshuis toe en kwam ik minder aan lezen toe.’

‘De laatste jaren las ik vooral tijdens vakanties. Ik wil een boek op korte tijd uit kunnen lezen, anders begin ik er liever niet aan’, stelt Van Dijck. ‘Ik zou graag vaker tijd hebben om met een boek in de zetel neer te ploffen: stilte in huis, een koffie en een goed boek.’

Het DuivelskindMaria Genova‘Het afgelopen jaar las ik Het Duivelskind. Daarin beschrijft Genova het schokkende levensverhaal van Angel Van der Vecht. Van der Vecht vertelt over de mishandeling en het misbruik in haar leven. Merkwaardig is het falende jeugdzorgsys-teem. Ik kon amper geloven dat dergelijke toestanden in de praktijk voorkomen. Het is een boek dat enorm bij blijft en dat je in één ruk wil uitlezen.’

SpoorloosLuc Deflo‘Deflo behoort tot de top van de Vlaamse misdaadauteurs, en ook tot mijn top. Ik las bijna al zijn boeken en heb intussen enkele van zijn werken in mijn boekenkast staan. Spoorloos bleef me het meeste bij, al wou ik dat ik meerdere van zijn boeken kon vermelden. Deflo schrijft korte ritmische zinnen, zorgt voor een flitsende spanning en laat nauwelijks tijd om te ademen: een vlotte stijl die me enorm aanspreekt.’

Dagelijkse kostJeroen Meus‘De laatste jaren ben ik minder aan lezen toegekomen, maar dat wil niet zeggen dat ik geen boek opensloeg. De boeken die ik het vaakst in mijn handen had, waren kookboeken. Daarom neem ik de kookboeken van Meus op in deze rubriek. Ik ben een grote fan. Makke-lijke recepten en leuke boeken om in te bladeren en kookinspiratie op te doen, tot grote vreugde van familie en vrienden.’

OproepWil je ook graag jouw drie favoriete boeken voorstellen in buurten? Geef dan voor 7 februari een seintje via [email protected]. Wie weet komen jouw drie aanraders binnenkort wel in deze gemeenschapskrant.

© T

ine

De

Wild

e

Page 5: Buurten 02 2014

5

Op 4 augustus 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De volgende Nacht van de Geschiedenis, georgani-seerd door de Davidsfondsafdelingen van Rode en Beersel, heeft als thema WOI. Alles komt aan bod: het soldatenleven, de moei-lijkheden tijdens de bezetting, de rantsoene-ringen, de Vlaamse beweging ... De Nacht van de Geschiedenis vindt plaats op dinsdag 25 maart om 20 uur in de Genesiuskerk. Naast een lezing door Jan De Cock is er een tentoonstelling over de oud-strijders en het leven tijdens de bezetting.

We zoeken nog naar sporen van de Grote Oorlog in Rode: bidprentjes van gesneuvelde soldaten, brieven, foto’s, getuigenissen, objecten, obushulzen, militaire documenten … Als je aan dit project meewerkt, geef je ze tijdelijk in bruikleen, zodat ze gefotografeerd of ingescand kunnen worden voor de tentoonstelling. Over de volgende gesneuvel-den en oud-strijders zoeken we meer infor-matie.

Op het gedenkteken op het dorpsplein komen de volgende gesneuvelden voor: Prosper Clerens, Jan-Baptist Debremaeker, Frans Degreef, Jaak Despiegeleer, Pieter Fabri, Jan-Baptist Hannaert, Jaak Heymans, Jan-Baptist Lonbois, Jan-Leopold Maes, Jan-Baptist Marchal, Frans Michils, Antoon Mosselmans, Jan-Baptiste Peetroons, Hendrik Petit, Frans Sermon, Jan-Baptist Swaelens, Hendrik Swalens, Jan-Frans Tondeur, Jan-Baptist Vandenplasch en Pieter Vandergucht.

De meeste van de onderstaande Rodense oud-strijders waren in het bezit van een Vuurkaart ‘14-‘18 en werden opgenomen in het Guldenboek der Vuurkaart, een van de meest volledige lijsten van oorlogsveteranen:Jacques Annon, Gustave J. E. Blondel, François Boulangier, André A.-Th. (graaf ) De Jonghe D’Ardoye, Joseph-H.-H.-E. De Sutter, Constant Engels, Egide Engels, Pieter Engels, Raphaël Faugeras, Thomas Hannaert, Georges Florijn, Pierre Fellemas, Ernest Hazard, François J. Hernalsteen, Henri Jacobs, Arthur-G.-C. Lermusieaux, Jean-Baptiste Lonbois, Ch.-Jean-Baptiste Mosselmans, Jean-Baptiste Mosselmans, Joseph Mostin, Emile L. V. M. Peten, Jozef Petroons, Etienne C. R. Gh. M. (baron) Rolin, Jean Rozet, Jean-Baptiste Stoffels, Joseph Swaelus, Alphonse Van De Gaer, Chrétien Van Haelen, Sébastien Van Isterdael, Jean Vanneste, Jean-Baptiste Vander-gucht, Sébastien Vandenplas, Louis-X. Vanermen, Pierre Vanhessen, Alfred M. G. Verhoeven, Philippe Vastiau en Henri-J. Waroux.

Wie informatie over deze personen bezit, kan contact opnemen met Jan De Cock op 0476 46 53 06 of via mail: [email protected].

OproepEen klein dorp in de Grote OorlogSint-Genesius-Rode ‘14-‘18

Speelse taalstage Nederlands met Circus Babbelkous

De schoolvakanties zijn voor kinderen het ideale moment om deel te nemen aan leuke activiteiten. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, zijn er creatieve en leerrijke taalstages met als thema het circus. Een gevarieerd pro-gramma van muzische activiteiten en bewegingsopdrachten zorgt voor een uitdagende en unieke week.

De kinderen knutselen, zingen, bewegen en maken kennis met de hele circusfamilie. Ondertussen leren de kinderen op een originele manier omgaan met de Nederlandse taal. ‘Ze leren op een speelse manier woorden in het Nederlands, die ze achteraf nog kunnen gebruiken op school of met vriendjes. Dat gebeurt zonder dat ze het goed beseffen omdat het in interactie met anderen en tijdens een activiteit of opdracht gebeurt’, vertelt Ellen Colson, verantwoorde-lijke voor Babbelkous en Babbeltuur. De activiteiten zijn afgestemd op de leeftijd en het taalniveau van de groep. Aan het einde van de week staat een première van hun persoonlijke circusvoorstelling op het programma.

Paasvakantie: 7 tot 11 april Kraainem - GC de Lijsterbes [email protected] - 02 721 28 06 Linkebeek - GC de Moelie [email protected] - 02 380 77 51

Zomervakantie: 30 juni tot 4 juli Sint-Genesius-Rode - GC de Boesdaalhoeve [email protected] - 02 381 14 51 Wemmel - GC de Zandloper [email protected] - 02 460 73 24

Zomervakantie: 18 tot 22 augustus Wezembeek-Oppem - GC de Kam [email protected] - 02 731 43 31 Jezus-Eik (Overijse) - GC de Bosuil [email protected] - 02 657 31 79

Inschrijven doe je via www.babbelkous.be.

VERENIGINGSNIEUWS

Page 6: Buurten 02 2014

6

Nieuwbouw De Groene Linde schiet goed op

‘Vlindervorm vergroot het samenlevingsgevoel’

De nieuwbouw van het woonzorgcentrum De Groene Linde in de Zoniënwoudlaan 68 in Sint-Genesius-Rode schiet goed op. ‘De ruwbouw is zo goed als af en nu starten de werken aan het dak. In het voorjaar zal het gebouw, dat in vlindervorm wordt opgetrok-ken, winddicht zijn’, zegt directrice Els Wets van het woon- en zorgcentrum. Het nieuwbouwproject kost zo’n 13 miljoen euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).

Woonzorgcentrum De Groene Linde staat voor grote veranderingen. Het oude gebouw, dat dateert uit 1978, voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Omdat een totale renovatie niet werkbaar bleek, werd er gekozen voor nieuwbouw.

Vlinder met voordelen ‘Het nieuwe gebouw, in de vorm van een vlinder, komt achter het diensten-centrum De Boomgaard’, gaat Wets van start. ‘Het dienstencentrum en de afdeling met 28 woongelegenheden die

zich erboven bevindt, blijven behou-den. De ingang van het dienstencen-trum wordt de hoofdingang van De Groene Linde, van waar een doorgang je naar het achterliggende gebouw brengt. Een gebouw in de vorm van een vlinder is niet voor de hand liggend, maar heeft wel enkele belang-rijke voordelen. Door de zes eenhe-den wordt een aangename sfeer gecreëerd en vergroot het samenle-vingsgevoel. Het rustoord wil het familiale karakter zo veel mogelijk in de verf zetten, en met kleinere leefge-

meenschappen kan je dat doel beter bereiken. We willen een huiselijke sfeer creëren met kleinere leefruimtes voor veertien mensen met elk een eigen keuken. Met korte gangen vermijden we het ziekenhuiseffect dat bij lange rechte gangen ontstaat en laten we toe ontmoetingsruimtes te maken op elke verdieping.’

‘De speciale vorm zorgt ervoor dat elke kamer een hoekraam heeft voor maximale lichtinval. Een bijkomend voordeel is dat de brandweer bij

Page 7: Buurten 02 2014

noodgevallen gemakkelijk een eenheid kan afsluiten’, weet de directrice. OCMW-secretaris Steve Waeyaert pikt in: ‘We kiezen niet voor een verhoging van het aantal bedden, maar voor grotere kamers en betere leefbaarheid. Elke kamer zal minimaal 24 vierkante meter groot zijn, met plaats voor een klein salon en een comfortabele badkamer. Het rustoord zal 111 bedden tellen in plaats van 109 vandaag. Er komen twee bedden voor kortverblijf bij omdat er veel vraag naar is. De architect is Philippe Samyn, die onder meer het station van Leuven en het tankstation in Drogenbos heeft ontworpen. Hij hield rekening met de opmerkingen van zowel het personeel als de bewoners. Zo zullen de badkamers uitgerust worden met mobiele panelen om het werk van de verplegers en verzorgers te vergemakkelijken. Er komen nieuwe werkmethodes voor de personeels-leden – een honderdtal – omdat we in kleinere leefgroepen zullen werken.’

Omgeving onder handen ‘Het dierenpark blijft, maar wordt verplaatst. Dat is voor de bewoners een belangrijke voorwaarde. Het milieu verdient ook aandacht; de muren en het dak worden goed geïsoleerd en de koeling gebeurt met regenwater. Er wordt ook speciale aandacht gegeven aan de afdeling voor mensen met dementie. Die telt zo’n 28 mensen, voor wie een aangepaste afgesloten tuin zal worden inge-richt met niet-giftige planten die de zintuigen prikkelen. De omgeving van De Groene Linde wordt ook aangepakt, met nieuwe wandelpaden

voor rolstoelgebruikers zodat zij hier met familie en vrien-den kunnen wandelen zonder op de drukke Zoniënwoud-laan te moeten komen’, zegt secretaris Waeyaert.

Iets duurder Zal het rustoord duurder worden als verblijfplaats, omdat de nieuwe kamers groter zijn? Wets: ‘Er zal een prijsstijging komen voor de kamers, maar daarvoor krijgen de bewoners heel wat terug. Ze zitten ruimer en de dienstverlening wordt uitgebreid. De kamers krijgen flatscreentelevisies en de kabelvoorziening komt via het OCMW. Dat was vroeger niet het geval. We investeren in digitale televisie en denken aan een eigen videokanaal waarop de bewoners bijvoorbeeld het menu of de activiteiten van het dienstencentrum kunnen raadplegen.’

‘De activiteiten van het dienstencentrum blijven behouden – die worden zeer gewaardeerd – net als de activiteiten van het rustoord zelf. Zo is er elke week een groentekuis om de fijne motoriek te stimuleren, maar er zijn ook feestjes van eeuwelingen, een viertal keer per jaar brunch, een mossele-tentje, zomeractiviteiten zoals een ijsnamiddag, een barbecue en veel meer. Hiervoor zijn ook vrijwilligers nodig; die hebben we nooit genoeg. Mensen die geïnteres-seerd zijn, kunnen steeds contact met ons opnemen’, besluit de directrice.

Joris Herpol

7

© T

ine

De

Wild

e

KOKEN MET GREET

Benodigdheden voor 4 personen> 1 kg kalfsvlees voor blanquette > 300 g groenteblokjes (diepvries)> 2 wortelen> 3 stengels witte selder> 1 rode paprika> 1 groen pepertje> 1 bos platte peterselie> 2 teentjes knoflook> 2 uien> 1,5 liter kippenbouillon> 70 g tomatenpuree> 1 blaadje laurier> 2 kruidnagels> peper en zout> 500 g tagliatelle

Bereiding> Doe het kalfsvlees in een kookpot, samen met 1 fijnge-

snipperde ui, de kruidnagels, het laurierblad en de diepgevroren groenteblokjes.

> Overgiet met de kippenbouillon en laat 1 uur en 15 minuten gaar worden op een zacht vuurtje.

> Haal het vlees uit de kookpot en giet de bouillon door een zeef in een kom. Zet opzij.

> Doe het vlees opnieuw in de kookpot, samen met 1 ui (in ringen), de gesneden wortels, de selderstukjes, de paprikareepjes, het pepertje (zonder pitten) en de fijngesnipperde knoflook.

> Overgiet met de gezeefde bouillon tot alles onderstaat en roer er de tomatenpuree onder.

> Breng op smaak met peper en zout en laat nog 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

> Kook de tagliatelle.> Maak een nestje tagliatelle in het midden van het bord

en schep er de blanquette op.> Bestrooi met peterselie.

Smakelijk,Greet

Kalfsblanquette op z’n Italiaans

Page 8: Buurten 02 2014

8

ACTIVITEITENKALENDER

WANNEER WAT / WIE WAAR

FEBRUARIzo 2 9.30 Start reeks Muziekkriebels voor kleuters / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

ma 3 15.15 Voordracht Filosofie van de kosmologie / UPV Zoniën West Dienstencentrum De Boomgaard

di 4 13.30 Koken: zoete lekkernijen / Femma Rode (ook om 19.30 uur) Ons Parochiehuis

do 6 19.00 Donderdag, veggiedag / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

za 8 16.30 Eerste Smulfestijn / Giants Dansschool Ons Parochiehuis

za 8 17.30 Eetfestijn / Oudervereniging OLV OLV-instituut

zo 9 11.30 Eerste Smulfestijn / Giants Dansschool Ons Parochiehuis

zo 9 11.30 Eetfestijn / Oudervereniging OLV OLV-instituut

ma 10 13.30 Sjaaltjes knopen / Femma Rode (ook om 19.30 uur) Party to Style

VERENIGINGSNIEUWS

Zoete lekkernijenFemma Rodedinsdag 4 februari13.30 en 19.30 uur – Ons Parochiehuis

Haal je ovenwanten, deegkommen en kloppers uit de kast, want bakken is hipper dan ooit. Na de citroentaart, de ananastatin en de death by chocolate, kon een vervolg niet uitblijven. Deze workshop zit vol leuke taartjes waar je vrolijk van wordt – en niet alleen tijdens het smullen van je gebakje. Het plezier zit ook in het bereiden, de geur van het bakken en het prachtige eindresultaat. Het zijn recepten die iedereen aankan. Bij deze activiteit hoort het boekje Bakken voor zoetebekken, dat je kan kopen tijdens de activiteit.

Prijs: 8 euro (basisprijs), 5 euro (Femma-pas). De kosten voor de ingrediënten worden onder de deelnemers verrekend.

Meer info: 02 380 65 48 of [email protected]

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de oudervereniging haar eetfestijn in de lokalen van de school. Het eetfestijn vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 februari vanaf 17.30 uur en op zondag 9 februari vanaf 11.30 uur. Er zijn kinderschotels

Vzw Baobab schenkt een balafoon aan school Wauterbos

De lagere school Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode mag trots zijn op haar actie Al rollend en glijdend in en rond de school. Met de afgelegde rondjes sprokkelden ze maar liefst 2.232 euro bij elkaar voor vzw Baobab.

Meester Vital overhandigde de waardevolle cheque en school Wauterbos werd door de plaatselijke bevolking van Fandan in Senegal voor haar inzet beloond met een balafoon – een West-Afrikaans slaginstrument dat lijkt op een marimba of xylofoon. Met het geld kan de vzw nieuw schoolmateriaal kopen en de kinderen van Fandan en de omliggende dorpen kunnen leren lezen en schrijven. Het schooltje is uitgerust met twee klassen en heeft een zestigtal kinderen tussen vier en veertien jaar onder zijn hoede.

Bedankt Wauterbos!

EetfestijnOudervereniging OLV8 en 9 februariO.L.V.-instituut

vanaf 6 euro en gerechten voor volwassenen vanaf 10 euro. Dit is de ideale gelegenheid voor leerlingen, oud-leerlingen, ouders, sympathisanten, leerkrachten en directies om elkaar te ontmoeten in een aangename en smakelijke sfeer.

Page 9: Buurten 02 2014

9

di 11 13.30 Creanamiddag / Femma Rode Ons Parochiehuis

wo 12 15.00 Voorleesuurtje / de Bib de Bib

do 13 19.00 Stijlvolle decoratie met powertex / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

do 13 20.30 Tableau Nr. 11 Marathon Five-O / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

zo 16 9.30 Theater De Maan Neuzen / GC de Boesdaalhoeve (ook om 11 en 15 uur) GC de Boesdaalhoeve

zo 16 14.00 Knoppennatuurwandeling / Natuurpunt Rode Zevenbronnen (molen Bronstraat)

wo 19 19.00 Stijlvolle decoratie met powertex / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

za 22 20.00 Steven Mahieu Maniak / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

wo 26 15.00 Voorleesuurtje / de Bib de Bib

do 27 19.00 Stijlvolle decoratie met powertex / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

do 27 20.30 Wannes Cappelle Zonder niemand / GC de Boesdaalhoeve GC de Boesdaalhoeve

Low impact man geeft tips om ecologische voetafdruk te reducerenGLTT-CVO en vzw ‘de Rand’donderdag 20 maart lezing

Steven Vromman is bekend als low impact man. In een documentaire voor Canvas kon het publiek zien hoe hij zijn leven veranderde en zijn ecologische voetafdruk minimali-seerde. Vromman en zijn familie wekten elektriciteit op met de fiets, reisden met een vrachtschip naar Zweden en gebruikten regenwater voor de afwas. Zijn ecologische voetafdruk werd op die manier beduidend kleiner. ‘We gebruiken nu bijna vijf planeten, maar we hebben er maar één. We zijn eigenlijk aan het lenen’, stelt hij. Hij schreef ook twee boeken: Low Impact Man, met veel nuttige tips en weblinks en We hebben maar één planeet, een kinderboek om kinderen bewust te leren omgaan met het milieu.

De afdeling Nederlands van het GLTT-CVO en vzw ‘de Rand’ organiseren deze avond voor volwassen cursisten Nederlands. Ook niet-cursisten zijn erg welkom om naar de ongetwijfeld boeiende tips van Vromman te komen luisteren.

Duur: 70 min.

Tickets en meer info: 02 381 14 51, [email protected] of www.deboesdaalhoeve.be Cursisten Nederlands van het GLTT-CVO kunnen informatie vragen en tickets reserveren via hun leerkracht.

19.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro of een Randuitcheque

© T

hiba

ult

Gre

goir

e/R

ead

My

Lip

s

KinderhoogdagCultuurfestival voor familieszondag 1 juni

Een Kinderhoogdag is een cul-tuurfestival voor families met op het programma prikkelende theatervoorstellingen, creatieve workshops, doorlopende animatie, bijzondere vertellingen en zoveel meer. Op een originele manier ontdekken kinderen tussen 3 en 12 jaar, hun ouders en iedereen die hen graag wil vergezellen, dat cultuur plezant is. Het programma is zo samengesteld dat ook anders-taligen kunnen participeren.

Meer info vanaf 10 maart.

vanaf 13 uur - FeliXart Museum Drogenbos

Page 10: Buurten 02 2014

10

© T

ine

De

Wild

e

Wannes Cappelle zonder zijn Zesde Metaal

‘Ik wil het publiek én mezelf verrassen’

Sinds hij met Ploegsteert, het tweede album van ‘zijn’ Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer achter de microfoon weg te slaan. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkerskwartet, zoekt hij de komende maanden de intimiteit op van zijn geliefde huiskamerconcerten. Gewapend met enkel zijn gitaar en ontwapenend met eerlijkheid en humor. Alleen is de tijd rijp voor een meer uit de kluiten gewassen huiskamer: het theater. Op 27 februari staat Cappelle met Zonder niemand op de planken in de Boesdaalhoeve.

‘De tournee heet Zonder niemand. Het is een titel die de volledige lading dekt. Ik begon vijftien jaar geleden met solo-optredens. Het was een droom om zoiets opnieuw te kunnen doen. Ik had het gevoel dat de tijd er nu rijp voor was. Hier had ik zo veel zin in’, vertelt hij enthousiast. ‘Ik heb de afgelopen jaren af en toe huiskamer-concerten gedaan en ik merkte dat die formule aansloeg. Solo spelen zorgt voor een andere beleving bij mezelf dan wanneer ik met de groep speel. Het is een leuke afwisseling: veel intiemer en kaler. Het is ook fijn om meer tijd te nemen om te vertellen tussen de nummers door.’

‘Ik doe volledig mijn goesting’ ‘Ik sta moederziel alleen op het podium met mijn gitaar, wat het spannend maakt. Ik heb bewust niet gezocht naar oplossingen om dat alleen-zijn of die soberheid te doorbreken. Tegenwoor-dig kan je een drumcomputer gebrui-ken of wat loops laten meelopen, maar daar ik heb me bewust van afgehou-den. Ik wil het zo naakt mogelijk doen. Het is net een geluk die beperking te hebben; je kan je nergens achter verstoppen. Dat loopt meestal goed af. (lacht) Ik kan volledig mijn goesting doen; ik heb alle ruimte op het podium voor mezelf en beslis zelf wat er gebeurt. Ik moet geen rekening

houden met gezelschap; ik heb enkel het publiek. Ik wil zowel hen als mezelf blijven verrassen’, stelt Cappelle.

Tussendoortje ‘De tour is een opstapje naar de nieuwe ep die ik gemaakt heb. Op het schijfje staan vijf liedjes. Misschien is het een tussen-doortje naar wat zal komen: de derde plaat van Het Zesde Metaal. Er zijn een paar nummers bij die al lang meegaan op onze liveconcerten of als ik solo speel. Die nummers pasten nooit op een plaat van Het Zesde Metaal, dus hebben we ze gebundeld op een plaatje in een andere bezetting. Enkel een contrabas en een gitaar zijn op de ep te horen. Van in het

Page 11: Buurten 02 2014

11

© T

ine

De

Wild

e

Wannes Cappelle SoloZonder niemanddonderdag 27 februarimuziek

www.hetzesdemetaal.be

20.30 uur – GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basisprijs)

Tableau nr. 11Marathon Five-Odonderdag 13 februaritheater

Marathon Five-O is een komedie over vriendschap en obsessie van Bert Cosemans en Bart Van Avermaet. Het is het langverwachte vervolg op de succesvolle voorstelling Marathon uit 2007. Na jaren komen de hoofdperso-nages Fred en Bob elkaar weer tegen.

Ze zijn nu vijftigers en om een of andere absurde reden besluiten ze opnieuw samen te trainen. Deze keer zal het hen goed doen. Deze keer zal het hun leven veranderen. Een must see voor alle joggers en lamzakken.

www.tableaunr1.be

Bert Cosemans en Bart Van Avermaet (spel), Robert Sian (regie), Tony Dunham en Robert Sian (tekst)

20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basisprijs), 13 euro (groep), 10 euro (student)

NIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

Muziekkriebels voor kleutersOnthaal- en eerste kleuterklas2, 9, 16 en 23 februarifamilieEls Buyle is kind aan huis in GC de Boesdaalhoeve. Op zondagvoormiddag verwelkomt ze de jongste kleuters met mama of papa om te genieten van elkaars plezier in muziek. Kinderen worden geboren met een natuurlijke

gevoeligheid voor muziek. Muziek-kriebels wil die gevoeligheid aanspre-ken, stimuleren en tot ontwikkeling brengen. De leefwereld en ontwikke-ling van kinderen staan centraal.

Onthaalklas 9.30 tot 10.15 uur, eerste kleuterklas 10.30 tot 11.15 uur - GC de BoesdaalhoevePrijs: 32 euro

Info en inschrijven: 02 381 14 51 of [email protected](maximaal tien kinderen per groep)

Nieuw adres

GC de Boesdaalhoeve heeft voortaan een nieuw adres: Toekomstlaan 32B, 1640 Sint-Genesius-Rode. Voor leveringen en artiesten blijft de toegang in de Hoevestraat behouden.

Niet in de buurt? Bel ons op 02 381 14 51 of mail naar [email protected] voor al jouw vragen.

begin was het de bedoeling om tijdens mijn soloconcerten enkele nummers live te spelen die volgend jaar op onze nieuwe full album komen te staan. Ik speel die nieuwe songs omdat het nu eenmaal leuk is een nieuw nummer te hebben. Zodra het klaar is, wil je het zo veel mogelijk live spelen. Als je het op een podium brengt, evolueert en groeit het verder. De liedjes beginnen zo een eigen leven te leiden en zetten zich stilaan maar zeker.’

Boventiteling om meer mensente verrassen ‘Het is opvallend; de concerten buiten West-Vlaanderen worden allemaal boventiteld in het Algemeen Nederlands. De ervaring leert me dat dit een meerwaarde betekent voor mensen die moeite hebben om het West-Vlaamse dialect te ontcijferen. Ik heb niet de indruk dat daardoor de charme van mijn teksten wegvalt. Ik paste die formule voor het eerst toe tijdens Maanziek, een voorstelling van Wouter Deprez waarin ik enkele liedjes mocht zingen. Ik heb goede herinneringen overgehouden aan die manier van werken en we kregen veel positieve reacties. Voor sommigen hoeven de tekstprojecties boven de scène niet omdat het de aandacht wegtrekt van de muziek, maar soms is het goed de teksten te zien verschijnen, omdat ze zo beter doordrin-gen in de hoofden van het publiek. Mensen leren liedjes soms helemaal anders kennen, wat niet slecht is.’ Cappelle verduidelijkt: ‘Ik spreek het publiek buiten West-Vlaanderen toe in mijn versie van het Algemeen Nederlands.’ (lacht)

‘De vorige plaat van Het Zesde Metaal, Ploeg-steert, werd goed onthaald en kreeg fijne recensies. Ik kan zeggen dat mijn leven sinds-dien veranderd is. Het is een pak gemakkelijker geworden. De tour na de eerste plaat leverde twee concerten op die zowat zestig man naar de zaal lokten. Het was iets waarvan ik niet gelukkiger werd. Door Ploegsteert zijn we veel meer kunnen gaan spelen, iets wat elke muzi-kant wil. Daar doen we het voor!’

Steven Verhamme

Page 12: Buurten 02 2014

Steven MahieuManiakzaterdag 22 februarihumor

De makers van Comedy Casino (Canvas) pikten Mahieu in 2011 op en lieten hem meteen de zesde reeks van het populaire comedyprogramma aftrappen. Twee weken later kaapte Mahieu zowel de jury- als de publieks-prijs weg op het prestigieuze Humoro-

logie Concours. In datzelfde jaar oogstte hij met Mahieustueus, zijn debuutshow, meteen mooie commen-taren. De voorstelling schopte het tot in de top van de comedyjaaroverzich-ten. Mahieu was ook te zien in de Canvasreeks Comedian vindt werk, waarin hij gedurende enkele dagen aan de slag ging bij vzw Arktos, een werking waar maatschappelijk kwets-bare jongeren met een moeilijke schoolcarrière kunnen herbronnen. Maniak is de tweede, veelbelovende, avondvullende voorstelling van de comedian.

www.stevenmahieu.be

Steven Mahieu (tekst en spel), Han Coucke (regie), 5to9 Management (productie)

20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 14 euro (basisprijs), 12 euro (groep), 10 euro (student)

Wannes Cappelle SoloZonder niemanddonderdag 27 februarimuziek

Sinds hij met Ploegsteert, het tweede album van ‘zijn’ Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer van achter de microfoon weg te slaan. Altijd trouw aan zijn eigen stijl en mijmerin-gen, maar o zo ontrouw aan vastge-

legde formules. Ook nu weer verandert Cappelle de instrumenten van schou-der. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkerskwartet, zoekt hij opnieuw de intimiteit van zijn geliefde huiska-merconcerten. Zonder iemand. Geen gezelschap, behalve dat van het publiek. Cappelle brengt zijn nummers als rasechte West-Vlaming in zijn thuistaal. Voor diegenen die de prachtige taal niet machtig zijn, wordt alles boventiteld in het Algemeen Nederlands.

20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basisprijs), 13 euro (groep), 10 euro (student)

12

NIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

Theater De MaanNeuzenzondag 16 februarifamilie

Neuzen is een knuffelige minislapstick-voorstelling gebaseerd op de leukste en schattigste momenten uit de productie Neuze neuze. Op een grote matras propvol kussenpoppen en XXL-bed-dengoed spelen twee actrices het verhaal van Juul en Vital. Een reis naar

de zon op een betoverende soundtrack van speelse keelgeluiden en originele gezangen van de Inuit. Met kussens, muziek en grijp-, smijt- en streelpop-pen brengt dit theaterproject een lach op het gezicht van elk kind. Voor 2- tot 4-jarigen.

9.30, 11 en 15 uur GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basisprijs), 6 euro (Gezinsbond)

Page 13: Buurten 02 2014

Mieke MievisMiekes Mysterieuze Lichaamdonderdag 13 maartvorming

Mieke Mievis ontleedt lichaamstaal. Wedden dat je binnen-kort onder de tafel kijkt tijdens een vergadering? Dat je leugenaars of mensen op de versiertoer sneller zal herken-nen? Een paar jaar geleden verdiepte Mievis zich intensief in de geheimen van de lichaamstaal. Honderden boeken en videotapes van wetenschappelijke proeven heeft ze gelezen en bekeken. Miekes Mysterieuze Lichaam is het resultaat van die studie. Mievis licht eerst de beginselen van de lichaams-

taal toe en ontleedt dan het lichaam van kop tot teen. Alles wat verbale communicatie verzwijgt, verklapt het lichaam. Wie de taal van het lichaam leert lezen, komt dus meer te weten over al die gevoelens die niet in woorden gevat worden.

20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (basisprijs), 10 euro (studenten en groepen)

NIEUWS UIT DE MOELIE Tickets en info: 02 380 77 51, [email protected], www.demoelie.be

The London QuartetBest of Britishdonderdag 6 februarimuziek - humorThe London Quartet staat voor virtuoos zingen, gecombineerd met Britse humor in een gemoedelijke sfeer. Dankzij de musical Blondel kwam het kwartet, dat in de jaren 80 ontstond als een studentengroep, in de publieke aandacht met meer dan 400 voorstellingen in de Londense West End. Van polyfonie tot popsongs, van madrigal tot McCartney. Overal ter wereld wilt het publiek hun uiteenlopend repertoire horen. Het viertal heeft intussen al meer dan 15 albums op hun palmares staan. Richard Bryan (contratenor), Steven Brooks (tenor), Mark Fleming (tenor), Michael Steffan (bariton)Meer info: www.thelondonquartet.com 20 uur - GC de MoelieTickets: 18 euro (basisprijs) 13

Tickets en info: 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.be

Foto Jonathan Knowles

Circusstagekinderen van 6 tot 12 jaar 7 tot 11 aprilvakantiepret

Wil je weten hoe het voelt om acrobaat of circusartiest te zijn? Dan schrijf je je gewoon in voor deze circusweek tijdens de paasvakantie. Je leert jongleren, fietsen op eenwielers, koorddansen, op een bal lopen … Vijf dagen word je ondergedompeld in de knotsgekke circuswereld. Niet enkel circustechnieken komen aan bod, we knutselen ook leuke attributen. Op vrijdag tonen de kleine circus-artiesten het publiek tot wat ze in staat zijn.

i.s.m. Cirkus in Beweging

elke dag van 9 tot 16 uur – GC de BoesdaalhoeveEr is opvang van 8 tot 9 uur en van 16 tot 17 uur.Prijs: 85 euro

Page 14: Buurten 02 2014

14

‘Er hangt ontspanning in de Vlaams-Brabantse lucht’, schreef Guido Fonteyn na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 in RandKrant. Anderhalf jaar later lijkt dat ook voor de faciliteitengemeenten te kloppen. De tijd van de harde confrontatie is voorbij.

Er beweegt wat

Die ontspanning las Fonteyn in de verkiezingsuitslag: slechts in twee van de dertien randgemeenten zonder faciliteiten boekten Franstalige lijsten een lichte winst. Ook een aantal tekenen op het terrein bevestigen die trend. ‘Het valt mij op hoezeer Franstaligen hun best doen om Nederlands te spreken. Ze beginnen dit plezierig te vinden.’ Fonteyn verklaart die veranderende houding

onder meer door het volgehouden positieve onthaalbeleid van organisaties zoals vzw ‘de Rand’. Bovendien ‘stelt de splitsing van het kiesarrondissement formeel een einde aan elke uitbreiding van Brussel’.

Aanzet tot ontspanningHoewel de uitslag van de gemeente-raadsverkiezingen van 2012 in de faciliteitengemeenten in eerste instan-

tie een heel ander beeld gaf dan in de rest van de Rand is er ook hier de laatste maanden een eerste aanzet tot ontspanning te merken.

Zo bewandelt burgemeester Alexis Calmeyn (CDH) in Drogenbos in zijn rustige vastheid verder het pad van de samenwerking tussen de taalgemeen-schappen. Voor Calmeyn blijft ‘één burger gelijk aan één citoyen’ en daar wijkt hij niet vanaf. De UF bleef bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Drogenbos steken op zes zetels, ondanks het feit dat er twee zetels meer te verdelen waren. Voorvrouw Co-rinne François van het FDF verloor meer dan vijftig stemmen en de scherpte waarmee het FDF in Drogen-bos uit de startblokken schoot in 2006 is wat weggeëbd.

In Wemmel verplichtte de spectacu-lair sterke uitslag van de Vlaamse/meertalige lijst een deel van de hopeloos verdeelde Franstalige een-heidslijst tot samenwerking. Na lange onderhandelingen werd daar een meerderheid gevonden die zich onder leiding van de nieuwe burgemeester Walter Vansteenkiste (onafhankelijke) achter een constructieve en positieve meerjarenplanning voor de gemeente schaart.

Hoewel de verkiezingsuitslag in Sint-Genesius-Rode de krachtsver-houding tussen Franstaligen en Nederlandstaligen bevestigde, riep de nieuwe burgemeester Pierre Rolin (CDH) van dag één op om beter en meer samen te werken. De gemeente wil een aantal slapende dossiers aanpakken en wil voortaan bijvoor-beeld ook zelf een jeugd- en sportbe-leidsplan uitwerken, een bestuursdaad waar vroeger achteloos aan voorbij werd gegaan. Hopelijk komt dit ook daadwerkelijk ten goede aan de plaatselijke jeugd- en sportverenigingen.

De vervanging van François Van Hoobrouck d’Aspre (FDF), de aange-duide burgemeester van Wezembeek-Oppem, was vooraf aangekondigd. Zijn opvolger Frédéric Petit (MR) zei meteen na zijn aanstelling als burge-meester in het publiek dat hij de taalwetten zal naleven en dat hij samenwerking op prijs stelt. Petit staat ook voor een zakelijker bestuur van zijn gemeente, in tegenstelling tot de

© F

C

Page 15: Buurten 02 2014

15

BUURTENis een uitgave van het gemeenschapscentrum de Boesdaal-hoeve en vzw ‘de Rand’. Buurten komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.

REDACTIEReindert De Schryver, Jan Decuypere, Greet Lebleu, Anne Sobrie, Johan Stoffels, Pascal VelkeneersEINDREDACTIESofie Roelandt, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rodetel. 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.be

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Eddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel

VOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGENPascal Velkeneers en Sandra Meert (onthaalmedewerkers), Pieter Moens (stafmedewerker) en Reindert De Schryver (centrumverantwoordelijke). Openingsuren: maandag van 13.30 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties tot 17 uur), dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur, woensdag van 13.30 tot 17 uur. Buurten wordt ondersteund door de afdeling Sint-Genesius-Rode/Beersel van de Orde van den Prince.

Je vindt deze editie en het volledige archief van buurten op www.deboesdaalhoeve.be.

RAND-NIEUWS

meer emotioneel-provocatieve en communautaire koers van zijn voorganger. Van Hoobrouck deelde zopas mee dat hij van de MR overstapt naar het FDF. Volgens eigen zeggen blijft hij wel ‘liberaal’.

De grootste verrassing kwam er echter uit het politiek verkalkte Linkebeek, waar de aangeduide burgemeester Damien Thiéry van het FDF is overgestapt naar de MR. Deze radicale voorman van het FDF, die in het verleden scherpe communautaire standpunten innam, is naar eigen zeggen overgestapt omdat het FDF niets heeft bereikt. ‘Nu BHV is gesplitst, heeft het geen zin om dat te blijven bekampen. Het is zo en het zal zo blijven, dat wordt niet teruggedraaid. Het heeft geen zin met het verleden bezig te zijn, we moeten vooruit kijken.’ In een ander interview zei hij ‘het beu te zijn om steeds geïsoleerd te staan’ en dat hij ‘wil samenwerken met de Nederlandsta-ligen’. Uit de giftige reacties over en weer tussen Olivier Maingain, de voorzitter van het FDF, en Damien Thiéry blijkt vooral dat Maingain de overstap niet kan verkroppen, waarschijnlijk omdat hij weet dat hiermee het FDF in de Rand een zware slag is toegebracht. Wat dit allemaal voor de gemeentepolitiek van Linkebeek zal beteke-nen, valt af te wachten. Thiéry maakte nooit een geheim van zijn federale ambities, maakte zelfs handig gebruik van zijn niet-benoe-ming als burgemeester en zijn communautaire standpunten om die ambities kracht bij te zetten en zegt nu ook dat hij achter zijn stand-punten blijft staan. Zopas maakte ook Valérie Geeurickx, eerste schepen in Linkebeek en een van de ondervoorzitters van het FDF, bekend uit het FDF te stappen en voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad te zetelen.

Het lijkt er dus op dat enkel in Kraainem niets beweegt. Hoewel, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kaapte de nieuwe, tweetalige lijst Kraainem-Unie meteen vier zetels weg. De aangeduide burge-meester Véronique Caprasse (FDF) en eerste schepen Arnold d’Oreye de Lantremange (FDF) laten de evolutie naar meer openheid schijn-baar rustig aan zich voorbijgaan en zijn in eerste instantie vooral bekommerd om hun nieuw administratief centrum, lees gemeente-huis, waarvan de bevolking niet wakker ligt. Achter de schermen is de Franstalige meerderheid hopeloos verdeeld. Volgens de afspraak zou halfweg deze legislatuur Elisabeth de Foestraets-d’Ursel (MR) de sjerp van Caprasse overnemen. Misschien dat er dan ook in Kraainem wat beweging komt in de positionering van de Franstalige meerder-heid?

Anderhalf jaar na de laatste gemeenteraadsverkiezingen en vijftig jaar na de invoering van de faciliteitenregeling beweegt er dus wat in de gemeenten met een bijzonder taalstatuut. Het lijkt erop dat het pad van de communautaire provocatie wordt verlaten voor de weg van overleg. Dat kan je gerust een vooruitgang noemen die deze gemeen-ten ten goede zou moeten komen. Het zal stap voor stap gaan en af en toe zal er nog wel eens gestruikeld worden, maar deze weg lijkt alleszins heilzamer dan die eeuwige zinloze communautaire carrou-sels. ‘De (nieuwe) inwoners blijken best vrede te nemen met het taalstatuut van hun gemeente, faciliteiten inbegrepen’, schrijft Fonteyn in een artikel over vijftig jaar faciliteiten in RandKrant van februari 2014. ‘De scherpe communautaire strijd is gestreden.’

Geert Selleslach

Page 16: Buurten 02 2014

‘Deze foto werd gemaakt op 6 januari om 15 uur 42 minuten en 10 seconden in de Zoniënwoud-laan. Al meer dan twee jaar, sinds de vernieuwing aan het Winde-rickxplein, ‘genieten’ de wegge-bruikers richting Alsemberg van

deze belemmerende rijsituatie. De gemeente Beersel lijkt elk voor-stel tot oplossing voor dit aan-

houdende fileprobleem naast zich neer te leggen. De bevolking aanvaardt voorlopig lijdzaam, maar er schijnt een gemeen-

schappelijke actie aan te komen.’

Tekst en foto: Johan Stoffels

RODE IN BEELD