Lopende Zaken september 2013

30
September 2013

description

A.V. Triathlon Clublad

Transcript of Lopende Zaken september 2013

Page 1: Lopende Zaken september 2013

S e p t e m b e r 2 0 1 3

Page 2: Lopende Zaken september 2013
Page 3: Lopende Zaken september 2013

a l g e m e e n 1

[ s e p t e m b e r 2 0 1 3 ]

van 2 2 m e i 2 0 1 3

Op 22 mei werd voor het eerst verga-derd na het aftreden van Lex als voorzit-ter op de ALV van 4 mei. Henk R. en Pietwaren verhinderd. Goed nieuws is datde vergadering werd bijgewoond doortwee dames die mogelijk in de toekomsthet bestuur zullen komen versterken.Nu de vereniging geen officiële voorzit-ter heeft moest er eerst een besluit ge-nomen worden over de manier waaropwe hiermee omgaan. Totdat er eennieuwe voorzitter is zal er sprake zijnvan een roulerend “technisch” voorzit-terschap. Elke drie maanden zal eenander bestuurslid (uitgezonderd de se-cretaris en de penningmeester) deze rolop zich nemen. Nu zal Jos dit doen. Deexterne contacten zullen bij Lex blijven.

Evenals in de vorige bestuursvergade-ring werd er gesproken over de verdelingvan de taken binnen het bestuur, medein verband met het afbouwen van hettakenpakket van Lex. Ook werd er terug-gekeken naar de ALV van 4 mei die in te-genstelling tot andere jaren nu opzaterdagochtend plaatsvond. Het be-stuur heeft de ALV als positief ervaren.De opkomst was naar tevredenheid en

er waren goede discussies. De zaterdag-ochtend kan vaker gebruikt worden voorcommunicatie en overleg met de leden.Besloten wordt ook dat de ALV een vastmoment in het jaar zal krijgen: de laat-ste zaterdag voor 30 april. Vanwege Ko-ningsdag op 27 april zal hierop volgendjaar direct al een uitzondering op wor-den gemaakt. Het wordt dan zaterdag19 april.

Verder wordt er gesproken over de vrij-willigersvergoedingen en in het bijzon-der de onkostenvergoedingen voortrainers. Het is de bedoeling dat de on-kostenvergoeding voor trainers meerwordt afgestemd op het opleidingsni-veau. Er moeten nog wat details wordenuitgewerkt en de besluitvorming wordtdoorgeschoven naar de volgende verga-dering.Daarna wordt de gang van zaken bij decommissies besproken. Bij de jeugd heb-ben twee trainers het Baanatletiektrai-ner 3 examen met succes afgerond. Injuni zullen er nog 5 trainers het examenafleggen (zij zijn inmiddels allen ge-slaagd!).

Cees van Tilburg

Page 4: Lopende Zaken september 2013

a l g e m e e n2

Page 5: Lopende Zaken september 2013

a l g e m e e n 3

V A N D E M E D I S C H E C O M M I S S I E . . .

Dor s t en uitdroging

Het is warm deze zomer. Door hittega je zweten en verlies je vocht. Jekrijgt dorst. Wat betekent dorst ei-genlijk voor je lichaam? En hoe kun jedit voorkomen tijdens het hardlopen?

Vo ch t t ek o r t

Dorst is een seintje in je hersenen datje een vochttekort hebt en dat jevochtpeil moet aanvullen. Vaak ben jedan al uitgedroogd als je dorst hebt.Beter is om het dorstgevoel voor tezijn. Bij een beginnend tekort zal hetlichaam het aanwezige vocht zo minmogelijk verloren laten gaan. Detranspiratie vermindert. Dat is on-wenselijk want zweten zorgt ervoordat de lichaamstemperatuur bijwarmte niet stijgt. Als je hardloopt,krijg je het juist warm dus dan loop jekans dat je je warmte niet kwijt raakt.Ook zullen de nieren minder urineproduceren. Weinig naar de wc moe-ten (minder dan eens per drie tot vijfuur) is dan ook een eerste teken vanuitdroging. Een ander gevolg is dat decellen uitdrogen. Er stroomt vocht uitde cellen naar de bloedbaan, zodat dehoeveelheid bloed en de bloeddrukop peil blijven.

Verwardh e i d

De hersencellen zijn eveneens gevoe-lig voor uitdroging. Uitdroging uitzich in verwardheid. Als je aan het

hardlopen bent, moet je je juist con-centreren, dus verwardheid is nietwenselijk. Wanneer er bij verward-heid nog steeds geen vocht binnen-komt, wordt uitdroging echtschadelijk. De natriumbalans raaktverstoord en de bloeddruk daalt. Datgeeft een licht gevoel in het hoofd enkan tot flauwvallen leiden. Wordt hetvocht- en natriumgehalte dan nogniet aangevuld, dan kunnen eenshock en een coma het gevolg zijn. Zobelangrijk is drinken dus. Door op warme dagen minstens tweeliter per dag te drinken kun je vochtte-kort voorkomen. Als je veel zweet tij-dens het hardlopen is het nodig omextra te drinken. Neemt het zweten af,en moet je minder vaak naar de wc,wordt de urine donkerder en krijg je eenlicht gevoel in je hoofd, dan is er waar-schijnlijk sprake van een beginnendvochttekort. Een makkelijk ezelsbrugge-tje is om naar de kleur van je urine te kij-ken, als deze licht van kleur is heb jevoldoende gedronken.

Wat kun j e d r i nk en ?

Een (isotoon) sportdrankje is eengoede manier om je vochttekort tij-dens of na het hardlopen aan te vul-len. Isotoon betekent dat deconcentratie zouten in de drank on-geveer gelijk is als die in het bloed.Het wordt dan gemakkelijk opgeno-

Page 6: Lopende Zaken september 2013

a l g e m e e n4

men. Andere dranken zoals koffie enthee mag je ook meetellen in je dage-lijkse dranken. Een glas aanmaaklimo-nade is ook goed. Je kunt zelf ook eensportdrank maken: neem een glaswater met een eetlepel suiker en eentheelepel zout. Teveel water drinken isoverigens niet wenselijk, hierdoor kanje zoutgehalte in je lichaam juist af-

nemen doordat het lichaam nietmeer in staat is om dit te compense-ren. Hierdoor ontstaan klachten alshoofdpijn, misselijkheid en overge-ven. Dus luister goed naar je lichaamen drink niet meer dan nodig.

Marleen ValkenhoefBron: www.gezondheidsnet.nl

Page 7: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 5

Even voorstel len… .

www.loopnu.nl is een hardloopbedrijfdat bestaat uit 2 leden: Mik Borsten enMichael van Wegen, het zijn allebei oud-leden van AVT. De stichting Twirls zet zich in voor goededoelen, zowel met fondsenwerving alsmet het verlenen van hand-en spandien-sten. Social media, het organiseren vandiverse evenementen, netwerken en on-derlinge gezelligheid vormen de pijlersvan de activiteiten van de stichting (ziewww.twirls.nl). Jolijn Broekhuizen neemtals secretaris deel aan het bestuur van deTwirls en is oud lid van AVT, wegens eenblessure en nu een zwangerschap tijde-lijk niet meer aan het rennen. Dit jaar isde Voedselbank wederom als het goededoel van het jaar gekozen.

Wat i s kor t gezegd het

evenement en wie rege l t wat?

De Twirls ladiesrun is de eerste da-mesloop in Amersfoort. De ladiesrunvindt plaats op 28 september 2013.Het gaat om 5 of 10 km in rondjesvan 2,5 km. De start en finish zijn ophet terrein van het Bosbad Amers-

foort en de route loopt door het bosBirkhoven. De starttijd van de 5 km is16.00, de starttijd van de 10 km16.30. loopnu.nl regelt alles op de dagzelf zoals de inschrijving en dergelijke.De Twirls zorgen vooral voor de PR.

Hoe komen Twir l s en hard lopen

samen?

Veel Twirls hebben affiniteit met hardlo-pen. Daarom wilden ze graag een hard-loopevenement organiseren om geld opte halen voor de Voedselbank. Ze heb-ben loopnu.nl benaderd omdat zij veelervaring hebben met het organiserenvan loopevenementen in Amersfoort.

Wat is bi jzonder aan d it ( zo-

veels te ) loopevenement?

Het is om te beginnen alleen voor dedames. Het evenement wordt georga-niseerd om zoveel mogelijk geld op tehalen voor de Voedselbank. De voed-selbanken verstrekken voedselpakket-ten aan huishoudens die dat dooromstandigheden tijdelijk nodig heb-ben. Wie zo’n pakket aanvraagt, moetzijn of haar hele financiële huishou-

l o o p t v o o rV o e d s e l b a n k

Page 8: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n6

ding op tafel leggen. Pas als het be-steedbare bedrag per week onder eenbepaalde norm komt, krijgt de aan-vrager een aantal weken een pakket.Momenteel hebben de voedselban-ken het moeilijk: ze krijgen steedsmeer aanvragen. Aan de andere kantkrijgen ze minder producten binnen,want ook bij leveranciers is het crisis.

Hoe wordt de Amersfoor tse

voedselbank gesteund?

Van het inschrijfgeld gaat 30% naarde Amersfoortse voedselbank Voed-selfocus. Ook wordt er een mooi hard-loopshirt te koop aangeboden, je kunt

het nu voor 10 euro (2,50 eurokorting) aanschaffen via:http://www.twirls.nl/2013/06/10/twirls-hard-loopshirt/. Twirls stelt ooksponsporpakketten samen, va-riërend van een na amsvermel-ding op hun website ofFacebookpagina of twitter, tothet koppelen van de bedrijfs-naam aan de naam van de loop.Zie http://www.twirls.nl/ac-ties/2013-alle-hens-aan-dek/sponsorpakketten-twirls-la-diesrun/.

Kun je ook wandelen,

f ie tsen en/ of zwemmen

voor het goede doe l?

Bij dit evenement kun je alleenhardlopen, bij andere evene-menten wordt er ook gewan-deld. Wie weet volgen er in detoekomst nog meer sporten.

Is er samenwerking met

AV Triathlon, bijvoorbeeld voor

het gebruiken van het clubhuis?

Nee, alles gaat vanuit het Bosbad.Maar misschien als het evenement tegroot wordt wijkt Twirls uit naar AVT.

I s het eenma l ig of ……

Denk dat het een jaarlijks evenementgaat worden!

Hoe kun je je inschri jven en tot

wanneer kan dit?

Via www.loopnu.nl en tot 26 septem-ber!

Page 9: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 7

In juli was in Utrecht het EuropeesJeugd Olympisch Festival (EJOF), eentweejaarlijks toernooi voor jongesporters. Er waren negen sporten ophet EJOF: basketbal, handbal, judo,tennis, turnen, volleybal, wielrennen,zwemmen en natuurlijk atletiek. Hetatletiektoernooi was voor atleten van15 en 16 jaar: tweedejaars C en eer-stejaars B, met een ploeg van 24 atle-ten namens Nederland. De geweldigeprestatie van onze eigen Veerle Bak-ker is natuurlijk al breed uitgemeten.Ik denk dat iedereen die erbij was,met veel trots terugkijkt op de spette-rende eindsprint waarmee Veerle dezilveren plak binnenhaalde op de2000 meter steeple.

Nadat ik die eerste dag als toeschou-wer en supporter aanwezig was,draaide ik nog drie dagen mee als ju-

rylid. Daarmee maakte ik deel uit vande paarse horde die overal op en rondde atletiekbaan zichtbaar was. Bij deOlympische Spelen in Londen warener vele, vele duizenden in het paarsgestoken Game Makers, die onver-moeibaar met grote blijmoedigheidiedereen enthousiast welkom heettenen de goede kant op wezen. Waar-schijnlijk op Londen geïnspireerd, wasop het EJOF ook gekozen voor paarsen voor de titel Festival Maker. En datwerkte. Iedere dag waren er op enrond de tot een klein stadionnetjeomgetoverde atletiekbaan Maarschal-kerweerd zo’n 150 tot 200 mensen inhet paars in de weer als jurylid, alssteward, in de grote materiaalploeg,in de callroom, op het wedstrijdsecre-tariaat, als parkeerwacht, als mand-jesdrager, als cateraar van al dievrijwilligers, enzovoort. Deze paarse

P a a r s e h o r d e

Page 10: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n8

horde kwam niet alleen uit Utrechten directe omgeving. Uit het heleland waren er mensen, die vaak ookbij hij hun eigen vereniging en in huneigen regio actief zijn als wedstrijdor-ganisator of als jurylid, voor eenweekje naar Utrecht gekomen.

Bij een gewone wedstrijd kun je eentechnisch onderdeel met drie tot vijfmensen doorgaans goed bemannen.En soms met minder, wanneer je er opkunt rekenen dat je even een omstan-der kunt inschakelen. Bij het EJOF ston-den we steeds met ongeveer tienjuryleden op een onderdeel. Is dat teveel? Dat valt erg mee. Iedereen heefteen duidelijk afgebakende taak. De re-

sultaten worden niet alleen op een ju-rylijst genoteerd, maar verschijnen ookop het grote ronddraaiende bord en opinternet. Dat wordt verzorgd door ie-mand die de ‘Field Terminal’ bedient.Iemand anders fungeert als ‘oproeper’en zorgt er voor dat de atleten, dievaak maar gebrekkig Engels spreken,toch steeds duidelijk geïnformeerd zijndat ze aan de beurt zijn. Een ‘Marshall’begeleidt de atleten die tussendoornaar het toilet willen en houdt in degaten dat het coachen volgens de re-gels verloopt. Enzovoort. Door eenstrakke organisatie verloopt de wed-strijd voor de atleten ordelijk en over-zichtelijk, waardoor deomstandigheden voor topprestaties zo

Page 11: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 9

gunstig mogelijk zijn. Ook anders danbij een ‘gewone’ wedstrijd is dat de ju-ryleden zoveel mogelijk zitten bij detechnische onderdelen, waardoor ze zoweinig mogelijk het zicht belemmerenvoor het publiek en voor camera’s.

Ook al gaat het niet om volwassentoppers maar om de toppers van 15en 16 jaar, de gang van zaken is gelijk,de entourage is volledig die van eentopwedstrijd. Het is interessant enleerzaam om het op deze manier meete maken. En extra leuk is het dan ooknog wanneer een wedstrijd spannendverloopt. Zoals bij het polsstokhoog-springen voor de meisjes, waar detwee overgebleven atletes, een Zwit-

serse en een Finse, meerdere malenom strategische redenen pogingenoversloegen en naar een volgendehoogte gingen. Tot de Zwitserse uit-eindelijk won. Voor de regelspecialis-ten bleek het ook interessant te zijn.Zo hakten we (de scheidsrechter en ikals chef van de juryploeg) tijdens diepolshoogwedstrijd enkele knopendoor over situaties die weinig voorko-men. Toen we daarover later van ge-dachten wisselden, was de conclusiedat het Nederlandse wedstrijdregle-ment op één punt niet goed uit hetEngels vertaald was en deden we aande wedstrijdreglementcommissie eenvoorstel voor een aanpassing.Maar zo vanzelfsprekend is het blijk-

De meisjesvoor de 2000

meter stee-ple komen

onder bege-leiding van

juryleden debaan op

Foto: WimSlangewal

Page 12: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n10

baar niet om het EJOF als een top-wedstrijd te beschouwen. Een merk-waardig contrast zag ik in hetdagelijkse videoverslag op de EJOF-website met de hoogtepunten vanalle sporten. Terwijl het atletiektoer-nooi eigenlijk qua procedures enwijze van jureren niet veel onder deedvoor een WK of Olympische Spelen,werden de tenniswedstrijden tot aande halve finales gespeeld zonderscheidsrechter! De tennissers werdengeacht zelf maar te bepalen of de balin en uit was, en moesten zelf de pun-tentelling bijhouden. Zo gebeurt hetvast wel bij clubwedstrijdjes, maar ik

vond het een regelrechte aanfluiting.Als je je jonge talenten niet serieuswil nemen, kun je als sportorganisatiebeter niet meedoen aan zo’n groot in-ternationaal evenement.

De drie warme dagen op de atletiek-baan in Utrecht waren erg de moeitewaard. Over drie jaar is er weer eentopevenement in Nederland: het EKin het Olympisch stadion. Weer eengelegenheid om als jurylid of in eenandere rol bij zo’n groot evenementmee te draaien. Misschien ben ik danwel weer van de partij!

Bernard Wouters

2000 metersteeple,onder toe-ziend oogvan één vande baancom-missarissen Foto: WimSlangewal

Page 13: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 11

Wie doet wat b ij de

verenig ing?

Jibbe is A1 pupil, Danne is C pupil. Kri-stel loopt voornamelijk voor zich zelf,zij fietst binnen de vereniging op deracefiets en beheert de wachtlijstvoor de jeugd. Sander is actief in detriatloncommissie en is ook actief tri-atleet, daarnaast geeft hij fietstrai-ning (racefiets en mtb). Inmiddelshebben zowel Jibbe als Danne ookenkele mini-triatlons gedaan. Binnen-kort doen zij mee met de kortste af-stand op Ameland. Jibbe washelemaal teleurgesteld dat hij nog tejong was voor het NK triatlon voorjeugd in Weert.

Wie l iep er eerst , hoe kwam de

rest erb ij

Sander is begonnen bij AVT toen wevanuit Delft in Amersfoort kwamenwonen. Hij wilde triatlons gaan doenen AVT bood (en biedt) hiertoe demogelijk. Door zijn enthousiasme isKristel ook lid geworden en begonnenmet zwemmen en hardlopen. Ook iszij gaan fietsen. Toen de kinderen ge-boren werden is zij minder gaan spor-ten. Jibbe heeft op judo gezeten envond daar vooral de renspelletjes erg

leuk. Toen hij 6 was kon hij bij Tri-athlon beginnen. Hij vond dit zo leukdat Danne het ook wel wilde probe-ren.

R u n n i n g i n t h e f a m i l y

AV Triathlon is een hechte vereniging.Sommigen van ons zijn al zo lang lid datde club als familie aanvoelt. Maar wistje dat er ook echt gezinnen en delen vanfamilies lopen? In deze serie maken wekennis met steeds een ander gezin.

Page 14: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n12

Wat i s er leuk aan om deze l fde

sport te doen

De kinderen vinden het vooral leukdat ze allebei met dezelfde wedstrij-den kunnen meedoen. Dan hoef jeniet alleen maar te kijken. Als oudersvinden wij het heerlijk om samen inhet bos actief te zijn. De kinderengaan ook wel eens mee op de skeelersof op de fiets tijdens het hardlopen.Verder is het natuurlijk leuk om de-zelfde interesse te hebben.

Hebben ju l l i e nog meer geza-

menl i jke hobby’s?

We vinden het allemaal leuk om lek-ker buiten bezig te zijn. Ook houdt ie-dereen van lezen. Het is bij ons aan deontbijttafel altijd erg rustig. Sander enKristel lezen de krant. Jibbe en Dannelezen een boek. Er wordt nog wel eensruzie gemaakt om de Donald Duck,die door iedereen wordt gelezen. Be-

halve Sander maken we ook graagmuziek. Kristel heeft jaren klarinet ge-speeld, Jibbe speelt saxofoon enDanne begint met harplessen.

Hoe z iet ju l l ie zaterdag er ver-

der u i t?

Na de looptraining blijven we nogeven hangen tot iedereen klaar is. (inde winter wachten we dan niet opSander, omdat hij dan nog gaatmountainbiken). Vervolgens gaan wevia de bakker naar huis om daar uit-gebreid te ontbijten/lunchen. Daarnagaan Jibbe en Danne lekker spelen.Sander of Kristel gaat soms nog destad in en we rommelen rond huis.Meestal eten we zaterdagavond soepmet een broodje. Vervolgens kijkenwe samen nog iets op TV (bij voorkeureen film) of doen we een spelletje. Er-gens daar tussendoor wordt er noguitgebreid gebadderd of gedoucht.

van Hoeijen

Krommestraat 59 - 61 - 633811 CB AmersfoortTel. 033 - 4613773

Agent voor:

GazelleGiantColnagoKoga MiyataRace- en regenkledingReparatie-inrichting

Page 15: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 13

Enigszins positief geprikkeld las ik hetbetoog van Gerrit [van Gessel] 'Latenwe het eens over atletiek hebben',waarin hij vanuit zijn rol als official /jurylid uitlegt wie en wat er allemaalrondloopt tijdens de baanatletiek-wedstrijd en belangrijker nog:waarom? Ik wil graag inhaken op hetcitaat: “Na de start volgt meestal eenfinish”, waarbij hij ingaat op een aan-tal technieken waarmee hedendaagsafstanden gemeten worden. Als(baan-)atletiektrainer wil ik even watdieper ingaan op wat er fysiek geziengebeurt tussen 'start en finish' bij detechnische baanatleet. Bij de atleet diein de laatste pas zijn afzetbeen nètvoor de plasticine volledig tegen degrond plaatst om zo snelheid volledigom te zetten in een opwaartse bewe-ging om 6 meter en 49 centimeter ver-der te landen in de zandbak, bij deatlete die rakelings over de laatstehorde spurt richting de finish - een tijdnoterend van 15 seconden en 30 hon-derdsten – of bij de atleet die net dekogel met de vingertoppen dat laatstezetje meegeeft om zijn PR te verbete-ren tot 10 meter en 59 centimeter. Hoe komen deze prestaties tot stand?Wat gebeurt er allemaal aan fysiologi-sche processen in het lichaam en waarkomt die explosieve krachtuitspattingop dat ene moment vandaan? Fysiek,maar ook mentaal*, wordt hier eenhele prestatie geleverd. Energielevering door het lichaamVoor het uitvoeren van al deze activi-

teiten – van start tot finish- is energienodig. Het lichaam heeft een aantalmechanismen die die energie kunnenleveren:1) ATP-CP voorraad; Adenosinetrifos-faat – creatinefosfaat, [fosfaatvoor-raad] bevindt zich in kleinehoeveelheid in de spieren; 2) Anaeroob verbranden van glucose[glycolyse], glucose wordt afgebrokenzonder tussenkomst van zuurstof;3) Aeroob verbranden van glucose,glucose wordt afgebroken met tus-senkomst van zuurstof;4) Aeroob verbranden van vetten.

De bovenste 2 systemen, die energieleveren, zijn voor technische baanatle-ten van belang; 1) ATP-CP energiesys-teem en 2) het anaeroob verbrandenvan glucose. De laatste 2 systemen dieenergie leveren komen pas bij langereafstanden op gang; bijvoorbeeld de 10kilometer of een marathon, voor detechnische baanatleet verder niet vanbelang. Bij de totstandkoming van demechanismen zijn overigens eiwitten(proteïnen), vet(-zuren) en suikers(koolhydraten) betrokken.

De technische baanonderdelen, die inde kern van dezelfde mechanismengebruik maken, zoals boven aangege-ven zijn het kogelstoten, discus- enspeerwerpen, ver-, hoog- en polsstok-hoogspringen, maar niet in minderemate het hordelopen en de sprinton-derdelen (100 meter /110 meter hor-

T u s s e n s t a r t e n f i n i s h

Page 16: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n14

den, 200 meter, 400 meter en de 400meter horden). Bij al deze onderdelenmoet in zeer korte tijd, heel veel ener-gie geleverd worden. Het lichaam le-vert energie in de vorm van eenenergierijke verbinding opgeslagen inde spieren; een fosfaatvoorraad ATP-CP.

De meeste energie komt vrij tijdens destart (lees: vanuit stilstand [in start-blok], versnellen tot maximale snel-heid), op het moment van de worp,stoot (lees: zo veel mogelijk vermogenoverbrengen op de kogel/ discus/speer) of sprong (lees: van de grondafzetten). Er is bij al deze onderdelensprake van de natuurkundige wetma-tigheid: aktie = re-aktie. De atleettraint jarenlang om vaardigheden bijdeze onderdelen beter te beheersen.

ATP-CP voorraad

Met de energie die geleverd wordt uitde opgeslagen ATP-CP voorraad kaneen atleet tussen de 15 en 20 secon-den op volle snelheid lopen, daarnadaalt het niveau en zal het overge-gaan op een ander systeem. Als webijvoorbeeld de sprint nemen, zal deATP-CP voorraad genoeg energie leve-ren voor de kortste sprintafstand,de100 meter. Echter voor de 200meter hebben de meeste atleten nietgenoeg voorraad. Daarom zal ookdeels anaeroob glucose verbrand wor-den. De glucose komt in het lichaamoverigens beschikbaar als glycogeen(bloedsuiker). Er zitten 2 nadelen aandit energiesysteem; het levert veelminder energie op dan het eerste sys-

teem (ATP-CP) en het afbraakproductdat gevormd wordt staat beter be-kend als melkzuur.

Verzuring

Voor alle afstanden boven de 200 meterzal het melkzuurgehalte snel oplopen, al-thans als er boven een bepaalde snelheidgelopen wordt. Het melkzuur zal zich inalle spieren gaan ophopen en heeft alsnadeel dat het de ATP productie verderbelemmert, wat weer zorgt voor kortslui-ting in de spieren, met alsgevolg dat de spieren lichtverlamd raken door allerleipijnprikkels. Een uiterlijkkenmerk waarbij je kuntzien dat dit proces plaats-vindt, is het moment dat deatleet letterlijk totaal ver-moeid over de finish 'valt';dit vindt met name plaatsbij de 400 meter of 400meter horden of 800 meter.Het is dus van belang om at-leten hierop te trainen engewend te laten raken aanhet lopen in 'verzuurde' toe-stand. Op de langere sprint-nummers dient er eenevenwicht verkregen te wor-den tussen de ideale snel-heid en demelkzuurproductie in despieren.

Er is mij gevraagd waarom ikatleten 10 of soms zelfs 12minuten pauze geef tijdenssprintsessies.

Page 17: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 15

Dat kan ik uitleggen aan de hand vande uitleg over bovengenoemde energie-mechanisme - de ATP-CP voorraad. Ikdoe het ten eerste om hun ATP-CP voor-raad te vergroten; de ATP-CP voorraadwordt tijdens de pauze grotendeels op-gevuld, met als leuke bijkomstigheidvoor de atleet dat hij/zij sneller wordt.Ten tweede doe ik dit om tijdens depauze de techniek van het lopen te be-spreken; wat er goed ging, wat er beterkan en hoe hier optimaal gebruik van te

maken in de volgende sprintsessie. Depauze is feitelijk het meest belangrijk-ste deel van de training.

Ik hoop zo wat meer inzicht te heb-ben verschaft over de 'fysieke kant'van de baanatleet.

Werner Andrea; Sprinttrainer a/b-jeugd.

* Mentale aspect laat ik hier even bui-ten beschouwing.

Page 18: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n16

Afgelopen voorjaar werkten enkeleTechnasium-klassen van ’t HoogheLandt aan het project ‘Een nieuwe atle-tiekaccommodatie’. Het project vandeze 2-VWO-klassen stond onder debezielende leiding van Hans Rawee, do-cent op ’t Hooghe Landt en als hardlo-per binnen onze vereniging onder meerbekend vanwege zijn talrijke podium-plaatsen in het Verre Oosten. Samenmet Nico Taverne en Hans de Riddervan de SRO en met Ton Duits had ik deeer om vanuit de praktijk bij dit projectbetrokken te mogen zijn. Ik word im-mers geacht enige deskundigheid tehebben op het gebied van atletiekac-commodaties, onder meer vanwegemijn nauwe betrokkenheid bij de baan-renovatie afgelopen jaar. Bij de startvan het project hielden Nico en ik eenpresentatie, een week later leidde Tonde leerlingen in de stromende regenrond op de atletiekbaan en in en rondons clubhuis. Tenslotte zaten we alsvakjury bij de eindprestaties.

De opdracht

De Technasium-leerlingen moesten ingroepjes als ingenieursbureau eenontwerp maken voor de geplande at-letiekaccommodatie op het grasveldvoor ons clubhuis, de plek waar totvoor kort de tijdelijke huisvesting vanhet verpleeghuis stond. Met het no-dige onderzoek, een technische teke-ning en een maquette. Dat lijkt eenfluitje van een cent: de meeste atle-tiekbanen zien er ongeveer hetzelfde

uit, dus als je iets ontwerpt dat lijktop wat er al is, zit je een heel eind inde goede richting. Maar die vliegerging niet op. Het terrein is namelijk tesmal voor een volwaardige atletiek-baan. Dus moesten de Technasium-leerlingen een plan maken om tocheen behoorlijk deel van de faciliteitente kunnen realiseren. Wij hadden daarin het verleden samen met de SROook al wel over nagedacht, maar deuitkomst daarvan hadden de leerlin-gen natuurlijk niet meegekregen. Wewaren benieuwd of ze op eigen krachtmet betere ideeën kwamen.

Creat ieve exp los ie op ’t Hooghe Landt

Jurylid TonDuits luis-tert aan-dachtignaar deprestaties

De juryle-den bekij-

ken demaquettes

Ontwerpvan DaZaDa

Page 19: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 17

Brug en t r ibunes

De negen groepjes die aan de slaggingen kwamen met verrassendevoorstellen. Zo zagen we twee keereen brug over de rondbaan. Waaromeen brug? ‘Dat is veel goedkoper daneen tunnel. En de brug wordt hele-maal van glas, dan kun je de atletenonder je door zien lopen.’ Enkelegroepjes planden tribunes, soms ophet middenterrein. Het handige vantribunes is wel weer dat je daaronderbijvoorbeeld de kleedruimtes of demateriaalberging kwijt kunt. Hart-stikke multifunctioneel, maar of detribunes vaak vol zullen zitten?

300-meterbaan

In het schetsplannetje dat wij ooitmet de SRO hadden gemaakt, zatonder meer een 200-meterbaan, metde voorzieningen voor de technischeonderdelen daarbuiten. Deze 200-me-terbaan zagen we in meerdere ont-werpen terugkomen, waarbij dan hetprobleem van de krappe bochtenwerd opgelost met verhoogde boch-ten, zoals bij een indoorbaan. Ver-schillende groepjes bedachten echterdat er ook een 300-meterbaan op hetterrein zou passen. Dan zijn er geenverhoogde bochten nodig en is er ophet middenterrein ruimte voor tech-nische onderdelen. Het groepje Da-ZaDa, met het meest verzorgde en inmijn ogen beste ontwerp, had zo’n300-meterbaan. En hoewel het niet inhet programma van eisen stond had-den ze ook nog een polsstokhoogaan-loop in het plan opgenomen. ‘Omdat

De juryle-den bekij-

ken demaquettes

Glazen brug overde rondbaan

Foto’s: Hans Rawee

Page 20: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n18

er nog ruimte voor was’. De plannenmet een 300-meterbaan bieden zon-der meer inspiratie voor een echt ont-werp, als dat in de toekomst nog eenkeer wordt gemaakt. Eén groepje be-weerde stellig dat zij een 400-meter-baan op het terrein kwijt konden. Ikvrees dat ze niet goed hadden opgelettoen bij wiskunde was uitgelegd hoeje de omtrek van een cirkel kunt uitre-kenen.

Clubhuis

Onderdeel van de opdracht was ookom een oplossing te verzinnen voorde kleed- en wasgelegenheid en voorde materiaalberging. Enkele groepjeplanden onbekommerd een nieuwgebouw op het terrein. In één gevalzelfs op het middenterrein van derondbaan. ‘Dan kun je van daaruit dewedstrijden bekijken als het regent.’Andere groepen bedachten een paar

slimme uitbreidingen en aanpassin-gen aan ons clubhuis, zodat de ge-bruikers van scholen wel dekleedkamers zouden kunnen gebrui-ken maar niet in de rest van het club-huis zouden kunnen komen.

Ingenieurs

Volgens docent Hans Rawee waren deleerlingen over het algemeen erg en-thousiast aan de slag geweest, omdathet een concrete opdracht was. Datenthousiasme leverde een geweldigehoop creativiteit op. Met soms resul-taten die misschien niet altijd evenrealistisch zijn, maar ook diverse plan-netjes die de SRO en ons zeker verderhelpen met de plannen voor de atle-tiekaccommodatie, als die er in detoekomst nog eens komt. Misschienkunnen we dan nog eens een beroepdoen op deze ingenieurs in de dop.

Bernard Wouters

Page 21: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 19

1 )Hoe ben je at le t i ek tra iner

geworden?

In het 2e jaar van Triathlon ben ikdoor voormalig bestuursleden ge-vraagd om jeugdtrainer te worden

2 )Hoe lang ben je trainer?

In totaal nu 40 jaar, waarvan 28 jaarbij Triathlon. Daarvoor was ik trainerbij Pijnenburg in Soest.

3 )Wat i s je ‘ special i te it’ ?

Door mijn jarenlange ervaring, alstrainer en als atleet ben ik een soortvraagbaak geworden. Ik weet veelover wedstrijden, weg- en bosatle-tiek. Ik corrigeer ook het meest ophouding en techniek. Het schijnt datmen vroeger bang voor mij was, dathoorde ik later van een oud-pupil. Zenoemen me wel ‘de kolonel’, dat zalwel door mijn stem komen. Ik vindtrainen nog steeds leuk. In het beginstond ik met mijn mond vol tanden,ook nog nadat ik al een cursus hadgevolgd. Als ik het nu even niet weetdan zeg ik ‘ga maar even een rondjelopen’ haha.

4 )Hoe bereid j i j je voor op een

t ra in ing?

Het zit allemaal wel in mijn hoofd de

schema’s. Op de fiets hiernaar toe be-denk ik wat we gaan doen, dat hoeftniet de avond van tevoren. Ik probeerwel elke keer variatie aan te brengen.Dus dan kijk ik in het materiaalhok enbedenk ik wat ik die training ga ge-bruiken.

5)Wat z ijn je e igen hard loop

ambi t i es?

Die heb ik niet meer….Ja, gewoon lek-ker lopen. En stiekem vind ik het welleuk als ik nog 5 seconden van mijn10 km tijd kan aflopen (53 min. red).

6)Wat moeten mensen bes l is t

n ie t doen in jouw train ing?

Ze mogen alles doen, als ze tijdens deinstructie maar een beetje luisteren.Maar ze komen hier voor hun ont-spanning dus alles mag. Soms wachtik gewoon even tot mensen klaar zijnmet praten, dat hebben ze op een ge-geven moment wel door. Vroeger wasik veel strenger, dan mochten ze hele-maal niet praten. Maar daar ben ikwel in veranderd.

7)Wat doe je buiten hardlopen hetliefst?Lekker fietsen met zoon Sven, watvakbladen lezen. Een boek dat komt

W i e i s d i e t r a i n e r ?

Naam: Ton DuitsGroep: dinsdag en donderdagavond de wedstrijd-

groep, zaterdagochtend de hersteltraining

Page 22: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n20

er niet van. Ik heb geen zitvlees. Metmijn andere zoon Ramon ga ik bin-nenkort een paar dagen naar NewYork. Ongeveer 3 keer per jaar ga ik alsvrijwilliger mee met Stichting het Bui-tenhof. Die organiseren vakanties

voor mensen met een verstandelijkebeperking. Ik heb daar veel van ge-leerd, ben er rustiger door geworden.Ben ook anders naar mensen gaan kij-ken, iedereen heeft zijn eigen waarde,iedereen is anders.

Foto´s Sandra Knopper

Page 23: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 21

D e K e u r i n g s d i e n s t

De Keuringsdienst zal hemel en aarde bewegen om de meest handige, bizarre, nuttigeof onzinnige hardloopgadgets, de meest milieubewuste schoenen, de snelste outfits,de nieuwste smartphone-apps, loopaccessoires én ook wedstrijden uit te testen. Uiter-aard met een glimlach en met een frisse blik. Maar altijd met een zinvol resultaat!

X-Bionic (R) Ef fek tor Power Sh i rt

“THE NEXT GENERATION OF POWER” en”COOLS WHEN YOU

SWEAT, WARMS WHEN YOU ARE COLD” .

Dit al leen al schreeuwde om een onderzoek door De Keuringsdienst !

De u itdag ing

X-Bionic (R) is bekend van de ‘X-socks’zoals de ook al door De Keuringsdienstgetestte X-Socks Wintersocks diemenig hardloper aantrekt voordat dehardloopschoenen aangaan. Naastsokken maakt X-Bionic (R) ook vele an-dere producten. Eén van deze produc-ten betreft een in de volksmond als‘compressie-shirt’ bekend staandstukje hightech textiel. Als een hardlo-per de term ‘compressie’ hoort, dandenkt ie meteen aan de compressie-kousen die in de atletiek sinds eenaantal jaar gemeengoed zijn. Sommi-gen zijn er enthousiast over, anderenmerken weinig verschil. X-Bionic (R)komt nu dus met een gehele kleding-lijn: sokken, onderbroeken, armstuk-ken en een shirt dat voor compressieén koeling zorgt. De Keurmeesters zijnvia Runnersworld Amersfoort ge-vraagd om dit shirt en enkele aanver-wante X-Bionic (R) producten naderonder de loep te nemen. De Keurings-dienst kreeg een powertrouser entwee soorten shirts te testen. Omdater zoveel feiten en technologieën de

revue gaan passeren en De Keurings-dienst haar publiek niet wil overvoe-ren, concentreert dit keuringsrapportzich voornamelijk op het geelgroene(‘lime’) Effektor Powershirt(R).

Eerste verkenning

Een eerste verkenning van het shirtdeed de wenkbrauwen fronsen. DeKeurmeesters zijn allen slanke, afge-trainde atleten, maar past dit shirt ei-genlijk wel? Uit nader onderzoek zou deLarge/Extralarge variant de geschiktemaat moeten zijn. In het paskamertjebleek het supersonische bionische shirtinderdaad toch te passen. De site enproductverpakking van X-Bionic deedduizelen. Het staat bom van weten-schappelijke feiten, gelikte afbeeldingenen supersonische filmpjes. De ‘getrade-markte’ termen vliegen om je oren en jekomt ogen tekort. Dit shirt oogt niet al-leen futuristisch, het bevat de volgendedrie ‘bionische’ technieken:1. 3D-Bionic Sphere (R) System –vooral aanwezig in het borstgebied –geeft verkoeling door lichaamswarmtete vervangen door koelere buitenlucht;

Page 24: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n22

2. Airconditioning Channel (R) – metkanaaltjes rond het lichaam om con-tinu het vocht en warmte af te voeren;3. X-Bionic (R) Partial Compression -dat door compressie de spieren stabi-liseert zonder de koeling te negeren!

Eigenschappen van het shi rt

Het shirt is voor zo’n € 90,- te koop bij debetere hardloopspeciaalzaak. Het shirtbevat openingen aan de achterkant(‘schubben’). Daarbij zitten er zilverkleu-rige horizontale stroken aan de achter-kant die moeten zorgen voor verkoeling(‘koelstrips’) en verschillende luchtstro-ken voor de ventilatie. Bij het op zoekgaan naar de eigenschappen van hetshirt, komen veel bijzondere eigenschap-pen naar voren. Om door de bomen hetbos te kunnen blijven zien, zetten we deeigenschappen even op een rijtje. Zo zouhet shirt moeten zorgen voor:- hoge mate van compressie- versterking van de spieren

- tot 10% meer uithou-dingsvermogen

- tot 2,4 bpm lagere hart-slag tijdens inspanning- 7% minder lactaatop-bouw- 20% sneller herstelDat zijn veelbelo-vende eigenschap-pen en daarnaastheeft het shirt alde nodige‘awards’ ge-wonnen. Ditbelooft duswat!

Uitvoer ing van de test

De testomstandigheden waren ideaal:tussen de 18-25 graden Celsius, droogweer, bewolkt/zonnig/lichte wind. De keu-ringsdienst heeft ervoor gekozen om detest uit te voeren tijdens baantrainingen(intervaltraining) en tijdens een aantalduurlopen. Het shirt is gedragen zondereen shirt daaronder of erboven. Ook is hetshirt als ondershirt uitgeprobeerd.

Bevindingen t i jdens het lopen

De bevindingen van de Keurmeesters tij-dens het lopen zijn als volgt (hierbij dientopgemerkt te worden dat niet alle Keur-meesters dezelfde mening hebben):

Uiterlijk: het shirt zit strak om het lijf, islicht doorschijnend en camoufleert de li-chaamsdelen niet – sommigen hebbenhier moeite mee. Het shirt trekt dus be-hoorlijk de aandacht en daar moet je vanhouden. Tijdens duurlopen door drukbe-volkt gebied draaien opmerkelijk meerhoofden zich om wanneer een hardloperin het X-Bionic shirt passeert. Indien jeals hardloper gesteld bent op opmerkin-gen als ‘Hé Schwarzenegger’ of ‘Met datshirt ben je vast populair tijdens de Rain-bow Run’, dan zit je gebakken;Kruipen: het shirt kruipt aan de onder-kant en bij de mouwen op tijdens hetlopen – een bekend effect van strakkethermoshirts;Gevoel: het gele shirt zit enorm strak,vooral bij de ‘partieel compressionparts’ aan de flanken. Het verschilt perKeurmeester of dit aangenaam wordtgevonden; enkele keurmeesters spra-ken van ‘een benauwd gevoel’;

Page 25: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n 23

Zweet: het grote voordeel van deshirts is dat het zweet op zo’n manieropgenomen wordt dat er geen nattezweetplek tegen de huid aankomt. Dekoelstrips van het ”3D-Bionic Sphere(R) System” zorgen er voor dat de bui-tenkant van het shirt zeiknat wordt,terwijl de hardloper hier niets vanmerkt. Geen koude zweetplekkentegen je borst of rug dus! Dit kanvooral goed van pas komen tijdens in-tervaltrainingen in kouder weer; he-laas hebben wij niet onder dergelijkeomstandigheden kunnen testen.Temperatuur: de meningen over detemperatuurregulering verschillen. Eénvan de Keurmeesters merkt duidelijkdat het shirt niet voor extra warmtezorgt. De andere Keurmeester stelt datbij de genoemde testomstandighedenhet shirt behoorlijk warm voelt. Eenluchtig shirt dat minder strak om hetlijf zit voelt nadien aangenamer; Prestatie: een aanzienlijk hoger te be-reiken prestatieniveau en een lagerehartslag is moeilijk meetbaar – wemerkten er in ieder geval niet veel van.Hier moet gezegd worden dat de voorons beschikbare testmethoden niet toe-reikend zijn om deze effecten te meten;

Verkoeling: het verkoelend effect is nau-welijks merkbaar, wel achteraf bij het uit-kleden en het aanraken van de koelstrips.

Bevindingen na het lopen

De bevindingen van de Keurmeestersna het lopen zijn als volgt:- het is moeilijk te beoordelen of hetherstel sneller gaat, mede vanwege dewisselende omstandigheden;- de koelstrips voelen koel aan;het gele compressieshirt kan zorgenvoor ribbel-impressies in de bovenarm;

Eindoordeel

- Het X-Bionic (R) Effektor Power Shirtheeft een perfecte, niets verhullendepasvorm. Het shirt krult op tijdens acti-viteit waardoor het een moderne bioni-sche variant wordt van de uit de modegeraakte naveltruitjes. Het shirt heeftonmiskenbaar koelende elementen enje hebt (ongewild) veel bekijks. De prijsvan rond de 90 euro maakt dit shirt aan-zienlijk duurder dan minder futuristi-sche shirts. De prestatieverhogendeelementen zijn weliswaar in het X-Bio-nic laboratorium aangetoond, maarkonden door de telkens wisselende om-standigheden en het ontberen van eentestlab niet door de Keuringsdienst wor-den nagebootst. Uw keurmeestersgeven de onderzoekers van X-Bionic, opgrond van hun wetenschappelijke ana-lyses, het voordeel van de twijfel.

Uw Keurmeesters,Martijn van Rijn, Sven Duits, Hans

Rawee, Martijn Broekman, Erik vanden Broek en Michel Riemersma

http://keuringsdienst.wordpress.com

Page 26: Lopende Zaken september 2013

h a r d l o p e n24

“En neem je loopschoenen mee op vakantie,” zeggen wij al-tijd tegen onze lopers. In onze groep van beginnende hard-lopers kan dat geen kwaad. Eind juni hebben ze deCoopertest gedaan bij Kneh en Oel en daarna stromen zedoor naar onze groep: de 5km-opbouw. In 16 weken wordenze klaargestoomd voor hun eerste loopje. We proberen ze indie tijd van alles bij te brengen over hardlopen, looptechnieken –houding en niet te vergeten core stability. Ze beginneneraan te wennen dat ze twee keer per week lopen, dus westimuleren ze ook om dat tijdens hun vakantie goed vol tehouden. Zelf neem ik mijn schoenen altijd mee op vakantie, maar inde praktijk komt er meestal weinig terecht van hardlopen.En zeker niet de drie keer per week ’s morgens vroeg die ikthuis gewend ben. In Frankrijk is het vaak te warm, te steil,te drukke wegen, te veel gedronken c.q. gegeten de avondervoor, of mijn schoenen zijn nog nat van het kanoën.Kortom: genoeg excuses om niet te lopen. Afgelopen zomervakantie ging ik op de fiets in Nederlandkamperen, ik had minimale bagage mee en daarbij had ikniet voor de hardloopschoenen gekozen. Wel had ik eenstrandmatje bij me. En al die excuses gelden niet voorrompstabiliteitsoefeningen: je kunt het overal en altijddoen waar je je matje kunt uitrollen, zelfs op het strand, ookals het 30 graden is, en in je bikini. Al doe je het maar 10 mi-nuten per dag, da’s al een stuk beter dan niks. Dus voor allelopers die net als ik tijdens de vakantie niet aan hardlopentoekomen, heb ik een andere tip: strandmatje mee. En jeschema met corestability-oefeningen. En 21 dagen 10 minuten… dan komt de sixpack misschientoch binnen bereik.

Ria de Jong (trainer 5 km-opbouwgroep)

COLUMN

S i x p a c k

Page 27: Lopende Zaken september 2013

Lekker viesVoor de vakantie werd de bostraining op zaterdag een survival training.Alle B pupillen, C pupillen en D pupillen gingen mee. Dat was heel leuk. Wegingen eerst met onze schoenen uit door het bosbad over een soort brug,een beetje onder water. En onze voeten werden heel nat. Volgende keer trek

ik geen sokken aan.Want uit het zwembadmoesten onze schoenenweer aan. Er was nie-mand aan het zwem-men in het bosbad. Dathad ik nog nooit gezien.We gingen ook over eenmodderpoel slingerenen hindernis lopen inhet bos. Ook nog ondereen boomstam door.Daar werd je lekker viesvan. Aan het eindededen we een soortstoelendans bij hetclubgebouw. Trees enRene waren ook heelvies. We zaten onder demodder. En gingendaarom allemaal onderde douche in het club-gebouw.

Ireen Stoter (MpupD)

j e u g d 2 5

Foto: Sylvana Snijder

Page 28: Lopende Zaken september 2013

I n l e v e r e n k o p i jInleverdatum voor de kopij voor het volgende nummer is dinsdag 1 oktober2013

Richtlijnen voor kopij: maximaal 750 woorden en het moet over de club gaan. Foto’s aanleveren in jpg- of tif-formaat, minimaal 300 dpi bij een formaat van 13*9 cm.Voor uitgebreide info, kijk op www.avtriathlon.nl/vereniging/clubblad/index.html.

wande l en2 6

Foto: Mariska van der Vat

Page 29: Lopende Zaken september 2013

c o l o f o n 2 7

C o l o f o nKopij [email protected] Hanny Cnossen 033 472 95 69

Sandra Knopper 033 201 08 00 Clarine Passchier 033 456 68 14

Vormgeving Jos Gloudemans, Jade van BeekIllustraties Theo BerensAdvertenties [email protected] www.avtriathlon.nlAV Triathlon ledenadministratie [email protected]

Opzeggen lidmaatschap van de vereniging A.V .TriathlonAfmelding als lid is mogelijk tegen het einde van ieder kwartaal, met in achtneming vaneen opzegtermijn van één maand. Dit dient te worden doorgegeven aan de ledenadmini-stratie, bij voorkeur via de website www.avtriathlon.nl. De eventueel voor resterende kwar-talen betaalde contributie wordt gerestitueerd. .

Page 30: Lopende Zaken september 2013