Lopende Zaken oktober 2013

24
Oktober 2013

description

A.V. Triathlon Clubblad

Transcript of Lopende Zaken oktober 2013

Page 1: Lopende Zaken oktober 2013

O k t o b e r 2 0 1 3

Page 2: Lopende Zaken oktober 2013
Page 3: Lopende Zaken oktober 2013

Stipt om 20.00 uur opent Jos de ver-gadering en heet de aanwezigen wel-kom. Dit is de laatstebestuursvergadering waarin Jos devoorzittershamer hanteert. Omdat ernog steeds een vacature is voor devoorzitter (belangstellenden kunnenzich melden) zitten de bestuursle-den om de beurt drie vergaderingenvoor. De hamer zal de komende drievergaderingen in handen zijn van PietBergsma. Gelukkig is Lex tot heteinde van het jaar nog wel aanwezigbij de vergaderingen. Ook in deze ver-gadering doen we regelmatig beroepop zijn expertise.

Zoals altijd staan er veel onderwer-pen op de agenda. We bespreken denieuwe opzet en samenstelling vande WOC Veld Weg, de vergoedingenen compensaties voor de trainers, eenmemo van de Atletiekunie over deel-name van combi-ploegen in de com-petities en een notitie over

Maatschappelijk Verantwoord Vereni-gen.

Onze vaste notulist Brigitte is afwezigin verband met de voorbereiding ophaar huwelijk op 6 september. Wehopen dat het een mooie en zonnigedag wordt.

C omm i s s i e WO C V e ld W egPiet geeft als verantwoordelijk be-stuurslid een toelichting op de opzetvan de Commissie WODC Veld Weg.Tot voor kort heeft deze commissieop basaal niveau gefunctioneerddoor een tekort aan mankracht. Ge-lukkig zijn er nieuwe enthousiasteleden gevonden. Bert van Houdt alsvoorzitter, Cor van Dalen als secreta-ris en Rene Bosman voor PR en com-municatie. Met de leden die al in decommissie zitten wil de commissiezich actiever opstellen en dienstverle-nend zijn naar de wedstrijdorganisa-tiecommissies. Daarnaast wil de

a l g e m e e n 3

[ o k t o b e r 2 0 1 3 ]

van 2 1 augu s t u s

Page 4: Lopende Zaken oktober 2013

a l g e m e e n4

De specialist in alles wat met

Amercian EagleKoga Miyata

MulticycleMeridaGazelle SpartaWilierBMC

Page 5: Lopende Zaken oktober 2013

commissie actief kennis delen metandere commissies en de evenemen-ten evalueren en verbeteren. Zo kun-nen we van elkaar leren en kunnenwe synergie creëren. Het bestuur istevreden over de frisse doorstart vandeze commissie.Er wordt in de commissie nagedachtover een eventuele herstart van deHamersveldloop, de Emiclaerloopvoor alleen jeugd en een Stompert-loop. Het bestuur heeft als uitgangs-punt dat bij een nieuw evenement,dit vanuit het clubhuis zal plaatsvin-den.

‘Ver g o e d i ng en e n c omp en-s a t i e s ' v o o r t ra i n e r sHet bestuur neemt een voorgenomenbesluit over de notitie 'vergoedingenen compensaties' voor trainers. Hierinstaan o.a. de bedragen voor de ver-goedingen. Dit voorgenomen besluitzal de komende weken besprokenworden met de commissies wande-len, hardlopen volwassenen, triatlonen jeugd. Met de reacties van dezecommissies wordt opnieuw in het be-stuur besproken.

J eugd c omp e t i t i e s e n c om-b ip l o e g e n Het is mogelijk dat verenigingen bijdeelname aan jeugdcompetities com-biploegen inzetten. Dat mag alleenniet bij finales. Triatlon en Altis heb-ben de Atletiekunie verzocht om ditbij finales alsnog toe te staan. De re-actie van de Atletiekunie is dat ditvolgens de reglementen niet kan.

Eventueel is dat bij de wijziging vande reglementen vanaf 2015 wel mo-gelijk, maar dan moeten de verenigin-gen hier zelf draagvlak voor vinden.Lex neemt contact op met Altis metals doel dit onderwerp gezamenlijkop de agenda te zetten voor het ko-mende regionale voorzittersoverleginclusief een voorstel over het procesrichting een aanpassing van het re-glement.

MVV en h e t U tr e ch t sLand s chapEr ligt een voorstel van UtrechtsLandschap om vaste partner te wor-den van A.V.Triatlhon en een aantalgezamenlijk activiteiten te starten inhet kader van Maatschappelijk Ver-antwoord Verenigen. Dit is een doel-stelling uit het beleidsplan van onzevereniging. Er wordt gedacht aan hetorganiseren van een actieve bosmid-dag samen met het Utrechts Land-schap. Het bestuur ziet meerwaardein deze samenwerking en besluithiermee akkoord te gaan.

In de rondvraag wordt gemeld datsommige jeugdleden teleurgesteldzijn voor de inhoud van de nieuwesnoepzakjes. Daar zit nu veel en veelminder snoep in !

Om 22.45 uur exact hamert Jos voorde laatste keer in zijn rol als voorzitteraf en sluit de vergadering.

Henk Knol

a l g e m e e n 5

Page 6: Lopende Zaken oktober 2013

Na 20 jaar lidmaatschap van AV Tri-athlon is de tijd daar gekomen om mijin te zetten voor de vereniging doorop bestuurlijk niveau mijn bijdrage teverlenen.

Mijn naam is Susan Hagevoort, ik ben51 jaar, mijn partner is George. Ik hebeen dochter en een zoon en inmiddelsalweer 2 kleinzoons.In het dagelijkse leven werk ik metveel plezier als Teammanager Zorg inhet Meander Medisch Centrum.

Wat destijds voor mij begon met 2keer in de week recreatief hardlopengroeide met de jaren uit tot gedrevenwedstrijdlopen. Daarnaast beoefendeik zo’n 8 jaar op wedstrijdniveau detriatlon- en duatlonsport. 5 jaar gele-den ben ik met de zwemtrainingengestopt. Op de racefiets zit ik nogsteeds.

Ik hecht veel waarde aan het karaktervan onze vereniging. Het laagdrem-pelig instromen in de diverse groepen,de mogelijkheid om op verschillendeniveaus te trainen en niet te vergeten:“er is voor ieder wat wils ( jeugdatle-tiek, hardlopen, fietsen, zwemmen,sportief wandelen en nordicwalking).” Bovendien staat ons clubhuis in eenprachtige omgeving, een goede uit-valsbasis voor lopers en wandelaars.Waar ik me ook zo thuis bij voel is datplezier in het sporten voorop staat en

dat er bovendien ook nog eens serieuswordt getraind. Dit alles onder dekundige leiding van enthousiaste trai-ners die zich inzetten binnen onzeclub.In de loop der jaren heb ik AV Tri-athlon uit zien groeien tot een groteen bloeiende vereniging met eenleger aan vrijwilligers die zich op di-verse terreinen inzetten.

Vooruitkijkend naar de toekomstgeldt voor mij het uitgangspunt: spor-ten met de drie P’s (Plezier, Passie enPrestatie). Wel te verstaan, voor eenieder op zijn eigen niveau, hetzij inwedstrijdverband of in recreatiefver-band. Verder ben ik er een voorstan-der van om samenwerkingsverbandenaan te gaan ten gunste van het ge-meenschappelijk belang en ter ver-sterking van onze positie binnen onzegemeente en regio. Binnen het bestuur krijg ik in eersteinstantie vrijwilligerszaken in mijnportefeuille. Een post die voortdurendin beweging is en waarbij ik mij zekerniet hoef te vervelen. Lex zal dezepost aan mij overdragen en mij hieropinwerken.Ik zal graag deze handschoen oppak-ken want tenslotte zijn de vrijwilligersde grondslag waar onze club opdraait. “ En waar we niet genoeg vankunnen krijgen.”

Susan

a l g e m e e n6

M a g i k m i j e v e n v o o r s t e l l e n ? . . . . . .A l s n i e u w b e s t u u r s l i d

Page 7: Lopende Zaken oktober 2013

Mogelijk is het niet bij iedereen be-kend maar in ons bosgebied Birkho-ven is een pinetum aanwezig waarveel van onze leden ongemerkt aanvoorbij lopen. Helaas, helaas want ditpinetum is zeker een bezoek waard. Het pinetum Birkhoven is een circa1,5 ha groot deel van het bos Birkho-ven bij Amersfoort, dat ingericht is alsnaaldbomentuin. Het is een gespecia-liseerd arboretum waarin uitheemseconiferen zijn aangeplant. Het pine-tum is aangelegd in de jaren dertigvan de vorige eeuw.In 1932 en 1933 vond in het kadervan de werkverschaffing het grond-werk voor de aanleg van het pinetumplaats. In 1934 werden een grootaantal jonge bomen geplant en vannaambordjes voorzien.Tot de soorten die in pinetum Birkho-ven geplant zijn, behoren onder an-dere de Sequoiadendron giganteumd.w.z. de mammoetboom. Deze boomis aangeplant in 1934 en heeft inmid-dels een hoogte van 30 m heeft be-reikt.Ook interessant is de Douglasspar dienog niet zo lang geleden door eenblikseminslag gedood is en waarbijhet spoor van de bliksem heel duide-lijk zichtbaar is aan de buitenkant vande boom. Sinds de stichting Het Utrechts Land-schap in januari 2005 eigenaar werdvan Birkhoven, is het achterstallig on-derhoud aangepakt. Onlangs zijn er

nieuwe informatiepanelen geplaatstwaarmee meer bekendheid wordt ge-geven aan de aanwezigheid, achter-grond en inrichting van het pinetum.Tevens zijn er QR-codes bij de bomengeplaatst waarmee meer informatieover de betreffende bomen kan wor-den geraadpleegd.Op 25 september zijn deze nieuwe in-formatiepanelen feestelijk onthuld.A.V. Triathlon was als vast bewonersvan Birkhoven ook uitgenodigd enmet 2 bestuursleden aanwezig.

a l g e m e e n 7

P i n e t u m B i r k h o v e n g a a t d i g i t a a l

Page 8: Lopende Zaken oktober 2013

A.V.Triathlon is momenteel in overlegmet het Utrechts Landschap om toten vorm van samenwerking tekomen.Er bestaan vergevorderde plannenom in het voorjaar een speciale “bos-dag” te organiseren speciaal voorleden van A.V.Triathlon.

Bent u op zoek naarmeer info over het pi-netum dan kunt u te-recht op de blog vande werkgroep die we-kelijks in het bos aan-wezig is omonderhoud te plegen.

Bij deze ook de oproepom het bos waar weal lopend van genie-ten mee te helpen ookschoon te houden.

Hier de link naar de info over het pi-netum

Lex Borghans

a l g e m e e n8

Page 9: Lopende Zaken oktober 2013

Koolhydraatarme voeding is hot. Hetwordt in de sport regelmatig toege-past. Onlangs las ik in de krant eenartikel over een loper die een mara-thon had uitgelopen op koolhydraat-arme voeding. Hoe werkt heteigenlijk precies?Het weglaten van koolhydraten zorgtvoor snelle afname in gewicht. Velediëten zijn hierop gebaseerd en ookin de sport wordt het toegepast omde vet massa te laten afnemen. Im-mers, koolhydraten zijn de primaireenergiebron van het lichaam en als jedie weglaat of vermindert, zal het li-chaam snel overgaan op vetverbran-ding. De overtollige kilo's smeltenweg. Maar houd je het vol? Is het ge-zond op lange termijn? Wel als je degoede keuzes maakt. En dat gaatvaak mis. In werkelijkheid hoef je he-lemaal niet zo streng te zijn. Ons lichaam is al snel gewend aankoolhydraten. Het is de energiebronvan ons lichaam en kan werken alseen verslaving. Vooral als je veel sui-ker of snelle koolhydraten eet, zoalszoet beleg, witmeelproducten, koeken snoep wil je lichaam hiervansteeds meer. Je voelt je niet energiek,moe en je gewicht schommelt ofneemt toe. Je krijgt een snelle kick endaarna weer een dip. Je bloedsuikerschommelt. Je hebt zoetbehoefte endat gaat zo de hele dag een beetjedoor. Vaak gaat het ten koste van de

gezondere voedingsmiddelen, waar-door je voedingspatroon uit balansraakt. Het gevolg kan zijn dat jesteeds zwaarder wordt, ondanks datje toch fanatiek hardloopt. Je wilt hettij keren en gezonder gaan eten, zon-der al te veel suikers. Hoe zou je datkunnen aanpakken? Het heeft vooralte maken met de soort koolhydratendie je kiest. Als eerste is belangrijk om drie hoofd-maaltijden te nemen en drie keer eentussendoormaaltijd. Hierdoor voor-kom je dat je de hele dag door blijftsnaaien. Kies bij het ontbijt vooral voor eiwit-rijke producten, bijv. magere kwarkmet noten, kleine hoeveelheid mue-sli, zemelen, chiazaad of lijnzaad. Ei-witten zorgen ervoor dat je langer volzit en granen geven energie. Tweevolkorencrackers of (koolhydraatarm)brood met ei en kaas kunnen ook eengoede optie zijn. Drinken erbij: koffieof thee zonder suiker of zoetstof ofeen glas magere of halfvolle melk. Jezult tot aan het eind van de ochtendweinig tot geen honger hebben.Kies als middageten een salade mettomaat, ei, vis, vlees, noten. Je kunthet zo gevuld maken als je wilt. Eet er2 crackers met mager beleg of 2-3sneetjes (koolhydraatarm) brood bij.Drinken erbij: neem een glas karne-melk, halfvolle melk of een bakje ma-gere kwark met fruit.

a l g e m e e n 9

v a n d e M E D I S C H E c o m m i s s i e

L e t t e n o p k o o l h y d r a t e n b i j h a r d l o p e n

Page 10: Lopende Zaken oktober 2013

Kies als avondeten max. 2-3 aardap-pelen en 75-100 g volkorenpasta,peulvruchten of zilvervliesrijst. Eetdaar 4-5 opscheplepels groenten eneen mager stukje vlees of vis bij. Ditmag best iets meer zijn dan 100 g perdag. Tussendoor: neem een volkorencrac-ker met mager beleg, rijstwafel,neem een handje noten of fruit.Drink er thee of koffie zonder suikerbij. Zoals je ziet lijkt het op een gezondevoeding en is er slechts sprake vaneen vermindering van koolhydraten.De hoeveelheden zijn anders en bevatweinig toegevoegde suikers. Uiter-

aard kan het zijn dat je zo actief bentdat je meer nodig hebt. Dan kun je dehoeveelheden aanpassen. Iedereen isanders. Natuurlijk kun je niet altijdvolgens het boekje eten. Dat hoeftook niet, als de basis maar gezond is.Als je intensief sport is het wel raad-zaam om een multivitaminen tenemen. Smakelijk eten!

Meer weten over voeding of een ad-vies op maat? Stuur een email naarMarleen.

Marleen van Valkengoed

a l g e m e e n10

Ik weet dat dit bericht een beetjevreemd overkomt zeker als je geen di-gitale post van de vereniging in jemailbox ontvangt. Maar ik ga er minof meer van uit dat onze leden overde inhoud van ons clubblad “lopendezaken” met elkaar van gedachte wis-selen (althans dat hoop ik).

Heeft u destijds wel uw mailadresdoorgegeven maar ontvangt u nog(steeds) géén “digitaal nieuws” van devereniging? dan heeft u een grotekans dat dit wordt tegengehoudendoor uw spamfilter. Controleerdaarom deze maand met enige regel-maat de geblokkeerde berichten.

U ontvangt géén nieuwsbrief maar

wil deze toch graag ontvangen? dankan u ook zelf actie ondernemen dooreen e-mail te sturen aan de redactievan de Nieuwsbriefmet vermelding van uw naam en e-mailadres waarop u de digitale postvan de vereniging wilt ontvangen.

Ook zonder dat u zich heeft aange-meld kunt u ook de informatie lezenop de website van A.V. Triathlon, ziehiervoor onder “nieuwsbrief”.

Het afzeggen van de nieuwsbrief enwijzigingen van uw e-mailadres looptook via eerder vernoemd mailadres.

Gerard van Schaik

I k k r i j g g e e n n i e u w s b r i e f ! ! ! !

Page 11: Lopende Zaken oktober 2013

Op de Boost-website is te lezen:"1000-en speciale energie-capsuleszijn samengevoegd in één tussenzool,die je hardloopervaring voor altijd zal

verande-ren. Hetontwerpvan deEnergyBoostlaat deenergie

en extreem zachte demping goed uit-komen. Als je deze schoen aantrekt,voel je dat hardlopen voor altijd an-ders is. De Energy Boost is de eersteschoen die is uitgerust met de revolu-tionaire BOOST™ technologie, en iszeker niet de laatste. Dit is nog maarhet begin van de hardlooprevolutie…"

Dat k l inkt indrukwekkend.

Vormgeving en haklanding

De vormgeving van de schoen dwingthaklanders naar de middenvoet (zekrijgen een 'boost'). 'Adidas' voegdehier vóór de test nog aan toe dat hetmateriaal dat voor de demping zorgtis ontwikkeld door chemieconcernBASF. Hetzelfde materiaal zou ook indashboardsvan auto's(BMW) zijnverwerkt.

Gewicht

De schoen be-hoort niet tot de lichtgewichten (296gram; eigen weging). De bovenzijdevan de schoen is gemaakt volgens deTechfit-technologie (lichtgewicht,open-lucht materiaal). Dit kan vol-gens de Adidas-man bij sommige at-leten voor knellende schoenenzorgen.

h a r d l o p e n 11

D e k e u r i n g d i e n s t

De Keuringsdienst gaat hemel en aarde bewegen om de meest handige, bizarre,nuttige of onzinnige hardloopgadgets, de meest milieubewuste schoenen, de snel-ste outfits, de nieuwste smartphone-apps en loopaccessoires uit te testen. Uiter-aard met een glimlach en met een frisse blik. Maar altijd met een zinvol resultaat!

ADIDAS BOOST

Een kort verslag van een korte test. De Keurmeesters testten de nieuwe Adidas-schoen (Boost) bij een testloop vanuit RunnersWorld Amersfoort

Page 12: Lopende Zaken oktober 2013

h a r d l o p e n12

De testrun

Met deze informatie in het achter-hoofd begaf de testploeg zich al ren-nend door de Amersfoortse

binnenstad. Verharde en onverhardeondergrond werden afgewisseld. 'Adi-das' gaf verder aan dat de schoen nietbedoeld is voor onverhard terrein,maar de grip op (droge) grasstrokenwas best oké. Deze schoen biedt op-merkelijk comfort bij lage tempo's. Eris inderdaad sprake van een extreemzachte demping. Ook bij het nemenvan hindernissen en het landen nasprongen valt de demping op. Daarbijlijkt er sprake te zijn van een lichte ve-ring in de schoen, waardoor de zoge-naamde 'boost' ontstaat en de atleetmet iets meer gemak de volgendestap kan zetten. Bij hogere tempo's(in ons geval is dat: tussen de 15 en

25 km/u) merkten enkele atleten datde demping in het nadeel werkt. Bijeen voorvoetlanding moet eerst'door' de demping heengetrapt wor-

den voordater weer kanworden af-gezet. Opeen atletiek-baan ont-staat ervermoede-lijk dubbeledemping(dempingvan deschoen +dempingvan de on-dergrond).‘Adidas’ gaftenslotteaan dat het

per atleet verschilt of dit als prettigwordt ervaren.

Conclus ie

Normaal kunnen uw Keurmeesterslanger en vaker materialen testen. Ditis dus slechts een korte impressie.Op basis van een half uurtje testenkomen we tot een voorlopige conclu-sie: De Adidas Boost is een primaschoen voor een duurloop, zeker voorhaklanders. Het is waarschijnlijk eenminder geschikte schoen voor inter-val-trainingen op een tartanbaan ofop de weg.

Page 13: Lopende Zaken oktober 2013

h a r d l o p e n 13

COLUMN

CR I S I SHet meest gebruikte woord van 2013 is crisisAlles wat een beetje tegenzit wordt gehangen aan het woord crisis.Ons land verkeert in een crisis, althans dat schrijft ons de dienstdoende journalist.De jaren dertig van de vorige eeuw staan bekend als de crisisjaren.maar wanneer is iets crisis?Tijdens je training de diepte van een plas fout inschatten; is zeker niet fijn, maar geen crisis.Als vierde over de meet betekent geen podium plaats; daardoor minder leuk, maar geen crisis.Met omkleden ontdekken dat je hardloopschoenen nog thuis staan; Is heftig, maar geen crisis.Een blessure; Is erg, maar geen crisis.Te laat voor de training; Is zwaar balen, maar geen crisis.Een fikse regenbui of mul zand; Is vette pech, maar geen crisis.Heuveltraining of loop-scholing; Is zwaar en vermoeiend, maar geen crisis.Je sleutels kwijt;

Is diepe treurnis, maar geen crisis.Plastic bekers na de training; is jammer, maar geen crisis.Tegenliggers; Is hinderlijk, maar geen crisis.Auto-achter; Is vervelend, maar geen crisis.Startnummer vergeten; Is tragisch, maar is geen crisis.Trainen voor een loopje en dan toch niet kunnen; is tegenslag, maar geen crisis.Je streeftijd niet halen; Is een domper, maar geen crisis.Aanhaken bij een te snelle groep;Is een koude douche, maar geen crisis.Veel trainen en niet afvallen; Valt zeker onder de noemer kommer en kwel, maar is geen crisisJe dag niet hebben;Betekent algehele malaise, maar is geen crisis.

Eigenlijk valt het allemaal reuze mee in dit landje.Theo Berens

Page 14: Lopende Zaken oktober 2013

Wie van ju l l i e gez in loopt b ij

Tr i ath lon

Ons gezin bestaat uit 5 personen:Marc, Christien, Hidde, Tjeerdtje enClaartje. De 3 vrouwelijke gezinsle-den lopen bij Triathlon. Christienloopt bij Wim, Ruud en Christl (di-aven za-och). Tjeerdtje is nu C2 junioreen Claartje D2 juniore.

Wie l iep er eerst? Hoe i s de

rest erbi j gekomen?

Christien liep er als eerste, maarheeft zich tegelijk aangemeld metTjeerdtje. Zij heeft eerst een jaar opde wachtlijst gestaan. 2 jaar laterkwam Claartje er ook bij. Het is ge-woon een erg leuke club om lid van tezijn!

Wat i s er leuk aan om deze l fde

sport te doen?

Met enkele uitzonderingen daar gela-ten, is het gewoon heel gezellig ommet elkaar op zaterdagochtend naarde club te fietsen. En om in het boste trainen.Daarnaast vind ik atletiek een mooiesport en geniet ook van het kijken er

naar. Natuurlijk naar mijn eigendochters maar ook naar anderen. Alsjurylid heb je daar alle mogelijkhedentoe!Claartje vindt aan atletiek het leukstein de zaal trainen. En de vriendinnendie op atletiek zitten.Tjeerdtje vindt de wedstrijden hetleukst, op de baan of indoor, omdathet dan gezellig is en je kan ook nogje pr’s verbeteren.

Hoe ziet ju l l i e zaterdagmorgen

er (verder) u i t?

Als we thuiskomen is Marc al bij debakker geweest en ontbijten we uit-

h a r d l o p e n14

R u n n i n g i n t h e f a m i l y

A.V. Triathlon is een hechte vereni-ging. Sommigen van ons zijn al zolang lid dat de club als familie aan-voelt. Maar wist je dat er ook echtgezinnen en delen van familieslopen? In deze rubriek maken wekennis met steeds een ander gezin.

Page 15: Lopende Zaken oktober 2013

gebreid met elkaar als gezin. Natuur-lijk gaan we ook alle 3 douchen, kost

ook wat tijd! Dan is dezaterdagochtend weervoorbij…

Hebben ju l l ie nog

meer deze l fde hob-

by ’s?

Paardrijden, skiën enzeilen. Helaas beperktzich het skiën tot 1week per jaar. Een keerlekker buiten in het bospaardrijden met z’n 3-en is nog een grotewens.

Erg leuk om gevraagd te worden voordeze rubriek! Helaas duurt het nogeven voor jullie ons met ons 3-enweer zien aankomen fietsen bij hetclubhuis op zaterdagochtend. Metskiën dit jaar heb ik mijn knie dusda-nig beschadigd dat een “nieuwekruisband” de enige mogelijkheidwas, om toch weer door de duinen tekunnen rennen. Hoop aan het beginvan de zomer weer terug te zijn.

Christien, Tjeerdtje en Claartje vanGastel

h a r d l o p e n 15

van Hoeijen

Krommestraat 59 - 61 - 633811 CB AmersfoortTel. 033 - 4613773

Agent voor:

GazelleGiantColnagoKoga MiyataRace- en regenkledingReparatie-inrichting

Page 16: Lopende Zaken oktober 2013

“Ooit loop i k een marathon ! ” Dat heb ik vaak gedacht en ook vaakuitgesproken tijdens het maken vanplannen voor loopjes. Maar voorlopignog niet, zei ik dan altijd. De 10 En-gelse mijl van de Dam tot Damloopwas de langste run uit mijn loopcar-rière, dus eerst maar eens een halveen dan zien we weer verder. Die ma-rathon zou ooit wel een keer komen.Eerst maar eens wat sterker worden,want ik had toch best wel regelmatigkleine blessures. Dat 2013 het jaarzou worden dat ik toch een marathonga lopen en dan nog wel in New York,dat had ik niet durven dromen… Tijdom eens te vertellen hoe dat zo is ge-komen. Een interview..

Hoe zi t dat nou met d ie New

York Marathon?

‘Ja, goeie vraag. Even to the pointkomen! Je kent het vast wel, goededoelen die mensen oproepen om voorhen te gaan lopen door zich te latensponsoren. Ook stichting Cliniclownsdoet dit. Laat hun kantoor nou inAmersfoort zitten en laat een goedevriendin van mij nou daar werken. Jebegrijpt het misschien al wel, ikben overgehaald! De spanning ende uitdaging van de afstand, NewYork, lopen voor een goed doel;het heeft me over de streep ge-trokken. In december 2012 nam ikde beslissing om het te gaan doen.De New York marathon lopen voorCliniClowns.’

Ok, je loopt dus voor Cl in i-

Clowns , wat houdt dat in en

wat doen ze eigen l i jk?

‘Samen met nog 56 andere lopersmaak ik deel uit van het Clini-Clowns marathonteam. Er doenook een paar BN’ers mee. Iedere loperzamelt geld in voor Stichting Clini-clowns door zich te laten sponsoren.CliniClowns zet zich in om zieke kin-deren in het ziekenhuis even een fijnetijd te bezorgen, Want tussen de be-handeling, de pijn en de vele beper-kingen is een lach hard nodig. Zehebben er baat bij, want afleiding enplezier werken ontspannend en stressverlagend. Spelen is voor kinderen

h a r d l o p e n16

De New York marathon voor c l in ic lowns

Page 17: Lopende Zaken oktober 2013

een natuurlijke manier om gebeurte-nissen te verwerken. Dat noemt Clini-Clowns ‘de kracht van een lach’.’

Mooi doe l ! En hoe tra in je voor

die marathon?

‘Sinds januari hebben we regelmatiggezamenlijke trainingen. We wordenbegeleidt door de trainers vanAprendo: Mark van Hoorn en JaapVallentgoed (bekende Amersfoortselopers) en Bram Som (de 800 meterlo-per, goud op EK in 2006). Topbegelei-

ding dus! Ook voor fysiotherapeutenzijn gezorgd. Johfra en Ingmar van Pa-ramedisch Centrum Bilthoven, zelftwee hele sportieve heren, zijn elketraining aanwezig voor vragen overen het behandelen van pijntjes enblessures. Aan alles is gedacht: voor-lichting over voeding, sportmedischekeuring, etc. We hebben een trai-ningsschema op maat dat online is inte zien, door onszelf en door de trai-

ners, waarin we onze voortgang kun-nen bijhouden.’

Goeie begeleid ing dus, maar hoe

gaat het met die blessures?

‘Het trainen gaat erg goed. Als ik ditschrijf is het begin oktober en de 30kilometertraining zit erop. Wat eeneind! Maar gelukkig hebben we diegezamenlijk gelopen. Een beetje pra-tend gaat het toch een stuk makkelij-ker en sneller. Af en toe protesteertmijn knie wel wat tegen dat langelopen, maar dat is onder controle. Alser ergens iets in je lijf een beetje vast-zit, niet soepel loopt, dan komt dat bijdie afstanden er wel uit. Nu lig ik dusregelmatig op de bank bij de fysio invreemde houdingen en wordt mijnrug losgemaakt. Weer een ervaringrijker, denk ik dan maar.’

Hoe gaat het met de sponsoring?

‘Dat is een heel avontuur op zich! Alseerste heb ik een facebookpagina die via deze link kunt bereiken ( jemag hem liken!) gemaakt waar ik ver-tel over mijn marathon -en sponso-ring voortgang. Daarnaast heb ik eeneigen sponsorpagina op de site vanCliniclowns. Om een beetje een be-hoorlijk bedrag bij elkaar te krijgenmoet je verder gaan dan alleen je fa-milie, vrienden en kennissen te vra-gen om een bijdrage. Zo heb ik op eenbraderie gestaan, Cliniclowns knuf-fels verkocht, op een loopband ge-rend voor geld en nu ben ik samenmet een klas mbo-leerlingen actiesaan het doen. Daarnaast zijn er wat

h a r d l o p e n 17

Page 18: Lopende Zaken oktober 2013

bedrijven die mij sponsoren.

Kun je nog sponsors gebruiken?

‘Jazeker! Ik ben al een heel eind, maarnog niet aan mijn streefbedrag van€6.000,-. Dus elke bijdrage, van groottot klein is hartstikke welkom. Datkan via de link naar mijn sponsorpa-gina van lopvoorcliniclowns. Hierkunnen mensen zelf heel makkelijkhun bijdrage regelen d.m.v. iDeal ofeen eenmalige machtiging. Er staatook een kist op de bar in het clubhuiswaar je een bijdrage in kunt storten.

Heel erg bedanktalvast! Vooral na-mens de kinderendie er plezier aangaan beleven.’

h a r d l o p e n18

Suzannevan derBurgt

Page 19: Lopende Zaken oktober 2013

Hoe b en j e fi e t s t ra in ergeworden? Nog tijdens mijn actieve carrière alswielrenner was ik secretaris van detoenmalige Amersfoortse wielerver-eniging “Ren en Toer Club Amers-foort” (RTCA). Daardoor raakte ikgeïnteresseerd in het begeleiden vanrenners binnen de wielerclub club enbesloot ik bij de KNWU de trainersop-leiding te volgen.

Hoe lang b en j e t ra in er ?Al ruim voor de oprichting van AVT.

Wat i s je ‘spec ial i te it’?

Doordat fietsen een snelheidssport isen je over openbare wegen fietst hebje veel overzicht nodig.Dat “overzicht” beschouw ik als eenspecialiteit. Eigenlijk heb ik er nog een: regenontwijken.

Hoe b ere i d j i j j e vo orop e en t ra in ing?Uiteraard moet je fiets en je kle-ding tiptop zijn. De trainer is im-mers het visiteplaatje. Daarnaast probeer ik steeds eenandere route te fietsen, die moetje plannen.

t r i a t l o n 19

Wie is die trainer?Naam: Harry VossegatGroep:wielrennen

(foto’s bij dit artikel: Ries de Beer)

Page 20: Lopende Zaken oktober 2013

Door het jaar heen houd ik me, tot dezomervakantie, qua trainingsinhoudaan een planning. Daar wijken wetrouwens wel van af. Als het lekkerlang licht is komt de groep ineensmet het idee om een rondje “HoogSoeren” te willen rijden. Prima, datwordt dan genieten van een andereinhoud dan die ik bedacht had.

Wat z i j n j e e i gen amb i -t i e s op s p or tgeb i e d?Zo lang mogelijk mobiel en gezondblijven om te kunnen fietsen.

Wat i s he t l e uk s te ofs p annend s te dat j e hebtmeegemaak t in de t ra i -n ing?Het leukst vind ik altijd de tevredenreacties van de fietsgroep als we eenheerlijke avond hebben gereden, meteen ondergaande oranje zon als toe-tje.Tijden het mountainbiken kunnen weelkaar ontzettend dollen of maakt eriemand een rare buiteling die op delachspieren werkt, bijv. in de sneeuw.De ultieme combinatie van leuk enspannend was de keer dat Ben de

greppel in dook en totaal onder hetoverhangende gras verdween omdaarna bemodderd en met grote ver-baasde ogen zijn hoofd weer bovende beplanting uit te steken. Eerstwas het aftasten of hij geen letselhad opgelopen, daarna kreeg zijnfiets een inspectiebeurt en vervol-gens lachten we ons de tranen op dewangen. Ben vatte het trouwens ge-weldig op en lachte net zo hard mee.

Wat moe ten men s en b e -s l i s t n i e t do en in j o uwt ra in ing?Twee belangrijke dingen zijn: onveiligrijgedrag vertonen en zonder iets tezeggen de groep verlaten.

Wat doe j e bu i ten fi e t-s en he t l i e fs t ?Fietsen kijken…. Nee hoor, nog veel meer: ik ben eenecht buitenmens, ik houd van mijntuin, ik rijd motor, ik ken hele leuketerrasjes, ik ga iedere donderdag naarde film met een aantal vrienden, ikben gek op lekker eten, ik …………

t r i a t l o n20

Page 21: Lopende Zaken oktober 2013

Zien en gezien worden!

Nu de dagen weer korter worden, ende herfst zich aanmeld, heeft u eengrote kans dat u, als sportief wande-laar bij A.V. Triathlon, avonds in hetdonker aan een wandeltrainingdeelneemt.

Omdat u in deze herfst- winterperi-ode veelal over verharde, geasfal-teerde, paden zult wandelen is hetvoor uw eigen veiligheid, en die vande overige wandelaars, goed om teweten dat u, als sportief wandelaarbij A.V. Triathlon, “verplicht” bent om:

A) 1 veiligheidsvest voorzien vanfluorescerend materiaal en

B) tenminste 1 reflectorband metknipper- en continue licht functiete dragen (1 reflectorband om ie-dere arm is nog beter)!

Het niet nakomen van deze verplich-ting(en) kan er toe leiden dat de trai-ner u de deelname aan de trainingontzegt oftewel u mag dus niet mee-lopen, zorg er dus voor dat het nietzoverzover hoeft te komen.

Wij doen het niet om u te pesten,zien en gezien worden, het is in ueigen belang!

Gerard van Schaik.Trainingscoördinator Sportief Wandelen.

wande l en 2 1

van de W A N D E L commis s ie

Page 22: Lopende Zaken oktober 2013

wande l en2 2

WOLFSKAMERLOOPOver drie weken organiseert AV Zuidwal traditioneel op de laatste zondag vanoktober de Wolfskamerloop door het prachtige bos- en recreatiegebied van deWolfskamer en langs de Gooimeerkust in Huizen en Naarden.

Inschri jvenVoorinschrijven voor de Lidl Wolfskamerloop is nog 15 dagen mogelijk tot enmet 20 oktober a.s. om 23.59 uur sluit de voorinschrijving, daarna ben je aan-gewezen op de (duurdere) na-inschrijving op de wedstrijddag zelf. Wacht niettot het laatste moment, schrijf je nu in via www.wolfskamerloop.nl of www.in-schrijven.nl. Het inschrijfgeld bij voorinschrijving wordt via automatische in-casso geïnd.Na-inschrijven kan op de wedstrijddag tot 45 minuten voor de start.

Het programmaJeugdloop jongens en meisjes 1,2 km – start 10.30 uurJeugdloop jongens en meisjes 2,3 km – start 11.00 uur

Sportief Wandelen en Nordic Walking 5 km – start 11.30 uur kosten:voorinschrijving € 5.00 *(excl huurchip) of € 6.50 (incl huurchip)na-inschrijving € 6.50 **(excl huurchip) of € 8.00 (incl huurchip)(zonder chip, dus geen tijdsregistratie)

Loop 5 km – start 11.30 uurLoop 10 km – start 13.00 uur

Page 23: Lopende Zaken oktober 2013

c o l o f o n 2 3

I n l e v e r e n k o p i jInleverdatum van de kopij voor het december-nummer is dinsdag 16 november 2013Inleverdatum kopij voor het februari-nummer is dinsdag 21 januari 2014

Richtlijnen voor kopij: maximaal 700 woorden; het moet over clubaktiviteiten gaan. Foto’saanleveren in jpg- of tif-formaat, minimaal 300 dpi bij een formaat van 13*9 cm, niet com-primeren bij verzending. Voor uitgebreide info, kijk op www.avtriathlon.nl/vereniging/clubblad/index.html

C o l o f o nKopij [email protected] Hanny Cnossen 033 472 95 69

Clarine Passchier 033 456 68 14Sandra Knopper 033 201 08 00

Vormgeving Jos Gloudemans, Jade van BeekIllustraties Theo BerensAdvertenties [email protected] www.avtriathlon.nlAV Triathlon ledenadministratie [email protected]

O p z e g g e n l i d m a a t s c h a pv a n d e v e r e n i g i n g A . V . T r i a t h l o nAfmelding als lid is mogelijk tegen het einde van ieder kwartaal, met in achtneming vaneen opzegtermijn van één maand. Dit dient te worden doorgegeven aan de ledenadmini-stratie, bij voorkeur via de website www.avtriathlon.nl. De eventueel voor resterende kwar-talen betaalde contributie wordt gerestitueerd.

Page 24: Lopende Zaken oktober 2013