Lopende Zaken december 2013

30
December 2013

description

AV Triathlon Clubblad

Transcript of Lopende Zaken december 2013

Page 1: Lopende Zaken december 2013

D e c e m b e r 2 0 1 3

Page 2: Lopende Zaken december 2013
Page 3: Lopende Zaken december 2013

NotulistIneens is ze er, een tweede notulist voorde bestuursvergaderingen. Maria Nijen-huis heeft aangeboden om, om beurtenmet Brigitte de vergaderingen te notu-leren. Voor de bestuursleden was de introduc-tie van Maria erg leerzaam en verras-send. Ze blijkt rechten te studeren, bij derechtbank in Lelystad te werken en zeerbetrokken te zijn bij Wit Rusland, mededoor Tsjernobyl. Ze zet zich in voor deOudheidkundige Vereniging in Zieu-went (zoek maar eens op waar dat ligt),maar het meest bijzondere is: ze houdtniet van sporten! Haar man en kinderengelukkig wel, via hen is ze bij AV Tri-athlon betrokken.

Taakverdeling bestuurMaria notuleert meteen; Piet is van-daag weer voorzitter. Het eerste inhoudelijke onderwerp opde agenda is de taakverdeling in het be-stuur. Susan Hagevoort, die op de ALVop 16 november hoopt te worden be-noemd als bestuurslid, zal de portefeuil-les Vrijwilligerszaken en Faciliteiten,waaronder het beheer van het clubhuis,

op zich nemen. Piet Bergsma krijgt deportefeuille wandelsport. Door deze af-spraken is het belangrijkste deel van deportefeuilles van onze ex voorzitter LexBorghans nu in goede handen en kanhij, als er ook een nieuwe voorzitter isgevonden, met een gerust hart het be-stuur verlaten.

Nieuwe bestuursledenHet vinden van bestuursleden is eenvolgend agendapunt. We zoeken nogeen voorzitter, maar ook gewone be-stuursleden, omdat een aantal be-stuursleden binnenkort afscheid wilnemen.Er is contact met geschikte kandidaten,daarover binnenkort hopelijk meer.Maar aarzel niet om contact op tenemen als bestuurswerk je trekt!

SOS coinDe medische commissie heeft aandachtgevraagd voor de zogenaamde SOS-coins, een soort penning die je aan jeschoen kunt bevestigen. Ze zijn te koopvoor € 12.50. Je kunt daar je personaliaop invullen, maar ook, en dat kan bij eencalamiteit erg belangrijk zijn, medische

a l g e m e e n 3

[ d e c e m b e r 2 0 1 3 ]

van 2 3 ok t ob e r

Page 4: Lopende Zaken december 2013

a l g e m e e n4

De specialist in alles wat met

Amercian EagleKoga Miyata

MulticycleMeridaGazelle SpartaWilierBMC

Page 5: Lopende Zaken december 2013

bijzonderheden.In het bestuur bespreken we de vraagof deze coins centraal ingekocht kunnenworden en misschien gesponsord.Het bestuur vindt de SOScoins een erggoed idee, maar kiest niet voor centraleinkoop en een financiële bijdrage van devereniging. Subsidie zou een forse uitga-venpost zijn, gezamenlijke inkoop eente grote logistieke operatie.

Besloten wordt om de aanschaf onderde aandacht te brengen van de leden,onder andere op de website. En, met ofzonder SOScoin: meld het aan je trainerals je medische bijzonderheden hebt!

Het is voor je eigen bestwil en je benthet eigenlijk ook verplicht aan je traineren je medesporters.Verder besluiten we om meer in het al-gemeen de eigen verantwoordelijkheidvan de leden bij ongelukken en medi-sche calamiteiten tijdens trainingen enwedstrijden onder de aandacht te bren-gen. De vereniging kan en moet zorgenvoor een verantwoorde trainingsopzeten bekwame trainers, maar voor hetoverige staat de eigen verantwoordelijk-heid voorop.

Henk Rawee

a l g e m e e n 5

v an 2 0 n ov em b e rVanavond is Piet interim voorzitter.

Nieuw bestuurslidEllen Joyce komt vanavond op bezoekom te zien of het bestuurswerk iets voorhaar is. Zij is van harte welkom, het be-stuur is nog altijd naarstig op zoek naarnieuwe bestuursleden.Susan is vandaag voor het eerst ‘in func-tie’ nadat zij de zaterdag ervoor is verko-zen tot bestuurslid op de ingelasteAlgemene Leden Vergadering.Piet is vanavond voor het laatst interimvoorzitter, komende drie maanden zalJan van der Ven de functie waarnemenin afwachting van een definitieve voor-zitter.

Evaluatie trainingenEr wordt nogmaals gesproken over deactiepunten met betrekking tot de kwa-liteit en evaluatie methodiek voor de

trainers hardlopen volwassenen. HenkKnol is in overleg met de commissiehardlopen volwassenen om een enander in kaart te brengen. Bedoeling isom het resultaat te kunnen implemen-teren bij de andere kernsporten.

Jaarplannen commissiesDe jaarplannen en jaaroverzichten moe-ten dit jaar al worden ingeleverd doorde verschillende commissies. Dit geefthet bestuur de gelegenheid de plannente beoordelen aan de hand van het vast-gestelde beleid.

Nieuwe sloten voor het clubhuisHet bestuur gaat akkoord met het in-stalleren van elektronische sloten in hetclubgebouw. De uitgifte en autorisatievan sleutels wordt op deze manier eenstuk simpeler.

Page 6: Lopende Zaken december 2013

Clubwijzer van de AUWe kijken met z’n allen naar de clubwij-zer van de Atletiek Unie. Een websitewaar de AU allerlei informatie heeft ver-zameld van onze club. We komen tot deconclusie dat er niet veel bruikbare in-formatie in staat. Onze blauwe boekjedekt de gehele lading. Henk Rawee on-derzoekt in hoeverre er voor ons nuttigeinformatie in staat en of het zinvol is in-formatie van onze kant toe te voegen.

Uitloting waardebrievenDe jaarlijkse uitloting van de waarde-brieven vindt weer plaats. Dit is de laat-ste loting. Nog niet alle waardebrievenzijn uitgekeerd maar er hoeft niet meergeloot te worden. Alle overgeblevenwaardebrieven worden volgend jaar uit-gekeerd.

LedenadministratieHet huidige software pakket is omgezetom IBAN incasso’s te kunnen plegen.Ondertussen blijven we de implemen-tatie van een nieuw administratief sys-teem onderzoeken.

Werving nieuwe bestuursledenDe werving van nieuwe bestuursledengaat onverminderd door. Vanuit de laat-ste selectie zijn een aantal brieven ver-zonden met een follow-up telefoontje.De resultaten zijn mager. We geven demoed niet op en zoeken naarstig verder.Mocht iemand zich geroepen voelen, jekunt altijd eens een vergadering mee-maken om te zien of het wat voor je is.

Alcoholbeleid in het clubhuisCees is op een bijeenkomst geweest vande gemeente Amersfoort over het alco-holbeleid ten aanzien van clubkantines,jeugdhonken etc. Conclusie van de bij-eenkomst was dat het alcohol beleidverruimd wordt en er minder restrictiesvoor bv. sportkantines komen om alco-hol te schenken.

Evaluatie en plannen P&RDe commissie PR&communicatie wordtbesproken aan de hand van de door Josaangeleverde documenten over de taak-stelling van de commissie en de inder-tijd vastgestelde plannen voor 2013.Komend jaar wordt geëvalueerd hoe decommunicatie dmv. Lopende Zaken,Nieuwsbrief en website verloopt. De in-druk is dat Lopende Zaken minderwordt gelezen. Ook het aanbod vankopij wordt minder.

Triatlonteams 2014Er wordt besloten volgend jaar twee tri-atlon teams te ondersteunen voor deel-name aan de triatlon competitie. Er zaleen heren team en een dames teamdeelnemen aan de 2de divisie.

Ondanks de verwoede pogingen vanPiet de vergadering om 22:30 te lateneindigen is het toch later geworden. Eenklein puntje zus en een klein puntje zoen ondertussen. Ik zal de komende 3maanden een uitdaging hebben de ver-gaderingen net zo stipt te laten verlo-pen als Piet dat deed.

Jan van der Ven.

a l g e m e e n6

Page 7: Lopende Zaken december 2013

In de 2e helft van 2012 is onze atle-tiekbaan grondig gerenoveerd en ver-rijkt met extra faciliteiten. Onlangsheeft de Amersfoortse wethoudersport Hans Buijtelaar de vernieuwdeaccommodatie bezocht om kennis tenemen van het resultaat. Dit bezoekvond plaats op zaterdagochtend 5 ok-tober tijdens de clubkampioenschap-pen van Altis. Van zowel AV Triathlonals Altis waren bestuursleden aanwe-zig om de wethouder te ontvangen.Na een uitgebreid rondje langs desportbeoefenaars op de diverse atle-tieklocaties werd het bezoek afgeslo-ten met koffie en een nabesprekingop het nieuwe terras bij het kantinevan Altis. Wethouder Hans Buijtelaarwas bijzonder tevreden over wat hij

aantrof enliet onsweten dat hijhet niet ergvindt om debaan in detoekomstweer te reno-veren als ditvoortkomtuit het veel-vuldige ge-bruik ervan. 

a l g e m e e n 7

D e v e r n i e u w d e a t l e t i e k b a a n

Bez o ek van w e th oud e r Bu i j t e l aar

Wethouder Buijtelaar in gesprek met microfonist Martijn Visscher

Page 8: Lopende Zaken december 2013

Enige tijd geleden hebben we als AVTriathlon ter gelegenheid van het 50jarig verenigingsjubileum een klas-sieke hardhouten bank aangebodenaan Altis. De feitelijke overdracht vande bank heeft enige tijd op zich latenwachten maar onlangs, na afrondingvan de verbouwing van het terras bijhet clubhuis van Altis, is het er dantoch van gekomen. De bank staat bui-

ten onder de nieuwe overkapping enbiedt uitzicht op de gehele atletiek-baan. De bank was onder andere ge-kozen om de vriendschappelijkerelatie tussen de beide verenigingente benadrukken. Neemt u gerust eenkeer plaats.     

Lex Borghans

a l g e m e e n8

A V T r i a t h l o n s c h e n k t h a r d h o u t e n b a n k a a n A l t i s

Op de foto wordt de bank bezet door Hubert Fermina (voorzitter Altis),

Ans van Maanen (oud-voorzitter van Altis) enLex Borghans (oud-voorzitter van AV Triathlon).

Page 9: Lopende Zaken december 2013

Vo e tk la ch t en

Tijdens mijn werkzaamheden alssportfysiotherapeut kom ik regelma-tig patiënten tegen met pijnklachtenin de hiel. De pijnklachten zijn altijdhet ergst tijdens het maken van deeerste passen in de ochtend of na eentijdje zitten. Er is meestal sprake vanFasciitis plantaris: een ontsteking vande fascie aan onderkant van de voet-zool. Door de grote trek aan de aan-hechting kan dit leiden tot verkalking,waardoor er een hielspoor kan ont-staan. Het is wel belangrijk om na tegaan of de klacht geleidelijk is ont-staan en niet door bijvoorbeeld hetverstappen op een boomwortel ofdennenappel. Risicofactoren tot hetontstaan van deze klachten zijn: over-belasting door ‘verkeerde’ looptech-niek, veel staan of lopen, schoeisel,verminderde mobiliteit van de enkel,verminderde heupstabiliteit en hogeBMI (overgewicht). Na 1-2 jaar gaatde klacht vanzelf over, maar als fysio-therapeut kunnen we wel onderzoe-ken wat de oorzaak zou kunnen zijnen deze vervolgens behandelen.

Wat z ou j e e r z e l f aankunn en d o e n ?

(relatieve) rust (andere sport) /•lopen op zachte ondergrond (geenzand of paden met boomwortels)controle schoeisel •controle houding/looptechniek•Rekken•

(zelf)massage van de voetzool / be-•handeling triggerpoints/dry need-ling van de kuitspieren

Tape•Fysiotherapie bij gevonden behan-•delbare componenten (loopscho-ling, verminderde mobiliteit,verminderde heupstabiliteit)Zolen / schokdempende hakverho-•ging

(kracht)training van voetspieren•(en heupspieren) Nachtspalk / Strasbourg sok•

Als bovenstaande na 6 weken geenverbetering oplevert, kun je naar dehuisarts gaan voor ontstekingsrem-mers/ Corticosteroid injectie. Eennieuwe behandeling bij de fysiothe-rapeut, shockwave, wordt pas aange-raden als de klachten na 6 maandennog niet verminderd zijn.

a l g e m e e n 9

v a n d e M E D I S C H E c o m m i s s i e

Page 10: Lopende Zaken december 2013

a l g e m e e n10

O e f e n i ng en1. Rekoefening peesplaat 3x15 sec

2. Rekoefening m.gastrocnemius(gestrekte knie) 3x15 sec

3. Rekoefening m.soleus (gebogenknie) 3x15 sec

4. Spierversterkende oefening voet-spieren 3x10-20Proberen een potlood of hand-doek op te pakken met de tenen

5. Massage voetzool met (golf)balof voetmassage roller

6. Stabiliteitsoefening enkelOp de tenen staan / lopenOp 1 been staan, evt opkussen/matjeUitvalspassen

7. Spierversterkende oefening heup-spierenIn stand been zijwaarts heffen3x10-20In stand been achterwaarts hef-fen 3x10-20In zijlig met gebogen knie, boven-ste knie omhoog brengen, terwijlvoeten op elkaar blijven 3x10-20

Kijk voor meer informatie opwww.hielspoorinfo.nl of kom langsop het blessurespreekuur, iedere dins-dag van 18.30 tot 19.30 in het club-gebouw.

Dorien Janse,Sportfysiotherapeut

Page 11: Lopende Zaken december 2013

Na jaren de enthousiaste verhalenover de Berenloop op Terschelling tehebben aangehoord, werd het tocheens tijd om dat feest ook eens te er-varen.Niet alleen ‘berezwaar’, maar vooralook beregezellig begrepen wij vanloopmaatje Petra. Dus besloten wij(Else, Marjolein, Luc en Hans van dezondag 10 km duurloop groep vanDirk en Gerrit) om ons ook maar eensin te schrijven voor de halve en onseens een lang weekend te vermaken.

Het begon er al mee dat we op vrij-dagavond in april om 24.00 uur ach-ter de pc moesten zitten, want hetzou binnen de kortste keren uitver-kocht zijn. Gelukkig voor Else (die datvergeten was) lukte het twee dagenlater ook nog.Na de zomervakantie betekende datextra lusjes op de zondagmorgen omte wennen aan die 21 kilometer....Huisje, boot en fietsen geboekt, wewaren er helemaal klaar voor! Geluk-kig dat die zware storm (windkracht11-12) de maandag voor de Beren-loop huishield, dus wat kon er numisgaan?

Vrijdag 1 november dat vakantiege-

voel....met regen de boot op samenmet al die andere sportievelingen, entwee uur later schijnt de zon op Ter-schelling. Waarna je met honderdenloopmaatjes als een golf uitspoeltover het eiland en elkaar weer tegen-komt bij de fietsenverhuur en de su-permarkt. ’s Avonds spelletjes doen,waarbij we werden verstoord dooreen whatsappjevan Petra: "Hebje het al ge-hoord, het gaatmisschien nietdoor..."

Nu was er wel een stormpje opkomst, maar toch lang niet zo heftigals die van die maandag ervoor. Wijgeloofden het niet......Zaterdag ge-woon lekker fietsen...bijna geenwind....maar 's middags werd al be-sloten om de hele marathon af te ge-lasten. Onbegrip.....maar als je langernadenkt ga je het toch wel snappen.Er zou ook onweer bij kunnen zitten,en dan moet je niet op het strandzijn. Daarnaast heeft Terschellinggeen ziekenhuis en is het wegennetnatuurlijk beperkt. In de verwachtingdat de halve wel door zou gaan, heb-ben we ons zaterdag keurig ingehou-

h a r d l o p e n 11

D e B e r e n l o o p d i e n i e t d o o r g i n g . . .

Nu was er wel een

stormpje op

komst, maar........

Page 12: Lopende Zaken december 2013

den met de drank, pastamaaltijdjegekookt, op tijd naar bed, en dan zon-dagochtend toch de ontgooche-ling....alles afgelast! Terwijl het droogis, de zon schijnt, geen onweer tebekennen op buienradar, O.K. hetstormt een beetje...

Als we later die dag horen van dieWindhoos in Wijk bij Duurstede be-grijpen we toch wel dat dit eenjuiste beslissing is. Knop omzettendus, even overleg met de groep vanPetra, die vlakbij ons in Midslandaan Zee zit, en we besluiten met z'nallen dan maar "wild" te gaan hol-len. Wat iedereen trouwens doet,duizenden lopers met opgekropteenergie, dus loopt iedereen zijneigen race, al dan niet over het offi-ciële parcours.

Wij besluiten vanuit Midsland bin-nendoor naar "West" (startpunt) tehollen of iets wat daar op lijkt met

windkracht 9 tegen - om ons collec-tors item op te halen, het waard.Moeilijk om na daarna weer op gangte komen, maar na een banaantje

h a r d l o p e n12

Page 13: Lopende Zaken december 2013

lukt het weer, en met het vooruitzichtvan een storm in de rug moet hettoch lukken om weer thuis te komen.Zelf zit ik er goed doorheen, en wil ei-

genlijk niet meer mee het strand op,maar verlang naar een warmedouche. Ik laat me overhalen, en krijgdaar geen spijt van, want die laatste3 kilometer over het strand zijn welheeeeel bijzonder en indrukwek-kend. Als een veertje werden we vooruitgeblazen in een zandstorm dievan west naar oost over het eilandraasde. En omdat we niet in eenwedstrijd zaten hadden we alle tijdom dit met onze mobieltjes vast teleggen. Eenmaal weer terug zegtRunkeeper dat ik precies 21,1 km on-derweg ben geweest.

Zondagavond belonen we onszelfmet een lekker maal in restaurant dedrie Grapen. Maandag weer een rus-tige oversteek naar Harlingen.....Wij kijken terug op een beregezelligen bijzonder weekend. Volgend jaarweer? Wie weet!

Hans Kerchman

h a r d l o p e n 13

Page 14: Lopende Zaken december 2013

November 2012: een zestal leden vanAV Triathlon vertrekt goed getraindnaar New York, om de marathon telopen. Eenmaal in ‘The Big Apple’ valthun droom in duigen. ‘SuperstormSandy’ heeft zoveel schade aange-richt, dat de marathon moet wordenafgelast. The dream is over…

Novem-ber 2013:twee vande zesstekenopnieuwde oce-aan overom als-nog te

doen waar ze een jaar van hebben ge-droomd. Iets minder goed getraind,

vanwege blessure en botbreuk, maarniet minder gedreven om alsnog demarathon van New York te lopen. En dat lukt! Op 3 november 2013 leg-gen Ed Meijer en Christl Korzelius-Foekema de 26,2 mijl in een mooietijd af. Het is een marathon om van tedromen: een adembenemend par-cours, een uitgelaten publiek, primaweer. Op het startterrein worden zepersoonlijk begroet door Mary Wit-tenberg, de hoogste baas van de NewYork Road Runners. Een dag laterstaan hun namen in de speciale ma-rathon-editie van The New YorkTimes. Met de welverdiende medailleom stappen ze in het vliegtuig terugnaar huis. Een droom is waarge-maakt…

Ed

Wat mij het meest is bijgebleven…Ondanks alle veiligheid, high 5 metoom agent onderweg. Goed verzorgd

h a r d l o p e n14

E e n m a r a t h o n o m v a n t e d r om e n

Page 15: Lopende Zaken december 2013

van start totfinish, en rijendik publiek dieje vooruitschreeuwen.Zodra je ge-start bent ennaar links kijktzie je bijna definish, alleennog even 42km afleggen.

Chri st l

Wat mij het meest is bijgebleven…Het uitzinnige publiek langs bijna hethele parcours. Het contrast met destilte op de bruggen. De ordelijke ma-nier van lopen, geen ellebogen ofhieltrappers. Het enthousiasme vande vrijwilligers. Heel indrukwekkendallemaal. Maar de echte emotiekwam pas thuis los.

h a r d l o p e n 15

Page 16: Lopende Zaken december 2013

December is typisch zo’n maandwaarin we veelal extra aandachtschenken aan de mensen om onsheen. Het begint al in midden novem-ber als de Sint en zijn Pieten ons landjeweer aandoen om, na een lange reisdoor het land, óp of omstreeks 5 de-cember te eindigen met een gulle giftaan kinderen en vaak ook vele volwas-senen. Dat laatste al dan niet gepaardgaande met lezenswaardige gedichtenen surprises! Kortom aandacht voor el-kaar.Na deze eerste Nederlandse traditievolgt dan al snel het Kerstgevoel, waar-bij wederom bij vele landgenoten hetgeven van geschenken aan elkaar cen-traal staat, met daaraan verbonden deKerstdiners. Ook hier is de aandachtvoor elkaar prominent aanwezig.Als afsluiter van het jaar is er dan hetOud en Nieuw feest, traditioneel in ditland gepaard gaande met oliebollen,appelflappen en de nodige spiritualiën.Maar natuurlijk ook de aandacht vooronze medemensen in de vorm van hetelkaar het allerbeste toewensen voorhet nieuwe jaar.

Als trainers van de trimcursus willenwe daar vanaf nu een extra “aan-dachtmoment” voor onze naasten enbekenden aan toevoegen. Wat wil na-melijk het geval?Al bijna 30 jaar organiseren wij 3 x perjaar onze, in de regio, zeer bekendstaande trimcursus voor mensen die

via het hardlopen iets aan hun veelalbelabberde conditie willen gaan doen.Zeker in een tijd waarin de behoefteaan extra beweging geheel in zwang is,voldoet deze trimcursus aan vele wen-sen. Omdat we met z’n allen de laatstemaand van december flink geoefendhebben om extra aandacht te schen-ken aan onze medemensen, lijkt hetons een geweldige gedachte dat deleden van AV Triathlon onze trimcursuseens goed onder de aandacht brengenvan familie, vrienden en kennissen,buren en buitenlui, collega’s en anderedoor jullie zelf te bedenken kringen.

Stel je toch eens voor, je bent zelf zo’nenthousiaste hardloper, elke week op-nieuw geniet je van deze heerlijkesport en daarnaast ook van onze zeergezellige vereniging. Dat wil je anderentoch ook graag gunnen, nou wat let je,neem hem of haar mee op zaterdag 4januari 2014 naar ons clubhuis en laatze vanaf 9.00 uur volop genieten vande eerste (hard)loopstappen in het bos.Wij, als trainers van de trimcursus, zul-len ze van harte begroeten en ze dedaaropvolgende 12 weken de eerstekneepjes van het hardlopen bijbren-gen.Iedereen prettige feestdagen toege-wenst en graag tot de 4de januari.

Kneh en Oel

h a r d l o p e n16

Wat i s mens en b l i j maken toch f i jn ! ! !

Page 17: Lopende Zaken december 2013

h a r d l o p e n 17

ALLES IS RELATIEF

“Hoe hard loop jij eigenlijk”, wordt mij wel eens gevraagd. Of “Hoe ver loop jenormaal gesproken?”, “Doe je mee aan de Dam-tot-Damloop?”, “En hoe langdoe je over de 10 kilometer?”, het zijn zo van die vragen die je als hardloper re-gelmatig krijgt. Ik vind die vragen nogal ongemakkelijk. Lees ik Runners’ Worldof de nieuwsbrief van ProRun, dan gaat het ook veelal over hoe snel, hoe ver,schema’s, meer, kracht vergroten, speciale voeding, drankjes, sokken of brillen.Ik heb dan een beetje het gevoel dat ik mezelf geen hardloper mag noemenals ik niet minstens regelmatig een halve marathon loop, en dan liefst rond de1u45. Of er op zijn minst naar streef. Ik streef namelijk nergens naar. Niet naareen afstand, geen PR, en geen snelheid. Het enige wat ik wil, is op zaterdagtraining geven en verder lekker en zonder blessures twee keer per week eenrondje van 6 km of een interval van 4,5 km doen. Tuurlijk wilde ik ooit wel 10 km lopen, heb ik ook wel gedaan, met allerlei bles-sures als gevolg. En zeker wilde ik ook steeds sneller; ik was teleurgesteld dat ikmaar steeds op dezelfde snelheid bleef steken. Totdat iemand tegen me zei:“Joh, op jouw leeftijd mag je blij zijn dat je niet steeds langzamer wordt.” Tja,daar zit ook wat in. En mijn huisarts vond eigenlijk “dat wij op onze leeftijdniet meer moeten willen hardlopen.” Dan ben ik toch heel blij dat ik wel ge-woon mijn bescheiden rondjes loop. Want ik geniet ervan: lekker buiten, het bos in, wind, sneeuw, kou, het maaktme niet uit. En ik loop inderdaad niet snel en niet ver, met drie keer in de weektoch wel redelijk vaak. Maar ik loop toch nog altijd meer dan de meeste men-sen, denk ik dan maar. En dat toch al een jaar of 10. Ook dat doen de meestemensen me niet na.

Ria de Jong

COLUMN

Page 18: Lopende Zaken december 2013

h a r d l o p e n18

Ewa l d J a n s e nGroep , we lk n iveau, we lke

dag(en) geef je train ing?

Ik geef op zaterdag samen met Giestraining. Dit doen we sinds april (?)2007. Onze niveau 2 groep loopt de 5km tussen de 23 en 29 minuten. Desamenstelling varieert. Meestal zijner rond de 20 lopers / loopsters. Leef-tijd van de deelnemers ligt tussen de30 en 75. Naast deze groep geef ik opdinsdagavond training aan een an-dere groep 2. Deels is de samenstel-ling van die groep gelijk, maar kentook andere personen. De gemiddeldeleeftijd is in die groep zeker 15 jaarjonger.

Hoe ben je tra iner geworden?

Het bekende liedje denk ik. Ik liep aleen jaar of 8 toen good old Henk vander Linden vroeg of ik interesse hadom trainer te worden. Een poosje hebik dat afgehouden, maar het trainers-

vak leek me ook wel wat. Inspire-rende voorbeelden binnen de vereni-ging als Tinus van Erp, Dik Boer enHenk van der Linden hebben daarbijzeker geholpen. Na een opleidingdoor Ton Duits ben ik gestart.

W i e z i j n d i e t r a i n e r s ?

Deze keer een dubbelportretNaam: Ewald Jansen (l) en Gies Stolze (r)Groep: niveau 2

Page 19: Lopende Zaken december 2013

Hoe lang ben je tra iner?

Sinds juni 2004 sta ik voor eengroep. Meestal geef ik 1 x inde twee weken training opdinsdagavond en met dezelfdefrequentie op zaterdagoch-tend.

Wat i s je ‘specia l ite i t’

Zelf ben ik me niet bewust vanspecialiteiten. Bij Gies kan ikdie gemakkelijker noemen:vaak een “toetje” aan heteinde van de kern; een extralusje, nog even een keer de berg bij devijver op. Zal mijn groep eens vragenwat zij als mijn specialiteit zien.

Hoe bere id j i j je voor op een

t ra in ing?

Momenteel ben ik (samen met Giesen een aantal andere AV Triathlon

trainers) bezig met een opleiding tottrainer BLT3. Geeft ons nog meerkennis en vaardigheden om leuk,goed en verantwoord met een groepop pad te gaan. Een van de nieuwedingen die we leren is het werkenmet een jaarplan. Hierin staat pergroep hoe je het jaar indeelt in perio-den van meer en fanatieker trainenen perioden met relatieve rust. Eve-nementen als de Florijnloop, de Len-tecross en de Halve van Amersfoortkunnen daarbij een rol spelen. Binnendat plan verdelen Gies en ik de trai-ningen. Zo kunnen we ook nog zakenals vakanties voor ons gezin een plekgeven. Per training bedenk ik, geba-seerd op het jaarplan, een parcours inde omgeving van Birkhoven en hetsoort oefeningen dat ik wil laten uit-voeren. Soms bedenk ik eerst de pleken soms eerst de oefening. De losma-kende oefeningen en de loopscholingvoeg ik zoveel mogelijk bijpassendtoe. Vaak maak ik die plannen alenige tijd vooraf.

h a r d l o p e n 19

Page 20: Lopende Zaken december 2013

Wat z ijn je e igen loopambi t ies?

Mijn eigen loopambities heb ik sindsik training geef naar beneden toe bij-gesteld. Of het de leeftijd of het ge-brek aan eigen trainingsinspanning islaat ik maar in het midden.

Wat i s het leukste of

spannendste dat je hebt mee-

gemaakt in de tra in ing?

Ik vind het iedere keer weer een feestals de lopers aan het einde van detraining aangeven dat het weer lek-ker en leuk was. Het meest span-nende was toen een vreemde loper inde buurt van mijn trainingsrondjeniet lekker werd. Hij bleef in de koueerst stilstaan, ging daarna zitten endaarna ging hij liggen. Dat zag ernaar uit. Ik kan reanimeren, maardaar begin je niet aan als ze nog be-wegen. 112 gebeld en de groep eenlint laten vormen naar de openbareweg. De arts op een motor consta-teerde dat de loper aan het hyperven-tileren was. Met een plasticzakje was

dat gelukkig snel verholpen.

Wat moeten mensen bes l is t n iet

doen in jouw tra in ing?

Chagrijnen tijdens het lopen stel ikniet op prijs. Is overigens nog nooit

voorgekomen.

Wat doe je bu iten

hard lopen het

l ie fs t?

Sinds vorig jaarherfst heb ik hetwielrennen ontdekt.Een keer met eengroepje van AVTwezen fietsen in Lim-burg en daarna eenracefiets gekocht.Heerlijk om vanaf 1

april van AVT fietsles te krijgen ensamen met clubgenoten de omge-ving te ontdekken.

Wi l je nog ie ts verte l len over

je dage l i jks leven, je beroep of

ie ts anders?

Ik woon met Inge in Leusden. Wehebben drie volwassen kinderenwaarvan alleen onze dochter hard-loopt.

h a r d l o p e n20

Page 21: Lopende Zaken december 2013

G i e s S t o l z eWelk n iveau, en op we lke dag

geef je train ing?

Zaterdagochtend samen met EwaldJansen, niveau 2

Hoe ben je tra iner geworden?

Zoals zo vaak worden er leden ge-polst, en dat gebeurde ook bij mij. Ikwas sinds de beginnerscursus in sep-tember 2003 best een enthousiast lidvan diverse loopgroepen nivo 2-3, ikprobeerde 2 marathons per jaar terennen, en inderdaad is er een chro-nisch gebrek aan trainers. Duswaarom ook niet….En bovendien wasmijn vrouw (Doke) net een jaar voormij ook al trainer geworden.

Hoe lang ben je tra iner?

Sinds april 2008.

Wat i s je ‘spec ial i te it’?

Lastige vraag, maar ik denk dat ikgoed in staat ben de groep te stimu-leren en enthousiasmeren, en op diewijze uit te dagen: plezier & prestatievan groot belang.

Hoe bereid j i j je voor op een

tra in ing?

Samen met Ewald hanteer ik eenjaarplan, maar dat is niet heel striktnog. Daarin komen vele verschillendetrainingen aan bod, met een goedeafwisseling van loopscholing ook –die sla ik nooit over. De training hebik op papier uitgewerkt, en nu ik metde opleiding op niveau 3 van de Atle-tiek unie bezig ben, probeer ik ooknog vaker hoe ik de training beter hadkunnen doen. Verder lees ik veel oploop-websites & runnersworld, enprobeer ik die kennis ook mee tenemen naar de trainingen.

h a r d l o p e n 21

Page 22: Lopende Zaken december 2013

Wat z ijn je e igen loopambi t ies?

Ik heb inmiddels 17 marathons gelo-pen, en hoop er 2 per jaar te blijvenlopen. Maar na een hardnekkigeachillespeesblessure realiseer ik medat “heel blijven” het allerbelangrijk-

ste is – zodat ik nog lang met plezierkan blijven lopen. Het gaat mij nietmeer om snelheid, maar vind het welschitterend om bij een mooie wed-strijd te vertrekken en dan te finis-hen. Dat moment – daar geniet ikvan!!

Wat i s het leukste of

spannendste dat je hebt mee-

gemaakt in de tra in ing?

Gelukkig heb ik nog nooit een reani-matie hoeven meemaken, want datlijkt me als trainer & medeloper hetmeest aangrijpende en spannende.Het leukste? De vele gezellige mo-menten waarop lopers tijdens de trai-ning met elkaar de “strijd” aangaan &heel tevreden zijn over de training, en

verder de inmiddels jaarlijkse wijn-proeverij in het najaar & de wijn/spijsin het voorjaar – buiten de trainingweliswaar, maar met een groot deelvan onze enthousiaste loopgroep!

Wat moeten

mensen be-

sl i s t n ie t

doen in jouw

tra in ing?

Andere lopersdwarszitten,vertrekken zonder het te melden, envoortdurend niet-luisteren, maar datgebeurt eigenlijk nooit!

Wat doe je bui ten hard lopen

het l i ef s t?

Serieus wijnproeven & op wijnreisgaan, lekker koken en eten, skiën, enmet Doke en dekinderen/familie/vrienden gezelligedingen doen

h a r d l o p e n22

Page 23: Lopende Zaken december 2013

Wi l je nog ie ts verte l len

over je dage l i jk s leven, je

beroep of ie ts anders?

Ik werk al jaren als apotheker bijeen van de grootste farmaceuti-sche bedrijven, waar we meteen team enthousiaste mensenproberen nieuwe betere genees-middelen naar de markt te bren-gen. En dat doen we heelsuccesvol. Want bedenk, een ge-zond mens heeft vele wensen,een zieke maar 1! Dus daar werkik graag hard voor.

h a r d l o p e n 23

van Hoeijen

Krommestraat 59 - 61 - 633811 CB AmersfoortTel. 033 - 4613773

Agent voor:

GazelleGiantColnagoKoga MiyataRace- en regenkledingReparatie-inrichting

Page 24: Lopende Zaken december 2013

Compressiekousen zijn niet meer wegte denken uit het hardloperswereldje.Waren het in grootmoeders tijd alleengrootmoeders die steunkousen droe-gen, tegenwoordig lijkt het of er steedsmeer jonge sporters overstag gaan omde voordelen van compressiekousen teervaren. De Keuringsdienst kandaarom niet achterblijven en onder-wierp één van de bekende merken aaneen test. Van het Achterveldse Beter-Hulp kregen wij de beschikking overCEP Progressive+ Run Socks 2.0 en CEPRecovery Socks. In dit Keuringsverslagkomen beide producten aan bod.Het Duitse CEP belooft op de websitedat de hardloopcompressiekousen devolgende voordelen opleveren:

Meer energie, groter uithoudings-•vermogen en verbeterde prestatiesdoor toegenomen bloedcirculatie;

Activeert de doorbloeding•van spieren;Vermindert het risico op•

blessures door extra stabili-satie van spieren en ge-wrichten;Verscherpte coördinatie tij-•

dens rennen en bewegendoor meer gevoel van stabi-liteit en zekerheid.

De CEP-compressiekousengeven een algehele ondersteu-ning. Een CEP-compressiekousgeeft in het algemeen eengoede ondersteuning maarvalt naar onze mening nietvolledig onder de -voor patiën-ten met ader- en spierpomp-problemen voorgeschreven- ‘gradientcompression stockings’ waarbij de druk

h a r d l o p e n24

D e k e u r i n g d i e n s t

De Keuringsdienst gaat hemel en aarde bewegen om de meest handige, bizarre,nuttige of onzinnige hardloopgadgets, de meest milieubewuste schoenen, de snel-ste outfits, de nieuwste smartphone-apps en loopaccessoires uit te testen. Uiter-aard met een glimlach en met een frisse blik. Maar altijd met een zinvol resultaat!

DE U I TDAG ING : COMPRESS I EKOUS EN

Page 25: Lopende Zaken december 2013

h a r d l o p e n 25

van onder bij deenkel erg sterk isen wordt afge-bouwd tot bovenin de kuit. Devraag is ook of ditbij gezonde hard-loper nodig is.Het minder ridi-cuul gradiëntcomprimerenvergemakkelijktwel het aantrek-

ken aanzienlijk ten opzichte van som-mige andere compressiekousen indezelfde prijsklasse.

Wetenschappelijke compressiefeiten

Uiteraard is de Keuringsdienst niet instaat om zelfstandig wetenschappe-lijke data aan te leveren (n=3 en facto-ren kunnen niet geïsoleerd worden),hiervoor dient een uitgebreider onder-zoek met een veel hogere ‘steekproef’te worden uitgevoerd.Uit divers onderzoek is gebleken datcompressiekousen geen effect heeft opde VO2max (maximale zuurstofop-name), de hartfrequentie of de lactaat-waarden (lactaat=melkzuur).Compressiekousen bleken geen signifi-cant effect te hebben op de (duur)pres-tatie. Er zijn wel aanwijzingendat compressiekousen de kans op shinsplints (beenvliesontsteking) verlagendoor verminderde trekkrachten aanhet periost (beenvlies) van het scheen-been. Daarbij  is er een verminderdetoename van het enzym creatineki-nase (CK) aangetoond. Aangezien crea-

tinekinase een enzym isdat zorgt voor het her-stel van spierschadena  intensieve inspan-ning, is dit een positiefgevolg. 

Testmateriaal

De CEP-kousen zijn inverschillende kleurenverkrijgbaar.De door BeterHulp be-schikbaar gestelde CEPProgressive+ Run Socks 2.0 bestaanvoor 85% uit polyamide en 15% uitspandex. De kousmaat wordt bepaalddoor de zogenaamde ‘calf circumfe-rence’: de omvang van de buik van dekuit in centimeters. De schoenmaat oflengte van het scheenbeen wordt nietmeegenomen in het aanmeten. Beter-Hulp verkoopt de CEP-compressiekou-sen in diverse kleuren en tot over degrens. Zo lopen momenteel meerdereBelgische Woestijnroutelopers met deknalgroene CEP-varianten. Aan de Keu-ringsdienst werd tevens een set opval-lend roze kousen aangeboden maar detwee mannelijke Keurmeesters kozenwijselijk voor de wat neutralere encross c.q. blubbervriendelijke zwarteexemplaren.

Test

Analyseren doe je vooral met je (lin-ker)hersenen. Lopen doe je ook met jegevoel. Laten we ons richten op de ohzo belangrijke gevoelsfactor: hoe lekkerzit de sok? Is de kous gemakkelijk aanen uit te trekken? Ervaren wij extra sta-

Page 26: Lopende Zaken december 2013

bilisatie en zekerheid?

- Aantrekken: de kousen zijn eenvoudigaan te trekken. Er zijn geen aantrek-hulpstukken nodig.- Voor de training/wedstrijd: doordatde lengte van het onderbeen voor demaat van de kous niet uitmaakt, kanhet zijn dat de bovenkant van de kousomgevouwen moet worden. We heb-ben dit niet aan de lijve kunnen onder-vinden.

- Tijdens de training/wedstrijd: van af-zakkers hadden wij een enkele maallast; de kousen bleven doorgaans net-jes op de plaats. Tijdens het rennen zitde kous lekker: het voelt alsof de kuits-pier wat hulp krijgt bij het incasserenvan klappen. De beweeglijkheid van devoet en het enkelgewricht kwam nietin het geding. Ook tijdens bostrainin-gen merkten we geen bewegingsbe-perkingen als gevolg van de kousen.Extra stabiliteit in de bovenste kuit-zone heeft de Keurmeester met relatiefgrote kuit omvang wel ervaren. Dit wasniet merkbaar bij de Keurmeester met‘Keniaanse’ ranke kuiten. - Uittrekken:de kousen zijn relatief eenvoudig - Uit-trekken: de kousen zijn relatief eenvou-dig ‘af te stropen’ en uit te trekken.

- Herstel: de Recovery Socks zijn quagebruiksgemak gelijk aan de hardloop-kousen van CEP: het aantrekken gaatsoepel en de sok zit comfortabel. Desok lijkt te werken als een urenlangehele lichte sportmassage: afvalstoffenworden afgevoerd en de spierstijfheid

verminderd. Opmerkelijk: is er een verband tussende bevorderde afvoer van afvalstoffenen vaak naar de WC moeten? Bij het ‘snachts dragen van de herstelkousenleek dit zo te zijn. Onhandig.

De CEP-kousen naast die van de con-

current bij de start…

Na meerdere malen de kousen tijdenswedstrijden (baan, weg en cross) tehebben gedragen constateerden we naafloop minder last te hebben van spier-pijn. Ook na de eerste crosswedstrijdvan het seizoen, traditioneel een spier-pijngarantie door plotseling veel kilo-meters op spikes, was de spierpijnbeduidend minder en kon de dagdaarna de training weer volop opge-pakt worden.

Conclusie

De CEP-hardloopkousen zijn een nut-tige aanvulling op de hardloopuitrus-ting. Een comfortabele kous. Erkunnen, gelet op de literatuur overcompressiekousen, geen prestatievewonderen worden verwacht, maar eenbeetje extra ondersteuning en een soe-peler herstel is zeker mogelijk. Datheeft De Keuringsdienst aan den lijveondervonden.

Namens De Keuringsdienst,Michel Riemersma

h a r d l o p e n26

Page 27: Lopende Zaken december 2013

zaterdag 19 oktoberOnder mooie herfstomstandighedenis op zaterdag 19 oktober jl. de jaar-lijkse Woopertest voor de sportiefwandelaars gelopen. De wandelaarshebben, letterlijk en figuurlijk, hunbeste beentje voor gezet en daardoorzijn er ook dit keer opnieuw veel per-soonlijke records gesneuveld.

Deze keer waren de snelste heerHenk Ruesink en de snelste dame Nelde Jong.De snelste dame ooit bij een Wooper-test blijft Nel de Jong (14:45 in 2005) en bij de herenHubert Fremouw (14:01 in 2008). 

Ingrid Koot / Saskia Nieuwkerk

wande l en 2 7

Uits lag van de WOOPERTEST

uitslag zie volgfende pagina

Page 28: Lopende Zaken december 2013

wande l en2 8

Naam wandelaar min. sec. Gemidd. afstand

Henk Ruesink 15 15 7868,9 meterTheo Wolfshaar 15 21 7817,6 meterNel de Jong 16 10 7422,7 meterMirjam Groot 16 21 7339,4 meterKarel Eysbach 16 22 7332,0 meterAnnemieke Kok 16 32 7258,1 meterLouise Timmerman 16 32 7258,1 meterWilma van den Eshof 16 45 7164,2 meterVera Driessen 16 53 7107,6 meterFrans Kamps 17 0 7058,8 meterJan Dekker 17 5 7024,4 meterNarang Gurbatschan 17 22 6909,8 meterHans Molenaar 17 25 6890,0 meterHeleen Schumacher 17 35 6824,6 meterAlie Dijkhuis 17 37 6811,7 meterMarion Verhoef 17 37 6811,7 meterMascha Hornsveld 17 37 6811,7 meterLeny Wisse 17 37 6811,7 meterBep van Nieuwenhuijzen 17 50 6729,0 meterElly Bartels 18 0 6666,7 meterAnnemarie van Druten 18 16 6569,3 meterWilma Steenmetz 18 16 6569,3 meterKlaas Boogaard 18 30 6486,5 meterPiet van 't Klooster 18 40 6428,6 meterAstrid Goes 18 40 6428,6 meterTia van den Bor 18 40 6428,6 meterPaulien Kompier 18 45 6400,0 meterRob van Streun 18 50 6371,7 meterStans Denekamp 18 50 6371,7 meterWil van der Beek 19 20 6206,9 meterMargreet Jansen 19 20 6206,9 meterAda Mens 20 55 5737,1 meterGerry Rispens 20 55 5737,1 meter

Page 29: Lopende Zaken december 2013

c o l o f o n 29

I n l e v e r e n k o p i jInleverdatum voor de kopij voor het februari nummer is dinsdag 22 januari 2014Inleverdatum kopij voor het april nummer is dinsdag 19 maart.

Richtlijnen voor kopij: maximaal 700 woorden; het moet over clubaktiviteiten gaan. Foto’saanleveren in jpg- of tif-formaat, op hoge resolutie genomen, niet comprimeren bij verzen-ding. Voor uitgebreide info, kijk op www.avtriathlon.nl/vereniging/clubblad/index.html

C o l o f o nKopij [email protected] Hanny Cnossen 033 472 95 69

Clarine Passchier 033 456 68 14Vormgeving Jos Gloudemans, Jade van BeekIllustraties Theo BerensAdvertenties [email protected] www.avtriathlon.nlAV Triathlon ledenadministratie [email protected]

O p z e g g e n l i d m a a t s c h a pv a n d e v e r e n i g i n g A V T r i a t h l o nAfmelding als lid is mogelijk tegen het einde van ieder kwartaal, met in achtneming vaneen opzegtermijn van één maand. Dit dient te worden doorgegeven aan de ledenadmini-stratie, bij voorkeur via de website www.avtriathlon.nl. De eventueel voor resterende kwar-talen betaalde contributie wordt gerestitueerd.

Page 30: Lopende Zaken december 2013