Logistiek Totaal, september 2012

43
Bewust van de sprinkler Keuze met verstrekkende gevolgen Cloud based WMS voor Kubus Sports Het grootste vakblad voor de interne logistiek jaargang 07 september 2012 PLUS Retail neemt meer op de vork LED-verlichting in de spotlights

description

Editie 7, 2012

Transcript of Logistiek Totaal, september 2012

Page 1: Logistiek Totaal, september 2012

Bewust van de sprinklerKeuze met verstrekkende gevolgen

Cloud based WMS voor Kubus Sports

Het grootste vakblad voor de interne logistiek

jaargang 07 september 2012

PLUS Retail neemt meer op de vork

LED-verlichting in de spotlights

01_Cover.indd 1 12-09-12 15:39

Page 2: Logistiek Totaal, september 2012

In een goede logistiekkomt alles samen.De optimale logistiek in magazijn of productie: wij realiseren het voor u. Met ergonomische,

productieve én milieuvriendelijke hef- en magazijntrucks. Met slimme magazijninrichting

en -automatisering. En bovenal met goede ideeën en een deskundig advies.

Zo verlagen we uw logistieke bedrijfskosten tot wel 20%.

Dat is BestInvest van Jungheinrich. Eigenlijk is de keuze heel eenvoudig.

www.jungheinrich.nl

JH alles samen 225x297mm.indd 1 11-04-12 11:56

Page 3: Logistiek Totaal, september 2012

Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of worden overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

Leveringsvoorwaarden: www.eismamediagroep.nl

Copyright: © 2012 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden.

3

Voorwoord

TeamworkDit is mijn eerste voorwoord als nieuwe adjunct-hoofdredacteur van dit mooie logistieke vakblad. Op 1 augustus heb ik het stokje overgenomen van Mark Dohmen, die als freelancer onlosmake-lijk verbonden blijft aan deze titel. Samen zullen we er alles aan doen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het uitgangspunt blijft onveranderd: onze lezers nuttige en praktische informatie bieden in hun vakgebied; de interne logistiek.Een vakgebied dat mij allesbehalve vreemd is. Hoewel ik mijn spo-ren heb verdiend in de autotechniek en installatietechniek, heb ik me de afgelopen twaalf jaar verdiept in de logistiek. In die periode heb ik mij primair toegelegd op intern transportmaterieel, zoals hef- en magazijntrucks, en warehouse-inrichting, zowel statisch als dynamisch. Twee aspecten die samen een belangrijke bijdrage leveren aan een e� ciënte interne logistiek. Mijn collega-redac-teuren dekten ieder voor zich de overige logistieke deelaspecten af. Op die manier lever je als team een informatief totaaloverzicht voor je doelgroep.Vergelijk het maar met werken in het warehouse. Ook daar draait het om teamwork. Warehousemanagers moeten samen met hun team zorgen voor een vlekkeloze dagelijkse operatie. Het aanstu-ren van de magazijnmedewerkers is en blijft uiteraard de hoofd-verantwoordelijkheid van de manager, die daarbij alle essentiële taken en beslissingen voor zijn rekening neemt. Secundaire zaken, waar hij of zij niet direct aan toekomt, kunnen beter worden gedelegeerd. Zo werk ik zelf ook. Binnen mijn redactieteam van ervaren freelancers zijn diverse specialisten die nóg meer diepgang kunnen bieden. Het eindresultaat van al dat teamwork vindt u iedere maand terug in Logistiek Totaal en op onze website.

Hoofdredacteur Logistiek Totaal

Het grootste vakblad voor de interne logistiek

Hoofdredactie:Martin Althoff (088) 29 44 711m.althoff @eisma.nl

Eindredactie:Lisette Biesenbeek(088) 29 44 [email protected]

Redactie o.a.:Hans van ZwetMarcel te LindertTheo EgbertsMark Dohmen

Redactieadres:Eisma IndustrialmediaInformaticaweg 37007 CP Doetinchem

Postbus 3617000 AJ Doetinchem

E-mail redactie:[email protected]

Internet:www.logistiektotaal.nl

Vormgeving:ZeeDesign

Druk:Veldhuis Media

Uitgever:Henk Meinen

Directie:Egbert van Hes, algemeen directeurBouke Hoving, fi nancieel directeurGerbert Tiecken, uitgeefdirecteur Commercieel advies:Ruud Buiting(088) 29 44 744(06) 10 41 75 [email protected]

Miriam Kuiper(088) 29 44 [email protected]

Sales manager:Cobie te Nijenhuis(088) 29 44 [email protected]

Marketing:Imke Hammerman(088) 29 44 [email protected]

Traffi c:ZeeDesigntel.: (0517) 53 16 72fax: (0517) 53 18 [email protected]

Bankrelatie:Nederland: Friesland Bank – 29.80.05.298België: Postcheque Brussel – 000-0007463-91

Logistiek Totaal is het vakblad voor managers in de interne logistiek, waarbij producten en diensten heel nadrukkelijk centraal staan. Het blad onderscheidt zich van de bestaande vakbladen in de branche door zijn praktische en frisse focus op alle producten en diensten waar de logistiek manager in zijn gecompliceerde arbeidsomgeving mee te maken heeft. Hierbij gaat het natuurlijk om de eerste aanschaf, maar ook om gebruik, onderhoud, uitbreiding en vervanging. Op volstrekt ona� ankelijke basis worden nieuwe en bestaande producten tegen het licht gehouden, praktisch beoordeeld en bekeken. Logistiek Totaal inspireert en informeert de logistiek manager, zodat die tot de juiste keuzes kan komen bij de aanschaf en het gebruik van investeringsgoederen.

03_Colofon-Voorwoord.indd 3 12-09-12 15:39

Page 4: Logistiek Totaal, september 2012

4 Logistiek Totaal | september 2012

Bewust van de sprinkler 16

Licht en sfeer in het magazijn

28

20

Artison FD25: vriendelijke prijsvechter

16 Bewust van de sprinklerDrukkerij Senefelder Misset in Doetinchem heeft op aandringen van de verzekeraar enkele jaren geleden gekozen voor de aanleg van een sprinklerinstallatie in nagenoeg haar gehele pand. De keuze heeft verstrek-kende gevolgen die zowel voordelig als minder prak-tisch zijn. Hoe dat in de praktijk uitpakt, blijkt uit een openhartige gebruikerservaring.

20 Vriendelijke prijsvechterDe Artison FD25 is een stoere dieseltruck met een open karakter. De Taiwanees moet het niet hebben van geavanceerde details, maar van een gedegen eenvoud en een zeer aantrekkelijke prijs. De keuze voor een algemene inzet binnen de industrie ligt niet direct voor de hand, maar voor hand- en spandiensten in de buitenlucht staat hij zijn mannetje.

28 Duurzaam verlichtWarehouseverlichting geldt als een stille grootverbrui-ker, die tot wel 70 procent van de totale energiereke-ning opeist. Energiezuinige LED’s drukken de stroom-kosten en passen daarmee ook naadloos in de huidige trend van CO2-reductie en duurzaamheid. LED zorgt vergeleken met gangbare TL-verlichting echter ook voor een totaal andere uitstraling en sfeerbeleving op de werkvloer.

07 Marktnieuws25 BMWT-column32 Slimstock coach ondersteunt Solar Nederland34 Keurmeester

Logistiek Totaal in 60 seconden

... en verder ...

04-05_Inhoudsopgave.indd 4 12-09-12 15:39

Page 5: Logistiek Totaal, september 2012

5

14

Winst boeken met cloud based WMS

‘Vlakheidsnorm irreëel? Onzin!’

12

Langere vorken, hogere effi ciëntie

Logistiek Totaal in 60 seconden

26 Winst met cloud based WMSOm een effi ciëntie en foutloze logistieke operatie te kunnen waarborgen, koos sportgroothandel Ku-bus Sports voor de cloud based WMS oplossing van Realtime Solutions. De eerste functionaliteiten zijn nu een aantal maanden live en de voordelen al duidelijk merkbaar.

14 Langere vorken, hogere effi ciëntieHet distributiecentrum van PLUS Retail West heeft deze zomer een nieuwe vloot CX orderverzameltrucks van Still in gebruik genomen. Voor een deel van de trucks heeft PLUS gekozen voor extra lange vorken om geen drie, maar vier rolcontainers tegelijk mee te nemen. Door slimmer te werken verhoogt de super-marktorganisatie de effi ciëntie in het bruisende distri-butiecentrum.

12 ‘Vlakheidsnorm schept duidelijkheid’Onder de titel ‘Reuring in vloerenland’ publiceerde Logistiek Totaal in juni van dit jaar een artikel waarin werd gesteld dat de VDMA-richtlijn voor magazijn-vloeren irreëel en niet te rechtvaardigen is. Onzin, de nieuwe normering brengt juist duidelijkheid en is in veel gevallen zelfs toleranter, stellen drie specialisten in dit vervolgartikel.

37 Het stopsysteem van Jungheinrich38 Thule en Atlet gaan voor langdurige relatie41 Productnieuws

26

04-05_Inhoudsopgave.indd 5 12-09-12 15:40

Page 6: Logistiek Totaal, september 2012

wwww.bitosystems.com - [email protected]

MAGAZIJNINRICHTINGinnovatieve

Doorrolstellingen

Kunststofbakken

MagazijnstellingenOrderverzamelsystemen

Ons doel is mee te werken aan een duurzame efficiëntieverbetering in uw magazijn. Neem contact met ons op voor technisch-commercieel advies op maat.

Lieren

SpanbandenSpanband voor

autotransporter

126

Bel voor informatie:

Protempo bvPostbus 21, 6500 AA NIJMEGEN NederlandTel. +31(0)24-3711711. Fax +31(0)[email protected] www.protempo.eu

adv. 126 93x131 mm.indd 1 11-01-2010 16:09:41

MET CREPA HEEFT U ALTIJD DE JUISTE TROEF IN HANDEN

Als intern transport een kaartspel was, dan zou u met Crepa altijd de winnende hand hebben. Allereerst leveren wij duurzame Cat® heftrucks die gebouwd zijn om te presteren dienst na dienst en maand na maand. Wij complementeren dit met perfecte volgende dag levering van onderdelen en een team van monteurs dat klaar staat om te reageren.

Facility managers zullen de betrouwbare prestaties en technische mogelijkheden van de trucks zeer waarderen. Daarnaast is er het voordeel van compleet transparante service zonder onverwachte kosten en facturen!

Onze regionale teams in Rijswijk, Staphorst en Venlo zijn altijd beschikbaar om uw logistieke handelingen aan de gang te houden.

Crepa Control™

Het unieke Crepa Control concept is een totaaloplossing voor alle aspecten binnen intern transport en magazijninrichtingen op operationeel, technisch fi nancieel en administratief vlak. Met één contract neemt Crepa u alle zorgen uit handen.

kijk op: www.crepa.nl/crepacontrol voor meer details of bel ons op: 070 – 413 55 55

CREPA B.V. Fleminglaan 5, 2289CP Rijswijk. Tel. 070-4135555/ 070-4135560 Email. [email protected]. www.twitter.com/crepabv www.facebook.com/Crepa.InternTransport

©2012, MCFE. All rights reserved. CATERPILLAR, CAT, hun respectievelijke logo’s, de kleur ’Caterpillar Yellow’ en de styling ‘Power Edge’ zijn, net als de hier gebruikte bedrijfs-en productidentiteit, handelsmerken van Caterpillar en mogen niet zonder voorafgaande toestemming van Caterpillar worden gebruikt.

Crepa-cards-257x91-fin.indd 1 17/02/2012 13:25

Page 7: Logistiek Totaal, september 2012

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Duurzaamheid, ergonomie en nieuwe, modulaire automatiseringsconcepten die geschikt zijn voor lagere volumes. Dat zijn volgens hoogleraar René de Koster drie thema’s die de ontwikkelingen in material handling de komende tijd gaan domine-ren. Met name het derde thema – nieuwe vormen van automatisering – is nieuw. Niet alleen de opmars van e-commerce, ook andere ontwikkelingen vragen om slimme geautomatiseerde systemen voor kleinere volumes met veel fl exibiliteit.René de Koster, hoogleraar Logistics and Operations Management aan de Rotter-dam School of Management, ziet beetje bij beetje de vraag naar duurzame op-lossingen groeien. Aandrijvingen van conveyors die worden uitgezet als ze niet worden gebruikt, energieterugwinning, zuinigere motoren. Maar ook producten en materialen die je kunt hergebruiken. “Het zou sneller mogen gaan, maar je merkt dat velen ermee bezig zijn. Dat zien we ook terug bij de inzendingen voor de Logistica Award.” De Koster is juryvoorzitter van deze award, die tijdens Logis-tica 2012 wordt uitgereikt. Hij denkt dat bedrijven die voor duurzame oplossin-gen kiezen daarmee uiteindelijk hun total cost of ownership omlaag brengen. Tegelijkertijd constateert hij echter dat de bereidheid om hier extra voor te beta-len, klein is. “Weinigen willen er substantieel meer voor betalen. De vaak hogere aanloopkosten moeten zich in een korte tijd terugverdienen.”

Juryvoorzitter Logistica Awards schetst trends in material handling

Kennisinstituut Dinalog werkt bij de komende editie van Transport & Logistics opnieuw samen met de vakbeurs, die plaatsvindt op 13 en 14 maart 2013 in Ahoy Rotter-dam. Een van de thema’s die Dinalog op de beurs voor het voetlicht wil brengen, is Supply Chain Finance. Inhoude-lijk gaat dit thema over de optimalisatie van de totale supply chain en de integratie van de fi nanciële processen tussen schepen, leveranciers, logistiek dienstverleners en fi nanciële partners. Met andere woorden: hoe kan verspil-ling van voorraad worden tegengegaan en de fi nanciering zo effi ciënt mogelijk worden gehouden.Een ander thema dat op de beurs zal worden behandeld, is synchromodaliteit, waarbij duurzaamheid een belang-rijke rol speelt. Als een logistiek dienstverlener zelf het contract met een verlader mag invullen, is hij vrij om verschillende vervoersmodaliteiten in te zetten. Voor de verlader betekent dit dat zijn goederen goedkoper, maar ook duurzamer kunnen worden vervoerd.

Dinalog opnieuw kennis-partner Transport & Logistics

7

Marktnieuws

De twee grootste ona� ankelijke Duitse beursorganisatoren

Deutsche Messe in Hannover (CeMAT) en de Messe in München

(Transport Logistic) hebben bekendgemaakt dat er voortaan om

de twee jaar een internationale grote CeMAT in Hannover wordt

gehouden. München organiseert de ‘kleinere’ CeMAT beurs in

alle tussenliggende jaren.

intern transportmaterieel en magazijnequipement. Een steeds groter wordend aandeel van de internationale beursbezoekers komt met name uit deze landen. Zo is uit onderzoek van de beursorganisatoren gebleken dat de gemiddelde leeftijd van intern transportmaterieel in Rusland maar liefst 20 jaar is. Die zijn – gezien de fl inke economische groei daar – dringend aan vervanging en/of uitbreiding toe. Een meer frequente CeMAT, komt aan deze vraag tegemoet en schept daarmee tegelijkertijd kansen voor alle exposanten die met een stand op een van beide beurzen aanwezig zijn.

De eerstvolgende grote CeMAT beurs in Hannover wordt gehouden van 19 tot en met 23 mei 2014 en vervolgens in alle even jaren. De beursfrequentie van Hannover was tot nu toe altijd om de drie jaar. De eerstvolgende – en relatief wat kleinschaliger – logistieke vakbeurs in München (Transport Logistic), waar een samenwerking mee is aangegaan, vindt onder dezelfde CeMAT vlag plaats van 4 tot en met 7 juni 2013 en vervolgens in alle oneven jaren. Vooral vanuit groeimarkten in Brazilië en Rusland is er volgens de beursorganisatoren de laatste jaren opvallend veel vraag naar innovatief en nieuw

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

CeMAT Hannover gaat naar tweejaarlijkse cyclus

07-09-11_Marktnieuws.indd 7 12-09-12 15:41

Page 8: Logistiek Totaal, september 2012

SSI Schäfer [email protected]

www.ssi-schaefer.nl

Snelheid is bepalend

Magazijnbakken versnellen en optimaliseren het logistieke proces. Wij vergroten uw efficiency met meer dan 2.000 verschillende uitvoeringen van magazijn-, orderverzamel- en transportbakken.

www.gnb.com

Page 9: Logistiek Totaal, september 2012

GVO drukkers & vormgevers in Ede heeft onlangs een aantal op maat gemaakte BT Lifter LHM230 handpallettrucks van Toyota Ma-terial Handling in gebruik genomen. Met de extra smalle palletwa-gens kan GVO haar papier en verpakkingsmaterialen met afwijken-de maten probleemloos overstapelen.Vaak worden de materialen bij GVO aangeleverd op pallets van 66 bij 40 cm. Door deze afwijkende palletmaten moesten de pallets handmatig worden overgestapeld voordat de materialen in de druk-pers konden worden ingeladen. Dit nam veel tijd in beslag. Toyota Material Handling vond de oplossing in de BT LHM230 handpal-lettruck met custom made aanpassingen. De pallettruck heeft een vorklengte van 80 cm en een vorkbreedte van 48 cm. Het hefvermo-gen is 2.300 kg. Voor een comfortabeler rijgemak is gekozen voor po-werthane wielen. De ingebruikname van de pallettrucks heeft GVO een tijdsbesparing opgeleverd van ruim 1,5 uur per order.

Toyota levert GVO ‘custom made’ handpallettrucks

Katoen Natie heeft zijn pick-to-light systeem in het Noord-Franse Farébersviller uitgebreid. De Belgische logistiek dienstverlener ge-bruikt het systeem voor de herbevoorrading van Franse winkels met dvd’s van twee klanten.Dankzij een overname is daar een derde studio aan toegevoegd. De uitbreiding is net als het bestaande systeem gerealiseerd door Pc-data, dat daarvoor de nieuwste generatie pick-to-light displays heeft toegepast. In feite beschikt Katoen Natie in Farébersviller over twee pick-to-light systemen, één voor elke klant. Het grootste systeem bestaat uit een aangedreven rollenbaan die kunststof bakken langs doorrolstellingen met 800 picklocaties en doorrolstellingen met 2.850 pickloca-ties leidt. In decem-ber is daar een extra rij doorrolstellingen met nog eens 450 picklocaties aan toe-gevoegd. De uitbrei-ding is probleemloos verlopen.

Katoen Natie vergroot pick-to-light systeem voor dvd’s

Het aantal aanmeldingen voor de Logistica Award is hoog, zo meldt de beursorganisatie. Van de 17 inschrijvin-gen is 25 procent a� omstig uit het deelgebied mobiel in-tern transport. Ook dat aandeel was niet eerder zo groot.Opvallend is de goede kwaliteit van de inzendingen en de grote diversiteit aan innovaties. Het is een graadme-ter voor de innovatiekracht binnen het logistieke vak-gebied. De inschrijvingen lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot concrete oplossingen met een hoge graad van directe toepas-baarheid voor logistieke problemen binnen het eigen bedrijfsproces.

Veel aanmeldingen voor Logistica Award 2012

‘Vakantiewerkers zijn een noodzakelijk kwaad in het magazijn’

- Eens, ze maken veel fouten en schades – 17 %- Oneens, met de juiste begeleiding en instructie

voldoen ze uitstekend – 67 %- Geen idee, wij werken niet met vakantiekrachten

- 16%

Op www.logistiektotaal.nl legt Logistiek Totaal de markt regelmatig een nieuwe stelling voor. Ook u kunt reageren. Ga naar de site en geef uw mening.

Dit vindt u

Scania bouwt energie-e� ciënt distributiecentrumGeen logistieke kopzorgen meer voor SkullcandyVTL zoekt sterren in transport en logistiek

... op onze website●

9

07-09-11_Marktnieuws.indd 9 12-09-12 15:41

Page 10: Logistiek Totaal, september 2012

Specialist in logistiek materiaal

• Steekwagens• Elektrische trappenklimmers• Vierwielige wagens• Rolcontainers• Verhuismateriaal• Facilitaire hulpmiddelen• Pallettrucks• Stapelaars• Werkplaatsinrichting• Meubelwagens / meubelhondjes

• Miniliften• Kunststof bakken • Kunststof pallets• Heftruckvoorzetapparatuur• Vatenhandling• Milieuopvangbakken• Drempelplaten• Oprijplaten• Stapelstellingen• Wielen

Showroom en magazijnBoerhaavelaan 21 • 2992 KB Barendrecht

Tel. 0180-616000 | E-mail: [email protected]

Voor maatwerk en advies: bel 0180 - 616 000 of kijk op www.aarnoudse.nl

OPLOSSINGEN VOOR DE INDUSTRIE

Sterk in Retrofiten Optimalisatie.

”De second opinion van Actemium bespaarde mij € 500.000,-” (Technical Manager, Nederlandse multinational)

Specialist in Retrofit en OptimalisatieAdvies • Second Opinion • Aanpassingen • Uitbreidingen • Control upgradesElectrical upgrades • WMS/WCS upgrade • 24x7h Service en onderhoud

Partner voor SysteemleveranciersWMS • WCS • MFC • MES • PLC • Scada Engineering • Electrical EngineeringPaneelbouw • Installatie

Referenties: Vanderlande Industries • CSi industries • Kwikfit • FrieslandCampinaIFF • Bel Leerdammer • Scapino • Hoogenbosch • Royal Talens • Danone • Wavin

Logistiek

Of bekijk onze website:www.actemium.nl/logistiek

Voor meer informatie: [email protected]

Tel.: 0413 34 99 56

Bezoek ons ook op de beurs

ICT & Logistiek. Van 13 t/m 16 november

Jaarbeurs Utrecht. Stand 10C024.

Page 11: Logistiek Totaal, september 2012

Kledingmerk Esprit en logistiek dienstverlener Fiege Groep hebben de deuren geopend van een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum in het Mönchen­gladbach Regiopark in Duitsland. Hart van het 32.000 m2 grote dc is een auto­matische conveyor met een totale lengte van 23 kilometer. Vanuit dit Distribu­tion Center Europe (DCE) wordt de distributie naar ongeveer 350 Esprit winkels in Europa en naar circa 10.000 groothandelaars verzorgd.Jaarlijks zal Fiege in het nieuwe dc 150 miljoen items van Esprit behandelen. Het magazijn wordt beheerd met Fiege’s eigen SAP­gebaseerde warehouse manage­ment systeem. Nieuw is de invoering van de herbruikbare ‘eco­kist’, ofwel de Re­tail Box, die gebruikt wordt om kleding te leveren aan de Esprit winkels. Hiermee komen Fiege en Esprit tegemoet aan de steeds belangrijker wordende eisen ten aanzien van ‘groene’ logistiek. Met de Retail Box wordt de eco­rating van de pro­cesstromen verbeterd.Naast ecologische voorde­len valt er met de Retail Box ook op economisch vlak veel winst te behalen. Zo worden kosten bespaard met betrek­king tot inkoop en afvalver­werking en worden mid­delen bespaard tijdens de levenscyclus van de box (5­8 jaar) aangezien het gebruik van kartonnen dozen dras­tisch wordt beperkt.

Nieuw DCE voor Esprit in Mönchengladbach

Van Megen Heftuck­service uit Deurne heeft een op maat geproduceerde Lancer zijlader afgeleverd bij Salzgitter Mannesmann Seamless Tubes in Helmond. De fabrikant, voorheen Robur geheten, zal deze 17.000 kg wegende robuuste ma­chine gebruiken bij de productie en opslag.De zijlader is voorzien van een speciaal ontworpen hijsjuk waarmee een bun­del van lange buizen kan worden opgetild en verplaatst met een gewicht van maximaal 10.000 kg. Om het zicht op hun medewerkers en de bundels buizen te verbeteren, is de zijlader voorzien van een verhoogde cabine. De chauffeur beschikt over een camera op het hijsjuk waarmee hij volledig zicht heeft op de last. Daarnaast beschikt de chauffeur over een monitor die is verbonden met een camera aan de voorzijde en een camera aan de ach­terzijde van de zijlader. Deze schakelt in bij het vooruit­ of achteruitrijden. Hiermee word het rondomzicht gega­randeerd. De zijlader is VeBIT gekeurd en voldoet hiermee aan de verplichte veilig­heidseisen die zijn geregeld in het ARBO­besluit.

Stalenbuizenproducent schaft Lancer zijlader aan

Logwin heeft in Fuzhou, China, een nieuw kantoor geopend. De logistiek dienstver-lener wil hiermee zijn positie op de Zuid-Chinese markt versterken vanwege de aanwezigheid van productielocaties van veel toonaangevende merkfabrikanten in branches als elektronica, auto-industrie, textiel en lichte vracht.DHL Supply Chain verzorgt sinds kort de logistiek voor de Amerikaanse audiofabri-kant Skullcandy. In Tiel heeft de supply chain-divisie van DHL een distributiecen-trum voor levering aan detailhandel en consumenten in heel Europa. Het gaat om het complete logistieke traject, tot en met de eindgebruiker.Automaterialen- en onderdelenleveran-cier Ferdinand Bilstein (Febi) vergroot de magazijncapaciteiten van zijn logistieke centrum in het Duitse Ennepetal nabij Wuppertal. De order voor de planning en realisatie ging naar system integrator Witron.Logistiek dienstverlener Logwin orga-niseert de logistiek voor Optogan in het Beierse Landshutt. Dit bedrijf − met de hoofdvestiging in het Russische St. Peters-burg − is een ontwikkelaar en fabrikant van licht-emitterende diodes (LED) voor duurzame en energiezuinige verlichting.

Korte berichten ...

Drie bedrijven zijn in de race voor de titel Veiligste Maga­zijn van Nederland: Scania Nederland, Philips DC Brabant en Valeo Service Benelux. De jury heeft deze drie bedrij­ven gekozen uit 17 inschrijvingen.Uit de inschrijvingen is een longlist van tien magazijnen uit uiteenlopende branches opgesteld. De magazijnen op de longlist zijn bezocht door inspecteurs van het CCV, het instituut dat onder meer examens voor hef­ en reachtruck­chauffeurs afneemt. De inspecties hebben geresulteerd in tien rapporten. Op basis daarvan heeft de jury nu deze drie magazijnen voorgedragen voor de titel Veiligste Magazijn van 2012.De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van het Magazijn, het congres voor veilig en gezond werken in ma­gazijnen en dc’s dat plaatsvindt op 31 oktober 2012 in het congrescentrum van Randstad in Diemen.

Jury nomineert drie bedrijven voor Veiligste Magazijn

11

07-09-11_Marktnieuws.indd 11 12-09-12 15:42

Page 12: Logistiek Totaal, september 2012

Logistiek Totaal | september 201212

ten komen bij elkaar en bepalen een werkwijze. Dat was ook het geval bij de DIN 15185”, stelt Voet.Die DIN-norm, geïntroduceerd in 1991, is volgens hem goed. Toch bleek dat er vloeren waren die aan de norm voldeden, maar wel tot onveilige situaties leidden. “Trucks zijn sinds 1991 beduidend sneller; de maximale rijsnelheid is verdubbeld, AC-technologie zorgt voor een hogere acceleratie en hefsnelheden en -hoogtes zijn aanzienlijk hoger. Was in 1991 een hefhoogte van negen meter al hoog, tegenwoordig gaan we tot meer dan 17 meter. En ook het maken van vloeren is geëvolueerd. Het polijsten van een vloer kan bijvoorbeeld leiden tot korte golven die het rijgedrag sterk beïnvloeden”, licht Hendriks toe.Om zichzelf, maar uiteraard ook de klant, te beschermen tegen die risico’s, staken vloerproducenten en truckleve-ranciers in augustus 2001 opnieuw de koppen bij elkaar. “Iedereen was het er over eens dat er iets moest gebeu-ren, maar vrijwel niemand wilde er geld en heel veel tijd in steken. Daarom werd het verhaal neergelegd bij de Technische Universiteit van München”, weet Voet.

VDMA versus DINDe TU verrichte een diepgaand onderzoek, waarbij zo-wel vloerproducenten als truckleveranciers betrokken waren. Zeven jaar later lag er een normering die met alle partijen was bediscussieerd, maar nog ‘slechts’ een theoretisch karakter had.

Onder de titel ‘Reuring in vloerenland’ publiceerde

Logistiek Totaal in juni van dit jaar een artikel waarin

werd gesteld dat de VDMA-richtlijn voor magazijn-

vloeren irreëel en niet te rechtvaardigen is. Onzin, de

nieuwe normering brengt juist duidelijkheid en is in

veel gevallen zelfs toleranter, stellen drie specialisten in

dit vervolgartikel.

In de hoop een discussie los te maken over de jongste vlakheidsnorm voor magazijnvloeren gooide Rick Sep-pen van Buro Vloeradvies in het juninummer van Logis-tiek Totaal de knuppel in het hoenderhok. Hij stelde dat de VDMA-richtlijn irreëel en niet te rechtvaardigen is. En daarmee kwam de beoogde discussie al snel los. “Het is niet de norm, maar juist de kritiek die irreëel is”, reage-ren Pieter Hendriks, eigenaar van het in vlakheidsme-tingen gespecialiseerde PACC floorservice, en Hans Voet, general manager bij Alphaplan, de enige vloerenslijper die bij de totstandkoming van de norm betrokken was.

Nieuwe norm nodigEen van de kanttekeningen die Seppen plaatste bij die totstandkoming was de volgens hem te grote zeggen-schap van truckleveranciers. “De norm is ontstaan zoals dat in elke branche gebeurt; producenten en specialis-

Achtergrond

Tekst: Mark DohmenFoto’s: PACC floorser-

vice, Alphaplan

V.l.n.r.: Hans Voet (Alphaplan), Pieter Hen-driks (PACC floorservice) en Jeffry van Diepenin-gen (MotracLinde)

Logistiek Totaal | september 2012

De VDMA-richtlijn voor de toegestane vlakheid van een ma-gazijnvloer is op maat gesneden voor elke specifieke inzet

VDMA-normering haalt juist fouten uit magazijnvloer

‘Vlakheidsnorm irreëel? Onzin!’

12-13_Achtergrond vloeren.indd 12 12-09-12 15:43

Page 13: Logistiek Totaal, september 2012

13

Om te beoordelen of de introductie van de nieuwe norm ook echt zinvol zou zijn, is dat theoretisch verhaal ver-volgens drie jaar lang aan de praktijk getoetst. Bestaan-de (dek)vloeren, zowel oud als gloednieuw en van alle mogelijke typen, werden gemeten volgens de bestaande DIN-norm én volgens de nieuwe VDMA-richtlijn. Als de fouten niet terug te vinden waren in de VDMA-meting, zou het einddoel – een veiligere inzet – niet bereikt zijn en was introductie van de norm zinloos.Voet legt het verschil tussen beide normeringen uit: “Voor beide normen geldt dat het hoogteverschil tussen het linker- en rechterspoor binnen de gestelde norm moet blijven en dat de golving beperkt moet zijn. Die golving wordt gemeten over verschillende lengtes in verband met de variabele snelheid van de trucks. Het hoogteverschil tussen beide sporen wordt in de twee situaties overigens wel anders geïnterpreteerd. Bij de DIN zijn meerdere hoogteverschillen mogelijk, ingedeeld in klassen. Meestal is het maximaal toegestane verschil twee millimeter. De VDMA-normering houdt rekening met de tegenwoordig veel hogere hefhoogte en met de spoorbreedte van een truck. Als een truck smaller is, is deze ook gevoeliger voor hoogteverschillen en is de tolerantie lager. Zo is de norm in feite op maat gesneden voor een specifieke klantensituatie en blijft deze ook in de toekomst werkbaar.”“De VDMA-normering controleert daarnaast ook de korte golven, want juist daar zat het probleem in de praktijk. Op basis van een meting en met behulp van

statistieken berekent de norm een vlakheidsgetal. Dat moet een minimumwaarde hebben, afhankelijk van de hefhoogte”, vult Hendriks aan.

‘Toleranter dan DIN’Zowel Voet als Hendriks bestrijden dat de VDMA-nor-mering niet te rechtvaardigen is. Dat vindt ook Jeffry van Diepeningen, specialist hoogbouwmagazijnen bij MotracLinde. “Bij een hefhoogte van 8 tot 12 meter, in 80 procent van de praktijksituaties dus, blijkt de VDMA-norm zelfs toleranter dan de DIN”, stelt hij. “Daar komt dan nog wel die bijkomende eis voor de korte golven bij, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. Meer dan 90 procent van de monolithische vloeren voldoet aan de norm, blijkt ook uit de praktijkmetingen.”Als de hefhoogte hoger wordt, is het volgens Hendriks logisch dat de eisen strenger worden. “Als een vloer echt super vlak moet zijn, moet je wel slijpen en dan weet je ook precies wat de kosten zijn”, zegt hij. Want het kos-tenplaatje is, in tegenstelling tot beweringen in het eer-der genoemde artikel, volgens hem wel degelijk inzich-telijk. “Met de VNAP-tool van Kion kunnen we de klant zelfs informeren over de gevolgen voor de productiviteit, zodat hij een weloverwogen beslissing, gebaseerd op álle factoren, kan maken”, voegt Van Diepeningen toe.

DuidelijkheidDe kritiek op de nieuwe norm wordt volgens het drietal dan ook vooral gevoed door koudwatervrees. Zij zien de nieuwe norm juist als een uitdaging (en een hulp-middel) om een zo vlak en zo veilig mogelijke vloer te realiseren.“Daarbij moeten vloerders dan niet, zoals in de loop der jaren in ons land gebruikelijk is geworden, een afwijking van vijf procent op de norm accepteren, maar ‘gewoon’ aan de maximale toleranties voldoen. Als dat gebeurt, zorgt de VDMA-normering er juist voor dat de klant wél de gewenste logistieke performance kan halen”, vindt Hendriks. “Duidelijkheid is daarbij essentieel. En dat is precies wat de normering biedt.”

De VDMA-meting (onder) maakt fouten in de vloer zichtbaar die bij de DIN-meting niet aan het licht komen

De VDMA-normering controleert ook de korte golven in een vloer. Op basis van een meting en met behulp van statistieken berekent de norm een vlakheids-getal

12-13_Achtergrond vloeren.indd 13 12-09-12 15:43

Page 14: Logistiek Totaal, september 2012

Het logistieke management van PLUS Retail West en een groot aantal van de orderverzamelaars zijn zichtbaar trots op de nieuwe vloot CX orderverzamel-trucks van Still

In plaats van drie rolcontainers, nemen de verzamelaars er nu vier mee; wel was het even wennen om met de langere trucks de bochten te nemen in het dc

Logistiek Totaal | september 201214

PLUS Retail neemt nieuwe Still-vloot in gebruik

Langere vorken verhogen efficiëntie

Het distributiecentrum van PLUS

Retail West heeft deze zomer een

nieuwe vloot CX orderverzamel-

trucks van Still in gebruik genomen.

Voor een deel van de trucks heeft

PLUS gekozen voor extra lange vor-

ken om geen drie, maar vier rolcon-

tainers tegelijk mee te nemen. Door

slimmer te werken verhoogt de su-

permarktorganisatie de efficiëntie

in het bruisende distributiecentrum.

ken de bestaande CX20’s over een vorklengte voor drie rolcontainers. “Wij zetten de lange trucks vooral in binnen de afdeling bier/fris en voor het verzamelen van de folderartike-len”, vervolgt Henrie van Beek tijdens de rondgang door het distributiecentrum. “De pick-dichtheid in deze gebieden is zo

De 22 blinkend nieuwe Still CX20 orderverzameltrucks met lange vorken staan er in hun oranje-zilver-zwart kleurstelling strak en fris bij. Als eind van dit jaar nog eens zes stuks worden afgele-verd, komt de totale Still-vloot op 63 orderverzameltrucks. In tegenstelling tot de nieuwe orderverzameltrucks beschik-

“Het was de vraag of het kon, maar mede dankzij de positieve ervaringen van collega’s in an-dere distributiecentra hadden we er het volste vertrouwen in”, lacht Henrie van Beek, hoofd magazijn bij PLUS Retail West in Hendrik-Ido-Ambacht. “Het was

even wennen om ruimere boch-ten te maken en niet vol gas te geven, omdat anders de contai-ners kunnen omvallen. Iedereen weet nu hoe ze dat moeten doen. Wel vragen de trucks nu iets meer ruimte bij het batterij-laadstation, maar ook dat wordt opgelost. De voordelen zijn echt doorslaggevend.”

Tekst en foto’s: Theo Egberts

Praktijk

Logistiek Totaal | september 2012

PLUS Retail is met 259 supermarkten een belangrijke speler op de Nederlandse levensmiddelenmarkt. Deze organisatie van zelfstandige supermarktondernemers onderscheidt zich door haar coöperatieve structuur. Bij PLUS staan de merkwaarden Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord centraal. De eerste PLUS supermarkt werd in 2001 geopend in Boxtel; dezelfde supermarkt waar PLUS in 2010 het formuleconcept ‘PLUS nieuwe generatie’ heeft geïntroduceerd. PLUS Retail ondersteunt met ruim 1.200 medewerkers de aangesloten ondernemers maximaal bij de exploitatie van hun bedrijf. De PLUS ondernemers realiseer-den in 2011 een consumentenomzet van bijna twee miljard euro en ze bieden werk aan ruim 18.000 medewerkers. Meer informa-tie: http://www.plus.nl/.

259 Eigenaren

14-15_Praktijk Still.indd 14 12-09-12 15:45

Page 15: Logistiek Totaal, september 2012

Net als bij de voorgaande CX-serie, beschikken ook de nieuwe trucks over het scooterstuur en PIN-slot met unieke chauffeurscodes

De lage op- en afstap wordt door de verzamelaars als bijzonder aangenaam genoemd, het is een voordeel dat dit bij vrijwel elke pickopdracht merkbaar is

Om de levensduur zo lang mogelijk te maken en de gevolgen van eventuele aanrijdingen te minimaliseren, zijn alle trucks voorzien van een extra stevige bumper

Henrie van Beek, hoofd magazijn PLUS Retail West: “Met vier rolcon-tainers doe je meer in minder rijmeters. Deze besparing verhoogt de efficiëntie tijdens het verzamelen met 10 tot 20 procent”

15

groot dat je met vier rolcon-tainers makkelijker meer kunt doen in minder rijmeters. Deze besparing verhoogt de efficiën-tie tijdens het verzamelen met 10 tot 20 procent.”Gelijktijdig met de nieuwe CX20’s zijn er ook twee nieuwe FM-X 17 reachtrucks in gebruik genomen, waarmee het totaal aantal op 16 stuks komt. Alle reachtrucks beschikken over een aangepaste cabine voor

een veilig en efficiënt gebruik in inrijstellingen.

Vaste chauffeursOm de nieuwe trucks zo goed mogelijk inzetbaar en als nieuw te houden, wijst PLUS Retail West ze toe aan vaste order-verzamelaars. Zij zijn verant-woordelijk voor hun eigen truck, die ze ook met dezelfde vaste invalkrachten en vakantiehul-pen delen. Via Pincode toegang

wordt ongewenst gebruik door andere personen voorkomen. De verzamelaars zijn erg content met het CX-model, dat nu al ve-len jaren bij PLUS wordt ingezet. De jongste generatie beschikt eveneens over het handige scooterstuur, de lage opstap en de slimme drukknoppen aan de zijkant voor meeloopbediening. Henrie van Beek: “We hebben nu niet alleen langere vorken, ook heeft Still een extra bumper aangebracht aan de voorzijde. Deze zorgt ervoor dat de trucks nog langer probleemloos en net-jes inzetbaar blijven.”

Groene filosofieDe efficiëntere inzet, de lange levensverwachting, de gunstige ergonomie en de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe Still trucks passen naad-loos in het streven van PLUS Retail naar optimalisatie, goede

arbeidsomstandigheden en een zo groen mogelijke operatie. De recente aanschaf van een elek-trische Mia bestelauto in PLUS -uitvoering voor het afleveren van de boodschappen in de re-gio Hendrik-Ido-Ambacht is hier een sprekend voorbeeld van. Net als de inzet van een Dual Fuel vrachtwagen en het ophalen van goederen bij leveranciers om lege terugritten naar de distributiecentra te voorkomen. “De kleur groen is een wezen-lijk element in onze huisstijl en verantwoord ondernemen vin-den we belangrijk”, vat Henrie van Beek van organisatie PLUS samen. “Niet alleen in onze win-kels, maar de hele organisatie is gebaseerd op de vier merkwaar-den: Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord. Dat maakt de mensen bij PLUS wie ze zijn.”

Wie? De PLUS Retail organisatie bestaat uit het service-kantoor in De Bilt, drie regionale distributiecentra in Haaksbergen, Ittervoort en Hendrik-Ido-Ambacht en een landelijk distributiecentrum in Middenbeemster.

Wat? Bij de jongste keuze voor nieuwe orderverzameltrucks heeft PLUS Retail West gekozen voor langere vorken waarop geen drie, maar vier rolcontainers tegelijk worden meegenomen.

Waarom? De langere vorken zorgen voor een hogere efficiëntie en minder rijmeters tijdens het orderverzamelen. De 22 nieuwe Still CX trucks worden vooral binnen de afdelingen bier/fris en de folderartikelen ingezet.

Wie wat waarom?PLUS Retail West in Hendrik-Ido-Ambacht bestrijkt 117 winkels ten westen van de lijn Texel-Tilburg-Breskens.

• Oppervlakte distributiecentrum: 20.000 m2• Aantal medewerkers: 250• Ontvangst: 300.000 pallets per jaar• 9.000 palletplaatsen opslagcapaciteit• Productiviteit kruidenierswaren gemiddeld 215 colli per uur• Gemiddeld 400.000 - 450.000 colli/week• 21 miljoen colli per jaar = 600.000 containers• + 6,5 miljoen colli crossddock = 190.000 containers• Emballage: 1,8 miljoen colli

Kerncijfers PLUS Retail West

14-15_Praktijk Still.indd 15 12-09-12 15:45

Page 16: Logistiek Totaal, september 2012

Logistiek Totaal | september 201216

roosters en het plafondsysteem is beduidend sneller dan aanpassing van de sprinkler”, stelt Van Gessel direct. “Het specialisme dat voor de sprinkler nodig is, vraagt tijd en dat is juist weer een schaars product bij ons. Continuïteit is van cruciaal belang in onze bedrijfstak. Daar houden we ook bij calamiteiten altijd rekening mee. De sprinkler speelt daarin in vrijwel alle opzichten een rol.”

Strengere eisenBrand is letterlijk en figuurlijk levensbedreigend. Als mens kom je niet graag in aanraking met vuur en als bedrijf is eveneens nog maar de vraag of je een stevige

brand wel overleeft. Al dekt een verzekering vaak de directe kosten van een verloren ge-gaan pand en inboedel, de stilstand die een onderneming ondervindt zorgt in veel geval-len voor de doodsteek. “Als wij niet kunnen drukken, dan zoekt de opdrachtgever een andere partij en is het nog maar de vraag of je die klant ooit terugkrijgt”, stelt Gerard van Gessel nuchter. “Logisch dus dat je alle maatregelen neemt om de continuïteit te waarborgen.”

Drukkerij Senefelder Misset in Doetinchem

heeft op aandringen van de verzekeraar

enkele jaren geleden gekozen voor de aanleg

van een sprinklerinstallatie in nagenoeg haar

gehele pand. De keuze heeft verstrekkende

gevolgen die zowel voordelig als minder

praktisch zijn. Hoe dat in de praktijk uitpakt,

blijkt uit een openhartige gebruikerservaring.

“Vrijwel elke dag besef je dat je zo’n installatie hebt en dat je daarmee consequent rekening moet houden.” Ge-rard van Gessel, Hoofd Projecten Kwaliteit Arbo Milieu bij Senefelder Misset vat in één zin samen wat de gevolgen zijn van de aanleg van het sprinklersysteem dat inmiddels enkele jaren operationeel is. Zojuist werd ons gesprek onderbroken door een installateur met een prangende vraag. Hij voert een kleine technische aanpassing uit bij de Doetinchemse drukkerij en dat leidt tot een keuze: of de sprinklerleiding aanpassen, of een speciale construc-tie maken voor de luchtroosters in het systeemplafond. “Geloof me, de omslachtig lijkende aanpassing van de

Achtergrond

Tekst en foto’s: Theo Egberts

Senefelder Misset houdt brand op afstand

“We zijn ons elke dag bewust van de sprinkler”

Gerard van Gessel: “Continuïteit is van cruciaal belang in ons bedrijf. Daar houden we ook bij calamiteiten altijd rekening mee”

Dankzij brandmeld-panelen bij de vier brandweeringangen is meteen te zien waar de hulpdiensten moeten zijn om de brand zo effectief mogelijk te bestrijden

Het uitgebreide sprinklernet leidt zelfs tot in de rotatiepersen van de drukkerij

Logistiek Totaal | september 2012

16-17-19_Achtergrond brandpreventie.indd 16 12-09-12 15:46

Page 17: Logistiek Totaal, september 2012

17

Senefelder Misset heeft de nieuwbouw van 2008 aange-grepen om de eis van de verzekeraar tot aanleg van een sprinkler ten uitvoer te brengen. Jarenlang beschikte de onderneming over een dicht netwerk van rookmelders, maar dat was voor de assurantieverstrekker niet meer voldoende. Moderne drukpersen zijn staaltjes ongekend compliceerde techniek en kennen een meer dan stevig prijskaartje. Logisch dat de verzekeringssom navenant hoog is en er strenge eisen gelden. De nieuwbouw betrof een uitbreiding van 5.500 m2 voor het opnieuw inrichten van de afdeling ‘Nabewerking’. Dit behelst werkzaamheden zoals het snijden, verza-melen, hechten en garenloos binden van het drukwerk. Ook de bestaande bebouwing werd aangepakt om het drukproces slimmer en nog kwalitatief hoogwaardiger te laten verlopen. Er kwamen nieuwe persen in zowel de vellen- als rotatiedruk, de routing werd verbeterd en de aanlevering van de grondstof – het papier – werd gerati-onaliseerd. “We werken meer dan voorheen just in time met onze papierleveranties”, legt Van Gessel uit tijdens de rondgang. “Vroeger stond er meer papier op voorraad, nu komen er meer vrachten per dag bij ons binnen.”

Hoogste vuurbelasting in opslag Werken met papier, draaiende machines, verwarmen van lijm, werken met ontvlambare vloeistoffen en heftruck-verkeer vormen een risico voor brand. De berekende vuurbelasting is bij Senefelder Misset het grootst binnen de papieropslag en deze daalt naarmate we de goederen-stroom volgen tot voorbij de expeditie. Geen wonder dus dat we de dikste sprinklerleidingen treffen rondom de papieropslag die is verdeeld in rollen en vellen. De rollen staan in het rollenmagazijn keurig op elkaar gestapeld en op papiertype en rolomvang gesorteerd. De vellenopslag is onlangs vernieuwd. Jungheinrich leverde een nieuw stellingsysteem in een smalle gangen-opstelling. De be-diening vindt plaats met een man-down hoogbouwtruck van Atlet met roterende vorken. Senefelder Misset beschikt in de opslag over zowel een sprinkler daknet als een stellingnet tussen de opslagloca-ties. Een sprinklertank met een inhoud van 1.200 m3 voor-ziet in de benodigde watervoorraad. De voorraadtank staat net buiten het pand, dicht in de buurt van de papieropslag.

“Ook dat is logisch, je krijgt anders die hoeveelheid water nooit op tijd op de juiste plek”, vervolgt Gerard zijn betoog. “Als in de belangrijkste secties bij een grote calamiteit het systeem vol wordt ingeschakeld, dan draaien we in een kleine twee uur die 1,2 miljoen liter met gemak weg.”

Koppen tot in de persDe zekerheid dat elke brandhaard op tijd gedetecteerd en bestreden kan worden is, aan de hoeveelheid sprin-klerkoppen en rookmelders te zien, wel heel erg groot bij de drukkerij. De komst van de sprinkler betekent niet dat de rookmelders zijn verdwenen. Integendeel: het netwerk is zelfs vergroot. Uit vrijwel elke positie binnen het gebouw kun je er eentje zien. Net als een sprinkler-kop. Zelfs rond en in de nieuwste rotatiepers treffen we

Boven de opslag van de papierrollen is een druk kruispunt van sprinklerleidingen in diverse diameters om de gewenste water-hoeveelheden op de juiste plek te krijgen

Het sprinklervat bevat 1.200 m3 bluswater; bij een maximale inzet van het systeem pompt de installatie deze 1,2 miljoen liter in een kleine twee uur tijd weg

Senefelder Misset slaat haar gevaarlijke stof-fen separaat op, maar door uitbreiding van de bestaande bebouwing is de afstand tot de opslag zo verkleind, dat de conventio-nele roldeuren moesten worden vervangen door brandwerende versies

>>

In de aanloop naar de sprinklerinstallatie heeft Senefelder Misset geko-zen voor een ongebruikelijke route. In plaats van het verstrekken van een Program van Eisen (PVE) aan de diverse leveranciers, heeft de drukkerij een externe adviseur met een expertise in brandpreventie een nauwgezet bestek laten opstellen. Deze is aan de sprinklerleveranciers gegeven als basis voor de offerte. Met deze aanpak mikte Senefelder op een betere vergelijkbaarheid en optimale kwaliteit van de aanbiedingen. Diverse sprinklerinstallateurs - waaronder BAM Techniek - zijn aangesloten bij de VSI (Verenigde Sprinkler Installateurs). De ledenlijst is te vinden op:www.sprinkler.nl.

Bestek in plaats van PVE

16-17-19_Achtergrond brandpreventie.indd 17 12-09-12 15:46

Page 18: Logistiek Totaal, september 2012

Lezersactie

Dakar Rally Jaarboek(editie 2005 t/m 2012)

Nu slechts € 35,00 incl.verzending

Vul de actiecode in op:

www.P4Wshop.nlActiecode = DRJB12-180

Je bespaart maar

liefst € 15,00!

Silver & Gold sponsors van het Dakar Press Team

Page 19: Logistiek Totaal, september 2012

19

sprinklerleidingen en -koppen. De een naar beneden gericht, de ander zijwaarts geplaatst om ook onder loop-bordessen te kunnen sproeien als dat nodig is. De aanleg van het sprinklersysteem door BAM Techniek heeft voor de drukkerij een zeer belangrijk vervolgaspect gehad. Dankzij het systeem verviel de eis om de nieuw-bouw te compartimenteren tot secties van maximaal 1.000 m2. Nu is er één grote ruimte beschikbaar en kan Senefelder Misset veel praktischer haar ‘Nabewerking’ inrichten en uitvoeren. Ook naar de toekomst toe is de ruimte veel flexibeler indeelbaar en bruikbaar, simpel-weg omdat de keuzes niet worden beperkt door bouw-kundige beperkingen.In de bestaande bouw kan het bedrijf goed leven met de reeds aanwezige compartimenteringen die alle keurig bin-nen de eisen van de gebruikersvergunning liggen. Gerard van Gessel: “Natuurlijk hebben we aanvullende zaken in orde gemaakt, zoals het creëren van aanvalswegen voor de brandweer, de plaatsing van branddeuren die automatisch sluiten bij calamiteiten en het branddicht uitvoeren van muurdoorvoeringen en transportsluizen. Daarnaast zijn natuurlijk alle, volgens de gebruikersvergunning verplichte handblusmiddelen en handmelders aanwezig.”

Praktische leermomentenBij een van de vier brandweer-entreepunten van het pand staan we stil bij het ‘brandmeldpaneel’ dat bij elke van deze ingangen hangt. Op het paneel staat de gehele plattegrond van de drukkerij afgebeeld, inclusief de ver-diepingsetage. Het gebouw is verdeeld in negen zones en per gebied zijn er drie LED’s geplaatst die een even-tuele detectie (automatische, hand- of sprinklermelder) aangeeft. De brandweer ziet zo precies waar ze moet zijn om de brand zo effectief mogelijk te bestrijden.

“Voor ons is het zaak om elke twee weken de sprinkler-installatie te testen, jaarlijks de certificatie uit te laten voeren, zoals onlangs door R2B is gedaan, en er continu voor te waken dat de aanvalswegen vrij van obstakels blij-ven”, aldus Gerard van Gessel terwijl hij tegen een pallet schopt die op zijn pad ligt. “Deze hoort hier dus niet te liggen! Veiligheid is niet voor iedereen een eerste affini-teit. Ook leren we van het feit dat we een sprinklerinstal-latie hebben en dat deze wel eens actief zou kunnen zijn. Eind 2009 hadden we een kleine calamiteit als gevolg van een compressorstoring. De rookmelders en sprinklers in die sectie deden wat ze moesten doen, de brand werd ge-blust, maar in korte tijd heb je dan een hoeveelheid water op een plaats waar je die liever niet hebt. Uiteraard staan de kosten van de waterschade in geen enkele verhouding tot die van een veel grotere brandschade. Sindsdien heb-ben we echter een sprinkler-calamiteiten-kar in het leven geroepen waarop vloeistofkeringen staan evenals enkele pompen en afzuigsystemen. Dat water moet immers weg. Ook trainen we met de BHV hierop en zijn we ons beter bewust hoe je die watertoevoer moet stoppen als de calamiteit verholpen is. Al met al zijn we er best trots op dat we in nog geen vijf uur na het uitbreken van de ca-lamiteit weer konden doorstarten. Zonder sprinkler was dat wellicht niet zo goed gelukt.”

De aanvalswegen van de brandweer zijn duidelijk gemarkeerd en moeten te allen tijde vrij blijven; automatische branddeuren sluiten direct als zich een calamiteit voordoet

Tussen de stellingen van de vellenopslag zijn eveneens sprinkler-koppen aangebracht, de verplichte handblusmiddelen zijn uiter-aard ook aanwezig

Wie? Senefelder Misset, onderdeel van de beursgenoteerde Roto Smeets Group, is dé specialist in het produceren van periodieken. Met alle benodigde grafische disciplines, een uitgebreide logistieke dienstverlening en specifieke diensten gericht op het exploiteren van tijdschriften. Op dit moment heeft de onderneming zo’n 700 titels onder z’n hoede.

Wat? De installatie van een uitgebreide sprinklerinstallatie in alle bedrijfs-onderdelen van het pand. De installatie is onlangs gecertificeerd.

Waarom? Om aan de aangescherpte eisen van de verzekeraar te voldoen en meer grip te hebben op calamiteiten. De keuze voor sprinkler bood extra mogelijkheden om een ruimere productiehal in te richten.

Wie wat waarom?

>>

16-17-19_Achtergrond brandpreventie.indd 19 12-09-12 15:47

Page 20: Logistiek Totaal, september 2012

20 Logistiek Totaal | september 2012

een economisch geprijsde truck met een bewezen staat van dienst zich manifesteert binnen de huidige model-series. Kortom, wat krijg je anno 2012 voor die prijs en hoe presteert de FD25?

Geen prijsstijgingOm met de prijsstelling te beginnen: importeur Ro-Ad uit Barneveld levert de truck voor € 16.500, inclusief vol-rubberbanden die de standaard luchtbanden vervangen. In 1999 testten we al eens een 2,5 tons dieseltruck van dit merk (Yang) en die kostte destijds Fl 34.000. Het blijft opmerkelijk om te zien dat heftrucks in al die jaren am-per in prijs zijn gestegen, terwijl de technische uitvoe-ring wel mee is ontwikkeld. De Artison van nu is, uiterlijk gezien, geen innovatieve truck. De ronde modellering, de bouw van de mast en het beschermdak, alles ademt de sfeer uit die Japanse trucks in de jaren negentig kenden en door menig Taiwanese, Koreaanse en later Chinese fabrikanten werd gereprodu-ceerd. Toch is de Artison beslist moderner geworden. Dit zien we vooral aan de kunststof kappen die de neigcilin-ders netjes afwerken en het fraaiere instrumentarium dat de truck recent heeft gekregen. Ook lichtunits, het zwaai-licht, de werklampen en de kwaliteit van het gebruikte kunststof zijn moderner en degelijker dan voorheen.

De Artison FD25 is een stoere dieseltruck met een open karakter.

De Taiwanees moet het niet hebben van geavanceerde details,

maar van een gedegen eenvoud en een zeer aantrekkelijke prijs.

De keuze voor een algemene inzet binnen de industrie ligt niet

direct voor de hand, maar voor hand- en spandiensten in de

buitenlucht staat hij zijn mannetje.

Er zijn van die heftruckmerken die zich rustig en redelijk onopvallend manifesteren op de markt. Het Taiwa-nese Artison is er een van. Het merk, dat in een dieper verleden te boek stond als Yang en nog vroeger als Yam, vindt vooral zijn toepassing binnen de agrarische sector en industrieën met een buiteninzet. Metaalbedrijven, de houtindustrie, bouwbedrijven en -groothandels, ook al zijn de aantallen niet echt groot, voor een verbran-dingstruck met een aangenaam prijskaartje is altijd markt. De keuze voor de testtruck van vandaag is gebaseerd op de beschikbaarheid en de mogelijkheid om te zien hoe

Test

Tekst en foto’s: Theo Egberts, Andersom Testing

Artison FD25

Vriendelijke prijsvechter

De innovatieprijs zal de Artison FD25 niet winnen, maar wel is de truck aangenaam voorspelbaar en makkelijk in de omgang

20-23_Test.indd 20 12-09-12 15:49

Page 21: Logistiek Totaal, september 2012

21

Ruime zitpositieDe op- en afstap van de FD25 kent een echte en goed bruikbare trede. Dankzij de handgreep en voldoende schouderruimte stap je vlot de cabine binnen. De voetenplaat is ruim en de gemonteerde stoel kent een stalen zijsteun die eveneens als handgreep meehelpt bij het opstappen. De zit op de stoel van de Artison is matig. De standaard zetel kent geen instelbare vering of verstelbare rugleuning. De zijdelingse ondersteuning is gering, maar door zijn lage bouw en directe montage op de motorkap voelt hij wel degelijk aan. De afstand tussen de zit- en de voetenplaathoogte is net iets te krap om echt makkelijk te zitten. De montage van een iets hogere stoel levert beslist een direct merkbaar voordeel op, vooral als deze ook een instelbare veerweg kent. De ruimte op de voetenplaat maakt voor de zitpo-sitie veel goed. Ook de pedaalhoogtes en -neiging zijn aangenaam. Samen met de ronde vormen van de mo-torkap zorgt het voor een probleemloze bewegingsruim-te van de benen en voeten. De Artison is conventioneel uitgerust met een acceleratiepedaal, een rempedaal en een gecombineerd rem-inching pedaal. Mastbediening en zichtDe bediening van de standaard 3.300 mm doorzicht-mast geschiedt met conventionele hydrauliekhendels die op het schutboord zijn geplaatst. Als gevolg van de vrij >>

lage zit staan ze net een beetje te hoog. Door de directe bediening van de ventielen werken ze voorspelbaar en is het makkelijk om de juiste vorkhoogte of mastneiging te kiezen. De testtruck is niet voorzien van een sideshift of extra cilinders voor meer vrije heffing. Mede door afstand tussen de profielen en het ontbreken van extra slangen en kettingen is het zicht door en langs de mast prima. De totaal gemeten dodehoek (tot een hefhoogte van twee meter) komt op een bescheiden 34 cm.

Naam ??

Type ??

Lengte (mm) 2.505

Breedte (mm) 1.158

Hoogte mast (mm) 2.000

Hoogte frame (mm) 2.150

Vorken lxbxd (mm) 1.070x120x40

Wielbasis (mm) 1.550

Spoorbreedte (mm) 965

Bodemvrijheid (mm) 165

Overhang voor/achter (mm) 465 / 490

Gangpadbreedte 3.955

Maximale last (kg) 2.500

Lastzwaartepunt (mm) 500

Hefhoogte (mm) 3.300

Hefhoogte maximale last (mm) 3.300

Vrije heffing zonder/met lastrek (mm) 80

Hefsnelheid belast/onbelast (cm/s) 66,0 / 71,7

Daalsnelheid belast/onbelast (cm/s) 47,1 / 17,3

Rijsnelheid onbelast voorwaarts/achterwaarts (km/h) 17,3 / 17,3

Motor/type Yanmar 4TNE98-urtl

Vermogen 44,1

Toerental 2.725

Bandenmaat voor 7.00x12-12

Bandenmaat achter 6.00-9

Bandenmerk Duraeco

Het zicht door de tweedelige 3.300 mm mast is goed; de totale dodehoek tot een hefhoogte van 2 meter blijft beperkt tot 34 cm

De op- en afstap is voorzien van een extra trede en is ook bij het afstappen goed bruikbaar

20-23_Test.indd 21 12-09-12 15:49

Page 22: Logistiek Totaal, september 2012

22 Logistiek Totaal | september 2012

>> De hef- en daalsnelheden van de Artison FD25 zijn bo-vengemiddeld goed. Ook de stabiliteit en degelijkheid van de mast voelen positief aan. De mast zwaait nauwe-lijks na en van torsie is geen sprake. Het overdrukventiel in de mast staat vrij strak afgesteld. Met last daalt de mast merkbaar langzamer dan zonder last en dat komt niet vaak voor in onze test. De truck is niet voorzien van extra veiligheden rondom de mastbediening. Ook zon-der chauffeur op de stoel blijven alle mastfuncties actief.Helaas blijkt het aangebrachte lastdiagram niet de juiste te zijn voor deze truck en de importeur betreurt deze fout merkbaar. Gelukkig gaat het om een dia-

gram van een lichtere machine en zou de maximale last beperkt moeten blijven tot een kleine 1.800 kg. Met tweederde van de nominale last en zelfs met vol-last van 2,5 ton voelt de Artison goed en betrouwbaar aan. ConclusieTijdens de prestatie- en verbruiksmeting valt op dat de Artison behoorlijk veel geluid produceert. De Yanmar motor loopt daarbij hoorbaar soepel en zorgt voor een acceleratie en een rijsnelheid die iets onder het gemid-delde liggen. In combinatie met het voorspelbare stuur-

De voetruimte is riant en de pedalen staan op een aangename hoogte en in de juiste hellingshoek

De standaard stoel is niet instelbaar op het gewicht; de gehele zitpositie zou een fractie hoger mogen zijn

Het bedienen van de parkeerrem is ouderwets eenvoudig, de trommelremmen houden de truck helaas niet op zijn plaats als je vergeet de rem te ontgrendelen

20-23_Test.indd 22 12-09-12 15:49

Page 23: Logistiek Totaal, september 2012

23

Pluspunten:+ Prijsniveau+ Zicht door de mast+ Voorspelbaar rijgedrag

Voor verbetering vatbaar:- Geluidsniveau- Brandstofverbruik- Zitpositie

Quickscan

karakter komen we tot vrijwel de zelfde score in pallets per uur als het gemiddelde voor 2,5 tons dieseltrucks. Het verbruik dat de Artison hierbij laat zien, ligt met 5,75 liter per uur bijna een liter boven het gemiddelde van 4,77 liter. Een rustige rijstijl is dan ook het belang-rijkste advies om tot energiebesparing te komen. Al met al is de Taiwanese 2,5 tonner makkelijk in de om-gang en zijn de werkprestaties goed. Het verbruik, het geluidsniveau, de zitpositie en additionele veiligheden zijn punten ter verbetering. De prijsstelling, het zicht, het voorspelbare rijgedrag en de beenruimte zijn de dui-delijke pluspunten.

De Yanmar laat zich tijdens het werk goed horen en verbruikt tijdens de test boven-gemiddeld veel brandstof; de bereikbaar-heid van de vitale delen is uitstekend

Het instrumentarium is conventioneel van opzet, maar de stuur-kolom is traploos instelbaar en voorzien van een geheugenstand bij het openen van de motorkap

Compleet: de testtruck is voorzien van spiegels, zwaailamp en ver-lichting die in het frame zijn geplaatst om minder kwetsbaar te zijn

De conventionele hendels bedienen de hydrauliekventielen rechtstreeks; hierdoor is het erg makkelijk om de juiste vorkhoogte en mastneiging te bepalen

De geperforeerde volrubberbanden van Duraeco bieden met hun gaten extra comfort, al blijft het totale rijgedrag vrij hard aanvoelen

20-23_Test.indd 23 12-09-12 15:50

Page 24: Logistiek Totaal, september 2012

Wij leveren een oplossingDexion lost het op! Heeft u goederenopslag en is uw bedrijf toe aan een efficiënter magazijn? Door ons kennis te laten maken met uw bedrijf en bedrijfs-proces, en door uw wensen aan ons kenbaar te maken, zoeken wij samen met u naar de beste oplossing. Of legbordstellingen het meest geschikt is, ontdekken we gedurende dat proces vanzelf. Laat dat maar aan Dexion over.

Constructor Dexion Holland BV • T.: 0297-23 94 00 • [email protected]

A Member of the Constructor Group

Dé magazijninrichter.www.constructor.nl • www.dexion.nl

Wij verkopen geen legbordstellingen

Wij leveren een oplossing lost het op! Heeft u goederenopslag en is uw bedrijf toe aan een

efficiënter magazijn? Door ons kennis te laten maken met uw bedrijf en bedrijfs-proces, en door uw wensen aan ons kenbaar te maken, zoeken wij samen met u naar de beste oplossing. Of legbordstellingen het meest geschikt is, ontdekken

Dexion over.

T.: 0297-23 94 00 • [email protected]

Dé magazijninrichter.www.constructor.nl • www.dexion.nl

Wij verkopen geen legbordstellingen

Het juiste automatiseringsniveauvoor uw magazijnSavoye – internationale onderneming voor

logistieke engineering, ontwikkeling vansoftware voor de supply chain en integratie van

intelligente oplossingen voor uw magazijn.

Engineering, integratie,service

Orderpicksystemenen sorters

Automatischeopslagsystemen

IT voor de logistiek

w w w . s a v o y e . c o m

Contact: De heer Hans van den BergE-Mail: [email protected]

Tel.: +31 (0)681951722

Page 25: Logistiek Totaal, september 2012

Tabletop expositie & CongresDinsdag 30 oktober 2012 – 12.15 tot 20.00 uurNH Conference Centre Koningshof, Veldhoven

www.internelogistiekdag.nlMeer weten & aanmelden

“Optimaliseer uw bedrijfsinformatiesysteem”

Onderwerpen die aan bod komen:

� Gebruiksvriendelijkheid ERP/PDM

� Concurrentievoordeel met product- en sales con� guratoren

� Faalkostenreductie door e� ectief inzetten ERP/PDM

� Trends: cloud, mobility en business app’s

� Integratie ERP, PDM, PLM, PCF, CRM

� LEAN Manufacturing

Hoofdsponsor: Subsponsoren:

IL2012_94x265.indd 1 24-8-2012 15:55:23

25

‘Kiezen van de wegbepaalt ons succes’Zo maar een oneliner van een of andere managementgoeroe die ik heb opgepikt uit een vakblad. Zeker in deze tijden, waarin de recessie de boventoon voert in onze gesprekken met klanten en medewerkers, � itst hij regelmatig door mijn hoofd. Want, welke weg kies je dan om in deze tijd te overleven? In menig directiekamer worden dezelfde vragen gesteld. Gaan we investeren? Zien we toch nog mogelijkheden om door te groeien? Wat is daar allemaal voor nodig? En menig leverancier − ook van intern transport materieel − wacht ongeduldig totdat die investe-ringsbeslissing is genomen. En dan maar hopen dat de plannen ook daadwerkelijk worden omgezet in daden. Voorwaarde daarbij is dat de � nanciering goed is geregeld en dat de bank wil meewerken. Wat ik me afvraag is of al die bedrijven die nu failliet gaan dan de verkeerde weg hebben gekozen. Een vooraanstaand econoom heeft laten onderzoeken hoe Europa in het verleden uit de reces-sie is gekomen. Heel opvallend is dat dit is gerealiseerd door te investeren, niet door te bezuinigen. Bezuinigen, waar heel Europa nu over spreekt en elkaar op aanspreekt, lijkt me daarom niet de goede weg omhoog. Laten we hopen dat het gezond verstand, zowel in de politiek als bij de banken, weer de boventoon gaat voe-ren. Dan kan er weer worden geïnvesteerd door het bedrijfsleven en pro� teren ook de toeleveranciers in de intern transportmarkt van deze ontwikkeling. Dan wordt het weer mogelijk om als ondernemer − in welke branche dan ook − zijn of haar eigen weg naar succes te kiezen.

Dick van der StaaijBMWT-vicesectievoorzitter Vorkheftrucks en Magazijntrucks

Column

25_BMWT-column.indd 25 12-09-12 15:51

Page 26: Logistiek Totaal, september 2012

Papieren paklijsten zijn straks helemaal verdwenen uit het magazijn van Kubus Sports in Naarden

Dankzij het nieuwe WMS en de nieuwe werkwijze zijn zoektijden tot een absoluut minimum geredu-ceerd

Logistiek Totaal | september 201226

Sportgroothandel optimaliseert voorraadbeheer en verhoogt kwaliteit

Kubus Sports boekt winst met cloud based WMS

Om een efficiëntie en foutloze logis-

tieke operatie te kunnen waarbor-

gen, koos sportgroothandel Kubus

Sports voor de cloud based WMS

oplossing van Realtime Solutions.

De eerste functionaliteiten zijn nu

een aantal maanden live en de

voordelen al duidelijk merkbaar.

Accountview Business Software en de cloud based WMS oplos-sing van Realtime Solutions.

Twee systemen“Sinds 2001 werken we naar volle tevredenheid met Account-view Business Software. Onze toegenomen logistieke wensen vroegen echter om uitbreiding van de functionaliteit”, weet Arjan Bakker, verantwoordelijk voor de automatisering bij Kubus Sports. Daniëls licht toe: “Als gevolg van de forse uitbreiding is in de afgelopen jaren ook het aantal sku’s flink gestegen. Om een optimale logistiek te kunnen verwezenlijken, wilden we onder andere werken met een automa-tische vrije locatietoewijzing.” Daarnaast wilde Kubus Sports een effectiviteitslag maken door papierstromen, zoals de pak-

het hele jaar worden ingezet en kunnen eventuele risico’s beter worden gespreid.De uitbreiding heeft logischer-wijs ook gevolgen voor de logistieke operatie die wordt gerund vanuit het 1.500 m2 tellende warehouse in Naarden. “Van hieruit leveren we het gros van de artikelen aan dealers in de Benelux”, vertelt warehouse manager Francis Daniëls. Gro-tere orders worden daarnaast soms rechtstreeks vanaf de fabriek geleverd en de logis-tiek van volumineuze artikelen, zoals surfplanken, is uitbesteed aan logistiek dienstverlener VAT Logistics.Om een efficiënte interne logis-tiek te kunnen waarborgen en de kwaliteit van het proces te verhogen, koos de sportgroot-handel voor de combinatie van

Kubus Sports begon zo’n 40 jaar geleden als leverancier van zeilaccessoires en groeide in de afgelopen periode uit tot een sterke firma die internationale merken vertegenwoordigt in

verschillende sportbranches. Door het assortiment uit te breiden met sportartikelen voor alle seizoenen, zoals hockey-, surf- en wintersportartikelen, is de continuïteit van de bedrijfs-voering meer gewaarborgd, kun-nen capaciteiten verspreid over

Tekst en foto’s: Mark Dohmen

Praktijk

Logistiek Totaal | september 2012

26-27_Praktijk Kubus.indd 26 12-09-12 15:51

Page 27: Logistiek Totaal, september 2012

Warehouse manager Francis Daniëls (l) en IT-manager Arjan Bakker hopen het nieuwe systeem later dit jaar uit te rollen over het gehele magazijn

Om een eenvoudige vrije locatietoewijzing mogelijk te maken worden alle locaties voorzien van een codering

De combinatie van Ac-countview en de cloud based RealtimeWMS biedt inzicht en maakt een optimaal voorraad-beheer mogelijk

27

lijsten, meer elektronisch af te handelen. Ook werd de organi-satie regelmatig geconfronteerd met relatief grote voorraadver-schillen en een te hoog foutper-centage. “Te vaak werden orders incompleet, of zelfs met de verkeerde artikelen uitgeleverd. Dat is natuurlijk niet goed voor de klanttevredenheid en brengt daarnaast extra (retour)kosten met zich mee. Al met al voldoen-de redenen om op zoek te gaan naar een oplossing. Omdat we graag onze bestaande oplossing als basis wilden blijven gebrui-ken, zijn we samen met Ac-countview Expert Center Arch-IT een zoektocht gestart die ertoe moest leiden dat twee systemen optimaal naast elkaar functione-ren”, stelt Bakker.

WebbasedUit de zoektocht kwam een shortlist tot stand van drie systemen; alle drie webbased. “Hoewel dat geen vereiste was, biedt zo’n webgebaseerde op-lossing natuurlijk wel voordelen. Je hoeft geen hardware aan te schaffen of aan te passen en on-derhoud vervalt. Bovendien heb-ben we hier de beschikking over een goede glasvezelverbinding”, aldus Bakker. De uiteindelijke opdracht ging naar Realtime Solutions dat het cloud based RealtimeWMS leverde.“De oplossing van Realtime So-lutions was de meest flexibele en kan volledig aan onze wensen worden aangepast. Dankzij de modulaire bouw, er wordt ge-

werkt met een soort blokkendoos, is bijna alles mogelijk. Daarnaast is het een relatief nieuw systeem dat is ontwikkeld en opgebouwd door mensen uit de logistieke praktijk; ook dat spreekt ons aan”, licht Bakker de keuze toe.

Gefaseerde implementatieInmiddels zijn de eerste functio-naliteiten een aantal maanden live. Wel overigens pas in een deel van het magazijn. Bakker: “We hebben bewust gekozen voor een gefaseerde implementatie. Ener-zijds vanwege de seizoenpieken bij bepaalde artikelen, anderzijds omdat we op die manier het nieuwe systeem in een beperkte omgeving goed kunnen testen en eventueel noodzakelijke aanpas-singen eenvoudig en snel kunnen doorvoeren.”Op de tussenvloer, waar de sportkleding op legbordstel-lingen ligt opgeslagen, worden inslag, opslag, replenishment, orderpicking en de afhande-ling van retouren tegenwoordig nauwkeurig en realtime geregi-streerd en aangestuurd vanuit het nieuwe WMS.Accountview blijft verantwoor-delijk voor de afhandeling van alle administratieve processen, maar ‘delegeert’ het beheer van een deel van de voorraad naar het WMS. Dit deel kan vervol-gens alleen nog maar worden gemuteerd via scanacties of handmatige mutaties in het WMS, dat volledig via internet wordt ontsloten. Accountview

en het WMS werken daarbij feilloos naast elkaar dankzij een door beide partijen ontwikkelde koppeling.Warehouse manager Daniëls is blij met de gefaseerde aanpak. “De verandering heeft een grote impact op de manier van wer-ken en de organisatie. Doordat we het project op deze manier hebben aangepakt, kunnen we onze mensen optimaal opleiden en kan iedereen in betrekkelijke rust wennen aan het nieuwe systeem”, zegt hij.

Sterk verbeterdEn het nieuwe WMS biedt meer voordelen. Administratieve pro-cessen (en de daarbij behorende

kosten) zijn geminimaliseerd, zoektijden zijn tot een absoluut minimum gereduceerd en de voorraadbetrouwbaarheid is gestegen. “Ook kunnen we slim-mer en efficiënter omgaan met de beperkt beschikbare ruimte in het magazijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een duidelijke split-sing gerealiseerd tussen bulk- en grijpvoorraden”, vult Daniëls aan.Met de nieuwe werkwijze is ook de kwaliteit van uitlevering aan klanten gestegen; foutieve of incomplete zendingen komen nauwelijks nog voor. Bovendien kan de informatie van gele-verde orders snel en eenvoudig worden teruggevonden via de webconsole, wat een duidelijke en overzichtelijke tracking en tracing mogelijk maakt.Dankzij een realtime koppe-ling met de vervoerders worden verzendlabels direct geprint en vervallen ook in dit deel van het proces de administratieve han-delingen.Bakker en Daniëls zijn overtuigd en hopen eind dit jaar, na de drukke najaarspiek, het nieuwe systeem ook over de rest van het warehouse uit te rollen.

Wie? Kubus Sports is importeur van bekende sportmerken en verkoopt en levert hockey, water-, winter- en fun-sportproducten aan dealers in de Benelux.

Wat? Voor het magazijn in Naarden implementeerde Real-time Solutions een cloud based WMS-oplossing.

Waarom? Met het nieuwe systeem wil de sportgroothandel de efficiency van het logistieke proces verbeteren en de voorraad- en leverbetrouwbaarheid verhogen.

Wie wat waarom?

26-27_Praktijk Kubus.indd 27 12-09-12 15:51

Page 28: Logistiek Totaal, september 2012

Logistiek Totaal | september 201228

volledig om te schakelen naar LED-verlichting komt van de directie van Brezan. Die wilde mede in het kader van duurzaamheid lagere stroomkosten in al hun warehou-ses realiseren.Uit de vele aanbieders koos de concerndirectie voor LedNed Nederland uit Helmond. Deze industriële ver-lichtingsspecialist heeft in een eerder stadium onder andere ook de LED-verlichting voor het magazijn van Kompak Copackaging in Etten-Leur gerealiseerd en dat gaf de directie van Brezan voldoende vertrouwen om voor deze partij te kiezen.

Onderhoudssfeer Hoeveel stroom er nu daadwerkelijk in het nieuwe warehouse met LED wordt bespaard ten opzichte van TL in het voormalige pand, is gebouwbeheerder Harry Vossegat van Brezan niet bekend. “Maar de indicatie is dat we met LED nu toch 30 tot 50 procent minder stroom verbruiken. Bij de dagelijkse werkzaamheden en in de onderhoudssfeer heb ik te maken met deze omschakeling naar LED en dat pakt in mijn optiek positief uit. In het oude pand moesten soms wel 50 defecte TL-buizen achtereenvolgens worden vervan-gen door nieuwe. Dat deden we dan met een rijdende elektrische schaarlift-hoogwerker; al met al een hele

Warehouseverlichting geldt als een stille

grootverbruiker, die tot wel 70 procent van

de totale energierekening opeist. Energie-

zuinige LED’s drukken de stroomkosten en

passen daarmee ook naadloos in de huidige

trend van CO2-reductie en duurzaamheid.

LED geeft vergeleken met gangbare TL-ver-

lichting echter ook een totaal andere uitstra-

ling en sfeerbeleving op de werkvloer.

Het Edese Brezan, importeur van en groothandel in au-tomaterialen, is met de ingebruikname van het nieuwe warehouse in 2010 volledig overgeschakeld op LED-ver-lichting. In tegenstelling tot het voormalige pand aan de Maxwellstraat is er in de nieuwbouw een eind verderop aan de Darwinstraat geen enkele gloeilamp of TL-buis meer te bekennen. Dat geldt zowel voor binnen in het magazijn en de kantoren, als erbuiten. De beslissing om

Achtergrond

Tekst: Martin AlthoffFoto’s: Theo Egberts

Duurzame energie-efficiënte verlichting in het warehouse

LED schept licht en sfeer in het magazijn

Automaterialen importeur en groothandel Brezan in Ede schakelde volledig over op LED-verlichting

Gebouwbeheerder Harry Vossegat schat in dat Brezan met LED nu toch 30 tot 50 procent minder stroom verbruikt

Logistiek Totaal | september 2012

28-29-31_Achtergrond LED-verlichting.indd 28 12-09-12 15:52

Page 29: Logistiek Totaal, september 2012

29

klus, waarbij we soms onvermijdelijk de heftruck-chauffeurs en het magazijnpersoneel langdurig in de weg zaten. De LED-diodes gaan daarentegen veel lan-ger mee en behoeven dus minder frequente vervan-ging. Incidenteel is in de beginperiode wel eens een afzonderlijke LED defect gegaan, maar dat viel toen nog onder de garantie. De uitval van een enkele LED in een armatuur zie je ook praktisch niet terug in de to-tale lichtopbrengst. Bovendien zijn ze relatief simpel en vrij snel te vervangen.”

Uitstraling en sfeerbelevingVolgens Vossegat is de vaste magazijnmedewerkers na de ingebruikname van het nieuwe pand met de nieuwe LED-verlichting informeel gevraagd wat ze van de verlichting vonden. Volgens de gebouwbeheerder gaven de medewerkers onomwonden aan dat ze er in het begin even aan moesten wennen, vooral omdat deze lichtbron toch een geheel andere uitstraling en sfeerbeleving heeft dan conventionele TL-verlichting. De gerichte smalle en helderwitte lichtbundels van de LED-diodes worden hoofdzakelijk geconcentreerd op de onderliggende werkplekken en er is daardoor vergeleken met TL beduidend minder strooilicht. Hierdoor lijkt de omgeving rondom de werkplekken vanaf een afstand wat minder goed verlicht, maar dat is volgens Vossegat slechts uiterlijke schijn. “De verlichting op de werkplek-ken is echt ruim voldoende voor de mensen die daar werken”.Bij Brezan overheerst in het bulkmagazijn bovendien een ietwat spookachtige blauwzweem. Dat komt echter niet door de gebruikte LED’s, maar door de ramen in de gevel. Die zijn namelijk deels afgeplakt met een blauwe, doorzichtige folie, die het pand de kenmerkende ‘Brezan look’ geven. De reachtruckchauffeurs in dit magazijndeel hebben er desgevraagd geen noemenswaardige moeite mee en zijn er naar eigen zeggen al helemaal aan ge-wend. Naarmate het buiten donkerder wordt, verdwijnt de blauwzweem ook. Desondanks geeft Vossegat aan dat hij deze folie in overleg met de directie wil laten verwijderen.

In een LED-armatuur worden altijd meerdere LED’s gemonteerd om de lager gelegen magazijnvloer toch voldoende te verlichten. Om vooral de hoger gelegen palletposities beter uit te lichten, zijn er bij Brezan in elke armatuur ook een aantal LED-breedstralers gemon-teerd. Deze geven de reachtruckchauffeurs een beter zicht op de hoog gelegen pallets in de stellingen van het bulkmagazijn. Daarmee hebben zij een beter en veiliger zicht op de donkere palletopeningen waar zij keer op keer de vorken doeltreffend in moeten steken.

Licht naar behoefteDe expeditieruimte vormt een groot contrast met het relatief donkere bulkmagazijn. De grote daklichtkoepels en de geopende dockdeuren laten namelijk zo veel dag-licht toe, dat de LED-verlichting daar zelfs ogenschijnlijk nutteloos brandt. Maar dat is slechts een momentopna-

In het geval van nieuwbouw en eerste montage is de toepassing van LED-verlichting volgens projectleider Carl Staudt van LedNed zeker de moeite van het overwegen waard

De lichtbundels van de LED-diodes worden hoofdzakelijk geconcen-treerd op de onderlig-gende werkplekken

De huidige generatie TL-verlichting (T5/T8) staat op zichzelf al bekend om de goede verlichtingseigenschappen en hoge energie-efficiëntie. Wat dat betreft lijkt er geen concrete aanleiding om deze beproefde verlichtings-techniek, die al jarenlang uitstekend voldoet, massaal te verruilen voor wat anders. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. In slechts enkele jaren is de effectiviteit van LED verdubbeld, terwijl de kosten aanzienlijk zijn gedaald. Deze ontwikkeling zal zich hoogstwaarschijnlijk voortzetten. De verlichtings-industrie denkt dat de gemiddelde jaarlijkse effectiviteittoename op ca. tien procent ligt tot het jaar 2015. Terwijl de volumes toenemen, zullen de kosten dalen; het is alleen onzeker hoeveel. Nog maar een paar jaar geleden lag de maximale montagehoogte voor LED-verlichting in een magazijn op circa zeven meter. De huidige generatie SuperLED’s is in staat om de vloer vanaf een plafondhoogte van ruim twaalf meter voldoende uit te lichten.

TL versus LED>>

28-29-31_Achtergrond LED-verlichting.indd 29 12-09-12 15:53

Page 30: Logistiek Totaal, september 2012
Page 31: Logistiek Totaal, september 2012

31

me, omdat het buiten, op het moment van het bezoek, toevallig geheel onbewolkt en zonnig is. “Als we ze nu geheel uit zouden schakelen, zie je het verschil echt wel”, stelt Vossegat. Bovendien is LED – in tegenstelling tot TL – heel goed dimbaar. De leverancier LedNed heeft de verlichtingsinstallatie zo geïnstalleerd, dat de LED’s automatisch feller of juist minder fel branden, naar gelang de behoefte en noodzaak. Hoe meer zonlicht er van buiten door de ramen en de dakkoepels naar bin-nen schijnt, des te minder fel branden de LED-lampen. Schuift er een wolk voor de zon, dan zetten de LED’s direct een tandje bij. Ook zijn alle armaturen uitgerust met een bewegingssensor. Zodra er in een gangpad – gedurende een bepaalde en instelbare tijd – geen activi-teit wordt waargenomen, worden de LED’s automatisch tot 20 procent van het vermogen gedimd. Dat scheelt al met al veel stroom. Zodra de sensor een persoon of heftruck in de gangpaden detecteert, wordt de LED-verlichting weer geactiveerd en naar de volle sterkte geregeld. Bij TL-verlichting is deze traploze dimregeling niet mogelijk; die kan alleen met een schakelaar of sen-sor aan of uit.

KnippervrijEen ander voordeel van de LED-verlichting is dat deze – vanwege de gelijkstroom waarop ze branden – vol-komen knippervrij is. Dat wordt in het algemeen als minder vermoeiend voor de ogen ervaren. Bij TL zie je die 50Hz-frequentie van de wisselstroom weliswaar niet

bewust, maar onbewust heeft het toch wel weer invloed op het welbevinden. Ook de geringe schaduwwerking van LED’s wordt vooral bij het orderverzamelen in het magazijn voor kleinonderdelen door de medewerkers als positief ervaren.De LED-lampen zitten in de gangpaden van het kleinon-derdelenmagazijn relatief laag aan het plafond ge-monteerd en geven zelf geen warmte af, waardoor de omgevingstemperatuur onder de verlichtingsarmaturen constant blijft. Het voert volgens Vossegat te ver om te constateren dat de orderverzamelaars daarmee ook aan-toonbaar productiever zijn, maar de voorwaarden voor een hogere productiviteit en minder pickfouten is met een goede met LED-verlichte en prettige werkplek in es-sentie aanwezig.

BREEAM, kosten en batenLED-verlichting sluit in het kader van duurzaamheid goed aan bij het BREEAM-NL keurmerk voor zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. Het opgenomen vermogen is namelijk 30 tot 50 procent lager dan van bestaande TL-oplossingen met hetzelfde of zelfs een beter verlichtingsresultaat. Naast deze duurzaamheid-aspecten spelen uiteraard ook de investeringskosten en de baten een rol. In het geval van nieuwbouw en eerste montage is de toepassing van LED-verlichting volgens projectleider Carl Staudt van LedNed zeker de moeite van het overwegen waard. De investeringskosten laten zich volgens hem in de meeste gevallen binnen een redelijke termijn van drie jaar terugverdienen. Bij ‘retrofit’ – dus tussentijdse vervanging van TL door LED in bestaande gebouwen en warehouses – moeten de kosten eerst nauwgezet tegen de baten en de terugverdientijd wor-den afgewogen”. Dan blijkt ‘retrofit’ volgens hem in veel gevallen minder rendabel te zijn.

LED-breedstralers in de armaturen geven reachtruckchauffeurs een beter en veiliger zicht op de donkere palletopeningen waar zij keer op keer de vorken doeltreffend in moeten steken

De geringe schaduw-werking van LED’s wordt vooral bij het orderverzamelen in het magazijn voor klein-onderdelen als positief ervaren

Brezan ging in zee met LedNed uit Helmond (www.ledned.nl), maar er zijn meer aanbieders van indu-striële high-end LED- en/of TL-verlichting (T5/T8). Een deel daarvan is te vinden bij de Nederlandse Licht Associatie (NLA) op www.lichtassociatie.nl

LED-leveranciers

>>

28-29-31_Achtergrond LED-verlichting.indd 31 12-09-12 15:53

Page 32: Logistiek Totaal, september 2012

Jacques Boon van Solar Nederland: “Binnen een paar weken was de helft van de voorraad-reductie gerealiseerd”

De coach van Slimstock Professionals keek een half jaar lang mee over de schouders van de voorraadbeheerders naar de besteladviezen van Slim4

Logistiek Totaal | september 201232

Coach ondersteunt voorraadbeheerders Solar Nederland

Voorraad met tien procent omlaag

Negen jaar na de ingebruikname

constateerde Solar Nederland dat het

voorraadoptimalisatiesysteem Slim4

steeds minder efficiënt werd gebruikt.

Oorzaak: het verloop op de afdeling

voorraadbeheer en het daarmee

gepaard gaande verdwijnen van

kennis. Met behulp van een coach

van Slimstock Professionals is het ken-

nispeil weer op het gewenste niveau

gebracht en staan de parameters

in Slim4 weer goed. Resultaat: een

voorraadreductie van tien procent bij

gelijkblijvende servicegraad.

voorraadbeheerders steken liet vallen. De meest concrete aanwijzing was de constatering dat ze steeds vaker handmatig bestelden, ondanks alle auto-matische besteladviezen die het voorraadbeheersysteem Slim4 genereerde. “Als je merkt dat het systeem niet langer opti-male besteladviezen genereert, is dat een aanwijzing dat de parameters niet goed staan. Het ontbrak onze mensen echter aan voldoende inzicht om die parameters bij te stellen”, legt Boon uit.Oorzaak is het grote verloop bin-nen de afdeling in de negen jaar nadat Slim4 in gebruik was ge-nomen. Verloop van mensen be-tekent ook verloop van kennis. “En als de kennis niet optimaal

sche artikelen liggen. Het dc in Zwolle dient voornamelijk als transport-hub, maar heeft wel een kleine voorraad snellopen-de, volumineuze artikelen. “Alle dc’s hebben hun eigen klanten. We zorgen ervoor dat elke dag opnieuw in alle dc’s beschikbaar is wat die klanten bestellen. Dat betekent dat er continu verkeer is tussen de dc’s”, aldus Boon, die eraan toevoegt dat Solar ook nog eens 19 verkoopvestigin-gen met een afhaalbalie heeft. “De voorraad op die vestigingen is kleiner en betreft alleen de artikelen die gangbaar zijn in die regio.”

Verloop van kennisDe afgelopen jaren bekroop Boon het gevoel dat zijn team

Sinds de overname van Vegro in 2008 beschikt Solar Nederland over een compleet assortiment voor de installatiebranche. Vegro was immers gespeciali-seerd in verwarming en sanitair, terwijl Solar met name sterk was in elektra. “Samen hebben we nu 50.000 artikelen op voor-

raad, 20.000 op het gebied van verwarming en sanitair, 30.000 op het gebied van elektra”, ver-telt Jacques Boon, supply chain director van Solar Nederland.De voorraad ligt verspreid over drie dc’s. Het voormalige Vegro-dc in Alkmaar biedt nog steeds ruimte aan de productgroepen verwarming en sanitair, terwijl in Duiven de elektrotechni-

Tekst en foto’s: Marcel te Lindert

Praktijk

Logistiek Totaal | september 2012

32-33_Praktijk Vegro.indd 32 12-09-12 15:54

Page 33: Logistiek Totaal, september 2012

Ondanks de dalende voorraad is de servicegraad op het gewenste niveau van 98 procent gebleven

Solar Nederland heeft 50.000 artikelen op voorraad, verspreid over drie dc’s

33

is, kunnen we niet maximaal gebruikmaken van de mogelijk-heden van het systeem.”Het grote verloop, met name bij het management van de afde-ling, betekent ook dat in de loop der jaren verschillende mensen aan de parameters van Slim4 hebben zitten sleutelen. “Als de eerste manager aan de linker-knop draait en zijn opvolger aan de rechterknop zonder te weten waaraan zijn voorganger heeft gedraaid, gaan de verschillende parameters op een gegeven mo-ment tegen elkaar in werken”, stelt Boon.In het najaar van 2011 klopte Solar Nederland bij Slimstock Professionals aan voor onder-steuning. “Ik zocht een oplos-sing om de kennis van de me-dewerkers en hun gebruik van het systeem weer op het juiste niveau te krijgen. Een half jaar lang hebben we daarom twee dagen per week ondersteuning gehad van een specialist van Slimstock Professionals.”

ProactiefDe specialist van Slimstock Pro-fessionals kreeg twee opdrach-ten mee: draag je kennis over aan de mensen op de afdeling en help het systeem weer op orde te krijgen met de juiste instellingen van de parameters. “Die kennis betrof met name

de werkwijze van het systeem. Slim4 rekent van alles uit, maar het is wel zaak om die uitkom-sten juist te interpreteren. We willen immers geen medewer-kers die de adviezen van het systeem domweg opvolgen, maar ook de parameters kunnen beheren”, licht Boon toe.Een ander doel was het creë-ren van een team dat proactief in plaats van reactief te werk gaat. “Als het verloop hoog is en steeds meer kennis verdwijnt, vallen mensen terug in oude patronen. Ondertussen veran-dert het bedrijf, het assortiment en onze klanten. De vraag van klanten verandert steeds sneller. We moeten proberen die vraag voor te zijn.”Een half jaar lang fungeerde de specialist als een coach voor het team van zeven ‘stock controllers’. Hij observeerde het proces, keek mee over de schou-ders van de voorraadbeheer-ders naar de besteladviezen van Slim4 en gaf hen de nodige feedback. “Hij ziet dingen die onze medewerkers niet zien en helpt hen met het interpreteren van cijfers. Daarnaast was hij beschikbaar voor vragen van de medewerkers.De coach had een ruime erva-ring in Slim4 en in voorraadbe-heer bij soortgelijke bedrijven als Solar Nederland. “Iemand die

met een andere bril naar onze processen en onze systemen keek, niet gehinderd door enige vorm van bedrijfsblindheid.”

Tien procent reductieHet resultaat stemt Solar Neder-land tot tevredenheid. Na een half jaar is de voorraad met tien procent gereduceerd, terwijl de servicegraad onveranderd op het gewenste niveau van 98 pro-cent is gebleven. “Mensen zijn geneigd om te zoeken naar vei-ligheid, ook wat voorraadbeheer betreft. De hoogte van de vei-ligheidsvoorraad wordt bepaald door een aantal parameters. Hoe meer parameters op ‘veilig’ staan, hoe groter de veiligheids-voorraden”, licht Boon toe.De voorraadreductie betrof zowel snellopers als langzaam-lopers. “Binnen een paar weken was de helft van de voorraad-reductie al gerealiseerd, die snellopers lopen er snel uit. Het

kan wel een jaar duren voordat ook de andere helft helemaal is gerealiseerd.”De coach ging aan de slag op het moment dat de afdeling voorraadbeheer een nieuwe ma-nager kreeg. Een bewuste keuze waarvan Boon zeker geen spijt heeft gehad. “Voordat een nieu-we manager zich heeft inge-werkt en het systeem voldoende kent om verbeteringen door te voeren, ben je een hele tijd verder. Het inhuren van de coach heeft ervoor gezorgd dat we de voorraadreductie minstens vier tot zes maanden eerder hebben gerealiseerd.”De investering in een coach heeft zijn geld opgeleverd, meent Boon. “Een voorraadre-ductie van tien procent en een rente van vijf procent, reken maar uit. We hebben veel werk-kapitaal vrijgemaakt, en dat is belangrijk voor ons als beursge-noteerd bedrijf.”

Wie? Solar Nederland is een technische groothandel met drie distributiecentra en negentien verkoopvestigingen met afhaalbalies. In de dc’s liggen 50.000 artikelen op voorraad.

Wat? Het voorraadbeheersysteem Slim4 werd steeds minder goed gebruikt, voornamelijk door een groot verloop van mensen en van kennis. Met een coach van Slimstock Professionals is zowel de kennis als het systeem weer op het gewenste niveau gebracht.

Waarom? De inzet van een coach heeft geleid tot kennisver-rijking, met als gevolg een voorraadreductie van tien procent.

Wie wat waarom?

32-33_Praktijk Vegro.indd 33 12-09-12 15:54

Page 34: Logistiek Totaal, september 2012

Logistiek Totaal | september 201234

18 jaar in de branche, waarvan de laat-ste zeven jaar bij MotracLinde. Ik ben hier begonnen als monteur en doorgegroeid naar mijn huidige functie als trainer. Diep in mijn hart blijf ik overigens een monteur die het heerlijk vindt om te sleutelen. Het is prachtig werk om een beschadigde ma-chine, zoals deze heftruck, weer in goede en veilige staat terug te brengen.”

Majeure schade“Een aanzienlijke schade is voor mijn een schade waarbij de sterkte van de machine is aangetast. Dan moet je denken aan be-schadigingen aan het chassis. Dat is hier ook het geval, met de cabineschade. De cabine is

Na iedere majeure schade sluit MotracLinde in Almere

de reparatie af met een BMWT-keuring. Dat is ook ge-

beurd met de Linde H45 die, na een schade, onder be-

geleiding van keurmeester Dennis Kruif onder handen

is genomen. De machine rijdt weer bij de klant, met

een keuringscertifi caat dat weer een jaar geldig is.

“Het is onze manier van werken”, zegt Kruif in reactie op de vraag of iedereen in de branche gewend is om na een ingrijpende reparatie de truck opnieuw te keuren. “Me-dewerkers van expertisebureaus geven mij overigens de indruk dat wij met onze zorg-vuldige aanpak bijzonder zijn in de branche.”Kruif is trainer en helpdeskmedewerker bij

MotracLinde. Onderdeel van zijn werk is dat hij alle reparaties na een aanzienlijke schade begeleidt. “De trucks komen voor zo’n reparatie meestal naar Almere. We hebben hier alle noodzakelijke faciliteiten en omdat er altijd overleg is met de fabri-kant van de heftruck, zijn de lijnen korter. Dat bevordert een korte doorlooptijd van de reparatie. De reparatie wordt afgeslo-ten met een veiligheidskeuring. Zo is voor iedereen duidelijk dat de truck weer zonder voorbehoud aan de eisen voldoet. Ik voer de keuring zelf uit, want ik heb als trainer van onze ouderhoudsmonteurs en keur-meesters uiteraard zelf ook alle papieren. Bovendien heb ik veel ervaring. Ik werk al

Keurmeester

- Juiste montage en goede werking van de complete he� nrichting

- Juiste montage van het contrage-wicht

- Bevestigingsbouten van het con-tragewicht controleren op voor-spanning

- Goede afdichting van het hydrau-lisch systeem

- Controle van de motorvloeisto� en- Goede werking en bediening van

alle onderdelen die zijn gedemon-teerd, waaronder de kachel, want ook die is bij de reparatie tijdelijk verwijderd

Aandachtspunten

Tekst: Hans van ZwetFoto’s: Hans van Zwet, MotracLinde

MachineDennis keurt een Linde H45D 394-01 uit 2008, met 4.050 draaiuren. De machine is voor-zien van een gesloten cabine, kachel en radio en geschikt voor gebruik in het wegverkeer. De hefcapaciteit is 4.500 kilogram, exclusief voorzetapparatuur. De Volkswagen diesel-motor levert 53.0 kW (72 pk). De maximale he� oogte met triplexmast is 4.670 mm. Dat geldt voor lading met een lastzwaartepunt van 500 mm. Het eigen gewicht is 6.340 kg. Daarvan rust 2.792 kg op de vooras en 3.548 kg op de stuuras. Bij maximale last dragen de voorwielen 9.555 kg. Op de stuuras rust dan nog 1.285 kg.

Logistiek Totaal | september 2012

“Na aanzienlijk keuring noodzakelijk”“Na aanzienlijk “Na aanzienlijk e schade is

Majeure schade nadat de truck is gekanteld

34-35_Keurmeester.indd 34 12-09-12 15:55

Page 35: Logistiek Totaal, september 2012

35

een dragend onderdeel van het Linde chassis vanaf het moment dat Linde neigcilinders aan de bovenzijde van de cabine introdu-ceerde (in 2002, red.). Deze manier van bou-wen is al heel lang bekend bij het ontwerp van een personenauto. Het staat garant voor extreme sterkte bij een laag eigen ge-wicht. De consequentie is dat ik deze schade aan de A-stijl een chassisschade noem. Linde geeft precies aan welke chassisdelen voor reparatie in aanmerking komen en welke de-len niet. Bij schade op de plaats waar stijlen samen komen is een nieuwe cabine noodza-kelijk. Als het om de stijlen zelf gaat, zoals in dit geval, dan levert Linde onder voorwaar-den een nieuw plaatdeel. Dat leveren ze overigens alleen als zij zeker zijn dat wij hun reparatieprocedure volgen. Zo heeft Linde de lasprocedure vastgelegd. Vaak sturen we ook foto’s van de schade bij de order. Van dit soort reparatiedelen zijn wij bovendien verplicht het chassisnummer op te geven.

InzetDe H45D is in gebruik op het buitenterrein van een betonfabriek. Bij het verslepen van lading is de machine met uitgeschoven mast gekanteld en tegen een betonnen constructie gevallen. Bij dat ongeval zijn geen personen gewond geraakt. De schade aan de machine was aanzienlijk, maar nog wel te repareren. Dit is gebeurd door gebruik te maken van nieuwe plaatdelen die Linde aan bedrijven als MotracLinde levert. Deze bedrijven hebben ingestemd met de voor-waarde om volgens fabrieksvoorschriften te werken. Dat betreft bijvoorbeeld de vraag of reparatie mogelijk is of vervanging noodza-kelijk, maar het gaat ook om lasvoorschrif-ten. Deze aanpak garandeert dat de sterkte na reparatie weer volledig terug is.

Keurmeester Dennis Kruif: “Het is prachtig werk om een beschadigde machine weer in goede en veilige staat terug te brengen”

De veiligheidscabine van een moderne Linde draagt bij aan de sterkte van het geheel. Kruif spreekt daarom van een chassisdeel

Kruif bevestigt met het BMWT-keur dat de gerepa-reerde machine weer veilig is

Linde legt dat vast in de documenten. Duitse degelijkheid? Ja, zo kun je dat wel noemen.”

Extra aandacht“Bij keuring na een reparatie kijk je veel ver-der dan gebruikelijk bij een BMWT-keuring. Je moet letterlijk alles controleren dat mogelij-kerwijs bij het ongeval beschadigd is geraakt en alles wat bij de reparatie is gedemonteerd. Denk daarbij aan de bevestiging van de as-sen, de uitlijning van de wielen, het aanhaal-moment van de wielmoeren, de werking van de ruitenwissermotor en iets eenvoudigs als de ruitensproeier. We vergeten natuurlijk niet het hydraulisch systeem helemaal na te lopen en de bevestiging en de afstelling van het hefgedeelte. Dat heeft overigens niet alleen met veiligheid te maken, maar ook met een goede werking. We willen niet dat de gebruiker na reparatie last heeft van onvolkomenheden. De machine moet vóór de afl evering volledig in orde zijn.”

Juridisch kaderHet juridisch kader voor het BMWT-keur wordt gevormd door drie wetsartikelen uit de arbowetgeving: Artikel 7.4A Lid 1 (in gebruikname), Lid 3 (periodieke keuringen) en Lid 4 (keuring na een ongeval). Dat laatste is in deze keuring de aanleiding. De letterlijke tekst is:‘Een arbeidsmiddel als bedoeld in het derde lid wordt voorts gekeurd, waarbij het zo no-dig wordt beproefd, telkens wanneer zich uitzonderlijke gebeurtenissen hebben voorge-daan die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van het arbeidsmiddel. Als uitzonderlijke gebeurtenissen worden in ieder geval aangemerkt: natuurverschijnse-len, veranderingen aan het arbeidsmiddel, ongevallen met het arbeidsmiddel en langdu-rige buitengebruikstelling van het arbeidsmiddel.’

34-35_Keurmeester.indd 35 12-09-12 15:55

Page 36: Logistiek Totaal, september 2012

KNAPP Benelux BV │ A member of KNAPP group │ Noordhoven 19 │ 6042NW Roermond │ Netherlands

KNAPP.com

all-in

shuttleall-in

shuttle

Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Talrijke referenties getuigen ervan dat KNAPP intelligente oplossingen met succes gerealiseerd heeft in de meest verscheidene distributiecentra. Maak gebruik van onze branche kennis gekoppeld met technisch en doorgedreven know-how.

Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. Het bouwen van betrouwbare installaties voor logistiek is onze kern competentie. solution provider

Logistica Utrecht 13-16 November | Hal 9 | Stand B050Pick & PACK OPLOSSINGEN van manueel tot vol-automatisch

pharma | cosmetics | offi ce | retail | tobacco | audio & video | fashion

Datalogic ADC cordless bar code readers and mobile computers

specifically designed for rugged environments.

Get more information now! • [email protected] • +31 (0)345 589 460 • www.adc.datalogic.com

DATA COLLECTION FOR

Transportation and Logistics?We Know All About It.We Know All About It.

Datalogic ADC cordless bar code readers and mobile computers

POWERSCANTM

HANDHELD SCANNERFALCON X3TM

MOBILE COMPUTERSKORPIO TMX3

MOBILE COMPUTERELF TM

MOBILE COMPUTERRHINOTM

VEHICLE MOUNT COMPUTER

Page 37: Logistiek Totaal, september 2012

37

een stilstaande motor bovendien minder bedrijfsuren maakt, wordt ook de motor-slijtage beperkt. Het stopsysteem spaart op die manier het milieu en de portemon-nee. Vooral wanneer de vorkheftruck wordt gebruikt bij onder andere het orderverzame-len en bij het laden en lossen en alle andere werkzaamheden met veel op- en afstappen, biedt het automatisch uitschakelen van de verbrandingsmotor bij elkaar opgeteld veel winst. Hoeveel, is uiteraard afhankelijk van de frequentie en de tijdsduur dat het stopsy-steem in werking treedt. De motor moet bij hervatting van de werkzaamheden wel weer met de contactsleutel worden gestart. In dat opzicht wijkt dit systeem af van automati-sche start- en stopsystemen van personen-auto’s, maar die zijn dan ook hoofdzakelijk bedoeld om brandstof te besparen bij stop-lichten, waarbij de bestuurder het voertuig niet verlaat.

ZuinigerDe brandstofbesparing van het stopsysteem is uiteraard afhankelijk van de frequentie en de tijdsduur dat het systeem is ingescha-keld; hoe vaker en des te langer de motor automatisch wordt uitgezet, des te meer brandstofbesparing mogelijk is. De gevoelig-heid van het stopsysteem kan naar wens en behoefte worden ingesteld op een waarde vanaf 30 seconden tot en met vijf minuten. Het systeem begint te tellen zodra de auto-matische, elektrische parkeerrem inschakelt en de hydraulische functies niet meer wor-den bediend.

In tegenstelling tot elektrische heftrucks verbruikt de motor van een verbrandings-heftruck op diesel of gas ook brandstof als deze stationair draait. Bovendien worden er schadelijke uitlaatgassen geproduceerd. Dat is onnodig als de bestuurder om welke reden dan ook de heftruck voor kortere of langere tijd verlaat en daarbij vergeet de motor met de contactsleutel uit te zetten. Dit blijkt in de dagelijkse praktijk toch vaak voor te komen. Dat is niet alleen nodeloos vervuilend voor het milieu, maar zorgt ook voor een ongunstige luchtkwaliteit in de buurt van collega-werknemers.Het automatische stopsysteem van Jung-heinrich zet de motor automatisch uit en beperkt daarmee het brandstofver-bruik en de uitlaatgasemissies. Doordat

Paspoort

Zet die motor toch uit!Tekst: Martin Althoff Foto’s: Jungheinrich

Jungheinrich bespaart op brandstofkosten en ontziet milieu

Naam: Jungheinrich automatisch stopsysteemGeboorteplaats: HamburgToepassing: Voor alle hydrostatische heftrucks Capaciteit: 1.600 tot 5.000 kgIntervaltijd: Instelbaar van 30 seconden tot vijf minutenBrandstof­

besparing: Afhankelijk van frequentie en inzetduur

Hier is de heftruckchauffeur nog wel even bezig; het automatisch stopsysteem voorkomt dat de diesel-motor onnodig lang stationair draait

Jungheinrich komt met een stopsysteem waarmee de motor van haar die-

sel- en LPG-vorkheftrucks automatisch afslaat wanneer de truck even niet

wordt gebruikt. Het systeem zorgt tevens voor een lager brandstofver-

bruik en beperkt de uitlaatemissies. Dat komt het milieu, de portemonnee

en de werkomstandigheden ten goede.

Het stopsysteem is vooralsnog alleen lever-baar op alle ‘Hydrostatic Drive’ heftrucks van Jungheinrich in de capaciteitsklassen van 1.600 tot 5.000 kg. Het stopsysteem is aanvullend op alle jarenlange inspanningen van deze heftruckfabrikant op het gebied van brandstofbesparing en milieubelasting. Zo wist de Duitse fabrikant haar vorkhef-trucks in tien jaar tijd stuk voor stuk 25% tot ruim 30% zuiniger te maken. De nieuwste Jungheinrich DFG 540s-550s is bovendien een van de eerste dieselvorkheftrucks in deze hefcategorie die nu al voldoet aan de strenge Europese emissie-eisen van trede III b. Uit metingen van Jungheinrich blijkt dat met hydrostatische aandrijving tot wel twee liter diesel of twee kilogram gas per uur kan worden bespaard ten opzichte van verbrandingsvorkheftrucks met conven-tionele aandrijving (koppelomvormer). De winst van het optionele stopsysteem komt hier nog eens bovenop.

Het stopsysteem is onder andere ook leverbaar op de gas aangedreven TFG 425s

37_Paspoort Jungheinrich.indd 37 12-09-12 15:56

Page 38: Logistiek Totaal, september 2012

Wim Feddes (l) en Janice van Benthem: “Als intern transportleverancier moet je niet alleen maar trucks willen leveren, maar een totale oplossing bieden”

Atlet levert de komende jaren alle intern transportmaterieel voor de Thule-vesti-gingen in Hoogeveen en Staphorst

Logistiek Totaal | september 201238

Thule en Atlet gaan voor langdurige relatie

Flexibel kijken naar de toekomst

Voor de levering van alle intern

transportmaterieel sloot Thule

Towing Systems een lange termijn

overeenkomst af met Atlet. Aan de

samenwerking ging een grondig of-

fertetraject vooraf. Flexibiliteit was

in dat traject het sleutelwoord en

daar plukt de producent van trek-

haaksystemen nu de vruchten van.

De te leveren trucks moesten meer kunnen en meer ergo-nomie bieden. “Maar, en dat is misschien nog wel het belang-rijkste, er moest ook meer flexi-biliteit zijn”, aldus Feddes. “Niet alleen bij het doorvoeren van eventueel noodzakelijke aanpas-singen aan de trucks en bij het modificeren van de truckinstel-lingen, bijvoorbeeld door de rijsnelheid of andere parameters automatisch aan te passen aan de chauffeur. Flexibiliteit moet er zeker ook zijn in de samen-werking. Onze markt verandert en wordt steeds flexibeler. Dan wil je snel kunnen schakelen.”Een goed voorbeeld van dat snel schakelen is de ‘laagseizoen’-clausule die in het samenwer-kingscontract is opgenomen. Tij-dens het laagseizoen heeft Thule het recht om huurtrucks stil te zetten of in te leveren. “Daar-naast hebben we in het contract opgenomen dat we recht hebben

Wim Feddes, strategisch inkoper bij de onderneming.De begin dit jaar opgeleverde nieuwe productiehal is daarvan een mooi voorbeeld. “We zijn con-tinu bezig met optimalisatie. Ook het proces kan voortdurend wor-den verbeterd. We hadden het idee dat de goederenstromen nóg efficiënter en met minder trucks konden verlopen”, licht logistiek manager Janice van Benthem toe.

Flexibiliteit essentieelOmdat een groot deel van de intern transportvloot toe was aan vervanging, startte Thule daarom een offertetraject voor de aanschaf van nieuwe maga-zijntrucks. Met een afgetimmerd eisenpakket werden meerdere leveranciers benaderd. “On-danks de hele goede relatie met onze vorige leverancier zijn we dat traject blanco ingegaan. Alle partijen hadden evenveel kans”, stelt Van Benthem.

Thule Towing Systems heeft met Atlet een meerjarige huurover-eenkomst afgesloten voor de levering van alle intern trans-portmaterieel voor zowel de productiefaciliteit in Hoogeveen als de vestiging in Staphorst, waar de trekhaaksystemen van de producent worden geassem-

bleerd en waar tevens het logis-tiek centrum is gevestigd. De eerste trucks worden inmiddels volop ingezet. De resterende machines maken de komende maanden hun opwachting.De samenwerking tussen beide partners vloeit indirect voort uit de filosofie van Thule. “Die is sterk gericht op continu verbeteren en investeren in de toekomst”, weet

Tekst en foto’s: Mark Dohmen

Praktijk

Logistiek Totaal | september 2012

38-39_Praktijk Atlet.indd 38 12-09-12 15:57

Page 39: Logistiek Totaal, september 2012

Met het oog op veiligheid en kwaliteit mogen trekhaken uitsluitend vanaf de grond worden gepickt. Thule kiest daarom voor insta-reachtrucks. Die worden vanaf begin 2013 geleverd

Het gros van de nieuwe vloot bestaat uit reachtrucks. Naast de vorig jaar geïntroduceerde Tergo (foto) levert Atlet ook insta-reachtrucks van het merk TCM

Ook aan de Atlet-trucks moesten enkele aanpassingen worden doorgevoerd. Het vor-kenbord is verlaagd om het zicht te verbeteren en een extra plaat tus-sen de lepels beschermt de hydrauliekslangen

39

op een vervangende truck als de werkzaamheden – en daarmee de functie van een truck - de komende jaren veranderen. Als intern transportleverancier moet je daar in meegaan; je moet niet alleen maar trucks willen leveren, maar een totale oplossing bieden voor je klant. Dat heeft Atlet ge-daan en dat past perfect bij ons bedrijf”, vervolgt hij.

Minder bekendBij die oplossing bleek boven-dien dat het aantal trucks inder-daad kon worden gereduceerd; de geleverde trucks zijn goed voor een vlootreductie van 20 procent. De nieuwe vloot vari-eert van elektropallettrucks en stapelaars tot een hoogheffende orderverzameltruck. Het gros bestaat echter uit reachtrucks. En daar kiest Thule voor een in ons land minder bekende oplos-sing. Een deel van de reachtruck-vloot zal namelijk bestaan uit insta-reachtrucks, van het merk TCM. Die insta-reachtrucks wor-den overigens pas begin 2013 geleverd.

“Onze keuze voor deze speci-fieke trucks heeft te maken met de manier waarop sommige orders in het magazijn worden verzameld”, legt Van Benthem uit. “De trekhaken mogen bij-voorbeeld uitsluitend worden gepickt vanaf een grondlocatie; het zijn lange, zware systemen die gemakkelijk in elkaar blij-ven haken. Als dat op hoogte gebeurt, komen veiligheid en kwaliteit in gevaar, en dat risico willen we vermijden. Vanwege het grote assortiment dat we voeren, en met het oog op een effectieve inrichting van ons magazijn, staan de pallets waar vanaf die trekhaken moeten worden gepickt echter ook op het tweede en soms zelfs op het derde niveau. De reacht-ruckchauffeur rijdt dan met een orderpallet langs de benodigde locaties, haalt daar de juiste pallet uit de stellingen en pickt de goederen pas als de pallet op de grond is geplaatst. Hij moet daarbij dus veel op- en afstap-pen. Een insta-reachtruck is dan minder belastend voor de

knieën en andere gewrichten van de chauffeur.”

Mening chauffeursIn het hele keuzetraject zijn die chauffeurs ook nauw betrok-ken. Van Benthem legt uit dat de chauffeurs niet alleen op ergonomie hebben gelet: “Zij hebben vooral gekeken naar aspecten als bediening, zicht en draaicirkel. Mede daardoor hebben we nu een oplossing die de hoogst mogelijke praktische bruikbaarheid garandeert.”Toch moesten er ook aan de At-let-trucks eerst enkele aanpas-singen worden doorgevoerd. Bij de testtruck bleek bijvoorbeeld dat het vorkenbord een dusda-nige hoogte had dat het zicht op de derde ligger in de speci-fieke situatie bij Thule precies werd belemmerd. Bovendien zat er aan de onderkant van dat

vorkenbord een opening, waar-door de kans bestond dat de trekhaken de hydrauliekslangen zouden beschadigen.Die punten zijn flexibel en klant-gericht opgelost. En dat typeert volgens Feddes de samenwerking. “We hebben een goed gevoel bij onze nieuwe partner. Ze denken met ons mee en als er een pro-bleem is, of als er aanpassingen nodig zijn, wordt dat soepel op-gelost. Zo kunnen wij ons volledig richten op ónze klanten en ónze core business”, besluit hij.

Wie? Thule Towing Systems is onderdeel van de Thule Group, bekend van onder andere fietsdragers en dak-koffers. Thule Towing Systems ontwikkelt en produ-ceert trekhaaksystemen en geïntegreerde draagoplos-singen.

Wat? De producent heeft met Atlet een meerjarige huur-overeenkomst afgesloten voor de levering van alle intern transportmaterieel voor de vestigingen in Hoo-geveen en Staphorst.

Waarom? Thule Towing Systems zocht een betrouwbare en flexibele partner die een vlekkeloze logistieke inzet kan garanderen, zodat de producent zich kan blijven richten op zijn core business.

Wie wat waarom?

38-39_Praktijk Atlet.indd 39 12-09-12 15:57

Page 40: Logistiek Totaal, september 2012

LOGISTICA2012

U komt toch ook?13 - 16 november Jaarbeurs Utrecht

Logistica is de belangrijkste vakbeurs op het gebied van intern transport en goederenstroombeheersing binnen de Benelux.

ICT & Logistiek is dé vakbeurs voor ICT-diensten en -toepassingen in de logistieke keten.

Hoofd-mediapartner:

#Logistica2012

#ICTLogistiek

Gratis toegang? Registreer viawww.ict-en-logistiek.nl/registreren met de code

Gratis toegang? Registreer viawww.logistica-online.nl/registeren met de code

500.008.60

500.008.60

Page 41: Logistiek Totaal, september 2012

41

Productnieuws

Nissan verbetert heftruck uit de TX 48V serie

Heftruckfabrikant Jungheinrich start in september met de eigen productie en verkoop van explosiebeveiligde heftrucks. Het gaat hier om aangepaste elektrische vorkheftrucks van het type EFG 220x.De aangepaste (Ex) heftrucks voldoen aan de ATEX-categorie 3G, zone 2. Dit is een werkgebied waar onder normale om-standigheden kortdurend een explosief mengsel van lucht en ontvlambare gassen en vloeistoff en kan ontstaan. Deze situaties doen zich vooral voor in de chemische, farmaceutische en cosmetische procesindustrie en warehousing waar oplosmiddelen en aerosols zijn opgeslagen. Ter aanvulling gaat Jungheinrich in een wat later sta-dium ook zijn elektrische heftrucks uit de productierange 3 en elek-tropallettrucks uit range 2 geschikt maken voor toepassing in explosie-gevaarlijke omgevingen.

Jungheinrich produceert explosiebeveiligde heftrucks

Zebra Technologies heeft een nieuwe serie desktop printers uitgebracht. De compacte printers uit de GC420-serie zijn bij uitstek geschikt voor logistieke en vervoersbedrijven, de retail, gezondheidszorg en postdiensten die de productiviteit willen verhogen.De printers hebben diverse track & trace functies, zoals licht industriële procescontrole en etikettering van producten en zendingen Vervoer & Logistiek.Dankzij de fl exibiliteit van de Zebra GC420 kan in de thermi-sche transferstand of rechtstreeks in de thermische stand wor-den geprint. Andere eigenschappen zijn een 8 MB geheugen, met ondersteuning van grote lettertypen en grafi sche a� eel-dingen, een Unicode voor het afdrukken van alle lettertypen en tekens en ZBI 2.0 voor het aansluiten, aanpassen of behan-delen van gegevens of randapparatuur. De printers uit de GC420-serie zijn gemakkelijk te laden en

te bedienen, en zijn bovendien compatibel met bepaalde oudere

versies van Zebra prin-ters voor afdrukken op 4

inch-formaat.

GC420-printers van Zebra verhogen productiviteit

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Nissan Forklift brengt de nieuwe, verbeterde versie van de TX serie op de markt. De 48 Volt elektrische trucks zijn door de fabrikant ontworpen rondom de thema’s betrouwbaarheid, ergonomie, productiviteit en veiligheid. De TX serie is beschik-baar als een compacte drie- en vierwiel versie; respectievelijk de TX3 en TX4. De eerste trucks zullen in september 2012 worden uitgeleverd.De nieuwe TX serie heeft nu het nieuwe familiegezicht van Nissan Forklift’s elektrische gamma gekregen. Verder zijn de prestaties en effi ciëntie verbeterd, terwijl het verbruik lager is geworden. Dit verhoogt de productiviteit van de truck. De TX trucks worden aangedreven door twee AC 7.1 KW moto-ren, die worden bestuurd door IP65 beschermde moderne AC controllers. Dit resulteert in een sterk verbeterde acceleratie en rijeigenschappen van de truck. De Nissan Forklift AC TECH controller houdt de status van de truck, waaronder snelheid, stroomverbruik en batterijstatus, constant in de gaten. De bestuurder kan deze informatie goed zien op het LCD-scherm in het dashboard. Beveiligd met een viercijferig codeslot kan de truck worden afgesteld op de wensen van de chauff eur of eisen van de werkomgeving. De ‘real time’ energieverbruikin-dicator helpt de chauff eur zuiniger te rijden. De gevoeligheid van het gaspedaal is aangepast; hierdoor ‘plakt’ de truck als het ware aan de voet van de bestuurder.De optionele gewichtsindicator toont op het display het gewicht van de lading op de vorken. De automatische verti-caalstelling van de mast maakt het de chauff eur makkelijker om met 100% horizontale vorken te manoeuvreren. Hiermee wordt schade aan het product voorkomen. De optionele 3V Optiview mast zorgt voor een goed zicht. Ook in combinatie met Nissan Forklift’s Clear View cabine is de werkomgeving al-tijd goed te zien. Zowel de TX3 (3 wiel) als TX4 (4 wiel) hebben

als optie een zijdelings batterij wisselsysteem.

41-43_Productnieuws.indd 41 12-09-12 15:58

Page 42: Logistiek Totaal, september 2012

RHINO.VALUE NEEDSPROTECTION.

Het Rhino™ programma is ontwikkeld om invulling te geven aan de toenemende vraag naar bescherming van personen, machines en

goederen binnen bedrijven. Rhino™ biedt een compleet, modulair programma van solide oplossingen voor indoor- en outdoortoepassingen,

uitgevoerd in gegalvaniseerd staal & roestvaststaal. Bevestigingsmaterialen- en plaatsingsgereedschappen completeren het leverings-

programma en indien gewenst kunnen de producten ook ter plaatse worden gemonteerd.

Bel voor meer informatie 024-6487217 of kijk op www.rhino-protection.net

Page 43: Logistiek Totaal, september 2012

De nieuwste pictogrammen- en labelprinter van Brady, de BBP31, is goed te gebruiken binnen een logistieke omgeving. De draagbare thermische transferprinter is voorzien van een groot kleuren touch-screen met sleepfunctie om objecten te verplaatsen en aan te passen.De BBP31 kan worden gebruikt als stand alone, of kan worden aangesloten op een PC. De labelprinter is eenvoudig in gebruik en kan binnen enkele seconden gevarenlabels en waarschu-wingspictogrammen printen. De veelzijdige BBP31 kan op hon-derden verschillende labels, tapes, tags en materialen afdruk-ken en beschikt over pictogrammen- en labeloplossingen voor praktisch elke ruimte en omgeving binnen een bedrijf. De printer kan labels afdrukken van 12,7 mm tot 101,6 mm breed, met een afdruksnelheid van 76 mm/s. De printer maakt gebruik van inge-bouwde sjablonen voor veel voorkomende labelstijlen en bevat een uitgebreide bibliotheek van voorgeprogrammeerde ‘kant-en-klare’ pictogrammen en etiketten. Het apparaat kan afdrukken vanuit MarkWare labelsoftware en Windows-programma’s. Daar-naast biedt hij opties voor het snel importeren van afbeeldingen en lettertypes, ‘wizards’ voor leidingmarkering en CLP/GHS-eti-ketten voor chemische stoffen. Andere ingebouwde functionali-teiten zijn een datum/tijdstempel, automatische serialisatie, een multi-printfunctie en barcodesymbolen.

Brady printer staat zijn mannetje in logistieke omgeving

Jungheinrich introduceert een nieuwe elektrische palletwa-gen in meerij-uitvoering. De ERE 120 heeft ten opzichte van zijn voorgangers kleinere afmetingen en een 20 mm kleinere draaicirkel voor inzet in het compacte magazijn. De pallet-wagen is voor het meerijden uitgerust met een neerklapbaar staplatform. Opgeklapt, kan ermee worden gelopen.Het ontwerp van de nieuwe ERE 120 sluit aan op de andere Jungheinrich palletwagens en stapelaars. Dankzij de vergrote spoorbreedte (voor en achter) staat de meerij-palletwagen ste-viger op de vloer. Het voertuig is uitgerust met een dooront-wikkeling van ShockProtect. Deze compleet geveerde aandrij-ving beschermt de bestuurder, de lading en de palletwagen zo veel mogelijk tegen trillingen en schokken. Naar voorbeeld van zijn grotere broer, de ERE 225, biedt de ERE 120 keuze uit meerdere vorkdimensies. Alle componenten binnen de truck zijn slim geplaatst en eenvoudig te bereiken. Onderhoud is daarmee eenvoudiger en sneller uit te voeren.Gebruikers kunnen de palletwagen met een ingebouwde snel-lader opladen aan elk 230 V stopcontact. Daarmee is een lege tractiebatterij binnen acht uur weer volledig opgeladen. Voor gemak en snelheid bij ploegendiensten is het mogelijk de bat-terij zijdelings te wisselen. De tractiebatterijen zijn in diverse capaciteiten verkrijgbaar voor een inzetduur naar behoefte.De meerijdmodus, met het platform uitgeklapt, verhoogt de omslagsnelheid aanzienlijk. De capaciteitswinst ten opzichte van meelopen, bedraagt doorgaans al ruim tien procent. Maar ook in vergelij king met het vorige model presteert de Jung heinrich ERE 120 weer be-ter: de palletwa-gen biedt een 8% hogere omslag terwijl het ener-gieverbruik maar liefst 15% lager is.

Jungheinrich introduceert wendbare meerij-palletwagen

43

Indapp, producent van voorzetapparatuur voor vorkheftrucks, heeft zijn leveringsprogramma uitgebreid met stapelbakken. Deze zijn leverbaar in diverse uitvoeringen, waaronder staal, staal met klep, staal met insteekschoenen, gaas, gaas met klep en gaas met insteekschoenen.De stapelbakken worden op locatie in Staphorst geproduceerd in diverse standaardafmetingen (L 1200 x B 800 x H 650/845 mm), maar er is in overleg ook altijd klantspecifiek maatwerk mogelijk. Alle producten voldoen volgens de fabrikant aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn CE-gecertificeerd.

Indapp levert nu ook stapelbakken

41-43_Productnieuws.indd 43 13-09-12 13:51