Livecomm Jaarboek 2012-2013

33
JAARBOEK OVER BEURZEN, ZAKELIJKE EVENEMENTEN & CONGRESSEN

description

VAKJAARBOEK over Beurzen, zakelijke evenementen & congressen

Transcript of Livecomm Jaarboek 2012-2013

Page 1: Livecomm Jaarboek 2012-2013

jaarboek over beurzen, zakelijke evenementen & congressen

Page 2: Livecomm Jaarboek 2012-2013
Page 3: Livecomm Jaarboek 2012-2013

Tijd is Teit

Als ik dit voorwoord schrijf voor het jaarboek 2012 realiseer ik me opnieuw dat tijd vliegt. Ook (of misschien wel: juist) in economisch mindere tijden is vadertje Tijd meedogenloos: opdrachtgevers zijn steeds later met het geven van de uiteindelijke opdracht; de tijdsinvestering in het uitbrengen van offertes wordt steeds groter omdat ‘de markt’ steeds meer een gevecht wordt om de laagste prijs en de opdrachtgever daarom niet meer 3 of 4 offertes aanvraagt voor een project, maar een veelvoud daarvan. Vadertje Tijd geeft hier echter niet méér tijd voor. Voor een goede uitvoering ontstaat steeds meer een ongezonde tijdsdruk. Vaak komt hiermee ook een andere ‘tijd’ in het gedrang: in de zoektocht naar de laagste prijs bestaat steeds vaker de kans dat de kwaliteit onder druk komt te staan. Ook de loyaliteit zoals die er vaak was tussen relaties is niet meer vanzelfsprekend: rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit zijn steeds vaker begrippen geworden voor de zeer korte termijn.In dit jaarboek daarom vooral aandacht voor het beschermen en nastreven van kwaliteit binnen ons live-communicatieproduct. Wil Eelants van ADS-Expo waarschuwt voor de kwaliteit van te gebruiken materialen; Anton Romme van P-Events laat zien hoe kwaliteit in dienstverlening kan worden geborgd. Met een artikel over de branche-barometer laten we u zien hoe onze branchevereniging CLC-VECTA een instrument heeft laten ontwikkelen om onder andere kwalitatieve ontwikkelingen binnen de livecommunicatiebranche meet-baar te maken. Voor de erkenning van kwaliteit en de organisatie daarvan vindt u een stuk over de Gouden Giraffe, de Nederlandse award voor het beste livecommunicatieproduct.

Grensoverschrijdend is de vergelijking tussen de Belgische Febelux en Nederlandse CLC-VECTA. De opvallen-de parallellen zullen –mede dankzij dit artikel- binnenkort leiden tot een nadere kennismaking tussen beide brancheverenigingen. Deze nadere kennismaking zal mogelijk leiden naar samenwerking op het gebied van gemeenschappelijke belangen die het kwaliteitsimago van de branche zullen gaan versterken.Ik wens u prettige en voldoende leestijd toe !

Wim Koemans

voorwoord

Page 4: Livecomm Jaarboek 2012-2013

03 Voorwoord:tijd is teit

08 Ontwikkelingen binnen de livecommunicatiebranche

in Nederland en België

12 Column Flex Tijmer: zomer!

Het Livecomm Jaarboek is een jaarlijkse bijlage van het

vaktijdschrift Livecomm.

www.livecomm.nl

Uitgever

Schatbeurderlaan 6

Postbus 249

6000 AE Weert, Nederland

T +31 (0)495 450095

F +31 (0)495 521335

E [email protected]

W www.louwersuitgevers.nl

Redactieteam

Wim Koemans, Edo Veenstra

Eindredactie

Jan Kees Verschure

Bladmanagement

Peter Lamerigts

E [email protected]

Secretariaat

Manuela Depenbrock

Advertenties

Postbus 249,

6000 AE Weert, Nederland

T +31 (0)495 450095

E [email protected]

Fotografie

Photos & More, Almere

Transmedia-Design, Haarlem

Adreswijziging

Schriftelijk tenminste drie weken voor verhuizing naar

Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland

Doelgroep

Livecomm wordt verspreid als abonnement naar

marketing- en salesmanagers van bedrijven die aan beur-

zen deelnemen, branche-organisaties, alsmede aanbieders

in de b & t branche.

Vormgeving / Art direction

Logo Reclame- Ontwerpbureau BV

Schatbeurderlaan 6, Postbus 631

6000 AP Weert, Nederland

T +31 (0)495 450065

E [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd

zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronver-

melding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is

samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan

voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan

ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die

het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op

deze informatie.

jaarboek over beurzen, zakelijke evenementen & congressen

redactie

Page 5: Livecomm Jaarboek 2012-2013

14 De Gouden Giraffe Live Communication Awards

18 Branche in beeld

JAARBOEK OVER BEURZEN, ZAKELIJKE EVENEMENTEN & CONGRESSEN

inhoud

Coverbeeld:

Monumenta 2012 in het Louvre te Parijs

door Daniel Buren

Page 6: Livecomm Jaarboek 2012-2013

22 easyFairs

26 Amsterdam Rai

28 Ahoy Rotterdam

32 World Forum

34 Transmedia-Design

38 Expobull

40 GJ Fabrics

42 van Straaten

44 Bazelmans AVR

46 Octanorm

presentaties48 Mansveld Expotech

52 Hebo International

54 Adexpo

56 Coby IFS

58 van Geelen Standinrichting

60 Eldee Expo Designers

62 LoungeRent

64 Tanja Verhuur

66 PaletteCad

68 Van Os Sonnevelt

Page 7: Livecomm Jaarboek 2012-2013

inhoud

70 Starfoto

74 AnniVizzion

78 Exposize

80 Easy Click Systems

82 Aluvision

84 P events

86 Dehullu

90 FWI Promodek

92 Beaufair

94 Feijen SP

96 Hesta

98 Henk Ontwerpers

100 van den Oever Expogroep

102 Oil

104 ADS Expo

106 Standcraft

108 Coolrentals

116 van der Maarel

119 Beurs van Berlage

Page 8: Livecomm Jaarboek 2012-2013

8

CLC-VeCta - Febelux

Zowel in Nederland als in België zagen we de afgelopen ja-ren in de livecommunicatie branche diverse fusies tot stand komen met als doel om middels krachtenbundeling branche-belangen beter te kunnen waarborgen. Om de stand van za-ken te polsen spraken wij met Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA en met Pierre Hermant, voorzitter van de Belgische Febelux.

Hermant: "In België fuseerden vorig jaar Febelux (organisatoren en exploitanten) en Expobel (leveranciers van goederen en diensten) om onder de gemeenschappelijke naam Febelux samen verder te gaan. De primaire reden van deze fusie was een strikt rationele: met een gezamenlijke omzet van 2,4 miljard euro heb je als orga-nisatie méér dan voldoende body om op niveau te communiceren met de overheidsinstanties. Daarnaast is een goede samenwerking beter afgestemd zodat we ons kunnen richten op een goede promo-tie van het medium livecommunicatie naar marketeers, overheid en opleidingen."

Rijpkema: "In Nederland is eenzelfde achtergrond de reden geweest tot fusies. De individuele verenigingen konden onvoldoende een vuist maken in het bereiken van hun doelen. Ook werd er onvol-doende synergie bereikt tussen de verschillende leden, allen actief in dezelfde branche. Door te fuseren hoopten we deze twee doe-len dichterbij te brengen. Het spreekt voor zich dat er snel winst werd behaald door het samenvoegen van front- en backofficetaken en dat, door dit te doen, ook meer de vanzelfsprekendheid in het samenwerken ontstond. De eerste fusie in 2007 was tussen FBTN, VNC en ESAH, verenigingen die dicht bij elkaar staan. De tweede fusie was met VECTA, evenementen en incentives gecombineerd met artiestenbemiddeling en (bedrijfs)feesten. Bij de laatste fusie was vooral het kunnen bieden van het VGF (VECTA Garantiefonds, verze-kerd uw evenement) van doorslaggevende betekenis."

Zowel Rijpkema als Hermant geven aan dat hun branche-organisa-ties een sterke vertegenwoordiging zijn van bedrijven uit de sector. Groei is echter nog steeds doelstelling. Hermant verwacht dat het huidige ledental van 100 nog zal uit kunnen groeien naar een to-

Ontwikkelingenbinnen de livecommunicatiebranche in Nederland en België

Riemer RijpkemaDe rol van directeur vervul ik sinds 2011 en is feitelijk onverwacht ontstaan daar met de beoogde directeur uiteindelijk geen overeenstemming werd bereikt. Ik vervul deze taak part-time, in de overige dagen in de week ben ik druk met mijn eigen ondernemingen.

Sinds 1994 ben ik actief in de branche, in dat jaar werd ik aandeelhouder van ExpoCare, op dat moment een van de grootste zelfstandige beursorganisatoren van Nederland en vooral bekend van de Bedrijven Contact Dagen. Nadat we het bedrijf hadden verkocht aan Jaarbeurs Utrecht heb ik binnen de Jaarbeurs deel uit gemaakt van het MT, ben ik directeur geweest van RTB en lid van de holdingdirectie van Libéma. Kortom ik heb alle kanten van onze branche ervaren, als zelfstandig ondernemer en organisator, verantwoordelijk voor accommodaties en evenementen, conceptontwikkeling, strategie en exploitatie.

Page 9: Livecomm Jaarboek 2012-2013

9

CLC-VeCta - Febelux

taal van 120. Rijpkema: "Op dit moment heeft onze vereniging 243 leden, bedrijfslidmaatschappen. Dit houdt in dat het aantal betrok-ken leden vanuit de aangesloten bedrijven aanzienlijk hoger ligt. Groeimogelijkheden zijn er maar deze dienen vooral tot stand te ko-men door samenwerkingen. Voor het overige is de verwachting dat in de huidige omstandigheden het aantal blijft schommelen rond genoemd getal."

Ook al zijn er diverse verschillen tussen 'de Belg' en 'de Nederlander', de overeenkomsten in livecommunicatiebeleving zijn grotendeels hetzelfde: de ontmoeting tussen aanbieder en vrager is in beide landen van grote waarde binnen het commerciële proces en is vaak de basis voor uiteindelijke koopbeslissingen. Hermant: "net als in

Nederland willen wij met onze leden kennis en ervaring uitwisse-len, contact met politici onderhouden voor een beter begrip van ons métier en middels opleiding een boost geven aan onze sector. Rijpkema: "Beide verenigingen streven feitelijk dezelfde doelen na met als groot verschil dat er in België ogenschijnlijk minder versnip-pering is in activiteiten dan in Nederland."

Beide branche-organisaties accepteren graag leden uit het buur-land. Omdat de grenzen tussen beide landen economische gezien nog nauwelijks een rol spelen zien we Nederlandse bedrijven ac-tief in Belgische beurzen en beursaccommodaties en Belgische be-drijven in Nederlandse beurzen en accommodaties. Ook voor een verdergaande uitwisseling van kennis en ervaring worden leden uit het buurland graag ingeschreven als lid. Rijpkema: "In de komende Algemene Ledenvergadering bieden we onze leden een wijziging in het Huishoudelijk Reglement aan dat voorziet in het toelaten van buitenlandse bedrijven als lid van onze vereniging.

Hermant ziet het als belangrijkste taak/doelstelling om als Febelux het medium livecommunicatie volop te promoten. "Zodra de poli-tiek inziet dat beurzen en evenementen een positieve directe in-vloed hebben op werkgelegenheid en regio-promotie is zij bereidt mee te denken in de vorm van vergunningen en subsidies. Ook kan inzicht worden gegeven in bepaalde regelgeving, die voor een tijde-lijke activiteit als een beursopbouw of -afbouw anders moet kun-nen zijn dan die van -zoals dat bij ons heet- mobiele werven.

Pierre HermantSinds mei 2011 bekleed ik het voorzitterschap van Febelux. Naast voorzitter van Febelux ben ik sinds september 2009 actief als algemeen directeur van Febiac (de Belgische auto-mobiel- en tweewielerfederatie) en ben ik tevens algemeen directeur van het ‘Maison de l’automobile’ in Brussel. In beide directiefuncties ben ik verantwoordelijk voor o.a de beur-zen ‘ European Motor Show Brussels’ en de vakbeurs ‘Truck en Transport’.

'Ook al zijn er diverse verschillen tussen 'de

Belg' en 'de Nederlander', de overeenkomsten in

livecommunicatiebelevingzijn grotendeels hetzelfde'

Page 10: Livecomm Jaarboek 2012-2013

Meesterlijke Creatiesvan lege ruimte tot belevenisVan der Maarel Sfeermeesters is de specialist in eventstyling met een eigentijdse look and feel. Van congressen, business meetings, productpresentaties en personeelsfeesten tot publieke of privé events; wij weten uw wensen, thema’s, communicatiedoelstellingen en overige randvoorwaarden te vertalen naar de juiste sfeerbeleving.

Van der Maarel Sfeermeesters creëert eigentijdse en innovatieve stylingconcepten op maat ten behoeve van uw events. Door de creatieve combinatie van onze vijf sfeerelementen kunnen wij elke locatie transformeren in een complete sfeersetting. Als ware Sfeermeesters!

Meesterlijk, Perfectie & Passie Ons creatieve team van vakspecialisten werkt dagelijks met passie aan de realisatie van unieke en onvergetelijke sfeerbelevingen, waarbij de kleinste sfeerdetails tot in perfectie zijn doorgevoerd.

Bezoek zeker ook eens onze website. Of kom langs op onze vestiging in Rijswijk voor een bezoek aan onze stylingroom. w w w.V a n d e r M a a r e l . n l

Page 11: Livecomm Jaarboek 2012-2013

11

CLC-VeCta - Febelux

Als branche-organisatie kunnen we met gezamenlijke acties als roadshows bedrijven warm maken om deel te nemen aan beur-zen door hen te wijzen om de enorme voordelen die het medi-um biedt. Met een jaarlijks event voor onze eigen leden (E -day) combineren we de algemene ledenvergadering met een speciaal thema waar we sprekers uitnodigen om hun visie op livecom-municatie te geven." Ook Rijpkema geeft aan dat zijn vereniging een pro-actief beleid nastreeft waar het gaat om de belangen van het medium en de branche: "Belangrijkste doelstelling is belangenbehartiging en het ondersteunen van onze leden in

het verder professionaliseren van hun producten, diensten en de eigen performance. Hiertoe zetten we tal van instrumenten en diensten in en organiseren we diverse op maat gesneden bij-eenkomsten om te inspireren, te informeren en te verbinden."

Over de positie die livecommunicatie binnen de marketingmix in-neemt geven beide branche-captains aan dat de invloed van het medium erg sterk is en dat dit moet worden uitgedragen naar be-drijven. Hermant: "hoe sterk onze positie is in verhouding tot an-dere media kan ik niet exact aangeven, maar we zullen de kracht van onze sector moeten blijven duidelijk maken. Neem als voor-beeld de AutoSalon Brussel: maar liefst 25% van de gehele natio-nale jaaromzet wordt op die beurs gerealiseerd…." Rijpkema vult deze mening aan: "In het algemeen vind ik dat kracht van Live Communication wordt ondergewaardeerd. LiveComm zou een on-losmakelijk onderdeel moeten uitmaken van de cross-mediale aan-pak. De onstuimige digitale ontwikkelingen bieden daarentegen veel kansen in combinatie met de LiveComm-markt. Verder moeten wij als ondernemer zelf het verschil maken door initiatief te ne-men, jezelf en je business continu te reflecteren, te innoveren en blijvend de uitdaging aan gaan jezelf en je medewerkers verder te professionaliseren. Je bent zelf voor het belangrijkste deel de baas over je carrière en je succes. CLC-VECTA ondersteunt en stimuleert in kennisoverdracht en het faciliteren van netwerken als ook dat we daar waar mogelijk de betekenis van LiveComm onder de aandacht brengen door eigen publicaties en onderzoeken."

Op de vraag welke toekomst livecommunicatie heeft zijn beide heren eenduidig positief. Rijpkema: "Live Communication zal al-tijd onderscheidend in betekenis blijven want uiteindelijk gaat het toch om het ontmoeten. Ik voorzie wel een verschuiving en veran-dering in de wijze waarop deze ontmoeting vorm wordt gegeven en ook dat de plaats in de marketingmix zal veranderen." Hermant ziet in deze nabije toekomst ook een steeds belangrijkere rol weg-gelegd voor social media" Het zijn de beurzen die in staat zijn om, middels social media, klanten in contact te brengen met andere media. In combinatie met social media zal de rol van livecommu-nicatie binnen de marketingmix een steeds belangrijkere worden."

Wat livecommunicatie betreft lopen de ideeën in beide landen blijkbaar redelijk parallel. Hermant kan niet direct duidelijke ver-schilpunten geven. Ook Rijpkema ziet meer overeenkomsten dan verschillen: "Verschillen zijn er vooral in de perceptie van de bele-ving. Maar uiteindelijk stellen we vast dat of het event nu in België of in Nederland plaatsvindt het in de kern om hetzelfde draait."

Met de vaststelling dat de brancheverenigingen voor bedrijven in livecommunicatie in beide landen zoveel overeenkomsten hebben op alle genoemde gebieden (politiek, opleiding, promotie) is een vorm van samenwerking in de toekomst een te verwachten ontwik-keling. Hermant: "Onze eerste fase, waarin wij ons als doel stelden om ons intern sterk te maken, is vrijwel afgerond. Vanaf medio sep-tember willen wij als Febelux graag onderzoeken in hoeverre een goede samenwerking met CLC-VECTA is te realiseren." Rijpkema: "Op dit moment is het contact tussen beide verenigingen niet ge-structureerd en bestaat het uit incidentele ontmoetingen en pre-sentaties of informatie-uitwisseling. CLC-VECTA zou het toejuichen als we het overleg kunnen structureren en mogelijk met bepaalde activiteiten bij elkaar kunnen inhaken. Een dergelijke aanpak past helemaal in de filosofie van CLC-VECTA om de leden te ondersteu-nen en te inspireren in verdere professionalisering. Dit stimuleert mij om met het bestuur het initiatief te nemen een meeting over dit onderwerp tussen de verenigingen te organiseren." .

'Hoe sterk onze positie is in verhouding tot andere media kan ik niet exact aangeven,maar we zullen de krachtvan onze sector moetenblijven duidelijk maken'

febelux.com

Meesterlijke Creatiesvan lege ruimte tot belevenisVan der Maarel Sfeermeesters is de specialist in eventstyling met een eigentijdse look and feel. Van congressen, business meetings, productpresentaties en personeelsfeesten tot publieke of privé events; wij weten uw wensen, thema’s, communicatiedoelstellingen en overige randvoorwaarden te vertalen naar de juiste sfeerbeleving.

Van der Maarel Sfeermeesters creëert eigentijdse en innovatieve stylingconcepten op maat ten behoeve van uw events. Door de creatieve combinatie van onze vijf sfeerelementen kunnen wij elke locatie transformeren in een complete sfeersetting. Als ware Sfeermeesters!

Meesterlijk, Perfectie & Passie Ons creatieve team van vakspecialisten werkt dagelijks met passie aan de realisatie van unieke en onvergetelijke sfeerbelevingen, waarbij de kleinste sfeerdetails tot in perfectie zijn doorgevoerd.

Bezoek zeker ook eens onze website. Of kom langs op onze vestiging in Rijswijk voor een bezoek aan onze stylingroom. w w w.V a n d e r M a a r e l . n l

Page 12: Livecomm Jaarboek 2012-2013

12

Column

Zomer!

Page 13: Livecomm Jaarboek 2012-2013

13

Flex tijmer

En ook in de Tour konden Nederlandse sporters geen rol van betekenis spelen. Na het EK voetbal, Wimbledon en de Tour de France rest voor de Nederlandse sporters nu het Olympische podium in Londen. Bij het noteren van deze gedachten stond de prestatieteller van internationale sport-activiteiten nog op nul. Ook in de Tour werd geen prijs bin-nengehaald: als er al een trui verdiend zou zijn dan zou die Mart Smeets toekomen maar die schijnt alleen oog te hebben voor Noorse truien en daar hebben ze geen fietsers voor…..

Het nadeel van een column is de tijdgebondenheid van de inhoud. De Olympische prestaties kunnen deze sport-zomer nog redden. Met een stevige portie hockey, een ro-yaal zwemtalent en een jarenlange ervaring met hippische sportonderdelen moet er wel een medaille inzitten. Bij het ter perse gaan van dit verhaal waren er echter nog geen uitslagen bekend.

Het zit sowieso niet mee met die zomer: méér regen dan ooit en lage temperaturen. We dreigen steeds meer een één-klimaat-landje te worden: de temperaturen en het weer rond de Kerst schelen niet zoveel meer met die van de zo-mer. En mocht die zomer dan toch nog komen dan kennen we de beelden: met chocoladeletters kondigen de kranten de hoge temperaturen aan en wordt er meteen gehoopt op hitterecords die hier overigens snel realiseerbaar blijken te zijn. Foto’s met Nederlandse kinderen en Duitse kuilen op het strand geven een bijna-buitenland-gevoel. Vierdaagse-organisaties en festivalorganisatoren passen hun draaiboe-ken aan en werkend Nederland wordt een aantal avonden gefrustreerd met journaalbeelden op TV die volle stranden tonen en overbezette horecaterrassen. En na een dag of 3 is het weer voorbij…….

Zomer is voor mij daarom een buitenlands product gewor-den dat je ook in het buitenland consumeert. Zonzekere regio’s bieden mij de garantie voor een mooie vakantie. En wat de sport betreft: mondialisering heeft geleid tot het steeds internationaler worden van teams. Een team als Ajax kan net zo veel Nederlandse spelers hebben als dat van Barcelona; de Rabo- wielerploeg heeft renners uit heel Europa en Nederlandse coaches zijn in heel de wereld ac-tief. Eigenlijk valt er op sportgebied voor ons dus altijd wel wat te winnen.

En zo maken we van iedere zomer een tópzomer. .

Page 14: Livecomm Jaarboek 2012-2013

14

Gouden Giraffe

de Gouden GiraffeLive CommunicationAwards

Sinds 1994 wordt in Nederland de Gouden Giraffe toegekend aan het beste livecommunicatieproduct. Ontwikkelingen binnen de branche leiden ertoe dat deze prijs inmiddels 7 categorieën kent. Er is een Gouden Giraffe voor creativiteit, voor effectivi-teit, voor MVO, voor beste concept, voor beste deelname en voor beste congres.

Page 15: Livecomm Jaarboek 2012-2013

15

Gouden Giraffe

ProfessionaliseringDe Gouden Giraffe biedt op een professio-nele manier een podium aan de branche om het medium Live Communication verder te professionaliseren. De Gouden Giraffe wordt bezocht door opdrachtgevers, organisatoren, leveranciers en andere belangrijke beïnvloe-ders uit de branche. Dankzij het samengaan van de Gouden Giraffe en de Nationale Expo Jaarprijs (2011) is de award een bredere en nog sterkere prijs voor livecommunicatie ge-

worden. De initiatiefnemers van de Gouden Giraffe, de Live Communication Awards zijn High Profile Uitgeverij, Nationale Expo Jaarprijs en branchevereniging CLC-VECTA.

Breder draagvlak"De Gouden Giraffe, is de afgelopen jaren naar een hoog kwaliteitsniveau gebracht en blijft zich, door de bundeling van twee awards voor livecommunication, verder ontwikkelen. De award krijgt daarmee een

breder draagvlak in de branche en nog meer aanzien daarbuiten", aldus Oscar Krechting, directeur van High Profile. Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA, benadrukt het be-lang van een dergelijke Live Communication Award. "De Gouden Giraffe is een krach-tige prijs die de toegevoegde waarde bena-drukt van het medium live communication en die bijdraagt aan de positionering van de livecommunication-instrumenten zoals beurzen, congressen en evenementen."

Page 16: Livecomm Jaarboek 2012-2013
Page 17: Livecomm Jaarboek 2012-2013

17

Gouden Giraffe

GiraffeDe naam Gouden Giraffe verwijst naar een giraffe die zijn nek uitsteekt om de sappigste bladeren te vinden in de boomtoppen en tus-sen het struikgewas. Ook bedrijven en perso-nen in de Livecommunicationbranche steken hun nek regelmatig uit: door een sterk, origi-neel, gewaagd, resultaatgericht, effectief en/

of maatschappelijk verantwoord concept te bedenken voor de realisatie van een succes-vol evenement, beurs of congres. Opvallende concepten die hiervan het gevolg zijn worden door een ervaren jury geselecteerd en uit de genomineerden worden de besten geko-zen om beloond te worden met een Gouden Giraffe, de Live Communication Award.

Uitreiking en inschrijvingDe uitreiking van de Gouden Giraffe vindt jaarlijks plaats in de vorm van een gala-award-show met aansluitend een netwerkborrel.

Informatie over inschrijvingsmogelijkheden voor de editie 2013 zijn (binnenkort) te vin-den op www.gouden-giraffe.nl. .

Foto's: Julie Blik.

Page 18: Livecomm Jaarboek 2012-2013

18

Beursbarometer

Branche in beeldOm aan haar leden een goed beeld te kunnen bieden met betrekking tot ontwikkelingen binnen de livecommunicatiebranche is CLC-VECTA op zoek gegaan naar een middel om branchegegevens op een adequate wijze te verzamelen en in beeld te brengen. Met het instellen van een betrouwbare brancheba-rometer is het mogelijk om de aangesloten leden een goed overzicht te bieden.

Page 19: Livecomm Jaarboek 2012-2013

19

Beursbarometer

OnderzoekVoor het opzetten van deze branchebaro-meter werd in 2011 opdracht verstrekt aan de NHTV te Breda die middels een online enquête onder de leden van CLC-VECTA een beeld vormde van resultaten met betrekking tot offertes, orders, omzet en nettowinst. Met deze resultaten konden conclusies wor-den getrokken met betrekking tot de positie van de branche in 2011 en de verwachtingen voor 2012.

De online enquête is verspreid onder de 247 bedrijven die zich hebben aangesloten bij CLC-VECTA. Uiteindelijk hebben 120 respon-denten deelgenomen aan de online enquête. In dit onderzoek zijn de respondenten niet gelijkwaardig verdeeld over de vier sectoren; beurzen-, congressen/vergader-, bedrijfseve-nementen- en de publieksevenementensec-tor. De resultaten zijn hierdoor dan ook niet representatief, maar indicatief voor zowel de CLC-VECTA leden als wel de volledige livecom-munication branche.

ConclusiesDe volledige barometer, die in het begin van dit jaar werd opgesteld, is opvraagbaar bij

CLC-VECTA. De belangrijkste conclusies uit het rapport vindt u hieronder samengevat aan de hand van de onderzochte onderwerpen.

Representativiteit De netto steekproef omvatte 120 leden (van een totaal van 247). De resultaten zijn niet re-presentatief, maar indicatief.

Respondenten De meeste respondenten hebben een hoofd-kantoor in Noord-Holland, Utrecht of Noord-Brabant met 1 tot 10 medewerkers. In dit

onderzoek zijn de respondenten niet ge-lijkwaardig verdeeld over de vier sectoren; beurzen-, congres-/vergader-, bedrijfseve-nementen- en de publieksevenementensec-tor. De meeste respondenten (55,0%) zijn werkzaam in de beurzensector; daarnaast is de publieksevenementen-sector (36,7%) het minst vertegenwoordigd. Tevens is 50,0% van de respondenten werkzaam in de be-drijfsevenementensector en 44,2% in de con-

gressector. Op deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk, omdat respondenten in meerdere sectoren werkzaam kunnen zijn.

Huidige en verwachteeconomische situatieHet merendeel (72,2%) van de respondenten beoordeelt de livecommunicationbranche op dit moment ‘redelijk’ tot ‘goed’, in tegenstel-ling tot de informatie die verkregen is uit het vooronderzoek. Uit de expertinterviews en deskresearch is gebleken dat het juist min-der goed is gesteld met de branche. Eveneens

geven de respondenten (94,7%) aan dat de verwachte economische situatie in 2012 ‘re-delijk’ of ‘verslechterd’ zal zijn. Opmerkelijk is het feit dat de respondent verwacht dat het aantal offertes, orders, omzet en nettowinst zal stijgen. Dit betekent dat het merendeel van de bedrijven verwacht goed uit de econo-mische crisis te komen. Ze hebben vertrou-wen in hun eigen bedrijf.

De beurzensector (81,8%) is het positiefst over de huidige economische situatie. Daarentegen geeft 68,1% van de responden-ten uit de publieksevenementensector aan de huidige economische situatie ‘redelijk’ tot ‘goed’ te beoordelen. De beurzensector ziet het aantal offerteaanvragen in 2011 stijgen ten opzichte van 2010. Aan de hand van de resultaten met betrekking tot offertes, or-ders, omzet en nettowinst kan worden ge-concludeerd dat het overgrote deel van de respondenten in 2012 uitgaat van slechts een lichte groei en/of vergelijkbare situatie ten opzichte van 2011. Uit de resultaten blijkt dat de verschillende sectoren geen gemak-kelijk jaar hebben gehad, waarbij er gemid-deld gezien sprake is geweest van een daling van zowel de omzet als de nettowinst. De pu-blieksevenementensector heeft het daarbij het zwaarst.

'Het merendeel van de respondentenbeoordeelt de livecommunicationbranche

op dit moment redelijk tot goed’

De meeste respondenten zijn werkzaam in de beurzensector.

Page 20: Livecomm Jaarboek 2012-2013

exhibition � design � realisation

venlo � 077 475 26 00 � www.cas.nl

>> cas

a dynamic company

Realisation Service Realisation Design Project management Exhibition Service

Service Creative ideas Dynamic Concepts State of the art design Project

4404_CAS_Adv_Livecomm.indd 1 19-04-12 14:15

Page 21: Livecomm Jaarboek 2012-2013

21

Beursbarometer

Social media Onder het merendeel (85,6%) van de res-pondenten wordt gebruik gemaakt van social media. De belangrijkste social media-kanalen zijn LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube, beter bekend als “The Big Four”. De respondenten vinden social media een belangrijke marketingtool. LinkedIn wordt het actiefst gebruikt onder de responden-ten. Daarnaast valt het op dat respondenten vaak wel een social media-account hebben, maar hier niet actief gebruik van maken. Blijkbaar zijn bedrijven wel bekend met de verschillende kanalen, maar worden deze nog niet optimaal ingezet. In de congressec-tor is het opvallend dat er minder gebruik gemaakt wordt van social media in verge-lijking met de andere sectoren. Onder de respondenten die aan hebben gegeven dat social media een ‘zeer onbelangrijk’ medi-um is, zet 50% toch social media in voor hun bedrijf. Dit betekent dat deze respondenten meegaan met de trend social media, maar hier opvallend genoeg geen affectie mee hebben. Redenen hiervoor zouden kunnen zijn: niet bewust van mogelijkheden en ef-fecten, conservatieve denkwijze en kopieer-gedrag van concurrenten.

In de congressector is het opvallend dat er minder gebruik gemaakt wordt van social

media in vergelijking met andere sectoren. Geconcludeerd kan worden dat er binnen de congressector de meeste groeimogelijkhe-den zijn op social media-gebruik.

In de toekomst verwacht 72,5% van alle res-pondenten social media meer in te zetten binnen het bedrijf. Het vaker inzetten van social media wordt door de respondenten gezien als een kans binnen de live com-munication branche. Eveneens is opvallend dat social media zowel als kans dan wel als bedreiging wordt gezien, dus de respon-denten zien zowel voor- als nadelen van het inzetten van social media. Eerder zijn bij de resultaten de vijf grootste kansen en bedreigingen die de respondenten hebben waargenomen voor de Live Communication branche weergegeven. De respondenten zien een kans in samenwerking en een be-dreiging in toenemende concurrentie. De respondenten zitten dus in een tweestrijd: kennis/ervaring delen of omzet verliezen aan de concurrent.

Het merendeel van de respondenten (70,6%) vindt dat klanten en/of opdrachtgevers in vergelijking met voorgaande jaren meer ver-wachten op het gebied van producten en/of dienstverlening. De consument wordt steeds kritischer volgens de respondenten.

Evaluatie Tot slot werd in de enquête een afsluitend onderwerp opgenomen om te kunnen me-ten hoe de respondent deze eerste enquête heeft ervaren. De enquête is positief ont-vangen door de CLC-VECTA leden. Een groot deel (65,7%) van de respondenten vindt de vraagstelling van de enquête ‘goed’ tot ‘zeer goed’. De duur/lengte van de enquête heeft 78,0% van de respondenten positief beoordeeld. Eveneens de hoeveelheid vra-gen hebben de respondenten met tevreden-heid beoordeeld. De samenhang tussen de vragen worden goed beoordeeld, evenals de gebruiksvriendelijkheid.

Om een continu karakter te kunnen berei-ken is de bereidheid van de CLC-VECTA leden onderzocht met betrekking tot de frequen-tie van een afname van het online onder-zoek. Een meerderheid van de respondenten (78,5%) is bereid om één tot twee keer per jaar deel te nemen aan een vergelijkbaar onderzoek. .

In de congressector is het opvallend dat er minder gebruik gemaakt wordt van social media in vergelijking met andere sectoren.

Een meerderheid van de respondenten (78,5%) is bereid om één tot twee keer per jaar deel te nemen aan een vergelijk-baar onderzoek.

Page 22: Livecomm Jaarboek 2012-2013

22

Adres Beneluxweg 494902 SJ OosterhoutT +31(0)162 408999F +31(0)162 467988E [email protected]

Websitewww.easyFairs.com

Page 23: Livecomm Jaarboek 2012-2013

23

ESAyFAIRS

Low cost businessmodellen hebben in heel wat sectoren voor vernieuwing gezorgd, zoals in fastfood (bijv. McDonald’s), retail (bijv. Aldi en Lidl) en in de reissector (bijv. Ryanair). Een low cost maatschappij weet nieuwe markten aan te boren door zich enerzijds te focussen op datgene waar kopers (en potentiële nieuwe kopers in het bijzonder) het meeste waarde aan hechten en anderzijds door kosten te drukken, bijvoorbeeld door bepaalde onderdelen van het product die niet aanslaan, weg te laten. easyFairs heeft dit concept toegepast op de beursindustrie en bouwde hiermee een solide businessmodel dat bestand blijkt te zijn tegen de economische ups en downs.

Daarmee heeft easyFairs een aanzienlijke en compleet nieuwe markt aangeboord en de sector zo een extra duw in de rug gegeven. Want hoewel de meeste bedrijven niet deelnemen aan vakbeurzen, zouden ze het wel kunnen. Het low cost model in de vakbeurssector spitst zich vooral toe op datgene wat kleine en middelgrote bedrijven (het MKB) en filialen van grote ondernemingen het meest naar waarde schatten: een verkoopplatform waar koper en verkoper elkaar kunnen ontmoeten. Dit model ruimt ook heel wat bezwaren over beursdeelname uit de weg (is te duur, neemt te veel tijd in beslag, is te moeilijk, niet geschikt voor het MKB, moet beslist worden door de hol-ding enz.) Door dingen eenvoudig te maken, kan het low cost model voormalige ex-posanten die in het verleden afgehaakt hebben door slechte ervaringen, terugwinnen. Vooral de transparante kostprijs in dit model ("de prijs van uw stand is meteen ook de totale investering in uw beursdeelname") maakt de koopbeslissing gemakkelijker.

Door de markt uit te breiden en beginnende exposanten een handvat te geven, helpt het low cost model exposanten om zich voor te bereiden op grotere evenementen. Daarmee vormt dit model voor organisatoren van grote beurzen, eigenaren van grote beursgebouwen, standbouwers en andere geïnteresseerde partijen eerder een kans dan een bedreiging.

Ook vanuit het perspectief van de bezoeker heeft het low cost model een aantal voordelen. Deze beurzen brengen ons terug naar de oorspronkelijke opzet van de vakbeurs: een evenement waar persoonlijk contact tussen koper en verkoper moge-lijk wordt. ➔

de vakbeurs

opnieuw uitgevonden als verkoopinstrument

Page 24: Livecomm Jaarboek 2012-2013

Trade shows for people who simply

want to do business...

IF ONLY ALL TRADE SHOWS WERE THIS EASYwww.easyFairs.com/NL

The world’s leading organiser of time & cost-effective trade shows. We make it

easy for people to meet and do business in a professional environment.

INSPIRATIEDAGEN VOOR DE AMBACHTELIJKE BAKKER

10 & 11 MAART 2013 - AUTOTRON, ROSMALEN

easyFairs.com/BAKKERSVAK-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR TECHNOLOGIE & INNOVATIE IN INDUSTRIELE POMPEN, KLEPPEN EN AFSLUITERS

2 & 3 OKTOBER 2013 - AHOY, ROTTERDAM

easyFairs.com/PUMPS-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR DE VERPAKKINGSINDUSTRIE

27 & 28 MAART 2013 - BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs.com/EMPACK-NL

INNOVATIONS IN MOTION CONTROL, DRIVES & INDUSTRIAL AUTOMATION

17 & 18 APRIL 2013 - BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs.com/MOCON-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR DE BE- EN VERWERKING, OPSLAG EN TRANSPORT VAN VASTE EN DROGE STOFFEN

2 & 3 OKTOBER 2013 - AHOY, ROTTERDAM

easyFairs.com/SOLIDS-NL

DE VAKBEURS VOOR EFFICIENTE BEHEERSING VAN GOEDERENSTROMEN

easyFairs.com/TRANSPORT-NL

13 & 14 MAART 2013 - AHOY, ROTTERDAM

INSPIRATION & INNOVATION FOR BRANDED PACKAGING AND RETAIL DESIGN

27 & 28 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

easyFairs.com/PI-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR TECHNOLOGIE & INNOVATIE IN DE VOEDINGMIDDELENINDUSTRIE

15 & 16 MEI 2013 - AUTOTRON, ROSMALEN

easyFairs.com/FOODTECH-NL

DE REGIONALE VAKBEURS VOOR DE VERPAKKINGSINDUSTRIE

13 & 14 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

easyFairs.com/EMPACKZwolle-NL

13 & 14 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

DE REGIONALE VAKBEURS VOOR FOOD PACKAGING & PROCESSING

easyFairs.com/FOODTECHZwolle-NL

236_303_NL_2012_NL_01.indd 1 29/08/2012 10:32:45

Page 25: Livecomm Jaarboek 2012-2013

25

EASy FAIRS

Het evenement moet groot genoeg zijn om een overzicht van de markt te kunnen bie-den, maar klein genoeg om het in één dag of minder te bezoeken.

Maar de ontwikkeling van een low cost businessmodel vraagt in iedere sector heel wat tijd en investeringen. Bij easyFairs gingen lagere kosten gepaard met een investering in een aanzienlijke IT-infrastructuur, in verkoop- en marketingprocessen, in een gecentra-liseerd inkoopbeleid en in de afschrijving van kosten over verschillende beurzen. Een low cost maatschappij moet in de eerste plaats procesmatig gestuurd worden, terwijl de beursindustrie tot nog toe altijd al een business is geweest waar projectmatig gewerkt werd.

In een verenigd Europa is er wellicht geen plaats voor 20-25 grote beurzen per jaar en per sector. Wat Europa wel aan kan, zijn twee of drie grote beurzen en 20 tot 25 low cost beurzen, gebaseerd op het easyFairs-model, regionaal georiënteerd en gefocust op verkoop. Europa heeft bijvoorbeeld vele grote vakbeurzen voor de verpakkingsindustrie. Terwijl sommige van die beurzen het goed blijven doen, gaan andere achteruit, en het ziet ernaar uit dat er een aantal zullen verdwijnen tenzij ze het over een totaal andere boeg gooien en zo georganiseerd kunnen worden dat ze in het nieuwe beurslandschap passen. Tegelijkertijd is easyFairs in deze sector erg snel gegroeid en organiseert nu jaar-lijks 24 verpakkingsbeurzen in heel Europa, van Sint-Petersburg tot Madrid.

De toekomst van vakbeurzen zal afhangen van de instroom van nieuwe business. Het low cost model kan helpen om deze nieuwe business te stimuleren. Het is verre van een bedreiging voor gevestigde vakbeurzen, maar het is des te meer een instrument dat aantoont hoe krachtig een beurs als verkoop- en marketinginstrument kan zijn. .

Trade shows for people who simply

want to do business...

IF ONLY ALL TRADE SHOWS WERE THIS EASYwww.easyFairs.com/NL

The world’s leading organiser of time & cost-effective trade shows. We make it

easy for people to meet and do business in a professional environment.

INSPIRATIEDAGEN VOOR DE AMBACHTELIJKE BAKKER

10 & 11 MAART 2013 - AUTOTRON, ROSMALEN

easyFairs.com/BAKKERSVAK-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR TECHNOLOGIE & INNOVATIE IN INDUSTRIELE POMPEN, KLEPPEN EN AFSLUITERS

2 & 3 OKTOBER 2013 - AHOY, ROTTERDAM

easyFairs.com/PUMPS-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR DE VERPAKKINGSINDUSTRIE

27 & 28 MAART 2013 - BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs.com/EMPACK-NL

INNOVATIONS IN MOTION CONTROL, DRIVES & INDUSTRIAL AUTOMATION

17 & 18 APRIL 2013 - BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs.com/MOCON-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR DE BE- EN VERWERKING, OPSLAG EN TRANSPORT VAN VASTE EN DROGE STOFFEN

2 & 3 OKTOBER 2013 - AHOY, ROTTERDAM

easyFairs.com/SOLIDS-NL

DE VAKBEURS VOOR EFFICIENTE BEHEERSING VAN GOEDERENSTROMEN

easyFairs.com/TRANSPORT-NL

13 & 14 MAART 2013 - AHOY, ROTTERDAM

INSPIRATION & INNOVATION FOR BRANDED PACKAGING AND RETAIL DESIGN

27 & 28 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

easyFairs.com/PI-NL

DE NEDERLANDSE VAKBEURS VOOR TECHNOLOGIE & INNOVATIE IN DE VOEDINGMIDDELENINDUSTRIE

15 & 16 MEI 2013 - AUTOTRON, ROSMALEN

easyFairs.com/FOODTECH-NL

DE REGIONALE VAKBEURS VOOR DE VERPAKKINGSINDUSTRIE

13 & 14 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

easyFairs.com/EMPACKZwolle-NL

13 & 14 NOVEMBER 2013, IJSSELHALLEN, ZWOLLE

DE REGIONALE VAKBEURS VOOR FOOD PACKAGING & PROCESSING

easyFairs.com/FOODTECHZwolle-NL

236_303_NL_2012_NL_01.indd 1 29/08/2012 10:32:45

Page 26: Livecomm Jaarboek 2012-2013

Amsterdam RAI dé locatie voorieder evenement

Op slechts een kwartiertje afstand van het

centrum biedt Amsterdam RAI de locatie en

flexibiliteit om alle mogelijke evenementen

te organiseren of optimaal te huisvesten.

Met een portfolio vol A-merken, de abso-

lute A-locatie ‘Amsterdam’ en een geschie-

denis die teruggaat tot 1893, is Amsterdam

RAI één van Europa’s meest attractieve en

innovatieve congres- en beursbedrijven.

Amsterdam RAI is het grootste beurs- en

congrescentrum van Nederland, maar u

kunt hier ook terecht voor uw vergaderin-

gen, bedrijfsfeesten of eigenlijk ieder eve-

nement. Amsterdam RAI is voorzien van

alle gemakken en flexibel. Alle ruimtes zijn

AdresEuropaplein 22,1078 GZ AmsterdamPostbus 777771070 MS Amsterdam

T +31(0)20 5491212F +31(0)20 6464469E [email protected]

websitewww.rai.nl

multifunctioneel en in te delen voor iedere

behoefte. Het volledig airconditioned ge-

bouw van Amsterdam RAI beslaat 11 mul-

tifunctionele hallen die gebruikt kunnen

worden voor exposities, beurzen, culturele,

sportieve en andere evenementen. Er zijn 48

congres- en conferentiezalen met een capa-

citeit tot 1.750 personen. Dit alles wordt

omgeven door de dynamiek van wereldstad

Amsterdam.

Het nieuwe, veelzijdige gebouw van de RAI,

het Elicium, geeft een extra dimensie aan

de mogelijkheden van Amsterdam RAI. Het

Elicium is de ideale schakel tussen de be-

staande complexen van de RAI en kent een

26

Op slechts een kwartiertje afstand van het

centrum biedt Amsterdam RAI de locatie en

flexibiliteit om alle mogelijke evenementen

te organiseren of optimaal te huisvesten.

Met een portfolio vol A-merken, de abso-

lute A-locatie ‘Amsterdam’ en een geschie-

denis die teruggaat tot 1893, is Amsterdam

RAI één van Europa’s meest attractieve en

innovatieve congres- en beursbedrijven.

Amsterdam RAI is het grootste beurs- en

congrescentrum van Nederland, maar u

kunt hier ook terecht voor uw vergaderin-

gen, bedrijfsfeesten of eigenlijk ieder eve-

nement. Amsterdam RAI is voorzien van

alle gemakken en flexibel. Alle ruimtes zijn

multifunctioneel en in te delen voor iedere

behoefte. Het volledig airconditioned ge-

bouw van Amsterdam RAI beslaat 11 mul-

tifunctionele hallen die gebruikt kunnen

worden voor exposities, beurzen, culturele,

sportieve en andere evenementen. Er zijn 48

congres- en conferentiezalen met een capa-

citeit tot 1.750 personen. Dit alles wordt

omgeven door de dynamiek van wereldstad

Amsterdam.

Het nieuwe, veelzijdige gebouw van de RAI,

het Elicium, geeft een extra dimensie aan

de mogelijkheden van Amsterdam RAI. Het

Elicium is de ideale schakel tussen de be-

staande complexen van de RAI en kent een

Page 27: Livecomm Jaarboek 2012-2013

veelheid aan functies. De nieuwe ballroom

is bij uitstek geschikt voor gala’s en grote

diners.

CateringGoed gastheerschap is een vak apart. Ook

voor de culinaire invulling van uw evene-

ment heeft Amsterdam RAI de expertise

in huis om al uw culinaire wens te ver-

vullen. Deze invulling is elke keer verras-

send. Door de jarenlange ervaring is RAI

Catering in staat om u op elke locatie een

ervaring te bieden die smaakt naar meer.

Amsterdam RAI Catering loopt voorop

in culinaire trends en denkt graag met u

mee om dit tot uiting te laten komen in

creatieve concepten waarin ambachte-

lijke kwaliteit, verrassing en beleving een

belangrijke rol spelen. Daarnaast heeft de

keuken van Amsterdam RAI een bewuste

keuze gemaakt voor het werken met re-

gionale producten met een meerwaarde

en het verwijderen van kwetsbare ingredi-

enten uit het standaard assortiment. Met

'Hartverwarmend Amsterdam' biedt de RAI

een duurzaam cateringconcept. De keuzes

binnen dit concept zijn verschillend, maar

de producten hebben altijd een meerwaar-

de voor de regio of de maatschappij in het

algemeen. Uw specifieke wensen worden

gezamenlijk besproken en verwerkt in een

compleet cateringvoorstel.

LocatieAmsterdam RAI ligt op een unieke locatie, op

slechts 15 minuten afstand van zowel het cen-

trum van Amsterdam als Schiphol. Met een ei-

gen trein- en metrostation en een tramhalte

voor de deur en alle culturele en uitgaansmo-

gelijkheden van Amsterdam binnen handbe-

reik. Amsterdam RAI is door haar ligging aan

de ringweg A10 ook met de auto uit het hele

land goed bereikbaar. Er zijn 6.250 parkeer-

plaatsen beschikbaar en via de eigen haven is

er een directe aansluiting op het historische

grachtenstelsel van de hoofdstad.

Bent u geïnspireerd door de mogelijkheden die

Amsterdam RAI u biedt, kijk op www.rai.nl .

27

AMSTERD

AM RAI

veelheid aan functies. De nieuwe ballroom

is bij uitstek geschikt voor gala’s en grote

diners.

CateringGoed gastheerschap is een vak apart. Ook

voor de culinaire invulling van uw evene-

ment heeft Amsterdam RAI de expertise

in huis om al uw culinaire wens te ver-

vullen. Deze invulling is elke keer verras-

send. Door de jarenlange ervaring is RAI

Catering in staat om u op elke locatie een

ervaring te bieden die smaakt naar meer.

Amsterdam RAI Catering loopt voorop

in culinaire trends en denkt graag met u

mee om dit tot uiting te laten komen in

creatieve concepten waarin ambachte-

lijke kwaliteit, verrassing en beleving een

belangrijke rol spelen. Daarnaast heeft de

keuken van Amsterdam RAI een bewuste

keuze gemaakt voor het werken met re-

gionale producten met een meerwaarde

en het verwijderen van kwetsbare ingredi-

enten uit het standaard assortiment. Met

'Hartverwarmend Amsterdam' biedt de RAI

een duurzaam cateringconcept. De keuzes

binnen dit concept zijn verschillend, maar

de producten hebben altijd een meerwaar-

de voor de regio of de maatschappij in het

algemeen. Uw specifieke wensen worden

gezamenlijk besproken en verwerkt in een

compleet cateringvoorstel.

LocatieAmsterdam RAI ligt op een unieke locatie, op

slechts 15 minuten afstand van zowel het cen-

trum van Amsterdam als Schiphol. Met een ei-

gen trein- en metrostation en een tramhalte

voor de deur en alle culturele en uitgaansmo-

gelijkheden van Amsterdam binnen handbe-

reik. Amsterdam RAI is door haar ligging aan

de ringweg A10 ook met de auto uit het hele

land goed bereikbaar. Er zijn 6.250 parkeer-

plaatsen beschikbaar en via de eigen haven is

er een directe aansluiting op het historische

grachtenstelsel van de hoofdstad.

Bent u geïnspireerd door de mogelijkheden die

Amsterdam RAI u biedt, kijk op www.rai.nl .

Page 28: Livecomm Jaarboek 2012-2013

28

bezoekadresAhoy-weg 10, 3084 BA Rotterdam

postadresPostbus 5106, 3008 AC Rotterdam T +31(0)10 2933300F +31(0)10 2933399E [email protected]

websitewww.ahoy.nl

Twitterwww.twitter.com/ahoyrotterdam

Facebookwww.facebook.com/ahoyrotterdam

Ahoyrotterdam

Speciale aandacht nu voor één van de beste

accommodaties van Europa, omdat hier zo veel unieke, mooie en

spectaculaire evenementen werden en worden

gehouden

Het beginHet allereerste evenement in Ahoy was de havententoonstelling Rotterdam Ahoy! in de opgerichte hallen op het Dijkzigtterrein. Met de opening op 18 mei 1950 vierde men de vol-tooiing van de wederopbouw van de haven. De tentoonstelling duurde zes maanden en trok het recordaantal van 1.650.000 bezoekers.

Bijzondere staalconstructieOp 15 januari 1971 werd het nieuwe Ahoy 'op Rotterdam Zuid' geopend door Z.K.H. Prins Claus. In het Sportpaleis van de evenemente-naccommodatie gebruikte men een voor die tijd zeer bijzondere staalconstructie, wat een

jaar later resulteerde in de Internationale Staalprijs voor Architectuur.

Grootschalige moderniseringAhoy onderging in de loop der tijd diverse uit-breidingen en facelifts. Bij de laatste renovatie in 2011 werd de capaciteit van het Sportpaleis vergroot van 10.000 naar ruim 15.000 perso-nen, maar bleef de intieme sfeer behouden. Daarnaast is er veel geïnvesteerd excellente akoestiek. Spraakmakend is ook de schitte-rende LED-façade die op de gevel is aange-bracht. Deze LED-façade was in 2011 met haar immense afmeting van 1.000 m² de grootste van Nederland.

ABN AMRO World Tennis Tournament (fotograaf HenkKoster)

De vrienden van Amstel Live (fotograaf PR Amstel)

Page 29: Livecomm Jaarboek 2012-2013

29

AHO

y

Multifunctionele accommodatieVeel mensen kennen Ahoy Rotterdam van de grootse concerten en sportevenementen in het Sportpaleis, maar Ahoy heeft meer te bie-den. De magische sfeer van het Sportpaleis, het congres- en vergadercentrum en de mul-tifunctionele beurs- en evenementenhallen zorgen ervoor dat bezoekers keer op keer graag terugkomen in de verrassend veelzijdige accommodatie. Ahoy doet er alles aan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De goede bereikbaarheid, uitstekende restaura-tieve voorzieningen en de multifunctionaliteit van de ruimten maken van Ahoy de ideale lo-catie voor elke evenement.

2013Het jaar 2013 belooft voor Ahoy wederom een bijzonder jaar te worden. Zo zijn er meer-dere evenementen die hun jubilea vieren. De Vrienden van Amstel LIVE! viert haar 15-jarig bestaan en pakt enorm uit. Ahoy zal op haar grondvesten schudden tijdens deze extra feestelijke editie.

Een ander groot hoogtepunt zal de 40e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament zijn. Het toernooi is zeer verheugd dat de beste tennisser aller tijden, Roger Federer, terugkeert naar Rotterdam om zijn titel te verdedigen.

Ook zijn we verheugd te melden dat de Shell Eco-marathon terugkeert. Het belooft weer een spektakel te worden. De vorige editie

was een groot succes en heeft veel potentie om nog meer te groeien. Rotterdam stond vier dagen lang in het teken van duurzaam-heid en innovaties. De 29e editie wordt voor de tweede keer gehouden op een speciaal rondom Ahoy ontworpen stratencircuit.

Nieuwe eigen productiesNaast de gevestigde beurzen InfraTech, Maintenance NEXT, Visma en Europort, or-ganiseert Ahoy Rotterdam dit jaar een twee-tal nieuwe beurzen. Emergency Expo is een nieuw, multidisciplinair platform voor alle betrokken partijen bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Een andere nieuwe titel is Gastvrij Rotterdam, een horecavakbeurs voor horecaprofessionals uit Zuidwest-Nederland. .

De grootste beurs van Ahoy, Europort Shell Eco-Marathon (Fotograaf Charles Batenburg)

Ahoy vanuit de lucht (fotograaf Paul Martens)

De vrienden van Amstel Live (fotograaf PR Amstel)

Page 30: Livecomm Jaarboek 2012-2013

www.taorental.com

.

www.taorental.comT: +31 (0) 345 - 61 09 44 | [email protected] | Ambachtstraat 5 | Leerdam

VerlichtingLighting

AudiovisueelAudiovisual

VoedingenPower supplies

Rigging & Trussing

LIG

HT

AUD

IOVIS

UA

L

PO

WER S

UPPLIE

S

RIG

GIN

G &

TRUS

SIN

G

Page 31: Livecomm Jaarboek 2012-2013

[Advertentie]

Grootse presentatie productgamma Diversey

Diversey is wereldwijd toonaangevend op het gebied van innovatieve en duurzame schoonmaak oplossingen voor uiteenlopende industrieën. Op de ISSA/INTERCLEAN afgelopen mei in Amsterdam – het belangrijkste evenement voor de schoonmaakindustrie wereldwijd – beheerste het be-drijf de beursvloer met een aanwezigheid van 450 m2.

Diversey presenteerde zijn producten en dienstverlening op drie thematische eilanden van 150 m2. Tezamen brachten zij het volledige productgamma van het bedrijf in beeld. De stand was opgebouwd uit houtbouw en voor-

zien van speciale demovloeren voor de vele productpresentaties. Twee van de drie eilanden werden ingericht voor productpresentatie en de derde voor hospitality. Ontvangstruimtes op het balkon gaven met een opper-vlakte van circa 50 m2 royaal gelegenheid om zaken te doen.

Dehullu verzorgde naast het ontwerp ook de productie en de bouw op locatie.Jaarlijks realiseert Dehullu meerdere stands in Europa voor Diversey.

Kijk voor meer informatie op www.dehullu.nl

Dehullu Projekt bvPostbus 75 NL-4050 EB OchtenTelefoon: +31(0)344 64 88 88

E-mail: [email protected]

beursnieuws

Page 32: Livecomm Jaarboek 2012-2013

32

'Event that Shape the World' Het World Forum is een toonaangevend inter-nationaal congrescentrum gevestigd in Den Haag, stad van vrede en recht. Ideaal gelegen tussen strand en centrum, met meer dan 700 vier en vijfsterren hotelkamers op vijf minuten loopafstand, is het World Forum de perfecte lo-catie voor (inter)nationale congressen rond de drieduizend bezoekers met een expositie.

De mogelijkheid bestaat om de expositieruim-te uit te breiden vanuit de centrale entree met 1.300 m2 door middel van een aanbouw, waardoor er een totale oppervlakte gecreëerd wordt van 2.500 m2 op één niveau. De totale expositieruimte binnen het World Forum is uit te breiden met 1.680 m2 op de eerste verdie-ping en 4.800 m2 in het souterrain.

Het World Forum biedt een unieke combina-tie van een multifunctioneel auditorium met daaromheen verschillende break out-zalen en een ideaal gelegen expositieruimte. Dankzij deze indeling worden bezoekers vanzelfspre-kend door de expositie geleid om de plenaire zaal te bereiken. Het World Forum biedt ge-hele exclusiviteit van de locatie, waardoor het gehele gebouw getransformeerd kan worden naar de look & feel van het evenement.

Vrede en rechtHet World Forum is gevestigd in de interna-tionale zone van Den Haag. Samen met de stad maken wij ons sterk voor bijeenkomsten rondom vrede en recht. De faciliteiten zijn dan ook ‘groots’ te noemen. Onze klanten kunnen maar liefst 40.000 m2 aan multifuncti-

events that shape the world

AdresChurchillplein 10,2517 JW Den Haag T +31(0)70 3066228F +31(0)70 3066253E [email protected]

websitewww.worldforum.nl

Page 33: Livecomm Jaarboek 2012-2013

33

WO

RLD FO

RUM

onele ruimtes en veelzijdige zalen met elkaar combineren. Daarnaast staat ook het grootste theater van Nederland ter beschikking. Niet alleen de ruimte van het World Forum maar ook de professionaliteit en de visie van orga-nisatie achter deze venue zal beurs- en even-torganisatoren en meetingplanners verbazen. De klantgerichtheid en het fullservicekarakter sluiten naadloos aan bij de uitgebreide moge-lijkheden van het World Forum.

Het internationale karakter van het gebouw komt op allerlei manieren tot uitdrukking in het mooi vormgegeven interieur en in de zaalnamen. Iedere verdieping heeft zijn ei-gen ‘landmarks’ in een sfeer die aansluit bij een van de basiselementen van onze aarde.

Ethical ProgramHet World Forum wil maatschappelijk verant-woord ondernemen en een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Daarom hebben we het World Forum Ethical Program ontwikkeld. Het programma omvat maatrege-len om echt te werken aan een duurzamere samenleving. Op deze manier willen we her-kenbaar zijn als een bewuste, betrouwbare en creatieve partner.

Klimaatneutrale evenementenBij het organiseren van een evenement gebruiken we energie en veroorzaken we CO2-uitstoot. World Forum stimuleert haar op-drachtgevers om milieubewust te zijn bij het organiseren van evenementen. Via een reken-module bieden wij u de mogelijkheid om deze uitstoot te berekenen en te compenseren. Dit model is tot stand gekomen in samenwerking met de Climate Neutral Group, een toonaan-gevende organisatie die streeft naar een kli-maatneutrale wereld. Tevens is het mogelijk om de CO2-uitstoot lokaal te compenseren via het Klimaatfonds Den Haag.

Green AwardWorld Forum heeft in 2008 de Green Award gewonnen. De jury was lovend over het World Forum Ethical Program waarmee het congres-centrum in Den Haag haar klanten stimuleert

hun evenementen klimaatneutraal te orga-niseren. ‘Het pleit voor het congrescentrum dat het niet alleen het goede voorbeeld toont, maar ook de klanten de mogelijkheid geeft dit goede voorbeeld te volgen. Met recht voert het World Forum haar slogan ‘Events that shape the World!’

Sinds 2009 heeft het World Forum de certifice-ring van de Green Key, niveau goud. Het inter-nationale milieukenmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met milieuzorg. Dit certificaat bewijst dat het World Forum zich meer voor het milieu inzet dan de wet- en regelgeving verlangd. In 2012 heeft het World Forum deze certificering op het hoogste ni-veau, te weten goud, behouden.

ToekomstOm klanten van het World Forum in de toe-komst nog beter te faciliteren zijn er plan-nen om op een hoogwaardige manier uit te breiden. Hierdoor zal men nog meer in staat zijn onderdak te bieden aan beurzen, congres-sen en evenementen. Toekomstgericht maar ook actueel is de visie om op een verrassend vernieuwende manier mee te denken bij de totstandkoming van nieuwe beurs- en event- en congresconcepten. Samen met preferred suppliers biedt de organisatie van het World Forum een optimaal product. .