Korpsinformatieblad september/oktober 2012

24
Korps informatie Utrecht We zijn jarig! 125 september - oktober 2012

description

Het korpsinformatieblad van het Leger des Heils kerkgenootschap in Utrecht is weer uit. Deze uitgave is speciaal gericht op het nieuwe seizoen.

Transcript of Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Page 1: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Korpsinformatie Utrecht

We zijn jarig!

125

september - oktober 2012

Page 2: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

INHOUDVoorwoord 1Onsterfelijke liederen 2Startweekend 4Fairtrade 5De/en in overvloed 6Ontmoetingsdagen 7Personalia 8Agenda 11Roosters 12Vakantieweken 13Jeugdwerkersconferentie 14Rob Favier 15Praise & Prayerdag 16Start Open Zangkoor 17Advertentie Praise & Prayerdag 18Kerstvakantie 19Hans van Vliet’s blog 20

Uitgave nr. 35

ADRESSENKorpsgebouw Schooneggendreef 27H

3562 GG Utrecht(030) 26 56 [email protected]

Korpsofficier Luitenant M. Potters(06) 34 37 88 90

Bijbelstudie Zr. M. van Hilten-Oosterom(030) 29 30 624

Coördinator Huishouding

Zr. R.A. Heiwegen(0346) 56 87 69

Coördinator2e kanswinkel

Mevr. R.E. Colenbrander

Engelse les Majoor A. van Eijk(030) 26 22 297

Jongsoldaten sergeant en IOS ambassadeur

Br. F. Keijzer(06) 48 91 60 39

Korpspenning-meester en coördinator Dienstverlening

Br. G. van Dam(036) 52 40 372

Muziekkorps Br. W. Kruyt(0297) 28 57 65

SK-evangelisatie

Zr. E. Blumink - van Bodegraven(030) 29 43 426

2 - Korpsinformatie Utrecht

Page 3: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Voorwoord

Klaar voor de start...Met gespannen blik kijken we thuis de afgelopen zomer naar de Olympische Spelen. Atletiek, turnen, tafeltennis; wat waren het spannende wedstrijden. Op dit moment zijn de Paralympische Spelen aan de gang, wederom in Londen. De sporters die hieraan meedoen hebben a l lemaal een lichamelijke beperking. Toch kan dat hen er niet van weerhouden om zich volledig in hun passie te storten. Tijdens de openingsceremonie straalde het enthousiasme er af. Het was duidelijk op de gezichten te lezen: zij hebben er zin in!

Ik weet het, ik ben geen topsporter (afgelopen zomer werd ik daar pijnlijk aan herinnerd door mijn kinderen toen we naar turner Epke Zonderland keken). Toch sta ik net zo te popelen als die sporters om van start te gaan. Want wat liggen er weer mooie dingen voor ons klaar: de Burendag, een Praise en Prayerdag die in ons gebouw wordt gehouden, de kledingwinkel die weer druk bezocht zal worden, net als het Open Huis. En wat te denken van

het zangkoor dat vorige week van start is gegaan! En de bijbelstudiegroep van jonge vrouwen die weer wordt opgepakt. Ik zie een nieuw seizoen voor me liggen met nieuwe kansen en mogelijkheden. En ik zie beweging: beweging in mensen en tussen mensen.

Die beweging komt er niet vanzelf, daar ben ik van overtuigd. Die beweging danken we aan Gods Geest die ons telkens weer in beweging zet. Hoe zegt Paulus het ook al weer?

“Het was Gods bedoeling dat ze hem zouden zoeken en hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien hij van niemand van ons ver weg is. 28 Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij.”(Handelingen 17:27-28)

Er is geen mooiere start van dit nieuwe seizoen: de wetenschap dat onze beweging tot stand komt, omdat God met ons verbonden is. Samen gaan we van start, ook al voelt u zich soms beperkt. God zet u wel in beweging. Bent u er ook klaar voor?

Marc Potters (luitenant)Korpsofficier

Korpsinformatie Utrecht - 3

Page 4: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Onsterfelijke liederen

en hun makers (26)door Envoy F.P.W. van Zaalen

De herfst nadert alweer, met zijn wonderbare verkleuringen van het bladerdak. Vaak overkomt het ons, mijn vrouw en mij, dat we door een najaarslaan rijden, en we tegelijkertijd rege l s c i te ren u i t he t ged icht Najaarslaan van Jacqueline van der Waals:‘Waar gouden de portalen zijn / Hoe zullen daar de zalen zijn!’ En ‘Als bij mijn aankomst wijd de poorten openstaan / In welk een grote heerlijkheid / Zal ik dan binnengaan, / Indien van goud de gangen zijn , / Hoe groot moet dan mijn verlangen zijn / De zalen in te gaan!’

Lied 257 uit onze bundel, ‘Wat de toekomst brengen moge, is van de hand’ van Jacqueline van der Waals. Zij werd geboren in 1868 als dochter van Jan D. van der Waals en Anna

Magdalena Smit, in Den Haag, waar haar vader leraar wis- en natuurkunde was aan de HBS; later werd hij daar directeur. Hij was een Leidse timmer-manszoon, die via studie eerst onder-wijzer werd en vervolgens leraar. Hij trouwde als 27-jarige met zi jn jeugdliefde die negen jaar jonger was. In 1873 promoveerde hij tot doctor in de natuurkunde, 4 jaar later (1877) werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Het gezin verhuisde naar Amsterdam en ging wonen aan de nu zo befaamde P.C. Hooftstraat, toen aan de rand van de stad. Korte tijd later werd de nog jonge moeder ziek: tuberculose. Jacqueline (Lina) en haar iets oudere zus Annie kregen verantwoordelijkheid voor de zorg van hun moeder, naast professionele verpleging. Moeder overleed na lang lijden in 1881, nog maar 34 jaar oud. Er bleven 4 kinderen achter, 15, 14, 10 en 8 jaar oud. Op de 15-jarige Annie kwam de zorg voor de huishouding te rusten.

Jacqueline was een vrolijk en pienter kind, dat opgroeide in een sober milieu maar met contacten met grote geleer-den uit de wereld van haar vader. Het lange lijden en de dood van haar vrome moeder had echter een onuit-wisbare indruk op het jonge meisje gemaakt. Haar vader was ontroostbaar en ging des te meer op in zijn werk. Hij werd wereldberoemd in zijn vak en vond de bekroning in de toekenning van de Nobelprijs. Kenmerkend voor de sfeer in huize Van der Waals was dat de gordijnen van de voorkamer nog ruim 20 jaar gesloten bleven. “Zo leuk was

4 - Korpsinformatie Utrecht

Page 5: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

het vroeger bij ons niet”, zei Annie veel later!

Jacqueline maakte de meisjes-HBS af en studeerde vervolgens geschiedenis. Ze werd lerares aan middelbare scho-len, was toegewijd aan haar vak, maar enigszins geremd in de omgang met de leerlingen.

Wat haar werkelijk bezig hield legde ze vast in gedichten en ook in een roman, Noortje Velt. Ze is dan al een jaar of dertig. Ze schetst een jong meisje dat botst met haar strenge vader en moeizaam haar weg in het leven zoekt. Voor ons interessant is dat Noortje Velt een tijdlang bezoekster is van samen-komsten van het Leger des Heils; ze raakt gefascineerd door de jonge kapitein. Natuurlijk heeft de roman autobiografische trekken: ook de schrijfster heeft haar onophoudelijke innerlijke strijd tussen gerust vertrou-

wen op haar Heiland en het bestaan in een snel veranderende maatschappij. In een korte levensbeschrijving in het oude gezangboek van de Hervormde Kerk staat dat zij geplaagd werd door een zwakke gezondheid. Dat berust op een misverstand. Zij was een sportieve vrouw die heel lang tenniste en van bergwandelingen hield. Dat zij onge-huwd bleef, zoals haar zus Annie, die zich aan de zorg van het gezin had gewijd, verbergt vast persoonlijk leed. Lichamelijk leed kwam pas heel laat in haar leven. Ze was al over de vijftig toen bleek dat ze ongeneeslijk ziek was. Ruim een jaar leed ze aan maagkanker. De wijze waarop ze deze boodschap en wat volgde heeft beleefd heeft grote indruk gemaakt op haar naaste omgeving. Ze was maar een eenvoudige dichteres, al heeft ze voor kerkelijke en evangelische zangbundels mooie vertalingen gemaakt. Maar nu schreef ze indringende verzen. Hiervan kan ik niet nalaten het ontroerendste te citeren:

Sinds ik het weet, is God mij meer nabijEn vaak, in d’ernst van ’t aardse spel verloren,Zo ernstig en zo diep als nooit te voren,Gevoel ik plots Gods glimlach over mij.

De melodie van lied 257 is van John Zundel, een Duitser die dertig jaar in Amerika werkte. Hij schreef ook de melodie van lied 180 (‘k Heb geloofd en daarom zing ik). Van Jacqueline van der Waals is ook de vertaling van lied 444: Zegen ons Algoede, neem ons in uw hoede.Hier volgt de tekst van 257. Let nog op het vierde couplet dat half zo lang is als de voorgaande drie!

Korpsinformatie Utrecht - 5

Page 6: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

1. Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand;moedig sla ik dus de ogennaar het onbekende land.Leer mij volgen zonder vragen;Vader, wat U doet is goed!Leer mij slechts het heden dragenmet een rustig, kalme moed!

2. Heer, ik wil uw liefde loven,al begrijpt mijn ziel U niet.Zalig hij, die durft geloven,ook wanneer het oog niet ziet.Schijnen mij uw wegen duister,zie, ik vraag U niet: waarom?Eenmaal zie ik al uw luister,als ik in uw hemel kom!

3. Laat mij niet mijn lot beslissen:zo ik mocht ik durfde niet.Ach, hoe zou ik mij vergissen,als U mij de keuze liet!Wil mij als een kind behandelen,dat alleen de weg niet vindt:neem mijn hand in uwe handenen geleid mij als een kind.

4. Waar de weg mij brengen moge,aan des Vaders trouwe hand, loop ik met gesloten ogennaar het onbekende land.

Startweekend groot succes!

Een foto van opscheppende mensen is misschien niet het eerste waar u aan denkt als het gaat over een startweekend van ons korps. Toch was zaterdagavond 1 september één van de hoogtepunten tijdens het weekend waarin we de gelegenheid hadden om elkaar te ontmoeten, dromen te delen en boven alles God te ontmoeten.

6 - Korpsinformatie Utrecht

Page 7: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Het weekend had als thema mee-gekregen: “Huis-, tuin-, en keuken-heiliging”. Samen hebben we dan ook nagedacht over wat heiliging in ons dagelijks leven en in de dagelijkse gang van zaken binnen het korps kan betekenen. Dit deden we door middel van lofprijzing, gebed en workshops op de zaterdag en een bezielende samen-komst op de zondagochtend onder leiding van Majoor Elsje Klarenbeek. De zaterdagmiddag hebben we gebruikt om ons te bepalen bij de toekomst van ons korps. ‘Hoe ziet het korps er in ‘2020’ uit?’ was één van de vragen die ons hielpen dromen. De gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets had meegenomen was tenslotte een passende afsluiting voor een geweldige dag.

Op de zondagmiddag na de samen-komst hebben we weer samen gegeten en de tijd gebruikt om de zegeningen en ervaringen van het weekend samen te delen.

De geweldige sfeer, maar ook de diepgang en de betrokkenheid bij onze toekomst hebben mij heel erg geraakt. Dank u wel voor uw betrokkenheid en inzet. We zijn een zegen voor elkaar geweest!

Marc Potters (luitenant)

FairtradeWe zijn er al een tijdje mee bezig, maar vanaf 1 september 2012 is het Leger des Heils korps Utrecht een ‘fairtrade’ kerk. Dit betekent niet alleen dat we zijn overgestapt op fairtrade koffie en thee, maar ook dat we steeds

duurzamer willen omgaan met onze materialen.

Voor de koffie en de thee zijn we een contract aangegaan met Miko koffie, de producent van het fairtrademerk Puro.

Nu zien we om ons heen steeds meer fairtrade producten opduiken, maar wat is hier nu zo belangrijk aan? Als korpsraad geloven wij dat we het ons niet kunnen veroorloven dat, terwijl we een helpende hand willen zijn voor Overvecht, aan de andere kant van de wereld boeren onderdrukt worden en er zelfs kinderen worden ingezet om ons goedkope koffie te bezorgen.

Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om iets meer te gaan betalen voor onze kofie en thee, maar dan is deze wel eerlijk verkregen! Ik wens u nog veel heerlijke koffie- en theemomenten in ons korps!

Marc Potters (luitenant)

Korpsinformatie Utrecht - 7

Page 8: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

‘DE/EN IN OVERVLOED’Zendingszondag 2012, 7 oktober –

Na het thema van vorig jaar ‘Voor een betere toekomst’, waarin het werk van het Leger des Heils onder jongeren in Colombia werd belicht, staat dit jaar het Jubileumproject 125 jaar Leger des Heils centraal.

Wat betreft het THEMA hebben wij ons dit jaar aangesloten bij Micha Zondag: ‘DE/EN IN OVERVLOED’waarbij in plaats van de letter l van delen een deelteken staat , a ls woordspeling.Het thema is gebaseerd op de tekst uit Micha 6 vers 8: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.’

Enkele achtergrondgedachten:‘De/en in overvloed’? Veel mensen zullen denken: ‘Ik heb geen overvloed, ik heb juist iets tekort’. Het idee is ook niet dat je overvloed geeft, maar het kleine dat je wél kan doen, misschien iets heel simpels, dat je dat wel deelt. Het kan heel praktisch zijn: tijd, geld en aandacht, hoe je je geld besteedt of

hoe je omgaat met de aarde. Kortom: bewust leven met Gods schepping.’

Graag willen wij u attenderen op komende Zendingszondag. ‘De/en in overvloed’: vanuit Gods Woord mogen wij, als volgelingen van Jezus Christus, gehoor geven aan zijn oproep om te delen. De opbrengst van de collecte gaat naar buurtsteunpunten van het Leger des Heils, onder andere een Centrum in de plaats Aizawl, in India Oost Territorie. Wij mogen ons verbonden weten met onze zusters en broeders daar en met het geen de Leger des Heils medewerkers doen om hun situatie te verbeteren. Wat zou het fantastisch zijn als mensen die in veel mindere omstandigheden leven dan wij, in zekere zin toch zouden kunnen gaan ervaren wat bezoekers van buurtsteunpunten hier ervaren: een luisterend oor, iets te drinken en te eten, kleding. Als ook zij gebruik kunnen maken van de functies die in Nederland van zoveel betekenis zijn voor talloze mensen: cursussen en vaardigheidstraining, ontmoeting en doorverwijzing. Dit alles uiteraard afgestemd op de situatie zoals die daar is, bijvoorbeeld het bieden van medisch advies. In de buurt van het Centrum is al een korps actief.

8 - Korpsinformatie Utrecht

Page 9: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Korpsinformatie Utrecht - 9

Page 10: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

PersonaliaBr. en zr. de Vries uit Wijk bij Duurstede zi jn noodgedwongen verhuisd naar:Sparrenheide 13971 DA Driebergen - RijssenburgIn de periode dat broeder de Vries in het ziekenhuis heeft gelegen voor een operatie heeft zuster de Vries al vertoefd in Sparrenheide, maar aangezien de operaties van broeder de Vries helaas niet naar wens zijn verlopen heeft hij zich ook hier bij zijn vrouw moeten voegen. Het verlies van een stukje zelfstandigheid en mobiliteit zal zwaar vallen. Graag bidden we hen dan ook Gods nabijheid toe!

Ook br. Hans Bek is verhuisd. Samen met Yvonne van Oorschot en haar kinderen Nathan en Marlinde is zijn nieuwe adres:Raccordement 197391 BX TwelloHet is een eind weg vanuit Utrecht, maar Hans en ook Yvonne hebben wel bes loten om bi j korps Utrecht betrokken te blijven!

Zr. P. Landzaat heeft op woensdag 5 september de zeer respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt.

Normaal gesproken besteden we in deze rubriek geen aandacht aan verjaardagen, maar voor deze mijlpaal maken we graag een uitzondering. Van harte gefeliciteerd!

Bevorderd tot HeerlijkheidOp vrijdag 20 juli 2012 is broeder Tonnis Hensens plotseling door zijn hemelse Vader thuis gehaald en bevorderd tot heerlijkheid in de leeftijd van 56 jaar.Ton was nog niet heel lang betrokken bij ons korps, maar was al wel een belangrijk gezicht geworden bij het open huis, tijdens de samenkomsten en het Utrecht Community Gospel Choir. Hij voelde zich bij ons thuis en was nooit te beroerd om te helpen. Op 8 april jongstleden hebben wij hem dan o o k m o g e n v e r w e l k o m e n a l s adherentlid. Zijn lidmaatschap is misschien maar voor korte duur geweest, maar we mogen weten dat Hij nu bij God is als één van Zijn geliefde kinderen.

Na een dienstbaar leven is op dinsdag 31 juli 2012 majoor Aafke Bos bevorderd tot heerlijkheid in de leeftijd van 88 jaar.Als directrice van kindertehuis Maliesteyn was zij altijd nauw betrok-ken bij korps Utrecht Stichterskorps. Ze was een trouw lid van het korps en

10 - Korpsinformatie Utrecht

Page 11: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

iemand waar de korpsofficieren en ook anderen op konden terugvallen.

Op woensdag 22 augustus 2012 is broeder Anthonius Theodorus van Lunsen in de nabijheid van zijn geliefde dochters en kleinkinderen door zijn hemelse Vader thuis gehaald.Toon van Lunsen was al een tijd niet meer in staat om de samenkomsten te bezoeken, maar velen zullen hem herinneren als een man met humor en een hart van goud. Hij hield zielsveel van zijn vrouw Dirkje, die hij al lang moest missen. Daarnaast was hij een toegewijde en liefdevolle vader en opa.

Na een leven dat in het teken stond van haar Heer en Heiland is op donderdag 23 augustus 2012 Majoor Wi l he l m in a S oph ia Ma r ia Vulperhorst - de Heer bevorderd tot heerlijkheid. Samen met haar man was ze jaren lang betrokken bij de Utrechtse korpsen.Ons medeleven gaat in het bijzonder uit naar haar man, haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Ook denken we in het bijzonder aan haar broer Gerrit de Heer.

De bloemen van de heiligingstafel gingen naar:10 juni Fam. W. Luimee17 juni Zr. C. Ploeger24 juni Zr. J. Eling

1 juli Zr. C.M.J. Tang8 juli Zr. P. Hoeflaken

15 juli Zr. J.W.M. van Ree22 juli Zr. M.A.J. Hofman29 juli Zr. G. Honders

5 augustus Majoor W.K. van der Veen12 augustus Zr. G.G. Mansom

19 augustus Majoor A. van Eijk26 augustus Zr. J. van Lunsen1 september Zr. C. Scheepmaker

Jubilea20 september br. J. Schrijver 20 jaar adherent

22 september zr. G.E. Koppen - van Lint 10 jaar adherent

27 oktober br. W. Luimee 15 jaar adherent

Korpsinformatie Utrecht - 11

Page 12: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Onze zieken en personen die aan huis gebonden zijn:Wilt u aan hen denken en met hen contact houden?

Zr. J.J. van den BergSperwerlaan 313722 XD Bilthoven(06) 14 15 71 25

Zr. P.H. BlindeMerenhoef 22 3601 AC Maarssen(0346) 56 53 71

Br. H. BolWestinghousestraat 57 3555 VB Utrecht(030) 244 31 96

Mevr. E.D. DrosPerudreef 8, K8113563 VA Utrecht

Zr. P. HoeflakenParanadreef 1333563 WG Utrecht

Zr. M.A.J. HofmanBossenbroekstraat 263555 TB Utrecht(030) 244 01 56

Zr. HondersKenaustraat 30 3554 AD Utrecht(030) 244 88 66

Fam. W. KoppenRuysdaellaan 53764 WK Soest(035) 201 03 42

Zr. P. LandzaatCostaRicadreef 9, K9103563 TA Utrecht(030) 26 46 870

Zr. J.H. van de LeedenRöntgenlaan 143553 GM Utrecht(030) 24 31 284

Fam. W. LuimeeMerenhoef 1, K4083601 AC Maarssen(0346) 58 75 72

Zr. G.G. MansomPerudreef 8, K9113563 VA Utrecht

Zr. G. NieuwenhuijsFilipijnen 300 3524 JR Utrecht

Zr. N. Otten-SpaanMaertensplein 1433738 GP Maartensdijk(0346) 21 49 66

Zr. G. PannekoekMerenhoef 193601 AC Maarssen(0346) 58 75 05

Zr. C. PloegerIndusdreef 5, D2093564 GV UTRECHT

Zr. J.W.M. van Ree-AgelinkKleine Geertekerkhof 10 3511 XH UTRECHT

Zr. R. SertonLange Smeestraat 40 K1.343511 PZ Utrecht

Zr. G. Smits - VonkMerenhoef 1, K6023601 AC Maarssen(0346) 58 75 94

Zr. J.J. Stam - LandzaatDorpsplein 923769 VD Soesterberg(0346) 35 18 47

Maj. mevr. W.K. van der VeenMerenhoef 1, K5123601 AC Maarssen(0346) 58 75 88

Zr. B.C. ViseeVasco da Gamalaan 1173526 ES Utrecht(030) 28 98 845

Zr. A.C. VisserPerudreef 8, K4293563 VA Utrecht

Zr. C. de Vries - VeenMerenhoef 1, K5053601 AC Maarssen(0346) 55 35 02

Fam. F. de VriesSparrenheide 13971 DA Driebergen-Rijssenburg(06) 105 79 897

Br. L. de WitPerudreef 8, K2073563 VA Utrecht(030) 26 47 212

Zr. J.G. van Zaalen - GoyertJan Ligthartplein 323607 VD Zeist(030) 69 59 558

12 - Korpsinformatie Utrecht

Page 13: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

AgendaDit zijn alleen de bijzonderheden en de zondagen. Ons weekprogramma staat achterin deze korpsinformatie.

September9 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Luitenant Marc Potters (Ziekenzondag) Piano: br. Cees Spruyt13 19:30 - 21:00 uur Korpsraad14 10:30 - 11:00 uur Weeksluiting Merenhoef o.l.v. Envoy Francis van Zaalen16 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Luitenant Marc Potters Piano: br. Hans de Wit18 14:00 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep19 19:30 - 21:00 uur Vrouwenavondbond22 10:00 - 15:00 uur Burendag23 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Luitenant Marc Potters Piano: br. John van Gulik27 hele dag Familieontmoetingsdag in ons korps30 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Envoy Christa Ossewaarde Piano: br. Cees Spruyt

Oktober2 14:00 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep3 19:30 - 21:00 uur Vrouwenavondbond 19:30 - 22:00 uur Open Zangkoor6 hele dag Praise & Prayerdag7 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Luitenant Mariska Potters Piano: lt. Marc Potters10 10:00 - 12:00 uur Pastorale Raad12 10:30 - 11:00 uur Weeksluiting Merenhoef o.l.v. Envoy Christa Ossewaarde14 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Envoy Trix Kruisinga Piano: lt. Marc PottersLuitenant Marc Potters is op vakantie van 15 t/m 21 oktober 201216 14:00 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep17 19:30 - 21:00 uur Vrouwenavondbond21 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Majoor Mieke Schiedon Piano: Majoor Hans Schiedon22 19:30 - 21:30 uur Bijbelstudie voor jonge vrouwen25 19:30 - 21:00 uur Korpsraad26 in de middag Op retraite stelling van Majoor Alie van Eijk27 hele dag Youth Convention in ons korps28 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Luitenant Marc Potters Piano: br. Cees Spruyt30 14:00 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep31 19:30 - 21:00 uur Vrouwenavondbond

November4 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Envoy Francis van Zaalen Piano: lt. Marc Potters

Korpsinformatie Utrecht - 13

Page 14: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Ro

osters

Als u verhinderd bent, wilt u dan onderling ruilen, alstublieft?

14 - Korpsinformatie Utrecht

Datum

Kinderkerkleiding

Kinderkerk-

medew

erkerVoorzang

Koffi

edienstM

uzikale begeleiding

09-09-2012zr. M

. van Hilten

zr. M. M

paragandazr. J. Kruyt

Zr. Coby Stolk en zr. J. Kranenburg

br. C. Spruyt

16-09-2012br. F. Keijzer

zr. N. H

amelink

zr. H. Spruyt

zr. J. Kruyt en zr. P. Versteegbr. H

. de Wit en het m

uziekkorps23-09-2012

luitenant. M.A. Potters

zr. A. Devileezr. A. Venem

azr. R.A. H

eiwegen en zr. M

.J. Wittebol

br. J. van Gulik

30-09-2012m

ajoor A. van Eijkzr. P. Versteeg

zr. J. Kruytzr. R.A. H

eiwegen en zr. M

.J. Wittebol

br. C. Spruyt

07-10-2012zr. W

. Hartm

anszr. A. Devilee

br. W. Stuivenberg

zr. M. van H

ilten en zr. J. Kranenburglt. M

. Potters en het muziekkorps

14-10-2012br. F. Keijzer

zr. N. H

amelink

br. W. van der W

eerdZr. C

oby Stolk en zr. J. Kranenburglt. M

. Potters21-10-2012

zr. M. van H

iltenzr. M

. Mparaganda

zr. J. Kruytzr. J. Kruyt en zr. P. Versteeg

Majoor H

ans Schiedon en het muziekkorps

28-10-2012luitenant. M

.A. Potterszr. A. Devilee

zr. A. Venema

zr. R.A. Heiw

egen en zr. M.J. W

ittebolbr. C

. Spruyt04-11-2012

majoor A. van Eijk

zr. P. Versteegzr. H

. Spruytzr. M

. van Hilten en zr. J. Kranenburg

lt. M. Potters en het m

uziekkorps11-11-2012

br. F. Keijzerzr. N

. Ham

elinkzr. A. Venem

aZr. C

oby Stolk en zr. J. Kranenburgbr. C

. Spruyt18-11-2012

familiedienst

familiedienst

zr. J. Kruytzr. J. Kruyt en zr. P. Versteeg

lt. M. Potters en het m

uziekkorps25-11-2012

zr. W. H

artmans

zr. A. Devileebr. W

. Stuivenbergzr. R.A. H

eiwegen en zr. M

.J. Wittebol

br. H. de W

it

Page 15: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Korpsinformatie Utrecht - 15

Page 16: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

16 - Korpsinformatie Utrecht

Page 17: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Wij nodigen u uit voor:een geweldig optreden van

liedjesschrijver/zanger/entertainer

Rob Favier

zaterdag 22 septemberaanvang 19.30 uur

in het teken van de Burendag openen wij onze deuren om samen te delen een “glimlach met muziek”

Rob Favier, onlangs nog bij het televisieprogramma “Nederland zingt”, heeft een geheel eigen manier van optreden: een mengeling van liedjes en verhalen waarbij het humoristische aspect duidelijk aanwezig is. Toch doet dat geen afbreuk aan de diepe inhoud van zijn woorden: het zoeken naar wat echt waardevol is, vanuit het grote Nieuws van God ontdekken wat we daarmee kunnen in ons dagelijks leven. Zijn show zal 1 ½ uur duren waarna er gelegenheid is voor een hapje en een drankje. Het is geschikt voor jong en oud.

Het adres is: Leger des Heils, Sluyterslaan 533, 3431 BL Nieuwegeininfo kapt.Hanneke Timmer tel.030-6017535Toegang is gratis, wel is er een deurcollecte

Korpsinformatie Utrecht - 17

Page 18: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Landelijke Praise & Prayerdag 6 oktober 2012Thema: ‘Op adem komen’

Op zaterdag 6 oktober a.s. vindt in de zaal van korps Utrecht de Landelijke Praise & Prayerdag plaats. Deze landelijke dag van gebed en lofprijzing wordt georganiseerd in samenwerking met het Landelijk Gebeds-netwerk. De dag zal gevuld zijn met lofprijzing en aanbidding, een Bijbelstudie, work-shops en in de middag een gebeds-concert.

We hopen dat deze gebedsdag een dag mag zijn waarop u, ook in geestelijk opzicht, op adem komen mag.

Majoor Wil Graafland zal een bijbel-studie verzorgen n.a.v. de gebeur-tenissen in het boek Exodus, die zich afspelen tijdens de tocht van de Israëlieten door de woestijn. Net als de Israëlieten, hebben ook wij in ons leven bronnen nodig waardoor wij op adem kunnen komen.

Na de Bijbelstudie is er gelegenheid om één van de volgende workshops te bezoeken:

Workshop: ‘De Heer de enige’ o.l.v. kapitein Immy Hoekstra. Woorden van toen en woorden van nu: waar de ene generatie de woorden van de Statenvertaling in haar hart had

gesloten, vindt een volgende generatie het lastig om de woorden van de NBV te omarmen. Hetzelfde geldt voor taal: waar de een zijn of haar geloof het best verwoordt in ABN, zal de moedertaal van een ander misschien een andere zijn. Het geeft aan hoezeer woord-keuze ook een dimensie aan geloofs-beleving kan toevoegen. Hoe zou u een persoonlijke vertaling maken van de eeuwenoude geloofsbelijdenis uit Deuteronomium 6, het Joodse ‘Sjema’? In deze workshop gaan we samen op zoek, d.m.v. woord en muziek, naar precies die woorden die uw/jouw geloof tot uitdrukking brengen.

Workshop: ‘Bevrijd’ o.l.v. kapitein Jojanneke van Schaik.Bij het woord ‘bevrijd’ denken we al snel aan het gered worden uit een benarde situatie, bijv. een gevangen-schap of oorlog. Maar wat betekent ‘bevrijding’ eigenlijk voor christenen? Heeft het mensen van deze tijd eigenlijk nog wel iets te zeggen? Waarvan worden we eigenlijk bevrijd? Hoe vinden we manieren om mensen van deze tijd nog aan te spreken? Hiermee gaan we met elkaar aan de slag.

Workshop: 'De Heer is mijn banier' o.l.v. kapitein Corinne de Vreeze.In deze workshop gaan we met elkaar een banier maken. De banier heeft in de Bijbel verschillende betekenissen. Het kan b.v. een teken van strijd of van liefde zijn. Kleuren hebben daarin ook verschillende betekenissen. We gaan actief bezig met stof en andere materialen om een banier te maken.

18 - Korpsinformatie Utrecht

Page 19: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Ben jij creatief? Dan ben je van harte welkom!

Workshop: 'Kostbaar ben je' o.l.v. majoor Beatrix de Vries. In deze workshop gaan we met dit thema aan de gang n.a.v. Exodus 19. We zijn een koninkrijk van priesters, een heilig volk en kostbaar in Gods ogen.

In de middag hebben we een gebeds-concert, waarin lofprijzing, aanbidding en voorbede centraal staan. We doen dit aan de hand van de voorwerpen in de Tabernakel. We mogen a.h.w. op adem komen in de ‘Tent van God’.

De dag zal muzikaal worden begeleid door muzikanten uit de korpsen Rotterdam-Zuid en Gorinchem. Gabriëlle Bergsma en Margje van Schaik zullen het thema d.m.v. drama ondersteunen. De presentatie van deze dag en de leiding van het gebeds-concert worden verzorgd door majoor mw. Elly Schraa.

De Praise & Prayerdag wordt gehouden in de zaal van het Leger des Heils, in Centrum De Dreef, Schooneggendreef

27H, 3562GG Utrecht. Het programma begint om 10.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De kosten bedragen 5,- euro (inclusief soep, koffie en thee). U moet zelf een lunchpakketje meenemen. U kunt zich opgeven via:[email protected] telefoonnummer: (06) 511 04 195. Bij aanmelding ontvangt u een beves-tiging met routebeschrijving.

Start open zangkoorOp woensdag 5 september hebben we geschiedenis geschreven met de start van ons open zangkoor onder de bezielende leiding van br. Hans Bek. Ook was het koor op deze avond g e z e g e n d d o o r d e g e w e l d i g e pianobegeleiding van br. Wim Gout.

Voor deze openingsavond had Hans vooral bekende liederen uitgekozen. De liederen vielen in de smaak wat te merken was aan de bezieling en het enthousiasme dat het kersverse koor uitstraalde. Het smaakte in ieder geval naar meer. Elke eerste woensdag van de maand zal er vanaf nu een repetitie plaats vinden in ons korpsgebouw. U bent allemaal van harte welkom!

Korpsinformatie Utrecht - 19

Page 20: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

20 - Korpsinformatie Utrecht

Page 21: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Korpsinformatie Utrecht - 21

Page 22: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Hans van Vliet’s blogCommissioner Hans van Vliet, de leider van het Leger des Heils in Nederland, houdt op het internet een blog bij over de dingen die hij meemaakt. Hieronder vindt u één van zijn columns.

Cadeautje

Vannacht slecht geslapen, hoofd, hart en handen vol. Dat gebeurt soms. Ik weet dat dit me soms overkomt en het gaat ook wel weer over. Maar toch… Een onplezierige gebeurtenis hield me wakker. Nee, het was niet verlies van het Nederlands elftal dat het Europees kampioenschap 2012 nu wel kan vergeten. Het was een ander voorval.

Hoe het ook zij, ik kon de slaap niet vatten. Om half vier schrok ik wakker, en probeerde opnieuw in slaap te komen. Van de ene op de andere zijde, maar het werd niks. Al overdenkende, wat was en wat komen zou, vroeg ik me af of het maar niet beter was, het niet slapen maar te accepteren, en me maar over te geven aan de dag die langzaam begon.

Toen gebeurde er iets dat ongewild mijn aandacht trok. De dag begon, en het leek alsof de natuur het signaal kreeg te ontwaken. Een kakofonie van vogelgeluiden brak los. Mussen, merels, duiven en kraaien begonnen hun lied te zingen alsof hun

leven er vanaf hing. De hele buurt vulde zich met de aankondiging van de nieuwe dag. De boodschap werd herhaald in de echo van merels, waarbij het leek alsof er een soort competitie gaande was, wie het luidste en meest nadrukkelijke lied kon produceren.

Ik zat op de eerste rang, bij het morgenconcert van maandag 18 juni 2012. Voor niets, een vrijkaartje, een cadeautje.

David zegt in Psalm 148: ‘Laat heel de schepping God eren’ (Groot Nieuws Bijbel 1996), en zo gebeurde het. Dit alles doet mij denken aan het mooie lied van de Zweedse dichter Carl Boberg:

Als ‘k naar de tulpen kijk en de seringen,als ‘k hoor de merel en de nachtegaal,als ‘k aan het stille strand de zee hoor zingenof op de storm let met zijn grootse taal.Dan juicht mijn ziel, o God, ontroerd en blij:Hoe groot zijt Gij!

22 - Korpsinformatie Utrecht

Page 23: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

WEEKZONDAG

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

PROGRAMMA09:15 uur! ! Moment van gebed10:00 uur! ! Samenkomst09:45 uur! ! Kinderkerk

10:00 - 12:30! Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30! 2e kans winkel

10:00 - 15:30! Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30! 2e kans winkel13:00 - 15:30! 2e kans winkel14:00 - 15:30! Ontmoetingsmiddag (om de week)

10:00 - 12:30! Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30! 2e kans winkel10:00 - 12:00! Pastorale raad - Pastoraal team! ! ! ! (volgens rooster)19:30 - 21:00! Korpsraad (volgens rooster)19:30 - 21:00! Vrouwenavondbond! ! ! ! (om de week)19:30 - 22:00! Open zangkoor (1e woensdag van ! ! ! ! de maand)

09:30 - 15:30! Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30! 2e kans winkel12:30 - 13:00! Soeplunch13:00 - 15:30! 2e kans winkel

10:00 - 12:30! Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30! 2e kans winkel12:00 uur! ! Vrijdagmiddaggebed

Page 24: Korpsinformatieblad september/oktober 2012

Leg

er des H

eils ko

rps U

trecht

Schooneggendreef 27H3562 G

G U

trecht

t. (030) 265 65 68

e. [email protected]

w. w

ww

.legerdesheilsutrecht.nlb

. 3942.56.506 (Rabobank)