OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

28
41 e jaargang nr 5 - juli / augustus 2012 Underweis - Op weg Contactblad voor de Protestantse gemeente Akkrum Zondag 23 september Startzondag met als thema : Geloof, Hoop en Liefde 41 e jaargang nr 6 - september / oktober 2012

description

Contactblad Protestantse Gemeente Akkrum OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

Transcript of OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

Page 1: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

41e jaargang nr 5 - juli / augustus 2012

Underweis - Op wegContactblad voor de Protestantse gemeente Akkrum

Zondag 23 september

Startzondag

met als thema :

Geloof, Hoop en Liefde

41e jaargang nr 6 - september / oktober 2012

Page 2: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

2 Contactblad voor de

Underweis

VAN DE REDACTIE

Met veel genoegen presenteert de redactie u hierbij deze uitgave van Underweis/Op Weg.Al bij de eerste aanblik heeft u natuurlijk gezien, dat deze uitgave anders is dan anders: een omslag in full colour, zoals dat heet.Meer dan een jaar zijn we nu al weer in de huidige samenstelling bezig u regelmatig van kerkelijk en minder kerkelijk nieuws te voorzien. In het begin voortbordurend op het al langer bestaande stra-mien, gaandeweg hebben we af en toe iets nieuws erin gebracht (bv. de rubriek “In the picture”).En nu dus een nieuw, fleurig uiterlijk, mede dankzij de belangeloze medewerking van grafisch ontwer-per Paul Hettinga.En nu tevreden achterover leunen? Natuurlijk niet! We blijven steeds proberen u zo goed mogelijk te in-formeren, maar daarbij zijn we ook afhankelijk van de medewerking van anderen. Naast datgene, wat we op eigen initiatief ondernemen, willen we graag alle geledingen binnen onze kerkelijke gemeenschap aan het woord laten komen: Diaconie, ZWO, College van Kerkrentmeesters, Pastorale Raad, Jeugdraad, Raad van Kerken, CJV, Commissies enz. enz., maar ook nauw verwante organisaties als Euphonia, Pas-sage, de classis, de synode e.d. Gelukkig laten de meesten min of meer regelmatig van zich horen/lezen, maar wat ons betreft kan het altijd beter. Daarnaast zijn ook individuele bijdragen natuurlijk van harte welkom.We zijn er voor u en voor elkaar, dat is gemeenschap!Als redactie een steentje bijdragen aan die (geloofs-)gemeenschap is onze taak en die taak vervullen we met plezier.Hopelijk biedt deze (en de komende nummers) uit-gave van Op Weg/Underweis u inspiratie en plezier bij het lezen.

De redactie

Page 3: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Wij gaan de weg van oude woorden,van overlevering,die wij van onze ouders hoorden, in eigen luisterkring,verhalen uit geloof geborenom onze weg te gaan,en tekens die ons veel beloven,als wij ze nieuw verstaan.

Wij zijn een schakel in de keten,verbintenis van hoop,mensen op zoek naar beter weten,oprechte levensloop.Er is geen stem aan onze zijde,die ons zegt hoe het moet.Wel Eén die roept door alle tijden: “Ga verder, het komt goed!”

Jan van Opbergen

HET VERHAAL GAAT….!

Wij mensen leven met verhalen. Als je bijvoorbeeld oudere mensen vraagt om iets te vertellen over hun leven, dan beginnen ze vaak verhalen te vertellen. Men begint niet met het opsommen van feiten of het geven van een zakelijk overzicht: nee, er wordt verteld! Ver-halen geven kleur aan ons persoonlijk leven en onze geschiedenis. We leven met verhalen, die we steeds opnieuw aan elkaar vertellen en doorgeven.Zolang we verhalen kunnen vertellen, leven we. We hebben ze nodig om de herinnering aan iets belangrijks levend te houden of om weer nieuw perspec-tief te vinden. Het vertellen van ver-halen verbindt verschillende mensen, volken, religies en culturen met elkaar. Het gaat dan vaak om de oervragen van het leven. Vragen die alle gene-raties stellen en blijven stellen: “Waar kom ik vandaan en waar ga ik heen? Wat is mijn roeping hier op aarde en wat moet ik leren om te groeien? Wie is God en hoe kan ik Hem ervaren in het leven van elke dag?

Ook in de bijbel gaat het telkens weer over dergelijke vragen en de relatie tussen God en mensen. Zo lezen we in Genesis over de schepping van de aarde en de roeping van de mens om beelddrager van God te zijn. In Exodus lezen we over de bevrijding van Israël uit de slavernij. Bevrijding is een cen-traal thema in Israëls verhalen. God is de Bevrijder die voor het leven kiest en tegen de machten van dood en verderf. Het is een thema van alle tijden: het goede zal het kwaad overwinnen!De verhalen van Israëls profeten wor-den visioenen genoemd. Zij schetsen een beeld van de toekomst, zoals God die voor ogen heeft. Zo wordt er gesproken over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde en het hemelse Je-ruzalem.… allemaal beelden voor een verrassende toekomst met God. De Psalmen bezingen zeer verschillende menselijke ervaringen, gevoelens en emoties. In het Evangelie horen wij verhalen over Jezus. Hij gaf veel men-sen weer perspectief voor de toekomst.

Page 4: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

4 Contactblad voor de

Underweis

Jezus koos de kant van de armen en zwakken in de samenleving. Hij hielp mensen om weer vrijheid, ruimte en geluk te vinden. Jezus heeft als geen ander van Gods onvoorwaardelijke liefde voor elk mensenkind getuigd. Hij gaf zelfs Zijn leven voor ons als een bewijs voor Zijn liefde tot het uiterste toe.De bijbelse geloofsverhalen kunnen nog steeds belangrijke wegwijzers voor ons zijn. Het zijn verhalen voor onderweg! Door oude woorden en ‘ver-halen uit geloof geboren’ worden we geïnspireerd, bemoedigd en toegerust voor onze persoonlijke levensweg. We kunnen ons in bepaalde situaties her-kennen of ons met belangrijke mannen en vrouwen uit het verleden identifice-ren. Er wordt over God verteld en hoe mensen met vallen en opstaan de weg van het geloof zijn gegaan We horen hoe mensen van alle tijden de Eeuwige in hun bestaan hebben ervaren.En ook wij mogen op die weg verder gaan, want ook wij zijn slechts een ‘schakel in de keten’. Maar gaandeweg ontdekken we hoe nauw de verhalen van ons geloof en ons persoonlijk levensverhaal met elkaar verweven zijn…. hoe God ons nabij komt in Zijn Woord en in Zijn verhaal met mensen.De Bijbel geeft ons geen antwoorden op alle levensvragen en ook geen kant en klare oplossingen voor al onze problemen.

“Er is geen stem aan onze zijde,die ons zegt hoe het moet.Wel Eén die roept door alle tijden: “Ga verder, het komt goed!”

Geloven is in eerste instantie iets van horen zeggen, van aandachtig luisteren naar verhalen die zorgvuldig van gene-ratie op generatie zijn overgeleverd. De Bijbelse boodschap is niet in strakke

leerstellingen te vatten maar wordt in talrijke verhalen verkondigd, verhalen die ons steeds opnieuw kunnen raken en inspireren.

Maar hebben we in deze tijd van ra-zendsnelle media en informatiebron-nen nog de behoefte en het geduld om naar verhalen uit een ver verleden te luisteren? Zouden zorgelijke ontwikke-lingen in kerk en samenleving ermee te maken kunnen hebben dat de verhalen over God minder verteld en gehoord worden?In onze gemeente willen we in het nieuwe seizoen extra aandacht beste-den aan het luisteren naar verhalen uit de Schrift. In leerhuisavonden en gesprekskringen verbinden we het grote verhaal van God met ons eigen levensverhaal.Het verhaal gaat door! Laten we opnieuw naar de betekenis van de Bijbelse verhalen zoeken om ons geloof te voeden en ruimte te scheppen voor God en Zijn Woord.Ik wens ons allen daarvoor veel inspi-ratie en vooral vreugde toe!

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 5: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKEOpp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne, voor de allerkleinsten

Knd: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833.

16 september 9.30 uur Ds. R. WollenbergVredeszondag.Bevestiging ambtsdragersCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Vredeswerk.Oppas: Sjoukje en Daniëlle.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. v/d Berg.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

23 septemberi 9.30 uur Ds. R. WollenbergStartzondagCollecte: Jeugdraad.Deurcollecte: JOP – jeugdzondag.Oppas: Mirjam en Nanneke.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. Strooisma.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

30 september 9.30 uur

19.00 uur

Ds. R. Wollenberg, m.m.v. Euphonia.Collecte: diaconie en kerk.Oppas: Folkert en Anna Hooghiemster.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: K. v/d Schaaf.Auto: J. de Vos, tel. 650628.

LeppehiemMw. S. BoukemaCollecte: Raad van Kerken.

Page 6: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

6 Contactblad voor de

Underweis

07 oktober

Koffiedrinken

9.30 uur Ds. C. v/d Woude, Beetsterzwaag.Collecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Kerk en Israël. Oppas: Francis en Petra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: S. Kroes.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

14 oktober 9.30 uur Ds. R. WollenbergKind, school en gezinsdienst.Collecte: Jeugdraad.Oppas: Sjoukje en Jeltje Hoekstra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: J. Schilstra.Auto: Tj. v/d Heide, tel. 651462.

21 oktober 9.30 uur Ds. R. Wollenberg, m.m.v. de cantorij.Collecte: Kerk in Actie – Werelddiaconaat.Oppas: Jetske en Jantsje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

VOORUITBLIK

Vooruitblik op de erediensten van 16 september t/m 21 oktober

2012

16 SEPTEMBER-

13e zondag van de zomer

Bevestiging en afscheid ambtsdragers

Liturgische kleur: rood

Schriftlezingen: Haggai 2: 1 -5

Collecte: VredesweekKerk in Actie zet zich samen met IKV Pax Christi in voor de vrede. Ver weg en dichtbij worden projecten ondersteund, die zich sterk maken voor het verbe-teren van verstoorde relaties en het bijstaan van mensen in noodsituaties.Jaarlijks tijdens de vredesweek komen Kerk in Actie en IKV Pax Christi samen

in actie.

Page 7: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

23 SEPTEMBER

Startzondag.

Thema : “Geloof, Hoop en Liefde”We volgen het thema dat vanuit de landelijke kerk voor de startzondag wordt aangereikt.

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Psalm 146 1 Joh. 4

Collecte: JOP – jeugdzondagDe toekomst van de kerk betekent: investeren in de jeugd en haar begelei-ders. Als start van het nieuwe seizoen wil JOP, de jeugdorganisatie van de kerk, initiatieven van jonge mensen stimuleren, faciliteren en zichtbaar maken voor anderen.

30 SEPTEMBER

Tweede zondag van de herfst

M.m.v. het koor ‘Euphonia’ o.l.v. Klaske Deinum

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Numeri 11: 24-29 Marcus 9: 38-50

7 OKTOBER

Derde zondag van de herfst

Israëlzondag

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Mal. 2: 10-16 Marcus 10: 1-16

Collecte: IsraëlzondagDe eerste zondag van oktober staat sinds jaar en dag in het teken van de relatie tussen onze Protestantse Kerken het volk Israël zoals dat in de Bijbel beschreven staat. De Protestantse Kerk investeert in ontmoetingen zowel tus-sen Palestijnen en Joden in Israël als tussen predikanten uit Nederland en mensen in Israël. Activiteiten om meerbegrip te creëren. Daarnaast onder-steunt de kerk verzoeningsprojecten.

14 OKTOBER

Kerk – School – GezinsdienstDeze bijzondere dienst wordt samen met het team van de Ds. Hasperschool voorbereid.

21 OKTOBER

Vijfde zondag van de herfst

25 jarig jubileum van onze cantorij

Liturgische kleur: wit

Schriftlezingen: Jes. 29: 18-24 Marcus 10: 32-45

Collecte: Werelddiaconaat.Sudan, voor velen van ons bekend via het nieuws als een land geteisterd door conflictsituaties. Een land waarin een fragiele vrede heerst. Juist in dat land wil Kerk in Actie hulp bieden, daar waar geen helper is. Via christelijke part-ners werkt Kerk in Actie in Zuid-Sudan aan een betere voedselvoorzie-ning en wordt er gewerkt aan democratisering.

Page 8: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

8 Contactblad voor de

Underweis

SCHRIFTLEZINGEN IN DE DIENST

Ook in het nieuwe seizoen willen we weer zoveel mogelijk mensen bij de liturgie van de eredienst betrekken. Als u ook af en toe een schriftlezing wilt doen dan bent u van harte welkom in ons lectorengroepje. Op maandag 8 oktober komen we om 19.30 uur in de Lantearne samen om het nieuwe rooster in te vullen. U kunt zich ook via e-mail / telefoon bij mij aanmelden en geschikte data aan mij doorgeven.

Ds. Reinhart Wollenberg

.een interessant seizoen te worden met allerlei acties rondom kerk, geloof en maatschappij. Maar dat zullen we zelf mee moeten bewerkstelligen en niet aan de ander overlaten. Vele stenen maken op haar of zijn tijd het gebouw. Daarom staan de activiteiten van de kerk nooit stil. Ook in de vakantiepe-riode, al is het op een lager pitje, zijn er belevenissen in en rondom de kerk.Kerkdiensten met allerlei typen predi-kanten, bezoek van onze Hongaarse vrienden uit Tiszainoka, de kerk is open voor een ieder de hele zomer, met daarin een iconenexpositie.Doopdiensten, huwelijksinzegeningen en begrafenissen zijn zaken die vorm geven aan ons leven. De kerk in het hart van ons dorp leeft het hele jaar door. Wat een parel bezitten de kerk- leden. Kom en doe volop mee het komende seizoen.

De verkiezingen van ons parlement zijn net voorbij als u dit stukje leest. Jammer zo in de zomer, wat hadden we kunnen debatteren. Kerk en Staat ge-scheiden? Het is altijd een haat / liefde verhouding geweest in de geschiedenis lijkt mij. Ook in onze tijd, waar weinig mensen nog interesse hebben in de politiek, zijn en blijven we verantwoor-delijk welk parlement we stemmen. “Samen kunnen we meer…”heb ik dat niet ergens gelezen? Laten we elkaar stimuleren in activiteit. Zondagmor-gen, 23 september, is weer de start van het nieuwe seizoenswerk binnen en buiten onze kerk. U, jij bent er toch ook? De kerkenraad wenst allen een goede start van de vele activiteiten de komende tijd.

Groeten uit de kerkenraad.Joh. Terpstra.

UIT DE KERKENRAAD

De vakanties zijn weer voorbij en velen hebben hun werk of de dagelijkse ta-ken weer opgepakt. Vaak zijn het foto’s of filmpjes die ons nog herinneren aan de vakantie 2012. Hopelijk zijn we uit-gerust en hebben we tijd gehad om te genieten. Misschien dingen onderweg tegen gekomen die ons verwonderden of indruk maakten. En nu weer over tot de orde van de dag? Soms eindeloos hetzelfde straatje bewandelen zodat het uitzicht saai en moedeloos wordt.Dat zou kunnen veranderen als je bereid bent om tijd te besteden aan mensen en organisaties om je heen.

Nieuwe inzichten ontdekken, je gekend voelen en actief meedoen geven vaak een stuk nieuwe energie en plezier aan je leven.

Als lid van de kerk ben je hier eigenlijk al aan begonnen. Alleen is de vraag hoe actief wil je meedoen. We kunnen met z’n allen er weer tegenaan. Mij lijkt het

Page 9: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

WISSELING KERKENRAADS-LEDEN

September is weer de maand dat er wisseling is binnen de kerkenraad. Helaas is het nog niet gelukt om de pastorale raad weer volledig aan te vullen. De zoektocht naar nieuwe ker-kenraadsleden gaat deze herfst door. We zijn echter blij dat er gemeentele-den zijn die de taak als kerkenraadslid hebben aanvaard.Dhr. H. Akkerman als kerkrentmeester, dhr. en mw. Bax als jeugdouderlingen en mw. A. Terpstra als diaken. We wensen hen vanaf deze plek een fijne en inspirerende periode in de kerken-raad. We zijn dankbaar voor een ker-kenraad met zoveel jeugdige leden. Zondag 16 september zullen ze in een feestelijke dienst bevestigd worden als kerkenraadslid. Mocht u denken: ik zou eigenlijk ook best een periode willen meedraaien, meld u dan aan bij de voorzitter van de kerkenraad, tel 652507.

Er gaan echter ook weer een aantal leden de kerkenraad verlaten. Dhr. S. Kroes als kerkrentmeester, Mw. B. Nijdam en mw. T. ten Hoor als ouder-lingen. Mw. M. v.d. Heide als jeugdou-derling. Mw. Fr. v.d. Meulen en dhr. J.A. Schepers als diaken. Namens de gemeenteleden wil ik deze personen hartelijk bedanken voor het werk wat ze gedaan hebben binnen onze kerk.

Op zondagmorgen 16 september zul-len we in de dienst afscheid van hen nemen als kerkenraadslid. U kunt hen dan persoonlijk de hand schudden.Verder zullen mw. M. v.d. Meer, mw. Tr. Broers , dhr. J. Terpstra en dhr. A. v.d. Berg hun taak voorlopig voortzetten.

Ook deze personen dank voor hun doorzettende instelling.U kunt al deze kerkenraadsleden extra steunen door gewoon aanwezig te zijn op zondagmorgen 16 september.

Namens de kerkenraad.Joh. Terpstra.

28 OKTOBER BIJBELZONDAG

Vroeger vond op de lagere school, in elk geval op de school met den Bijbel en op maandagmorgen de overhoring plaats van de Psalm die uit het hoofd geleerd moest worden en prijkte daar-voor een cijfer, een voldoende of soms ook een onvoldoende in je rapport als je die met de schoolvakantie naar huis mocht meenemen.

Het is ook een gegeven dat in moeilijke tijden velen een uit het hoofd geleerde Psalm op papier hebben gezet.

In het kader van de campagne “wees wijs met de Bijbel” van het NBG het volgende:We willen u vragen om na te denken om zelf een Psalm te schrijven.Wie van u durft zijn gevoelens op papier te zetten om de 151e Psalm te schrijven?Er staan 150 voorbeelden in uw BijbelMogelijk kunnen we ook een groep vor-men om deze Psalm te maken.Mogelijk kan op de Bijbelzondag op 28 oktober a.s daarover en daaruit worden gepreekt.

Schroom niet uw reacties te sturen naar de werkgroep van het NBG:

Petra Adema

Page 10: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

10 Contactblad voor de

Underweis

UIT DE GEMEENTE

De vakantie is voorbij, wat betekent, dat we weer aan onze werkzaamheden beginnen.Hopelijk zijn we goed bijgetankt, zodat we er weer met frisse moed tegen aan kunnen gaan.Ook het nieuwe kerkelijk seizoen gaat weer beginnen.

Tijdens de maand dat Op Weg niet ver-schenen is, zijn er binnen de gemeente enkele gebeurtenissen geweest. Dit betreft:

Op 6 juli is mw. Hennie Zijlstra-Vel-dema overleden op de leeftijd van 92 jaar. 11 juli is in de gedenkdienst in de Terptsjerke afscheid van haar genomen. Wij wensen de naasten die achterblijven, alle kracht toe voor dit heengaan van hun moeder en beppe.

Op 28 augustus is dhr. Jan Boersma overleden op de leeftijd van 86 jaar. De afscheidsdienst ter nagedachtenis aan Jan Boersma is op 31 augustus in de Terptsjerke gehouden. Wij wensen de achterblijvende echtgenote en kinde-ren/kleinkinderen veel kracht toe met dit heengaan.

In de kerkdienst van 1 juli hebben we als gemeente de doop van Rutmer Abma kunnen vieren. Rutmer is de zoon van Annemarie Terpstra en Erik Abma. Wij wensen hen veel ge-lukkige jaren toe.

Op 20 juli zijn in de Terptsjerke Karst Breeuwsma en Daniёlle Dijkshoorn kerkelijk getrouwd. De vader van Da-niёlle heeft deze dienst geleid en de trouwplechtigheid voltrokken. Heel veel geluk in de toekomst toegewenst aan dit jonge paar.

Jan Jetze van der Meulen heeft een korte ziekenhuisopname gehad, maar is inmiddels weer hersteld. Wij wensen hem en zijn gezin alle goeds toe.

Mw. Betty Kars-Postma moest, samen met haar man, haar vakantie onderbreken wegens een ziekenhuis opname. Wij wensen haar en haar man alle sterkte en een voorspoedig herstel toe.

Wij hebben ook weer kennis kunnen maken met onze vrienden van de part-nergemeente uit Tiszainoka die hier op bezoek waren.

De groep Akkrum4Oeganda heeft zich in Oeganda nuttig gemaakt door praktisch werk en hulp te bieden. Wij hebben hen kunnen volgen via internet. De reisverslagen waren daar vermeld. Uiteraard verwachten we nog een mon-deling verslag van de dames en heren in onze kerkdienst of bij een andere gelegenheid. Wij horen het graag en zijn erg benieuwd.

We denken ook aan hen die we niet bij name kunnen noemen, omdat we met hun situatie niet bekend zijn. Ook hen bidden we Gods kracht en troost toe. Laten we als gemeente ons bij hen be-trokken voelen.

Laten we als individu en als gemeen-te ons bewust zijn van de dingen, die in onderstaand gedicht worden beschreven:

Geluk zit niet in grote dingen,want, kijk ik heel goed om me heen,dan zijn het meer de kleinighedenwaaraan ik mijn geluk ontleen...

Namens de Pastorale RaadHeerke Willemsma

Page 11: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

In M

em

oria

m

Hendrikje Zijlstra Veldema

Op 6 juli is overleden mw. Hendrikje Zijlstra-Veldema, Leppehiem, Hoy-temastrjitte 17, op de gezegende leeftijd van 92 jaar. Zij werd in Holwerd geboren, groeide op in Driesum en woonde na het huwelijk met haar man in Hallum. In 1966 verhuisde het gezin naar Akkrum, waar mw. Zijlstra altijd met veel plezier gewoond en gewerkt heeft.Zij was een zorgzame mem, beppe en oerbeppe, die veel voor mensen om haar heen betekend heeft. Mw. Zijlstra was actief in de bejaarden-zorg, ze hield van muziek en het contact met andere mensen. Na haar pensionering was fietsen haar grote hobby. Heel nauwkeurig hield zij de gegevens over de verschillende fietstochten ook bij.De laatste jaren werd zij liefdevol in Leppehiem verzorgd, waar zij het goed had. Ze nam deel aan vele activiteiten en georganiseerde reizen. Bezoek stelde ze erg op prijs als “een grote verrassing”.Mw. Zijlstra was ook nauw betrokken bij onze kerkelijke gemeente. Zolang het mogelijk was bezocht zij de erediensten in de Terptsjerke en later in Leppehiem. Zij genoot van de maandelijkse zangmiddagen en hield zeer van de vertrouwde liederen van ons geloof. Hennie Zijlstra praatte open over haar geloof, dat voor haar alles te maken had met gevoel, overgave en vertrouwen.Het geloof was een grote steun en houvast in haar leven , vooral in moei-lijke tijden en ook op het moment dat zij haar leven steeds meer moest loslaten. Zij vertrouwde erop dat God ook aan gene zijde op haar wacht en dat ze veilig in Jezus’ armen geborgen is. Regelmatig haalde zij ook haar geliefde gedicht aan: “De horizon komt dichter bij”… prachtige woor-den vol vertrouwen en hoop, die veel voor mw. Zijlstra hebben betekend.Tijdens de dankdienst voor haar leven hebben we woorden van de apostel Paulus over de liefde gelezen, een liefde die nooit vergaat.Wij mogen mw. Zijlstra nu geborgen weten in de onvoorwaardelijke liefde van onze God.Haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en allen die Hendrikje Zijlstra moeten missen, wensen we Gods liefdevolle nabijheid toe.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 12: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

12 Contactblad voor de

Underweis

In M

em

oria

m

Jan Boersma

“Oft wy no libje of stjerre, wy binne de Hear sines” (Rom. 14:8b)

Op 28 augustus is overleden, dhr. Jan Boersma, Leppehiem, Hoytema- strjitte 20, op de leeftijd van 86 jaar. Hij is geboren en getogen in Akkrum. Vele jaren woonde hij op de Mounedyk en de laatste jaren werd hij samen met zijn vrouw in Leppehiem verzorgd.Jan Boersma was een zorgzame en belangstellende man, heit en pake. Hij had twee grote hobby’s: het voetballen en de kleinkinderen. Hij was zeer geïnteresseerd in de verschillende activiteiten en bezigheden van de pakesizzers.Jan Boersma was een zeer gelovige man die zijn hele levensweg samen met God is gegaan. Hij had veel steun aan het geloof, maar soms was het ook een grote worsteling voor hem en werd zijn vertrouwen zwaar beproefd. Met name de vreselijke gebeurtenissen in de oorlog, zijn doof-heid en het vroege overlijden van zijn eerste vrouw, hebben hem niet meer losgelaten. Er waren diepe wonden die nooit meer helemaal konden helen. En dan was er natuurlijk de vraag naar de plaats van God in dit alles en het niet ophoudende “Waarom?”Toch hield hij tot het eind van zijn leven een rotsvast vertrouwen vast en is hij heel vredig overgegaan naar Gods eeuwigheid. Zijn krachten waren op en verder leven kon niet meer.Het vertrouwen dat Jezus voor onze zonden gestorven is, was voor hem de kern van het geloof en ook de kern van elke verkondiging. “De rekkening is betelle” zei Jan Boersma heel overtuigd. Tijdens de herdenkingsdienst in de Terptsjerke hebben we woorden van de evangelist Johannes gele-zen. “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven hebbe”Jan Boersma heeft nu deel aan dat eeuwige leven bij God. Wij moeten hem loslaten, maar mogen hem geborgen weten in de nabijheid en vrede van de Heer.Want of wij leven of sterven, wij zijn van de Heer. Aan hem behoren we toe.Moge dat vertrouwen en bron van kracht zijn voor zijn vrouw Saakje, zijn kinderen, kleinkinderen en allen die Jan Boersma moeten missen.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 13: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

EFKES FOARSTELLE?

De ZWO commissie bestaat op dit moment uit de volgende personen: Wim Minnaard (voorzitter) Gerrie Bouwer (secretaris) Hielke v/d Gaast (penning-meester) en de commissieleden Antsje v/d Gaast, Francis Terwisscha van Scheltinga, Dirk Riemersma en Tsjebbe Andringa.

Tot onze taak behoort onder andere u te informeren over de activiteiten op het terrein van Zending – Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking, om uw betrokkenheid bij dit belangrijke werk levend te houden. Wij krijgen onze informatie van de organisatie Kerk In Actie (de organisatie van de geza-menlijke kerken voor onder andere missionair en diaconaal werk). De afgelopen jaren besteedden we extra aandacht aan ons “Bolivia project”. De gemeente van de P.G. Akkrum heeft toegezegd bij te dragen aan Kerk In Actie. Graag rekenen we ook het komende jaar weer op uw betrokkenheid.

WERELDDIACONAAT ZONDAG 14 OKTOBER

Ik kan naar school Kinderen, tieners en enkele jongvolwassenen in de schaduw van een boom. Het beeld van een gewone basisschoolklas in Zuid-Sudan. Het land is sinds 2011 zelfstandig, maar de jarenlange oorlog heeft diepe sporen nagelaten. Alles moet opnieuw worden opgebouwd: huizen, landbouw en infrastructuur, gezondheidszorg. En ook het onderwijs.

Onderwijs De Episcopale Kerk werkt hard aan de wederopbouw van het onderwijs. Er moeten nieuwe schoolgebouwen komen, met schoolbanken en lesmaterialen. En de kwaliteit van het onderwijs vraagt veel aandacht. Veel leraren zijn on-voldoende opgeleid, maar dankzij de Episcopale Kerk worden zij bijgeschoold.

Meisjes naar school De kerk wil bovendien meer meisjes stimuleren om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door de kosten voor onderwijs te minimaliseren en een schone school aan te bieden. Dat is zeker belangrijk voor de meisjes, tijdens hun menstruatie. Veel meisjes blijven thuis als ze ongesteld zijn en maken daar-om zelfs hun opleiding niet af. De kerk gaat met ouders daarover in gesprek en voorziet in maandverband en hygiënische toiletruimtes.

Help mee! Kerk in Actie steunt dit veelzijdige werk van de Episcopale Kerk en ande-re partnerorganisaties in Zuid-Sudan van harte, zodat het land opgebouwd kan worden en kinderen een goede toekomst tegemoet gaan. Helpt u mee? Steun dan met uw gift via de collecte of bankrekening 348318995 t.n.v. ZWO

Page 14: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

14 Contactblad voor de

Underweis

VERSLAG BOLIVIA

Op zondag 4 november is er een bijzondere dienst. Ds. Tiny v/d Schaaf gaat in deze dienst voor en haar tante Siemie v/d Schaaf uit Joure zal verslag doen van haar reis naar Bolivia in mei 2012. In een korte nabeschouwing vertelde ze ons eerder: het is gek maar als je eenmaal thuis bent zit je ook zo weer in het ritme van alle dag. Maar dat betekent niet dat je je reis vergeten bent, zeer zeker niet. Wat hebben we genoten, geweldig. Ook heb ik de Bolivianen wel gemist en ik mis ze eigenlijk nog wel. Op school wordt er veel naar gevraagd, ik heb een poster opgehangen in de klas en ik ga er op school nog meer mee doen, zoals bijv. lessen geven in de andere groepen en het is inderdaad erg leuk dat Tiny komt preken op 4 november.

Groet, Siemie

ZENDING EN WERELDDIACONAAT

Opbrengst en besteding Giro 555De Giro 555-actie ‘Help slachtoffers aardbeving Haïti’ in 2010 bracht 111 miljoen euro op. Deze opbrengst werd verdeeld onder de vijftien organisa-ties die aan de actie meededen. De SHO-deelnemers aan de Haïti-actie zijn: Cordaid Mensen in Nood, ICCO en Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, World Vision, Dorcas, Plan Nederland, Care Nederland, Habitat for Humanity, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Leger des Heils.

In totaal is door de vijftien deelnemende organisaties tot nu toe 85 miljoen euro besteed aan hulp in Haïti. Elf SHO-deelnemers zetten de resterende actie-opbrengst van 26 miljoen euro volgens afspraak tot uiterlijk eind 2014 in voor onder meer het bouwen en repareren van huizen en het herstel van watervoorzieningen. Ook voeren zij projecten uit om de werkgelegenheid te stimuleren en het onderwijs te verbeteren. Vier organisaties ronden nu af. Zij hielpen onder meer 250.000 mensen met voedsel, 40.000 mensen met veili-ge huisvesting, 25.000 mensen met medische hulp en 7.000 mensen met het weer opstarten van werk. Helaas was en is Haïti een heel arm land. Projecten die duurzaam bijdragen aan de wederopbouw van het land blijven hard nodig. Daarom wordt een deel van de actieopbrengst daar ook de komende jaren nog aan besteed.De ZWO commissie wil een bijdrage leveren aan een eerlijker verdeling van de welvaart en is op zoek naar versterking. Lijkt het u leuk, zinvol, belangrijk etc. om op dit terrein een bijdrage te leveren, dan kunt u contact met ons opnemen via bovenstaande commissieleden of via email:[email protected]

Page 15: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Startzondag 23 september 2012.

Zondag 23 september a.s. is het weer zover:

onze jaarlijkse start van een actief kerkelijk jaar!!!

De jeugdraad nodigt u van harte uit om er ook

dit jaar weer massaal bij aanwezig te zijn.

U bent welkom om 9.30 uur in de Terptsjerke !

Het thema van dit jaar is een samenvatting van de thema’s

van de afgelopen jaren :

“Geloof, Hoop en Liefde”.

Het programma van dit jaar is een interactieve

kerkdienst met als afsluiting een gezellig samenzijn

in de Lantearne.

We zien jullie graag in de kerk op

zondag 23 september a.s.

Groeten de Jeugdraad.

Page 16: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

16 Contactblad voor de

Underweis

JUBILEUM CANTORIJ

Het was september 1987: Alie van Veldhuizen woonde nog maar kort in Akkrum en plaatste een oproep in “Op Weg” met de vraag of er belangstelling was voor een Cantorij. Zij deed daarbij uit de doeken welke taak en functie een Cantorij heeft in de eredienst. Lang-zamerhand vormde zich een groepje enthousiastelingen en zo werd de Can-torij geboren. Sindsdien zijn er heel wat mensen geweest die zich hierbij aansloten, sommigen vertrokken weer, anderen moesten afhaken wegens ver-huizing, maar er bleef een flinke groep bestaan. Helaas hebben we ook door overlijden mensen moeten missen. Dit 25-jarig jubileum willen we vieren in de kerkdienst op zondag 21 oktober a.s. We hopen er met elkaar een feestelijke dienst van te maken.

GESPREKSGROEP 50+

In het komende seizoen gaat ook de gespreksgroep 50+ weer van start.Naar elkaar luisteren en samen in gesprek gaan is leerzaam en schept een goede band onderling. Interesse om ook mee te denken en te praten over diverse onderwerpen die mensen raken?Kom eens langs en proef de sfeer.U bent van harte welkom op:

Datum:Donderdag 18 oktober a.s.Tijd: 09.30 uurPlaats: It Hiemsté 2

Namens de 50+P. van der Heide-Ekema

It Hiemsté 2Tel: 651462

MANNENPRAATCAFÉ

Na de startzondag beginnen aller-lei activiteiten weer; zo ook het mannenpraatcafé.Elke eerste vrijdag van de maand ko-men we bij elkaar in de Lantearne.Voor de 1e keer dus op 5 oktober a.s. We beginnen om 20.00 uur.Wat we doen? Och, zo’n beetje wat onze hand en verstand ons ingeeft om te doen: we nemen vaak het laatste nieuws even door, we discussiëren overeen ‘hot item’ (binnen of buiten de kerk) of over iets dat iemand is opgevallen of dwars zit. Dus geen vaste agenda, maar open en vrijuit praten.Dit alles onder het genot van een ‘bak-kie’ en later een hapje en een drankje.Ben je man (het enige selectiecriteri-um) kom dan ook. Van harte welkom!Graag tot ziens op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur in de Lantearne.

Cor OosterhoffAris Hardeman

PASSAGE

De eerste samenkomst van dit seizoen is op woensdag 26 september.Spreker is burgemeester B. Bilker van Kollumerland. Hij zal een 2e lezing over “de Nassau’s” houden.Vanavond zijn onze mannen, net als bij de 1e lezing van dhr. Bilker, ook weer van harte welkom!De avond begint zoals gewoonlijk om 19.45 uur en wordt gehouden in de Lantearne in Akkrum.Ook zijn gasten van harte welkom!

Namens het bestuur,S. Cnossen-Riedstra

Page 17: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

17Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

BEDANKT VOOR UW STEUN AAN TANZANIA

Hartelijk dank voor uw belangstelling en bijdrage aan het vrijwilligerswerk in Tanzania.Op de foto ziet u één van de door onze groep gebouwde nieuwe woningen die mede door uw bijdrage zijn gerealiseerd.

Groetjes van:Elbrich, Julia, Myrthe en Nynke.

Voor reisverslagen/foto’s zie ook :www.worldservants.nlonder project TA112

BELANGRIJK REGENBOOG CLUB NIEUWS!!

Hallo (aanstaande) Regenbogers!De zomervakantie is weer voorbij en dat betekent dat de start van de regenboog-clubs weer voor de deur staat. Voor wie het nog niet weet: De Regenboogclub is een knutselclub voor jongens en meiden van groep 5 t/m groep 8. Van september tot april knutselen we elke week een uurtje van 19.00 tot 20.00 uur en we sluiten het seizoen af met een fantastisch clubkamp.We zijn gewend om met de clubs te beginnen in de week na de startzondag, die dit jaar op 23 september is. De clubs beginnen dus in de week van 24 september. Op het moment van dit schrijven is nog niet helemaal bekend welke leiders er bij welke clubavond zullen zijn, maar de indeling van de groepen is net zoals andere jaren:

Maandagavond : meiden van groep 5 en 6.Dinsdagavond : meiden van groep 7 en 8.Woensdagavond : jongens van groep 7 en 8.Donderdagavond : jongens van groep 5 en 6.

We hopen jullie weer in grote getale te mogen begroeten!

Namens de leiding regenboogclub,Robert en Mirjam Blaakmeer

tel: 0566-651931e-mail: [email protected]

Page 18: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

18 Contactblad voor de

Underweis

JEUGDKRANT EN JEUGDWERK COLLECTE

Dit jaar willen we een jarenlange tradi-tie van de jeugdraad weer in ere her-stellen… Dat is het samenstellen van een jeugdkrant!In deze krant vinden jullie allerlei informatie over het jeugdwerk in de Terptsjerke. Denk aan verslagen van de clubkamps, clubindeling, program-ma jeugdactiviteiten in 2012-2013 etc.Net als eerdere jaren wordt deze uit-gedeeld door de jeugd en wanneer zij deze bij u komen brengen vragen zij naar een (kleine) bijdrage voor de kos-ten van al het jeugdwerk.We organiseren deze collecte dit jaar op vrijdag 5 oktober a.s. Vanaf een uur of 18.30 uur kunt u ons verwachten. Verzamel dus al uw klein-geld en kijk uit naar de jeugdkrant!Tot dan!

Groeten van de jeugdraad

BERICHT VAN DE CJV

Ook in deze eerste editie van het nieu-we seizoen willen wij van ons laten horen. Voor allerlei verenigingen in het dorp begint er weer een nieuw seizoen, zo ook voor de CJV. Het bestuur is al-weer druk in de weer geweest met het bedenken van allerlei activiteiten die ons de komende tijd bezig gaan hou-den. Een overzicht hiervan zullen wij in de komende “Op Weg’ plaatsen, zodat u een idee kunt krijgen van al onze bezigheden.Op vrijdag 28 september 2012 zullen wij het seizoen officieel beginnen met een thema-avond. Hiervoor zullen alle leden van onze gemeente die 16 jaar of ouder zijn worden uitgenodigd. Ver-dere informatie wordt vermeld op de uitnodiging.

Wij hopen dat we er met de hele groep weer een gezellig seizoen van kunnen maken en dat we opnieuw wat kunnen betekenen voor de gemeente.We houden u via de “Op Weg” op de hoogte van al onze activiteiten.

OEGANDA: EEN WERELD VAN VERSCHIL

Wat een verschil zit er tussen Oeganda en Nederland. Uitersten op vele fronten. Het arme en rommelige Oeganda versus het overgeorganiseerde Nederland met veel uiterlijk vertoon. Leven bij de dag versus je druk maken over je pensioen. Het enorme verschil is direct zichtbaar op straat en wordt ook steeds duidelijk in de contacten met mensen.

Wat een verschil waar je wordt geboren. Kinderen in Nederland hoeven zich over het algemeen niet druk te maken om de basisbehoeften in het leven en hebben

Page 19: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

19Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

doorgaans als grootste zorg de hoogte van het beltegoed op hun mobiele tele-foon. Maar als je geboren wordt in Oeganda, je ouders op jonge leeftijd sterven aan aids en jezelf hoogstwaarschijnlijk ook HIV-besmet bent, dan heb je wel wat anders aan je hoofd. Dan heb je iemand nodig die voor je zorgt en gaat het er om of je vandaag wel eten krijgt. Om dit soort (kans)arme kinderen toch de kans te geven om iets van hun toekomst te maken, wordt er gratis onderwijs aangebo-den bij het Children’s Sure House in Kiwangala en wordt er naar dit soort mensen omgezien. Mensen als Moses Kiwala die dit project leidt en zijn vrouw Justine hebben met hun inzet grote indruk op ons gemaakt. Een hele gemeenschap is afhankelijk van hun initiatieven en naastenliefde.

In de weken dat wij hier zijn geweest hebben we samen met lokale bouwvakkers een schoolgebouw helemaal opgeknapt. Een gebouw dat zeker voor onze begrip-pen totaal onder de maat was. Gaten in de vloer en de muren van de klaslokalen, een afbrokkelende fundering als gevolg van regenwater en een buitenkant die ook wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Toen we klaar waren stond er weer een gebouw waar met goed fatsoen les kan worden gegeven. Ook de lerarenkamer en de bibliotheek hebben we even goed onderhanden genomen en ‘gereorgani-seerd’. Opruimen en organiseren zijn niet de voornaamste eigenschappen van de doorsnee Oegandees.

Met het extra geld dat we mee hadden gekregen van o.a. de kerk en de kerst-marktcommissie zijn schoolboeken gekocht. Men was hier ontzettend blij mee. Voor goed onderwijs zijn een aantal zaken van belang. Naast goed onderwijzend personeel zijn een goed gebouw en goede boeken belangrijke randvoorwaarden. Het was fijn om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

’s Ochtends waren we samen met de bouwvakkers en zo nu en dan met onder-steuning van de schoolkinderen aan het cement maken, pleisteren en schilderen. Als je het schoolplein op kwam lopen, riepen de kinderen vrolijk ‘mzungu, mzun-gu!’ dat ‘blanke’ betekent en pakten je direct bij de hand, vroegen naar je naam en probeerden deze na te zeggen. Hierdoor ontstonden er bijzondere contacten met kinderen en hadden velen al gauw speciale vriendschappen.

Page 20: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

20 Contactblad voor de

Underweis

’s Middags ondernamen we sociale activiteiten met de kinderen van de school. Een lesje geven, knutselactiviteiten, een sport- en spelmiddag organiseren en weeskinderen thuis bezoeken. Dit laatste was een erg indrukwekkende ervaring. Dan blijkt dat dat aardige meisje dat de hele tijd naar je toe komt en zo lief naar je lacht in een armzalig hutje leeft, haar ouders gestorven zijn aan aids, haar grootmoeder voor haar en nog 5 of 6 kinderen zorgt door grond om te spitten op het land en ze amper genoeg te eten hebben of een droog dak boven het hoofd. Dan krijgen wereldproblemen ineens een gezicht…

Het is dan mooi om te zien wat zoiets met onze eigen jeugd doet en hoe typisch Nederlandse, materialistisch ingestelde pubers in korte tijd kunnen veranderen in hardwerkende, sociaal bewogen jonge mensen die maar al te goed beseffen hoe goed zij het thuis hebben. Als bij het bezoeken van een weesgezin zij na het uitdelen van ‘luxe’ producten als zout, zeep en lampolie toe zijn aan het uitdelen van speelgoed en kleren die zijn meegebracht uit Nederland en daarbij blijkt dat er voor de oudste kinderen geen passende kleren zijn, trekken een aantal jongeren spontaan het eigen shirt uit en geven dit cadeau. Dit zijn ontroerende momenten.

Dit gold ook voor het verhaal van de 18-jarige leraar Joseph, die direct nadat hij zelf klaar was met de middelbare school als vrijwilliger voor de klas is komen te

staan om zo iets terug te doen voor de school en in de hoop dat er door Moses geld kan worden gevonden om hem te kunnen laten studeren. Deze Joseph raakte goed bevriend met Jens en Rick, de beide jongens uit onze groep vanwege hun gezamenlijke liefde voor voetbal. Nadat ze na een ritje bij Joseph ach-ter op de boda boda (brommer) van Moses bij hem thuis kwamen, bleek dat deze thuis ook erg armoedig leeft met zijn ouders en jongere broers en zussen. Bovendien bleek dat Joseph een uur moest lopen naar school en ’s avonds de omgekeerde weg. Naast studeren was zijn grootste wens dan ook een fiets. Na een jaar had hij met zijn ei-gen koffieplantjes al 20 euro verdiend. Een goede fiets kost echter wel 60 euro. Toen de jongens terug kwamen in het gastenverblijf begonnen ze direct een geldinzameling en was het resterende bedrag al snel gevonden vanuit het eigen zakgeld van de deelnemers. Met als resultaat dat Joseph totaal overdon-derd huiswaarts ging.

Page 21: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

21Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Dit soort momenten doen je beseffen dat het zoveel mooier is te geven en andere mensen gelukkig te maken dan jezelf verder te verrijken met zaken die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Een vraag aan Justine, die wel eens in Nederland was geweest, wat zij één van de meest opvallende zaken in ons land vond, leverde ook dat antwoord op. De vele overbodige zaken die wij in huis hebben staan…

Ook zaken als stromend water, elektriciteit en een toiletpot zijn voor ons heel vanzelfsprekend. Of gevarieerd en gezond eten de hele week door. Dit soort zaken waardeer je pas weer als je het een aantal weken niet hebt.

Op zondag hebben we opgetreden in de kerkdienst, waarbij de school ook als kerk dienst deed en Moses als predikant de leiding had. Ankje, Riemke en Ama-renske hadden hun trompet meegenomen en de rest van de groep zong. Ook vrijdagsavonds hadden we al opgetreden op een bruiloft, nadat we ’s middags ook de trouwdienst hadden meegemaakt. De kerkdienst op zondag was heel bijzonder. Zo kwam er midden in de dienst een nieuwslezer, die de mensen op de hoogte bracht over de ontwikkelingen in het land. Er is veel enthousiasme bij de mensen en er wordt veel ‘halleluja ’en ‘amen’ geroepen. Na 3 uur konden wij de dienst verlaten (die nog een uurtje doorging) om ’s middags weer met volle energie met nog een 10-tal andere kerkgangers achter op de open truck van Moses naar de gevangenis te gaan om het evangelie te brengen. Ze doen dit iedere zondag! Erg indrukwekkend. Het spreekt voor zich dat ook de gevangenen de trompetmuziek en zang uit Nederland zeer waardeerden.

Tussen het werk door hebben we ook wat van het land gezien met een paar excursies. Onderweg zie je de vele armoedige winkeltjes langs de weg, het hele land ziet er eigenlijk uit als één grote achterbuurt. De natuur is er prachtig. Oeganda is een groen land met veel bananenbomen en savannes met veel wilde dieren. De laatste dagen hebben we nog vele antilopen, buffels, olifanten, apen, krokodillen, nijlpaarden en soorten vogels gezien. Een land waaraan we zeer verknocht zijn geraakt. Aan het land, maar vooral aan de mensen, die zo gelukkig kunnen zijn met weinig.

Freerk Wind, namens de groep van Akkrum4Oeganda die verder bestaat uit: Amarenske Wind, Ankje Sieperda, Bertus Sieperda, Caroline Ringnalda, Jens Wind, Lucia Velstra, Mathilda van der Zwaag, Mette Alkema, Nanneke van der Heide, Peter Nieuwpoort, Rick van der Vijver en Riemke Ipema.

Page 22: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

22 Contactblad voor de

Underweis

BEZOEK UIT TISZAINOKA AAN AKKRUM

Komen ze wel, komen ze niet....? Het was lange tijd onzeker, maar gelukkig arriveerden op 23 augustus 10 Hon-gaarse vrienden in Akkrum om ons een bezoek te brengen.Er was een warm welkom voor de oude bekenden en de nieuwe dominee, zijn vrouw en kleinzoon.Nadat iedereen zijn/haar gastgezin had opgezocht hebben we ‘s middags een rondwandeling door Akkrum gemaakt. Bij Cor en Janny in de tuin hebben we onder het genot van een natje en een droogje heerlijk van de tuin en het weer kunnen genieten. ‘s Avonds zijn we door de kerkenraad en de Hongarijecommissie verwelkomd in de Lantearne.

Vrijdags stond er een autotocht door Friesland gepland. Via Lemmer reden we door Gaasterland, langs het IJssel-meer, it Mirnser Klif richting Stavoren en Hindeloopen. Daar hebben we een wandeling gemaakt en zijn vervolgens

via Workum en Bolsward naar het sluizencomplex van Kornwerderzand gegaan, een interessante plaats voor de Hongaren die zelf geen zee hebben.Daarna reden we door Harlingen en Franeker en tot slot hebben we een bezoek gebracht aan de mummies van Wiuwert.Terug in de Lantearne stond er een 4 sterren diner voor ons klaar. Geweldig en overheerlijk! De sterren staan voor Janny, Froukje, Sijke en Jellie, die dit hebben voorbereid.

Voor de zaterdag stond een vaartocht op het programma. Helaas waren de weergoden het niet met ons eens en zijn we met auto’s naar Sneek gegaan en hebben daar rondgewandeld en gewinkeld.Het tuinfeest van die avond is ver-plaatst naar de plaatselijke ‘kroeg’ van Harry en Christina en we hebben daar heel gezellig gezeten en heel wat afgelachen!

Zondagmorgen zijn we met z’n allen naar de kerk geweest, waar zowel ds. Reinhart Wollenberg als de Hongaarse dominee Karoy Pinkoczy voorging. Een mooie dienst met een verrassend slot, nietwaar Geert?

Page 23: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

23Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Een heerlijke afsluiting van een prach-tige dag.

Dinsdag hebben we traditie-getrouw in Leppehiem ontbeten. Het heeft één van ons zo goed gesmaakt, dat hij (wie zou dat toch zijn) zich direct heeft laten inschrijven in Leppehiem. Helaas voor hem is de wachtlijst lang.De mensen kregen nog een rondleiding door Leppehiem en aan het eind van de morgen hebben we onder leiding van de beide dominee ‘s de uitwisseling afgesloten en hebben we afscheid van elkaar genomen.Wat hebben we met elkaar een fijne week gehad! Dat geldt voor de con-tacten met de mensen uit Tiszainoka, maar ook voor de contacten tussen de Akkrumers onderling. Je bent op een heel plezierige manier met elkaar op pad en het schept een band. We hopen dan ook op een vervolg volgend jaar.

Geeske Andringa

ZONNEPANELEN OP DE LANTEARNE

De voorbereidingen voor het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van de Lantearne zijn in volle gang.

In het zweet des aan-schijns, zoals u ziet.

‘s Middags zijn we met een aantal bo-ten richting Eernewoude gevaren. Elk jaar een succes en voor de Hongaarse vrienden een hoogtepunt van de reis.Dit hoogtepunt is misschien de volgen-de dag nog wel overtroffen, want toen hebben we Ameland bezocht!

Wat een geweldige dag! We zijn op de fiets naar het strand gegaan en de dapperen onder ons hebben in zee gezwommen, waarbij opgemerkt moet worden dat het zoute water speciaal op Johannes een zeer weldadige in-vloed heeft... Het strand, de zee en de duinen, het fietsen, het is voor de Hongaren allemaal even bijzonder. Net zo bijzonder was het weer, zonnig met een prima temperatuur, het kon niet beter.Moe maar voldaan kwamen we in de Lantearne aan, waar een uitgebreid buffet voor ons klaarstond.

Page 24: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

24 Contactblad voor de

Underweis

ZONDAG 7 OKTOBER KERKENDAG FRYSLÂN

Deze Kerkendag Fryslân is interkerkelijk en wordt georganiseerd door de provinciale en plaatselijke Raad van Kerken. Beweging past bij Heerenveen als sportstad, maar beweging past ook bij mensen die inhoud willen geven aan hun leven. De centrale vraag op de kerkendag is:“Waarvoor kom jij in beweging?”.

Programma

13.00 uur Spetterende opening!In de gloednieuwe kerk Trinitas. Deze zal o.a. worden verzorgd door leerlin-gen van de Friese Poort onder inspirerende leiding van dramadocent Gooit-sen Eenling.

14.00 - 16.30 uur Activiteiten!Elk uur verschillende activiteiten zoals: preken van de leek van Lutz Jacobi en Janneke Schaaf, Louiza Saitova over vluchten en nieuw bestaan, bisschop De Korte over zorg voor de naaste, Jonnie Bosch en Annemarie Klomp over verstandelijke beperking en kerk-zijn, Jaap Overeem over social media in de kerk, toekomst en dorpskerk door Wim Beekman, Anna Zernike en Fedde Schurer als inspiratiebronnen, geloof verbeelden met kwast, orgelmuziek en natuurlijk heel veel zingen met Hindrik van der Meer, Yme van der Valk en nog veel meer…

Jeugd en jongereneen creatief programma: crèche, zang, dans, toneel en knutselen. Vanaf 12 jaar is er een spannend programma met o.a. abseilen, durfacts én ...

17.00 uur Inspirerende afsluitingTijdens een vesper in de R.K. kerk komen we bij elkaar om indrukken te delen:

“Droom de hemel maar open,zing maar tegen beter weten in,zing en droom maar van de mensdie je mag worden”

Voor verdere info: www.fryslaninbeweging.nl

Page 25: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

25Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

INTERCULTUREEL BIJBELLEZEN 2012-2013

Intercultureel Bijbellezen is een nieuwe, fascinerende manier van bijbellezen. De methode werd een aantal jaren geleden vanuit Nederland ontwikkeld en wordt sindsdien op alle mogelijke plaatsen in de wereld en in alle mogelij-ke varianten toegepast. Veel is geleerd van de manier waarop de afgelopen decennia de Bijbel is gelezen op de Afrikaanse velden, in de Braziliaanse krottenwijken, in La Paz Bolivia en op de Indiase rijstvelden.Men geeft het woord, niet aan experts of professionele lezers, maar aan ge-wone lezers.Gewone lezers die de bijbelverhalen tegemoet treden, vaak vanuit ervaringen van diepgaand lijden, vanuit het gewonde hart. Lezers die zich de teksten en verhalen van de Bijbel willen toe-eigenen, niet vanuit een historische inte-resse, maar vanuit een persoonlijke interesse, als een brief aan hen gericht.Men leest in de intimiteit van de kleine groep. En men leest de bijbelverhalen gemeenschappelijk: iedereen mag meedoen in het gesprek over de betekenis van de tekst. Men leest de verhalen betrokken op de eigen situatie.Volop wordt gebruik gemaakt van de bijzondere kwaliteit van bijbelverhalen, dat ze in staat zijn om zich in het leven van mensen te nestelen. Dat ze in staat zijn ook nu nog mensen te oriënteren, te troosten, moed en hoop te geven, het vermogen zichzelf en anderen te veranderen.

We hebben in de ZWO Classis Heerenveen nu twee jaar meegedaan met Intercultureel Bijbellezen.Het eerste jaar samen met Les Amigas in Bolivia. Dat was een groep vrien-dinnen in La Paz en op het platteland. Ze trokken steeds op en neer tussen de stad en het platteland om daar aardappels te verbouwen. Ze hebben ons kunnen laten zien hoe hun leven en geloof verbonden waren. Helaas hadden ze te weinig tijd voor onze uitwisseling

In 2012 hebben we contact met een groep van een katholieke parochie. Het is een heel gemêleerde groep. Jongeren en ouderen en allen actief in hun kerk. Dit contact begint nu echt op gang te komen.Het zou zonde zijn dit contact nu al af te breken.Het lijkt ons echt boeiend om dit contact, in het kader van Bolivia interactief, nog uit te bouwen.

Als u ook mee wilt doen kunt u zich opgeven bij :J.ZijtaTel:0513-414199

We starten op dinsdag 25 september om 20.00 uur in Trinitas, Heerenveen

Page 26: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

26 Contactblad voor de

Underweis

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 10 juni 2012 € 144,26 17 juni 2012 € 72,60 € 66,65 01 juli 2012 € 111,55 € 90,15 € 79,55 Jeugdwerk PKN 08 juli 2012 € 164,10 Jeugraad 15 juli 2012 € 107,70 € 102,05 22 juli 2012 € 79,78 € 74,90 29 juli 2012 € 71,50 € 79,30 € 65,30 Hongarijecommissie 05 augustus 2012 € 120,66 € 96,57 12 augustus 2012 € 87,65 € 86,78 19 augustus 2012 € 152,25 ZWO Kerk in Actie/ 26 augustus 2012 € 97,15 € 132,40 Zending

Overige: Gift kerk € 20,00 Gift diakonie € 10,00 Trouwdienst Breeuwsma/Dijkshoorn 20 juli € 163,61 Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten !

JARIG!

Nanne de Jong mocht 12 septem-ber j.l. zijn verjaardag vieren.Vanaf deze plaats nog van harte gefeliciteerd!Mocht iemand een kaartje willen sturen, zijn adres is:

Nanne de JongMr. Harm Smeengestraat 27Visio, app. B 1127963 BM Ruinen

Wie van u kent het Bijbel-verhaal wat dit plaatje laat zien en hoe luidt de naam van één van hen die wor-den afgebeeld?

Oplossingen naar;Petra:[email protected]: [email protected]

Page 27: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

27Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKELIJKE STAND

Overleden:28 juni: Dhr. B. Fransman, Sitadel 22.06 juli: Mw. H.Zijlstra - Veldema, S.P. Hoytemastrjitte 17.31 juli: Dhr. J. de Grouw, Leppedyk 13A.28 augustus: Dhr. J. Boersma, S.P. Hoytemastrjitte 20.28 augustus: Mw. A. Bergsma - Feenstra, It Weidlân 22.

Nieuw-ingekomen:Uit Groningen: Dhr. F. Smits, Opfeart 4.Uit Steenwijk: Dhr. en mw. I. Elzinga, S.P. Hoytemastrjitte 24.Uit Hilaard: Dhr. P. Bosma, Lange Miente 24A.

Binnenverhuizing:Mw. G. Braad – v/d Veen, Leppedyk 21B, naar S.P. Hoytemastrjitte 22.

Vertrokken:Dirk H. van Ackooy, It Swee 2, naar Groningen.Ramona Koning, Ljouwerterdyk 32, naar Leeuwarden.Andries Abe Hiemstra, Kromme Sâne 1,naar Aldeboarn.

Huwelijk:Kerkelijke inzegening op 20 juli van:Karst Breeuwsma en Daniëlle Dijkshoorn, Sinnebuorren 33.

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

01 juli Mw. H. Zijlstra-Veldema, S.P. Hoytemastrjitte 1708 juli dhr. A. Wijnia, organist Terptsjerke15 juli mw. D. Braad, It Hiemsté 322 juli dhr. J.J. van der Meulen, De Reak 2829 juli mw. S. Fennema, Feansterdyk 1205 augustus mw. G. van der Meulen-van der Weg, Leppedyk 37, app. 11412 augustus dhr. S.J. Roukema, Leppedyk 37, app.219 augustus mw. J. Oosten-Ahrends van Dijk, Jokwei 2826 augustus mw. H. Oenema-de Boer, Leppedyk 19.

Page 28: OpWeg / Underweis September/Oktober 2012

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Sytse Kroes : tel: 650509Verhuur de Lantearne Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 348318995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: Postbank 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening 34.83.02.584, Postbank 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 19 oktober.(kopij ynleverje uterlik 7 oktober)