SAmagazine september - oktober 2015

20
Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo Jaarverslag 2014 Woonzorgcentra Sint-Amands en Puurs in een nieuwe structuur Werelddag van verzet tegen armoede Tweemaandelijkse uitgave - 50ste jaargang - september 2015 - nr.144

description

Infomagazine van gemeentebestuur Sint-Amands

Transcript of SAmagazine september - oktober 2015

Page 1: SAmagazine september - oktober 2015

Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo

Jaarverslag 2014

Woonzorgcentra Sint-Amands en Puurs in een nieuwe structuur

Werelddag van verzet tegen armoede

Tweemaandelijkse uitgave - 50ste jaargang - september 2015 - nr.144

Page 2: SAmagazine september - oktober 2015

2

#lippelo #oppuurs #sintamands

Het gemeentebestuur houdt je via sociale media op de hoogte. Ook inwoners en bezoekers lieten van zich horen. Post jouw bericht op Twitter, Facebook of Instagram en misschien sta jij hier volgende keer.

#Oppuurs @elkejansegers#dag2 #Jollyjumperparty #7augustus #2015 #voorbereiding #tentenstaan

#sintamands@benroelantsEven poseren Stephanie! @scheldeland #sintamands

#Lippelo @_francine_Bouke 40Thanks Ils & Bouke. #magischeplek #lippelo

Ik wens leerkrachten, studenten, scholieren en hun ouders een goede start van een schooljaar zonder zorgen. September is ook de start voor een aantal nieuwe projecten in onze gemeente. Samen met Eigen Woning investeren we in nieuwe sociale woningen. In de Pas-toor Van Kerckhovenwijk en de Jan Hallezlaan worden oude woningen vervan-gen. Met een nieuwe leegstandsheffi ng stimuleren we eigenaars om woningen niet te laten leegstaan.

“een eigen betaalbaar woonzorgcentrum behouden”Eén van de grote uitdagingen tijdens deze bestuursperiode is de werking van ons woonzorgcentrum betaalbaar houden. We zoeken samenwerkingen om ons woonzorgcentrum in Sint-Amands te houden, en de zorg naar onze bewoners te kunnen blijven garanderen. Een moeilijke maar belangrijke opdracht! Vandaag zetten we een stevige stap in het behoud door samen met het OCMW van Puurs te investeren in een nieuwe, gezamenlijke beheersstructuur voor onze beide woonzorgcentra en assistentiewoningen. Op 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Met verschillende ini-tiatieven vragen we aandacht voor de groeiende groep mensen die in armoede leeft. Dat meer dan één op tien mensen in armoede leeft, kunnen we niet aan-vaarden. Ook niet in Sint-Amands. Aansluitend wil ik de oproep van onze dienst samenleving kracht bij zetten: Sint-Amands zoekt voor haar Noord-Zuidwerking mensen die zich willen engageren. Een effi ciënte ontwikkelingssamenwerking is immers meer dan een fi nanciële actie steunen. Wie interesse heeft, laat zeker van je horen! Je leest er meer over in deze SAm ...

Tot slot kijk ik er naar uit jullie te ontmoeten op het Kaaifeest. Een ideale afsluiter van de voorbije vakantiemaanden. Tot dan!

Heiko Van MuylderOCMW-VoorzitterSchepen voor Wonen, Sociale Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Sociale Te-werkstelling

INVESTEREN IN WONEN ZONDER ZORGEN

Page 3: SAmagazine september - oktober 2015

... en verderSint-Amands pakt leegstand aan 4Behaag ... natuurlijk 4Weet jij hoe je een AED-toestel gebruikt? 7Maak ook een vuist tegen kanker 8Omloopspoor is klaar 8Wegen- en rioleringswerken in de Winkelstraat en Schoenmakersstraat 1617 nieuwe sociiale woningen 16Meer parkeerplaatsen in Buisstraat en Jan Van Droogenbroekstraat 16Werken GC de Nestel starten in september 17De Molendreef krijgt opnieuw een molen 17Als vervoer niet vanzelfsprekend is 18Het deejay-duo BassDubbers winnaar op Fonnefeesten 18Denk met ons mee over een gemeentelijk Noord-Zuid beleid 19

3

6

139

Woonzorgcentra Sint-Amands en Puurs in een nieuwe structuur

Jaarverslag 2014Werelddag van verzet tegen armoede

5

Wij helpen je graag verder

Cover: Meester Geert, juf Ann en meester David van basisschool Zonnebloem zijn duidelijk klaar voor een nieuw schooljaar!

14

Beatboxer in Sint-Amands: Merwan Boushaba

Page 4: SAmagazine september - oktober 2015

4

BEHAAG … NATUURLIJK!Privacy en verbindingsweg

Hagen dienen niet alleen om je privacy te garanderen, ze zorgen ook voor schuilplaatsen en verbinding van tuinen met natuurgebieden. Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen tussen de overgebleven natuurgebieden. Deze verbinding is enorm belangrijk voor weinig mobiele dieren: voor het zoeken van voedsel, voor het zoeken van partners… Bovendien zitten in houtkanten en hagen erg veel roofi nsecten en vogels, die zich ook in de omliggende cultuurgewassen kunnen verspreiden om daar schadelijke soorten in toom te houden. Nieuw in het aanbod dit jaar zijn het bijenbosje, de mispel en de zomereik.

Eenvoudig bestellen?

De brochure met bestelformulier vind je aan onze onthaalbalie. Uiterlijk vrijdag 23 oktober dien je te bestel-len en te betalen. Bestellen via e-mail kan ook: [email protected]. Betalingen via overschrijving op het rekeningnummer IBAN BE 39 0910 0011 5419 worden aanvaard op voorwaarde dat het bedrag ten laatste op 23 oktober 2015 op de rekening staat. Op zaterdag 28 november tussen 10 u. en 11.30 u. kan je je bestelling afhalen in het gemeentemagazijn, KMO-zone Hemelrijken 11, Sint-Amands.

Elke gemeente is sinds 1 januari 2010 verplicht om een inventaris van leegstaande woningen en gebouwen op te maken. Door het decreet grond- en pandenbeleid kunnen gemeenten zelf maatregelen nemen om leegstaande panden opnieuw te (laten) gebruiken.

De gemeenteraad keurde onlangs het heffi ngsreglement voor leegstaande woningen en gebouwen goed. De opname in het leegstandsregister kan dan, na een periode van een jaar, leiden tot de verplichte betaling van een gemeentelijke leegstandsheffi ng. In sommige geval-len kan er een vrijstelling van heffi ng bekomen worden.

Het doel van de belasting is zoveel mogelijk woningen en/of gebouwen van goede kwaliteit eff ectief volgens hun functie te laten gebruiken en de noodzaak om de achteruitgang van de kwaliteit van woningen en gebouwen te voorkomen en te bestrijden.

Het gemeentelijk reglement “belasting op het bestrijden van leegstand van woningen en gebouwen” kan je raadplegen op www.sint-amands.be.

Sint-Amands pakt leegstand aan!

Subsidie aanplanting in

agrarisch gebied

Bij de milieudienst kan je een subsi-die aanvragen voor aanplantingen in agrarisch gebied. Je vindt het subsi-diereglement terug op de www.sint-amands.be onder de rubriek “milieu en natuur”, of je kan het telefonisch aanvragen: 052 39 98 75.

Page 5: SAmagazine september - oktober 2015

Het gemeentebestuur wil sa-

men met de administratieve

diensten op een andere en

nieuwe manier omgaan met de

inwoners. Een goede dienstver-

lening is voor het gemeentebe-

stuur een prioriteit. Basisidee

van deze vernieuwde dienstver-

lening in het gemeentehuis is

daarbij dat we de inwoners nog

vlotter en gemakkelijker willen

helpen. Een onthaalbalie was al

een eerste stap in die richting.

Een nieuw klanten-

begeleidingsysteem

Sinds begin juli werken we in het gemeentehuis met een nieuw klantbegeleidingssys-teem. Wie langs komt in het ge-

meentehuis, meldt zich eerst aan bij onze onthaalbalie. Onze onthaalmedewerker registreert je vraag of opmerking. Vervolgens ontvang je een ticket met oproepnummer. In de wachtruimte lees je op het scherm wanneer jij aan de beurt bent.

Op deze manier begeleiden we inwoners direct naar de juiste balie met de juiste medewerker.

Meer privacy aan onze loketten

De vernieuwde werking zal niet alleen zorgen voor een vlottere afhandeling. Ook de privacy van de bezoeker wordt verhoogd door de in-gebruikname van een wachtzone. Er staat niet langer een rij wachtenden mee te luisteren naar jouw verhaal.

Sneller aan het snelloket

Voor een groot deel van onze producten hoef je niet meer te wachten en word je direct verder geholpen aan onze onthaalbalie. Voor bijvoorbeeld het afhalen van een reispas is het niet langer nodig aan te schui-ven bij onze dienst bevolking en burgerlijke stand, maar kan het ontvangen sneller, rechtstreeks via het snelloket aan de onthaal-balie.

[email protected] 052 39 98 60

5

Wij helpen je graag verder

ucten ord

In juli hielpen we 968 mensen ver-der via ons onthaalloket.

166 inwoners kwamen een identiteits-kaart afhalen.

Page 6: SAmagazine september - oktober 2015

6

In elk goed beleid wordt gestreefd naar een effi ciën-ter, kwaliteitsvoller bestuur met minder middelen. Het realiseren van samenwerkingsverbanden is hiervoor een belangrijke stap in de goede richting. Reeds bij de start van de huidige legislatuur werd duidelijk dat het betaalbaar houden van de werking van het woonzorg-centrum Ter Schelde, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, een grote uitdaging is. De afgelopen jaren werden verschillende pistes onder-zocht. Het OCMW- en gemeentebestuur kiezen ervoor om de dienstverlening niet te privatiseren, maar publiek te houden. Er werd eveneens gekozen om de samen-werking met andere publieke partners op kleine schaal te bekijken zodat de eigenheid en de huiselijkheid van het woonzorgcentrum Ter Schelde en de groep van as-sistentiewoningen Ten Dijke behouden blijft. Om deze reden is er beslist om niet in te stappen in een groot zorgbedrijf.

Versterken van de bestaande samenwerking

Puurs en Sint-Amands hebben een vergelijkbare dienstverlening op sociaal vlak, een gelijkwaardig taken-pakket en staan voor dezelfde uitdaging om hun sociale diensten zo goed mogelijk te integreren in het lokale bestuur. Reeds verschillende jaren werken gemeente en OCMW Puurs en Sint-Amands nauw samen,

bv. op vlak van toerisme, cultuur en sociale huisvesting. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een samenwer-kingsverband in die richting wordt gezocht.

Woonzorgcentra, assistentie-

woningen en servicefl ats

Vanaf 1 juli 2016 richten de OCMW ‘svan Puurs en Sint-Amands een nieuw extern verzelfstandigd agent-schap op, afgekort EVA. In deze EVA worden de beide woonzorgcentra, de servicefl ats en de groep van as-sistentiewoningen ondergebracht. De nieuwe structuur geeft de dien-sten de mogelijkheid om op een zelfstandige manier te functioneren en te genieten van een grote opera-tionele vrijheid onder een gemeen-schappelijk bestuur dat zal bestaan uit vertegenwoordigers van Puurs en Sint-Amands. De komende maanden

worden hiervoor de nodige stappen gezet.Onder begeleiding van een externe consultant zal worden nagegaan op welke manier de structuur best ge-organiseerd wordt. Het staat nu reeds vast dat er geen jobs zullen verloren gaan.

Woonzorgcentra OCMW ’s Sint-Amands en Puurs in een nieuwe structuur

Frans en Francine Pauwels genieten samen met de verpleging van een onderonsje bakschieten op het terras van het Woon- en Zorgcentrum.

Marcel en Hilda Coeck, twee tevreden bewoners van onze assistentiewoningen

Page 7: SAmagazine september - oktober 2015

Wie de voorbije weken aan het sporten ging in of rond de sporthal van Sint-Amands heeft het allicht al op-gemerkt: aan de inkom hangt sinds kort een AED, een automatische externe defi brillator.

Wat is een Automatische Externe Defi brillator (AED)? Een AED is een toestel dat bij levensbedreigende hartritmestoornissen een elektrische schok geeft aan het hart met als doel dit weer op het juiste ritme te brengen. Het apparaat werkt bijna volledig automatisch. Ver-keerd of onnodig gebruik is uitgesloten omdat het toestel zelf beslist of een schok nodig is. Bovendien geeft het toestel gesproken instructies zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Gratis opleiding AED Om burgers meer vertrouwd te maken met reanimeren en defi brille-ren, voorzien we in de maand oktober twee gratis opleidingsmomen-ten. Zo kan je al eens oefenen met een test-AED en maak je tevens ken-nis met de belangrijkste principes van hartmassage en beademing.

Deelnemen kan op volgende momenten:- 10 oktober 2015 van 9.30 u. tot 12.30 u. of- 24 oktober 2015 van 9.30 u. tot 12.30 u.De opleidingsmomenten vinden plaats in de sporthal. Schrijf je in via de www.sint-amands.be/webshop of bij de onthaalbalie in het ge-meentehuis.

7

Weet jij hoe je

een AED-toestel gebruikt?

Leer het op 10 of 24 oktober

Joris De keersmaecker van onze sportdienst en Joris Croket van de dienst samenleving zijn al ingeschreven voor de cursus. Nu jij nog!

Page 8: SAmagazine september - oktober 2015

8

In Oppuurs wordt er huis aan huis ver-kocht op vrijdag 18/9. Gedurende dat weekend worden er ook plantjes verkocht aan de AD Delhaize te Sint-Amands. Deze verkoop gebeurt door de Vrouwenverenigingen van Sint-Amands en Oppuurs. Een plantje kost € 7.

Maak ook een VUIST TEGEN KANKERen koop een azaleaplantjeop 18, 19 of 20 september 2015

Omloopspoor is klaar In juni werd de laatste hand aan het omloopspoor gelegd. Tijdens Scheldeland in Stoom 2015 is het omloopspoor in gebruik genomen en kwam het dan ook direct goed van pas. Zo kon er een intensievere dienstregeling gereden worden met kruising van tweetreinen in Sint-Amands.

KVLV-Femma verkoopt plantjes in Oppuurs

Page 9: SAmagazine september - oktober 2015

9

2014 was na planningsjaar 2013 een overgangsjaar waarbij de focus lag op het plannen van de grote

projecten. De concrete realisatie van deze projecten lees je in de volgende jaarverslagen. Dit jaarverslag

schetst een beeld van wat er leeft binnen onze organisaties en onze gemeente. Het uitgebreide jaarver-

slag kan je terugvinden op www.issuu.com/sintamands of scan de QR-code met je smartphone of tablet.

JAARVERSLAG2014

Infrastructuurwerken in onze gemeente

In 2014 werd de Romain Steppestraat opnieuw ingericht. De werken in zijstraat Winkelstraat en verka-veling Schoenmakersstraat gingen eind december van start.

Het mobiliteitsplan, opgesteld met de politiezone Klein-Brabant en gericht op een verbetering van de verkeersleefbaarheid, werd in 2014 gefi naliseerd. Eén van de voornaamste bekommernissen is het uitzetten van een hoofdbaan voor doorgaand zwaar verkeer zodat het centrum van de drie deelge-meenten wordt ontlast.

Sint-Amands is een milieubewuste, propere en nette gemeenteAls gemeente kiezen we ervoor om inwoners te sensibiliseren en te ondersteunen om energie rationeler te gebruiken. Naast het sensibiliseren, geven we zelf ook het goede voorbeeld.

• Er vonden in het kader van de campagne Klimaatneutraal reeds enkele energiebesparende werken plaats aan gemeentelijke gebouwen (vervanging oude verwarmingsinstallaties, vervangen van ver-lichting door energiezuinige verlichting, plaatsen van dakisolatie).

• Verder ondertekende onze gemeente, samen met zes andere gemeenten op 12 december 2014 het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors). Hierbij engageren we ons om tegen 2020 de broei-kasgasuitstoot te verminderen met 20 % op het hele grondgebied.

Het totaal van het huishoudelijk afval bedroeg 3 934 541 kg of 474,44 kg per inwoner en er werd 628 479 kg papier en karton ingezameld.

Page 10: SAmagazine september - oktober 2015

10

Sint-Amands ondersteunt het gemeenschaps- en verenigingsleven

In 2014 zorgde het verenigingsleven mee voor een bruisend Sint-Amands. De socio-culturele, sport-, senioren- en jeugdverenigingen konden rekenen op subsidies. Om de kwaliteit van de jeugdinfrastructuur de volgende jaren te kunnen garanderen, ondersteunen we het jeugdwerk met een infrastructuurtoelage.

De gemeenteraad besliste dat vanaf 1 januari 2014 enkel nog verenigingen feestmaterialen kunnen ontlenen. Particulieren kunnen bij lokale handelaars terecht.

Tweemaandelijks worden verenigingen aangespoord om hun activiteiten in de UiT-databank te publiceren. Cultuurnet Vlaan-deren houdt een rangschikking bij van het aantal gepubliceerde evenementen per 100 inwoners in Vlaanderen. In 2013 stond Sint-Amands op plaats 80 van de 308 deelnemen-de gemeenten. In 2014 stegen we naar de 72ste plaats.

Op 7 september vonden het Kaaifeest en Drakendorp plaats. De winst werd verdeeld onder de 25 deelnemende verenigingen en bedroeg voor iedere vereniging € 680.Het nieuwe subsidiereglement in het kader van de organisatie van buurtfeesten werd goedgekeurd.

GC de Nestel als bruisende en moderne jeugdsite

In 2014 werden de plannen afgewerkt. Omdat de gebouwen al gebruikt werden voor verschillende activi-teiten, was het nodig om reeds in 2014 een verwarmingsketel en brander te plaatsen voor een bedrag van € 10 335.

Vanaf 1 januari 2014 vonden de lessen van de tekenacademie en de Academie voor Muziek, Woord en Dans (afdeling Sint-Amands) plaats in de lokalen van de kantoorgebouwen van het GC de Nestel.In de zomer van 2014 nam de speelpleinwerking ook haar intrek in deze gebouwen.

Kinderopvang Stekelbees, waarmee de spel-o-theek haar vroegere gebouwen deelde, vond in de loop van 2014 een nieuw onderkomen, zodat de huur van ‘Het Zonnehuis’ kon worden stopgezet. Op 6 september 2014 werden de nieuwe spel-o-theeklokalen op de site van het GC in gebruik genomen en vond er een fees-telijke (her)opening plaats.

Page 11: SAmagazine september - oktober 2015

KWALITEITSVOLLE VRIJETIJDSBESTEDING

In 2014 namen de cultuur- en sociale dienst opnieuw deel aan het Klein-Brabantse ‘Overleg Vrijetijdsparticipatie’ op initiatief van Vereniging Waar Armen het Woord Nemen ‘De Schakel’. Sa-men zetten zij zich in op het wegwerken van fi -nanciële en andere drempels.

Met “Sint-Amands, gemeente van water & woord” ging er in 2014 uitgebreid aandacht naar poëzie. Sint-Amands lanceerde haar derde dorpsgedicht, ‘Tegenstroom’, van voormalig Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet Hanssen op de boekenmarkt aan de Kaai.

In 2014 nam Sint-Amands afscheid van het Kunsthuis Romain De Saegher. Het huis werd een laatste keer opengesteld tijdens een gezel-lig en warm afscheidsweekend. Ook in de toekomst kan men nog genieten van het oevre van deze Sint-Amandse kunstenaar.

De plannen betreff ende de herinrichting van het sportcentrum in Oppuurs worden niet langer uitgewerkt. Na verder onderzoek werd geoordeeld dat het project voorlopig niet haalbaar is. Aansluitend gaat ook de verkoop van de gronden in de Meirstraat niet door. De voorziene budgetten in uitgave en ontvangst in 2014 en in de meerjarenplanning worden bijgevolg geschrapt.

11

Peter Holvoet Hanssen aan het werk

SINT-AMANDS ONTWIKKELT EEN CULTUREEL-TOERISTISCHE DRIEHOEK

We willen de Kaai, dorpshuis De Leeuw en de Steenovens met elkaar verbinden en uitbouwen, om zo onze cultureel-toeristische aantrekkingskracht te vergroten.

In 2014 gebeurde de nodige instand-houdingswerken aan Het Veerhuis op de Kaai waardoor het opnieuw dienst kon doen als toeristisch infopunt. Eind 2014 werd het Veerhuis offi cieel door de provincie overgedragen aan de ge-meente, die het in de toekomst, met de ondersteuning van subsidies, verder zal restaureren.

DIENSTVERLENING OP MAAT

Naar een geïntegreerde werking van het OCMW en de gemeente

Het meerjarenplan 2014-2019 kiest voor meer samenwerking tussen het OCMW en de gemeente. Ook andere overheden verspreidden de eerste communicatie rond hun intenties op dit vlak. In 2014 vond er heel wat voorbereidend werk plaats met het oog op de toekomst. Zo werden de organogrammen van gemeente en OCMW herwerkt en in het najaar van 2014 goedgekeurd in hun raden.

Page 12: SAmagazine september - oktober 2015

12

Aangepast, betaalbaar en kwalitatief wonen in Sint-Amands

De aangroei van het aantal sociale woningen met 23 stuks in 2014, heeft betrekking op twee projec-ten. Enerzijds werd een stedenbouwkundige vergunning verleend voor het bouwen van zeventien sociale koopwoningen langsheen de Schoenmakersstraat. Tevens werd een stedenbouwkundige ver-gunning afgeleverd voor de realisatie van een bouwproject in de Jan Hallezlaan. Hier maken zes be-staande sociale woningen plaats voor twaalf nieuwe sociale huurwoningen.

Eind 2013 werd gestart met een tweede maaltijdronde met twee warmhoudkasten. Na een evaluatie in het voorjaar 2014 werd er beslist deze tweede ronde stop te zetten. Voorlopig blijkt één ronde voldoende om alle vragen te kunnen beantwoorden. In januari 2014 lever-den we nog 1 140 warme maaltijden tegenover in no-vember nog slechts 795. Dit zijn bijna 350 maaltijden per maand minder. De lagere vraag is wellicht te wijten aan de opstart van privé-initiatieven en het feit dat de scholen niet langer gebruik maken van deze dienst. In-tussen blijven we het aantal aanvragen opvolgen zodat, wanneer nodig, een tweede ronde snel opnieuw kan opgestart worden.

De erkenning van de servicefl ats Ten Dijke verviel op 31 december 2014 en kon niet verlengd worden. Daarom besliste de raad voor maatschappelijk welzijn op 10 juni 2014 de aanvraag tot erkenning als Groep van Assisten-tiewoningen op te starten. In het najaar van 2014 wer-den de voorbereidingen voor omschakeling naar groep van assistentiewoningen opgestart. In het kader van de aan te bieden overbruggingszorg werden contacten gelegd met naburige OCMW’s zodat in de loop van 2015 een samenwerkingsovereenkomst kan gesloten worden met een erkende dienst gezins- en aanvullende thuiszorg.

Ondersteuning van de buitenschoolse kinderopvang

In Sint-Amands gebeurde er een herlocatie van de kinderopvang van het Zonnehuis in de Kuitegem-straat naar de vroegere conciërgewoning van de oude gemeenteschool in de Hekkestraat. Zo komt de opvang in een eigen gebouw, wat resulteert in een kostenbesparing. Sinds 1 september 2014 is ‘het schoolhuis’ in gebruik als nieuwe locatie BKO in Sint-Amands.

De gewijzigde locatie op de site van de school liet ook toe om de schoolbus af te voeren en de huur voor het Zonnehuis te laten wegvallen vanaf oktober 2014. De schoolbus ver-dween vanaf 1 september 2014, maar niet zonder fl ankerende maatrege-len. Daarom werd in 2014 in samenspraak met de scholen een nieuw subsi-diereglement in het kader van het zelf voorzien in vervoer voor uitstappen en andere opgesteld. Ver-der heeft de gemeente, net zoals de voorbije ja-ren, aan de scholen ook een tussenkomst voor het schoolzwemmen uitbe-taald.

Page 13: SAmagazine september - oktober 2015

Overal in België zullen in de periode rond 17 oktober activitei-ten plaatsvinden die de strijd tegen armoede in het licht zet-ten. In Puurs, Bornem en Sint-Amands worden, in samenwer-king met De Schakel, tal van activiteiten georganiseerd rond het centrale thema ‘armoede en sociale uitsluiting’.We geven je hier al een voorsmaakje. Meer info kan je terug-vinden in onze evenementenkrant UiT in Sint-Amands.

Those who feel the fi re burning

Een documentaire van Morgan KnibbeWaar: CC Ter Dilft, schouwburg, BornemWanneer: dinsdag 13 oktober - 20.30 u. tot 21.45 u.

Theater: De gemakkelijke stoel

Jan De Smet en Erik VlaminckWaar: CC De Kollebloem, theater-zaal, PuursWanneer: maandag 26 oktober – 20 u.

Kookactiviteit: Een volwaardige

maaltijd voor € 2,5, kan dit ?

Welzijnskoepel Klein-Brabant VaartlandWaar: WZC Sint Pieter, Cafetaria De Vlasschaerd, Palingstraat 44, PuursWanneer: woensdag 14 oktober

Sobere maaltijd

Waar: CC Ter Dilft, cafetaria, BornemWanneer: donderdag 15 oktober – 12 u. tot 14 u. (op uitnodiging)

Sport- en spelnamiddag

De Lange Weg Puurs en De Schakel

Waar: Gemeentelijke sportcentrum, Sportlaan 7, Sint-AmandsWanneer: zaterdag 17 oktober – 14 u. tot 17 u. (op uitnodiging)

17 oktober

Werelddag van Verzet tegen Armoede en uitsluitingwww.17oktober.be

BEN JIJ OOK OVERTUIGD DAT ARMOEDE EEN ONRECHT IS?

DENK JIJ OOK DAT INVESTEREN IN MENSEN LOONT?

Doe met ons mee en hang op 17 oktober een geknoopt laken uit je raam (symbool voor ontsnappen uit armoede). Zo toon je dat ook jij een buurt, een gemeente, een land, een wereld zonder armoede wil!

Page 14: SAmagazine september - oktober 2015

14

Sint-Amandsenaar Mbehaalde 13de plaats op The Be

Merwan, in de muziekwereld beter bekend als M-A Beatz, nam in 2013 deel aan The Belgian Beatbox Champion-ship. Van de dertig beatboxers die hieraan deelnamen, eindigde Merwan op de dertiende plaats. Niet slecht!

Merwan startte op zijn achtste met beatboxen. Bij het beatboxen maakt hij enkel gebruik van zijn mond om op die manier een instrument te imiteren. Hij bootste als kind geluidjes en liedjes na die hij hoorde op de radio. Het werd al gauw een dagdagelijkse bezigheid. Ondertussen gaat er geen dag meer voorbij zonder dat hij beatboxt. Zijn artiestennaam staat voor Merwan All Beatz, omdat hij een hele waaier aan beats maakt.

Uitgenodigd bij Sean D’hondt en Eline De Munck

Merwan nam al deel aan verschillende wedstrijden.“Ik heb al enkele keren deel genomen aan Kunstbende. (nvdr. Een wedstrijd in kunst voor iedereen tussen 13 en 19 jaar). Bij Jim TV won ik een wedstrijd (zie fi lmpje via QR-code). Hiervoor moesten twee concurrenten (ik met beatboxen en Lindsey met zang) een video posten op Facebook. Diegene met de meeste likes werd uitgenodigd bij Shaun D’hondt en Eline De Munck voor een kort interview en optreden natuurlijk. Ik nam ook al deel aan een beatboxbattle in Parijs waarbij enkele bekende Franse beatboxers aanwezig waren.”

Page 15: SAmagazine september - oktober 2015

15

erwan Boushaba (19) lgian Beatbox Championship

Wat wil je nog bereiken met het beatboxen?“De grootste wedstrijd is de ‘The Beatbox Battle World Championship’ waarbij de beste beatboxers van over heel de wereld het tegen elkaar opnemen in een battle. Ooit wil ik hier wel graag aan deelnemen, maar daar moet ik eerst toch nog een paar jaartjes voor oefenen. Beatboxen is voor mij vooral een hobby. Ik blijf daar-mee creatief bezig en beleef er plezier aan. Moest er toch iets meer zijn, dan zal de tijd het mij wel verklap-pen.”

Hoe gaat zo een beatbox battle eraan toe?“Elke beatboxer heeft een tijdspanne van 3,5 of 10 minuten die hij moet vullen met zijn beste beatboxtech-nieken. Het publiek, samen met nog een Jury van drie beatboxers (meestal wereldkampioenen) kiezen wie het beste gepresteerd heeft.”

Wat is je leukste beatboxervaring?“Ik heb vaak gebeatboxt met ‘Scale’, een bekende Antwerpse beatboxer die ik af en toe nog eens tegen het lijf loop. Ik ben hem ooit eens tegengekomen op een openluchtfuif waar hij moest optreden. Tijdens zijn optreden riep hij me op het podium en hebben we samen gebeatboxt. Dat vond ik echt geweldig leuk!”

Leren door naar anderen te luisteren

Wie is je grootste beatboxvoorbeeld?“Voor mij is elke beatboxer een voorbeeld. Bij beatbox leer je vooral veel door naar anderen te luisteren.”

Met welke artiest zou je graag ooit willen sa-menwerken?“Ik zou graag ooit eens willen beatboxen met Eklips, een bekende Franse beatboxer.”

Page 16: SAmagazine september - oktober 2015

16

Wegen- en rioleringswerken in de

Winkelstraat en Schoenmakers-

straat

In augustus werden de wegen- en rioleringswerken in de Schoenmakersstraat en Winkelstraat, richting Kuipersstraat, zo goed als afgewerkt. Tegelijk werd het fi etspad naast het spoor doorgetrokken en geas-falteerd. In de periode november-december 2015 zal de aannemer nog de groenaanleg uitvoeren.

Meer parkeerplaatsen in Buisstraat en Jan Van Droogenbroeckstraat

De woning, Buisstraat 19 (dit is de woning op de hoek van de Buisstraat aan de toegang tot de vroegere GUMA-site) en de schuur in de Jan Van Droogenbroeckstraat 9 worden afgebroken. Deze gebouwen staan momenteel leeg en zijn verwaarloosd. De stedenbouwkundige vergunning voor de beide afbraken is afgeleverd.

De vrijgekomen ruimte in de Jan Van Droog-enbroeckstraat zal aangelegd worden als extra parking aan dorpshuis De Leeuw en de bibliotheek.

De vrijgekomen ruimte in de Buisstraat zal gebruikt worden om de toegang tot de site van GC de Nestel te verbeteren. Deze wer-ken zijn voorzien bij de vernieuwing van een gedeelte van de Buisstraat in kader van het project van Pidpa - HidroRio. Hier wordt een tijdelijke parking aangelegd.

Meer info over de start en het verloop van de werken volgt!

[email protected] 052 39 98 72

17 nieuwe sociale woningen

Ondertussen is de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) gestart met de bouw van 17 nieuwe sociale woningen in de Schoenma-kersstraat.Voor meer info betreff ende deze woningen neem je best contact op met Klein Landeigendom Klein-Brabant op het nummer 03 889 18 of [email protected]

Page 17: SAmagazine september - oktober 2015

17

Werken GC de Nestel starten in september

Meer dan honderd jaar na de afbraak van de ‘Koutermolen’, zal er in de Molendreef een houten windmolen herrijzen. De voormalige mo-len bevond zich ten noorden van het huidige waterzuiveringsstation in de Molendreef. De oudste vermelding van de ‘Koutermolen’ gaat terug tot 1473. De molen, die sedert 1899 niet meer in gebruik was, werd in 1903 afgebroken.

De Koninklijke Vereniging voor Natuur en Stedenschoon (KVNS) kwam recent in het bezit van de ‘Gansakkermolen’ uit Geel. Deze gedemonteerde molen, die beschermd is als monument, is van het-zelfde type als de originele ‘Koutermolen’.

De ‘Gansakkermolen’ wordt heropgebouwd op korte afstand van het perceel waar de ‘Koutermolen’ stond, iets verder in de Molen-dreef richting ‘Steenovens’. Het bouwwerk wordt gebouwd op een verhoogd talud. In deze ‘molenberg’ wordt een ondergrondse ruimte voorzien met berging, technische ruimte en sanitair, maar ook een educatieve ruimte. Het is de bedoeling dat de molen blijft functio-neren, en op bepaalde momenten toegankelijk is voor het publiek.

De KVNS verkreeg ondertussen de stedenbouwkundige vergunning voor het oprichten van de molen, zodat de bouwwerken binnenkort kunnen starten.

Het uitbouwen van GC de Nestel tot een volwaardig gemeenschapscentrum staat centraal tijdens deze bestuurs-periode. Het gemeentebestuur laat de voormalige fabriekshal van GUMA verbouwen en herinrichten tot een ge-meenschapscentrum.

De ontwerpplannen van architect Bruno Callaert zijn ondertussen goedgekeurd. Ruimte Vlaanderen Antwerpen leverde op 21 mei 2015 de stedenbouwkundige vergunning. De renovatiewerken werden toegewezen na een procedure van open aanbesteding, aan Weckx - Van Pellicom bvba uit Bornem.In samenspraak met de architect en de aannemer zullen de werken starten in de loop van september 2015.

Spel-o-theek en Academie blijven toegankelijk

Tijdens deze werken blijft de site in de Buisstraat toe-gankelijk. De spel-o-theek blijft bereikbaar. Ook de lessen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans en van de tekenacademie gaan dan door in de kan-toorgebouwen van GC de Nestel.

Meer info over het verloop van de werken volgt! [email protected] - 052 39 98 72

DE MOLENDREEF KRIJGT OPNIEUW EEN MOLEN

foto: Marc Peelman

Page 18: SAmagazine september - oktober 2015

18

Vanaf 1 oktober 2015 zijn er ingrijpende veranderingen in de bediening van de veerdiensten vanuit Sint-Amands en vanuit Mariekerke naar Moerzeke (Kastel).

De kant van Moerzeke (Kastel) wordt enkel de vernieuwde steiger bediend tegenover Mariekerke, De steiger die vervalt ligt daar op 500 m vandaan. Eén van de redenen om de bediening van de steiger tegenover Sint-Amands stop te zetten is de aangroeiende zandbank die er het varen belemmert, maar het is ook een besparingsronde.

Er komt een ‘Toeristisch regime’ met een halfuur dienst en een ‘Regulier regime’ met een uur-dienst voor Sint-Amands en Ma-riekerke.

Voor alle duidelijkheid hieronder de nieuwe regeling die zal in-gaan vanaf 01/10/2015.

Op de website van de werkgroep Vrienden van de Vlaamse Veren vind je de nieuwe regeling die zal ingaan vanaf 01/10/2015. Je vindt er ook een overzicht van alle veerdiensten in Vlaanderen, geordend per streek, met per veerdienst vertrek- en aankomst-plaats, vertrektijden en meer.

http://www.kvns.be/nl/veerdiensten-in-het-land-van-dendermonde/052 39 98 62

Wijziging veerdiensten vanuit Sint-Amands

Het DJ-duo Hendrik Mees en Tom De Bleser, beter bekend als BassDubbbers, uit Sint-Amands is de winnaar van de dj-contest op de Fonnefeesten. Uit vijf dj's koos de jury hen als winnaar. Zij sloten de tiendaagse feesten in het Joséphine-Charlottepark van Lokeren af.

Page 19: SAmagazine september - oktober 2015

19

Openingsuren gemeentehuis

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u.

Openingsuren OCMW

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u.(uitgezonderd schoolvakanties)

Zitdag burgemeester Peter Van Hoeymissen

Elke donderdag van 18 u. tot 19 u. in het ge-meentehuis

Zitdag OCMW-voorzitter Heiko Van Muylder

Elke donderdag van 18 u. tot 19 u. in het OCMW

Zitdagen schepenen

Elke woensdag en donderdag in het gemeente-huisSchepenen L.O.S. van 18 u. tot 18.30 u.- Frans Joos: 1ste en 3de woensdag- Bart De Schutter: 2de en 4de woensdag Geen zitdag 5de woensdagSchepenen CD&V van 18.30 u. tot 19 u.- Els De Smedt: 1ste en 3de donderdag- Eddy Ceurstemont: 2de en 4de donderdag Geen zitdag 5de donderdag

Geen avonddienst en zitdagen tijdens

schoolvakanties.

Het gemeentehuis, OCMW, bib en sporthal

zijn gesloten op

- Maandag 14 september: Personeelsdag

- Donderdag 17 september (geen avonddienst)

- Zondag 1 november: Allerheiligen

- Maandag 2 november: Allerzielen

Binnenkort start de gemeente met het sa-menstellen van een werkgroep Noord-Zuid. Doel van deze werkgroep is om in de ruime context van ontwikkelingssamenwerking en op schaal van onze gemeente ideeën en ad-viezen te formuleren of uit te werken.

Daartoe zijn we op zoek naar een aantal geëngageerde inwoners die zich een vijftal keer per jaar hiervoor willen vrijmaken. Heb jij een grote interesse voor de Noord-Zuidmaterie of beschik jij over enige expertise ter zake? Laat het ons zeker weten! Ideeën of suggesties in verband met thema’s waar in de toekomst rond gewerkt kan worden zijn zeker welkom.

Geïnteresseerden die graag aansluiten bij de werkgroep kunnen in de loop van de maand september contact opnemen met de dienst samenleving. In de maand oktober ontmoe-ten we elkaar dan voor een eerste keer.

Dienst samenleving052 39 98 [email protected]

DENK MET ONS MEE

OVER EEN GEMEEN-

TELIJK NOORD-ZUID-

BELEID!

Page 20: SAmagazine september - oktober 2015

v.u.

Gem

eent

ebes

tuur

Sin

t-A

man

ds, L

ivie

n Va

n de

r Loo

ystr

aat 1

0 - 2

890

Sint

-Am

ands

Ontwerp en druk: 123printing.be

gespot

106-jarige

30 000ste Last Post

Bid- en lichtprocessie in

de Rooienlaan

Mosselen kuisen voor het

mosselfestijn in OppuursPetanquewedstrijd

aan het WZC

Vrijwilliger bij de brandweer

Ronny Moens aan het werkDe kinderen van het

speelpein amuseren zich

bij onze brandweer

Onze gemachtigde

opzichters worden in de

bloemetjes gezet