Keuken en Badtechniek no.2 mei 2011

36
april 2011 nummer 2 Miele-afwasautomaat G 5780 SC Vi als beste uit de test

description

Vakblad voor keukenspecialisten, badkamerinstallateurs, sanitairdetaillisten, keukenmontagebedrijven en (binnenhuis) architecten

Transcript of Keuken en Badtechniek no.2 mei 2011

april 2011nummer 2

Miele-afwasautomaat G 5780 SC Vi als beste uit de test

LAMA_00844_MIELE_KBTcover_april2011.indd 1 13-4-11 9:42

Uitzonderlijk laag water- en energieverbruik

Met een waterverbruik van slechts 10 liter

en een energieverbruik van 0,95 kWh zijn

de nieuwe ECO-afwasautomaten van Miele

tot wel tien procent energiezuiniger dan

de grenswaarde die de energie-efficiëntie-

klasse A op het energielabel voorschrijft.

Ze zijn dan ook niet alleen goed voor het

milieu, maar besparen - uitgaande van een

Miele introduceert een aantal ECO-afwasautomaten. Deze nieuwe Miele-afwasautomaten

onderscheiden zich met name door het lage waterverbruik van slechts 10 liter en een energie-

verbruik van 0,95 kWh. Bovendien kan bij aansluiting op warm water het energieverbruik

verlaagd worden tot slechts 0,59 kWh! En dankzij de flexibele rekindeling wordt het serviesgoed

ook nog eens maximaal gereinigd.

Miele Nederland B.V., De Limiet 2, 4131 NR Vianen, Telefoon (0347) 37 88 89, www.miele.nl

De nieuwe ECO-afwasautomaten van Miele

Minimaal verbruik, maximale reiniging

gemiddelde levensduur van 20 jaar - ook nog

eens honderden euro's in de portemonnee.

Door aansluiting van de afwasautomaten op

warmwater kan nog meer bespaard worden.

Tijdens het afwassen wordt de energie gro-

tendeels voor het verwarmen van het water

gebruikt. Door de aansluiting op warm water

kunnen daarom milieueffecten, variabele

kosten en looptijd van de afwasautomaat

aanzienlijk worden gereduceerd.

Flexibele rekindeling

De nieuwe ECO-afwasautomaten bieden

ruimte aan maximaal 14 standaardcouverts

en zorgen met de ExtraComfort-rekindeling

voor meer flexibiliteit en perfecte reinigings-

resultaten. De afwasautomaten zijn uitgerust

met een in hoogte verstelbaar bovenrek,

een besteklade, ergonomische handgrepen

aan de rekken en een vaste servieshouder

in het bovenrek. In het MultiComfort-ge-

deelte in het onderrek kunnen borden van

uiteenlopend formaat verdeeld over drie

rijen worden afgewassen. En is er ruimte

voor groot glaswerk als wijnglazen, dienbla-

den et cetera. De nieuwe afwasautomaten

hebben bovendien servies houders en twee

in hoogte verstelbare glazensteunen in

het onderrek.

De nieuwe ECO-afwasautomaten van Miele

zijn vanaf medio april in drie uitvoeringen

verkrijgbaar.

LAMA_00844_MIELE_KBTcover_april2011.indd 2 13-4-11 9:42

COLOFON

Keuken en Bad Techniek: Vakblad voor keukenspecia-listen, badkamerinstallateurs,sanitairdetaillisten, keuken-montagebedrijven en (binnen-huis) architecten

Uitgave:Uitgeverij De Schouw BVDe Trompet 2148-B1967 DC HeemskerkTelefoon: (0251) 23 20 67E-mail: [email protected]: 5289293Rabobank: 38.35.25.241

Uitgever:Jan M. HaakHoofdredacteur:Maarten ZegstrooRedactiemedewerkers:Bert Witteveen, Jaap van Ekeris, Inge Kalmann, ReinierHaak, Albert DeNayer Vormgeving:V&P, AmsterdamAdvertentie-exploitatie:Reinier G. Haak [email protected]:Evelyn HaakAbonnementsprijs:in Nederland 6 21,-Losse nummers 6 4,60Telefoon: (0251) 23 20 67Advertentietarieven: wordenop aanvraag toegezonden.Sluitingsdatum advertenties:14 dagen vóór verschijnen.Verschijningsfrequentie:6 x per jaar.

Redactieadres:Zie bovenstaand adres.Abonnementen:Abonnementen kunnen metelk nummer ingaan, maarlopen tot 31 december. Zondertegenbericht van de abonneewordt het abonnement auto-matisch verlengd.Schriftelijke opzeggingen die-nen vóór 1 november van hetabonnementsjaar in ons bezitte zijn.

Druk: Boom & van Ketel grafimedia, HaarlemBladbegeleiding:Cindy AlkemadeCopyright: De Schouw BVISSN 1380 -7043

De Consumentenbond publiceerde in de Consumentengidsvan maart 2011 een samenvatting van een test onder zevennieuwe afwasautomaten. Van Miele werd de volledig inte-greerbare afwasautomaat G 5780 SC Vi getest. En met suc-ces, want de Consumentenbond concludeerde in haartestoordeel: Al met al heeft de Miele met een testoordeelvan 7,5 de beste papieren voor een schone en droge vaat.Met deze hoogste totale score behaalt de Miele-afwasau-tomaat G 5780 SC Vi de eerste plaats.

Geen duidelijke houvast eerstekwartaalcijfers 2011Wanneer een crisis lang aandoet, dan ben je als vakbroeder geneigd om iedere posi-tieve strohalm met gejuich te ontvangen. Na de LivingKitchen en de gesprekken diewe rondom die periode voerden, was vrijwel iedereen gematigd tevreden met het eer-ste deel van 2011.Zo dook bij ons op de redactie op de mail ook een bericht van CBW-Mitex op. De keu-kenbranche was ten opzichte van vorig jaar in het eerste kwartaal met 6,6 % gestegen.Wel, en gelukkig doet CBW-Mitex dit altijd, zaten er wat haken en ogen aan deze cijfers.Want zo stelt CBW-Mitex:

‘Voor de deelbranche keukens geldt dat 46% van de ondernemers een negatief groeicijfer heeft.Zelfs 18% zag de omzet met 20% of meer teruglopen’.

Dit houdt dus in, dat ondanks 18 procent van de ondernemers die -20% draaien er ook speci-aalzaken zijn die dit negatieve cijfer weer een positieve ‘boost’ geven richting de +6,6 %.Echter blijft het gissen welke speciaalzaken met de zwarte pen schrijven en welke zaken de rodepen uit de onderste lade moeten pakken. Ook is het nog niet bekend welke formule daadwer-kelijk werkt en welke niet.Toch merk je in de branche dat er een mentaliteitsverandering ontstaat. Niet alleen bij consu-menten, maar ook bij de retailers zelf.Een paar weken terug gaf zelfs Ben Mademakers aan dat de verkoopmentaliteit in zijn winkelsbinnen twee jaar zal veranderen en de DMG nettoprijzen gaat invoeren.Als voorstander van transparantie en nettoprijzen kan ik dit alleen maar toejuichen.En de consument vraagt daar misschien ook naar. Zo laat Aad de Beus van MHK weten dat dezaak Reddy Keukens (lees hierover meer in KBT 3) in Heteren die met nettoprijzen werkt, beterpresteert dan vooraf verwacht en gehoopt werd. Is dit dan de toekomst van de keukens?

Volgens vele marketingspecialisten is er geen ontkomen aan de nettoprijzen. ‘Het is nu eenmaaldat de consument bepaalt’, vertelde Stephan Fellinger ons eerder dit jaar. Hierbij geven deze spe-cialisten ook aan dat zolang je meerwaarde biedt en daarbij een “eerlijke” prijs, dat de kans opsucces groter is. En dan hoeven de prijzen niet zozeer extreem laag te zijn, want de Apple’s, Ipa-d’s en Bose’s en dergelijke zijn niet de meest goedkope artikelen. Echter scoren ze hoog bij deconsument, mede door de meerwaarde van het product maar ook de transparante prijzen diegehanteerd worden.

Dus niemand kan op dit moment beweren dat de keukenbranche een saaie branche is. Het iseen zeer interessante periode. Als marketing-geïnteresseerde kijk ik mijn ogen uit en spits ik mijnoren. Ik ben benieuwd wie de slag gaat winnen en of de branche daadwerkelijk een metamor-fose ondergaat…omdat de consument dat wil (zoals hoort het!).

KBT mei 2011 3

april 2011nummer 2

Miele-afwasautomaat G 5780 SC Vi als beste uit de test

De voorplaat

03 Edit:03 Edit 11-05-2011 08:17 Pagina 1

11

11. Futura heeft serviceluik.

12. Siemens: ‘2011 Is jaar spannend jaar voor Siemens’

6. Bosch Huishow: 125 jaar Bosch.

9. Bad & Body nu onder vlag van MHK.

6

9

4 KBT mei 2011

I N D I T

04,05 Inhoud:04,05 Inhoud 11-05-2011 08:22 Pagina 4

14,15,17,29,33 Actueel.15. Personalia23. Column Theo van der Sande.27. Column Bart Weijers.28. Sanitairnoviteiten.31. Opmerkelijkheden.34. Noviteiten.

R U B R I E K E N

20. Gutmann en Steel krijgen meer marktinhoud.24. Primabad onderging complete verjongingskuur.

E N V E R D E R

W W W . K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

KBT mei 2011 5

d jaar mens’

18. Liebherr speelt mee op inbouwmarkt

18

12

N U M M E R

04,05 Inhoud:04,05 Inhoud 11-05-2011 08:22 Pagina 5

B O S C H H U I S S H OW L A AT S T E K E E R I NA M S T E R DA M Z U I D - O O S T

125 Jaar Bosch

Partnership en Betrouwbaarheid vormden hetthema van Huishow 2011. Partners uit elektrore-tail en keukenretail bezochten de showroom om

samen met Bosch vooruit te kijken naar de innovatiesvan Bosch die ieder jaar weer aanwezig zijn.Tijdens onze wandeling langs de Bosch-noviteiten wijstMarco Egbers van Bosch ons de weg. Allereerst toonthij ons de nieuwe SmartCool koel-vriescombinaties.

SmartCool ‘SmartCool bezit energielabel A+++ enis dus tot 50 procent zuiniger dan een koel-vriescombi-natie met A+.’ Mede door deze zuinigheid behoortSmartCool tot een van de paradepaardjes van de huis-show. SmartCool past uiteraard ook uitstekend bij devisie van Bosch en de Green Technology Inside.

Voor Bosch was de afgelopen huisshow van21 tot en met 23 maart en van 28 tot en met30 maart er één om grootschalig te vieren.Niet alleen was het de laatste huisshow opde huidige locatie van Bosch op de Burge-meester Stramanweg in Amsterdam Zuid-oost (in november van dit jaar op11-11-2011 verhuist de organisatie naar eengloednieuw pand in Hoofddorp), maar ookvierde Bosch haar 125e verjaardag.

6 KBT mei 2011

06,07 Bosch: basis KBT 11-05-2011 12:01 Pagina 6

KBT mei 2011 7

KBT huisshowdoor onze redactie

Op het gebied van design is niets aan het toeval over-gelaten. Zowel de buitenkant als het interieur van deSmartCool-koelapparaten voldoen aan alle eisen voorde stijl- en energiebewuste consument. De apparatenhebben innovatieve deuren, die tot 180 graden openkunnen. De temperatuur in het vries- en koelgedeeltekan afzonderlijk van elkaar worden ingesteld, wat eenhoop energie kan besparen. Verder is de SmartCool uit-gebreid met diverse handige boxen waar het eten opti-maal in gekoeld wordt. Zo is de ChillerBox een veiligeopbergplek voor vis, vlees, kaas en worst: een koudeluchtstroom uit het vriesvak zorgt voor een temperatuurdie 2-3 graden lager is dan in het overige koelgedeelte. Tot nu toe kon Bosch zich met het energielabel nietextra onderscheiden op het gebied van energiezuinig-heid, omdat er geen betere labelwaarde voorhandenwas dan A++. Sinds het eind van 2010 is er de nieuweklasse A+++ voor koelapparaten en dus een nieuwemaatstaf voor energiezuinigheid. Egbers: ‘Een ontwik-keling die Bosch toejuicht, omdat we ons met hetnieuwe energielabel nog beter kunnen onderscheidenals duurzaam merk met energiezuinige apparatuur. Datis ook waar wij voor staan.’

ColorGlass Vervolgens lopen we met Egbers verderlangs de Bosch-producten, zo pak ik ook nog een glimp

op van de Bosch i-Dos, de intelligente wasautomaatmet automatische dosering. Verderop in de showroomvalt mijn oog op een demokeuken, waarin liefst vierinbouwapparaten zijn verwerkt in kleuren die aanslui-ten op de kleuren van de keukenkastjes (ton sur ton).En dit keer niet alleen in witte of zwarte tint die we al

van ColorGlass kenden, maar in chique kleuren alsSatin Brown en Quarz. Egbers: ‘We proberen de retai-ler aan te moedigen om de ColorGlass op deze manierte presenteren en te tonen wat er allemaal mogelijk isop designgebied.Het ColorGlass kleurenprogramma maakt het samen-stellen van de keuken persoonlijker en veelzijdiger. Metdit nieuwe designconcept zijn diverse inbouwapparatenverkrijgbaar in een aantal warme, smaakvolle kleuren,voorzien van een glazen front.

ColorGlass is er in de tinten zwart en wit plus de kleu-ren Satin Brown en Quarz. Wit staat bekend om het uit-stralen van ruimte en zwart vestigt de aandacht op hetdesign van het apparaat. Satin Brown zorgt voor eenwarme sfeer en Quarz is speciaal ontwikkeld ter gele-genheid van het 125-jarige jubileumjaar van Bosch enideaal om te combineren met andere materialen, zoalshout en marmer. De glazen fronts zijn stootvast en eenvoudig schoon temaken. Ingebouwde displays zorgen voor een eenvou-dige bediening van de apparaten en dankzij het trans-parante glas is alles goed zichtbaar.

De redactie van Keuken & Bad Techniek bezocht deBosch-huisshow op de laatste beschikbare dag. Naafloop spraken we dan ook even met Egbers over hetbezoekersaantal. Egbers: ‘Het zijn zeer drukbezochtedagen geweest. Eens te meer is gebleken dat de retailerons de moeite waard vond om te bezoeken en daarkunnen we best trots op zijn. De Huisshow 2011 kendedan ook een record aan bezoekers.’

06,07 Bosch: basis KBT 11-05-2011 12:01 Pagina 7

Natuurlijk:Echt Leisteen Ieder model is uniek dankzij leisteen deurfront

Levensmiddelen behouden dankzij BioFresh hun gezonde

vitamines, frisse uiterlijk en volle smaak tot driemaal langer in

vergelijking met een normaal koeldeel

SoftSystem zelfsluitende deur

Energieklasse A++, 45 % zuiniger dan A-klasse

Voor meer informatie en documentatie kunt u contact

opnemen met uw vertegenwoordiger. Of bel (0297) 23 99 23.

Scan de code met uw smartphone en ontdek meer over BioFresh: biofresh.liebherr.com

Download: http://gettag.mobi

www.koelen.nl

KBT mei 2011 9

KBT organisatiedoor onze redactie

De MHK Groep en Bad & Body zijn eensamenwerking begonnen, oftewel Bad &Body werkt sinds november 2010 onder devlag van de MHK Groep. Een wens vanMHK-leden om met een marketingconceptactief te worden in de sanitair markt gaatdaarmee in vervulling.

Er was al een aantal jaar van onze leden vraag naaractiviteiten in de sanitairbranche op dezelfdemanier als wat MHK doet voor de keukenretail’,

vertelt Leo van der Velde. ‘Dit was er namelijk nog nieten aangezien wij nogal wat leden hebben die een keu-ken- met een sanitairzaak combineren, hebben wij,middels een werkgroep, gekeken naar de mogelijkhe-den om aan deze vraag te kunnen voldoen. Natuurlijkzijn we prima in staat zoiets zelf te organiseren, maarwaarom zou je niet gaan samenwerken met een andereorganisatie? Al snel kwamen we in gesprek met Bad &Body, een organisatie met hele goede sanitairspeciaal-zaken en daarnaast één die een goede naamsbekend-heid geniet bij onze leden en vrijwel dezelfdepositionering, doelstellingen en visie hanteert als diedoor de werkgroep van deMHK-leden gedefinieerd was.Bovendien kwamen wij tijdensde gesprekken erachter dat wesamen een stuk sterker zoudenzijn.’Uiteraard was het even afwach-ten hoe de huidige leden vanBad & Body op MHK zoudenreageren. Van der Velde:‘Namens MHK is er een bedrijfs-presentatie gehouden over wiewij zijn, wat we doen et cetera.Van daaruit hebben we louterpositieve reacties ontvangen ennadat we onze eigen leden zeerenthousiast zagen en hoordenreageren, bleek een samenwer-king niets meer in de weg testaan.’Wim Bambacht, de formulema-nager van Bad & Body, zag ookde samenwerking direct zitten.‘MHK heeft met haar activiteitenaangetoond dat zij een zeerkrachtige organisatie hebben,waar de huidige Bad & Body-leden alleen maar baat bij zou-

Bad & Body nu onder vlagvan MHK

den hebben. Onze ledenhebben dit ook zo ingezien,want vrijwel ieder lid isaangesloten bij de com-manditaire vennootschapMHK.’ Maar hoe nu verdervoor Bad & Body, wat staater zoal te gebeuren? ‘Wezitten op dit moment om detafel met diverse leveran-ciers om de leveranciersportfolio “fijn te slijpen”.Daarnaast is onze consu-mentencampagne van start

gegaan met de badkamernieuws-krant, de radiospots,het Fris Magazin en een nieuwe website.’

De sanitairspeciaalzaken staan onder druk, zogeeft Bambacht aan. ‘Het draait om onderscheidendvermogen, dat begint bij klantgericht en belevenis geori-ënteerd verkopen via een prachtige showroom, met eenhoogwaardig assortiment, een goede advisering en ken-nis, plus tot slot een uitstekende installatieservice.’Bad & Body ondersteunt haar leden bij het creëren vandit onderscheidend vermogen. ‘We kijken naar trendsen zullen daaruit ontstane kansen benutten. Samen metonze leden gaan we ons actief profileren en zorgen datde zaken “in top of mind” komen bij de potentiële klan-ten in hun omgeving. Daarbij zullen we een herkenbareklantwaarde presenteren en laten zien waar we voorstaan.’ Bad & Body werkt natuurlijk met de belangrijk-ste A-merken in de showrooms. Maar ook huismerkenzijn te koop via de aangesloten sanitairzaken. ‘Hierhebben we ook nadrukkelijk voor gekozen omdat we,door de verkoop van huismerken, ons onderscheidendkunnen profileren en een betere marge kunnen realise-ren.. Zonder profilering is overleven een stuk lastiger indeze tijd.’De doelstellingen van het nieuwe Bad & Body zijn deaantrekkingskracht van de aangesloten winkels te ver-groten door reclame en activiteiten gericht op de show-room van de ondernemer, het creëren vanonderscheidend vermogen dankzij verkoop onder-scheidende producten, het benutten van inkoopvoor-delen en hierdoor het zeker stellen van een beterrendement voor de ondernemer. ‘Maar eigenlijk zijn ditalle vragen en wensen die de leden hadden’, aldus Bam-bacht. Bad & Body staat dan ook voor een sanitairzaakvoor iedereen die op zoek is naar een vakman. Bam-bacht: ‘Een zaak in het betere middensegment met advi-seurs die hun werk verstaan en hun ontwerp op dewensen van de consument afstemmen. Met daarbij eenvast aanspreekpunt van advies tot en met plaatsing ennatuurlijk montage met uitsluitend vakbekwame mon-teurs.

Wim Bambacht

09 bad en body: basis KBT 11-05-2011 08:26 Pagina 9

De MaxiSense® inductie kookplaat

ONZE INDUCTIE

KOOKPLAAT

CREËERT ULTIEME VRIJHEID VOOR GRENZELOOS KOKEN.Wij noemen dit grenzeloos koken, omdat u vrij bent bijna elke pan te gebruiken, ongeacht afmeting of vorm. En onze MaxiSight™ bediening reageert snel, precies en toont op het unieke TFT display de nauwkeurigheid die u verwacht. Meer informatie op www.aeg.nl of www.homecenterofthebrands.nl

NL NK MaxiSenseInductionHob SP Keuken & Badtechniek 230x300 AEG.indd 1 02/02/2011 14:36

KBT ventilatie

De Futura afzuigunit van Gutmann is aan-gepast. Dit downdraftmodel, dat zelfs deprestigieuze design-award Red Dot heeftontvangen, is voorzien van een serviceluik.Dit biedt mogelijkheden voor een beterekeukenhygiëne en eventuele reparatieskunnen gemakkelijker uitgevoerd worden.

De Futura is een zeer succesvolle afzuigunit, datgemonteerd is in het werkblad en op wens “naarboven rijst” om zijn werk te doen. Een systeem,

dat in ruime werkbladen een prachtige ruimtelijkeoplossing biedt omdat de keukenruimte niet “ver-stoord” wordt door een afzuigkap; overigens kunnenafzuigkappen ook bijzonder fraai en tevens zeer functi-oneel zijn. In de Futura zijn roestvrijstaal en glas har-monieus met elkaar gecombineerd. In werking is dezeafzuiger mooi om te zien.

De downdraft Futura is echter behalve mooitevens bijzonder functioneel op een kookeiland. Wan-neer men er voor kiest om de ruimte boven het eilandvrij te houden om een optimaal ruimtelijk effect te ver-krijgen, dan biedt de Futura een heel goede, doelmatigeoplossing. Dank zij de recirculatiefunctie is de Futurajuist bij kookeilanden heel geschikt. Door de recircula-tiefunctie zijn afzuigkanalen door de vloer niet meernodig. De Futura zuigt af, filtert de kook-, bak- enbraadlucht en brengt daarna zuivere lucht terug in de

door Bert Witteveen

KBT mei 2011 11

Futura heeft serviceluikkeuken. Twee krachtige motoren, die elk goed zijn voor950 kubieke meter per uur, zorgen voor een uitstekendeafzuiging van keukenluchtjes. Deze motoren zijn ech-ter ondanks hun kracht bijzonder stil. Het vet en vuilworden door een vetfilter opgenomen. Deze filters zijnkoolstoffilters, die iedere vijf jaar vervangen dienen teworden. Een innovatieve afzuiger, die veel afzuigpro-blemen oplost.

Gutmann heeft in deze bijzondere afzuiger enkele aan-passingen aangebracht. De meest opvallende aanpas-sing is het serviceluik, waardoor de Futura gemak-kelijker gereinigd kan worden en er geen restantjes vankeukenkruimels en dergelijke in het apparaat hoevenachter te blijven. Op den duur kunnen dit soort restan-ten zelfs tot schimmelvorming leiden. Dit serviceluik isderhalve een bijzonder goede aanvulling bij dit uniekeafzuigconcept. Bij eventuele servicebeurten of reparatiebewijst dit serviceluik overigens ook zijn goede dien-sten. Verder heeft de Futura een nieuwe afstandsbedie-ning gekregen. De nieuwe bediening werkt opinfrarood. Het apparaatje is mooier, steviger engestroomlijnder geworden.

W W W . K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

11 futura: basis KBT 11-05-2011 13:28 Pagina 11

12 KBT mei 2011

In de eerste helft van 2011 heeft Siemensniet stilgezeten, zo blijkt wanneer de redac-tie van Keuken & Bad Techniek een bezoekbrengt aan het Infocenter in Zoetermeer.Marketingmanager Leonie van Overstratenkijkt uit naar wat 2011 nog allemaal te bie-den heeft: ‘2011 Is voor ons een spannendjaar!’

Natuurlijk staat 2011 voor een groot deel in hetteken van het nieuwe bedrijfspand dat in Hoofd-dorp komt te staan. Siemens zal daar met de

gehele BSH-groep haar intrede doen op 11-11-2011 om11 uur 11. ‘Een uitdaging’, zo laat Leonie van Over-straten, marketingmanager van Siemens weten. ‘Zekeromdat er straks 4 showrooms te bewonderen zijn vande 4 merken die bij BSH horen (Siemens, Bosch, Neff,Gaggenau red.). Bovendien wordt dit hét centrum vanNederland voor keukenideeën, waar bij iedere show-room de merkwaarde duidelijk naar voren komt en debezoeker gevoel krijgt bij het merk of het bij hem ofhaar past.’Van Overstraten: ‘Bij Siemens staat innovatie hoog inhet vaandel. Het merk streeft ernaar om zo vaak moge-lijk met tastbare innovaties te komen. Dit met veel ver-nieuwingen op gebruikersvlak, maar ook op het evenzobelangrijke designvlak. Met de nieuwe showroom zal ereen geheel nieuwe beleving ontstaan. Hier in het Info-center in Zoetermeer is bijna ons hele assortimentfysiek aanwezig. In Hoofddorp zal ook nog het groot-ste deel van het assortiment te zien zijn. Daarnaast zalmen – onder andere door het gebruik van interactievetouchscreens - op een andere, innovatieve manier deproducten kunnen gaan beleven.’Bovendien zal Siemens in Hoofddorp nog meer contactzoeken met de klant. Zo zal Siemens het geven vanworkshops gaan intensiveren. Een ideaal middel voorde consument om het Siemens-apparaat beter te lerenkennen. Op dit moment heeft Siemens zo’n 2 á 3 work-shops per maand voor zo’n 16 personen. In Hoofddorpbreidt Siemens dit uit en zullen ook dealers regelmatigworden uitgenodigd. Van Overstraten: ‘Voor hen geldtnatuurlijk hetzelfde. Het gemak van inductiekoken enhet gebruiken van een combi-stoomoven is pas goed uitte leggen, als je zelf weet hoe het werkt. Zeker inductie

S I E M E N S :

2011 Is een spannend jaarvoor Siemens

kan nog in verkoopwaarde stijgen. Nederland is eengasland bij uitstek, maar als je ziet hoe Jonnie Boer inDe Librije, waar in Librije’s Atelier kookworkshops metonze apparatuur worden gegeven, met inductie werktdan is de kracht van dit apparaat een stuk duidelijkeren herkenbaarder. Daarnaast willen we kookscholen deoptie bieden om bij ons hun workshops te houden.’

Siemens is energie Qua energiezuinigheid zitSiemens net als haar collegabedrijven niet stil. VanOverstraten: ‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid inhet klimaatvraagstuk serieus. We zetten onze technolo-gische kennis in om steeds energiezuinigere apparatente produceren. Zo hebben we onlangs ons eco PLUS-assortiment verder uitgebreid. We hebben bijvoorbeeld

12,13 Siemens: basis KBT 11-05-2011 08:39 Pagina 12

KBT mei 2011 13

KBT huisshowdoor onze redactie

een geheel nieuwe lijn koel-vriescombinaties met ener-gielabel A++ en A+++ geïntroduceerd en een warmte-pompdroger die 50% zuiniger is dan label A, evenalseen afwasautmaat die superzuinig is en bovendien maar7 liter water per afwasbeurt gebruikt. Bovendien zijnonze ovens 20 tot 30% zuiniger dan de label A stan-daard.’

Innovaties Tijdens onze ronde toont Van Overstra-ten ook een paar noviteiten van Siemens. ‘We hebbenop dit moment een range compacte vaatwassers van 45en 60 cm hoog. Het bijzondere is dat deze in zwevendeonderkasten kunnen worden gebouwd, maar ook opergonomisch verantwoorde werkhoogte in bijvoorbeeldkolomkasten. Het creëert mogelijkheden die tot dusverniet mogelijk waren. We introduceren nu het TwinLine-concept, die uit twee compacte vaatwassers bestaat.TwinLine is een zeer praktische keuze voor mensen dieergonomie belangrijk vinden.’ Siemens toont aan welke gebruiksgemakken deze vaat-wassers met zich meebrengen. Van Overstraten: ‘Zokun je bijvoorbeeld de vaatwassers afwisselen voor inen uitruimen. Er zijn consumenten die het zo druk heb-ben dat ze hun schone bord uit de vaatwasser halen alsze gaan eten en hem daarna weer kwijt moeten in devaatwasser. Met de TwinLine kan dit optimaal. Voor heteten haalt de gebruiker hem bij de ene vaatwasser eruiten na het eten zet hij hem bij de vuile vaat. Zo zijn ervele toepassingsmogelijkheden.’

Koelen Ook op koelgebied laat Siemens met opge-

heven hoofd onze redactie hun collectie zien. ‘Bij Sie-mens denken we in vers, verser, verst’, aldus van Over-straten. ‘Dankzij bijvoorbeeld de Vitafresh-functie is

groente, fruit, vlees envis tot 3x langer houd-baar dan in anderekoelvriescombi’s. Endat is reuze handig,want het Voedingscen-trum heeft laatst bere-kend dat de consument11 procent van haargekochte verse produc-ten weer weggooit. Sie-mens is wat ons betrefteen vershoudspecialistmet onder andere Vita-

fresh en ook het nieuwe Hydrofresh, waarmee levens-middelen tot twee keer langer houdbaar zijn.’

StudioLine Even denken we dat onze ronde bij Sie-mens ten einde is, maar achterin het Infocenter wordenwe een afgesloten ruimte in ‘gestuurd’. Daar presenteertSiemens haar nieuwste lijn: StudioLine. Van Overstraten: ‘Met StudioLine bieden we geselec-teerde dealers een concept dat ervoor zorgt dat de retai-ler meerwaarde kan bieden aan haar klanten. Het is eenexclusief programma dat dus selectief te verkrijgen is.Bovendien liggen de voordelen van StudioLine nietalleen bij de retailer, maar tevens ook bij de consumentdie voor deze lijn kiest. Zij krijgen namelijk extra dien-sten aangeboden zoals de mogelijkheid tot verlengdegarantie en een telefonisch consult. Op dit momentheeft Siemens 200 geselecteerde dealers en we strevennaar 250 aanbieders, zodat er landelijke dekking is.’

Twinline

W W W . K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

12,13 Siemens: basis KBT 11-05-2011 08:39 Pagina 13

14 KBT mei 2011

Vlehan: ‘Verkopen met kennisvan zaken’Er is nu ook een digitale versie van het Vlehan-boekje‘Verkopen met kennis van zaken’ beschikbaar. Hetboekje, dat tien jaargeleden werd geïntro-duceerd, geeft handvat-ten voorwinkelverkopers omhun apparaten nogbeter te verkopen. In deafgelopen jaren hebbenduizenden exemplarenhun weg gevonden naarde detailhandel.Onlangs heeft de Vle-han besloten een web-versie te maken. Het ismodulair opgebouwden per onderwerp teprinten. Ga naar:www.vlehan.nl

Energiezuinig BoschBosch verwacht voor een deel van haar apparaten hetA+++ label te krijgen. Sinds begin dit jaar mogen denieuwe energielabels binnen de Europese Unie op vrij-willige basis worden gebruikt. Vanaf 2012 zijn ze ver-plicht. Met de nieuwe labeling denkt Bosch zich nogbeter te kunnen onderscheiden als duurzaam merk.Uit een test van fabrikanten en de Europese Unie blijktdat op labels van veel apparaten niet de juiste gegevensstaan. Alle Bosch-apparaten hebben echter de correctelabels. Dr. Gutberlet, bestuursvoorzitter van BSHwereldwijd, liet zich onlangs kritisch uit over foute labe-ling: ‘De consument heeft recht op de juiste gegevens.Bovendien leiden verkeerde energielabels tot concur-rentievervalsing.’ Woonbeurs Amsterdam en design-beurs Meesterlijk gaan samenwerking aan DeWoonbeurs Amsterdam -de grootste consumentenbeursop woongebied in Nederland- en Meesterlijk -de beursvoor design, ambacht en toegepaste kunst- bundelenhun krachten. Van 24 september tot en met 2 oktober2011 vinden beide evenementen op één plek plaats.Hiermee ruilt Meesterlijk Eindhoven in voor deAmsterdamse RAI.‘Beide beurzen hebben een eigen focus, maar vullenelkaar goed aan,’ aldus Ingrid van Schooten, managervan de Woonbeurs Amsterdam. ‘Tijdens de 19e editievan de Woonbeurs Amsterdam kunnen bezoekers een-voudig, met hetzelfde toegangskaartje de beurs Meester-lijk, in een aparte hal, bezoeken. De komst vanMeesterlijk in Amsterdam draagt bij aan het positieveimago en het goede bezoekersprofiel van de WoonbeursAmsterdam. Ik kijk erg uit naar deze bijzondere samen-werking.’

Miele-wandschouwafzuigkapDA 429 als beste uit de testDe Consumentenbond publiceerde in de Consumen-tengids van maart 2011 de resultaten van een test ondernegen wandschouwafzuigkappen. Van Miele werd de

wandschouwafzuigkap DA 429getest, zowel met luchtafvoer- alsmet circulatiesysteem. En metsucces, want deze afzuigkapbehaalde in beide testen de eer-ste plaats.In de test metluchtafvoer-systeembehaaldede afzuig-kap de hoogste totale score vanmaar liefst 7,8. Dit uitstekende testoordeel is met namete danken aan de testonderdelen 'geurverwijdering','vetverwijdering' en 'afwerking'. Ook in de test metluchtcirculatiesysteem behaalde de wandschouwaf-zuigkap DA 429 de hoogste totale score: 7,0. Dit uitste-kende testoordeel is vooral te danken aan detestonderdelen 'vetverwijdering' en 'afwerking'g

B&O richt duurste hotelsuite inHet luxe hotel President Wilson in Geneve heeft al zijnkamers ingericht met apparatuur van Bang & Olufsen.In de Royal Penthouse Suite, de duurste hotelsuite terwereld, kunnen gasten televisiekijken op de BeoVision4-103. Het kantelbare scherm is 103 inch groot. Eenovernachting in de suite kost circa 58.000 euro; hijbeslaat de hele achtste verdieping van het hotel en teltonder meer twaalf slaapkamers, evenzoveel badkamersen een salon van 250 m2.

Afzuigkap D39M55NO vanNeff wint Red Dot Design 2011

Neff’s 90 cm brede, roestvrijstalenschouwafzuigkap met zwartglazen bedie-ningspaneel, randafzuiging, heldere halo-geenverlichting en dubbele luchtstroomheeft de Red Dot Design-award gewon-nen in de categorie ‘Products’. Dit appa-raat biedt naast een elegante vormgeving

en belijning ook een aerodyna-misch gevormdbinnenwerk en een

krachtige ventilator dievoor een optimale afzui-

ging zorgt.De D39M55NO scoort

ook hoog door de zuinigetechnologie, bijvoorbeeld

de heldere en halogeen ver-lichting en de fluisterstille

motor. Ook de mogelijkheidom de kap voor recirculatie te gebruiken – een belang-rijk aspect in bijvoorbeeld energiezuinige woningen –kan dit product extra aantrekkelijk maken: recirculatievan de lucht maakt het mogelijk om onnodig warmte-verlies uit de keuken te vermijden, waardoor het totaleenergieverbruik daalt. Joachim Grützke, Head of Design bij Neff: ‘De Red Dotis een wereldwijd erkend kwaliteitskenmerk voor top-design. Het onderstreept onze inspanningen om tekomen tot een optimale combinatie van alle product-kenmerken en functies, en het kwalificeert het merk

14,15 act: basis KBT 11-05-2011 08:42 Pagina 14

KBT mei 2011 15

KBT actueel

KBT personalia

Herstructurering taken leden Raad vanBestuur Hansgrohe AG

De twee langstzittende leden van de Raad van Bestuurvan Hansgrohe AG, Karl-Heinz Hamman en OttoSchinle genieten al sinds 1 april van hun welverdiendepensioen. Hun taken worden overgenomen door derecent gekozen nieuwe bestuursleden. Marc Griggel,opvolger van Karl-Heinz Hamman, neemt de taken“Productie wereldwijd”, “Kwaliteitsmanagement” en“Facilitair management” op zich. Voor de overigebestuurstaken die werden behartigd door Otto Schinle,zijn nu plaatsvervangend voorzitter Richard Grohe(Verkoop Europa, Corporate communicatie en Pontos)en Frank Semling (Technisch Service Center) verant-

Peter Bastinckverlaat KellerKeukens

Na een periode van tienjaar hebben Keller Keu-kens en Peter Bastinckbesloten om uit elkaar tegaan. De afgelopen tien jaarwas Peter Bastinck aan-vankelijk actief als ExportManager en later alsCommercieel Directeurbij de Roosendaalse keu-kenfabrikant. Mede dank-zij zijn inzet en visieontwikkelde Keller zichtot een toonaangevendepartij in de keukenmarkt.De belangrijkste redenvoor het uit elkaar gaanvan partijen is gelegen inverschil van inzicht overhet toekomstig te voerenbeleid; dat verschil vaninzicht is te groot geble-ken.

Van links naar rechts: Marc Griggel, Karl-Heinz Ham-man, Siegfried Gänßlen, Otto Schinle, Richard Grohe,Frank Semling

woordelijk. ‘Met het vertrek van Karl-Heinz Hammanen Otto Schinle zetten wij de volgende stap in het syste-matische opvolgingsplan binnen de Raad van Bestuur,’legt Siegfried Gänßlen, Voorzitter Raad van Bestuur uit.‘We voltooien hiermee de sinds 2008 zorgvuldig voor-bereide generatiewisseling binnen ons management. Deafgelopen negen maanden hebben wij benut om debeide nieuwe leden grondig op hun nieuwe verant-woordelijkheden voor te bereiden.’

Neff als normstellend ten aanzien van kwaliteit enesthetiek.’

Zes AEG keuken inbouw-productgroepen winnen iF Design AwardsZes verschillende productgroepen uit AEG Neue Kol-lektion hebben in de categorie Huishoudelijke Appa-

raten de iF Design Award 2011 gewonnen. Er dongenmaar liefst 2.756 inzendingen uit 48 landen mee. Dezejaarlijkse wedstrijd is georganiseerd door “InternationalForm Design in Hannover, Duitsland”.

De Awards gelden voor de volgende productgroepen : • AEG Competence, MaxiKlasse®

inbouw/onderbouwovens - 60 H-design• AEG Competence, MaxiKlasse®

inbouw/onderbouwovens - 60 T-design• AEG Compact range 38 H-design• AEG Compact range 45 T-design• AEG MaxiSense Bridge hobs product range

(HK654300XB, HK653320FB, HK654400XB)• AEG Crystal Line kookplaten range

Indesit nieuwe sponsor van ArsenalIndesit, het toonaangevende Europese merk van huis-houdelijke apparatuur, start een partnership met Arse-nal Football Club, een van ‘s werelds meest prestigieuzevoetbalclubs. Indesit verbindt zich de komende seizoe-nen aan de “Gunners” in Noord-Londen.De ondertekening van deze overeenkomst is de opmaatnaar een ambitieus sponsorprogramma van Indesit, datstart in het seizoen 2011/2012. Met deze stap in devoetbalwereld heeft Indesit de mogelijkheid om zijndynamiek en innovatie te onderstrepen. Ook versterkthet merk zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijkdat een van de strategische markten vormt.‘Indesit ziet voetbal als een ideaal middel voor dialoogmet zijn klanten die houden van avontuurlijke acti-viteiten en van voetbal’, zegt Marco Rota, Brand Mar-keting Director bij Indesit Company, de producent vanhet merk Indesit. ‘De waarden van Arsenal FootballClub sluiten aan ons bij ons merk en daarom zijn we ergblij dat we deze overeenkomst kunnen sluiten met eenpartner die binnen Engeland én in heel Europa popu-lair is. Arsenal is een van de grootste voetbalclubs terwereld en we kijken uit naar een succesvolle samen-werking.’

14,15 act: basis KBT 11-05-2011 08:42 Pagina 15

Tien minuten wachten tot die grote pan water voor de pasta kookt? Dat duurt veel te lang.Met de Quooker kokend-water-kraan heb je altijd vers kokend water bij de hand. Gezuiverd, lekker water. En houd je tijd over voor de pastasaus.Voor honderdduizenden gebruikers is de Quooker inmiddels een onmisbare hulp. Omdat de kokend-water-kraan veilig, zuinig en multi-inzetbaar is.Omdat je er zo snel pasta mee kunt koken, bijvoorbeeld. Naast de ‘gewone’ Quooker is er de Quooker COMBI. Een reservoir in het keukenkastje dat niet alleen kokend water (100ºC) levert via de Quooker-kraan, maar ook warm water (50-65ºC) via de keukenmengkraan. Waarmee het meteen de zuinigste warmwatervoorziening voor de keuken is.

Thee en koffie zetten, pasta en groenten koken, babyflesjes steriliseren, pannen ontvetten... Meer weten over de vele toepassingen van de Quooker? Bel 0180-420488 of kijk op www.quooker.nl.

p asta koken pannen ontvettencafetière-koffie filterkoffie thee zettensteriliseren

Adv KBT april 2011 230x300 15-04-2011 15:31 Pagina 1

KBT mei 2011 17

KBT actueel

Tweede Reddy Keukens in KatwijkReddy Keukens opende op 6 april in Katwijk aan deAmbachtsweg 5 haar tweede vestiging in Nederland.Reddy Keukens geniet in Duitsland een zeer grotenaamsbekendheid. Het bedrijf maakt vooral faam doortransparante keukenprijzen te presenteren. Na de ope-ning in Heeteren (Gelderland) was nu Katwijk (Zuid-Holland) aan de beurt. De zaak in Heeteren loopt alseen trein en het ziet er dan ook naar uit dat we binnen-kort meer Reddy zaken mogen begroeten in ons land.

Menno Portengen 10 jaar Algemeen Directeur GeberitMenno Portengen vierde onlangs zijn tienjarig alge-meen directeurschap van Geberit Nederland. Portengentrad op 1 oktober 1990 in dienst van Geberit. Op 1maart 2001 betrad hij de functie van Algemeen Direc-teur, als opvolger van de zeer plotseling overleden Pietvan Wijk. Menno Portengen wist voordat hij in dienst trad bijGeberit niet veel van de sanitairbranche, maar dat ver-anderende snel. Tot op de dag van vandaag voelt hij

zich er alseen vis in hetwater enheeft hijnationaal eninternationaalveel ervaringopgedaan.Dit is niet inde laatsteplaats omdatGeberit en debranchenaadloos bijhem past. Desociaal bewo-gen directeuris er ondermeer trots opdat Geberithet vizier

naast kwaliteit en innovatie op duurzaamheid richt. Ineen interview over duurzaamheid eind vorig jaar zei hijonder meer: ‘Lang voordat duurzaamheid een big issuewerd, had Geberit al een milieuprofessor in dienst dieervoor heeft gezorgd dat alle productieprocessen enproducten zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. En ik bener tevens oprecht trots op dat Geberit wereldwijd nie-mand heeft ontslagen vanwege de crisis. Dat is een dui-delijk bewijs dat Geberit serieus aandacht heeft voor“People” en niet alleen maar iets roept omdat dit poli-tiek gewenst is.’

Paasshow 2011 bij TielemanKeukens De directies van Tieleman Keukens en de Knöps Groepblikken uiterst tevreden terug op de recentelijk gehou-den Paasshow. Het evenement, waarbij een keuken- enautoshow, in combinatie met een enerverende consu-mentenbeurs, een waar dagje uit voor het gehele gezinvormde, heeft geresulteerd in enkele duizenden bezoe-kers. Zowel Jan Tieleman (Tieleman Keukens) als Her-man de Blok (Knöps Groep) blikken naar volletevredenheid terug op de afgelopen showdagen. ‘Hetaantal bezoekers overtrof al onze verwachtingen’, ver-tellen zij met trots. Ruim 2300 consumenten wisten deshowdagen met een bezoek te vereren. Niet alleen deinwoners van Goeree-Overflakkee en haar omliggendeeilanden wisten de weg naar Middelharnis te vinden,maar consumenten uit het gehele land togen naar Goe-ree-Overflakkee. Ook de standhouders op de consu-mentenbeurs zijn uiterst content over de organisatie en

het verloop tijdens de showdagen. Naast auto's en keu-kens was er een ruimschoots aanbod in fietsen, tuin-meubelen, audio/video/lcd, kunst & cultuur,wijnproeverijen, zonweringen et cetera . ‘Allemaalondernemers met een lokale achtergrond, dus kwaliteiten zekerheid is gewaarborgd’, vullen beide directeurenaan. Daarnaast kregen ook lokale verenigingen (fanfare“Apollo” uit Goedereede) en goede doelen (Mekker-stee, Yoëll en Stichting Bartiméus) de mogelijkhedenzichzelf te presenteren.De samenwerking krijgt de volgende editie van deshowdagen in 2012 zeker een vervolg. Op vrijdag 6,zaterdag 7 en maandag 9 april 2012 bent u van hartewelkom tijdens de volgende editie van onze spraakma-kende Paasshow.

17 act2: basis KBT 11-05-2011 08:44 Pagina 17

18 KBT mei 2011

Er valt kennelijk nog steeds op energie te bezuini-gen. Liebherr loopt zelfs al vooruit op de intro-ductie later dit jaar van Energieklasse A+++,

waaronder de zuinigste apparaten gaan vallen.‘Bijvoorbeeld de volledig integreerbare koeler IKP 2420en de IKP 2224 (met vriesvak) voor een nismaat van122 centimeter zijn erg zuinig en vallen onder hetnieuwe label triple A’, vertelt Bart Kraan van Liebherr.Volgens Kraan gebruikt de IKP 2420 niet meer dan 16euro per jaar. ‘Dat is op inbouwgebied het zuinigst watje kunt kopen, maar in ons totale gamma is volop ener-

E N E RG I E Z U I N I G I S E I G E N T I J D S

Liebherr speelt mee opinbouwmarkt

Bij de jaarlijkse voorjaarspresentatie van denieuwe koel- en vriestrends van Liebherrlag de nadruk op energiezuinige appara-tuur. Ook bij de inbouwmodellen blijkt nogveel energiewinst te halen.Tijdens de Semi-toer, die neerstreek inHoofddorp, Assen, Zeeland en Ugchelen,maakten zeer veel detaillisten kennis metde energiezuinigste koel- en vriesappara-ten. Liebherr heeft op dit gebied heel wat tebieden. Het merk heeft een assortiment, datbestaat uit 234 modellen. Daaronder zijn 80inbouwapparaten.

giewinst te halen. Als je je dan bedenkt dat koelen envriezen maar liefst 17 procent van het totale energiege-bruik opslurpen dan valt er met zuiniger koel- en vries-apparatuur winst voor de portemonnee te behalen.’

Al ligt de nadruk op energiezuinig, toch waren er nogandere primeurs bij Liebherr te bespeuren. Op hetgebied van gebruiksgemak en design zijn bijvoorbeeldde zuilen met ledverlichting in het interieur opvallend.Van onder tot boven (en omgekeerd) een evenwichtiggespreide verlichting. Dit beveordert zelfs in een over-

18,19 Liebherr: basis KBT 11-05-2011 08:46 Pagina 18

KBT dealershowdoor Bert Witteveen

KBT mei 2011 19

volle koelkast de overzichtelijkheid. Deze ledzuilver-lichting is te vinden in het nieuwe topmodel SBSes7165 met naast de nieuwe verlichtingszuilen ook Bio-FreshPlus, 2 wijnklimaatzones, Icemaker, SoftSystem-deuren en een NoFrost diepvriesgedeelte. De SBSes7165 won bovendien onlangs ook de Red Dot Design-award in de categorie ‘Product Design’. Overigens heeftLiebherr prachtige wijnkoelers. Aangebracht in eenkasten- of apparatenwand kan een wijnkastje de keu-ken er nog “rijker” laten uitzien. Buiten Nederland zieje deze speciale koelers voor wijnen volop. ‘In Neder-land moet die markt zich nog ontwikkelen’, geeft BartKraan toe.Verder vallen de volledig uittrekbare SoftTelescopicBioFreshladen op. De laden worden op de laatste cen-timeters automatisch volledig dichtgetrokken. Dezeladen zijn standaard op alle integreerbare PremiumPlusapparaten. Nieuw is ook de integreerbare onderbouw-koeler; uitermate geschikt voor de greeploze keuken.Opvallend en een eyecatcher is de 91 centimeter bredeen 203 centimeter hoge NoFrost koel-vriescombinatieECN 6156 met Icermaker en twee uittrekbare diep-vriesladen met sluitdemping; een opvallend alternatiefen goede tegenhanger voor de welbekende Ameri-kaanse koelkasten. Deze koelkast is imposant door debrede deur, die zowel links- als rechtsdraaiend te leve-ren is.

18,19 Liebherr: basis KBT 11-05-2011 08:46 Pagina 19

20 KBT mei 2011

Bart Bloemendal kent de markt van keukens enaanverwante apparatuur. Zijn loopbaan begon bijkeukenfabrikant Bruynzeel en via Der Kreis,

Indesit (Ariston en Scholtès) en 4 jaren Siemens is hijnu in Genemuiden terecht gekomen om van hieruitGutmann en Steel een duidelijker en vooral succesvollepositie in de markt te geven.‘Gutmann, Steel en waar het te pas komt ook Elica ver-dienen meer aandacht. De keukenhandel smeekt ookom meer details van deze merken. De handel ruikt ken-nelijk weer mogelijkheden en het is vanzelfsprekend,dat je dan graag ook iets heel nieuws wilt presenteren.Iedere tijd biedt mogelijkheden, maar na de dip van deafgelopen recessie is de opmars naar de top begonnenen daarbij wil je dan niet louter en alleen de gangbarepaden betreden. Als keukenspecialist wil je dan duide-lijk demonstreren dat er nieuwe impulsen zijn. Deafzuigkappen van Gutmann zijn onnavolgbaar en defornuizen van Steel zijn niet alleen mooi, ze biedentevens tal van mogelijkheden’, aldus Bloemendal.

B LO E M E N DA L Z E T M E R K E N S T E V I G E R I N M A R K T

Gutmann en Steel krijgenmeer marktinhoud

Bloemendal ondersteunt de filosofie van de importeur:We gaan voor de dealers en de aftersales. ‘Een degelijkeorganisatie met heel korte lijnen biedt voor de detail-handel uitstekende perspectieven.’ Bart Bloemendalwijst tussendoor op de onrust die er van tijd tot tijd overde prijzenzee waait. ‘Internet zorgt regelmatig voor eenprijzenslag. Wij willen door goede en stevig onder-bouwde voorlichting allereerst rust scheppen op hetprijzenfront. Kwaliteit is eveneens een goede basis voorrust in de woelige prijzenwereld. Kwaliteit werkt stabi-liserend. Daarnaast blijkt de consument momenteel eengoed oog en oor te hebben voor kwalitatief hoog-waardige producten.’ Bloemendal attendeert in dit ver-band op zowel het design als de kwaliteit van deGutmann- en Steel-producten. Apparatuur, diegezichtsbepalend is omdat ze een karakteristiek onder-deel van de keuken vormen. Bloemendal: ‘Naast maat-werk heeft de afzuigspecialist Gutmann ook heel goedecommerciële modellen, die stuk voor stuk een promi-nente plaats in de keuken verdienen. En kwalitatief kun

De afzuigkappen van Gutmann en bijvoor-beeld de fornuizen van Steel zijn sieradenvoor de keuken en bieden de hoogste klassein gebruikscomfort. Het zijn merken diemeer dan een bescheiden rol op de Neder-landse markt verdienen. Dealers en keu-kenspecialisten staan te trappelen omapparatuur met een exclusieve uitstraling.Gutmann en Steel voldoen daaraan. Het isdan ook niet vreemd, dat de importeur vanGutmann en Steel in Genemuiden veelbelangstelling voor deze twee topmerkenheeft “ontdekt”. Zoveel, dat Bart Bloemen-dal per 1 april is aangetrokken om dedetailhandel duidelijke voorlichting tegeven over de apparaten van beide merken.Daardoor moeten de merken Gutmann enSteel een sterke toppositie in de Neder-landse apparatenmarkt krijgen.

20,21 Gutman: basis KBT 11-05-2011 08:49 Pagina 20

KBT mei 2011 21

KBT fornuizendoorBert Witteveeen

je niet beter krijgen; elk apparaat wordt optimaal gecon-troleerd. Een Gutmann straalt kwaliteit uit en dat moetje de dealer laten ervaren. Zo is dat ook met de fornui-zen van Steel. Daarin zit karakter en daarvan moet jede handel - en in een later stadium ook de consument -laten proeven. Je levert daarmeee het overtuigendebewijs, dat deze beide merken flink wat te bieden heb-ben.’

Bart Bloemendal verwacht op zijn tour langs de Neder-landse keukenhandel en dealers veel bijval voor zijntwee merken, die inmiddels al zijn troetelkinderen zijngeworden. ‘Gutmann en Steel hebben karakter. Ze ver-dienen de belangstelling. Daarbij zijn ze wat comfort endesign betreft ware eyecatchers. Daaraan heeft demoderne keuken behoefte, zeker nu de strakke belij-ningen weer doorbroken mogen worden. Het apparaatvormt een schoonheid op zich en daarom mag hetgezichtsbepalend zijn. Dit apparatendesign is te mooiom te verstoppen.’Bloemendal vindt dit goede items om de markt mee opte gaan. ‘Het idee is om de kwaliteit te ondersteunenmet bijvoorbeeld een stuk uitleg. De keukenverkoperkan tijdens zijn klantengesprekken met deze informatie

en kennis zijn voordeel doen en dat helpt dan weer omGutmann en Steel een prominente plaats in de markt tegeven.’

20,21 Gutman: basis KBT 11-05-2011 08:49 Pagina 21

*Informeer naar de voorwaarden.

Baumatic KeukenmengkraanBij aanschaf van 5 Baumatic apparaten.GRATIS!

BaumaticTHE NEW APPLIANCE CHIC

w w w . b a u m a t i c . n l

KBT mei 2011 23

Als verkooptrainer leer ik verkopers hoe zebeter om kunnen gaan met hun klanten.Als consument heb ik vrijwel elke dag temaken met verkopers, helpdeskmedewer-kers en ondernemers. In deze columns gaik als consument en als trainer in op hetonderwerp klantgerichtheid. Verkopers,ondernemers en fabrikanten zijn klantge-richt wanneer ze zich richten op hun klan-ten en met de klanten meedenken. Zemoeten de “wensen” van de klant ontdek-ken en de “problemen” van de klant oplos-sen.

Enkele jaren geleden was onze oude huis toe aande renovatie van de keuken. Dit is een ingrijpendproces. Je moet ongelofelijk veel beslissingen

nemen. Blijft de keuken op dezelfde plaats? Hoe ga jekoken? Welke sfeer moet de keuken uitstralen? Welkekleur of kleuren ga je gebruiken? Welke apparaten wilje allemaal? En hoeveel geld wil je besteden? Mijn vrouw is veel planmatiger dan ik, dus zij nam aleen aantal beslissingen voordat wij een keukenspecia-list bezochten. Marion, zo heet mijn vrouw, bestudeerdeook al maanden voor de renovatie van start zou gaanallerlei woonbladen. Ongelofelijk hoeveel bladen er inNederland zijn waarin de mooiste keukens staan.Voor mijn vrouw is sfeer en uitstraling belangrijk. Voormij gemak, werkbaarheid en zekerheid. Wat merken enook wat betreft de keukenspeciaalzaak waar je de keu-ken aanschaft.

Met een tekening en de woonbladen in de handbezochten wij een stuk of drie speciaalzaken. Het merkvan de keuken stelde mijn vrouw vast, dus bezochtenwe alleen keukenbedrijven die dit merk verkochten.

Marion heeft de eerste afspraak op een zaterdag staan.Wij gaan naar een fraaie speciaalzaak in de buurt. Ditbedrijf verkoopt ook veel tegels, dus die kunnen we danook uitzoeken. We hebben een afspraak met, laten wezeggen, Ad van de Laar. We komen het bedrijf binnen,melden ons bij de receptie en vertellen dat we eenafspraak hebben met de heer van de Laar. Helaas is deheer van de Laar verhinderd. Dat kan gebeuren, maarbel dit dan even door! Als we een kwartiertje kunnenwachten dan is de eigenaar wel beschikbaar. Het kwar-tier wordt een half uur. Wel koffie gedronken en de zaakgoed bekeken. Wij hebben in dit half uur al een

bepaalde keuken genoteerd, een blad, apparaten en gazo maar door. Wij zijn de ideale klant.

Dan komt de eigenaar: hij stelt zich voor als Bos. Geenvoornaam, terwijl wij onze voornaam wel noemen. Hijgeeft aan niet veel tijd te hebben. Ik zeg: ‘Dat is erg jam-mer. We hadden een half uur geleden een afspraak metAd van de Laar, maar die is er niet.’ Geen enkele reac-tie. Ik kijk mijn vrouw aan en in feite hebben wij albesloten: wegwezen. Er is geen vertrouwen.

Ik besluit, op eigen initiatief nog één poging te wagen:‘Meneer Bos, wij willen graag een werkblad van zwartgraniet. Wat vindt u van deze in combinatie met diekeuken?’ ‘Hmmm’, zegt Bos. ‘Normaal bestellen men-sen een houten werkblad bij die keuken of eventueelkunststof. Weet u wel wat graniet kost? Dan wordt dekeuken vrijwel onbetaalbaar.’ ‘Wij weten voldoende’,laat ik weten. ‘We gaan nog maar eens verder kijken.’ Iktrek mijn jas aan.Dan komt er actie, Bos vraagt of hij een nieuweafspraak moet maken met Ad van de Laar. Marion zegt:‘Nee dank u wij hebben genoeg gezien.’ Ik sluit af metde woorden: ‘Veel succes met uw bedrijf.’ Succes datheeft Bos en zijn keukenbedrijf nodig, vind ik.

Van klantgerichtheid is bij Bos geen sprake. Hij heeftgeen interesse in ons. Wij zijn alleen maar lastig. Jam-mer om zoveel kansen te krijgen en er geen gebruik vante maken.

K L A N TG E R I C H T H E I D :

De nieuwe keuken

Drs. Theo van de Sande heeft sinds 1990een eigen trainingsbureau op het gebiedvan commerciële trainingen. Zelf ver-zorgt hij trainingen en presentaties ophet gebied van verkoop en klantgericht-

heid. Hij traint zowel retail als business-to-business.www.vandesandecommercieletrainingen.nl

door Theo van de Sande KBT column

W W W . K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

23 Column vdSande: basis KBT 11-05-2011 08:51 Pagina 23

Gelijktijdig met de onlangs in Nieuwegeingehouden tweejaarlijkse ISH Noviteitens-how (hier leest u meer over in KBT3) hieldPrimabad, fabrikant van badkamermeube-len, de gebruikelijke voorjaarsshow. Zoalsgewoonlijk op een separate locatie, ook inNieuwegein. Naast enkele nieuwe produc-ten liet het bedrijf nog tal van andereopmerkelijke noviteiten zien. Op het zon-overgoten terras van Green Village verteldeDirecteur Jan Zwanenberg over de nieuw-ste ontwikkelingen in en van zijn onderne-ming.

Een van onze belangrijkste noviteiten is de com-pleet vernieuwde huisstijl of beter gezegd, detotale metamorfose. Wie nog gewend is aan ons

blauwe logo in schrijfletters, zal ons nu vinden in eenverjongde kleurcombinatie en in drukletters. Daarmee

Primabad ondergingcomplete verjongingskuur

24 KBT mei 2011

willen wij onder andere kenbaar maken dat wij metonze tijd en stijl volledig meegaan.’De nieuwe huisstijlkleuren van Primabad zijn nugehouden in okergeel en antraciet. En ook de opmaakvan de folders is meer eigentijds. Zwanenberg lachtbetekenisvol: ‘Wij vonden zelf dat de oude opmaak eenwat oubollig imago uitstraalde. Dat moest nodig ver-vangen worden.’

Crisis ‘Natuurlijk hebben ook wij de afgelopen tweejaar wat minder gedraaid, maar van een crisis was bijons geen sprake. In verhouding met menig ander bedrijfliep het bij ons, toch nog redelijk. Gelukkig zitten wijnu alweer in de plus, en dan hebben wij het nog maarover minder dan het eerste halfjaar van 2011. Onze ver-wachtingen zijn dan ook zeer positief.’‘Wij doen heel veel in de renovatie en dat ligt eenbehoorlijk stuk hoger dan de nieuwbouw die op hetogenblik praktisch stil ligt. Maar wij hebben de wat stil-lere periode beslist niet stil gezeten. Wij ontwikkeldentwee nieuwe badkamermeubellijnen, de Dreamz Woodplus de Rondolijn XL. En verder nieuwe wastafelbladenvan het nieuwe materiaal Cerablad en wij hebbennieuwe meubelkleuren toegepast. Ook zijn er nieuwespiegels en spiegelkasten. Wat wij nu uitbrengen, is eenmix van design en functie. En vooral dat laatste slaatenorm aan.’’Daarnaast hebben wij een geheel vernieuwde, inven-tieve internetsite ontwikkeld, plus een nieuw systeemvoor onze klanten, waarmee zij in één oogopslag digi-taal het hele overzicht van het orderbestand kunnenzien, zeg maar een handige tool voor het gemak van dedealers.’De nieuwe meubellijnen heten “Dreamz Wood” en“Rondolijn XL”. De nieuwste kleuren heten cham-pagne, truffelbruin, white wash, dark, natural en green.Bij de spiegel vallen vooral de dubbelzijdige spiegel-deuren in de spiegelkasten op. Deze zijn er in diverseafmetingen, aanpasbaar aan de breedten van wastafelen onderbouw, die tevens in verschillende maten ver-krijgbaar zijn.

Keramische component ‘Onze nieuwe wasta-fels en –bladen zijn van “Cerablad” dat is samengestelduit een sandwichconstructie van lichtkernmateriaal meteen keramische toplaag. Een composiet van Porcella-nato en Cerablad. Dit materiaal biedt vele pluspuntenten opzichte van de gebruikelijke, in de sanitairbranchetoegepaste materialen en is eigenlijk afkomstig vantegels. Het is werkelijk een topproduct en enorm goedaangeslagen in de markt.’De voordelen van dit nieuwe product bestaan uit eenzeer hoge drukvastheid, het is uitermate onderhouds-vriendelijk, kras- vlek- en zuurbestendig en door de

Het nieuwe model bad-kamermeubel ‘RondolijnXL’.

24,25 primabad: basis KBT 11-05-2011 08:53 Pagina 24

KBT mei 2011 25

KBT interviewdoor Inge Kalmann

capillaire dichtheid ook maximaal waterdicht. Hetmatte Cerablad is tevens hittebestendig. Dankzij de lageinbouwhoogte leent het zich uitstekend voor ergono-mische vormgeving. Daarbij weegt dit materiaal slechtsde helft van de traditioneel keramische bladen. Het kangemakkelijk worden getild, getransporteerd en gemon-teerd. Dus voor de installateur ook een bijkomendgemak.Cerablad is leverbaar in de kleuren grijs en antraciet enis toepasbaar in diverse Primabad badkamermeubellij-

Jan Zwanenberg op hetterras van de showroomin Nieuwegein.

nen. Daarnaast levert het bedrijf ook traditionele kera-mische wastafels in de diverse programma’s.

Zelf digitaal ontwerpen Zwanenberg: ‘Eenextra nieuwtje hebben we dan nog op Internet. Wieonze site aanklikt vindt daar een programma, waarmeede consument zelf zijn keuzebadkamermeubel visueelkan samenstellen in vorm, materiaal, kleur en afmeting.Natuurlijk wel binnen onze Primabad programma’s.Dus, hoge of lage kasten, onderbouwkasten, rechts- oflinkszijdig, corpuskleuren, frontkleuren, spiegel of spie-gelkast et cetera. Dit keuze badkamermeubel kan deconsument dan uitprinten en daarmee naar de dealergaan. De dealer handelt het dan vervolgens met de con-sument verder af’, licht Jan Zwanenberg tot slot toe.Info: www.primabad.nl

Cerablad, nieuw wastafelmateriaal in grijs.

Model ‘Dreamz Wood’.

24,25 primabad: basis KBT 11-05-2011 08:53 Pagina 25

www.erbi.nl

Top Core® fi nesse tot in de kern

Top Core® . 0001M Pearl

KBT mei 2011.indd 1 20-4-2011 16:14:02

KBT mei 2011 27

KBT column

Hyves, Facebook, Twitter, Linkedin en zozijn er nog tientallen activiteiten op hetinternet vandaag de dag die kort samengevat worden onder de noemer SocialMedia.

Als we de goeroes mogen geloven dan tel je nietmeer mee als je geen tijd en aandacht besteedtaan wie je bent op internet. De vraag is op zijn

plaats of dit de zoveelste hype is of dat er nu toch echtwat aan de hand is waaraan deelname nuttig en/of leukkan zijn.

Eerst even wat feiten op een rij…

Bart Weijers begon zijnloopbaan in wonen in 1975

bij groothandel VihamijButtinger en maakte in

1978 de overstap naar Uco-san Sanitair. Gedurende 16jaar was hij verantwoorde-lijk voor Ucosan in Neder-land. Van 1996 t/m 2002

was hij algemeen directeurvan Almat Keukens in

Oisterwijk. In 1990 was hijéén van de initiatiefnemersachter de Vereniging Com-fortabel Wonen, waarvan

hij sinds 1997 voorzitter is.Sinds 2003 is hij werkzaambij AMWEKO BV, het in deafbouwbranche gespeciali-

seerde direct marketingadviesbureau. Voor meer

informatie kijk opwww.amweko.nl

In deze columns bied ik u watleesstof aan van onderwerpenwaar u, op kortere of langeretermijn, wellicht mee in aanra-king komt. Veelal zullen datmarketing gerelateerde onder-werpen zijn maar ik maak ookgraag een uitstapje naar meer

algemene bedrijfsgerichte onderwerpen. Heeft ubehoefte om te reageren dan moet u weten dat ikdat zeer op prijs stel. Stuur dan gerust een email([email protected]) en we starten de discus-sie. Wilt u een bepaald onderwerp wel eens watmeer uitgelicht zien. Laat het mij weten en ik pro-beer aan uw wensen te voldoen.

den en daardoor irritatie oproepen en zichzelf om zeephelpen. Het overkomt mij nogal eens dat ik een con-nectie laat afvallen omdat ik genoeg krijg van al diecommerciële boodschappen. De kunst is dan ook omhet voor de lezer de moeite waar de laten zijn jou te vol-gen. Toch zou ik u willen adviseren u er in te verdiepen.Het is te omvangrijk en de dagelijkse wereld om u heente beïnvloeden om er niets van te weten en wellichtzelfs de boot te missen.

Tot slot nog een anekdote die een aardige illustratie isdat u tegenwoordig al snel uw hele doopceel op hetinternet hebt staan …of juist niet….en dat kan, zo blijktuit het navolgende voorbeeld, in beide gevallen ver-keerd uitpakken. De anekdote betreft de aanstelling vaneen directeur bij een grote mediaorganisatie die vooralals taak kreeg om een belangrijke social media tak tegaan bouwen. De bewuste man werd in de manage-mentpers even langs de social media meetlat gelegd.Men stelde vast…nog nooit iets met Twitter gedaan,geen Linkedin-profiel, geen Hyves-pagina, geen Face-book-pagina, geen YouTube-filmpjes en nog nooit eenblog verstuurd. Conclusie…ze halen een leek binnen.

Ik wens u veel succes in dit nieuwe tijdperk.

Wilt u reageren mail dan naar [email protected]

Social media … Hype ofnoodzaak?

Naam Startdatum Aantal Aantal wekelijkse geregistreerden gebruikers in Ned.

Facebook 2004 650 miljoen ca 4.000.000Hyves 2004 11 miljoen ca 7.000.000Twitter 2006 200 miljoen ca 500.000Linkedin 3 miljoen ca 2.000.000

Voorwaar geen getallen waar een snelle conclu-sie…weer een hype….. voor de hand ligt maar enigenuance is wel op zijn plaats.

Facebook en Hyves (en deels ook Twitter) worden tochvooral gezien als voor privégebruik hoewel langzamer-hand ook daar wel de commercie begint toe te nemen.Als die ontwikkeling zich doorzet, en daar heeft het alleschijn van, dan komt er een bijzonder krachtig com-municatiekanaal bij waar, tegen zeer lage kosten, metenorme aantallen consumenten contact gelegd kanworden.

Linkedin is een netwerk platform wat vooral business-to-business gebruikt wordt en het mogelijk maakt omop eenvoudige wijze met (toekomstige) zakenpartnersin contact te komen. Uit ervaring kan ik zeggen eenhandig hulpmiddel om op informele wijze nieuwe rela-ties aan te knopen en bestaande op de hoogte te hou-den. Twitter haalt de wereld erg dichtbij. Per dag gaaner zo’n 110 miljoen berichten (tweets) de wereld inwaarvan het zakenleven een groot deel in beslag neemt.De kracht van deze nieuwe media is recentelijk in hetMidden Oosten wel aangetoond. Het gevaar zit er ech-ter in dat deze nieuwe media te veel reclamezuil wor-

door Bert Weijers

W W W . K E U K E N E N B A D T E C H N I E K . N L

27 Column Weijers:79 Column Weijers 11-05-2011 13:31 Pagina 27

28 KBT mei 2011

DANSANI

Dansani heeft haar badkamermeubel collectie uitge-breid met de series ‘Zaro’ en ‘ Luna’. Het gaat daarbijom een aantal nieuwe kleuren, uitzonderlinge wasta-fels, spiegels en spiegelkasten, afgestemd op de huidigetrends. Het sobere en functionele design kenmerken debeide badkamermeubel series. Voor de oppervlakteaf-werkingen is er een uitgebreide keuze, zowel in kleurals in materiaal. Om een voorbeeld te noemen: de witte,grijze of zwarte rubberlak geven de meubels een fluwe-lige uitstraling. Ook aan het opberggemak is ruime aan-dacht besteed. De spiegelkasten zijn verkrijgbaar met demogelijkheid van geïntegreerde lichtvelden.

VILLEROY & BOCH

Villeroy & Boch completeerde haar badkamerconceptSubway-lijn met de ‘Subway-kraan’. Deze toont in hetdesign de symbiose waarin cirkel en lineaire lijnen ver-smelten. De kranenserie omvat producten en accessoi-res voor wastafel, douche, bad en bidet. Naast heteenvoudige design is de kraan gebruiksvriendelijk,

gemakkelijk in gebruik en in onderhoud. De Subway-lijn past in alle badkamerstijlen.

TIGER

Badkamer accessoires bedrijf Tiger introduceert de serie‘Safira’. Helder, geslepen glas in combinatie metchroom, verwerkt in een strak lijnenspel kenmerken deSafira producten. De uitgebreide serie omvat o.m. eenbekerhouder, zeepschaal, zeepdispenser, planchettenvan 25 en 70 cm. Een badhanddoekrek, een tweearmighanddoekrek, diverse haken, een handdoekring, toilet-rolhouders en een toiletborstel-set. Bijna alle Safira-producten kunnen worden bevestigd met de specialeTigerfix, waardoor er niet geboord of geschroefd hoeftte worden.

KERATOP

Het materiaal Keratop bestaat uit een voegloze san-dwich laag van een licht kernmateriaal met een kera-mische toplaag. Tot de voordelen telt dat het optimaalwater-, slijt-,en kleurvast is en bovendien, zuur-, en hit-tebestendig en het geldt als onderhoudsarm. De vocht-opname is vergelijkbaar met die van glas. Er is keuze uit6 kleuren. Met gebruik van dit veelzijdige materiaal ishet nieuwe concept ‘Keratop Pre-fixed Toiletombouw’ontstaan dat door Euronorm`92 Agenturen B.V. wordtgeïntroduceerd. Het gaat om een montagevriendelijk ensnel te realiseren wand-hangend toilet dat op een toi-letspoelinstallatie van Geberit, Grohe of Wisa past.

F&F

De Belgische fabrikant F&F van houten badkamer-meubels heeft een nieuwe lijn uitgebracht, de ‘Squadra’.

i www.dansani.nl

i www.villeroy-boch.com

i www.tiger.nl

i www.euronorm.com

28,29 saninovi: basis KBT 11-05-2011 13:32 Pagina 28

Deze wastafelkast beschikt over een keramisch blad,maar is tevens verkrijgbaar met een blad met eennatuurstenen of composiet blad, in de afmetingen 60,90en 120 cm. De Squadra is standaard op een sokkel

KBT mei 2011 29

KBT sanitair noviteitendoor Inge Kalmann

KBT actueel

geplaatst en biedt zeer ruime bergruimte. De badka-mermeubels zijn vervaardigd van massief Frans eiken-hout. De spiegelkasten zijn standaard voorzien vanled-verlichting. De producent toonde zijn nieuwe col-lectie onlangs op de 2011 ISH beurs.

i www.fandf.eu

GeberitIn februari vond bij installatiebedrijf Kip in Oldenzaal de prijsuitrei-king plaats van de fotowedstrijd : I Love Water. De door AnneloesLammerink uit Enschede gewonnen prijs: een Geberit AquaClean8000plus douchetoilet viel haar ten deel naar aanleiding van de win-nende foto waarop zij had gestemd tijdens de jaarlijkse Nieuwjaars-duik in Scheveningen. Het toilet reinigt met water in plaats vanpapier. Het model beschikt over een aantal comfort-verhogende fea-tures, zoals instelbare watertemperatuur, luchtzuivering, föhn enafstandsbediening.

HansgrohePlagiaat is een van de oneerlijkste en kwalijkste zaken, waarvanbedrijven de producten van andere bedrijven kopiëren en onder huneigen merk op de marktbrengen. Ontwerpdiefstalin optima forma. OnlangsIs de Chinese JoyouGroep Building MaterialsCo. Ltd onderscheidenmet de negatieve ‘Plaga-rius, prijs die in 1977 inhet leven is geroepen omplagiaat plegende onder-nemingen min of meeraan de schandpaal tenagelen. Een prijs dus diegeen fabrikant zich wenst.Deze Plagiarius-Awardwerd toegekend wegensschaamteloos namaken van de succesvolle wastafelmengkraan ‘FocusS. ‘van Hansgrohe. Uiterlijk is het originele product door degemiddelde consument nauwelijks te onderscheiden van de namaak-kraan.

28,29 saninovi: basis KBT 11-05-2011 13:32 Pagina 29

J e t s t o n e ▪ F l o r i j n 9 ▪ 57 51 P C D e u r n e ▪ [ T ] 0 4 9 3 - 3 5 2 0 5 0 ▪ [ F ] 0 4 9 3 - 31 8 9 8 9 ▪ [ E ] i n f o @ j e t s t o n e . n l ▪ [ W ] w w w. j e t s t o n e . n l

Onze nieuwe catalogus is onlangs verschenen. Naast een prachtige collectie in Natuursteen en Composiet, hebben wij ons assortiment

uitgebreid met een nieuwe productgroep; Keramiek. Een materiaal dat langzaam maar zeker zijn weg naar de keukenbranche weet te

vinden. Logisch, want het materiaal is erg praktisch in gebruik en bovendien licht van gewicht.

Keramiek is standaard beschikbaar in 14 fraaie kleuren, waarvan een aantal ook leverbaar in lengtes van 350cm zonder naad. Interesse in

kleurstalen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met onze vertegenwoordiger in uw regio. Hij kan u dan tevens informeren

over de verdere eigenschappen van Keramiek.

N I E U W B I J J E T S T O N E

WERKBLADEN IN KERAMIEK

KBT maart 2011 31

KBT opmerkelijkhedendoor Bart Weijers

In menig branche zijn zaken aan de ordedie zo op het eerste gezicht niet veel metkeukens en/of badkamers te maken heb-ben. Toch zijn er regelmatig berichten in demedia die, wanneer je daar even verderover nadenkt, dichterbij liggen én mogelijk-heden geven ook voor onze branches. Insamenwerking met Bart Weijers vanAMWEKO Marketing Services BV presen-teren wij u wat van dergelijke berichten.

Het consumentenvertrouwen blijft stijgen. Infebruari 2011 steeg de vertrouwensindicator voor deconsument van -8 naar -5. Dit is het hoogste punt sindsjanuari 2008. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Tegelij-kertijd moeten we vaststelen dat:• De bereidheid tot grote aankopen stijgt, maar blijft

per saldo flink negatief• Het oordeel over verleden blijft het totaalcijfer druk-

kenDe economie is in 2010 weer aangetrokken en consu-menten krijgen daardoor langzaam maar zeker meervertrouwen. In december 2010 viel het vertrouwen nogwel terug naar -14. Deze schade is echter alweer goed-gemaakt in de eerste twee maanden van 2011. In febru-ari komt het consumentenvertrouwen dus uit op -5,Daarnaast verwacht ook een meerderheid onder zowelproducenten als consumenten dat er prijsstijgingen zul-len komen. Ook dat is een signaal van herstel, aange-zien ondernemers alleen hogere prijzen kunnen vragenals consumenten bereid zijn deze voor hun rekening tenemen.

De sprekende keuken Sol 4 heeft de mogelijk-heid om keukenkastjes te laten spreken! Een idee voorin de showrooms van keukendealers? Consumenten uitde categorie "je hoeft ons niet te helpen, we komenalleen maar even kijken"), kun je door het selectiefinzetten van audio toch meer vertellen over de produc-ten. Keukens kunnen uitgevoerd worden met meerderesensoren en boodschappen. Zo zou er te horen kunnenzijn dat zodra men een lade open trekt dat hoe hardmen hem ook dicht gooit, de lade weer netjes zachtjessluit. Of bij het open doen van een kastje dat deze ookuit te voeren is met inbouw containers, en bij het openvan het volgende kastje dat de montage gratis is etcetera. Sol 4 levert de complete installatie hiervoorinclusief montage en voice-over.

Hypotheekrente stijgt maar door. De situatie opde woningmarkt blijft ontmoedigend. Naast de over-heid die stelselmatig nieuwe belemmeringen voor hetverkrijgen van een hypotheek opwerpt, blijven ook de

banken hun rentemarges hoog houden. Daarnaast zorgtde wereldwijd aantrekkende economie ervoor dat devraag naar geld stijgt. Als gevolg daarvan lopen de ren-tepercentages van hypotheken sterk op. Veel bankenverhoogden voor de vijfde keer sinds de maand sep-tember de hypotheekrente. Exclusief de extra over-heidseisen ligt de netto maandlast voor een gemiddeldewoning nu € 96,- hoger dan een half jaar geleden. En …het eind van de renteverhogingen is voorlopig nog nietin zicht.Terwijl de woningmarkt al een poos op z’n gat ligt, wor-den ook de hypotheeklasten dus steeds hoger. De over-heid zou iets aan de lasten kunnen doen door deoverdrachtsbelasting te verlagen of een deel van deoverdrachtsbelasting te besteden aan lagere aanvangs-lasten voor starters. Veel neiging tot initiatief op dit ter-rein valt bij deze overheid, die zelf geld tekort komt,niet te bespeuren. De sterk toenemende vraag naar langgeld in de wereld zal er echter voor zorgen dat hypo-theekrentetarieven verder zullen stijgen. Grote onge-lukken in de wereld daargelaten lijkt het erop dat dierentestijging wellicht zal doorlopen tot in het jaar 2013.

Stand woningmarkt inschatten met Google.ING brengt ieder kwartaal een rapport uit waarin debank de woningmarkt beschrijft. De meest recentepublicatie is somber van toon. De titel ‘Huizenmarktblijft voorlopig op slot’ laat weinig ruimte voor een posi-tief toekomstbeeld. De bank is niet zonder reden pessi-mistisch. Voor een opleving van de woningmarkt is eenforse stijging van het aantal verkopen nodig. De vraagis echter waar deze stijging vandaan moeten komen.ING voorziet in 2011 een geringe daling van degemiddelde woningprijs. De bank verwacht onderwoningverkopers weinig bereidheid de prijs (nog ver-der) te laten zakken. Dit terwijl juist een verdere dalingstarters over de streep zou trekken. Starters die de aan-koop van een woning door onder andere versoberingvan koopsubsidies en strengere regels rondom hypo-theekverstrekking lastig rond krijgen. Dit is een pro-bleem omdat voor een opleving van de woningmarktjuist kopers nodig zijn die nog geen koopwoning heb-ben. Alleen bij aankoop door een startende koperneemt het gigantische aantal te koop staande woningendaadwerkelijk af. In haar rapport plaatst ING een over-zicht van het aantal keer dat op Google is gezocht naarhet woord ‘ makelaar’. De bank ziet ook daar een neer-gaande lijn. Het woord makelaar is echter dermate alge-meen dat het weinig zegt over de interesse in het kopenvan woningen. Het groeiende aanbod bij makelaars isniet het grootste probleem maar de achterblijvende inte-resse aan koperszijde. Een andere organisatie onder-zocht het verloop van de zoekopdracht ‘huis kopen’.Het analyseren van de woningmarkt op basis van zoe-kopdrachten geeft geen volledig beeld maar gezien hetveelvuldig gebruik van internet en zoekmachines doorpotentiële kopers geeft het wel degelijk een trend aan.

Consumentenvertrouwen naarhoogste punt in drie jaar

31 Opmerkelijk : basis KBT 11-05-2011 09:04 Pagina 31

IJzerwerf 26, Den Haag Tel.: 070 - 329 85 01 Fax: 070 - 329 90 21 [email protected] www.artofkitchens.nl

Deze ogen...De ogen van onze keukenontwerpers hebben de hele wereld al gezien. Ze hebben gereisd en geobserveerd, de mooiste vormen bekeken en de nieuwste technieken geobserveerd. En met die vooruitziende blik hebben ze keukens ontworpen die een lust voor het oog zijn.

Die keukens zijn verkrijgbaar bij Probewa. Van handgemaakte Hollandse Charme tot strak Italiaans Design. Allemaal met oog voor detail en compleet met services en garanties die u nergens anders vindt. Laat uw ogen vallen op de keukens van Probewa!

KBT mei 2011 33

KBT opmerkelijkheden

Ruim 6600 nieuwe webwinkels in 2010Het aantal webwinkels is in 2010 fors gestegen. Intotaal begonnen 6600 ondernemers hun eigen webwin-kel of een ander bedrijf in ‘detailhandel via postorderen internet’. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer vanKoophandel (KvK). De branche is daarmee op organi-satieadviesbureaus na het populairst voor starters. Intotaal werden in 2010 maar liefst 123.500 ondernemin-gen gestart, ruim achttienduizend meer dan in 2009. In2010 werden schreven 88.700 ondernemingen zich uitbij het Handelsregister. Dit getal wijkt niet veel af vanvoorgaande jaren. De meeste bedrijven die verdwijnenzijn kleine bedrijven en zzp'ers in de dienstverlening.

IKEA verkoopt 1.000.000 keukens wereldwijd. HetZweedse concern IKEA wordt steeds opener en recen-telijk gaf de directie een interview in het blad Retail-Trends. Wij citeren uit dat interview….”IKEA springt allanger in op de belangrijke keukentrend”. Die speeltinternationaal maar IKEA besteedt daar in Nederlandextra aandacht aan. Er worden jaarlijks wereldwijdmeer dan 1 miljoen IKEA keukens verkocht. Het aan-bod aan keukens is aanzienlijk uitgebreid. Dat laten wezien in de showroom-afdeling, waar we de consumentinspireren door meerdere stijlen te laten zien.. Het isook aangepast aan de Nederlandse consumentenbe-hoefte. Zo beschikken de meeste Nederlanders overeen vrij kleine keuken. Omdat IKEA er voor iedereenwil zijn, zijn grofweg drie formats ontwikkeld. Eenspeelt in op de huizen die voor 1940 zijn gebouwd, wehebben een format voor huizen gebouwd na 1950 en eris er een voor de nieuwbouw die je vooral in de zoge-heten Vinex-wijken vindt.Het keukenaanbod vormde ook de leidraad voor destand op de afgelopen najaar gehouden woonbeurs inde RAI waar IKEA Nederland voor het eerst aan deel-nam. Dat is een voorbeeld van onze nieuwe aanpak. Wezoeken de consument voortaan ook op andere plaatsenop, zoals dit zeer populaire jaarlijkse woonevent. Degedachte hierachter is dat we de perceptie van de klantwillen voeden dat je bij IKEA ook terecht kunt voor eenbetaalbare keuken, die aansluit op zijn veranderendekook- en leefgedrag. Daarnaast geeft IKEA met het toe-nemende keukenaanbod een antwoord op de ergernisdie consumenten ondervinden in het oriëntatie- enkoopproces van keukens als het om de verkoopprijsgaat. Prijstransparantie is in de keukenbranche nietaltijd aan de orde. Het is voor consumenten daarom

niet duidelijk wat een keuken nu precies gaat kosten.Wij communiceren duidelijk over de verkoopprijzen:elk onderdeel heeft een vaste prijs, evenals het inbou-wen. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om sommigeonderdelen later aan te schaffen. Wij proberen dus ookin het keukenaanbod mee te denken met de consu-ment”….einde citaat.

Consument spendeert fors meer onlineDe online consumentenbestedingen zijn het afgelopenjaar met elf procent toegenomen tot ruim 8,2 miljardeuro. Dit blijkt uit een onderzoek van Thuiswinkel.org.Webwinkeliers zagen de omzet in producten metzestien procent toenemen, waarbij vooral schoenen enkleding het goed deden.De groei bij diensten waarvan reizen, hotels en ticketshet belangrijkst zijn is minder explosief. Deze bleef ste-ken op zes procent. Over het algemeen zit thuiswinke-len in een opwaarts spiraal. Consumenten doen steedsmeer online bestellingen. Per online shopper steeg hetgemiddeld aantal bestellingen met twintig procent naar7,4 keer per jaar. Gemiddeld gaf de online consument890 euro uit over heel 2010.Wel daalde het bedrag perorder, met name door de kleine bestellingen met eenlagere orderwaarde, zoals muziek en apps voor smart-phones.In de keukenmarkt gaan schattingen rond van 100 mil-joen euro wat er online verkocht wordt aan inbouwap-paratuur. Wie het weet mag het zeggen.

Nieuw: De geluidsdouche en niet voor in debadkamer. 24% Omzetstijging door een “geluidsdou-che” is wel een hele opmerkelijke kop van een redacti-oneel artikel. We troffen het aan in de food media. UitAmerika (maar toch een Nederlandse vinding) komtNederland binnen een nieuw marketinginstrument. Stelu voor u staat voor het schap van de frisdranken en uhoort op bescheiden toon “Coolbest” en u herinnertzich….oh ja dat moet ik hebben. Resultaat 24% omzet-stijging ten opzichte van de weken voor de test. Moge-lijkheden voor onze branche? Klant loop langs deetalage en krijgt uitnodiging “kom even binnenkijken”of hoort ‘s avonds laat de openingstijden of een speci-ale actie die van start gaat of…..vult u maar in. Utopieof binnenkort ook in keuken- en badkamerland?

Met dank aan Bart Weijers AMWEKO Marketing Services BV

KBT actueel

Electrolux partner FilmfestivalElectrolux is met ingang van dit jaar partner van het Filmfestival inCannes. Van 11 tot en met 22 mei biedt de fabrikant ondersteuning ophet gebied van mode, voeding en lifestyle. Het bedrijf wil consumen-ten laten zien dat zij zelf thuis een Cannes-beleving kunnen creërenmet behulp van Electrolux-apparatuur. De Zweedse fabrikant is ondermeer verantwoordelijk voor de catering van speciale gelegenheden,zoals het openingsgala. Ook de komende twee jaar is Electrolux aanhet internationale evenement verbonden.

Electrolux opent trendy restaurantThe Cube. Dat is de naam van een restaurant dat Electrolux heeft latenbouwen in Brussel. Het is (tijdelijk) gevestigd op het dak van de 34meter hoge Arc de Triomphe in het Jubelpark. The Cube is een glazenresturant, dat strak wit oogt. Het valt onder de zogeheten pop-up

restaurants. Deze wereldwijde trend laat op onverwachte locaties eet-gelegenheden zien, die vervolgens ook zo weer verdwijnen. De keu-ken met de nieuwste Electrolux-apparatuur heeft een centrale plek inhet restaurant. The Cube is nog tot en met 3 juli in Brussel. Daarna zalhij onder meer verrijzen in Stockholm, Milaan, Moskou en Zürich.

31 Opmerkelijk : basis KBT 11-05-2011 09:05 Pagina 33

34 KBT mei 2011

KBT noviteiten

AEG

AEG introduceert de AEG MaxiSense inductiekookplaat met de unieke interactieveMaxiSight™ TFT-kleurendisplay. Deze biedt een nauwkeurige en geavanceerde con-trole over de individuele kookzones en maakt het uiterlijk van het kookoppervlakbovendien een stuk fraaier. Om vis over de hele lengte precies goed te krijgen, eensappige biefstuk perfect dicht te schroeien zonder té gaar te laten worden of sauzenzonder problemen te kunnen laten inkoken, vereist niet alleen een op de secondenauwkeurige timing van een vaardige chef, maar ook de nauwkeurige regeling vande temperatuur in de pan. MaxiSense beschikt over flexibele kookzones die zichautomatisch aan de maat (tot en met een diameter van 210 mm) en vorm van de panaanpassen, zodat de warmte overal in de pan gelijkmatig wordt verdeeld.AEG heeft de bediening zodanig vormgegeven dat er interactie mogelijk is. Het over-zicht van alle kookfuncties is optimaal dankzij makkelijk te begrijpen grafische weer-gaves. De kookzones worden bijvoorbeeld weergegeven door omlijnde cirkels. Is eenzone geactiveerd, dan wordt de cirkel groot en gekleurd. Als de zone uit is, dan is decirkel klein en grijs. Als een zone uit is maar nog restwarmte heeft, dan is de cirkelgekleurd en wordt hij kleiner naargelang de warmte afneemt.De AEG MaxiSense inductiekookplaat heeft ook een CountUp-timer en een kook-wekker. De energiebesparende Öko-timer gebruikt restwarmte om de kookplaat eer-der uit te schakelen dan ingesteld. Bovendien herkent de inductieplaat of er wel ofgeen pan op de kookzone is geplaatst en hoe groot hij is. Dit betekent dat er geensprake is van verspilde warmte van een kookplaat die groter is dan de pan. Op hetmoment dat een pan wordt verwijderd, stopt het energieveldmet werken en wordt er geen stroom meer verbruikt.

Miele ECO-afwasautomaten

Miele introduceert een aantal ECO-afwasautomaten. Dezemachines onderscheiden zich met name door het lage water-verbruik van slechts 10 liter en een energieverbruik van 0,95kWh. Bovendien kan bij aansluiting op warm water het ener-gieverbruik verlaagd worden tot maar liefst 0,59 kWh. Endankzij de flexibele rekindeling wordt het serviesgoed ooknog eens maximaal gereinigd. Deze afwasautomaten zijn dan ook niet alleen goed voor hetmilieu, maar besparen - uitgaande van een gemiddeldelevensduur van 20 jaar - ook nog eens honderden euro's inde portemonnee. Door aansluiting van de afwasautomaten op warmwater kannog meer worden bespaard. Tijdens het afwassen wordt deenergie grotendeels voor het verwarmen van het watergebruikt. Door de aansluiting op warm water kunnen daarommilieueffecten, variabele kosten en looptijd van de afwasau-tomaat aanzienlijk worden gereduceerd. De nieuwe ECO-afwasautomaten bieden ruimte aan maximaal 14 standaardcouverts en zorgen met de Extra-Comfort-rekindeling voor meer flexibiliteit en perfecte reinigingsresultaten. De afwasautomaten zijn uitgerust meteen in hoogte verstelbaar bovenrek, een besteklade, ergonomische handgrepen aan de rekken en een vaste ser-vieshouder in het bovenrek. In het MultiComfort-gedeelte in het onderrek kunnen borden van uiteenlopend for-maat verdeeld over drie rijen worden afgewassen. En is er ruimte voor groot glaswerk als wijnglazen, dienbladenet cetera. De nieuwe afwasautomaten hebben bovendien servieshouders en twee in hoogte verstelbare glazen-steunen in het onderrek.

Miele onderbouwkoellade

Miele introduceert de onderbouwkoellade K 9123 Ui.Deze nieuwe onderbouwkoellade neemt weinig ruimtein en past in elke keukenopstelling. De koelkast is eenvolledig integreerbaar onderbouwmodel met uittrekbareladen, is zeer overzichtelijk, ergonomisch doordacht enbiedt kwaliteit. Het apparaat is zuinig in het gebruik envalt dan ook in energie-efficiëntieklasse A++.Voor een nog betere integratie in standaard inbouwnis-sen is de nismaat van de koellade K 9123 Ui van Mieleaangepast en is dit nieuwemodel geschikt voor nis-sen van 82 tot 87 centime-ter. Vergeleken met hetvoorgaande model (K 823Ui) is de nuttige inhoudmet zeven liter toegeno-men (totaal 119 liter). Het model is voorzien vanuittrekbare laden. Hier-mee heeft de gebruikeraltijd goed zicht op delevensmiddelen en is detoegang tot de levens-middelen optimaal. Doorde telescopische geleiderskan de gebruiker de ladengemakkelijk uittrekken.De zelfsluitfunctie zorgtervoor dat de deur altijdvoorzichtig wordt geslo-ten.Voor de bediening heeft de onderbouwkoellade K 9123Ui van Miele drie knoppen en een temperatuurdisplay.De koelkast beschikt bovendien over de automatische

functie SuperKoelen.Deze functie is erg han-dig als de gebruikergrote hoeveelhedenverse levensmiddelenin de koellade doet.Met de functie ‘Super-Koelen’ worden delevensmiddelen snel opde juiste temperatuurgebracht. De koelladeschakelt na zes uurautomatisch terug naarde normale koelstand.

34 novi: basis KBT 11-05-2011 09:09 Pagina 34

Combi-stoomoven DGC XL

De combi-stoomovens DGC 5080 XL en

DGC 5085 XL van Miele hebben een extra

grote ovenruimte met een nuttige inhoud

van maar liefst 39 liter. In deze grote

ovenruimte kunnen zelfs de bakplaten uit

de Miele-ovens (66 liter klasse) worden

gebruikt. Dit is nieuw voor een combi-

stoomoven die geconstrueerd is voor een

inbouwkast met een nis hoogte van 45 cm.

Bovendien zijn het de eerste combi-stoom-

ovens met een volwaar dige ovenfunctie.

Zo beschikken deze stoomovens over

bijna alle bereidingssystemen die u ook

vindt bij een oven. Het gladde Navitronic

TouchControl-bedienings paneel wordt

elektronisch geopend en dient als multi-

functionele afdekking van het waterreservoir,

condensreservoir en de draadloze brato-

meter (kerntemperatuur-meter). De strakke

vormgeving sluit bovendien naadloos aan

bij de overige inbouwapparaten van Miele.

De combi-stoomoven DGC 5085 XL

beschikt over een vaste watertoe- en

waterafvoer. Een van de voordelen hiervan

is dat het overtollige condensaat na elk

gebruik via de waterafvoer wordt weg -

gepompt. Verder is de 39 liter grote

bereidingsruimte van de combi-stoomovens

voorzien van PerfectClean. PerfectClean is

een veredelingslaag met speciale antiaanbak-

eigenschappen, die uiterst eenvoudig schoon

te maken is. Bij hardnekkig vuil kan ook een

inweek programma worden geactiveerd.

Kijk voor meer informatie op www.miele.nl

De combi-stoomovens van Miele zijn veelzijdige apparaten. Ze beschikken namelijk niet alleen over de functies van een drukloze stoomoven,

maar zijn tevens als volwaardige inbouwoven te gebruiken. De combi-stoomoven is dan ook geschikt om te bakken, braden, koken,

verwarmen, ontdooien en inmaken.

Miele Nederland B.V., De Limiet 2, 4131 NR Vianen, Telefoon (0347) 37 88 89, www.miele.nl

Groot in formaat, groot in prestaties

Extra grote bereidingsruimte bij combi-stoomovens van Miele

LAMA_00844_MIELE_KBTcover_april2011.indd 3 13-4-11 9:43

Miele-wandschouw DA 429 als beste uit de test

De Consumentenbond publiceerde in de Consumentengids van maart 2011 de resultaten van een test onder negen wandafzuigkappen. Van Miele werd de wandschouwafzuigkap DA 429 getest, zowel met luchtafvoer- als met circulatiesysteem. En met succes, want deze Miele-afzuigkap behaalde in beide testen de eerste plaats. Een totaalscore van maar liefst 7,8 voor het luchtafvoersysteem en een totaalscore van 7,0 voor het circulatiesysteem, waar met name de onderdelen ‘vetverwijdering’ en ‘afwerking’ hoog scoorden. Wederom een mooie bevestiging van ons kwaliteitsstreven.

Kijk voor meer informatie op www.miele.nl

Consumentenbond kent de eerste plaats toe aan beide uitvoeringen: met luchtafvoer- én circulatiesysteem

LAMA_00804_MIELE_Afzuigkap220x300_KBT.indd 1 01-04-2011 12:36:23