JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

16
v.u. : Anne-Lize Kochuyt, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde | ontwerp: pnuts.be P509221 BELGIE/BELGIQUE P.B. GENT X BC10247 Afgiftekantoor 9099 GENT X JCWeetje nr. 1, januari-februari-maart 2015 - driemaandelijkse uitgave van Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw, landelijk erkende jeugdvereniging eetje JCWEETJE AANBOD VOORJAAR & ZOMER 2015

description

Driemaandelijks tijdschrift van JCW (Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw)

Transcript of JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Page 1: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

v.u. : Anne-Lize Kochuyt, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde | ontwerp: pnuts.be

P509221

BELGIE/BELGIQUE

P.B. GENT X

BC10247

Afgiftekantoor 9099 GENT X

JCW

eetje

nr. 1,

janu

ari-f

ebru

ari-m

aart

201

5 -

drie

maa

ndel

ijkse

uitg

ave

van

Jeug

d, C

ultu

ur e

n W

eten

scha

p vz

w, la

ndel

ijk e

rken

de je

ugdv

eren

igin

g

eetjeJCWEETJEAANBOD VOORJAAR & ZOMER 2015

Page 2: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Indien u nog verdere vragen hebt, contacteer het JCW-secretariaat: tel.: 02 252 58 08 of mail: [email protected].

Kampen (Activiteiten met overnachting - p. 4-13)

Wanneer ben je ingeschreven? Inschrijven doe je via onze website (www.jcw.be) of telefonisch (02 252 58 08). Na ontvangst van je inschrijving zenden wij een bevestigings-bericht. Je inschrijving is echter pas definitief na storting van een voorschot van € 90,00 (of het volledige bedrag indien de kampprijs lager is dan € 90,00) op bankrekeningnum-mer: IBAN BE76 0013 3997 7295 (BIC GEBABEBB) van JCW, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde, met vermelding van de naam van de deelnemer en de code van het kamp (deze code vind je bij het kamp). Na betaling van het voorschot ontvang je nog een bevestiging van je inschrijving. Uiterlijk 6 weken voor aanvang van het kamp dient het volledige saldo afgerekend te worden. Ongeveer 3 weken voor het kamp krijg je alle praktische informatie toegestuurd.

Korting voor JCW-leden (deze kortingen gelden ook voor deelnemers via onze erkende partners)1. Standaardkorting: JCW-leden krijgen 5% korting op alle kampen (indien het vervoer naar de kampplaats door JCW wordt geregeld, wordt 5% korting gegeven op het totaal-bedrag min de reiskosten).

2. Korting voor snel beslissende leden: Leden die zich in-schrijven voor een krokus- of paaskamp en het voorschot betalen vóór 1 februari 2015, krijgen een extra korting van 5%. Leden die zich inschrijven voor een zomerkamp en het voorschot betalen vóór 15 februari 2015, krijgen een extra korting van 5%.

3. Gezinsprijzen voor leden: Als uit één gezin minstens twee kinderen meegaan op kamp, krijgen het tweede en de volgende kinderen die lid zijn een extra korting van 5%. Gaat een lid twee (of meer) keer mee op kamp, krijgt hij/zij voor het tweede kamp ook 5% extra korting. Deze korting is niet cumuleerbaar met de korting voor vroege beslissers.

(Opmerking: ledenkorting, korting voor snel beslissende leden en gezinskorting is niet van toepassing op de inter-nationale kampen en uitwisselingen)

Inbegrepen in de prijs:- overnachting met bedden, tenzij anders aangegeven, - alle maaltijden, incl. vieruurtje,- dag- en avondactiviteiten, excursies en ontspanningsac-

tiviteiten,- gebruik van het benodigde wetenschaps-, opgravings-

of ander educatief materiaal,- lezingen of voordrachten door archeologen, weten-

schappers of andere,- JCW-verzekering, waarvan een afschrift te verkrijgen is

op het secretariaat.

Dagactiviteiten(Activiteiten zonder overnachting - p. 14-15)

Wanneer ben je ingeschreven?De inschrijving voor een dagactiviteit is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier en storting van de bijdrage. Deze bijdrage kan je storten op bankreke-ningnummer: IBAN BE76 0013 3997 7295 (BIC GEBABEBB) van JCW, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde, met ver-melding van de naam van de deelnemer en de code van de dagactiviteit (deze code vind je bij de activiteit). Na beta-ling ontvang je nog een bevestiging van je inschrijving.

Korting voor JCW-leden en via erkende partners:€ 4,00 per dag (tenzij anders vermeld bij de activiteit zelf).

Voor alle activiteitenAnnulering?Elke annulering dient schriftelijk op ons secretariaat toe te komen, uiterlijk één maand voor aanvang van de activiteit. Bij annulering van uw inschrijving meer dan een maand vooraf rekenen we een administratiekost aan: € 5,00 voor dagactiviteiten, € 25,00 voor kampen. Bij annulering min-der dan 1 maand voor de activiteit wordt de volledige in-schrijvingsprijs aangerekend. Enkel bij het voorleggen van een medisch attest van ziekte of ongeval, of bij het over-lijden van een familielid in eerste of tweede graad wordt enkel de administratiekost aangerekend (een annulering dienst steeds schriftelijk gemeld te worden voor aanvang van de activiteit). Niet-betaling geldt niet als annulering!

Wijzigingen:JCW vzw behoudt het recht programma’s te wijzigen als omstandigheden, onafhankelijk van haar wil dit vereisen. Wanneer een kamp om organisatorische redenen niet kan plaatsvinden, wordt het volledige bedrag teruggestort, zonder schadeloosstelling of intresten.

Beeldmateriaal:Tijdens de activiteiten worden beelden gemaakt die ge-bruikt kunnen worden ter promotie van onze vereniging en haar activiteiten (website, JCWeetje, nieuwsbrief …).

Wanneer je inschrijft voor een activiteit, ga je automatisch akkoord met de voorwaarden zoals ze op deze bladzijde voorkomen.

Algemene informatie voor deelnemers

Page 3: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Proficiat, je hebt onze nieuwe kampbrochure ontvangen … alleen noemen we het nu anders. Je vindt namelijk naast onze kampen met overnachting (p. 4-13) ook onze activiteiten zonder overnachting (p. 14-15) en onze workshops (p. 16) terug in deze brochure.Op deze manier proberen we je een beter en vollediger overzicht te geven van ons aanbod in het voorjaar en zomer 2015. Om echt helemaal op de hoogte te blijven, raden we je aan om regelmatig op www.jcw.be te kijken voor updates!Veel plezier met het kiezen uit één van onze activiteiten. We kijken al uit naar je deelname.

VOORDELEN EN KORTINGEN

1. Fiscale aftrekbaarheid

Een JCW-activiteit voor -12-jarigen is fiscaal aftrekbaar. De maximale aftrek bedraagt € 11,20 per dag per kind. JCW vzw stuurt je automatisch een fiscaal attest in de loop van het eerste trimester van het volgende jaar.

2. Ledenkorting

Ben je (of word je) lid van JCW, dan krijg je een korting voor onze activiteiten:

– korting op kampen: 5 tot 10%

– korting op dagactiviteiten: € 4,00 per dag

– korting op workshops: 5%

De kostprijs van lidmaatschap bedraagt € 10,00 voor één jaar. Naast korting op kampprijzen levert het lidmaatschap bovendien tal van andere voordelen op (zie volledige voorwaarden op www.jcw.be).

3. Korting via onze partners

JCW werkt samen met andere organisaties/werkgevers die ons aanbod promoten. Bijgevolg geven we aan hun werknemers dezelfde korting als aan onze JCW-leden. Op onze website vind je een overzicht van deze partners.

4. Korting via je werkgever

Bepaalde ziekenfondsen en werkgevers geven kortingen aan jeugdwerkactiviteiten. Vraag dit zelf na en wij leveren graag een attest van deelname af.

5. Actie: neem een vriend(in) mee op kamp!

Ben je zelf al op kamp geweest met JCW en wens je dit jaar een vriend(in) of familielid mee te nemen? Da’s prima en we willen je daarvoor belonen. Als jij voor een nieuwe inschrijving zorgt (= een deelnemer die nog niet eerder met JCW op kamp geweest is), dan ontvang je allebei, dus jijzelf, maar ook je vriend(in) van ons een tof spel als geschenk: Smartgames® IQ Twist!

Het volstaat dat je vriend(in) op het inschrijvingsformulier jouw naam en voornaam vermeldt met de vermelding “Vriendenactie”. (Deze actie is enkel geldig voor onze kampen met overnachtingen)

Een nieuwe brochure …!

Page 4: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Uitvinders- en techniekkamp:

The ID-Factory

Dit kamp is een uitdaging voor meisjes en jongens met vindingrijke ideeën, originele hersenkronkels en veel gevoel voor techniek en technologie. Bedenk jij nieuwe concepten en plannen die de wereld verbe-teren? Brainstormen, schetsen, bouwen, technisch inzicht, probleemoplossend denken … Het komt al-lemaal aan bod in de loop van deze week!

Dit kamp bestaat uit twee grote delen: enerzijds werk je in een klein groepje aan je eigen project en nemen wij je mee in elke stap van het ontwik-kelingsproces van plan tot product. Anderzijds leer je nieuwe technologische inzichten dankzij work-shops van onze partners, zoals RVO Society …

Het Jommekeshuis in Beringen is de ideale plaats om jouw ideeën de vrije loop te laten, en naast alle ‘uitvinders- en technologiewerk’ nog tal van andere leuke activiteiten te beleven.

Activiteiten: Jommekeshuis, BeringenOvernachting: Jommekeshuis, BeringenWanneer: 10 tot 16 augustus 2015Prijs: € 280,00 (leden: € 266,00)Code: 15013

8-11 jaar (geboren in 2007 t/m 2004)

Instapkamp:

Proeven van proefjes

Ben je tussen 7 en 9 jaar en kriebelt jouw neus van nieuwsgierigheid? Wil je een antwoord weten op al je “waaromvragen”? Dan ben je welkom bij dit spiksplinternieuw JCW-kamp.Via eenvoudige opdrachten en verbazende proefjes leg je de basis van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast bezoeken we onder-meer Fort 7 voor proefjes in de natuur en het Keizersbastion om al spelend je eerste archeo-logische ervaringen op te doen.We beperken het kamp tot een halve week waar-door het ideaal is om voor het eerst van JCW te proeven. Wedden dat het naar meer smaakt?De workshops, praktijksessies en ateliers wor-den verzorgd door JCW en door partneror-ganisaties en wetenschappelijke instellingen. Daarnaast is er ook nog tijd voor sport en spel!

Activiteiten: AntwerpenOvernachting: Scoutel, AntwerpenWanneer: 16 tot 19 augustus 2015Prijs: € 165,00 (leden: € 156,75)Code: 15004

7-9 jaar(geboren in 2008 t/m 2006)

Zomerkampen(met overnachting)

Page 5: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Themakamp:

Filosofisch avonturenkamp

Filosoferend duiken we de (grote) wereld in. We kijken in ons eigen hoofd en hart. En leren een beetje beter kijken door de ogen van de ander. ‘Wie ben ik’ is allicht de eerste filosofische vraag waarbij we onszelf onder handen nemen. Samen experimenteren we met humor en daarbij hoeven we echt niemand te leren lachen :-). Misschien ma-ken we er zelfs een spannend filmpje over.Wat denk je van een reis in de tijd? En natuurlijk gaan we daarover dan filosoferen. We laten ons gaan bij het maken van het allerlelijkste kunst-werk ter wereld en mogen dan met een echte kunstenaar filosoferen over wat mooi en wat lelijk is, of wat kunst nu eigenlijk is ... Dit jaar zetten we het spel centraal: wat is spelen? En dat gaat misschien wel over vrijheid ... Kortom: in kleine en grote avonturen ontdek je de filosofische dimensie van de wereld en van jezelf. We verblijven daarbij

op een avontuurlijk kasteel. Slapen op de slaapzolder of in het poorthuis … en misschien ook in de inmiddels legendari-sche boomhut. En na-tuurlijk hoort bij elk kamp een kampvuur. Redenen genoeg om filosofisch op avontuur te gaan. Het kamp wordt begeleid door specialisten: Wim De Geest en Ilse Van der Put (gecoacht door Tine Bos) en uw gastheer is kasteelheer Márnix Van-langenaeker. Dit kamp is een samenwerking met Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen.

9-13 jaar (geboren in 2006 t/m 2002)

UiT met Vlieg biedt de meest volledige vrijetijdsagenda voor Vlaanderen en Brussel voor kinderen tot en met 12 jaar. Ook onze activiteiten horen daarbij. (uitmetvlieg.be)

De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van

de Vlaamse overheid. STEM verwijst naar Science (wetenschap), Technology (technologie), Engineering (ingenieursvak) en Mathematics (wiskunde). (www.stem-academie.be)

Verklaring van icoontjes bij onze activiteiten:

Wetenschapskamp:

Lucht- en ruimtevaartdagen

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom een vliegtuig in de lucht blijft, waarom je geen shampoo mag meenemen op een vliegtuig of waarom een Marslander op een popcornvlok lijkt? Ga zelf actief op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen! In de luchtvaartlabo’s van de Vrije Universiteit Brussel experi-menteer je met vleugels, robots en raketmotoren, je neemt een kijkje achter de schermen van de luchthaven en lanceert je zelfgemaakte vaste brandstofraket.Dit kamp is een samenwerking van JCW vzw en Vrije Universiteit Brussel. Met medewerking van het Planetarium.

Activiteiten: VUB campus Etterbeek + omgeving Overnachting: Jeugdherberg Bruegel, Brussel

Wanneer: 12 tot 17 juli 2015 Prijs: € 325,00 (leden JCW/JWR: € 308,75) Code: 15012

8-12 jaar (geboren in 2007 t/m 2003)

Activiteiten: Kasteel Mariagaarde HoepertingenOvernachting: Kasteel Mariagaarde HoepertingenWanneer: 5 tot 10 juli 2015Prijs: € 260,00 (leden: € 247,00)Code: 15018

Page 6: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Space Camp:

De onbekende ijsplaneet

2015 is een belangrijk jaar voor de wetenschap. In dit spacecamp krij-gen twee dwergplaneten - Pluto en Ceres - voor het allereerst bezoek van een aards ruimtetuig. Wat zullen ze daar ontdekken? Volg de mis-sies samen met je ruimtevrienden en ga op zoek naar onbekende ijspla-neten in de verste uithoeken van het zonnestelsel.We lanceren zelf ontworpen raketten, bezoeken een echte sterren-wacht, en voeren onze eigen proeven en experimenten uit ... Wie weet ontdekken we wel leven! We leren ook vanalles bij over de ruimte, en met de spelen en de grote ruimtequiz kan het Space Camp niet meer stuk!Dit kamp is een samenwerking met Jeugdwerkgroep Ruimtevaart vzw. Met medewerking van Astrolab IRIS.

Activiteiten: KSA Heem Lanceloot, WestouterOvernachting: KSA Heem Lanceloot, WestouterWanneer: 26 juli tot 2 augustus 2015Prijs: € 280,00 (leden JCW/JWR: € 266,00)Code: 15009

9-13 jaar(geboren in 2006 t/m 2002)

Wetenschapskamp:

Op stap met wetenschap

Hou je gedeisd, zorg dat niemand je ziet, en vooral … vertel het aan nie-mand verder, want: “JCW onthult jou de geheimen van de wetenschap!” Ontdek zelf het plezier van onderzoeken. Elke dag staat in het teken van een ander wetenschapsdomein. Zelf experimenteren, kritische vra-gen stellen, samen met leeftijdsgenoten op speurtocht naar de juiste antwoorden.

Natuuronderzoek in Fort 7, archeologische ontdekkingen in het Keizers-bastion, microscopie aan de Universiteit Antwerpen zijn maar enkele voorbeelden uit het goedgevuld programma van deze wetenschapsweek …

De vele workshops, praktijksessies en ateliers worden verzorgd door partnerorganisa-ties, deskundigen en wetenschappelijke instellingen: Universiteit Antwerpen, Natuur-punt Zuidrand, Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie, Dienst Archeologie Antwerpen … (een update hiervan kun je op www.jcw.be volgen). En na het werk is er ook nog tijd voor sport en spel!

Activiteiten: AntwerpenOvernachting: Scoutel, AntwerpenWanneer: 16 tot 22 augustus 2015Prijs: € 290,00 (leden: € 275,50)Code: 15005

10-13 jaar (geboren in 2005 t/m 2002)

Page 7: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Wetenschapskamp:

IR13

IR13 verwijst naar ‘ingenieur op 13 jaar’ en knipoogt ook naar de afkorting van de interregionale trein. Tijdens het kamp mag je namelijk zelf een LEGO-treintje elektronisch manipuleren, zodat deze zijn lichten in het donker aan-steekt, voor een obstakel stopt of toetert naar een object op het spoor. Jij bent de ingenieur van dienst. In de loop van de week worden de opdrachten uitgebreider en moeilijker en dagen we je uit om alles uit zo’n LEGO-treintje te halen.

Daarnaast worden ook nog andere wetenschappelijke activi-teiten aangeboden (een luidspreker bouwen …) en vullen we de week op met cultuur, sport en spel!Dit kamp is een samenwerking met RVO-Society.

Activiteiten: Jommekeshuis, BeringenOvernachting: Jommekeshuis, BeringenWanneer: 10 tot 16 augustus 2015Prijs: € 280,00 (leden: € 266,00)Code: 15014

11-13 jaar(geboren in 2004 t/m 2002)

13-15 jaar(geboren in 2002 t/m 2000)

Archeologiekamp:

Zand erover

Een archeologiekamp van JCW vindt plaats op een echte site, waardoor je zelf in de schoenen van een ar-cheoloog staat. We werken hiervoor al enkele jaren samen met BAAC Ar-cheologie en Bouwhistorie. Waar hun archeologische opgravingen (in Oost-Vlaanderen of omgeving) in de zomer van 2015 zullen plaatsvinden was nog niet te zeggen op het moment dat deze brochure gedrukt werd.

Maar omdat de voorbije jaren geïnte-resseerde deelnemers soms teleurge-steld waren door de late aankondiging van het archeologiekamp (en die niet meer paste in hun eigen vakantieplan-ning), geven we je nu de kampperiode al door: van 16 tot 22 augustus 2015.

Naast het opgraafwerk is er ruim-te voor archeologische randacti-viteiten (vondstverwerking …) en andere verwante wetenschap- pelijke disciplines om er een boei-ende kampweek van te maken.

Noteer de datum nu al in je agenda. Als je ons een mailtje stuurt, brengen we je onmiddel- lijk op de hoogte als er meer informatie is ([email protected])!

Activiteiten: nog niet gewetenOvernachting: nog niet gewetenWanneer: 16 tot 22 augustus 2015Prijs: nog niet geweten richtprijs € 300,00Code: 15007

Page 8: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Programmeerkamp:

Game on

Droom je ervan om je eigen programma of game te ontwikkelen? Dan is dit iets voor jou! Een hele week lang ontdekken we de wereld van het programmeren en ga je zelf aan de slag met een echte microcontroller. Ontdek de diverse mogelijkheden, programmeer je eigen game, breid uit met nieuwe componenten tot-dat je eindigt met een eigen console. Die mag je bovendien na het kamp mee naar huis nemen.

We zullen ons niet enkel bezighouden met het ontwikkelen van software, maar nemen ook een duik in de wereld van elektronica. We maken zelf een printplaat en nemen een kijkje achter de schermen van de verschillende labo’s van een universiteit.

De universitaire campus van Oostende bevindt zich op de zeedijk; de kampplaats in Westende ligt vlak achter de duinen, dus ook aan ontspan-ning zal er zeker geen tekort zijn!Met medewerking van KU Leuven, technologie-campus Oostende.

Activiteiten: KULeuven Technologiecampus OostendeOvernachting: Westhint, WestendeWanneer: 23 tot 29 augustus 2015Prijs: € 325,00 (leden: € 308,75)Code: 15017

14-16 jaar(geboren in 2001 t/m 1999)

Wetenschapskamp:

High on Science

Een kamp voor meisjes en jongens die op zoek gaan naar het hoe en waarom van wetenschap-pelijke vraagstukken. Elke dag beleef je een an-dere wetenschap waarbij je zelf actief op zoek gaat naar het antwoord. Steeds onder bege-leiding van deskundigen en wetenschappelijke instellingen een activiteit die je uitdaagt, prik-kelt en stimuleert om je ontdekkingen weer in vraag te stellen.

De vele workshops, praktijksessies en ateliers worden verzorgd door UGent en partnerinstel-lingen. En na het werk is er ook nog tijd voor sport en spel!

Activiteiten: UGent en omgevingOvernachting: Jeugdherberg De Draecke, Gent Wanneer: 5 tot 10 juli 2015Prijs: € 325,00 (leden: € 308,75)Code: 15006

14-16 jaar(geboren in 2001 t/m 1999)

Page 9: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Wetenschapskamp:

De trein, techniek en historiek

JCW organiseert een praktisch DOEkamp waarin historische technieken en moderne tools elkaar ontmoeten, in samenwerking met het stoomcentrum in Maldegem. Een kamp voor 16-plussers met deze ingrediënten:

– intro in de wereld van treinen – meewerken aan het spoor op een historische manier en aan de restauratie van oude treinen unieke introductie in het besturen van stoom- en dieseltreinen.

– Technische voorkennis is niet vereist, enkel technische interesse.

Tip: kijk zeker eens op onze website voor de VRT-reportage over het treinkamp van 2014!

Dit kamp wordt georganiseerd in samenwerking met het stoomcentrum Maldegem (www.stoomcen-trum.be). Het is hun missie om historisch materiaal (zelfs vanaf 1891) te bewaren, te restaureren en opnieuw rijvaardig te maken op hun eigen spoorlijn (de 58 die vroeger van Eeklo tot Brugge liep maar enkel bewaard ge-bleven is tussen Maldegem en Eeklo). Zij bezitten een groot arsenaal aan stoom -en diesellocomotieven, motorwagens en rijtuigen. Zo goed als alles daarvan wordt intern onderhouden en gerestaureerd.

Activiteiten: MaldegemOvernachting: Jeugdherberg Die Loyale, MaldegemWanneer: 5 tot 10 juli 2015Prijs: € 350,00 (leden: € 332,50)Code: 15015

16+(geboren in 1999 en vroeger)

Archeologiekamp:

Dig & Do

Een archeologiekamp van JCW vindt plaats op een echte site, waardoor je zelf in de schoenen van een archeoloog staat. We werken hiervoor al enkele jaren samen met BAAC Archeologie en Bouwhistorie. Waar hun archeologische opgravingen (in Oost-Vlaanderen of omgeving) in de zomer van 2015 zullen plaatsvin-den was nog niet te zeggen op het moment dat deze brochure gedrukt werd.

Maar omdat de voorbije jaren geïnteresseerde deel-nemers soms teleurgesteld waren door de late aan-kondiging van het archeologiekamp (en die niet meer paste in hun eigen vakantieplanning), geven we je nu de kampperiode al door: van 16 tot 22 augustus 2015.

Naast het opgraafwerk is er ruimte voor archeologi-sche randactiviteiten (vondstverwerking …) en andere

verwante wetenschappelijke disci-plines om er een boeiende kampweek van te maken.Noteer de datum nu al in je agenda. Als je ons een mailtje stuurt, brengen we je onmiddellijk op de hoogte als er meer informatie is ([email protected])!

Activiteiten: nog niet gewetenOvernachting: nog niet gewetenWanneer: 16 tot 22 augustus 2015Prijs: nog niet geweten - richtprijs € 300,00Code: 15008

16+(geboren in 1999 en vroeger)

Page 10: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Themakamp:

Belgae en Batavi, tussen beschaving en barbaren II (Nederland & Duitsland)

In 2014 verkenden we de noordelijkste grens van het Ro-meinse Rijk: de Muur van Hadrianus. We volgen die grens nu verder naar het oosten en komen zo iets dichter bij huis, maar daarom niet minder interessant. Terwijl de dap-persten van de Galliërs moedig weerstand boden aan de Romeinse veroveraars, maakten de Bataven het hen aan de andere kant van de Rijn ook niet bepaald gemakkelijk. Iorus en Fortunata nemen jullie mee op een spannende tocht langs de Romeinse Limes (= grensverdediging) in Nederland. We glippen zelfs even de grens met Duitsland over om ook het boeiende Xanten te bezoeken!

Tussen het vechten tegen de barbaren door was er na-tuurlijk wel tijd voor een bezoekje aan een Romeinse vicus met termen, taberna en tempel. Er staan een paar musea op het programma, en tussenin leren we “het leven zoals het was 2000 jaar geleden” kennen tijdens allerlei work-shops. Net zoals vorig jaar onderzoekt JCW de mogelijk-heid tot deelname aan een opgraving, maar dit is nog niet zeker. Het kamp wordt afgesloten met een tweedaags ver-blijf in het museumpark Oriëntalis: als apotheose “echt” als Romein leven!

Wie vorig jaar deelnam, kent het concept al. We houden hiermee rekening en voorzien tal van nieuwe activiteiten om dit kamp zowel voor “veteranen” als voor “nieuwe re-kruten” boeiend te maken. Ita est!

Extra troeven:• Eigen vervoer ter plaatse waardoor alle bezienswaar-

digheden makkelijk bereikbaar zijn• Eigen JCW-kamp met begeleiding door kenners op

het gebied van archeologie en Romeins re-enactment• 2 dagen en nachten verblijf in een unieke Romeinse

omgeving (museumpark Oriëntalis)

Activiteiten: Romeinse Limes in Nederland en Xanten, DuitslandOvernachting: Scoutslokaal, Zevenaar (let op: eigen veldbed of luchtmatras meenemen)Wanneer: 25 juli tot 3 augustus 2015Prijs: € 460,00 Code: 15011

16+ (geboren in 1999 en vroeger)

Internationaal kamp

HEILIG LAND STICHTING

Page 11: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Free Time Active and Creative (Duitsland)

De streek van de Eifel sluit aan bij België en vormt het decor voor een internationale uitwisseling met ondermeer deelnemers uit Duits-land zelf, Frankrijk, Luxemburg en België. Maar ook deelnemers uit andere Europese landen doen mee en verdiepen zich in één van de vele workshops. Maak een keuze uit theater, tekenen en schilderen, fotografie, geocaching, dans, video, PC … Elke discipline wordt be-geleid door een expert terzake.Daarnaast zijn er excursies, nationale avonden, sport en spel om het geheel compleet te maken, in het decor van het oude kasteel van Neu-erberg, jullie verblijfplaats tijdens deze week. De spreektaal is Engels.

Activiteiten & Overnachting: Neuerburg, DuitslandWanneer: 16 tot 22 augustus 2015Prijs: nog niet geweten - richtprijs € 300,00 (*)Code: 15016

The hidden beauty of graffiti (Slovakije)

Kysak is een gemeente in de regio van studentenstad Kosice in Slo-vakije. Met graffiti als werkvorm worden thema’s als discriminatie en racisme behandeld. Op een artistieke manier wordt de lokale bevolking betrokken in deze kunstvorm en hun (dikwijls negatieve) houding er-tegenover. Zoek je persoonlijke stijl en laat je eigen kunstwerk achter. Graffiti-ervaring is niet nodig, interesse in kunst volstaat!De spreektaal op dit kamp is Engels. Er zullen 5 landen aan dit project deelnemen, waaronder Slovakije en België.

Activiteiten & Overnachting: Kysak, Slovakije (25 km ten N van Kosice)Wanneer: juli 2015, concrete data nog niet gewetenPrijs: nog niet geweten - richtprijs € 400,00-450,00 (*)Code: 15002

13-15 jaar (geboren in 2002 t/m 2000)

15-18 jaar(geboren in 2000 t/m 1997)

Internationale uitwisselingenDeze activiteiten worden als project ingediend bij Erasmus+ Youth In Action (een Europees programma voor uitwisselingen). De selectie ervan gebeurt pas in het voorjaar van 2015, waardoor JCW niet eerder kan garan-deren of alle uitwisselingen plaatsvinden.JCW is aangesloten bij het Platform Netwerk voor Europese Jeugdactiviteiten en heeft persoonlijke contacten met alle Europese partners waarmee ze samenwerkt.

(*) Inschrijven doe je best zo snel mogelijk. Een definitieve inschrijving volgt dan als alle details bekend zijn. Richtprijzen zijn niet bindend, en afhankelijk van de kostprijs van de vliegtickets op het moment van goedkeuring

Page 12: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Nature in (e)motion (Griekenland)

Kryoneri ligt in het Zuiden van Griekenland, ongeveer 150 km ten Westen van hoofdstad Athene. Het hoofdthema van deze uitwisseling is het globale verhaal van natuur en milieu. Het belang van milieubescherming wordt onder de loep genomen. Hoe ga je zelf hiermee om, en hoe kan je ande-ren bewustmaken aan de hand van stop-motion filmpjes en andere moderne multimediatechnieken?Daarnaast leer je traditionele dansen, bezoek je een museum en een archeologische site en ga je op verkenning in de omgeving.De spreektaal op dit kamp is Engels. Er zullen 5 landen aan dit project deelnemen, waaronder Griekenland en België.

Activiteiten en overnachting: Kryoneri, Griekenland (150 km ten W van Athene)Wanneer: 16 tot 23 juli 2015Prijs: nog niet geweten - richtprijs € 400,00-450,00 (*)Code: 15020

Your waste = our taste (België)

JCW is zelf gastland voor deze internationale uitwisseling. Consumptie is goed voor de economie en werkgelegenheid en geeft mensen een goed gevoel omdat ze effectief bijdragen aan de maatschap-pij. Maar de minder positieve zaken zoals overproductie, teveel wegwerpproducten, modegrillen en trends laten ons even nadenken … en aanzetten tot verandering. Afval sorteren en recycleren kennen we al voldoende; daarom gaan we nu een stapje verder: heb je al gehoord van ‘cradle to cradle’? Of zin om jezelf creatief volledig te laten gaan met ‘upcycling’?We zoeken geen theoretische wereldverbeteraars, maar gaan zelf aan de slag met kleine en pasklare oplossingen in creatieve uitdagingen. Steek jij mee de handen uit de mouwen?De spreektaal is Engels. Er zullen nog 5 andere landen aan deze uitwisseling deelnemen: Estland, Duitsland, Slovakije, Italië en Spanje.

Activiteiten en overnachting: Vormingscentrum ’t Kasteeltje, WijgmaalWanneer: 3 tot 12 augustus 2015Prijs: nog niet geweten - richtprijs € 150,00-200,00 (*)Code: 15003

16-22 jaar (geboren in 1999 t/m 1993)

16-21 jaar (geboren in 1999 t/m 1994)

Page 13: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Empowerment against discrimination (Italië)

Turijn is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Ze zal volgende zomer het decor vormen voor een uitwisseling rond discriminatie, voornamelijk in verband met gelijkheid van vrouwen en ten opzichte van holebi’s. Kom naar buiten met een positieve boodschap voor een respectvolle, inclusieve en geïntegreerde samenleving, aan de hand van interessante, levensechte en praktische work-shops.Daarnaast is er ruimte voor excursies, streekcultuur, creativiteit en interactie …De spreektaal op dit kamp is Engels. Er zullen 5 landen aan dit project deelne-men, waaronder Italië en België.

Activiteiten en overnachting: Turijn, ItaliëWanneer: 8 tot 16 juli 2015Prijs: nog niet geweten - richtprijs € 400,00-450,00 (*)Code: 15019

All Quiet (België)

Tijdens deze week zijn we gastland voor delegaties uit Estland, Slo-venië, Italië, Spanje, Noord-Ierland, Ierland en Duitsland. Met 60 jongeren verkennen we het ‘Western front’: de loopgraven en de do-dengang, tal van kerkhoven en musea, de Menenpoort... maar we denken en praten ook over vrede en democratie in Europa, bezoeken de instellingen in Brussel, houden debatten met mensen die nauw be-trokken zijn met het Europees beleid, enz.

‘All quiet (on the western front)’ refereert naar het gelijknamige boek, met de boodschap om net niet stil te blijven over deze zwarte pagina in de wereldgeschiedenis. Naast de eerder serieuze inhoud voorzien we een evenwichtig programma met voldoende momenten voor sport en ontspanning, en krijgen de deelnemers ruim de kans om elkaar beter te leren kennen.

Deze uitwisseling krijgt een vervolg in juli 2016, we geven voorrang aan deelnemers die voor beide jaren inschrijven. Meer info vind je op www.allquiet.be. De spreektaal op dit kamp is Engels.

Activiteiten en overnachting: Mesen Peace Village, Westhoek, Ieper en BrusselWanneer: 14 tot 21 juli 2015Prijs: € 180,00Code: 15000

18-25 jaar (geboren in 1997 t/m 1990)

16-21 jaar (geboren in 1999 t/m 1994)

Page 14: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Activiteiten(zonder overnachting)

\ Noteer nu ook al in je agenda: Dolle Kerstdagen op maandag 21 en dinsdag 22 december 2015. (Het is nog niet mogelijk om hiervoor

in te schrijven)

DOLLE DAGENJCW organiseert in samenwerking met de Portaelsschool voor Beelden Kunsten de Dolle Dagen in Vilvoorde. Twee of vijf dagen dat we dolle dingen doen rond een leuk thema. Tijdens de voormiddag voorzien we een creatieve, knutselachtige activiteit. In de namiddag gaan we hierop verder op een speelse wetenschappelijke en/of culturele manier.

Alle activiteiten vinden plaats in de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten, Spiegelstraat 62, Vilvoorde.Prijs: per dag € 18,00 (ledenprijs: € 14,00)

Dolle Krokusdagen

Wegens het grote succes van vorig jaar organi-seren we ook dit jaar twee dolle dagen tijdens de krokusvakantie! Niet zozeer swingen en zin-gen maar wel knutselen, experimenteren en spe-len over MUZIEK! Je hoeft geen instrument te kunnen spelen om aan deze twee dolle en muzi-kale dagen deel te nemen. Haal de DJ in jou naar boven en schrijf je in voor de Dolle Krokusdagen!

Wanneer: maandag 16 en dinsdag 17 februari 2015 Van 10.00 tot 16.30u (met voor- en naopvang van 9.00 tot 17.00u)

8 -12 jaar (geboren in 2007 t/m 2003)

Dolle Paasdagen

Droom jij wel eens van een reis door de ruimte? Zouden aliens echt bestaan? Ken jij alle planeten? Heb jij ambities om de volgende Belg in de ruimte te worden? Kom het ontdekken op deze Dolle Paasdagen en neem deel aan onze leuke astro-nautenopleiding om daarna je zelfgemaakte raket in de lucht te schieten!

Wanneer: donderdag 16 en vrijdag 17 april 2015Van 10.00 tot 16.30u (met voor- en naopvang van 9.00 tot 17.00u)

Dolle Zomerdagen

Samen met de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten organiseren wij onze Dolle Zomerdagen; vijf culturele en wetenschappelijke dagen vol creativiteit. Wat er precies op het programma staat, kunnen we nog niet verklappen. Wat wel al met zekerheid vaststaat, is dat het allemaal weer tof, creatief, cool, kunstzinnig, leuk, cultureel, graaf, wetenschappelijk & bangelijk gaat zijn.

Wanneer: maandag 24 t/m vrijdag 28 augustus 2015Van 9.30 tot 16.30u (met voor- en naopvang van 8.30 tot 17.30u)

6 -12 jaar (geboren in 2009 t/m 2003)

6 -12 jaar (geboren in 2009 t/m 2003)

Page 15: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

Paaskamp: Drukinkt en zwarte vingers

Het museum over Industrie, Arbeid en Textiel heeft een unieke historische drukkerij, met drukpersen van wel 100 jaar oud. Tijdens dit kamp gaan we aan de slag als echte drukkers. We leren de leukste druktechnieken kennen. Papier, stof en klei, we gebruiken het allemaal in onze drukkerij!

Zelfs de verfplanten uit de museumtuin rollen door de persen. Wist je dat je kan drukken met cola? Als echte kunstenaars laten we ons inspireren in het museum, in de tuin en daarbuiten. We trekken er zelfs met de boot op uit. Alle drukkers aan dek!

Activiteiten: MIAT, Minnemeers 10, GentWanneer: van maandag 13 t/m vrijdag 17 april 2015 Van 9.30 tot 16.00u (met voor- en na- opvang van 8.30 tot 17.30u)Prijs: € 85,00 (ledenprijs: € 80,75)

8-10 jaar (geboren in 2007 t/m 2005)

MIAT MUSEUMKAMPENMIAT is de afkorting van Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel. Dit museum ligt in Gent en je beleeft er industrieel erfgoed via expo’s, workshops, filmzondagen … Voor iedereen is er wat, alleen of in groep. Tijdens de paas- en zomervakantie organi-seert JCW in samenwerking met het MIAT

een kamp zonder overnachtingen!

Het JCWeetje wordt ondersteund binnen het Actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning

Zomerkamp: De draadjesmakers

Wist je dat het MIAT vroeger een katoenfabriek was? In het muse-um over Industrie, Arbeid en Textiel spinden de arbeiders duizenden meters draad aan de textielmachines. Tijdens dit kamp experimenteren we een week lang met alle mogelijke textieltechnieken.Spinnen of draden maken bekijken we langs alle kanten. In de Tuin van Kina gaan we levensechte spinnen bewonderen. We geven van katoen en maken zelfs een eigen vogelverschrikker in textiel!

Activiteiten: MIAT, Minnemeers 10, GentWanneer: van maandag 6 t/m vrijdag 10 juli 2015 Van 9.30 tot 16.00u (met voor- en naopvang van 8.30 tot 17.30u)Prijs: € 85,00 (ledenprijs: € 80,75)

8-10 jaar (geboren in 2007 t/m 2005)

Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw - Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde - Tel. 02 252 58 08 - Fax: 02 253 39 14 [email protected] - www.jcw.be. Om in te schrijven op de JCW nieuwsbrief, mail naar [email protected]

Deze uitgave wordt ondersteund doorwww.facebook.com/JCWvzw

www.twitter.com/JCWvzw

Page 16: JCWeetje 2015, nummer 1 (aanbod voorjaar en zomer 2015)

SMELLSPELWe gaan speuren naar

geuren, op het einde maak

je zelf een bruisbal om mee

naar huis te nemen.

BOUW JE EIGEN RAKETKom te weten hoe het

leven van een astronaut

eruit ziet en knutsel je

eigen raket. Daarna

schiet je ze de lucht in!

PICWASCO & VAN EIKPicasso leert je zelf wasco’s

maken en Van Eyck helpt je bij

het maken van verf met een eitje.

MUZIEK MAKEN OP ZONNE-ENERGIEWe maken een instrument dat elek-

tronisch muziek maakt op zonne-

energie en ontwerpen er een mooi

doosje voor.

WORDT VERWACHT…Op dit moment werkt

JCW een gloednieuwe

workshop uit waarbij

we op zoek gaan naar

de wetenschap in huis.

“Try this at home” is

hier het motto!

SCHUIM JE TE PLETTERBij deze workshop achterhalen

we de verschillende gedaantes

van schuim en maken we onze

eigen tandpasta.

RETURN TO THE FUTURETijdens deze workshop

gaan we tijdreizen.

We duiken oude foto’s

en verhalen op en

gaan op zoek naar de

gadgets van vroeger.

HOVERCRAFTSBouw zelf je eigen

hovercraftmodel en

laat hem zweven

over land en water.

GEWELDIG GEWELFOntdek hoe je met

eenvoudige materialen

een koepeltent kan

bouwen met een specta-

culair effect op het einde!

Deze workshop kan ook

als de meerdaagse versie

geboekt worden.

SCHIJFROBOTS – NIEUW!Bouw een robot die de

kamer doorkruist en ga

creatief aan de slag door

de schijf die erboven op

ligt zelf te ontwerpen.

GRAVEN OM TE WETENWe kruipen in de huid van archeologen en specialisten die

samen zoveel mogelijk te weten trachten te komen over een

graf en de personen die er in liggen.

WORKSHOPSEen begeleider van JCW komt bij jou langs om gedurende ongeveer 3 uur jouw groep kinderen en jongeren (max. 15) uit te dagen. Alle workshops zijn geschikt voor zowel jongens als meisjes en de leeftijdscategorieën variëren van 6 tot 15 jaar. Een ideale activiteit, zowel voor een jeugdwerkactiviteit als voor een verjaardagsfeestje …

De kostprijs ligt tussen € 110,00 en € 190,00 (excl. vervoersonkosten). Als lid krijg je een korting van 5% op sommige workshops.Op onze website vind je alle praktische informatie terug, ontdek hier alvast ons gevarieerd aanbod: