Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016€¦Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016 Voor meer...

9
Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016 Voor meer informatie over ons programma kunt u contact opnemen via [email protected] U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een van onze specialisten via www.valacon.nl Wilt u ook de beschikking hebben over de kennis en ervaring voor bedrijfsoptimalisatie en levensduurverlenging? Bestel dan nu de Handleiding Duurzaam Melkvee Management Laat u inspireren door meer dan 400 tips, foto’s, tabellen en figuren. Gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen. Kijk daarvoor op www.valacon.nl Tijdens de lezingen kunt u het boek tegen een gereduceerd prijs mee naar huis nemen. Dat scheelt u bovendien portokosten!

Transcript of Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016€¦Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016 Voor meer...

Lezingen-aanbod

Valacon seizoen 2015-2016

Voor meer informatie over ons programma kunt u contact opnemen via [email protected]

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een van onze

specialisten via www.valacon.nl

Wilt u ook de beschikking hebben over de kennis en ervaring voor bedrijfsoptimalisatie en levensduurverlenging?

Bestel dan nu de

Handleiding Duurzaam Melkvee Management

Laat u inspireren door meer dan 400 tips, foto’s, tabellen en figuren. Gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen.

Kijk daarvoor op www.valacon.nl

Tijdens de lezingen kunt u het boek tegen een gereduceerd prijs mee naar huis nemen. Dat scheelt u bovendien portokosten!

Een langere levensduur, dat is gemak-kelijker dan u denkt! Naar een gestructureerde aanpak met resultaat De sector heeft zich in het kader van het project Duurzame Zuivel Keten (DZK) ten doel gesteld de levensduur van het melkvee met 6 maanden verhoogd te hebben in 2020. Een duurzamere veestapel, met een lange levensduur, heeft invloed op veel verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Van arbeid tot economie, van gezondheid tot productie. Omgekeerd hebben veel aspecten invloed op de levensduur. Om melkveehouders te ondersteunen bij hun aanpak heeft Valacon in samenwerking met melkveehouders van het eerste uur een aanpak ontwikkeld die zeer effectief is gebleken. De aanpak is later in sectorverband uitgewerkt als de PDCA-aanpak die door Valacon is verbreed tot de PDCA+-aanpak. Een aanpak die nog meer toegesneden is op het individuele bedrijf. Onderdeel van de aanpak is ook het KBL-principe®, een werkwijze waarmee zowel de probleemanalyse als de oplossingen integraal en gestructureerd in beeld kunnen worden gebracht. Tijdens de presentatie worden de verschillende bedrijfsaspecten en werkmethoden besproken en hoe u de voortgang van het proces kunt meten en onder controle kunt houden.

Fosfaatreductie. Levensduurverlenging, dé manier om de fosfaatproductie te verlagen.

Of het nu gaat om de mestplaatsingsruimte, BEX of de kringloopwijzer, de fosfaatproductie bepaalt steeds meer de ontwikkelingsruimte op uw bedrijf. Tegelijkertijd wilt u de economische levensduur van uw koeien verlengen. Zijn een lagere fosfaatproductie en een langere levensduur te combineren? Heeft een lagere fosfaatproductie niet juist een negatief effect op de levensduur van de koeien? Levensduurverlenging is een goede manier om ook de fosfaatproductie op uw bedrijf te verminderen. Door het vervangingspercentage te verlagen en minder jongvee aan te houden, kan in sommige gevallen de fosfaatproductie meer worden verlaagd dan mogelijk is via het voerspoor. En dat zonder enig risico voor de veestapel! Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de relatie levensduur en fosfaatproductie en op de mogelijkheden om de kansen voor levensduurverlenging in de praktijk ook te benutten. U krijgt u praktische handvatten aangereikt om uw veestapel minder fosfaat te laten produceren. Cijfers over fosfaatproductie worden besproken en vergeleken. Ook aan opties als uitbesteden van jongveeopfok wordt aandacht besteed.

Biobedding als ligboxstrooisel

De vaste fractie van gescheiden mest voor maximaal comfort Gescheiden mest als boxbedekkingsmateriaal, de zogenaamde biobedding, is al aardig ingeburgerd. Naar schatting al meer dan 1000 bedrijven passen het naar tevredenheid toe. Voor menig melkveehouder is het de vraag hoe het feitelijk zit met de gezondheidsrisico’s en de risico’s voor de melkkwaliteit. Daarover kan Valacon u helemaal bijpraten. Valacon startte in 2011 met het onderzoek en sindsdien is het onderzoek verdiept en verbreed. Van diergezondheid naar melkkwaliteit en van bacteriën die de uiergezondheid kunnen bedreigen tot bacteriën die extreem hitteresistente sporen vormen die de melkkwaliteit kunnen bedreigen. Tevens wordt het materiaal op de bedrijven op verschillende manieren behandeld. Van gewone mestscheiding, gedroogd of gecomposteerd, ingekuild, of bewerkt in droogtrommels of de hygiënisatie-unit. Wat zijn daarvan nu de voordelen? Heeft het allemaal wel In de presentatie praten wij u helemaal bij en kunt u zelf een afgewogen besluit nemen over een eventuele toepassing op uw bedrijf.

De jongveeopfok

Laat uw jongvee uitblinken voor levensduur Een langere levensduur begint bij een goed jongveeopfok. De periode waarin veel van de genetische potentie tot uiting begint te komen en doorwerkt tot in de lactatie. Het doel van de jongveeopfok is kalveren uit te laten groeien tot gezonde, goed ontwikkelde vaarzen die goed produceren. Toch wordt het belang van de jongvee vaak nog onderschat met als gevolg dat die soms verre van optimaal is. Dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en de productie van het melkvee. Waar liggen de belangrijke aangrijpingspunten voor een optimale opfok? Dat is het onderwerp van de presentatie over de jongveeopfok. Daarbij wordt ingegaan op de verschillende fasen in de opfok: de biestperiode, de melkperiode, de pubertijd en de inseminatieleeftijd en de periode tot afkalven. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, cijfers en grafieken wordt een en ander verduidelijkt.

Ons doel is dat u naar huis gaat met concrete handvatten voor uw dagelijkse bedrijfsvoering. Zodat u maatregelen kunt nemen die resultaat opleveren en uiteindelijk ook bijdragen aan een langere levensduur van uw veestapel.

Ligboxen en ligboxbedekking

Laat uw koeien niet links liggen Een goed ligcomfort en een goede maatvoering en afstelling van de ligboxen hebben een grote betekenis voor de gezondheid en het functioneren van koeien. Er is veel bekend over wat voor een koe optimaal is. In de praktijk wordt vaak gedacht dat een ligbox de koe min of meer moet dwingen om ervoor te zorgen dat de boxen schoon blijven. Maar dat is een misverstand. De koe moet niet gedwongen maar gestuurd worden. Hoe dat kan is het onderwerp van de presentatie. Wat is een goede maatvoering, welke ligbedden zijn het beste voor de koe en hoe kunt u extra werk aan de boxen voorkomen. Kortom, wat is de juiste balans tussen uw belangen en die van de koe? En in hoeverre kunnen de afstelling en het ligcomfort van de boxen bijdragen aan de levensduur van de koeien? Daarnaast worden de praktijkervaring van Valacon van de verschillende typen ligboxstrooisel besproken. U zult er versteld van staan wat u allemaal aan tips en aandachtspunten mee kunt nemen naar huis om het voor uw eigen koeien comfortabel te maken zodat ze graag gaan liggen wat zijn weerslag heeft op de gezondheid en de productie en dat zonder extra werk.

Fokkerij en Selectie Voor probleemloos melken en levensduur Als melkveehouder wilt u de juiste balans vinden tussen vorm en functie van hun koeien. Koeien die de omstandigheden op uw bedrijf zonder problemen aankunnen en die lang en gezond productief blijven. Koeien met de juiste gebruikseigenschappen waar u prettig mee kunt werken en die bijdragen aan een goed inkomen. Kortom, koeien die bij u en uw bedrijf passen en lang meegaan. Welke rol speelt de fokkerij hierbij? Er wordt veel over gesproken maar hoe belangrijk is een goede fokkerij nu echt voor de levensduur? En waar moet u op letten om een veestapel te krijgen die u zo graag zou willen hebben? Een veestapel die ook lang meegaat. Welke eigenschappen moeten uw koeien dan hebben? In de praktijk zien we te vaak dat koeien op jonge leeftijd moeten worden afgevoerd omdat ze de omstandigheden niet meer aankunnen. Ook vaarzen en tweede kalfkoeien en de vraag is nu of dat een fokkerijprobleem is en zo ja wat u daaraan kunt verbeteren. Tijdens de presentatie laten wij nu zien hoe u uw fokdoel kunt opstellen en daarbij de juiste stieren kunt kiezen. Want niet de stier bepaalt hoe goed hij is, maar uw koeien waarmee hij paart en uw wensen met betrekking tot de veestapel. Uw bedrijfseigen doel is wet als het gaat om welke stieren u gebruikt.

Wel of geen droogstand? En een goede uiergezondheid zonder antibiotica? Een goede droogstand is essentieel voor een goed vervolg in de lactatie. Lang is verondersteld dat het niet zonder antibiotica zou kunnen omdat anders de problemen niet te overzien zouden zijn. Een van de alternatieven zou dan zijn om de koeien niet droog te zetten. Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar droogzetten, droogstandslengte en uiergezondheid. Wat zijn nu daadwerkelijk de beste manieren om koeien droog te zetten, hoeveel dagen droogstand is optimaal en waar liggen de grenzen bij het gebruik van een droogzetter? Welke informatie kunnen we uit deze onderzoeken halen en vertalen naar uw dagelijkse praktijk. Hoe kunt u de juiste maatregelen nemen voor een droogstand zonder problemen? En die ook garant staan voor een goede start van de lactatie? Tijdens de presentatie wordt u bijgepraat over de resultaten uit het onderzoek en geven wij u praktische handvatten waarmee u thuis aan de slag kunt. U zult zien, zo moeilijk is het niet.

WIE ZIJN WIJ EN WAT DOEN WIJ?

EEN KOEGERICHT ADVIES VOOR EEN LANGERE LEVENSDUUR

Valacon richt zich op het verlengen van de levensduur van melkvee.

Voor een veestapel met een goede gezondheid en productie en die

een bovengemiddelde levensproductie realiseert. En dat op een

economisch verantwoorde manier. Door middel van een koegericht

advies op maat.

Onze aanpak kenmerkt zich door een integrale benadering waarbij de

verschillende bedrijfsaspecten op de juiste manier op elkaar worden

afgestemd. Met als resultaat een langere levensduur en voor uzelf

meer werkplezier, een hogere arbeidsefficiëntie en een beter

inkomen.

Daarvoor is een koegerichte aanpak ontwikkeld onder het

motto “probleemloos melken, zo doet u dat”.

Inmiddels hebben wij 10 jaar ervaring op meer dan 300

melkveebedrijven. De productieve levensduur en de levensproductie

op die bedrijven liggen inmiddels ruim boven het landelijk

gemiddelde.

WAT WIJ VOOR U KUNNEN BETEKENEN

VOOR PROBLEEMLOOS MELKEN

Valacon kan op verschillende manieren bijdragen aan de

optimalisatie van uw bedrijf en aan het verlengen van de

levensduur van uw veestapel. Direct met individuele adviezen en

individuele begeleiding en daarnaast met studiegroepen,

lezingen, workshops en cursussen.

Met onze diensten willen wij u ondersteunen bij uw streven

naar bedrijfsoptimalisatie en levensduurverlenging. Wij kunnen u

een breed pakket aan diensten aanbieden omdat we inmiddels

meer dan 10 jaar praktijkervaring met levensduurverlenging

combineren met diepgaande kennis en expertise. Dat moet ook

wel, want succesvol werken aan levensduurverlenging vraagt een

gerichte aanpak op basis van kennis en ervaring.

Wilt u meer informatie, neem dan geheel vrijblijvend contact met

ons op via [email protected] of kijk op www.valacon.nl. Wij geven

graag een toelichting op onze producten en diensten en gaan in

op uw persoonlijke wensen voor ondersteuning.