Lezingen 55+ najaar/ winter 2013

2
Donderdag 12 december 2013 ‘en legde Hem in een kribbe…’ door dominee Anton Schipper Als jarenlange verzamelaar geeft dominee Anton Schipper een kijkje in zijn unieke verzameling ‘kerstgroepen en kerststallen’. Wat hem met name zo boeit aan kerststallen is dat men in allerlei verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit de eigen belevingswereld laat zien. In alle culturen wordt de geboorte van Jezus het meest concreet en het meest nabij voorgesteld. Alles rondom het geboorteverhaal wordt uitgebeeld in de directe eigen omgeving. En zó wordt het kerstverhaal heel dicht bij de mensen gebracht en maakt men zo het Kind tot het eigen kind. In zijn presentatie ‘en legde Hem in een kribbe….’ wil dominee Schipper eerst iets vertellen over de beelden en voorstellin- gen die een ieder heeft over de geboorte van Christus. Vervolgens wordt dit toege- spitst op de geschiedenis, ontwikkeling en plaats van kerstgroepen uit de hele wereld. Zijn verhaal licht hij toe aan de hand van een 70-tal kerstgroepen uit zijn persoonlijke verzameling. Let op: gezien de verhuizing van de bi- bliotheek vindt de lezing plaats in wijk- centrum de Buurtstee, Gildenburg 1. Lezingen 55+ Dit programma is samengesteld door de Bibliotheek Gouda in samenwerking met ANBO, afdeling Gouda. Colofon Uitgave: de Bibliotheek Gouda 1e jaargang, nr. 1 | verschijnt 2 x per jaar Drukwerk: Biblionet BV Enschede www.bibliotheekgouda.nl najaar/winter 2013

description

 

Transcript of Lezingen 55+ najaar/ winter 2013

Page 1: Lezingen 55+ najaar/ winter 2013

Donderdag 12 december 2013‘en legde Hem in een kribbe…’door dominee Anton Schipper

Als jarenlange verzamelaar geeft dominee Anton Schipper een kijkje in zijn unieke verzameling ‘kerstgroepen en kerststallen’. Wat hem met name zo boeit aan kerststallen is dat men in allerlei verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit de eigen belevingswereld laat zien.

In alle culturen wordt de geboorte van Jezus het meest concreet en het meest nabij voorgesteld. Alles rondom het geboorteverhaal wordt uitgebeeld in de directe eigen omgeving. En zó wordt het

kerstverhaal heel dicht bij de mensen gebracht en maakt men zo het Kind tot het eigen kind.

In zijn presentatie ‘en legde Hem in een kribbe….’ wil dominee Schipper eerst iets vertellen over de beelden en voorstellin-gen die een ieder heeft over de geboorte van Christus. Vervolgens wordt dit toege-spitst op de geschiedenis, ontwikkeling en plaats van kerstgroepen uit de hele wereld. Zijn verhaal licht hij toe aan de hand van een 70-tal kerstgroepen uit zijn persoonlijke verzameling.

Let op: gezien de verhuizing van de bi-bliotheek vindt de lezing plaats in wijk-centrum de Buurtstee, Gildenburg 1.

Lezingen 55+

Dit programma is samengesteld door de

Bibliotheek Gouda in samenwerking met

ANBO, afdeling Gouda.

Colofon

Uitgave: de Bibliotheek Gouda

1e jaargang, nr. 1 | verschijnt 2 x per jaar

Drukwerk: Biblionet BV Enschede

www.bibliotheekgouda.nl

najaar/winter 2013

Page 2: Lezingen 55+ najaar/ winter 2013

In samenwerking met de ANBO, Nederlands groot ste belangenorganisatie voor senioren, organiseert de Bibliotheek Gouda ook dit najaar weer een uiteen-lopend aanbod lezingen voor 55-plussers.

Hierbij presenteren we u het lezingen-aanbod september t/m december 2013. Veel plezier met lezen en eventueel uitzoeken van een interessante lezing. We hopen u graag in het najaar in de bibliotheek te mogen ontvangen.

Datum iedere tweede donderdag van de maandTijd deuren geopend v.a. 09.30 uur, lezing 10.00 – 12.00 uurLocatie Bibliotheek Bloemendaal, Lekkenburg 1Prijs € 4,- p.p. incl. koffie/thee

Omdat Bibliotheek Bloemendaal per 1 januari 2014 sluit, en we vanwege de verhuizing naar de Chocoladefabriek in december gesloten zijn, vindt die maand de lezing eenmalig op een andere locatie plaats en wel in wijk-centrum de Buurtstee, Gildenburg 1.

Donderdag 12 september 2013Het oude Perzië door dhr J.Smink

Tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris liggen de steden van waaruit ooit de wereldpolitiek werd bedreven. Eerst waren dat de steden Ninevé en Babylon, later werden het de Perizsche steden. Vanaf ongeveer 550 v.Chr. veroverde Cyrus, een van de Achae-meniden, grote gebieden. Zijn op-volgers breidden dit steeds verder uit van Egypte, Libië en Macedonië tot de grenzen van China en India.

Het rijk werd gebouwd op tolerantie en zachtmoedigheid. Kunstenaars uit het hele rijk bouwden mee aan de paleizen in Pasargadae, Susa en Persepolis. In 330 v.Chr. maakte Alexander de Grote op spectaculaire wijze een einde aan dit rijk.

Donderdag 10 oktober 2013Onderhoudsvriendelijk tuinierendoor Rini Verhoeven

Deze lezing maakt u wegwijs in de fijne kneepjes van het hoveniersvak. Met name om uw tuin of balkon zonder al te veel werk het hele jaar fris en fleurig te houden. Niets is mooier om daar ook nog eens vlinders en bijen aan toe te voegen en letterlijk te kunnen genieten van de bloemetjes én de bijtjes.

Hoe doe je dat; tuinieren zonder er veel tijd aan kwijt te zijn? Het begint met een goede, praktische indeling van de tuin. Daarna volgt de keuze van de juiste beplanting. En omdat het tijd is om bollen te planten wordt ook verteld hoe bollen in de beplanting te gebruiken.

Weet u welke planten insecten lokken? We kennen waarschijnlijk allemaal de vlinderstruik, maar wat is er nog meer? Hierover komt Rini Verhoeven, tuin- ontwerper in Gouda, deze ochtend vertellen. En natuurlijk is er ook gele-genheid voor het stellen van vragen.

Donderdag 14 november 2013Hardware of computerdoor Ellen Tuyn

Personal computer, laptop, iPad, iPhone of e-reader wat kan het of beter nog wat kunt u ermee? De veel-heid aan namen van de verschillende apparaten suggereert grote verschil-len, maar is dat ook werkelijk zo?

Tijdens de lezing neemt Ellen Tuyn u mee door apparatenland. Termen die niet tot de verbeelding spreken worden in simpel Nederlands heel vanzelfsprekende begrippen. Ellen is trainer en eigenaar van SMMH (smmh.nl), een organisatie die zich bezighoudt met trainingen Sociale Media, internet marketing en fondsenwerving.