Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

16
www.plannersacademy.be | www.dehora.be Opleidingengids Voorjaar 2015 Beter plannen begint bij betere opleidingen Opleidingen, workshops en masterclasses in personeelsplanning & -management

Transcript of Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

Page 1: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

1

www.plannersacademy.be | www.dehora.be

OpleidingengidsVoorjaar 2015

Beter plannen begint bij betere opleidingen

Opleidingen, workshops en masterclasses in personeelsplanning & -management

Page 2: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

22

Déhora PlannersAcademyPLAN UW RESULTATENHet zijn vooral de medewerkers die elke dag opnieuw de kwaliteit bepalen van uw producten of diensten. Daarom is het belangrijk dat de juiste, gemotiveerde mensen op het juiste moment op de juiste plaats aan het werk zijn. Een goede Workforce Planning, of personeelsplanning, levert een continue verbetering van resultaten op. Oók in uw organisatie.

Vragen of opmerkingen over onze opleidingen, masterclasses en workshops? Contacteer Tinne [email protected]: 32 03 218 95 39

DIRECT TOEPASBARE KENNIS

WORKFORCE MANAGEMENT & PLANNINGWie draaien bij u aan de knoppen als het gaat om de organisatie van de personeelsinzet? Hoe belangrijk is hun bijdrage aan de resul-taten van uw organisatie? Hebben zij de juiste kennis en ervaring? De opleidingen van Déhora ondersteunen uw planning en uw management met praktische kennis en ervaring. Uw personeelskosten gaan omlaag, de productiviteit stijgt, de vitaliteit van uw organisatie neemt toe en uw klanten zijn tevreden.

De docenten van Déhora PlannersAcademy hebben hun sporen in de praktijk verdiend en weten precies met welke vraagstukken en dilemma’s de deelnemers te maken hebben. De deelnemers krijgen door de praktijkervaring (in verschillende sectoren) van de trainers toegang tot interessante en werkbare inzichten en oplossingen. Wie een opleiding volgt bij de Déhora PlannersAcademy, kan zijn nieuwe kennis en vaardigheden direct toepassen in de praktijk. De deelnemers verdienen de opleidingen daardoor in twee tot vier maanden terug. Dat is onze garantie.

“Effi ciëntere inzet van deskundig personeel is van toenemend belang in de steeds veranderende gezondheidszorg. Ik was daar-om op zoek naar grip op het vlak van Strategische Personeelsplanning. Wat betekent het nou eigenlijk, waar moet ik rekening mee houden, hoe kan ik het aanpakken? De opleiding bij Déhora heeft mij een compleet beeld gegeven en ik heb een antwoord op mijn vragen. Wat voor mij erg belangrijk was, is de praktische, stapsgewijze methode. Ik kan nu echt aan de slag. Daarnaast ben ik geïnspireerd door de deskundige trainer en de overige deelnemers”. Wim van der Poel, Consultant Personeelsplanning VU Medisch Centrum

Planners Management OR HR

Planners zijn een belangrijke schakel. Na een opleiding aan de PlannersAcademy, kunnen planners hun kennis en vaardigheden direct toepassen in de praktijk.

Management draait om vooruit kijken, goed onderbouwde beslissingen nemen en grip hebben op de resultaten. Als de factor personeel cruciaal voor u is, helpt de Planners-Academy u verder.

Als OR-lid behartigt u de belangen van uw collega’s. U bent betrokken bij beslissingen die medewerkers in hun werk-privé-balans en portemonnee raken. Met onze workshops bent u goed voorbereid.

HR als brug tussen organisatiestrategie en workforce. Voor operationele én strategische vraagstukken. Met de opleidingen van de PlannersAcademy bent u de professionele HR-partner voor het management.

VOOR PLANNERS, HR, OR EN ALGEMEEN MANAGEMENTDe Déhora PlannersAcademy biedt opleidingen, workshops, masterclasses, e-learning en trainingen on the job aan voor (senior) planners, hoofden planbureau, managers, HR-functionarissen, -medewerkers en OR-leden. De Déhora PlannersAcademy breidt haar aanbod regelmatig uit. De meest actuele informatie over nieuwe opleidingen en cursusdata vindt u op de website www.plannersacademy.be

Page 3: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

3

Workshops en opleidingen voor (operationele) plannersType Duur Data Prijs excl BTW

Vakopleiding personeelsplanning p.6 Opleiding 3 dagen 26-01, 03/02 & 10-02 1 195 euro

Plannen in de thuiszorg p.6 Workshop 1 dag 24-03 250 euro

Formatiebepaling: hoeveel medewerkers heb ik eigenlijk nodig?

p.7 Workshop 1 dag 26-03 250 euro

Gezond blijven bij onregelmatige werktijden p.7 Workshop 1/2 dag 27-04 250 euro

Time management voor planners p.8 Workshop 1/2 dag 30-04 250 euro

Communicatie voor planners p.8 Workshop 1/2 dag 7-05 250 euro

Plannen voor dispatchers p.9 Workshop 1 dag 11-05 395 euro

Plannen in de zorg p.9 Workshop 1 dag 19-05 250 euro

Plannen van techniekers p.10 Workshop 1 dag 28-05 395 euro

Plannen bij de politie p.10 Workshop 1 dag 1-06 250 euro

Plannen bij het openbaar vervoer p.11 Workshop 1 dag 18-06 250 euro

Masterclasses en seminaries voor managers (OR, HR, algemeen management)Type Duur Data Prijs, excl BTW

Duurzame inzetbaarheid p.11 Masterclass 1 dag 21-01 & 21-05 395 euro

Belangenafweging bij ploegenroosters p.12 Masterclass 1 dag 25-02 zie website

Strategische personeelsplanning p.12 Masterclass 1 dag 03-03 395 euro

Zelfroosteren: draagvlak voor innovatie p.13 Masterclass 1/2dag 10-03 250 euro

Avondseminarie: maatwerk in ploegendiensten p.13 Avondseminarie 1 avond 30-03 395 euro

Professionaliseer je planning! p.14 Masterclass 1 dag 1-04 395 euro

Personeelsbehoefteplanning p.14 Opleiding 2 dagen 21-04 & 22-04 1 199 euro

Avondseminarie: fl exibilisering van arbeid (+ juridische toelichting door Dhr. Professor Kristof Salomez)

p.15 Avondseminarie 1 avond 04-05 395 euro

Planningssoftware: evaluatie en implementatie p.15 Masterclass 1 dag 09-06 395 euro

Kalender voorjaar 2015

KWALITEIT VOOROPDéhora werkt voortdurend aan de kwaliteit van haar opleidingen. Dat doen we door steeds feedback te vragen aan cursisten, maar ook door externe controle. Déhora werkt volgens de ISO-standaarden en onze opleidingen zijn ook nog eens Cedeo-gecertifi ceerd. Cedeo voert klanttevredenheidsonderzoeken uit waarbij tenminste 80% van de benaderde opdrachtgevers zich dient uit te spreken in termen van ‘tevreden’ tot ‘zeer tevreden’.

“Tijdens het voortraject heeft Déhora goed naar ons geluisterd en gekeken naar onze behoeften. Die zijn verwerkt in de cursusdag. Mede daardoor is het zo goed verlopen.”

“Op mijn verzoek ging Déhora tijdens de training in op onze formatie en capaciteitsplanning. Er was interactie met de groep, onder andere door de opdrachten. De trainer checkte steeds of iedereen het nog volgde.”

“Ook na afronding van de opleiding kunnen we de trainers nog steeds vragen stellen.”

Uit het Cedeo klanttevredenheidsonderzoek:

De vermelde prijzen zijn geldig tot en met 31-12-2015

= basisworkshopVolg alle basisworkshops voor planners en bespaar! Totale kostprijs van 4 basisworkshops = 750 euro, excl BTW (i.p.v. 1000 euro)

B

B

B

B

B

Avondseminarie: fl exibilisering van arbeid (+ juridische Dhr. Professor Kristof Salomez

Page 4: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

4

(incompany) MAATWERKOPLEIDINGENNaast reguliere opleidingen en workshops biedt Déhora Academy ook (incompany) opleidingen op maat. Heeft u meerdere collega’s die een opleiding of workshop willen volgen? Of wilt u een opleiding die naadloos aansluit bij uw specifi eke werksituatie? Wenst u op basis van een opleiding of masterclass in deze folder een toegepaste opleiding op maat van uw wensen? Ook daar zorgen wij graag voor. In overleg met u ontwikkelen wij een opleiding die exact aansluit bij de wensen, doelstellingen en randvoorwaarden van de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een eendaagse workshop zijn maar ook een volledig opleidingstraject met een offi cieel examen. De opleidingen of workshops kunnen op een door u gekozen datum en locatie plaatsvinden.

Opleidingen en trainingen op maat!

PASSEND AANBODEen maatwerkopleiding begint met een uitgebreid gesprek met de opdrachtgever over de doelgroep, de doelstellingen en het gewenste resultaat, evenals de kosten van de opleiding. Op basis van het intakegesprek komen we tot een passend aanbod waarbij de opdrachtgever van het begin tot het eind betrokken blijft.

Een kleine greep uit de lijst van tevreden klanten van Déhora maatwerkopleidingen:

Training on the jobIs het niet mogelijk om even afwezig te zijn op het werk om elders een opleiding te volgen? Of wilt u graag een persoonlijke training volgen gericht op uw werk? Dan komt Déhora PlannersAcademy naar u toe voor een training on the job.

Beveiliging Gehandicaptenzorg Gemeenten Verpleging, verzorging, thuiszorg Ziekenhuizen Industrie

Bozar Familiehulp Familiezorg Gasthuisberg Leuven OBAC Provincie Antwerpen ING Politieschool Securitas Zorgbedrijf Antwerpen AZ Damiaan

Ziekenhuis Jan Palfi jnGenzymeUVC BrugmannIneosBamrailDe LijnAZ KlinaBrussels AirlinesEssensciaHolydisDanone

Branchespecifi eke maatwerkopleidingen klantspecifi eke maatwerkopleidingen

• de opleiding richt zich op de behoeften en de dagelijkse situatie van de deelnemer; • de deelnemer blijft beschikbaar om dringende werkzaamheden uit te voeren; • door de directe feedback zijn de resultaten meteen zichtbaar.

Voordelen

Voorafgaand aan een training on the job bespreekt een trainer van Déhora PlannersAcademy met de opdrachtgever wat de leerdoelen zijn. De trainer behandelt vervolgens onderwerpen zoals planmethoden en -principes, strategische planning, KPI’s, roosterbeheer en communicatie, passend bij de doelstellingen en randvoorwaarden van de organisatie.

Meer weten over training on the job? Contacteer Tinne Peeters: 03/218 95 39 of via [email protected]

Op maat van uw afdeling, team,...

Page 5: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

5

Het vak van personeelsplanner is complex. Hoe beoordeelt u of u de juiste man of vrouw op de juiste plaats hebt? Een gespecialiseerd assessment door een expert is een zeer geschikt instrument.

Toets de kennis en skills van uw planners

Wie is geschikt als personeelsplanner?Déhora heeft op basis van haar jarenlange ervaring een speciaal aanbod ontwikkeld voor (leidinggevende) personeelsplanners. Afhankelijk van uw wensen nemen wij een assessment af waarmee we de geschiktheid van een persoon testen voor een bepaalde planningsfunctie en zijn of haar ontwikkelpotentieel in kaart brengen.

Standaard assessmentHet standaard assessment bestaat uit een set capaciteitentests, een persoonlijkheidstest, een kennistoets, een roosteroefening en een interview waarin we dieper ingaan op de voor planners geselecteerde competenties (communicatie, samenwerken, initiatief, probleemoplossend vermogen, plannen en organiseren, flexibiliteit en aanpassingsvermogen en stressbestendigheid). Na afloop van een assessment ontvangt u een rapportage met de bevindingen en conclusies van de beoordelaar. Duur: ongeveer 4 uur, inclusief pauzes.

top-assessmentHet top-assessment is een uitgebreider onderzoek dan het standaard assessment. Naast de gebruikelijke tests gaan we in een competentie-interview dieper in op de voor de functie geselecteerde eigenschappen. Ook doen we een rollenspel. Twee beoordelaars toetsen de kandidaat op het gedrag dat hij of zij in het rollenspel laat zien. Het top assessment is geschikt voor hogere functies, zoals die van manager planbureau. In een eindrapportage geven de beoordelaars hun bevindingen en conclusies weer. Duur: ongeveer 6 uur, inclusief pauzes.

Assesment op maatBij de beoordeling van een grotere groep planners is het vaak nodig dat de inhoud van het assessment aansluit bij het werk dat de planners doen of gaan doen. Déhora stelt dan samen met de opdrachtgever vast welke competenties, vaardigheden en kennis belangrijk zijn. Déhora maakt vervolgens een assessment op maat en u ontvangt na afloop een rapportage over elke deelnemer.

Enkele reacties op onze opleidingen‘“Door de nieuwe inzichten die mijn planners kregen, konden we op basis van een tijdens de opleiding geleerde berekening besluiten om een vacature niet in te vullen omdat er voldoende capaciteit aanwezig bleek te zijn. Alleen daardoor al ben ik enthousiast over de resultaten van de opleiding.”

“De opleiding Tactische Personeelsplanner heeft mij echt veel gebracht en heeft zowel mijn eigen ontwikkeling als die van de planning binnen onze organisatie een flinke boost gegeven.”

“De opleiding Strategische Personeelsplanning heeft mijn kijk op personeelsplanning in de zorg veranderd. Ik denk nu anders over het organiseren op de lange termijn en heb daar in mijn dagelijks werk profijt van.”

“Dankzij de vakopleiding ben ik mijn werk hélemaal anders gaan doen! De docent legt alles helder uit en illustreert met voor-beelden uit de professionele praktijk . Ook kan ik nu veel beter een belans vinden tussen de belangen van de organisatie en

anderzijds de vragen en wensen van mijn collega’s.”

“De interactiviteit en de uitwisseling van kennis met mede-cursisten was geweldig en ontzettend leerrijk! Zij brengen elk hun eigen ervaringen, uitdagingen maar ook hun frisse ideeën mee naar de workshop”.

Page 6: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

6

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

Gecertifi ceerde vakopleiding personeelsplannerDe gecertifi ceerde vakopleiding Personeelsplanner biedt u praktische handvaten en inzichten om als planner effectief aan de slag te kunnen. In deze opleiding combineren we vakinhoudelijke kennis en theoretische onderbouwing met het trainen van vaardigheden en het oplossen van planproblemen. Kortom, een plezierige combinatie van theorie en praktijk.

Na deze opleiding kunt u: • gezonde roosters ontwikkelen en beheren, die voldoen aan de arbeids- en rusttijden; • de stappen uit het roostervormgevingsproces toepassen op uw eigen werksituatie en zo de afstemming

van het werk en het beschikbare personeel optimaliseren; • formatieberekeningen uitvoeren en het management adviseren over bruto personeelsbehoeftes; • uw meerwaarde als planner onderbouwen en inzetten; • uw leidinggevende goed onderbouwd adviseren over personele inzet.

Inhoud:De vakopleiding Personeelsplanner bestaat uit vier pijlers:

• theoretische inzichten over roostervormgeving en personele planning; • planningscondities (onder andere omgaan met roosterergonomie); • praktische inzichten en het oplossen van planproblemen; • communicatieve vaardigheden in de omgang met leidinggevenden en medewerkers.

De vakopleiding Personeelsplanner wordt afgerond met een examen. Wie hiervoor slaagt, mag zich gecertifi ceerd personeelsplanner noemen!

3 dagen, van 9.30 tot 16.30u.26-01, 03-02 en 10-021 195 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Doelgroep • (uitvoerende) personeelsplanners; • teamleiders met planning in het takenpakket.

Opleidingen voor plannersUw Planners zijn een belangrijke schakel in uw organisatie. Na een opleiding aan de PlannersAcademy, kunnen uw planners hun kennis en vaardigheden direct toepassen in de praktijk. Combineer alle basisworkshops voor planners en bespaar! (Totale kostprijs van 4 basisworkshops = 750 euro, excl BTW i.p.v. 1000 euro, excl BTW )

De vakopleiding voor planners leent zich uitstekend voor incompany uitvoering. Op regelmatige basis organiseren we de aangepaste opleiding ‘Plannen is een Vak’ op maat en op vraag van verschillende types organisaties. De tijdsduur van de opleiding kan op wens worden aangepast. Geschikt voor planners en operationeel management.

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

Door de hoeveelheid taken, medewerkers en talloze randvoorwaarden is de inzet van zorgpersoneel in thuiszorginstellingen een zeer complexe aangelegenheid. Medewerkers moeten worden gepland op basis van taken, die in veel gevallen bestaan uit specifi eke kenmerken zoals benodigde kwalifi caties, specifi eke begin-en eindtijden, locaties, uitsluitende voorwaarden e.d. Daarbovenop hebben medewerkers zélf een bepaald beschikbaarheidsprofi el en contractuele afspraken. Samen met aanvullende persoonlijke kwalifi caties en voorkeuren zorgt dit ervoor dat plannen in de thuiszorg bijzonder uitdagend kan zijn.

In deze workshop worden de verschillende planningsfacetten binnen de thuiszorg besproken worden. Tijdens deze workshop maakt u kennis met het concept van takenplanning en krijgt u meer inzicht in verschillende planmethodes. Daarnaast krijgt u ook een beeld hoe software, specifi ek gemaakt voor de thuiszorg, u kan ondersteunen bij de opmaak van de planningen.

Inhoud: • inleiding: planning en de stappen om tot een goede planning te komen; • beslissingscriteria en basiscondities voor een effi ciënte planning; • bepalen van benodigd aantal medewerkers; • de impact van wensen van klanten en medewerkers; • ontwerpen van basisroosters (+ praktijkvoorbeelden uit de thuiszorg); • verlofplanning; • software ondersteuning.

Praktische informatie

Doelgroep • Dit leerrijke én praktijkgerichte programma is geschikt voor iedereen uit thuiszorg-organisaties die met enige

regelmaat een planning maakt of gaat maken. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als planner. Opgelet: voor ziekenhuizen en WZC’s hebben we een specifi eke opleiding ontwikkeld! zie verder in deze brochure.

Plannen in de thuiszorg

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.dinsdag 24-03250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Page 7: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

7

Praktische informatie

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

De één kan er beter tegen dan de ander. Toch is het een feit dat het werken op onregelmatige tijden, met name in de nachtelijke uren, risico’s met zich meebrengt. We maken hierbij onderscheid tussen lichamelijke risico’s (denk bijvoorbeeld aan slaap- en maagdarmproblemen) en sociale risico’s (denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid omdat het ritme van werken en slapen niet aansluit bij dat van gezin en vrienden). Het is daarom belangrijk om als werknemer te weten wat u kunt doen om die risico’s zo klein mogelijk te houden. Want wie wil immers niet gezond het pensioen halen?

Inhoud:Rond de klok werken: slapen, eten en drinken

• persoonlijk ritme en eten & drinken; • algemene tips en strategieën rondom slapen; • concrete slaaptips bij verschillende diensten; • algemene tips en strategieën rondom gezond eten; • omgaan met alcohol en koffie.

Rond de klok werken: levensstijl en sociaal leven • lichaamsbeweging; • onregelmatig werken en het gezin; • onregelmatig werken en de vriendenkring; • tijd voor ontspanning en tijd voor jezelf.

1 halve dag, van 13.00 tot 17.00u.maandag 27-04 250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Doelgroep • Geschikt voor werknemers én werkgevers die te maken hebben met onregelmatige werktijden.

Gezond blijven bij onregelmatige werktijden

Tijdens de workshop Gezond blijven bij onregelmatige diensten leert u wat mogelijke lichamelijke en sociale risico’s zijn van het werken in de avond, de nacht, de vroege ochtend en/of het weekend en krijgt u gerichte handvatten om deze risico’s zo klein mogelijk te maken c.q. te houden. Met de kennis die u in deze workshop opdoet, bent u in staat om signalen te herkennen die wijzen op de nadelige gevolgen van werken op deze tijden en kunt u bewuste keuzes maken voor een gezonder en vitaler leven.

Deze workshop leent zich eveneens goed voor incompany uitvoering. Regelmatig organiseren we deze workshop tijdens de ochtend- of nachtdienst in o.a. industrie en zorg (ziekenhuizen, WZC, OCMW,...) Alle deelnemers ontvangen een lekkere en gezonde attentie! Meer weten? Aarzel niet om ons te contacteren.

Formatiebepaling: hoeveel medewerkers heb ik nodig?Hoe bepaal je, rekening houdend met sociale kaders, concreet hoeveel medewerkers je écht nodig hebt om het werk uit te voeren? Of hoe verdeel je welke diensten er uiteindelijk gedraaid zullen moeten worden? En hoe zorgt u voor voldoende ruimte in uw planning om ziekteopvang te verzekeren? In deze ‘hands on’ workshop leert u op basis van uw eigen organisatie en werklast om formaties te bepalen die toereikend zijn om werkzaamheden doelmatig en efficiënt uit te kunnen (blijven) voeren.

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.donderdag 26-03 250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Wat levert deze opleiding u op:Na deze workshop:

• kan u zelfstandig met verschillende methodes het benodigd aantal VTE’s berekenen; • kan u zelf aan de slag met het vaststellen van netto- en bruto formatie; • bent u beter in staat om knelpunten in formaties vast te stellen; • heeft u kennis van een aantal ondersteunende instrumenten voor de analyse

van optimale shiften.

Doelgroep • Deze leerrijke workshop is geschikt voor iedereen die met enige regelmaat een planning maakt of gaat maken, en voor team-

leiders met planning in het takenpakket.

PLAN

NERS

basi

swor

ksho

p

Inhoud • Beleidsuitgangspunten bij formatiebepaling: bezettingseis en formatiebehoefte; • Werklast in kaart brengen; • Misfit tussen budget en roostersleutel; • Netto en bruto formatiebehoefte; • Handmatige berekening van formaties; • Automatisch berekening netto en bruto formatie op basis van de roosterdiensten.

basi

swor

ksho

p

Page 8: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

8

PLAN

NERS

Wat levert deze vaardigheidsworkshop u op:

Een planner is de spreekwoordelijke spin in het web van elke organisatie, voor een goede werking van de organisatie wordt hij of zij verwacht continu informatie te delen met verschillende betrokken partijen: medeplanners, collega’s, het management, vakbonden en soms ook klanten. Het slagen van een planning staat of valt dan ook met vaardigheden zoals écht luisteren, de juiste vragen stellen, brandjes blussen, mondeling en schriftelijk informatie delen en het opstellen van duidelijke rapporten voor o.a. klanten en manage-ment. Kortom, helder en doelgericht communiceren is een van de belangrijkste instrumenten in de gereedschapskist van elke planner. In deze interactieve en praktijkgerichte workshop leert u al doende beter actief luisteren en helder communiceren met verscheidene doelgroepen.

Na deze opleiding: • bent u meer bewust van uw eigen grenzen en grenzen van anderen; • kan u beter inschatten hoe u moet welke collega’s moet communiceren (taalgebruik en houding); • kan u beter luisteren en de juiste vragen stellen; • kent u de voor- en nadelen van verschillende vormen van communicatie; • kan u beter omgaan met emoties in conflicten;

Inhoud: • wat is onduidelijke communicatie? • toepassing van communicatieve vaardigheden: verbaal en non-verbaal; • transparantie in communicatie: voorkom en corrigeer misverstanden; • communiceren met verschillende doelgroepen in uw organisatie; • rollenspel in herkenbare situaties; • de eigenheid van verschillende vormen van communicatie; welk kanaal wanneer gebruiken;

Praktische informatie

Doelgroep • (uitvoerende) personeelsplanners; • teamleiders met planning in het takenpakket.

Communiceren voor planners

1 halve dag, van 13.00 tot 17.00u.donderdag 07-05 250 euro, excl. 21% BTW Inschrijven via website of [email protected]

basi

swor

ksho

pPL

ANNE

RS

Wat levert deze opleiding u op:

In de praktijkgerichte workshop ‘time management voor planners’ leer je je éigen werk plannen. Bij het opmaken van een planning komt heel wat kijken: in kaart brengen van behoeften, in kaart brengen van de personele beschikbaarheid, op zoek gaan naar de meest geschikte diensten, puzzelen van een goed rooster, dagelijks beheer van dit rooster. Niet zelden ziet een planner door de bomen het bos niet meer en verliest hij of zij hierdoor kostbare tijd. Goed timemanagement van de taken van de planner zorgen voor een efficiënter en doelgerichter planproces.

Deze opleiding helpt uw planproces op een dusdanige manier te ordenen dat u uw tijd als planner beter kan gebruiken. Met behulp van theorie en praktische oefeningen komen zowel de lange termijn planning als het dagelijkse beheer van uw planning aan bod. In deze workshop leert u o.a.:

• efficiënt omgaan met schaars beschikbare tijd; • heldere doelen stellen (op korte en lange termijn); • beter prioriteiten bepalen; • anticiperen en reageren op onverwachtse verstoringen; • doelgericht handelen bij ziektevervanging en verlof in planning; • proactief plannen om verstoringen tot een minimum te beperken.

Inhoud: • analyse en zelfreflectie: hoeveel tijd spendeer je aan bepaalde taken • aanbrengen van prioriteiten en het organiseren van je werkzaamheden; • de voor- en nadelen van taken uitstellen of delegeren; • brandjes blussen: praktische inzichten in het snel oplossen van planproblemen; • diverse methoden voor het effectief toepassen van time management; • concrete casussen uit de professionele praktijk.

1 halve dag, van 13.00 tot 17.00u.donderdag 30-04 250 euro, excl. 21% BTW Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Time management voor planners

Doelgroep • (uitvoerende) planners; • teamleiders met planning in het takenpakket.

basi

swor

ksho

p

Page 9: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

9

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

Inhoud: • Organisatie en planning van transportopdrachten; • identifi catie van gebreken en bijsturing van planning; • verstoringen van je planning: ad hoc wijzigingen en prioriteiten; • communicatie met klanten, opdrachtgevers, leveranciers en chauffeurs; • de impact van wensen van medewerkers; • verlofplanning; • ondersteunende tools.

Praktische informatie

Doelgroep

Plannen voor dispatchers

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.maandag 11/05 395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

Planners en leidinggevenden in de zorgsector hebben bij het ontwerpen van roosters te maken met onregelmatig (nacht)werk, fl exibele werktijden, het naleven van de wet- en regelgeving, werk-privébalans, wensen van medewerkers, ‘gezond’ roosteren en het afdekken van de bezettingseis. Déhora heeft een eendaagse workshop ontwikkeld waarin de belangrijke onderdelen van het roostervormgevingsproces in de zorgsector worden doorlopen. U leert wat u kunt doen om te komen tot een optimaal rooster.

Het professioneel opzetten van een planning houdt in dat u verschillende stappen doorloopt. Aan het eind van deze dag hebt u kennis van het roostervormgevingsproces en bent u in staat de verschillende stappen te vertalen naar uw eigen ziekenhuis, woon-zorgcentrum,... U weet welke informatie u nodig hebt om uw planning te maken.

Inhoud: • inleiding: planning en de stappen om tot een goede planning te komen; • (roostervormgevingsproces)kaders en randvoorwaarden; • basiscondities voor het opstellen van een planning: planeenheden bepalen, defi nitie van ideale roostersleutel, herbekijken

van werkorganisatie en optimale bemanning; • randvoorwaarden bij het opstellen van een uurrooster: sociale, wettelijke en lichamelijke aspecten; • roostersystematieken; • ontwerpen van basisroosters (+ praktijkvoorbeelden uit de zorg); • ondersteunende tools.

Praktische informatie

Doelgroep • Dit leerrijke én praktijkgerichte programma is geschikt voor iedereen uit de

WZC/ziekenhuizen,... die met enige regelmaat een planning maakt of gaat maken. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als planner. Opgelet: voor Thuiszorg hebben we een specifi eke opleiding ontwikkeld! zie eerder in deze brochure.

Plannen in de zorg

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.dinsdag 19-05 250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Deze workshop leent zich goed voor incompany uitvoering. In dat geval is het mogelijk om deze workshop nog beter aan te laten sluiten bij de specifi eke situatie van uw eigen ziekenhuis of woonzorg-centrum.

Praktische informatie1 halve dag, van 13.00 tot 17.00u.donderdag 07-05 250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

In deze interactieve en praktijkgerichte workshop (lees Sven we gaan nog veel voorbeelden mogen zoeken � ) gaan onze trainers dieper in op de uitdagingen en de hinderpalen waarmee dispatchers in de praktijk worden geconfronteerd. U maakt kennis met het concept van taken- en routeplanning (routeplanning zou ik weglaten, kwestie van geen verkeerde verwachtingen te wekken) en verkrijgt meer inzicht in verschillende methodes om chauffeurs zo effi ciënt mogelijk in te zetten. De verschillende plannings-facetten van een dispatcher komen uitgebreid aan bod: routeplanning, opvangen van verstoringen, organisatie van dispatching, verlofplanning, ziekte van medewerkers opvangen, prioriteiten en beslissingscriteria, , vlot en correct communiceren...

• Deze workshop is geschikt voor operationele dispatchers en voor directe leidinggevenden die betrokken zijn bij de analyse en evaluatie van planningen in de transportsector. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als dispatcher.

Als dispatcher moet je in je planning niet alleen rekening houden met trajecten die afgelegd moeten worden en vragen van de klant. Je moet ook kunnen anticiperen en reageren op continu wijzigende omstandigheden zoals aanpassingen aan de reisweg en de reistijd, of je moet snel een oplossing vinden in geval van panne of een ongeval, ziekte van medewerkers. Hoe zorg je in die dagelijkse dynamiek voor een optimale planning, begeleiding en coördinatie?

Planners en leidinggevenden in de zorgsector hebben bij het ontwerpen van roosters te maken met onregelmatig (nacht)werk,

Ook incompany mogelijk!

Page 10: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

10

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

Door het spoedeisende en het onvoorspelbare karakter van politiewerk is de personeelsinzet bij ordediensten ultra dynamisch. Het maken van politieroosters is dan ook een vak apart: als sluitstuk van capaciteitsmanagement moeten dienstroosters even fl exibel, bewegelijk en effi ciënt zijn. Daarenboven is het niet eenvoudig om die vele onregelmatige dienstprestaties (zoals weekend- en nachtdiensten) optimaal te verdelen onder het personeel, waardoor ook de werklast zo goed mogelijk wordt verdeeld.

In deze workshop leert u gestructureerd een (twee)maandelijkse planning opstellen waarbij de politie steeds op het goede moment aanwezig is met gemotiveerde, competente en gezonde mensen. Roosters die kortom bijdragen aan de dienstbaarheid en de waakzaamheid van het korps. Deze workshop biedt u praktische handvatten en inzichten om als personeelsplanner bij de politie effi ciënter te plannen. Basisvaardigheden, theoretische onderbouwing en oplossen van planproblemen vormen de kern van de opleiding. Na afl oop van de opleiding heeft de deelnemer een rooster van de eigen afdeling/organisatie vormgegeven.

Inhoud: • Inleiding: planning en de stappen om tot een goede planning te komen voor uw korps of team; • theoretische inzichten omtrent roostervormgeving en roosterplanning; • randvoorwaarden bij het opstellen van een planning: sociale en lichamelijke aspecten; • Capaciteitsmanagement bij de politie; • ondersteunende tools en automatisering van planning; • mammoetwetgeving.

Praktische informatie

Doelgroep • Dit leerrijke én praktijkgerichte programma is geschikt voor iedereen van de

politie die met enige regelmaat een uurrooster maakt of gaat maken. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als planner bij de politie.

Plannen bij de politie

1 lesdag, van 9.30 tot 16.30u.dinsdag 01-06250 euro, excl. 21% BTW

Ook in-company mogelijk! Informatie en inschrijven via website

Door het spoedeisende en het onvoorspelbare karakter van politiewerk is de personeelsinzet bij ordediensten ultra dynamisch.

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:

De planning van technici in de dagelijkse werkpraktijk is geen sinecure: Als planner dien je rekening te houden met tal van parameters zoals kwalifi caties, fysieke omstandigheden, afstanden, tools, wensen van techniekers,…Een andere belangrijke vaardigheid voor een technisch planner is communicatie. Zowel naar de interne klanten (techniekers) als naar de eindklanten dient de juiste informatie op het juiste moment en op een juiste manier gegeven te worden.

In deze eendaagse opleiding gaan onze trainers samen met u dieper in op de uitdagingen en de hinderpalen waarmee een technisch planner soms wordt geconfronteerd. U maakt kennis met het concept takenplanning en krijgt u meer inzicht in de verschillende planmethodes die daarbij kunnen worden gehanteerd. Ook komen de verschillende planningsfacetten binnen een technische omgeving aan bod: beslissingscriteria, verlofplanning, benodigd aantal medewerkers, dagopvolging,...

Inhoud: • beslissingscriteria voor de planning van technici; • bepalen benodigd aantal medewerkers: waar en wanneer? • communicatie naar klant en technici; • Normen bij het maken van de planning; • de impact van wensen van klanten en medewerkers; • verlofplanning; • werkvoorbereiding en ondersteunende tools.

Praktische informatie

Doelgroep • Planners, hoofden van planning, service managers…Kortom, iedereen die planningen opmaakt of betrokken is

bij planningen in een service/technische omgeving. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als planner van technici.

Plannen van techniekers

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.donderdag 28-05395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Ook incompany mogelijk!

Ook incompany mogelijk!

Page 11: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

11

MAN

AGEM

ENT

Wat levert deze opleiding u op:

Duurzame inzetbaarheidVeel organisaties staan aan de vooravond van een nieuwe uitdaging: door het vervallen van regelingen rondom vervroegd uittreden en de verhoging van de pensioen-leeftijd moeten medewerkers langer doorwerken. Voor die organisaties die daar nu mee aan de slag willen gaan – zodat hun medewerkers nu en in de toekomst vitaal en duurzaam productief hun bijdrage kunnen blijven leveren – organiseert Déhora de masterclass Duurzame inzetbaarheid.

Het vormgeven van een passend beleid rondom duurzame inzetbaarheid gaat niet vanzelf. De uitdaging is om tot oplossingen te komen die aansluiten bij verschillende levensfasen en leefsituaties van medewerkers. Zeker als binnen de organisatie op on-regelmatige tijden wordt gewerkt, is dit geen sinecure. De masterclass Duurzame Inzetbaarheid zoekt naar een goede balans tussen effi ciency, fl exibiliteit en gezondheid van medewerkers.

Inhoud:In deze masterclass behandelen we:

• de laatste wetenschappelijke inzichten over werken op onregelmatige tijdstippen; • strategieën voor omgaan met vergrijzing en individuele werktijdbehoeften; • balanceren tussen individuele behoeften en organisatiebelang; • vergrijzing en veranderingen in werktijdbehoeften van medewerkers; • veranderkundige inzichten in relatie tot ontwikkeling en

de implementatie van levenfasebeleid. • de uitdaging om medewerkers actief te betrekken bij het borgen en verbeteren

van hun inzetbaarheid;

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.woensdag 21-01, extra masterclass op donderdag 21-05395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Doelgroep • HR-managers; • afdelingsmanagers; • teamleiders.

Deze masterclass leent zich goed voor incompany uitvoering. In dat geval is het mogelijk om deze masterclass nog beter aan te laten sluiten bij de specifi eke situatie van uw eigen organisatie. Vraag ernaar!

Opleidingen voor managers

PLAN

NERS

Wat levert deze opleiding u op:In de workshop ‘plannen bij de Openbaar vervoer’ leert u als planner of leidinggevende praktijkgericht hoe u de planningsafdeling en de inzet van mensen en middelen kan optimaliseren. Aan het eind van deze workshop beschikt u over professionele kennis van het roostervormgevingsproces bij het openbaar vervoer, en bent u in staat om die verschillende stappen te vertalen naar uw eigen werksituatie. U weet welke informatie u nodig hebt om vraaggestuurde dienstregelingen te plannen die klanttevredenheid en effi ciëntie in evenwicht brengen, en u kan een roostervoorstel maken waarbij u de keuzes kunt onderbouwen met de juiste argumenten.Inhoud:

• rol van de planner; • basiscondities voor het opstellen van een planning, van voertuiglopen tot diensten; • voorkeuren van medewerkers voor een grotere werknemerstevredenheid; • roostersystematieken • capaciteitsplanning; • ontwerpen van een basisplanning (+ praktijkvoorbeelden) • ondersteunende tools en automatisering van de planning;

Praktische informatie

Doelgroep • Dit leerrijke én praktijkgerichte programma is geschikt voor iedereen bij het openbaar vervoer die met enige regelmaat

een uurrooster maakt of gaat maken. Veel cursisten gebruiken de workshop ook om hun bestaande kennis op te frissen of als een start voor een functie als planner.

Plannen bij het openbaar vervoer

1 lesdag, van 9.30 tot 16.30u.donderdag 18-06250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Passagiers en lokale overheden verwachten dat de dienstverlening van openbaar vervoer veilig, betrouwbaar en punctueel is. Di-rectie en management binnen uw eigen organisatie rekenen op effi ciëntie, productiviteit en winstgevendheid. Chauffeurs hebben dan weer graag dat u rekening houdt met hun persoonlijke wensen en voorkeuren. Onvermijdelijke vertragingen en verstoringen in dienstverlening kunnen nog eens bijdragen aan die complexiteit, net zoals fl uctuerende passagiersaantallen ten gevolge van seizoensinvloeden. Plannen van personeel bij het openbaar vervoer is dus met andere woorden geen kleinigheid.

Page 12: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

12

MAN

AGEM

ENT Strategische personeelsplanning

Bij de professionalisering van de Workforce Planning is aandacht voor de strategische kant noodzakelijk. Sturen op de achteruit-kijkspiegel is te risicovol. Steeds meer organisaties realiseren zich dit, en kijken op gezette tijden meerdere jaren vooruit naar de match tussen werk en mens. De opleiding Strategische Personeelsplanning (SPP) is een must voor operationeel managers en HR-managers die een serieuze langere termijn zaak van hun personeelsplanning willen maken.

Wat levert deze opleiding u op:Met deze opleiding krijgt u zicht en grip op de relatie tussen strategische organisatiekeuzes en personele inzet. U krijgt handvatten om gericht naar de termijnontwikkelingen (1 tot 5 jaar) in werk en personeel te kijken. Vervolgens leert u op een gestructureerde wijze een plan van aanpak te ontwikkelen waarmee u draagvlak krijgt om tijdig potentiële mismatches tussen werk en mens te voorkomen. De opleiding SPP is een boeiende aanrader als u te maken heeft met uitdagingen als bezuinigingen, vergrijzing, fl exibilisering en krapte op de arbeidsmarkt.

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.dinsdag 03-03395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

InhoudTijdens deze masterclass wordt Strategische Personeelsplanning duidelijk afgebakend en legt u verbanden met andere strategische keuzes, met Workforce Management en met Workforce Planning. U maakt kennis met de verschillende compo-nenten die een rol spelen bij SPP. U krijgt inzicht in de verschillende stakeholders en rollen die nodig zijn bij het ontwikkelen van draagvlak voor SPP, de kritische factoren die de planningshorizon bepalen, welke informatie relevant is. Hiervoor krijgt u enkele praktische modellen aangereikt.

Doelgroep • HR-managers; • operationeel hoger management.

De Masterclass ‘strategische personeelsplanning’ is geschikt voor in-company uitvoering. Een incompany masterclass kunnen we nog beter aan laten sluiten bij de specifi eke situatie van uw eigen organisatie.

MAN

AGEM

ENT

Wat levert deze opleiding u op:

Belangenafweging bij ploegenroostersHet werken in ploegendiensten reguleert in belangrijke mate het leven van de betreffende werknemers. Soms hebben bedrijven behoefte aan meer fl exibiliteit, maar kan dat ook met behoud van ploegendiensten als basis voor de grote groep? Daarnaast zul-len medewerkers langer moeten doorwerken. Nu en in de toekomst. Daarmee worden ook duurzame en fl exibele uuroosters een steeds belangrijker thema binnen organisaties: uuroosters die er toe bijdragen dat medewerkers gezond het pensioen halen, én dat zij kunnen blijven voldoen aan wat het werk van hen vraagt.

De workshop is erop gericht om concrete handvatten aan te reiken betreffende de opmaak van verschillende soorten ploegenroosters, en de mogelijkheden met betrekking tot fl exibiliteit en duurzaamheid.

Inhoud:De workshop ‘Belangenafweging bij ploegenroosters’ bestaat uit vier delen:Deel 1: theorie over ploegenroosters

• Verschillende soorten ploegenroosters (3-4-5) met voor- en nadelen; • berekeningsmethoden aantal ploegen, grootte van ploegen, contract arbeidstype,

en formatiebepaling; • roosterergonomie en gezondheid; • omgaan met verstoringen.

Deel 2: fl exibiliteit in ploegenroosters • Verschillende vormen van fl exibiliteit om ploegenroosters te organiseren, waaronder:

harmonicasysteem, schakelsysteem, overloopsysteem, zelfroosteren,… Deel 3: duurzame ploegenroosters

• Hoe kom je tot duurzame ploegenroosters met een goede balans tussen effi ciency, fl exibiliteit en gezondheidDeel 4: implementatie van een nieuw ploegenrooster

in samenwerking met IFBD

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.woensdag 25-02Locatie en prijs worden binnenkort bekend gemaakt. Actuele informatie op www.plannersacademy.be

Praktische informatie

Doelgroep • De workshop is bedoeld voor iedereen die het thema ploegenarbeid aanbelangt.

Page 13: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

13

MAN

AGEM

ENT

Wat levert deze opleiding u op:

Avondseminarie: maatwerk in ploegendienstenVeel industriële ondernemingen herkennen het volgende: in piektijden moeten ze alle zeilen bijzetten om aan de marktvraag te voldoen. In rustige perioden zijn er meer mensen aan het werk dan eigenlijk nodig is. Dat kan veel efficiënter. Wie zijn ploegen- diensten goed organiseert en verschillende scenario’s voor ploegenwerk heeft klaarliggen, is flexibel en kan snel inspelen op een veranderende marktvraag.

In dit gezellige en interactieve avondseminarie, gericht op iedereen die te maken heeft met de planning van collectieve ploeg-endiensten, laten we u de voordelen en mogelijkheden zien van grotere flexibilisering en individualisering. U krijgt een concreet overzicht van recente ontwikkelingen en roosterconcepten, die we illustreren met aansprekende praktijkvoorbeelden van de wijze waarop deze in andere organisaties werden gerealiseerd. Graag luisteren we ook naar uw eigen ervaringen met betrekking tot de organisatie van uw ploegendiensten.

Inhoud:In dit avondseminarie behandelen we:

• de mogelijkheden van maatwerk voor meer efficiëntie; • ingrediënten bij het ontwerpen van ploegenroosters; • ploegenroosters beoordelen op fysieke en sociale risicofactoren • voorwaarden van flexibilisering; • balanceren tussen individualisering en flexibiliteit; • beoordelen van verscheidene voorbeelden uit de praktijk.

1 avond, van 18.30 tot 21.00u.maandag 30-03 395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatie

Doelgroep • Dit avondseminarie is uiterst interessant voor iedereen binnen de industrie die zich bezighoudt met financiële

verantwoording, het P&O-beleid, de personeelsplanning of voor wie verantwoordelijk is voor productie of logistiek.

MAN

AGEM

ENT

Wat levert deze opleiding u op:

Zelfroosteren: draagvlak voor innovatiePraktijkvoorbeelden wijzen uit dat door zelfroosteren de productiviteit stijgt met 3 tot 8%, medewerkers 10 tot 25% minder verzuimen en klanten enthousiast reageren op de service. Tijdens deze masterclass leert en ervaart u, hoe u met behulp van zelfroosteren de belangen van de organisatie, de medewerker en de klant optimaal in balans kunt brengen.

Na deze masterclass weet u hoe u: • zelfroosteren kunt organiseren om uw bedrijfsdoelstellingen te behalen; • zelfroosteren kunt afstemmen op de daadwerkelijke markt- en klantvraag; • zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid, hogere arbeidsproductiviteit, lager mentaal- en ziekteverzuim,

slim en resultaatgericht werken; • motivatie en werkplezier stimuleert; • een pilot zelfroosteren kunt opzetten.

1 halve dag, van 9.30 tot 13.30u.dinsdag 10-03 250 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatieInhoud

• uitdagingen voor bedrijven en Het Nieuwe Organiseren; • zelfroosteren als sociale innovatie; • vormen van zelfroosteren en kenmerken daarvan; • de werking van zelfroosteren; • het opzetten van een plan van aanpak voor een pilot zelfroosteren; • consequenties voor arbeidsvoorwaarden en het veranderingstraject.

Doelgroep • directeuren; • afdelingsmanagers; • HR-managers; OR-leden; • senior-planners die de workforce performance duurzaam willen verbeteren.

Deze masterclass ‘Zelfroosteren’ leent zich eveneens goed voor incompany uitvoering. Wenst u graag meer te weten over het principe van zelfroosteren en wat zelfroosteren voor uw specifieke organisatie kan betekenen? Wilt u weten hoe u goed van start gaat met zelfroosteren? Onze incompany masterclasses kunnen wij volledig afstemmen op basis van uw wensen en noden.

Page 14: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

14

MAN

AGEM

ENT

Wat levert deze opleiding u op:

PersoneelsbehoefteplanningUw werknemers zijn het hart van uw organisatie. Zij vormen het meest kostbare en het meest kwetsbare kapitaal van uw onder-neming. Zij zijn echter even vaak uw duurste resources. Het verkeerd inzetten of niet optimaal inplannen ervan, is dan ooknefast voor de rendabiliteit van uw activiteiten. De hoge arbeidskost in België verplicht u daarom om de juiste man op de juiste plaats te zetten, rekening houdend met capaciteit, werklast, werkaanbod en tal van fl exibiliseringsmaatregelen. En dit is wat deze workshop u leert.

Bij het maken van een personeelsplanning en een personeelsbehoefteplanning, komt heel wat kijken. Tijdens deze tweedaagse opleiding “Personeelsbehoefteplanning” leert u hoe u een optimale afstemming kunt bereiken tussen het uit te voerenwerk en het inzetten van personeel. Deze opleiding richt zich op planners en managers die meer sturing willen geven aan het inzetten en inplannen van hun personeel. Als deelnemer krijgt u inzichten in het bepalen van de benodigde formatie, alsook welke fl exibiliseringsmaatregelen een oplossing kunnen bieden om een betere afstemming tussen werk en personeel te bekomen.

Inhoud:Dag 1:

• In kaart brengen werkaanbod: diverse technieken; • bepalen personele beschikbaarheid; • formatiebepaling; • capaciteitsplanning: algemeen model; • capaciteitsplanning eigen organisatie opmaken.

Dag 2: • Capaciteitsplanning eigen organisatie : analyse eigen gegevens; • fl exibilisering : verlofbeleid, inzet interim medewerkers, contractenmix, verruimen

referteperiode,… • Strategische personeelsplanning.

in samenwerking met IFBD

2 dagen, van 9.30 tot 16.30u.dinsdag 21-04 en woensdag 22-041 199 euro, excl. 21% BTWLocatie: Gent Meeting Center(Holiday Inn Gent)

Praktische informatie

Doelgroep • Deze training richt zich naar ervaren personeelsplanners die het management adviseren over de inzet van

personeel;coördinatoren / hoofden planning leidinggevenden met planning in het takenpakket; HR managers

MAN

AGEM

ENT Professionalisering van je planning!

Planning is voor veel organisaties een essentieel proces om tot resultaat te komen. Door deze planning te optimaliseren en (verder) te professionaliseren, is voor de meeste organisaties een wereld te winnen. Dit vereist echter tijd en aandacht van het management, alsook investeringen in passende tools en goede mensen. Maar hoe begin je aan de professionalisering van je planning?

Wat levert deze opleiding u op:

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.woensdag 01-04395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatieInhoud

Doelgroep • HR-managers; • operationeel hoger management.

Deze masterclass leent zich eveneens goed voor incompany uitvoering op maat. In dat geval is het mogelijk om deze masterclass nog beter aan te laten sluiten bij de specifi eke situatie van de eigen organisatie.

• teamaansturing, normvergelijking en KPI’s • de planningscyclus: van doelstelling tot realisatie; • voor- en nadelen van centraal vs. decentraal plannen; • bestuurlijke inrichting en organisatie van uw planning; • ankerpunten voor optimalisatie; • transparantie van de (plannings)organisatie en versterking van de rol van de planner; • quick wins en verbeterpunten op de lange termijn;

Tijdens deze masterclass: • leert u meer over de concepten planningsorganisatie, planproces en planinhoud. • bekomt u een draagvlak voor professionalisering van uw workforce planning én -management; • verkrijgt u een beter inzicht in de verschillende facetten van planning in uw organisatie; • behandelen we verscheidene hulpmiddelen voor optimalisatie; • leert u KPI’s defi niëren en hanteren voor planning; • benaderen we procesmatig verscheidene (kwalitatieve en kwantitatieve) verbeterpunten.

Page 15: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

15

MAN

AGEM

ENT Avondseminarie: flexibilisering van arbeid

In diverse Europese landen, waaronder ook in België, zijn tal van wetwijzigingen aan de orde waarbij verscheidene mogelijkheden tot stand komen om de arbeidstijden verder te flexibiliseren. Die verruiming van de arbeidswet brengt echter heel wat vraagtekens met zich mee inzake de feitelijke omzetting van strategische en operationele flexibilisering in de professionele praktijk. Wat zijn de wettelijke grenzen waar u als organisatie op stoot? En welke kansen biedt de annualisering van arbeidstijd?

Wat levert deze opleiding u op:In het eerste deel van deze workshop komt het wettelijke kader aan bod waarbij de belangrijkste wettelijke bepalingen worden toegelicht die vorm geven aan de flexibilisering van arbeid in België. Aanvullend bieden we een antwoord op de praktijk-gerichte invulling van die bepalingen, alsook kansen en bedreigingen voor uw organisatie. We bieden een antwoord op o.a. de volgende vragen:

1 avond, van 17.30 tot 20.30u. maandag 04-05 395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatieDoelgroep • Deze workshop is geschikt voor organisaties uit de private sector, én

voor publieke organisaties die een industriële of commerciële activite-it uitoefenen of die geneeskundige of hygiënische verzorging verlenen (zoals bijvoorbeeld OCMW, Woonzorg centra,..);

met juridische toelichting van Dhr. Prof. Kristof Salomez

• Wat betekent flexibilisering voor mijn organisatie? Binnen welk juridisch kader? • Welke wettelijke bepalingen zijn van toepassing op de arbeidsduurregeling? • Wat houdt annualisering concreet in? Op welke wijze is dit voor u voordelig? • Hoe kan je flexibiliteit structureel vormgeven en opvolgen binnen je organisatie? • Hoe kan je een verhoogde flexibiliteit toepassen bij het opstellen van de planning van werknemers?

+ vragen die u zélf aanreikt voorafgaand aan de workshop

MAN

AGEM

ENT Planningssoftware: evaluatie en selectie

Vraag nooit aan een software leverancier wat de beste planningstool is voor jouw organisatie. Het antwoord kan je wel raden. Het Belgische softwarelandschap biedt eindeloos veel mogelijkheden en niet elk pakket is geschikt voor ùw specifiek planningsvraag-stuk. Omdat een planningssysteem zo’n grote invloed heeft op uw organisatie, is het verstandig zeer zorgvuldig met de selectie en evaluatie ervan om te gaan en niet zomaar over één nacht ijs te gaan. Hoe beoordeel je op een objectieve manier uw eigen planningssoftware en de aangeboden software oplossingen?

Wat levert deze opleiding u op:

1 dag, van 9.30 tot 16.30u.woensdag 09-06 395 euro, excl. 21% BTW

Inschrijven via website of [email protected]

Praktische informatieInhoud:

• software als ondersteunende tool: het belang van een degelijk planproces; • afstemming tussen strategische doelen en benodigde instrumenten; • stappenplan voor evaluatie van je huidige planningssoftware; • selectiecriteria voor nieuwe planningssoftware; • softwaretypes ingedeeld naar complexiteit: situering in het planproces; • praktijkdemo van enkele courante softwarepaketten;

De evaluatie en selectie van (nieuwe) planningssoftware begint bij uw eigen bedrijfsprocessen. Deze workshop leert u eerst hoe een inventarisatie te maken van de vereiste (en overbodige) functionaliteiten, hoe het selectie proces objectief doorlopen en tips voor het implementeren van de gekozen software oplossing. U verdiept zich in verschillende aspecten van het goed gebruik van software en kan na deze masterclass beter inschatten wat de noodzaak aan automatisering is van uw eigen organisatie.

Doelgroep • Deze workshop is geschikt voor iedereen die betrokken is bij het gebruik, de evaluatie en de selectie van planningssoftware:

HR / Operations / ICT managers, personeelsplanners,…

Page 16: Opleidingen en seminaries voor personeelsplanners en managers | aanbod 2015

16

www.plannersacademy.be | www.dehora.beBeter plannen begint bij betere opleidingen

Déhora Plannersacademy is een onderdeel van Déhora Consultancy Group

Déhora BelgiëUitbreidingstraat 42-462600 Berchem (Antwerpen)t: +32 (0)3 218 95 39i: www.dehora.bee: [email protected]

Déhora NederlandA.J. Ernststraat 595-KPostbus 78501008 AB Amsterdamt: +32 (0)20 404 40 42i: www.dehora.nle: [email protected]

Déhora PolenPostepu 15 C02-676 Warszawat: +48 (0)22 381 60 28e: www.dehora.ple: [email protected]

Praktische informatieMEER WETEN OVER ONZE OPLEIDINGEN?Gedetailleerde en actuele informatie vindt u op onze website www.plannersacademy.be. Natuurlijk kunt u ons steeds per e-mail of telefoon contacteren. Wij adviseren u graag persoonlijk bij het vinden van de juiste opleiding of workshop.

UW INSCHRIJVINGHeeft u een keuze kunnen maken? Via onze website www.plannersacademy.be kunt u zich snel en gemakkelijk inschrijven.Na inschrijving ontvangt u van ons een bevestiging en wegbeschrijving op het door u opgegeven (e-mail)adres. U kunt uw bestelbon of inschrijving ook mailen naar [email protected]. Mocht de training door onvoorziene omstandigheden niet plaatsvinden, dan nemen wij op tijd contact met u op om een passend alternatief te vinden.

Déhora PlannersAcademyUitbreidingstraat 42-462600 Berchem (Antwerpen)t: +33 (0)3 218 95 39i: www.plannersacademy.bee: [email protected]

CONTACT

ONZE OPLEIDINGSLOKALENTenzij anders vermeld, vinden alle masterclasses, workshops en opleidingen plaats in onze Plannersacademy te Antwerpen. Afhankelijk van de interesse voor een workshop kan de locatie aangepast worden, maar steeds binnen Antwerpen. Uiteraard zijn er steeds mogelijkheden voor een ‘incompany training’ op maat, op locatie in uw organisatie. De verschillende mogelijkheden en wensen kunt u overleggen met onze opleidingsadviseur.

SCHRIJF JE IN MET MEERDERE COLLEGA’S EN GENIET VAN EEN MOOIE KORTINGIndien u met meerdere collega’s deelneemt aan eenzelfde opleiding, workshop of masterclass (in open opleiding) ontvangt u een mooie korting! Wij bieden wij u per extra deelnemende collega 5% extra korting op het totaalbedrag, en dit met een maximale korting van 20% (= in geval van 5 deelnemers of meer).

!!!