JAA! Jaarverslag 2012

7
JAA!RVERSLAG 2012 JEUGD ACTIEF VOOR AMSTER- DAM JAA!R- VERSLAG 2012

description

Jeugd Actief voor Amsterdam (JAA!) is een platform voor de Amsterdamse jeugd tussen 10 en 23 jaar. JAA! kinderen en jongeren geven gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die hen bezig houden. Zij bedenken zelf activiteiten, doen mee aan brainstormsessies, voeren debatten en acties, en doen onderzoek. Al sinds 2002 organiseert JAA! activiteiten en acties rond de belangrijkste thema’s waar jongeren zich mee bezig houden, zoals veiligheid, vrijetijdsbesteding, alcohol & drugs, seksualiteit en de multiculturele samenleving. Het afgelopen jaar hebben we met veel plezier uitvoering gegeven aan het jongerenplatform Jeugd Actief voor Amsterdam (JAA!). In dit jaarverslag lees je welke activiteiten JAA! in 2012 heeft georganiseerd. Het team van JAA! wenst je veel leesplezier!

Transcript of JAA! Jaarverslag 2012

Page 1: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012

JEUGDACTIEFVOOR AMSTER-DAM

JAA!R-VERSLAG2012

Page 2: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012

Het afgelopen jaar hebben we met veel plezier uit­voering gegeven aan het jongerenplatform Jeugd Actief voor Amsterdam (JAA!). In dit jaarverslag lees je welke activiteiten JAA! in 2012 heeft ge­organiseerd. Het team van JAA! wenst je veel leesplezier!

JAA! IN 2012WAT IS JAA!?

Jeugd Actief voor Amsterdam (JAA!) is een platform voor de Amsterdamse jeugd tussen 10 en 23 jaar. JAA! kinderen en jongeren geven gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die hen bezig houden. Zij be-denken zelf activiteiten, doen mee aan brain-stormsessies, voeren debatten en acties, en doen onderzoek. Al sinds 2002 organiseert JAA! activiteiten en acties rond de belang-rijkste thema’s waar jongeren zich mee bezig houden, zoals veiligheid, vrijetijdsbesteding, alcohol & drugs, seksualiteit en de multicul-turele samenleving.

VOOR WIE?

Alle Amsterdamse kinderen en jongeren tussen de 10 en 23 jaar kunnen deelnemen aan de activiteiten. JAA! is divers. De jongeren van JAA! komen uit alle verschillende stadsdelen, hebben verschillende opleidingsachtergron-den, leeftijden, culturele achtergronden en interesses. JAA! is creatief. Jongeren geven via film, fotografie en multimedia hun blik op de stad en brengen zo hun leefwereld en mening onder de aandacht.

GEVOLGEN VAN DE BEZUINIGINGEN

In mei 2012 kondigde de gemeente Amsterdam een groot aantal bezuinigingen aan die onder andere de projecten gericht op jongeren-participatie zou raken. Docenten en jongeren hebben hun waardering voor JAA! uitgespro-ken en de stadsdeelraad geprobeerd te over-tuigen van de meerwaarde. Één van de JAA! jongeren zei: “Bij JAA! wordt er tenminste écht naar je geluisterd! En doen ze ook iets met je mening!” Helaas alle inspanningen ten spijt, heeft JAA! per januari 2013 haar deuren moe-ten sluiten.

Het specifieke JAA! West programma, in op-dracht van stadsdeel West, blijft bestaan in 2013. JAA! West organiseert in 2013 wederom diverse activiteiten voor jongeren die in West wonen of naar school gaan.

INFO OVER JAA!

JAA!RVERSLAG 2012

Page 3: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012JAA!RVERSLAG 2012

Op 15 maart organiseerde JAA! de Pitch Ideeën voor Amsterdam. Tijdens dit evene-ment kregen 14 jongeren de mogelijkheid om hun ideeën voor een socialer en veiliger Amsterdam te presenteren aan de gemeente Amsterdam. Het evenement werd geopend door burgemeester Van der Laan, die de pit-chers nog een hart onder de riem stak door hen te vertellen hoeveel belang hij hecht aan meedenkende jongeren in zijn stad.

De pitch bestond naast de uiteindelijke pre-sentaties uit een traject waarin 14 jongeren een drietal masterclasses volgden waarin zij werden geholpen om hun idee vorm te geven, aan te scherpen en op een overtuigende ma-nier over te brengen aan het publiek. Zij wer-den hierin ondersteund door experts op de verschillende thema’s en door acteur en tele-visiepresentator Koert-Jan de Bruijn, die hen de fijne kneepjes van zijn vak heeft geleerd.

De jury verkoos het plan van Anne (21 jaar) tot het winnende plan. Haar plan bestaat uit een interactieve website, welke het imago en het functioneren van straatcoaches beoogt te bevorderen. De website biedt straatcoaches de mogelijkheid om zich voor te stellen aan buurtbewoners, zodat het makkelijker wordt voor bewoners en straatcoaches om met el-kaar in contact te komen. Bovendien kunnen bewoners aangeven op welke plekken straat-coaches vaker aanwezig zouden moeten zijn, omdat zij zich daar onprettig voelen. Daarnaast pleitte Anne voor een noodtelefoonnummer dat gebeld kan worden op het moment dat er een straatcoach nodig is. Stichting Aanpak Overlast Amsterdam was onder de indruk van het plan van Anne en gaat aan de slag met de uitvoering van het winnende plan.

WAT: Pitch: Ideeën voor AmsterdamWIE: 14 pitchers en 150 jongeren in

het publiekWAAR: Boekmanzaal in het StadshuisWANNEER: 15 maart 2012WAAROM: Jongeren laten nadenken

over een socialer en veiliger Amsterdam

SAMENWERKINGSPARTNERS: Stichting Aanpak Overlast Amsterdam, Hyves en het Openbaar Ministerie

WAT: Onderzoek naar de hoeveelheid beweegmomenten van kinderen en hoe deze te verhogen volgens de kinderen

WIE: 100 kinderen van de Weekend Academie (locaties West en Nieuw West)

WAAR: Olympisch StadionWANNEER: 23 april 2012WAAROM: Kinderparticipatie bevorderen

en kinderen om input vragen voor een beleidsadvies om meer beweegmomenten te creëren op een doordeweekse schooldag

SAMENWERKINGSPARTNERS: Sportraad van Amsterdam, Weekend Academie, Olympisch Stadion

Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke en mentale staat maar bevordert ook je leer-prestaties, zo blijkt uit onderzoek. Dit onder-zoek vormde voor de Sportraad van Amster-dam aanleiding om een advies rondom dit thema aan de gemeente Amsterdam uit te brengen. Binnen dit advies is de mening van kinderen belangrijk. Daarom organiseerde JAA! in opdracht van de Sportraad op 21 april een sportevenement in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Honderd kinderen, tussen de 10 en 12 jaar van de Weekend Academie, namen deel aan het evenement waar hun ideeën maar ook bewe-gen centraal stond. De dag werd met een stevige warming up geopend door Meysam

Noori (bekend van So You Think You Can Dance). Vervolgens werkten de kinderen zich in het zweet door te voetballen en kickboxen. Daarna gingen de kinderen onder begeleiding van peer educators van JAA! met elkaar in gesprek over beweegmomenten gedurende een reguliere schooldag. Hoeveel bewegen de kinderen nu en wat zijn hun eigen ideeën over hoe je beweegmomenten kunt stimule-ren? Wat bleek, ze willen graag meer bewegen. De kinderen kwamen met leuke en originele ideeën, waaronder: vaker (dan twee keer) gym per week, het lesuur starten met yoga oe-feningen of tijdens de les een aantal korte pauzes inlassen waarin leuke oefeningen wor-den gedaan.

PITCH: IDEEËN VOOR AMSTERDAM

JAA! SMART MOVE

Page 4: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012JAA!RVERSLAG 2012

WAT: Pitch BurgerschapWIE: 15 pitchers en 70 jongeren in

het publiekWAAR: Boekmanzaal in het Stadshuis

van AmsterdamWANNEER: 21 november 2012WAAROM: Jongeren oplossingen laten

bedenken voor burgerschaps-vraagstukken

SAMENWERKINGSPARTNERS: DMO afdeling Burgerschap en Diversiteit, Stichting Shoot

WAT: 46 kinderen van de Weekend Academie

WIE: Kinderparticipatieproject waarin kinderen hun buurt inspecteren

WAAR: Stadsdeel West en Nieuw WestWANNEER: 29 september 2012WAAROM: Kinderparticipatie bevorderen

en een beoordeling van deze jonge gebruikers van verschil-lende buurten in stadsdeel West en Nieuw West

SAMENWERKINGSPARTNERS: Weekend Academie

Inspect Your Neighbourhood is een vervolg op het in 2011 uitgevoerde project Inspect This, waarin Amsterdamse kinderen verschillende culturele instellingen in de stad beoordeelden. Dit jaar is een groep kinderen als buurtinspec-teurs aan de slag gegaan.

De Amsterdamse kinderinspecteurs ontdekten door middel van een stadsdeeltour, in de vorm van verschillende speurtochten, stadsdeel West en Nieuw-West. Tijdens de speurtochten kregen de kinderen verschillende opdrachten die hen uitdaagden om goed en kritisch naar een plek of voorziening te kijken en hun me-ning hierover te formuleren.

Stadsdeelwethouder Jesse Bos (Nieuw-West) bracht voorafgaand aan de speurtocht een be-zoek aan de kinderen om hen te motiveren om een onderzoekende houding aan te ne-men. En dat deden de kinderen! Ze kwamen met positieve punten, verbeterpunten en ideeën om hun buurt kidsproof te maken. De kinderen in stadsdeel West overhandigden na afloop van hun onderzoek hun advies aan stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer. Het project bood de stadsdeelbesturen inzicht in hoe kinderen denken over (de voorzienin-gen in) hun buurt.

Na het succes van de Pitch Ideeën voor Am-sterdam organiseerde JAA! op 21 november de Pitch Burgerschap. 15 jongeren presen-teerden hun idee over het thema burgerschap. Een volle zaal met 70 enthousiaste jongeren van diverse scholen uit Amsterdam, familie, raadsleden en een deskundige jury luisterden naar de pitches, reflecteerden op wat er werd gezegd en vulden aan. Terwijl wethouder Van Es de pitch opende liep de spanning voor de jongeren op.

Eén van de pitch thema’s was Zwarte Piet en de discussie die ieder jaar oplaait rondom deze verschijning. Sommigen zien Zwarte Piet als een onschuldige traditie, anderen zien het laten bestaan van deze traditie, ingebed in het slavernijverleden, als een voortzetting van racisme. De oplossingen van de jongeren kwa-men veelal overeen; Zwarte Piet moest iemand worden van een willekeurige huidskleur met vegen roet op het gezicht.

Het tweede thema stond in het teken van ge-weld tegen hulpverleners; Hoe krijgen mensen in uniform weer het respect dat zij verdienen? Hoewel er overeenstemming was over de ernst van de situatie, was er onder de deelnemen-de jongeren discussie over wie dit aangere-kend kan worden. Volgens de pitchers was

het onmogelijk om een oplossing te vinden waarin alle burgers een gedragsverandering ondergaan. Het leek hen makkelijker om de focus te verleggen naar de hulpverleners. Zo vond een duo dat ambulancepersoneel meer bevoegdheden zou moeten krijgen en ook gewapend moet zijn. Het winnende idee kwam van Chris. Hij pleitte in zijn pitch voor het aanpassen van het uniform van de mobiele eenheid. Door de mobiele eenheid een men-selijkere uitstraling te geven, zal volgens hem het geweld tegen de mobiele eenheid afne-men. De jury prees hem vanwege zijn mooie presentatie en originele oplossing.

Tot slot hadden de jongeren zich gebogen over het thema zwerfvuil. Hoe kunnen we er voor zorgen dat burgers zich meer verantwoorde-lijk voelen om hun eigen afval op te ruimen? De jongeren presenteerden hun ideeën: een wedstrijd voor de schoonste wijk van Neder-land; het uitdelen van papieren tasjes in het park bij mooi weer om op deze manier be-zoekers aan te moedigen hun afval op te rui-men; afval opruimen plezieriger maken door gezelligere en opvallendere prullenbakken te plaatsen. De jury prijsde de jongeren met hun goede en originele ideeën en presentaties.

INSPECT YOUR NEIGH-BOURHOOD

PITCH BURGER-SCHAP

Page 5: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012JAA!RVERSLAG 2012

WAT: Enquête Social MediaWIE: 88 jongeren uit AmsterdamWAAR: AmsterdamWANNEER: februari 2012WAAROM: Naar aanleiding van de vele

berichten in de media over digi-taal pesten en het trendonder-zoek (JAA! Headlines) hebben we een activiteit rondom sociale media opgezet

WAT: JAA! ‘Wie grijpt in?’ DebatWIE: 200 jongeren uit Amsterdam

en Den HaagWAAR: Felix MeritisWANNEER: 19 december 2012WAAROM: Jongeren gaan met elkaar in

discussie over hun eigen rol en verantwoordelijkheid in de rechtstaat

SAMENWERKINGSPARTNERS: DMO afdeling Jeugd en Veiligheid, Openbaar Ministerie, Stichting M, Stichting Shoot

In opdracht van de afdeling Jeugd en Veilig-heid van de gemeente Amsterdam, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling organiseer-de JAA! in samenwerking met het Openbaar Ministerie het debat ‘Wie grijpt in?’. Het debat vormde de afsluiting van de pilot van het scholenproject ‘Wie Grijpt In? waarin klassen een drietal lessen kregen over casuïstiek rond-om rechtstaat en burgerschap. Jongeren spra-ken in de lessen onder anderen over het plaat-sen van naaktfoto’s op internet, project x en geweld tegen hulpverleners.

De centrale thematiek van het project ‘Wie Grijpt In?’ kwam duidelijk terug in het debat: wat vinden jongeren normaal? Waar liggen hun grenzen en wat zijn de gevolgen van hun wel- of niet handelen? Het debat werd geleid door Jojanneke van de Berge. Zij wist de sfeer er al meteen goed in te brengen. Twee offi-cieren namen het over door de klas mee te nemen in een waargebeurde ontvoeringszaak. De jongeren kregen steeds meer informatie van de officieren en werden gevraagd mee te denken over welke acties er wel en niet on-dernomen moesten worden en wat het gevolg van hun beslissingen zou kunnen zijn. Op

deze manier kregen de jongeren inzicht in de complexiteit van het werk van de officier van justitie.

Vervolgens vertelde ex-bendelid Jonathan Martinez zijn verhaal over hoe hij in de crimi-naliteit belandde, maar uiteindelijk zover is gekomen dat hij nu jongeren helpt om niet in de fout te gaan. Leerlingen waren heel be-nieuwd naar zijn verleden en hoe en waarom hij zo veranderd was. Jonathan wakkerde de discussie aan: zijn vrienden zaten ook in ben-des, waren crimineel. Degene die hem ver-raden heeft aan de politie heeft uiteindelijk zijn leven gered. Waarmee help je iemand — wie zijn je échte vrienden?

Tot slot is er nog gesproken over geweld bij (amateur) sport. Veel leerlingen hadden hier ervaring mee: een enkeling vond een vecht-partij onderdeel van sport maar anderen spra-ken zich fel uit tegen het geweld. Maar de grote vraag bleef: wanneer is het nodig om zelf in te grijpen en durf je dat dan ook?

Uit trendonderzoek van JAA! (JAA! Headlines 2011) kwam naar voren dat sociale netwerken steeds meer gebruikt worden om anderen te pesten en zwart te maken. Doordat jongeren continu via sociale netwerken met elkaar zijn verbonden, is een steeds grotere groep ge-tuige van deze pesterijen. Naar aanleiding van de vele berichten in de media over digitaal pesten en de uitkomsten van dit trendonder-zoek organiseerde JAA! een activiteit rond-om de omgang met sociale media binnen de school.

Door middel van enquêtes onder scholieren peilde JAA! de mening van jongeren over het opstellen van regels op scholen als het gaat om het gebruik van sociale media. Daarnaast heeft JAA! onder deze scholieren het sociale mediagebruik in kaart gebracht, waardoor verschillende type gebruikers zijn onder-scheidden. Uit de resultaten is naar voren gekomen dat de ondervraagde Amsterdamse scholieren niet extreem veel tijd besteden aan het gebruik van sociale media, maar wel veel waarde hechten aan het gebruik hiervan. Daarnaast zijn deze Amsterdamse scholieren voorstander van het opstellen van gedrags-regels voor het gebruik van sociale media op scholen.

‘WIE GRIJPT IN?’ DEBAT

SOCIAL MEDIA

Page 6: JAA! Jaarverslag 2012

JAA!RVERSLAG 2012JAA!RVERSLAG 2012

WAT: Young P-Nuts AwardsWIE: 10 pitchers en ruim 120 man

publiek, plus ruim 15 middel-bare schoolklassen namen deel aan het scholenprogramma

WAAR: Sporthallen Zuid, AmsterdamWANNEER: 16 april 2012WAAROM: Jongeren plannen laten bedenken

voor een duurzamere leer- en leefomgeving

SAMENWERKINGSPARTNERS: Wij Krijgen Kippen,Stadsdeel Zuid

JAA! en Wij Krijgen Kippen organiseerden dit jaar voor het eerst de Young P-NUTS Awards. Bij de uitreiking van de P-NUTS Awards, dé awards voor lokale duurzame energie, brach-ten middelbare scholieren fantastische plan-nen naar voren. Zij pitchten hun idee voor ruim 120 man publiek — waaronder vele oude rotten in de duurzame energie. Het publiek was de jury en bepaalde welke jongere met de beker naar huis ging.

Het plan van Navin (15 jaar, van het Amster-dams Lyceum) om overtollig fruit gedroogd op te slaan en als fruitchips te verkopen aan jongeren — die niet zo dol zijn op fruit en groenten — won nét, met maar twee stemmen verschil, van de innovatie van Curtis Junior Williams (15 jaar, Fons Vitae): elektriciteit uit een elektro-magnetische Magnific (een soort ‘Bat Mobiel’ motor). Navin nam de Wij krijgen Kippen Young P-NUTS Award in ontvangst, maar Curtis Junior, CJ, heeft zijn eerste inter-view al te pakken: vakblad ‘De Ingenieur’ wil alles van zijn ontwerp weten.

Voorafgaand aan de uiteindelijke pitches vond er een scholenprogramma plaats waarbij ruim 15 klassen van verschillende Amsterdamse scholen de geWoonboot bezochten. De geWoonboot is een unieke en zelfvoorzie-nende boot in Amsterdam Noord welke zich-zelf voorziet in energiebehoefte en haar eigen afvalwater zuivert. De excursie naar de

geWoonboot lichtte de deelnemende jongeren voor, maakte hen bewust van het belang van duurzame energie en stimuleerde hen ook zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. De enthousiaste jongeren konden zich ver-volgens op geven om deel te namen aan drie masterclasses en uiteindelijk de Young P-NUTS Awards.

Sinds 2011 heeft JAA! in opdracht van Stadsdeel West een specifiek JAA! West programma uitgevoerd. JAA! West richt zich op jongeren die in West wonen of naar school gaan. In 2012 hebben ruim 200 jongeren deelgenomen aan één van de activiteiten. Onderstaande activiteiten zijn uitgevoerd:

JAA! West Trendmeting — Een trendmeting onder jongeren om er achter te komen wat er speelt onder de jeugd van Amsterdam West. De resultaten van de trendmeting vormden de basis van de activiteiten die door het jaar heen zijn georganiseerd

Meidenemancipatie in West — Een bijeen-komst voor meiden uit West, over hun ambities en wat zij nodig hebben om deze waar te maken, en een training voor mei-denwerkers, waarbij het opzetten van een vorm van intervisie centraal stond

JAA! West Geen Hulp Bij Huiswerk — Onder-zoek naar hulp bij het maken van huiswerk, wat is volgens jongeren belangrijk voor het kunnen maken van huiswerk, wat hebben zij daar precies voor nodig en waar hebben zij behoefte aan

JAA! West Obesitas — In gesprek met jon-geren over het stimuleren van gezonde voeding, hoe moet een gezonde snackbar eruit zien volgens jongeren

Workshop maatschappelijke betrokkenheid & arbeidspositie — Workshop waarbij jon-geren inzicht kregen in de meerwaarde van maatschappelijke betrokkenheid en wat dit voor je arbeidspositie kan betekenen

Training Jongerenparticipatie — Training voor ambtenaren rondom het vormgeven van jongerenparticipatietrajecten

YOUNG P-NUTS AWARDS

JAA! WEST

Page 7: JAA! Jaarverslag 2012

JAA! IN 2002 — 2012

Jeugd Actief voor Amsterdam is in 2002 in het leven geroepen door de gemeente Amsterdam om jongerenparticipatie te bevorderen. De eerste vier jaar is JAA! uitgevoerd door Young-works, bureau voor jongerencommunicatie. Sinds 2006 is de uitvoering in handen van Diversion, bureau voor maatschappelijke innovatie. In tien jaar tijd heeft JAA! duizen-den Amsterdamse jongeren weten te bereiken en mee laten denken over het beleid in Amsterdam. Om een beeld te geven van de manieren waarop jongeren hun stem hebben laten horen, hieronder een kleine selectie van activiteiten van de afgelopen jaren.

QR-TAGS NAAR FILMPJES EN FOTO’S

JAA! ik stem — Via het project JAA! ik stem brachten 50 klassen van Amsterdamse middelbare scholen hun stem uit onder het mom van schaduwverkiezingen. PvdA wint en D66 wordt tweede!

JAA! Smart Move — In opdracht van de Amsterdamse Sportraad organiseerde JAA! de Smart Move, tijdens dit evenement gingen 100 kinderen van de Weekend Academie sporten en in gesprek over hoe meer te bewegen tijdens een doorde-weekse dag.

JAA! Participatiewedstrijd 2009 — Ruim 180 leerlingen uit 9 VMBO-klassen van verschillende Amsterdamse scholen kre-gen de kans zelf een promotiecampagne te bedenken om de nieuwe website www.sense.info onder de aandacht van jongeren te brengen.

JAA! Highschool Battle — Vier Amster-damse scholen strijden om de meeste aandacht (hits) voor hun film over over-matig gebruik van alcohol en cannabis op Youtube te behalen.

Streetreport 2010 — Jongerenreporters van BijlmerenZO gingen de straat op om de trends uit het trendonderzoek van JAA! uit te diepen.

Reclamespot Amsterdam Centrum auto-vrij — Reclamespot van Jongeren Actief voor Amsterdam om jongeren te stimu-leren om tijdens de Gemeenteraadsver-kiezingen op 3 maart 2010 hun stem uit te brengen.

Pitch: Ideeën voor Amsterdam — In samen-werking met TedX Youth presenteerden 14 jongeren hun idee voor een socialer en veiliger Amsterdam in de categorieën: pesten via sociale media, homovijandig-heid op scholen en het imago van straat-coaches.

JAA! debat ‘Wie grijpt in?’ — 200 jongeren uit Amsterdam en Den Haag praten met elkaar over verraad, vriendschap en hun eigen rol in een veilige samenleving.

JAA! Pitch Burgerschap — In samenwer-king met de afdeling Burgerschap & Di-versiteit van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling presenteerde 15 jongeren hun idee om van Amsterdammers goede participerende burgers te maken. Ze pit-chen hun ideeën over de discussie rond-om Zwarte Piet, respect ten aanzien van hulpverleners en (straat)vuil.

Geïnteresseerd in de activiteiten van JAA!, of op zoek naar meer informatie. Dan kunt u contact opnemen met Diversion via 020-5787997 of [email protected].

GOODBYE JAA!

JAA!RVERSLAG 2012