Isolatieplus 63 december 2015

8
UITGAVE VOOR DE ISOLATIESPECIALIST Plus! ISOLATIE Plus! JAARGANG 16 NUMMER 63

description

 

Transcript of Isolatieplus 63 december 2015

Page 1: Isolatieplus 63 december 2015

UITGAVE VOOR DE ISOLATIESPECIALIST

Plus!ISOLATIEPlus!

JAARGANG 16 NUMMER 63

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 1

Page 2: Isolatieplus 63 december 2015

2 Isolatie Plus DECEMBER 2015

O O I - N I E U W S

Craft is ontwikkeld door het opleidingsinstituut voor demetaalbewerking Kenteq in samenwerking met gespecialiseerdesoftwareontwikkelaars. Uitgangspunt is uiteraard vakmanschap.Met andere woorden: de gamingtechniek achter de opleiding is– hoe interessant ook – geen doel maar middel.E-learning bouwt een virtuele leeromgeving. Het is eenvakgerichte werkelijkheid met inzet van geavanceerdegamingtechnologie. Relevante theorie is ingebouwd. De cursistwordt in modules geconfronteerd met een professionelewerkelijkheid waarin fouten niet desastreus zijn, maar welinzichtelijk. Je kunt bijvoorbeeld geen steiger betreden als degroene tag ontbreekt of een detail-veiligheid niet in orde is. Zogaat het ook niet lukken om plaatdelen zonder virtuele voren ofboring te monteren.

Praktisch en uitdagendCraft-OOI wordt niets meer en vooral ook niets minder dan eeninnovatieve onderwijsmethode. Deze sluit met hoogwaardigepraktijksimulaties en relevante opdrachten aan op de praktijk.Net als het isolatievak in het echt is deze trainingsvorm ookgewoon leuk en spannend: de vaak verrassende uitdaging isverweven in de modules.De kandidaat doorloopt projecten,verdeeld in taken enopdrachten, in verschillende niveaus, ondersteund met exact

aansluitende praktische entheoretische ondersteuning, bijnanog geduldiger dan de OOI-leermeesters.De elektronische leergang looptparallel met klassieke trajecten.Praktijkbegeleiders meten zowel inpraktijkproeven als in gesprekkenvaardigheden en andere essentiëlekwaliteiten zoals veiligheids-bewustzijn en professioneel gedrag.Uiteraard is Craft-OOI geenvervanging van de volledigetechnische cursus, maar eenefficiënte aanvulling op het hardevak met schuim, elastomeer, wol,plaat en parker. Het is wel eenuiterst functionele aanvulling: het maakt het mogelijk om opverschillende locaties en onder verschillende omstandighedenvakmanschap te ontwikkelen en te toetsen. Ook kangemakkelijker met verschillende talen worden gewerkt.Onderzoek in vergelijkbare technische bedrijfstakken laat ziendat de opleiding sneller kan verlopen en in een toets tot 35procent minder fouten laat zien.

In de nabije toekomst wordt vakmanschap in technische isolatie efficiënter en spannender. OOI heeft groen licht gegeven

voor de ontwikkeling van een OOI-isolatieversie van het E-learningprogramma Craft. De verwachting is dat hiermee een

efficiëntiewinst van 35 procent kan worden behaald.

Sneller leren met Craft-OOI

Van 11 tot en met 12 mei 2016 wordt in het beurscomplex teKeulen de internationale isolatiebeurs IEX georganiseerd. Dit is deopvolger van de tweejaarlijkse ISO-beurzen. De beurs biedt eeninspirerend podium voor de internationale vakwedstrijden, waaraanlandenteams uit de vooraanstaande Europese isolatienaties meedoen.Uiteraard is Nederland van de partij, met een door OOI getraindteam jonge vakmensen. Zij moeten het opnemen tegen cracks uitonder meer Duitsland, Oostenrijk en deScandinavische landen. Meermaals heeftNederland zijn plaats in de top bewezen, temidden van deze geduchte sportieveconcurrentie. De aftrap tot de wedstrijdenwordt al op 10 mei 2016 gegeven, aan devooravond van IEX. Op de foto de Carlo deSmet tijdens zijn training voor de isolatie-kampioenschappen in 2011 in Berlijn. Dekandidaten die OOI in 2016 afvaardigt kunnenrekenen op een gedegen voorbereiding.

Aanvragen en aanmeldingen voor OOI-cursussen en –opleidingenlopen altijd via de werkgever. Werknemers kunnen hunbelangstelling het best bespreken met hun werkgever ofleidinggevende. Via de website www.ooi.nl en het OOI-team is alleinformatie beschikbaar.

Stichting OOIKorenmolenlaan 4Postbus 26003447 GG WoerdenTel. 0181-65 95 55

Bij de voorpagina:Nick Dekker uit Ridderkerk, plaatwerker/isoleerder bij J. Opmeer Isolatie

Rotterdam. Hij stapte over van de installatie van tankstations naar het

isolatievak. Met één vastomlijnd doel voor ogen: "allrounder worden".

De start is dan ook voortvarend, met de OOI-opleiding Isolatieplaatwerk

en de cursus Praktisch Opmeten.

Vakwedstrijden op IEX Informatie en aanmelding

E-learning traint effectief aan de

hand van virtuele projecten. Het

versnelt het leertraject en blijkt het

aantal fouten met zo’n 35 procent

terug te dringen.

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 2

Page 3: Isolatieplus 63 december 2015

Werken in het zuiden van het land heeftgebaktechnisch een voordeel. De keus is erenorm, en de kwaliteit fenomenaal. Dusschaffen we lokaal een honingrijke Bienenstichaan (Duits/Limburgs voor bijensteek) en reizenwe af naar het centrum van Sittard. Daar is hetteam van de LSB Groep bezig innieuwbouwproject Ligne. Het project telt naastappartementen en zorgwoningen, eenhogeschool, filmhuis, museum en winkels. Datbetekent dus flink wat isolatiewerk aangebouwinstallaties. Het is voor LSB een grootwerk waar de isolatieploeg al vanaf april dit jaargeregeld te vinden is.

De totale LSB Groep telt 185 werknemersverdeeld over hoofdkantoor Geleen en devestigingen Maasmechelen en Oirschot. Deactiviteiten spelen zich af op het gebied vansteigerbouw, brandwerende doorvoeringen en-timmerwerk, integraal onderhoud voor

industrie en gebouwbeheerders, schilder-werken, innovatie reinigingsoplossingen,drone-inspecties en asbestsanering. Envanzelfsprekend isolatie. De isolatietak van LSBis gevestigd in Maasmechelen. Circa veertigprocent van het isolatiewerk vindt plaats in deutiliteit, veertig procent in de industrie.Twintig procent omvat brandwerendedoorvoeringen die het isolatieteam voor zijnrekening neemt. De LSB-busjes rijdenvoornamelijk tot aan de grote rivieren. DeEON-centrale in Rotterdam kent geengeheimen voor LSB. De Limburgsevakprofessionals weten ook even goed de wegin België.

Het project Ligne in Sittard is behalve bijnaeen thuiswedstrijd ook een kolfje naar de handvan Rick Arts, Michael Baschin en MustaphaOuchen. Ze werken al een paar jaar bij LSB.Goed vakbekwaam personeel krijgen is

moeilijk. Reden waarom LSB blij is met dezedoorgewinterde vakkrachten die behalve eenopleiding bij OOI ook enige jarenpraktijkervaring meenemen naar een project.Rick, Michael en Mustapha werken graagsamen, want behalve serieus werk, valt ergenoeg te lachen. Vooral de rustige Michael,die oorspronkelijk uit Berlijn komt en deoudste van het stel is, krijgt veel plaagstootjesen niet alleen als Nederland moet voetballentegen Duitsland. Maar dat zal jaloezie zijn."Werkplezier kun je niet kopen. Dat moet jezelf meebrengen." En zo is het maar net. Alhelpt het vandaag natuurlijk ook datIsolatiePlus! langskomt met taart voor het team.Zeker ook voor Michael Baschin dewelverdiende goedmaker: geen plaagstootje,maar een Bienenstich naar authentiek Duitsrecept.

Op de foto van links naar rechts: Rick Arts, MichaelBaschin en Mustapha Ouchen.

TA A R T V O O R H E T T E A M

Team LSB Groep Maasmechelen:”Werkplezier kun je niet kopen”

Gefeliciteerd!

3Isolatie PlusDECEMBER 2015

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 3

Page 4: Isolatieplus 63 december 2015

Nick Dekker (23) zit in een drukke fase van zijn leven. Hij heeft netzijn woning in Zwijndrecht opgezegd om met vriendin Jara Uithol tegaan samenwonen in Ridderkerk. Zij is net klaar met haarlerarenopleidingen gehandicaptenzorg voor jongeren en stroomt doornaar een baan. Nick Dekker zelf is net aan de slag gegaan bij J. OpmeerIsolatie Rotterdam, op nog geen vijf kilometer van Ridderkerk. Ook ishij meteen gestart met de OOI-opleiding Isolatieplaatwerk en de cursusPraktisch Opmeten. "Het lijkt wel allemaal tegelijk te komen," zegt hijlachend.

Golf 5 GTIAl van jongs af aan heeft Nick iets met techniek. Die interesse leiddehem in eerste instantie naar een vmbo-opleiding voertuigtechniek."Beetje sleutelen aan auto's en zo." Hij rijdt nu een oude maximaalverlaagde Volkswagen Golf 3, want er moet worden gespaard."Daarvoor had ik een Volkswagen Golf 5 GTI, maximaal getuned metdubbele turbo en dik 450 pk onder de motorkap. Daar draaide eigenlijkmijn hele leven om." Hoe mooi ook, een dergelijke auto rijdt 1 op 4."Je loopt er financieel op leeg," kijkt hij erop terug.

TankinstallateurNa zijn opleiding voertuigtechniek, deed hij een opleidingconstructiebankwerker/lasser. Het bracht hem bij de werf van Heeremain Zwijndrecht die onder andere booreilanden bouwt. "Het is welimposant als het klaar is, maar aan een BP-booreiland wordt al gauwdrie jaar gewerkt. Uiteindelijk is het dan gewoon je dagelijkse werk."Dus zocht hij een baan met een kortere omloopsnelheid en meerafwisseling. Een opleiding onder- en bovengrondse tankinstallateurleverde hem een functie op bij tankinstallatiebedrijf Tokheim inDordrecht. "Het bouwen van installaties trok me wel. Dat heb ik driejaar gedaan. Het is mooi werk en heeft me van Groningen tot aanLimburg gebracht. Groot nadeel van dit segement in de tankinstallatie isdat, hoe mooi ook, uiteindelijk je werk onder de grond verdwijnt. Ergaat een berg zand overheen en niemand ziet er nog wat van. Dat gafuiteindelijk toch weinig voldoening."

UtiliteitDe vader van een vriendin, die ook bij Opmeer werkt, regelde eensollicitatiegesprek voor Nick Dekker. Met succes. Als we hem spreken

zit hij in zijn eerste maand. Dit gerenommeerde isolatiebedrijf werktvoornamelijk in de utiliteitsbouw en gedeeltelijk in de industrie. Deactiviteiten van de onderneming omvatten het hele gamma van koud enthermisch isolatiewerk: van prefab-isolatie met Armaflex-bochten enPIR-isolatie van leidingwerk en alle mogelijke apparaten tot en metplaatwerk en Isogenopak-ommanteling. Ook akoestische isolatiebehoort tot het dienstenpakket van dit isolatiebedrijf.In de eerste weken van zijn nieuwe baan heeft Nick Dekker als eerstekennismaking nog voornamelijk isolatiewerk gedaan. Zo heeft hij algeïsoleerd in nieuwbouwproject het Timmerhuis in Rotterdam (CV,tapwaterinstallatie, gekoeld water, vuil- en hemelwaterafvoer,akoestische isolatie en brandwerende doorvoeringen) en in de nieuwebioscoop in Dordrecht. Hij is nu bezig met zijn eerste plaatwerk, voorhet Oogziekenhuis in Rotterdam. "En we gaan deze week naar Artis

De isolatiesector was hem als voormalig installateur van tankstationsniet geheel vreemd. Nu is hij blij dat hij de sprong heeft gewaagd.Nick Dekker is net begonnen als plaatwerker/isoleerder bij J. OpmeerIsolatie Rotterdam. "Ik wil allround zijn."

6 Isolatie Plus DECEMBER 2015

"Wat je ziet wil ik in plaatwerk kunnen maken."

P O R T R E T VA N E E N VA K M A N

Nick Dekker blij met overstap naar isolatievak:

”'Ik ben een plaatwerker die ook isoleert”

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 4

Page 5: Isolatieplus 63 december 2015

7Isolatie PlusDECEMBER 2015

met plaatwerk voor twee leidingen. Die afwisseling vind ik wel leuk.De omgeving waarin je werkt interesseert me ook wel. Als het projectal wat meer zijn voltooiing nadert, zoals het Timmerhuis, spreekt hetook meer dan wanneer het nog ver in de ruwbouw zit, zoals debioscoop."

CreatiefOm zijn vakkennis uit te breiden is hij begonnen met de OOI-opleiding Isolatieplaatwerk. Ook de cursus Praktisch Opmeten heeft hijal achter de rug. De lesstof vindt hij tot nu toe niet moeilijk. "Alstankinstallateur werk je met plaatwerk dikker dan 18 mm. Hier werk ikmet plaatmateriaal van 0,8 mm. Hoewel het principe eigenlijk hetzelfdeis, is plaatwerker in de isolatie toch een heel andere wereld. Er komtmeer theorie bij kijken. Er moeten berekeningen worden gemaakt en jemoet veel preciezer werken. Af en toe is het puur wiskunde, maar datvind ik juist leuk." Na de eerste kennismaking met de sector bevalt hetwerk Nick Dekker dan ook goed. "Ik vind de isolatiesector sowieso welleuk. Ik heb tot nu toe het zwaardere en grovere werk gedaan aantankstations en booreilanden. Ik vind het lichtere werk fijner: het is heelprecies werk. Een verder voordeel is dat bijna alles wat je maakt in hetzicht blijft. Dat vind ik leuk." In dit vak moet je ook zelf metoplossingen komen. "Het is een uitdaging dat het plaatwerk in deisolatiesector eisen stelt aan je eigen creativiteit." Creatief is hij zeker.Naast sleutelen aan auto's, tekent Nick Dekker graag. Zo heeft hij vooreen aantal vrienden, en ook voor zichzelf tatoeage-ontwerpen getekend."Dit is een beetje mijn stijl," zegt hij als hij de lange mouwen van zijnwerkkleding oprolt. Maar hoe graag hij ook tekent en deplaatwerkuitdagingen oppakt, gaat er in de weekeinden niets boven eenbos- of strandwandeling met zijn golden retriever. "Als 'ie water ziet,wil hij erin en krijg je hem bijna niet meer op het droge. Prachtig."

AllroundNick Dekker wil niet alleen uitgroeien tot een ervaren plaatwerker,maar tot een echte, breedgeoriënteerde vakman. "Uiteindelijk wil ik hetvakmanschap volledig onder de knie hebben om wat je ziet inplaatwerk te kunnen maken. Je moet in dit bedrijf allround zijn, dus dattreft. Je bent eigenlijk een plaatwerker die ook isoleert. Of eenisoleerder die plaatwerk maakt, het is maar hoe je het bekijkt."

Hij werkt bij Opmeer samen met Mike Nienoord (50) die alweer 32jaar in het isolatievak zit. Het leuke is dat deze collega ook de OOI-cursus Isolatieplaatwerk volgt. "Voor mij is het meer een opfriscursus,"zegt Mike Nienoord. Ik heb veel achter de machine gestaan, maar metde cursus komt de plaatwerkkennis uit de praktijk weer omhoog." Hijroemt de instelling van zijn nieuwe jonge collega. "De wilskracht omvakwerk te leveren is er. Aan de ook niet onbelangrijke werksnelheidwordt gewerkt." Kortom Nick Dekker heeft zijn plek in het isolatievakgevonden.

Nick Dekker wordt bij Opmeer bijgestaan door Mike Nienoord. Ze doen ooknog eens samen de OOI-cursus plaatwerk.

Na het grovere werk van tankinstallateur, nu precies maatwerk in deisolatiesector.

"De afwisseling vind ik leuk."

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 5

Page 6: Isolatieplus 63 december 2015

6 Isolatie Plus DECEMBER 2015

Geen isolatiebedrijf laat zomaar een opdracht lopen. Ook niet als hetspreekwoordelijke ‘onmogelijke, dat gisteren klaar moet zijn’ wordtgevraagd. In de industrie zijn we wel gewend geraakt aan groteprojecten die – als ze eenmaal loskomen –zware tijdsdruk inroosteren.We kennen allemaal de oplossing: inzet van tijdelijke krachten diegeregeld zelfs te boek staan als ‘onze vaste inleenkrachten’. Meestalgevolgd door een duidelijk positieve waardering voor vakmanschap eninzet. Het is geen uitzondering dat een structureel beroep wordtgedaan op vakmensen uit overige EU-landen, om snel en effectief eenproject op oorlogssterkte uit te voeren.Vanzelfsprekend stopt vakmanschap niet bij de grens. Aan geen vanbeide kanten: goed opgeleide Nederlandse vakmensen treffen we – inhet kielzog van internationale opdrachtgevers – aan op allecontinenten. Evengoed weten we al tientallen jaren dat ambacht en

vakmanschap in Spanje, Polen, Joegoslavië, Hongarije of waar danook beslist mag worden gezien. Dat vakmanschap wordt dan ookgezien, op verschillende plants waar honderden isolatiemonteurs uitbinnen- en buitenland het gevraagde huzarenstukje ‘gisteren klaar’realiseren.OOI is er best trots op dat we in samenwerking met industriëleisolatiebedrijven een prima aanpak hebben gerealiseerd om állevakmensen toegang te geven tot de gedegen IMI-certificatie. Deopdrachtgevers zijn er op zijn zachtst gezegd blij mee: het wordt meerregel dan uitzondering om de hoge en steeds hogerevakbekwaamheidseisen ook onverkort van inleenkrachten teverlangen. Dat ‘blik handjes’ zelf staat er zelfs om te springen: inrecente IMI-toetsen en -examens ervaart OOI een uitstekend niveaudat – al dan niet na enige bijscholing – goede examenresultatenbelooft. Dus concreet zicht op een beroepskwalificatie met perspectief.Het IMI-certificaat opent immers niet alleen de poort in Botlek ofMoerdijk, maar ook Fos-sur-Mer, Warschau of Tarente waar volgensdeskundigen ook nog best wat te isoleren valt.Hoe gaat de open IMI-kwalificatie in zijn werk? Heel eenvoudig: hetisolatiebedrijf meldt in overleg met OOI zijn inleenkrachten aan. Devolgende stap is een serieuze kwalificatietoets, gevolgd door eenexamen onder onafhankelijk toezicht. Zo nodig behoort eenbijspijkertraining tot de mogelijkheden.Informeer, via werkgever of isolatiebedrijf bij OOI. Dat is de kortsteweg naar IMI.

”Even een blik handjes opentrekken” zeggen we wel eens oneerbiedig.

“We zetten de flexibele schil in”, zegt de manager als er een gat

opdoemt tussen projectplanning en capaciteit. Ze bedoelen allemaal

hetzelfde, al vermijden we bij OOI liever die populaire conserventermen.

Het gaat om gekwalificeerde isolatiemonteurs die in goed teamwerk

respectabele prestaties neerzetten. Bij OOI regelen we dat gewoon. Wie

in de industrie werkt, wandelt met het IMI-certificaat op zak de plant op

om perfect werk af te leveren.

M E M O VA N M A R T I N

Vakmanschap kent geen grenzen

IMI-certificaat opent de poort

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 6

Page 7: Isolatieplus 63 december 2015

7Isolatie PlusDECEMBER 2015

N I E U W S

IMI-toetsen november 2015:

De weergodentoetsen meeDe IMI-toets: daarmee haalt de kandidaat de ‘clubkaart’ binnen die

toegang geeft tot een loopbaan in de industriële isolatie. Best

spannend als het er op komt. Eind november zetten twee teams hun

beste beentje voor in Spijkenisse. Nóg realistischer dan de

leermeesters het hadden bedoeld: de weergoden toetsten mee met

ronduit slecht weer. De kandidaten gaven geen krimp.

Op 24 november 2015 was het slecht weer, op 30 november gaf hetKNMI vooral waarschuwingen af. Op beide dagen hielden de IMI-cursisten van respectievelijk Hertel en Bilfinger opgewekt stand. “Wiein de industrie wil werken, laat zich niet door regen, wind of kou uithet veld slaan”, redeneerden de vakmensen. Ook wanneer zorgvuldigvoorbereid plaatwerksegment zich in de montage weerbarstig gedroeg,bleef de moraal op peil.De IMI-kandidaten behoorden tot de laatste groepen die hunbekwaamheden in Spijkenisse lieten toetsen. De certificaten worden binnenkort uitgereikt op denieuwe locatie, in Woerden.

IndustriestandaardDe praktijkgerichte IMI-opleiding heeft zich in slechts enkele jarenbewezen als dé industriestandaard. De leergang is geënt op gangbareisolatieystemen, met stevige accenten op minerale wol en plaatmantels.De toets is al even praktisch opgezet, in de vorm van een miniplantmet steigerwerk, lastig bereikbare appendages en de nodige bochten enverlopen. En inclusief de bovengenoemde grilligeweersomstandigheden. De Hertel- en Bilfinger-kandidaten sloegenzich er professioneel doorheen. Een flinke stap op weg naar de‘clubkaart’ met toekomstperspectief.

Het Huis van de IsolatieHet Huis van de Isolatie in Woerden, hetnieuwe OOI-centrum, is volop in gebruik.Het Intechnium in Woerden biedt OOIalle faciliteiten, waarbij de grote envolledig werkende technische ruimtes devakman direct aanspreken.Op 4 maart 2016 wordt het nieuweofficieel centrum geopend als ‘Het Huisvan de Isolatie’. Dit betekent een welkomaan de gehele branche, de vakman voorop.Het Huis biedt alle faciliteiten voorcursussen, opleidingen en toetsen,vakdemonstraties en vergaderingen.

Cursusagenda kortVoor de komende periode staan onderstaande cursussen al op de OOI-agenda. Belangstelling voor deze of een van de vele anderevakcursussen? Overleg snel met de werkgever, het aantal beschikbareplaatsen is beperkt.

Elastomeren 1 (Armaflex): 22 januari 2016Elastomeren 2 (Armaflex): 19 en 20 februari 2016Elastomeren 3 (Armaflex): 11 en 12 februari 2016Praktisch Opmeten: 8 februari 2016Plaatwerk Kort: Startdatum 13 januari 2016Tekeninglezen Utiliteit Basis: 16 en 17 februari 2016Kijk geregeld op www.ooi.nl voor de meest actuele cursusinformatie.

De IMI-cursisten van Hertel vestiging Drachten: Jelle Ate Wiersma, Ruben WillemZijlstra, Nigel Vinke, Sikke de Haan en Jilles Bosma, geflankeerd door leermeester BertHoekstra. Dit team legde 24 november 2015 de toets af.

De IMI-cursisten van Bilfinger regio Rotterdam: Michel Beerens, Orhan Dagli, SoeradjJainath, Krzysztof Dyla, Freddy de Bree en Jurgen Thuy, met in hun midden deleermeesters Ornando Keerveld (staand, derde van links) en geheel rechts Martin Witter.

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 7

Page 8: Isolatieplus 63 december 2015

I

C O L O F O N

BRAM BOOMWOL Een verlicht idee. DOOR PETER GERRETZEN

Energiebesparing is direct verwant

aan isolatie.

Daarom gebruik ikspaarlampen

in de kerstboom!Bram en ik

wensen je een schitterend 2016, woef!

KERST

2016

Isolatie Plus! Uitgave voor de isolatiespecialist.Isolatie Plus! is een uitgave van de Stichting OOI,bestemd voor werknemers in het isolatiebedrijf. De uitgave verschijnt viermaal per jaar. Isolatie Plus! bevordert het vakmanschap in het isolatiebedrijf door opleidingsinformatie, nieuws,reportages en achtergronden in beeld te brengenvoor de isolatiespecialisten in de praktijk.

Uitgave:Stichting OOI, Woerden in samenwerking metPrintrendement, Beuningen en Alinea-Stokvisch, Beuningen.

Uitgever:Print RendementTituslaan 13, 6642 AP BeuningenTelefoon: 024-677 69 30E-mail: [email protected]

Redactie:Alinea-StokvischWingerdstraat 63, 6641 BM BeuningenTelefoon: 024-675 18 93E-mail: [email protected]

Redactieteam:Ewald Lohmann (Alinea-Stokvisch)George Kruithof (Stichting OOI)Eric Bats (Stichting OOI-VIB)Kees de Vries (Kees de Vries Redactie)

Fotografie:Photol, CuijkKees de VriesAlinea-StokvischStichting OOI

Vormgeving:PINTA Grafische Producties, Benschop

OOI-secretariaatKorenmolenlaan 4, 3447 GG WoerdenTelefoon 0181- 65 95 55e-mail: [email protected]

Druk:Printrendement, Beuningen

Gevaarlijke bochtS.v.p. de isolatie vervangen, stond op de tagvan deze afsluiter. Welke isolatie, vraag je je af.Maar als je goed kijkt is er toch ooit steenwolin het spel geweest. Dat is zo lang geleden datiedereen gewend is geraakt aan ditkleurenpallet datwe corrosiezonder isolatienoemen.

Isolatiebeurs 11 en 12 mei 2016Op 11 en 12 mei 2016 wordt voor de tiendemaal de internationale isolatiebeurs IEX inKeulen gehouden. IEX is de nieuwe naamvoor de ISO-beurs, die in 2012 verhuisde vanWiesbaden naar Keulen. De naam staat voorInsulation Expo Europe. Organisator ReedExhibitions organiseert tevens de IEX-isolatiebeurs in Chicago, die afgelopen oktobervoor de eerste maal heeft plaatsgevonden.Traditiegetrouw laten onze OOI-zusters, deDuitse opleidingsinstituten, graag creatiefvakwerk zien. Zoals deze bedrijfswagen, eencreatie van Bauinnung Donau-Ries.Alle informatie over IEX te Keulen is te vinden opwww.insulation-expo.com.

Iedereen kent wel een collega die zo’n rotbocht net nietgoed spits krijgt. Het houdt lelijk op en je moet verder,dus een beetje stopwol en gesmokkel doet wonderen.Mooi plaatwerk doet de rest. Niet ideaal, want datbochtje is juist een kritisch onderdeel in dewarmtehuishouding. Daarom worden prefab-bochtenpopulair. Ervaren isolatie-inspecteurs weten de zwakkeplekken wel te vinden. Tegenwoordig beter dan ooit.Moderne non-destructieve technieken kijken dwarsdoor de mooie mantel en het isolatiepakket heen,bijvoorbeeld om corrosie op te sporen. Zo’n inspectielegt genadeloos de onvolkomenheden bloot. Deröntgenfoto laat het al zien: verschillende technieken zijn afkomstig uit de medische sector. Wat zowel de foto als het menselijk oog ook al hadden kunnen zien: er heeft iemand op de leiding gestaan en daarmee goed isolatiewerk verpest.

Corrosie zonder isolatie

Wil de echte klimaattopper opstaan? Nou, datzijn er in Nederland zo’n 4500: de isolatie-specialisten. Tijdens de klimaatconferentie inParijs is meer dan ooit duidelijk gemaakt datalle hens aan dek moet om de aarde veilig testellen. Het goede nieuws is dat Nederlandheeft belooft werk te maken van de plicht ommilieuinvesteringen met terugverdientijden totvijf jaar uit te voeren. Daar valt zo’n beetje alhet ontbrekende en gebrekkige isolatiewerk inde industrie onder. De EiiF, het Europesesamenwerkingsverband voor industriële isolatie,becijfert dat isolatie gemiddeld in één tot tweejaar – en vaak sneller - is terugverdiend, Europa460 petajoule (joules met vijftien nullen)energie bespaart, de uitstoot van 18 miljoenauto’s (auto’s met zes nullen) bespaart en deaardgasimport met 12,5 procent terugbrengt.Dat scheelt de EU per dag 125 miljoen euro.

Wij zijn de klimaattoppers

IPdec2015_- 29-12-15 12:14 Pagina 1