Dubbelpunt december 2015

40
Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 4 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362 DECEMBER 2015 DUBBE L PUNT PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 21170 Chiro Confessions [Adresklever]

description

 

Transcript of Dubbelpunt december 2015

Page 1: Dubbelpunt december 2015

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 4 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362DECEMBER 2015

DUBBELPUNTPB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

21170

Chiro Confessions

[Adresklever]

Page 2: Dubbelpunt december 2015

BRIEVENBUSde

Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: [email protected]. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar ze gemaakt zijn en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

Heel veel liefs aan die zalige en zotte bende van Chiro Sonneveld uit Lebbe-ke. Groetjes, Anne en Lien

De twaalfkoppige leidingsploeg van Chiro Zwijndrecht!

Deze foto's en meer : nu ook op

Instagram @de_Chiro

Iemand die na 4 jaar verbond Brussel en in totaal 21 (!) jaar Chiro op de nationale Startdag stopt met Chiro. Je herkent hem aan zijn vogelhoedje, en hij heet Marijn. Marijn De Bont.

100 dingen die je als leiding gedaan moet hebben ... in de Dubbelpunt komen. Bij dezen! De leidingsploeg van Chiro Mozaïek uit Moorslede.

Mijn medeleidster Ynte is de beste die ik mij kan wensen. Wij zien het nieuwe werkjaar alvast keihard zitten bij de speelclubbers. Groetjes, Sofie

Flore, de jongste deelneem-ster aan de Dag van de Jeugdbeweging. Haar ouders, Ruben en Leen, willen haar het Chirogevoel met de paplepel meegeven.

2]DECEMBER 2015[

Page 3: Dubbelpunt december 2015

Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement is gratis, je kunt het bestellen via chiro.be/dubbelpunt. ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ [email protected] ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ An Ghysel, Karel Ghysel, Emilie De Clerck, Lotte Van Doren, Annelies Van der Maat, Evelien Reyntjens, Ilse Cox, Amina Laribi, Eva Laudes, Piet Vanden Bogaerde en Ruben De Mesmaeker ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

In de biechtstoel Ik beken: een beetje zondigen is mij niet vreemd. Is het niet met een pak koeken of een zak chips tijdens de zoveelste dieetpoging, dan wel door af en toe lekker anarchistisch te doen wat niet hoort. Ook in de Chiro heb ik me meer dan eens in het schimmige veld van het-is-niet-verboden-maar-ook-niet-echt-oké begeven (en stiekem doe ik dat af en toe nog altijd). Ik zoende als tweedejaarsleiding met een aspi, loog staalhard tegen mijn al te slimme speelclub-bers, ontkende dat ik verantwoordelijk was voor het eten met haar op in de koelkast, en heb vast ook weleens familiefeesten of zogenaamde boze ouders als excuus gebruikt om niet op een vergadering of opruimdag te moeten zijn. En jij, welke Chirozonde heb jij op te biechten?

Lotte

edito

FROM ZERO TO CHIRO. DUBBELPUNT SPRAK

MET DE LEIDING VAN DE SPIKSPLINTERNIEUWE GROEP CHIRO PARKIET

OP P. 32.

DE MAN ACHTER DE VROLIJKE

RELATIVERENDE LIGA TER BESTRIJDING VAN

AZIJNPIS EN VERZURING HEEFT EEN BOEK UIT.

EN IS IN HET BEZIT VAN EEN CHIROVERLEDEN. DIMITRI VERBELEN OP

P. 34.

'IEDEREEN IS ALTIJD ZIEK TIJDENS DE OPRUIMDAG.'

CONFLICTEN IN DE LEIDINGSPLOEG EN HOE JE ZE OPLOST OP P. 10.

'SORRY, ECHT SORRY.' LEIDING LEGT HUN ZIEL-

TJE BLOOT OP P. 4.

Chiro Confessions

zonder zonde

doodzonde

zonde

Ik luister niet altijd naar de hoofdleiding.

De Chiro kan mij gestolen worden!

Ik mis nooit een Chirozondag.

3]DECEMBER 2015[

Page 4: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONSDO

SSIER

Iedereen heeft wel iets op zijn of haar kerfstok. Meestal

onschuldige streken, maar af en toe kan er al eens een ernstiger

vergrijp tussen zitten. Al die dingen opkroppen is geen goed idee. Daarom openden wij onze

Chirobiechtstoel en konden jullie bij ons anoniem je zondige

ei kwijt. Een selectie!

Door Evelien

Uit de biecht geklapt Leiding legt hun zieltje bloot

Toen ik leider was van de rakkers hadden we een hoop citroenen over van het mosselfestijn. We gingen die zondag rugby spelen. Voor we aan de rugbywedstrijd begonnen, legde ik aan onze rakkers uit dat alle professi-onele rugbyspelers voor de match een volledige citroen opeten, met schil en al. Waarbij elke rakker dus ook zo'n volledige citroen moest oppeuzelen voor we aan de match begonnen.

Natuurlijk eten rugbyspelers geen citroenen voor de wedstrijd. Het was gewoon een leuke en grappige manier om van ons citroenenoverschot af te geraken. Jaren later beweren die toenmalige rakkers nog altijd 'dat rug-byspelers citroenen eten' en ik hoorde zelfs dat sommigen van hen voor hun voetbal- of basketwedstrijd soms nog een volledige citroen opeten.

Sorry jongens, maar we hebben toen wel goed gelachen!

4]DECEMBER 2015[

Page 5: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONS DOSSIERDOSSIER CHIRO CONFESSIONS DOSSIER

Na een leuk aspi-jaar vonden we dat we op kamp toch al iets meer mochten dan de andere leden. We hadden op voorhand afgespro-ken dat elk lid iets meenam van koeken of snoepgoed. Zo konden we elke avond voor het slapen nog rustig wat babbelen met een versnapering. Iedereen moest wel genoeg meenemen, want we waren maar met zes. Op een avond zaten wij rustig te eten en te praten tot iemand van de leiding onze tent binnenkwam. Wij schrokken ons rot, onze zakken snoep lagen namelijk nog midden in het gang-pad. Iemand van ons is dan maar zo snel ze kon uit haar slaapzak gekropen en na een sprongetje zo onopvallend mogelijk op het snoep 'geland'.

Niemand had iets door, maar wij hebben toch goed gelachen. En nu, vier jaar later, praten we soms nog over dat moment.

Thomas, samen met een vriendin heb ik je onderbroek opgehangen in de reftertent dit jaar!

Waar we die gevonden hebben, houden we liever wel geheim.

Op kamp pikken wij wijn en bakken bier van de leiding.

Sorry. Groetjes van de aspi's.

In het holst van de nacht, terwijl het feestje in de leidingstent stevig aan de gang was, had ik stiekem met iemand van mijn medelei-ding afgesproken in de zweethut. We zijn allebei op een ander moment naar buiten geslopen en we hebben gekust. Een spannend avontuurtje op kamp. Why not?

Toen we op kamp met de ribbels en de speelclubbers op dagtocht vertrokken, wisten we op voor-hand dat het zwembad waar we heen gingen veel te ver was voor de kindjes om te stappen. Geluk-kig hadden we met de boer van het kampterrein afgesproken dat hij ons een lift zou geven met zijn tractor, die voor de gelegenheid omgebouwd was tot treintje. Toen iedereen moe begon te worden van de tocht kwamen we 'toevallig' het treintje tegen en hadden we toch wel superveel geluk dat we mee mochten rijden, zeker! Niemand van onze leden had door dat het allemaal in scène gezet was en ze hebben zich heel goed geamuseerd tijdens hun ritje met de 'tractor-trein'.

Toen ik vorig jaar op kamp was, moest ik 's nachts echt super-dringend naar de hudo maar die vond ik veel te ver om te lopen. Wat deed ik dus? Jawel, in het bos kakken. Aan de rand van het bos weliswaar, echt diep durfde ik niet te gaan. Allemaal geen probleem natuurlijk want daar zijn we niet vies van. Maar dat was wel anders toen ik de volgende dag hoorde dat er een rakwimeisje in een wel heel grote hondendrol was getrapt ... Shame on me.

Toen ik aspi was, hadden wij voor het kamp allemaal geld samenge-legd, en daarmee waren we drank gaan kopen. We hebben die dan meegenomen, wat echt heel 'stout' was, want drank op kamp voor de leden is in onze Chirogroep echt uit den boze. Dus we smokkelden die flessen mee in onze valiezen, en op kamp zelf hebben we die dan allemaal in een bosje naast onze tent begraven. En zo gingen we dan elke avond, wanneer de leiding aan het vergaderen was in de leidingstent, naar het bosje om een flesje op te graven. Achter-af, toen we zelf leiding waren, hebben we dat dan opgebiecht aan onze toenmalige leiding. Echt grappig vonden zij dat niet, maar voor ons is 't alleszins een leuke herinnering.

En wat dan nog het toppunt was: op het einde van het kamp was onze drank nog niet op, waardoor we de flesjes op nakamp 's nachts nog moesten gaan opgraven. Omdat al onze bagage al in de camion zat, moesten we die dan ook nog eens in een vuilniszak meesmokkelen naar huis tussen de rest van het vuilnis.

Vorige zomer zag ik op kamp bij het opruimen van de eetzaal een wit vuiltje op onze rakwitafel lig-gen. Ik veegde het snel van de tafel de zaal in. Enkele minuten later bleek dat een van mijn rakwi's haar pas verloren melktand daar gelegd had ... Oeps!

5]DECEMBER 2015[

Page 6: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONSDO

SSIER

7DE HOOF

DZON

DEN

WHICH IS YOURS?LATEN WE HET MAAR TOEGEVEN,

WE ZIJN ALLEMAAL ZONDAARS ONDER ELKAAR. WE ZONDIGEN

ALLEEN OP EEN VERSCHILLENDE MANIER. NO JUDGEMENTS, DUS.

BLIJFT ALLEEN DE VRAAG: AAN WELKE HOOFDZONDEN BEN JIJ

SCHULDIG? EN OP EEN POSITIEVE OF EEN NEGATIEVE MANIER?

+ Jij wilt iets maken

van jezelf en gaat ervoor. Je

optreden tijdens de bonte avond is af.

Je bent nooit tevreden met wat je hebt en wie je bent, en probeert het telkens beter te maken. Jij bereikt iets in je leven.

- Jij overschat jezelf, denkt dat je het wel weet of aankunt terwijl de werkelijkheid er anders over denkt. Je speelt boven je hand, als je denkt dat je op zondag om half twee nog een megagraaf spel ineen kunt steken.

+ Jij bent begerig: wat je wilt, moet en zal je hebben. Jij wou dit jaar bij de aspi’s staan, je hebt ze gekregen. The sky is the limit, en je bent bereid om er dingen voor op te offeren en er hard voor te werken.

- Als er nog drie wafeltjes in de doos zitten, dan stop jij die alvast in je zak voor straks. Jouw motto: krijgen is beter dan geven. Wat je geeft, ben je namelijk kwijt.

+ Jouw charmes openen deuren. Jij weet mensen te verleiden, te inspireren en rond je vinger te winden. Jana wil niet meedoen met het nachtspel? Jij zal haar wel overtuigen!

- Jij zou met iemand zoenen, alleen maar om jezelf populair te maken bij die persoon. Of je lichaam in de strijd gooien, alleen maar om iets gedaan te krijgen. Op jouw T-shirt staat ’this sex is on fire’.

6]DECEMBER 2015[

Page 7: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONS DOSSIER

+ Jij kijkt op naar leiding die elke

week een megazot spel speelt met hun leden. Ze inspireren je om het zelf nóg beter te doen. Jij haalt het onderste uit de kast, om niet te moeten onderdoen voor anderen.

- Dat de fuif van de KLJ meer volk trekt dan die van jullie doet je pijn. Je kunt er dan ook niets positiefs over kwijt. Zij hebben gewoon zoveel volk omdat hun bier tien cent goedkoper is. Je ziet echt geen andere reden.

+ Tijdens de leidingsvergadering ben jij vaak aan het woord. Als er bijvoorbeeld in vraag wordt gesteld of jullie wel elk jaar een bonte avond moeten organiseren, dan ga jij passioneel in de verdediging. Jouw betrokkenheid bij de Chiro is groot.

- Als je leden het eens uithangen, word jij boos. Als je medeleiding iets doet dat niet helemaal naar je zin is, zal hij of zij het geweten hebben. Als de opruim van de fuif niet loopt zoals gepland, dan snauw jij iedereen af. Licht ontvlambaar, zeg maar.

+ First things first. Jij verspilt geen tijd aan nutteloze dingen, maar focust

op datgene waarvoor jij je wilt inzetten. Dat

is geen luiheid, jij bent gewoon kieskeurig inzake

energieverspilling.

- Je leden hebben er nog nooit over gezeurd, dus zie je er geen graten in dat je elke Chironamiddag een potje voetbal speelt en balleke-stamp doet. Een groots bosspel in elkaar steken met verschillende posten en zo, je ziet er de meerwaarde niet van in.

+ Jij bent gretig in je vriendschappen, in de Chiro, in het contact met je leden. Jij voegt iemand toe op Facebook na één ontmoeting, jij wilt van twee tot vijf spelen zonder pauze. Het kan niet op, jij bent hongerig en geeft je helemaal.

- Jij wilt veel en je wilt het snel. Je wordt ongeduldig als je medeleiding niet meteen reageert op een sms, jij bestelt een grote friet met vijf vleesjes bij de frituur. Genieten is er niet bij tijdens het schrokken, vreten en zuipen.

7]DECEMBER 2015[

Page 8: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONSDO

SSIER

... van de tijd! Een Excel-lijst maken van alle ingeschreven leden met telefoonnummer, mailadres en geboortedatum GAP is the name. Voor wie het nog niet wist: de GAP-website maakt automatisch zo’n lijst voor je wan-neer je je leden inschrijft. Heb je maar een selectie nodig, bijvoorbeeld alleen je eigen afdeling? De download wordt automatisch aangepast aan wat je in het overzicht ziet. Filter op afdeling, klik op ‘downloaden’, en hopla.

Een activiteit voorbereiden als er geen leden komen opdagenEen superleuk spel is nooit verloren. Hergebruik het tij-dens je volgende werking of op kamp, of misschien doe je er een andere afdeling wel een plezier mee? Tip: verzamel de allerleukste spelen in een klein archiefje, zo krijgen ze over een paar jaar misschien een tweede leven!

De jaarlijkse spaghettislag from scratch voorbereiden Maak voor grote, regelmatig terugkerende activiteiten een draaiboek, met een tijdlijn, telefoonnummers, aandachtspunten, checklists, enzovoort. In het maken ervan zul je wat tijd moeten steken, maar dat verdien je in de jaren erna ruimschoots terug. Vergeet niet om na de evaluatie van zo’n activiteit het draaiboek bij te werken waar nodig.

Na een uur vergaderen weer uitkomen op hetzelfde punt Natuurlijk is het supernuttig om de dingen af en toe in vraag te stellen, en om over belangrijke dingen met de hele ploeg te discussiëren. Vermijd echter dat je in een lange discussie belandt die in rondjes draait en na een uur nog altijd geen conclusie heeft opgele-verd. Durf knopen door te hakken, en ook democratisch stemmen is oké. Weet je op voorhand al dat een agenda-punt weleens tot een verwoede discussie kan leiden? Vraag dan aan iedereen om voor de vergadering hun standpunt al kort door te geven, bijvoorbeeld via mail. Een korte samenvatting daarvan kan dan het beginpunt van de discussie zijn.

Een lokaal opruimen dat een namiddag later alweer een puinhoop is Geef maar toe: hoe leuk je activiteit ook was, als je netjes opgeruimde lokaal na enkele uren alweer op z’n kop staat, vloek je toch even. Voorzie daarom tijd om met je leden op te ruimen. Laat je leden zoveel mogelijk opruimen binnen de duur van één of twee liedjes, maak er een ‘zoveel mogelijk’- of ‘zo snel mogelijk’-spel van, of laat hen zelf een taakje kiezen van de lijst. Ook tussentijds (je leden laten) opruimen doet wonderen.

Een Chirobink/-griet met een lief versierenGelukkig zwemmen er nog genoeg vissen in de Chirozee!

Wat een zonde

8]DECEMBER 2015[

Page 9: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONS DOSSIER

... van het geld! Elke maand nieuw spelmateriaal kopen Inventariseer, organiseer, respecteer, recycleer.

Op zondagavond het licht laten branden, de kraan laten druppen of de verwarming aan laten staan

Het licht uitdoen, lekkende kranen repareren, de chauffage uitdraaien: een kleine moeite voor

jullie, een wereld van verschil voor jullie kas én het milieu. Tip: check ook

eens of de deur van jullie koelkast (nog) goed sluit!

Drankrekeningen niet innen

Gratis drinken in de Chiro: heerlijk voor de leiding, vervelend voor je kas. Bedenk een waterdicht sys-teem om de schuld bij te houden - kroon-kurken verzamelen aan een touwtje, flesjes markeren in

een persoonlijke kleur of gewoon een good old

fashioned drankkaart? En vergeet niet regelmatig

te innen!

Subsidies mislopenVan bouwplannen tot tentoon-

stellingen en spelnamiddagen voor de wijk: als jeugdbeweging kun je voor

verschillende dingen subsidies krijgen. Surf voor meer info naar de website van je stad of gemeente,

of klop eens aan bij de jeugddienst.

De opbrengst van een financiële actie laten stelen Dé ultieme tip om inbraken te vermijden: ervoor zorgen dat er niets te stelen valt. Leg kostbaar materiaal dus goed uit het zicht, en bewaar het indien mogelijk niet in de lokalen. Zeker geld bewaar je best bij iemand van de leiding thuis.

Eten laten bedervenOverschotten na een weekend of bivak zijn onvermijde-lijk, maar ze in een donker hoekje van je materiaalkot laten beschimmelen is zonde. Verdeel wat snel bederft of wat al open is onder de leiding of de ouders van jullie leden, en voorzie een goed en duidelijk opbergsysteem voor wat lang houdbaar blijft. Je kunt een onderver-deling maken qua soort eten (droog, conserven, enz.) of op basis van houdbaarheid (nog een half jaar goed, nog een jaar houdbaar, enz.). Een netjes georganiseerde ‘voorraadkast’ nodigt uit om een kijkje te komen nemen, en zo krijgen die overschotten vast een tweede leven op een volgend weekend, een spaghettislag of een etentje met de leiding.

Verloren voorwerpen in de vuilnisbak gooien Natuurlijk raken leden én leiding zowel tijdens het jaar als op bivak voortdurend spullen kwijt. Om te vermijden dat je ze maandenlang vergeet uit te delen en ze dan tijdens een opruim ‘toch maar weggooit’, kun je een vaste plek voorzien waar ouders kunnen komen kijken, of een vast moment waarop je de ‘Verlorenspullentafel’ buiten zet, bijvoorbeeld aan het begin of eind van de werking. Zijn er truien of broeken die na maanden nog altijd écht van niemand blijken te zijn? Dan kun je er vast een organisatie als Spullenhulp een plezier mee doen.

Door Lotte

9]DECEMBER 2015[

Page 10: Dubbelpunt december 2015

Van kwaadVan kwaad naar erger

]foto: jan van bostraeten[

10]DECEMBER 2015[

Page 11: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONS DOSSIER

Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, ook niet in de leidingsploeg. Dat er af en

toe eens harde woorden vallen, is dus niet meer dan normaal.

Maar hoe pak je zo’n conflict het beste aan?

DOOR LOTTE EN DE GROEPSLEIDINGSCOMMISSIE

‘Ik kan niet komen, ik ben ziek’

Lennert en Silke zijn vaak afwezig op de leidingsvergadering. Ze hebben altijd een ‘geldige reden’, maar het is geen geheim dat ze vaker in de cinema zitten met hun lief dan dat ze echt ziek zijn. Na een tijdje begint de rest van de leiding zich ook vaker ‘ziek’ te melden. De motivatie om naar de vergaderingen te komen, heeft een dieptepunt bereikt.

Hoe pak je het aan? Om weer goesting te krijgen in de vergaderingen moet de leiding het gevoel krijgen dat ze iets missen als ze niet gaan. Een aantal tips om de efficiëntie en de fun-factor van je leidingskring te verhogen:

★ Vraag de leiding aan het begin van de vergadering om hun gsm af te zetten. Niet afgeleid door je smartphone ben je meer betrok-ken, en meer betrokkenheid leidt tot een grotere motivatie.

★ Voorzie in het begin van je ver-gadering een leuke opener. Dat kan een spelletje zijn, of doe een rondje en stel een grappige vraag. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen het bijpraten over de afgelopen week en het begin van de vergadering.

★ Zorg ervoor dat er telkens een duo ‘verantwoordelijk’ is voor de vergadering. Zij moeten dan een verrassing voorzien. Dat kan gaan van een onverwacht bezoek van de paashaas, over speciale drankjes, tot een vergadering rond het kampvuur.

★ Of je kunt onverwacht ook eens iets leuks doen in plaats van te vergaderen. Naar de cinema gaan, bijvoorbeeld.

★ Een drukke periode voor ieder-een? Verlaag dan de frequentie van je vergaderingen. Je kunt beter één keer om de twee weken met veel volk bijeenzitten, dan elke week met een klein groepje.

Kun je leiding verplichten om erbij te zijn, of straffen als ze met een niet-geldig excuus wegblijven? Dat kan, maar daar wordt leiding niet per se gemotiveerder van. Komen omdat je goesting hebt, is nog iets anders dan komen omdat je moet.

Conflicten in de leidingsploeg en hoe je ze oplost

Situatie 1

Van kwaad naar erger

11]DECEMBER 2015[

Page 12: Dubbelpunt december 2015

DOSSIER CHIRO CONFESSIONSDO

SSIER

‘Stank voor dank’

Sasha en Lien doen veel voor de Chiro. Ze zijn er op elke vergade-ring, en werkten samen bijna heel de bonte avond uit. Maar het zijn geen ‘showkippen’, en dus ging op de bonte avond de stoere leiding met de pluimen lopen terwijl zij tijdens de opruim tegen iedereen de strenge leiding moesten uithangen. Ze zijn het stilaan beu om stank voor dank te krijgen.

Hoe pak je het aan? Om de verdiensten van ijverige leiding in de verf te zetten, kun je bijvoorbeeld elke week op de vergadering een pluim uitdelen aan wie zich de afgelopen week erg heeft ingezet voor de Chiro. Je kunt met de hele ploeg beslissen wie de pluim verdient. Let wel: de inspanningen waarvoor je iemand kunt belonen, kunnen heel uiteenlopend zijn: van een lastig klusje uitvoeren over een ouderbezoek, tot materiaal terug-brengen naar de uitleendienst.

Ook belangrijk: maak aan het begin van het jaar een evenwichtige taakverdeling. Je kunt elk taakje bijvoorbeeld een aantal ‘blokken’ toewijzen al naargelang het werk dat je ermee hebt, en op het eind van de verdeling moet iedereen een toren van ongeveer tien blokken voor zich hebben staan. Zo vermijd je dat leiding te weinig doet of te veel. Het is ook zinvol dat taken verschuiven in de ploeg. Wie zelf al eens een bonte avond in elkaar heeft gestoken, weet hoeveel werk erin kruipt en zal de inspanningen daarvoor meer waarderen.

‘Ik wil niet met Bart in leiding staan’

Het is bijna leidingsverdeling, en iedereen heeft zijn of haar voorkeu-ren al mogen doorgeven. Mehdi wil absoluut niet bij Bart in de leiding staan, maar wil absoluut wel bij de ribbels staan. Bart wil ook per se bij de ribbels staan, en eigenlijk wil bijna niemand anders dat.

Hoe pak je het aan? Hoe moeilijk het ook mag lijken: een gesprek tussen Medhi en Bart is hier de beste optie. Waarom denken ze dat het niet zou lukken als duo? Wat stoort hen aan elkaar? Kunnen ze daar iets aan doen? Dit gesprek kan tot twee verschillende beslissingen leiden.

1) Bart en Mehdi beslissen het toch samen te proberen, en formuleren ‘actiepunten’. Als Mehdi vindt dat Bart bijvoor-beeld niet genoeg tijd steekt in een programma maken, kunnen ze afspreken om dat samen te doen, en om Bart erover aan te spreken als het niet goed loopt. Belangrijk hierbij is dat de VB of groepsleiding regelmatig infor-meert hoe het gaat.

2) Het wordt duidelijk dat het tus-sen Bart en Mehdi niet zal wer-ken. Laat hen dan uitleggen aan de leidingsploeg waarom dat zo is. Ribbelleiding vinden en Bart en Mehdi allebei tevreden stellen zal niet makkelijk zijn, maar de ploeg zal niettemin samen tot een goede leidingsverdeling moeten komen.

Wordt pas tijdens de leidingsverdeling duidelijk dat dit probleem zich stelt? Leg alles dan even stil en ga met Bart en Mehdi meteen het gesprek aan, terwijl de rest bijvoorbeeld buiten een spel speelt.

‘Er is geld uit de kas verdwenen’

Financieel verantwoordelijke Charlie heeft geld uit de kas laten verdwij-nen, wat ze na een tijdje rond de pot draaien ook toegeeft. De leidings-ploeg is verdeeld: de meesten vinden dat ze Charlie niet meer kunnen vertrouwen en dat ze maar beter kan opstappen, maar de groepsleiding neemt haar in bescherming. Kan het vertrouwen hersteld worden?

Hoe pak je het aan? Dit is een grote kwestie, waarover je maar beter met de hele leidingsploeg het gesprek aangaat. Alleen zo kan het verhaal afgesloten worden en kan Charlie een tweede kans krijgen. Bovendien is het een belangrijke les voor de hele ploeg: het financiële beheer van de groep belangt ieder-een aan. Iedereen zou zich er met andere woorden verantwoordelijk voor moeten voelen. Na dit gesprek moeten ook een paar concrete stap-pen volgen: Charlie moet het geld terugstorten, en je moet bekijken wie de taak van financieel verantwoorde-lijke nu opneemt (eventueel samen met Charlie). Maak ook afspraken om gelijkaardige situaties in de toekomst te vermijden. Kies bijvoor-beeld voor een open boekhouding, of spreek vaste momenten af waarop de financieel verantwoordelijke aan de hele ploeg een stand van zaken geeft over de kas.Belangrijk is dat je daarna het verhaal ook afsluit, en dat Charlies uitschuiver niet tegen haar gebruikt blijft worden in ruzies of discussies. Daar wordt niemand beter van.

Situatie 2

Situatie 3Situatie 4

12]DECEMBER 2015[

Page 13: Dubbelpunt december 2015

LEIDINGSPLOEG

Trap niet in de val

Voor groepsleiding is het niet altijd even gemakkelijk om

een heilig leventje te leiden. Je kunt altijd gaan biechten bij

je VB, maar je kunt de meest voorkomende Chirozonden ook gewoon vermijden. Enkele tips!

Door de Groepsleidingscommissie

Groepsleiding, spits je oren!

Hoogmoed 'Ach, ik doe het wel snel even zelf. Wat je zelf doet, doe je beter.' Het klinkt je misschien bekend in de oren, en eigenlijk is dat jammer. Als je dat namelijk te vaak herhaalt, steven je recht af op een burn-out! Delegeren en coachen, dat is jouw taak als groepsleiding. Zoek dus de geschikte personen voor die welbe-paalde taak en vertrouw op hen. Zo zal de leiding veel meer bijleren, en jijzelf ook, want je leert de talenten van je ploeg beter kennen.

Gemakzucht Misschien is een bepaald puntje op de leidingskring voor jou heel van-zelfsprekend, lijkt het je logisch dat die ene klus op die bepaalde manier geklaard moet worden of vind je dat de organisatie van jullie spaghet-tiavond wel goed loopt. Maar daar

denkt niet noodzakelijk iedereen zo over. Zorg ervoor dat je als groepsleiding blijft openstaan voor nieuwe ideeën en oplossingen. Word niet gemakzuchtig en blijf belang hechten aan andere meningen.

Hebzucht Om de motivatie in je leidingsploeg op peil te houden, is het onder andere belangrijk om voldoende informatie mee te geven. Wees dus niet gierig en geef leiding zoveel mo-gelijk informatie als nodig. Je kunt hiervoor uiteraard ook een beroep doen op de al meer ervaren leiding, want vooral nieuwe leiding zal zich daardoor onbewust meer gestimu-leerd en ook gesteund voelen.

Gelukkig staat Chiroleiding erom bekend vergevingsgezind te zijn. En wel tot zeven maal zeventig maal!

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

13]DECEMBER 2015[

Page 14: Dubbelpunt december 2015

Er zijn dingen waarvan je hoopt dat niemand ooit te weten

komt hoe de vork in de steel zit. Dat je de opruimdag niet miste

door een familiefeest maar omdat je liever thuis in je zetel

hing. Of dat je je tito's wijs-maakte dat je griep had, terwijl

je met een enorme kater het spel uitlegde. De leiding van

Chiro Stam uit Mortsel kroop in onze Dubbelpunt-biechtstoel

om hun zonden op te biechten onder het motto 'niets dat hier

gezegd wordt, kan achteraf tegen je gebruikt worden'.

Door Annelies en Ilse

'In mijn kleerkast hangen een paar mooie stukken uit de verkleedkoffer'

DUBBELPUNT: Time to confess ... Wat hebben jullie als lid uit-gehaald dat je intussen wel kunt opbiechten? Tom: Toen ik keti was, rookte ik. Dat mocht natuurlijk niet tijdens de activiteiten, maar mijn leider was ook een roker. Hij nam me dan stiekem mee om ergens verstopt een sigaretje te gaan roken. Hartwin: Tijdens het voetballen heb ik ooit samen met een vriend per ongeluk een ruit van het Chirolokaal kapot gemaakt. We hebben dat toen op de hangjongeren uit de buurt gestoken. Helen: Het jaar dat ik leiding kreeg van mijn zus vertelde ik alle roddels die ik van haar hoorde aan de rest van onze groep. Daar hebben we goed mee gelachen. Jeanne: Op een tweedaagse hebben wij ook eens in de berm van een autostrade gewandeld omdat we de weg niet meer wisten. Daar hebben we achteraf toch ook maar over gezwegen tegen de leiding. DUBBELPUNT: En welke 'confes-sions' kunnen jullie maken als leiding? Jeanne: Amber en ik zijn vorig jaar eens een van onze leden vergeten in

de Ikea. We waren daar een spel aan het spelen met verstoppen en hij was ergens in slaap gevallen. Toen het spel al even was afgelopen en we nog wat aan het rondwandelen waren, hoorden we opeens door de luid-sprekers: “De ouders van Frederik worden verzocht naar het onthaal te komen.” Amber: Het gênantste was nog dat wij dat zelf niet eens gehoord hadden. Het was een van onze leden die zei: “Frederik ... Is dat niet de Freddy?” Jeanne: Met het schaamrood op onze wangen zijn we hem toen aan het onthaal gaan afhalen. Amber: We hebben bij ons in de groep een aantal kinderen die halal eten. Ik heb ooit eens een niet-halal hotdog aan een van mijn leden ge-geven. Die worstjes staken hem zo de ogen uit en we hadden voor hen alleen een vegetarisch alternatief voorzien. Margot: Ik heb niet zoveel om op te biechten, maar heb wel al een paar keer stukken uit de verkleedkoffer mee naar huis genomen, die nu mooi in mijn kleerkast hangen. Tom: Vorig jaar hebben we wel iets fout gedaan. We hebben toen in een zatte bui op leefweek een 'fatboy' (n.v.d.r. dure zitzak) meegenomen uit een bar, ergens. Tja, je kunt dat ook niet zomaar gaan terugbrengen, hé.

« Onze leden denken dat wij in de Chirolokalen wonen»« Onze leden denken dat wij in de Chirolokalen wonen»

De 'confessions' van Chiro Stam uit Mortsel

]foto

's: pe

ter c

oren

s[

14]DECEMBER 2015[

Page 15: Dubbelpunt december 2015

VRIENDEN ONDER ELKAAR

DUBBELPUNT: Een van de zeven hoofdzonden is onkuisheid. Gebeuren er bij jullie 'onkuise' zaken? Margot: Elk lokaal, de fatboys en de wastent zijn hier al ontmaagd, denk ik! Oh ja, en de douches van onze bovenburen ook al. (n.v.d.r. een sportzaal van een judoclub)Amber: Haha, dat wist ik zelfs niet! Da's raar! Tom: Ja, toch beter daar dan op 'den touwenbak'.

DUBBELPUNT: Vinden jullie het allemaal oké dat dat gebeurt? Jeanne: Ja, dat is wel oké bij ons, zolang je niet betrapt wordt door andere leiding en al zeker niet door leden. Helen: En alles moet proper achter-gelaten worden! Margot: Toen ik lid was, heb ik eens gedacht dat mijn leiding 'bezig was' in de tent. Maar het kan natuurlijk een mopje geweest zijn, da's nooit uitgeklaard. Jeanne: Als leiding let je daar wel op, denk ik. Zo heb ik heel lang niet doorgehad dat er een koppel in de leidingsploeg was toen wij lid waren. Tom: Ja, da's waar. Naar de leden toe wordt daar heel voorzichtig mee

omgesprongen. Toen ik lid was, was er wel een meisje uit mijn afdeling die op kamp 's avonds uit haar tent sloop om naar haar vriendje te gaan.

'Curryworst van de vrijdag ervoor'

DUBBELPUNT: Nog een hoofdzon-de is gulzigheid. Wat krijg je thuis niet door je strot, maar eet je in de Chiro toch? Margot: Alle boecht. Of cola. Dat drink ik thuis nooit. Hier wordt er bij manier van spreken elk uur een nieuw flesje opengetrokken. Helen: Curryworst van de vrijdag ervoor. Jeanne: Of als je gedoopt wordt: katten- en hondeneten. En smurrie die je met je mond aan de volgende moet doorgeven. Tom: Rauwe eieren. Die zijn trou-wens best oké. DUBBELPUNT: Zijn er dingen die je doet in de Chiro die je nooit zal bekennen tegenover je vrienden buiten de Chiro? Margot: Dat wij hier scheten laten. Hartwin: Ik vertel zulke dingen ook niet op school. Jeanne: Allee, de vieze dingen zijn

net de leukste om te vertellen! DUBBELPUNT: Stelen jullie soms dingen van de Chiro? Amber: Vaak per ongeluk. Een balpen of stift die nog in je rok zit. Je denkt 'ik neem die volgende week terug mee', maar dat komt er dan niet van. Margot: Daarom zijn die dus altijd op. Jeanne: Als ik materiaal voor school nodig heb, durf ik weleens te kijken in het materiaalkot. Margot: Maar geen dingen die écht gemist worden. Geen geld of zo.

'Volgende week zullen we nog wel eens voetbal spelen, NOT!'

DUBBELPUNT: Vertellen jullie je leden soms 'leugentjes om bestwil'? Margot: Ja, ik doe dat soms wel. Maar da's dan echt om onnodig drama te vermijden. Tom: Ik ook. Vorig jaar op buiten-lands kamp in Praag zei ik telkens dat we er bijna waren terwijl ik wist dat we nog een uur moesten stappen

15]DECEMBER 2015[

Page 16: Dubbelpunt december 2015

om dat café te bereiken. Amber: We maken onze leden ook graag van alles wijs. Vorig jaar heb ik de toppers doen geloven dat de hulsjes van tampons herbruikbaar zijn. Jeanne: Ja, en we blijven ook volhou-den dat leidster Siebe het lief is van Axel Witsel. Helen: Onze VB is leerkracht op een school hier in de buurt en toen we vorige week leefweek hadden, vertelde ze in haar klas dat ze zou langsgaan bij onze Chirogroep. Deze zondag was een van onze leden er dus van overtuigd dat wij allemaal in de Chirolokalen wonen. Hartwin: Dat hebben we niet ont-kend, natuurlijk. Tom: Als kinderen zich niet goed voelen en we weten dat dat komt door heimwee of omdat ze aandacht willen, durven we al eens een tic-tacje geven. Of een beetje water met citroensap als 'medicijntje'.

Amber: Ik doe soms alsof ik aan het luisteren ben naar de verhalen van leden. Die kunnen uren doorgaan over hetzelfde ... Jeanne: En toen ik leiding was van de toppers, vroegen die elke zondag om te voetballen. Dat was echt niet mijn ding dus ik zei elke week “Jaja, volgende week doen we voetbal” en ik dacht bij mezelf “NOT!”.

DUBBELPUNT: Vertellen jullie ook leugentjes tegen de andere leiding? Margot: Ah ja, vorige week nog ... Jeanne: Toen je zei dat je ziek was maar eigenlijk met je crush in bed lag?! Iedereen: Jaaaa! (algemene hilariteit)

DUBBELPUNT: Is het soms gênant als zulke dingen toch uitkomen? Tom: Dat hangt ervan af wíé erach-ter komt.

Margot: Hier in ons leidingslokaal staat een beeldje van de burchtgra-vin. Dat hebben we gepimpt met een piemel. Amber: Toen de pastoor langskwam, wisten we niet goed wat we daar-mee moesten doen. Jeanne heeft het voor de zekerheid toch maar verstopt. Helen: Maar nu staat het weer te blinken op onze koelkast.

DUBBELPUNT: Bedankt voor jullie eerlijkheid. En nu maar hopen dat dit interview niet in verkeer-de handen valt!

16]DECEMBER 2015[

Page 17: Dubbelpunt december 2015

VORMINGVORMING

chiro.be/vorming

Lesvrije week ★ 1-6 februari 2016 in Heidepark (Waasmunster)

Krokusvakantie ★ 8-13 februari 2016 in Heibrand (Westmalle)

Paasvakantie ★ 27 maart - 1 april 2016 in De Karmel (Brugge)

★ 28 maart - 2 april 2016 in Heibrand (Westmalle)

★ 4-9 april 2016 in De Hagaard (Overijse)

★ 5-10 april 2016 in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

Zomervakantie ★ 2-7 juli 2016 in De Kalei (Dil-sen-Stokkem)

De vormingstrend van het moment: Hoofdanimatorcursus Een cursus vol pure Chirogoesting die je op weg helpt om een bangelij-ke hoofdanimator te worden. Meng dit met tien kilo zotte massaspelen, mysterieuze avondspelen en inspire-rende begeleiding. Op het algemene Hoofdanimatorweekend gaan we dieper in op extra vaardigheden die je als ervaren leiding kunt gebrui-ken. De themacursussen doen dat ook, maar hier kun je zelf de insteek kiezen. Wil je graag alles benaderen vanuit het groepsleidingsstandpunt of liever vanuit expressie? Dat kan! Aan jou de keuze. Er zijn tal van mogelijkheden en je kunt er zelfs enkele combineren.

Hoofdanimatorweekends ★ 26-28 februari 2016 Hoofdani-matorweekend in De Karmel (Brugge)

★ 15-17 april 2016 Hoofdanimator-weekend in De Kalei (Dil-sen-Stokkem)

ThemacursussenKorte themacursussen

★ 19-21 februari 2016 Expressie-weekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

★ 4-6 maart 2016 Groepsleidings-weekend in Heidepark (Waasmunster)

Lange themacursussen ★ 25-29 maart 2016 Afdelingsboost in De Hagaard (Overijse)

★ 3-10 juli 2016 Tochtenbivak op geheime locatie

Aspitrant 2016: bezorg je aspi's de tijd van hun leven!Aspitrant, een vijfdaags bivak in de paasvakantie, enkel en alleen voor aspi's! Aspi's uit alle hoeken van Vlaanderen komen bijeen om zich vijf dagen rot te amuseren.

Coole massaspelen, onvergetelijke leefgroepmomenten, fantastische zangstondes aan het kampvuur, fijne feestjes en superveel toffe mensen. Er vinden vijf Aspitranten plaats, verspreid over twee periodes: van 28 maart tot 1 april en van 4 tot 8 april. Zorg dat jouw aspi's erbij kunnen zijn, en hou alvast deze data vrij in hun agenda!

Reminder:

AnimatorcursusVoor al wie in het jaar van de cursus minstens 16 jaar wordt

Elke Chirocursus zit boordevol spannende nieuwe spelen. Tijdens de animatorvorming leer je met de gekste materialen nieuwe spelen bedenken, samen met andere cursusdeelnemers. Je krijgt een voorraad begeleidingstips en leert meer over de leefwereld van de Chiroleden, over je netwerk en over je leidingsploeg. Je wilt leden nog coolere Chirodagen laten beleven? Je wilt sterke medeleiding worden? En je houdt van spelen en chillen met andere Chiroleiding of aspi's? Dan is dit zeker iets voor jou!

Wil je graag animator worden binnen de Chiro? Dat kan dit jaar nog op de volgende momenten!

Nog vragen? chiro.be/vorming of [email protected]

]foto

: jan

van

bostr

aete

n[

17]DECEMBER 2015[

Page 18: Dubbelpunt december 2015

Jaarthema 2015-2016

Het jaarthemaverhaal: deel 3 Raf is trots op de gele veer die hij kreeg van de kanarie. Maar er is één vogel die nog trotser is op zichzelf. Een blauwe fashiongoeroe die er altijd fantastisch uitziet, verslaafd is aan zijn eigen spiegelbeeld en die zo hard blinkt dat het bijna pijn doet aan je ogen. Die schoonheid houdt hij niet alleen voor zichzelf, het liefst zou de blauwe reiger alle vogels restylen volgens de laatste modetrends.Leg je haar goed, trek je mooiste Chirokleren aan en geniet van het derde deel van ons verhaal! Je kunt het beluisteren op geefkleur.chiro.be/verhaal.

Wie is wie?

#ChiroGeeftKleur Pareltjes van foto’s én filmpjes zien wij verschijnen op het tagboard! Wil jij ook met je foto op de jaarthe-mapagina’s van Dubbelpunt? Gebruik de hashtag #ChiroGeeftKleur en vermeld je Chirogroep.

Chiromeisjes Sint-Martinus Beveren

Chiro Noorderwijk

Soort: reigerJarig op: 21 decemberGeboren in: MerksPLAS Hobby: zichzelf bewonderen in het waterLievelingseten: goudvissen, karpers en andere levende wezens die hij uit het water kan pikken

Lievelingskleur: cyaanKenmerken: - is heel ijdel- heeft lange poten- je kunt hem vaak spotten in de buurt van vijvers- heeft vaak blauw bloed Favoriete uitdrukking: Een blauwtje lopenWist je dat ...: Reigers door hun lange poten familie zijn van de roeipotigen? Die telt meer dan 67 soorten!

BlauweReiger

18]DECEMBER 2015[

Page 19: Dubbelpunt december 2015

Het ei van december: the blue one Chiro in de stad

“VOETBALLEN OP DE GROTE MARKT”Chiro in de stad? Het kan! Dat

bewijzen de 43 Chirogroepen die wekelijks werking hebben

in Gent, Antwerpen en Brussel. Zij bouwen niet elke week

kampen in het bos, maar ver-zinnen de graafste stadsspelen,

spelen gotcha in de metro, en houden een sneeuwballenge-vecht in het park. Uiteindelijk

wil iedereen in de Chiro toch hetzelfde: kinderen de tijd

van hun leven bezorgen. Daar is de kersverse leidingsploeg

van Chiro Schaarbeek - nog maar drie maanden oud! - het

volmondig mee eens. Onder het motto ‘Spelen is een taal

die elk kind spreekt’ staan zij elke week open voor de

kinderen en youngsters in het multiculturele Schaarbeek. Wij vroegen hen, en andere

Brusselse Chiroleiding, uit over Chiro in de stad.

DUBBELPUNT: Dit nummer gaat over zonde. Doen jullie weleens iets dat niet mag?

Elie: Twee jaar geleden zijn we gaan voetballen op de Grote Markt in Brussel. Keiplezant! Toen we aan ons spelletje baseball wilden beginnen, kwam de politie langs

om ons weg te sturen. Dat was er blijkbaar toch wat over. Gelukkig konden ze er nog wel om lachenMimi: Enkele jaren geleden is er een afdeling bij ons een kijkje gaan nemen in de riool. Dat was mis-schien een beetje gevaarlijk, maar wel superspannend. Bon, het was eens iets anders!Brenda: Wij spelen, net zoals de andere groepen, heel vaak in de metro. Misschien niet direct ver-boden, maar we hebben wel altijd veel bekijks! Nu ja, de mensen worden blij van lachende kinderge-zichten te zien. Zo kleuren we met onze Chirogroep de stad. DUBBELPUNT: Wat vinden jullie zo leuk aan Chiro in de stad?Youssra: Chiro in de stad is bij-zonder! Er zijn zoveel plaatsen in onze buurt om te verkennen. Zijn we het ene park beu, dan nemen we de metro naar de andere kant van de stad, en dan zien we weer iets nieuws. Onderweg komen we altijd wel iets bijzonders tegen. Ook voor mijn rakwi’s is dat een hele ont-dekkingstocht. Vaak kijken ze hun ogen uit. Er is zoveel keuze.Brenda: We moeten vaak wel op zoek gaan naar leuke parkjes, velden, enzoverder. Maar ze zijn er, zeker als je je weg een beetje weet. De kinderen komen daar niet elke dag, dus ze vinden het ook snel bij-zonder. Dat maakt Chiro een echt avontuur voor hen: ze doen er iets wat ze niet elke dag kunnen doen. Ylberina: En spelen kan gewoon ook op straat of op pleintjes. De stad is eigenlijk onze persoonlijke speelplaats. Youssra: Er is ook veel volk op straat om mee te spelen. Wij zijn niet alleen in de stad, er zijn veel

groepen. Maar we zijn wel allemaal jongeren die willen spelen. Dat maakt de kinderen ook blij.

DUBBELPUNT: Wat is de leukste activiteit die jullie al gedaan hebben?In koor: Spelletjes in de metro!Elie: Of op de tram of in de bus. Sofie: Enkele jaren geleden heeft de stadswerking een zeepkisten-race georganiseerd, daar spreken de Brusselse Chirogroepen nog over! Nu dromen we nog van een vlottentocht op het kanaal. Maar dat mag waarschijnlijk niet ... Ylberina: Vorig jaar hebben we een groot straatspel gedaan. Alle kinderen uit de buurt mochten meespelen. Dat is leuk, het zorgt voor leven in de buurt en de ouders leren zo ook de Chiro kennen.

DUBBELPUNT: Vinden jullie het moeilijk om Chiroactiviteiten in de stad te organiseren?Ylberina: Het enige wat echt lastig is, is een eigen lokaal vinden. Onze Chirogroep bestaat tien jaar en we hebben er veel leden bij gekregen de laatste jaren. Ons lokaaltje van vroeger is daardoor erg krap ge-worden. Bon, we zijn ermee bezig! Hopelijk mogen we volgend jaar verhuizen, maar het is een lange zoektocht geweest.Youssra: Nieuwe leiding vinden is ook niet altijd even gemakke-lijk. Wij hebben er dit jaar keiveel speelclubbers bij gekregen. Dat is natuurlijk tof, dat er zoveel kin-deren bij willen komen, maar we kunnen wel nog een helpende hand gebruiken.

Bedankt voor dit gesprek, meisjes.

19]DECEMBER 2015[

Page 20: Dubbelpunt december 2015

Rupsje Ribbel is stout geweest!

Rupsje Ribbel kon niet wach-ten tot Sinterklaas langs zou komen. Onze nieuwsgierige mascotte is op zoek gegaan naar de snoepvoorraad van

de Sint en heeft alle snoepjes opgegeten! Sinterklaas en de Pieten zijn heel boos. Om het

weer goed te maken, heeft Rib-bel een brief geschreven, maar

de Pieten vonden hem niet goed genoeg en hebben hem

in stukken gescheurd. Kunnen de leden Rupsje Ribbel helpen om de brief weer aan elkaar te

kleven?

Inkleding

★ Speel dit spel bij voorkeur op de dag dat Sinterklaas langskomt tijdens de activiteiten. Zorg dat de Sint op de hoogte is van het spel – het is eens zo geloofwaardig als de Sint uit zichzelf begint over wat Rupsje Ribbel gedaan heeft. Later op de dag kunnen de leden de brief van Rupsje Ribbel dan ook voorlezen aan de Sint.

★ Verkleed jezelf als Piet en geef zo de opdrachten aan de kinderen.

★ Maak een handgeschreven brief die je in stukken scheurt. Dat is geloofwaardiger dan een getypte brief.

Speluitleg

Rupsje Ribbel krijgt allerlei op-drachten van de Pieten. Het zijn opdrachten die de rups onmogelijk alleen kan doen, de ribbels moeten dus helpen. Bij elke geslaagde opdracht krijgen ze een stukje van de brief.

Tip: Om het wat uitdagender te maken, kun je de stukjes van de brief op het terrein verstoppen in plaats van ze gewoon te geven. Na elke opdracht krijgen de ribbels dan een tip over waar er een stukje verstopt ligt.

]foto

: vol

kskr

ant.n

l[

20]DECEMBER 2015[

RIBBELS

Page 21: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

Opdrachten De baard van Sinterklaas

De ribbels krijgen een tekening van het hoofd van Sinterklaas. De baard moeten ze vol kleven met watjes. Wanneer de tekeningen klaar zijn, kun je ze ophangen om het lokaal te versieren voor de komst van de Sint.

De zak van Sinterklaas

Als Rupsje Ribbel het niet kan goed-maken met de Sint belandt hij in de zak. Laat de ribbels estafettezaklo-pen tegen de Pieten (de leiding). Als ze de race winnen, is de opdracht geslaagd en mogen ze uit de zak.

Cadeautjes

Sinterklaas en de Pieten moeten de cadeautjes van de kinderen veilig afleveren zonder dat ze kapot gaan. De ribbels moeten tonen dat zij dat ook kunnen. Speel tik-tak-boem met een cadeautje. Iemand staat geblinddoekt of met de ogen dicht in het midden en zegt voortdurend tik-tak-tik-tak. De anderen staan er in een kring rond en geven het cadeautje door. Wie het vastheeft op het moment dat degene in het mid-den plotseling ‘boem’ zegt, valt af: hij of zij gaat ter plekke neerliggen. Zo wordt het voor de anderen wat moeilijker om verder door te geven.

Het paard van Sinterklaas

Slechtweervandaag speelt heel graag spelletjes. Zijn favoriete spel is tikkertje-wortel. Helaas hebben de Pieten en de Sint niet altijd tijd om

met hem te spelen. Het is nu de taak van de ribbels om Slechtweervan-daag te entertainen.

Zo speel je tikkertje-wortel: de tik-ker probeert iedereen in wortels te veranderen door hen te tikken. Wie getikt wordt, blijft als een wortel staan, met de armen in de lucht als het loof. Je bent bevrijd als een andere ribbel doet alsof hij of zij de wortel opeet.

Flinke kindjes

Sinterklaas heeft het liefst dat de kindjes 's nachts braaf slapen. Kunnen de ribbels dat ook? Zo speel je ‘dode vis': een van de Pieten roept “1-2-3 dode vis”. Vanaf dan mogen de ribbels niet meer bewegen. Wie beweegt, is eraan en moet de Piet helpen met de andere ribbels te controleren.

Spelen met de Sint

Als de Sint tijd heeft, speelt hij graag mee. Zijn lievelingsspelletjes zijn de-gene die over hem gaan. Speel daar-om ratten-en-raven, maar dan met Sinterklaas en de Kerstman. Deel de ribbels op in twee groepen: de ene is van Sinterklaas, de andere van de Kerstman. Sinterklaas en de Kerst-man willen allebei dat hun groep de grootste wordt. Stel de ploegen in twee rijen tegenover elkaar op. Vertel een verhaal waar af en toe de woorden 'Sinterklaas' en 'Kerstman' in voorkomen. Wanneer het woord 'Sinterklaas' gezegd wordt, loopt de groep die bij Sinterklaas hoort naar een afgesproken punt ergens achter hen. De groep van de Kerstman

probeert zoveel mogelijk ribbels van Sinterklaas te tikken. Wanneer het woord 'Kerstman' valt, gebeurt het omgekeerde. Wie getikt wordt, hoort vanaf dan bij de andere groep.

De troon van Sinterklaas

Als de Sint langskomt, wil hij graag op een mooie stoel kunnen zitten. Hoe mooier de stoel, hoe meer de Sint geneigd zal zijn Rupsje Ribbel te vergeven. Laat de ribbels in hun lokaal een stoel versieren.

Schoentje zetten

De ribbels moeten hun schoen-tje zetten voor wanneer de Sint langskomt. De Pieten willen het de ribbels moeilijk maken door schoenenpetanque te spelen. Neem een balletje en gooi dat het veld in. De ribbels staan aan de rand van het veld. Ze hebben hun schoen half aan. Door te schoppen met hun voet proberen ze hun schoen zo dicht mogelijk bij het balletje te mikken. Ze kunnen dit allemaal tegelijk doen of elk apart.

Einde van het spel

De ribbels hebben nu alle stukken van de brief verzameld. Nu moeten zij die nog in de juiste volgorde leggen. Zorg dat de brief geknipt is als een puzzel, een aantal ribbels kunnen namelijk nog niet zo goed lezen. Wanneer de brief compleet is, lezen ze hem voor aan Sinterklaas. Gelukkig heeft Rupsje Ribbel het nu weer goed gemaakt en hoeft hij niet in de zak.

21]DECEMBER 2015[

Page 22: Dubbelpunt december 2015

Sneeuwbollen maken

Is het een typisch winterweertje en dus toch wel echt té koud om buiten te spelen? Dan is het tijd om een activiteit binnen in het

lokaal te voorzien. Kerstkoekjes bakken heb je waarschijnlijk

al weleens gedaan, maar een schudbol gemaakt?

No way!Cool, dat doen we!

Wat hebben we nodig?

★ Een lege bokaal met deksel ★ Fimo (gekleurde klei die je in de oven kunt bakken) in verschillende kleuren ★ Stevige lijm (Pattex, Uhu, lijmpistool, enz.) ★ Plakband ★ Heel veel glitters (liefst wit en grijs) ★ Parels en dergelijke ★ Een oven om eventjes te gebruiken

Stap 1: Boetseren Prikkel de fantasie van je speelclub-bers! Met de Fimo kunnen ze allerlei diertjes, poppetjes en vormpjes maken voor in hun schudbol. Ga bijvoorbeeld voor een sneeuwpop, een kerstboom, enz.

Wanneer de vormpjes klaar zijn, zet je ze 20 minuten in een verwarmde oven op 130 °C.

Haal ze er dan uit en laat ze eventjes afkoelen.

Stap 2: De bokaal 'schudbolklaar' maken Kies een bokaal met deksel en week het etiket eraf. Neem bijvoorbeeld een lege pot van confituur of choco. Vul hem met glittertjes, parels, enz. Dat stelt de sneeuw voor. Eens die erin zitten, voeg je water toe tot ongeveer 1,5 cm van de rand.

Stap 3: De schudbol in elkaar steken Nu de Fimofiguurtjes afgekoeld zijn, kun je ze op het deksel van je bokaal kleven (aan de binnenkant!). Zorg ervoor dat de figuurtjes stevig vasthangen.

Rond de sluiting van je deksel veeg je best stevige lijm. Sluit vervolgens het potje, en doe plakband rond de overgang van deksel naar pot. Laat het zo enkele minuten omgekeerd drogen.

Stap 4: Let it snow, let it snow ... Na enkele minuten drogen kun je er eindelijk mee schudden. Joepie!

22]DECEMBER 2015[

SPEELCLUB

Page 23: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

23]DECEMBER 2015[

Page 24: Dubbelpunt december 2015

Vergeef onze rakwizondenRakwi's halen weleens

kattenkwaad uit, maken ruzie of luisteren niet. Via spelletjes

kunnen ze die zonden laten ver-geven. Aangezien het de maand

van Sinterklaas is, kunnen ze in de zak belanden als ze daar niet

in slagen. Aan de andere kant: wie zich goed inzet, kan extra

lekkers verdienen.

Vijftien rakwizondenSchrijf de onderstaande zonden op kaartjes zodat de rakwi's ze een voor een uit een doosje kunnen trekken. Bij elke zonde hoort een daad of een spel om het goed te maken.

1. Jaloers zijn op iemand

De rakwi's spelen samen letter-koekje-fret. Net buiten het lokaal leg je een bord met letterkoekjes en een vork. Alle rakwi's zitten in een kring. De rakwi's gooien een voor een met een dobbelsteen. Wie een zes gooit, mag naar het bord lopen en letterkoekjes eten met de vork. Ondertussen dobbelen de andere rakwi's om beurten verder. Gooit er iemand anders zes, dan stop je met eten en keer je terug. Het spel ein-digt als de letterkoekjes op zijn. Wie heeft er het meeste naar binnen?

Tip: Dit spel kun je ook in twee ploegen spelen als je veel leden hebt.

2. Speelgoed kapot gemaakt

De rakwi die het hoogste kaar-tenhuisje bouwt, krijgt een extra cadeautje van Sinterklaas.

3. Slaapkamer niet opgeruimd

Deze zonde is de rakwi's vergeven als ze met z'n allen een zak letter-koekjes sorteren op alfabetische volgorde.

4. Huiswerk niet gemaakt

Deze zonde vraagt om denkwerk: met de abc-quiz kunnen de rakwi's het goedmaken. Elke rakwi speelt individueel en heeft een blad papier voor zich liggen. Op het blad staan bovenaan verschillende categorieën naast elkaar, bijvoorbeeld een auto-merk, een jongensnaam, een kleur, een kledingstuk. Wanneer de leiding een letter zegt, moeten de leden om het snelst voor elke categorie een woord vinden dat met die letter begint. Wie als eerste klaar is, loopt naar de fluitkoord in het midden en blaast op het fluitje. Hij of zij krijgt een punt als alle antwoorden goed zijn.

Naar Spanje met jullie!

]teke

ning

: hec

tor d

e poo

ter[

24]DECEMBER 2015[

RAKWI’S

Page 25: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

5. Niet naar de sportles gegaan

Als straf leggen de rakwi's een esta-fetteparcours af. Bijvoorbeeld: vijf koprollen maken, onder een stoel of een bank kruipen, slalommen rond tien kegels, tien stappen verder springen op één been, enz.

6. Doen alsof je ziek bent om niet

naar school te moeten

Hierbij hoort het spel 'levende Dokter Bibber’. Een rakwi ligt op zijn of haar rug op de grond. Op de armen, benen en eventueel ook het gezicht worden een aantal cirkeltjes getekend. De rakwi begint te bibbe-ren, waarna het de bedoeling is dat de andere rakwi's de cirkels met verf inkleuren, maar binnen de lijntjes. Duid twee patiënten aan als je veel leden hebt.

7. De huisdieren niet goed verzorgd

De rakwi's zijn kippen en moeten in hun kot geraken. Dit spel heet 'kie-kenkot'. De leiding tekent verschil-lende cirkels op de grond met daarin de nummers één tot en met tien en één hele grote cirkel – dat is het kiekenkot. De tikker loopt tussen de cirkels en mag de kippen tikken met een bal als ze niet in een cirkel staan. De bedoeling is dat de kippen in volgorde – van één tot tien – naar de verschillende cirkels lopen. Na tien mogen ze naar het kiekenkot. Wie daar geraakt, krijgt een punt.

8. Tanden niet gepoetst voor het

slapengaan

Poets geblinddoekt de tanden van een andere rakwi.

9. Groentjes niet opgegeten

De rakwi's spelen 'Paard en

Sinterklaas'. Ze staan per twee in een kring: de ene is het paard Slechtweervandaag en de andere is Sinterklaas. In het midden van de kring ligt een wortel. Alle Sinterkla-zen zitten op de rug van hun paard, en ze gooien een schoen rond, dus van Sinterklaas naar Sinterklaas. Als de schoen op de grond valt, springen de Sinterklazen van hun paard en lopen ze één keer rond de kring. De paarden gaan ondertussen met hun poten open staan, zodat hun Sint eronder door kan. Wie de wortel te pakken krijgt, mag zijn of haar paard één hap van de wortel laten nemen. Daarna leg je de wortel te-rug in het midden en speel je verder, tot de wortel op is.

10. Ruzie gemaakt met broer, zus,

vriend(in) of mama of papa

Hierbij hoort het spel 'ontrouwe echtgenoot'. De rakwi's gaan per twee op elkaar liggen in een kring. Twee rakwi's lopen rond de kring en de ene probeert de andere te tikken. Degene die op de vlucht is, mag op twee rakwi's gaan liggen. De onder-ste worstelt zich vrij en wordt nu de nieuwe tikker.

11. Niet geluisterd naar de leiding

Omdat rakwi's soms niet luisteren naar hun leiding moeten ze hen nu verwennen. Laat hen je masseren of een voetbadje geven.

12. Te veel snoep gegeten

In het midden van het terrein staat een Dikke Bertha. De andere rakwi's staan op één lijn aan de ene kant van het terrein. Na een signaal lopen ze over. Dikke Bertha probeert hen op te tillen voor ze de overkant be-reiken, zodat ze ook Dikke Bertha’s worden. Het spel eindigt wanneer er nog maar één overloper overblijft.

13. Iemand uitgesloten

Verdeel je rakwi's in twee ploegen en baken een vierkant veld af. De twee ploegen staan op twee hoeken van het veld naast elkaar. In elke ploeg speelt één rakwi de vlag (de uitgesloten persoon), die aan de overkant van het terrein tegenover de andere ploeg gaat staan. Om bij je vlag te geraken, moet je het terrein dus schuin oversteken.

Het is de bedoeling om je vlag zo snel mogelijk in je eigen kamp te krijgen. Hoe doe je dat nu? Iedereen krijgt een nummer. Telkens als de leiding dat nummer afroept, mag die persoon naar zijn of haar vlag lopen. Let wel: wanneer de rakwi naar de vlag loopt, mag de andere ploeg in actie komen en hem of haar proberen te tikken. Als die rakwi getikt wordt, moet hij of zij stokstijf blijven staan. Als je de vlag of zo’n getikte medespeler tikt, mogen zij zich verplaatsen en dus naar het eigen kamp teruglopen. Het spel eindigt als een hele ploeg binnen is, inclusief vlag.

14. De afwas niet gedaan

Maak met afwasmiddel en touw de grootste zeepbel.

15. Afsluiter

Als alles tot een goed einde gebracht is, dan zijn alle zonden van de rakwi's vergeven. Ze zijn braaf geweest en kunnen met een schone lei beginnen. Als beloning mogen ze een schoen knutselen om klaar te zetten in het lokaal, en wie weet komt er die week wel ‘iemand’ iets lekkers in leggen.

25]DECEMBER 2015[

Page 26: Dubbelpunt december 2015

Zeven zonden vs. zeven deugden

Woede, jaloezie, ijdelheid, hebzucht,

gemakzucht, onmatigheid en

lust. Zelfbeheersing, naastenliefde, moed,

rechtvaardigheid, hoop, wijsheid en

geloof. Hoofdzonden en deugden die we al eeuwenlang kennen.

Het ideale kader voor een avond- of

nachtspel voor je tito’s. Tijdens het eerste

deel verzamelen de tito’s hun zonden en

deugden. Tijdens het tweede deel komt

De Dag des Oordeels, waarbij ze hun zonden

en deugden inzetten bij zeven duels.

Deel 1: zonden en deugden verzamelen en bijhoudenMaak kaartjes: schrijf daarop zeven zonden en zeven deugden. Geef in het begin van het spel aan elke speler willekeurig één zonde of deugd. De tito’s proberen tijdens het eerste deel hun zonde of deugd ‘kwijt te raken’ of ‘bij te houden’, zodat ze die kunnen gebruiken tijdens De Dag des Oordeels. Als ze geen kaartje meer hebben, kunnen ze een nieuwe zonde of deugd ophalen bij een van de personages. De spelers mogen telkens maar één kaartje op zak hebben.

De personages

De engel en de duivel Deugden en zonden bijhouden en kwijtraken doen de tito’s bij de engel en de duivel.Bij de engel en duivel doen de tito’s een opdracht. Na een geslaagde opdracht bij een engel kun je kiezen om een deugd ‘bij te houden’ (dit doet de engel door de deugd met alcoholstift ergens op de arm van de tito te schrijven) of om een zonde ‘kwijt te raken’ (de engel vernietigt het zondekaartje). Een geslaagde opdracht bij een duivel doet net het omgekeerde (een zonde ‘bijhouden’ en een deugd ‘kwijtraken’).

De zondaar Nieuwe zonden en deugden kun je verdienen bij de zondaar.De zondaar zit op een afgelegen plaats, de tito’s moeten een parcours afleggen om daar te geraken. Slagen ze daarin, dan krijgen ze een wille-keurig kaartje. Ze mogen alleen kie-zen of dat uit het stapeltje ‘zonden’ of ‘deugden’ komt. Daarmee gaan ze opnieuw het speelveld in.

De priester In het speelveld loopt een tikker, dat is de priester. Als een priester een tito tikt, zijn er twee mogelijkheden. Als de tito geen kaartje of een deugdkaartje heeft, gebeurt er niets. De speler mag dan gewoon doorlopen. Wie getikt wordt met een zondekaartje op zak krijgt een zwart kruis op zijn of haar voorhoofd. Die speler kan nu niet meer langsgaan bij de zon-daar, bij de engel of de duivel, maar moet eerst naar de ziener.

De ziener De ziener kan zwarte kruisen van voorhoofden halen. Om een kruis kwijt te geraken, moet de tito eerst een raadsel oplossen. Lukt dat, dan wordt het zwarte kruis van het voorhoofd gewassen en mag de tito verder spelen.

In het ideale geval heb je vier of vijf personen als begeleiding, die elk een personage op zich ne-men. Ben je maar met z’n twee-en of drieën? Wissel dan om de tien minuten van personage.

Verloop

Deze fase blijft duren tot elke tito vijf of zes zonden of deugden verza-meld heeft. Zonden en deugden die niet voor het affluiten ‘bijgehouden’ zijn, tellen niet meer mee.

26]DECEMBER 2015[

TITO’S

Page 27: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGENZeven zonden vs. zeven deugdenDeel 2: De Dag des Oordeels Tijdens De Dag des Oordeels nemen de tito’s het tegen elkaar op in zeven duels. Bij een kleine titogroep doe je elk duel één keer, bij een grote kunnen verschillende duo’s elkaar tegelijkertijd uitdagen.

Bijgehouden zonden kunnen een voordeel opleveren tijdens het duel. Bijgehouden deugden kunnen extra goudstukken opleveren. De winnaar van een duel krijgt sowieso twee goudstukken.

De duels

1. Flipcompetitie Er staan per speler zeven bekers op een tafelrand. Tik de bekers een voor een met één vinger aan zodat ze in de lucht vliegen en omgekeerd op de tafel landen. Doe dat om het snelst met de zeven bekers.

Woede: Je mag twee bekers laten staan. Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.Zelfbeheersing: Je krijgt drie extra goudstukken bij winst, en één extra goudstuk bij gelijkspel.

2. Kus je rood Beide spelers krijgen een rode lip-penstift mee en verzamelen in twee minuten tijd zoveel mogelijk kusjes van verschillende mensen.

Jaloezie: Je krijgt twee kusjes extra van de leiding. Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.

Naastenliefde: Je aantal kusjes is je aantal goudstukken als je wint, de helft van je aantal kusjes is je aantal goudstukken bij gelijkspel.

3. Selfiechaos Zoveel mogelijk selfies met andere tito’s verzamelen in twee minuten.

IJdelheid: Twee selfies extra met de leiding. Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.Moed: Als je wint, krijg je één goud-stuk extra per selfie met iemand van het andere geslacht. Je krijgt één extra goudstuk bij gelijkspel.

4. BallenbadHet spelterrein is verdeeld in twee even grote vakken. In elk vak liggen evenveel ballen. Je krijgt één minuut de tijd om zoveel mogelijk ballen te stelen van je tegenstander. De persoon met de meeste ballen in

zijn of haar vak is de winnaar.

Hebzucht: Je krijgt op het einde drie ballen van je tegenstander.

Als je verliest, moet je één goud-stuk afgeven.Rechtvaardigheid: Je krijgt vier goudstukken bij gelijkspel,

drie bij winst.

5. Muurzitten De uitdagers staan met hun benen in een hoek van 90 graden met hun rug tegen een muur. Ze blijven zo lang mogelijk zo staan.

Gemakzucht: Je mag bij je tijd tien seconden optellen. Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.Hoop: Bij winst krijg je één goud-stuk extra per minuut muurzitten. Je krijgt een extra goudstuk bij gelijkspel.

6. BreinbrekerraceDe uitdagers krijgen vier minuten de tijd om zoveel mogelijk raadsels op te lossen.

Onmatigheid: Je krijgt dertig secon-den extra tijd, Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.Wijsheid: Het aantal opgeloste raadsels is het aantal goudstukken bij winst. De helft van het aantal opgeloste raadsels is het aantal goudstukken bij gelijkspel.

7. Liefdesliedjesketting De uitdagers krijgen twee minuten de tijd om zoveel mogelijk titels van liedjes op te schrijven met ‘liefde’ of ‘love’ in.

Lust: Je krijgt dertig seconden extra tijd. Als je verliest, moet je één goudstuk afgeven.Geloof: Je krijgt drie goudstukken bij winst, één bij gelijkspel.

De tito met het grootste aantal goudstukken is de winnaar!

flipcompetitie

27]DECEMBER 2015[

Page 28: Dubbelpunt december 2015

Zonde dat we dat (nog)

nooit gedaan hebben Op de kerstmarkt in het dorp

zijn Fien, Jos, Gerda en Gust Chiroherinneringen aan het

ophalen. Ze keuvelen over hun tijd bij de kerels en de tiptiens.

'Dat was me nogal een tijd,' zeggen ze tegen elkaar. 'We hadden zoveel plezier al die

jaren!' Maar ze praten ook over de dingen waarvan ze nu tegen elkaar zeggen: 'Och, zonde dat we dat nooit gedaan hebben.' Jos en Fien zijn zo vriendelijk

om de dingen die ze toch graag gedaan hadden op een rijtje te

zetten.

Bucket l ist van Fien en Jos

★ Hadden we in den tijd maar genoeg geld gehad zodat we een ster aan de hemel naar onze Chirogroep konden vernoemen.

★ Hoe tof zou het geweest zijn om op hetzelfde moment in twee of zelfs drie landen tegelijkertijd te zijn met onze afdeling?

★ Of dat we met onze ketigroep allemaal dezelfde tattoos hadden; dat ware nog eens een groepsbin-dende opdracht geweest! (Het is toegestaan om daar plaktattoos voor te gebruiken.)

★ Een wereldrecord verbreken was een van mijn grootste ambities (Jos). We hadden bijvoorbeeld kunnen winnen in de categorie 'de langste wasdraad vol met rode sokken'.

★ Hot, famous, glitter & glamour. Een eigen scenario en een eigen gekke film: wie had dat niet willen verwezenlijken?

★ Een wandeltocht ondernemen. Maar niet zomaar één, misschien wandel je wel naar Scherpen-heuvel of naar Lourdes of zelfs helemaal naar Santiago de Compostella. Jaja, zo gaat het goed, zo gaat het beter, en nog een kilometer.

★ Ik zou graag de eer hebben gehad om het jaarthemalied te schrijven voor de Chiro (Fien).

★ Ik had weleens graag geweten hoe het was om van geslacht te veranderen voor één dag. (Fien: “Amai, dat zal niet gemakkelijk worden om rechtstaand te plassen”. Jos: “Amai, en al die make-up aan-brengen. Wat zal dat geven?”)

★ Ik had met de keti's nog weleens

graag een dier geadopteerd in de lokale dierentuin (Jos).

★ ‘Van de grond gaan’. Dat ware tof geweest. Misschien in een luchtballon?

★ Gadgets, iedereen heeft tegen-woordig Chirogadgets. Ik had er graag een willen ontwikkelen.

Up to you

Fien, Jos, Gerda en Gust raken maar niet uitgepraat. Ze zitten nog boordevolle ideeën. Hoe zit het met jullie keti's? Waarvan willen zij over vijftig jaar zeker geen spijt hebben? It's up to you.

Maak het gezellig, en stel jullie eigen bucketlist op. Dromen zijn niet altijd bedrog, met wat creativiteit en vastberadenheid kunnen ze zeker uitkomen. Dus neem pen en papier en ga ervoor!

28]DECEMBER 2015[

KETI’S

Page 29: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

Zonde dat we dat (nog)

nooit gedaan hebben

]foto

: vale

rie va

nder

looy

[

29]DECEMBER 2015[

Page 30: Dubbelpunt december 2015

Aspi's in afzonderingAspi's houden ervan om gezel-

lig in hun lokaal bijeen te zitten. Bij voorkeur eten ze dan iets

lekkers, scheppen ze tegen el-kaar op over hun avonturen van

de voorbije week en blijven ze lekker lui hangen . Omdat zij op

een Chironamiddag ook graag voor een uitdaging geplaatst worden, sluiten we hen deze namiddag op in hun geliefde

lokaal, zonder leiding. Door zich door de zeven hoofdzonden heen te worstelen, kunnen

ze de sleutel van hun lokaal bemachtigen en een einde aan

hun afzondering maken.

VOORBEREIDING Deze voorwerpen leg je voor de aan-vang van het spel in het lokaal: foto's van filmsterren; brieven met ware en gelogen verhalen van de leiding; een kommetje met een bepaald aantal nootjes, snoepjes en M&M's (voor dat aantal: zie uitleg); een kistje of koffer met cijferslot, een instruc-tiebrief en usb-stick; muntstukken; een laptop met cijferwachtwoord; een visitekaartje van de buurman of buurvrouw en een gsm.

Wat de leden in de loop van het spel krijgen: (1) startbrief, (2) instructiebrief met de opdracht om geld te zoeken, (3) usb-stick met de opdracht om een visitekaartje te zoeken, (4) een telefoontje van de buurman of buurvrouw die een raadsel doorgeeft, (5) een laatste brief met droedels, (6) een envelop met de sleutel.

OPDRACHTEN BIJ DE ZEVEN HOOFDZONDEN In de startbrief (1) die de leiding onder de deur schuift, staan het spelconcept en de drie begin-opdrachten.

1. IJDELHEID Aspi's scheppen op de Dag van de Jeugdbeweging graag op met hun Chirokleren. Ook veel beroemdhe-den hechten veel belang aan hun ui-terlijk en hun kleren, maar ijdelheid is wel een hoofdzonde.

Aan de muur van het lokaal hangen

foto's van verschillende beroemd-heden die allemaal dezelfde leeftijd hebben. De aspi's moeten raden hoe oud ze zijn.

(Op hotbirthdays.com/age kun je selecteren op leeftijd, en je krijgt direct een foto-overzicht.)

2. JALOEZIE Aspi's komen vaak op de proppen met zotte verhalen over fuiven waar ze dat weekend naartoe geweest zijn. Nu is het de leiding die verschillende verhalen bij heeft om mee te stoefen. Jaloezie is echter een hoofdzonde. Daarom is het de bedoeling dat de aspi's raden hoeveel van de verhalen die zij op brieven kunnen lezen, gelogen zijn.

3. GULZIGHEID Of het nu 's morgens, 's avonds of na een fuif is, aspi's eten graag veel en lekkere dingen. Deze namiddag staat er daarom aan het begin van het spel al een kommetje nootjes, een kom-metje snoepjes en een kommetje M&M's klaar in hun lokaal. Om hen te confronteren met hun gulzigheid wordt de aspi's nu gevraagd hoeveel nootjes, snoepjes en M&M's er aan het begin van het spel in totaal in de kommetjes zaten (bijvoorbeeld twintig van elk).

De drie antwoorden bestaan uit een getal van twee cijfers, bijvoorbeeld 33 jaar, 11 verhalen en 60 nootjes, snoepjes en M&M's. Het is telkens het eerste cijfer van het antwoord dat zij moeten gebruiken om de code van het cijferslot rond het kistje of van de koffer zelf te raden, zodat het antwoord van het voor-beeld dan 3-1-6 wordt. Wanneer ze

30]DECEMBER 2015[

ASPI’S

Page 31: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

de code van het cijferslot gekraakt hebben, kunnen ze het kistje openen waarin een usb-stick zit en een instructiebrief (2) met de volgende opdracht.

4. GIERIGHEID Om naar een fuif of op café te kun-nen gaan, en daar een pintje of een Fristi te kunnen drinken, moeten de aspi's spaarzaam zijn met hun zakgeld. Omdat gierigheid een van de hoofdzonden is, moeten de aspi's alle geldstukken bijeen zoeken die in het lokaal verstopt liggen. Het totaalbedrag van de gevonden mun-ten is het wachtwoord van de laptop die in het lokaal ligt. Wanneer ze het wachtwoord gevonden hebben, kunnen ze kijken wat er op de usb-stick staat.

Op de usb-stick (3) staat een Word-document waarin de volgende opdracht beschreven staat.

5. LUST Als aspi's niet naar een fuif gaan op zaterdagavond, spelen ze waar-

schijnlijk een gezelschapsspel, zoals Cluedo. Of nog waarschijnlijker: dan zitten ze aan hun tv-scherm gekluisterd, waar ze de avonturen van Witse en Baantjer op de voet volgen. Omdat de misdadigers op tv zoveel stelen, frauderen of passi-onele moorden begaan en lust een hoofdzonde is, moeten de aspi's ook leren om sporen te vinden van een misdadiger – in dit geval: die van de buurman of buurvrouw. In het lo-kaal heeft die buur een visitekaartje achtergelaten, dat de aspi's moeten zoeken.

Wanneer de aspi's het visitekaartje gevonden hebben, kunnen ze naar het telefoonnummer op het kaartje bellen met de gsm die in het lokaal ligt. Zij krijgen de kwade buur aan de lijn (4) met de volgende opdracht.

6. WOEDE De kwade buur is gewoon iemand van de leiding of de oud-leiding, die zich in het rolletje inleeft. Van hem

of haar moeten de aspi's de laatste instructiebrief krijgen. Als kwade buur wil hij of zij wel pas op bezoek komen als de aspi's het raadsel op-lossen dat ze via de telefoon krijgen.

Wanneer de aspi’s terugbellen met het juiste antwoord op het raadsel krijgen ze van de buur de laatste brief (5) onder de deur geschoven.

7. LUIHEID Op zondag luilekker in het lokaal hangen is leuk, maar op maandag-ochtend zijn de aspi's pas echt lui, bij voorkeur in de wiskundeles op school. Als ‘compensatie’ voor die schoolse luiheid moeten de aspi's als laatste opdracht hun hersenen laten werken en droedels oplossen. De antwoorden moeten ze door de deur naar hun leiding roepen.

Als ze allemaal juist zijn, schuift de leiding een envelop met de sleutel (6) onder de deur, zodat de aspi's zich uit hun lokaal kunnen bevrijden.

]foto

: vale

rie va

nder

looy

[

31]DECEMBER 2015[

Page 32: Dubbelpunt december 2015

TALK OF THE TOWN: CHIRO PARKIET UIT NINOVE

Een nieuwe Chirogroep opstar-ten. Jeetje, hoe begin je daar in godsnaam aan? Wat komt daar niet allemaal bij kijken?

'Je moet er gewoon veel geduld voor hebben,' stellen de vrij-

willigers van Chiro Parkiet ons gerust. Dankzij hen kunnen de kinderen in Ninove het spel en

plezier krijgen dat ze verdienen. Inneke, een van de vrijwilligers,

geeft ons een woordje uitleg.

Door Amina

DUBBELPUNT: Een nieuwe Chiro-groep opstarten, vanwaar komt dat plotse initiatief?Inneke: Chiro Toontje was tot 2012 een groep voor jongens in de Brusselstraat in Ninove, maar door een tekort aan leden is die uiteindelijk moeten stoppen. In de buurt waren er wel nog heel wat kinderen en jongeren die zin hadden in een leuke vrijetijdsbeste-ding, maar die daar niet altijd het geld of de middelen voor hadden. Daarom wilden we met de steun van Chirojeugd Vlaanderen en de jeugdopbouwwerker van de stad, van vzw Lejo, een nieuwe Chiro-groep uit de grond stampen voor zowel jongens als meisjes. Wij kozen expliciet voor een laagdrempelige werking. Chirokleren zijn helemaal niet verplicht, en wij vragen geen inschrijvingsgeld.

DUBBELPUNT: Hoe verliep de zoektocht naar leiding en mede-werkers?Inneke: Gewest Denderland ging op zoek naar oud-leiding van Chirogroepen uit de buurt die zich hiervoor nog wilden engageren. De stadsmedewerkers spraken moni-toren aan, vzw Lejo jongeren in de buurt. Het resultaat is dat we nu een Chirogroep hebben met een tien-koppige leidingsploeg die bestaat uit zowel oud-leiding van Chiro Toontje, oud-leiding van andere Chirogroepen, monitoren van de speelpleinwerking en jongeren die vzw Lejo aangesproken heeft.

Spelen is een bezigheid die men niet ernstig

genoeg kan nemen

Spiksplinternieuw, en al goed op dreef

32]DECEMBER 2015[

Page 33: Dubbelpunt december 2015

OP EEN ANDERTALK OF THE TOWN

DUBBELPUNT: En de leden?Inneke: Om leden te ronselen, gingen we vrij tactisch te werk. We maakten flyers en deelden die heel gericht uit aan kinderen en hun ouders. We legden ook uit wat Chiro precies is, en wat de activiteiten zoal inhouden. Het was voor ons heel be-langrijk dat we zelf naar de mensen toe gingen. En de allerbelangrijkste les misschien wel: je moet geduld hebben! Je kunt niet verwachten dat alles in een-twee-drie in orde ge-raakt. Alles ging met ups en downs. Maar we hebben het gevoel dat we elke keer een beetje groter worden. Dat is mooi, toch?

DUBBELPUNT: Hoe ziet een door-snee activiteit er bij jullie uit?Inneke: Wij organiseren telkens één activiteit per maand. Omdat het voor kinderen heel belangrijk is om wat routine te hebben, plakten we daar een vaste dag op. Elke laatste zondag van de maand is het Chiro-dag in Ninove! We hebben voorlopig wel nog geen afdelingen, we zijn alleen van plan om de -12-jarigen en de +12-jarigen te splitsen. Bin-nenkort telt Chiro Parkiet dus twee afdelingen!

DUBBELPUNT: Hoe zien jullie Chiro Parkiet in de toekomst?Inneke: Wij hebben niet de ambitie om een grote Chirogroep te worden of zo. Onze ambitie is eerder om een groep te zijn waar iedereen welkom is, iedereen zichzelf kan zijn en vooral waar iedereen zijn of haar vrije tijd op een leuke manier kan doorbrengen. Maar het zou leuk zijn mochten de kinderen die al geweest zijn, blijven komen en dat ze vriend-jes meebrengen, natuurlijk.

DUBBELPUNT: Wat zijn de belang-rijkste waarden in jullie nieuwe Chiroploeg?Inneke: Toegankelijkheid staat bij ons centraal. We proberen in de mate van het mogelijke drempels weg te nemen die de stap richting Chiro moeilijk maken, maar dat alleen is niet voldoende. We willen dat iedereen zich goed voelt in de groep en stellen ons heel open op. Wij geloven erin dat wanneer kinderen met al hun verschillende achtergronden samen spelen, ze daar in hun latere leven het positieve uit zullen meenemen. Als dit al zou bijdragen aan een tikkeltje meer ver-draagzaamheid en samenhorigheid in de samenleving zijn wij al héél erg blij. Ons motto is er eentje van J.Y. Cousteau: 'Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.'

Wij bevestigen. Dubbelpunt wenst de leiding en leden van Chiro Parkiet nog heel veel Chiroplezier!

Laatste zondag van de maand Chirodag in Ninove

33]DECEMBER 2015[

Page 34: Dubbelpunt december 2015

»

Ik heb alleen maar Chirolieven gehad, en allemaal uit dezelfde Chirogroep

Op Facebook relativeert Dimitri Verbelen (42) de actualiteit door ironische en sarcastische quotes te delen met de 36 000 volgers van zijn pagina 'Vrolijk Relativerende Liga ter Bestrij-ding van Azijnpis en Verzuring'. Na een boek waarin zijn quotes en columns werden gebundeld, heeft hij sinds enkele maanden ook zijn eerste roman uit: 'Vro-lijke, vrolijke vrienden.' Omdat die titel perfect past bij een knetterend kampvuur, vroeg Dubbelpunt hem het floeren broekske van het lijf over zijn tijd als Chirojongen in Aaigem.

Door Ilse

“Dikke Bertha is mijn all-time favourite”DUBBELPUNT: Hoe lang heb je in de Chiro gezeten?Dimitri: Dat is in twee delen gegaan. Als kind heb ik een paar jaar in de Chiro gezeten, maar toen ben ik gestopt. Daarna ben ik terugge-komen omdat er een leidingstekort was. Als leider heb ik dan, op de kerels na, wel elke afdeling gehad.

DUBBELPUNT: Aan de naam van de afdeling te horen waren dat enkel jongens?Dimitri: Ja. Ik vond het heel tof om in een jongensgroep te zitten. Dat

zaten in een huis van Jeka (n.v.d.r. jeugdorganisatie die buitenlandse kampen organiseert) aan de rivier de Tarme. Ik moest een halfuur stappen tot aan de dichtstbijzijnde telefoon om met mijn lief te kunnen bellen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. We maakten daar dan een uitstapje van met een paar leiders, met een flesje wijn voor onderweg. Tijdens een ander kamp hielden we een grote volleybal-match. Een van de eerste oud-leiders ging nog mee als kok en het was mijn ploeg tegen de zijne. Daar werd heel het kamp naartoe geleefd. Het net was een wasdraad en het veld lag vol putten, maar die match zal me altijd bijblijven.

DUBBELPUNT: Wat heb je in de Chiro geleerd?Dimitri: Verantwoordelijkheid opnemen. Dat heb ik jaren later pas beseft. Ik heb een zoon van zeven die nu ook naar de jeugdbeweging gaat. Helaas: naar de KSA (lacht). En mijn hart bloedt wanneer ik hem daar afzet. Maar als een ouder vroe-ger kwam zagen, dacht ik: 'Och, trap het af.' Nu snap ik wat voor verant-woordelijkheid je als leiding draagt. Je leert ook samenleven. Ieder kamp is er wel een moment waarop de vonk ontploft in de groep. Daarmee omgaan is een toffe leerschool.

DUBBELPUNT: Met de teksten op je Facebookpagina speel je vaak in op de actualiteit en geef je je visie op de maatschappij mee. Was je daar toen al mee bezig?Dimitri: Niet bewust. Al leer je in de jeugdbeweging wel kritischer naar de maatschappij kijken. Om te beginnen al door buiten te komen in plaats van voor de televisie te hangen. Chiro kruipt in je lijf en in je denken.

filterde het haantjesgedrag. Wanneer er op kamp een meisjesgroep op het terrein naast ons zat, merkte je dat sommige oudere leden zich direct anders gingen gedragen, dat de hormonen opspeelden. Dan is het tof om op andere momenten toch gewoon onder jongens te zijn. Wij waren ook een kleine Chirogroep, van dertig of veertig leden, dus iedereen kende iedereen.

DUBBELPUNT: Ging het er dan ook heviger aan toe bij het spelen?Dimitri: Mijn all-time favourite is Dikke Bertha. Dat wordt bij mijn zoon ook nog altijd gespeeld, maar de spelregels zijn wat anders. Bij ons was dat heel stevig. We deden vaak 'Dikke Bertha aan de koorden'. Dan moest je allemaal een koord vast-nemen en overlopen. Wie eronder schoot, hoorde bij de grijpers. Dat liep al eens uit de hand, met een bloedneus of een ontwrichte duim als gevolg.

“Chiro kruipt in je lijf en in je denken”DUBBELPUNT: Wat zijn je mooi-ste Chiroherinneringen?Dimitri: Het buitenlands kamp in Frankrijk kan ik me nog loepzuiver herinneren. Ik was leider en we

34]DECEMBER 2015[

Page 35: Dubbelpunt december 2015

SUPERHIROIk heb alleen maar Chirolieven gehad, en allemaal uit dezelfde Chirogroep

DUBBELPUNT: Waren er ook minpunten?Dimitri: Het katholieke was nooit echt mijn ding. Dat komt soms ook aan bod op mijn Facebookpagina. Al was dat in onze groep niet zo aanwezig. Bij feesten in het dorp werden we geacht in uniform aan-wezig te zijn en daar stopte het.Om de zoveel tijd was er een gewest-weekend of vormingsmoment en dat vond ik ook niet leuk. Wij waren een leidingsploeg waar nogal wat 'leven' in zat; en de personen die dat organiseerden, namen het allemaal veel ernstiger dan wij. Achteraf denk ik dat we hen niet altijd een kans gegeven hebben. Jij zit toch niet in het gewest, hé?

“Dat de dochters van mijn maten nu zelf leiding zijn, is bizar”DUBBELPUNT: Welke Chiromo-menten zullen je altijd bijblijven?Dimitri: Het kampvuur heb ik altijd magisch gevonden. Je zit bij dat vuur en valt nog net niet in slaap. Je verlangt al een klein beetje naar huis, maar je wilt toch echt nog niet dat het kamp stopt. Of de andere avonden: de leden lagen al in bed, we hadden al een paar pintjes op en lagen onder de tafel van het lachen. Als ouder hoor je dat waarschijnlijk niet zo graag, maar dat waren de beste momenten op kamp. Het was ook door zulke momenten dat ik besliste om te stoppen als leider, om-dat ik uitkeek naar die avonden en opkeek tegen de rest. Toen besefte ik: ik doe dit alleen nog voor mezelf.

DUBBELPUNT: Dat ligt ondertus-sen al een tijdje achter je. Heb je nu nog iets te maken met de Chiro?

Dimitri: Ja, met Chiro Nele in Lede, waar mijn vrouw in heeft gezeten. Nu ik erover nadenk: ik heb alleen maar Chirolieven gehad en ze kwa-men allemaal uit dezelfde Chiro-groep. Ik ben nog samen geweest met de leidster van het meisje dat nu mijn vrouw is. Een aantal vrien-den van mij zitten nu bij die groep in de kookploeg en die vertellen dat er toch dingen veranderd zijn tegenover vroeger. Toen deden die meisjes misschien om de week een andere onderbroek aan op kamp. Nu douchen ze elke dag en kammen ze hun haar.De KSA en de Chiro in Lede zijn twee handen op één buik. Door mijn zoon die in de KSA zit en mijn vrienden in de kookploeg kom ik er dus nog dikwijls over de vloer. Een paar van mijn maten hebben doch-ters die nu ook leiding zijn en dat is een bizar gegeven. Confronterend ook, ik heb die meisjes geboren we-ten worden en nu zijn dat leidsters.

DUBBELPUNT: Heb je nog foto's uit je tijd als lid of leider?Dimitri: Nee, ik heb ontdekt dat ik er geen meer heb. Nu is dat allemaal digitaal en wordt het makkelijk gedeeld. Vroeger maakte iemand een foto en die bleef dan ook bij die persoon. Mijn hemd heb ik wel nog teruggevonden op zolder. Daar droegen we dan zo'n heel kort floeren broekje onder. Ik herinner me nog dat we op tocht waren in de blakende zon, onze shortjes hele-maal doorweekt van door een rivier te lopen, en dan dat floeren broekje dat schuurde. Iedereen zijn 'spel' was verbrand.

Gelukkig dragen we die broek-jes niet meer. Bedankt voor het interview!

35]DECEMBER 2015[

Page 36: Dubbelpunt december 2015

AFDELINGEN

]FOTO: VALERIE VANDERLOOY[

ChironieuwsFamilienieuws

GEBOORTE

Op 9 oktober 2015 werd Vital geboren. Vital is het zoontje van Koen De Nijs en Kathleen Gérard (oud-verbond Antwer-pen).

Op 23 oktober – de Dag van de Jeugdbeweging – werd Evelien Luts (Jong & Van Zin) de trotse mama van een dochtertje: Noor! Kerngezond en met – naar eigen zeggen van de mama – keiveel donker haar!

Boodschap van algemeen nut

Goed. Let's start a monthly column! Het is zondagavond, 23.30 uur, ik staar naar een voorlopig nog witte pagina die ik vol moet krijgen met helse Chiroverhalen, terwijl mijn lief ligt te snurken in bed. De chançard heeft een veel minder druk leven dan ik. Zorgeloze zondagen zijn tegen-woordig niet meer voor mij weggelegd en uitslapen staat ook niet meer in mijn woordenboek. Studeren, schrijven en groepsleidster zijn, vraagt tijd en energie. Niet dat ik het erg vind, hoor, ik kies ervoor omdat ik het zo graag doe. Zoals de Chirozondag vandaag. Onze kapoenen zijn schatten van kinderen. Wie zich ooit onzeker voelt, moet maar eens naar hier komen. Je voelt je zo weer goed in je vel aangezien die zevenjarigen voortdurend herhalen hoe fantastisch mooi, leuk en lief je wel bent. Helemaal fantastisch!

Wat minder fantastisch is: sommige telefoontjes achteraf. Zagende ma-ma's die zeggen dat ze de verf niet uit de kleren van hun dochters krijgen terwijl ze die nog moeten aandoen om naar school te gaan. Euh, zijn die mensen absoluut niet Chirominded dan? “Het spijt ons, mevrouw, we zullen er de volgende keer op letten. Maar mag ik u toch aanraden om uw dochter in speelkleren naar de Chiro te sturen? Vuil worden is nu eenmaal niet te vermijden.” Vriendelijk luisteren, antwoorden en daarna helemaal vergeten. Die moeders weten nog niet goed wat Chiro is, maar dat leren ze nog wel.

Heb ik al verteld dat we begonnen zijn met een superzalig spel in ons gewest? Overal in Goorland liggen vlaggen verstopt die je met je Chiro-groep moet zien te vinden om zo punten te verdienen. Daarna verstop je ze weer op een plek, en post je er een foto van op de Facebookpagina van het gewest. Het spel is ondertussen nog maar twee weken bezig, en we staan met onze groep al in de top drie! Wees er maar zeker van: Uustakkerse Wijven for the win! Het is wel fijn om te zien hoe alle Chirogroepen tegen elkaar strijden om absoluut als eerste die vlag te pakken te krijgen. Toen we gisteren op zoek gingen bij Chiro Lourdes liepen daar zowat zes Chirogroepen door elkaar, hopeloos op zoek naar die ene vlag.

En voor wie denkt dat vijandschap alleen maar kwaad doet: je hebt het mis! Het vlaggenspel zorgde ondertussen al voor gezellige avonden van verbroedering met pintjes in de verschillende Chirohemen in de buurt. Gezonde concurrentie noem ik dat! Al heb ik met het lief – die overi-gens in een andere Chirogroep zit dan ik en ondertussen is gestopt met snurken – wel al moeten afspreken dat we het er niet meer over hebben. Afgelopen vrijdag is ons etentje-met-z’n-tweeën geëindigd met een helse ruzie over wie wel en niet gelijk heeft en wie wel en niet eerlijk speelt. We spreken elkaar voortdurend tegen, alleen over één ding zijn we het eens: we zijn allebei dikke strevers! Maar hé, een zalig spel is en blijft een zalig spel. Het mag dus zeker en vast gezegd worden: gewesters van Goorland, jullie zijn helemaal top!

AminaDUBBELPUNTREDACTRICE AMINA HOUDT ONS MAANDELIJKS OP DE HOOGTE OVER HAAR LEVEN ALS STUDERENDE GROEPSLEIDSTER EN JOURNALISTE IN SPE.

36]DECEMBER 2015[

Page 37: Dubbelpunt december 2015

Hoogmoed Noem om beurten een voorwerp dat groter is dan dat van je tegenspeler. Om het wat spannender te maken, en niet altijd bij de ruimte te eindi-gen, kun je een maximale grootte opleggen. Je kunt ook altijd kleiner gaan.

GierigheidJe speelt dit spel in twee ploegen, een kaartspel wordt verdeeld over alle spelers. Gewapend met een aantal kaarten loopt iedereen over het ter-rein. Als je getikt wordt of zelf een tegenspeler tikt, speel je bataille met de kaarten: de hoogste kaart wint en krijgt de kaart van de tegenspe-ler. Je ploeg wint als je op het eind meer kaarten hebt dan de andere ploeg, maar je kunt ook individueel winnen door de meeste kaarten in je bezit te hebben. Speel je voor jezelf of voor de groep?

JaloezieGa met z'n tweeën tegenover elkaar staan, de ene speelt het spiegelbeeld van de andere. Trek gekke bekken en neem vreemde houdingen aan.

WoedeScheld elkaar uit zonder scheld-woorden! Kijk kwaad, roep tegen elkaar, maar gebruik enkel voor-werpen, lieve woorden of abstracte begrippen. Zandkasteel! Stofzuiger! Giraf!

OnkuisheidZwoele Lisa gaat zoals Dikke Bertha, alleen word je niet opgetild maar krijg je een lippenstiftzoen op je gezicht. Zorg dus voor een felgekleurde lippenstift.

Gulzigheid Je hebt nodig: een muts, sjaal, handschoenen, mes en vork, een reep chocolade en twee dobbelste-nen. Om beurten gooi je met de twee dobbelstenen. Wie met beide dobbelstenen hetzelfde aantal ogen gooit, mag de kledingstukken aan-trekken en met mes en vork van de chocolade beginnen te eten. Hij of zij mag verder eten tot een volgende speler tweemaal hetzelfde gooit.

Traagheid De tijd gaat sneller dan je denkt! Doe exact één minuut over een afstand die je normaal gezien in enkele seconden kunt afleggen.

En als afsluiter: de biechtstoel!Laat iedereen een antwoord formu-leren op de vraag: 'Heb jij een klein kantje dat binnen de zeven zonden past?' Je kunt bij iedere zonde wel iets verzinnen: “Ik kan er niet tegen dat je aan mijn haar komt” (ijdel-heid), “Ik heb het soms moeilijk om dingen te delen” (gierigheid), “Ik ben snel jaloers” (jaloezie), “Ik word snel boos” (woede), enz. Weer leuke weetjes over elkaar te weten gekomen!

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door een van de vier diensten van de Chiro – Tot uw dienst deze maand: Spoor ZeS.

Zeven ZondenZeven zonden op één Chironamiddag. Beter dat dan Christoffs song.

Tot uw dienst: activiteiten

22 – 31 januari #DagenVolChiro (op de sociale media)

19-21 februari 2016 Expressieweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

16-17 april 2016 Survivalweekend in Sint-Joris-Weert

3-10 juli 2016 Tochtenbivak

7-15 juli 2016 FDF National Camp in Denemarken

Zomervakantie Chiro Railways

37]DECEMBER 2015[

Page 38: Dubbelpunt december 2015

CHIROSCOOP

CHIROSCOOPSchorpioen 23 oktober - 22 november Met je voeten nog in de sneeuw zit jij in gedachten al onder de stralende zomerzon. Je bent al aan het aftellen naar het bivak, en hebt al ontelbaar veel ideeën voor het thema. Je onstuitbare enthousi-asme siert je, maar vergeet niet dat ook het hier en nu de moeite waard is om van te genieten.»» Gezelschapsspel van de maand: De Kolonisten van Catan

Boogschutter 23 november - 21 dec. Je wordt deze maand overstelpt met liefde, aandacht en complimentjes van familie en vrien-den. Je weet niet goed waar je dat aan verdiend hebt, maar is dat wel belangrijk? Laat het gewoon over je heen komen en geniet er met volle teugen van. Je verdient het!»» Gezelschapsspel van de maand: Rummikub

Steenbok 22 december - 20 januari Je hebt het gevoel dat na de euforie van de eerste maanden nu de eerste strubbelingen en ruzietjes ontstaan in je leidingsploeg. Er wordt volop geroddeld, en dat weet jij niet echt te appreciëren. Daarom probeer jij je zo neutraal mogelijk op te stellen, en dat zal uiteindelijk in je voordeel werken.»» Gezelschapsspel van de maand: Cluedo

Waterman 21 januari - 20 februari Voor jou brengt deze maand heel wat moois: onverwachte maar fijne ontmoetingen leiden tot nieuwe vriendschappen, je ziet een wens in vervulling gaan en op een Chiro-evenement leer je iemand kennen die weleens de Ware zou kunnen zijn. December is nog nooit zo leuk geweest!»» Gezelschapsspel van de maand: Perudo

Vissen21 februari - 20 maart Studeren, leiding geven, evenementen voorbereiden, enz. Jouw dagen zitten deze maand behoorlijk vol, en toch loop je nog altijd over van energie. Gebruik die om af te spreken met oude vrienden, te starten met een nieuwe hobby of om eindelijk eens aan die grote schoonmaak te beginnen, maar ga niet in overdrive.»» Gezelschapsspel van de maand: Jenga

Ram 21 maart - 20 april De winter is écht jouw seizoen. In je warme winterjas dans jij door de decemberdagen heen, en je kunt niet wachten tot de straten en tuinen vol sneeuw liggen. Als dat te lang duurt, kun je natuurlijk ook zelf sneeuw proberen te maken. Daar ben jij vast creatief genoeg voor!»» Gezelschapsspel van de maand: Monopoly

Stier 21 april - 20 mei Nu iedereen over hun boeken gebogen zit, is het een stille maand op Chirovlak, en je mist je mede-leiding. Misschien kun je hen een old school kerstkaart sturen, of als verrassing een après-examen-win-terfeestje in elkaar boksen?»» Gezelschapsspel van de maand: Ganzenbord

Tweelingen 21 mei - 20 juni De koude en donkere dagen geven jou de winterblues. Ge-lukkig zijn er haardvuren, warme chocomelk, vrienden en knallen-de Chirodagen - met of zonder sneeuwballengevechten - om je op te vrolijken. Wedden dat in no time de eerste lentedagen alweer voor de deur staan?»» Gezelschapsspel van de maand: Trivial Pursuit

Kreeft 21 juni - 22 juli Ondanks die zalige leidings-ploeg, topleden en fantastische activiteiten heb je het gevoel dat er nog iets ontbreekt in je Chiroleven. Er knaagt iets aan je ... vormings-honger! Wat jij nodig hebt, is een stevige portie Chirocursus. Hoofd-animator worden, lekker expres-sief gaan of een duik nemen in je afdeling? Het kan allemaal!»» Gezelschapsspel van de maand: Twister

Leeuw 23 juli - 22 augustus Tijdens de examenmaanden lijkt ‘liever lui dan moe’ steevast jouw motto te worden. Als je het stude-ren te lang voor je uit schuift, zul je echter in tijdsnood komen, en daardoor Chiroactiviteiten moeten missen. Dus hophop, waar wacht je nog op?»» Gezelschapsspel van de maand: Scrabble

Maagd 23 augustus - 22 sept.De examens zijn nu wel erg dichtbij, maar jij zit fluitend aan je bureau, en dat heeft alles te maken met een zwerm vlinders in je buik. Jij en je Grote Liefde zitten elkaar voortdurend lieve berichtjes te sturen, maar om te slagen, zul je die smartphone toch écht af en toe aan de kant moeten leggen.»» Gezelschapsspel van de maand: Dobble

Weegschaal 23 september - 22 oktoberJingle bells, jingle bells, jingle all the way ...Jouw hoogdag komt eraan: Kerstmis! Je staat te popelen om de boom te versieren, hapjes te bereiden en cadeautjes te kopen. Misschien kun je die Christmas vibes gebruiken om iets leuks te organise-ren voor je leden?»» Gezelschapsspel van de maand: Schaken

38]DECEMBER 2015[

Page 39: Dubbelpunt december 2015

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Stationsstraat 77, 03-766 07 66 | Turnhout, Sint Antoniusstraat 37, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

Gezien! Of gezien worden?Maak van je fiets veilig Chirovervoer!

GlowVélo reflecterende folie - Prijs: 14,95 euro

]FOT

O: L

IESB

ETH

VAN

TEND

ELOO

[

39]DECEMBER 2015[

Page 40: Dubbelpunt december 2015

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

ACHTERFLAP

Recordje verbroken:

de leidingsploeg van Chiro Muiz

en telt 39 (!) leiders en leidste

rs dit jaar.