Infokrant kunstacademie mei 2012

20
LOPEND VUUR met de steun van Jeugd & Muziek Waregem vzw verschijnt driemaandelijks jaargang 10 – Nr 30 APRIL—MEI—JUNI 2011 INFOKRANT

description

Hier vindt u de infokrant van de Stedelijke Kunstacademie, editie mei 2012

Transcript of Infokrant kunstacademie mei 2012

Page 1: Infokrant kunstacademie mei 2012

LOPEND VUUR

met de steun van

Jeugd & Muziek Waregem vzw

verschijnt driemaandelijks

jaargang 10 – Nr 30

APRIL—MEI—JUNI 2011

INFO

KRA

NT

Page 2: Infokrant kunstacademie mei 2012

2

INHOUD

Voorwoord van de directeur p 2 Opendeurdag 23 juni p 4 Inschrijvingen schooljaar 2012-2013 p 5 Actie armbandjes p 7 Openbare Examens Bijwonen p 7 Prima Materia - Tentoonstelling p 8 Verslag Gitaardag p 9 Auditie Nieuwenhove p 11 Proficiat p 11 Verslag Opera „Dido and Aeneas‟ p 12 Waregems Accordeon Choir - WACCO© p 14 Hoe omgaan met plankenkoorts - deel 2 p 15 Geslaagd optreden op verplaatsing p 17 Concert p 17 Activiteitenkalender p 18 Opgelet nieuw telefoonnummer p 19 Contact p 20

Beste Wie kent niet de conference “Wat ruist er door het struikgewas” van Toon Her-mans ? Uiteindelijk hebben we het nooit geweten maar hij bracht dit op zo een wijze dat het publiek genoot van zijn optredens. Hij was een meester in de po-diumkunst nog voor het officieel diploma van “master of arts” bestond. Ten tijde van Toon Hermans was het DKO gekend als “de muziekschool” en “de tekenschool” en ja, daar kon men een muziekinstrument aanleren of leren schil-deren. Inmiddels is er al een grote weg afgelegd. Digitale technieken, monu-mentale kunst, glaskunst, de oprichting en de uitbreiding van de dans -en - woordafdeling, naast een uitgebreider aanbod van muziekinstrumenten zijn het gevolg geweest.

VVVOORWOORDOORWOORDOORWOORD

Page 3: Infokrant kunstacademie mei 2012

3

Wat de op til zijnde vernieuwingen van het DKO ons zal brengen staat nog niet in detail vast. Wat ruist er daar door het struikgewas? We wachten op de twee-de conceptnota van de minister om hierop antwoord te kunnen geven. Maar, wat ruist er hier door het struikgewas? De leerlingen hebben gedurende het gehele jaar geoefend en nieuwe technieken aangeleerd in de beeldende en in de podiumkunsten. Het resultaat van de beel-dende vorming kunnen we gaan bekijken tijdens de eindejaarstentoonstelling in “zaal 29” en we mogen meegenieten van de openbare proeven die worden ge-houden in de Kunstacademie. Het programmaboek van deze openbare examens kan u bekomen op het secretariaat. Zo kunt u een keuze maken naar welke instrumenten en ensembles u wenst te komen. Voor het aanleren en beheersen van podiumvastheid organiseerden de leer-krachten voor hun leerlingen verschillende toonmomenten, audities, concertjes en zelfs een lezing. Naast deze optredens organiseerden de vakgroepen terug een koper-, gitaar-, piano- en een klarinetdag waarbij naast het louter musice-ren ook technische aspecten van hun instrument aan bod kwamen. Dit schooljaar was er zelfs een primeur voor de Waregemse regio. Voor de eerste maal werd er een integrale opera opgevoerd in het Oblatenauditorium met de koor- en zangklassen van de klassieke richting, aangevuld met de dans. Met bescheiden middelen, veel fantasie en een grote bereidwilligheid en werk-kracht van de leerlingen en de leerkrachten werd de opvoering “Dido & Aene-as” van Henry Purcell een groot succes. Het vele en intense voorbereidings-werk kende zijn hoogtepunt op 6 mei met een staande ovatie! Wat ruist er door het struikgewas? Nu wordt alle aandacht gericht naar de proeven in de Kunstacademie en in de dagschool. Ik wens alle leerlingen een mooi resultaat toe als bekroning van hun inzet gedurende dit schooljaar. En wat ruiste er door het struikgewas? Het zijn de talenten die iedereen bezit, jong of oud, en dat we hier samen ontdekken, laten groeien en stimuleren tot de verrijking van ieder individu. Met vriendelijke groeten, Luc Dumoulin, Directeur

Page 4: Infokrant kunstacademie mei 2012

OPENDEURDAG 23 JUNI

Net als in de film Dit jaar staat de opendeurdag in het teken van de film! We starten ‟s morgens om 9 uur met open klassen, met concertjes op verschillende momenten zowel binnen als buiten. Doorlopend optredens van de klas-sen dans, verschillende workshops voor kinderen uit het basisonderwijs, optredens van de klassen Woord. Op de middag organiseren we een lunchcafé waarbij we een panelgesprek organiseren met jonge cineasten en cineasten in spe. Allen hebben ze twee dingen gemeen: het zijn oud-leerlingen van de kunstacademie en ze blinken uit in hun discipline. Wie komt? Wannes Destoop (Prijs van de Jury in 2011 op het Filmfestival in Cannes met zijn kortfilm “Badpakje 46”), Jessie De Leeuw (Humo-Award 2011 op het Internationaal Kort-filmfestival in Leuven met “You will find it”), Niels Putman (student RITS en tevens maker van diverse kortfilms), Edward Populaire (student aan NARAFI, diverse kortfilms). We praten ook met twee leerlingen die acteerden in een kortfilm van Niels Putman. Dat zijn Lauriane Corijn en Johannes Heremans. Tijdens de opendeurdag organiseren we eveneens vertoningen van hun kortfilms. van 9 tot 15.30 uur De inschrijvingen aan de kunstacademie lopen van 15 juni t.e.m. 8 juli.

4

Page 5: Infokrant kunstacademie mei 2012

5

INSCHRIJVINGEN SCHOOLJAAR 2012-2013

Page 6: Infokrant kunstacademie mei 2012

6

Page 7: Infokrant kunstacademie mei 2012

7

Actie Armbandjes

OPENBARE EXAMENS BIJWONEN

Misschien fronst u de wenkbrauwen en denkt u: kan dit wel? Het ant-woord is ja! Telkens bij het afsluiten van een graad (lagere graad op 12 jaar – middelbare graad op 15 jaar – hogere graad op 18 jaar) kan iedere geïnteresseerde vrij de openbare examens bijwonen. De eindexamens van de afstuderende leerlingen zijn het interessantst. Dan ziet u het resultaat van 10 jaar opleiding aan de kunstacademie. Hou de activiteitenkalender op de website van de academie in de gaten. Alle openbare examens zijn in de activiteitenkalender opgenomen.

Page 8: Infokrant kunstacademie mei 2012

Marnix Everaert en Vladimir Ivaneanu zijn het best te omschrijven als onafhankelijke artistieke Einzelgänger en veelvraten met een duidelijke voorliefde voor grafisch werk.

„Het werk van Marnix wekt dezelfde fascinatie op bij de toeschouwer als de natuur weleer deed bij de eerste wetenschappers.‟

- Joseph Banks -

„Vladimirs oeuvre is een soort theatrum mundi waarin elk mentaal en fysisch proces wordt vertaald in een post-modernistisch symbolisch vor-menspel.‟

- Michael Maier -

De tentoonstelling in Zaal 29 loopt nog tot 9 juni. Van dinsdag tot vrij-dag van 13u30 tot 19u, op zaterdag van 8u30 tot 12u en van 13u30 tot 17u. Gesloten op zo, ma en OLH-weekend.

Contact: [email protected] - (056) 61 48 50

8

TeNTOONSTELLING “PRIMA MATERIA”

Page 9: Infokrant kunstacademie mei 2012

9

Op zaterdag 28 april organiseerden de leerkrachten gitaar 'de gitaardag' in de kunstacademie. Op deze dag werd de gitaar in al haar facetten belicht. ‟s Voormiddags konden leerlingen bij Dirk De Hertogh een workshop volgen. Hij vertelde boeiend over de bouw van luit en gitaar vanaf 16e eeuw in Europa. Tevens toonde hij prachtige instrumenten die hij zelf gebouwd had. Zo zagen we van hem onder meer een kopie van een 17e eeuwse gitaar gebouwd door Stradivarius.

De leerlingen lagere graad volgden samenspel bij leerkrachten Annemie Devos en Elke Soenens. De 48 leerlingen werden verdeeld in 3 groepen: de octaven, de gitaren en de bassen genaamd. Aan de hand van korte spel-letjes concurreerden de groepen om de tips binnen te halen. Elke tip leid-de steeds meer naar de ontknoping van de titel van hun werk. Doorheen de dag kwamen ze tot de oplossing: 'Studio100-Medley'! De leerlingen oefenden zeer ijverig aan de verschillende thema's. Sommige leerlingen mochten op het octaafgitaartje spelen en op de basgitaar. Heel even kon-den ze ook gaan proeven van de wondere wereld van de bouw van luit en gitaar. En tussendoor ook lekker genieten van het traktaat van juf Anne-mie die haar verjaardag vierde... Dubbel feest!

‟s Namiddags konden de leerlingen hogere graad een workshop folkgitaar volgen bij Tom Theuns. Het werd een kennismaking met de alternatieve stemming “DADGAD” en die werd toegepast op ondermeer een jig. Ook werden slagtechnieken met plectrum aangeleerd. Charlotte Lammertijn gaf aan de leerlingen middelbare graad een basiscursus begeleiding waar-bij enkele popsongs aan bod kwamen. Daarna werd er ook aangesloten op de workshop samenspel door deze groep te begeleiden.

De gevorderde begeleiders konden hun kennis uitbreiden bij Henk Buyse en Thomas De Schepper, die hen wegwijs maakten in de barré-akkoorden. Ook hier kwam de hedendaagse popmuziek aan bod. Het Waregems gitaarensemble Alegria had die dag 2 buitenlandse gitaargroe-

VERSLAG GITAARDAG

Page 10: Infokrant kunstacademie mei 2012

10

pen uitgenodigd, Guitar‟Essonne uit Frankrijk en Cambridge Guitar Orchestra uit Groot-Brittannië. Ook deze groepen konden deelnemen aan workshops, dit samen met Alegria. Deze mooie dag werd besloten met een concert. Er werd begonnen met een toonmoment van de leerlingen die de workshop samenspel en begeleiding volgden. Ze brachten een Studio 100-Medley. Daarna speelden de 3 gitaarensembles een gevarieerd programma met zowel muziek van Karl Jenkins, Maurice Ravel als Manuel de Falla. Het was een rijk gevulde dag, met een waaier aan workshops en gitaarmuziek van de 16e eeuw tot 21e eeuw.

Page 11: Infokrant kunstacademie mei 2012

Sfeerbeeld van de leerlingenauditie “Komen Eten” in Nieuwenhove

die doorging op donderdag 26 april in het KOC Nieuwenhove.

11

AUDITIE NIEUWENHOVE

PROFICIAT

Op 14 april vond in Ittervoort, Nederland, het internationale Benelux Fluitconcours plaats. Na een voorronde in Leuven eerder op het jaar, mocht Marjorie desmet (M1), als enige Belg in haar categorie, aan deze prestigieuze wedstrijd deelnemen. Ze behaalde een mooie derde plaats, waarvoor wij haar van harte proficiat wensen.

Page 12: Infokrant kunstacademie mei 2012

Op zondag 6 mei gaf de klas lyrische kunst een uitvoering van de opera "Dido and Æneas" van de Engelse barok-componist Henry Purcell (1659-1695) voor een uitverkochte zaal. Op een kunstacademie een opera brengen, met amateurzangers en in een ruimte die er niet voor geconcipieerd is, geeft wel duidelijke grenzen aan, maar biedt ook een aantal mogelijkheden en vrijheden - hier mag alles anders dan in een professioneel operahuis: alle zangers waren zowel solistisch als ook in de koorgedeeltes te horen. Dit heeft een zeer mooie en sterke invloed gehad op het geheel, bevorderde het teamgevoel en gaf ook aan iedereen zijn eigen solo-moment. Een van mijn geluksmomen-ten was dan ook bij het slotkoor, toen iedereen zo mooi stond te zingen, helemaal warm gedraaid, vermoeid, maar toch als van binnen gloeiend om nog tot aan de laatste noot het beste te geven. Grote dank en BRA-VO aan alle zangers (inbegrepen onze gastzanger Karl (de redder) van den Berge)! Dit alles kon pas mogelijk gemaakt worden door - - De bijzonder fijne, vakkundige, strenge, toch leuke (hoe doet zij het?), enfin hoog gewaardeerde medewerking van Sophie Lerouge, leer-kracht piano en begeleidster van de zangklassen (wat zij naast het begelei-den van alle repetities en het spelen van de voorstelling nog allemaal heeft gedaan kan ik hier onmogelijk opnoemen). - Het vertrouwen dat directeur Luc Dumoulin in mijn idee had en zijn ondersteuning. - De ongelooflijke expertise op het gebied van belichting en decor van mijn collega en zangleerling :-) Frederik Caelen, die tijd nog moeite gespaard heeft om (naast zijn mooie prestatie in de rol van Æneas) de voorstelling ook op visueel vlak een professionele glans te verlenen. - het aanstekelijke enthousiasme en vakmanschap van leerkracht dans Sa-bine Vercruysse, die met haar solo-optreden en 10 jonge leerlingen een onvergetelijke meerwaarde aan het geheel heeft gegeven. - Paul van Egghen, die zowel schriftelijk in het programmaboekje als ook mondeling op de avond zelf, licht in het donker van deze opera heeft gebracht door vóór alle scènes even uit te leggen wat er te gebeuren stond.

VERSLAG OPERA „DIDO AND AENEAS‟

12

Page 13: Infokrant kunstacademie mei 2012

13

Mijn bijzondere dank aan Karel Vervaeke, leerling beeldende kunst, die mijn droombezetting was voor de gevolgsman van Æneas, mijn leerling Lieve Lefevere voor haar eindeloze uren aan de naaimachine (kostuums), Hendrik Snauwaert voor de lichtregie, Stefaan Coorevits en Pieter Valcke voor het op de juiste momenten openen en sluiten van het doek en - last but not least - de "Petite Chapelle des Minimes", die zo behulpzaam en geduldig waren en deze fantastische muziek met ons tot leven hebben gebracht. Regula Boeninger

Page 14: Infokrant kunstacademie mei 2012

14

WAREGEMS ACCORDEON CHOIR

29 juni om 19u00 Oblatenauditorium inkom 4 euro, drankje inbegrepen Op vraag van leerlingen en oud-leerlingen, die niet terecht kunnen in de traditionele muziekverenigingen zoals harmonie en fanfare, werd een ensemble opgericht waarin accordeonisten hun hobby ook na de opleiding nog verder kunnen uitoefenen. Op 29 juni heten de leden van WACCO© u welkom op hun eerste concert. Een initiatief van Frederik Caelen, leerkracht accordeon, voor leerlingen hogere graad en oud-leerlingen.

Nog even groeten en de opera is voorbij….

Page 15: Infokrant kunstacademie mei 2012

15

In het vorige deel zagen we hoe een juiste techniek en juist oefenen belangrijk zijn om de omstandigheden waarin plankenkoorts kan onstaan te ontzenuwen.

Maar er is nog meer dat we kunnen doen!

De maatschappij verleidt ons via sommige van haar instituten om in een keurslijf te functioneren waarin het denken, de (ver-) oordeelsvorming en schuldgevoelens vaak de hoekstenen vormen. Hierdoor lopen we ook het gevaar aan onszelf voorbij te gaan, om onze hartkeuzes te negeren, om eerder naar het verleden en de toekomst te kijken dan te leven bij onszelf in het hier-en-nu.

Dit creëert mede de voedingsbodem waarin plankenkoorts gedijt.

Hoe vaak horen we niet de verzuchting om te voldoen aan het verwachtingspatroon van onze familie, hoe vaak geven we anderen of iets de schuld van ons eigen falen of creëren we niet datgene waarvoor we juist beducht zijn en verlaten we het “nu” door de vele “had-ik-maars” of “volgende-keers” als duidelijke of verkapte vormen van toelaten en voeden van angst, van zelfmedelijden, van gebrek aan verantwoordelijkheid, van hoogmoed, valse nederigheid of heiliger-willen-zijn-dan-de-paus,…

Dit geeft onvervalste en onnodige extra stress die ons verhindert bezig te zijn met wat ons dan moet bezighouden: ons optreden, dat we doen voor onszelf.

Als we daarenboven technisch maar half voorbereid zijn is één of ander fiasco zeer reëel.

1) Uitgangspunt: toekijken, beschouwen…

Onze enige echte waarheid ligt bij ons, met een zeer uniek pad, waar enkel de neutrale observatie van onze gedragingen, gedachten en gevoelens ons dichter bij een realisatie brengen van facetten van onszelf, dus ook van “het lukken van een optreden…”. We dienen nauwkeurig “vast te stellen” welke gevoelens spelen, welke

HOE OMGAAN MET PLANKENKOORTS…?

DEEL 2: BEWUSTZIJNSIDEE

Page 16: Infokrant kunstacademie mei 2012

gedachten er door onze geest gaan, welke fysieke gewaarwordingen we hierbij opmerken. Dit opmerken is het grootste deel van de transformatie, het relativeren van de ervaringen een ander deel, het aanpakken van wat we als „te corrigeren” zien, het laatste deel.

2) Verwerking: tussenkomen…

Net als bij de technische voorbereiding hebben we te maken met “discipline”: oefenen in juiste gedachtecontrole, oefenen in de juiste gevoelsverwerking, oefenen in het blijven bij onszelf in het hier-en-nu. Het is niet abnormaal dat we hiervoor hulp kunnen gebruiken van vertrouwenspersonen, van therapeuten en/of leerkrachten, van boeken of cursussen die ons inzicht geven, spiegelen …of confronteren. Behoudens de middelen, die plankenkoorts enkel als symptoom aanpakken, kunnen we heel wat remediëringsmogelijkheden vinden die ondersteunend en/of harmoniserend werken bij het transformatieproces .

3) Openstaan voor verdere ervaringen…

Het verwerken opent meestal nieuwe “perspectieven” die we op dezelfde manier een plaats kunnen geven, bewust-worden is alleszins een super-actieve bezigheid…

Voor ondersteuning bij het toekijken, inzichtverwerving en verwerking is er vooral de baanbrekende literatuur van E. Tolle, zijn er de vele vormen van meditatie en yoga, en kan je o.a. beroep doen op BachBloesemtherapie, E(motional) F(reedom) T(echniques) … en nog zo veel meer items meestal te vinden buiten de klassieke paden…

Voornoemde items hebben globaal genomen “lagedrempel”-factoren m.b.t. voorkennis en bereikbaarheid, maar tevens “hoogrendement”-factoren in resultaat en houdbaarheid. En dan zijn er nog wat praktische voorbereidende tips, in telegramstijl aangegeven:

-Zorg voor gemakkelijke kledij en schoeisel, best van natuurlijke materialen.

16

Page 17: Infokrant kunstacademie mei 2012

17

-Maak vooraf uitgebreid kennis met de ruimte waar je optreedt, zie na of de stoelen makkelijk zitten, test je instrument uit in de gegeven akoestiek…

-Wees tijdig aanwezig, omring je met harmonie, lachen is hier op zijn plaats.

-Een klein stukje zwarte chocolade kan voor nog betere “aarding” zorgen.

-Bekijk je partituren op voorhand naar juiste volgorde, draaimogelijkheden…

Paul Van Egghen

Leerkracht cello en muziekgeschiedenis Kunstacademie Waregem

GESLAAGD optreden op verplaatsing

Op zaterdag 14 en zondag 15 april traden de leerlingen van M2 ballet op in het cultureel centrum van Adegem. Ze brachten er een gesmaakte uitvoering van de dans van de kleine zwaantjes uit Het Zwanenmeer van P.I.Tsjaikovski in een choreografie van balletleerkracht Veerle Vanhuyse.

CONCERT

Op donderdag 28 juni om 20u30 kan u in de kerk van Schilde-Bergen terecht voor een uniek duo op cello en piano. Roel Dieltiens, cello en Olga Solovieva, piano, brengen er muziek van Liszt, Dvorak, Rimsky-Korsakov, Lyadow, Martinu, Kodaly, Profofiev en de jonge Russische componist Stanislas Prokudin.

Page 18: Infokrant kunstacademie mei 2012

18

19, 20, 26, 27 mei 2012 : Beeldende vorming : Koester Vichte deelname door de leerlingen van de glaskunst aan de jaarlijkse tentoonstelling Koester Kunst

Donderdag 31 mei 2012 : Klasconcert piano door de leerlingen van G. Gits en A. De Ruyter om 19u in het Lisztauditorium

Zaterdag 2 juni 2012 : Beeldende vorming : toonmoment van de gemaakte werkjes uit het workshopproject (van ouders en leerlingen) in de Rijksbasisschool Dolfijn

Donderdag 7 juni 2012 : Klasconcert door de leerlingen piano van Geneviève Gits om 19u in het Lisztauditorium

Zaterdag 23 juni 2012 : Opendeurdag Muziek, Woord en Dans

22 juni tot 30 juni 2012 : Eindejaarstentoonstelling door de leerlingen van de Beeldende Vorming

Vrijdag 29 juni 2012 : Concert door het Waregems accordeon choir WACCO© o.l.v. Frederik Caelen in het Oblatenauditorium

Activiteitenkalender

Page 19: Infokrant kunstacademie mei 2012

Vormgeving infokrant : Peter Maertens verantwoordelijke uitgever : Luc Dumoulin Bezorg ons Uw berichtjes via de leraar of deponeer ze in de brievenbus bij het secretariaat van de hoofdschool of stuur ze op naar de academie : Stedelijke Kunstcademie , Olmstraat 25, 8790 Waregem onder vermelding : "infokrant" of via [email protected]

19

Muzikale kleuterstages “Met toeters en Bellen

Deze zomer zijn ze er terug, de muzikale kleuterstages voor 4– en 5-jarigen. Op woensdag 29 en donderdag 30 augustus. Meer info volgt!

OPGELET - NIEUWe TELEFOONNummers

Het vast telefoonnummer in de afdeling Beveren-Leie is gewijzigd. Afdelingsfhoofd Katelijn Peirs kan je voortaan bereiken op het nummer: (056) 72 33 24.

Het GSM-nummer van afdelingshoofd Evelyne De Leersnijder, Sint-Eloois-Vijve, is nu 0492 59 50 11.

Het toezicht in de hoofdschool op zaterdagnamiddag bereikt u via het nummer: 0492 59 50 08.

Page 20: Infokrant kunstacademie mei 2012

KUNSTACADEMIE WAREGEM

Olmstraat 25

8790 Waregem

Telefoon: (056) 60 09 18

Mail: [email protected]

www.academiewaregem.be