Infokrant december 2014

8
1 Nieuwe plek voor ouders met jonge kinderen Jonge ouders vinden het consultatiebureau van Kind en Gezin sinds augustus 2014 niet meer in het vertrouwde gebouw Oud-Wielkine, maar wel in ‘t Kinderkasteeltje. Deze verhuis past in een groter initiatief: het nieuwe ‘Huis van het Kind’ in Nazareth. In Vlaanderen zijn al 118 ‘Huizen van het Kind’ erkend en sinds 1 november 2014 is dit ook in Nazareth het geval. Het concept is gelanceerd in 2012. Jo Vandeurzen, toenmalig Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, wilde tegemoet komen aan de nieuwe noden van ouders en kinderen. Een Huis van het Kind brengt verschillende disciplines samen (dokter, verpleegkundigen, opvoedkundigen ...) om sterk in te zetten op preventieve gezinszorg. Een infoavond over opvoeding, een sessie babymassage of knuffelturnen, een educatieve uitstap voor kinderen en hun ouders ... Weet u van initiatieven in Nazareth die dit rijtje kunnen vervolledigen? We kennen graag alle activiteiten rond opvoeding en gezinszorg. Zo kan het Huis van het Kind die informatie doorgeven aan gezinnen. Contact: Inge Stevens, T 09 382 81 13, [email protected] WIE ORGANISEERT IETS VOOR GEZINNEN? BESTEL NU UW GFT-CONTAINER ! Wil u vanaf 1 april 2015 een gft-container hebben om uw groente-, fruit- en tuinafval te laten ophalen? Bestel hem dan vóór 31 december 2014. U kreeg een brief met een invulformulier. Bezorg dit zo snel mogelijk aan het gemeentebestuur, Dorp 1. U krijgt een factuur in januari 2015. Als wij uw betaling ontvangen in januari 2015, wordt uw container aan huis geleverd in de tweede helft van maart 2015. Latere betaling betekent latere levering. 25e jaargang nr. 11 / Maandelijkse uitgave van de gemeente Nazareth /Afgiftekantoor Gent X DECMBER 2014 Welkom in het Huis van het Kind INFORMATIE IN TIJDEN VAN CRISIS > 2 MILIEUKRANT DUURZAAM NAZARETH > UITNEEMBAAR KERST- EN WINTERCONCERTEN > 6-7 Samen zorgen we voor gezonde en gelukkige gezinnen In Nazareth is het Huis van het Kind een samenwerking tussen gemeentebestuur, sociaal huis, Kind en Gezin, ’t Kinderkasteeltje, het consultatiebureau en het Opvoedingspunt. ‘t Kinderkasteeltje geeft al jarenlang onderdak aan een kinderdagverblijf en een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Nu is ook het consultatiebureau, met vrijwilligers van Reddie Teddy, hierin ondergebracht. En binnenkort vindt u hier nog méér activiteiten. Samen met al deze partners willen we (aanstaande) gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen. Vanzelfsprekend schenken we extra aandacht aan kwetsbare groepen, maar zij zijn niet de enige doelgroep. Alle ouders, opvoeders, grootouders kunnen terecht in het Huis van het Kind. U hoeft geen problemen te hebben, om op ons een beroep te doen. Het Huis van het Kind is op de eerste plaats een ontmoetingsplek voor iedereen die met kinderen begaan is. > 3 © ELS VERBEKE Bestel vóór 31 december 2014 uw gft-container als u hem tijdig wil ontvangen. Info: milieudienst (09 382 82 75) of I.V.M. (gratis nummer 0800 13 580).

description

Nazareth heeft een erkend 'Huis van het Kind' in 't Kinderkasteeltje. Lees het interview met Sofie De Langhe en Steven Van de Velde. Ook kom je veel te weten over ratten vangen in Nazareth.

Transcript of Infokrant december 2014

1

Nieuwe plek voor ouders met jonge kinderenJonge ouders vinden het consultatiebureau van Kind en Gezin sinds augustus 2014 niet meer in het vertrouwde gebouw Oud-Wielkine, maar wel in ‘t Kinderkasteeltje. Deze verhuis past in een groter initiatief: het nieuwe ‘Huis van het Kind’ in Nazareth.

In Vlaanderen zijn al 118 ‘Huizen van het Kind’ erkend en sinds 1 november 2014 is dit ook in Nazareth het geval. Het concept is gelanceerd in 2012. Jo Vandeurzen, toenmalig Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, wilde tegemoet komen aan de nieuwe noden van ouders en kinderen.

Een Huis van het Kind brengt verschillende disciplines samen (dokter, verpleegkundigen, opvoedkundigen ...) om sterk in te zetten op preventieve gezinszorg.

Een infoavond over opvoeding, een sessie babymassage of knuffelturnen, een educatieve uitstap voor kinderen en hun ouders ... Weet u van initiatieven in Nazareth die dit rijtje kunnen vervolledigen? We kennen graag alle activiteiten

rond opvoeding en gezinszorg. Zo kan het Huis van het Kind die informatie doorgeven aan gezinnen. Contact: Inge Stevens, T 09 382 81 13, [email protected]

wie orgaNiseert iets voor geziNNeN?

Bestel Nu uw gft-coNtaiNer

!

Wil u vanaf 1 april 2015 een gft-container hebben om uw groente-, fruit- en tuinafval te laten ophalen? Bestel hem dan vóór 31 december 2014.

U kreeg een brief met een invulformulier. Bezorg dit zo snel mogelijk aan het gemeentebestuur, Dorp 1. U krijgt een factuur in januari 2015.

Als wij uw betaling ontvangen in januari 2015, wordt uw container aan huis geleverd in de tweede helft van maart 2015. Latere betaling betekent latere levering.

25e

jaar

gang

nr.

11 /

Maa

ndel

ijkse

uitg

ave

van

de g

emee

nte

Naz

aret

h /A

fgift

ekan

toor

Gen

t X

dec

MB

eR 2

014

welkom in het Huis van het KindINFORMATIe IN TIJdeN VAN cRISIS > 2

MILIeUKRANTdUURZAAM NAZAReTH > UITNEEMBAAR

KeRST- eN WINTeRcONceRTeN > 6-7

samen zorgen we voor gezonde en gelukkige gezinnen In Nazareth is het Huis van het Kind een samenwerking tussen gemeentebestuur, sociaal huis, Kind en Gezin, ’t Kinderkasteeltje, het consultatiebureau en het Opvoedingspunt.

‘t Kinderkasteeltje geeft al jarenlang onderdak aan een kinderdagverblijf en een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Nu is ook het consultatiebureau, met vrijwilligers van Reddie Teddy, hierin ondergebracht. En binnenkort vindt u hier nog méér activiteiten.

Samen met al deze partners willen we (aanstaande) gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen. Vanzelfsprekend schenken we extra aandacht aan kwetsbare groepen, maar zij zijn niet de enige doelgroep. Alle ouders, opvoeders, grootouders kunnen terecht in het Huis van het Kind.

U hoeft geen problemen te hebben, om op ons een beroep te doen. Het Huis van het Kind is op de eerste plaats een ontmoetingsplek voor iedereen die met kinderen begaan is.

> 3

© ELS VERBEKE

Bestel vóór 31 december 2014 uw gft-container als u hem tijdig wil ontvangen. Info: milieudienst (09 382 82 75) of I.V.M. (gratis nummer 0800 13 580).

2 Gemeentelijk nieuws

Meer gras op Het KerKHof iN eKe

De gemeentelijke groendienst vormt stap voor stap de rode steentjes op het kerkhof van Eke om naar gras.

Door het pesticidendecreet mogen gemeentebesturen vanaf 1 januari 2015 geen pesticiden meer gebruiken. Steenslag is echter moeilijk te onderhouden. Kruid verwijderen is op deze ondergrond bijna niet mogelijk zonder pesticiden.

Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om een groot deel van de grindpaden om te vormen naar graspaden. Later komen er nieuwe plantvakken.

Het gras is onderhoudsvriendelijk en heeft als bijkomend voordeel dat het zorgt voor een rustgevende vlakte.

Urnenkelders parkbegraafplaatsOp de parkbegraafplaats worden nieuwe urnenkelders en verlichting aangelegd. Het einde van de werken is voorzien eind december 2014. Er zal ruimte zijn voor 197 kleine urnen.

Vanaf 1 januari 2015 kan u in het recyclagepark geen PMD-afval meer afgeven. Het gemeentebestuur heeft dit beslist na een vraag van I.V.M. (afvalintercommunale). Aangezien het PMD-afval om de twee weken aan huis wordt afgehaald, maken maar weinig mensen gebruik van de PMD-container in het recyclagepark. Bovendien blijkt het aangeboden PMD-afval op het recyclagepark dikwijls slecht gesorteerd. De container bevat te veel restafval, waardoor het recyclageproces bemoeilijkt wordt.

Afwijkend sluitingsuurHet recyclagepark sluit op woensdagen 24 december en 31 december 2014 reeds om 16u in plaats van 17u45.

Maandag asbestdagOp maandagen 1 december 2014 en 5 januari 2015 kan u enkel asbest en gratis afval aanbrengen in het recyclagepark. Want sinds dit jaar is de betaalzone gesloten op de eerste maandag van de maand, behalve voor wie asbest wil aanbrengen.

Naar jaarlijkse gewoonte worden in enkele straten nieuwe bomen geplant. Het gaat om streekeigen soorten, met name: lijsterbes in de Guido delmeirelaan, sierpeer in Albert claeysstraat en Isidoor Van Kerrebroeckstraat, pluimes in de Kouterwijk, zomereik in deurlestraat, Lange dreef en Klapstraat, zuilbeuk in Kijkuitstraat en Sticheldreef.

geeN pMD iN recyclageparK

gevolgeN vaN eeN strooMuitvalWat gebeurt er als sommige gemeenten afgeschakeld worden van de elektriciteitsvoorziening? Dit zijn enkele mogelijkheden:

• De telefonie is verstoord, zowel vast als mobiel.• Opladen van elektrische toestellen is niet mogelijk.• Elektrische toestellen en verwarmingsketels vallen uit.• Liften en automatische garagepoorten werken niet.• De druk op het leidingwater kan verminderen.

Niet alleen thuis, maar ook in de publieke ruimte en in het verkeer kan u de gevolgen voelen.

• Tankstations werken niet in de betrokken regio.• Straatverlichting en verkeerslichten vallen uit.• Treinen en trams rijden mogelijk niet meer.• De hulpcentrales 100 en 112 kunnen overbelast geraken.• Geldautomaten werken niet.

Wat kunnen we doen?Als inwoner kan u zich informeren en zorgen dat u voorbereid bent. Maar vergeet niet dat een afschakeling niet nodig is, als we allemaal ons stroomverbruik verminderen. U kent waarschijnlijk ook wel iemand die in een afschakelbare zone woont. Of misschien is uw job, school of winkel in een andere gemeente of stad. In tijden van crisis is solidariteit belangrijk. Meer hierover las u al in de vorige infokrant.

Blijf op de hoogteEen afschakeling komt er niet plots. Zeven dagen op voorhand krijgen we een eerste waarschuwing en 24 uur op voorhand de definitieve bevestiging. Hoe blijft u op de hoogte?

• Bekijk de stroomindicator op www.offon.be of op www.winterklaar.be.

• Download de app ‘Elia 4cast’ om te weten of er een stroomtekort dreigt (vooruitzichten voor 7 dagen).

• Luister naar radio en televisie.

• Schrijf in op onze nieuwsberichten via www.nazareth.be/nieuwsberichten.

iNforMatie iN tijDeN vaN crisisAls er zich een noodsituatie voordoet, kondigt de burgemeester de ‘gemeentelijke fase’ af. Op dat moment komen vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten bijeen in het gemeentehuis. Zij wisselen informatie uit en geven richtlijnen aan de mensen ter plaatse: de brandweer, de politie, de medische diensten, het opvangcentrum.

InterventieplanNazareth heeft sinds 2009 een noodinterventieplan. Dit document bevat alle stappen die we kunnen zetten om een crisis te bedwingen. Het is uitgewerkt door de veiligheidscel. De veiligheidscel vergadert meerdere keren per jaar om de gemeente voor te bereiden op een eventuele noodsituatie. De leden zijn: de burgemeester en gemeentesecretaris, de brandweer, de politie, de medische discipline, de civiele bescherming, de communicatieambtenaar, de milieuambtenaar en de ambtenaar noodplanning.

Informatie is van levensbelangBij een grote brand of een andere ramp wil u uiteraard zo snel mogelijk informatie krijgen. Daarom hebben wij een communicatieplan voor noodsituaties uitgewerkt. Hoe blijft u op de hoogte?

• Luister naar radio en televisie (regionale zenders).• Bekijk de nieuwsberichten op www.nazareth.be.• Als we een telefonische infolijn opstarten, delen

we het nummer mee op onze website, op de lichtkranten en via de pers.

SamenwerkingElk jaar oefenen we het interventieplan, door een noodsituatie na te spelen. We werken hiervoor samen met de federale dienst noodplanning van de gouverneur.

wiNNa serraNo wiNt 16e KolleKtief

Zoals de traditie het voorschrijft, was er een wedstrijd verbonden aan de tentoonstelling 16e Kollektief. Winna Serrano kreeg de meeste punten van de jury voor haar schilderij ‘Amor Angelical’. Het gemeentebestuur heeft dit kunstwerk aangekocht en zal het nu een plaats geven in het gemeentehuis.

Winna Serrano is van Venezolaanse afkomst en kwam in 2000 naar België als uitwisselingsstudente. Via vlakken en lijnen in rijke en opwindende tinten creëert ze figuren en scènes die optimisme, liefde, hoop en warmte uitstralen. Haar uiteindelijk doel is een gevoel van positivisme overbrengen: ‘Als ik met mijn werk een glimlach op iemands gezicht kan toveren, ben ik geslaagd in mijn opzet.’

Nieuws vaN De geMeeNteraaD

De gemeenteraadszittingen zijn openbaar. U kan een week op voorhand de agendapunten krijgen via e-mail, door zich eenvoudig in te schrijven via [email protected]. Kom gerust eens langs!

Gemeentelijk RUP Robert OrlentvijverDe gemeenteraad heeft het ontwerp van het gemeentelijk RUP Robert Orlentvijver voorlopig vastgesteld. Er loopt een openbaar onderzoek van 1 december 2014 tot en met 29 januari 2015, waarna de gemeenteraad zich zal uitspreken over de definitieve vaststelling.

Bewakingscamera’s in de politiezoneDe gemeenteraad heeft positief advies gegeven aan de politiezone Schelde-Leie, om een bewakingscamera op het grondgebied van Nazareth te plaatsen. De politie zal nu offertes opvragen en in 2015 moet de camera operationeel zijn. De camera komt op het kruispunt van de N35/Steenweg Deinze en Warandestraat, dus in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E17.

Subsidies halfopen landschapDoor de aanpassingen aan het reglement voor subsidies ‘halfopen landschap’, is ook het aanvraagformulier gewijzigd.

Wat is er nieuw?• Nu ook van toepassing in bevroren woongebied.• Niet meer van toepassing voor siertuinen,

erfbeplanting, windschermen, hagen.• Niet meer van toepassing op knotbomen met een

omtrek van minder dan 20 cm en op wilgenpoten. • Subsidiebedrag voor heg of houtkant is € 1,5 /lm/rij.

Info: milieuloket, T 09 382 82 72.

3GEMEENTELIJK NIEUWS

Het Huis van het Kind is ondergebracht in ‘t Kinderkasteeltje, Drapstraat 49. De veranda en enkele lokalen zijn opgeknapt en kregen een moderne

look. De ontmoetingsruimte is speels ingericht, zodat kinderen er naar hartelust kunnen spelen, terwijl ouders met elkaar een praatje slaan.

‘Huis van het Kind’ is een ronkende titel. Maar voor wie is dit huis bedoeld?

Voor iedereen die zorgt voor kinderen: ouders, tantes, opa’s, maar ook professionele opvoeders. U hoeft geen probleem te hebben om naar het Huis van het Kind te komen. U kan er al uw vragen over opvoeding kwijt, ook de schijnbaar onbenullige. We zijn er om gezinnen te helpen.

Op welke manier kunnen gezinnen contact opnemen?

Mensen die zorg dragen voor kinderen zullen hier een ruim aanbod vinden. Voor vragen en ondersteuning rond opvoeding kan men terecht bij het Opvoedingspunt van het sociaal huis, bij de regioverpleegkundigen van het consultatiebureau en bij de sociale dienst van ‘t Kinderkasteeltje. Medische preventieve zorg wordt aangeboden in het consultatiebureau van Kind en Gezin.

Reddie Teddy organiseert nu al regelmatig ontmoetings-momenten onder de noemer ‘Speelkasteel’. We zullen daarnaast ook elke maand een activiteit organiseren waarbij ontmoeting en zorg centraal staan. Meer nieuws hierover volgt later.

Wie nam het initiatief om in Nazareth een Huis van het Kind op te starten?

In 2012 vierden we samen met andere lokale organisaties het 100-jarig bestaan van ‘t Kinderkasteeltje. Op dat moment zijn de geesten gerijpt om hier een Huis van het Kind op te richten.

‘t Kinderkasteeltje is in Nazareth bij veel mensen gekend als centrum voor opvang en begeleiding van kinderen. Nu zullen we met alle partners het volledige aanbod van preventieve kindzorg bundelen.

VRAAG VAN eeN INWONeR

“Wat is ‘t Kinderkasteeltje in Nazareth?” ’t Kinderkasteeltje heeft een tweeledige werking. Er is een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 3 jaar. En er is een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG).

Het CKG biedt opvoedingsondersteuning aan gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bij een mobiele begeleiding gaat een begeleider op regelmatige tijdstippen aan huis, om samen uit te zoeken hoe u de zorg voor uw kind of een moeilijke situatie anders kan aanpakken.

Daarnaast kan u deelnemen aan Triple P, om informatie te krijgen over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Ouders oefenen vaardigheden in om hun kinderen positief te sturen.

Beide afdelingen zijn nauw betrokken bij het Huis van het Kind. De expertise van het kinderdagverblijf zal vooral blijken uit de activiteiten die de focus leggen op de interactie tussen ouder en kind.

?

Hebt u ook een vraag voor het gemeentebestuur? Stel uw vraag via [email protected] of telefonisch op het nummer 09 382 82 82. U krijgt van ons een persoonlijk antwoord en misschien verschijnt uw vraag ook in deze krant.

Het Huis van het Kind in Nazareth zit nog in de startfase. Hoe ziet u dit project verder evolueren?

Er zijn nu vooral veel strategische keuzes gemaakt. Op korte termijn moet het Huis van het Kind evolueren naar een plaats waar ouders, grootouders, opvoeders en professionelen elkaar in een gemoedelijke sfeer kunnen ontmoeten. Alleen zo kunnen gezinnen met opvoedingsvragen snel vooruitgang maken. Meer dan met boeken en theoretische uiteenzettingen.

Waarom trekt het OCMW mee aan de kar?

Voor het OCMW is het belangrijk om kwetsbare gezinnen te detecteren. We willen hen opnemen in een hulpverleningstraject waarin ze geleidelijk de vaardigheden en het zelfvertrouwen krijgen om zelfstandig verder te gaan.

Welke rol kan het Opvoedingspunt spelen in het huis van het kind?

De preventieve opvoedingsondersteuning die zo belangrijk is in het Huis van het Kind, is al jarenlang een kerntaak van het Opvoedingspunt. Het OCMW Nazareth werkt hiervoor samen met stad Deinze, OCMW De Pinte en OCMW Nevele.

De Opvoedingspunter, een maatschappelijk werker, zal de maandelijkse acties in het Huis van het Kind mee organiseren.

Wanneer is voor u het project ten volle geslaagd?

Elke opvoeder, professioneel of niet, heeft wel eens een moment van twijfel. Ben ik wel goed bezig? In de plaats van nachtenlang wakker te liggen, moet het mogelijk zijn om in het Huis van het Kind iemand aan te spreken met die vraag.

Het antwoord kan zeer verscheiden zijn. Dat kan gaan van ‘Ja, hoor, u bent goed bezig’ over ‘Kom, we zullen dit eens samen aanpakken’ tot en met een doorverwijzing naar professionele hulpverlening. Dit alles moet kunnen in het Huis van het Kind, in een gemoedelijke sfeer.

Het Huis van het Kind moet een plek zijn waar gezinnen, opvoeders en professionelen elkaar in een gemoedelijke sfeer ontmoeten.

sofie De langhe, directeur van ‘t Kinderkasteeltje, is een van de drijvende krachten achter het Huis van het Kind.

we laten haar samen met ocMw-secretaris steven van de velde aan het woord.

Huis van het Kind

© ELS VERBEKE

4 Gemeentelijk nieuws

ratten vangen in Nazareth

Helaas zien we in onze gemeente vrij veel bruine ratten. omdat deze knaagdieren vraatschade veroorzaken en ziektes verspreiden, is het nodig

ze te bestrijden. gelukkig staan we er niet alleen voor.

wie is de bruine rat?De bruine rat of rioolrat is een knaagdier. Hij komt uit Oost-Azië en is in de 18e eeuw voor het eerst waargenomen in West-Europa. Via handelsroutes en scheepvaart is hij inmiddels over heel de wereld verspreid.

Hoe herkent u de bruine rat?• Staart is korter dan de rest van het lichaam.• Stompe snuit en kleine oren.• Rug meestal bruingrijs, buik is lichter van kleur.• Uitwerpselen zijn stomp en tot 2 cm groot.• Andere sporen zijn buiksmeer en looppaden.

is de bruine rat schadelijk?De bruine rat richt aanzienlijke schade aan:•vraat aan

landbouwgewassen,•vervuiling van

voedselvoorraden,•knaagschade aan

elektriciteitskabels,•overbrengen van ziekten,• roven van eieren.

wat zegt de wet?Volgens de wetgeving moet iedereen die een terrein bezit, huurt of gebruikt, voldoende maatregelen nemen om de bruine rat te vermijden en te bestrijden. Als u één rat opmerkt is het van belang die onmiddellijk te bestrijden, want de bruine rat plant zich het hele jaar voort.

Ken uw tegenstander: waar huist de rat?De bruine rat zit graag op vochtige, niet te warme, beschutte plaatsen. Ze huizen onder afvalhopen, op de zijkanten van grachten, sloten en dijken, in riolen, in houtopslagplaatsen, in kelders en stallen. Ook waar er genoeg voedsel is, kan u de bruine rat aantreffen. Hij is vooral actief in de schemerperiode: ‘s avonds na zonsondergang en ‘s morgens vóór zonsopgang.

rato geeft gratis advies en hulpNazareth is lid van RATO en laat de rattenbestrijding aan deze vzw over. Dat betekent dat u gratis advies van RATO kan krijgen als u een bruine rat op uw terrein opmerkt. Onderneem hiervoor deze stappen:

• Scherm de voedselvoorraden af en start bestrijding. • Meld dit aan de milieudienst (09 382 82 72), die dit

doorgeeft aan RATO vzw. • Een professionele bestrijder maakt een afspraak: het is

noodzakelijk dat iemand die het plaatselijke probleem kent, daar aanwezig is.

RATO zal eigenaars en beheerders van eigendommen wijzen op het wegnemen van de oorzaken, namelijk voedsel en een schuilplaats. Tijdens een eerste bezoek kan de medewerker beslissen om eenmalig bestrijding uit te voeren, waarna de bewoner zelf de bestrijding verderzet.

De medewerker betreedt enkel terreinen waarvan de verantwoordelijke toestemming heeft gegeven. In de omgeving van de melder wordt wel het openbaar terrein onderzocht op sporen en aansluitend behandeld.

rato bestrijdt actief rattenDe vzw voert actieve bestrijding uit op de openbare terreinen in Nazareth. De medewerkers speuren langs de openbare waterlopen, straatgrachten, terreinen en gebouwen naar sporen van muskusratten en bruine ratten. De overgangen van gesloten naar open riool worden extra bewaakt.

Beste lezer,

Weet u dat een derde van alle voedsel in de wereld wordt verspild? En dat terwijl 1 op 8 mensen honger lijdt.

Onaanvaardbaar, niet? Bij ons zijn nonchalance en gebrekkige planning belangrijke oorzaken van verspilling. Maar wist u dat ook in het Zuiden veel wordt verspild?

Sharon is een boerin uit Kenia. Ze teelt boontjes voor de Europese consument. Zij heeft het niet makkelijk om te voldoen aan de absurde Europese eisen. De boontjes moeten kaarsrecht zijn, niet te dik en zonder vlekjes. De helft van haar oogst is dus niet geschikt.

Het exportbedrijf selecteert enkel de mooiste boontjes en kort ze in tot ze in de verpakking passen: hooguit 10 cm lang. De uiteinden gaan eraf, 4 à 5 cm vliegt in de vuilbak.

Maar daar stopt de verspilling niet. Geregeld blazen de inkopers van Europese supermarkten hun bestellingen op het laatste moment nog af. Zonder vergoeding. “Door opeenvolgende annuleringen gaan veel boeren overkop. Ze verliezen hun land en verzeilen in grote armoede” vertelt Sharon.

Te veel goed voedsel wordt nooit gegeten. Daarom eist 11.11.11:• ‘Lelijke groenten en fruit’ in de winkelrekken. Ze zijn even lekker en voedzaam.• Eerlijke contracten en boetes voor wie ze niet naleeft.

Steun 11.11.11 ook bij zijn concrete aanpak in het Zuiden:• Dankzij vorming worden boerenorganisaties sterker. • Landbouwopleidingen zorgen voor betere oogsten.• Opslagplaatsen helpen om voedsel langer te bewaren.• Beter transport brengt de oogst snel naar de markt.

Dat kan 11.11.11 alleen met uw steun. Pak mee de verspilling aan.Ik verzeker u: uw hulp maakt echt een verschil!

Van harte bedankt ,

Bogdan Vanden Berghedirecteur 11.11.11

Sharon

Enkel de mooiste boontjes worden geselecteerd en ze worden ingekort tot ze in de verpakking passen.

Alle groenten en fruit die de schoonheidsnorm niet halen, worden resoluut aan de kant geschoven.

Uw adresgegevens worden in het 11.11.11-adressenbestand opgenomen. Dit laat ons toe u regelmatig op de hoogte te houden van onze activiteiten. U heeft recht op inzage in deze gegevens, om ze te

verbeteren of te laten verwijderen.

Giften van € 40 zijn fi scaal aftrekbaar. U ontvangt uw attest einde maart 2015.

Lees verder op keerzijde

Naam en adres opdrachtgever

Naam en adres begunstigde

Rekening begunstigde (IBAN)

BIC begunstigde

Rekening opdrachtgever (IBAN)

Gewenste uitvoeringsdatum in de toekomst Bedrag

Handtekening(en) OVERSCHRIJVINGSOPDRACHT

Bij invulling met de hand, één HOOFDLETTER of cijfer in zwart (of blauw) per vakje

Mededeling

EUR CENT

1 1 . 1 1 . 1 1V L A S F A B R I E K S T R A A T 1 11 0 6 0 B R U S S E L

B e 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1

B P O T B E B 1

ELF_2736_MMF_brief_210x400_v02.indd 1 01/08/14 10:27

Hoe BestrijDt u De BruiNe rat?stappeNplaN1. Neem eerst alles weg wat de bruine rat leuk vindt:

voedsel, beschutting, water. Zolang dit niet in orde is, zullen de ratten blijven terugkomen.

2. Als er niet veel ratten zijn, kan u klemmen of vangkooien plaatsen. Deze zijn in de handel verkrijgbaar. Plaats ze zo dicht mogelijk bij de haarden en op duidelijke (loop)sporen.

3. Als de twee vorige acties geen resultaat opleveren, gebruikt u giftige lokazen. Het gif is te koop in tuincentra en doe-het-zelfzaken, onder de vorm van graankorrels (die kunnen beschimmelen in een vochtige omgeving) of parafineblokjes. Volg steeds de gebruiksaanwijzigingen en de veiligheidsvoorschriften op de verpakking. Let op: zorg dat het lokaas onbereikbaar is voor kinderen en huisdieren.

Gebruik in Nazareth uitsluitend gif op basis van difenacoum. Want tegen het gif, op basis van bromadialone, zijn de ratten in onze regio resistent.

4. Heb geduld. Een bruine rat heeft een aangeboren vrees voor nieuwe objecten. Het kan dus een tijdje duren voor hij het lokaas opneemt. Let erop dat u genoeg lokaas aanbiedt, anders is het niet efficiënt. Maar leg er ook niet te veel, want dan gaat het beschimmelen en is het niet meer aantrekkelijk.

5. Controleer regelmatig of er van het gif gegeten wordt. Blijf nieuw lokaas aanbieden tot er geen opname meer is.

6. Heb geduld, nogmaals. De bestrijdingsmiddelen werken traag en de rat zal dus pas enkele dagen na opname sterven.

vindt u het ook onaanvaardbaar dat 1/3 van alle voedsel in de wereld wordt verspild, terwijl 1 op 8 mensen honger lijdt?

Zegt u ook: ‘Sorry is niet genoeg’? Steun 11.11.11 bij zijn concrete aanpak in het Zuiden:• Sterkere boerenorganisaties door vorming.• Landbouwopleidingen voor betere oogsten.• Opslagplaatsen om voedsel langer te bewaren.• Beter transport om de oogst snel naar de markt te

brengen.

Pak nu verspilling en voedselverlies aan. Doe het per overschrijving op BE30 0000 0000 1111. Uw hulp maakt echt een verschil!

© VILDAPHOTO / YVES ADAMS

© RATO

© RATO

Handtekening(en) OVeRScHRIJVINGSOPdRAcHT

5activiteitenkalender

voor ieDereeN

DeceMBer 2014

in Nazareth

voor De jeugD

De Sint komt begin december bij veel kinderen en verenigingen op bezoek. We konden een kijkje nemen in zijn drukbezette agenda:

Vrijdag 5 december 2014, voormiddag, Dorp 10Sinterklaasstoet, org. vrije basisschool Nazareth

Zaterdag 6 december 2014, namiddag of avondHuisbezoek via KWB Nazareth-EkeInschrijven vóór 01/12: Dirk Le Roy, T 09 385 44 60

Zaterdag 6 december 2014, 14u-17u, cc De BrouwerijSintfeest, org. Landelijke Gilde Eke, € 5Inschrijven: T 0472 45 88 15, [email protected]

sinterklaas is in het land

gravel unit

preuteleute ‘un-butt-plugged’

Preuteleute ontstond in 2002 als een cabaret-duo. Drie jaar later verscheen hun eerste album, waarmee ze een bekend randfenomeen werden in hun thuisprovincie West-Vlaanderen. Ondertussen is Preuteleute een volwaardige muziekgroep, die al drie cd’s uitbracht. Zanger Sebastien Dewaele kent u trouwens als ‘Steventje’ in de VRT-serie ‘Eigen Kweek’.‘Un-butt-plugged’ is de eerste avondvullende theatershow van dit komisch duo. De première was goed voor een uitverkocht Casino-Kursaal in Oostende. In de schow vertellen Alain en Ook Alain voor het eerst hun verhaal aan het publiek. Ze nemen u mee in de zoektocht naar de oorsprong van hun platte retoriek en hun meer dan fascinerende familiegeschiedenis.

■Zaterdag 6 december 2014, 20u15, cc Nova€ 12, org. Popallure Tickets: www.popallure.be, info: T 0495 75 49 92

Geniet van een intiem concert, terwijl u een drankje en een hapje nuttigt. De in Curaçao geboren Belg groeide op in een bad vol muziek. Met Dizzy Gillespie & Miles Davis als vertrekpunt, is hij bij de vibe van Prince beland en heeft hij onderweg het ritme van Tito Puente opgepikt. De multi-instrumentalist heeft een stevige livereputatie opgebouwd, gekenmerkt door een ontroerende energie en een diepe urban sound.Sam Vloemans: trompet, percussie, bugel / Mike Roelofs: toetsen

■Zondag 7 december 2014, 11u, cc Nova € 10, org. gemeente NazarethTickets: T 09 382 82 65, [email protected]

sam vloemans cultuurcafé

concert ‘fiesta latina’ Harmonie vrank & vrij Nazareth

Het themaconcert van het harmonieorkest Vrank & Vrij wordt dit jaar een Latijns-Amerikaans feest. De harmonie pakt uit met kleppers als de ‘Cuban Overture’ van George Gershwin, ‘Libertadores’ en ‘Expedition’ van Oscar Navarro González. Voeg daar een flinke scheut zuiders temperament en een extra portie zwoele latino-ritmes aan toe en u wordt ondergedompeld in een waar spektakel. Na het concert kan u napraten in de bar.

■Zaterdag 6 december 2014 (20u) en zondag 7 december 2014 (18u), sporthalvvk € 12, add € 15, tot 12 jaar gratisTickets: T 09 384 18 06, [email protected]

De vlieg van UiT wijst u de weg naar activiteiten voor kinderen tot 12 jaar.

Op woensdagnamiddag kunnen kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar een atelier algemene beeldende vorming volgen. Een atelier bestaat uit een reeks van tien lessen. Een professionele lesgever initieert de kinderen in verschillende disciplines: waarnemingstekenen, schilderen, boetseren, zeefdrukken.

• 10 woensdagen van 7 januari t/m 25 maart 2015 (geen les op 18 en 25 februari 2015)

• 10 woensdagen van 22 april t.e.m. 27 juni 2015 ■

Telkens van 13u30 tot 15u30 in cc De Brouwerij, 2e verdieping€ 50 per atelier, org. gemeente NazarethInschr.: loket vrije tijd, T 09 382 82 60, [email protected]

Kunstatelier start 2 nieuwe reeksen

Knuffelturnen is: op een speelse manier samen met uw kind bewegen, ontspannen, voelen en genieten. Het is gebasseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Via speelse oefeningen wordt uw kind zich bewuster van zichzelf, van u en de ruimte. Het leert vertrouwen krijgen en communiceren. Knuffelturnen is de ideale manier om wat extra tijd met elkaar door te brengen. Interesse? Schrijf u in voor een eerste (gratis) kennismaking. Opgelet, de plaatsen zijn beperkt, omdat er in kleine groepjes gewerkt wordt.

■Zondag 14 december 2014, 9u45 (1,5 tot 3 jaar) of 11u (3 tot 6 jaar), cc De Brouwerij, gratis aangeboden door Gezinsbond Eke Inschr.: [email protected]

Knuffelturnen met ‘sherborne’

Vrijdag 12 december 2014, 14u-16u, Stropstraat 21School van Morgen, T 09 385 44 52, www.schoolvanmorgennazareth.be

infomoment voor ouders van nieuwe kleuters

Vrijdag 12 december 2014, 13u-15u, Dorp 10Vrije basisschool Nazareth, T 09 385 42 88, www.vbsnazareth.be

Kennismakingsmoment voor peuters

Maandag 22 december 2014, 14u-17u cc, De Zwaan€ 5 (lid € 3), KWB Nazareth-EkeInschr. vóór 16/12: T 0485 49 28 44, [email protected]

Kinderbakworkshop

Gravel Unit brengt feestelijke folk met ruimte voor integer genieten en voetenstampende uitbundigheid. Hun muziek neemt u mee op een wereldreis. de ritmesectie is mooi bezet met bas, drum, keyboards en gitaar en de melodiesectie is al even boeiend met accordeon, fluit en tin whistle. Voeg daarbij de indrukwekkende stem van Virginie Allard (Flamingo Sisters) en u krijgt een unieke folkband. U hoort uitgekiende arrangementen van traditionals, opgepoetste parels van covers en mooie eigen nummers.

VirginieAllard:leadandbackingvocals/TineBouckhuyt:keyboards/FienDelannoy:fluit,lowwhistle/JanDebrabandere:gitaar,lead,backing vocals / Tijl Delannoy: bas, resonator gitaar, mandola, backing vocals, noises / Pieter Calmeyn: chromatische accordeon / Dries Pattyn: drums, percussie / Fre Vandaele: whistles, trombone www.gravelunit.be

Vrijdag 12 december 2014, 20u, cc Nova, € 12 / € 10 Tickets: gemeente Nazareth, loket vrije tijd, T 09 382 82 65, [email protected]

6 ACTIVITEITENKALENDER

voor ieDereeN

1 dag nietactiedag tegen woninginbraken

Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers gemakkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

Op 11 december 2014 plant onze politiezone een grootscheepse controleactie. Uitzonderlijk is dat u de dag in real-time kan meevolgen op Twitter en Facebook: welke controles, waar, met welk resultaat … Diezelfde dag gaan de wijkinspecteurs op pad in hun wijk. Ze verplaatsen zich in de rol van een inbreker en gaan op zoek naar openstaande ramen en deuren. De bewoners krijgen een brief in de bus met aandachtspunten en krijgen makkelijke tips mee om zich beter tegen inbraken te beveiligen.

Hebt u zelf een idee om inbraken tegen te gaan? Aarzel niet en zet het online op 1dagniet.be. Hier kan u ook affiches, flyers, tips … downloaden om uw actie extra te ondersteunen. Wil u dat de politie uw actie mee ondersteunt, contacteer dan uw wijkinspecteur.

■Donderdag 11 december 2014www.1dagniet.be

Kerstconcert ten voordele van kunstKunst in Nazareth vzw organiseert voor de vierde keer een kerstconcert te voordele van de openbare kunst in onze gemeente.

Bas Charles Dekeyser volgde zijn zangopleiding aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en de Operastudio Vlaanderen. Hij treedt op met belangrijke orkesten in een divers repertoire. Dit jaar werd hij halve finalist in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Samen met Hilde Coppé, Inez Carsauw, Philip Defrancq en Filip en Frederik Martens vormt hij het kwartet ‘4voix x 4 mains’.

La Chapelle Sauvage is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium Gent, waar studenten van verschillende nationaliteiten elkaar vonden in een gemeenschappelijke, kritische attitude. Momenteel bestaat het ensemble uit 20 professionelen en studenten, onder leiding van Karel De Wilde. Laat u meeslepen door de muziek van Mozart, Haydn, Bach en Purcell, die in de kerk van Nazareth prachtig tot z’n recht zal komen.

■Dinsdag 16 december 2014, O.L.V.- Geboortekerk, deuren open 19u30, vvk € 18, add € 20, -12 jaar € 10 Tickets: www.kunstinnazareth.be, info: T 0472 47 69 14

Kwaadheid als bron van energie

Maandag 1 december 2014, 19u30 Parochiaal Centrum, € 3, KVLV Nazareth, T 09 380 29 10

Bloedinzameling

Vrijdag 5 december 2014, 17u30-19u30, WZC de LichterveldeRode Kruis, www. bloedgevendoetleven.be

Bowling voor mensen met een beperking

Dinsdag 2 december 2014, 13u, Real bowling, Kortrijksestwg. 209St-Martens-Latem, gratis, inschr.: [email protected], T 09 382 82 62, gemeente Nazareth

Handtas naaien

Woensdagen 3 en 10 december 2014, 19u30, cc De Brouwerij, Markant Nazareth, T 09 334 59 79, T 0474 99 17 86, [email protected]

speelkasteel

Donderdag 4 en 18 december, 13u30-16u30, ‘t Kinderkasteeltje, Drapstraat 49, gratis, zie ook p. 3Reddie Teddy, T 09 333 57 26

eerste hulp bij sportongevallen

Donderdag 4 december 2014, 19u30-22u30, cc De Zwaan org. gemeente Nazareth en Rode Kruis VlaanderenGratis, inschr. T 09 382 82 62, [email protected]

lijndansen

Vrijdag 5 en 19 december 2014, 20u, cc De Zwaan, € 4 (lid € 3) per les, org. KWB Nazareth-EkeInfo: T 0485 49 28 44, [email protected]

Degustatie biowijnen

Vrijdag 5 december 2014, 19u30, cc De Brouwerij, € 8 (leden € 6) Velt-Scheldevallei, inschr. vóór 2/12: [email protected], T 09 385 60 03, T 0470 93 58 39

expo: gevecht aan de edemolen

Zaterdag 6 december 2014, 14u-17u, Erfgoedhuis, Drapstr. 16

een wilde en ontembare muzikale ambitie: dat bracht de musici van La chapelle Sauvage samen. Muziek van Mozart, Haydn, Bach en Purcell zullen u vervoeren en brengen u in een warme kerststemming. Na de voorstelling bent u welkom in cc de Zwaan achter het gemeentehuis, voor een drankje en een babbel. U zal er misschien provinciegouverneur Jan Briers ontmoeten, die het concert ook zal bijwonen. de opbrengst van de avond gaat naar de aankoop van een kunstwerk, dat in de gemeente opgesteld wordt.

Musea

• Museum Scheldeveld: zaterdag 6 december 2014, 14u-17u, groepen en scholen gratis na afspraak, T 09 282 70 42

• Oorlogsmuseum (altijd 2 gidsen): zaterdag 6 december 2014, 14u-19u en op afspraak voor scholen en groepen, T 09 380 30 35

■Drapstraat 16, gratis toegang

cafetaria & brocante zonnehoeve|living+

Zondag 7 december 2014, 14u-18u, Zonnestraat 13vzwZoVRIJ,www.zovrij.com

Kookles: feestmenu

Dinsdag 9 december 2014, 13u30 en 19u30, cc De Zwaan€ 10 (lid € 8), KVLV EkeInfo en inschr.: T 0494 30 07 71

crea

Dinsdag 9 december 2014, 14u, Parochiaal Centrum, Ziekenzorg Nazareth, info:T 09 385 64 23

Kookles: feestmenu ‘ons kookboek voor beginners’

Donderdag 11 december 2014, 13u30 en 19u30, cc De ZwaanKVLV Nazareth, T 09 386 68 87

Kaarten en gezelschapsspelen

Vrijdag 12 december 2014, 19u30, cc De Brouwerij, inleg kaarting: € 1,50, org. Landelijke Gilde Eke, inschrijven niet nodig, info:[email protected],T 0472 45 88 15

Bouwteamcursus: energiezuinig en comfortabel bouwen

Zaterdagen 13 en 20 december 2014, 9u-17u, cc De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22, Kruishoutem, org. Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen i.s.m. gemeentebesturen en provincie Oost-Vlaanderen,inschr. www.bouwteams.be, T 016 23 26 49

D’Ouwe Garde zamelt opnieuw voedsel in ten voordele van vzw De Kruk in Nazareth. Het ingezamelde voedsel wordt verdeeld over tientallen gezinnen en alleenstaanden in de gemeente. Wie iets wil geven, kan hiervoor terecht in Oud-Wielkine, van 9u tot 13 u. Wat kan u geven? Voeding waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is en in ongeopende verpakking. Bijzonder welkom zijn fruit en groenten (vers of in blik), koffie, diepvriesproducten, babyvoeding en verzorgingsproducten (zeep, tandpasta en wasmiddel).

■Zaterdag 13 december 2014, 9u-13u, Drapstraat 16Info: An Balcaen, T 0476 42 92 88, Filip Van der Linden, T 0486 36 49 82

eco-QuizVelt-nationaal ontwikkelde een eco-quiz met kennisvragen en doe-opdrachten. In ploegen van vier kunnen de deelnemers hun ecologische kennis tonen en verruimen. Hierbij zijn talrijke prijzen te winnen, van drankbonnetjes tot tuinmateriaal en wijnpakketten. Men kan individueel of in groep inschrijven. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

■Zaterdag 13 december 2014, 19u30, cc De Brouwerij€ 5 (lid € 3), org. Velt Scheldevallei, inschrijven en betalen vóór 8/12: T 09 385 60 03, [email protected]

voedselinzameling voor Nazareth

la chapelle sauvage & charles Dekeyser

7activiteitenkalender

Het Lam Gods is het 15-eeuwse meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Terwijl u de restaurateurs aan het werk kan zien, geven de gidsen u een deskundige uitleg over de geschiedenis van het retabel, het aandeel van Jan en van Hubert, de staat van het schilderij, de stand van het onderzoek, de activiteiten van de restaurateurs en de verschillende conservatie- en restauratietechnieken.

■Donderdag 18 december 2014, afspraak om 13u30, rondleiding 14u-15u30, Museum voor Schone Kunsten, ingang tegenover het SMAK, € 12, org. S-Plus en Curieus, inschr.: T 0499 22 23 00, [email protected]

Bezoek restauratiewerken lam gods

lezing rugpijn

Zaterdag 13 december 2014, 14u, cc De Brouwerij, gratis, Ruggensteun, T 09 371 49 67

wandeling en bezoek aan azaleakwekerij

Zondag 14 december 2014, 13u30, Lulstraat 3, Kruishoutem€2incl.koffiemetversnaperingPasar Nazareth-Eke, inschrijven en betalen tot 10/12: T 09 385 73 80 of T 09 385 54 68

Krulbollen

Zondag 14 december 2014, 14u, Ouwegem, € 2 (lid gratis), org. KWB Nazareth-Eke, inschr. vóór 10/12: T 0478 82 08 43, [email protected]

Bloemschikken: kerst

Maandag 15 december 2014, 19u30, Parochiaal Centrum KVLV Nazareth, info: T 09 386 99 63

de Kunstzomer Leiestreek is aan zijn zesde editie toe. dit evenement van Toerisme Leiestreek laat u proeven van het werk van hedendaagse kunstenaars. In Nazareth start de expo op 23 augustus 2014. Op vijf locaties krijgt u schilderijen en sculpturen van verschillende kunstenaars te zien, in diverse stijlen.Het slotakkoord klinkt van 14 tot 28 september 2014 in Transfo Zwevegem, met een overzichtstentoonstelling van 42 kunstenaars: ‘Kunst onder stroom’.Programma: www.kunstzomer-leiestreek.be, T 056 24 99 95

Jeugdhuis Jena is (bijna) elke vrijdag- en zaterdagavond open voor de jeugd van Nazareth. Ga zeker eens langs voor een gezellige avond onder vrienden of om nieuwe mensen te leren kennen. Op hun facebookpagina zie je wanneer het open is: www.facebook.be/jeugdhuisJena

Het jeugdhuis werkt actief mee aan de actie FairTradeGemeente. In de fairtradeweek van oktober 2014 waren er ook

fairtradeproducten te verkrijgen, zoals witte wijn, chips, chocolade, en nootjes. Omdat deze producten populair bleken, blijven enkele ervan in het assortiment. Naast de vele andere drankjes en snacks in Jena, kan u nu ook genieten van een fairtradewijn of de alom beruchte juccachips.

■JeugdhuisJena,Drapstraat16,www.facebook.be/jeugdhuisJena

fairtrade bij jena

paul Michiels

paul Michiels Paul Michiels is een van de beste stemmen uit onze lage landen. Hij is al jaren een icoon van de Belgische muziekscene: solo, met zijn liveband of met Soulsister. In Nazareth verwelkomen we hem met zijn band.

Op zijn 65e startte Paul Michiels met iets totaal nieuws in zijn lange muzikale carrière: een solo-theatertour! In ‘Lonesome Dreamer’ vertelt Paul Michiels, gewapend met gitaar, piano en mondharmonica zijn levensverhaal. Terecht fier en trots over wat het leven hem bracht, maar steeds met beide voeten op de grond, een zanger zonder blues!

Paul Michiels is momenteel bijzonder populair. Hij was te gast in café Corsari (VRT), zorgde samen met Natalia voor muzikaal vuurwerk in ‘Sing that song’ (één) met het nummer ‘Downtown’ en haalde onlangs het VTM-nieuws met zijn ‘Lonesome dreamer’-voorstelling in het Capitool in Gent. Ook is hij gevraagd voor een van de vier Radio 1 Sessies: een eenmalig, uniek concert met nieuw talent en bevriende collega’s als Jan Leyers en Jef Neve.

Op 9 januari 2015 trakteert hij ons met zijn band op muziek van Buddy Holly, Ray Charles, Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones en Lady Gaga. Ook enkele Soulsistersuccessen staan op het programma, naast prachtig werk uit zijn nieuwste albums. Het wordt ongetwijfeld een avond pure klasse, bruisend van muzikaliteit. Koop snel uw tickets en beleef het mee!

■Vrijdag 9 januari 2015, 20u, cc NovaOrg. Bibliotheek Nazareth en Cultuurraad Nazareth€ 10, tickets: loket vrije tijd (Dorp 1) en bibliotheek (Dorp 2)Info: T 09 382 82 91, [email protected]

Huldiging cultuurlaureaat

Vóór het concert van Paul Michiels reikt de cultuurraad de prijs van cultuurlaureaat uit. Een vereniging, groep of persoon die een uitzonderlijke culturele prestatie heeft geleverd of zich verdienstelijk heeft gemaakt op het socio-culturele vlak komt hiervoor in aanmerking. We mochten verschillende kandidaturen ontvangen.

■Vrijdag 9 januari 2015, 20u, cc Nova, zie hierboven

wekelijkse marktchampagneactie op 4 en 11 december

De jaarlijkse Markt-Champagneactie vindt plaats op donderdagen 4 en 11 december 2014. De trekking van de winnende nummers is op 11 december2014naafloopvandemarkt.Delijstmetwinnendenummerskomt in de infokrant van 30 december 2014 (editie januari).

geen markt op Kerstmis en Nieuwjaar

Op donderdagen 25 december 2014 en 1 januari 2015 is er geen wekelijkse markt, op vraag van het merendeel van de marktkramers. De laatste marktdag in 2014 is dus donderdag 18 december 2014 en de eerste marktdag in 2015 is 8 januari 2015.

In 2015 bestaat onze bibliotheek 20 jaar. een mooie gelegenheid om de bib een jaar lang te promoten als beleefbibliotheek: een plek van ontmoeting. Met het feestprogramma ‘20 jaar - Beleef het in de bib’ verstevigt de bib het gemeenschapsgevoel. Lees er alles over in de volgende Infokrant. Paul Michiels was ‘special guest’ bij de oprichting van de bib en 10 jaar later de spetterende afsluiter van het programma ‘10 x10’. dit keer geeft hij het startschot van het feestjaar ‘20 jaar - Beleef het in de bib’.

In een aangenaam kader en in volle kerstsfeer, brengt Sint-Cecilia Band Eke, onder leiding van Tine Vermeulen, u in vervoering met bekende popnummers en een selectie soundtracks uit voornamelijk Disneyfilms.In de pauze kan u genieten van een kop verse koffie en een stuk taart.De perfecte gelegenheid om de feestperiode mee in te zetten!

■Zondag 21 december 2014, 15u, cc Nova€ 6, org. Sint-Cecilia Band EkeTickets: Gratiën Van Rysseghem, T 09 385 41 96 en bij de muzikanten of in het lokaal Sint Cecilia

3e winterconcert sint-cecilia Band eke

eerste hulp bij huis,- tuin en keukenongevallen

Woensdag 17 december 2014, 19u30-22u30, cc De Zwaanorg. gemeente Nazareth en Rode Kruis Vlaanderen,gratis, inschr. T 09 382 82 62, [email protected]

Bloemschikken: kerst

Donderdag 18 december 2014, 19u30, cc BrouwerijKVLV Eke, info en inschr.: T 0479 23 51 85

uitstap kerstmarkt Düsseldorf

Zaterdag 20 december 2014, vertrek 7u, kerkplein Eke (terug omstreeks 22u), € 30, Pasar Nazareth-Eke, inschr.:T 09 385 54 68 of T 09 385 73 80

polyphony ensemble van Nazareth (israël)

Dinsdag 23 december 2014, 19u30, O.L.V.-Geboortekerk, € 25 (€ 40 met receptie), Rotary Club Deinze, tickets: KBC bank Nazareth of www.rotaryclubdeinze.be

8 ACTIVITEITENKALENDER

Okra Nazareth gaat van start met een nieuw aanbod van terugkerende activiteiten. Zo kan u vanaf december 2014 naar de kaarting, crea of petanque. In januari 2015 wordt het aanbod nog uitgebreid met lijndansen. Ondertussen zet Okra eke zijn werking voort met kaarten, petanque, crea, lijndans, wandelen en fietsen. Ga gerust eens langs, ook als u geen lid bent. Pas vanaf uw tweede deelname maakt u zich lid van Okra.

ontspanning in Nazareth

focus op 50+

petanque op dinsdagnamiddag

Tweewekelijks vanaf9 en 16 december 2014, 14u, bij de sporthal Okra Nazareth, T 09 385 53 71

Donderdag 4 december 2014, 14u, cc Nova, € 12 € 10 voor seniorenverenigingen die minstens 10 tickets kopen voor hun ledenOrg. gemeente NazarethTickets: T 09 382 82 65, [email protected]

‘oud goud’, frank cools

X ■

X

X ■

X

X ■

X

BRIeFWISSeLING NAAR GeMeeNTeBeSTUURCollege van burgemeester en schepenenDorp 1, 9810 Nazareth,T 09 382 82 82, [email protected]

OPeNINGSUReNGemeente (09 382 82 82), sociaal huis (09 382 81 10)ma 8u30-12u 14u-18u30di 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarwo 8u30-12u 14u-16u30do 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarvr 8u30-12

Bibliotheek (09 382 82 92)maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 14u-19udonderdag en zaterdag: 9u-12u

POLITIe ScHeLde-LeIeWijkcommissariaat, Dorp 3, T 09 382 82 02Ziet u een verdachte handeling of gevaarlijke situatie? Bel 101!

MedIScHe WAcHTdIeNSTeNwww.huisarts.be, T 09 280 08 80www.apotheek.be, T 0900 105 00 na 9u, T 0903 92 248 na 22uwww.tandarts.be, T 0903 399 69

deAdLINeS INFOKRANTZondag 30 november 2014 voor editie januari (verschijnt 30/12)Zondag 4 januari 2015 voor editie februari (verschijnt 29/01/2015)Vermeld titel, datum, uur, plaats, prijs, telefoon, organisator.Mail naar [email protected] of voer in op uitdatabank.be

Eindredactie en vormgeving: Els Verbeke m.m.v. Martine Walraeve Druk: Drukkerij Schaubroeck / Bedeling: Bpost, T 02 201 23 45

V.U. Burgemeester Danny Claeys, Dorp 1, 9810 NazarethSchepenen: Thomas Van Ongeval, Christiaan Van herzeele, Luc Deschamps, Viviane De Preester, Ivan Schaubroeck, Annemie De Gussem, secretaris: Patricia Dhondt

Gouden jubileum1 / Jozef de Jans en

Bernice Van de Wynckel 9 oktober 1964-2014

2 / Herman Slock en Brigitte Neirynck 14 oktober 1964-2014

3 / Gilbert Standaert en Yvonne Seeuws 21 oktober 1964-2014

4 / Marcel de Groote en Henriette Heyde 24 oktober 1964-2014

5 / etienne de Bruyne en Yris Van de Putte 28 oktober 1964-2014

102 jaar6 / Margerite

Van Grembergen, weduwe van Germain eeckhaut, geboren in Sint-Lievens-Houtem in 1912, vierde op 14 oktober 2014 haar verjaardag samen met haar familie.

1 2

3 4

5 6

proficiatKGA-OPHALINGzaterdag 13/12/2014, 9u-15u, recyclagepark

Kaarten en crea op dinsdagnamiddag

Maandelijks vanaf 16 december 2014, 14u-16u,cc De Zwaan, Okra Nazarethcrea: T 09 385 57 89 kaarten: T09 385 46 86

lijndansen op maandagnamiddag

Tweewekelijks vanaf januari 2015, 14u,cc De Zwaan Okra Nazareth, T 09 385 53 71

lijndansenMaandag 1 en 15 december 2014, 14u-16u30, cc De BrouwerijOkra Trefpunt Eke, T 09 385 70 58, www.okra.be/trefpunt-eke

creaMaandag 8 en 4e maandag van de maand, 13u30-16u30, cc De BrouwerijOkra Trefpunt Eke, T 09 385 40 19, www.okra.be/trefpunt-eke

petanqueDinsdag 2 en 23 december 2014, 14u-17u, sporthalOkra Trefpunt Eke, T 09 385 70 58, www.okra.be/trefpunt-eke

Kaarting: bieden en wiezen Woensdag 3 en 17 december 2014, 14u-17u, cc De BrouwerijOkra Trefpunt Eke, T 09 385 68 50, www.okra.be/trefpunt-eke

wandelen 5 kmDonderdag 11 december 2014, 13u45-16u30, kerk EkeOkra Trefpunt Eke, T 09 385 46 38, www.okra.be/trefpunt-eke

UITZONdeRLIJKe SLUITINGde gemeentediensten en het wijkcommissariaat zijn gesloten op 25 en 26 december 2014 en op 1 en 2 januari 2015. Houd ook rekening met deze bijkomende uitzonderlijke sluitingsdagen:• Bibliotheek en sporthal: gesloten op 24/12 en 31/12.• BKO: gesloten van 22/12 tot 4/01. • Gemeentehuis en sociaal huis:

gesloten vanaf 12u op 24/12 en 31/12.• Recyclagepark: gesloten vanaf 16u op 24/12 en

31/12, open op 26/12 en 2/01. • Wijkcommissariaat: gesloten vanaf 12u op 24/12 en

de hele dag gesloten op 31/12.