Infokrant december 2014

Click here to load reader

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Nazareth heeft een erkend 'Huis van het Kind' in 't Kinderkasteeltje. Lees het interview met Sofie De Langhe en Steven Van de Velde. Ook kom je veel te weten over ratten vangen in Nazareth.

Transcript of Infokrant december 2014

 • 1Nieuwe plek voor ouders met jonge kinderenJonge ouders vinden het consultatiebureau van Kind en Gezin sinds augustus 2014 niet meer in het vertrouwde gebouw Oud-Wielkine, maar wel in t Kinderkasteeltje. Deze verhuis past in een groter initiatief: het nieuwe Huis van het Kind in Nazareth.

  In Vlaanderen zijn al 118 Huizen van het Kind erkend en sinds 1 november 2014 is dit ook in Nazareth het geval. Het concept is gelanceerd in 2012. Jo Vandeurzen, toenmalig Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, wilde tegemoet komen aan de nieuwe noden van ouders en kinderen.

  Een Huis van het Kind brengt verschillende disciplines samen (dokter, verpleegkundigen, opvoedkundigen ...) om sterk in te zetten op preventieve gezinszorg.

  Een infoavond over opvoeding, een sessie babymassage of knuffelturnen, een educatieve uitstap voor kinderen en hun ouders ... Weet u van initiatieven in Nazareth die dit rijtje kunnen vervolledigen? We kennen graag alle activiteiten

  rond opvoeding en gezinszorg. Zo kan het Huis van het Kind die informatie doorgeven aan gezinnen. Contact: Inge Stevens, T 09 382 81 13, vragen@ocmwnazareth.be

  wie orgaNiseert iets voor geziNNeN?

  Bestel Nu uw gft-coNtaiNer

  !

  Wil u vanaf 1 april 2015 een gft-container hebben om uw groente-, fruit- en tuinafval te laten ophalen? Bestel hem dan vr 31 december 2014.

  U kreeg een brief met een invulformulier. Bezorg dit zo snel mogelijk aan het gemeentebestuur, Dorp 1. U krijgt een factuur in januari 2015.

  Als wij uw betaling ontvangen in januari 2015, wordt uw container aan huis geleverd in de tweede helft van maart 2015. Latere betaling betekent latere levering.

  25e

  jaar

  gang

  nr.

  11 /

  Maa

  ndel

  ijkse

  uitg

  ave

  van

  de g

  emee

  nte

  Naz

  aret

  h /A

  fgift

  ekan

  toor

  Gen

  t X

  dec

  MB

  eR 2

  014

  welkom in het Huis van het KindINFORMATIe IN TIJdeN VAN cRISIS > 2

  MILIeUKRANTdUURZAAM NAZAReTH > UITNEEMBAAR

  KeRST- eN WINTeRcONceRTeN > 6-7

  samen zorgen we voor gezonde en gelukkige gezinnen In Nazareth is het Huis van het Kind een samenwerking tussen gemeentebestuur, sociaal huis, Kind en Gezin, t Kinderkasteeltje, het consultatiebureau en het Opvoedingspunt.

  t Kinderkasteeltje geeft al jarenlang onderdak aan een kinderdagverblijf en een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Nu is ook het consultatiebureau, met vrijwilligers van Reddie Teddy, hierin ondergebracht. En binnenkort vindt u hier nog mr activiteiten.

  Samen met al deze partners willen we (aanstaande) gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen. Vanzelfsprekend schenken we extra aandacht aan kwetsbare groepen, maar zij zijn niet de enige doelgroep. Alle ouders, opvoeders, grootouders kunnen terecht in het Huis van het Kind.

  U hoeft geen problemen te hebben, om op ons een beroep te doen. Het Huis van het Kind is op de eerste plaats een ontmoetingsplek voor iedereen die met kinderen begaan is.

  > 3

  ELS VERBEKE

  Bestel vr 31 december 2014 uw gft-container als u hem tijdig wil ontvangen. Info: milieudienst (09 382 82 75) of I.V.M. (gratis nummer 0800 13 580).

 • 2 Gemeentelijk nieuws

  Meer gras op Het KerKHof iN eKe

  De gemeentelijke groendienst vormt stap voor stap de rode steentjes op het kerkhof van Eke om naar gras.

  Door het pesticidendecreet mogen gemeentebesturen vanaf 1 januari 2015 geen pesticiden meer gebruiken. Steenslag is echter moeilijk te onderhouden. Kruid verwijderen is op deze ondergrond bijna niet mogelijk zonder pesticiden.

  Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om een groot deel van de grindpaden om te vormen naar graspaden. Later komen er nieuwe plantvakken.

  Het gras is onderhoudsvriendelijk en heeft als bijkomend voordeel dat het zorgt voor een rustgevende vlakte.

  Urnenkelders parkbegraafplaatsOp de parkbegraafplaats worden nieuwe urnenkelders en verlichting aangelegd. Het einde van de werken is voorzien eind december 2014. Er zal ruimte zijn voor 197 kleine urnen.

  Vanaf 1 januari 2015 kan u in het recyclagepark geen PMD-afval meer afgeven. Het gemeentebestuur heeft dit beslist na een vraag van I.V.M. (afvalintercommunale). Aangezien het PMD-afval om de twee weken aan huis wordt afgehaald, maken maar weinig mensen gebruik van de PMD-container in het recyclagepark. Bovendien blijkt het aangeboden PMD-afval op het recyclagepark dikwijls slecht gesorteerd. De container bevat te veel restafval, waardoor het recyclageproces bemoeilijkt wordt.

  Afwijkend sluitingsuurHet recyclagepark sluit op woensdagen 24 december en 31 december 2014 reeds om 16u in plaats van 17u45.

  Maandag asbestdagOp maandagen 1 december 2014 en 5 januari 2015 kan u enkel asbest en gratis afval aanbrengen in het recyclagepark. Want sinds dit jaar is de betaalzone gesloten op de eerste maandag van de maand, behalve voor wie asbest wil aanbrengen.

  Naar jaarlijkse gewoonte worden in enkele straten nieuwe bomen geplant. Het gaat om streekeigen soorten, met name: lijsterbes in de Guido delmeirelaan, sierpeer in Albert claeysstraat en Isidoor Van Kerrebroeckstraat, pluimes in de Kouterwijk, zomereik in deurlestraat, Lange dreef en Klapstraat, zuilbeuk in Kijkuitstraat en Sticheldreef.

  geeN pMD iN recyclageparK

  gevolgeN vaN eeN strooMuitvalWat gebeurt er als sommige gemeenten afgeschakeld worden van de elektriciteitsvoorziening? Dit zijn enkele mogelijkheden:

  De telefonie is verstoord, zowel vast als mobiel. Opladen van elektrische toestellen is niet mogelijk. Elektrische toestellen en verwarmingsketels vallen uit. Liften en automatische garagepoorten werken niet. De druk op het leidingwater kan verminderen.

  Niet alleen thuis, maar ook in de publieke ruimte en in het verkeer kan u de gevolgen voelen.

  Tankstations werken niet in de betrokken regio. Straatverlichting en verkeerslichten vallen uit. Treinen en trams rijden mogelijk niet meer. De hulpcentrales 100 en 112 kunnen overbelast geraken. Geldautomaten werken niet.

  Wat kunnen we doen?Als inwoner kan u zich informeren en zorgen dat u voorbereid bent. Maar vergeet niet dat een afschakeling niet nodig is, als we allemaal ons stroomverbruik verminderen. U kent waarschijnlijk ook wel iemand die in een afschakelbare zone woont. Of misschien is uw job, school of winkel in een andere gemeente of stad. In tijden van crisis is solidariteit belangrijk. Meer hierover las u al in de vorige infokrant.

  Blijf op de hoogteEen afschakeling komt er niet plots. Zeven dagen op voorhand krijgen we een eerste waarschuwing en 24 uur op voorhand de definitieve bevestiging. Hoe blijft u op de hoogte?

  Bekijk de stroomindicator op www.offon.be of op www.winterklaar.be.

  Download de app Elia 4cast om te weten of er een stroomtekort dreigt (vooruitzichten voor 7 dagen).

  Luister naar radio en televisie.

  Schrijf in op onze nieuwsberichten via www.nazareth.be/nieuwsberichten.

  iNforMatie iN tijDeN vaN crisisAls er zich een noodsituatie voordoet, kondigt de burgemeester de gemeentelijke fase af. Op dat moment komen vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten bijeen in het gemeentehuis. Zij wisselen informatie uit en geven richtlijnen aan de mensen ter plaatse: de brandweer, de politie, de medische diensten, het opvangcentrum.

  InterventieplanNazareth heeft sinds 2009 een noodinterventieplan. Dit document bevat alle stappen die we kunnen zetten om een crisis te bedwingen. Het is uitgewerkt door de veiligheidscel. De veiligheidscel vergadert meerdere keren per jaar om de gemeente voor te bereiden op een eventuele noodsituatie. De leden zijn: de burgemeester en gemeentesecretaris, de brandweer, de politie, de medische discipline, de civiele bescherming, de communicatieambtenaar, de milieuambtenaar en de ambtenaar noodplanning.

  Informatie is van levensbelangBij een grote brand of een andere ramp wil u uiteraard zo snel mogelijk informatie krijgen. Daarom hebben wij een communicatieplan voor noodsituaties uitgewerkt. Hoe blijft u op de hoogte?

  Luister naar radio en televisie (regionale zenders). Bekijk de nieuwsberichten op www.nazareth.be. Als we een telefonische infolijn opstarten, delen

  we het nummer mee op onze website, op de lichtkranten en via de pers.

  SamenwerkingElk jaar oefenen we het interventieplan, door een noodsituatie na te spelen. We werken hiervoor samen met de federale dienst noodplanning van de gouverneur.

  wiNNa serraNo wiNt 16e KolleKtief

  Zoals de traditie het voorschrijft, was er een wedstrijd verbonden aan de tentoonstelling 16e Kollektief. Winna Serrano kreeg de meeste punten van de jury voor haar schilderij Amor Angelical. Het gemeentebestuur heeft dit kunstwerk aangekocht en zal het nu een plaats geven in het gemeentehuis.

  Winna Serrano is van Venezolaanse afkomst en kwam in 2000 naar Belgi als uitwisselingsstudente. Via vlakken en lijnen in rijke en opwindende tinten creert ze figuren en scnes die optimisme, liefde, hoop en warmte uitstralen. Haar uiteindelijk doel is een gevoel van positivisme overbrengen: Als ik met mijn werk een glimlach op iemands gezicht kan toveren, ben ik geslaagd in mijn opzet.

  Nieuws vaN De geMeeNteraaD

  De gemeenteraadszittingen zijn openbaar. U kan een week op voorhand de agendapunten krijgen via e-mail, door zich eenvoudig in te schrijven via secretariaat@nazareth.be. Kom gerust eens langs!

  Gemeentelijk RUP Robert OrlentvijverDe gemeenteraad heeft het ontwerp van het gemeentelijk RUP Robert Orlentvijver voorlopig vastgesteld. Er loopt een openbaar onderzoek van 1 december 2014 tot en met 29 januari 2015, waarna de gemeenteraad zich zal uitspreken over de definitieve vaststelling.

  Bewakingscameras in de politiezoneDe gemeenteraad