Infokrant Ouderen maart 2016

9
nummer 30 • maart 2016 In dit nummer: infokrant Maastrichtse vo0r ouderen Opa doet aan tai chi Op cursus? Ja, gezellig! Burgerpanel Werk, Jeugd en Zorg Blij van cultuur Alzheimer Café opent zijn deuren Ouderenmishandeling Buurtpraat met Bep Franssen: alles voor de saamhorigheid Opfriscursus rijvaardigheid

Transcript of Infokrant Ouderen maart 2016

Page 1: Infokrant Ouderen maart 2016

nummer 30 • maart 2016

In dit nummer:

infokrant Maastrichtse

vo0r ouderen

• Opa doet aan tai chi• Op cursus? Ja, gezellig!• Burgerpanel Werk, Jeugd en Zorg

• Blij van cultuur• Alzheimer Café opent zijn deuren• Ouderenmishandeling

• Buurtpraat met Bep Franssen: alles voor de saamhorigheid• Opfriscursus rijvaardigheid

Page 2: Infokrant Ouderen maart 2016

Seniorvriendelijke stadErop uit trekken. Niets mooier dan dat. Een avond-je naar het theater, een gezellig etentje, naar een expositie of een mooie voorjaarswandeling. Na-tuurlijk het liefst met een of meer dierbare vrien-den. Maastricht heeft gelukkig een groot cultureel aanbod. De vraag is echter of dat ook op senioren is afgestemd. Niet alles uiteraard, want het aanbod biedt voor elk wat wils. Voor alle leeftijdsgroepen en voor alle smaken.

Toch maken senioren nog te weinig gebruik van het ruime aanbod. Het probleem zit echter niet in het aanbod en ook niet in de bereikbaarheid en de toegan-kelijkheid. Het is van een andere aard. Vaak is er sprake van een te hoge drempel. Dat wil zeggen geen ‘maatje’ hebben die je kunt vragen mee te gaan en dan niet al-leen binnen durven stappen. Maar als iedereen zo denkt dan komt niemand meer ergens. Want heel veel men-sen staan voor zo’n drempel.

Daar wil de gemeente iets aan doen. Of beter gezegd, we willen u helpen daar zelf iets aan te doen. Heel simpel door de mogelijkheden te bieden om elkaar te vinden. Dat kan via MAASTRICHTdoet.nl. Lees verder-op in dit blad hoe een stadsgenote ineens vijf wandel-maatjes vond.

Of bent u graag cultureel actief ? Daarvoor heeft stich-ting Tout Maastricht een uitstekend programma in de maak. En zo ontdekt u in deze Kwiek nog wel meer tips.Dit alles met als doel om van Maastricht een senior-

3

vriendelijke stad te maken. Mogelijk dat we zelfs in 2017 kandideren voor het internationale predicaat Age Friendly City. Met uw hulp moet dat kunnen lukken.

Dan nog een ander belangrijk punt van aandacht in deze Kwiek. Op het gebied van zorg is ontzettend veel veranderd de afgelopen twee jaar. Tal van zorgtaken zijn van het Rijk op de gemeenten overgedragen. Tege-lijk moeten vele vormen van zorg anders georganiseerd worden en voor minder geld. Dat is een gigantische operatie, waarvoor de gemeentelijke organisatie aange-past wordt. Hoewel onze medewerkers ontzettend hun best doen, kan er natuurlijk iets mis gaan. Het blijft immers mensenwerk.

Denkt u dat het anders moet of bent u het niet eens met een procedure, dan kunt u dat melden bij het Burger-panel Werk, Jeugd, Zorg. Oftewel: ‘Bel Cindy’. In deze uitgave krijgt u daar alle informatie over.

Ik wens u een fijn, gezond en actief voorjaar toe.

André Willems,Wethouder ouderenbeleid

ColofonUitgave gemeente Maastricht, Beleid en Ontwikkeling Adres Mosae Forum 10 | Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht | www.gemeentemaastricht.nl | [email protected] Renée Bekkers, Meyke Houben, Math Wijnands, Hélène Martinussen Fotografie AronNijs,RichardStarck,RenéeBekkers,HansvanEijsden,ShutterstockVormgeving Anne Marie Mans, gemeente MaastrichtOplage 20.000 exemplaren

Nog voordat het gesprek goed en wel begonnen is, steekt Dieter Ulrich al van wal: “Toen ik de brochure van Maastricht Sport in de bus kreeg, was ik met-een verkocht. Zo veel aanbod, en ook nog vaak gratis: dan ben je wel gek als je het niet doet. Van mijn 35ste tot mijn 55ste heb ik intensief hard gelopen, zo’n 50 kilometer per week. Nu ben ik 66 en is sporten niet meer vanzelfsprekend. Maar nadat ik eind vorig jaar een operatie heb ondergaan, wilde ik mijn gezondheid zo snel mogelijk weer op peil brengen. Dat was nodig, want ik sliep nauwelijks meer en was daardoor totaal uitgeput. Ik ben begonnen met tai chi: op woensdag bij de Maastrichtse afdeling van de tai-chibond ITCCA en op donderdag via Maastricht Sport in de gymzaal in Ca-berg. Mijn conditie ging meteen met sprongen vooruit, stomverbaasd was ik daardoor. Ik merk nu dat ik beter

slaap, dat ik minder rugpijn heb en dat mijn houding sterk is verbeterd. Door de tai chi raakt je lichaam ook meer in balans.”

Geen belemmeringDe meeste deelnemers aan de tai-chilessen in Caberg zijn ouderen. “Het is altijd erg gezellig”, vertelt Die-ter.“Iedereenverheugtzichopdeles.Hetfijneisdatniemand je vraagt om topsport te bedrijven. Er is geen enkele belemmering om mee te doen: iedereen kan het. Mijn vrouw is door mijn verhalen zo nieuwsgierig geworden, dat ze nu ook mee wil. En ik heb er ook al op Facebook over geschreven, onder de kop ‘opa doet aan tai chi’. Deze sport kun je op elke leeftijd en met elke conditie doen. Ideaal dus voor iedereen die zo lang mogelijk zo gezond mogelijk wil leven.”

In de door de gemeente verspreide brochure ‘Doe mee en beweeg’ staan tallozeactiviteitendievooralleseniorengeschiktzijn.Gezelligsamenfiet-sen, wandelen of golfen bijvoorbeeld. Wie liever binnen sport, kan onder meer gymen, yoga doen of bewegen op muziek. En wilt u het wat pittiger? Watdachtuvantafeltennissen,badminton,fitnessofzwemmen?

“Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook gezellig”, meent Britt Beckers van Maastricht Sport. “Wij willen de drempel om te bewe-gen zo laag mogelijk maken. Daarom gaan we in de wijken vrijwilligers en ambassadeurs inzetten om bewoners nog beter te informeren over de mogelijkheden. Ook willen we aansluiten bij initiatieven die uit de wijken komen. In oktober verschijnt een bijgewerkte versie van de brochure ‘Doe mee en beweeg’. Daarin is het vrijwel complete aanbod van sport- en beweegmogelijkheden in de stad opgenomen. Zo hopen we dat steeds meer senioren de weg naar een bij hen passende beweegactiviteit weten te vinden.”

Meer informatie?Aanmelden voor de activiteiten tijdens de Maastrichtse Sportweek viawww.maastrichtsport.nl. Meer informatie over het beweegaanbod in Maastricht vindt u ook op deze website of via: (043) 350 45 00

Opa doet aan tai chi

Half december 2015 is onder alle 65-plussers in de stad de brochure ‘Doe mee en beweeg’ van Maastricht Sport verspreid. Misschien heeft u al wel een keuze gemaakt uit het brede sport- en beweegaanbod in Maastricht. Nog niet? Dan trekt het enthousiaste verhaal van Dieter Ulrich u wellicht over de streep.

Bewegen voor iedereen

De gemeente Maastricht organiseert ook dit jaar weer, samen met Maas-tricht Sport, Envida en Mosae Zorg-groep, allerlei sportieve activiteiten in de aanloop naar en tijdens de Week van de Ouderen in oktober. Boven-dien zijn er dit jaar nog twee momen-ten waarop u kunt kennismaken met het grote aanbod aan bewegingsmo-gelijkheden. Dat is tijdens de Maas-trichtse Sportweek, van 11 tot en met 17 april, en tijdens de Summer Experi-ence, van 25 juli tot en met 4 septem-ber. U kunt dan allerlei verschillende sporten uitproberen, van wandelen tot bodytraining en van jeu de boules tot tai chi. Waterliefhebbers kunnen terecht in het Geusseltbad. En er zijn ook speciale activiteiten voor mensen met een beperking.

Page 3: Infokrant Ouderen maart 2016

4

Directeur Piet Dizy van de Volksuniversiteit Maasland heeft zelf ervaren hoe het niet moet. “Mijn vader kwam in 2009 in een Maastrichts verzorgingshuis terecht. Daar kon hij kiezen uit kienen of sjoelen. Toen dacht ik al, dat kan beter. Dankzij subsidie konden we in het verzorgingshuis zes aquarellessen organiseren. Na afloopvandecursuswerdendewerkententoongesteld.Iedereen was enthousiast, de deelnemers zelf nog het meest. Ze waren verbaasd over wat ze bleken te kun-nen.” Inmiddels is Volksuniversiteit Maasland actief in 24 zorginstellingen in Limburg. Dizy: “Daar organise-ren we activiteiten die aansluiten bij wat de bewoners willen. Maar nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zien we onze doelgroep verschuiven. Juist voor die mensen die vaak alleen zijn en soms maar weinig budget hebben, is een goede dagbesteding belangrijk. Zo blijf je meedoen in de maatschappij en – nog be-langrijker – het is goed voor je sociale contacten.”

Wijk- en buurtcentraMet subsidie van de gemeente Maastricht en de stich-ting Elizabeth Strouven gaat de Volksuniversiteit nu cursussen aanbieden in een aantal wijk- en buurtcentra in Maastricht. “We werken daarbij samen met welzijns-organisatie Trajekt”, vertelt Dizy. “Zij zijn op de hoogte van wat er nu al gebeurt in de wijken en waar behoefte aan is. Zo kunnen we makkelijker nieuwe deelnemers bereiken.”

Het is de bedoeling dat de eerste activiteiten vanaf eind februari 2016 in verschillende wijken plaatsvinden. Dizy: “De wijkcentra krijgen van de Volksuniversiteit een aanbod voorgelegd, waarna we kijken of er be-langstelling voor is. De ervaring leert dat mensen heel

Op cursus? Ja gezellig!

Veel ouderen die alleen wonen, hebben relatief weinig sociale contacten. Bovendien is de drempel om er zelf op uit te trekken voor veel mensen te hoog. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Om dat te voorkomen, wil de gemeente senioren in de eigen wijk een leuke en zinvolle dagbesteding aanbieden. Onder meer met cursussen van de Volksuniversiteit.

enthousiast worden als ze eenmaal bezig zijn. Zo heb-ben we in Spaubeek een cursus van tien yogalessen aan-geboden.Naafloopbeslotendedeelnemerserzelfmeedoor te gaan, zo leuk vonden ze het. Hetzelfde geldt voor de cursus bloemschikken. Elke maand werken daar achttien mensen aan een nieuwe creatie op basis van een thema dat aansluit bij de tijd van het jaar.”

ContactenHet aanbod van de Volksuniversiteit is groot. Van taalcursussen tot lezingen, van fotoboeken maken tot edelsmeden en van keramiek tot cultuurhistorische wandelingen. Dizy benadrukt dat het bij alle cursussen niet alleen gaat om het ‘leren’, maar vooral ook om de contacten en de gezelligheid. Diploma's en papieren zijn niet nodig, deelnemers werken samen aan een hobby. “Wie thuis blijft zitten, heeft een veel grotere kans om te vereenzamen”, zegt Dizy. “Dat willen we voorkomen. Daarom gaan de cursussen ook in de vakanties door. Want juist dan krijgen ouderen vaak minder bezoek van bijvoorbeeld de kinderen, omdat die op vakantie zijn.”

Om ouderen kennis te laten maken met het aanbod, is de Volksuniversiteit een samenwerking aangegaan met

“Wie thuis blijft zitten, heeft een veel grotere kans om te

vereenzamen”

azM Herstelzorg. Patiënten die na hun ontslag uit het ziekenhuis revalideren in Molenhof, kunnen daar meedoen aan verschillende activiteiten, zoals vilten, schilderen of een begin maken om te leren bridgen. “Zo krijg je een idee of de cursus bevalt”, legt Dizy uit. “Eenmaal weer thuis, kun je dan in de eigen wijk de cursus opnieuw oppakken.”

ProefBehalve de Volksuniversiteit gaan ook onder meer buurtplatforms en/of buurtnetwerken creatieve activiteiten aanbieden in buurten waar veel oude-ren wonen. Voorlopig gaat het om een proef van twee jaar. In die tijd verwacht Dizy zo’n duizend ouderen te bereiken.

“De pilot moet aantonen dat er behoefte is aan in-teressante en plezierige activiteiten voor ouderen in de eigen buurt. De ervaring bij de Volksuniversi-teit leert dat dat zeker het geval is.”

“De pilot moet aantonen dat er behoefte is aan plezierige activiteiten voor ouderen in de eigen buurt”

Cursisten van de Volksuniversiteit aan het werk

Elkaar ontmoeten, verhalen vertellen, dingen herkennen, problemen bespreekbaar maken en ervaringen delen rondom alzheimer. Dat doen we in het Alzheimer Café. Bij dezen nodigen we u van harte uit voor een van de maandelijkse bijeenkomsten bij Stichting Athos aan de Athoslaan 12A.

Wat is het Alzheimer Café?Het Alzheimer Café is een maandelijkse ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun naasten, hulpver-leners en belangstel-lenden. Het doel? In een ontspannen sfeer onder-werpen bespreken die te maken hebben met dementie. Er zijn sprekers en u kunt eigen ideeën en ervaringen uitwisselen met andere aanwezigen.

Wat staat erop het programma?Op2maartvonddeofficiëleopeningvanhetAlzhei-mer Café plaats. Op 6 april, 11 mei en 1 juni staan de volgende bijeenkomsten gepland. Het programma (met muzikale omlijsting) begint telkens om 19.30 en duurt tot 21.30 uur.

Wie organiseert de bijeenkomst?Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door de regionale afdeling van Alzheimer Nederland, het steunpunt Mantelzorg Zuid, Mosae Zorggroep, Zorg&Co, Hulp bij dementie Maastricht en Heuvel-land, het Alzheimer Centrum Limburg en de ge-meente Maastricht.

Meer weten?www.alzheimer-nederland.nl

Alzheimer Café Maastricht opent zijn deuren

5

Page 4: Infokrant Ouderen maart 2016

Met al deze projecten - en meer - hoopt Tout Maastricht dat steeds meer ouderen ontdekken hoe leuk cultuur is en hoeveel voldoening het schenkt om zelf creatief bezig te zijn. Geerte: “We werken er naartoe om eind 2017 een soort ouderencultuurfonds te hebben, waar mensen met een goed initiatief kunnen aankloppen voorfinanciëleofpraktischehulp.Ouderenalsmakeren opdrachtgever: dat zou toch prachtig zijn?”

Meer informatieStichting Tout MaastrichtVrijthof 256211 LE MaastrichtT: (043) 852 70 53E: [email protected]: www.toutmaastricht.nl

Deelnemers aan de voorstelling De Parade tijdens de Week van de Ouderen in 2015. Foto Hans van Eijsden

Door de lens van de seniorSamenwerking tussen ouderen en jongeren komt ook naar voren in het project ‘Door de lens van de senior’. Duo’s van een senior en een jongere gaan samen op pad in Maastricht. Met foto’s en verhalen leggen ze plekken vast die voor hen speciaal zijn, zoals de Perroen op het Vrijthof, de voormalige Berenkuil of een standbeeld in een van de buitenwijken. Geerte: “Het gaat erom hoe de duo’s de stad beleven. Wat vinden ouderen van de plek-ken waar de jeugd graag komt? En andersom: wat weet de jeugd nog van plaatsen die vroeger een belangrijke rol speelden in het sociale leven? Zo ontstaat er een soortnieuwebiografievandestad.Omdedeelnemerseen handje te helpen, krijgen ze technische begeleiding als dat nodig is. Het eindresultaat presenteren we in 2017 met een expositie.”

Culturele rubriek!

In de volgende edities van de Kwiek komt er een vaste rubriek over kunst en cultuur. Daarin leest u verhalen van senioren die actief bezig zijn met cultuur en maken we melding van culturele activiteiten in Maas-tricht,alofnietspecifiekvoorouderen.

In Maastricht doen al veel mensen aan cul-tuur. Ook ouderen. Maar de gemeente hoopt dat de komende jaren nog meer senioren gaan ontdekken wat cultuur hen te bieden heeft. “Er zit zo veel talent onder de inwoners van Maastricht”, zegt Geerte Courtens van Tout Maastricht. “Die mensen willen wij een po-dium bieden. En daarnaast willen we iedereen uitnodigen om cultuur te beleven, te bekijken of eraan mee te doen. Want de ervaring leert dat je daar blij van wordt.”

Tout Maastricht wil zo veel mogelijk mensen de kans bieden om mee te doen aan kunst en cultuur. Ook wil de organisatie stimuleren dat inwoners van Maastricht hun creatieve talenten ontdekken en gebruiken. Tout Maastricht richt zich onder meer op kinderen en jonge-ren, maar ook op ouderen. Vooral op die ouderen die nu nog te weinig weten wat er gebeurt of die niet mee kun-nen of willen doen. Het helpt daarbij dat Maastricht, samen met vier andere steden, door het Fonds voor Cultuurparticipatie is uitgenodigd voor het program-ma ‘Age Friendly Cultural Cities’. Met behulp van die regeling kunnen culturele projecten voor ouderen die succesvol blijken, voor langere tijd worden voortgezet.

Kumulus komt naar je toeIn Maastricht komen er vooral projecten die inspelen op het rijke verenigingsleven in de stad, op de maak-industrie en op de samenwerking tussen jongeren en ouderen. Daarbij gaat Tout Maastricht ook de wijken in. Onder het motto ‘Kumulus komt naar je toe’ kun-nen senioren in de wijken Malberg en De Heeg zich

inschrijven voor workshops en cursussen. “Welke cur-sussen dat zijn, staat nog open”, zegt Geerte. “We gaan eerst vragen wat mensen zelf willen. Daarop passen we het aanbod aan. Er kan heel veel, denk bijvoorbeeld aan een cursus schilderen of boetseren, maar misschien is er wel meer interesse voor een workshop foto’s maken met de iPad.”

Mini makers fairMaastricht barst van het ‘maaktalent’. Veel mensen, vaak senioren, beoefenen al jaren een hobby of zijn enorm bedreven in een ambacht. “Wij willen zo veel mogelijk van die Maastrichtse talenten opsporen”, vertelt Geerte. “Tijdens de eerste Mini makers fair, die dit voorjaar wordt gehouden, kan iedereen zijn vaar-digheden tonen.

Vandemandiemeteindeloosgeduldbootjesineenflesmaakt tot de mevrouw die prachtige plantenhangers kan macrameeën. Die laatste zijn op dit moment weer helemaal terug van weggeweest en dat geldt voor veel meer dingen. Wij denken dat er genoeg mensen zijn die graag deze ambachten willen leren. Op de Mini ma-kers fair worden de eerste contacten tussen publiek en makers gelegd. En hopelijk kunnen de ‘ambachtslieden’ daarna hun talenten delen, bijvoorbeeld op scholen, in dagcentra etc.”

Blij van cultuur “Er zit zo veel talent onder de inwoners van Maastricht”

“We willen zo veel mogelijk Maastrichtse talenten opsporen”

6

Page 5: Infokrant Ouderen maart 2016

Het afgelopen jaar is er veel veranderd op het gebied van werk, jeugd en zorg. De gemeente kreeg er extra taken bij. Dat ging gepaard met de nodige bezuinigingen. En er wordt een steeds groter beroep op uw eigen kracht ge-daan. Daardoor kan het wel eens misgaan. Het kan zijn dat u ergens tegenaan loopt waarvan u denkt dat het anders of beter zou kunnen. Dat soort zaken kunt u voorleggen aan het Bur-gerpanel Werk, Jeugd en Zorg. Wat dat panel precies voor u kan betekenen, legt voorzitter Gerard van der Velde u graag in dit interview uit.

Over het panelHet Burgerpanel is eind vorig jaar opgericht op initia-tief van de gemeenteraad. Het panel bestaat uit 9 leden plus de voorzitter. “De gemeenteraad wilde een plek waar burgers in de overgangssituatie terechtkunnen met signalen over dingen die niet goed gaan, zodat de gemeente snel kan ingrijpen als het mis gaat. Zie het

als een gebruikersforum van een nieuwe smart-phone. Daar kunnen mensen ook terecht om problemen en situaties te melden. Zo kun-nen de makers snel de kinderziektes eruit halen en eventueel zorgen voor een snelle nieuwe software-update.” Het panel is tijdelijk. “Als het goed gaat, kunnen we onze taken ook weer neerleggen.

Voorzitter Gerard van der Velde over het wie, wat, waarom en hoe van het nieuwe Burgerpanel Werk, Jeugd en Zorg

We zijn er vooral voor die kinderziektes”, aldus de voorzitter.

Bel CindyEen situatie voorleggen aan het panel loopt via Cindy Muijtjens. Cindy is in dienst van de gemeente en zorgt voor het vooronderzoek. “Als burgers geen goed gevoel hebben over de manier waarop de gemeente haar werk doet: een gevoel van onrechtvaardigheid, dan kun-nen ze bij Cindy aankloppen. Cindy luistert en gaat op onderzoek uit. Samen met Cindy wordt gekeken welke stappen gezet kunnen worden. Zij verwijst burgers door als ze niet op de goede plek zijn met hun vraag. Stel nu dat blijkt dat het werk van de gemeente beter of slimmer kan, dan vraagt ze het burgerpanel om ad-vies.”

Dus als ik het niet eens ben met de werkwijze van de gemeente, dan stap ik gewoon naar Cindy? “ Je kunt met je verhaal altijd bij haar terecht om een situatie aan te kaarten. Zij kan je in contact brengen met de >>

2678 flyer bel cindy C DEF.indd 1 21/01/16 16:20

“De gemeente moet veel meer doen met minder geld. Dat is niet altijd even makkelijk. Vooral omdat mensen ondersteunen in werk en inkomen, (jeugd)zorg en ondersteuning maatwerk is. Wij zijn er om het college van burgemeester en wethouders op deze terreinen zo goed mogelijk te adviseren. Maatwerk moet daarbij het uitgangspunt zijn en nietalleenhetfinanciëleplaatje.Datdoenweopbeleidsniveau, op het niveau waar de plannen voor de toekomst gemaakt worden”, verduidelijkt Kees Eken het werkveld van de commissie.

Samenstelling en werkwijzeIn de nieuwe Adviesraad zitten leden van de vroe-gere Wmo-raad, leden uit de Jongerenraad Maas-tricht, de Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht, de Adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht en de Raad voor Uitkeringsgerechtig-den. In totaal 9 man sterk plus de voorzitter. Alle-maal betrokken Maastrichtenaren die samen kijken hoe ze ‘de stem van ervaringsdeskundigen kunnen laten doorklinken in de toekomstplannen van de gemeente’. De raad wordt door beleidsmedewerkers van de gemeente ook gevraagd mee te denken over nieuwe plannen. Of stelt zelf proactief vragen.

“Onze hamvraag is altijd: werkt het systeem?”

Gerard van der Velde

8 9

“Het moet voor iedereen in Maastricht goed toeven zijn”

Voorzitter Kees Eken over het werkveld van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein

Sinds 1 januari 2016 geeft de Adviesraad Sociaal Domein het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd advies over sociaal beleid. De commissie legt daarbij de focus op de thema’s werk en inkomen, (jeugd)zorg en ondersteuning. Voorzitter Kees Eken over het hoe en waarom van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein.

Twee voorbeeldenTwee voorbeelden. “Meneer Janssen is 50. Hij wordt ontslagen. Werk vinden is lastig voor hem. Hij dreigt in de bijstand te komen. Zo zijn er veel mensen. Wij leggen het college dan de vraag voor: wat doen jullie eraan om te voorkomen dat mensen uit deze leeftijdsgroep in de bijstand terechtkomen?”, legt de voorzitter uit.

“We hebben ook meegedacht over vragen voor een onder-zoek naar de dienstverlening binnen het Sociaal Domein. Hoe zijn mensen geïnformeerd? Wat vinden mensen van de toegang tot zorg en ondersteuning? Hoe heeft u het keukentafelgesprek ervaren? Met de uitkomsten van dat onderzoek gaan we ook aan de slag. We zullen bijvoorbeeld het college adviseren over prioriteiten in de actieplannen.”

Verschil Burgerpanel en AdviescommissieZelf een casus inbrengen bij de Adviesraad gaat niet. Daar-voor is het Burgerpanel. “We vullen elkaar aan. Zo zorgt het Burgerpanel ervoor dat wij bepaalde signalen ook krijgen zodat we er op beleidsniveau iets mee kunnen. En verwijzen wij individuele burgers naar het Burgerpanel”, legt Kees Eken uit.

Page 6: Infokrant Ouderen maart 2016

Dat ze vroeger streng was, betekent niet dat je haar nu een tik mag geven.

Daar maak je je toch sterk voor?EEN VEILIG THUIS

Het is eerder ouderenmishandeling dan je denkt. Praat erover.Bel gerust voor hulp en advies 0800 2000 of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl

Ouderenmishandeling_420x594_3xA2_nwtelnr.indd 2 20-11-14 14:41

Maar…u bent niet alleenVeel mensen vinden het lastig om over ouderenmishandeling te praten. Ze willen niet toegeven dat het hen overkomt. Ze zijn bang dat ze helemaal geen hulp of bezoek meer krijgen als ze erover beginnen. Of ze schamen zich. Maar jaarlijks worden naar schatting 200.000 Nederlanders van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishande-ling. Als het u ook gebeurt, hoeft u zich dus niet te schamen.

U kunt iets doenErover praten is het beste wat u kunt doen. Zo maakt u het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gezocht. Er is hulp voor u en voor degene die u of een ander mishandelt. Misschien bedoelt een zoon of een dochter het echt niet slecht. Maar is hij of zij overspannen of overver-moeid, omdat de zorg gewoon even te zwaar is. Een goed gesprek kan dan helpen. Dus praat erover met iemand die u vertrouwt. U kunt ook bellen met Veilig Thuis. Dit steunpunt is er speciaal voor u. Ze staan klaar om uw verhaal aan te horen, geven advies en kunnen u in contact brengen met hulpverleners in uw regio.

De vrouw die een tik krijgt. De man die wordt uitgescholden. De vrouw die wordt bestolen. Het is eerder ouderenmishandeling dan je denkt. Ouderenmishandeling valt niet goed te praten. Het begint soms klein, maar kan geleidelijk aan ontsporen. Ook gebeurt het vaak niet met opzet.

Herkent u mishandeling bij uzelf of iemand anders?

Bel gerust voor hulp en advies: 0800 2000.Dit nummer is gratis en indien gewenst

kunt u anoniem blijven.

10

De afdeling Maastricht van Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert op 21 april 2016 weer een opfriscursus rijvaardigheid (ook wel BROEMrit genoemd) van 13.30 - 16.30 uur. Deze middag is bedoeld voor personen van 50 jaar of ouder. Hoe ziet de middag er uit?Na een korte theoretische inleiding worden uw ogen en oren professioneel getest. Daarna gaat u de weg op in uw eigen auto, in gezelschap van een erkend rij-instructeur.

50-plus? Fris uw rijvaardigheid op!

Interesse?Aanmelden kan bij Willy Jeurissen via 06 55 340 900 of [email protected]. De kosten zijn€15,-inclusiefkoffie/thee,eendeelnamecer-tificaatenleermiddelen.Derittenbeginnenvanafde locatie Aen de Wan, Einsteinstraat 32, in Heer-Maastricht. Wees er snel bij!

>> juiste persoon die jou verder kan helpen. Of ze kan via het burgerpanel het college laten adviseren om dingen te verbeteren.”

Een praktijkvoorbeeldGerard verduidelijkt met een voorbeeld. “De vergoedin-gen van medische hulpmiddelen zijn een stuk minder

geworden. Veel mensen kunnen zoiets noodzakelijks als een bril niet meer zelf betalen. En de aanvullende zorgverzeke-ring vergoedt vaak de kosten voor een bril niet vol-doende. Die aanvullende kosten worden ook niet door de gemeente

vergoed. Door het systeem; door de regelgeving en het beleid, kunnen mensen tussen wal en schip raken. Dan kan het burgerpanel het college van burgemeester en wethouders bijvoorbeeld adviseren om nieuw beleid te maken om dit soort problemen te verminderen. Onze hamvraag is altijd: werkt het systeem?

Samenstelling van het panelDe leden van het panel zijn willekeurige inwoners van de stad. Jong en oud, werkend en studerend. Gerard: “Ieder lid is betrokken bij wat mensen raakt en advi-seert objectief, elk vanuit een eigen referentiekader en eigen kennis over iedere casus die we (anoniem) voor-gelegd krijgen. Samen zorgen we ervoor dat zo weinig mogelijk burgers tussen wal en schip raken. Dat doen we met ons gezond verstand.”

ContactHeeft u een vraag of casus die u wilt voorleggen aan het panel? Stuur dan een e-mail naar: [email protected] of bel 14 043 en vraag naar Cindy Muijtjens.

Cindy Muijtjens

Page 7: Infokrant Ouderen maart 2016

bewoners actief te betrekken bij de buurt. Kijk, ik vraag mensen die hier komen wonen gewoon of ze een beetje kunnen wennen en of ze willen helpen bij dingen die we organiseren. Niet iedereen wil dat, maar veel mensen zijn best bereid om wat voor een ander te doen. Als ik mijn buren vraag of ze iets willen meenemen voor me uit de winkel, doen ze dat graag.”

BurendagBep is ook de grote organisator achter de jaarlijkse burendag in Sint Maartenspoort. “We begonnen de eerste keer met koffie en wat tafeltjes en stoeltjes buiten. En het was zó leuk! Ik had een boek neergelegd, waar mensen wat in konden schrijven. Als ik dat teruglees, word ik er nog emotioneel van. Het jaar erna hadden we een lange tafel en kleurboekjes voor de kinderen. Als ik het idee heb dat iemand eenzaam is of niet durft te komen, ga ik hem desnoods persoonlijk halen. Intussen bestaat de burendag al bijna tien jaar en trek ik nog steeds de kar.”

Sinds jaar en dag is Bep ook het aanspreekpunt voor de Katholieke Ouderenbond St. Martinus.Voor de leden organiseert ze onder meer kienmiddagen. Daarnaast heeft ze knutselmiddagen in de buurt opgezet en gaat ze regelmatig met ouderen uit de wijk naar de cinema. Voor haar inzet voor Sint Maartenspoort kreeg Bep in september vorig jaar een koninklijke onderscheiding.Prachtig hoor, vindt ze, maar dat betekent niet dat het nu klaar is. “We zijn op zoek naar een buurthuis waar iedereen makkelijk kan binnenlopen. En we gaan in gesprek over het organiseren van dansmiddagen voor ouderen.” Genoeg te doen dus nog.

13

De ontvangst is hartelijk: Bep Franssen serveert koffiemetkoekjesinhaarknussewoonkamerin Sint Maartenspoort. Bep is zo iemand bij wie je je meteen op je gemak voelt. Ze vertelt enthousiast over al haar activiteiten, zonder zich daarbij zelf ook maar één moment op de borst te kloppen. Wat ze doet, doet ze “vanwege de saamhorigheid in de buurt”. En ook al is ze intussen 81, dat weerhoudt haar er niet van om nog steeds met nieuwe ideeën te komen.

Alles voor de saamhorigheid

In de serie ‘Buurtpraat’ besteden we aandacht aan verschillende buurten in Maastricht. We kijken vooral wat er voor ouderen gebeurt. Bep Franssen uit Sint Maartenspoort: “Het gaat erom dat de buurt samenblijft.”

Zoals een toneelvoorstelling, door en voor buurtbewoners. “Een lang gekoesterde wens, die nu werkelijkheid wordt”, zegt Bep. “We zijn op dit moment op zoek naar spelers. Iedereen mag meedoen, of je nu oud, jong, Maastrichts, buitenlands, cultuurbarbaar of theaterbeest bent. Ivo van Megen, die ook hier in de wijk woont, is de regisseur. Hij neemt persoonlijke verhalen van de spelers als uitgangspunt voor het stuk. Als het lukt, wordt de voorstelling in mei gespeeld.”

Roze strikkenOm buurtbewoners aan te sporen mee te doen, plakt Bep flyers op haar raam. Maar ze gaat ook persoonlijk langs de deuren. Alles om ervoor te zorgen dat de buurt samenblijft, zoals Bep het noemt. “Een tijdje terug is hier een nieuw meisje komen wonen. Ze spreekt nog niet goed Nederlands, maar wil dat wel graag leren. Daarom komt ze ook als er wat te doen is in de wijk. Nu is ze in verwachting. Als ze bevallen is, hang ik roze strikken in de boom voor haar huis. Zodat ze het gevoel heeft dat ze erbij hoort.”

Dat is typisch Bep: met iedereen begaan. Zelf vindt ze dat de normaalste zaak van de wereld. “Er zou in elk straat iemand moeten zijn die probeert

“Als ik mijn buren vraag of ze iets willen meenemen

voor me uit de winkel, doen ze dat graag.”

“We zijn op zoek naar een buurthuis waar iedereen makkelijk kan binnenlopen”

Page 8: Infokrant Ouderen maart 2016

Wethouder André Willems maakt het meteen maar duidelijk: ‘de senior’ bestaat niet. “Maastricht telt nu iets meer dan 24.000 65-plussers, en dat aantal loopt de komende jaren op. Maar waar de een tot op hoge leef-tijd actief is, kwijnt de ander weg in eenzaamheid. Wij willen ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk mee blijven doen. Niet door ze te betuttelen, maar door uit tegaanvandeeigenkrachtenhunspecifiekewensen.”

Granny’s FinestDat meedoen kan op verschillende manieren. Bijvoor-beeld door actief te zijn in het vrijwilligerswerk. Op dit moment wordt het meeste vrijwilligerswerk in Maastricht door senioren gedaan. Om hen te helpen dat te kunnen blijven doen, komen er onder meer pc/iPad-trainingen voor senioren. Willems: “We beginnen ook met het project ‘Granny’s Finest Maastricht’. Jonge kunstenaars ontwerpen sjaals, mutsen en handschoe-nen die ouderen in handwerkclubs dan gaan maken. De kunstenaars brengen frisse ideeën in, de ouderen de

De gemeente Maastricht wil dat meer 65-plussers in de stad, zeker ook de

meer kwetsbare ouderen, mee blijven doen en hun eigen keuzes kunnen

(blijven) maken. De plannen die de gemeente daarvoor heeft, zijn vast-

gelegd in de Toekomstagenda ‘Senior in Maastricht 2016-2018’. Wethouder

André Willems geeft uitleg.

traditionele handwerktechnieken. Zo leren jong en oud van elkaar. Voor de ouderen is het contact met andere hobbyisten bovendien een middel om de eenzaamheid tegen te gaan. De gemaakte producten worden ver-kocht en van de opbrengst gaan we uitstapjes organise-ren.”

Om mee te kunnen doen, moeten ouderen ook goed geïnformeerd zijn. De gemeente zet zich daarom in om 65-plussers zo goed mogelijk te voorzien van informa-tie over zaken die voor hen van belang zijn.

Gezond en vitaalNu ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, is het belangrijk dat zij ook zelf de regie kunnen blijven voeren over hun woon- en leefsituatie. Voor mensen die hun woning ‘seniorproof ’ willen laten maken, ontwik-kelt de gemeente - samen met onder meer de woning-corporaties - de ‘Toolkit Woningaanpassing’. Daarin staan tips op het gebied van veiligheid en informatie

over mogelijke woningaanpas-singen. Een ander speerpunt uit de toekomstagenda: senioren blijven gezond en vitaal. Op weg naar

een seniorvriendelijke stad

In veel buurten van Maastricht is er al een beweegaan-bod. Senioren die al sporten, kunnen als ‘beweegmaat-je’ minder actieve ouderen over de drempel helpen om ook te gaan bewegen. “We richten ons daarbij vooral op kwetsbare ouderen, de groep die minder meedoet aan maatschappelijke activiteiten”, zegt Willems. “Deze groep is lastiger te bereiken, maar we willen juist extra aandacht besteden aan de senioren die dat echt nodig hebben.”

VeiligheidUit de in 2015 gehouden Buurtpeiling blijkt dat ouderen zich niet overal even veilig voelen. Daarom is veiligheid ook een van de speerpunten uit de agenda. Willems: “Senioren moeten zich veilig voelen, thuis en in de stad. We houden daar rekening mee bij het inrichten van de openbare ruimte. Maar de komende jaren gaan we ook ouderenmishandeling aanpakken. Daarbij betrekken we vrijwilligersorganisaties, mantel-zorgers en senioren die als vertrouwenspersoon kun-nen optreden.”

In deze tijd wordt steeds vaker de vraag gesteld wat burgers zelf kunnen en willen bijdragen aan hun woonomgeving. Eigen initiatief wordt in veel gevallen beloond. Ook in Maastricht is dat het geval. “Er zijn veel burgerinitiatieven, ook voor en door senioren”, zegt Willems. “Het afgelopen jaar heeft de gemeente onder meer plannen ondersteund voor buurtontmoe-tingsplekken, het herinrichten van de kloostertuin in Heer en de activiteit ‘Samen Sportief ’. De komende tijd blijven we attent op goede initiatieven gericht op ouderen.”

Gemeenten die zich inzetten om ouderen volwaardig mee te laten doen, krijgen van de Wereldgezondheids-organisatie het predicaat ‘Age Friendly City’ (senior-vriendelijke stad). “Als tweede stad van Nederland (na Den Haag) is Maastricht op weg om een seniorvrien-delijke gemeente te worden. We beginnen nu met een proef in de wijk Heer, waarbij we met de ogen van de senioren naar de stad leren kijken. In 2017 gaan we ons dan aanmelden als Age Friendly City”, besluit Willems.

“In 2017 gaan we ons aanmelden als

Age Friendly City”

Kunt u niet meer overal te voet of met openbaar vervoer komen? Zou u op sommige dagen een scootmobiel willen gebruiken om uw dagelijkse dingen te doen, zoals de boodschappen of een bezoek aan de kapper of bieb? Dat kan! Bij de Scootmobiel uitleen kunt u een scootmobiel lenen. Voor een hele of een halve dag.

Hoe werkt dit?U gaat naar het scootmobiel uitleenpunt en leent er dan één: • Zonder indicatie;• Geen eigen bijdrage;• Het is belangrijk dat u goed en veilig

op de scootmobiel kunt rijden. Daarom kijkt de leverancier, Welzorg, of u goed op de scootmobiel kunt rijden. Als dit goed gaat krijgt u een pasje waarmee u bij ieder uitleenpunt een scootmobiel kan lenen. Dit is gratis.

U kunt een afspraak maken via [email protected] of 045 560 98 80. Welzorg komt naar u toe voor deze test.

Locaties van de uitleenpunten www.gemeentemaastricht.nl/scootmobiel

SCOOTMOBIELTE LEEN

14

Page 9: Infokrant Ouderen maart 2016

Mevrouw Kleikers plaatste een hulpvraag op MAASTRICHTdoet.nl voor een wandelmaatje. Ze deed het verzoek in het Nederlands en met behulp van de automatische vertaler ook in het Engels.

Al vrij snel kreeg ze berichten via het reageersysteem van MAASTRICHTdoet. “Maar liefst vijf studenten reageerden, ik had zelfs keus!”, zegt mevrouw Kleikers breed grijnzend.

Ze koos Ariane Mader. Een uit Duitsland afkomstig meisje, dat sinds kort studeert in Maastricht. “Samen gaan we elke vrijdag een stuk wandelen. Ook bezoeken we regelmatig een museum of een cultureel evenement. Zo zijn we laatst naar een concert geweest met Russische jazz. Dat is hartstikke leuk! Ariane maakt zo kennis met de stad en ik krijg mijn nodige beweging. Een ideale combinatie”, volgens mevrouw Kleikers.

Ariane, die het Science Program volgt aan Maastricht University, vertelt dat ze eerder stage heeft gelopen bij een hospice. Dat is haar goed bevallen. Ze vindt het interessant om met ouderen te praten. “Ze hebben schitterende verhalen en veel levenservaring”. Tijdens de INKOM maakte Ariane kennis met MAASTRICHTdoet bij een informatiestand. Ze is gaan kijken en vond zo de hulpvraag van Mevrouw Kleikers. Oók Ariane vindt het contact geweldig. “Het leukste is dat ik met mevrouw Kleikers dingen doe, die ik met studiegenoten nooit zou doen”.

Zowel Ariane als Mevrouw Kleikers zijn blij met MAASTRICHTdoet. Zeker als je een gerichte hulpvraag hebt. Ariane vult aan: “Het is vooral voor studenten een gemakkelijke manier om in contact te komen met inwoners van Maastricht. Zeker als je hier net komt studeren, is dit superfijn”. Als grote voordeel van MAASTRICHTdoet geven ze beiden aan dat je direct met elkaar in contact wordt gebracht. Je hoeft zo niet steeds naar een website terug te keren.

Zelf een hulpvraag plaatsen op MAASTRICHTdoet?Ga naar www.maastrichtdoet.nl

“Er reageerden 5 studenten viaMAASTRICHTdoet.nl. Ik had zelfs keus!”

links Mevrouw Kleikers, rechts Ariane Mader (student Maastricht University)

MAASTRICHTdoet.nl is een website van de gemeente Maastricht in samenwerking

met Trajekt. Het bestaat uit een overzichtelijke sociale marktplaats waar

alles op gebied van sociale bijdrage te vinden is: vrijwilligersvacatures, cursussen

en trainingen, goederen en diensten, hulpvragen en maatschappelijk vastgoed.

De site informeert u verder over actuele zaken die belangrijk zijn voor vrijwilligers, (vrijwilligers)organisaties en bedrijven met

een maatschappelijk hart.

Gemeente Maastrichten Trajekt

BEST PRACTISE - SOCIAL INNOVATION