InfoGeel juni 2014

28
jrg 47 - nr2 - juni 2014 - afgiftekantoor Geel Special Olympics NIEUW - cultuurkampen Zuidergekte nfogeel stadsmagazine

description

Driemaandelijks infomagazine van Lokaal Bestuur Geel

Transcript of InfoGeel juni 2014

Page 1: InfoGeel juni 2014

jrg 4

7 - n

r2 -

juni

201

4 - a

fgift

ekan

toor

Gee

l

Special OlympicsNIEUW - cultuurkampen

Zuidergekte

nfogeelstadsmagazine

Page 2: InfoGeel juni 2014

In de editie maart 2014 sloop een foutje. In het artikel

‘Hogere tarieven nog altijd voordelig voor burger’ wordt

op pagina 19 vermeld dat de prijs voor een paspoort voor

minderjarigen 41 euro bedraagt vanaf 2014. De correcte

prijs in 2014 is 51 euro.

12

Anderstalige kinderen leren Nederlands

Zadenbib kent succes

10

Cultuurkampen voor lokaal talent

6 4 Herziening Ruimtelijk Structuurplan

6 Ontdek jouw cultureel talent

7 Einde werken Noord-Zuid Kempen

9 Elektrische vrachtwagen haalt straatvuil op

10 Anderstalige kinderen leren Nederlands

11 Bibliotheek innoveert

12 Zelf kweken met zadenbib

13 EHBD - Eerste Hulp Bij Dementie

14 Derdewereldraad lanceert derde editie van Zuidergekte

16 Eerste spadesteek in volkstuintjes

17 Lichtaartsewegkrijgtveiligefietspaden

18 Sociaal Huis zet werking in de kijker

20 Circulatie St-Dimpnaplein

21 Fietsen in groep: wat zijn de regels?

23 Expeditie Geel

24 Geel gaststad voor Special Olympics

25 Vredegerecht krijgt onderdak in Ecodroom

26 Honden op openbaar domein

18Opendeur Sociaal Huis

foutje in editie maart

In deze infogeel

Page 3: InfoGeel juni 2014

Vera Celisalgemeen beleid, GAS, gemeenschaps-wachten, politie, brandweer, communicatie, informatie, PR, ICT, IKZvrijdag van 11u tot 13u en elke derde zater-dagvoormiddag van de maand na afspraak (014 56 60 20)

Leen Bekeopenbare werken, woonbeleid, patrimonium, landbouw en platteland, ambtenaar burger-lijke stand, stadsvernieuwing (1/2)woensdag van 11u tot 12u (0492 90 10 30)

Christoph Molderezfinanciën,begroting,economie,mobiliteitdonderdag van 11 tot 12u (0492 90 10 24)

Nadine Laeremanssport, evenementen, stadsanimatie, jeugdvrijdag van 10 tot 12u (0474 73 62 80)

Marleen Verbovencultuur, toerisme, internationale samenwer-king, stadsvernieuwing (1/2)donderdag enkel na afspraak (0492 90 10 23)

Griet Verhesenburgerzaken, onderwijs, Noord-Zuidwerking, diversiteit, personeel, kinderopvang, seniorenmaandag van 10.30 tot 11.30u (0492 90 09 68)

Bart Julliamsruimtelijke ordening, milieu, duurzaamheid, tewerkstelling en sociale economie, dierenwelzijndonderdag van 10 tot 12u (014 56 60 22)

Griet Smaersvoorzitter OCMW, schepen sociaal beleid, dienst- en hulpverlening, preventief werk, struc-tureelwerk,residentiëlezorg,drugbeleidop afspraak (0479 61 08 92)

De burgemeester heeft spreekuur in het kantoor van de burgemeester (stadhuis, lokaal 1.23). De schepenen hebben spreekuur in de kan-toren van de schepenen (stadhuis). De ocmw-voorzitter kan je bereiken in het Sociaal Huis.

spreekurenburgemeester schepenen&

Eind deze maand maken de studieboeken en hectische werkzaamheden plaats voor enkele weken of maanden welverdiende vakantie. Vakantietijd staat gelijk met ont-spanning, vertoeven in de buitenlucht en lange, zwoele zomeravonden.

Onze kleinsten kunnen vanaf dit jaar in het vakantieaan-bod ook kiezen voor een cultuurkamp. Dit nieuwe initiatief geeft kinderen en jongeren de kans hun artistiek talent te ontdekken. Hopelijk leidt dit tot veel nieuwe deelnemers aan de opvoeringen van GheelaMania volgend jaar. An-derstalige kinderen kunnen tijdens de vakantie al spelen-derwijze hun kennis van het Nederlands bijwerken door deel te nemen aan het project ‘Taal in het Park’.

De zomertijd is ook bij uitstek de periode om er op uit te trekkenmetdefiets.Geelheeftzoveelmooieplekjesomte ontdekken dat het zonde zou zijn verder weg te gaan. Fiets je samen met een grotere groep, hou dan wel re-kening met enkele spelregels zodat het voor iedereen veilig en aangenaam blijft.

Zelfs bij zomers regenweer is er geen reden tot klagen want ook in onze bib kan je heel wat nieuwigheden ont-dekken. Boeken uitlenen kan voortaan niet alleen in een papieren versie maar ook digitaal. Handig want een e-boek weegt niets in je vakantiekoffer en omdat ze ge-download worden heb je zelfs geen internetconnectie nodig. Is lezen niet aan jou besteed maar heb je wel groene vingers? Zelfs dan kan de bib iets voor jou be-tekenen. In de zadenbib kan je zaden ontlenen om zelf mee te experimenteren in je tuin. Andijvie, witloof, pas-tinaak of reuzenpompoen, van eigen kweek smaakt het dubbel zo goed en bovendien hou je er uren tuinplezier aan over.

Wat je ook doet, waarheen je ook gaat, ik wens je een schitterende en vooral deugddoende zomer toe!

Jouw burgemeesterVera Celis

beste gelenaar

Page 4: InfoGeel juni 2014

Herziening Ruimtelijk Structuurplan met inbreng van Gelenaren

Het huidige structuurplan dateert van 2006. Het is niet de bedoeling om nu een totaal nieuw ruimtelijk beleid op te stellen of Geel helemaal te hertekenen. Met de herziening wil het stadsbestuur belangrijke knelpunten in het huidige plan aanpakken en inspelen op recente en toekomstige ontwikkelingen. Vragen als ‘Moet Geel de centrumstad van de Zuiderkempen worden?’ en ‘Hoe gaan we om met schaalvergrotingen in de landbouw en vrijgekomen landbouwpercelen?’ zullen tijdens dit traject een antwoord krijgen.

voor en door GelenarenVoor de herziening koos het stadsbestuur bewust voor een zogenaamd ‘open plan proces’. Dit betekent dat inwoners en ondernemers gedurende het hele traject actief betrokken worden bij de ontwikkelingen. Het stadsbestuur is er namelijk van overtuigd dat heel wat Gelenaren begaan zijn met hun leefomgeving en over veel kennis en ervaring beschikken. Door alle kennis en meningen samen te brengen streven we naar een

In het stadhuis werkt de dienst ruimtelijke planning volop aan de herziening van het gemeentelijk ruimte-lijk structuurplan (GRS). Uniek hierbij is de ondersteuning die ze krijgen van bewoners en ondernemers. In het structuurplan worden belangrijke keuzes gemaakt over ondermeer de locaties van nieuwe woon- en werkzones, de inrichting van de open ruimte en de leefbaarheid van de Geelse dorpen. Het volledige proces moet in 2016 afgerond zijn.

foto

: Rab

bits

Bal

loon

ing

- Ole

n

4

stadsontwikkeling

Page 5: InfoGeel juni 2014

hoogstaand ruimtelijk beleid en meer betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij hun omgeving.

beleidsvoorbereiding door focusgroepenDe eerste belangrijke rol bij de herziening van het structuurplan is weggelegd voor focusgroepen. Werknemers, leden van verenigingen, bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden kwamen tussen 22 april en 13 mei 2014 de eerste keer samen om zich te buigen over vier verschillende onderwer-pen: wonen in de dorpen, wonen in de stad, de open ruimte en werken in Geel. De eerste bijeenkomsten verliepen in een positief-kritische sfeer waarbij heel watcreatieveideeënwerdengeopperddoorenthou-siaste deelnemers. In oktober van dit jaar formuleren de focusgroepen hun adviezen over de verschillende thema’s aan de stad.

van opstart tot planMet de inbreng van de focusgroepen zijn we, na de voorbereidende fase in het najaar 2013 en voorjaar 2014, in de tweede fase aanbeland. Na het advies van de focusgroepen in oktober wordt tot mei 2015 de tijd genomen om een eerste versie van het nieuwe structuurplan uit te werken. Dit wordt teruggekoppeld met de focusgroepen, de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) en de hogere

overheden. In het najaar van 2015 volgt het openbaar onderzoek. Hierbij krijgt de voltallige Geelse bevolking de kans om input te geven tijdens informatieavonden en een infomarkt. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad overhetdefinitievestructuurplan.Nagoedkeuringdoorde provincie kan het in de loop van 2016 in werking treden.

blijf op de hoogteWil je het verloop van de herziening graag volgen? Informeer je dan via http://structuurplan.geel.be of onze wekelijkse nieuwsrubriek in de Streekkrant. Daar berichten we over het resultaat van de afgelopen fase en blikken we vooruit naar de volgende. Of volg ons via Facebook (stadgeel) of Twitter (@GeelStad). Heb je bedenkingen of suggesties, laat het ons zeker weten via deze kanalen of de contactgegevens onderaan dit artikel. In het najaar 2015 krijg je volop de kans jouw stem te laten horen tijdens de infomomenten voor de bevolking.

� dienst stadsontwikkeling 014 56 60 80 [email protected]

infogeel

5

Page 6: InfoGeel juni 2014

Ontdek jouw cultureel talent tijdens de zomervakantie

De cultuurkampen zijn een samenwerking tussen de cultuur-dienst en de Geelse organisatie People On Stage. Deelnemers hebben de keuze tussen twee kampen: een musicalkamp en een zangkamp. De begeleiding gebeurt door een regisseur en een zangcoach zodat de kinde-ren op speelse wijze even kun-nen proeven van een professio-neel artiestenbestaan.

bekend volk over de vloerDe meeste activiteiten vinden plaats in cc de Werft. Naast de regisseur en zangcoach

krijgen de cultuurkampen bezoek van Sasha Roosen, alias Sneeuwwitje van de musi-cal van Studio 100 en Pieter Vreys van het Ketnetprogramma Junior 2013 en zijn collega Lotte De Clerck. Daarnaast staat een culturele uitstap op het programma. Tijdens het kamp wordt geoefend voor de eindver-toning waarbij elke deelnemer zijn plaats in de spotlights krijgt. De doelstelling van de kampen is leren, ervaring opdoen en vooral genieten. Niemand wordt dus verplicht om iets te doen tegen zijn zin.

musical of zangIn het musicalkamp ontdek je de combinatie van zang, dans en acteren. Niet gemakkelijk maar wel een uitdaging. Het zangkamp laat de deelnemers ontdekken wat het is om vooraan op een podium te staan. Optreden is immers veel meer dan door een micro zingen. Kom op met die X-factor dus! Met Gheelamania 2015 in het vooruit-zicht zijn deze kampen de ideale kennismaking met een podium.

praktische info � Voor kinderen geboren in 2005, 2004, 2003 en 2002 en tieners geboren in 2001, 2000 en 1999. Iedereen, met of zonder ervaring op het podium, is welkom.

� Musicalkamp van maandag 25 augustus tot donderdag 28 augustus 2014 van 9 tot 16.30u in cc de Werft.

� Zangkamp van dinsdag 26 augustus tot vrijdag 29 augustus 2014 van 9 tot 16.30u in cc de Werft.

� Gezamenlijk toonmoment op vrij-dag 29 augustus om 16u.

� Een kamp van vier dagen kost 70 euro per deelnemer.

� Inschrijven kan via www.people-onstage.be of via [email protected].

� cultuurdienst 014 56 66 85 [email protected]

Naar goede gewoonte kunnen kinderen en jongeren van 2,5 tot 12 jaar tijdens de zomermaanden kiezen uit een groot aanbod aan activiteiten. Alle activiteiten en kampen staan garant voor een degelijke begelei-ding en leuke tijdsbesteding. Bengelbende, Speelfabriek en sportkampen zijn al ‘oude’ bekenden. Nieuw dit jaar zijn de cultuurkampen, ideaal voor wie wil proeven van zang, dans of theater.

cultuur

6

Page 7: InfoGeel juni 2014

broodnodigDe Kempen vervullen een belangrijke logistieke rol inVlaanderen.Een roldieflinkwatwerkgelegen-heid oplevert. De keerzijde van de medaille is dat logistiek, industrie en tewerkstelling heel wat verkeer meebrengen. Een probleem dat Westerlo, Geel en Kasterlee maar al te goed kenden. Wegen slibden dichtendeveiligheidvanautomobilistenenfietserskwam in het gedrang. Het was dan ook hoog tijd om in te grijpen!

Met de aanleg van de Noord-Zuid Kempen werd gewerkt aan een betere ontsluiting van de regio: een

betere bereikbaarheid van Geel, een meer leefbaar centrum in Kasterlee en een vlotter en veiliger woon-werkverkeer voor iedereen.

mijlpaal na mijlpaalOp 5 december 2011 was het zover. Minister van Openbare Werken Hilde Crevits, minister-president Kris Peeters en de betrokken Kempense burge-meestersgaveninGeel-Westhetofficiëlestartschotvoor de aanleg van de Noord-Zuid Kempen.

Er werd gestart met de aanleg van twee grote roton-des,eenfly-overennieuwebruggenoverdeE313

De Noord-Zuid Kempen, op weg naar de toekomstHet zit erop! Na ruim drie jaar van omleidingen, veranderende verkeerssituaties en geduld van de automo-bilisten wordt een erg intensieve werkperiode afgesloten. Een periode die een belangrijke stempel drukt op de toekomst van de Kempen. Een periode waarin één van de grootste mobiliteitsprojecten van ons land gerealiseerd werd. Het verhaal van de Noord-Zuid Kempen is eentje dat vele jaren geleden begon en dat aan het begin van deze zomer een einde kent.

wegenwerken

infogeel

7

Page 8: InfoGeel juni 2014

De Open Wervendagen trokken veel kijklustigen naar de sites Noord-Zuid Kempen

en het Albertkanaal. Een enorme werf dus en een echt huzarenstukje om uit te voeren. Stap voor stap groeide de fly-over. Steeds hoger en hoger.Indrukwekkend. ’s Nachts werden de oude bruggen over de E313 met enorme ‘betonvreters’ afgebro-ken. De nieuwe tuibrug werd in stormweer via het Albertkanaal in één stuk ingevaren onder het toe-ziend oog van honderden kijklustigen. De pilaren van de brug rezen steeds hoger en hoger boven het Albertkanaal uit, tot maar liefst 55 meter. Een nieuwe landmark was geboren.

Open WervendagDat de bouw van de Noord-Zuid Kempen leefde in de Kempen, werd nog maar eens in de verf gezet op de Open Wervendag. Iedereen kreeg de kans om de grote werken ook van achter de schermen te bekijken. En iedereen leek deze kans ook te grij-pen. De opkomst was ongezien. In 2012 bezochten meer dan 5 000 nieuwsgierigen onder een stralende zon de indrukwekkende werf aan de nieuwe verbin-dingsweg tussen Kasterlee en Geel. In de bossen van Kasterlee kon iedereen een wandeling maken doorheen de sleuf die later de langste tunnel van de Kempen zou worden. En in 2013 trok de werf in Geel-West zelfs meer dan 7 000 kijklustigen aan. Stukvoorstukkwamenzedebouwvandefly-over,de nieuwe rotondes en de bruggen over de E313 en het Albertkanaal bewonderen.

Al deze werken zorgden natuurlijk onvermijdelijk voor heel wat impact. Niet alleen voor bestuurders en bewoners, maar ook en vooral voor handelaars en bedrijven in de buurt. Zij waren soms moeilijk bereikbaar en beleefden tijdens de werken soms

bange tijden. Hun geduld wordt nu eindelijk beloond met een vlotte en veilige bereikbaarheid.

opening fly-overOp30september2013werddefly-over inGeel-West plechtig geopend in aanwezigheid van de bur-gemeesters van Geel en Westerlo. Daarbij wissel-den 70 leerlingen uit die gemeenten tekeningen uit waarin ze hun blik op het project gaven. Meer dan 1 500 kijkers volgden dit allemaal live via de web-cam die bovenop de watertoren alles mooi in beeld bracht. In de loop van de namiddag kregen de eerste wagens al toegang tot de nieuwe weg.

nieuwe verbindingsweg Kasterlee-Geel ontlast Kasterlee centrumNaast Geel-West was er natuurlijk ook nog dat andere deel van de Noord-Zuid Kempen. Op 23 februari 2014 werd de nieuwe verbindingsweg tus-sen Kasterlee en Geel - na meer dan 2 jaar wer-ken-officieelingehuldigd.Meerdan5000mensennamen die dag deel aan een recreatieve loop over de nieuwe weg, door de tunnel en de omliggende bossen. ’s Anderendaags reden er voor het eerst auto’s over de nieuwe weg en door de tunnel onder de Hoge Mouw.

De 7 kilometer lange nieuwe weg, met de langste tunnel van de Kempen onder natuurgebied de Hoge Mouw, zorgt voortaan voor een aangenamer en vei-liger centrum van Kasterlee en een vlotte route voor het doorgaande verkeer.

11 Minder Hinder kruispunten bewezen hun nut Nog voor de effectieve start van de werken aan de Noord-Zuid Kempen werden 11 belangrijke kruis-punten in de omgeving van Geel aangepast. Dit was nodig om de verwachte verkeerstoename op te vangen tijdens de grote werken in Geel-West. Tijdens de meest intensieve periodes van de wer-ken, bewezen deze aanpassingen zeker hun nut.

en nu… vlot en veilig op weg!Nu de werken afgerond zijn, start voor de Kempen een nieuw tijdperk. Een periode waarin de Noord-Zuid Kempen een belangrijke rol zal spelen en waarbij vlotter en veiliger verkeer centraal staat.

� Agentschap Wegen en Verkeer Kleinhoefstraat 1 2440 Geel 014 57 97 51 [email protected]

8

Page 9: InfoGeel juni 2014

Weldra rijdt in Geel ook een elektrische zwerfvuilwagen.

Elektrische vrachtwagen haalt straatvuil opDe stad kocht een kleine, elektrische vrachtwagen voor het ophalen van afval uit straatvuilbakken en zwerfvuil. Zo kan de stad op een efficiënte en milieuvriendelijke manier het openbaar domein proper houden. Dit is een eerste stap in de richting van een duurzaam wagenpark.

milieu

In het voorjaar tekende het stads- bestuur het Burgemeesters convenant.Hiermee engageerde Geel zich, samen met alle 29 Kempense gemeenten, om tegen 2020 20 % minder CO2 uit te stoten dan in 2011. Met de vergroening van haar voertuigenpark beperkt het stadsbestuur haar CO2 -uitstoot.

milieu- en onderhoudsvriendelijk Het stadsbestuur koos voor een elektrisch aangedreven vracht-wagen omwille van de vele voordelen. Een elektrisch aan-gedreven voertuig veroorzaakt zo goed als geen luchtvervuiling en geluidsoverlast. Als de batte-rijen met groene stroom opgela-den worden, rijdt een elektrische auto zelfs bijna zonder CO2 uit te stoten. Ook de onderhoudskost ligt 20 procent lager dan bij een brandstofmotor. In 2012 stelde Eandis gedurende een proefperi-ode van 2 weken een elektrisch voertuig ter beschikking om het voertuig en de nieuwe werkwijze uitvoerig te testen. Deze elek-trische vrachtwagen bleek over de gewenste eigenschappen en technische kwaliteiten te beschik-ken. De stad startte vorig jaar een aanbestedingsfase en kocht een gelijkaardig voertuig.

dagelijks afval ophalenWerknemers van de stedelijke technische diensten verzamelen

dagelijks met behulp van zwerf-vuilfietsende inhoudvanstraat-vuilbakken en hondenpoepbak-ken, zwerf- en sluikafval. Vanaf mei zet Geel een elektrische vrachtwagen in om het verza-melde afval op verschillende locaties op te halen en naar een centrale verzamelplaats in het stadspark te brengen. De grotere laadcapaciteit van de vrachtwa-genvermijdtdatzwerfvuilfietsers

meerdere malen heen en weer moeten rijden. Het wagentje, dat maximum 43 km per uur rijdt, is ook zeer wendbaar en uitermate geschikt voor centrumstraten en smalle weggetjes.

� infocel technische diensten 014 56 62 50 [email protected]

infogeel

9

Page 10: InfoGeel juni 2014

Anderstalige kinderen leren spelenderwijs NederlandsIn de zomervakantie organiseert het Lokaal Bestuur Geel een ervaringsweek ‘Taal in het Park’ voor anders-talige kinderen. Kinderen tussen 6 en 18 jaar krijgen via speelse activiteiten de kans om hun Nederlands te verbeteren. Met dit initiatief wil Geel de integratie van anderstaligen versterken.

‘Taal in het Park’ is een taalbad Nederlands voor anderstalige kinderen tussen 6 en 18 jaar die nieuw zijn in onze stad, of hier al even wonen maar nog moeite hebben met de taal. Geel volgt hiermee het voorbeeld van Turnhout dat al meerdere succes-volle edities achter de rug heeft.

spelenderwijs lerenDeelnemers aan dit project wor-den door het Sociaal Huis of

de scholen geselecteerd vol-gens bepaalde criteria. Ouders kunnen niet zelf hun kinderen inschrijven voor deze ervarings-week. Het taalbad vindt plaats van 18 tot en met 22 augustus in JC de Bogaard. Via speelse en uitdagende activiteiten krijgen deelnemers een leuke taalweek aangeboden. De kinderen wor-den ingedeeld volgens leeftijd en taalniveau. In de voormid-dag staan activiteiten met ‘talige’

doelstellingen op het programma. In de namiddag organiseren de vrijetijdsdiensten ontspannings-, culturele en sportactiviteiten. De taalweek moet de deelnemers het nodige zelfvertrouwen geven om een goede start te maken in het onderwijs. Kinderen krijgen ook een duwtje in de rug om de weg te vinden naar een zinvolle vrijetijdsbesteding.

leerkrachten gezochtVoor deze ervaringsweek zoekt de dienst Gelijke Kansen enthou-siaste leerkrachten die het voor-middagaanbod willen invullen met ‘talige activiteiten’, zoals kookac-tiviteiten, een stadswandeling, voorleessessies of knutselen. Leerkrachten zijn verzekerd en hebben recht op een vrijwilli-gersvergoeding van 15 euro per dagdeel. Alle begeleiders krijgen een voortraject ‘omgaan met anderstalige nieuwkomers’ en kennismaking met het educatief materiaal. Wil je graag meewer-ken aan het project? Neem dan voor 15 juni 2014 contact op met de Dienst Gelijke Kansen.

� Dienst Gelijke Kansen [email protected] 014 56 73 10

10

diversiteit

Page 11: InfoGeel juni 2014

Bibliotheek innoveert en doet slogan alle eer aan‘Ceci n’est pas une bib.’ Of hoe de Geelse bibliotheek meer is dan een plaats om boeken te ontdekken. Zo kan je er regelmatig tentoonstellingen bezoeken, deelnemen aan infoavonden, rustig wakker worden met de krant en een kopje koffie. Je kan er terecht voor eerstelijnshulp bij computerproblemen of in alle rust studeren. De bib wil mee zijn met zijn tijd. En een afspiegeling zijn van wat leeft in de maatschappij. Het is voortdurend op zoek naar hoe het een zo groot mogelijk publiek kan aanspreken. De voorbije maanden lanceerde de bib daarom een aantal nieuwe producten: de zadenbib, EHBD-rugzak en het e-boek. Wil je kennismaken met het gehele aanbod, surf dan naar http://bibliotheek.geel.be of spring binnen in de bib.

Bij wie het bobijntje leeg is, kan een boek lezen vaak voor de nodige ontspanning zorgen en dus voor een nieuwe lading energie. Geen boek bij de hand? Ontleen via je tablet dan eens een e-boek. Met deze nieuwe dienstverlening speelt de bib in op de groeiende trend van e-lezen.

Begin mei startte onze bibliotheek met het uitle-nen van elektronische boeken, kortweg e-boeken. ‘E-boeken in de bib’ is een project in samenwerking

met Bibnet, waarbij bibliotheekleden meer dan vierhonderd digitale boeken kunnen downloaden via een app waarmee je de boeken kan lezen. De

infogeel

11

cultuur

Je batterij plat?Steek een boek in het stopcontact!

Page 12: InfoGeel juni 2014

app is gratis te downloaden, zowel voor android- toestellen als ipads. De app bevat een comforta-bele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank. Met een per-soonlijke login kan je als lezer ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken je hebt geleend.

drie - vier - vijf De bibliotheek leent drie e-boeken voor telkens vier weken uit voor vijf euro. De boeken worden gedownload zodat men ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen; er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek. Om e-boeken te downloaden, kan de lezer een e-boekenkaart van vijf euro aankopen in de bibliotheek. Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis. Daarvoor kunnen de bezoekers gebruik maken van de computers of tablets van de bib, of lezen op een eigen toestel via dewifivandebibliotheek.

Nederlandstalige boekenHet project ‘E-boeken in de Bib’ is een nieuwe stap in de digitale ontwikkeling van onze bibliotheek. Proef via de bib van een nieuw medium. De start-collectie bevat een vierhonderdtal Nederlandstalige boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. Het

bibliotheekpersoneel staat klaar om mensen te hel-pen die minder vertrouwd zijn met het medium.

workshop voor beginners: gebruik van tablets en e-boekencollectie De bib organiseert in samenwerking met Elektromic Geel een workshop voor beginners over het prak-tisch gebruik van een tablet. Welke toestellen zijn er verkrijgbaar? Wat is het verschil tussen een ipad en Android toestel? Wat zijn de voor- en nadelen t.o.v. een computer? Hoe download ik een app? Hoe start ik met e-lezen? Ontdek het antwoord op deze en andere vragen tijdens een van de twee workshops. Beide staan gepland op donderdag 12 juni. Sessie 1 start om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Sessie 2 gaat door van 19.30 uur tot 21.30 uur. Inschrijven kan tot 11 juni via 014 56 67 50 of [email protected]. Vermeld bij inschrijving duidelijk je naam en het gewenste tijdstip.

BibnetBibnet is een projectorganisatie van de Vlaamse Overheid. Met Bibnet wil de Vlaamse Overheid ervoor zorgen dat bibliotheken ook in een digitale omgeving een meerwaarde kunnen betekenen voor hun publiek. Meer informatie over Bibnet en ‘E-boeken in de bib’ vind je op www.bibnet.be/eboeken.

Sinds kort kan je in de bib tuinzaden uitwisselen. Iedere klant kan per bezoek maximaal drie zakjes ontlenen. In ruil hiervoor vraagt de bib om na de oogst zelf zaad-jes binnen te brengen. De ‘zadenbib’ is een samen-werkingsproject tussen de bib en Volkstuinen Lobelia Geel. Zij schonken bij de start 89 zaadzakjes. Zo’n vijf-tien schenkers bezorgden de bib sindsdien zaad, dat de bib verdeelde over 95 zakjes. De zadenbib kende de voorbije weken veel succes. Bij het schrijven van dit artikel is nog zaad van zestien verschillende plan-ten in voorraad, o.a. van reuzenpompoenen, andijvie, pastinaak, witloof en zonnebloemen. Heb jij zaadjes op overschot? Breng ze gerust binnen in de bib zodat we ons assortiment kunnen uitbreiden. Info over het project en een overzicht van de volledige zadencata-logus vind je terug op www.mijntuin.org.

De bib laat je oogsten wat anderen voor je zaaien

12

Page 13: InfoGeel juni 2014

Iedereen die te maken krijgt met dementie, kan in de bib een EHBD-rugzak ontlenen. Deze rugzak richt zich niet enkel tot mensen met dementie maar ook tot hun kinderen, kleinkinderen, mantelzorgers en andere belangstellenden. De EHBD-rugzak biedt gebruikers de kans om het thema dementie thuis op een rustige manier te verkennen. Er werd voor geko-zen om een ruim pakket aan informatie samen te stel-len. De rugzak bundelt een selectie van tien materia-len en bevat o.a. informatieve boeken, getuigenissen, kinderboeken, brochures, dvd, cd en een verwijzing naar gerelateerde lectuur (zowel gedrukt als online).

tien items, één ontleningDe bib heeft twee rugzakken ter beschikking. Hoewel de rugzak tien items bevat, geldt die als één ontlening.

Je kan de EHBD-rugzak ontlenen als je een bibabon-nement hebt of aanschaft. De rugzakken staan achter de balie. Richt je dus tot een bibmedewerker als je interesse hebt. De rugzak kan op de rug gedragen worden of op wieltjes worden verder getrokken. In de rugzak zit een document dat je wegwijs maakt in het gebruik van de rugzak. Naast de EHBD-rugzak heeft de bib nog een ruim assortiment aan andere materi-alen over dementie.

Informatie over de EHBD-rugzak kan je opvragen bij de bib via 014 56 67 50 of [email protected]. Voor meer informatie over het project ‘Geel, demen-tievriendelijke gemeente’ kan je contact opnemen met het Sociaal Huis via 014 56 71 31 of [email protected].

Bibliotheek biedt

eerste hulp bij dementie

Als een vermoeden van dementie bestaat of een diagnose is gesteld roept dit bij de patiënt en hun omgeving veel vragen op. Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen zicht op het verloop van de ziekte. Daarom lanceert de bib in samenwerking met het Sociaal Huis - vanuit het project ‘Geel, dementievriendelijke gemeente’ - een ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-rugzak, kortweg EHBD-rugzak.

welzijn

infogeel

13

Page 14: InfoGeel juni 2014

De wereldmarkt staat garant voor kleurrijk diversiteit.

In een nog niet zo ver verleden was een weekje Belgische kust iets waar de vakantieganger maan-denlang naar uitkeek. Vandaag behoren o.a. Vietnam, Zuid-Afrika en Cuba voor heel wat men-sen tot vanzelfsprekende vakantiebestemmingen. Ook in ons straatbeeld zijn mensen van vreemde herkomst geen uitzondering meer. De wereld is als het ware een dorp geworden. Al voelen velen er zich niet thuis. Dat komt door een economisch, politiek en sociaal onevenwicht, waardoor niet ieder-een van een menswaardig bestaan kan genieten. Zuidergekte wil bijdragen tot een wereld waarin nie-mand zijn land moet ontvluchten. Het roept daarom

In het najaar slaat de Zuidergekte voor de derde keer toe in Geel. Zuidergekte is een stadsproject waarbij de Derdewereldraad scholen en verenigingen oproept minstens één vormings- of ontspan-ningsactiviteit te organiseren rond een noordzuid-thema. Tijdens de voorbije edities stonden meer dan 150 activiteiten op de Zuidergekte-kalender.

NoordZuid

Derdewereldraad lanceert derde editie van Zuidergekte

14

Page 15: InfoGeel juni 2014

scholen en verenigingen op om tussen 1 september en 14 december minstens één activiteit in Noordzuid-thema te organiseren, hetzij voor de eigen leerlin-gen/leden, hetzij voor een breed publiek.

laat je inspirerenWil je iets organiseren, maar ben je inspiratieloos, vraag dan een lijst met mogelijke activiteiten op of download die via www.geel.be. De mogelijkhe-den omvatten o.a. muzikale optredens, toneel- en dansvoorstellingen, kooklessen, verhalenvertellers, gezelschapsspelen, tentoonstellingen, workshops, infomomenten, uitstappen en wellness-activiteiten. Kortom: voor elk wat wils. Bij elk voorstel vind je de naam van de contactpersoon, de mogelijke doel-groep, het maximum aantal deelnemers en de kost-prijs. Het enige dat je zelf moet doen is die zuiderse koe zélf bij de horens nemen.

financiële ondersteuningOrganiseer je een activiteit binnen het Zuidergekte-kader,dankanjerekenenoponzefinanciëlesteun.Het stadsbestuur subsidieert elke activiteit ter waarde van 25% van de organisatiekosten, met een maxi-mum van 250 euro per activiteit. Veel activiteiten zul-len ook gesubsidieerd worden vanuit de provincie of

het Vlaams Gewest. Je kan bij de Noordzuiddienst steeds terecht voor bijkomende informatie of prakti-sche hulp bij de administratie van je subsidiedossier.

wereldmarkt luidt Zuidergekte inNet zoals de voorbije edities zal een grootse wereld-marktZuidergekteofficieel inluiden.Op31augus-tus mag je je op de Markt tussen 13 uur en 18 uur verwachten aan verkoopstandjes, verpakt in een Zuiderse sfeer. Je kan er deelnemen aan workshops en initiaties en genieten van wereldmuziek. O.a. Team Latino en Saudade zorgen voor opzwepende klanken. Een kleurrijke Murga-fanfare zorgt tussen-door voor een vrolijke noot. Op de kunstenmarkt laten amateurkunstenaars hun talenten zien. Meer informatie over dit startmoment verneem je begin juli via de gedrukte huis-aan-huis kalender UiT in Geel. In de edities september t.e.m. december zal je de andere Zuidergekte-activiteiten herkennen aan het Zuidergekte-logootje.

� noordzuiddienst 0498 68 65 64 [email protected]

infogeel

15

Page 16: InfoGeel juni 2014

In een volkstuin krijgen gezinnen zonder eigen tuin de ruimte om zelf bloemen, groenten en fruit te kweken. Volkstuinen zijn bovendien een ontmoetingsplaats voor verschillende generaties en culturen. Een volks-tuin is een particuliere tuin die niet bij de eigen woning ligt. Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groenten en eventueel fruit en kruiden op verbouwd worden, tot siertuinen met bijvoorbeeld bloemen, heesters, een gazon en bomen. Volkstuinen liggen meestal met enkele tien-tallen verzameld in een volkstuincomplex of volkstuin-park. De volkstuinders vormen vaak een tuinvereni-ging. De volkstuinders in een vereniging beheren en onderhouden behalve hun eigen tuin ook het alge-meen groen van het tuinpark. In de tuinvereniging gelden regels en afspraken die zijn vastgelegd in statuten en reglementen.

je oogst wat je zaaitIn Geel kwam het initiatief voor de volkstuintjes van de vereniging Lobelia Volkstuinen. Die vzw bestaat in onze stad al meer dan 70 jaar. Al bijna even lang ijvert ze voor de inrichting van volkstuintjes. Het stadsbe-stuur heeft zelf geen geschikte eigendommen en een

vorige poging om volkstuintjes in te richten, strandde op een nee van de grondeigenaar. Daarop kon het stadsbestuur echter een gebruiksovereenkomst met IOK afsluiten over een perceel in het binnengebied achter het nieuwe veiligheidshuis. Dat biedt nu plaats aan 31 tuintjes. Elk van de tuintjes is 130 m² groot en voorzien van een bergplaats. Tussen de tuintjes en de draadafsluiting van de omliggende akkers ligt een groene buffer van 3 m. Die is deels ingericht als bij-enweide, om voor bestuivers te zorgen. Lobelia heeft zichgeëngageerdomdeinrichtingvandevolkstuin-tjes op zich te nemen, met de hulp van het stadsbe-stuur. Op die manier wil de stad gezinnen zonder tuin of met een kleine tuin de kans geven om een stuk grond te bewerken en daar ook de vruchten van te plukken.Omdathetstadsbestuurookgraagpatiëntenvan het OPZ en het dagcentrum in het project betrekt, zijn twee perceeltjes voorbehouden voor het OPZ en Sociaal Huis.

op zoek naar definitieve locatieOmdat het stuk grond met de volkstuintjes in woon-uitbreidingsgebied ligt, geldt de overeenkomst met IOK voor vijf jaar. Nadien is de overeenkomst jaarlijks

milieu

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar Geel heeft sinds kort een perceel met volkstuintjes. Het stuk grond van 60 are tussen de velden in Brukel biedt plaats aan 31 tuintjes, elk voorzien van een bergplaats.

Geel zet eerste spadesteek in volkstuintjes

16

Page 17: InfoGeel juni 2014

Met de combinatie van de werken probeert het stads-bestuur de hinder voor het verkeer te beperken. Intens overleg met de verschillende partners moet ervoor zorgen dat alle werkzaamheden elkaar zo goed mogelijk opvolgen.

betere waterhuishoudingAquafingaatalseerstevanstart.Omdecapaciteitvande bestaande riolering te verhogen worden nieuwe pompstations en persleidingen gebouwd vanaf het kanaal in Sint-Jozef-Olen richting Lichtaart. Tijdens deze werken wordt de persleiding onder het kanaal geboord.DaarnaastzorgtAquafindatdetoekomstigeriolering van de wijk Heibloem in Olen kan worden aangesloten. Via Oudebrugweg, Lichtaartseweg en het nieuwe pompstation wordt het afvalwater zo tot bij het zuiveringsstation in Lichtaart gebracht. De stad sluit op haar beurt de woningen van Oudebrugweg en Lichtaartseweg aan op de riolering. De regenwateraf-voer gebeurt via open grachten.

veilige fietspaden langs LichtaartsewegTot op heden moet Lichtaartseweg het stellen met eenslechtbetonnenfietspadlangséénkantvande

weg. Daar komt na de werken verandering in. Bij de herinrichtingwordteenfietspadvan1,75meterbreedaangelegd en dit langs twee kanten van de rijbaan. Debetonnenrijbaanwordtgerenoveerd.Hetfietspadkrijgt bovendien een betere en veilige verlichting en wordt afgescheiden van de rijweg door een berm. Geel voert de werken uit vanaf het kanaal tot aan de grens met Kasterlee. Deze gemeente heeft reeds toegezegdhetfietspadophungrondgebiedverderaan te leggen. Zowel het woon-werkverkeer als het recreatieve fietsverkeer zal binnenkort dus veiliglangsLichtaartsewegkunnenfietsen.

gevaarlijk kruispunt met Roerdompstraat aangepaktHet kruispunt Lichtaartseweg-Roerdompstraat is gekend als gevaarlijk omwille van de slechte zicht-baarheid. Er gebeuren jammer genoeg regelmatig ongevallen. Tijdens de werken worden extra bomen aangeplant en een middengeleider voorzien om het overzicht over het kruispunt te verbeteren. Ook op het kruispunt met Oudebrugweg worden verkeersrem-mende en andere veiligheidsmaatregelen genomen. Er komt ook een bushalte met schuilhuisje. Ten slotte

Nog voor de zomervakantie starten wegenwerken aan Lichtaartseweg. De aanleiding is de bouw van nieuwe pompstations en persleidingen door Aquafin. Van de werken wordt dankbaar gebruik gemaakt om bijkomende woningen op de riolering aan te sluiten maar ook om Lichtaartseweg te voorzien van afgescheiden fietspaden en om het gevaarlijke kruispunt met Roerdompstraat aan te pakken.

Lichtaartseweg krijgt veilige fietspaden

wegenwerken

verlengbaar voor telkens een jaar. Dit geeft het bestuur ruimte om het volkstuinproject op te starten entegelijkertijdopzoektegaannaareendefinitievelocatie. Momenteel zijn alle perceeltjes ingenomen en zijn de eerste pachters de handen al aan het vuil maken. Heb je zelf ook interesse om een tuintje te pachten, dan kan je je inschrijven op een wachtlijst via

Volkstuinen Lobelia, 014 59 06 69 of [email protected].

� infocel technische diensten 014 56 62 50 [email protected]

infogeel

17

NIEUWE POMPSTATIONS OPENEN MOGELIJKHEDEN VOOR WEGENWERKEN

Page 18: InfoGeel juni 2014

voorziet de Dienst der Scheepvaart in een nieuw beschermend wegdek voor de brug over het kanaal. Deze werken zullen aansluitend aan de weg- en rio-leringswerken uitgevoerd worden.

meer dan een jaar werkenDe werken starten nog voor de zomervakantie en zullen omwille van de opeenvolging iets meer dan een jaar duren. Het totale kostenplaatje van 2,6 mil-joen euro is slechts voor een gedeelte voor rekening van het lokaal bestuur. Voor de riolering kan de stad immers rekenen op subsidies van de Vlaamse Milieu MaatschappijendetussenkomstvanAquafin.Zowel

de provincie Antwerpen als het Vlaams Gewest dra-gen bij aan de kosten voor de veiligheidsmaatregelen endeaanlegvanhetfietspad.

Tijdens de werken zal Lichtaartseweg steeds afge-sloten zijn voor doorgaand verkeer. Er wordt een omleiding voorzien langs Herentals en de nieuwe Noord-Zuidverbinding.

� infocel technische diensten 014 56 62 50 [email protected]

Sociaal Huis zet werking in de kijkerOp 13 juni, ongeveer een half jaar na de oprichting, opent het Sociaal Huis feestelijk de deuren. Ge-lenaren, partners uit de welzijnssector en andere geïnteresseerden zijn welkom om kennis te maken met de werking en dienstverlening van het Sociaal Huis.

welzijn

Op 1 januari 2014 kreeg Geel een Sociaal Huis. Het Sociaal Huis verzamelt alle welzijnsdiensten van stad en OCMW. De Geelse burger kan er terecht met al zijnsocialevragen,gaandevanpensioenen,finan-ciëleondersteuningtotkinderopvang.Opvrijdag13juni organiseert het Sociaal Huis een openingsfeest om haar werking in de kijker te zetten. Je kan met-een ook kennismaken met het nieuwe klantgeleiding-systeem, dat begin juni werd ingevoerd. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk en efficiëntbijdejuistedienstterechtkomen.

uitgebreid aanbodHet lokaal bestuur koos voor de integratie van alle welzijnsdiensten van stad en OCMW binnen één ‘huis’. Op deze manier wil het bestuur haar wel-zijnsaanbod duidelijker en toegankelijker maken. De meeste diensten bevinden zich in het hoofdcomplex in de JB Stessensstraat. Hier kan je onder andere terecht voor individuele hulpverlening, juridisch advies of voor informatie over allerlei premies en toelagen. Ook het seniorenloket bevindt zich in het Sociaal huiH. Ouderen kunnen hier terecht met allerlei vragen over huisvesting, thuiszorg, lokale dienstverlening en vrije tijd. Ook bij het aanvragen van pensioenen of uitkeringen, hulp bij administratieve formaliteiten of psychosociale hulp biedt het seniorenloket antwoord. Daarnaast organiseert het Sociaal Huis dagopvang voor personen met een handicap, opvang en verzor-ging van ouderen in woonzorgcentrum Wedbos en

18

Page 19: InfoGeel juni 2014

Het Sociaal Huis zet op 13 juni de deuren open.

het Lokaal Opvang Initiatief ‘Den Ark’ voor niet bege-leide buitenlandse minderjarigen. De dienst Gelijke Kansen werkt actief rond thema’s als drughulpverle-ning, ontwikkelingssamenwerking en diversiteit.

duidelijk en toegankelijkDoor de integratie van alle welzijnsdiensten binnen één ‘huis’ wil het bestuur haar welzijnsaanbod duide-lijker en toegankelijker maken. Om de dienstverlening zogoedenefficiëntmogelijkteorganiseren,instal-leerde het Sociaal Huis een klantgeleidingsysteem. Bezoekers moeten eerst aan een infokiosk passeren. Hier kiezen ze de gewenste dienstverlening en krij-gen een ticket met volgnummer. Op een infoscherm in de wachtzaal verschijnt het volgnummer en het kantoor waar je wordt verder geholpen. In de loop van 2013 startte het Lokaal Bestuur met een pilootproject in het Sociaal Huis om de hulp- en dienstverlening te verbeteren. Medewerkers en burgers gingen samen aandeslagomtebekijkenhoewedewerkingeffici-enter kunnen organiseren. Zo wordt onder andere de signalisatie binnen het Sociaal Huis aangepast. Ook dedossieropvolgingzalverbeterenwaardoorcliënten

toegang hebben tot hun gegevens. Geel kan voor dit project rekenen op Europese subsidies.

feestelijke openingOp vrijdag 13 juni nodigt het Sociaal Huis alle geïnte-resseerden uit om kennis te maken met haar diensten en activiteiten. Om 18 uur zingt het koor van Al-arm bezoekers welkom. Kersverse voorzitter Griet Smaers geeft een woordje uitleg. Het Geelse amateurtoneel zet met ludieke sketches de diensten en activiteiten van het Sociaal Huis in de kijker. Het Zeuntcomité zorgt voor een hapje en een drankje. Iedereen is wel-kom om een kijkje te komen nemen. Buitenschoolse kinderopvang ‘de Bengelbende’ voorziet doorlopend kinderanimatie.

� Sociaal Huis 014 57 70 00 [email protected]

infogeel

19

Page 20: InfoGeel juni 2014

Evaluatie voor circulatie St.-Dimpnaplein

De vergadering van de Adviesraad Gemeentelijke Mobiliteit (AGM) van april stond helemaal in het te-ken van de beloofde evaluatie van de verkeerscirculatie ter hoogte van het St.-Dimpnaplein. De volgende maanden wordt werk gemaakt van maatregelen om de veiligheid voor fietsers te verhogen en de doorstro-ming van het openbaar vervoer te verbeteren.

Na de heraanleg van Molseweg en Rijn ongeveer een jaar geleden kregen deze wegen een snel-heidsregime van 50 km/u. Vorige zomer werden ze uitgerust met rijbaankussens. Op 1 november kreeg Logen t.h.v. het St.-Dimpnaplein voorrang op Rijn. In Burgstraat werd enkelrichting ingevoerd terwijl je in De Billemontstraat terug in beide richtingen mocht circuleren.

rijbaankussens verdwijnenDe AGM boog zich over deze maatregelen en kwam tot de bevinding dat de snelheidsverlaging tot 50 km/u ontradend werkt voor doorgaand verkeer en de verkeersveiligheid ten goede komt. Het stadsbestuur gaat de komende maanden wel na of omliggende wegen nu meer gebruikt worden. Zodra de weg vol-ledig is overgedragen aan de stad -naar verwachting in het najaar van dit jaar- worden nieuwe infrastruc-tuurmaatregelen uitgewerkt zodat de rijbaankussens op termijn kunnen verdwijnen.

centrum minder belastDoor de afsluiting van de Amandus de Vosstraat behoren de gevaarlijke kruisingen vanaf Rijn tot het verleden.Defietsenstallingvandeschoolisnuveiligbereikbaar en Gansakker moet minder sluipverkeer verwerken. De enkelrichting in Burgstraat en dubbel-richting in De Billemontstraat wordt door de meeste weggebruikers als positief ervaren.

Nu Logen voorrang heeft wordt het doorgaand ver-keer vanuit Mol ontmoedigd om via Rijn te rijden en wordt het centrum minder belast. Het verkeer richting Retie verloopt vlotter.

extra veiligheid voor fietsersHet stadsbestuur werkt de volgende maanden maat-regelenuitomdeveiligheidvoorfietsersteverho-gen.OpRijnwordtonderzochtofeenfietspadeneenaparteopstelstrookvoorfietsersmogelijkzijn.HetAgentschap Wegen en Verkeer plant verkeerslichten

20

mobiliteit

Page 21: InfoGeel juni 2014

Wegkapiteins waken over een goed verloop van de fietstocht.

op het kruispunt Rijn-Logen om het openbaar vervoer beter te laten doorstromen. De nieuwe verkeerslich-ten worden volgens de resultaten van recente ver-keerstellingen optimaal afgestemd op de verkeers-lichten t.h.v. Gasthuisstraat en de Billemontstraat.

� infocel technische diensten 014 56 62 50 [email protected]

met twee of in groepen van minder dan 15 fietsersNetalseen individuelefietsermoet jehetfietspadgebruikenvoorzoverdatberijdbaaris.Ophetfiets-pad mag je met twee naast elkaar rijden. Je moet natuurlijk terugachterelkaarrijdenomanderefiet-sersofbromfietsersdemogelijkheidtegevenomjein te halen of om het voor andere tweewielers moge-lijktemakenomjeopeentweerichtingsfietspadte

kruisen. Als je op de rijbaan rijdt, laat de wegcode toe dat je met twee naast elkaar rijdt behalve wanneer het kruisen met een tegenligger onmogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet je terug achter elkaar gaan rijden als een voertuig langs achter nadert.

in groep van minstens 15 fietsers Vanafvijftiendeelnemerszijnfietsersnietverplichtomdefietspaden tegebruiken.Defietsersmogen

Fietsen in groep: wat zijn de regels?

Mogen twee fietsers naast elkaar rijden? En wat als het om fietsers in groep gaat? Moeten zij op het fietspad rijden of mogen ze de rijbaan gebruiken? Moet een groep vergezeld worden van wegkapiteins en begeleidende auto’s? En hoe verloopt zo’n begeleide verplaatsing? Op vraag van de politiezone lijsten we de geldende regels kort op.

veiligheid

infogeel

21

Page 22: InfoGeel juni 2014

dan met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven. De groep fietsersmagalleenderechterrijstrookgebruiken.Alsde rijbaan niet verdeeld is in rijstroken mag zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en zeker niet meer dan de helft van de rijbaan. Een groep vanvijftientotvijftigfietsersmagzichlatenvergezel-len door minstens twee wegkapiteins en ten hoogste twee begeleidende auto’s. Telt de groep meer dan vijftigdeelnemersdanmoetendefietsersvergezeldworden door twee begeleidende auto’s en minstens twee wegkapiteins.

wegkapiteinsDe wegkapiteins waken over het goede verloop van de tocht. Zij moeten minstens 21 jaar oud zijn en om de linkerarm een band dragen met horizontaal de nati-onale kleuren. Op de gele strook moet in zwarte let-ters het woord ‘wegkapitein’ staan. Op de kruispunten zonder verkeerslichten mogen zij het verkeer in de dwarswegen stilleggen terwijl de groep oversteekt. Zij moeten hiervoor gebruik maken van een schijf waarop het verkeersbord C3 is afgebeeld. Zij mogen ook aan-wijzingen geven aan de andere weggebruikers om de veiligheid van de groep te verzekeren. Als organisator kan je bij het stadsbestuur gratis begeleidingsmateriaal

lenen.Hetbetreft:fluovestjes,armbandjesenbordjesC3. Meer info en het aanvraagformulier vind je terug op http://mobiliteit.geel.be.

begeleidende auto’sDe begeleidende auto’s moeten de groep voorafgaan en volgen op een afstand van ongeveer 30 meter. Als er slechts één begeleidende auto is, moet deze de groep volgen. Op het dak van de begeleidende auto’s moet een blauw bord aangebracht zijn met de afbeelding van het verkeersbord A51 en eronder het symboolvaneenwittefiets.Ditbordmoetzoaange-bracht zijn op het voertuig dat de groep voorafgaat, dat het voor de tegenliggers goed zichtbaar is. Op het voertuig dat de groep volgt, moet het goed zichtbaar zijn voor het achteropkomend verkeer. Wil je meer concrete info, download dan de gratis en overzichtelijkefolders‘Meesteropdefiets’en‘Veiligop stap te voet of per fietsalleenof in groep’ op www.bivv.be.

� team verkeer politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 014 56 47 67 [email protected]

22

Page 23: InfoGeel juni 2014

Expeditie Geel is gebaseerd op geocaching. Geocaching is een buitenspel waarbij je een gps of telefoon gebruikt om ergens ter wereld een zoge-naamde cache of verstopplaats te vinden. Ook in Geel kan je deelnemen aan een high-tech schatten-jacht. Een gps-toestel, de brochure Expeditie Geel en honger naar avontuur is al wat je nodig hebt!

mysterieuze schattentochtExpeditie Geel start aan toerismehuis De Waag op de Markt. In de brochure maak je kennis met Lucas en Anna. Zij vonden een mysterieus boek over Geel en nemen je mee door het stadscentrum op zoek naar het geheim van Geel. Om de schatkist te vinden, moet je een aantal tussenpunten passeren. Hier kom je meer te weten over bekende en minder bekende Gelenaars zoals Xhenceval, Sint-Dimpna of de rovers van Xanten. Je vindt de weg door raadsels te beant-woorden. Bij elk raadsel heb je de keuze uit vier ant-woorden. Elk antwoord verwijst naar een nieuw ver-haal en de coördinaten waar het zich afspeelt. Deze coördinaten voer je in het gps-toestel in om je weg verder te zetten. Kies je een verkeerde oplossing, dan kom je terecht op een fout tussenpunt en moet je terugkeren. Beantwoord je alle raadsels goed en vind je de tussenpunten dan kan je de coördinaten van de schatkist berekenen.

praktisch De afstand van de tocht bedraagt ongeveer 2 kilome-ter. De brochure van Expeditie Geel is verkrijgbaar bij Toerisme Geel en kost 2 euro. Ook een gps-toestel kan je bij Toerisme Geel huren. Hiervoor betaal je 10 euro per toestel (inclusief brochure) en een waarborg-som van 50 euro. Gezien het beperkte aantal toestel-len is vooraf reserveren verplicht.

� Toerisme Geel 014 56 63 80 [email protected]

Ontrafel het grootste mysterie van GeelExpeditie Geel is een nieuw stadsspel voor groot en klein. Met een gps-toestel in de hand ontdek je mysterieuze plekken en ontmoet je interessante Gelenaren. Kies je de juiste locatie? Dan ontdek je op het einde van de tocht de schatkist met daarin het geheim van Geel.

Met een gps en brochure in de hand ontdek je Geel op unieke wijze.

infogeel

23

toerisme

Page 24: InfoGeel juni 2014

In totaal nemen aan de ‘Games of the Heart’ – zoals deze zomerspelen gedoopt werden – 58 delega-ties deel, goed voor 2000 atleten en 1000 coaches. Onder impuls van Avalympics toonde Geel zich bereid om als gaststad de Ierse en Roemeense delegaties de dagen voor de spelen op te vangen. Van 9 tot 13 september zal onze stad deze 80 atle-ten en hun coaches laten proeven van de Geelse gastvrijheid, cultuur en allerhande activiteiten. En dit uiteraard binnen de warmte van een gastgezin, het uithangbordje van onze Barmhartige Stede.

Avalympics zelf telt 43 deelnemers in hun rangen, die tijdens de spelen met veel enthousiasme hun talenten in de kijker zullen zetten. De atleten van Avalympics zullen ons land vertegenwoordigen in de disciplines basketbal, wielrennen, badminton, tafeltennis en zwemmen. Verder komen tijdens deze Spelen ook atletiek, gymnastiek, judo, voetbal en bocce aan de beurt. Special Olympics verwacht zo’n 40 000 toeschouwers te mogen verwelkomen.

samen sterkOm de Ierse en Roemeense delegaties optimaal te kunnen ontvangen werd binnen onze stad een organisatiecomité opgericht met daarin een verte-genwoordiging vanuit Avalympics en verschillende stadsdiensten zoals Toerisme Geel, sportdienst en

Geel gaststad voor Ierse en Roemeense delegaties Special Olympics

Van 13 tot 20 september 2014 worden in Antwerpen de Europese Zomerspelen voor personen met een verstandelijke handicap georganiseerd, een organisatie door Special Olympics Belgium. Geel stelde zich kandidaat om als ‘gaststad’ twee delegaties op te vangen in aanloop naar de Spelen zelf. Ierse en Roe-meense deelnemers komen in onze stad logeren, acclimatiseren, trainen en ontspannen.

Nog gastgezinnen, vertalers en vrijwilligers gezochtDe stad wil haar warm hart laten zien, maar is ervan overtuigd dat er ook heel wat Gelenaars mee voor een warme ontvangst van de Ieren en Roemenen willen zorgen. Daarom gaan we op zoek naar gastgezinnen die het zien zitten om van dinsdag 9 tot zaterdag 13 september een 2-tal deelnemers van de Ierse of Roemeense delegatie voor vier dagen onderdak te geven. Ook wie een activiteit wil begeleiden of zijn steentje wil bijdragen als vertaler is zeker welkom. Meer informatie en kan-didaatstelling: Toerisme Geel, Markt 1, 2440 Geel, 014 56 63 80, [email protected].

24

sport

Page 25: InfoGeel juni 2014

Sinds 2001 is het vredegerecht in Geel gehuisvest in een voor-malige dokterswoning in Pas. Op zich een mooie locatie maar te klein voor het vredegerecht en wegens de vele niveauverschillen bovendien moeilijk toegankelijk.

De ontwikkeling van Ecodroom op de voormalige zwembad site bood een goed alternatief. Deze locatie is gelegen in hartje Geel, vlakbij de ingang naar de ondergrondse

parking en dus vlot bereikbaar. Via een ruime foyer passeren bezoe-kersdegriffieomnaardegroteofkleine raadzaal te gaan die zich centraal in het gebouw bevinden.

Het gebouw onderscheidt zich op vlak van duurzaamheid door een groendak, een laag energiepeil, ventilatie via warmterecuperatie en veel natuurlijk licht. De project-ontwikkelaars besteedden ook veel aandacht aan geluidsisolatie

en een stijlvolle afwerking. De verdere inrichting van de loka-len is een opdracht voor de FOD Justitie.

Het project maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Gheelodroom dat gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid.

� infocel technische diensten 014 56 62 50 [email protected]

Vredegerecht krijgt onderdak in EcodroomHet vredegerecht verhuist in de loop van de volgende weken naar een gloednieuwe stek in Ecodroom. Dat het om een nieuwbouw gaat is mooi meegenomen maar vooral de betere toegankelijkheid, meer ruimte en de centrale ligging zijn de voornaamste troeven van deze nieuwe locatie.

gebouwen

cc de Werft. Gelenaar en Nederlands oud-interna-tional Piet Den Boer toonde zich bereid om peter te zijn en mee de kar te trekken. Samen werd gekozen voor een gevarieerd programma dat onze gasten in staat stelt zich aan te passen aan de omgeving, klaar te maken voor de Spelen maar vooral te amuseren. Omliggende steden en gemeenten die ook delegaties ontvangen, bleken al vragende partij om tijdens een aantal activiteiten aan te sluiten om kennis te maken.

volg onze gasten op de voetJe kan de belevenissen van onze Ierse en Roemeense gasten volgen op www.facebook.com/geelgaststad. Vind de pagina leuk en bekijk foto-verslagen en updates. Uiteraard zullen ook hun prestaties tijdens de zomerspelen in de kijker gezet worden.

� www.geel.be

dinsdag 9/9 woensdag 10/9 donderdag 11/9 vrijdag 12/9 zaterdag 13/9

ontbijt gastgezin ontbijt gastgezin ontbijt gastgezin ontbijt gastgezin

9.30u - 11.45uVrije tijd

9.30u - 11.45uStadswandelingMuzeumbezoek

9.30u - 11.45uZwemmen Vertrek Sun Parks Mol

Lunch Waai / Nike Lunch Waai / Bogaart Lunch

13.30u - 16uNike

13.30 - 16uBogaart Special

13.30 - 15uBezoek maïsdoolhof

17u - 21.30uVerwelkoming Waai

Diner gastgezin Diner gastgezin 17u- 21.30uAfsluitavond Waai19u - 21.30u

Cultuuravond19u - 21.30uTraining sport in club

pROGRaMMa GEEL GaStStad 2014 - SpECIaL OLyMpICS

infogeel

25

Page 26: InfoGeel juni 2014

De betrokken diensten stellen regelmatig overtre-dingen vast in straten en op sommige speelterrei-nen door hondeneigenaars die hun hond uitlaten. Uiteraard is het nodig en belangrijk dat mensen met hun hond gaan wandelen. De dieren hebben immers nood aan een regelmatige uitstap en vinden het meestal geweldig. Het openbaar domein en meer specifiekde speelterreinen zijn favoriete bestem-mingen. Om geen overlast te bezorgen aan andere bezoekers en inwoners vragen we aan de honden-eigenaars om enkele richtlijnen te respecteren. Zo blijft het voor iedereen aangenaam.

loslopende hondenOok al zeggen de hondenbaasjes dat het een brave hond is en dat hij niets doet, voor andere gebruikers van het terrein is het vaak onaangenaam om een vreemde loslopende hond tegen te komen.

In de politiecodex is opgenomen dat honden op openbare plaatsen altijd aan de leiband moeten. Binnen de bebouwde kom en in de groene ruimtes zoals begraafplaatsen, parken, speel- en sportterrei-nen mag de leiband niet langer zijn dan anderhalve

meter. Op de speelpleinen mogen de honden niet afwijken van de paden (als deze er zijn).

hondenpoepVervelend, zo’n hondenpoep aan je schoen. Uiteraard is het niet te voorkomen dat je hond zijn behoefte doet tijdens zijn dagelijkse wandeling. Toch is het de regel dat hondenbaasjes hiervoor op elk moment zakjes bij zich hebben. De zakjes met uit-werpselen kan je in de speciale hondenpoepbakjes of in de gewone straatvuilbakken deponeren. Zijn er geen in de buurt, dan moet je ze mee naar huis nemen.

meer controleDe volgende maanden zal er extra toezicht zijn door de gemeenschapswachten en wijkagenten. Indien alle hondeneigenaars zich aan de regels houden, wordt het een pak aangenamer om op het openbaar domein te vertoeven. We roepen alle hondenbezit-ters op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

� wijkteam 014 57 01 00 [email protected]

Hond aan de leiband en kakje in het zakje

Het lokaal bestuur en de politiezone krijgen regelmatig meldingen over hondeneigenaars die op speel-terreinen hun hond uitlaten. Uitwerpselen die niet opgeruimd worden en honden los laten lopen, zijn de meest voorkomende klachten. Daarom besteden enkele stadsdiensten samen met de wijkpolitie de volgende maanden extra aandacht aan deze problematiek.

samenleving

26

Page 27: InfoGeel juni 2014

info stadhuis

info buitendiensten

info sociaal huis

drukkerij014 56 62 20burgerzaken014 56 61 80vreemdelingenzaken014 56 62 10onthaal014 56 60 01communicatiedienst014 56 60 10personeelsdienst014 56 61 30

technische dienstenbouw&milieu - verkeer&mobiliteit patrimonium - openbare werken GIS - werkplaats infocel 014 56 62 50

onderwijsdienst014 56 64 00

financiële dienst014 56 61 50

algemeen bestuur014 56 60 21

lokale economie014 56 60 90

ICt014 56 61 00

ruimtelijke planning014 56 60 80

archiefWerft 30 014 56 66 90bibliotheekWerft 30 014 56 67 50brandweerStelenseweg 92 014 56 66 30cc de WerftWerft 32 014 56 66 66containerparkDrijhoek 014 56 27 75cultuurdienstMarkt 1 014 56 66 85Gasthuismuseum St.-dimpnaGasthuisstraat 1 014 56 68 40

Gemeentelijk administratieve SanctiesStelenseweg 92 014 56 60 86JaCDiestseweg 135 014 56 68 20jeugddienstDiestseweg 135 014 56 68 00noordzuiddienstDiestseweg 146 014 56 68 35politiedienstStelenseweg 92 014 56 47 00preventiedienstWerft 20 014 56 63 70sportdienst Fehrenbachstraat 26A 014 56 67 20

toerisme GeelMarkt 1 014 56 63 80wijkwerkingVelleke 220 014 56 73 20zwembadFehrenbachstraat 26A 014 56 67 00 Voor openingsuren contacteer je de betrokken dienst of surf je naar www.geel.be

dienst sociale zorg en senioren014 56 71 20dienst hulpverlening014 56 71 00woonzorgcentrum Wedbos014 56 74 00dagcentrum gehandicapten 014 56 79 00

financiële dienst014 56 70 50personeelsdienst014 56 70 30dienstencentrum Luysterbos014 56 70 70dienst gelijke kansen014 56 73 10

Voor openingsuren contacteer je de betrokken dienst of surf je naar www.geel.be

colofoninfogeelverschijnt vier keer per jaarverantwoordelijke uitgeverburgemeester Vera Celis, Werft 20, 2440 Geel

werkten mee aan dit infobladKristienLuyckx,SofieLuyten,FransMertens,Inge Michiels, Stijn Sterckx, Lut Teuwkens, Jochen Vandeven en Nadine Verheyen

voor blinden en slechtziendende ingesproken versie door vzw Transkript is ter beschikking in de stedelijke bibliotheek, Werft 30

vormgeving, druk en afwerkingstedelijke drukkerij, Werft 20, 2440 Geel

coverfotoShutterstock

Werft 20 - 014 56 60 00

september - juni juli - augustusmaandag 9u - 12u 13.30u - 16u 9u - 12u dinsdag 9u - 12u 13.30u - 16u 17.30u - 19.30u 9u - 12u 17.30u - 19.30uwoensdag 9u - 12u 13.30u - 16u 9u - 12u donderdag 9u - 12u 13.30u - 16u 9u - 12uvrijdag 9u - 12u 9u - 12u

infogeel

JB Stessensstraat 69 - 014 56 70 00

27

Page 28: InfoGeel juni 2014

Palmenmarkt 2014

www.geel.be

foto’s: Camille Droogmans