Kring juni 2014

20
Bedrijven Kring Urk Nieuwe voorzitter, nieuwe huisstijl voor BKU Evert Jansen: ‘Durf voor jezelf te denken’ Geert Post: ‘We zijn partners van elkaar’ Zakelijk nieuws van de BKU-leden nummer 54 Juni 2014

description

 

Transcript of Kring juni 2014

Page 1: Kring juni 2014

BedrijvenKring Urk

Nieuwe voorzitter, nieuwe huisstijl voor BKU

Evert Jansen: ‘Durf voor jezelf te denken’

Geert Post: ‘We zijn partners van elkaar’

Zakelijk nieuws van de BKU-leden

nummer 54Juni 2014

Kring juni 2014.indd 1 2-6-2014 11:57:37

Page 2: Kring juni 2014

Wij geven je graag houvast!

Vivan accountants - adviseurs lijkt een accountantskantoor zoals er meerdere zijn, maar… met een aanpak die het verschil maakt. Zowel in het middenkleinbedrijf als de maritieme sector voelen we ons als geen ander thuis. Onze persoonlijke en ondernemende manier van werken leidt tot inspirerende relaties, waar je als ondernemer wat aan hebt. Want zeg nu zelf, een beetje houvast is nooit weg.

EMMELOORD | KAMPEN | URK | Het Spijk 10, Urk | Tel. 0527-684600 | www.vivan.nl Je kan beter ondernémen

1304_Vivan_advertentie_Kringmagazine.indd 5 18-02-13 10:48

Samen sterker

Ga naar ‘zelf regelen’ op rabobank.nl

Dankzij onze online diensten kunt u de meeste bankzaken snel en makkelijk regelen.

Zoals een nieuwe zakelijke autoverzekering bijsluiten bijvoorbeeld. Maar ook uw verzekeringen inzien

of wijzigen is op rabobank.nl zo geregeld.

Met onze online diensten kunt u meer dan u denkt

net voordat uwegrijdt.

Uw nieuwebedrijfsauto

verzekeren

Kring juni 2014.indd 2 2-6-2014 11:57:38

Page 3: Kring juni 2014

3

ColofonKring Magazine is een uitgave van de Bedrijven-kring Urk (BKU) in samen-werking met I-C-U. Niets uit deze uitgave mag wor-den overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Redactie en fotografie:I-C-U | Hét Begrip en GBU

Coördinatie en redactiesecretariaat:André de Vries

Opmaak: I-C-U | Hét BegripDruk: GBU grafisch compleetVerspreiding: ConcordeOplage: 600

Bedrijvenkring UrkPostbus 8, 8320 AA Urk

Telefoon: 0527-688 164Telefax: 0527-688 [email protected]

Deze uitgave wordt ver-spreid onder alle onderne-mers in Urk en verschijnt zes keer per jaar.

Toen Evert Jansen een aantal weken geleden bij mij binnen kwam lopen had ik niet het min-ste vermoeden van de reden van zijn komst. Hij kwam vertellen dat hij stopte als voorzitter van de BKU, en zijn vraag was of ik het voorzitterschap van de BKU op mij wilde nemen de komende periode. Die vraag had ik abso-luut niet verwacht.

Een aantal jaren geleden had ik vrij abrupt afstand genomen van mijn toenmalige bestuurlijke functies en dat beviel me best. Ook op BKU-niveau had ik mijn gezicht niet al te vaak laten zien, lekker veilig een beetje buiten de picture. Maar komt zo’n vraag dan daadwerkelijk naar je toe, dan ga je nadenken. Enfin, het vervolg is bekend.

Als je je dan vervolgens gaat ori-enteren op het takenpakket van de voorzitter en de vele zaken die er spelen binnen ons Urker bedrijfsleven, zoals de toestand in de visserij, de visverwerings-industrie, detailhandelsnota, buitendijkse haven, enzovoort, dan realiseer je je dat hier heel wat tijd in gaat zitten. Maar dat is het waard!

Dan, Evert Jansen opvolgen...

Evert, na alles wat tijdens de voorjaarsvergadering al gezegd is wil ik je nogmaals, en plein public in ons Kring Magazine, dankzeggen voor alles wat je voor het Urker bedrijfsleven hebt gedaan. Ik heb wel begrepen dat je naam hebt gemaakt in de gemeentelijke, provinciale, ja zelfs tot in ’s lands vergaderzalen toe. En dat zegt genoeg. Ik spreek de wens uit dat al wat je in gang gezet hebt en nog zet, denk aan Blueport, dat dit uit mag groeien tot het gewenste doel en oogmerk.

Zoals gezegd, Evert Jansen opvol-gen, het zal geen gemakkelijke taak zijn maar we gaan ons best doen.

Tijdens mijn toespraak op de ledenvergadering heb ik gezegd dat wij allemaal een ding gemeen hebben en dat is: ‘geen tijd’. Maar tijd maken voor de BKU om samen aan een gezamenlijk doel te werken is eigenlijk een must voor iedereen. De BKU, dat zijn

wij samen. Laten we zo samen de BKU meer gewicht geven en op de kaart zetten, zo dat al niet het geval is. Laten we dat vorm geven in onze contacten naar gemeente, provincie en het rijk.

Ik zie uit naar een fijne en con-structieve periode.

Louwe Kramer [email protected]

Inhoud

BKU neemt afscheid van Evert Jansen. . . . . . . . . . . . . pagina 4

Nieuw bestuur en André Kuipers . . . . . . . . . . . . . . . . pagina 7

Voorjaarsuitje naar Amsterdam en Zandvoort . . . . pagina 8

Januari: voetbaltrip met BCU en BKU . . . . . . . . . . . . pagina 8

Wethouder Geert Post: ‘Partners van elkaar’ . . . . pagina 10

Zakelijk nieuws van de BKU-leden. . . . . . . . . . . . . pagina 13

Nieuws uit het gemeentehuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . pagina 14

Column Wouter Weijers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pagina 15

In de Schijnwerper: Bouwcentrum Urk . . . . . . . . . . . . pagina 18

Van de voorzitter

Evert opvolgen...

Nieuwe smoelen...Na 12,5 jaar werd het wel tijd voor een nieuw uiterlijk van ons magazine. En niet alleen van ons magazine, ook van de huisstijl van de BKU. Eigenlijk kwam alles een beetje bij elkaar. Er moest een logo komen voor het op te richten Cluster Maritiem Urk, dus probeerden we twee vliegen in één klap te slaan. We gaven GBU opdracht om een nieuwe huisstijl te ontwikkelen en daar ook het logo voor Maritiem Urk van af te leiden. En dat is gelukt.

Op de Jaarvergadering presenteerden Evert en Louwe de nieuwe huisstijl en lieten we ook al het logo van Maritiem Urk zien. Voor dat cluster wordt momenteel ook een website ontwikkeld, in de stijl van onze bestaande website, door Comsi.

En natuurlijk hoort bij een nieuwe huisstijl ook een nieuwe smoel voor ons Kring Magazine. Dat ligt nu voor u. We hopen dat u net zo tevreden bent over het nieuwe frisse uiterlijk als wij dat zijn. Erik Dijk van GBU heeft mooi werk geleverd.

Dus naast de nieuwe smoelen in het bestuur, ook een nieuwe smoel voor het uiterlijk van onze vereniging. We zijn klaar voor de volgende 12,5 jaar!

André de VriesManager BKU

Kring juni 2014.indd 3 2-6-2014 11:57:38

Page 4: Kring juni 2014

4

Voorzitter zijn“Toen ik zes jaar geleden gevraagd werd, dacht ik: maar waarom ik? Ik stapte er vrij bleu in en ontdekte dat de functie veelomvattend is. Niet alleen voorzitten van een BKU vergadering, maar contact met de provincie, gemeente, de plaatselijke problemen waar je voorheen eigenlijk niets mee te maken had. Ik heb geprobeerd hier vanuit mijn mens-zijn invulling aan te geven. Wat bieden wij onze kinderen? Het gaat me om de toekomst van Urk en haar samenleving. Bedrijfs-leven en samenleving kun je niet scheiden. Ik denk altijd: waar staan we over vijf of tien jaar?Dat besef wordt steeds sterker naarmate je ouder wordt mis-schien, nu mijn eigen kinderen groot zijn geworden. Het groeit ook doordat je meer inzicht krijgt in de problematiek. Alles loopt door elkaar, grijpt in elkaar, is met elkaar verbonden.Een voorzitter is verbindend bezig. Die ruimte moet je krijgen, en die moet je dan vervolgens ook

nemen. Als ik zie wat voor ruimte ik kreeg als voorzitter, dan werkt dat drempel verlagend. Ik heb ook kennis opgedaan die ik weer uitge-rold heb in mijn eigen bedrijf. Even heel plat: je hebt een doel voor ogen, hoe benoem je dat, hoe vlieg je het aan. Als je contact hebt en samenwerkt met kundige mensen, dan leer je daar van. Er gaat tijd in zitten, maar ik vond het geweldig.”

Kracht van Urk“Waar je steeds tegen aan loopt, is dat ‘de kracht van Urk’, ook meteen haar zwakheid is: het col-lectieve denken en handelen, het vooruitstrevend bezig willen zijn. Een voorbeeld is de buitendijkse haven. De visie leed onder gebrek-kige communicatie, het gelijk wil-len beginnen terwijl er nog gebrek-kig enthousiasme was. Er ontstaat een sfeer van ‘ach, nou ja..’, terwijl de buitendijkse haven cruciaal is voor Urk. Als je dat als bestuurder ook vindt, dan gaat jouw enthousi-asme anderen enthousiast maken. Ik had misschien meer enthousi-asme verwacht om het bedrijfsle-

ven te stimuleren.”

Buiten veiligheidszone“Als ondernemer heb je veelvul-dig te maken met de overheid, vooral als je plannen maakt. Mijn ervaring is dat een ambtenaar niet graag buiten zijn veiligheidszone stapt. Dan helpt het als je punten aanreikt en ideeën aandraagt. Jij als ondernemer verzamelt

de benodigde bagage, en stapt daarmee naar bijvoorbeeld een ministerie. Als ik merkte dat er gaten vielen tussen onderne-mersplannen en de overheid, dan kon ik daar als voorzitter een rol spelen.”

Wordt de BKU voldoende op waarde geschat?“De BKU doet er toe, en dat heb-ben we afgedwongen. Met de nadruk op ‘we’. Blijf die ruimte claimen. Ook de gemeente is in haar economisch beleid sterk afhankelijk van ondernemers.”

Wat is je tegengevallen?“De stroperigheid van het ambtenarengeheel in Neder-land. De oplossing is dat we het ambtenarenapparaat deelgenoot maken van dat wat we willen als ondernemers. Vergeleken met ambtenaren denken onderne-mers anders. Een ambtenaar krijgt een plan voorgeschoteld en heeft geen haast. Het zijn twee verschillende sferen. Een deel van de ondernemersinzet moet dan gewoon zijn: confron-teren en bijpraten. De ambte-naar moet weten: ik kom niet vaak, maar áls ik kom, heb ik echt wat te vertellen.”

BKU neemt afscheid van Evert Jansen

“Durf voor jezelf te denken”

Evert Jansen neemt na zes jaar afscheid van de voorzittersrol van de BKU. Maar je maakt hem niet blij met afscheidsinterviews (“ik houd niet van interviews en al helemaal niet van mezelf op de borst timme-ren”). Tijdens ons gesprek zegt hij overal waar het persoonlijk dreigt te worden onmiddellijk: “Maar dit mag je niet op schrijven”. Toch slaagt hij erin een gloedvol betoog af te steken, “Durf voor jezelf te denken”.

Bijpraten met ambtenaar van de gemeente Urk, Willemien van Putten, tijdens de Scholparty in 2012

Evert wordt bedankt voor zijn inzet door burgemeester Pieter van Maaren

Door: Joanne Goosen

Kring juni 2014.indd 4 2-6-2014 11:57:39

Page 5: Kring juni 2014

5

Wat is je meegevallen?“Het enthousiasme, de ruimte en het respect dat ik gekregen heb. En de ruimte die je krijgt, moet je benutten.”

Hoe kijk je naar de visserijsector?“Het gaat daar moeizaam. Heel moeizaam. Partijen zijn in mineur. Er is teveel eiland denken. Daar is een oplossing voor, en die ga ik straks in IJsland bekijken. Het denken moet zijn: jouw belang is mijn belang. Het gezamenlijk belang wordt te weinig gediend. Collectief bereik je meer, als je de krachten bundelt en naast con-current ook partner bent. En als visserman moet je ook onderne-mer zijn. Ik heb geleerd om van anderen te leren. Blueport (waar Jansen nu voorzitter van is) wil samen met de CAH een opleiding tot stand brengen om dit te orga-niseren. Er moet een ommekeer in denken plaatsvinden. De visserman moet zich betrokken voelen bij het complete traject van de vis, zodat er trots ontstaat als je ontdekt dat jouw scholfilet in een Zwitserse supermarkt voor veertien euro de kilo verkocht wordt. Die boodschap gaat lan-den. Vooruitgang betekent dat je afscheid neemt van het stoffige verleden.”

Na zes jaar afscheid? Hoe ziet de toekomst eruit?“Op een goed moment moet je weer afscheid nemen als voorzit-ter. Je hebt besturen waar ouwe knarren al twintig jaar dezelfde rondjes draaien. De BKU is niet

mijn bedrijf. In een bestuur moet je waken voor het collectief. Mensen zijn vaak niet happig op bestuursfuncties. De mentaliteit is vaak die van: wegkijken, zelf niet de schouders er onder willen zetten. Het is goed als ook jonge mensen zich geroepen voelen om zich in te zetten voor een collectief. Louwe Kramer zal het natuurlijk heel anders dan mij doen. Hij vindt een goed bestuur met kundige mensen naast zich, en hij kan altijd bij mij terecht met vragen.Mijn oudste dochter gaat mij opvolgen als directeur van het bedrijf. Ik ben aan het afbouwen en over twee jaar neemt zij het over.”

“Deze zomer ga ik met de camper naar Polen. Ik ga daar onder meer Auschwitz bezoeken. Die periode uit de geschiede-nis houdt me erg bezig. Hoe kan het dat mensen tot zulke dingen in staat zijn? Daarom is het zo belangrijk om onafhan-kelijk te zijn in je denken. Wees je bewust van hoe je leeft. Je kinderen moeten weten waarom je iets wel of niet doet.”

Hekel aan interviews“Ik heb een hekel aan dit soort interviews, het is niet mijn hobby, zacht uitgedrukt. Uiteindelijk ben je verantwoording schuldig aan je Opdrachtgever. Ik heb gaven gekregen, en die heb ik maar aan te wenden. Je talenten moet je gebruiken. Uiteindelijk ben je verantwoording schuldig aan nie-mand dan je Opdrachtgever.”

Bijzondere verdiensteTijdens de Jaarvergadering werd Evert bedankt voor zijn inzet voor de BKU. Daarvoor werd hij benoemd tot Lid van Bijzondere Verdienste van de BKU.

BKU-manager André de Vries bedankte namens het bestuur Evert voor zijn inzet, wat hij als volgt beschreef: “Je zwaarste klus was – zeker weten – het in goede banen leiden van de detailhandelscom-missie. Dit blijft hij voorlopig ook nog even doen totdat de Detail-handelsnota klaar is en er een knoop is doorgehakt over de Boni.

Politiek was niet zijn favoriete onderdeel. Hij had en heeft er niets mee, maar hij zal zelf ook zeker bekennen dat hij de afgelopen 6 jaar veel geleerd heeft op dit terrein. Hij snapt nog steeds niet hoe het er werkelijk aan toe gaat, maar hij kon zich in de politieke arena prima staande houden als hij de standpunten van de BKU moest verdedigen. Ook dan was hij recht door zee en zei hij waar het op stond. En daarmee schopte hij ook wel eens tegen het zere been van de politiek, maar daar had Evert weinig mee van doen.

Ook buiten Urk stond Evert zijn mannetje. Met name ten aanzien van de buitendijkse haven heeft Evert het nodige lobbywerk gedaan, waardoor nu Flevoport kan doen wat ze doen. En hopelijk komt die haven er een keer, wat ons betreft met een Evert Jansen-kade…

Maar niet alleen de buitendijkse haven, ook op het gebied van de visserij was je inzet enorm. Je streed voor de vissers en riep voort-durend op tot samenwerking en leverde je bijdrage in projecten als Europees Visserijcentrum, KredietUnie en Blueport Urk. Het laatste ga je nog even mee door.

Ook onder Evert continueerden we de warme banden met de bedrijvenkringen in Emmeloord en Dronten. Er waren weinig verschillen van inzicht en de bedrijvenkringen trokken regelmatig samen op in het Flevolandse, of het nu ging om windmolens of buitendijkse havens.

Zes jaar lang heb je je volledig gegeven aan de het Urker bedrijfs-leven. Onvoorwaardelijk, hoewel je het liefst al een jaartje eerder was gestopt. Dat merkte niemand. Voor die ontelbare uren willen we je bedanken en is het de bestuursleden van de BKU een genoegen om je in navolging van Jan van Slooten en Jelle van Veen te benoemen tot Lid van Bijzondere Verdienste van de BKU.”

In klederdracht netwerken met collega’s Bauke Hoekstra (BAN) en Herman Vermeer (OVDD) tijdens de Ketelbrug Experience in 2010

Kring juni 2014.indd 5 2-6-2014 11:57:39

Page 6: Kring juni 2014

Uw lokale arbodienst

Zakelijke verzekeringen Pensioenadvies

PostadresPostbus 1608320 AD Urk

BezoekadresWijk 8-318321 TH Urk

Tel. VABU MKB: 0527-687959Tel. Ontzorgdesk: 0527-690198Fax: 0527-721202

www.vabu.nlwww.ontzorgdesk.nlwww.zorgloketurk.nl

VABUmkb+Ontzorgdesk_Adv BKU_92x135.indd 1 23-09-11 14:31

GriendÊ10AÊ|Ê8321ÊMNÊUrkTÊ +31Ê(0)527-688606ÊÊ|ÊÊFÊ +31Ê(0)527-712450@Ê [email protected]ÊÊ|ÊÊwww. v e k r a s o f t . n l

ERPÊoplossingenVisserijÊsoftwareVoorraadÊbeheerLabelÊsoftware

WeegÊenÊsorteerÊapplicatiesMobieleÊterminalsWebÊtoepassingen

Maar investeert u ook in uw mensen?

Uw medewerkers zijn uw grootste kapitaal.

Investeren in uw mensen is e� ectief gezondheidsmanagement.

Een belangrijk onderdeel binnen onze bedrijfsbrede aanpak

‘SamenWerken aan Gezond Ondernemen’. Want preventie zorgt

voor minder verzuim en voor optimale inzetbaarheid van uw

medewerkers. Bijvoorbeeld door een preventieve training over

rugklachten. Zo bouwen we samen aan een gezonde organisatie

waarin mensen kunnen én willen werken. En dat is weer gezond

voor uw bedrijfsresultaat.

Meer weten? Ga dan naar zilverenkruis.nl/present

Unieke havenlocatie • Modern en gezelligBinnen 90 zitplaatsen • Terras 100 zitplaatsen

Open maandag t/m zaterdag van 10.00 – 23.00 uurInformatie: 0527-264687 • www.restauranttaverne.nl

facebook.com/RestaurantTaverne @taverne_urk

Kring juni 2014.indd 6 2-6-2014 11:57:40

Page 7: Kring juni 2014

7

Dankzij SeaVsat van Sjoerd de Boer kon de BKU flink uitpakken tijdens de Jaarvergadering. Niemand minder dan de wereldbe-roemde astronaut André Kuipers maakte zijn opwachting. Je kon zo nu en dan een spelt horen vallen toen hij zijn beelden liet zien van zijn ruimtereizen met de Soyuz. Maar belangrijk was natuurlijk ook de stand van zaken binnen de BKU, waar het bestuur verslag van deed.

Door de diverse commissies werd verslag gedaan van het jaar 2013. Scheidend voorzitter beet het spits af met zijn werk voor de detailhandel, wat veel tijd en energie vergt om te komen tot een goede Detailhandelsnota, waar het laatste woord nog niet over gezegd was, vooral wat betreft de verplaatsing van de Boni.

Jacob Kramer liet weten dat de inkoopcommissie goed op dreef was. Vergeleken met vorig jaar werd over de eerste 7 maanden van dit jaar al 176.000 euro bespaard voor het stroomcol-lectief, terwijl de verwachte besparing voor 2015 nog hoger zou liggen. Ook voor wat betreft de gasmarkt ziet het er goed uit, na een tariefsverhoging voor dit jaar lijkt het er voor 2015 en verder gunstiger uit te zien met sterk dalende gasprijzen. Jacob

Kramer nam tevens afscheid als bestuurslid, waarbij hij de leden opriep om ‘met elkaar de schou-ders er onder te zetten, want iedere sector heeft een gezamen-lijk belang’.

Harm Kiefte liet weten dat de BKU zich het afgelopen jaar had ingezet voor een vlotte afwik-keling van het opknappen van de Domineesweg, met zo weinig mogelijk overlast. En ook het werk in de Verkeersadviescom-missie van de gemeente werd gememoreerd. Jan Ras deed verslag van de Activiteitencom-missie die weer van alles op touw had gezet. Makreelvis-sen, sporttoernooi, scholparty, netste bedrijf, najaarsuitje en de plannen voor een gezamenlijke sponsorreis met de Business Club Urk van SVU. Bij verstek werd verslag gedaan van de maritieme commissie

(buitendijkse haven en oprichting Maritiem Cluster Urk) en de com-missie Personeel & Organisatie (AED Alarmeringssysteem en een netwerkactiviteit voor perso-neelsfunctionarissen). Vervolgens was het woord aan penningmees-ter Jaap Brink die het financiële verslag en de begroting voor zijn rekening nam. Ook dit keer weer met goed gevolg.

VoorzitterswisselEvert Jansen werd bij zijn afscheid namens de gemeente Urk bedankt door burgemeester Pieter van Maaren. “Evert zocht de confrontatie, maar misschien ook niet. Het was zijn manier om naar de gemeente toe te komen op momenten dat er nog invloed was uit te oefenen. Dat deed je met verve. Samen groeien we naar een beter Urk. Dank voor je inzet daarin”, aldus de burgemeester. Daarna was het woord aan André Kuipers die als voorzitter van de bedrij-venkring in de Noordoostpolder (BAN) een dankwoord sprak. Hij noemde Evert ‘kritisch en integer’ en ‘opbouwend en harmonieus’. Mooie eigenschappen voor een

voorzitter van een bedrijven-kring. Uiteraard dankte Evert zijn huidige en oude medebestuurs-leden en de mensen met wie hij had samengewerkt op Urk en in Flevoland, zowel zakelijk als over-heid. Vervolgens presenteerden Evert en Louwe Kramer de nieuwe huisstijl van de BKU, die door GBU werd ontwikkeld in samenspraak met BKU-manager André de Vries.

André KuipersNadat het formele deel was afge-sloten was het na de pauze de beurt aan André Kuipers. Dankzij SeaVsat was het mogelijk om de meest gevraagde spreker van Nederland naar Zalencentrum Irene op Urk te halen. Kuipers gaf eerst een stukje geschiedenisles over de ruimtevaart, waarna hij inging op zijn astronautencar-riére, vanaf de sollicitatie tot aan de vele jaren van intensieve training over de hele wereld, en uiteindelijk zijn twee ruim-tereizen. De beelden waren indrukwekkend, waarbij ook Urk vanuit de ruimte werd getoond. Een boeiend verhaal, waarbij de tijd voorbij vloog, met dank aan SeaVsat.

Druk bezochte Jaarvergadering

Nieuw bestuur en astronaut André Kuipers

Bij zijn aantreden liet de nieuwe voorzitter weten er ‘bijna zenuw-achtig’ van te worden. Hij dankte de aanwezigen voor het vertrou-wen. “Het is geen erebaantje. De tijd van dikke buiken en gouden horloges en mannen van stand ligt al ver achter ons. We moeten dienstbaar zijn, niet zelf er beter van willen worden. We moeten elkaar samen sterker maken. Ik hoop een waardig opvolger van Evert te zijn. Hij heeft de BKU meer ‘body’ gegeven. Ik ben geen Evert en de BKU zijn we samen. Daar moet ik van op aan kunnen. Als er een beroep op u gedaan wordt, zeg dan niet op voorhand ‘nee’”, aldus Louwe Kramer

Louwe Kramer: Samen sterker maken

Kring juni 2014.indd 7 2-6-2014 11:57:40

Page 8: Kring juni 2014

8

Twee keer per jaar organiseert de BKU een tripje voor haar leden. Even de boel de boel laten en met ondernemers onder elkaar er op uit. Deze zomer gaat het naar Amsterdam en Zandvoort. Wie nog zin heeft om mee te gaan kan zich nog aanmelden bij het secretariaat.

Het vertrek is om 11.30 uur vanaf het haventerrein, vanwaar het met

de bus richting het Joods Historisch Museum in Amsterdam gaat. Daar

wordt een eenvoudige lunch geserveerd in het museumrestaurant. Daarna wordt onder leiding van enkele gidsen een rondwan-deling gemaakt door de oude Joodse buurt van Amsterdam.

Om 14. 30 uur vertrek-ken we met de bus

richting het strand van Zandvoort. Daar is beachclub ‘The Spot’ onze uitvalsbasis voor een spannende en uitdagende teamactiviteit in de dui-nen en het centrum van Zandvoort. Deze activiteit is ontwikkeld voor alle leeftijden en fysieke condities, dus voor ieder wat wils.

Een BKU-uitje is geen BKU-uitje als er ook niet ergens lekker wordt gegeten. En medio juni in Zand-voort, dan zou je mogen verwachten dat het dan ook mooi barbecueweer zal zijn. Dus, de mensen van ‘The Spot’ zullen de BKU-leden een heerlijk barbecuebuffet voorschote-len, aan het strand van Zandvoort.

Rond een uur of 21.00 uur hopen we weer richting Urk te gaan. De kosten voor dit uitje bedragen 65 euro per persoon, ex btw. Aanmel-den kan door een mail te sturen naar [email protected] met vermelding van het rekeningnum-mer waarop wij de kosten voor deelname eenmalig kunnen incas-seren. Aanmeldingen kunnen tot 12 juni doorgegeven worden, maar vol=vol.

De eerste selectie van SV Urk gaat 7-10 januari 2015 op trai-ningskamp naar Albufeira aan de Portugese Algarve, en het Urker bedrijfsleven kan zich hierbij aansluiten. Businessclub SV Urk (BCU) organiseert in samenwerking met Bedrijvenkring Urk een reis speciaal voor sponsoren en leden van de BKU.

In de afgelopen jaren heeft de BCU al sponsorreizen naar Zweden en Malta georganiseerd. Nu combine-ren we het met het trainingskamp van Urk 1. De selectie van Urk 1 verblijft in hetzelfde hotel. We stel-len een programma voor u samen met een mix van vrije tijd, voetbal, en business-to-business. Alle gelegenheid dus om zakelijk te net-werken met andere bedrijven die SV Urk een warm hart toedragen.

Urk 1 speelt op donderdag en vrijdag een wedstrijd. Uiteraard

worden deze wedstrijden in het programma opgenomen, en verder hebben wij voor u ook een leuke Portugese excursie op het menu staan. De laatste avond (vrijdag) sluiten we deze reis feestelijk af met de Urk 1 selectie.

U ontvangt binnenkort een mailing met daarin alle informatie over deze reis. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij zodra u de mailing heeft ontvangen. Mocht u vragen hebben stuur dan een email naar [email protected].

BKU zomeruitje: 19 juni

Inschrijven voor zomertrip

Amsterdam en Zandvoort

BCU en BKU: van 7-10 januari

Tripje met Urk 1

Het nieuwe bestuurElders in dit nummer wordt al aandacht besteedt aan het gaan van voorzitter Evert Jansen, en het komen van zijn opvolger Louwe Kramer, maar er waren meer bestuursleden die terugtraden op de Jaarvergade-ring. Jacob Kramer werd bedankt voor zes jaar bestuurslidmaatschap en Maarten Taal had eerder dit jaar al te kennen gegeven te stoppen met de BKU. Jaap Brink zat aan het eind van zijn eerste termijn, en ver-lengde met een tweede termijn van drie jaar. Door de leden werden vervolgens Henk Brouwer, Jan Marten Mazereeuw en Jan Verhoeff benoemd tot nieuwe bestuursleden, waarna door het bestuur de volgende taakverdeling werd gemaakt.

Voorzitter: Louwe Kramer Secretaris + Urk Promotie: Jan VerhoeffPenningmeester + 2e vz.: Jaap Brink Maritieme commissie: Henk BrouwerInkoopcommissie: Jan Marten Mazereeuw Activiteitencommissie: Jan Ras Commissie P&O: Margriet Romkes Commissie Bouw & Infra: Harm Kiefte

Henk Brouwer Jan Verhoeff Jan Marten Mazereeuw

Kring juni 2014.indd 8 2-6-2014 11:57:41

Page 9: Kring juni 2014

Vlaak 6Postbus 168

8320 AD UrkTelefoon 0527-681430

Fax [email protected]

www.netwerknotarissen.nl/steenhuis

Voor goede enheldere adviezen

Mail: [email protected]: 0527-689928

Gat in de weg? Illegale afvaldumping?Kapotte lantaarnpaal?

Wateroverlast?

NEEM CONTACT OP MET DE SERVICELIJN

Ondernemen inspireert.

“Mijn accountant moet een sparringpartner

zijn bij belangrijke beslissingen.”

Samen succesvol ondernemen

Flynth adviseurs & accountantsVlaak 4, 8321 RV Urk,T. (0527) 68 16 41, www.flynth.nl

Kring juni 2014.indd 9 2-6-2014 11:57:41

Page 10: Kring juni 2014

10

Met zo’n achtergrond rijst de vraag of zorg en onderwijs niet beter bij hem passen dan de economische en zakelijke portefeuille die hij nu als wethouder beheert? Post: ,,Voor de verkiezingen was mijn insteek om terug te keren op mijn oude portefeuille, die van Zorg en Welzijn. Omdat de Christenunie ook graag ‘de zorg’ wilde doen, is toen in heel goed overleg besloten om de portefeuilles helemaal om te wisselen. Dat resulteerde voor mij in een compleet nieuwe uitdaging, waar ik heel veel zin in heb. De zakelijke kant van het hele gebeu-ren spreekt mij enorm aan. Voordat ik voor de klas kwam te staan, heb ik ook altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Een bedrijf in visverwer-king en later een woninginrichter. Vooral bij dat laatste bedrijf heb ik de zakelijke kant voor mijn rekening genomen.” Post is enthousiast begonnen aan zijn nieuwe klus. “De zakelijke benadering spreekt

me wel aan. Wat je wil, daar ga je voor en daar hoeft niet eerst lang over gepraat te worden. Zie je een mogelijkheid, dan ga je daar hon-derd procent voor. Dat past ook heel goed bij de Urker mentaliteit. Die is niet zo van de lange termijnplannen, maar meer van het gaan voor de mogelijkheden.”

Het belangrijkste speerpunt, de buitendijkse haven, zit niet in uw portefeuille? “De haven zit niet bij mij omdat gekeken is naar een evenwichtige werkverdeling. Daarom is de bui-tendijkse haven naar Freek Brouwer gegaan, puur met het oog op de hoeveelheid werk. Het is een project waar veel meer aan vast zit dan alleen economie. Er zitten veel plan-matige kanten aan en dat kan ook prima bij een andere portefeuille.”

Waarom zit de verplaatsing van de Boni bij Gerrit Post in portefeuille?

“Dat is vooral een kwestie van ruimtelijke ordening. Als ik meer ruimte had, wilde ik zowel de Boni als de haven er best bij doen, maar je moet realistisch blijven. In mijn portefeuille zitten nu visserij, eco-nomie, onderwijs en het beheer van de openbare ruimte. Dat laatste vind ik vooral een ontzettend interessant onderdeel, met veel direct contact met de burger.”

Hoe doet Urk het economisch?“Economisch doet Urk het niet slecht, maar we lijden wel mee in de crisis. Er wordt hard gewerkt, maar wat er onder de streep overblijft, is vaak een negatief bedrag. We zien dat ook terug bij de gemeente, want er wordt vaker een beroep gedaan op het Zelfstandigen Loket Flevoland.”

Wat zijn de speerpunten de komende vier jaar? “Absoluut speerpunt is de partijen

binnen de vissector bij elkaar te krijgen. Er is sprake van tegenge-stelde belangen en die roepen zeker de nodige spanningen op. Toch is het mijn intentie om deze partijen samen aan tafel te krijgen. De nood is hoog en we hebben elkaar hard nodig. Dit kan alleen als er respect is voor elkaars standpunten. Het vinden van oplossingen is niet makkelijk, omdat veel belangen haaks op elkaar staan. Aanvoer versus handel, verkoopprijs versus inkoop. Louw Post, mijn voorganger, heeft echt ontzettend goed werk gedaan. Op een gegeven moment was er een intentie overeenkomst, maar na een paar weken waren die intenties al weer erg verwaterd. Ik koester dan ook niet de illusie dat we de partijen binnen de sector met een paar weken al op een lijn krijgen. Wel wil ik daar mijn uiterste best voor doen. Ik wil op zoek gaan naar het gemeenschappelijk belang. Misschien is dat wel de afslag. De rol van de gemeente is nu in ieder geval een faciliterende, die van gespreksleider. Ik ben me nu nog aan het oriënteren, ga bij iedereen langs. Ik wil dat partijen binnen de visserij elkaar waarderen, respectvol met elkaar omgaan. Ik hoop van harte dat het duurzame vissers-schip een succes wordt. Eigenlijk moet de scholprijs omhoog, maar of dat gaat lukken is maar de vraag, vooral gezien het aanbod van de alternatieve importsoorten. Wat zeker omlaag moet zijn de kosten. Daar kan het duurzame visserschip het antwoord op zijn. Visserij is een heel belangrijk onderdeel van onze samenleving en onze economie. Onze visserlui hebben zich ontzet-tend ingezet om te verduurzamen en te innoveren, maar de ene na de andere maatregel heeft ze in een hoek gedreven. De vraag is of dat nog terug te draaien is. Wij hebben een uitstekende ingang in Den Haag en Brussel en we zullen constant blijven aankloppen. Ook zijn er de andere bedrijfstakken, waar volop

Geert Post nieuwe wethouder op EZ

“We zijn partners van elkaar”

Geert Post is de nieuwe man op Economische Zaken. Post is getrouwd, vader van zes kinderen en bèbe van twee kleindochters en er wor-den er nog twee verwacht. Voordat hij wethouder werd, nu vier jaar geleden, werkte hij twaalf jaar lang in het voortgezet onderwijs. Van origine is Post leraar aardrijkskunde, maar eenmaal werkzaam op een middelbare school werd hij al snel ingeschakeld bij het LWOO, waar leerlingen behoefte hebben aan een duidelijke structuur en continuï-teit. Tijdens zijn eerste termijn als SGP -wethouder richtte Post zich op ‘Welzijn en Zorg’. Nu beheert hij een veel zakelijker portefeuille.

Door: Joanne Goosen

Kring juni 2014.indd 10 2-6-2014 11:57:42

Page 11: Kring juni 2014

11

Starter van nu vindt zichzelf zeer vernieuwend

3e Editie The Next Entrepreneur van start

aandacht aan geschonken moet worden. De detailhandel en de bouw bijvoorbeeld.”

Wat zijn de plannen voor de detail-handel?“De detailhandelsnota moet nog door college en raad worden goed-gekeurd. Dat is bekend. Daarom lijkt het me niet goed om daaruit nu al zaken te gaan delen. Wat al wel bekend is, is dat de Boni wil verhuizen naar de Lemsterhoek. Het college heeft uitgesproken mee te willen werken aan die verplaatsing. Daar zit voor de detailhandel de pijn. Dit zou immers kunnen leiden tot de realisatie van een vijfde winkelcentrum op Lemsterhoek. De detailhandel voelt de crisis heel duidelijk, en nog een vijfde centrum trekt onze detailhandel niet. Het gemeentelijke vestigingsbeleid moet daarom opnieuw worden vastgesteld.

Ik vind het jammer dat er zoveel wantrouwen is naar de gemeente, alsof de gemeente het toch stiekem toe gaat staan dat er een winkel-centrum ontstaat. De gemeente is te vertrouwen: ‘We gaan niet voor een vijfde winkelcentrum op Lemsterhoek’. De Boni gaat wel

naar de Lemsterhoek, want dat is al afgesproken. Er zijn geen andere mogelijkheden in dat gebied. Afspraak is afspraak. Daarom willen wij positief meewerken aan die ver-huizing. Als de Boni verhuist heeft Oud Urk weer een nieuwe trekker nodig. Graag wil ik meewerken aan het zoeken naar een dergelijke trekker. Ik heb daar al wel ideeën over, maar vind het te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen. Er is op Lemsterhoek wel ruimte voor perifere detailhandel, maar dat staat ook in de nota.”

Wat zijn de verwachtingen rond samenwerking met de BKU?“De BKU is erg belangrijk voor ons hele bedrijfsleven. Het is een partner om economische zaken mee te bespreken. In alle eerlijkheid heb ik de BKU de afgelopen jaren soms meer gezien als een politieke partij dan als een bedrijvenkring. Dat is gewoon hoe ik er tegen aan kijk vanaf de zijlijn, mijn gevoel de afgelopen jaren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de toespraak van Evert Jansen tijdens de nieuwjaars-receptie van enkele jaren terug. Dat was een discussie die meer in de raadszaal paste dan op een receptie. In mijn eerste gesprek met de BKU

heb ik dit ook besproken. Intern kun je de dingen heel scherp uitspreken, maar niet in het openbaar. Wij zijn partners van elkaar. De BKU mag mij daar ook aan houden. Naar buiten toe laten we zien dat we belangrijke partners van elkaar zijn. We breken elkaar niet af.”

Wat kan een wethouder eigenlijk voor de economie betekenen?“Een wethouder vertegenwoordigt de overheid. Mensen weten dat er een hele organisatie, een hele gemeenschap achter zo’n functie staat. Dat legt gewicht in de schaal. Het betekent ook dat je een alge-meen belang dient. Het gaat niet

om één ondernemer, het gaat om een hele samenleving. Dat betekent niet dat we er niet zijn voor die ene ondernemer, maar wel binnen het algemeen belang.”

En hoe moet Urk zich wethouder Post over 25 jaar herinneren?“Als een wethouder die zich ingezet heeft voor ons bedrijfsleven, die er aan bijgedragen heeft dat de visserij behouden bleef voor Urk. Iemand bij wie je nooit tevergeefs aanklopte. Ik wens alle ondernemers van harte een goede tijd toe, onder de zegen van de Heere en dat ze de mogelijkheid krijgen om financieel uit de crisis te komen.”

Sinds kort kunnen startende ondernemers zich inschrijven voor de derde editie van The Next Entrepreneur, een ontwikkelingstra-ject waarmee zij zichzelf kunnen verbeteren en dat later dit jaar uitmondt in de verkiezing van de meest vernieuwende starter van Nederland.

Met The Next Entrepreneur 2014 dagen MKB-Nederland en Rabobank starters voor het derde jaar op rij uit om hun ondernemersvaardigheden te verbeteren. Met name een goed netwerk met ervaren collega-onder-nemers is voor starters van belang, aldus de twee organisaties. Dat onderstreept ook het onderzoek van Motivaction dat MKB-Nederland en Rabobank hebben laten uitvoe-ren. Andere ondernemers blijken voor starters zelfs de belangrijkste

bron van advies (49,4 procent) bij het maken van een bedrijfsplan. Ook als het gaat om marketing en financiën is de kennis en kunde van collega-ondernemers zeer gewenst (39 en 36 procent zien onderne-mende collega’s hier als belangrijk-ste informatiebron).

Planmatige aanpakDe starter anno 2014 komt goed beslagen ten ijs, zo blijkt uit het onderzoek. 77 Procent heeft zijn

visie vertaald in een uitgebreid bedrijfsplan en nog eens 19 procent is van plan dat nog te gaan doen. Voor veruit de meeste ondernemers (84 procent) is het bedrijfsplan in de eerste plaats een hulpmiddel om de focus te behou-den. Ruim 65 procent heeft een financieel plan opgesteld. Een iets hoger percentage (72 procent) heeft ook een marketing- en communica-tieplan of is daar nog mee bezig.

Gevraagd naar hun onderscheidend vermogen zegt meer dan de helft (53 procent) van de starters dat zij een uniek product/dienst heb-ben. De meeste ondernemers (73 procent) vinden zichzelf onder-

scheidend omdat zij producten of diensten toegankelijk maken voor nieuwe doelgroepen.

VerkiezingNaast het kennistraject voor net of nog niet gestarte ondernemers, kunnen ambitieuze startende ondernemers die al iets verder zijn zich opgeven voor de verkiezing van The Next Entrepreneur 2014. Zij maken kans op 12.500 euro en toegang tot vele netwerken.

De inschrijving is onlangs geopend op: www.thenextentrepreneur.nl. Op 9 december wordt bekend gemaakt wie The Next Entrepreneur 2014 is geworden.

Kring juni 2014.indd 11 2-6-2014 11:57:42

Page 12: Kring juni 2014

Uw geheel eigen financieel adviseur

Creatief in de advisering, efficiënt in de uitvoering!

MTH Emmeloord Uw geheel eigen adviseur! Duit 14, 8305 BB Emmeloord T: (0527) 613 841

E: [email protected] www.mth.nl

Maak ook kans op mooie prijzen met uw postcode bij Autobedrijf van Slooten!

Klanten van Autobedrijf Van Slooten metéén van onderstaande postcodes makenkans op prachtige prijzen!

8301 - 8302 - 8303 - 8304 - 8305 - 8307 8308 - 8309 - 8311 - 8312 - 8313 - 8314 8315 - 8316 - 8317 - 8320 - 8321 - 8322

■ URK: Industrierondweg 27 • Telefoon: 0527-681666 ■ EMMELOORD: Tinweg 2 • Telefoon: 0527-620202 ■ www.van-slooten.nl

Autobedrijf Van Slooten is dé autospecialist in de regio Urk-Noordoostpolder en zet daarom haar regionale klanten de komende maanden extra in het zonnetje. Het maakt niet uit van welke dienstverlening u gebruik maakt. Of het nu gaat om de aanschaf van een nieuwe auto, onderhoud, banden of een aircocheck. Iedereen maakt evenveel kans.

UW POSTCODE IS WAARDEVOLLERDAN U DENKT!

IEDERE MAAND TREKKING VAN EEN SMULBON!

IEDER KWARTAAL TREKKING VAN GROTE PRIJZEN ALS ELEKTRISCHE FIETSEN, ROMANTISCH DINER, WEEKENDJE WEG ENZ.

ALLEEN VOOR KLANTEN VAN AUTOBEDRIJF VAN SLOOTENDIE IN DEZE ACTIEPERIODE GEBRUIK MAKEN VAN ONZE DIENSTVERLENING!

Van Slooten.indd 1 26-05-14 15:28

Burg. J. Schipperkade 10a | 8321 EH te Urk | Tel [email protected] | www.businessporturk.nl

BUSINESS PORT URK IS

EEN FACILITEITEN- EN ZAKENCENTRUM

OP DE HAVEN VAN URK MET...

... Unieke vergader- en ontvangstruimte;

... Volledig ingerichte fl explekken, per dagdeel te huur;

... Professionele klantontvangst door recepti e;

... Grati s koffi e en thee;

... Telefoonservice en secretariële ondersteuning (Kantoormanager 2.0);... Gezelligheid en collegialiteit.

HIER WERKEN IS THUIS VOELEN. Bedrijvenkring Urk, Ver. Visgroothandelaren Urk en de volgende bedrijven kunnen dit beamen: Kantoormanager 2.0, I-C-U en Omgeving Manager

Kring juni 2014.indd 12 2-6-2014 11:57:43

Page 13: Kring juni 2014

13

Balk Shipyards wint ‘Oscar’Een Oscar winnen, of de finale van een wereldkampioenschap. De crew van Balk Shipyards weet inmiddels hoe dat ongeveer moet voelen dankzij het winnen van de ‘Spirit of Tradition Award’ tijdens de uitreiking van de World Super Yacht Awards in het Scheepvaart-museum in Amsterdam.

Balk Shipyards won deze prestigi-euze prijs voor het afbouwen van het houten zeilschip de Mikhail S. Vorontsov. “Voor ons, als werf, voelt het winnen van deze prestigieuze prijs als het behalen van de winst op een wereldkam-pioenschap. Vooral gezien de stevige concurrentie van andere werven, niet alleen vanuit Europa, maar vanuit de gehele wereld. We zien het als een kroon op ons werk en een bevestiging van de kwaliteit die wij leveren”, zo liet de leiding van de Urker werf weten in de diverse media. Reden genoeg om hier in ons Kring Magazine ook een plekje voor in te ruimen.

De BKU feliciteert personeel en directie van Balk Shipyard met deze geweldige onderscheiding.

Nieuw pand voor Kapsalon HairlineVan het hoekje bij de ijsvlet, naar het hoekje van de voormalige ING Bank. Kapsalon Hairline gaat verhuizen naar ’t Klif 1. Op 1 april werden de sleutels overhandigd en onlangs is gestart met een grondige verbouwing. Hairline gaat er qua vierkante meters behoorlijk op vooruit, waardoor het kan groeien van 13 naar 15 stoelen. Zo kan het team van tien enthousiaste meiden, allemaal volleerd kapster, de klanten nog beter van dienst zijn. Hairline wil zich bovendien meer gaan spe-cialiseren op de mannen met de old school knip-technieken. Na de verhuizing wil Hairline dit traditi-onele mannen-scheren (barbier) gaan aanbieden.

Kapsalon Hairline0527-683618www.hairline-urk.nl

ECMR wint Amsterdam Inovation Award In de categorie ‘Cleaning manage-ment and training solutions’ heeft Europe Cleaning Machines Recy-cling de hoofdprijs in de wacht gesleept tijdens de ISSA Inter-clean in Amsterdam, mei dit jaar. ECMR was genomineerd omdat het producenten en gebruikers binnen de schoonmaak branche de mogelijkheid geeft om aan-toonbaar een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. De jury sprak van ‘een werkelijk uniek concept’, vanwege het aangaan van de uitdaging waar fabrikanten voor staan om op een verantwoorde manier om te gaan met schoonmaakmachines die aan het eind van hun leven zijn. ECMR is een initiatief van Johan van der Reest (Van der Reest Machines).

Voor meer info: www.ecmr.nu

GBU brengt nieuw PoldermagazineGBU brengt in september 2014 de tweede editie uit van het Pol-

derMagazine, een tijdschrift van en voor mensen uit de Noordoost-polder en Urk. Zorg en Welzijn in onze regio staan in deze tweede editie centraal. Een actueel thema, gezien alle ontwikkelingen binnen de zorg.

De lancering van het eerste nummer was een succes. Het 60 pagina’s tellende magazine biedt het ideale medium om te adverte-ren: u bereikt direct alle particu-lieren en bedrijven in de wijde regio, van Urk tot Emmeloord en de groendorpen. En dat via een aantrekkelijk vormgegeven maga-zine, dat vanwege zijn klasse en inhoud wordt gewaardeerd door zowel lezer als adverteerder. Het PolderMagazine wordt bij maar liefst 34.000 adressen bezorgd in de Noordoostpolder en op Urk. Advertenties worden afgewisseld met bedrijfsreportages en onaf-hankelijke redactionele pagina’s.

Voor meer informatie kunt u bellen, tel. 0527-689168 of e-mailen naar [email protected]. Eerste nummer gemist? Kijk op www.polder-maga-zine.nl .

Zakelijk nieuws van de BKU-leden

Balk Shipyard, kapsalon Hairline, ECMR, GBU

De leden van de BKU hebben weer het nodige nieuws te delen met de lezers van Kring Magazine. We doen ons best alles te plaatsen, maar de ruimte is beperkt.

Kring juni 2014.indd 13 2-6-2014 11:57:44

Page 14: Kring juni 2014

14

De Servicelijn bereikt u via: [email protected] of (0527) 689928

De economische groei - waaronder de maritieme sector en de visserij - is een belangrijk speerpunt van de gemeente Urk. Om dit te realiseren heeft de gemeente, naast de bestaande activi-teiten, een aantal acties in gang gezet. Één hiervan is om zich op economisch gebied aan te sluiten bij de regio Zwolle.

Per 21 mei is Urk toegetreden tot het kernteam. Deze regio, waartoe een aantal gemeenten in Flevoland, Overijssel, Drenthe en Gelderland behoort, staat voor een bestuurlijke en economische samenwerking van 19 gemeenten op het gebied van Transport & Logistiek (havenontwikkeling), Agri & Food (visverwerkende industrie) en Vrijetijdseconomie

(toerisme & recreatie). Burgemeester van Maaren: “Met de toetreding van Urk bij Regio Zwolle is één van de speerpunten uit de nota Economisch beleid 2012-2020 - het bevorderen van de samenwerking met bedrijfs-leven, de Noordoostpolder en omliggende regio’s - een stap verder gebracht.”

Samenwerking met onze omlig-gende partners, zowel aan de oost- als westzijde, is zeer belangrijk. De gemeente denkt binnen het netwerk van bestuur-lijke samenwerking nieuwe inzichten te vinden. “We wisselen kennis en uit en willen zaken realiseren”, aldus burgemeester Van Maaren. Ook voor het bedrijfsleven denkt de gemeente winst te behalen. Door aansluiting bij het samen-werkingsverband kunnen de Urker bedrijven profiteren van de kennisuitwisseling die plaats-

vindt bij deze regio. Daarnaast zal de gemeente Urk uiteraard gebruik en deel uit blijven maken van de bestaande netwerken en organisatievormen en streeft zij naar continuering van de huidige samenwerkingsvormen.

De 19 deelnemende gemeenten aan de Regio Zwolle zijn: Dalfsen, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe,Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle, Meppel, Noordoostpol-der, Dronten, Hattem, Heerde, Oldebroek, Urk, Westerveld en De Wolden.

Economische ambitie speerpunt Urk

Helaas zijn er nog veel bedrijven die onnodig failliet gaan, omdat ze de weg naar de juiste hulp niet vinden. Sinds kort heeft Flevoland een platform genaamd MKB Door-start, dat in veel gevallen in een oplossing kan voorzien.

Tijdens de opening van de Onder-nemerspleinen in Almere en Lely-stad op 7 maart jl., heeft Minister-president Mark Rutte het startschot gegeven voor MKB Doorstart.

Het is een belangrijk initiatief, want de wil is aanwezig om ondernemerschap en de daarmee gemoeide arbeidsplaatsen in Fle-voland te behouden. Dat gebeurt dankzij vroeg signalering: tijdig aan de bel trekken door bedrij-ven zelf, of via partijen als bank, accountant of (zaken)partner. Zo kan worden voorkomen dat onom-keerbare problemen ontstaan. In veel gevallen kan een bedrijf dat in de kern gezond is maar tijdelijk financiële problemen heeft, geholpen worden met maatwerk. Dat kan passende financiering zijn, coaching, begeleiding of een

noodzakelijke schuldregeling.

Dankzij de medewerking van banken, overheden en maatschap-pelijk investeerder Start Founda-tion is de hulp van MKB Doorstart kosteloos voor de hulpzoekende ondernemer. Een ondernemer die zich aanmeldt via www.mkbdoor-start.nl krijgt op zo kort mogelijke termijn een reactie van het team achter MKB Doorstart.

Wie meer wil weten over MKB Doorstart, kan terecht op www.mkbdoorstart.nl. De portal richt zich in eerste instantie op Flevoland. Een brochure over het initiatief is opvraagbaar via [email protected]. Ondernemers uit deze provincie die direct hulp willen, kunnen zich melden via de site www.mkbdoorstart.nl.

Tijdelijke financiële problemen?

MKB Doorstart biedt hulp voor mkb’ers en zzp’ers

Workshop Retail groot succes

De ondernemers die hebben deelgenomen aan de workshop Retail in het gemeentehuis, hebben zich gebogen over de vraag, hoe vertaal ik trends van Het Nieuwe Winkelen naar businesskansen? Met de komst van glasvezel zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor klantenbinding voor de verschillende winkelcentra op Urk maar ook voor de eigen winkel.

Twee avonden waren nodig om onder leiding van René Hartman de meest creatieve ideeën op “tafel” te laten komen. Deelnemers aan de workshop kregen materiaal mee naar huis om binnen de winke-liersvereniging of in samenwerking met eigen personeel de stappen nogmaals te zetten. De gemeente is benieuwd welke verfrissende plannen er komen om de winkels in het oude dorp meer in verbin-ding te laten komen of hoe winkelcentrum Urkerhard toch nog met planen komt om beter op de kaart te komen staan. Activiteiten die nodig zijn ook volgens het advies van Seinpost in het kader van het detailhandelsplan.

Nieuws

uit het

gemeente-

huis

Kring juni 2014.indd 14 2-6-2014 11:57:44

Page 15: Kring juni 2014

15

Het is voorjaar en u kent wel de oude dichtregel: ‘een nieuwe lente, een nieuw geluid’. Dat geldt zeker voor de Kamer van Koophandel, maar ook voor de BKU. Louwe Kramer heeft Evert Jansen afgelost en zal ook voor een nieuw geluid gaan zorgen.

Laat ik het nieuwe KvK-geluid voor u als ondernemer eens wat prakti-scher maken. De Kamer van Koophandel is nu een nationale organisatie. Ze kent een Klant Contact Centrum dat digitaal (www.kvk.nl) en telefo-nisch (088-5851585) bereikbaar is voor de individuele ondernemer. Daarnaast ‘hokt’ de KvK samen met haar partners op het Ondernemers-plein. Er is een digitaal ondernemersplein.nl en er zijn kantoren waar u terecht kunt. Vanuit Urk zijn Almere, Zwolle en Amersfoort de dichtstbij-zijnde vestigingen.

De nieuwe KvK bedient u vanaf nu nog veel nadrukkelijker via de digitale snelweg. U kunt dat goed vergelijken met de belastingdienst of bijvoorbeeld de vergunningencheck op omgevingsloket.nl als u iets te (ver)bouwen hebt. De KvK werkt bijvoorbeeld aan nieuwe diensten als het ‘omgevingsalert’ dat u waarschuwt als er in uw bedrijfsomgeving dingen tijdelijk of voor altijd gaan veranderen. U kunt in uw appstore de KvK app downloaden waarmee u a la minute info van bedrijven uit het handelsregister kunt kopen van een ander bedrijf. Of kijken of uw eigen bedrijfsgegevens nog wel actueel zijn. Er wordt hard gewerkt om allerlei zinvolle tools klaar te stomen die u helpen bij uw bedrijfsbeslissingen. Als u wilt exporteren. Als u wilt innoveren. Als u wilt uitbreiden. Als u zich wilt heroriënteren op het sterk toegenomen aanbod van soorten bedrijfs-financiering. Of als u gewoon een bedrijf wilt starten, bijvoorbeeld door er een te kopen of er een vanuit punt 0 te beginnen. Vaak heeft u in uw

eigen woonplaats nog wel in beeld wat er met uw concullega’s aan de hand is. Verder weg wordt het lastiger. De KvK werkt aan producten die ook dat makkelijker voor u in kaart brengen. Oh ja : een digitale kaart welteverstaan.

Ondernemers hebben altijd een tekort aan tijd. Toch zou ik u willen aanraden om dit nieuwe digitale KvK-universum geregeld te bezoeken. Samen met onze partners markeert 2014 een hele nieuwe aanpak in de ondersteuning welke de overheid aan ondernemers biedt. Ervan uitgaande dat succesvol ondernemen toch ook veel van doen heeft met ‘weten hoe het zit’ mag u van die nieuwe KvK het nodige verwachten. Tip: als het u aan tijd ontbeert laat dan een getalenteerde collega eens een dagje digitaal rondreizen, en zijn of haar bevindingen toelichten bij een volgend directie- of MT-overleg.

Wouter Weyers,Senior AdviseurKamer van Koophandel

Doe-het-zelf winkel KvK flink uitgebreid

Na 12,5 jaar werd het tijd om het logo en de huisstijl van Bedrijven-Kring Urk op te frissen. Het oude logo met een waterdruppel/water-rimpels en zicht op Urk was te gedateerd en vroeg om een restyling. Erik Dijk, grafisch ontwerper bij GBU, heeft het nieuwe logo ontwor-pen, met als uitgangspunten elementen uit het oude logo plus de oude kleurstelling rood en blauw.

Het zicht op Urk is in het nieuwe logo terug te vinden in de vuurtoren,

die als witte uitsparing met het rode vlak een grote rode U vormt. De waterrimpels zijn in het nieuwe logo terug te vinden in de drie blauwe bogen die het water voorstellen om Urk heen, maar ook verbeeld het de expansie van bedrijvigheid op en rond Urk.

Met een modern lettertype en in de oude kleuren rood en blauw vormt dit nieuwe BKU-logo een hedendaagse weergave van wat de BedrijvenKring Urk inhoudt en waar ze voor staat.

Van oud... naar nieuw...

Kring juni 2014.indd 15 2-6-2014 11:57:46

Page 16: Kring juni 2014

16

A&F accountancyA.W. van Putten ProjectmanagementABC ArkenbouwABN / Amro BankAdvanced ICTAlpha ProductiesAquamarArt SecurityAtlas Services Group MerchantAuto Mulder UrkAuto Quick Service UrkAzur SeafoodB + B PersoneelsdienstenBaarssen Fish ProcessingBabydroomBakker milieuadviesBakker Visserij Artikelen Bako Bouw- en VerhuurcentrumBalk, Scheepswerf Barge Terminal UrkBed & Breakfast UrkBedrijfsnaamBedrijvenActief NoordoostpolderBerechja College, StichtingBikeshop UrkBinnenvaart Groep Nederland

BL InstructiesBoer de, KantoorcentrumBorger AannemingsbedrijfBouwcenter UrkBrands Fundraising & ConsultancyBraveheart ShippingBrouwer Int. TransportBrouwer WoninginrichtingBusiness Club Urk SVUCameranu.nlCar Service UrkCHK BouwClaasen, Molenbeek & Partners *ClickpulseCoenen K.J. en Zn., SchildersbedrijfColdstore Urk Comsi BVConcern voor WerkConcorde KoeriersCreyfs UitzendbureauDayseadayDe BoetDe Ducdalf, Party- & BowlinghouseDe FluxDe Jong & LaanDiepvries Urk

Digital NativesDTM TechniekDUC Diving EficeEkofish Group BVFair BewakingFishPartnersFiskanoFlevo ElektroFlevo Schilderwerken BVFlevoMeer Bibliotheek UrkFlevopalletFlevotalent BVFlynthFoedererDFK Accountants & ConsultantsFriese Poort, ROCFytacGBU Grafisch CompleetGeka ConstructiebedrijfGMS OnderhoudH2W Architecten BNAHakvoort ProfessionalHakvoort Quality ServiceHartman InstallatieHartman Marine GroupHekwerkNU.nl

HenkkoHet Achterhuis, restaurantHet Urker ZalmhuisHL VastgoedHNL Debiteurenbeheer & Incasso Hoekman ShipbuildingHoekman, OliehandelHoekstra AssurantieHofsteewinkeliersHydro Carbon F&SInternational Seafood AuctionsIrene, ZalencentrumIsland Communications UrkJachthut, deJan de BakkerJansen Transport JD AutomaterialenJohan vd. Reest HoldingJong, de, Visgroothandel Jonkers & HaverkortJonkers BouwmetaalJoost projectenK & W TransKantoormanager 2.0Kaptein, Bouw & KlusbureauKaptijn JuweliersKC Bouwburo & IngenieursKD WorkboatsKeep FitKlaaijsen JC, SchildersbedrijfKlager DakwerkenKleinbouw B.V.Klif 18Koffeman, G, Urker VishandelKoffeman, J., Urker VishandelKoningshof, Party & EventsKorf VisKramer B.J.Kramer FishKramer gebr.LedverterenLeen’s VeegbedrijfLevel One uitzendbureauLunar Zeevisserij BVMadis UrkMart Bolle, VastgoedMartho Flexwerk B.V.Medfish Urk BVMeeùs Zwolle Meeuwsen Ten Hoopen Holding BVMemo reclame/print/signMJ ServiceMulder Training en OpleidingMulder TransportMultiscanNapel ten, BrandbeveiligingNapel ten, TransportNeerlandia Urk Nellie Ras, AutorijschoolNentjes, Gebr. SchoonmaakbedrijfNoordzee UrkNorthseafood HollandOMFLOmgeving ManagerOndernemersver. De DriehoekOost Urk, bouwbedrijfOp ‘t HofOromarOud Urk, WinkeliersverenigingOverbeek VerhuurParamediegroep Urk *Paskoff B+APiet Brouwer, Elektrotechniek Plaicegroup BVPO OostPost ConsultancyPost gebr., BouwbedrijfPost gebr., Zeevisgroothandel Post Kees, TegelzetbedrijfPost WatersportProfinis Accountants & Adviseurs

Pul AutobedrijfPul MotorrevisiePyramidewegwinkeliersQuick Frozen BVRabobankRas J. & Zn., ZeevishandelReest van der, machinesRi&S preventie/kivRodé VisRodi VisRomkes-de VriesRSH ComputersSaro VerpakkingenSchinkel Kraan Verhuur Urk SMUSchmidt Zeevis RotterdamSchol AssurantienScootercentrum UrkSeafood ConnectionSeafreshSeaVsatSinke UrkSlooten van, Autobedrijf Slooten, van, AquacultuurSlooten, van, SchoonmaakbedrijfSlooten van, ZeevisgroothandelSnijder ReclameSnijder SchilderwerkenSSUStarfishSteenhuis, NotariskantoorStein AdvocatenSV Urkt Urkerbos, VakantieparkTalma Urk, ZorgcentrumTaverne, RestaurantTopFish SeafoodToTecUrk ExportUrkerhard, WinkelcentrumVABU MKBVaria VisVeen, van, TapijtVekraSOFTViscoVisrestaurant de KaapVisscher SeafoodVisser, D., Frozen SeafoodVisser, HoutbouwVisserijcooperatie UrkVisveiling UrkViva la FishVivan accountants- adviseursVlak & StrakVries de, RecyclingWakker SchildersbedrijfWeerstand Creatief NatuursteenWeerstand FoodWeerstand, bouwbedrijfWestwal, TankstationWillem Schraal, HoveniersbedrijfWit de, AannemingsbedrijfZeeman MariflexZeewering, de, Bouwbedrijf

* Nieuwe leden: 2Leden totaal: 221

Lid worden van de BKU? Hierbij wordt u verzocht onderstaande antwoordstrook in te vullen betreffende de automatische incasso van het contributiegeld. De contributie geldt voor 2014, waarop de achterliggende maanden in mindering worden gebracht. Vervolgens zal per jaar de contributie geïncasseerd worden. Opzegging van het lidmaatschap dient 2 maanden voor het einde van het lopende kalenderjaar schriftelijk te geschieden bij het secretariaat van de vereniging en is mogelijk indien niet wordt deelgenomen in collectieve regelingen. Wij maken u er op attent dat het lidmaatschap pas definitief is na ontvangst van het contributiegeld op rekening van de Bedrijvenkring Urk. U kunt onderstaand het van toepassing zijnde bedrag invullen, gebaseerd op het aantal medewerkers van uw bedrijf. 1 persoon werkzaam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148,50 per jaar 2 - 10 personen werkzaam . . . . . . . . . . . . . . . . 236,50 per jaar meer dan 10 personen werkzaam . . . . . . . . . . . 357,50 per jaar Ondergetekende

Bedrijfsnaam : ________________________________________ Aantal FTE’s: ________

Vertegenwoordigd door : ____________________________________________________________ Adres : ____________________________________________________________ Postcode en plaats : ____________________________________________________________ Land : ____________________________________________________________

Telefoon : ____________________________________________________________

Email : ____________________________________________________________

Website : ____________________________________________________________ IBAN (rek.nr.) + BIC : ____________________________________________________________ Incassant

IBAN (rekeningnummer) : NL09ABNA0596595115 BIC : ABNANL2A Naam : Bedrijvenkring Urk Adres : Postbus 8 Postcode en plaats : 8320 AA Urk Land : Nederland Incassant-ID : NL83ZZZ390767160000 Kenmerk machtiging : uw lidnummer

Ondertekening

Door ondertekening van dit formulier geeft u toestemming aan:

1. Bedrijvenkring Urk om doorlopend incasso-opdrachten te sturen naar uw bank om een bedrag van uw rekening af te schrijven en;

2. uw bank om doorlopend een bedrag van uw rekening af te schrijven, overeenkomstig de opdracht van Bedrijvenkring Urk.

Als u het niet eens bent met deze afschrijving kunt u deze laten terugboeken. Neem hiervoor binnen acht weken na afschrijving contact op met uw bank. Vraag uw bank naar de voorwaarden.

Plaats en datum Handtekening

Ook te downloaden op www.bedrijvenkringurk.nl

Ledenlijst Bedrijvenkring Urk per 1 juni 2014

Kring juni 2014.indd 16 2-6-2014 11:57:47

Page 17: Kring juni 2014

Voor de perfecte verzorging van uw:

Bruiloft Receptie Warm en koud buffet Diner Broodmaaltijd Koffietafel

Wij bieden u naast onze sfeervolle zalen en persoonlijke zorg ook nog de

laagste prijs!

Kom eens even langs of bel ons voor een gratis offerte.

Inschot 5/10, 8321 MB Urk

Tel: +31(0)527 682772, Fax: +31(0)527 683679

[email protected], www.bedrijfsartikelen.nl

Openingstijden:

ma. 05.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

di.-vrij. 07.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

za. 07.00-12.30 uur

Van top tot teen gekleedbij Bakker Bedrijfsartikelen

Voor al uw bedrijfsartikelenbent u bij ons aan het juiste adres

Openingstijden:

ma. 05.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

di.-vrij. 07.00-13.00 uur & 14.00-18.00 uur

za. 07.00-12.30 uur

bij Bakker BedrijfsartikelenVoor al uw bedrijfsartikelen

bent u bij ons aan het juiste adres

Inschot 5, 8321 MB UrkTel. 0527-682772, fax 0527-683679

BakkerVisserijartikelen bv

Staartweg 20, 8321 NB, Urk 0527 - 651 651 | [email protected] | www.dekoningshof.com

Locatie voor trouwfeesten, jubilea, verjaardagen, congressen, seminars, vergaderingen, personeelsfeesten en alle denkbare evenementen.

Professioneel zaken doen op een toplocatie!

De zakenwereld kent De Koningshof Party & Events

als een goed bereikbare vergaderlocatie.

Ons team denkt mee met het vormgeven van uw

productpresentaties, congressen en seminars.

Uw personeelsfeest kunnen wij thematisch

invullen. De Koningshof Party & Events heeft

zaalcapaciteiten van 10 tot 2000 personen.

Een toplocatie voor professioneel zaken doen!

Bezoek onze website voor

meer informatie

Adres: Rotholm 26 8321 DL Urk Tel: 0527-686284 Fax: 0527-687937 Mobiel: 06-51023222

E-mail: [email protected]: www.concordekoerier.nl

Postverspreidingfacturen, geboortekaartjes, etc.

Folderverspreiding(Urk, Tollebeek)

Sneltransport(Vers/diepvries) koeriersdiensten

Benelux, Duitsland

WW

W.R

EST

AUR

ANT

DE

BOE

T.N

L ZAKELIJKE LUNCH OF DINER?

Tevens mogelijkheden voor workshops, vergaderen en foodfotografie. Informeer naar de mogelijkheden.

Wijk 1-61 • 8321 EM Urk • tel. 0527 - 688 736

Kring juni 2014.indd 17 2-6-2014 11:57:48

Page 18: Kring juni 2014

18

Sinds wanneer bestaat het bedrijf?We zijn een jong bedrijf. De vestiging op Urk is afgelo-pen zomer geopend en onze vestiging in Dronten bestaat nu 4 jaar.

Wie vormen de directie?Henk Zeegers is de eigenaar van beide vestigingen. Waarbij hij ook de dagelijkse leiding in Dronten voor zijn rekening neem. Jacob Bakker is de bedrijfsleider op Urk. Een echte Urker die weet wat er speelt en de taal van de klant spreekt.

Waarom de naam?Bouwcenter is de formulenaam. In Nederland zijn 86 Bouw-centervestigingen en wij zijn lid van die formule. De naam Bouwcenter is al 25 jaar in de markt en zegt veel over wie we zijn en wat we doen.

Wat doen jullie precies?Onze belangrijkste functie is de handel in bouwmaterialen,

hout en plaatmateriaal, tegels en sanitair en ijzerwaren. Alles van de ruwbouw tot de afbouw. Naast de verkoop besteden we veel tijd aan advies, calculaties en projectbegeleiding

Opereren jullie lokaal/regio-naal/internationaal?Bouwcenter is een landelijke organisatie. Maar wij opereren regionaal en hoofdzakelijk in Flevoland. Vanuit Dronten met name het gebied tussen Zeewolde, Lelystad en Kampen. En vanaf Urk natuurlijk Urk en omgeving maar ook Emmeloord en Lemmer.

Is er veel concurrentie?Ja ontzettend. De bouw kent zware jaren. Veel aannemers hebben het moeilijk en het aantal handelaren blijft op peil. Dus minder vis maar hetzelfde aantal vissers. Dat heeft wel gevolgen voor de opbrengst.

Waarmee onderscheiden jullie je?

Het zelfstandig ondernemer-schap en de lokale betrokken-heid. Wij beslissen zelf wat we doen en zijn niet afhankelijk van de spelregels en beleids-lijnen van een hoofdkantoor. Hierdoor kunnen we snel inspelen op de marktomstan-digheden en vragen. Even snel bezorgen, iets langer openblij-ven omdat de klant onderweg is, is voor ons een vanzelfspre-kendheid. Daarbij worden we gesteund door een sterke for-mule, Bouwcenter, die ons een hoop ballast uit handen neemt en we ons kunnen concentreren op de handel en dus de klanten.

Wat zijn de specifieke uitda-gingen in jullie vak?De vraag naar kennis. De eind-klant wil steeds meer weten, waardoor onze klant ook steeds meer moet weten. Wij helpen hier bij. En we zien dat opdrach-ten steeds later worden ver-strekt, maar dan wel direct moet worden gebouwd. Hierdoor worden de levertijden heel kort.

Goede voorraad en eigen logis-tiek helpen ons wel aan die vraag te kunnen voldoen.

Hoe overleven jullie deze eco-nomisch moeilijke tijden?Door dicht en scherp op de markt te zitten. Niemand heeft afgelopen jaren een vestiging geopend, eerder gesloten. Wij denken door juist de klant op te zoeken en zijn lokale magazijn te worden, van meer toege-voegde waarde te zijn. De aan-nemer kan sneller acteren en spaart daarmee tijd en geld uit. Tot nu toe worden we daarvoor door de klanten beloond.

Waarom zijn jullie lid van de BKU? Lokale betrokkenheid vinden we belangrijk. We zijn zelf ondernemer en een gemeen-schap kan het best floreren als ook de ondernemers hun han-den ineen slaan. Dus initiatie-ven als deze juichen we toe en daar willen een actieve bijdrage aan leveren.

In de schijnwerper: Bouwcenter Urk

De klant wil steeds meer weten, wij helpen daarbij

Bouwcenter bestaat al 25 jaar. Van de 86 Bouwcentervestiging zit er inmiddels ook een in Urk. Jacob Bakker is de bedrijfsleider. Een echte Urker die weet wat er speelt en de taal van de klant spreekt. Tijd om dit bedrijf nader aan u voor te stellen.

Kring juni 2014.indd 18 2-6-2014 11:57:49

Page 19: Kring juni 2014

Nicolette is expert op het gebied van energie besparen

en duurzaamheid. Samen met een team van

besparingsexperts geeft zij u inzicht in het energie-

verbruik van uw organisatie. Vervolgens worden alle

besparingsmaatregelen voor u in kaart gebracht,

waarbij niet alleen gekeken wordt naar kosten, maar

ook naar CO2-uitstoot. En onze experts ondersteunen

u graag bij het uitvoeren van de door u gekozen

maatregelen. Wilt u ook besparen en duurzaam

ondernemen? Mail naar [email protected] of

kijk op nuon.nl/energiebesparing

U wilt kosten besparen én duurzamer ondernemen.

Daarom hebben wij Nicolette.

0495.03.003 energie adv Nicolette 190x135.indd 1 24-04-12 16:37

URK • DEN HELDER • ENKHUIZEN • ZWARTSLUIS • PALMA DE MALLORCA

www.pietbrouwer.nl

Kwaliteit is onze standaard!

Piet Brouwer_adv BKU_93x136,5.indd 1 24-01-14 14:27

Zijn uw werknemers goed verzekerd

voor ziektekosten?

Vraag bij Hoekstra Assurantie BV naar de voorwaarden!!

Bel 0527-687578 of mail naar

[email protected]

Holkenkamp 100, 8321 AZ Urk • www.hoekstra-urk.nl • [email protected]

Kring juni 2014.indd 19 2-6-2014 11:57:50

Page 20: Kring juni 2014

Het

Spi

jk 3

2, 8

321

WT

Urk

Po

stbu

s 11

0 , 8

320

AC U

rk

T 05

27 -

681

726

F

0527

- 68

5 23

9E

info

@pr

ofi n

is.n

l W

ww

w.p

rofi n

is.n

l

Zoek

t u e

en a

ccou

ntan

t die

uw

taal

spr

eekt

?

Wor

stel

t u m

et u

w b

oekh

oudi

ng?

Wilt

u w

eten

of u

bel

asti

ng k

an b

espa

ren?

Maa

k vr

ijblij

vend

een

afs

praa

k m

et P

rofi n

is.

ww

w.p

rofi n

is.n

l of

bel 0

527

- 681

726

Kring juni 2014.indd 20 2-6-2014 11:57:50