UwDZ juni 2014

16
uw dz Informatiekrant voor bezoekers & patiënten van het Deventer Ziekenhuis Juni 2014 02 03 Dit najaar: 2x DZ Legt Uit 08 Nu ook in Deventer: ‘natuurlijke’ keizersnede 11 Interview Geriater Ellen Elbrecht: 'Een oudere patiënt is zoveel meer dan alleen die ziekte’ 03 ‘Patiënten zijn blij dat ik er ben’ Het Deventer Ziekenhuis is: Specialistisch verpleegkundige Anneke ten Hove is blij dat zwangeren - als dat nodig is - kunnen kiezen voor de 'natuurlijke keizersnede' in het DZ, lees verder op pagina 8 09 16 05

description

Patientenkrant van het Deventer Ziekenhuis

Transcript of UwDZ juni 2014

Page 1: UwDZ juni 2014

uwd

zIn

form

atie

kran

t voo

r be

zoek

ers

& p

atië

nten

van

het

Dev

ente

r Zi

eken

huis

Juni

201

4

0203 Dit najaar: 2x DZ Legt Uit

08 Nu ook in Deventer: ‘natuurlijke’ keizersnede

11 Interview Geriater Ellen Elbrecht: 'Een oudere patiënt is zoveel meer dan alleen die ziekte’

03‘Patiënten zijn blij dat ik er ben’

Het Deventer Ziekenhuis is:Specialistisch verpleegkundige Anneke ten Hove is blij dat zwangeren - als dat nodig is - kunnen kiezen voor de 'natuurlijke keizersnede' in het DZ, lees verder op pagina 8

09 1605

Page 2: UwDZ juni 2014

Als het om zorg gaat, dan is Carinova een verstandige keuze. Want hoewel Carinova een grote organisatie is met veel cliënten, kiezen wij nadrukkelijk voor kleinschaligheid. Zo werken we bijvoorbeeld met zelfstandig werkende wijk(zorg)teams onder regie van een coördinerend wijkverpleegkundige. En ook als het om Woonzorg gaat werken we op die manier: met zelfstandige teams onder regie van een coördinator zorg.

uis of zo thuis als mogelijk…Die kleinschaligheid hoort bij Carinova’s visie op zorg. ‘Vertrouwd dichtbij’ in wijk of buurt, transparant en toegankelijk en altijd uitgaand van ieders eigen kracht. Zodat elke cliënt thuis kan (blijven) wonen of zo thuis als mogelijk.

Hoge rapportcijfersCliënten waarderen Carinova’s prestaties met hoge cijfers. Bijvoorbeeld een 8,5 voor betrokkenheid en deskundigheid van medewerkers. Ook voor snelle zorg - meestal dezelfde dag nog - scoort Carinova ver boven het landelijk gemiddelde.

Zorg of ondersteuning nodig? uiszorg, Woonzorg, Huishoudelijke Hulp of Mantelzorg-

ondersteuning nodig? Bel dan 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl/dichtbij. Daar kunt u ook lezen wat cliënten, medewerkers en verwijzers van Carinova vinden.

Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl/dichtbij

Zo lang mogelijk thuis of zo thuis als mogelijk…

Vertrouwd dichtbij met Carinova

Page 3: UwDZ juni 2014

3

Dit najaar weer twee keer een boeiende DZ Legt Uit15 oktober 2014

Nieuws

Bloed: de spiegel van het lichaambloed is de spiegel van het menselijk lichaam. De samenstelling van ons bloed geeft informatie over de conditie van onze vitale organen.

Op 15 oktober vindt er in het Auditorium van het De-venter Ziekenhuis een voorlichtingsavond plaats over de reis van het bloed door uw lichaam. U krijgt informa-tie over de rol en betekenis van bloed voor uw lichaam. Daarnaast wordt ook de reis van bloed buiten uw lichaam onder de loep genomen. Hoe verloopt bijvoor-beeld de reis van van bloed als u bloed laat afnemen in een ziekenhuis en dit wordt onderzocht in het labora-torium? En hoe komen we dan tot een juiste diagnose

van een ziekte? Dat en meer vertellen klinisch chemi-cus Har Salden en laboratoriummanager Jan van der Kolk tijdens deze avond.

Botontkalkingbotontkalking is een aandoening waarbij de balans tussen de opbouw en afbraak van het bot is ver-stoord. Het is tegenwoordig goed mogelijk om deze ziekte te behandelen. Maar het is nog beter om bot-ontkalking te voorkomen.

Op deze avond vertellen Marieke Zeeman, internist ouderengeneeskunde en osteoporoseverpleegkun-

dige Gerda Welbergen-Otten u alles over botontkal-king. Zo gaan zij onder meer in op wat botontkalking is, waarom de botdichtheid minder wordt na het 35ste jaar, wat de symptomen en klachten zijn, maar ook wat u er zelf aan kunt doen om botontkalking te voor-komen of om zo goed mogelijk met deze ziekte om te kunnen gaan.

AanmeldenWilt u de gratis sessies van DZ Legt Uit bijwonen? Aanmelden kan via www.dz.nl of telefonisch via Anita Pasop, telefoon 0570 53 61 29. De lezingen vindt plaats in het Auditorium van het Deventer Ziekenhuis. Ontvangst is vanaf 19.00 uur met met koffie of thee en aanvang is stipt om 19.30 uur.

‘Ik heb echt het gevoel dat ik een toegevoegde waarde bied. Zowel voor patiënten als verplegend personeel. Ik voel me ook volledig gewaardeerd op de afdeling. Zijn er afdelingsuitjes, dan gaan wij als vrijwilligers gewoon mee.’ Monique van der Vegt, leidinggevende van de ver-pleegafdeling is ‘ontzettend blij’ met de inzet van de vrijwilligers. ‘Verplegend personeel is druk, vrijwilligers

ontlasten ons en het is extra aandacht voor patiënten. Soms moeten we oppassen dat we ze niet overvragen.’ De betrokkenheid van Ans gaat daarbij ver. Als ze een keer niet kan, vraagt ze of ze vrij mag zijn…. als vrijwil-liger. Over participatiemaatschappij gesproken. Haar zus Ingrid doet eveneens vrijwilligerswerk in het DZ. Ans: ‘Ik zou iedereen aanraden vrijwilligerswerk te doen. Je krijgt er ontzettend veel waardering voor terug.’

‘Patiënten zijn blij dat ik er ben’

Ans Rijnders doet op verpleegafdeling D2 allerlei hand- en spandiensten. Patiënten vervoeren hoort daar ook bij.

19 noveMber 2014

Wegens

succes

HerHAAlD

Zo’n tachtig vrijwilligers zijn er actief in het Deventer Ziekenhuis. Ans rijnders is er één van. Ze doet fan-tastisch werk op verpleegafdeling D2 en vindt veel voldoening in haar werk. en op D2 kunnen de patiën-ten al bijna niet meer zonder haar.

Op 1 oktober 2012 werd Ans Rijnders (58) met haar afdeling boventallig verklaard bij uitgeverij Kluwer. Nog geen dag later belde ze zelf naar het Deventer Zieken-huis. Of ze er als vrijwilliger aan de slag kon. ‘Op mijn leeftijd is het lastig om elders aan het werk te komen, maar ik wilde wel wat blijven doen.’ Helemaal onbe-kend met de ziekenhuiswereld was ze niet. Als jong meisje volgde ze in het Geertruiden twee jaar de oplei-ding verpleegkunde. ‘Maar ik was toen te jong, kon dat emotioneel nog niet aan. Het vak van verpleging heb ik wel altijd ontzettend leuk gevonden, dus toen ik nood-gedwongen thuis kwam te zitten was DZ een logische optie. Ik ken het ziekenhuis, vind dat er een leuke sfeer hangt en ik werk graag met mensen.’

AanspraakAns belde op het juiste moment. Er was net een pilot op verpleegafdeling D2 om met vrijwilligers te gaan werken om het verplegend personeel te ontlasten. De pilot werd omgezet in structurele vrijwilligershulp en Ans bleef. Ze ontvangt nieuwe patiënten op de afdeling, maakt ze wegwijs en vervoert ze. Ze regelt onder andere koffie voor het personeel als de roomservice al weer weg is, knoopt OK-jasjes dicht van patiënten en voor wie wil, doet ze ook handmassage.Belangrijker is misschien nog wel dat patiënten aan-spraak hebben. Ans: ‘Soms hoor je wel van patiënten die lang liggen dat ze blij zijn dat ik (of een van mijn vrijwillige collega’s) er ben. Dat doodt de tijd. Maar ook mensen die wachten op een operatie vinden het leuk om aanspraak te hebben als ze zitten te wachten.’ Twee ochtenden per week is Ans er. Ze wisselt het af met twee (vrijwillige) collega’s. Zorgtaken doet ze niet. Over het waarom van haar vrijwillige inzet, zegt Ans:

Page 4: UwDZ juni 2014

4

Nieuws

UwDZ nu ook in ZutphenDe patiëntenkrant van het Deventer Ziekenhuis krijgt opnieuw een gro-

ter verspreidingsgebied. Dit is gedaan om ook mensen in Zutphen en omgeving te informeren over onze zorg.

Sinds vorig jaar bezorgen we de patiëntenkrant niet alleen in en om De-venter, maar ook in het gebied tot aan Geesteren, Markelo en Nijverdal en Hellendoorn en omgeving. Met ingang van deze uitgave van juni 2014 wordt het verspreidingsgebied verder vergroot. Nu wordt UwDZ onder meer ook bezorgd in Zutphen en de regio daar omheen. Denk aan plaatsen als Hall, Brum-men en Warnsveld. De oplage van de krant is hiervoor verhoogd naar zo’n 150.000 exemplaren.

Mensen kunnen in het verspreidingsge-bied van onze krant kiezen voor zieken-huizen in Apeldoorn, Zutphen, Deventer, Hengelo en Enschede. Met UwDZ probe-ren we lezers te verleiden voor het DZ te kiezen. Al langer kwamen er verzoeken van patiënten/bezoekers uit die gebieden om de krant te ontvangen.

UwDZ verschijnt 4x per jaar: in maart, juni, september en december.

UwDZ nu ook in Zutphen

uwd

zIn

form

ati

ekr

an

t vo

or

be

zoe

kers

& p

ati

ën

ten

va

n h

et

De

ven

ter

Zie

ken

hu

isM

aa

rt 2

01

4

Op zaterdag 15 maart 2014 willen we een breed publiek laten kennismaken met onze zorg. Via een beeldverbinding tussen ons ziekenhuis en de Deventer Schouwburg kunnen mensen zien hoe we een kijkoperatie uitvoeren bij een patiënt bij wie de diagnose darmkanker is gesteld. Daarbij verwijderen we een stuk darm waarin een tumor is geconstateerd.Zo’n operatie is ingrijpend. Wel is tegenwoordig een veel sneller herstel mogelijk. Mensen verliezen minder bloed, lopen minder risico op wondbreuken en ook kunnen we in cosmetisch opzicht een fraaier resultaat bereiken. Ik wil op die dag laten zien welke ontwikkeling de behandeling van darmkanker nog meer heeft doorgemaakt.

 Naast de live beelden laten we zien wat er gebeurt na-dat de diagnose darmkanker is gesteld. Wat gebeurt

er met de patiënt en familie? Maar ook wat gebeurt er allemaal achter de schermen. Welke afwegingen maken we als behandelaars? Graag laat ik zien dat we niet over een nacht ijs gaan. Voor iedere patiënt afzonderlijk proberen we een op maat gemaakte be-handeling te vinden. Dat doen we in Deventer door meerdere disciplines en specialismen in de zorg te betrekken. Daarmee kunnen mensen zich ook voor de behandeling van darmkanker in het Deventer Ziekenhuis in vertrouwde handen weten. U bent van harte uitgenodigd om op 15 maart een heel bijzonder kijkje achter de schermen van onze zorg te nemen. Aanmelden kan via www.dz.nl/liveok. Lees verder op pagina 4 en 5. 

Robbert Bosker,Chirurg Deventer Ziekenhuis

01

0314 - 17 april 2014: Week van de Orthopedie

07DZ Legt Uit over botontkalking11Nieuw expertisecentrum voor urine- en ontlastingsproblemen

Het deventer Ziekenhuis is:Chirurgen Robbert Bosker, Mike Liem en Mirre de Noo die op 15 maart a.s. live voor een groot publiek een operatie uitvoeren en toelichten.Lees verder op pagina 4 en 5

dz

01

Het deventer Ziekenhuis is:Chirurgen Robbert Bosker, Mike Liem en Mirre de Noo die op 15 maart a.s. live voor een groot publiek een operatie uitvoeren en toelichten.Lees verder op pagina 4 en 5

Achter de schermen

LIVE OK15 maart 2014Deventer Schouwburg

Het Deventer Ziekenhuis beschikt over een moderne Spoedeisende Hulp. Deze vitale afdeling werkt intensief samen met de Huisartsenpost in de Spoedpost Deventer. Inzet is zorgen voor de beste medische hulp op het juiste moment, zeker als het snel moet. Maar hoe en wanneer kunt u op de SEH terecht?

Het komt nogal eens voor: mensen die uit zichzelf met letsel naar de Spoedeisende hulp van het Deventer Ziekenhuis komen. Dat is lang niet altijd nodig en lang niet al-tijd de snelste en slimste weg naar de beste zorg. Want, als u medische hulp nodig heeft (of denkt te hebben), kunt u het beste altijd eerst uw huisarts (of zijn/haar vervanger) bellen. Die kan u in negen van de tien gevallen goed helpen en als het nodig is, stuurt de huisarts u direct door naar het ziekenhuis.

Komt u zelf naar de SEH, zonder verwijzing van de huisarts, dan is het mogelijk dat u moet wachten op andere mensen die met spoed medische hulp nodig hebben. Bovendien zijn verzekeraars tegenwoordig streng. Ze vergoeden geen zorg meer aan patiënten zonder geldige verwijzing. Een bezoek aan de SEH kan dan heel kostbaar blijken, niet in de laatste plaats als u eigenlijk beter door een huisarts ge-holpen had kunnen worden.

na kantoorurenOok na kantoortijd is het zaak altijd eerst uw huisarts te bellen. De huisartsen werken na kantooruren en in het weekeinde met de SEH samen in de Spoedpost Deventer in het Deventer Ziekenhuis. Doordat het ziekenhuis en de huisartsen sa-menwerken in de Spoedpost Deventer kunt u snel en eenvoudig geholpen worden. Maar ook dan geldt: bel eerst. Het nummer is 0570 50 17 77. Afhankelijk van de ernst van uw probleem krijgt u dan telefonisch advies of wordt er een afspraak ge-maakt voor een bezoek aan de huisarts op de Spoedpost of wordt u doorverwezen naar de SEH.

Wel of geen spoedeisende hulp?De SEH van het Deventer Ziekenhuis is en blijft 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend voor patiënten met ernstige verwondingen of mensen die in een levensbedrei-gende situatie verkeren. De ambulance brengt u er naartoe.

ONLINE kwaLItEIt ZIEkENhUIs ZIEN?

net als andere nederlandse ziekenhuizen is het Deventer Ziekenhuis in mei ge-start met het kwaliteitsvenster. voortaan is via de website op een patientvriën-delijke en transparante manier te zien wat de kwaliteit is van het ziekenhuis op 10 belangrijke thema's.

Al sinds langere tijd vragen politiek en consumentenorganisaties om meer inzicht in hoe zorginstellingen presteren. Dat leidde tot enkele initiatieven waarin kwaliteitsge-gevens worden gepresenteerd en ziekenhuizen worden vergeleken. Bekend zijn de sites van Kiesbeter, de onderzoeken van de Consumentenbond en de lijstjes in het AD en Elsevier.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wilde echter dat ziekenhuizen zelf de regie namen bij het zichtbaar maken van zinvolle kwaliteitsinformatie. Dus kwamen zij met het kwaliteitsvenster. Een mooie, frisse site met een dashboard met 10 ‘kaarten’ over kwaliteitsthema’s als patiëntenervaringen, wachttijden, risicovolle operaties, con-trole van medicatie, werk van artsen, pijnscore, keurmerken, sterftecijfers en infecties.

Page 5: UwDZ juni 2014

5

Nieuws

Patiënten en bezoekers van het Deventer Ziekenhuis kunnen sinds kort gratis hun autobanden oppompen.

Het Deventer Ziekenhuis heeft een groot aantal voorzieningen die de gastvrijheid vergroten en een bezoek aan - of verblijf in het ziekenhuis moeten veraangena-men. Een pomp om de autobanden (ook motor, scooter) mee op spanning te hou-den, ontbrak daar nog aan.

Toen de organisatie Band Op Spanning contact met het ziekenhuis zocht, was de deal gauw gesloten. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid vindt het ziekenhuis het immers belangrijk dat verkeersdeelnemers met voldoende goed op-gepompte banden rijden. Niet alleen vergroot dat de veiligheid voor de bestuurder (en inzittenden), onderzoeken wijzen ook uit dat voertuigbanden op de juiste span-ning minder brandstof gebruiken en zo het milieu ontlasten. Als het omdat laatste gaat, is de bandenpomp bij het ziekenhuis al helemaal schoon. Hij krijgt zijn stroom van zonnecollectoren. De behuizing van het makkelijk te bedienen toestel is gemaakt uit een mix van kurk, hennep en hars. Het Deventer Ziekenhuis is de eerste organisatie in Overijssel die deze pomp aanbiedt.

De bandenpomp bevindt zich bij de uitgang van de parkeerplaats voor het Deven-ter Ziekenhuis.

Gratis banden oppompen bij het ziekenhuis

DefibrillAtors uit te leZen Het merendeel van de Automatische Externe Defi-brillators (AED) in deze regio kan door het Deventer Ziekenhuis worden uitgelezen. Dat scheelt bij be-handeling in het ziekenhuis kostbare behandeltijd.

Met een AED kan met schokken de bloedsomloop op gang worden gebracht van iemand die een hartstilstand heeft gehad. De apparaten hangen op talloze plaatsen in Nederland, in winkelcentra, bij sportclubs, in bedrijven en openbare gebouwen.

Recent onderzoek in Noord Holland heeft laten zien dat 61 mensen na reanimatie met een AED werden gered. Vertaald naar heel Nederland zou-den dat er meer dan 400 patiënten zijn geweest. Een verdere kwaliteitsverbetering is nog te be-halen als de AED in het ziekenhuis kan worden uitgelezen. In Deventer is dat nu mogelijk. De hartbewaking van het ziekenhuis kan na reanima-tie van de patiënt met een AED precies zien wat het beginritme was en zo besluiten of een inva-sief onderzoek nodig is.

Meer daN 2100waarderiNgeN Het Deventer Ziekenhuis heeft de magische grens van meer dan 2100 waarderingen op ZorgkaartNederland.nl overschreden. Ons ziekenhuis besloot als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten actief te vragen hun me-ning kenbaar te maken op de site van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Dat gebeurt sindsdien op grote schaal, met inmiddels dus meer dan 2100 waarderingen. Patienten waarderen het Deventer Ziekenhuis gemiddeld met een 8,5. Het DZ behoort hiermee tot de top van Nederland, en heeft de meeste waarderingen van alle ziekenhuizen. Bekijk de beoordelin-gen via www.zorgkaartnederland.nl > Deventer Ziekenhuis.

8.5

Page 6: UwDZ juni 2014

66

Patiënten van het Deventer Ziekenhuis kunnen sinds kort in hun bed luisteren naar een selectie van ge-sproken boeken, kranten en tijdschriften, en naar hun eigen favoriete muziek.

Na een eerste test in het Schiedamse Vlieland ziekenhuis is deze service nu uitgebreid naar het ziekenhuis in Groningen en het Deventer Ziekenhuis. Met deze service hoopt het ziekenhuis het verblijf van patiënten in hun instelling verder te veraangenamen.

gratis Via het multimediascherm konden patiënten in het Deventer Ziekenhuis al televisie kijken, bellen en gebruik maken van internet. Nu hebben zij - via de stichting Aange-past Lezen – toegang tot een selectie gesproken boeken, kranten en tijdschriften uit de Openbare Bibliotheek in Deventer. Ook is er een abonnement op het Muziekweb. Luisteren naar een boek of muziek kost minder inspanning dan lezen, en is ook ge-schikt voor mensen die slecht kunnen zien of moeite hebben met lezen.

samenwerkingDeze pilot is een samenwerking van de 3 ziekenhuizen met de Bibliotheek Deventer, de Bi-bliotheek Groningen, de Bibliotheek Schiedam, Stichting Aangepast Lezen en Muziekweb.

Gesproken boeken en muziek luisteren

op 5 juni en 4 september 2014 worden er in het Deventer Ziekenhuis twee voor-lichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor zwangeren die een tweeling ver-wachten en van plan zijn borstvoeding te geven.

Frederiek Hermsen uit Deventer kreeg 7 jaar geleden twee prachtige dochters. Ze merkte dat haar ‘omgeving’ aannam dat borstvoeden van een tweeling ‘lastig’ is, ‘onhan-dig’ en eigenlijk niet goed kan. ‘Je hoort dan bijvoorbeeld dat je als moeder misschien niet genoeg melk hebt voor twee kinderen of dat het te druk wordt voor borstvoeding.’Ze heeft zelf ervaren dat het heel goed mogelijk is om succesvol borstvoeding te geven. Tenminste, als je dat wilt. ‘Eigenlijk is het niet anders dan met een kind, hoewel je wel met een aantal zaken rekening moet houden. Ik vind in ieder geval dat als je borstvoeding wilt geven, het in ieder geval de moeite loont om het een kans te geven.’

Over hoe je dat het beste kunt doen, gaan de voorlichtingssessies in het Deventer Ziekenhuis. Frederieke Hermsen nam er jaren geleden het initiatief toe en verzorgt de bijeenkomsten nu samen met borstvoedingsdeskundige Erna Klein Hofmeijer van het Deventer Ziekenhuis. ‘Het krijgen van een tweeling betekent dubbel geluk’, zegt laatst-genoemde. ‘Maar het brengt vragen mee en zaken waar je op moet letten. Zo worden tweelingen vaak te vroeg geboren, zitten ze onder het streefgewicht bij geboorte en hebben ze voldoende voeding nodig. Soms is het ook nodig om bij te voeden. Maar het is heel goed mogelijk om borstvoeding te geven. Tijdens de bijeenkomsten geven we moeders, partners en eventuele familie praktische tips over succesvolle borstvoe-ding aan tweelingen.’Frederieke Hermsen heeft ervaren dat vrouwen en partners de bijeenkomsten erg prettig vinden. ‘Er is veel belangstelling voor. Mensen hebben wat meer vragen en onzekerheden als je een tweeling krijgt. Wij bieden de ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Dat blijkt in de praktijk heel waardevol.’

Voorlichting over borstvoeding aan tweelingen

AAnMelDenGraag van tevoren aanmelden via: [email protected]. Graag onder vermelding van uw naam, welke datum en hoeveel personen.

DAtA:5 juni 2014 / 4 september 2014

tijD:10.00 – 11.45 uur

locAtie: Gynaecologiekamer DZ U kunt zich melden bij de receptie in de centrale hal.

Page 7: UwDZ juni 2014

7

de specialist

Vroeger lag je voor het herstel van doorligwonden, oncologische wonden,

diabetische voetwonden of traumatische verwondingen soms weken in een

ziekenhuis. ‘Dat is niet meer nodig’, vertelt WonDconsulent eDDY kooPMAn

van het Deventer Ziekenhuis. Ze zeggen: ‘De tijd heelt alle

wonden’. Maar er komt veel meer bij kijken dan alleen

tijd. Kennis over de oorzaak van wonden, over

genezing en over de werking van wondmaterialen

is essentieel. De meeste wonden zullen genezen

met maatregelen als goede hygiëne en een

goede pleister. De overige vergen veel kennis,

tijd en innovatie technologie. Bijna altijd leidt dit

tot een definitieve genezing. Een patiënt loopt

daarbij geen risico’s meer en de kwaliteit van

leven wordt gewaarborgd. Er is meer en meer

mogelijk om patiënten met wonden te verzorgen en

te behandelen. Neem de nieuwe generatie ‘slimme’

pleisters en verbanden. Daarmee kunnen we een vacuüm creëren in een

wondgebied. Dat stimuleert de doorbloeding en de wondranden worden naar elkaar

toegetrokken waardoor zich nieuw weefsel vormt en een wond sneller dichtgroeit.

Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland combineren we dat met het

automatisch spoelen van de wond. Daardoor hoef je niet steeds het verband eraf

te halen om een wond te verzorgen. De genezing gaat intussen een heel stuk

sneller met minder kans op complicaties. Naast technologische vooruitgang is

er ook steeds meer kennis over wondbehandeling. In ons ziekenhuis hebben we

sinds kort op alle afdelingen speciaal opgeleide wondverpleegkundigen. Kennis

van wondbehandeling en – genezing brengen we verder samen in ons nieuwe

wondexpertisecentrum. Daar wordt onderzocht wat de oorzaak kan zijn van een

wond die niet geneest. Zo kan de oorzaak behandeld worden en een behandeling

gekozen worden die voorkomt dat de wond weer terug komt. Daarom is het van

groot belang om kennis te delen en met meerdere medische discplines samen te

werken. Neem een patiënt die hier komt met huidkanker aan de voet. De oncoloog

kan in een vroeg stadium het nieuwe wondexpertisecentrum erbij halen. Bij een

operatie wordt dan de kanker verwijderd en wordt bijvoorbeeld meteen een stukje

beenhuid weggehaald om de wond aan de voet te kunnen bedekken. Het gevolg

is dat die wond van de patiënt binnen twee weken is hersteld. Vroeger was dat

minimaal vier weken en zou de patiënt twee keer een operatie hebben moeten

ondergaan. Dus door de techniek en een betere aanpak is het mogelijk dat

patiënten steeds sneller herstellen en eerder het ziekenhuis kunnen verlaten.’

wondconsulent Eddy koopman

Page 8: UwDZ juni 2014

8

reportage

De ‘natuurlijke keizersnede’ is geen natuurlijke manier van bevallen, maar wordt in de volksmond zo genoemd. Op de operatietafel, kort voordat het baby’tje geboren wordt, laat men de ouders via een vensterdoek zien hoe hun baby ter wereld komt. De baby wordt daarna beoor-deeld door de kinderarts en zo snel mogelijk bij moeder op haar borst gelegd. Als de moeder kiest voor borstvoe-ding kan het kindje daarna ook al worden aangelegd. Tot voor kort kon dat niet in het DZ. Als een kind in het zie-kenhuis via een keizersnede ter wereld kwam, ging het eerst naar de kinderarts, daarna mocht het even tegen de wang van moeder en vervolgens ging het kindje met de partner mee naar de kraamafdeling. De moeder werd intussen ver-zorgd, ging daarna naar de uitslaapkamer en werd vaak pas na een uur of langer herenigd met de pasgeborene.

onderzoek‘Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat juist direct contact tussen moeder en baby van groot belang is’, zegt verpleegkundige Petra van der Spek van de afde-ling verloskunde. ‘Dus direct na de keizersnede de baby bij moeder op de borst. Er zijn dan minder postnatale depressies, minder bindingsmoeilijkheden, minder huilen en de borstvoeding komt beter op gang.’ Verpleegkundigen Petra van der Spek en Anneke ten

Hove stortten zich een paar jaar geleden op het vraag-stuk van de voor- en nadelen van de natuurlijke sectio caesarea. Petra: ‘We konden best nadelen verzinnen voor de “natuurlijke keizersnede”, maar ook probleem-loos oplossingen voor die nadelen bedenken.’ Dat tot voor kort binnen het DZ toc werd gekozen voor de klassieke route, had onder meer te maken met het feit dat artsen bang waren voor onderkoeling van de baby. Verder neemt de werkdruk voor verpleging toe, hebben artsen minder vrijheid van handelen omdat het drukker is op de OK. Voor deze punten zijn oplossingen gezocht en gevonden. Zo wordt nu warme lucht onder een deken geblazen om onderkoeling te voorkomen.

Zo hoort hetOnder meer dankzij de inspanningen van Petra en An-neke en van de gynaecologen, kinderartsen en OK, hoeven ouders nu niet meer uit te wijken naar andere ziekenhuizen. In april werd de eerste prachtige baby op deze manier geboren (zie kader). Anneke: ‘De reacties van ouders zijn zo hartverwarmend dat iedereen het er wel over eens is dat dit dé nieuwe aanpak moet zijn. Zo hoort het! Voor alles is het beter dat moeder en kind direct bij elkaar zijn. Je wilt als ouder je pasgeboren kind zien, voelen en ruiken. Scheiden is onnatuurlijk.’

Moeder en kind direct na ‘natuurlijke keizersnede’ verenigd

'Je wilt als ouder je kind zien en voelen' tot voor kort kozen aanstaande ouders bij een geplande keizersnede nog wel eens voor een ander ziekenhuis dan het Deventer Ziekenhuis, omdat het kind direct na de geboorte niet op de borst van de moeder kwam, maar met de partner meeging naar de verpleegafde-ling. Dankzij wat in de volksmond heet ‘de natuurlijke keizersnede’, blijven moeder en kind nu ook in het Deventer Ziekenhuis bij elkaar.

‘sHoWnieuWs’Mila van het Loo, dochter van Ellis en Jeroen, was de eerste baby die op 18 april via een ‘natuurlijke keizersnede’ in het Deventer Zie-kenhuis ter wereld kwam. Voor Ellis is het geen overweging geweest om uit te wijken naar een ander ziekenhuis. ‘Ik wist eigenlijk niet dat dat kon.’ Ze is ach-teraf enorm blij dat het via deze ‘natuurlijke’ weg kon. Zeker omdat ze vooraf toch wel een beetje baalde van de keizersnede en al informatie gelezen had dat het kind met Je-roen mee zou moeten. Dat hoefde dus niet. Ellis: ‘Ik had het toch gek gevonden als mijn dochter met mijn partner meegegaan was. Dat is tegennatuurlijk. Ze zijn na de bevalling 45 minuten met me bezig geweest. En nu was Mila constant bij me.’ Een fotograaf legde de eerste ‘natuurlijke keizersnede’ vast (zie foto’s op deze pagina, UwDZ). Ellis: ‘Toen ik bin-nenkwam en al die mensen zag, dacht ik wel even: dat lijkt Shownieuws wel. Maar ik ben echt geweldig geholpen.’

Page 9: UwDZ juni 2014

9

Nieuws

een keer per week overleggen de gynaecologen van het Deventer Ziekenhuis met diverse verloskundige praktijken in de wijde regio over de situatie van na-genoeg alle zwangeren. Mits de aanstaande moeders dat willen, natuurlijk. Deze gezamenlijke ‘intake’ moet de kans verkleinen dat vrouwen de juiste zwanger-schapszorg missen.

Het Deventer Ziekenhuis werkt onder meer samen met eerstelijns verloskundigen in diverse praktijken in en om Deventer, Twello, Raalte, Rijssen en Lochem. Daar komt binnenkort Goor en omgeving bij.

‘De beste zorg, op de beste plek, op het moment dat het nodig is’‘De intensievere samenwerking is nodig en zie je nu ook elders in het land ontstaan’, vertelt gynaecoloog Loes van der Leeuw-Harmsen van het Deventer Ziekenhuis. 'We proberen op deze wijze risicozwangerschappen zo vroeg mogelijk te herkennen.’ Gy-naecologen en verloskundigen overleggen nu minimaal 1x per week over de situatie van zwangere vrouwen in deze regio. Vrouwen worden vrijwel nog steeds als eerste gezien door huisarts of verloskundige. Het dossier van iedere zwangere wordt aanslui-tend door verloskundigen en gynaecologen samen doorgenomen. ‘Door te overleggen, kunnen we beter bepalen welke zorg moet worden aangeboden, op welk moment en op welke plek’, aldus Van der Leeuw. ‘We kunnen de voortgang van een zwangerschap ‘volgen’ en krijgen eerder in beeld als er iets mis dreigt te gaan. We willen geen probleemzwangerschappen meer missen. En andersom: we wil-len zwangeren niet voor niets naar een ziekenhuis sturen.’

samenEen van de praktijken waar het ziekenhuis intensief mee samenwerkt, is Baren & Zo. Deze verloskundige praktijk heeft vestigingen in Deventer en Olst. Verloskundigen Mir-jam Papendrecht en Ingrid Kiezebrink vertellen dat hun praktijk in Deventer wekelijks zo’n 10 vrouwen bijstaat bij de geboorte van hun kindje. Ook zij zijn blij met de samen-werking. ‘Het mooie is dat we nu samen het ‘zorgpad’ van de vrouwen bepalen’, aldus Ingrid Kiezebrink. ‘Verloskundigen doen de eerste intake en dat is goed, want daar

kunnen we ook meer tijd voor nemen dan een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daarna kijken we samen met de gynaecologen naar de situatie van een vrouw.’

PositiefMirjam Papendrecht merkt dat vrouwen hier positief op reageren: ‘Het is niet zo dat we achter de rug van vrouwen om over hun zwangerschap praten. We vragen iedereen expliciet toestemming en geven ook aan wat we als verloskundigen en gynaecologen bespreken. Daar wordt heel positief op gereageerd, ook al omdat vrouwen veel meer informatie en duidelijkheid krijgen. Als er onverhoopt een onderzoek in een ziekenhuis nodig is, kunnen we daar goed over informeren en in begeleiden. Ook kunnen we zo’n onderzoek nu veel eerder aanvragen.’

teamLoes van der Leeuw vindt het een belangrijke stap dat gynaecologen en verloskundi-gen elkaar weten te vinden. ‘We verlenen meer en meer als een team zorg aan zwan-geren.’ De DZ-gynaecoloog hoopt en verwacht dat de schotten in de verloskundige zorg in de toekomst steeds verder zullen verdwijnen. Voor de vrouw die zwanger is, moet het niet uitmaken waar en door wie zij straks geholpen wordt. Die moet de beste zorg krijgen, op de beste plek, op het moment dat het nodig is.’

Samenwerking gynaecologen en verloskundigen in regio

‘Geen probleemzwangerschappen meer missen’

voor verzorgers en fysiotherapeuten van sportverenigingen in salland organi-seert de nieuwe sportpoli van het Deventer Ziekenhuis op 5 juni een avond vol praktische info over het voorkomen en verhelpen van sportblessures Hoewel sporten gezond is, gaat het niet zelden gepaard met blessures. Bij het voorko-men of genezen daarvan zijn sporters vaak aangewezen op verschillende instanties. In het Deventer Ziekenhuis komen die sinds kort samen. Op het nieuwe sportspreekuur kijken een sportarts, orthopeed én een fysiotherapeut samen wat zij aan (het voorkomen van) blessures kunnen doen. Indien mogelijk ligt er na het bezoek een advies of behandelplan. Op 5 juni presenteert de nieuwe sportpoli zich aan verzorgers van sportverenigingen in de regio. Tijdens een interactieve sessie wordt onder meer ingegaan op hamstring, kuit- en achillespeesletsel. Concrete casussen komen aan bod en ingegaan wordt op vragen als: hoe kun je letsels voorkomen, hoe stel je de diagnose, wat zijn de behan-delopties en wat is de prognose.

Ben je verzorger bij een sportvereniging? Ben je betrokken bij de behandeling en ver-zorging van sporters? Kom dan kennismaken, kennis halen, kennis brengen en kennis delen met orthopeden en fysiotherapeuten.

AAnMelDenDat kan via www.dz.nl > Orthopedie

DAtA:5 juni 2014, 19.30 – 21.30 uur

Sportpoli organiseert ‘blessureavond’ voor verzorgers van sportverenigingen

Page 10: UwDZ juni 2014

In vertrouwde handen...

Het Deventer Ziekenhuis is een STZ ziekenhuis waarin de topklinische kwaliteit

en persoonlij ke aandacht voor cliënt én medewerker centraal staan.

Bent u die gediplomeerd verpleeg-

kundige die zich wil specialiseren?

Solliciteer dan voor 20 juni a.s. via

www.dz.nl/werk/

Werken in het Deventer Ziekenhuis

betekent prettig werken in een

moderne en mensgerichte omgeving.

In ons ziekenhuis heerst een

gemoedelij ke, maar ook dynamische

sfeer. Kleine en overzichtelij ke teams

bedienen er de diverse patiënten-

groepen. Er is volop ruimte om in het

vakgebied te excelleren. Daarbij is alles

gericht op het welbevinden van en

de betrokkenheid bij onze patiënten.

LEERLING DIALYSEVERPLEEGKUNDIGEMET AMBITIE VOOR VERDERE ONTWIKKELING 32 uur

www.zorggroepsolis.nl

Veel mensen zijn al jaren belast met onbetaalde intensieve en langdurige

zorg voor een naaste. De meeste mensen realiseren zich vaak niet dat ze

dan mantelzorger zijn. Nog minder mensen realiseren zich dat ze gebruik

mogen maken van hulp bij die zorg.

 

Adempauze voor mantelzorgers

Als mantelzorger heeft u maximaal drie etmalen per week recht op

ondersteuning en ontlasting. Zorggroep Solis kan u ondersteuning

aanbieden in de vorm van kortdurend verblijf. Dit betekent dat wij, in

een van onze woonzorgcentra, de zorg voor uw naaste even van u

overnemen. Zodat u even op adem kunt komen.

Even bellen

Neemt u contact op met de afdeling cliëntbemiddeling van Zorggroep

Solis om de voorwaarden en de mogelijkheden te bespreken,

tel. (0570) 698 298 of mail [email protected]

Adempauze voor mantelzorgers

Sensire: samen en persoonlijkOok met complexe verpleegkundige zorg

Bij Sensire ziet u zo veel mogelijk dezelfde medewerkers. Betrokken en deskundige mensen op wie u dag en nacht in uw eigen omgeving kunt rekenen. Onze wijkverpleeg-kun digen werken nauw samen met uw ziekenhuis, uw huisarts en andere zorgverleners in de regio.

Voor onze ondersteuning hebben wij

een contract met alle zorgverzekeraars.

Al meer dan 60 jaar is Sensire actief op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Nog steeds lopen wij voorop met kleinschalige onder-steuning, persoonlijk en dichtbij. Veel complexe verpleeg kundige zorg, zoals sondevoeding, wondzorg, oncologiezorg en medicijnpompjes, kan door uw vertrouwde team van Sensire, in uw eigen huis uitgevoerd worden. Als enige organisatie in de Achterhoek hebben wij een speciaal team dat is bevoegd voor alle verpleeg technische handelingen bij u thuis, zoals infusen en dialyse. Dat is zorg die u anders in het ziekenhuis of woonzorgcentrum zou ontvangen, maar waarvoor u bij Sensire gewoon thuis kunt blijven wonen.

Heeft u een vraag op het gebied van gezondheid,zorg of welzijn? De wijkverpleegkundige komtgraag bij u langs voor een persoonlijk advies. 0900 - 88 56 (10 ct/min) www.sensire.nl

Wij kunnen u helpen bij het vinden van werk

U zoekt een baan, of wilt u begeleiding om uw werk goed te kunnen blijven uitvoeren?

UNIEK PROJECT‘CHRONISCH ZIEK EN WERK’Deventer Werktalent voert voor een aantal patiëntenbonden het succesvolle project ‘Chronisch ziek en werk’ uit. U wordt begeleid door een ervaringsdeskundige. Dit is iemanddie zelf een chronische aandoening heeft en uwproblematiek als geen ander kent en begrijpt.

Voor meer informatie neemt u contact op met onze Arbeids-deskundige Arjan Draayer: 06 – 5050 8166

HEEFT U EEN CHRONISCHEAANDOENING ALS REUMA,FIBROMYALGIE, EPILEPSIE, MS OF KANKER (GEHAD)?

dwt_adv_Reuma_4032(4a).indd 1 01-04-14 23:04

Page 11: UwDZ juni 2014

11

interview

Klinisch geriater ellen elbrecht

‘een oudere patiënt is zoveel meer dan alleen die ziekte’Snel uit De taboeSfeer komen’

De specialistische zorg voor oudere patiënten (geriatrie) is in iets meer dan een decennium uitgegroeid tot een van de belangrijkste specialismen in het Deven-ter Ziekenhuis. in 2040 zijn er in nederland 4,6 miljoen 65-plussers. van alle patiënten die het ziekenhuis bezoeken, is straks… ouder dan… geriater ellen elbrecht pleit voor een verdere verbetering van de ouderenzorg: ‘Als er klachten zijn bij oudere mensen wordt dat nu nog vaak toegeschreven aan de ouderdom. Zo van: niet zeuren, dat hoort bij het ouder worden. terwijl dat niet altijd zo is, het kan bijvoorbeeld ook het gevolg van een ziekte of een bijwerking van een medicijn zijn’

u werkt als klinisch geriater. Hebt u dat altijd al willen worden?'Nee, ik wilde altijd iets doen met psychologie of pedagogiek. Ik was echter goed in de exacte vakken en heb me op het allerlaatst voor geneeskunde opgegeven en ben met geluk ingeloot. Toen ik eenmaal studeerde wilde ik al geriater worden voordat ik über-haupt wist dat het bestond. Ik had altijd het gevoel dat ouderen een beetje tussen wal en schip vielen in de gezondheidszorg.’

Wat is uw belangrijkste drijfveer in dit vak?'Ik vind het leuk om breed te kijken naar patiënten. Je kijkt naar de hele persoon, niet alleen naar de ziekte en kijkt naar de impact van de ziekte op iemands leven. Het is een hele boeiende populatie met veel verschillen. Je hebt mensen van 67 die krakke-mikkig zijn en veel problemen hebben en je hebt mensen van 95 die volop in het leven staan en van alles hebben meegemaakt. Ik wil ook graag dat iedereen beseft dat de ‘kwetsbare ouderen’ een hoog risico hebben op complicaties, op functieverlies alleen al door het feit dat ze ziek zijn of dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat besef is er nog heel vaak niet. Ouderen worden vaak als lastig gezien, als veel werk en dat hoeft helemaal niet. Geriaters zijn net zendelingen! De belangrijke boodschap is: ‘Kijk die oudere is meer dan een longontsteking’. Iedereen heeft natuurlijk een ver-haal, maar de impact van een longontsteking is bij die oudere veel groter dan bij een jongere patiënt. Dat vertellen we aan alle andere zorgprofessionals.'

op welke manier haalt u energie uit uw werk?'Wat ik belangrijk vind, is dat we multidisciplinair werken. Geen dag is hetzelfde. Het is heel goed om als zorgverleners met elkaar ieder vanuit een ander oogpunt naar men-sen te kijken. De klachten waarmee oudere mensen binnenkomen zijn vaak a-typische klachten. Het is soms net een puzzel. Het is in die zin altijd een uitdaging om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is. Ik heb ook wel het idee dat ik mensen echt vaak help en dat is leuk.'

Wat betekent voor u: ‘goede zorg’?'Een interessante discussie vind ik: hoe ver ga je door met behandelen? Als er klach-ten zijn bij oudere mensen wordt dat vaak toegeschreven aan de ouderdom. Zo van:

niet zeuren, dat hoort bij het ouder worden. Terwijl dat vaak niet zo is, want het kan iets anders zijn. De fatalistische houding van ‘we doen maar niks meer’, heeft als risico dat mensen met iets doorlopen wat makkelijk oplosbaar is en wat een hele impact kan hebben op de kwaliteit van leven. De afweging zit hem dan in: doen we te veel of doen we soms ook te weinig? Dat vind ik wel een hele leuke en interessante discussie.

Daarbij moet je voor goede zorg altijd goed kijken wie je tegenover je hebt. Voor goede zorg moet je dus iedere keer weer opnieuw het wiel uitvinden. Die patiënt is zoveel meer dan alleen maar die ziekte, maar ook een persoon en de verwachtingen van die persoon en diens omgeving. Daar probeer ik op aan te passen en soms moet ik daar ook heel pragmatisch in zijn. Ik vind het ook heel belangrijk dat je je eigen grenzen kent en dat je kunt zeggen: ‘Ik weet het niet, ik heb geen idee, of ik vind het lastig...’ Dan overleg je met andere specialisten of laat je het overnemen. Veel specialisten zijn gedreven met hun vak bezig en willen het ook graag goed doen. Goede zorg is ook het bewust worden van: waar zijn we mee bezig?. En, stilstaan bij de vraag: wat is goede zorg? Daarin kritisch blijven kijken, is heel belangrijk.'

Welke ervaring in uw werk is u het meest bij gebleven?'Ik voer veel slechtnieuwsgesprekken rondom dementie. De impact op de partner kan groot zijn. Wij zien bijvoorbeeld ook vijftigers met dementie. Dat komt wel heel dichtbij mijn eigen leeftijd. Ik heb ooit te maken gehad met een patiënt waarvan de partner een boek heeft geschreven dat heet: ‘Mijn hart wappert naar jou toe.’ Daarin beschrijft zij in de tweede persoon het aftakelende proces van haar man met Alzheimer. Toen ik dat las, dacht ik: wow, dat is wel heel erg heftig! Dat soort dingen hoor je namelijk niet altijd in de spreekkamer. Ik herinner mij nog heel goed hun relatie, die heel goed was. Dat maakte toen heel veel indruk op mij, hoe zij met elkaar omgingen. Ik heb bewon-dering voor haar. Haar man is een aantal jaren geleden overleden. We kunnen veel leren van haar ervaringsdeskundigheid.'

Wat zou u graag willen veranderen?'De zorg voor ouderen kan altijd nog beter. Door de bezuinigingen dreigen veel men-sen tussen wal en schip te vallen. Die gaan we straks allemaal buiten de kantooruren op de spoed zien met allerlei rare problemen. We hebben het dan eigenlijk over een zorgprobleem. In het Deventer Ziekenhuis ben ik tegelijkertijd heel tevreden over wat we met het hele team Geriatrie hier neerzetten. We werken samen vanuit een enorme betrokkenheid met de patiënt. Iedereen, de secretaresse, de verpleegkundige et ce-tera, voelt zich verantwoordelijk voor goede zorg. Ze denken met elkaar en met de patiënt mee. Dát is de kracht van ons team!

Goede zorg is ook het bewust worden van: waar zijn we mee bezig?

Page 12: UwDZ juni 2014

www.salland.nl

Om onze klanten nog beter van dienst te zijn voeren wij continu verbeteringen

door in onze service en ontwikkelen wij nieuwe activiteiten. Volop in beweging

dus. Salland Zorgverzekeringen maakt zich sterk voor goede zorg. Dit doen

we door uw gezondheid centraal te stellen in ons denken en doen. Regelmatig

organiseren wij evenementen waar ook u aan mee kan doen en bieden wij

kortingen op leuke en sportieve activiteiten. Zo blijft ook u in beweging!

Uw digitale declaratie binnen vijf werkdagen betaald!Steeds meer klanten van Salland declareren digitaal via Mijn Salland. En dat is logisch,

want het is makkelijker en gaat sneller. Uw digitale declaratie wordt namelijk binnen vijf

werkdagen uitbetaald. U kunt trouwens ook declaraties digitaal indienen door gebruik te

maken van de Salland Declaratie-app op uw mobiele telefoon of tablet. Daarmee kunt u,

waar en wanneer u maar wilt, declaraties indienen. De Salland Declaratie-app is geschikt

voor zowel Android als Apple.

Meer zorg dichtbijDankzij verschillende gezondheidscentra in de regio Salland ontvangen bewoners in die

wijken zorg dichtbij huis en krijgen zij minder snel een doorverwijzing naar een ziekenhuis.

In de praktijk blijkt dat er vaak zorgwoningen in de buurt van een gezondheidscentrum

worden gebouwd. Ouderen en chronisch hulpbehoevenden kunnen zo langer in hun

eigen vertrouwde buurt blijven wonen. Salland Zorgverzekeringen is eindverantwoordelijk

voor de totstandkoming van meerdere gezondheidscentra in de regio.

Als regionale zorgverzekeraar vinden wij het belangrijk dat goede zorg dichtbij

onze verzekerden wordt georganiseerd. Dat realiseren we door goede afspraken

te maken met zorgverleners in de regio Salland, maar vooral door zelf dichtbij onze

verzekerden te zijn. Zo houden wij in Deventer, Bathmen, Twello, Raalte en Holten een

persoonlijk spreekuur. Onze verzekerden kunnen gewoon bij ons binnenstappen om

hun vraag te stellen en zaken te regelen. Bekijk waar u met uw vraag terecht kunt op

www.salland.nl/spreekuren.

Wij hebben de beste zorg in de regio!Verzekerd zijn bij Salland Zorgverzekeringen biedt ons veel voordeel. Zo kunnen we altijd voor een advies op maat bij ons in de buurt terecht.

Page 13: UwDZ juni 2014

13

Nieuws

De orthopeden van het Deventer Ziekenhuis starten op 1 juli 2014 een speciaal spreekuur voor jonge meiden met de aandoening scoliose. Scoliose is een nare aandoening waarbij een bocht in de ruggewervel kan ontstaan. De ziekte komt bij ongeveer 4 op de 100 mensen voor. ´Het is voor alle patiënten een belastende afwijking, maar zeker voor jonge meisjes´, vertelt dr. Danielle Langeloo uit ervaring.Deze orthopeed van het Deventer Ziekenhuis behandelt al jaren scoliosepatiënten. Daaronder relatief veel jonge meisjes in de leeftijd van circa 8 tot 16 jaar. ´In die leeftijdscategorie komt de ziekte vaak aan het licht. Daarbij is er een verschil tussen jongens en meisjes, want bij jongens zie je dat veel minder. Hoe dat komt, weten we eigenlijk niet goed. We weten in de meeste gevallen ook niet goed wat de oorzaak is. In andere gevallen is het aangeboren, komt het door aandoeningen in de spieren of zenuwen (neuromusculair) of komt het door veroudering.´ confronterendIn haar spreekkamer ziet Danielle Langeloo met regelmaat hoeveel impact de ziekte voor jonge meisjes heeft: ‘Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch is het heel ingrij-pend.’ Er zijn verschillende behandelopties, maar succes is niet altijd verzekerd. ‘Soms kan verergering van problemen door oefeningen worden tegengegaan. In andere gevallen kan dat met een operatie. Ook blijkt het soms nodig een brace te dragen. De ziekte is vaak lastig te accepteren omdat je altijd met de uiterlijke gevolgen wordt geconfronteerd. Je pubertijd gaat op de schop, meisjes vinden hun aandoening vaak lelijk en in het ergste geval kan het zorgen voor blijvende beperkingen.'

Aandacht en zorgEr is veel zorg en aandacht nodig voor deze meiden en ook hun omgeving, zo onder-streept de orthopeed. ´Vaak zijn het sterke, slimme meiden, ze zijn bij de tijd, ze staan in de kracht van hun leven. Zij hebben aandacht en zorg nodig die je in een regulier spreekuur maar moeilijk kunt bieden.’Daarom heeft het ziekenhuis besloten een speciaal controlespreekuur voor deze sco-liosepatiënten te starten, te beginnen 1x per maand. ‘In dat spreekuur kunnen we veel meer tijd en aandacht aan deze bijzondere patiëntengroep bieden. Bovendien willen we zorg bieden vanuit meerdere disciplines. Patiënten worden niet alleen gezien door

de orthopeed, maar als dat nodig is ook door een orthopedisch instrumentenmaker voor eventuele hulpmiddelen, een medisch psycholoog en een fysiotherapeut. Een speciale verpleegkundige is voor de meisjes het aanspreekpunt in de zorg. Zij beant-woordt vragen en schakelt alle zorg in die nodig is.´

Naast het speciale spreekuur wil het ziekenhuis twee keer per jaar een bijeenkomst organiseren voor scoliosepatiënten. Om informatie te delen, maar ook om ervaringen met ‘lotgenoten’ uit te wisselen.

Speciaal spreekuur meisjes met scoliose

internAtionAl scoliosis AWAreness DAYDe Vereniging van scoliosepatiënten organiseert op 28 juni 2014 voor de eerste keer International Scoliosis Awareness Day (ISAD). Doelstelling van deze dag is om scoliose zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, de kennis over sco-liose te vergroten, begrip te kweken voor scoliosepatiënten en hun omgeving en hen te steunen. Meer info: www.scoliose.nl

De vitrines van de draaideuren bij de hoofdingang van het Deventer Ziekenhuis zijn gevuld met twee nieuwe kunstobjecten van juliëtte gerards. Zij won een prijsvraag van het ziekenhuis onder vijf jonge veelbelovende alumni. Dagelijks passeren honderden mensen de ingang van het DZ. Dat gegeven heeft de kunstenares gebruikt met haar ‘Schakels’: de verbinding tussen patiën-ten/bezoekers en organisatie, én tussen binnen en buiten. Juliëtte: 'Ik heb nagedacht hoe je anders naar een ziekenhuis kunt kijken en heb de vergelijking met een machine gemaakt. Daarin zitten schakels en tandwielen. Wanneer deze onderdelen hun taak naar behoren uitvoeren, dan heb je een goed werkende machine. Elke schakel helpt mee aan herstel of verbetering van de situatie van de patiënt.’Juiliëtte is net afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool. Ze won een prijsvraag van de kunstcommissie van het Deventer Ziekenhuis met Bureau Z. Inzet is om jonge veelbelovende kunstenaars een kans op een bijzondere plek hun kunst te etaleren. Haar 'Schakels' sieren de komende maanden onze hoofdingang.

Schakels als kunstobject

Page 14: UwDZ juni 2014

Raalte Ommen HeetenSpitsstraat 27 Dr. A.C. van Raaltestraat 2A Dorpsstraat 28102 HW Raalte 7731 GN Ommen 8111 AD HeetenT 0572 - 354641 T 0529 - 450003 T 0572 - 354641

[email protected] www.intradent.nl

PIJNLIJK GEBIT? WAT NU?

We hebben het allemaal wel eens! Last van een pijnlijk gebit, een afgebroken kies of moeite met eten. Vaak blijven we hiermee onnodig lang mee doorlopen. Dit is niet nodig. Maak eens kennis met Intradent. We hebben ruim 30 jaar ervaring in de wereld van tandtechniek en mondzorg. Ook voor uiterlijke wensen zijn we u graag van dienst zijn.

Onze praktijkIntradent is een tandtechnisch laboratorium en is gespecialiseerd in het vervaardigen van kronen, bruggen en implantaten. Daarnaast zijn we specialist in het aanmeten van tandvervangende voorzieningen zoals kunstgebit, frames, plaatjes en het ‘’klikgebit’’. In 2008 hebben wij onze werkzaamheden uitgebreid met tandprothetiek. We zijn gevestigd in Raalte, Heeten en Ommen.

Lage kostenWij werken met onze eigen laboratorium en kunnen hierdoor sneller en efficiënter werken. Voor u als cliënt biedt dit vele voordelen. We hebben meer tijd voor u en we berekenen een lager tarief. We werken nauw samen met meerdere zorgverzekeraars. Hierdoor betaalt u geen of een minimale eigenbijdrage.

Zonder verwijzingOnze praktijk is flexibel en toegankelijk zonder verwijzing van een tandarts of huisarts. U kunt bij ons zo de praktijk binnenlopen en informatie opvragen of een afspraak maken. Wij helpen u graag. U komt glimlachend bij ons vandaan.

U kunt weer van u

af bijten

De appartementen zijn geschikt voor zelfstandig wonende senioren, die in enige mate een zorg en/of hulpvraag hebben. Er is veel aan-dacht besteed aan comfort, gemak en veiligheid in de appartementen. Dit door zorg (op maat) in de directe nabijheid, lift, video-intercom, branddetectie en rolstoeltoegankelijkheid in het gehele gebouw.OBel: Irma van den Broek, Zorggroep Raalte

0572 345678 of stuur en mail naar:

[email protected]

“Comfortabel wonenbij Angeli Custodes”

p loopafstand van hartje centrum, aan de Hofstedelaan in Raalte, verhuurt Zorggroep Raalte bijzondere appartementen. Ontdek het complex op een historische plek.

GOED LEVEN

28 appartementen met uniek woon-zorgconcept

Inschrijven kan nu!

(Geen wachtlijst - oplevering eind 2014)Te huur

Page 15: UwDZ juni 2014

15

Afdeling Doorkiesnr routeAnesthesiologie 0570 53 51 31 91Cardiologie 0570 53 50 00 79Dermatologie 0570 53 50 10 85Diabeteszorg 0570 53 50 70 89Dialyse 0570 53 50 10 25Diëtetiek 0570 53 50 20 5Endoscopie-afdeling 0570 53 51 05 53Ergotherapie 0570 53 50 35 5Fysiotherapie 0570 53 50 35 5Geriatrie 0570 53 50 45 12Gynaecologie, verloskunde 0570 53 50 50 125Heelkunde 0570 53 50 60 77Interne geneeskunde A/B 0570 53 50 70 87/89Kaakchirurgie 0570 53 50 75 31Kindergeneeskunde 0570 53 50 80 120Klinische Neurofysiologie 0570 53 50 55 81KNO Heelkunde 0570 53 50 95 30Logopedie 0570 53 50 35 5Longziekten 0570 53 51 00 83 Maag, Darm, Levergeneeskunde 0570 53 51 05 53Mammapolikliniek 0570 53 50 60 77

Afdeling Doorkiesnr routeMedisch Maatschappelijk Werk 0570 53 50 42 5Medische psychologie 0570 53 51 60 5Neurologie 0570 53 51 10 81Nucleaire geneeskunde 0570 53 67 89 45Oogheelkunde 0570 53 51 15 1Oncologisch Centrum Deventer 0570 53 63 73 87Opname 0570 53 51 30 n.v.tOrthopedie 0570 53 51 55 75Orthoptie 0570 53 51 15 1Pijncentrum Oost NL - pijnbehandeling 0570 53 51 20 250Preoperatief spreekuur 0570 53 51 31 91Plastische chirurgie 0570 53 51 25 75Radiologie 0570 53 67 89 45Reumatologie 0570 53 51 40 99Revalidatiegeneeskunde 0570 53 51 45 5Spataderpoli 0570 53 50 65 97Sportspreekuur 0570 53 51 55 75Trombosedienst 0570 53 50 86 n.v.t.Urologie 0570 53 51 50 3Voortplantingsgeneeskunde 0570 53 50 50 125

dzco

ntac

t Deventer Ziekenhuis

bezoekadresNico Bolkesteinlaan 757416 SE Deventer

Algemeen telefoonnummer0570 53 53 53

buitenpoli raalteVrieswijk 68103 PB Raalte telefoonnummer0570 53 53 53

buitenpoli rijssenWijnand Zeeuwstraat 267462 DE Rijssentelefoonnummer0570 53 53 53www.facebook.com/deventerziekenhuis

twitter.com/deventerziekenhwww.youtube.com/deventerziekenhuis

colofon uwDZ is de informatiekrant voor patiënten en bezoekers van het Deventer Ziekenhuis. Het volgende nummer verschijnt in september 2014. Hoofdredactie: Erick van Zijl redactie: Ronald Buitenhuis, Anita Pasop, Rob van Putten Fotografie: Femke Teussink, Marina Ruempol, Bert de Graaf, Martijn Bronswijk bladmanagement: SonoDruk, Heino vormgeving: Houdbaar, Deventer Advertenties: N35 Media, Martijn Jansman Druk: Wegener Nieuwsdruk, Gelderland © Juni 2014 Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Nieuws

DZ in cijfersDialysestoelen

Operatiekamers Waardering patiënten

300 bedden in de kliniek6 op de hartbewaking51 op de dagbehandeling10 kraamsuites12 bedden op de IC

1e polikliniek bezoeken: 113.737 Overige polikliniekbez. 180.336Gem. verpleegduur: 4,8 dagen

Medewerkers: 2162Medisch specialisten: 153Vrijwilligers: 80

Parkeergarage: 450 Buiten: 500

55.000m2 bruto

8,5

P

11

40m2

Page 16: UwDZ juni 2014

babyliveOuders met een kindje op de afdeling Neonatologie kunnen hun baby voortaan 24 uur per dag op internet volgen via Babylive. Ouders kunnen met een code en wachtwoord inloggen via de site van het ziekenhuis en zo privé en in alle rust beelden van hun kindje bekijken.

DakterrasEven een luchtje scheppen, genieten van een mooie nazomeravond, of iets lekkers eten en drinken.Patiënten, bezoekers én personeel ontmoeten elkaar dagelijks op het dakterras op de tweede verdieping.Het terras is dagelijks geopend van 07.00 - 21.00 uur.

gastvrouwenAls u slecht ter been bent, of het prettig vindt dat iemand u naar de afdeling begeleidt, dan kunnen de gastvrouwen van het DZ u begeleiden in het zie-kenhuis. Bijvoorbeeld naar een verpleegafdeling of van poli tot poli. Ook kunnen zij een taxi voor u bellen. U kunt een gastvrouw aanvragen via www.dz.nl. Of uw verzoek doorbellen aan de gastvrouwen.

Duurzaamheid Het Deventer Ziekenhuis heeft duurzaamheid op de menukaart gezet. Lekker en gezond eten met steeds meer aandacht voor mens, dier en milieu. We serveren biologische eieren. Daarnaast willen we zoveel mogelijk gerechten met producten van dit seizoen en uit onze eigen streek serveren.

PostDe postkamer van het Deventer Ziekenhuis brengt en haalt de post twee keer per dag. Op zaterdag wordt op de verpleegafdelingen alleen bezorgd. Patiënten kunnen uitgaande post afgeven aan de afdelingssecretaresses. Briefpapier, kaarten en postzegels zijn te koop in de cadeaushop.

een dikke 10 Mevrouw Klijn (55) uit Mijdrecht is vorig jaar via de Maartenskliniek in Nijmegen doorverwezen naar orthopeed Hans-Peter van Jonbergen van het De-venter Ziekenhuis. Ze moest geopereerd worden aan een geïsoleerde knieschijfartrose. Ze had een behandeling nodig die geen andere orthopeed in Nederland durfde uit te voeren. ‘Voor de operatie kon ik nog geen 100 meter lopen’, vertelt mevrouw Klijn. ‘Ik was er van overtuigd dat ik door mijn klach-ten mijn baan als wijkverpleegkundige niet meer zou kunnen uitoefenen’. Van Jonbergen heeft bij haar een nieuwe knieschijfprothese aangebracht, waarna ze verplicht 6 weken moest revalideren. ‘Inmiddels kan ik weer goed lopen en ook mijn werk weer goed uitvoeren’, zegt mevrouw Klijn. ‘Voor het eerst in jaren kan ik zelfs bowlen zonder pijn. Of gezellig met mijn kinderen en kleinkinderen naar de camping in Beekbergen waar we al 25 jaar een huisje hebben’. De zorg in het Deventer Ziekenhuis vindt ze goed. ‘Daarover ben ik meer dan 100% te-vreden. De mentaliteit in het Oosten is anders dan in het Westen. De mensen zijn vriendelijker en min-der gehaast. Maar de echte topper is Hans-Peter van Jonbergen. Die verdient van mij een dikke 10’, lacht mevrouw Klijn.

Onze gast

Handig in dz