Aangenaam juni 2014

32
Nieuws en achtergronden uit Wolder en Campagne Nummer Jaargang Aangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder en Campagne. 3 2 juni 2014 In dit nummer: Koningsspelen 4 Ronde van Wolder 6 De passie van Jef Costongs 10 De brug van Vroenhoven 14 Onze nieuwe pastoor 22 Dit zijn wij: het Processiecomité 26

description

Het wijkblad Aangenaam van Campagne en Wolder

Transcript of Aangenaam juni 2014

Page 1: Aangenaam juni 2014

Nieuws en achtergronden uit

Wolder en Campagne

NummerJaargang

Aangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder en Campagne.

3 2

juni 2014

In dit nummer:Koningsspelen 4Ronde van Wolder 6De passie van Jef Costongs 10De brug van Vroenhoven 14Onze nieuwe pastoor 22Dit zijn wij: het Processiecomité 26

Page 2: Aangenaam juni 2014

- 2 -

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen…Ik ben verliefd op Curaçao! Heerlijk dat kleine stukje Nederland in Caribische sfeer!

Na aankomst op Curaçao, komt de heerlijke tropisch warme temperatuur ons al tegemoet. We verblijven in een hotel gelegen in aan het Rif Fort in Willemstad (Punda). Hier kun je winkelen en ’s avonds genieten met een wijntje op een terras. Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er staan traditionele Nederlandse huizen met trapgeveltjes, maar dan in Caribische kleuren, een feest voor mijn oog en voor mijn fotocamera! De lunch bij Old Market verrast me. De vrouwelijke koks staan er tussen 12 en 16 uur in grote potten en pannen te kokerellen en maken voor een ieder die dat wil een heerlijke Curaçaose lunch klaar… hmmm wat heb ik daar heerlijk gegeten!

Een van de hoogtepunten tijdens deze reis is natuurlijk het zwemmen met de dolfijnen. Al weken verheug ik mij hierop en als het moment aanbreekt is het inderdaad geweldig. Ik knijp mezelf.. het is echt….. IK ZWEM MET DOLFIJNEN!!!!

Een ander absoluut hoogtepunt is Shete Boka National Park, een geweldig stukje ruige kust waar je een fantastische wandeltocht kunt maken en waar de zee met veel geweld een grot binnenstroomt en tegen de kustlijn aanslaat. Adembenemend!

Captain Goodlife maakt ons happy met een boottochtje langs prachtige baaitjes. We stoppen om te zwemmen en snorkelen bij de ‘blue hole’ waar we de mooiste vissen en prachtig koraal zien. Het water is er echt ‘blue’! We eindigen de dag met een verrukkelijk verse vis in het het hippie-stijl eettentje van Captain Goodlife. Wilt u meer weten over Dushi Curaçao of wilt u Curaçao combineren met bijvoorbeeld een rondreis door Suriname of Venezuela, neem dan vandaag nog contact met mij op.

STELT U ZICH EENS VOOR... DAT U OVER UW EIGEN REISADVISEUR BESCHIKT

Vivianne Bongers - Duchateau Uw persoonlijke reisadviseur T +31 (0)43 321 21 03 E [email protected] W www.travelcounsellors.nl/vivianne

1ST

Page 3: Aangenaam juni 2014

- 3 -

Uitnodiging fototentoonstellingMaastricht 70 jaar bevrijd Op zondag 22 juni en dinsdag 24 juni 2014 in het Parochiehuis Wolder, Tongerseweg 335, 6213 GD Maastricht

Entree: GratisParkeren: Mgr. Vranckenplein (ook wel bekend als het Kerkplein van Wolder)

Kom naar de eenmalige tentoonstelling ‘Maastricht 70 jaar bevrijd’ over Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog met het internationaal erkende, unieke materiaal uit de fotocollectie van Patrick Leenders.

Patrick, medeauteur van het boek ‘Maastricht 70 jaar bevrijd’, zal zelf - op zijn inmiddels bekende bevlogen wijze - tijdens de tentoonstelling enkele malen een presentatie geven.

Openingstijden: Zondag 22 juni van 13.30 uur tot 18.00 uur.(presentatie om 14.30 en 16.30 uur)Dinsdag 24 juni van 18.00 uur tot 21.00 uur(presentatie om 19.30u)

De thema’s van de tentoonstelling en de presentatie:

• Mobilisatie en Duitse aanval• Bezetting• Bombardementen• Bevrijding• Chaos na de bevrijding

BoekpresentatieOp 15 juni houden Patrick Leenders en Paul Bronzwaer hun boek ‘Maastricht 70 jaar bevrijd’ ten doop in de Greune Zaol, voor genodigden.

Nieuws van het Buurtplatform

Wolder

Website: www.buurtplatformwolder.nl http://www.facebook.com/BuurtplatformWolderEmail: [email protected] Postadres: Veulenerbank 16 6213 JT Maastricht

Openbare boekenkast

Heb je ook zoveel boeken in je boekenkast die je gelezen hebt, niet meer zult lezen, niet meer nodig hebt, maar toch niet kunt weggooien? Je zou ze graag willen delen met anderen, maar je vrienden hebben ze al gelezen.Via www.nudge.nl hoorde Buurtplatform Wolder van de ‘openbare boekenkast’. Je geeft je boeken zo een tweede leven. Een ‘openbare boekenkast’ kan overal zijn. Zou het niet mooi zijn als er in Wolder en/of Campagne een plek was waar iedereen de boeken die hij of zij het lezen waard vindt, naartoe brengt en anderen die ze willen lezen, gewoon kunnen meenemen, weer terugbrengen of houden of zelf een nieuw boek neerzetten?Onze eerste gedachten gingen uit naar het Parochiehuis, maar daar bleek geen plek te zijn. Ook Harmonie Wilhelmina zag geen mogelijkheid in haar verenigingslokaal.

Daarom brengen we het via ‘Aangenaam’ onder de aandacht. Wie heeft er een idee? Wie of welke organisatie binnen onze gemeenschap wil er een plekje vrijmaken? Het hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen.

We zijn benieuwd naar de reacties.

Page 4: Aangenaam juni 2014

- 4 -

EHBO HARDYVeiligheidsopleidingen

Kunt U helpen, als het moet ?

Wij kunnen het U leren!

Wij leiden op voor• EHBO diploma Oranje Kruis• BHV Bedrijfshulpverlener diploma NIBHV• Reanimatie en AED-bediener• Training kleine blusmiddelen en ontruimen

Ook voor herhalingsoefeningen

Voor informatieTel.: 06 29 50 23 90e-mail: [email protected]

pinokaens s l agerij

MAASTRICHTTel.043-3440480

Fax. 043-3440390

Mgr. Vranckenplein6a

6213HLWOLDER-

pinokaens s l agerij

Page 5: Aangenaam juni 2014

- 5 -

De Koningsspelen 26 april 2014

Koning Willem-Alexander gaf vrijdagochtend in Ens (Flevoland) het startsein gegeven voor de Koningsspelen. Zo’n 1,1 miljoen leerlingen van ruim 5400 scholen in het hele land deden mee aan de dag vol sport en spel. Zo ook de basisschool Petrus en Paulus van Wolder, waar het Koninklijke paar zelfs persoonlijk op bezoek kwam.De organisatie van de Koningsspelen nodigde scholen van harte uit om mee te doen met een speciale dans die hiervoor als warming-up beschikbaar was gesteld door Kinderen voor Kinderen. De dans ‘Bewegen is gezond’, paste mooi bij de Koningsspelen, waar samen bewegen centraal staat.

Scholen konden met de leerlingen het lied zelf zingen en daarbij dansen, bijvoorbeeld in de klas, op het schoolplein, in de aula, of op een sportveld.

Koningsdag 27 april 2014Om 11 uur verzamelden op sportpark Wolder zo’n 40 kinderen om samen met Harmonie Wilhelmina de traditionele rondgang door Wolder te maken. De ene fiets was nog mooier oranje versierd dan de andere en zoals gebruikelijk fietsten de kinderen achter de harmonie aan. Daarna konden ze op de sportvelden van Leonidas diverse spellen doen, zoals touwtrekken, penaltyschieten, voetbalbowling en darts. De sfeer was weer prima en ook het weer droeg bij aan een geslaagde Koningsdag in Wolder

Page 6: Aangenaam juni 2014

- 6 -

Op 5 en 6 juli staan Wolder en Campagne weer in het teken van de Ronde van Wolder. Het is de 31ste editie, waarmee het de oudste wielerwedstrijd van Maastricht is. In de nieuwe opzet is de Ronde van Wolder meer dan een wielerwedstrijd, er kan beter gesproken worden over een feest- en wielerweekend. Aangenaam sprak met de hoofdorganisatie, bestaande uit Ralph Bastiaens, Ron Pepels, Michiel Scholten en Sanne Voorzee. Vrijwilligers als basisJullie opereren als een stichting. Dit betekent dus dat de organisatie volledig in handen is van vrijwilligers? Ron: “Jazeker! We worden met z’n vieren ondersteund door meer dan twintig vrijwilligers, allen Woldernaren en mensen die Wolder een warm hart toedragen. We steken allemaal veel vrije tijd in het evenement; de één houdt de administratie bij, een ander gaat lokale bedrijven af om sponsoren binnen te halen en weer een ander werkt zich de blaren op zijn handen tijdens de op- en afbouw. Het zijn allemaal bevlogen vrijwilligers, want er worden zelfs verlofdagen opgenomen om bijvoorbeeld mee te kunnen werken aan de opbouw. Bovendien werken tijdens het weekend nog eens een kleine honderd vrijwilligers van diverse verenigingen mee als signaleur of buffetmedewerker, in ruil voor een vergoeding voor de clubkas.” 40.000 Euro aan goede doelenDe opbrengst vloeit dus terug naar het Wolderse verenigingsleven? Michiel: “Dat klopt, een deel van de opbrengst gaat naar de verenigingen. Daarnaast wordt het prijzengeld van de bedrijvenwedstrijd gedoneerd aan Kankeronderzoekfonds Limburg. Ook hebben we enkele malen

kleinere donaties gedaan, bijvoorbeeld aan Alpe d’HuZes, al kunnen we uiteraard niet aan ieder verzoek voldoen. Grofweg hebben we de afgelopen jaren 20.000 euro geschonken aan verenigingen, 10.000 euro aan Kankeronderzoekfonds Limburg en 3.000 euro aan overige donaties. We hopen de komende editie de grens van 40.000 euro aan schenkingen te passeren. De hoogte van de schenkingen is natuurlijk afhankelijk van het succes van de komende editie. Met hetzelfde weer als de afgelopen jaren moet dat goed komen.” Bijdrage speelvoorzieningSanne geeft aan ook te kijken naar nieuwe bestedingsdoelen: “Met name voorzieningen voor de jeugd in Wolder hebben onze aandacht. Zo kunnen we al toezeggen dat we een bijdrage zullen leveren aan nieuwe speelvoorzieningen in Wolder, waar onder meer het buurtplatform met de gemeente over in gesprek is. Wethouders Willems heeft zelfs al toegezegd zich sterk te maken voor een nieuwe speelvoorziening, als de Ronde van Wolder hieraan een eerste financiële bijdrage levert. Bij deze dus!”

Zonder sponsoren, geen RondeJullie sponsorlijst is behoorlijk indrukwekkend. Wat is het geheim? Ron: “We bieden de sponsoren meer dan alleen een spandoek. Ze hebben diverse mogelijkheden om hun bedrijf te promoten en krijgen bovendien een heel VIP-programma aangeboden. Door de sponsoren is het mogelijk om het evenement te laten draaien met gratis entree, semiprofessionele bands op het podium en een schappelijke consumptieprijs. Dat is super en willen we graag zo houden.”

De organisatie is volledig in handen van vrijwilligers Foto: Jean-Pierre Geusens

Page 7: Aangenaam juni 2014

- 7 -

“Meer Wolderse ondernemers betrekken”Veel sponsoren blijven ‘de Ronde’ ook trouw. Toch? “Dat klopt!,” beaamt Michiel. “Veel sponsoren steunen ons al vanaf het begin. Lovenswaardig, want het was toen nog niet duidelijk dat het evenement zo succesvol zou worden. Het enige streven dat we nog hebben is om meer ‘lokale’ ondernemers te betrekken bij het evenement. En dan bedoelen we ondernemers die in Biesland, Wolder of Campagne wonen en/of daar hun bedrijf hebben. Waar de verhouding leveranciers, partners en sponsoren van binnen en buiten Wolder op dit moment nog 30/70 is in het nadeel van Wolder, willen we dit over een paar jaar het liefst omgedraaid zien. Dan pas is het echt een evenement ‘voor en door Wolder’.”

OverlastBij een buitenevenement als de Ronde van Wolder is enige overlast bijna niet te voorkomen. Wat merken jullie hiervan? Sanne: “De binnengekomen klachten van de afgelopen jaren zijn op één hand te tellen. Ondanks het lage aantal, nemen we iedere klacht serieus en gaan we met die mensen in gesprek. Daarnaast horen we wel eens iets via de Wolderse ‘tamtam’, maar daar kunnen we natuurlijk weinig mee. Iedereen kent wel iemand uit de organisatie, dus het is het beste om ons rechtstreeks aan te spreken met vragen of kritiekpunten.” Flexibiliteit inwonersSanne roemt verder de flexibiliteit van de inwoners: “Veruit de meeste mensen beseffen gelukkig dat een wielerwedstrijd met bijbehorend randprogramma niet te organiseren is zonder het kerkplein en straten tijdelijk af te sluiten en zonder het stemgeluid van een speaker of de klanken van een orkest op het podium. Maar alles begint natuurlijk met een goede communicatie. De bewoners en ondernemers aan het parcours en omliggende straten ontvangen enkele weken voor het evenement een bewonersbrief met gedetailleerde informatie over onder meer de exacte tijden van de parcours afsluiting. Langs deze weg willen we alle bewoners en ondernemers aan het parcours in ieder geval bedanken voor hun flexibiliteit de afgelopen jaren. Zonder steun van de buurt, kun je zo’n evenement niet organiseren. Wolder en Campagne laten zien trots te zijn op het evenement en dat doet ons natuurlijk goed.”

ToekomstDe zevende editie sinds de doorstart, de 31ste editie in totaal… Wat brengt de toekomst? Ralph: “De basis van het evenement is natuurlijk ieder jaar hetzelfde. Maar we proberen niet stil te blijven staan en steeds te vernieuwen. Twee edities van ‘Wolder’s Got Talent’ waren bijvoorbeeld hartstikke leuk, maar het is nu weer tijd voor iets anders voor de jeugd. En sinds

vorig jaar komen mountainbikers aan hun trekken en ook de intensievere samenwerking met Riemst is nieuw. We denken in ieder geval nog lang niet aan stoppen en in principe zal de Ronde tot in lengte van jaren georganiseerd worden.” “De Ronde is van iedereen”“Maar we blijven natuurlijk vrijwilligers die heel veel tijd in het evenement stoppen,” zo vervolgt Ralph, “als klagen en stemmingmakerij de overhand krijgen, stoppen we per direct. Maar gelukkig merken we dat het draagvlak in de wijk groot is. Met het wegvallen van enkele grotere buitenevenementen in de loop der tijd, is er helaas niet meer zo veel in Wolder te beleven. We proberen daarom ook om de Ronde niet ‘ons’ evenement te laten zijn, maar van iedereen: van het hele dorp, van alle verenigingen, van heel 6213. Als je een rondje maakt over het plein op zondagmiddag en buurtbewoners spreekt, dan weet je dat we op de goede weg zijn.”

Programma zaterdag 5 juli

- 08.00 uur: Mountainbike Toertocht- 12.00 uur: Mountainbike Enduro Challenge- 16.00 uur: Kindermiddag- 19.30 uur: Coverband Pepperstate 2.0- 20.30 uur: Feestavond, coverband Anderkovver- 01.30 uur: EindeEntree: gratis

Programma zondag 6 juli

- 09.00 uur: Toerversie voor recreanten- 11.30 uur: KNWU-wedstrijd junioren- 13.00 uur: Feestmiddag met A Next Band- 13.30 uur: Business Tour Wolder- 15.00 uur: KNWU-wedstrijdeliten/beloften/amateurs - 18.00 uur: After Party met uniek combi-optreden DJ Tuur, Dominique Paats en Roger Villevoye- 21.00 uur: Einde

Entree: gratis

http://www.rondevanwolder.nl/

Page 8: Aangenaam juni 2014

- 8 -

Bij Fysiotherapie Wolder aan het Mgr. Vranckenplein 7a kunt u ook terecht bij Marijke van Herpt geregistreerd kinderfysiotherapeute.Zij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar op het gebied van bewegend functioneren.Kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek spelenderwijs. Meestal gaat dat goed, maar bij sommige kinderen duurt dit langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door een kinderfysiotherapeut.

Er wordt, met behulp van testen, onderzoek gedaan om een volledig beeld te krijgen van het motorische niveau van het kind. De behandeling richt zich op de motorische ontwikkelingsmogelijkheden. Het doel is dat het kind beter functioneert in zijn leefomgeving, meer vaardigheden leert en daar meer plezier aan heeft.

Welke kinderen zijn geholpen met kinderfysiotherapie?Zuigelingen: hierbij valt te denken aan te vroeg geboren kinderen, kinderen met een voorkeurshouding of een afplatting van de schedel. Maar ook kinderen die veel overstrekken, veel huilen, niet op de buik willen liggen, moeite hebben met omrollen en kruipen, billenschuiven en laat gaan los lopen.Peuters: er kunnen signalen zijn die wijzen op een afwijkend looppatroon (op de tenen lopen, veel vallen, met voeten naar binnen lopen) of andere motorische problemen. Ook kunnen kleintjes angstig zijn of problemen hebben met fijne motoriek, zoals moeite met knoopjes dicht maken, knippen en tekenen.Schoolgaande kinderen: kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen door een bewegingsprobleem of het onvoldoende beschikken van motorische vaardigheid problemen hebben met het volgen van onderwijs of deelname aan een sport. Schrijfproblemen, grof motorische problemen (moeite met rennen, springen, hinkelen, klimmen, gooien, vangen, mikken, evenwicht maar ook vaak vallen en/of houterig bewegen) en houdings- en groeiproblematiek (slechte zithouding, scoliose, achillespeesklachten, knieklachten) worden veelvuldig door de kinderfysiotherapeut gezien.Adolescenten: kunnen ook houdings- en groeiproblematiek ervaren, daarnaast zijn er vaak sportgerelateerde klachten aanwezig. Daarnaast zijn ook kinderen, die bijvoorbeeld een ongeluk of een botbreuk hebben gehad, kinderen met neurologische problematiek of kinderen met een ernstige ziekte, gebaat bij kinderfysiotherapie.

Vergoeding van kinderfysiotherapieBehandeling door een geregistreerde kinderfysiotherapeut is tot 18 jaar verzekerd in het basispakket zonder eigen risico. U heeft geen verwijzing nodig en kunt voor advies, onderzoek of behandeling rechtstreeks een afspraak maken.

Praktijk voor

Fysiotherapie

H.J.M. BruinenC.H.M. RondasM.W.E. van Herpt

Mgr. Vranckenplein 7A6213 HL MaastrichtTel 043 343 43 73Email [email protected]

Praktijk voor Fysiotherapie

H.J.M. BruinenC.H.M. Rondas

M.W.E. van Herpt

Mgr. Vranckenplein 7A 6213 HL MaastrichtTel 043 343 43 73 email [email protected]

Al méér dan 30 jaar ervaring in Wolder

Praktijk voor Fysiotherapie

H.J.M. BruinenC.H.M. Rondas

M.W.E. van Herpt

Mgr. Vranckenplein 7A6213 HL MaastrichtTel 043 343 43 73

Email info @fysiobruinenrondas.nl

Al méér dan 30 jaar ervaring in Wolder

Praktijk voor

Fysiotherapie

H.J.M. BruinenC.H.M. RondasM.W.E. van Herpt

Mgr. Vranckenplein 7A6213 HL MaastrichtTel 043 343 43 73Email [email protected]

Praktijk voorFysiotherapie

Praktijk voorFysiotherapieWolder

H.J.M. BruinenC.H.M. RondasM.W.E. van Herpt tevens geregistreerd als kinderfysiotherapeute

Mgr. Vranckenplein 7A6213 HL MaastrichtTel 043 343 43 73Email [email protected]

Kinderfysiotherapie bij Fysiotherapie Wolder

Page 9: Aangenaam juni 2014

- 9 -

!"#$%&$'($)!*'+$'**,)-./"$%)0)1*+2'*)3&**'")456)78,,)5)9:;),,))

pomerollaan 996213 gw maastrichttel. 043 347 81 87

schoonheids verzorgingmake-updépositaire DermaPrime Switserland

clémence thomaes estheticienne

Resultaten enquête vraaggericht bouwen op perceel hoeve

Castermans 1

Bij de Aangenaam van begin dit jaar was een enquêteformulier gevoegd van de Initiatiefgroep hoeve Castermans 1 om de belangstelling voor vraaggericht bouwen op deze prachtige locatie in kaart te brengen.

Deze initiatiefgroep met (oud)inwoners van Wolder wil draagvlak creëren voor een dergelijk plan onder het motto ‘Wolder, terug naar de kern’; terug naar de oorspronkelijke doelstelling van het plan Hoeve Castermans 1 - ouderen- en zorgwoningen voor Wolder - en terug naar een levendige kern van Wolder..

Uit de ongeveer dertig reacties blijkt dat bij de nodige ouderen en ook enkele jongeren nog steeds de wens bestaat om op deze mooie plek te wonen in geschikte woningen. Feitelijk is het resultaat praktisch gelijk aan de enquête van de gemeente uit 2010 en is de serieuze belangstelling nog steeds net zo groot als toen.

70% Is geïnteresseerd in het plan vanwege de specifieke plek. Het grootste deel wil een specifieke zorg- of seniorenwoning of een woonvorm die levensloopbestendig is. De meesten hoeven (nog) geen extra verzorging tegen betaling. Ruim 20% wil kopen, de rest wil huren. 80% Van de inzenders heeft een partner.

Daarnaast hebben de inzenders ondermeer wensen kenbaar gemaakt over de indeling van de woningen, extra voorzieningen op het gebied van woongemak - bijvoorbeeld liften en drempelvrij - privacy, beveiliging, alarmering, een gemeenschappelijke ontspanningsruimte en een gezamenlijk binnentuin.

De Initiatiefgroep gaat de uitgebreide resultaten van de enquête evalueren met andere belangenpartijen in Wolder en wil natuurlijk graag in overleg gaan met Woningstichting Servatius en de gemeente Maastricht.

Aangenaam houdt u op de hoogte.

Boek nu een proefles

Start lessen na de zomervakantie

Ik kom ook aan huis!!

Privé piano-opleiding SOLA

Pianoles op maat, voor jong en oud

Gediplomeerd pianodocente

Solange Bartelet06-15290655

Page 10: Aangenaam juni 2014

- 10 -

Het paard als therapeut

Een brede lach, twinkeling in de ogen en altijd in voor een babbeltje. Wie Jef Costongs van de Tongersewegtegenkomt ,voelt dat dit een man is met hart voor mens en dier. Samen met zijn al even sympathieke echtgenote José vertelt hij over zijn grote passie.

Virus“Ik ben opgegroeid op een boerderij in Heugem. Mijn vader was een echte paardenman. Zonder dat hij mij dit zélf heeft kunnen doorgeven, ik was namelijk 6 jaar toen hij stierf, zat het ‘paardenvirus’ schijnbaar toch al in mijn bloed. Vroeger gebruikten we de paarden natuurlijk op het land. Dat waren Belgische werkpaarden. Later ben ik zelf met paarden aan de gang gegaan. Als hobby. Eerst met pony’s. Dat waren leuke eigenwijze beestjes. Met een carnavalsoptocht presteerden ze het om te stoppen bij de grens. Ze wilden geen stap verder. Het hele gezelschap is met huifkar en al terug moeten draaien op de Tongerseweg. Later kregen we ook andere paarden, totdat een Fries mijn hart stal. Ik was meteen weg van de mooie bouw en de prachtige gangen.”

Friezen“Gelukkig delen mijn vrouw , dochters en kleinkinderen mijn passie. We hebben nu vier Friezen. Ygram, de oudste, is nu 23, Dyni is 21, Yelle - een prachtige hengst met lange manen - is 15 en Yette, die in juni een veulen gaat krijgen, is 7.

Ik heb ook nog Yochem gehad, maar nadat een luchtballon per ongeluk in de wei landde was dat paard zo van slag dat ik hem niet meer voor de koets kon spannen en toen heb ik hem weg moeten doen.”

Hobby“Vanaf het begin maak ik ritten met de koetsen. Met sinterklaas, voor communiefeesten en bruiloften en met gehandicapte kinderen van de Maasgouwschool. Zo lang er plaats is, is iedereen welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Mijn nieuwste uitdaging is driespan rijden. De kunst is om rekening te houden met de karakters van de paarden zodat ze met zijn drieën voor de koets kunnen. Ik ben wel een beetje trots dat ik onze hengst Yelle naast een merrie kan laten lopen en dat hij dan weet dat hij zich ‘netjes’ moet gedragen. Mijn drie antieke koetsen heb ik zelf gerestaureerd en opgeknapt. De huifkar heb ik met een lage instap en beugels voor de rolstoelen geschikt gemaakt voorinvalidenvervoer.”

Bijzonder“Een paard is een gevoelig dier. Wat je aan hem geeft krijg je terug. Als je niet goed in je vel zit of er niet bij bent met je gedachten heeft het paard dat meteen in de gaten. Ik heb soms mensen over de vloer die in de knoop zitten of problemen hebben thuis of op het werk. Bij de paarden komen ze weer helemaal tot rust. Daarom laat ik anderen altijd graag een keer meerijden, de teugels vasthouden, enz. Als ik zie hoe mensen daar van genieten ben ik dankbaar dat ik mijn passie kan delen.”

DE PASSIE VAN

Page 11: Aangenaam juni 2014

- 11 -

DE PASSIE VAN

Een uitleenwinkel van medische hulpmiddelen in onze locatie Daalhof. Zónder lidmaatschap. Op werkdagen open van 8:30 uur tot 17:00 uur (pauze van 12:30 tot 13:00 uur). En ook makkelijk bereikbaar met de auto, parkeren bij winkels Daalhof. Herculeshof 226215 BM Maastrichtt (043) 354 95 00www.mosaezorggroep.nl

Dat is makkelijk!

Willen we dit met z’n allen?

Page 12: Aangenaam juni 2014

- 12 -

Openlucht concert op Plein 1992Op zaterdag 14 juni 2014 geeft het orkest van Harmonie Wilhelmina op Plein 1992 een openlucht concert vanaf 15.30 uur. Het programma is boeiend, verrassend en afwisselend met frisse, gevoelige en aansprekende muziek: musical (Les Miserables), dansmuziek (Shakira), maar ook meezingers als ‘Music’ van John Miles. De harmonie reist samen met u de wereld over: van Frankrijk naar Argentinië en van Amerika naar Zuid-Korea. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie bij Coffeelovers, vanaf de trappen van de ‘Hoeg Brök’ of dicht bij de harmonie, kunt u genieten van dit mooie concert.

Dans mee, zing mee en laat u verrassen door dit (open)luchtig concert! De weersomstandigheden zijn van invloed op de doorgang van het concert; kijk hiervoor (en ook voor andere informatie) op onze website www.harmoniewilhelmina.nl of www.facebook.com/harmoniewilhelmina

Muziek maken is heel leuk en hartstikke gezond.Muziek maakt slim. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat muziek maken een positieve invloed heeft op de intelligentie, concentratie en motoriek van kinderen. Maar samen muziek maken is vooral heel erg leuk. Dat samen kan bij ons, Wilhelmina.

Gespecialiseerd in schilder- en spuitwerk en wandafwerking

Dolmans service v.o.f.

Penatenhof 18 6215 BW Maastricht043 - 343 64 53 06-22457907

Page 13: Aangenaam juni 2014

- 13 -

Bakkerij Emmerix

Maastrichtersteenweg 2323770 Riemst Vroenhoven

Tel + 32 12 451 672 www.bakkerij-emmerix.be

Harmonie Wilhelmina Wolder nodigt jou uit om dit zelf te komen ervaren!

Wij organiseren op 4 juli een open repetitie. In 30 minuten leer je hoe je met hele eenvoudige instrumenten een leuk stukje muziek kunt maken. Je zult dan ook meteen merken dat samen muziek maken heel erg leuk is.

Wanneer? Vrijdag 4 juli 2014 Hoe laat? 19.00 tot 19.45 uurWaar? Harmoniezaal, Tongerseweg 400

Hoewel deze open repetitie is opgezet voor kinderen, bent u ook als volwassene van harte welkom. Die avond is namelijk de commissie werving en opleiding aanwezig. Zij kunnen u direct alles vertellen over het aangepast programma dat aangeboden wordt voor ervaren of volwassen muzikanten.Harmonie Wilhelmina heeft een uitgebreid opleidingstraject. De cursus ‘Spelen met Muziek’ is voor kinderen van groep 4-6. Na een jaar ga je verder met lessen op een blaasinstrument of slagwerk.

Vragen? Meer weten?- In augustus 2014 start een nieuwe cursus ‘Spelen

met Muziek’. Wil je je alvast aanmelden?

- Kun je niet naar de open repetitie komen op 4 juli maar ben je wel geïnteresseerd?

- Hoort u zelf niet meer bij de jeugd maar denkt u er over om uw oude muzikale hobby weer nieuw leven in te blazen?

Neem gerust contact met ons op [email protected]

ContactgegevensEmail: [email protected]

Website: www.harmoniewilhelmina.nl Facebook: www.facebook.com\harmoniewilhelmina

Twitter: @HWWolder

Page 14: Aangenaam juni 2014

- 14 -

In december 2011 werd de nieuwe brug in Vroenhoven na twee jaar bouwen officieel geopend. Niet iedereen zal bij het passeren van dit bouwwerk weten dat er onder de brug nog veel meer aan de hand is.

Al bij het ontwerp werd er rekening gehouden met grootste plannen, vooral op cultureel en recreatief gebied. Zo zijn er in de peilers van de brug reeds een horecagelegenheid en een amfitheater (met plaats voor maar liefst 1.000 personen) gerealiseerd. De opening van een museum staat voor medio 2014 op de planning.

Hoewel er sinds eind vorig jaar al volop door gezelschappen gefeest of vergaderd kan worden in de brug, is de horecagelegenheid voor de ‘gewone’ dagjesgast nog niet geopend. Gemikt wordt op een opening van een brasserie later dit jaar. Hier kan dan niet alleen van een kopje koffie genoten worden maar ook van het ‘gratis’ panoramisch uitzicht op het Albertkanaal. Het museum dat gepland staat, heeft als thema de 1e Wereldoorlog. Een officiële opening van dit museum zal naar waarschijnlijkheid in het bijzijn van de Belgische Koning geschieden. De klimmuur die in het originele plan voorzien was, is voorlopig op een laag pitje komen te staan.

De geschiedenis van de Brug van Vroenhoven

De eerste brug op deze locatie was een betonnen boogbrug die werd gebouwd bij de aanleg van het Albertkanaal in 1935. Deze werd in 1944 opgeblazen door het zich terugtrekkende Duitse leger. Tot 1947 lag er tijdelijk een zogenaamde baileybrug ter vervanging, waarna in 1947 de brug in originele vorm werd herbouwd. In 2007 werd begonnen met de bouw van de huidige brug. De vervanging van de brug maakte het mogelijk om de flessenhals in het kanaal te verbreden zodat er nu twee schepen gelijktijdig kunnen passeren. Deze verbreding was eerder niet mogelijk doordat de pijlers van de oude brug te dicht bij elkaar stonden.Heeft u zelf verhalen over de Brug van Vroenhoven, van vroeger of nu? De redactie van Aangenaam vindt het erg leuk om deze te horen. Bij voldoende aanmeldingen zal er in een later nummer een artikel aan gewijd worden. Stuur een mail aan.

[email protected].

Bronnen: www.hbvl.be, www.tvl.be, www.wikipedia.nl en Toerisme Riemst

Wat gebeurt er ín de Brug bij Vroenhoven?

Varende tentoonstelling ’75 jaar Albertkanaal’ in Vroenhoven.

Het Albertkanaal, waar veel Woldernaren van boven de vijftig hun eerste sprong in het diepe hebben gemaakt, bestaat dit jaar 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan vaart de tentoonstelling ‘75 jaar Albertkanaal’ al sinds eind april van Antwerpen richting Vroenho-ven.

De toegang tot deze multimediale tentoonstelling in een duwbak op het water is gratis.

De tentoonstelling ligt afgemeerd bij de brug Vroenhoven van donderdag 12 juni tot en met zondag 15 juni.

Openingstijden: • Op weekdagen alleen na reservering voor groepen en bedrijven.• Op zaterdag van 10 tot 20 uur.• Op zondag van 10 tot 18 uur.• Het Albertkanaal uitgegroeid tot een economische as die zich uitstrekt van Antwerpen tot Luik. Daarnaast wordt het kanaal steeds belangrijker voor watervoorziening, recreatie, natuurontwikkeling en productie van groene energie.

Kijk ook op www.75jaaralbertkanaal.be

Page 15: Aangenaam juni 2014

- 15 -

VERKOOP – VERHUUR – AANKOOP – ADVIES – TAXATIES - HYPOTHEKEN TEL 043-325 4816 / 06-1006 0006 • WWW.DAVECROLLA.NL • [email protected]

Verkocht Binnen 11 dagen!

Gulden Putstraat 15 Ulestraten

Is het u ook opgevallen dat wij snel woningen verkopen?

Dankzij ons uitgebreid marketingplan in samenwerking met een persoonlijk klantencontact, realiseren we vaak een succesvolle en snelle verkoop. Dit

resulteert dat ons woningaanbod regelmatig rouleert.

Gezien wij momenteel grote vraag hebben naar woningen in de prijsklasse tussen € 200.000,- & € 450.000,- , zijn wij dringend op zoek naar dergelijke

woningen.

Mocht u verhuisplannen hebben, schroom dan niet vrijblijvend contact op te nemen voor een informatief gesprek. Wellicht heeft de koper van uw

woning zich al bij ons gemeld.

Verkocht Binnen 4 dagen!

Dalestraat 42

Verkocht

€ 106.000,-

Berkenhoven 38

Verkocht

Printersdreef 9

Bekijk onze website ook via uw smartphone!

Plantagobeemd 66

Verkocht

Primulabeemd 8

Verkocht Binnen 1 week!

Saturnushof 40

Verkocht Binnen 5 dagen!

Aureliushof 143 H

Verkocht Binnen 4 weken!

Zeepziedersdreef 122

Verkocht Binnen 3 dagen!

Waldeck Pyrmontstr. 15

Verkocht Binnen 2 weken!

Wat gebeurt er ín de Brug bij Vroenhoven?

Page 16: Aangenaam juni 2014

- 16 -

Workshop groep 5Groep 5 van meester Jack won de prijsvraag in Aangenaam: een workshop van kinderboekenschrijfster Silvia van de Put. “Alles kan, het is jouw fantasie, blijven proberen en niet bang zijn,” waren tips die Silvia aan de kinderen meegaf. ‘Wat als?’ was de eerste opdracht. Eerst bedachten de kinderen een verjaardagsfeestje: wat ga je doen, met wie, waar, hoe ga je er naar toe en wat ga je eten? Daarna kwam de ‘wat als opdracht’: wat als je ouders 20 miljoen winnen in de loterij? Hoe ziet jouw feestje er dan uit? Heel anders dus!De tweede oefening: er staat een vrouw in de winkel. Een gewone nietszeggende zin, je leest er zo overheen. Hoe breng je die mevrouw tot leven? In het begin was dit even moeilijk, maar daarna gingen de kinderen los. De kinderen lazen de beschrijvingen aan elkaar voor en lagen in een deuk. Allemaal bedachten ze een andere vrouw, je ziet de vrouwtjes zo voor je!

Givan: ‘t is ‘n oude vrouw, heel dik, heeft een sjaal om, grijs haar, doorzichtig zwart T-shirt, ‘t is volle maan, je ziet heel goed hoe dik ze is, is echt een heks, kat op haar arm, ongeveer 200 jaar oud, ze gaat een tijger kopen, heeft een rode bril, heeft een stok, groene ogen, heel lelijk, is met de voet, lijkt op een trol.Jane: ze is een oude mevrouw, is boos, is een beetje dik, ze koopt een badmuts, kort haar, heet Amalia, staat bij de Hema, heeft een bril, ze is 82 jaar, ze heeft haar jas aan, ze is klein, heeft grijze haren, ze is met de fiets, heeft blauwe ogen, het regent, heeft een lichte huidskleur.Nuria: oud (53), een knot, streng, bij Kruidvat, lippenstift, deftig, flinke billen, naam: Martje, paarse kleren, normaal ziet ze uit, praat grappig, woont in een flat, grijs haar, rijk, ze heeft een tas, hoed met veren, soms een bril op, bruine ogen, wil een meneer met een strikje en is oud (75).Josien: dun, druk, jong, lang haar, hakken, jas, kleren, de winkel heet Hema, jurk, mooi, bruin haar, lief, aardig, oorbellen, heeft ‘n villa, ze is populair, ze heeft een man, ze is 22 jaar, blauwe ogen, ze heet Elisabeth, heeft mooie auto, ze is kampioen hockey, rijk, vlecht, hond.Milan: er staat een dunne, jonge, lelijke, domme mevrouw in de C1000, ze heeft krullen in haar haar en ze pakt een in plaats van peperkoek een blik soep.Frederique: blond, blauwe ogen, tas in haar hand, jong, dun, vrolijk, voor een kledingwinkel, 18 jaar, sjaal om, ze is alleen, jas aan, ze is met de fiets, heeft hakkenschoenen

aan, koopt een schitterende jurk, geen bril, panty aan, heet Liza, lang haar, de zon schijnt.Sven: lang haar, jong, blij, roze T-shirt, vrolijk, jasje aan, Ikea, blond haar, lievelingsdier zebra, lievelingsplaneet de aarde, lievelingssterrenbeeld de kleine beer, haar sterrenbeeld schorpioen, ze ziet er leuk uit, een strikje in haar haar, ze is miljonair, de winkel is van haar, ze heeft een groot huis, lievelingsdrank is cola, ze heeft hakkenschoenen, kleur paars, heeft 5 tv’s, heeft 6 computers, ze is beroemd, ze is al een keer in de ruimte geweest, ze is 22 jaar, ze is net klaar met studeren, ze heeft lippenstift, ze heeft geen dochters, ze heet Anna, ze is met de auto, dat is een Ferrari, ze heeft een lift in huis, haar man heet Ron.

MVV in groep 7Door Mo en Justin“Bryan Smeets en Micheal La Rosa brachten een bezoek aan groep 7. Bryan en Michael vertelden over hun carrière, over bepaalde fragmenten en over rellen en respect. Toen gingen we naar de gymles maar ze deelden nog eerst handtekeningen uit en we namen een groepsfoto. Eenmaal omgekleed begonnen we met de gymles. We werden in twee groepen verdeeld, we gingen lummelen. Om drie uur moesten de MVV- spelers weg. We gingen terug naar de klas en daar kregen we een goodybag. Dat is een tas met allemaal spullen erin. “

Groep 8 en de CITOHet harde werken werd beloond: mooie uitslagen, die bevestigden wat we al wisten. We zijn trots op deze goede resultaten vandaar dat alle leerlingen op een heerlijk stuk vlaai werden getrakteerd. En dan… op zoek naar een andere school, het voortgezet onderwijs. Basis/kader 12%VMBO TL 4%TL/HAVO 32 %HAVO 8%HAVO/VWO 8%VWO 16%VWO/gym 20%

Kom eens kennismaken

Wij nodigen ouders van jonge kinderen graag uit voor een kennismakingsbezoek aan Kindcentrum Wolder. Hier vindt u Peuterspeelzaal Pinokkio, Basisschool Petrus en Paulus en kinderopvang MIK… allemaal bij elkaar. We staan voor goed onderwijs en vinden veiligheid, structuur, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, samenwerken, individuele aandacht, plezier en ouderparticipatie heel belangrijk. We willen de spil in de wijk zijn en zien veiligheid dan ook breder dan

alleen in school. We ondersteunen het actiecomité Tongerseweg Veilig en gaan vanaf augustus 2014 van 8.15 tot 8.30 uur en direct na school de oversteekplaats aan de Tongerseweg bemensen met brigadiers. Zo kunnen de kinderen van Daalhof en Hazendans ook veilig naar de school in Wolder.U bent van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek en een rondleiding door de school. We vertellen u graag wat we de kinderen én de ouders te bieden hebben. Uiteraard beantwoorden we al uw vragen.Hiervoor kunt u een afspraak maken met Henny Clermonts-Donkers, directeur van de basisschool (043 3431399of via [email protected]) www.petrusenpaulus-bs.nl

Page 17: Aangenaam juni 2014

- 17 -

The Gate: dansvoorstelling in AINSIDrie vrienden worden gevolgd in hun zoektocht naar de waarheid. Een reis langs afgronden van afgunst, verraderlijke vergezichten en vriendschappelijke verbonden. Een tocht waarin vertrouwen het opneemt tegen achterdocht. Hoe keken de kinderen van Petrus en Paulus hiernaar?

Dahnée: “Er deden drie bekende dansers mee aan de voorstelling(Floris, Xander en nog een meisje).Het was een best wel grappige, mooie en leuke voorstelling. Van mij mogen ze dit vaker doen. Het begon met een soort robotstem en het was ook een beetje eng… Het verhaal dat ze probeerden te vertellen was best leuk en ook door het licht en decor was het ook spannend. Het ging over de hel en iemand had de poort open gedaan en het is nog steeds niet bekend wie het heeft gedaan het had een open einde en dat was alles.”Joël: “De voorstelling vond ik heel leuk en de dansers vond ik ook heel goed. Toen de poort open ging keek iedereen naar achteren, het was ook meeslepend. Ik denk dat Lucinda de poort heeft opengemaakt, want haar vest lag bij de poort.”

Laurence: “De dansvoorstelling was erg leuk en spannend. Maar ik weet niet wie de poort heeft open gemaakt. Het is ook heel knap hoe je met dansen een verhaal kunt uitbeelden. Ik vond het spannend omdat er enge muziek op de achtergrond was .”

Femme: “Ik vond het heel leuk en spannend omdat er opeens een hele harde knal was en toen een van die drie zei: kijk de poort staat open toen keek iedereen naar boven (ik denk dat het meisje het heeft gedaan).”

Ole: “De dansvoorstelling was leuk, spannend en grappig. De dansers konden heel goed dansen en acteren. Ik denk dat Floris het heeft gedaan.”

Remy: “Ik vond het een spannende voorstelling want de poort van de hel was open en je hoorde geluiden van zombies. Het had een open einde dus weten we niet wie het gedaan heeft.”

SchoolvieringOp 9 april vond onze schoolviering plaats met als thema: delen. Wij gebruikten dat moment om aandacht te vragen voor Villa Monica, een van de scholen van Stichting Pimma in El Salvador. Pimma heeft de bouw van diverse scholen

gerealiseerd in El Salvador in Guatemala en biedt zo kansen aan kinderen uit sloppenwijken. Wij helpen daar graag aan mee en sturen jaarlijks een mooi bedrag naar Pimma: dit jaar was dat ruim € 700. Tegelijkertijd zamelden de kinderen een tafel met veelal luxe producten in, ongeveer 500!, voor de voedselbank. Een mooi gebaar van de kinderen, waar deze bijzondere en broodnodige organisatie erg blij mee was.

Hoog bezoekTijdens de Koningsspelen kreeg BS Petrus & Paulus hoog bezoek. Ze werden vereerd met een bezoekje van hun eigen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Een geslaagde dag, waarvan u op bladzijde 4 en 5 een mooie impressie krijgt.

Page 18: Aangenaam juni 2014

- 18 -

Paaseieren zoeken: groot succes en steeds populairder

Op Paaszaterdag verzamelden zich alweer meer (groot-)ouders en (klein-)kinderen op het Mgr. Vranckenplein dan andere jaren. Blijkbaar werkt een interne email van Basisschool Petrus en Paulus heel erg goed. Achter Harmonie Wilhelmina liepen alle opa’s, oma’s, papa’s, mama’s en vooral veel kinderen via de Medoclaan en Emilionlaan naar het verzorgingshuis Campagne.Onze Paashaas André (met twee hulp-hazen) wist onderweg nog een flink aantal kinderen mee te krijgen. Via de Chambertinlaan gingen we achter de vrolijke muziek van ‘de Blauwe’ aan. De opstelling in Campagne was dit jaar zo gemaakt dat de bewoners meer zicht hadden op de kleintjes en ook meer betrokken waren bij hun creatieve kleuractiviteit. Vrijwilligers van Campagne hadden alles uitstekend voorbereid. Het hoogtepunt was - vanzelfsprekend - het zoeken van de hardgekookte, gekleurde eieren, en de chocolade eieren en paashazen. Voordat alle lekkers zo eerlijk mogelijk werd verdeeld, gaf Wilhelmina nog een mini-concert. Een stralend blauwe lucht, tevreden kindergezichtjes: als buurtplatform kunnen wij niet anders dan met een zeer voldaan gevoel op deze activiteit terugkijken.

Page 19: Aangenaam juni 2014

- 19 -

Buurtfeest Campagne op zaterdag 23 augustus

Onze volgende editie van het buurtfeest zal zijn op zaterdag 23 augustus; de laatste dag van de schoolvakantie en precies één week voor het Preuvenemint.Het buurtfeest is de ideale gelegenheid om bij te praten over de vakantie, maar ook om kennis te maken met buurtgenoten die u misschien nog niet kent. Of om onze vogelnestkastjes te bewonderen en een blik op onze nieuwe hoogstamboomgaard te werpen. Zoals elk jaar zullen we zorgen voor een natje en een droogje en voldoende schaduw. De locatie is het grasveld aan de Emilionlaan en de aanvang is om 15 uur. Tegen 19 uur zal het afgelopen zijn. We hopen jong en oud te mogen verwelkomen.

Voor het lekkerste stukje vlees, ambachtelijke eigengemaakte vleeswaren,

salades, grillproducten en heel veel andere lekkernijen.

Herculeshof 13, MaastrichtTel. 043-3437363www.wevers.keurslager.nl [email protected]

Paul Wevers, keurslager

Page 20: Aangenaam juni 2014

- 20 -

Oztank: tankstation plus carwash plus shop

We kunnen er weer terecht Sinds 20 februari jl. kun je er al tanken: betalen kan bij de pomp met betaalpas, creditcard én eurobiljetten.Volgens uitbater en gastheer Bülent Özdemir zal bij het verschijnen van deze Aangenaam tankstation plus carwash plus shop volledig operationeel én bemand zijn.De carwash is vooralsnog zijn grote troef: borstelloos, voorzien van zogenaamde lamellen en met een washoogte van maar liefst 2,7 meter hoog en 2,5 meter breed! Ideaal dus ook voor busjes en caravans. Dat kan nu maar op één andere plek in Maastricht. Wellicht dat de carwash nog wordt uitgebreid met een VIP-wash waar je auto van binnen en van buiten weer piekfijn in orde wordt gemaakt. De shop, die inmiddels keurig is opgeknapt, moet een heus winkeltje worden: snoep, tabak, autobenodigdheden, verfrissende ijsjes, zeg maar het bekende tankstationassortiment. Maar Bülent heeft meerdere ijzers in het vuur. Belegde broodjes,

misschien wel tijdschriften, fietsmaterialen en kaarten van fietsroutes: “Eerst maar eens kijken waar hier behoefte aan is.” Of Aangenaam ook een

plekje kan krijgen in de schappen? Geen probleem.De vraag moet gesteld worden: waarom een Belgisch familiebedrijf met zeven tankstations in België het aandurft om in Nederland, notabene op een paar honderd meter van de Belgische grens, een tankstation te beginnen? En dat in tijden dat Nederlandse pomphouders steen en been klagen over het ‘tanktoerisme’ naar het omringende buitenland? Bülent lacht, die vraag is hem vaker gesteld. Natuurlijk, ook bij de zes vestigingen van Oztank in de grensstreek zien ze de Nederlandse klanten graag komen. Maar liefst 70% van hen heeft tegenwoordig een Nederlands nummerbord. Maar de familie Özdemir houdt wel van een uitdaging en is ondernemer genoeg om te durven investeren en interessante kansen te grijpen. Bülent: “In de verleden jaren hebben wij het Nederlands cliënteel dagelijks over de vloer gehad op onze stations; we kennen de kwaliteitseisen en preferenties van de Nederlanders maar al te goed. We zullen, gewapend met deze specifieke kennis, doelgericht inspelen op de wensen van onze nieuwe klanten. Uiteraard verwachten we niet de omzetten van onze grensstations te evenaren, maar brandstof en sigarettenverkoop is niet het enige dat in een tankstation belangrijk is. Bij ons telt service en vindingrijkheid! Op al onze stations proberen wij een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden aan een bijzonder competitieve prijs. Zo niet anders in Wolder: we willen samen met de Maastrichtenaren en meer specifiek de inwoners van Wolder een vaste waarde worden in het straatbeeld van de wijk. Een ‘go-to’ adres voor van alles als het ware, een servicepunt dat net die ene stap extra maakt voor haar klanten.”Bülent is er van overtuigd dat hij aan de Tongerseweg met de ervaring van de andere zeven stations én de troef van de hoge en krasvrije carwash een mooi bedrijf kan gaan opbouwen.

Page 21: Aangenaam juni 2014

- 21 -

Foto’s van vroeger

Dit keer een foto van een jongensklas met juffrouw Nelissen, ingezonden door Mathieu Tillie, Remushof 26 in Daalhof. Op de achterkant van de foto staat met de hand geschreven: 1e klas. Zo te zien waren dat al flinke kerels in die tijd. Let op Jean Ernest en Maurice Thijssens in hun ‘communiepèkske’ mét pochet! Van sommige leerlingen weten we de voornamen niet meer en van de knaap midden boven zijn we de hele naam even kwijt. Weet u de ontbrekende namen? Laat het ons weten via [email protected]

Petrus en Paulusschool Wolder, jaargang 1955-1956

Onderste rij van links naar rechts: Nico Vrijens, Mathieu Tillie, Jo Bos, Harrie Paulissen, ? Maassen, Peter Ramakers, Jo Marres

2e rij van links naar rechts: Harrie Jamin, Jack Loyens, ? Machiels, Maurice Thijsens, Willy Ramakers, Willie Aarts

3e rij van links naar rechts: ? Paulissen, Jo Paulissen, Harrie Paulissen, Jean Ernenst, Jo Meertens, Jack Gilissen, Pierre Wolfs, ? Sollet

Bovenste rij van links naar rechts: Juffrouw Nelissen, Alex Slijpen, Guus Vrijhoeven, ?, Pierre Smeets, Bertie Theunissen, Paul Schuffelers

Kapsalon

Openingstijdendinsdag t/m vrijdag

volgens afspraak

Jonckerenhof 23620 Kesselt Lanaken

België

0032 (0) 12 44 14 [email protected]

Aangepaste woningen voor senioren (65+) die zorg nodig hebben. Mosae Zorggroep heeft in de locaties Daalhof, Recessenplein, Sint Gerlachus en Campagne woningen beschikbaar. U kunt zich aanmelden bij Cliënteninformatie 043-3549180.www.mosaezorggroep.nl

Page 22: Aangenaam juni 2014

- 22 -

correspondentie af te handelen. Deze week heb ik bijvoorbeeld ook twee uitvaarten. Ik ga naar de nabestaanden thuis toe om steun te bieden en met hun te praten, ook over de uitvaartdienst. Dan de dienst zelf voorbereiden. Al met al is het toch ongeveer een dag werk per uitvaart. ’s Avonds doe ik de avondmis. Als dat al niet in de kerk is, dan doe ik het voor mezelf. Ik maak op dit moment nader kennis met allerlei mensen die voor de parochie actief zijn. Zo ben ik een à twee avonden per week zoet met bezoekjes aan de vrijwilligers. Aan de verenigingen ben ik eerlijk gezegd nog niet toegekomen, maar die staan zeker op mijn lijstje.Ik zat in de oude parochies in werkgroepen en commissies. Hier nog niet, maar ik verwacht dat daar wel verandering in komt zodra ik wat meer gesetteld ben. Donderdag is mijn vrije dag.

“Ik heb eigenlijk een eigen bedrijfje en zeker geen 8-tot-5 baan.”

Ik verplaats me zoveel mogelijk op de fiets. De afstanden zijn hier anders dan in mijn oude parochies. Daar was ik al acht kilometer kwijt om van het ene dorp in het andere te komen en kwam ik al snel op 800 autokilometers per maand. Hier blijft de auto zoveel mogelijk staan.”

Over Paus Franciscus is pastoor Honings duidelijk. “Deze man zet ons met 2 benen op de grond. Na Benedictus, die toch vooral een ‘boeken-paus’ was, hebben we nu een ‘mensen-paus’, die zich heeft losgemaakt van - laat ik maar zeggen - het ‘Vaticaan oude stijl’. Hij benoemt in voor iedereen begrijpelijke taal waar het om gaat. Hij is verfrissend en toegankelijk. Hij voegt ook de daad bij het woord. Zo blijft hij wonen in zijn hotel in plaats van te verhuizen naar het paleis of hij wijkt van het protocol af door uit de rij te stappen

Jack Honings is met een dubbel gevoel vertrokken uit Midden-Limburg: “Ik heb heel fijn gewerkt in Roerdalen. Maar toen kwam de vraag van de bisschop om eens na te denken over de parochies hier in Maastricht. Dan ga je wikken en wegen en kom je tot de conclusie dat het goed is om eens te wisselen, vooral ook voor de eigen inspiratie.”

Toen pastoor Honings vertrok in Roerdalen stond het voltallige kerkbestuur naast de verhuiswagen om nog een keer afscheid te nemen. Toen hij aankwam in Wolder zat het hele kerkbestuur in de pastorie gereed om hem welkom te heten. “Ik had het kerkbestuur al gesproken. Ze zijn bij me in Roerdalen op de koffie geweest en bij een stuk vlaai kwam ik er al snel achter dat het goed zat.”

“Het is goed om eens te wisselen. Vooral ook voor je eigen inspiratie.”

“Het is een grote verandering. In Roerdalen heb ik in elf jaar tijd de boel naar mijn hand kunnen zetten en getuige de vele dankbetuigingen heb ik het daar niet slecht gedaan. Het eerste jaar in de nieuwe gezamenlijke parochie wil ik vooral goed kijken en luisteren. Natuurlijk gaan hier de lopende zaken gewoon door, maar dit jaar zie ik toch ook als een meditatiejaar; eerst de boel maar eens goed verkennen en op me in laten werken. Mijn eerste indruk is erg positief. Ik geniet van de betrokkenheid van de mensen en vooral van de vele vrijwilligers.”

“In de Roerstreek had ik vier gelijkwaardige parochies onder mijn hoede. Hier is er één kerkbestuur, zijn er twee kerkgebouwen en is er in Mariaberg zelfs geen kerk meer. Wolder heeft een prachtige kerk, een goede organisatie en daar loopt alles gesmeerd. In Daalhof gaat het ook z’n gangetje. Vooral in Mariaberg zal ik me moeten gaan oriënteren. Wat kan ik daar voor de mensen betekenen zo zonder kerk?”

Hobby’s

Radiozendamateur: geen zendpiraat maar met een speciale licentie om radio etherverbindingen te maken.Sporten: nu nog een keer per week, maar hij wil naar twee keer per week, omdat hij gezonder wil gaan leven.Muziek: zelf muziek maken is erbij ingeschoten, maar hij houdt van harmoniemuziek en dan vooral (koper)blaasmuziek. Is zelf tien jaar lid geweest van de harmonie in Susteren en vindt dat hij in Wolder met de neus in de boter is gevallen. Gaat zeker concerten van onze beide harmonieën bezoeken.

Waar houdt pastoor Honings zich zo mee bezig?”Iedere dag is Anders,” benadrukt hij. “Ik heb eigenlijk een eigen bedrijfje. Ik heb geen acht-tot-vijf baan en moet mijn tijd zelf indelen. Om te beginnen doe ik mijn deel van het pastorale werk. Ik vergader regelmatig met het kerkbestuur en de pastorale werkers. Ik bezoek mensen thuis, meestal ziekenbezoek. En ik heb natuurlijk ook administratie en

Jack Honings, sinds begin dit jaar pastoor van Wolder en Campagne

We hebben sinds eind januari een nieuwe pastoor. Nou ja, we moeten ‘m delen met San Salvator in Daalhof en Onbevlekt Hart van Maria in Mariaberg. Officieel is hij pastoor van de parochiefederatie Maastricht Zuid-West met Wolder, Campagne, Daalhof, Hazendans en Mariaberg. Hebben onze eigen H.H. Petrus en Paulus en San Salvator nog een eigen kerk, die van Mariaberg is alweer een tijd geleden gesloten. Hij is 11 jaar pastoor geweest in de kernen Posterholt, Sint Odiliënberg, Herkenbosch en Melick van de gemeente Roerdalen. En heeft na enige bedenktijd bewust ‘ja’ gezegd op de vraag van de bisschop om naar onze parochies in Maastricht te komen. Samen met Désirée van Breugel, die nu in onze parochies pastoraal werk doet.

Page 23: Aangenaam juni 2014

- 23 -

De Ouderensoos heeft op 8 mei jl. een voortreffelijke fotopresentatie gehouden met opnamen van historisch Wolder. De drukbezochte middag - we telden al snel honderd bezoekers - kenmerkte zich door de heerlijke koffie met vlaai en het onvermijdelijke geroezemoes dat opzwelde bij de herkenning van meerdere shots. Bekende en verloren gegane oude straten met hun bebouwing, het verenigingsleven en gevestigde families, alsmede een kleurrijke wandeling om het mooie Wolder wisten de vele bezoekers te boeien. Naast het gebruikelijke bedankje werd de verzamelaar, producer en presentator Wiel Urlings extra beloond met een groepsportret van het bankbestuur van zo’n dikke 100 jaar geleden uit het archief van Chel Bastiaens.

Geslaagde fotopresentatie historisch Wolder door Wiel Urlings

en mensen persoonlijk aan te spreken. Neem maar van mij aan dat dit gedrag de veiligheidsdienst van het Vaticaan hoofdbrekens bezorgt.”

“Het sociale stelsel dat in Nederland de afgelopen decennia, is opgebouwd is prachtig, maar niet langer

realistisch.”

Pastoor Honings heeft het vaak over het belang van de vrijwilligers. Vanzelf komen we dan op de vraag naar zijn visie op de participatiemaatschappij. Heeft de verandering van het sociale stelsel naar meer zelfredzaamheid consequenties die het pastorale team gaat merken?“Laten we wel wezen, het sociale stelsel dat in Nederland de afgelopen decennia is opgebouwd is prachtig, maar niet langer realistisch. Ik las een tijdje geleden daar in de Volkskrant een goed verhaal over. Dat kwam er op neer dat de zorg niet langer betaalbaar is doordat de overheid alles overgeorganiseerd heeft en de praktisch ingestelde hulpverlening van vroeger inmiddels is vervangen door een onbetaalbare structuur met grote managementlagen, veel procedures en dito rompslomp. In de praktische hulpverlening ligt ook in de toekomst de toegevoegde waarde van de kerk. Als mensen op eigen kracht niet verder kunnen, dan zijn wij vrij om te helpen zonder de ballast van regels en het hokjesidee waar de overheid vanuit gaat. Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar een maatschappelijk werker is tegenwoordig

veel tijd kwijt aan vergaderen, administratie en afstemming, terwijl bijvoorbeeld zuster Johanna zo bij iemand in nood kan binnenlopen en praktische hulp kan geven.”

Pastoor Honings gaat de komende tijd onvermoeid door met bezoeken van mensen en verenigingen, maar heeft ook met een brede glimlach een tip voor degenen die niet meer kunnen wachten:“Graag wil ik met zoveel mogelijk mensen, verenigingen etc. kennismaken maar dat kost even tijd. Als mensen denken ‘Waar blijft die nieuwe pastoor nu?’ dan zou ik willen zeggen: Iedere zondagochtend om 9.30 uur ben ik in de kerk van Wolder en iedere zondagochtend om 11.30 uur ben ik in de kerk van Daalhof.” Als laatste de vraag of de pastoor al wat van de omgeving heeft gezien. Ja hoor, hij is al een paar keer gaan wandelen in de natuur. Bijvoorbeeld over de Louwberg, langs de Apostelhoeve, bij Bollen de Jeker over en via het Jezuïetenpad en Chateau Neercanne weer terug. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook nog genoeg plekjes waar hij niet geweest is.

Het pastorale team

Wolder en Campagne horen tot de parochiefederatie Maastricht Zuid-West. Samen met Daalhof, Hazendans en Mariaberg heeft Pastoor Honings en zijn team een aardig grote kerkgemeenschap om in te werken. Dat doet hij niet alleen. Het hele pastorale team bestaat verder uit:

Zuster Johanna Werkvelden: Zieken- en ouderenpastoraal, secretariaat, vrijwilligers en werkgroepen, pastoraal algemeen

De heer Dré NarinxWerkvelden: Caritas, individuele begeleiding mens in nood, zorgcentra,

Mevrouw Désirée van Breugel,Werkvelden: Catechese, kinder-, jeugd- en jongerenpastoraal, volwassencatecheseDésirée van Breugel woont en werkt tevens ten dienste van de huishouding op de pastorie.

De parochie is bereikbaar via het algemeen secretariaat op werkdagen tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends:Telefoon: 3431561Mail: [email protected]: Penatenhof 101 (Bij kerkgebouw Daalhof)

Page 24: Aangenaam juni 2014

- 24 -

Leonidas-W, De Wolderse voetbalclub Leonidas-W bestaat al 74 jaar. In al die jaren heeft de club een prominente plaats ingenomen in de Wolderse gemeenschap. Wie wilde gaan voetballen in Wolder kwam daar natuurlijk terecht. De club heeft al jaren een redelijk stabiel aantal leden: ongeveer 500 leden. Maar

we hopen dat dit komend seizoen weer gaat stijgen. We investeren fors in de jeugd, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Een stevige jeugdcommissie en een speciale jeugdcoördinator vormen een mooi fundament. Voor alle leeftijden, zowel dames als heren, is er wel iets te beleven. Waarom zou je elders gaan voetballen, als er in de buurt een goede voetbalvereniging is? Leonidas-W, dat is meer dan voetbal alleen. Het staat ook voor een stuk gezelligheid en betrokkenheid. Denk maar eens aan leuke activiteiten zoals Koningsdag (samen met de scouting en harmonie Wilhelmina), jeugdkamp, Sinterklaas, de Halloweentocht en Carnaval. Koningsdag 2014 was weer bijzonder geslaagd met mooie muziek van de Blouwe vaan Wolder, een gezellig samenzijn en leuke spelen, uitgezet door scouting Henri Dunant/Florence Nightingale. Meer informatie over het lidmaatschap is te vinden op www.leonidas-w.nl.

VeteranenelftalWist u dat Leonidas-W ook een leuk veteranenelftal heeft? Dit elftal voetbalt in het voor- en najaar iedere zaterdag om 17.00 uur een wedstrijd. De wedstrijd duurt 2 x 35 minuten. In de zomer- en wintermaanden wordt in de zaal gevoetbald. Daarnaast is iedere woensdag ‘training’ op het kunstgras van Sportpark West. Een keer per jaar een activiteit buiten het voetbal om. Gezelligheid en lekker bewegen zijn de toverwoorden. De veteranen kunnen nog wel wat spelers gebruiken. Ben je ouder dan 35 jaar en wil je eens weten of dit iets voor je is? Neem dan contact op met Valere van Bun, tel. 043-3470873.J

Leonidas - W, een vertrouwd begrip in Wolder

Heb je een parel van een tuinen wil je die graag eens laten zien aan anderen?

Maak een mooie foto en stuur die naar [email protected].

Wie weet staat jouw tuin in de Aangenaam van augustus 2014 en maak je kans op een mooie prijs. Inzenden kan tot 1 juli 2014.

Guus Gruisen Reparatie Techniek

Reparatie en Verkoop van TV, LCD, Audio en Video apparatuur.

U kunt bij ons ook terecht voor schotelinstallaties!

Redemptielaan 9C 6213 JC Maastricht043-3437667

[email protected]

Page 25: Aangenaam juni 2014

- 25 -

voor iedere gelegenheid een bijzondere taartook voor gezellige workshops

Tongerseweg 3826215 AD Maastricht

06-21503689

Leonidas - W, een vertrouwd begrip in Wolder

Jeugdkamp juni 2014Het Leonidas-W jeugdkamp voor de F, E en D jeugd wordt dit jaar georganiseerd op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juni in Zutendaal (B) bij vakantiecentrum Hoffbauer. Dit jaar kunnen onze Mini Pupillen aan een deel van het programma deelnemen op zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.leonidas-w.nl/nieuws/activiteiten.

Vrijwilligers zijn zeer welkomWil je Leonidas-W ondersteunen als vrijwilliger? Neem dan contact op via 06 25088405. Er zijn veel mogelijkheden voor iedereen, ook om bijvoorbeeld bestuurslid te worden. Vooral jongeren vanaf 18 jaar willen we vragen hierover na te denken. Zeker als je later een leidinggevende functie wilt, dan staat het bestuurslidmaatschap van Leonidas-W heel mooi op je CV. Iedereen kan het wel en wee van Leonidas-W volgen via onze website www.leonidas-w.nl, Twitter en Facebook.

0123633.pdf 1 22-4-2014 9:53:34

Page 26: Aangenaam juni 2014

- 26 -

Bij goed weer trekt op zondag 29 juni de jaarlijkse Sacraments-processie weer door de straten van Wolder en Campagne. Deze traditionele religieuze stoet vertreft om 9.30 uur vanaf de kerk in Wolder. De hoogste tijd om eens kennis te maken met de mensen die de processie al vele jaren in goede banen leiden: het Processiecomité Wolder. De redactie van Aangenaam sprak met voorzitter Ed van Berlo.

OrganisatieHet processiecomité (zie kader voor de leden) staat garant voor de totale organisatie cq. coördinatie van de processie.

Leden processiecomitémeneer pastoor, Jack Honings en Ed van Berlo, Ingrid Severijns, Wendy Lamkin, Erik Lamkin, Armand Kaanen, Stan Hoen, Roger Put en Jan Veugen.

En dat blijkt toch best veel werk te zijn! Allereerst moet er elk jaar opnieuw tijdig een datum gekozen worden die past in de traditie en agenda van Wolder.

Daarna moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Als datum en vergunning definitief zijn, informeert het comité alle deelnemende groepen.Ed van Berlo vertelt: “Natuurlijk brengen we zo snel mogelijk de mensen die zorgen voor een rustaltaar op de hoogte, omdat er elk jaar weer voorbereidingstijd nodig is voor de opbouw hiervan. Verder zorgt het comité voor de opslag van alle processiegerelateerde attributen en kleding en voor de versiering in en om de kerk bij de mis die voorafgaat aan de processie. Ook regelt het comité dat de benodigdheden voor de processie na de mis buiten aanwezig zijn.” Ed vertelt ook dat de lange route van de processie iets is ingekort. Omdat de route nu via de Redemptielaan naar de Pletzersstraat leidt (en dus niet meer via de Pomerollaan

en Vroenhovenweg), was het rustaltaar van de Vroenhovenweg niet meer in gebruik. Vanaf dit jaar staat er een rustaltaar in de Redemptielaan.

Ed: “We hebben gelukkig nieuwe vrijwilligers bereid gevonden om dit rustaltaar in de straat op te bouwen.”

Veel deelnemersHet belooft weer een kleurrijke en muzikale processie te worden met de beide Wolderse harmonieën, drie dragersgildes, vendeliersgroep‘Die Landouwe’ uit Genk, het parochiale zangkoor St.-Caecilia, Scoutinggroep Henri Dunant-Florence Nightingale, de communicanten, leerlingen van de basisschool, CV Leonidas als dragers van het Allerheiligste en wierokers. Op diverse plaatsen langs de route staan

rustaltaren, waar tijdens de passage van de processie een korte plechtigheid met zegen plaatsvindt. Kenmerkend voor enkele rustaltaren zijn de kleurrijke zand- en schaafseltapijten.

Gezellige nazit in het parochiehuisDe processie wordt afgesloten op het kerkplein met de slotzegen, het uitreiken van de medaille van verdienste aan een van de bewoners, een optreden van de vendeliers en een gezamenlijke mars van de beide harmonieën. Het processiecomité heeft besloten om de gezellige nazit met een hapje en een drankje niet meer op het kerkplein te houden maar in het parochiehuis. De kosten voor het huren van bierwagen en andere benodigdheden liepen steeds verder op. Zo zou er dit jaar ook nog een toiletunit gehuurd moeten worden. “Terwijl er 100 meter verderop een locatie is waar alle faciliteiten aanwezig zijn,” aldus Ed. Daarom is iedereen na de slotceremonie van de processie op het plein van harte welkom in het parochiehuis aan de Tongerseweg in Wolder.

Dit zijn wij: Processiecomité Wolder

Page 27: Aangenaam juni 2014

- 27 -

HUUR VOORDELIG UW CV / COMBI KETEL

VANAF w25,- P/MND*

Autorijschool Bastiaens

“We rijden zonder omwegen

naar je rijbewijs”.

www.rijschoolbastiaens.nl

Pletzersstraat 186213 HH Maastricht043 – 3 479 34606 – 22 388 978

0066999.pdf 1 4-8-2011 13:57:14

Proficiat communicantjes!

Alle communicantjes uit de parochie Maastricht Zuid-West:

Lou Dear, Cas Haesen, Tom Homan, Niels Janssen, Christian Keil, Réno Maes, Kai Ouwens, Raf Pieters, Thomas Ploemen, Gwen Schwillens, Isa Segers, Jos Smael, Boris Smits, Celine Verhoef, Lone de Vreeden.

Deze had u nog te goedUitslag prijsvraag

In de Aangenaam van februari was de vraag in onze prijsvraag:

Tijdens de tweede wereldoorlog is de oude klok afgevoerd door de Duitse bezetters om munitie van te maken. Sinds 1947 hangen er drie nieuwe klokken in de toren. Deze klokken hebben elk naar goed gebruik een naam, die in de klokken zijn gegraveerd. Wat zijn de namen van de drie klokken in de kerktoren van Wolder?

Het goede antwoord was natuurlijk: Josef, Maria en Petrus & Paulus. In de Aangenaam van April kon u dit al lezen in het verhaal over de kerkklokken van Jos Gielen.

U heeft de winnaar van deze prijsvraag nog van ons te goed. Dit keer was Lauraine Schoonwater de gelukkige winnaar van een pedicurebehandeling van 45 minuten (ter waarde van 22 euro), aangeboden door Ingrid Bastiaens / Voetverzorging Wolder, Pletzersstraat 23, 6213 HG Maastricht (043-3436708).

Aangenaam is inmiddels gestopt met de prijsvraag met dank aan alle deelnemers en sponsors in de afgelopen edities.

Page 28: Aangenaam juni 2014

- 28 -

Iedere zondag vanaf 12:30 tot ± 15:30 uur.

Met als voorgerecht diverse koude vis/vlees gerechten, salades, brood en onze huisgemaakte dagsoep.

Als hoofdgerecht warm vis/vlees gerecht met bijpassende saus, aardappelen en brood.

Ter afsluiting diverse zoete lekkernijen en een kaasplateau.

€ 16,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar € 5,-

Reserveer nu voor het brunch buffet op 1e en 2e pinksterdag vanaf 12.30 uur

Geniet met de hele familie voor slechts € 16,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Vaderdagdag tip, lunch of diner bij Saint Servais op 15 juni.

Wekelijks wisselend het Midweek menu € 16,50 en het Weekend menu € 24,50 (ook met Pinksteren)

3 gangen keuze menu’s.

In onze zaal kunnen wij voor U, geheel naar uw eigen wensen, communies, verjaardagen, bedrijfsborrel en iedere andere gelegenheid organiseren. Voor meer info neemt U gerust contact met ons op.

Susserweg 16213 NE MaastrichtT 043-3212944info@cafestservais.nlwww.st-servais.nlwww.facebook.com/stservaisOpeningstijden: maandag t/m zondag vanaf 12:00 tot …. Dinsdag rustdag.

Page 29: Aangenaam juni 2014

- 29 -

X VRAGEN AAN

Mevrouw Lies Gilissen-VranckenHoe lang woont u al in Wolder?“Ik ben op 16 maart 1917 geboren in Wolder in de Winterslag, die heette toen nog Kerksteeg. Ik woon dus nu al 97 jaar in Wolder en ze hebben mij verteld dat ik de oudste vrouw in Wolder ben.”

Hoe was het in uw jeugd?“Ik ben geboren als middelste kind van elf kinderen Vrancken. Mijn broers en zussen heetten Wum, Reng, Chris, Marie, Jes, Jeannette, Pol, Bertha, Ger en Nellie. Mijn ouders hadden een boerderij aan de Winterslag waar ik tot mijn trouwdag heb gewoond. Vanaf mijn 14e jaar heb ik als melkmeisje in Wolder de melk rondgebracht. Twee keer per dag liep ik met zes kannen verse melk naar mijn melkklanten. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan en heb daarmee veel levenservaring opgedaan. Later heeft mijn zus Bertha het van mij overgenomen en nog later heeft mijn broer Chris met paard en wagen tot zijn pensioen dit werk in Wolder gedaan.”

Hoe ging het verder?“Op mijn 28e ben ik met Leo Gilissen getrouwd en we zijn op de Tongerseweg 408 op de boerderij gaan wonen. Ik ben daar boerin geworden en heb mijn inwonende schoonouders tot hun dood verzorgd. Wij hebben samen vier kinderen gekregen, twee jongens en twee meisjes. Die hebben ervoor gezorgd dat ik nu al acht kleinkinderen en tien

achterkleinkinderen heb en het eind is nog niet in zicht. Mijn man Leo is door een val van een hooimijt (miet) invalide geworden en daardoor hebben wij met het boerenbedrijf moeten stoppen. Het was zeker geen gemakkelijk leven, maar ik heb een lieve man gehad en ik ben blij dat ik hem tot zijn dood thuis heb kunnen verzorgen. In 1985 hebben wij de boerderij verkocht en zijn wij een stuk lager aan de Tongerseweg gaan wonen. Ik woon daar nu al weer bijna 30 jaar en voel me er heel gelukkig.”

Wat zijn uw hobby’s?“Ik lees graag, puzzel wat en zit heel graag met een kop koffie in het zonnetje in mijn tuin van de bloemen en de vogels te genieten. In mijn jongere jaren ben ik altijd heel actief op de boerderij en in de tuin geweest. Ik heb alles met de fiets gedaan en ik sportte bij het gymclubje in het Patronaat. Verder probeer ik zo vaak mogelijk naar de kerk te gaan; de trapjes vormen bijna geen obstakel, want er is altijd wel iemand die mij wil helpen met mijn rollator.”

Waar bent u trots op?“Ik ben er trots op dat ik zo’n opgewekt karakter van mijn ouders heb meegekregen. Ik maak graag grapjes en lach vaak en veel.”

Waar maakt u zich wel eens zorgen over?“Ik maak mij gelukkig nergens zorgen over en denk vaak: als alle mensen het eens zo goed hadden als ik! Want ik ben blij als ik ’s ochtends wakker wordt en ’s avonds weer kan gaan slapen.”

Waar kunnen ze u ´s nachts voor wakker maken?“Ik vind warme pudding heerlijk, maar ook ijs of iets van ‘sobbel en zeut’ ( Wolders voor zacht en zoet ) vind ik lekker.”

Wilt u nog verder iets kwijt?“Ik hoop dat ik nog lang op deze manier kan blijven leven dat ze mij te zijner tijd uit mijn huis kunnen dragen en is het niet, dan is het niet. Ik ben een heel tevreden mens.”

Page 30: Aangenaam juni 2014

- 30 -

Zondag 1 juniCommunievieringKerk Petrus en Paulus Wolder.Aansluitend muzikale felicitatie door Harmonie Wilhelmina op het kerkplein, aanvang 9.30 uur

Zondag 1 juni Reuzenstoet Maastricht m.m.v. Harmonie Petrus en PaulusVertrek vanaf Markt MaastrichtAanvang 14 uur

Zondag 1 juniNacompetitie Leonidas voor promotie naar 2e klasse (onder voorbehoud)kijk voor het programma op www.leonidas-w.nl

Zondag 8 juni en Maandag 9 juniPinksteren

Maandag 9 juniNacompetitie Leonidas voor promotie naar 2e klasse (onder voorbehoud)kijk voor het programma op www.leonidas-w.nl

Vrijdag 13 juni WK Voetbal SalvadorNederland - Spanje 21 uur.

Zaterdag 14 juni (onder voorbehoud)Openluchtconcert Harmonie WilhelminaPlein 1992 MaastrichtAanvang 15.30 uur

Zondag 15 juni Vaderdag

Zondag 15 juniLuikse Markt ten bate van KIKAIn de tuin van Chel en Corry BastiaensTongerseweg 396A in Wolder

Zondag 22 juni en dinsdag 24 juniFototentoonstelling en presentatie, Maastricht 70 jaar bevrijd’ door Patrick Leenders en Paul BronzwaerParochiehuis WolderAanvang op 22 juni om 13.30 tot 18.00 uur.Aanvang op 24 juni om 18 tot 21 uur

Woensdag 18 juni WK Voetbal Porto Alegre Nederland - Australië 18 uur

Zondag 22 juni Patroonsfeest Harmonie Petrus en PaulusAanvang 9.30 uur Maandag 23 juni WK Voetbal Sao PauloNederland- Chili. 18 uur Zondag 29 juni SacramentsprocessieVanuit kerk Petrus en Paulus, WolderAansluitend feestelijke afsluiting in het parochiehuis.

Woensdag 2 juli Pandhofconcert Harmonie Petrus en PaulusSt. Servaasbasiliek MaastrichtAanvang 20.30 uur

Zaterdag 5 juli en zondag 6 juliRonde van WolderMuziek, feesten, netwerken en vooral veel fietsen en wielrennen.Toegang gratis zie programma op blz 7

Vrijdag 11 juli Start zomervakantie Basisschool Petrus en Paulus

Agenda van Wolder en Campagne tot half juli 2014

Wilt u dat de activiteiten van uw vereniging of stichting in de agenda van Aangenaam worden vermeld, stuur dan deze informatie volgens het schema onderaan pagina 31 per mail naar redactie @aangenaamwoldercampagne.nl. Deze agenda is samengesteld aan de hand van de opgave van verenigingen, comités, buurtplatforms e.d. Aan deze agenda kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk bij twijfel altijd op de website van de betreffende organisatie, of neem contact met hun op.

Café De Pepel

Page 31: Aangenaam juni 2014

- 31 -

inkoop - verkoop - taxatie- schilderijen restauratie -Tongerseweg 358, 6215AD Maastricht

www.art-deco-en-design.nl

Verschijning edities 2014Verschijning Kopij

aanleveren voorAdvertenties aanleveren

voor

1e week augustus

20 juli 20 juli

1e week oktober

5 september 5 september

1e week december

5 november 5 november

Abonnee van Aangenaam?

Woont u in Campagne of Wolder dan krijgt u Aangenaam in de brievenbus. Woont u elders, maar wilt u wel blijven weten wat er in Campagne en Wolder allemaal gebeurt, neem dan een abonnement op Aangenaam.

Woont u in Nederland, dan ontvangt u voor € 12,- per jaar de zes edities van Aangenaam thuis met de post.

Stuur een email naar [email protected] met uw naam en adres. Wij sturen u een bevestiging. Zodra u het bedrag van € 12,- heeft overgemaakt, ontvangt u de eerstvolgende Aangenaam in de brievenbus. Misschien een leuk idee om iemand cadeau te doen?

ColofonAangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder Campagne en verschijnt 6 keer per jaar in een oplage van 2.000 exemplaren.Aangenaam wordt huis aan huis verspreid in Campagne en Wolder en via enkele afhaalpunten in Daalhof, Campagne en Wolder.

De redactie voor deze editie:- Josephine Dols (redacteur)- Raymond Caubergh (redacteur)- Harrie Kerckhoffs, (designer)- Stefanie Klomp-Hameleers (redacteur)- Ger van Kruchten (fotografie)- Fred Melotte (fotografie)- Silvia van de Put (redacteur)- Bert Rondas (redacteur)- Dominique Ubachs (bladmanager)

Email: [email protected].

Stichting Aangenaam Wolder Campagne bestaat verder uit:- Frans Lamkin (voorzitter)- Ron Pepels (penningmeester)- Daniëlle Marting (secretaris)- Ivo van der Zee- Monique Hamers-Paulissen- Ingrid Bastiaens

Email: [email protected]

MIMIkappersMgr. Vranckenplein 96213 HL Maastricht (Wolder)Tel. 043 3479121www.mimikappers.nl

Lijkt het je leuk om af en toe een bijdrage te leveren aan Aangenaam? Laat het ons weten, we willen de redactie graag

uitbreiden met gastredacteurs!Mail naar: [email protected]

MIMIkappers

Mgr. Vranckenplein 96213 HL Maastricht (Wolder)Tel. 043 3479121www.mimikappers.nl

Page 32: Aangenaam juni 2014

- 32 -

Halfvrijstaand woonhuis 3 Slks en luxe keuken Keukenaanbouw

* Nieuw aangelegde tuin * Vraagprijs: € 289.000,- k.k.

Maastricht - Annadal Louis Pasteurpad 19

WWW.WILSO NGROEP. NL Stationsstraat 14

6221 BP Maastricht (043) 350 35 35

[email protected]

Appartement met 2 slks Luxe keuken, instapklaar

Vraagprijs: € 129.900,- k.k.

Maastricht-Belfort Tinnegietersdreef 34-C

Pascal Loontjens

Aan- of verkoopplannen? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en eerlijk advies.

Hoekwoning met 4 slks,

aanbouw en leuke tuin Vraagprijs: € 185.000,- k.k.

Maastricht - Wolder

Heukelommerweg 40

Luxe badk. en 3 slks Vraagprijs: € 169.000,- k.k.

Vraagprijs: € 529.000,- k.k.

Daalhof – Remushof 28

Belfort-Touwslagersdreef 16-D

Hoekapp., 2slks, luxe badk. Vraagprijs: € 127.500,- k.k.

Verzekeringen Makelaardij Pensioenen Hypotheken

Hoekwoning met leuke tuin 3 slaapkamers

Vraagprijs: € 175.000,- k.k.

Maastricht - Wolder

Montenakerbank 22 Royaal app. met riante

woonk., 3 slks en 3 badks.

Keukenaanbouw

Vraagprijs: € 529.000,- k.k.

Maastricht - Villapark Parkweg 1-D

STAAT HIER VOLGENDE KEER UW

WONINGADVERTENTIE?