Infoblad nov - dec 2015

36
Sociale bescherming voor iedereen Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be November 2015 | 45 ste jaargang - nr. 9 Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected] Infoavond Autodelen 23/11 50 jaar Academie Klaar voor de winter

description

 

Transcript of Infoblad nov - dec 2015

Page 1: Infoblad nov - dec 2015

Sociale bescherming voor iedereen

Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be November 2015 | 45 ste jaargang - nr. 9

Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected]

InfoavondAutodelen 23/11

50 jaarAcademie

Klaar voorde winter

Page 2: Infoblad nov - dec 2015

2 | Informatieblad Kontich

p. 5

p. 9

p. 17

Inhoudstafel

Kort nieuws Snelbusdienst 191 | 11 november 3 Rechtzetting datum Noord-Zuidquiz Infoavond autodelen | Werken begraafplaats Herstellingswerken Molenstraat | Kontich Geeft! Kontich is klaar voor de winter Kontichse regio wint Handel Nu - Award 2015 Zitdagen Rijksdienst voor Pensioenen Infoavond bewindvoering en vertrouwenspersoon Kerk met een hoek af!

Jeugd Speelpleinwerking 9 50 jaar jeugdraad Kontich

Cultuur Cultuurprijs voor Kunst- & Cultuurproject 2016 10 Geef de Zuidrand cadeau Week van de Amateurkunsten

Sport Toon je kunstjes op de ijspiste 12

Noord-Zuid Vluchtelingenproblematiek: 13 Kontich werkt aan uitbreiding opvangplaatsen

Sociaal 11.11.11. Sociale bescherming voor iedereen 14 Jouw steun aan het Zuiden

Wonen Infomoment Het conformiteitsattest 16 Gezonde binnenlucht Vriend van ... ‘Verwarm in vlagen’ Stook slim - Stook gezond Afschakelplan bij stroomschaarste

Om te leren Opening jubileumtentoonstelling 19 50 jaar Academie Kontich

Milieu De milieuraad bestaat 25 jaar 20 Recycleer je frituurolie tot biodiesel Water komt, water gaat…

Geflitst Jubilaris | Eucharistieviering 22 Eco- en Boerenmarkt | Abraham Hansschool Septemberkermis | 50 jaar De Spiegel Hessepoelbeek | Kontich Loopt Cultuurprijs | Meifeesten | Ballonwedstrijd Nieuwe inwoners | Cultuur- en Vrijetijdsmarkt

Erfgoed Theater De Spiegel ziet Abraham 30

Vroeger en nu Klooster Kontich-Kazerne 32

Info Gemeentediensten 33

Kalender 34

CommunicatiedienstGemeenteplein 12550 [email protected]. 03 450 78 54 of 96Maki-PrintMaco silk houtvrij

L. Dom, Gemeenteplein 1

Page 3: Infoblad nov - dec 2015

Kort nIeuws

De dienstverlening van De lijn op snelbusdienst 191 tussen Kontich en Antwerpen wijzigt en rijdt voortaan om het half uur in plaats van om het uur.

De juiste rijtijdenen haltes raadpleegje best opwww.delijn.be.

In het infoblad vanseptember en oktobersloop een fout in de datum van de Noord-Zuidquiz.

De quiz vindt wel degelijk plaats op vrijdag 20/11, om 20 u. in Cultuurpunt Altena -Kapel. Deuren om 19 u.

InschrijvenPloegen van maximum6 personen kunnen tot en met 10 november inschrijven via [email protected] tel. 03 450 78 32.

Probeer er snel bij te zijnwant er kunnen maximum24 ploegen deelnemen.

Het inschrijvingsgeld van 18 euro per ploeg betaal je ter plaatse. De volledige opbrengst gaat naar 11.11.11.

We nodigen je graag uit op het 11-novemberfeest. Om 10 u. vindt in de Sint-Martinuskerk een eucharistieviering plaats. Deze viering wordt gevolgd door een plechtigheid aan de gedenkzuilvan de gesneuvelden in het gemeentepark (om 10.45 u.).

Informatieblad Kontich | 3

Snelbusdienst 191 rijdt voortaan elk half uur datum

Noord-Zuidquiz20/11

11 november

Rechtzetting:

Page 4: Infoblad nov - dec 2015

Kort nIeuws

4 | Informatieblad Kontich

Het gemeentebestuur organiseert op 23 november een mini-autodeelsalon. Tijdens deze infosessie stellen we de werking van de organisaties Autodelen.neten Bolides voor. Deze gratis infoavond vindt plaats van 19 tot 21 u. in het Oud Gemeentehuis, Gemeenteplein 1. Inschrijven is noodzakelijk en kan via [email protected], tel. 03 450 78 69 of bij de milieudienst, gemeentehuis, tweede verdieping.

Misschien is het autodeelsalon ook interessant voor jou, want autodelen betekent kosten delen. Gemiddeld kost een eigen wagen je immers jaarlijks zo’n 4.000 euro. Voor wie een gemiddeld loon heeft, betekent dat 3 maanden fulltime werken! Wist je trouwens dat een auto gemiddeld ook 23 uur per dag stil staat?Zo valt een eigen wagen wel erg duur uit.In Vlaanderen bestaan intussen al meer dan 100 groepen die aan autodelen doen.Hilde Marichal en Sarah Hesbeen zijn alvast overtuigd van de voordelen van autodelen.

Hilde, je bent lid van de autodeelgroep EdegemKerkplein. Waarvoor gebruik je Autodelen.net?Wij gebruiken de auto enkel voor verplaatsingendie verder van huis liggen of indien het niet haalbaaris om met de trein te gaan.Ook voor boodschappen die niet meer in de fietszakken passen, reserveren we de wagen.Autopia is dan ook ons hoofdvervoer. We hebben geen eigen wagen, enkel fietsen en een bakfiets.

Sarah, jij bent een gebruiker van Bolides in Kontich? Klopt. Ik gebruik de auto voornamelijk tijdens de week, om boodschappen te doen en om op bezoek te gaan bij familie en vrienden die niet bij de deur wonen en waar het openbaar vervoer me te veel tijd zou kosten. Ik gebruik de deelauto ook wanneer ik een belangrijke afspraak heb zoals een sollicitatie.Wij hebben thuis één auto maar daar is voornamelijk mijn man mee op de baan voor zijn werk.

Autodelen biedt voor jou enkel voordelen? Het systeem van Bolides - autorijden zonder sleutel maar met behulp van een smartphone - is inderdaad erg handig. Je hebt geen gedoe met sleutels ophalen en ik ervaar het niet als onveilig. Integendeel, het systeem werkt snel en efficiënt. Bovendien kan je de auto voor je deur parkeren en hang je niet vast aan een abonnement maar betaal je gewoon je verbruik.

Hilde, ook voor jou zijn de voordelen duidelijk?Autodelen is voor ons een engagement en onze reactie op het overaanbod aan auto’s, dichtgeslibde wegen en ellenlange files. Je gaat ook veel bewuster om met het gebruik van een wagen. Je stelt je meer de vraag of je voor je verplaatsing wel een wagen nodig hebt en vaak neem je zo sneller de fiets of het openbaar vervoer.Tot slot is er ook het sociale aspect. Je vormt een groep met andere mensen, gelijkgezinden, waar je samen concrete afspraken met maakt.

23/11: infoavond autodelen

MilieudienstGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Page 5: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 5

In het wegdek van de Molenstraat verzakten op verschillende plaatsen de kasseien. De reden hiervan is het drukke en zware verkeer waarvoor het gebruikte materiaal blijkbaar niet geschikt is.De aannemer zal op de plaatsen waar verzakkingen zijn, de kasseien volledig wegnemen en daarna opvullen met asfalt. Dit is een voorlopige herstelling die we nog dit najaar voorzien.In het voorjaar van volgend jaar worden dan over de hele lengte van de Molenstraat de kasseien vervangen door gebakken klinkers zodat het gevaar voor verzakkingen tot een minimum wordt beperkt.De kasseien worden voorlopig bewaard voor een volgend project.

Om onze middenstand een duwtje in de rug te geven en hun bereikbaarheid in de verf te zetten, organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met de middenstandsorganisaties VANK en Unizo de spaaractie Kontich Geeft!Deze actie loopt nog tot en met 30 november.Tijdens deze periode krijg je bij de bijna 90 deelnemende winkeliers, te herkennen aan de campagneaffiche, een stempel op je stempelkaart. Een volle stempelkaart (12 stempels) geef je af aan de winkelier of breng je binnen bij het gemeentebestuur. Per maand trekken we dan winnaars die respectievelijk 50 - 100 - 150 - 200 - 250 euro kunnen winnen. De winnaars krijgen voor hun gewonnen bedrag aankoopcheques die ze kunnen besteden bij de deelnemende handelaars. Bij afloop van de actie trekken we uit alle ingezamelde spaarkaarten nog eens superwinnaars van 100 - 200 - 300 - 400 - 500 euro getrokken. Met elke volle kaart heb je dus2 maal kans om te winnen! Tegelijk met deze actie voor de klanten, zetten we ook de winkeliers in de picture met de actie “De zaak met de grootste glimlach”. Bedoeling is dat je op de achterzijde van je spaarkaart de winkel vermeldt die jou het beste of vriendelijkste hielp.

Op de begraafplaats van de Duffelsesteenweg vinden momenteel ontruimingen van graven plaats.Deze ontgravingen passen in het beheersplan van de begraafplaats. Het betreffen graven in gewone lijn en van concessieovereenkomsten waarvan de normale termijn verstreek. De respectievelijke graven kreeg een bordje met een melding.Voor een overzichtsplan verwijzen we graag naar onze website www.kontich.be. Een eerste fase werd in september - oktober uitgevoerd. De vrijgekomen ruimte richten we nadien in als bijkomende strooiweide.Fase twee plannen we in december en duurt vermoedelijk 5 weken. Deze vrijgekomen ruimte voorzien we nadien als urneveld.De huidige tendens toont immers aan dat deze manier van begraven het meest in trek is. Vandaar dat we hiervoor extra ruimte willen voorzien.In januari voorzien we de laatste fase voor 8 weken.

De vrijgekomen ruimte gebruiken we terug om concessiegraven onder te brengen.In het geheel besteden we ook aandacht aan het aanbrengen van groenaanplantingen.

Meer weten? Kijk even op www.kontich.be.

Herstellingswerken Molenstraat

Werken begraafplaats

Kontich Geeft!nog tot en met 30/11

Page 6: Infoblad nov - dec 2015

Kort nIeuws

WegenVoor de gewestwegen (zoals de N1) ligt de verantwoordelijkheid bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor de sneeuw- en ijzelbestrijding op de gemeentewegen.Hierbij hanteren we de winterdienstkaart, een theoretische kaart met alle straten en hun volgorde van ijs- en sneeuwruiming. Ze wordt als leidraad gebruikt om een zo efficiënt mogelijke route op te maken voor de strooiwagens en sneeuwruimers.

Onze winterdienst is uitgerust met een zoutstrooier op vrachtwagen en een zoutstrooier met pekelinstallatie op vrachtwagen. Om de fietspaden sneeuw- en ijzelvrij te maken, beschikken we over een multifunctionele smalspoortractor, uitgerust met sneeuwschop of sneeuwborstel en strooischijf en een tractor uitgerust

VoetpadenAls bewoner is het jouw verantwoordelijkheid om het voetpad voor je woning sneeuwvrij te maken. Het politiereglement vermeldt dat je de sneeuw moet ophopen aan de rand van het voetpad, zodat voorbijgangers veilig kunnen passeren.Als je dit niet doet, riskeer je een administratieve boete die kan oplopen tot 250 euro.Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard!

Het voetpad moet sneeuw- en ijsvrij zijn over 2/3de van de breedte, met een minimumvan 1 meter. Voetpaden die minder dan 1 meter breed zijn, maak je volledig vrij.Ter hoogte van opritten, oversteekplaatsen voor voetgangers en aangeduide haltes voor bussen van De Lijn houd je de rand van het voetpad gelegen langs de rijbaan steeds vrij.

met sneeuwborstel en strooischijf voor de bredere fietspaden. Voor de bevoorrading kunnen we rekenen op twee zoutsilo’s. De twee silo’s hebben samen een opslagcapaciteit van 120 ton.Voor de voet- en fietspaden voorzien we een opslag van 30 paletten strooizout in zakjes.

We geven bij het strooien prioriteit aan de bruggen, de invalswegen en de busroutes. In straten met zeer weinig verkeer heeft het geen zin om dooizouten te strooien. Deze zijn enkel effectief als er een voldoende mengeling gebeurt van de neerslag met het zout.Dit kan enkel door verkeer. Daarom strooien we niet in doodlopende straten.

Afvalophaling bij winterweerWinterse weersomstandigheden kunnen problemen veroorzaken bij de afvalophalingen. IGEAN en de gemeenten doen samen

Kontich is klaarvoor de winter

6 | Informatieblad Kontich

Page 7: Infoblad nov - dec 2015

We wonnen de prijs voor het opzetten van de Fair Trade Ecocyclo, een fietstocht langs (h)eerlijke en duurzame plekjes en de daarbij horende feestelijke opening. Het gemeentebestuur zette de fietstocht op in het kader van de World Fair Trade Day 2015, in samenwerking met de gemeenten Mortsel, Hove en Boechout, de provincie en de Natuurvrienden.

Algemeen directeur Joris Rossie overhandigde de Handel Nu - Award van Oxfam Fairtrade. Het gaat om een emaillen plaatje en een Oxfam Fairtrade geschenkmand ter waarde van 150 euro. De uitreiking vond plaats in Mortsel op 7 oktober.

Kontichse regiowint Handel Nu - Award 2015

De pensioenexperts van de RVP helpen je met formulieren en documenten of antwoorden op jouw vragen.Werknemers en gepensioneerden in het werknemersstelsel kunnen voortaan de hele dag terecht op de zitdagen die in de gemeente worden georganiseerd. In Kontich vinden de zitdagen plaats elke 2e en 4e dinsdag van de maand in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1.Je kan er terecht van 9 - 12 u. en 13 - 15.30 u.

Naast de zitdagen in het gemeentehuis kan je terecht bij het gewestelijk kantoor Antwerpen, Sint-Katelijnevest 54,2000 Antwerpen. Het kantoor is open van maandag tot vrijdagvan 9 - 11.30 u en van 13.30 - 16 u.

Zitdagen Rijksdienst voor Pensioenen in een nieuw jasje

Informatieblad Kontich | 7

met de ophaler al het nodige om problemen tot een minimum te beperken. Toch is het soms voor de ophaler niet mogelijk om in alle straten het afval op te halen, zeker als er niet gestrooid werd. Door de slechte weersomstandigheden duren de ophalingen ook langer en wordt het afval vaak op andere tijdstippen opgehaald dan wat de inwoners gewend zijn.Wij raden de inwoners aan om het afval ’s morgens dan ook tijdig buiten te zetten.

IGEAN houdt op www.igean.be een overzicht bij van de gemeenten en straten waar er omwille van de winterse omstandigheden geen ophaling kon plaatsvinden.

Indien het afval niet werd opgehaald, vragen we aan de inwoners om het afval terug binnen te nemen en dit bij de volgende ophaling opnieuw aan te bieden.

Page 8: Infoblad nov - dec 2015

8 | Informatieblad Kontich

Kort nIeuws

Hierbij vallen vooral de vernieuwde geluidsinstallatie en de aangepaste verlichting op.

Het is nu letterlijk een kerk met een hoek af, maar de sterrenwacht brengt wel de hemel op aarde!

In de Sint-Jozefkerk in Hove vond op 4 oktober een eucharistieviering plaats naar aanleiding van de ingebruikname van de vernieuwde kerk. Een deel van de gemeente Kontich behoort namelijk kerkelijk tot de Sint-Jozefparochie in Hove. Deze viering, die opgeluisterd werd door het parochiekoor, werd voorgegaan door Z.E.H. Wim Selderslaghs, bisschoppelijk vicaris.

Met toestemming van het bisdom sloot de parochie een erfpachtovereenkomst met Volkssterrenwacht Urania, zodat Urania een planetarium kan opstellen in een voortaan afgescheiden gedeelte van het kerkgebouw. In de kerk zelf werden een aantal aanpassingswerken uitgevoerd.

Kerk met een hoek af!

deze mensen te helpen.De nieuwe wet van voorlopige bewindvoering biedt een overkoepelende bescherming van alle meerderjarige kwetsbare personen, ongeacht of de oorzaak daartoe een handicap is of dementie, psychische problemen, ongeval, ziekte of spilzucht.

In de nieuwe wet staat de autonomie van beschermde persoon centraal. De kwetsbare personen moeten zoveel mogelijk zelf hun rechten kunnen uitoefenen. Hierdoor verricht de vrederechter in elk dossier maatwerk.

De gehandicaptenraad Kontich organiseert op donderdag19 november een informatieavond over de nieuwe wet van voorlopige bewindvoering. Deze infosessie gaat door om 20 u. in de Altenakapel, Antwerpsesteenweg 79, en wordt verzorgd doorDhr. E. Van den Eeden, vrederechter te Kontich.

Wat omvat deze nieuwe wet Iemand kan het tijdelijk moeilijk hebben met het beheer van goederen of het nemen van persoonlijke beslissingen.De voorlopige bewindvoering is een juridische bescherming om

De nieuwe wet waardeert ook de rol van vertrouwenspersoon op. Deze geldt als spreekbuis van de beschermde persoon en als toezichthouder op de bewindvoerder.

De vertrouwenspersoon kan namelijk een belangrijke functie vervullen, bijv. inzake het voorkomen van excessen en deontologisch bezwaarlijke handelingen van de bewindvoerder.

19/11 INfOAVONDvoorlopige bewindvoering

en vertrouwenspersoon

Page 9: Infoblad nov - dec 2015

Jeugd

Informatieblad Kontich | 9

jeugdraad? Neem dan zeker contact op met de afdelingjeugd van de vrijetijdsdienst via [email protected], of op het nummer 03 457 27 14.

Je kan ook binnenspringen op de vrijetijdsdienst in het bibliotheekgebouw op het Sint-Jansplein. We helpen je graag verder.

De Kontichse jeugdraad bestaat dit werkjaar (2015-2016) vijftig jaar, een verjaardag die we op gepaste wijze willen vieren.De eerste voorbereidingen worden getroffen, we houden jullie zeker op de hoogte van de activiteiten die we in de loop van 2016 organiseren. Heb je zin om zelf iets te organiseren met en voor de

De eerstvolgende algemene vergadering van de jeugdraad vindt plaats op 18 november om 20 u. Alle jongeren zijn welkom.

Bedenk mee de toekomst van de speelpleinwerking

50 jaar jeugdraad Kontich:

VIER MEE!

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 457 27 [email protected]

Wil je mee nadenken over hoe de werking van de speelpleinen er moet uitzien? Kom dan eens langs op de eerste stuurgroepvergadering van de speelpleinwerking.

Iedereen is welkom, met of zonder attest animator, ook als je afgelopen jaren niet op het speelplein stond.

De stuurgroep vergadert vier keer per jaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op donderdag 19 november om 19 u. in de bibliotheek aan het Sint-Jansplein.

Meer informatie?Mail naar [email protected].

SPeeLPLeinWerKinG

Page 10: Infoblad nov - dec 2015

10 | Informatieblad Kontich

Cultuur

een vereniging uit onze gemeente kan een project voorstellen.

Onder kunst- en cultuur vallen veel disciplines: dans, theater, muziek, grafisch werk, literatuur, design, … Combinaties van deze kunstdisciplines zijn uiteraard ook welkom!

Deze prijs en ondersteuning houdt in:- het aanbieden van een

gemeentelijke locatie- promotionele ondersteuning- 500 euro

je krijgt er gratis een toeristische gids van de Zuidrand bij.Je kan een vooraf samengestelde mand aankopen of zelf iets leuks samenstellen.

Sinds dit jaar steekt de cultuurprijs in een ander jasje. De winnaar van de cultuurprijs 2015 was Ludwig De Vocht met zijn stripalbum ‘Contius, het bliksembezoek’.

Wil jij ook de kunst- en cultuurprijs winnen?Stel dan je project voor bij de vrijetijdsdienst. Let wel op dat je aan volgende voorwaarden voldoet: je project is eenmalig van aard, biedt een kwalitatieve meerwaarde en is origineel.Zowel een individu, eenad-hoc-samenwerkingsverband of

De Zuidrand, dat smaakt! pakt opnieuw uit met de Strekenmand. Maak ook dit jaar iemand blij met een mand vol heerlijke streekproducten.

Vanaf nu kan je terecht bij vier verkooppunten. Je vindt de Strekenmand bij: - Bakkerij Sint-Rita, Pierstraat 22 in Kontich- Brandtfood, Sint-Laureysplein 5 in Hove- Drankenhandel Vets, Schanslaan

130 in Borsbeek- Hoevewinkel Jamico, Adriaan

Sanderlei 138 in Aartselaar

Naast het aanbod van vorig jaar vind je ook een aantal nieuwe streekproducten in de mand, zoals advocaat en confituur. Het aanbod aan streekproducten verschilt van winkel tot winkel. De mand kreeg daarnaast ook een nieuwe look én

Je kandidatuur indienen:Je kan je kandidatuur indienen tot en met 31 maart 2016 bij de vrijetijdsdienst. De inzending moet een CV en contactgegevens bevatten, een inhoudelijke voorstelling en een planning.

Het reglement vind je op www.kontich.be. Voor meer informatie kan je terecht bij de vrijetijdsdienst, Sint-Jansplein 8, 2550 Kontich of stuur je een mailtje naar [email protected].

Wil je meer weten over het toeristische project van de Zuidrand? Volg het mee op www.facebook.com/ZuidrandDatSmaakt

INZENDINGEN CULTUURPRIJS VOORKUNST- & CULTUURPROJECT 2016

GEEf DE ZuIDRAND CADEAu

GEZOCHT

Page 11: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 11

Cultuur

Neem deel aan deWEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

De Week van de AmateurKunsten 2016 vindt plaats van 29 april tot en met 8 mei 2016 en ook jij kan deelnemen!

Ben je gebeten door beeldende kunst, dans, fotografie, film, theater,… en wil je tijdens deze week jouw werken graag aan een groot publiek laten zien? Neem dan deel aan de WAK!

Geef uiterlijk op17 januari 2016 je naam en adres op bij de vrijetijdsdienst,Sint-Jansplein 8,tel. 03 450 78 32 of [email protected].

Dit jaar is hetthema “Match”

Denk aansamenwerkingen, kunstenaars-collectieven,uitdagingen engrenzen die je kan doorbreken.Doe mee, gewoonvoor de sport.Of net niet.

Voor meer info:www.wak.be.

Page 12: Infoblad nov - dec 2015

Vrijetijdsdiensttel. 03 880 12 [email protected]

12 | Informatieblad Kontich

sport

Vanaf 5 december kan iedereen weer terecht op onze ijspiste in het centrum van Kontich. De inkom bedraagt 3 euro en voor 2 euro huur je schaatsen. Handschoenen zijn verplicht. Kom meedoen en toon ons je mooiste pirouette! Je bent echter niet verplicht om je schaatsen aan te binden.Verschillende Kontichse verenigingen baten een kerstkraampje uitaan de piste. Ook voor een gezellige babbel kan jedus aan de ijspiste terecht!

Toon je kunstjesop de ijspiste

Page 13: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 13

soCIaal

De toestroom van asielzoekers heeft ook in Kontich spontane hulpbetuigingen van de burger op gang gebracht.

Mensen willen hun steentje bijdragen!Eenmaal de vluchtelingen in Kontich zijn aangekomen, wordt door de sociale dienst van het OCMW de hulpverlening opgestart. Het is wenselijk dat deze professionele hulpverlening wordt aangevuld met Kontichnaars die bereid zijn en tijd hebben om asielzoekers te leren omgaan met dagelijkse activiteiten: installatie van de woning, wegwijs

Je kan er niet meer naast kijken: alle media berichten over de vluchtelingenstroom uit de door oorlog geteisterde gebieden rondom Syrië.

Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, wenst het OCMW Kontich de opvangcapaciteit op te trekken van 24 naar 40 opvangplaatsen. Dat betekent dat er bijkomende infrastructuur moet gezocht worden. Er is dus vooral nood aan betaalbare huurwoningen, waar deze mensen onder begeleiding van het OCMW kunnen gehuisvest worden.

maken in Kontich en omgeving, begeleiden bij het winkelen, informeren over de school en vrijetijdsactiviteiten, selectie van het huishoudelijk afval, enz.

Wil je helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

Vluchtelingenproblematiek:

Kontich werkt aan uitbreiding opvangplaatsen

OCMW KontichAntwerpsesteenweg 62tel. 03 451 14 [email protected]

Page 14: Infoblad nov - dec 2015

MIlIeunoord - ZuId

“Pensioen? Ken ik niet”Dit is Dahmane Traore uit Mali. Hij graaft waterputten. Met een houweel. Al 43 jaar. Dahmane is intussen 68. Voor elke put die hij graaft, krijgt hij een kleine

Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit.Dat is zo vastgelegd in verschillende internationale verdragen en conventies.

Al te vaak echter blijven die afspraken dode letter. De kans dat je het in je leven zonder sociale bescherming moet stellen, hangt in veel gevallen af van het land waar je woont, of je op het platteland of in de stad woont, je ouders rijk of arm zijn en of je een jongen of een meisje bent. Dat is fundamenteel onrechtvaardig.

Daarom voeren 11.11.11 en 19 andere partners (ngo’s, vakbonden en ziekenfondsen) campagne voor een goede sociale bescherming wereldwijd. Dat is nodig, want bij de minste tegenslag komen miljarden mensen in levensgrote problemen.

vergoeding maar hij kan niet rekenen op een maandelijks inkomen. “Tijdens het droge seizoen kom ik net rond en kan ik mijn familie eten geven, maar tijdens het regenseizoen wordt het al een pak moeilijker.

Een pensioen, zeg je? Ik zou niet weten wat dat is. Ik heb een gezin en een grote familie die ik moet onderhouden, daarom moet ik blijven werken. Tot ik niet meer kan.”

Dat kan en moet anders. 11.11.11 wil deze menselijke drama’s voorkomen door het steunen van mutualiteiten. In Mali, maar ook in veel andere landen.De wereldwijde uitbouw van sociale bescherming is een belangrijke hefboom om armoede terug te dringen. Maar er is meer. We vragen politici om werk te maken van goede sociale bescherming voor iedereen.

11.11.11 schuift daarom vier politieke eisen naar voren: - Sociale bescherming is een

mensenrecht.

11.11.11. Sociale bescherming voor

© Tim Dirven

14 | Informatieblad Kontich

Page 15: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 15

MIlIeu

Jouw steunaan het Zuiden

iedereen- Alle landen moeten sociale

bescherming kunnen betalen.- Sociale organisaties moeten

inspraak hebben in het beleid voor sociale bescherming.

- België en Europa moeten hun eigen beleid voor sociale bescherming versterken.

Supporter mee en beweeg! Hoe meer supporters, hoe hogerde druk op onze politici om echt iets te veranderen.Mee supporteren is eenvoudig. Dos je uit als supporter en kleef pleisters op je wangen, lichaamen kledij. Maak een foto vanjezelf of met een hele groepmensen en upload hem opwww.socialebescherming.be. Met al jullie foto’s trekken we in december naar onze politici.

Wil je meer doen dan supporteren? Beweeg dan mee voor sociale bescherming voor iedereen tijdens de fondsenwervende week van 6 tot 15 november.

Organiseer een sportuur in de gemeente en zoek iemand die een sportinitiatie wil geven van jouw favoriete sport. Nodig zoveel mogelijk deelnemers uit en vraag een bijdrage voor 11.11.11.

Registreer je supporter- en/of beweeg mee-actie op www.socialebescherming.be/doemee en ontvang gratis een pakket campagnemateriaal.

Uiteraard zijn er nog heel veel andere fondsenwervende acties die je op poten kan zetten.Denk maar aan een spannende quiz, een gezellig ontbijt, een leuke boekenverkoop …En onze klassieker: de deur-aan-deur-verkoop.

Meer info over de campagne vind je op www.socialebescherming.be.

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

11.11.11. financieel steunen kan op meerdere manieren:- De omslag bij dit infoblad wordt opgehaald tijdens de actiedag op

zaterdag 14 november. Wanneer je niet thuis bent, of er niemand langs kwam, kan je het bedrag overschrijven via je bank.

Het rekeningnummer voor 11.11.11. is voorgedrukt op de bijgevoegde folder. Je hoeft alleen je eigen gegevens en het

bedrag in te vullen. Let op, je kan je overschrijvingsformulier niet meer meegeven tijdens de ophaling. Deze formulieren bezorg je zelf aan je bank of vul je online in op rekeningnummer BE 64375-1029919-52.- Van 10 tot en met 20 november staat er een inzamelbus in het

gemeentehuis. Daar kan je de omslag ook deponeren tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Zoals altijd zijn giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar.Wanneer je een overschrijving invult van dit bedrag of hoger, ontvang je automatisch een fiscaal attest. In dit geval ontvang je ten laatste in april 2016 je attest.

Tijdens de actiedag kan je op twee plaatsen meewerken aan de geldinzameling:- Kontich-Kazerne: samenkomst om 14 u. in de Montfortschool,

Montfortstraat.- Waarloos: samenkomst vanaf 10 u. in Reipelveld 14.

TENTOONSTEllINGIn november kan je

in de gangen van het gemeentehuistijdens de openingsuren ook een

fototentoonstelling bekijken.

Page 16: Infoblad nov - dec 2015

wonen

Op http://vtest.vreg.be/, de website van de Vlaamse Energieregulator (VREG), kom je met een simpele muisklik te weten waar je leverancier zijn elektriciteit vandaan haalt. Hiermee komt de VREG tegemoet aan de vraag voor meer transparante informatie over de herkomst van onze stroom.

Verschillende tinten groenJe leverancier kan jou immers perfect een contract met 100 procent groene stroom aanbieden, terwijl hij het merendeel van zijn elektriciteit uit kerncentrales haalt. Bovendien kan zijn groene stroom - via een statistische overdracht - zogezegd uit IJslandse waterkrachtcentrales komen (wat fysiek onmogelijk is) of van windenergie van eigen bodem.

Een groen contract garandeert dus niet dat je voor een leverancier kiest die ook echt inzet op de productie van hernieuwbare energie in België.

InvesteringsbeleidOm een volledig beeld te krijgen van de groene koers van je energieleverancier, surf je best ook even naar de ranking voor groene stroom van Greenpeace. Greenpeace kijkt, in tegenstelling tot de VREG, ook naar het echte aankoopbeleid én de investeringspolitiek van een bedrijf. Zo weet je niet alleen waar je elektriciteit vandaan komt, maar zie je ook of de leverancier van je keuze een echt groene en toekomstgerichte koers uitzet.

Het conformiteitsattestkwaliteitslabelvoor de huurwoning

VREG Weet waar

je stroom vandaan

komt!

Ruimtelijke OntwikkelingGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

16 | Informatieblad Kontich

De gemeente streeft ernaar om voor alle huurwoningen een conformiteitsattest af te leveren. De eigenaar-verhuurder dient het conformiteitsattest nu al aan te vragen als de huurwoning 50 jaar of ouder is, dus gebouwd voor 1966. Woningen die later gebouwd zijn, vragen in een latere fase het conformiteitsattest aan. Toch kan elke eigenaar-verhuurder van een recentere woning het conformiteitsattest reeds aanvragen.

Een conformiteitsattest geeft weer of de huurwoning van goede kwaliteit is. Het attest is voor de eigenaar-verhuurder een bewijs dat de woning in orde was bij het begin van de verhuring: een kwaliteitslabel voor de huurwoning dus.

Het attest en de infobrochure voor eigenaar-verhuurders vraag je aan bij het woonloket van de gemeente, op [email protected] of tel. 03 450 78 74/73.

Page 17: Infoblad nov - dec 2015

MilieudienstGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend

V.U

.: Li

nda

De

Boe

ck, L

akem

an 1

06, 1

840

Lond

erze

el -

Ont

wer

p: C

ircu

ze

www.gezondbinnen.be

Wij geven alvast enkele tips waar je op kan letten bij het instellen van je weekschema:- Stel je verwarming in op 16° C

als je slaapt of niet aanwezig bent.

- Kies een temperatuur afhankelijk van je bezigheden. Zit je pas om 20 u. in de zetel en ben je daarvoor druk in de weer?

Dan kan het tot 20 u. gerust een graadje of twee lager.

- Laat je verwarming een half uur voor je gaat slapen uitvallen.

Heb je nog geen centrale klokthermostaat? Koop er eentje. Dit kost niet zoveel en maakt je energieverbruik zuiniger en eenvoudiger.

Wanneer je de lucht in je woning onvoldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op. De boodschap van de tweede Vlaamse actieweek ‘Gezond Binnen’, die loopt van 23 tot en met29 november, is dan ook heel eenvoudig:Woon gezond en geef lucht aan je huis door jewoning 24 uur op 24 te ventileren en minstens 2keer per dag gedurende 15 minuten te verluchten. Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door.In Vlaanderen is dat gemiddeld zo’n 85 procent van onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Vermijd daarom producten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit je woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.Meer informatie vind je op www.gezondheidenmilieu.be

Heb je een thermostaat waarin je een weekschema kan programmeren, kortweg een centrale klokthermostaat?Neem dan even de moeite om een goed weekschema in te stellen.Zo hoef je de verwarming niet meer manueel te regelen en vergeet je ze niet af te zetten.

Wat met thermostatische radiatorkranen?Zet ze in kamers die je wilt verwarmen op 3, dat komt overeen met 21°C. Let op!In de kamer waar je kamerthermostaat staat, is een thermostatische radiatorkraan niet nodig. Is er toch één aanwezig? Zet hem helemaal open, op 5.

Gezondebinnenlucht

23/11 t.e.m. 29/11

Vriend van ... ‘Verwarm in vlagen’

Actie-week

Informatieblad Kontich | 17

ISOLEER JE DAK

vriendvan.be

DE WARMTE

Page 18: Infoblad nov - dec 2015

wonen

- Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus

of paraffineblokjes.- Laat het vuur vanzelf doven.

Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.

- Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.

- Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak.

Geef dit afval mee met het huisvuil.

- Stook liever niet op mistige, windstille dagen of bij een temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund.

dat bij een afschakeling van schijf 3 alle inwoners en bedrijven in Kontich zonder stroom vallen. Dit, net zoals vorig jaar, voor een 4 à 5-tal uur, meest waarschijnlijk tussen 17 en 20 u. (al kan dit per uitzondering ook op andere momenten).

Alle tips en aandachtspunten, vorig jaar vermeld in de speciale uitgave van het gemeentelijk infoblad nummer 7 van december 2014 blijven van toepassing.Je kan dit nog eens nalezen op http://issuu.com/gemeentekontich.

Droog en onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen.In de handel is uitstekend gedroogd brandhout te koop.Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.

Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat het verbranden van gedroogde aardappelschillen hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

De ene kachel is trouwens de andere niet. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe:

Op basis van de evaluatie en bezorgdheden van het afschakelplan van vorige winter bracht de federale overheid aanpassingen aan om beter tegemoet te komen aan de noden van de gebruikers.

De belangrijkste wijziging in het plan is dat er een uitbreiding is van 6 naar 8 afschakelzones in onze provincie.

Het hele gemeentelijk grondgebied van Kontich ligt, net zoals vorig jaar, in schijf 3. Dat wil zeggen

- Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Meer info en tips?Surf naar www.stookslim.be.Brochures ook te verkrijgenbij de milieudienst.

Kortom: ondanks een vernieuwd afschakelplan verandert er voor Kontich niets ten opzichte van vorige winter.

Stook slim -Stook gezond

Afschakelplan bij stroomschaarste winter 2015-2016

MilieudienstGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

18 | Informatieblad Kontich

Page 19: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 19

oM te leren

We hopen jou en je familie te ontmoeten op deze avond of tijdens de openingsuren van deze gratis tentoonstellingen.

Bezichtig de expositie in de academie het hele schooljaar lang, tijdens de openingsuren van het secretariaat:dinsdag van 9 tot 17 u.en van 18.30 tot 20.30 u.woensdag van 13 tot 20 u.donderdag van 9 tot 13 u.zaterdags van 9 tot 14 u.

De tentoonstelling incultuurpunt Sint-Jan looptvan zaterdag 12 december 2015 tot en met zaterdag 2 januari 2016 tijdens de openingsuren van de bibliotheek en de vrijetijdsdienst.

We nodigen iedereen uit op vrijdag 11 december om 19 u. in de Academie, Mechelsesteenweg 140, voor de officiële opening van de tentoonstelling rond de memoires van onze unieke school. Een heel schooljaar lang tonen we een verzameling oude en nieuwe herinneringen: werken van leerlingen en leerkrachten, foto’s, momentopnames, originele plannen en documenten,.. Kortom vele herinneringen die de geschiedenis van de academie weerspiegelen. Deze tentoonstelling dient als inspiratiebron voor onze ateliers en breidt voortdurend uit met nieuw werken. Later op de avond (vanaf 20.30 u.) verplaatsen we ons ‘in groep’ naar Cultuurpunt Sint-Jan, Sint-Jansplein 8 voor de vernissage van de werken van ons huidige leerkrachtenteam. Zo maak je ook kennis met het persoonlijke werk van elke docent!

11/12 Opening jubileumtentoonstelling 50 JAAR ACADEMIE KONTICH

Academie KontichMechelsesteenweg 140tel. 03 457 42 [email protected]

Page 20: Infoblad nov - dec 2015

MilieudienstGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

MIlIeu

verschillende vlakken situeert.Om te beginnen, biedt de adviesraad de mogelijkheid aan alle inwoners en belangengroepen van de gemeente om mee te praten over milieu-aangelegenheden. Geregeld richt de raad dan ook een advies aan het College van Burgemeester en Schepenen. Daarnaast informeert en sensibiliseert de milieuraad onze inwoners over milieu- en natuurthema’s.

De milieuraad, voluit Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur, werd opgericht op 17 december 1990. Later werd de adviesraad vastgelegd door de ondertekening van het Milieuconvenant, een overeenkomst tussen het Vlaamse gewest en de gemeenten in verband met milieu- en natuurbeleid. Inmiddels is de Milieuraad een vaste waarde in onze gemeente, waarvan de werking zich op

Wist je dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Als je ze naar het containerpark brengt, worden ze immers verwerkt tot biodiesel. Het kost je niets, je bent in één moeite verlost van je afval én je draagt bij tot een schoner milieu: over een tankbare oplossing gesproken!

Doe meeWil je ook weten wat er in onze gemeente gebeurt? Stel je je vragen bij een verkaveling of aanplanting? Wil je meewerken aan het sensibiliseren van andere mensen rond milieu? Hou dan elke derde donderdag van de maand vrij voor de milieuraadvergadering.Wil je de uitnodigingen en verslagen ontvangen?Neem dan contact op [email protected] of03 450 78 68/69.

Op 17 december bestaatde milieuraad 25 jaar

recycleer je frituurolie tot biodiesel

RECYCLEER JE FRITUUROLIE TOT BIODIESEL.

Wist je dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Want als je ze naar het containerpark

brengt, wordt ze verwerkt tot biodiesel. Jou kost het niets en je bent in één moeite door verlost van je afvalprobleem.

Terwijl je zorgt voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken.

Een initiatief van uw afvalintercommunale in samenwerking met Interafval en Valorfrit.

logo ICBreng je gebruikte frituurolie of -vet gratis naar het containerpark voor recyclage.

20 | Informatieblad Kontich

Page 21: Infoblad nov - dec 2015

het goede beheer te garanderen. Jaarlijks evalueren we samenhet onderhoud en sturenhet eventueel bij.Omdat de tijdsbesteding en de kosten voor het ruimen en onderhouden van de vermelde waterlopen nu wegvallen, betekent dit een aanzienlijke besparing op het gemeentebudget.Tegelijkertijd beheren we de waterlopen efficiënter.De provincie investeert ook in de aanleg van overstromingsgebieden, verleggingen van waterlopen, of ingrepen die de ecologische kwaliteit van de waterlopen verhogen.

Samen werken aan een goede afloopOok jij kan problemen in en rond de provinciale waterlopen rechtstreeks melden via www.meldpuntwaterlopen.be. Als buur van een provinciale waterloop moet je trouwens wettelijk met een paar minimale regels rekening houden, zoals het verlenen van doorgang

Wanneer je in Kontich langs een waterloop kuiert, is de kans groot dat je voortaan een provinciale medewerker aan het werk ziet. Het gemeentebestuur droeg dit jaar immers zijn waterlopen aan de provincie over. De provincie staat voortaan dan ook in voor het beheer van die nieuwe provinciale waterlopen.

Staf Nevelsteen, districtscontroleur van de provincie, legt uit wat dat beheer inhoudt. “Te veel kruid of slib in een waterloop kan de afvoer van het water in het gedrang brengen en plaatselijk tot hinder leiden. Net zoals zwerfvuil of andere hindernissen trouwens. Wij zorgen er dan voor dat het water terug zijn weg vindt. We verwijderen ook uitheemse oever- en waterplanten die explosief kunnen groeien en zo de waterafvoer belemmeren. En soms moeten we oevers herstellen.”

Niets dan voordelenHet gemeentebestuur maakte met de provincie afspraken om

voor onderhoudswerken en het respecteren van afstandsregels voor grondbewerkingen (verboden binnen 1 m) en constructies (verboden binnen 5 m).Wil je werken uitvoeren in de buurt van een waterloop, dan vraag je in het kader van je stedenbouwkundige vergunningsaanvraag advies aan de provincie. Zo kunnen ze eventuele voorwaarden mee in je bouwvergunning opnemen.

Meer infoWie meer wil weten over het onderhoud en de gebruikte technieken, kan terecht opwww.provincieantwerpen.be.Op het geoloket Waterlopenvind je hoe we de waterloop inje buurt beheren.

Water komt, water gaat… je provincie bewaakt

Informatieblad Kontich | 21

Page 22: Infoblad nov - dec 2015

geflItstJubilaris

Jubilaris

Jubilaris

Op 16 augustus vierden Jacques Cornelissen - Stefania Van den Brande

en Jozef Van Olmen - Henny Deruyck hun diamanten verjaardag.Leo Thys - Christiane De Wachter en Diederik De Witte - Godelieve Gosseye vierden hun gouden jubileum.

23 augustus was het de beurt aanJozef Croenen - Maria Menens,Walter Frans - Liliane Van der Taelen,Albert Vantichelen - Liliane Stolle enRogier De Belder - Monique Van de Mertom hun gouden jubileum te vieren.Jan Van Mol - Maria Van den Nieuwenhof en Victor Van Den Broeck - Maria Bluys vierden hun diamanten bruiloftsverjaardag.

30 augustus volgen de gouden jubilarissenJozef Driessens - Maria Laureyn en Frans Fierens - Yvette Vanhille en de diamanten jubilarissenGaston Van de Velde - Melania Van den Broecken Marcel Nijs - Godelieve Wils.

Page 23: Infoblad nov - dec 2015

Jubilaris

4 oktober vierden we de gouden jubilarissen Marcel Wouters - Anita Wijckmans, Harry Van den Bosch - Aldegonda Cobben en Victor De Boeck - Yolande Hodelet en de diamanten bruidsparen Joannes Van Goubergen - Gilberta Van Opstal en Lodewijk Joly - Angela Steenackers.

Informatieblad Kontich | 23

EucharistievieringIn de Sint-Jozefkerk in Hove vond op4 oktober een plechtige eucharistieviering plaats naar aanleiding van deingebruikname van de vernieuwde kerk.Een deel van de gemeente Kontichbehoort kerkelijk tot de Sint-Jozef-parochie van Hove.

De receptie nadien was voor devele aanwezigen een deugddoendontmoetingsmoment!

Page 24: Infoblad nov - dec 2015

geflItst

24 | Informatieblad Kontich

Eco- en Boerenmarkt

Op 30 augustus kon je op deEco- en Boerenmarkt weerproeven van fruit, groenten,zuivel en bakkerijproductenvan lokale boeren enproducenten.

Page 25: Infoblad nov - dec 2015

SeptemberkermisDaarnaast leefden de kindjesvan de A-HA!-school zich helemaaluit op de septemberkermis.

Informatieblad Kontich | 25

Abraham HansschoolHet schooljaar is weer begonnen:voor de Abraham Hansschoolbetekende dat nieuwe busjes metde nieuwe slogan!

50 jaar De SpiegelIn de tentoonstelling ‘50 jaar De Spiegel’ dwaalde je rondin de halve eeuw geschiedenisvan Theater De Spiegel en leerde je alles over hetpoppen- en objectentheater.

Page 26: Infoblad nov - dec 2015

geflItst

Hessepoelbeek

De provincie Antwerpen legde

de Hessepoelbeek opnieuw aan

in de vorm van … een cobra.

Zondag 6 september vierden

we dat met een buurtfeest.

26 | Informatieblad Kontich

Page 27: Infoblad nov - dec 2015

Kontich loopt

Opzij, opzij, opzij,

maak plaats, maak

plaats, maak plaats, …

Er werden heel wat

sportieve beentjesvoorgezet tijdensKontich Loopt!

Informatieblad Kontich | 27

Cultuurprijs

Op donderdag 1 oktober

reikten we de cultuurprijs

uit aan Ludwig De Vocht.

Ludwig won de prijs voor

zijn strip “Contius, het

bliksembezoek”.

Page 28: Infoblad nov - dec 2015

geflItst

28 | Informatieblad Kontich

Meifeesten

Ballonwedstrijd

Nieuwe inwoners

De Meifeesten van Kontich-Kazerne

brachten 1.200 euro op.

Deze opbrengst ging op 30 september

naar Casa di Mauro, een leefboerderij

voor 9 volwassen personen met een

beperking.

Nog op 30 septemberwerden de winnaars vande ballonwedstrijd van’t Bazarke gehuldigd.

Inwoners die de afgelopen

maanden in Kontich

kwamen wonen, ontvingen

we op 10 september

in het gemeentehuis.

Welkom in Kontich!

Page 29: Infoblad nov - dec 2015

Alle foto’s van deze activiteiten kan je bekijken in hetfotoalbum opwww.kontich.be.

Nog op 30 septemberwerden de winnaars vande ballonwedstrijd van’t Bazarke gehuldigd.

Cultuur- en Vrijetijdsmarkt

Heel wat sfeer, evenveel proevertjes,

verschillende doe-activiteiten,

wedstrijdjes en enthousiaste

medewerkers van alle verenigingen

en organisaties die zich voorstelden:

de Cultuur- en Vrijetijdsmarkt

van zaterdag 26 september had

het allemaal.

Informatieblad Kontich | 29

Page 30: Infoblad nov - dec 2015

erfgoed

30 | Informatieblad Kontich

eens aan staan: poppen ontwerpen, vervaardigen, aankleden, decors maken, attributen maken, je eigen verhalen schrijven of andere verhalen aanpassen, het poppenspel regisseren en tenslotte ook nog spelen. Felix was a man for all seasons.

En stilletjesaan werd het “poppenhuisje” aan de Antwerpsesteenweg te klein en de bende van Fé trok de boer op. Eerste dicht bij huis, maar de concentrische kringen werden steeds groter. Zo was de familie Van Ransbeeck een graag geziene gast op de Intersoc-reizen(de vakanties voor jongeren en gezinnen van het christelijke ziekenfonds). Als missionarissen trokken ze met de vele koffers naar Zwitserland en traden er op voor honderden gezinnen. Waarschijnlijk zijn het net die optredens die ervoor zorgden dat het poppentheater landelijke interesse wekte. En Felix toerde daarna door het Vlaamse land. Het duurde ook niet lang voor zijn theater erkenning kreeg. In 1970 nam hij deel aan het landjuweel (wedstrijd voor poppen) met zijn productie Karel ende Elegast. Hij had voor deze voorstelling een uniek draaitheater bedacht. Terecht werd hij dan ook voor deze prestatie bekroond.

Theater De Spiegel ging ook internationaal, want Felix werd steeds vaker gevraagd als speler, maar ook als gastdocent.Hij maakte poppen voor diverse theaters in binnen- en buitenland. En er volgden heel wat succesrijke opvoeringen. Een van de hoogtepunten was in ieder geval De lotgevallen van Willem Jeroens, een bewerking van Abraham

Hans’ kortverhaal De Spaansche Furie. Het verhaal speelt zich o.a. af in het Broekbos en het oud-gemeentehuis in ons eigenste Kontich. Niet te verwonderen dus dat Felix negen jaar geleden de cultuurprijs van onze gemeente in de wacht mocht slepen.

De ganse familie nam deel aan de onderneming, maar het was de jongste zoon Karel die uiteindelijk de fakkel overnam. Karel was op dat gebied - gelukkig maar - zwaar genetisch belast en hij vulde zijn praktijk aan met studies in Hongarije, een land met een grote traditie in het poppenspel.En De Spiegel ging langzaamaan een andere richting uit.De kwaliteit bleef, maar het publiek werd steeds jonger. Nu speelt De Spiegel enkel nog voor de allerjongsten en hun volwassen begeleiders. Er zijn zelfs voorstellingen voor kinderen vanaf drie maanden. Een tweede evolutie is de muziek. Het gesproken woord geraakte steeds meer op de achtergrond, het muzische werd steeds belangrijker. De Spiegel werd een muziektheater voor de allerkleinsten, waarbij fantasie, bewondering en verwondering door elkaar lopen en elkaar bevruchten. En tegelijkertijd krijgen de volwassenen de kans om opnieuw de fantasiewereld van de kleintjes te betreden, een wereld die we allemaal hebben bewoond, maar meestal ook verlaten.

En ondertussen zijn we vijftig jaar verder. Poppentheater De Spiegel is een gezelschap met internationale faam. Het baanbrekende werk voor heel jonge kinderen wordt overal geapprecieerd en toegejuicht. En het gezelschap is

Verjaardagen moeten gevierd worden. Het zijn mijlpalen in een mensenleven. Het zijn momenten waaraan een mens zijn eigen tijdslijn meet en herkent. Het zijn ogenblikken van reflectie: vooruitkijken naar wat komt, maar - ook en vooral - terugblikken op wat is geweest. Vijftig jaar is zo’n mijlpaal.Als persoon weet je dan dat jein principe over de helft bent.En dat vanaf dan er wel wat sleet zou kunnen komen. De 50-jarige van dit artikel heeft daar echter helemaal geen last van.Wel integendeel. Gezien het succes gaat het steeds maar bergop.

Het verhaal is ondertussen waarschijnlijk genoegzaam bekend. Felix Van Ransbeeck (°1923) begon in 1965 poppenkast te spelen voor en met zijn familie. En bij uitbreiding voor Altena,de buurt waar hij woonde.En net op het ogenblik dat andere mensen ermee ophouden ging de Fé ermee door. Maar niet alleen: hij gebruikte zijn gezin en zijn huis als theatergezelschap en theater. Hij zette alles en iedereen aan het werk, want alles werd in eigen beheer gemaakt.Van poppen tot en met het decor. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar ga er maar

Magie in de Altenakapel:Theater De Spiegel ziet Abraham

Page 31: Infoblad nov - dec 2015

Informatieblad Kontich | 31

Deze bijdrage werdverzorgd doorPaul Catteeuw vande Heemkundige Kring

doek, maar in deze tentoonstelling ging het doek open en kreeg je een blik achter de schermen: zo zag je dat het poppenspel meer is dan alleen maar wat poppen hoog houden en op tijd en stond een stouterik laten verschijnen.Aan de hand van een audiofoon kon je dan ook de petite histoire achter enkele poppen ontdekken.

Deze tentoonstelling zat museaal dus erg knap in elkaar. Toch willen we er twee magistrale zaken uit naar voren halen. In de eerste plaats botste je onvermijdelijk op Wickie de Viking die vanuit zijn snek het geheel overschouwde. Maar het mooiste staaltje was wel het uitzonderlijk mooie en indrukwekkende decor van De lotgevallen van Willem Jeroens. Dat decor werd op het doksaal

van de kapel geplaatst.Een waarlijk fantastische vondst die de hele tentoonstelling naar een - zowel letterlijk als figuurlijk - nog hoger niveau tilde. De skyline van Antwerpen keek neer op 50 jaar wonderbaarlijke geschiedenis. Met welbehagen.

Zou het geen fantastisch idee zijn om net dat decor op de hoogzaal zijn definitieve bestemming te laten vinden? Als eresaluut aan De Spiegel zou dit in ieder geval kunnen tellen, maar het zou tenslotte ook de borging betekenen van een stukje erfgoed dat zijn oorsprong vond in Kontich en van daaruit de wijde wereld veroverde.

Deze heerlijke tentoonstelling heeft met verve bewezen dat een lokaal initiatief op een prettige manier uit de hand kan lopen en uiteindelijk kan leiden tot een kwalitatief hoogstaand project dat nog steeds in staat is om jong en oud te betoveren. We zijn daarom Felix en Karel Van Ransbeeck en de hele familie erg erkentelijk voor deze enorme prestatie. En we wensen De Spiegel een fantasierijke toekomst.

op een vaste plek beland. Om die vijftig jaar te vieren werd er een grootse tentoonstelling uit de grond gestampt. Plaats van het gebeuren was de Altenakapel, letterlijk op een boogscheut van de plek waar het poppentheater het levenslicht zag. Beter kon niet.

Herinneringstentoonstellingen zijn vaak saai en doen stoffig aan, omdat ze vooral op het verleden leunen. Deze tentoonstelling toonde ook het verleden, maar ze was helemaal niet bestoft en oubollig. Volgens mijn bescheiden mening is de Altenakapel met haar lange geschiedenis nog nooit zo mooi en stijlvol gevuld geweest. De bezoeker stapte in een wondere sprookjeswereld binnen en kreeg een activerend (en interactief) overzicht van wat vijftig jaar poppenkast De Spiegel heeft betekend. Van video-opnames in de biechtstoel tot een rek met poppen en accessoires. Van een heus atelier tot basisproducten - vaak wegwerpproducten - voor het vervaardigen van poppen. Je liep dus door het verleden, maar niet op een rechtlijnig chronologische manier. Het waren eerder blikvangers die de aandacht trokken. Met alles erop en eraan: alle zintuigen werden verwend. Ook hier een ontdekkingstocht voor de kleintjes.

In een theater - ook in een poppentheater - zit je voor het

Page 32: Infoblad nov - dec 2015

Vroeger en nu

Klooster Kontich-Kazerne

In september 1927 richtten de Zusters van de Christelijke Scholen op de Hoge Akker te Kontich-Kazerne een meisjesschool op als bijschool van de in het centrum gelegen Sint-Jozefschool. Op de foto zien we de woning die als kloostergebouw dienst deed voor de zusters die in de school lesgaven.

32 | Informatieblad Kontich

Page 33: Infoblad nov - dec 2015

Info geMeentedIensten

de gemeentediensten zijn gesloten op maandag 2 november (Allerzielen),woensdag 11 november (Wapenstilstand), donderdag 24 december in denamiddag, 25 december (Kerstmis), 26 december (tweede kerstdag) en31 december in de namiddag. De bibliotheek is daarnaast ook gesloten opzondag 1 november (Allerheiligen) en zondag 27 december.

Sociaal Huis - OCMW

• Antwerpsesteenweg 62 - Tel. 03 451 14 30 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. maandag 18 - 20 u. dinsdag t/m donderdag 14 - 16 u.

Technische dienst

• Blauwesteenstraat 81a - Tel. 03 451 92 80 [email protected]• maandag t/m donderdag 8 - 12 u. en 13 - 16.30 u. vrijdag 8 - 11.30 u.

Zwembad en sporthal

• Sportcentrum De Nachtegaal• Duffelsesteenweg 145 - Tel. 03 880 12 30 Zwembad tijdelijk gesloten

Buitenschoolse kinderopvang Kokon

• Molenstraat 28-30 - Tel. 03 459 90 64• Ferdinand Maesstraat 86a - Tel. 015 32 37 67 [email protected]• alle werkdagen: 7 u. - begin schooltijd einde schooltijd - 18 u. woensdag 12 - 18 u. schoolvrije dagen 7 - 18 u. vakantie 7 - 18 u.

Containerpark

• Blauwesteenstraat 81b - Tel. 03 457 51 02• Dinsdag en woensdag 9 - 12 u. en 13 - 17u. donderdag 13 - 19 u. vrijdag 13 - 17 u. zaterdag 9 - 16 u.

lokale politie

• Antwerpsesteenweg 2 - Tel. 03 444 00 13 [email protected] • maandag 9 - 12.30 u. en 14 - 20.30 u. dinsdag tot donderdag 9 - 12.30 u. en 14 - 16 u. vrijdag 9 - 12.30 u.• Het onthaalpunt in Kontich is telefonisch permanent bereikbaar. Het hoofdcommissariaat in Edegem is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 open.

Administratieve diensten gemeentehuis

• Gemeenteplein 1 - Tel. 03 450 78 40 [email protected] • Alle werkdagen 9 - 12.30 u. maandag 17.30 - 20.15 u. maandag t/m donderdag 14 - 16 u. Gemeentehuis tijdens alle schoolvakanties gesloten in de namiddag

Bibliotheek

Hoofdbibliotheek• Sint-Jansplein 8 - Tel. 03 450 78 30 [email protected]• maandag 15.30 - 20 u. dinsdag 15.30 - 19 u. woensdag 10 - 12 u. en 13.30 - 17 u. donderdag 15.30 - 19 u. zaterdag 9.30 - 12.30 u.

filiaal Kontich-Kazerne• Montfortstraat 2 - Tel. 03 458 08 38 [email protected]• maandag 15 - 17 u. woensdag 14 - 16 u. vrijdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

uitleenpost Waarloos• Ferdinand Maesstraat 90b - Tel. 015 32 14 14 [email protected]• woensdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

Vrijetijdsdienst

• Tel. 03 450 78 32 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. en 14 - 16u. maandag 18 - 20.15 u. Deze dienst omvat:- Uitwinkel - Cultuurtickets en inschrijvingen activiteiten vrijetijd - Zaalverhuur - Toeristische info en kaarten- Sport- Cultuur- Erfgoed- Toerisme- Jeugd- Senioren- Ontwikkelingssamenwerking

Page 34: Infoblad nov - dec 2015

wo 4/11/15 om 14 u.

Familievoorstelling “Rimpelwals” Theater Tieret (4+)• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Antwerpsesteenweg 79• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

za 14/11/15

Bingoavond & Mosselfestijn• Organisatie: wielerclub Steeds Vooraan Kontich• Locatie: Rompelei 53• [email protected]• www.steeds-vooraan.be

zo 15/11/15

Week van de Smaak• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Sint-Jansplein 8• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

zo 15/11/15 om 12 u.

OrgelbespelingRichard Brasier & Rebecca Minio-Paulello• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Gemeenteplein• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

do 19/11/15 om 19.30 u.

Parfumsessie• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Sint-Jansplein 8• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

do 19/11 om 20 u.

Milieuraad• Organisatie: Milieuraad• Locatie: raadzaal gemeentehuis, Gemeenteplein 1• 03 450 78 68/69 •[email protected]• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond.

za 28/11/15 om 20 u.

Avondvoorstelling“De Mannenmonoloog” An Nelissen• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Duffelsesteenweg 145• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

di 1/12/15 van 19.30 tot 22 u.

Dagelijkse make-up• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Gemeenteplein 1• 03 450 78 86 •[email protected]• www.kontich.be

di 1/12/15 om 20 u.

Workshop Dagelijkse Make-Up• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Sint-Jansplein 8• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

za 5/12 vanaf 13 u.

Opening ijspiste• Organisatie: Vrijetijdsdienst• Locatie: ijspiste, Gemeenteplein • 03 880 12 32 •[email protected]

Kalender

34 | Informatieblad Kontich

© Filip Naudts

Page 35: Infoblad nov - dec 2015

za 5/12/15 om 20 u.

Avondvoorstelling “Caesar’s Nose - Music in times of turmoil”• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Antwerpsesteenweg 79• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

di 8/12/15 van 19.30 tot 22 u.

Dagelijkse make-up• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Gemeenteplein 1• 03 450 78 86 •[email protected]• www.kontich.be

zo 13/12/15 om 11 u.

Aperitiefconcert “Luc Tootten - Geheimen en mysteries rond de cello suites van J.S. Bach• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Antwerpsesteenweg 79• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

di 15/12/15 van 19.30 tot 22 u.

Dagelijkse make-up• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Gemeenteplein 1• 03 450 78 86 •[email protected]• www.kontich.be

do 17/12 om 20 u.

Milieuraad• Organisatie: Milieuraad• Locatie: raadzaal gemeentehuis, Gemeenteplein 1• 03 450 78 68/69 •[email protected]• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond.

zo 20/12 van 10 tot 12 u.

G-schaatsmoment• Organisatie: Vrijetijdsdienst• Locatie: ijspiste, Gemeenteplein • 03 880 12 32 •[email protected]

ma 28/12 om 20 u.

Kampioenenviering• Organisatie: Vrijetijdsdienst• Locatie: ijspiste, Gemeenteplein • 03 880 12 32 •[email protected]

zo 14/02/16 om 9.30 u.

Valentijnsontbijt en Aperitiefconcert“Ishtar - My Love”• Organisatie: Cultuurdienst• Locatie: Duffelsesteenweg 145• 03 450 78 85 of 86 •[email protected]• www.kontich.be

Kalender

Een activiteit van je vereniging laten opnemen in onze kalender? Dat kan!Registreer je op onze website via “Mijn Kontich”.

Je kan daar je vereniging beheren en activiteiten laten opnemen in de kalender.Zowel op de website als in het infoblad.

Informatieblad Kontich | 35

Page 36: Infoblad nov - dec 2015

AGB

ZA. 5 DEC 2015t.e.m.

ZO. 3 JAN 2016

Inlichtingen: sportcentrum De Nachtegaal - Duffelsesteenweg 145 - Tel. 03 880 12 30 - [email protected]

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KONTICH

Kontich SchaatstGEMEENTEplEIN

Alle dagen van 13 tot 22 u.Op 7, 8, 10, 11, 14, 15 en 17 december vanaf 16 u.

Op 24 en 31 december: van 13 tot 18 u.Op 1 januari 2016 gesloten.

SpECIAl HARIBO-EvENTop 17 december

G-SCHAATSEN Op 20 december van 10 tot 12 u.

3 euro per schaatsbeurt - 2 euro huur schaatsen - Handschoenen verplicht

nieuw

01041-234_Kontich Schaatst Affiche Infoblad (1).indd 1 4/10/15 19:19