In Beeld december 2012

24
TweeSteden HUIS AAN HUIS I 1 1I TweeSteden HUIS AAN HUIS BEELD In deze uitgave van december 2012: Een nieuw gezicht en lekker eten De emotie van Karin van der Haar Terra, Centrum voor geboortezorg SIT aan je bed 4 8 12 19 Volg ons ook op Twitter en Facebook in

description

Huis-aan-huis magazine van het TweeSteden ziekenhuis

Transcript of In Beeld december 2012

Page 1: In Beeld december 2012

TweeSteden HUIS AAN HUIS I 11 I TweeSteden HUIS AAN HUIS

BEELD

In deze uitgave van december 2012:

Een nieuw gezicht en lekker eten De emotie van Karin van der Haar

Terra, Centrum voor geboortezorg

SIT aan je bed

4

81219

Volg ons ook op Twitter en Facebook

in

Page 2: In Beeld december 2012

adve

rten

ties

Page 3: In Beeld december 2012

16

TweeSteden in BEELD I 3

inhoud

9

17

21

3 Een nieuw gezicht, een nieuwe tijd

5 Volledig digitaal!

7 Diagnostiek Brabant

11 De held van…

13 De dokter gaat digitaal

15 Transparantie in het TweeSteden ziekenhuis

22 Redactie in beeld

Een nieuw gezicht, een nieuwe tijd‘Wat bouwen jullie en wanneer is het klaar?’ Dat wordt ons regel-matig gevraagd. Het is bijna zover. Half januari is de nieuwe entreeklaar, met daarin restaurant Bies&Look en later een apotheek, deDonge. Vanaf half april vindt u direct na de hoofdingang rechtsaf de meeste poliklinieken. Ook leiden we u vanaf de ingang eenvoudignaar de afdelingen Radiologie en het Afnamelaboratorium.Er verandert meer. In de nieuwe poliklinieken is alle informatie uit

dossiers digitaal gemaakt. Uw

specialist kan overal in het ziekenhuis uw patiëntengegevens inzien.Bij de balie van de polikliniek maakt u uw vervolgafspraak.

Binnenkort komt er in uw portemonnee een nieuw handig pasje bij:de patiëntenpas. U meldt u straks met uw pas aan bij een aanmeld-zuil en ziet waar u moet zijn. Als u tijd over heeft, drinkt u rustig eenkop koffie. De polimedewerkers weten dat u er bent en zorgen datuw gegevens klaarstaan. We worden er ‘Zichtbaar beter’ van.

De verdere samenwerking met het St. Elisabeth ziekenhuis leidt in deloop van 2013 tot de eerste veranderingen, waarmee we onze zorgkwalitatief verbeteren en bereikbaar houden.

Als wij de uitdagingen waar we in 2013 voor staan tot een goed resultaat brengen, heeft u daar hopelijk profijt van. Voor nu: prettige feestdagen en een voorspoedig Nieuwjaar.

Loeks van der Veen en Peter de Zwart, Raad van Bestuur

“We worden er ‘Zichtbaar beter’ van”

Page 4: In Beeld december 2012

4 I TweeSteden in BEELD

Zichtbaar Beter

Een nieuw gezichten lekker eten

Het TweeSteden ziekenhuisheeft een nieuw gezicht.

Vanaf 14 januari 2013 zijn decentrale hal en restaurant

Bies&Look open!

De uit glas opgetrokken centrale hal geeft het zieken-huis een meer open uitstraling. Op de begane grondvindt u Restaurant Bies&Look. Het restaurant metaparte koffiecorner wordt een plaats om te ontspannen.U kunt hier voor verschillende koffiespecialiteiten eneen lekkere verse maaltijd terecht.

Iedere patiënt een eigen pas

Het TweeSteden ziekenhuis gaat werken met eennieuw patiëntenregistratiesysteem. Iedere patiënt van het ziekenhuis ontvangt, na registratie, een eigen persoonlijke patiëntenpas. Met deze patiëntenpas meldt u zich aan voor een bezoek aan de polikliniek.De pas wordt vanaf 14 januari 2013 uitgegeven.

VEILIGHEIDHet is voor ons heel belangrijk dat u en uw gegevensveilig zijn in ons ziekenhuis. Het is daarom van belangdat uw persoonsgegevens goed bij ons geregistreerdstaan. Met het invoeren van een persoonlijke patiëntenpas optimaliseren we de bescherming van uwzorgdossier en uw verzekeringsgegevens. Met behulpvan de nieuwe ziekenhuispas waarop uw foto wordt afgebeeld, kunnen we u sneller identificeren. De medewerker/hulpverlener ziet in één oogopslag ofde juiste persoon voor hem staat.

Page 5: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 5

Zichtbaar Beter Het TweeSteden ziekenhuis

vertaalt ‘Zichtbaar Beter’ ook naarbeter registreren. Vanaf 2013

maakt u uw afspraak rechtstreeks bij de polikliniek

waar u moet zijn.

MODERN POLIKLINIEKGEBOUWMet de komst van het nieuwe, moderne polikliniekgebouw komt er verandering in de spreiding van poliklinieken en ongemakkelijke routes door het ziekenhuis. En dat scheelt u in lopen en zoeken! Het drie verdiepingen tellende gebouw geeft ruimte aan een groot aantal poliklinieken van het TweeSteden ziekenhuis. Het gebouw is ruim opgezet, oogt fris en biedt u veel comfort. Het nieuwe polikliniek-gebouw wordt in het voorjaar van 2013 in gebruik genomen.

AFSPRAKEN MAKEN BIJ DE POLIKLINIEKUw registratie en aanmelding, het maken vaneen (eerste) afspraak en uw vervolgbezoeken,alles wordt digitaal verwerkt bij de polikliniek.Wij noemen dit decentraal afspraken maken.Veilig werken is hierbij het uitgangspunt.

Vanaf april 2013 kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur direct telefonisch een afspraak maken bij de polikliniek waar u moet zijn. Via onze websitewww.tweestedenziekenhuis.nl kan dit 24 uurper dag. Houd onze website, posters, flyers en overige communicatie in de gaten voor actuele informatie. Wij houden u op de hoogte.

Volledig digitaal!Het TweeSteden ziekenhuis streeft naar een papier-loos nieuw polikliniekgebouw. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een ‘papieren map’ of ‘polikaart’, verdwijnt deze op korte termijn en worden gegevens voortaan digitaal vastgelegd. Dit streven betekent dat alle poliklinieken op dit moment de papieren dossiers/polikaarten van het lopende archief digitaal maken. Met het lopendearchief worden gegevens van de afgelopen

twee jaren bedoeld. Dezeworden stelselmatig ingescanden gedigitaliseerd. Oudere archieven blijven in papiervormbehouden en worden bewaard.

Page 6: In Beeld december 2012

adve

rten

ties

Hertog Janstraat 1a, 5141 KJ WAALWIJKTELEFOON 0416-320452 www.tppzembowicz.nl

• U heeft een loszittend kunstgebit en/of u wilt een nieuw kunstgebit

• U wilt meer weten over implantaat-gedragen prothese (klikgebit)

• Opvulling van prothese binnen drie a vier uur

• Reparaties terwijl u wacht, NA TELEFONISCHE AFSPRAAK

• Alle tand- prothetische voorzieningen van A tot Z onder één dak

• GRATIS en DESKUNDIG ADVIES door een gediplomeerd tandprotheticus

KUNSTGEBIT VERDIENT ZORG VAN DE TANDPROTHETICUS

Page 7: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 7

ONNODIG DUBBELE DIAGNOSTIEKDeze onderzoeken werden voorheen door het DCT en de Tilburgse ziekenhuizen apart van elkaar aangeboden. Door de regie over alle onderzoeken inéén hand te leggen wordt onnodig dubbele diagnostiekvoorkomen. Daardoor kan kwalitatief beter en efficiënter worden samengewerkt. Bovendien wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan kostenbeheersingin de zorgsector. Het DB levert daarmee een belangrijkebijdrage aan de ketenzorg, ofwel de samenwerking tussen de eerste lijn (huisartsen) en de tweede lijn (ziekenhuizen).

NATUURLIJKE PARTNERS Vanaf nu kun je dus in de prikposten van het DB bloedlaten prikken en zijn de gegevens soms zelfs al binnenenkele uren beschikbaar, zowel voor de huisartsen alsde specialisten in de ziekenhuizen. Dat betekent dat jeniet nog een keer je bloed hoeft laten te prikken als jedoorverwezen wordt naar het ziekenhuis.

Of zoals huisarts Van Laarhovenuit Udenhout zegt: “De natuur-lijke partners van de huisartsenzijn de specialisten in het ziekenhuis. Daarom moet er in de regio een goede samen-werkingsstructuur zijn en daarvoorziet dit nieuwe centrum in.”

Diagnostiek Brabant (DB)is de naam van het nieuwediagnostisch centrum.Het centrum is van en voorhuisartsen.

MOOIE SAMENWERKING TUSSENHUISARTSEN EN SPECIALISTENHet belangrijkste doel van Diagnostiek Brabantis een optimale ondersteuning van huisartsenbij het stellen van een diagnose, in nauwe samenwerking met de twee Tilburgse zieken-huizen. Het nieuwe gezamenlijke centrum verricht diagnostische onderzoeken als bloedprikken,functieonderzoeken, echo’s, endoscopieën enröntgenonderzoeken voor huisartsen in deregio.

Feiten en cijfersDB is het eerste Diagnostisch Centrum in Nederland waarin zowel de

huisartsen als de regionale ziekenhuizen nauw samenwerken.

DB heeft ongeveer 80 prikposten in Tilburg en omstreken.

Er zijn elke dag ongeveer 100 medewerkers onderweg om uw bloed af te nemen,

in de prikposten of bij u thuis.

Bij DB kunt u ook afspraken maken voor echografie, endoscopie, fundusfotografie,

botdichtheidsmeting en medische keuringen.

Page 8: In Beeld december 2012

8 I TweeSteden in BEELD

e emotieD Karin van der Haar, regieverpleegkundige urologische oncologie

“Stel: je krijgt te horen dat je kanker hebt. Dan schrikje, zoiets is heel emotioneel en roept vaak bij patiëntenvan alles op. Vanaf het moment dat een patiënt de uitslag krijgt, raak ik betrokken. Het is vaak een heel onzekere en spannende periode waar je ook nog metingewikkelde materie te maken krijgt. In aanvulling op de specialist bespreek ik nogmaals wat er gaat gebeuren. Ik geef de patiënt door extra informatie een ankertje in het traject. Dit geeft meer houvast en leidt tot beteroverwogen keuzes. Ik hoop dat dit enig gevoel van controle en rust geeft in een stressvolle situatie. Gelukkig hoor ik van patiënten dat zij het prettig vindenaltijd te kunnen bellen naar een vast aanspreekpersoon.Dit werkt laagdrempelig. Het is dankbaar werk, je zietwat je voor patiënten betekent. Ik vind het mooi omvanuit patiëntperspectief te kijken waar hij behoefteaan heeft en hoe ik deze kan vervullen. Van mens totmens. Dat motiveert mij enorm, het is mijn passie!”

De regieverpleegkundige is gedurende het gehele traject dat een patiënt met kanker doorloopt zijn ofhaar contactpersoon. Het TweeSteden ziekenhuis heeftregieverpleegkundigen op verschillende oncologischegebieden.

De regie-verpleegkundige

en haar verhaal

Karin is het aanspreekpuntvoor patiënten met kanker

op urologisch gebied.Denk bijvoorbeeld aan

prostaat- en blaaskanker.

“Ik doe het met betrokkenheid:van mens tot mens”

van…

Page 9: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 9

Sinds anderhalfjaar heeft zorgeenheid Orthopedie drie‘coldflow toestellen’in gebruik. Elk koel-toestel kan twee patiënten tegelijker-

tijd behandelen. Ze worden voornamelijk gebruikt bij patiënten die een knieprothesehebben gekregen of een kruisbandoperatiehebben ondergaan. Het principe is eenvoudig:de patiënt heeft een met water gevulde bandom zijn knie. In het apparaat wordt het watergekoeld tot tien graden en dan via slangetjesdoor de band gepompt.

KOELTOESTELLEN VERLICHTEN PIJNDe kou zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes samentrekken zodat minder zwelling en zo minder pijn ontstaat na een operatie. Dekoeling wordt gecombineerd met een drukkend verband na de ingreep. Hoewel weten-schappelijke studies elkaar nogal eens tegen-spreken, lijkt er toch bewijs te zijn dat mensenminder pijn voelen bij het gebruik van de koel-toestellen. Dit bevordert het herstel, zodat patiënten sneller naar huis kunnen. De eerstecommentaren van patiënten waren dermatelovend dat ze nu standaard gebruikt worden naeen nieuwe knie of een kruisbandoperatie.

Sinds het TweeSteden ziekenhuis patiënten met ernstig overgewicht behandelt in hetObesitas Centrum Midden-Brabant, zijn al 500 mensen geopereerd. Zij kregen een zogenoemde gastric bypass of een maagbandje. Dit grote aantal operaties is natuurlijkvermeldenswaardig, maar het echt goede nieuws is dat al deze ingrepen zeer succesvolzijn uitgevoerd. De risicovolle operatie is voor alle 500 patiënten vrijwel zonder problemen verlopen. Daar zijn we trots op, want voor al deze mensen is dit weer eenextra stap op weg naar een gezonde levensstijl.

500 keer op weg naar

een gezonde levensstijl

Langer op visite

Wij hebben gastvrijheid hoog in het vaandel. Sinds 1 december mogen patiënten in ons ziekenhuisdaarom van 14.00 tot 20.00 uur bezoek ontvangen.De verruiming van de bezoektijden geldt voor alle afdelingen. Enkele uitzonderingen zijn er voor de Intensive Care (IC), de verpleegafdeling Psychiatrie(PAAZ/PMU) en de verpleegafdelingen op Vrouw enKind. Kijk voor deze actuele bezoektijden op onzewebsite www.tweestedenziekenhuis.nl en ga snel naar bezoektijden.

nieuwsin het kort

ICD in het nieuwsDe afgelopen tijd was het TweeSteden ziekenhuis in het nieuws omdat zorgverzekeraars CZ en VGZ ons in hetnieuwe jaar geen contract geven om ICD’s te plaatsen. Een ICD, oftewel inwendige defibrillator, is een apparaatjedat onder de huid wordt aangebracht en die net als een pacemaker het hartritme registreert en via inwendige elektroden het hartritme kan stimuleren. Het TweeSteden heeft een vergunning voor het plaatsen vande ICD en onze cardiologen weten die vergunning ook te behouden door minstens zestig ingrepen per jaar met goedgevolg uit te voeren. De patiëntenvereniging van ICD-dragers kwam in het verweer tegen het besluit van de zorgverzekeraars en overweegt een gerechtelijke procedurete starten. Natuurlijk blijven wij ook in gesprek met de betreffende zorgverzekeraars.

Mw. C. vd Broek-Damen uit Tilburg.

Page 10: In Beeld december 2012

Laserbehandelingen van de huidOverbeharing – CouperoseBeenvaatjes – PigmentvlekkenHuidverjonging – Littekens – Rimpels

Kliniek van de dermatologen van het TweeSteden ziekenhuis in samenwerking met professionele huidtherapeuten

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan.

Telefoon 013-4655211

www.lasercentrumdermatologie.nl

Wij behandelen met de Rolls Royce onder de lasers!Kwaliteit en betrouwbaarheid

Winteraanbieding: 15% kortingop de behandeling van pigmentvlekken

(geldig in januari en februari 2013)

adve

rten

ties

Page 11: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 11

patiëntengeven complimenten

Mirjam van MierloVAAT- EN LONGCHIRURG DR. DE FIJTER‘Mijn verhaal is lang en kent geen gelukkigeinde. Toch ben ik dankbaar dat ik mijn echtgenoot nog anderhalf jaar langer bij meheb mogen houden, mede dankzij het razend-snel ingrijpen van dr. De Fijter.’

‘Tot vier keer toe hebben zowel dr. De Fijter alsattente verpleegkundigen van afdeling drie zijnleven gered na een slagaderlijke bloeding. Nanegen operaties en bijna negen maandenziekenhuis mocht mijn man mee naar huis,maar na drie maanden kwam de mokerslag:mijn man had kanker en daar kon zelfs mijnheld hem niet van redden. Juni 2011 is mijnman overleden, in zijn ziekenhuis. Helaas nietop zijn afdeling, maar zijn en mijn hart liggenallebei op afdeling drie en bij dr. De Fijter.’

Canan ZiylanDERMATOLOOG DR. BASTIAENS ‘Hij hóórt me niet alleen, maar luistert ook naar mij.Mijn loslatende, verdikte duimnagel zorgt al twee jaar voor pijn en problemen. Dr. Bastiaens kan niet met zekerheid zeggen waardoor het komt, maar neemt mijn klachten wel serieus en denkt met me mee. Ook legt hij mijn casus voor aan collega’s, “twee weten meer dan één”. Dat maakt het waard om steeds die reis van Amersfoort naar Tilburg te maken.

Linda GeubbelsGYNAECOLOOG DR. ROOSEN‘In de 37e week van mijn zwangerschap zou de tweeling worden gehaald, maar de jongens kwameneerder! Bij aankomst in het ziekenhuis had dr. Roosendienst. Het cirkeltje was rond: na al die weken begeleiding mocht zij uiteindelijk onze jongens halen.’

Francois FrankenTEAM OBESITAS CENTRUM‘Het was mijn redding om langer en gezonder te kunnen leven; een gastric bypass-operatie. Erg blij ben ik met de zorg die ik toen genoten heb. Mijn held is een geheel team: chirurgen dr. Maring en dr. Langenhoff, internist dr. Waizy, de verpleging van afdeling 3B en ook diëtiste Raeijmaekers.‘

De held van...Wij vroegen patiënten naar hunheld in het ziekenhuis. Er kwamenreacties met soms vrolijke en vaak ontroerende verhalen. Hieronder fragmenten uit de reacties die we kregen.

‘De hele zorg zit vol helden! Ga er maar aanstaan; volslagenvreemden verplegen, verzorgen en genezen. Dat is gewoon geweldig!’

U kunt een compliment

geven aan een arts,

verpleegkundige of

een andere

medewerker van

ons ziekenhuis.

Laat uw compliment

achter op onze website,

mailen of twitteren

kan natuurlijk ook.

Page 12: In Beeld december 2012

12 I TweeSteden in BEELD

TerraCentrum voorGeboortezorg

Hoe je zwangerschap ook verloopt en wat je wensen zijn voor de bevalling, ons team van verloskundige professionals staat voor je klaar. Ook als zwanger wordenniet vanzelf gaat, zit je ongetwijfeld met vragen. Wij gaanuit van jouw wensen en behoeften en bekijken samen met jou wat we voor jou, je partner en de rest van jegezin kunnen betekenen.

VOOR DE ZWANGERSCHAPAls je nog niet zwanger bent, maar het wel graag wilt worden, heb je misschien al allerlei vragen. Je kunt daarmee bij ons terecht. We kunnen je alles vertellen over bijvoorbeeld gezonde voeding, roken, alcohol endrugs en over risico’s wanneer je medicijnen gebruikt.

ZWANGERAls je zwangerschap zonder problemen verloopt, word jenegen maanden begeleid door je eigen verloskundige. In sommige gevallen is het nodig dat de gynaecoloog bijjouw zwangerschap betrokken wordt. Hij of zij maakt ookonderdeel uit van Terra, Centrum voor Geboortezorg en isdoor de verloskundige op elk moment in te schakelen.Samen met jou kijken de verloskundige en de gynaecolooghoe de zwangerschapscontrole wordt vervolgd, ook als erbijzondere omstandigheden zijn opgetreden.

BEVALLENAls de gezondheid van jou en je baby het toelaat, kun jekiezen waar je wilt bevallen. Dat kan thuis zijn, maar ook inkraamhotel Terra Thebe l De Meiboom of in het ziekenhuis.

Sommige vrouwen weten al eentijdje dat ze graag zwanger willen

worden, voor anderen komt dezwangerschap onverwacht. De ene zwangere voelt zich

geweldig, de ander niet. De éénwil niets liever dan thuis bevallen,

de volgende voelt zich comfortabeler in het ziekenhuis.

Page 13: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 13

De doktergaat digitaalEind september kondigden wij eennieuwe ontwikkeling aan in het TweeSteden ziekenhuis. Onze internist-diabetesartsen startten met e-consults, maakten we vol trots wereldkundig. De reacties op dit nieuws waren wisselend. Fijn, zo vondde één. Achterhaald, liet een anderweten.

Een consult via e-mail, dat bestaat toch al lang? De waarheid ligt, zoals zo vaak, in het midden. Bedrijven schakelen inderdaad al heel lang razendsnel met klanten via e-mail. Voor zorgverleners ligtdat toch wat anders. Al ruiken steeds meer van hen voorzichtig aan het hulp bieden via internet, de twijfel blijft. Want hoe bewaak je de menselijke maat? En komt privacy niet in het geding? Voor ons staat uw veiligheid buiten kijf.

De dokter gaat digitaal… Maar voorlopig wel selectief. Sommige patiënten zien weliever met eigen ogen. En met u mailen?Dat doen we toch echt alleen maar binneneen beveiligde omgeving. Dus lijken we misschien minder vooruitstrevend dan hetpostorderbedrijf waar u een stapel dvd’s bestelt. Maar zeg nu zelf, uw gezondheid en persoonlijke gegevens zijn die zorg-vuldigheid toch meer dan waard?!

In sommige gevallen is een ziekenhuisbevallingnoodzakelijk. Wij denken met je mee over watvoor jou de beste plek is om je kind ter wereld tebrengen. Soms loopt het anders dan je tijdens jezwangerschap voor ogen had, maar ook dan zijnwij er om je te begeleiden.

De kraamtijdWaar je je kraamtijd door wilt brengen is net zopersoonlijk als de keuze waar je wilt bevallen.Wanneer de zwangerschap en de bevalling probleemloos zijn verlopen en het goed gaat metjou en de baby kun je zelf bepalen waar je je hetprettigst voelt. Als het voor jou of je kindje beteris om nog een tijdje in het ziekenhuis te blijven,doen wij er alles aan om je in ons Moeder-Kind-centrum een zo fijn mogelijke kraamtijd te latenhebben.

Terra, Centrum voor Geboortezorg is een samen-werkingsverband van tien verloskundigen-praktijken met Thebe | kraamzorg en het TweeSteden ziekenhuis. De deelnemende praktijken zijn verspreid over heel Tilburg en omstreken; Het Klavertje, Eva, Luna, De Zon,de Vlinder, Bollebuik, Nuvola Waalwijk & Waspik,Drunen, de Bron, de Pareltjes.

Page 14: In Beeld december 2012

adve

rten

ties

Adres Hendrik de Keijserstraat 18, 5041 JC Tilburg

Telefoon 013 - 511 98 05Email [email protected] www.slenderfittilburg.nl

• Uiterst Geschikt voor mensen met reuma of artrose

• Ideaal als revalidatie na bijvoorbeeld een hartoperatie

• Geen inschrijfgeld

• Sporten zonder abonnement. Maak gebruik van de leskaart voor 10 of 20 keer (2x per week) sporten

of betaal per les

Neem contact op of kom langs voor een afspraak!

jeannette: “Voel je een heel ander mens!”

Vind jezelf terug met een haarwerk van Dekkers Coiffures

Kaal zijn, zowel mannen als vrouwen kunnen daar psychisch heel veel onder lijden. Maar dat is niet nodig. Want Dick Dekkers

van Dekkers Coiffures Waalwijk levert al meer dan 40 jaar de mooiste haarwerken, die nagenoeg niet van echt haar zijn te onderscheiden.

Voorzien van het certificaat van de NederlandseVereniging van Haarwerk Ondernemers

Adres: St.-Antoniusstraat 5a, 5144 AA [email protected]

0416-336586 - spoed: 06-53517229www.dekkerskapsalon.nl

Page 15: In Beeld december 2012

in het TweeSteden ziekenhuisAls ziekenhuis mogen we ons al jaren verheugen over goede resultaten op diverse kwaliteitsindicatoren. Verzekeraars erkennen dit door, op basis van deze goede resultaten, zorg bij ons ziekenhuis in te kopen.Daarnaast laten de inmiddels openbare sterftecijfers al jaren een positief beeld zien: het Tweesteden ziekenhuis presteert conform het Nederlandse gemiddelde en kan zich een ‘stabiele middenmoter’ noemen.

Niet alleen wij hebben behoefte aan transparantie, maar ook het Algemeen Dagblad en de Elsevier willendaaraan een bijdrage leveren met hun lijsten. De vertaalslag van onze registratiesystemen waaruit de sterftecijfers en andere indicatoren volgen naar de lijsten van het AD en Elsevier is zeer complex. Toch zijnwe als ziekenhuis blij met dit soort ranglijsten: het dwingt ons te kijken naar interne procedures die aangescherpt kunnen worden. Het TweeSteden ziekenhuis kijkt dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. Wij blijven goede zorg leveren en zullen dit met de vernieuwingen op het gebied van informatie-technologie ook steeds beter kunnen verantwoorden aan diegene waar het om draait: ú!

De laatste jaren vindt in de Nederlandse gezondheidszorg een enorme ontwikkeling plaats op het gebied van transparantie, dat betekent openheid over hoe zorgprocessen geregeld zijn. Een ontwikkeling die doorhet TweeSteden ziekenhuis van harte wordt onderschreven: het maakt immers mogelijk om ziekenhuizen onderling te gaan vergelijken en als patiënt echt te kiezen op basis van geleverde kwaliteit.

HetTweeSteden

ziekenhuis kijkt

vol vertrouwen

naar detoekomst

Transparantie

TweeSteden in BEELD I 15

Page 16: In Beeld december 2012

16 I TweeSteden in BEELD

Winkel voor ZandboerWie TweeSteden ziekenhuis zegt, zegtZandboer. Medewerkers en patiënten kennen Ton Zandboer en zijn neef Tim en wisten hen jarenlang te vinden vooreen broodje, een lekkere kop koffie of een cadeautje voor een ziek familielid. Als volgend jaar de nieuwe entree van het ziekenhuis de deuren opent, nemen de Zandboers afscheid van het restaurantdat zij 47 jaar runden en zetten hun werkzaamheden voort in de winkel die onderdeel uitmaakt van de ruime hal.Want stoppen, dat komt niet in Ton op.“Stoppen kan ik niet opbrengen. Dan val ik in een veel te diep zwart gat”, tekendejournalist Hans Rube eerder op in een artikel in het Brabants Dagblad.

Start Maag-Darm-Lever verpleegkundige

nieuwsin het kort

In september startte op de polikliniek Interne Geneeskunde een Maag-Darm-Lever verpleegkundige. Tijdens eenspeciaal spreekuur screent zij patiënten die een darmonderzoek met verdoving (colonscopie met sedatie) moetenondergaan en geeft hen informatie over de operatie. Na afloop van het consult krijgt de patiënt recepten envoorzorgsmaatregelen mee. De MDL-verpleegkundige werkt onder supervisie van één van de MDL-artsen.

Nieuwe MRI-scannerEen MRI-scanner vervangen vergt organisatie en planning. Onlangs werd de oudste scanner afgevoerd en maakte de vervanger met behulp van een flinke takelwagen zijn entree. De oude scanner is vervangen door een apparaat van hetzelfde type.Toch is er een groot verschil: de opening is bij de modernevariant twintig centimeter groter.

MEER MOGELIJKHEDENDe grotere opening is in meerdere opzichten een verbetering.Mensen met claustrofobie voelen zich minder opgesloten enpatiënten met overgewicht kunnen we op een comfortabeleremanier scannen. Doordat de hoofdspoel gekanteld kan worden, liggen mensen niet alleen prettiger, ze kunnen ookbuiten de scanner kijken. Erg fijn voor mensen die bang zijnin kleine ruimtes. Door het ‘beter liggen’ in de scanner zijn erminder onregelmatigheden in het beeld. Dat bevordert debeoordeling van de plaatjes en de snelheid van het onder

100 in één jaar! Op een vrijdagochtend in juli werd in de operatiekamers inTilburg de honderdste dikke darmoperatie met behulp vanlaparoscopische techniek in één jaar uitgevoerd. Een mooiemijlpaal die onder leiding van chirurgen Barbara Langenhoffen David Zimmerman tot stand is gebracht. Met deze techniek worden via een beperkt aantal gaatjes in de buikbuisjes met instrumentarium en een camera ingebracht, omde operatie vervolgens via de monitor uit te voeren. Hetgrote voordeel voor de patiënt is de snellere herstelperiode.

zoek.

Page 17: In Beeld december 2012

TweeSteden in BEELD I 17

Pretpoli’s: verkooppraat of kwaliteitsbeleid?De regering bekijkt nieuwe poli-klinieken argwanend. Levert een ‘pretpoeppoli’ wel doelmatige zorg?Zorgverzekeraars beweren dat pret-poliklinieken tot kostenverhoging leiden. Het zou een poging van ziekenhuizen zijn om gezonde mensen binnen te halen. Het TweeSteden ziekenhuis denkt hier anders over. Wij gaan verantwoordom met deze ‘zorgspecifieke’ poli’s, zoals we ze liever noemen.

In ons ziekenhuis krijgen patiëntendie op de Spoedeisende Hulp komen met een botbreuk, standaard een uitnodiging voor eenDEXA-meting, een pijnloos röntgen-onderzoek naar botontkalking. Bijbeginnende botontkalking wordt verder onderzoek gedaan en ontvangt de patiënt een uitnodigingvoor een bezoek aan de Osteopo-rosepoli. De specialist, osteoporoseverpleegkundige en fysiotherapeutspreken de patiënt en bepalen debehandeling. “Een breuk is een onderschat gezondheidsrisico”, volgens reumatoloog Math Wijnands.

Het ziekenhuis kiest bewust voor het leveren van noodzakelijke zorg. Patiënten die beter af zijn met zorg buiten het ziekenhuis informeren wij daar eerlijkover. Daarmee creëren we ruimte voor de genoemde noodzakelijke zorg aan patiënten. Samen met de zorgverzekeraar bepalen wij jaarlijks welke zorg werkelijk nodig is. Kortom: de zorgspecifieke poli-klinieken waarover wij u hier informeren zijn opgezetom ‘bestaande’ patiënten beter te helpen.

Volgens deCBO-richtlijnenvan 2002 heeftiedereen vanvijftig jaar ofouder die ietsbreekt, recht oponderzoek naarbotontkalking. Het TweeSteden ziekenhuis startte toenals een van de eerste ziekenhuizen in Nederland meteen Osteoporosepoli. Van de 4.000 patiënten die sindsdie tijd onderzocht zijn, bleek de helft botontkalking tehebben. Bij ongeveer de helft van hen werd een vitamine D-tekort vastgesteld, bij een derde was daar-naast sprake van een andere ziekte, waarvoor voorzover nog niet gebeurd, een behandeling werd ingesteld.Hieruit blijkt het grote belang van systematisch onderzoek van mensen met een botbreuk. Wijnands:“Met een goede behandeling brengen we de kans opeen volgende breuk met bijna de helft terug.”

Pretpoli’s zijn ons voornamelijk tot last

‘Een botbreuk is een groot gezondheidsrisico’

Verantwoord

omgaan met

‘zorgspecifieke’

poli’s

Page 18: In Beeld december 2012

adve

rten

ties

PrivaZorg

Tilburg/Breda

en omstreken

DÈ Thuiszorg waarbij u zich thuis voelt

PrivaZorg staat voor:

Thuiszorg zoals u dat zelf hebben wilt • Door uw eigen vaste zorgverlener(s) • Die professioneel, zelfstandig en betrokken zijn • Met een vertrouwd gezicht • Zonder veel administratieve rompslomp

PrivaZorg levert zorg voor PGB, zorg in natura, particuliere zorg en is gespecialiseerd In 24uurs zorg en terminale zorg PrivaZorg Tilburg/Breda e.o.

[email protected]

www.privazorgtilburgenomstreken.nl

Page 19: In Beeld december 2012

Onderzoek wijst uit dat acute situaties, zoals een hartstilstand, vaak voorafgegaan worden door signalen van het lichaam. Onze medewerkers zijnerop getraind deze tekenen snel te herkennen.

Wanneer zij constateren dat hun patiënt achteruit gaat,schakelen zij het SpoedInterventieTeam (SIT) in. Ditteam zorgt dat de patiënt zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt.Liesbeth de Vos is arts op de Spoedeisende Hulp. Zevertelt: “Dit jaar kregen we meer SIT-meldingen endeden we minder reanimaties. Dat is positief, want het betekent dat onze verpleegkundigen op tijd aan debel trekken en we mensen de juiste zorg bieden vóórhet tot een levensbedreigende situatie komt.”Het verplegend personeel van het TweeSteden zieken-huis is de afgelopen periode getraind in het herkennenvan criteria die een uitruk van het SIT noodzakelijkmaken. Een dalende bloeddruk is daar een voorbeeldvan. Het SIT, bestaande uit artsen en verpleegkundigen,is na een oproep snel bij de patiënt. “Dat is best indrukwekkend”, realiseert De Vos zich. “Al die mensendie ineens aan je bed staan.” Toch is het maar goed dat ze er zijn. Ze zorgen ervoor dat mensen snel op dejuiste plek terecht komen en de best mogelijke zorgkrijgen.

SIT aan je bed

TweeSteden in BEELD I 19

Onze samenwerking krijgt steeds meer vorm en bestaat vooral uit zes zorgdomeinen: geriatrie, oncologie,neurologie, cardiologie, gastro-enterologie (buik)chirurgie en vaatchirurgie. Hiervoor maken we ‘spoorboek-jes’ waarin we aangeven hoe we onze samenwerking vorm willen geven.Zodra we het hierover eens zijn,volgt de bestuurlijke vormgeving. Wij hebben daarvoor van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)toestemming gekregen. Voor de kwaliteit is het voor beide ziekenhuizen van belang zelfstandig te kunnen blijven functioneren.Daarom zullen we vaak kiezen voor een 80/20 procent verdeling. Samen verder op één locatie is niet slimaangezien we allebei bouwen op de eigen locatie. Bij een eventuele bestuurlijke fusie behouden beide ziekenhuizen de eigen naam.

Samenwerking tussen het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis

‘Dichtbij wat kan, centraal wat moet’

Page 20: In Beeld december 2012
Page 21: In Beeld december 2012

Eén van de mooie foto’s van de ontruimings-

oefening van het OK-complex in Tilburg!

Aan de oefening deden uiteindelijk zo’n

tachtig personen mee: medewerkers OK,

BHV, brandweer en vrijwilligers.

Volg ons ook op

En in het bijzonder Hulde voor de politie Tilburg, de

ambulancedienst Tilburg en alle artsen, verplegers en

medewerkers van het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg...

Een dikke vette nederige dankbare HULDE...!!!

Ik vernam via Omroep Brabant dat het TweeStedenziekenhuis volgens het AD op de 99ste plaats staatqua ziekenhuis in Nederland. Ik kan me daar niet in vinden. Ik vind de wachttijden best meevallen, of het nu bij het bloed prikken is of bij de internistof chirurg of verpleegkundige. Ook over de operaties die ik heb ondergaan ben ik zeer positief.Resumé, wat mij betreft staan jullie op 1!

Waalwijk: met name gericht op zorg voor

chronische patiënten en op planbare zorg.

Een kleinschalig opgezette locatie met een

sterk laagdrempelig karakter.

L.H., via Facebook, 24 oktober Via e-mail, 8 oktober

reacties en zo...

tweeter de tweet...

Even een complimentje!!

Op 19 oktober bezocht ik met mijn schoonzus het ziekenhuis. We hadden een afspraak om 10.00 uur bij de poli chirurgie, om half tien waren we al aanwezig. Meteen geholpen en daarna naar de gipskamer. Zeer snel geholpen en om 10.10 uur helemaal klaar. GEWELDIG!!

@djaanan, 22 augustus Afdeling Dermatologie in TweeSteden Tilburg is geweldig! Flinke reis steeds vanaf Amersfoort, maar zezijn het waard #aanrader

@TweeStedenzkh, 29 oktoberYes! Dit weekend hebben we op Facebook de 400 vind-ik-leuks bereikt! Leuk dat jullie ons volgen, reageren eninformatie delen :-)

@kluun, 31 oktober Interessante lezing over keuzes van behandelingen bijprostaatkanker en borstkanker. #movember meets #pinkribbon @duizendborstenbeurs.

@MarieClaireMail, 13 november #Wittebrigade! Twee weken meegelopen op de verpleegafdeling#geriatrie #tweesteden ziekenhuis:#nursing rocks!

Via e-mail, 28 oktober

@ronhovenier, 13 november Complimenten aan personeel@TweeStedenzkh voor alle gedanemoeite om gsm weer terug bij deeigenaar te krijgen. Bedankt!!

TweeSteden in BEELD I 21

@TweeStedenzkh

Page 22: In Beeld december 2012

22 I TweeSteden HUIS AAN HUIS

colofonTweeSteden in BEELD is een uitgave van het TweeSteden ziekenhuis en verschijnt in een oplage van 160.000 exemplaren in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Loon op Zand, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Gilze en Rijen, Dongen, Heusden en Aalburg.De volgende uitgave van TweeSteden in BEELD verschijnt in juni 2013.

Redactie Miranda Gramser • Froukje Aben • Linda Geubbels • Marieke van Bommel • Joost Bonenkamp • Loeks van der Veen

Eindredactie Miranda Gramser Foto’s Joost Pistorius en anderen

Uitgeverij Business Communications Uitgevers BV, Postbus 416, 8600 AK Sneek, Telefoon 0515 - 429 429, E-mail: [email protected]

Bladmanager & advertentieverkoop Dennis de Kam • Digna Schoonen • Barbara Verschoor • Telefoon 0515 - 429 429

Vormgeving & opmaak Hannique de Jong Druk Sattler Media Press GmbH Ontwerp cover ADG Atlantis Communicatie, ’s Hertogenbosch

Wauw! Een vernieuwd

magazine van het TweeSteden

ziekenhuis. En.... jawel,

voorzien van een nieuwe

naam! Voortaan gaat het

magazine van ons ziekenhuis

door het leven als ‘in BEELD’.

En ‘In Beeld’ ben ik ook dit keer. Als eindredacteurvan het magazine werk ik voornamelijk achter deschermen. Het gaat namelijk niet om mij, maar omonze zorgverleners. Zij zijn degenen die elke dag enals het moet ’s nachts voor u klaar staan.

Wat ik doe, achter die schermen, is met veel passiede juiste woorden vinden en de juiste sfeer creërenom het TweeSteden ziekenhuis bij u thuis te brengen.U een ‘wauw-gevoel’ te geven over onze dienst-verlening.

Naast mijn veelzijdige communicatiebaan in het ziekenhuis ben ik thuis mama van twee prachtigedochters en getrouwd met Jeroen. Ik verslind alle bladen die betrekking hebben op interieur en tuin.Dat is mijn moment met een magazine op de bank.Hopelijk kunnen wij dit moment ook bij u creëren;met ons vernieuwde magazine TweeSteden in BEELD!

“Met veel passie gezocht naar de juiste woorden en de juiste sfeer...”

REDACTIEIN BEELDMiranda Gramser

22 I TweeSteden in BEELD

Page 23: In Beeld december 2012

adve

rten

ties

THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN •SEMI-ORTHOPEDISCHE SCHOENEN •

ORTHOPEDISCHE SCHOENEN • VERBANDPANTOFFELS• CONFECTIESCHOENEN• PEDICURE• STEUNZOLEN• WERKSCHOENEN

Openingstijden van de winkel:

maandag : 13.00 - 17.00 uurdi. t/m vr. : 9.00 - 18.00 uurzaterdag : 9.00 - 13.00 uur

St. Annaplein 14, TilburgT 013 - 535 00 [email protected]

BEZOEK AAN HUIS MOGELIJK

Aanmeetlocaties:• Oisterwijk• Kaatsheuvel• Waalwijk• Loon op Zand• Tilburg

Page 24: In Beeld december 2012