IM-prove 7 januari 2011

4
IM-prove nr. 7 Januari 2011 Nieuwsbulletin van IM-mens IM-mens werkt met ménsen In deze uitgave: • Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuw elan • Compassion wil groeien • Marketing in de zorg niet meer weg te denken

Transcript of IM-prove 7 januari 2011

Page 1: IM-prove 7 januari 2011

IM-provenr. 7

Januari 2011

Nieuwsbulletin van IM-mens IM-mens werkt met ménsen

In deze uitgave:

• Nieuw jaar, nieuwe kansen,

nieuw elan

• Compassion wil groeien

• Marketing in de zorg niet meer

weg te denken

Page 2: IM-prove 7 januari 2011

Nieuw jaar, nieuwekansen, nieuw elanNamens alle medewerkers van IM-mens wil ik u een gezond en in alle opzichten voorspoedig 2011 wensen!

Waar aan het eind van een jaar meestal wordt teruggekeken, is een nieuw jaar uitermate geschikt om nieuwe plannen te maken en tot uitvoering te brengen.Een nieuw jaar dat uiteraard onzekerheden met zich meebrengt, zeker ook op het economische vlak. Hoewel in vele sectoren voorzichtige tekenen van herstel worden gemeld, zal het optimisme – onder andere door de Europese schuldencrisis – gematigd worden.Maar desondanks zullen we de kansen die zich in 2011 ongetwijfeld gaan voordoen moeten grijpen en met nieuw elan plannen moeten maken en realiseren.

Dit geldt ook voor IM-mens. Wat ons betreft gaat 2011 een jaar worden waarin u veel van ons zult horen!Bijvoorbeeld op het gebied van onze marketing en positiebepaling, waarvoor wij een traject hebben doorlopen met Karel Jan Alsem. Verderop in deze editie vindt u een interview met Karel Jan Alsem over de Zorg sector en het belang van een goede marketingstrategie.Een ander aspect waarover u meer zult gaan horen is over ons nieuwe adres per 1 maart aanstaande. IM-mens zal dan verhuizen naar een up-to-date en mooi gelegen kantoorpand.Uiteraard zullen wij u rond de geplande verhuisdatum hierover nog nader informeren.

Zoals u van ons gewend bent besteden wij in deze IM-prove ook aandacht aan één van onze opdrachtgevers. Deze keer is dat Compassion, een organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Middels kindsponsoring probeert Compassion deze kinderen een kans te geven op een leven zonder armoede.

IM-mens gaat er weer voor in 2011 en wij hopen, net als in voorgaande jaren, u van dienst te mogen zijn in de realisatie en verwezenlijking van uw doelstellingen en kansen!

Richard de Vries, Directie IM-mens

Compassion heeft tot doel het aantal gesponsorde kinderen binnen 5 jaar sterk te laten groeien. Een grote opdracht voor een relatief kleine organisatie. Het is daarbij vooral van belang goed inzicht te krijgen en te houden in de samenstelling van het sponsorbestand en de gesponsorde kinderen, waarbij de organisatie snel de juiste informatievoorziening tot zich moet kunnen nemen.

Leven zonder armoedeCompassion is een organisatie die in de jaren vijftig in Korea ontstond. Wat toen nog een ontwikkelingsland, bij Compassion veldland genoemd, was, is inmiddels een partnerland geworden. “Zuid-Korea is het voorbeeld van hetgeen waarnaar wij streven”, legt Petra Gulink-Kraima, ministry services manager bij Compassion uit. “Eén voor één bieden wij kinderen de kans op een leven zonder armoede. Niet alleen dankzij sponsoring, maar ook door hen op het gebied van lichaam, ziel en geest te

helpen, kunnen we armoede doorbreken. Wij willen de wereld helpen veranderen door onze één op één benadering en het werkt echt.”

In de ontwikkelingslanden waar Compassion werkt, dat zijn er 26 in Azië, Zuid-Amerika en Afrika, vindt een strenge selectie plaats van kinderen die in aanmerking komen voor sponsoring. “Omdat wij uitsluitend samenwerken met de lokale kerken weten onze medewerkers ter plaatse precies welke kinderen de hulp het hardst nodig hebben”, legt Petra uit. “Met het geld kan een kind naar school, krijgt het gezonde voeding en medische zorg. Echter, in de praktijk heeft de familie ook baat bij de ontwikkeling die het kind doormaakt. Als kinderen leren dat ze waardevol zijn in Gods ogen, heeft dat een enorme invloed op de eigenwaarde en dat heeft bijna altijd positieve gevolgen voor het gezin waarin ze opgroeien

Compassion wil groeienAl 15 jaar lang zet Compassion Nederland zich in om kansarme kinderen in

ontwikkelingslanden een toekomst te bieden. Dit doet zij middels kindsponsoring.

Vanuit Nederland worden op dit moment bijna 27.000 kinderen financieel ondersteund.

Page 3: IM-prove 7 januari 2011

BandZowel bedrijven als particulieren sponsoren kinderen. “Met name bedrijven ondersteunen kinderen die na hun achttiende bijvoorbeeld gaan studeren, daar hangt namelijk een ander prijskaartje aan”, maakt Petra duidelijk. Sponsors kunnen, indien de behoefte bestaat, hun gesponsorde kind bezoeken. “Men kan dan met eigen ogen zien wat er is bereikt en in de praktijk blijkt dat dit enorm stimulerend werkt om door te gaan.”Compassion vindt het van groot belang dat er een band ontstaat tussen sponsor en kind. “Voor kinderen aan de andere kant van de wereld is het belangrijk om te weten dat er iemand is die aan hem denkt en bemoedigt. Niet voor niets staan vier pijlers binnen Compassion centraal: geven, schrijven, bidden en bezoeken.”

Anthony Njoroge uit Kenia komt binnen lopen. Hij kon dankzij Compassion studeren en is het levende bewijs welke resultaten er met de ondersteuning van Compassion worden behaald. De organisatie gelooft dan ook dat het aantal sponsors in Nederland de komende jaren fors omhoog kan. In het afgelopen boekjaar groeide dit aantal al met 4.100 nieuwe sponsorships naar ruim 26.000 en men wil binnen 5 jaar deze groei progressief voortzetten. De te verwachten forse groei heeft wel gevolgen voor de interne werkprocessen en daarom was het management informatiesysteem toe aan een update.Interim-manager Ab Luesink van IM-mens ging aan de slag en het lukte hem om door optimaal gebruik te maken van de reeds aanwezige software, en dus zonder dure investeringen, een management informatiesysteem in te richten, waarmee Compassion Nederland voorlopig vooruit kan. Voorlopig, omdat men over een paar jaar overgaat naar een vervanger voor het huidige systeem, dat wereldwijd door de Compassion-organisatie wordt gebruikt. “En daar heb ik natuurlijk rekening mee gehouden”, zegt Ab. “Binnen de huidige organisatie was sprake van wildgroei in rapportages, waardoor men eigenlijk geen eenduidige informatievoorziening had. Doel was onder andere te komen tot standaard rapportages voor het management, waarmee de organisatie beleid kan maken. Bovendien moest de management informatie toegankelijker worden voor de eindgebruiker.”

“Voor ons is het van belang dat we informatie krijgen die klopt en waarop we kunnen sturen”, vult Petra aan. “De definities zijn nu helder en in kaart gebracht door IM-mens, daarmee hebben we veel beter inzicht gekregen in de samenstelling van ons sponsorbestand en de gesponsorde kinderen.”

Voor meer informatie over Compassion kunt u kijken op: www.compassion.nl

Ab Luesink en Petra Gulink-Kraima

Petra Gulink-Kraima en Anthony Njoroge

Page 4: IM-prove 7 januari 2011

In het dagelijks leven is Alsem universitair docent marketing aan de faculteit economie en bedrijfskunde van de RUG. Daarnaast heeft hij een adviesbureau, waarmee hij met name zorginstellingen adviseert in het positioneren en het opbouwen van een identiteit in de markt. “Oftewel, hoe ontwikkel je een sterk merk”, vult hij aan. “Dit doen we zowel in company als in onze masterclass, waarbij de centrale vraag is wat de essentie van marketing in de zorg is en hoe dit kan worden uitgevoerd.”

WachtkamerLuisteren naar de klant en doen wat hij vraagt is volgens Alsem een belangrijk aspect van marketing. “En daar zou ik

aan toe willen voegen dat je dit moet doen in lijn met je eigen identiteit.” Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch gaat het in de praktijk vaak mis. Alsem:” Als geen ander is de zorgsector mensgericht, maar toch slaagt men er vaak niet in datgene te doen wat door de klant als prettig wordt ervaren. Denk alleen maar eens na over de term wachtkamer, die je nog in vrijwel elke zorginstelling tegenkomt…...”

Alsem verwacht dat klanten in toenemende mate kritischer gaan kijken naar de verschillen tussen zorgaanbieders. “Het beeld dat men van een aanbieder heeft wordt steeds belangrijker. Overigens niet alleen voor klanten, maar ook voor andere doelgroepen zoals werknemers en verzekeraars. Dat is anders dan pakweg twintig jaar geleden. De concurrentie neemt toe en daarom mag een goed marketingbeleid niet ontbreken. Zorgaanbieders moeten strategisch nadenken over de relatie met hun klant, ze moeten hun merk neerzetten en mijn advies is daarmee op tijd te beginnen.”

SpiegelAls deskundige op het gebied van marketing en merken adviseerde Alsem ook IM-mens. “We zijn nu zo’n zes jaar bezig en vonden het tijd worden om ons de vraag te stellen wie we zijn en waarin we ons onderscheiden”, zegt Remko Koopman van IM-mens. “We wilden onszelf een spiegel voorhouden, om onze positie in de markt opnieuw te bepalen.”“IM-mens is beter dan de concurrentie in staat om een klik tot stand te brengen, vooral dankzij de persoonlijke benadering en aandacht”, geeft Alsem aan. “Dat neemt niet weg dat het goed is om na een aantal jaren even terug te keren naar de kern en dat hebben we gedaan.”“Wij zien het belang in van een goed marketingbeleid en daar gaan we in 2011 een nieuwe impuls aan geven”, besluit Koopman.

Marketing in de zorg niet meer weg te denken

Het positioneren van een merk of product was vroeger vooral voorbehouden aan het

bedrijfsleven. Sinds de marktwerking haar intrede deed in sectoren als het openbaar

vervoer, zorg en energie, wordt het ook daar steeds belangrijker om je te onderscheiden.

Karel Jan Alsem wordt gezien als de ‘merkexpert’ van de Rijksuniversiteit Groningen, hij

is gespecialiseerd in merkadvies en marketingbeleid in de zorg. “Voor zorginstellingen zal

het in de toekomst alleen maar belangrijker worden om een goede positie in de markt te

veroveren, marketing kan daarin een belangrijke rol spelen.”

Leonard Springerlaan 15-4 T 050 529 17 38 Redactie: IM-mens b.v.9727 KB GRONINGEN F 050 529 17 39 Ontwerp en opmaak: Scholma Druk b.v.Postbus 134 E [email protected] Tekst: Taal- en Tekstbureau Poker9700 AC GRONINGEN I www.im-mens.nl Fotografie: Fotobureau Hoge Noorden

COLOFON

Remko Koopman en Karel Jan Alsem