II Briefwisseling: Reactie buitenlandse geldlening- 31 januari 2014

2
IS Openbare Vergadering 2013-2014 - 820 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2 Regering van Aruba Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag Nederland Correspondentie nr. 2014-0000054873 ie!rer, Reactie buitenlandse geldlening Geachte minister, cbtrtrti ob2. $1.6A,C) o, o l A , 1 t ,toly Minimeric van Iinan.riat en OverheilkorgAnkat is I GS:nit!. 131,1 /tAniet,:l. Aruba m 1. i20,1 4.011 STATEN VAN ARUBA t)3:, 31 januari 2014 ( Wij hebben uw brief in goede orde ontvangen en hebben kennis genomen van uw voornemen om de Rijksministerraad (RMR) voor te stellen de behandeling van het verzoek voor de buitenlandse lening aan te houden tot de RMR van maart. lk ben het met u eens dat voor het behandelen van dergelijke financiele vraagstukken in de RMR het beter is als de begroting voor het desbetreffende dienstjaar gereed zou zijn. Alhoewel in eerdere jaren de begroting veelal gedurende het lopende jaar word goedgekeurd, is de noodzaak nimmer ontstaan om een vergelijkbaar verzoek aan de RMR te doen aangezien de leningen die gehertinancierd worden normaal gesproken later in het jaar vervallen (derde kwartaal). De vertraging van de begroting voor het dienstjaar 2014 is een gevolg van de beleidsprioriteiten waaraan na de kabinetsformatie in de maanden oktober-november 2013 invulling werd gegeven. In het bijzonder word het van groot belang geacht om meteen -nog voor de jaarwisseling- te starten met de hervorming van de sociale zekerheid, waaronder het waarborgen van de houdbaarheid van de Algemene Ouderdoms Voorziening (AOV). De AOV pensioengerechtigde leeftijd -en daarmee ook de pensioenrichtleeftijd- is in december jl. na overleg met sociale partners verhoogd van 60 naar 65 jaar en de premies en de premieinkomensgrens zijn aangepast om de duurzaamheid van zowel het AOV fonds als van andere pensioenen op langere termijn te garanderen. Gedurende 2014 zal verder invulling worden gegeven aan de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen. Teneinde duurzame overheidsfinancien te waarborgen, meer duidelijkheid te creeren ten aanzien van het beleid van de regering en van elke ministerie, alsmede de gevolgen voor de begroting, is in november 2013 een "balanced budget akkoord" overeengekomen regelende een uitgavenplafond voor de periode 2014-2017. Dit akkoord heb ik nu vertaald in concrete uitgavenkaders en taakstellende bezuinigingsopdrachten per ministerie (+/- 2% BBP), teneinde een begroting te realiseren die voldoet aan het "balanced budget akkoord".

description

 

Transcript of II Briefwisseling: Reactie buitenlandse geldlening- 31 januari 2014

Page 1: II Briefwisseling: Reactie buitenlandse geldlening- 31 januari 2014

IS Openbare Vergadering 2013-2014 - 820

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2

Regering van Aruba

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Schedeldoekshaven 200 Postbus 20011 2500 EA Den Haag Nederland

Correspondentie nr. 2014-0000054873

ie!rer, Reactie buitenlandse geldlening

Geachte minister,

cbtrtrti ob2. $1.6A,C) o, o l A , 1 t ,toly

Minimeric van Iinan.riat en OverheilkorgAnkat is

I GS:nit!. 131,1

/tAniet,:l. Aruba

m 1. i20,1 4.011

STATEN VAN ARUBA

t)3:, 31 januari 2014 (

Wij hebben uw brief in goede orde ontvangen en hebben kennis genomen van uw voornemen om de Rijksministerraad (RMR) voor te stellen de behandeling van het verzoek voor de buitenlandse lening aan te houden tot de RMR van maart.

lk ben het met u eens dat voor het behandelen van dergelijke financiele vraagstukken in de RMR het beter is als de begroting voor het desbetreffende dienstjaar gereed zou zijn. Alhoewel in eerdere jaren de begroting veelal gedurende het lopende jaar word goedgekeurd, is de noodzaak nimmer ontstaan om een vergelijkbaar verzoek aan de RMR te doen aangezien de leningen die gehertinancierd worden normaal gesproken later in het jaar vervallen (derde kwartaal).

De vertraging van de begroting voor het dienstjaar 2014 is een gevolg van de beleidsprioriteiten waaraan na de kabinetsformatie in de maanden oktober-november 2013 invulling werd gegeven. In het bijzonder word het van groot belang geacht om meteen -nog voor de jaarwisseling- te starten met de hervorming van de sociale zekerheid, waaronder het waarborgen van de houdbaarheid van de Algemene Ouderdoms Voorziening (AOV). De AOV pensioengerechtigde leeftijd -en daarmee ook de pensioenrichtleeftijd- is in december jl. na overleg met sociale partners verhoogd van 60 naar 65 jaar en de premies en de premieinkomensgrens zijn aangepast om de duurzaamheid van zowel het AOV fonds als van andere pensioenen op langere termijn te garanderen. Gedurende 2014 zal verder invulling worden gegeven aan de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen.

Teneinde duurzame overheidsfinancien te waarborgen, meer duidelijkheid te creeren ten aanzien van het beleid van de regering en van elke ministerie, alsmede de gevolgen voor de begroting, is in november 2013 een "balanced budget akkoord" overeengekomen regelende een uitgavenplafond voor de periode 2014-2017. Dit akkoord heb ik nu vertaald in concrete uitgavenkaders en taakstellende bezuinigingsopdrachten per ministerie (+/- 2% BBP), teneinde een begroting te realiseren die voldoet aan het "balanced budget akkoord".

Page 2: II Briefwisseling: Reactie buitenlandse geldlening- 31 januari 2014

IS Openbare Vergadering 2013-2014 - 820

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 2 van 2

Afgezien van het voorgaande moet worden benadrukt dat het in casu gaat om een financiering van voornamelijk buitenlandse aflossings- en renteverplichtingen die in het eerste kwartaal van dit jaar vervallen, waarvoor machting is verkregen van de Staten en welke gebaseerd op onze eigen "rating" zullen worden aangegaan. Indien als Koninkrijksbelang zou kunnen worden aangemerkt de buitenlandse schuldpositie of de deviezenvoorraad van Aruba, dan kan reeds nu

gebaseerd op de voor deze lening bekende feiten geconcludeerd worden dat Koninkrijksbelangen met deze buitenlandse lening niet in het geding zijn.

Bovendien zou gezien de omvang van de aflossings- en renteverplichtingen (AFL 175 miljoen, 3.6% BB P) slechts bij een aanzienlijk financieringsoverschot geen (buitenlandse) lening benodigd zijn (immers zelfs bij een financieringstekort van 0% dienen vervallende leningen gefinancierd te worden). Een uitstel van de behandeling van ons verzoek in de RMR tot maart, zou Land Aruba geen andere optie geven dan de vervallende (voornamelijk buitenlandse) betalingsverplichtingen op de binnenlandse markt te financieren, hetgeen de Centrale Bank van Aruba uit deviezenoverwegingen afraadt. Verder zou dit ook andere negatieve gevolgen en

reputatieschade kunnen opleveren.

Gaarne verzoek ik u gezien het voorgenoemde dringend om of te zien van uw voornemen de RMR te verzoeken deze buitenlandse lening aan te houden en deze als een los onderdeel van de totale begroting voor het dienstjaar 2014 te behandelen.

Hoogachtend,

De minister van Financ& en Overheidsorganisatie

IC7." J.a. Yrau quin