Horebbode januari 2010

4
Horeb bode 10e jaargang • nummer 1 • januari 2010 Richard: “Elkaar bemoedigen is erg belangrijk!” Richard is 31 en verblijft nu bijna vier maanden bij Horeb. In de tijd dat hij depressief was, greep hij naar verdovende middelen om zich beter te voelen. Hij vertelt openhartig over zijn leven. de kerk. Na een hoop problemen op school heb ik uiteindelijk toch mijn horecadiploma gehaald. Het werken op avonden en in de weekenden – gebruikelijk in de horeca – beviel me echter niet. Ik ging liever uit. Ik heb liet me dan ook omscholen tot metselaar en dat ben ik tien jaar geweest.” Drugs en alcohol “Enkele jaren nadat ik als metselaar aan de slag ging, leerde ik mijn toenmalige vriendin kennen. We zijn al snel gaan samenwonen, in Nijverdal. Ons huis moest compleet verbouwd worden, terwijl ik een enorm drukke baan had. Op den duur was het allemaal teveel voor me en werd ik depressief. Om de gevoelens van depressiviteit te onderdrukken, greep ik naar de fles en later ook naar cocaïne en speed. Het ging bergafwaarts met mij en uiteindelijk verbrak mijn vriendin onze relatie. Daar werd ik nog depressiever van.” Horeb Bode “Het ging slecht met de economie en Richard brengt eerst zijn jeugd ter sprake: “Ik kom uit een christelijk gezin met drie kinderen en heb mijn jeugd doorgebracht in Vroomshoop, Overijssel. Daar heb ik een geweldige kindertijd gehad.” Rebels “Toch werd ik als puber enorm rebels. School, kerk en thuis: het kon me allemaal gestolen worden. Op straat leven: dát vond ik spannend. Ik was amper thuis te vinden, laat staan in omdat er geen werk meer in de bouw was, ben ik ontslagen. Ik kwam thuis te zitten, maar gelukkig kwam mijn moeder regelmatig langs. Op een dag gaf ze mij een exemplaar van de Horeb Bode. Ze zei: ‘Kijk maar wat je er mee doet, maar het lijkt mij verstandig om eens contact op te nemen.’ Na veel wikken en wegen heb ik dat gedaan en sinds augustus woon ik bij Horeb. Het bevalt me goed, ook al waren de eerste twee weken erg zwaar. Ik merk dat het voor de bewoners van Horeb erg waardevol is om elkaar te bemoedigen. Zonder elkaars steun zou het een stuk moeilijker zijn om te herstellen.” God teruggevonden “Het allerbelangrijkste is dat ik hier mijn geloof in God heb teruggevonden. Hij sleept me echt door mijn periode van herstel heen. Naast mijn herstel houd ik me bij Horeb vooral bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Per dag kijk ik hoe het gaat. Ik doe alles stap voor stap. In de toekomst zou ik het liefst werken met probleemjongeren. Ik wil hen laten zien dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Dat ervaar ik elke dag!” Wilt u danken dat Richard zijn geloof in God hervonden heeft? En wilt u bidden dat hij volhardt in zijn herstel?

description

Horebbode januari 2010

Transcript of Horebbode januari 2010

Page 1: Horebbode januari 2010

Horeb bode10e jaargang • nummer 1 • januari 2010

Richard: “Elkaar bemoedigen is erg belangrijk!”Richard is 31 en verblijft nu bijna vier maanden bij Horeb. In de tijd dat hij depressief was, greep hij naar verdovende middelen om zich beter te voelen. Hij vertelt openhartig over zijn leven.

de kerk. Na een hoop problemen op school heb ik uiteindelijk toch mijn horecadiploma gehaald. Het werken op avonden en in de weekenden – gebruikelijk in de horeca – beviel me echter niet. Ik ging liever uit. Ik heb liet me dan ook omscholen tot metselaar en dat ben ik tien jaar geweest.”

Drugs en alcohol“Enkele jaren nadat ik als metselaar aan de slag ging, leerde ik mijn toenmalige vriendin kennen. We zijn al snel gaan samenwonen, in Nijverdal. Ons huis moest compleet verbouwd worden,

terwijl ik een enorm drukke baan had. Op den duur was het allemaal teveel

voor me en werd ik depressief. Om de gevoelens van depressiviteit te

onderdrukken, greep ik naar de fl es en later ook naar cocaïne

en speed. Het ging bergafwaarts met mij

en uiteindelijk verbrak mijn vriendin onze

relatie. Daar werd ik nog depressiever

van.”

Horeb Bode“Het ging slecht met de

economie en

Richard brengt eerst zijn jeugd ter sprake: “Ik kom uit een christelijk gezin met drie kinderen en heb mijn jeugd doorgebracht in Vroomshoop, Overijssel. Daar heb ik een geweldige kindertijd gehad.”

Rebels“Toch werd ik als puber enorm rebels. School, kerk en thuis: het kon me allemaal gestolen worden. Op straat leven: dát vond ik spannend. Ik was amper thuis te vinden, laat staan in

omdat er geen werk meer in de bouw was, ben ik ontslagen. Ik kwam thuis te zitten, maar gelukkig kwam mijn moeder regelmatig langs. Op een dag gaf ze mij een exemplaar van de Horeb Bode. Ze zei: ‘Kijk maar wat je er mee doet, maar het lijkt mij verstandig om eens contact op te nemen.’ Na veel wikken en wegen heb ik dat gedaan en sinds augustus woon ik bij Horeb. Het bevalt me goed, ook al waren de eerste twee weken erg zwaar. Ik merk dat het voor de bewoners van Horeb erg waardevol is om elkaar te bemoedigen. Zonder elkaars steun zou het een stuk moeilijker zijn om te herstellen.”

God teruggevonden“Het allerbelangrijkste is dat ik hier mijn geloof in God heb teruggevonden. Hij sleept me echt door mijn periode van herstel heen. Naast mijn herstel houd ik me bij Horeb vooral bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Per dag kijk ik hoe het gaat. Ik doe alles stap voor stap. In de toekomst zou ik het liefst werken met probleemjongeren. Ik wil hen laten zien dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Dat ervaar ik elke dag!” Wilt u danken dat Richard zijn geloof in God hervonden heeft? En wilt u bidden dat hij volhardt in zijn herstel?

Page 2: Horebbode januari 2010

Fillipus vertelt dat hij uit een groot Surinaams gezin komt: “Ik heb elf broers en zussen. Ik had lieve ouders, maar zij waren altijd druk in de weer met hun kwekerij. Ik kreeg daardoor weinig aandacht en was een onzeker kind.”

Bijstand“Vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 verhuisde ons gezin naar Nederland. Daar kwamen we in de bijstand terecht, omdat er weinig werk was voor mensen met een achtergrond in de bosbouw. De sfeer in ons gezin ging er niet bepaald op vooruit. Er heersten spanning en depressiviteit.”

Meedoen“Om aan de benauwde thuissituatie te ontsnappen ging ik veel uit. Ik merkte dat ik onder invloed van alcohol veel losser werd. Ik voelde me zekerder en kwam makkelijker in contact met vrouwen. In het uitgaansleven leerde ik ook mensen kennen die harddrugs gebruikten. Ik vond het wel stoer om mee te doen en zodoende ging het van kwaad tot erger. Uiteindelijk kwam ik door mijn gebruik op straat te staan.”

“Lees je bijbel, bid elke dag!”

“Op een dag werd ik op straat door iemand aangesproken die me een Bijbel aanbood. Ik wist niets van Jezus, maar op het moment dat ik de Bijbel opensloeg, wist ik dat het de waarheid was. Ik werd zo enthousiast over Jezus dat ik iedereen die ik tegenkwam over Hem vertelde. Van mijn weinige geld kocht ik Bijbels voor anderen. Tegelijkertijd voelde ik me schuldig omdat ik nog steeds verslaafd was.”

Toekomst“Ik wist dat ik iets aan mijn verslaving moest doen, maar wat? Toen iemand mij over Horeb vertelde, besloot ik direct om hier heen te gaan. Het is niet makkelijk om verslavingsvrij te leven, maar God helpt me. Binnenkort start ik zelfs met een re-integratietraject, want ik wil graag in de groenvoorziening gaan werken. Wat er ook gebeurt, ik houd me aan Jezus vast!”

Wilt u bidden dat Filippus over een tijd zelfstandig kan gaan wonen? En wilt u danken dat Filippus anderen enthousiast vertelt over Jezus?

Verandering‘Alzo is het Koninkrijk Gods, als een mens, die zaad werpt in de aarde, en slaapt en opstaat, nacht en dag, en het zaad komt op en groeit, zonder dat hij zelf weet hoe. De grond brengt vanzelf vrucht voort; eerst een halm, daarna een aar, daarna het volle koren in de aar’ (Marcus 4:26-28).

Verandering is een proces. Verandering betekent soms groei. Het kost moeite en tijd. Voor verandering is de kracht van God nodig. Bovenstaande gelijkenis laat dit zien. Het zaad wordt gezaaid en door Gods zorg komt het tot zijn doel als volle koren in de aar. De boer vertrouwt erop dat het zaad verandert en groeit tot zijn bestemming.

Filippus is 53 jaar oud en geboren in Suriname. Op zestienjarige leeftijd verhuist hij van Suriname naar Nederland. Daar leert hij verkeerde vrienden kennen.

Filippus:

Zo is ook het Woord van God te vergelijken met zaad. Het bevat Gods kracht en brengt groei en verandering bij ons teweeg. En net zoals de aarde zich moet openen voor het zaad, moeten wij ons openstellen voor Gods Woord. De sleutel tot groei en verandering is geloof. Er is geloof nodig in het Woord en de scheppende kracht van het Woord.

Met vriendelijke groet,

Rob MeijerLocatiedirecteur Horeb

Page 3: Horebbode januari 2010

wordt het je dood!’ Ik besefte dat mijn moeder gelijk had. Ik heb toen eerst Horeb gebeld en later mijn moeder. Zij sprong een gat in de lucht. Zo blij was ze. Dat kon ik via de telefoon horen! Gelukkig kon ik direct weer bij Horeb terecht.”

Deze keer gaat het lukken!“De eerste keer dat ik bij Horeb werd opgenomen, kwam ik van de straat. Ik had niets om naar terug te keren. Nu heb ik van de woningstichting een huisje toegewezen gekregen. Deze keer heb ik dus wel iets om naar uit te kijken. Ik besef dat ik er nog lang niet ben, maar samen met God gaat het me lukken. Ik ben gelovig opgevoed en het zaadje uit mijn jeugd begint steeds meer te groeien. Hij maakt me sterk. Zonder Hem red ik het niet. Ik wil Hem niet meer loslaten!”

LevensdoelSteven heeft een duidelijk doel voor ogen: “Uit schaamte voor mijn verslaving heb ik het contact met mijn kinderen verbroken. Ik wilde niet dat zij zouden zien hoe ik eraan toe was. Maar zodra ik er klaar voor ben, zal ik opnieuw proberen contact met mijn kinderen op te nemen. Ik wil graag dat ze weer onderdeel uitmaken van mijn leven. Relatieherstel met God en mijn kinderen: daar ga ik voor!”

Wilt u danken dat Steven is teruggekeerd naar Horeb? En wilt u bidden dat er relatieherstel plaatsvindt tussen Steven en

zijn kinderen?

In 2004 meldt Steven zich voor het eerst aan bij Horeb. Tijdens zijn verblijf bij Horeb gaat het steeds beter met hem. Steven krijgt weer contact met zijn gezin en zijn herstel verloopt voorspoedig. Toch gaat het fout.

VerleidingSteven vertelt: “Ik had een weekend verlof en ging terug naar mijn oude woonplaats om te zien of ik een baan kon vinden voor ná mijn verblijf bij Horeb. Dat zou me in mijn oude omgeving het snelst lukken, dacht ik. Ik verbleef op een adres waar ik ook woonde in de tijd dat ik gebruikte, maar nog niet dakloos was. Achteraf gezien was dat geen slimme keuze. Ik zag de mensen om me heen drugs gebruiken en de verleiding werd te groot. Ik viel terug.”

Een gat in de luchtNa zijn terugval neemt het cocaïnegebruik van Steven hand over hand toe. “Mijn moeder zag me achteruitgaan en zei op een gegeven moment: ‘Je moet nu écht afkicken, anders

Steven, 39 jaar, was verslaafd aan cocaïne. Hij werd uit huis gezet en leefde op straat, in Amsterdam. Met één van de vrijwilligers van een inloophuis in de Jordaan raakte Steven in gesprek over Horeb.

Steven: “Zonder de Heer red ik het niet!” Op woensdag 28 oktober organi-

seerde ZakenVrienden van De Hoop een ondernemerscongres bij Horeb. Thema van het congres was ‘Veran-dering’. Gastsprekers waren burge-meester De Graaf van Apeldoorn, Arie de Rover, trainer en coach, en Willem den Hertog, gevangenisevangelist en voormalig eigenaar van Hertog IJs. Dagvoorzitter was Risco Balkenende van de Breman Groep.

VeranderingBurgemeester De Graaf vertelde over zijn ervaringen tijdens en na de Koninginnedag van 2009 in Apeldoorn. Het drama van die dag leidde tot grote (emotionele) veranderingen bij zowel inwoners als ondernemers. Arie de Rover sprak over eigenwaarde en identiteit en hoe persoonlijke verandering mogelijk is. Willem den Hertog vertelde zijn levensverhaal: hoe hij van succesvol ondernemer evangelist werd en welke veranderingen dat teweegbracht bij hem en anderen.

Diepe indrukDe drie sprekers lieten een diepe indruk achter op de aanwezigen. Na afl oop van het congres namen de bewoners van Horeb en de congresgangers samen deel aan een ontspannen barbecue. Tijdens het eten kwamen er goede gesprekken op gang tussen bewoners en ondernemers.

God als middelpuntEén van de bezoekers vertelde na afl oop: “Er heerste vandaag een gezellige en warme sfeer, ook al was het een zakelijk congres. Het contrast tussen arm en rijk viel volledig weg. De Heere God stond in het middelpunt en dat was goed te merken.” Een ondernemer zei: “De toespraken over verandering zijn voor mij en mijn bedrijf heel waardevol. En ik ga zeker overleggen wat mijn bedrijf kan betekenen voor mensen in nood.”

Ondernemerscongres bij Horeb

“Lees je bijbel, bid elke dag!”

Page 4: Horebbode januari 2010

10e jaargang • nummer 1 • januari 2010

Redactie: Erik Stalman Eindredactie: Rob Meijer, Cor van DamHoreb is een christelijke woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verslaving of psychosociale problemen en is onderdeel van De Hoop ggz.

In Horeb wonen en werken zo’n tachtig mannen die met elkaar en met de hulp van de Here God gaan voor een nieuw, gezond leven. Horeb Bode is een uitgave van Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is eindverantwoordelijk voor de fondsenwerving voor Horeb.

Voor meer exemplaren of voor regelmatige toezending kunt u contact opnemen met:

Horeb, Kuiltjesweg 55, 7361 TC Beekbergen.T (055) 576 21 00 F (055) 576 21 03

Giften zijn van harte welkom via bankrekening 66.91.45.319 ten name van Horeb.Bezoek ons online: www.horeb.nl

Stalen buizen voor de metaalwerkplaatsEén van de aanwezigen op het Zakencongres (zie pagina drie) was de heer Gert Jan van den Top, directeur van Steco in Stroe. Enkele dagen na het congres werd Horeb door hem gebeld met de mededeling dat Steco een grote hoeveel materiaal aan Horeb wilde schenken. Inmiddels is het materiaal, stalen buizen en strips ter waarde van enkele duizenden euro’s, bij Horeb afgeleverd. Onze dank is groot. We gaan er hard mee aan de slag!

Bedankt voor uw gift!Ook de afgelopen twee maanden hebben we weer een groot aantal giften mogen ontvangen Via ‘Horeb Algemeen’ is in oktober 4736 euro binnengekomen en in november 5658 euro. Dat is een totaalbedrag van 10.394 euro. Hartelijk dank!

Bijbels gezocht!

Iedere bewoner van Horeb krijgt bij aankomst een Bijbel cadeau. Het lezen uit de Bijbel is voor de bewoners van Horeb een belangrijk onderdeel van herstel. Het helpt hen eveneens bij het in stand houden van een verslavingsvrij leven. We zijn dan ook blij dat de meeste bewoners hun Bijbel meenemen als ze weg gaan. Horeb raakt echter wel door de voorraad Bijbels heen. Wilt u ons helpen zodat we ook alle toekomstige bewoners een Bijbel kunnen aanbieden? We zouden het erg op prijs stellen als u ons uw gebruikte Bijbels toezendt. We zouden het liefst Bijbels in een goede staat ontvangen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jessy Oraile via (055) 576 21 00. Dank u wel!

Gebeds- en dankpunten

• Het zakencongres bij Horeb was erg succesvol. Bidt u mee dat het veel vruchten mag afwerpen voor de bewoners van Horeb én de ondernemers?

• Wilt u met ons danken dat zoveel mensen, kerken en bedrijven het werk van Horeb fi nancieel onder-steunen?

• Wilt u bidden dat alle bewoners van Horeb God en Zijn Woord leren kennen en volharden in hun herstel?

• Onlangs zijn we bij Horeb begon-nen met een deeltijdbehandeling. Wilt u bidden dat dit veel mensen zal helpen in hun herstel?

Overweegt u om Horeb te steunen? Dat kunt u ook op een bijzondere manier doen. U kunt Horeb namelijk opnemen in uw nalatenschap. Dat kan op twee manieren: via een erfstelling of legaat. Bij een erfstelling neemt u Horeb in uw testament op als erfgenaam. U bepaalt zelf welk percentage van de erfenis voor Horeb is bestemd. Met een legaat neemt u een vast bedrag op in uw testament voor Horeb. Een legaat wordt uitgekeerd vóór erfgenamen de erfenis verdelen.

Doneren op een speciale manier

Twee bijzondere giften voor HorebOp 26 november jongstleden heeft een voorlichtingsbijeenkomst over Horeb plaatsgevonden bij de 70+ vereniging van de Hervormde Gemeente (Rehoboth) in Barneveld. Een medewerker van Horeb legde uit wat het werk van Horeb inhoudt en een bewoner vertelde zijn levensverhaal. Na afl oop van de voorlichting werd een gift van 500 euro toegezegd. Onze hartelijke dank daarvoor!

Verzorgingshuis ‘Margaretha’ in Kampen houdt tijdens haar weeksluitingen gewoonlijk een collecte voor het goede doel. Eén van de laatse keren werd gecollecteerd voor Horeb. In totaal hebben de bewoners van het verzorgingshuis 250 euro ingezameld! De opbrengst van de collecte is besteed aan nieuw gereedschap voor de werkplaats van Horeb. Dank u wel!