Service Lub januari 2010

12
januari - februari 2010 Dossier Verhoog de levensduur van uw koelvloeistoffen Analyses voor metaalbewerking Technische fiche Metaalbewerking Een gesmeerde samenwerking: J. Penen & CO Gratis tickets voor Metapro Zak onderuit in de cinema

description

Service Lub januari 2010

Transcript of Service Lub januari 2010

Page 1: Service Lub januari 2010

j a n u a r i - f e b r u a r i 2 0 1 0

DossierVerhoog de levensduur van uw koelvloeistoffen

Analyses voor metaalbewerking

Technische ficheMetaalbewerking

Een gesmeerde samenwerking:

J. Penen & CO

Gratis tickets voor Metapro

Zak onderuit in de cinema

Page 2: Service Lub januari 2010

Veiligheid is geen spel en zeker geen toevalstreffer. Het is een thema waar u en uw medewerkers elke dag opnieuw aan moeten werken. Met oog voor detail. Want veiligheid gaat over mensen, materialen en de hele leefomgeving.

Unil Belgium maakt bij elke Service Lub een affiche over veiligheid of milieu. Een tip, een knipoog of een leuke slogan om verschillende aandachtspunten niet uit het hoofd te verliezen. Bij heel wat bedrijven hebben de affiches een vaste plek op de werkvloer gekregen. Heeft u een affiche gemist? Wil u een paar extra exemplaren voor uw bedrijf? Unil bezorgt u gratis de affiches.

Een overzicht van alle gratis affiches vindt u op www.unil.com

Gratis affiches over veiligheid en milieu

Wil u het hele pakket gratis ontvangen? Of heeft ueen affiche gemist? Vermeld hoeveel exemplaren van welke affiche u graag wil. Stuur een e-mail naar [email protected] of neem telefonisch contact (tel. 02 365 02 00). De affiches worden u gratis opgestuurd.

Page 3: Service Lub januari 2010

Een merk van verschil

3

Dus doen we ’t weer net als vroeger!

Vroeger was het beter!

Enkele jaren geleden nam ARGOS Unil Nederland over. Een keuze voor kwaliteit en knowhow. En gelijk hadden ze!

Maar zoals dat gaat in zaken, verdween het merk Unil uit de Nederlandse markt. Voor eventjes toch. Want wat goed is, duw je niet zomaar weg.

Vanaf 1 januari 2010 neemt Unil Lubricants na enkele jaren de merklicentie weer over. En dus doen we het ook in Nederland weer helemaal als vroeger. Unil Lubricants, uw smeermiddelenspecialist!

We kijken uit naar een nieuwe gesmeerde samenwerking!

UNIL LUBRICANTS - Victory Building - Arcadialaan 24 - 1813 KN Alkmaarwww.unil.com - [email protected] - [email protected] tel. 072 7440033 - fax 072 7440034

Page 4: Service Lub januari 2010

4

Het kostenplaatje om uw koelvloeistoffen te verversen is nietweinig. Niet enkel door de kosten van de nieuwe vloeistof. Ook de werkuren van het personeel, de stilstand van de machine,de ophaalkosten van de gebruikte vloeistof en de belasting voorhet milieu tellen door. Redenen genoeg om de levensduur van uw koelvloeistoffen te verlengen. Unil zet een aantal factoren die u zelf in de hand heeft, op een rijtje.

I Voor watermengbare koelvloeistoffen

• Controleer regelmatig het niveau. Ook bij watermengbare koelvloeistoffenmoet het reservoir vol blijven.

• Meet wekelijks, met een zakrefractometer de concentratie. Een te lage concentratie leidt tot onvoldoende bescherming tegen bacteriegroei en corrosie. Een te hoge concentratie kan huidirritatie in de hand werken.

De concentratie van de koelvloeistof kan wijzigen door verdamping vanhet water of de afvoer van de spanen. U kan de concentratie van hetmengsel verbeteren door een rijkere of magere emulsie toe te voegen, niet door toevoeging van puur water of puur concentraat. Maak een goedmengsel of emulsie voor u het bad aanvult. In het geval van een manuelemenging, moet u altijd de olie bij het water gieten, nooit andersom.

• Zorg ervoor dat u regelmatig de overbodige lekolie afroomt. Zoniet creëert u een anaeroob milieu. Door de beluchting van de mengsels met een microbe-luchter kan u het evenwicht herstellen tussen de aerobe en anaerobe bacteriën.

• Werp geen afval of reinigingsmiddelen in het reservoir. Die veroorzaken bacteriegroei en kunnen de emulsie afbreken.

• Voeg nooit op eigen initiatief bactericide toe. Neem altijd eerst contact op met Unil om foutieve concentraties te vermijden.

• Als u de vloeistof bij extreme vervuiling vervangt: voeg een paar dagen op voorhand een bactericide, fungicide of detergent toe voor de reiniging van de machine. Ledig daarna het reservoir, verwijder de vloeistof en de spanen,en start weer op met een nieuwe emulsie.

• Controleer regelmatig het pH-gehalte en de concentratie om de corrosie, de emulsiestabiliteit en de schuimvorming in de hand te houden. Bent u nietzeker hoe u een juiste emulsie moet aanmaken of onderhouden, contacteerUnil voor het juiste advies. Op basis van uw machines en de waterkwaliteit zal onze ‘badmeester’ de juiste samenstelling maken

I Volle snijoliën

• Controleer regelmatig het niveau. Het bad moetaltijd vol blijven zodat de vloeistof tijd krijgt voor afkoeling.

• Met een staalname kan u visueel controleren of eremulsievorming is, of veelvaste deeltjes aanwezig zijnen, of er een sterke kleur- en geurverandering is (zwarte olie is geoxideerd).

Dossier

Verhoogde levensduur van uw koelvloeistoffen

© H

aas

Aut

omat

ion,

Inc.

Page 5: Service Lub januari 2010

Analyses voormetaalbewerking

5

I Accurate opvolging

Twee tot drie dagen na ontvangst van het staal krijgtde klant via email of internet een analyserapport meteen begeleidende diagnose en de eventueel tenemen maatregelen.Bij wateroplosbare producten voor metaalbewerking,kan u ook een aantal testen direct aan de machineuitvoeren: pH-meting, concentratiebepaling, metenvan de aanwezigheid van bacteriën, schimmels engisten en visuele controle. Het voordeel is dat u de resultaten onmiddellijk heeft, en u voorkomtvalse metingen van bacteriën, schimmels en gisten.Het kan gebeuren dat een emulsiestaal een aantaldagen onderweg is tussen de machine en het laboratorium, waardoor de bacterieconcentratieoploopt van 1000 naar 100.000 kolonies per ml.

I Mogelijke controles ter plaatse

• Controleer de concentratie met een zakrefractometerMet een zakrefractometer controleert u eenvoudig de con-centratie van uw vloeistoffen. Een te lage concentratie wijstop onvoldoende bescherming tegen bacteriegroei en corrosie.Een te hoge concentratie kan huidirritatie veroorzaken. U kan de concentratie van het mengsel verbeteren door eenmagere of rijkere emulsie toe te voegen. Niet enkel water toe-voegen, want water bevat ionen, waarvan sommige agressiefzijn en corrosie kunnen veroorzaken. De chemische productenwaarmee water wordt behandeld kunnen de corrosiesnelheidnog verhogen. Lage concentratie kan resulteren in bacteriën en fungi, ranzig-heid, te weinig smering, corrosie en onzuivere vloeistof. Hoge concentratie kan als gevolg hebben: huidproblemen,schuimvorming, oplopende kosten en onzuivere vloeistof.

• Controleer de pH met een draagbare pH-meterEen pH hoger dan 8,9 biedt een goede bescherming voorferrometalen (ijzer, staal, ...). In non-ferro metalen (koper, aluminium, ...) heeft een hoge pH ongunstige gevolgen op corrosie. Voor non-ferro metalen ligt de aangewezen pH tussen de 8.4 en 9. Een dalende pH (kleiner dan 8,4),meestal bacteriegroei als gevolg van een te lage concen-

tratie, bevordert het slecht worden van het vloeistofbad. Een hoge pH (boven 9,5) is meestal het gevolg van veront -reiniging. In de meeste gevallen is dan een verversing van de vloeistof noodzakelijk.

• Controleer de aanwezigheid van bacteriën, schimmelsen gisten Met de Easicult dipslide kan u na 24 uur (bij 37°C) of na 48 uur (bij 20°C) de aanwezigheid van bacteriën op de gelevoedingsbodem aflezen. Na 48 uur (bij 37°C) of na 72 uur(bij 20°C) kan u de schimmels en de gisten op de rodevoedingsbodem aflezen. In een koeloliebad mogen geen schimmels of gisten aan-wezig zijn. Een concentratie tot 10.000 kolonies bacteriënper ml emulsie is aanvaardbaar. Boven dat cijfer moet u deUnil- vertegenwoordiger contacteren en actie ondernemen.Te hoge concentraties aan bacteriën kunnen na een tijd‘vellen’ creëren die leidingen en filters verstoppen.

• Visuele controleControleer regelmatig het niveau van uw vloeistoffen. Het reservoir moet altijd vol blijven. Let er op dat over -bodige lekolie afgeroomd wordt. Zo niet creëert u een anaeroob milieu waarin bacteriën zich kunnen ontwikkelen.Dat kenmerkt zich door de geur van rotte eieren.

Controleer zelf uw vloeistoffen

Het Unil laboratorium is gespecialiseerd in analyses van metaalbewerkingproducten. Wij metenen beoordelen de toestand van de vloeistof en het niveau van de vervuiling. De keuze van hetanalyseprogramma hangt af van het type product en het doel van de analyses.

Olieanalyses

I Mogelijke analyses op metaalbewerking producten

Volle snijolie Emulsies Emulsiesprogramma 1 programma 2

Viscositeit @ 40°C pH pHWatergehalte Concentratiemeting ConcentratiemetingICP alle metaalelementen Bacteriën BacteriënZwavelgehalte Schimmels SchimmelsGehalte aan sedimenten > 5 µ Gisten Gisten

CorrosieVreemd oliegehalteSulfaatgehalteChloridengehalteWaterhardheidNitraatgehalte

Page 6: Service Lub januari 2010

Technische fiche

Metaalbewerking

SYNTHETISCHE KOELVLOEISTOFFEN

HALFSYNTHETISCHE MICROEMULSIES

VOLSYNTHETISCHE SLIJPVLOEISTOFFEN

EMULSIES

TYPE

Kleurloze synthetische koelvloeistof zowel geschikt voor zachtals hard water en uiterste druk eigenschappen

Zeer biostabiele, half-synthetische micro-emulsie voor algemenebewerkingen.

Biostabiele, half-synthetische Micro-emulsie voor algemene bewerkingen met zowel zacht als water met een normale hardheid.Bevat een hoog gehalte smedigheidsadditieven van nieuwste generatie

Biostabiele, half-synthetische Micro-emulsie voor algemene bewerkingen met zowel zacht als water met een normale hardheid.Bevat smedigheids additieven van nieuwste generatie

Biostabiele, half-synthetische Micro-emulsie voor algemene bewerkingen voor water met een normale hardheid. Bevat een hoog gehalte aan smedigheids additieven.

Biostabiele, half-synthetische Micro-emulsie voor algemene bewerkingen met zowel zeer zacht als water met een normale hardheid.

Biostabiele, half-synthetische Micro-emulsie voor algemene bewerkingen met water met een normale en hoge hardheid.

Emulsie voor algemene bewerkingen, geschikt voor water van alle hardheden. Heeft een hoog gehalte aan minerale olie.

Emulsie voor zware algemene bewerkingen, geschikt voor water met normale hardheid. Hoog gehalte aan minerale olie en uiterstedruk addidieven.

Emulsie voor zware algemene bewerkingen, geschikt voor watermet normale hardheid. Hoog gehalte aan minerale olie en uiterstedruk addidieven.

Emulsie voor algemene bewerkingen, geschikt voor water met normale hardheid. Hoog gehalte aan minerale olie

Emulsie voor zware algemene bewerkingen, geschikt voor watermet normale hardheid. Hoog gehalte aan minerale olie en uiterstedruk addidieven.

Synthetisch slijpmiddel

Synthetisch slijpmiddel

Synthetisch slijpmiddel met verhoogde uiterste druk eigenschappenKan ook als snijvloeistof voor staal, koper en gietijzer gebruikt worden

BENAMING

TOPCUT S 216 EP

STARCUT M 16

SAFECUT M 190 NT

SAFECUT M 170 NT

SAFECUT M 140

SAFECUT M 135 SX

SAFECUT M 120

STARCUT E 20

STARCUT E 25

STARCUT E 9

SAFECUT E103

SAFECUT E103 EP

STARGRIND 50

STARGRIND CO AM

TOPGRIND 500

METALEN

staal, koper, gietijzer

staal en zijn legeringen

staal en zijn legeringen, aluminium- en koperlegeringen

staal en zijn legeringen, aluminium- en koperlegeringen

staal, aluminium, inox- en koperlegeringen

gietijzer, staal en zijn legeringen, aluminium

staal en zijn legeringen, aluminium- en koperlegeringen

Inox, staal en zijn legeringen aluminium- en koperlegeringen

staal, rvs, titanium aluminium

staal, rvs, titanium aluminium

staal, aluminium- en koperlegeringen

staal, rvs, titanium aluminium

staal enz…

speciaal voor het slijpen van hardmetaal datkobalt bevat

staal, koper, gietijzer

Page 7: Service Lub januari 2010

UNIL LUBRICANTS

BELGIËBergensesteenweg 713

1600 Sint-Pieters-Leeuwtel. 02 365 02 00fax 02 360 01 12

[email protected]

NEDERLANDVictory BuildingArcadialaan 24

1813 KN Alkmaartel. 072 7440033 fax 072 [email protected]

EIGENSCHAPPEN

• Uitstekende antischuimeigenschappen • Zeer laag verbruik• Geschikt voor verspanende bewerkingen op rvs,

titanium, aluminium• Zeer goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Uitstekende antischuimeigenschappen• Geschikt voor zware verspanende bewerkingen• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Uitstekende antischuimeigenschappen. • Uiterst geschikt voor zware verspanende bewerkingen• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Uitstekende antischuimeigenschappengeschikt voor zware verspanende bewerkingen

• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Goede antischuimeigenschappen• Hoge standtijd van het gereedschap• Geschikt voor zware verspanende bewerkingen

op rvs, titanium, aluminium• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Sterke reinigende, schuimwerende en koelende eigenschappen.

• Uiterst geschikt voor zware verspanende bewerkingen• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Uitstekende koel- en smeereigenschappen• Goede anti-corrosie eigenschappen • Niet agressief voor de gebruikers

• Goede antischuimeigenschappen• Zeer hoge standtijd van het gereedschap• Geschikt voor zware verspanende bewerkingen

op rvs, titanium, aluminium• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Zeer hoge standtijd van het gereedschap• Geschikt voor uiterst zware verspanende bewerkingen op rvs,

titanium, aluminium• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Goede antischuimeigenschappen• Geschikt voor zware verspanende bewerkingen

op rvs, titanium, aluminium• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Goede antischuimeigenschappen• Zeer hoge standtijd van het gereedschap• Geschikt voor uiterst zware verspanende bewerkingen op rvs,

titanium, aluminium• Goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Zeer goede anticorrosie- en schuimeigenschappen• Hoge anti-mist eigenschappen • Uitstekend koelvermogen. Doorzichtige vloeistof• Niet agressief voor de gebruiker

• Zeer goede anticorrosie- en schuimeigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

• Uitstekende antischuimeigenschappen• Zeer laag verbruik• Geschikt voor verspanende bewerkingen op rvs, titanium,

aluminium• Zeer goede anti-corrosie eigenschappen• Niet agressief voor de gebruikers

© H

aas

Aut

omat

ion,

Inc.

BEWERKINGEN

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines, slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingenals boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines, slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines, slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines, slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines, slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als borenen tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als borenen tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als boren en tappen), zagen, draaibanken, freesmachines

• Algemene slijpbewerkingen, gereedschapslijpen met diamantschijven

• Algemene slijpbewerkingen

• Bewerkingcentra, CNC- draaibanken,Automaatdraaien (waaronder bewerkingen als borenen tappen), zagen, draaibanken, freesmachines,slijpbewerkingen

Page 8: Service Lub januari 2010

Samenwerking

Unil levert uniekeproducten en oplossingen op maatJ. PENEN & CO EN UNIL BELGIUM

8

Page 9: Service Lub januari 2010

9

I Schroefdraadfabrikant

J Penen & Co wordt in 1957 opgericht door Jos Penen.In de beginjaren houdt Penen zich vooral bezig metlas- en constructiewerken. Later breidt het bedrijf de activiteiten uit naar de productie van vooral boutenvoor scheeps- , haven- , brug- en tunnelbouw.Vandaag staat Penen, gelegen op de industrieterreinenvan Oostmalle, bekend als één van de grootste schroef-draadfabrikanten in Europa.

De exportcijfers van Penen zijn goed voor maar liefst85 procent van de jaarlijkse omzet. De belangrijkstemarkt voor Penen is momenteel Duitsland, maar ookNederland en Scandinavië zijn grote afnemers. Het metaalverwerkingsbedrijf verwerkt jaarlijks ruim11.000 ton staaldraad tot schroefdraad.

I Diverse eindproducten

Hoe eenvoudig schroefdraad op zich lijkt, zo divers enveelzijdig is het aanbod dat bij Penen geproduceerd wordt.Het gaat om draadeinden, maar zij produceren ooktapeinden, laseinden en ankerbouten in alle mogelijkediktes (van M4 tot M100) en in verschillende lengtes.Het meest in het oogspringende zijn de lange trekstangenof tierods, die gebruikt worden in de constructie vanbedrijfshallen. De ‘windverbanden’ tot 11,6 meterlang, worden gebruikt om de geraamtes van bedrijfs-hallen stabiel te houden. Penen produceert ongeveerevenveel eindproducten van roestvrij staal als vanandere staalsoorten.

I Volledige productie in handen

In de staalindustrie is de concurrentie vanuit Chinahard en de laatste jaren bepaalt de prijs van het staalheel erg het productieritme. Penen houdt het heleproductieproces in eigen handen en daardoor kan het scherpe prijzen bieden.

De productie van schroefdraad start dan ook bij een metershoge haspel waarop de ruwe staaldraadafgewikkeld wordt. Die draad gaat rechtstreeks

de trekmachine in, waar ze in één lijn gestaalstraald,recht gemaakt en vervolgens op de juiste diktegetrokken wordt. In die trekbeweging is een perfecteolie cruciaal. Aan het einde van de lijn wordt het staalop de juiste lengte geknipt. Daarna wordt dan deschroefdraad aangebracht. Deze schroefdraad wordtin de stang gerold door deze tussen twee walsrollendoor te laten lopen. Er wordt dus geen materiaalweggenomen zoals bij het ‘draadsnijden’. Geen restafvaldus en de sterkte van de stang blijft onveranderd.

I Zoeken naar oplossingen

Luc Haest (productieverantwoordelijke): “We werken almeer dan vijftien jaar met Unil. Naar volle tevredenheid.Unil zoekt oplossingen voor onze specifieke productievraagstukken, en dat geeft ons vertrouwen en uitein-delijk bespaart ons dat veel geld. Tijdens de bewerkingwaar de staaldraad op de juiste diameter getrokkenwordt door een matrijs (treksteen) hebben we eenaantal olieproducenten laten zoeken naar een oplossingom die matrijs niet voortdurend stuk te trekken.Niemand vond iets. Tot Unil een speciale trekolie ontwikkelde die we vandaag nog altijd gebruiken. Het gaat om een trekolie die een film op het staallegt, waardoor de matrijs beschermd blijft. Een perfecte oplossing.

I Een gesmeerde samenwerking

Jeroen Dolhain (Managing Director): “Voor ons is het belangrijk dat leveranciers meedenken. Een klantvan ons wilde geen olierestanten op zijn grondankers.Tijdens het schroefdraadrollen dienen het materiaalen de machine echter wel gekoeld en gesmeerd teworden. Unil kwam met een adequate oplossing. Een speciale emulsie op waterbasis, perfect geschiktvoor onze machine. Op een week tijd was de oplossingen het product daar. Onze klant tevreden, dus wij ookzeer tevreden, met dank aan Unil!”

J.Penen & Co, Nijverheidsstraat 5, 2390 Oostmalle, Tel. 03 312 91 70, Fax 03 311 52 75, www.penen.be

De samenwerking tussen schroefdraadfabrikant J. Penen en Unil Belgium is gebaseerdop vele jaren loyaliteit. Het is een samenwerking waarin gezocht wordt naar specifiekeproducten en koelvloeistoffen op maat voor de producten die Penen produceert. En dat heeft al enkele unieke productformules opgeleverd.

Page 10: Service Lub januari 2010

FOCUS

10

Unil acties

Alles voor de metaalbewerking!Unil Lubricants op METAPRO 2010

Geniet van een avondje cinema!

Houdt u van een spannende politiefilm zoalsDossier K? Fan van Amerikaanse SF genreAvatar? Zakt u liever onderuit bij de humor vanLes Barons of wil u met de kinderen gaan genieten van Arthur en de wraak van Maltazard?Maak zelf de keuze!

Om het jaar goed in te zetten trakteert Unil meteen pak filmtickets. Omdat we af en toe eensgraag de rode loper uitrollen voor onze klanten...

Service Lub geeft 50 x 2 gratis tickets wegvoor een film naar keuze in de Kinepoliszalen! Stuur voor 30 januari een mail met vermelding ‘Actie Service Lub – cinema’ naar [email protected].

Van 9 tot en met 12 februari vindt inBrussels Expo METAPRO 2010 plaats.METAPRO is de ontmoetingsplaats vooriedereen uit de metaalbewerking.

Unil nodigt u graag uit om kennis te komen maken met onze gespecia -liseerde producten en diensten voorde metaalbewerking. Vraag uw gratistickets aan via [email protected], met de vermelding METAPRO.

Bezoek de stand van Unil op METAPRO 2010. Van 9 toten met 12 februari 2010, hall 7 stand 7327. Tot dan!

Page 11: Service Lub januari 2010

Producten

Een koelsmeermiddel is een doe-het-al-product. De voorwaarden waaraan eenkoelsmeermiddel moet voldoen zijn niet min.Een perfecte vloeistof moet:

• voor een perfecte afwerking van de werkstukken zorgen,• optimaal koelen,• voor een lange standtijd van het gereedschap zorgen,• uitstekend bevochtigen,• een breed toepassingsgebied hebben,• geen schadelijke stoffen bevatten,• niet schuimen,• een grote weerstand tegen bederf hebben,• een perfecte smedigheid hebben.

De smedigheid van het product is vaak de sleutel tot succesvan de bewerking. Een koelvloeistof moet een goedesmedigheid hebben zonder dat het te vettig is; zonder dat het bijvoorbeeld plakt aan de spanen.

De UNIL STARCUT E 25 is zo’n typisch metaalbewerkings-manusje van alles. Ideaal voor het gebruik bij het tot schijvenverzagen van aluminium- en rvs palen met een lintzaag.Om mooie rechte schijven te hebben is de geleiding enhet opspannen van het zaagblad van groot belang. Dat opspannen gebeurt meestal met hydraulisch opgespannengeleidingen, wat een zeer hoge druk meebrengt op de flanken van het zaagblad.

Door de uitzonderlijke smedigheid en snijeigenschappenvan de STARCUT E 25 voorkomt u vroegtijdige slijtagevan de flanken, vermijdt u de vorming van koudlas en isde standtijd van de zagen opmerkelijk hoger. Naast dezeer goede afwerking van de stukken maakt u ook eeneinde aan de dikwijls voorkomende irritante fluittoon vande bandzaag.

Door de uitstekende eigenschappen is de STARCUT E 25uitermate geschikt voor algemene verspaning.

Voor alle informatie over of een technische fiche van de Unil Starcut E 25, contacteer de technische dienst. Tel. 02 365 02 00 of mail naar [email protected] (België) of tel. 072 7440033 of mail naar [email protected].

11

STARCUT E 25Metaalbewerkingsmanusje van alles

© H

aas

Aut

omat

ion,

Inc.

Page 12: Service Lub januari 2010

Voor zuivere koelvloeistoffenDe OCTOPUS is een mobiele industriële onderhoudsinstallatie die snel en grondig spanen verwijdert en koelvloeistof reinigt. Perfect voor proactief onderhoud van uw machines. Efficiëntie troef!

Ideaal wapen tegen vervuilingEen bandskimmer voor het verwijderen van lekolie in de emulsiebaden. Een stevige metalen constructie, met dubbele olieschraper en verwijderbare, makkelijk te reinigen olieverzamellade. Een must-have in uw atelier!

Altijd de geschikte concentratieDe SUPERMIX is een zelfaanzuigende volumetrische doseerpomp voor mengverhoudingen van 1 tot 10%. Eenvoudig aan te sluiten op de waterleiding. Altijd een constante mengverhouding. Werk correct!

Materialen voor een perfecte smering

Service lub is een uitgave van UNIL LUBRICANTS, Bergensesteenweg 713, 1600 Sint-Pieters-Leeuw, Tel 02 365 02 00, Fax 02 360 01 12, [email protected], www.unil.comVerantwoordelijke Uitgever: Gilbert De Mey • Redactie: Geert Delanghe (tekstopmaat.be) • Vertaling: Novasys • Coverfoto: Haas Automation, Inc. • Vormgeving: Altera • Druk: Van der Poorten