HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

21
voorjaar 2015 “Méér investeren in de toekomst van het jongste kind” Vigdis van der Giesen van Peuter & Co over de zorg voor 3.000 peuters / p. 28 Blömer vierde lid van HLB Nederland p. 3 Het succes van DRT Vloeren p. 6 Van vertrouwen op onze blauwe ogen naar transparantie p. 12 Een uitgave van HLB Nederland

description

 

Transcript of HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Page 1: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

voorjaar 2015

“Méér investeren in de toekomst van het jongste kind”Vigdis van der Giesen van Peuter & Co over de zorg voor 3.000 peuters / p. 28

Blömer vierde lid van HLB Nederlandp. 3

Het succes van DRT Vloerenp. 6

Van vertrouwen op onze blauwe ogen naar transparantiep. 12

Een uitgave van HLB Nederland

Page 2: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

HIFT staat voor verandering, beweging, groei, zo lichtten we de titel van dit blad in de allereerste editie aan u toe. SHIFT werd uiteraard niet toevallig gekozen; HLB Nederland is volop in beweging.

Allereerst is daar de uitbreiding van onze organisatie: afgelopen januari verwelkomden we Blömer accoun-tants & adviseurs uit Nieuwegein als vierde lid van HLB Nederland. Blömer accountants & adviseurs (hierna HLB Blömer) bestaat al bijna honderd jaar en is daar-mee een van de oudste accountantskantoren van ons land. Het deskundige team van HLB Blömer huldigt dezelfde waarden en streeft dezelfde ambities na als alle kantoren van HLB Nederland: betrokken, dichtbij, oplossingsgericht, vooruitstrevend en ondernemend. Met de komst van HLB Blömer versterken we onze

organisatie én verbreden we onze kennis. HLB Blömer heeft diverse specialismen in huis, waarvan klanten van alle HLB-vestigingen kunnen profiteren. Zo ver-

enigen we de kracht van onze zelfstandige, regionale kantoren met de kracht van een grote nationale en internationale organisatie. ‘Global in reach, local in touch’, zo vatten wij dat samen.

Groei van onze organisatie is vanzelfsprekend geen doel op zich. Onze aandacht gaat primair uit naar de kwaliteit van onze dienstverlening. Een van de speer-punten is de uitbreiding van onze online diensten en faciliteiten. Nog maar enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat we online vertrouwelijke gegevens zouden delen met bijvoorbeeld banken of de Belas-tingdienst. Hoe anders is het nu! Digitale dossiers, een online administratie die 24/7 beschikbaar is: online dienstverlening gaat inmiddels heel wat verder dan het heen en weer sturen van gegevens.

Middels slimme online tools wil HLB u meerwaarde blijven bieden, bijvoorbeeld door analyse van gegevens en prognoses en advies op maat. Achter de schermen werken we hard aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve online services. Hoewel we ook hierin voorop willen lopen, zijn online diensten een hulpmid-del, als aanvulling op onze dienstverlening. Want HLB is dichtbij en persoonlijk en zal dat altijd blijven.

S

“HLB investeert in online services”

Uw vraag of reactie is welkom! Mail naar [email protected]

“Dichtbij, met de kracht van een internationale organisatie”

Erik van der HaarHLB Van Daal & Partners, Waalwijk

Johan BoddeHLB Nannen, Groningen

Rob MeijerHLB Den Hartog, Rotterdam

Hans OdijkHLB Blömer, Nieuwegein

3shift 2 / voorjaar 20152

Page 3: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

ColofonSHIFT is een uitgave van HLB

Nederland en wordt via controlled

circulation verspreid.

Concept & realisatie

david

Tekst & redactie

Djamila Santi, Madelon Thijs, Marrie Hoedelmans, Judith Leijtens

Illustratie

david,Lobke van Aar

Fotografie

Sicco van Grieken, Van Assendelft Fotografie, Aschwin Snel

©2015 HLB Nederland

www.hlb.nl

Disclaimer

Bij het samenstellen van dit magazine hebben

wij de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht.

Onze wetgeving is echter regelmatig aan

verandering onderhevig, terwijl het civiele en

fiscale recht enorm gecompliceerd zijn. Wij kun-

nen daarom geen enkele verantwoordelijkheid

aanvaarden voor de gevolgen van de acties die u

onderneemt naar aanleiding van in deze uitgave

opgenomen artikelen. Raadpleeg dus altijd eerst

even uw vaste contactpersoon.

“Hoe complexer een project, hoe interessanter wij het vinden” inhoud

6

Andriëtte Dobbelsteen

over het succes van

DRT Vloeren

Topics 10Salarisadministratie: zelf versus uitbesteden / Rapportcijfer van

de klant / Een verplichte werkkostenregeling / De voordelen van

het nieuwe (elektrische) rijden

Kiezen & Delen 12Van vertrouwen op onze blauwe ogen naar transparantie /

HLB Matchers bij fusie en overname: Goed gevoel voor belangen

“Ik ben een ideeënman”

14

Autobedrijf Nieuwenhuijsen,

ruim 25 jaar succesvol

“Wij willen mensen laten stralen”

DermaClinic, innovatief in een groeimarkt20

Goed doen 18Debora Partnership Club: ondersteuning van het Inloophuis /

Jannet Eisen zet zich in voor De Springplank

Wereldwijd geïnspireerd

24

“Méér investeren in het jongste

kind”

28

Vigdis van der Giesen

van Peuter & Co

(Rotterdam) over de

zorg voor 3.000 peuters

Let's meet 34

Laat u inspireren

PS 36Raad van Toezicht / Top 10 fiscale tips / Nieuwe Wet Werk en

Zekerheid: Waar moet u rekening mee houden?

HLB International European Conference /

Kostenbesparing door globalisering /

Dutch-German Desk /

De wereld is klein

Column Adjiedj Bakas

38

Responsible tax krijgt steeds meer aandacht

shift 2 / voorjaar 20154 5

Page 4: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

ONDERWEG

DRT Vloeren, Oss

Andriëtte DobbelsteenMede-eigenaar en algemeen directeur

www.drt.nl

DRT Vloeren is toonaangevend specialist op het gebied van technisch hoogwaardige naad-loze vloersystemen voor industrie en utiliteit. Daarnaast is DRT Vloeren met esthetische gietvloeren actief op zowel de projectenmarkt als de particuliere markt. DRT combineert het beste van twee werelden: de netheid en nauwkeurigheid die de particuliere klant zo belangrijk vindt en de technische kennis waar bedrijven het meest een beroep op doen. Het bedrijf is actief in Nederland en België met showrooms in ’s-Hertogenbosch, Zutphen en Antwerpen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oss.

“Hoe complexer een project, hoe

interessanter wij het vinden”

e chocoladefabriek van Mars in Veghel, bedrijvenverzamelgebouw De Gruyter-Fabriek in ’s-Hertogenbosch, diverse Sligro-vestigingen, het Fries Museum in Leeuwarden, de Coca-Cola fabriek in Dongen, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, het openbaar ministerie in Arnhem, Sergio Herman’s restaurant in Cadzand… de projectenlijst van DRT Vloeren is indrukwekkend. Andriëtte Dobbelsteen en haar broer Pietjan namen DRT in 2007 over van hun ouders die het bedrijf in 1983 oprichtten. Hoewel de crisis leidde tot een forse afname in de bouw, groeit DRT tegen de stroom in. Jaar na jaar stijgt de omzet. Het resultaat van keuzes maken, lef tonen en keihard werken, zo blijkt uit het verhaal van Andriëtte.

Zeer specialistische kennis“Wat ons onderscheidt, is onze techni-sche kennis – van de vloer én aanverwante zaken, waarbij we niet zelden op de stoel van het ingenieursbureau gaan zitten – en onze focus op service en kwaliteit. Service en kwaliteit zijn algemene kreten, maar bij onze vloersystemen gaat het om een heel andere dimensie”, stelt Andriëtte.

D“We kunnen een schoonheidsfoutje niet terughalen en opnieuw leveren; we moeten dat op locatie verhelpen. Hier zijn we erg goed in, we hebben veel geïnvesteerd in een eigen servicedienst. Inmid-dels worden we regelmatig gevraagd om problemen van een ander op te lossen, ook via verzekeringsmaatschappijen. We leiden onze installateurs zelf op. De applicatie van een naadloze vloer is zeer verantwoordelijk vakwerk. Het product vraagt veel sturing en coördinatie. Eenmaal bezig, moet het in één keer goed. De schade is groot als het misgaat – in manuren, materiaalkosten en de shut-down van de locatie.”

“We kiezen bewust voor hbo-opgeleide mensen, met zeer specia-listische kennis. Dat is met name bij een industriële of projectvloer van belang. In korte shutdownperiodes van productieomgevingen dienen we een nieuwe vloer te plaatsen, inclusief het slopen en opnieuw opbouwen van ondergronden. Werken onder tijdsdruk en onvoorspelbare situaties; daar zijn we goed in. In een foodfabriek hebben we bijvoorbeeld te maken met HACCP-regels, zuurte- graden en eisen aan de temperatuursbestendigheid. In de farma-ceutische industrie praten we over cleanroom-condities. Ieder project vraagt om specifieke oplossingen.” Andriëtte lacht: “Hoe complexer een project, hoe interessanter wij het vinden!”

Zakelijke en particuliere marktAndriëtte vertelt vol enthousiasme over DRT. Overname van de zaak was echter geen vanzelfsprekendheid. “Pietjan speelde al lan-ger met het idee, maar ik volgde na mijn studie Bedrijfskunde een andere weg. In 2001 was mijn vader op zoek naar een medewer- ‣

shift 2 / voorjaar 20156 7

Page 5: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

was zijn kind; hij is als echte innovator nog altijd bezig met productontwikkeling. Hij is beslist nog niet ondernemersmoe! We zien hem als een vloeren-goeroe, hij weet ontzéttend veel.”

OnderbuikgevoelNa de bedrijfsoverdracht in 2007 volgde in 2009 opnieuw een grote stap: DRT opende een vestiging in Antwerpen. Andriëtte: “Al een tijdje speelden we met het idee om naar België te gaan. Echt marktonderzoek hadden we nog niet gedaan, maar we kregen uit België steeds meer aanvragen voor esthetische vloeren. Ik was met mijn gezin in Antwerpen, toen ik een prachtig pand te huur zag staan. De ideale locatie! De verhuurder bleek aanwe-zig, we konden het direct bezichtigen. Ook mijn ouders kwamen meteen kijken. Twee weken later tekenden we het huurcontract. Grotendeels gebaseerd op onderbuikgevoel, maar het voelde goed en was natuurlijk een gewogen risico. Zo snel schakelen, dát kan alleen in een familiebedrijf.”

In de volksmond heten het gietvloeren, in de praktijk levert

DRT vele vloersystemen met als gemene deler: naadloos

en met een strakke, industriële uitstraling. Voor technische

vraagstukken levert DRT systemen op maat, afhankelijk van

de eisen die worden gesteld. Voor de ene opdrachtgever zijn

slijtvastheid en vloeistofdichtheid van belang, van de andere

vloer wordt antislip en mechanische belastbaarheid verlangd.

DRT was voorloper in esthetische toepassingen en de ont-

wikkeling daarvan. Ook in deze vloeren is inmiddels volop

variatie. Van kunststof en cement tot gepolijst beton of een

nieuwe variant op terrazzo. Wilt u weten hoe het zit? Neem

een kijkje op www.drt.nl of bezoek een van de showrooms.

HLB over de grens

Wim GuthPartner / Accountant

HLB Van Daal & Partners, Oss

Zakendoen in BelgiëWaar HLB al belangrijke ondersteuning bood bij de begeleiding van de bedrijfsoverdracht, was HLB bij de start in België opnieuw van grote waarde. “Zaken doen in België is compléét anders dan in Nederland”, aldus Andriëtte. “Je krijgt te maken met andere fiscale regels, vragen over het verrekenen van de btw, een andere salaris-administratie, etc. De complexiteit van grensoverschrijdende acti-viteiten en de regelgeving omtrent personeel en inhuurkrachten: het is ongelooflijk intensief. Toch voelt het veilig, omdat we alles bij dezelfde partij kunnen onderbrengen en één aanspreekpunt houden.”

In de prijzenHet besluit om uit te breiden naar België pakte goed uit. “Het heeft ons door de moeilijkste fase in de crisis heen gesleept”, stelt Andriëtte. De industriële markt viel flink terug, maar onze omzet groeide.” Waardering voor de stap was er ook; in 2013 won DRT de Orange Diamond Award, een prijs voor de beste Nederlandse onderneming in België. Ook Andriëtte’s ondernemerschap bleef niet onopgemerkt. Ze werd afgelopen jaar verkozen tot 1 van de 100 meest succesvolle ondernemende vrouwen van Nederland. Ze is blij met de erkenning, maar stelt nuchter: “Als ik in 2001 een ander besluit had genomen, had ik waarschijnlijk niet ontdekt dat ik ondernemen zó leuk vind. Vooral de diversiteit en het feit dat ik richting kan bepalen, spreken me aan. Dat we een familiebedrijf zijn, zorgt voor extra dynamiek. Het samenwerken gaat goed, om-dat we eigen taken en daarin een grote mate van vrijheid hebben.”

Innovatie en ambachtStevige groei, ondernemers die gepassioneerd werken aan de doorontwikkeling van hun familiebedrijf en topproducten, het is een succesverhaal. Piekert Andriëtte nog ergens over? Na enig nadenken: “We groeien erg hard. Belangrijkste aandachtspunt is of we onze hoge kwaliteit en service waar kunnen blijven maken. Dáár waak ik voor. Ook moet ik me misschien sterker gaan maken voor het ambacht, daar is in ons land te weinig aandacht voor. Wij hebben innovatieve producten die op ambachtelijke wijze worden geplaatst. Zonder vakmensen zijn we nergens.”

ker en hij vroeg of de functie wellicht iets voor mij was. Vrij impul-sief besloot ik het doen en zo rolde ik ons familiebedrijf in. In die periode kwam er steeds meer vraag naar esthetische gietvloeren. Die markt sprak me erg aan en ik ging ermee aan de slag. In 2003 openden we een showroom bij CILO in Zutphen, in 2008 volgde een showroom in het centrum van ’s-Hertogenbosch.”

Vloeren-goeroeOnder leiding van Andriëtte en Pietjan groeide DRT uit tot een bedrijf met twee takken: industriële en projectvloeren voor de za-kelijke markt en esthetische gietvloeren voor de projecten- en par-ticuliere markt. Pietjan is als technisch directeur verantwoordelijk voor de productontwikkeling, systemen en techniek en commerci-eel verantwoordelijk voor de industriële tak. Andriëtte houdt zich als algemeen directeur bezig met de commercie van de esthetische tak en de vestiging in België, marketing, financiën en personeel. Vader Jan (72 jaar) is nog als adviseur betrokken. Andriëtte: “DRT

“Met je bedrijf de grens over, wat is dát ingewikkeld”

Dat wij onderdeel uitmaken van

een landelijke én een internationa-

le organisatie biedt onze klanten

veel voordelen. Alle denkbare

specialistische kennis is binnen

ons netwerk beschikbaar en we

kunnen klanten op slagvaardige

wijze helpen bij hun internationale

activiteiten.

Voor DRT verrichten we onze

administratieve, fiscale en advi-

serende zaken vanuit ons kantoor

in Oss. Voor met name de buiten-

landse fiscale vraagstukken doen

we een beroep op onze collega’s in

België. Dat is snel en probleemloos

schakelen en daarmee ontzorgen

we DRT volledig.

“Het samenwerken met familie gaat goed, ieder heeft duidelijk eigen taken”

Andriëtte Dobbelsteen en Wim Guth

9shift 2 / voorjaar 20158

Page 6: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

TOPICS

Heeft u al in een elektrische of Plugin-hybride auto gereden? Dan kent u het gevoel van razendsnel optrekken, maar dan zonder het geluid van een bulderende zescilinder onder de motorkap. En het ‘stekkeren’ met een oplaad-paal van de zaak is zo geleerd.

Als auto van de zaakElektrische auto’s (EV) winnen steeds meer ter-rein, vooral als auto van de zaak. Welke auto het beste bij u of uw werknemer past, hangt af van het gebruik. Een Plugin-hybride (PHEV) wordt niet beperkt door een kleine actieradius en past meestal beter bij een grotere mobiliteitsbe-hoefte dan een EV.

De voordelen van het nieuwe (elektrische) rijden

inds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) ver-

plicht. Veel werkgevers blijken er echter nog niet klaar

voor te zijn. Dit is mede het gevolg van de lange periode

van onzekerheid of de WKR wel definitief door zou gaan.

Mocht u als werkgever nog niet zijn gestart met de voorbereidin-

gen voor de WKR, begin dan nu. Het is van belang dat u inventa-

riseert welke zaken u vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt

aan werknemers. Ook kunt u de vaste onkostenvergoeding nog

eens kritisch bekijken.

Is het noodzakelijk?Waar moet u rekening mee houden? De vrije ruimte is verlaagd

van 1,5% naar 1,2%. Daarnaast geldt er nu een noodzakelijk-

heidscriterium voor gereedschappen, computers, mobiele com-

municatiemiddelen en vergelijkbare apparaten. U kunt deze zaken

belastingvrij vergoeden of aan uw werknemers verstrekken, maar

dan moet u wel aannemelijk kunnen maken dat ze noodzakelijk

Een verplichte werkkostenregeling

Rapportcijfer van de klantHLB Van Daal & Partners voert doorlopend een klanttevredenheids-onderzoek uit. Op dit moment be-oordelen de respondenten ons met gemiddeld een 7,7. Een mooi cijfer, maar we gaan voor een nog hogere waardering door werk te maken van aangedragen verbeterpunten. Dank daarvoor!

Als u suggesties heeft of actief wilt deelnemen aan ons onderzoek, kunt u dat doorgeven via [email protected]

7,7

Alleen een goede loonstrook is tegenwoordig niet meer voldoende. In uw personeels- en salarisadministratie moeten meer processen en gegevens vastliggen. Daar kunt u zelf voor zorgen of u kunt het helemaal uitbesteden, maar er is ook nog een gulden middenweg.

Met HLB Personeel en Salaris Online heeft u een gebruiksvrien-delijke en complete oplossing. Efficiënt, tijdbesparend en actueel. U heeft overzicht en controle en van daaruit bepaalt u samen met uw adviseur van HLB welke taken u zelf uitvoert en wat u aan HLB overlaat.

De voordelen op een rij:• altijd op maat en al interessant vanaf twee medewerkers;• compleet personeelsdossier;• altijd en overal online beschikbaar;• geen IT-zorgen;• alle gegevens direct beschikbaar voor rapporten en analyses;• professionele begeleiding door NIRPA-gecertificeerde adviseurs.

Employee Self ServiceAls u HLB Personeel en Salaris Online uitbreidt met Employee

Salarisadministratie: zelf versus uitbesteden S

Self Service (ESS) heeft u één totaaloplossing in huis. Uw medewerkers hebben dan toegang tot loonstroken, jaaropgaven en andere docu-menten. Ze kunnen zelf hun persoonsgegevens controleren en aanpassen. Plus ze heb-ben de mogelijkheid online hun verlofrechten in te zien en verlofdagen aan te vragen. Dankzij de HLB MobileHR app is de informatie die toeganke-lijk is via de Employee Service Portal, ook beschikbaar via de smartphone of tablet van uw werknemers.

Ga naar www.hlb.nl/personeelensalarisonline voor een webdemo of nader contact.

zijn voor de uitoefening van hun werkzaamheden. Verder kan een

personeelsfonds aantrekkelijk zijn om de kosten van personeels-

uitjes en kerstpakketten te verlagen. Onder voorwaarden zijn

uitkeringen uit een personeelsfonds namelijk belastingvrij.

Soms een beetje vreemdDat de WKR soms wat eigenaardig uitwerkt, blijkt wel uit de

regels voor parkeerplaatsen. Als de parkeerplaats op de werkplek

van de werknemer is of als u hier ARBO-verantwoordelijk voor

bent, dan komen de kosten niét ten laste van de vrije ruimte.

Als de parkeerplaats elders

is en u niet ARBO-verant-

woordelijk bent, dan komen

de kosten wél ten laste van

de vrije ruimte. Terwijl uw

werknemer zo’n parkeer-

plaats waarschijnlijk toch

niet als ‘loon’ beschouwt.

Snel schakelenIn ons vakgebied is het van belang om snel te schakelen. Zo waren de afgelopen jaren behoorlijke, fiscale voordelen te verzilveren op het gebied van ‘het nieuwe rijden’. Inmiddels zijn de regels versoberd, maar er valt nog steeds voordeel te behalen. En voor de werknemer die met zijn PHEV ook een oplaadpaal (thuis) ter beschikking gesteld krijgt, is er goed nieuws. Onder voorwaarden is er dan geen sprake van een hogere bijtelling of loon in natura!

Norbert BuiterJunior belastingadviseur

HLB Nannen, Groningen

Vragen over de WKR?Mail naar [email protected] of

ga naar www.hlb.nl

voor een adviseur

in uw regio.

shift 2 / voorjaar 201510 11

Page 7: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

KIEZEN & DELEN

e aan- of verkoop van een bedrijf is voor veel onder-nemers een ingewikkeld proces. Daarnaast spelen er voor de kopende en verkopende ondernemers grote zakelijke en persoonlijke belangen. Belangen die zorgvuldig tegen elkaar afgewogen moeten worden.

De gespecialiseerde overname adviseurs van HLB Matchers bege-leiden ondernemers bij het hele proces rond de (ver)koop van een onderneming. Het ingewikkelde en arbeidsintensieve traject vraagt om specifieke aandacht en zorgvuldige begeleiding. Daar zorgt HLB Matchers voor; het adviesteam is hét vaste aanspreekpunt voor het traject.

Vooral ook praktisch HLB Matchers is in staat om overnametrajecten met ‘gevoel voor belangen’ op een gedegen, multidisciplinaire en vooral ook prakti-sche wijze uit te voeren. Daarnaast begeleidt HLB Matchers bij de financieringsmogelijkheden rondom een bedrijfsovername of her-financiering van een onderneming. Voor het financieren heeft HLB ingangen bij zowel de reguliere bancaire trajecten als daarbuiten.

Het hele speelveldHLB Matchers is aangesloten bij het nationale en internationale HLB-netwerk. Onze gespecialiseerde adviseurs opereren al heel wat jaren in het (inter)nationale netwerk van de corporate finance. Ze zijn goed thuis in het specifieke speelveld van fusie en over-name. Discretie en vertrouwelijkheid dragen ze hierbij hoog in het vaandel. Maar dat is vanzelfsprekend.

Mail naar [email protected] of ga naar www.hlb-matchers.nl

DGoed gevoel voor belangenHLB Matchers bij fusie en overname:

MatchmakingMet de dienst ‘matchmaking’ kan HLB Matchers voor ver-

kopers een koper zoeken en voor kopers een mooi bedrijf.

De zuivere matchmaking zijn we bereid op no cure no pay

basis te verzorgen. Dat betekent voor u: resultaat zonder

risico!

In september 2014 presenteerde de werkgroep ‘Toekomst Accoun-tantsberoep’ een plan van aanpak om de kwaliteit en onafhanke-lijkheid van de accountantscontrole te verbeteren. Het eindrap-port* opent met de wijze woorden: ‘Om vertrouwen te kunnen verschaffen, moet je allereerst zelf worden vertrouwd’. Zwart-wit gesteld, vertrouwden klanten er in het verleden op dat wij als accountants deden wat goed voor ze was. Wát we precies deden? Eerlijk is eerlijk, niet al onze klanten wisten dat. Gelukkig is het vertrouwen van onze klanten nooit beschaamd, maar dat het ook binnen HLB weleens schortte aan transparantie, moeten we achteraf wel concluderen.

Het roer omHet roer is enkele jaren geleden omgegaan. We vroegen ons binnen HLB af hoe we onze klanten meer duidelijkheid kunnen verschaf-fen over hetgeen wij doen en kunnen waarmaken. En ook: over wat we níet doen. Want daarover bestaan misverstanden. Een voorbeeld? Dat er in enkele fraudezaken – in ons HLB-netwerk niet aan de orde! – met een beschuldigende vinger naar de accountant werd gewezen, is niet in alle gevallen terecht. Het controleren van een jaarrekening vraagt namelijk om een héél andere expertise dan onderzoek naar fraude. Uiteraard moet een accountant verdachte zaken rapporteren, maar bij een reguliere jaarrekening is het zeer aannemelijk dat die zaken niet opvallen. Maar, als wij niet uitleg-gen hoe het zit, is het logisch dat het publiek dat niet begrijpt. Wees dus transparant en communiceer helder.

Tot hoever moet je gaan?De discussie ontstaat over in hoeverre je risico’s volledig wilt afdek-ken, tot waar de bevoegdheden van een accountant strekken en of een klant behoefte heeft aan uitbreiding van onze dienstverlening. Daarover moet onze sector in gesprek met de maatschappij. Stel dat een accountant standaard onderzoek moet doen naar fraude, is men bereid daarvoor te betalen? Een interessante discussie, die HLB op de voet volgt.

BeroepseedAchter de schermen moeten we ervoor zorgen dat zaken gaan zoals ze horen. Het afleggen van een beroepseed zou onderdeel kunnen zijn van het proces. Vooropgesteld: integriteit en professionaliteit staan binnen HLB zeer hoog in het vaandel en we voldoen aan de (inter)nationale regelgeving. Nog veel meer dan voorheen investe-ren we in de educatie van onze medewerkers. Intern controleren we elkaars werk zeer zorgvuldig en waar nodig – bij het niet naleven van regels – leggen we intern zelfs strenge sancties op. Dat is nieuw, maar als je doorgaat zoals je deed, heb je geen bestaansrecht meer als accountant. De wereld verandert en daar moeten we in mee. HLB loopt hierin graag voorop. Uit noodzaak, maar vooral gedre-ven door de passie die we hebben voor ons mooie vak.

* Via hlb.nl/rapport kunt u het eindrapport ‘In het publiek belang’ downloaden.

Erik van der HaarPartner / Accountant

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

en bestuurslid HLB Nederland

Het vertrouwen in de financiële sector en ook in de accountancy liep de afgelopen jaren een flinke deuk op. Om het vertrouwen te herstellen, zijn transparantie en communicatie de belangrijkste aandachtspunten, stelt Erik van der Haar, accountant en bestuurslid van HLB Nederland. Én uiteraard een aangescherpt toezicht.

‘Hoe kunnen we klanten meer duidelijkheid geven over hetgeen wij doen?’

Graag nodigen we u uit om te reageren of

mee te praten over dit onderwerp. Mail uw

reactie naar [email protected]

Van vertrouwen op onze blauwe ogen naar transparantie

Toekomst van accountancy

Adviesteam HLB Matchers

shift 2 / voorjaar 201512 13

Page 8: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

ONDERWEG

Autobedrijf Nieuwenhuijsen, Houten

Tom NieuwenhuijsenDirecteur

nieuwenhuijsen.boschcarservice.nl

Bij Nieuwenhuijsen, onderdeel van Bosch Car Service, komen bedrijven en particulieren voor álles wat auto gerelateerd is. Het is een gerespecteerd autobedrijf met ruim 25 jaar ervaring. Het bedrijf belooft heel stellig: ‘Wij zijn sterk in elk merk. U heeft de auto, wij de kennis, de knowhow en de mensen.’

“Ik ben een ideeënman”

uim twintig jaar geleden begon Tom Nieuwenhuijsen met het inbouwen van LPG-installaties in auto’s. “Die tanks waren destijds een hype,” verklaart hij. “Ik zag er wel brood in en het bleek uiteindelijk een heel succes-volle business te zijn. Langzamerhand groeide mijn

bedrijf en breidde ik de activiteiten uit. Dat was een logische stap, want we deden al veel aan het onderhoud aan auto’s waar we LPG-installaties inbouwden.” Inmiddels is Autobedrijf Nieuwenhuijsen uit Houten een universeel garagebedrijf met tien medewerkers, een eigen wasstraat en een grote werkplaats.

Nieuwe plannen bedenkenTom doet niets liever dan ondernemen en nieuwe plannen beden-ken: “Ik ben een ideeënman, iedere dag komt er wel weer iets voorbij

“Ik heb iemand nodig die me regelmatig een

spiegel voorhoudt”

Rwaar ik enthousiast van word. Dan is het natuurlijk goed als er ook iemand is die je regelmatig een spiegel voorhoudt.”

In oplossingen denkenIn HLB Blömer vond Tom zijn spiegel: “Vanaf het begin is HLB Blömer mijn accountantskantoor. Ik zie het als een betrouwbare partner waar ik echt op kan vertrouwen. Mijn jaarrekening is altijd perfect in orde. Dat is natuurlijk een vereiste, want de cijfers moeten kloppen. HLB Blömer geeft me die zekerheid, maar voor mij gaat hun rol veel verder. Ze zijn veel meer dan een jaarrekening- en aangiftekantoor. Ze zijn mijn luisterend oor, mijn klankbord. Ik ervaar ze als mijn sparringspartner en ik kan er ook altijd terecht voor advies. En, heel belangrijk, ze denken altijd in oplossingen. Dat alles maakt dat ze voor mij een enorme toegevoegde waarde leveren.”

Zoveel meer betekenenJoost Sterk, een van de zes partners van HLB Blömer, licht dat graag verder toe: “We zijn een toonaangevend kantoor in accountancy en fiscale adviezen. Onze cijferkennis is de basis. Tegelijkertijd vormt deze kennis de start om adviezen te kunnen leveren. Vanuit de cijfers kunnen we zoveel meer betekenen voor ondernemers en hun bedrijf. We willen een serieuze gespreks-partner voor de klant zijn.”

En in welk opzicht is de accountant dan een spiegel voor de ondernemer? Joost: “Het is ‣

Joost Sterk en Tom Nieuwenhuijsen

shift 2 / voorjaar 201514 15

Page 9: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

het heen en weer rijden naar de garage en het wachten op hun auto, kunnen ze nu effectief gebruiken voor het echte werk.”

Klanten inspirerenHLB Blömer wil haar klanten inspireren en deelt haar kennis graag. Daarom organi-seert het kantoor regelmatig interessante bijeenkomsten via de Blömer Academy (zie pagina 35 voor thema's en data). Tom Nieuwenhuijsen is een enthousiast bezoeker van deze bijeenkomsten: “Het zijn geweldige middagen en ik steek er altijd wat van op. Het vindt plaats op het kantoor van HLB Blömer en ze zorgen daar voor een prettige setting en een informele sfeer. De bijeenkomsten van de Academy bieden ook alle gelegenheid om samen met andere on-dernemers uit de regio te netwerken. En dat is ook niet onbelangrijk als je vol ambities en ideeën voor de toekomst zit!”

“Zo’n second opinion is heel wat waard”

onze drive om hun ondernemerschap te optimaliseren. Dat bete-kent dat we de soms wilde ideeën die klanten hebben in een ander daglicht stellen. Vanuit onze achtergrond kijken we met een andere blik dan de meeste ondernemers. Hierdoor zijn we een kritische, opbouwende sparringpartner en dus een spiegel.”

Eerlijke adviezen“Ze kijken inderdaad met een andere blik,” stelt Tom Nieuwenhuij-sen. “Ze zullen nooit op de stoel van de ondernemer gaan zitten, maar ze geven wel eerlijke adviezen. Daarnaast zoeken ze ook nog naar fiscale voordelen en dat is uiteraard erg prettig.”

Bevestiging krijgenOm goede adviezen te kunnen geven, is het belangrijk dat beide heren regelmatig contact hebben. Dat gaat voornamelijk via de te-lefoon en e-mail. Tom: “Je hoeft elkaar heus niet altijd te zien. Maar als ik iets nieuws onderneem, is het toch fijn om een bevestiging te krijgen. Zo kijkt Joost altijd na of ik niet per ongeluk ergens overheen heb gekeken of iets vergeten ben. Dat werkt in de praktijk erg goed. Ik hecht dan ook enorm veel waarde aan zo’n second opinion.”

Een ronkend vervolgDe samenwerking tussen HLB Blömer en Autobedrijf Nieuwenhuij-sen heeft twee jaar geleden een nieuw, ronkend vervolg gekregen. Joost Sterk: “Ik dacht dat mijn leaseauto in onderhoud moest bij een merkdealer. Tom vertelde mij toen dat dit helemaal niet nodig was. Autobedrijf Nieuwenhuijsen is een erkend bedrijf bij veel lease-maatschappijen. Zij kunnen dus ook het onderhoud van leaseauto’s regelen. En dat gebeurt nu dus ook.”

Tijd voor het echte werkJoost is net zo tevreden over de service van Nieuwenhuijsen als Tom over die van HLB is: “Ik rij ’s morgens naar kantoor en Tom zorgt er dan zelf voor dat mijn auto opgehaald wordt. En aan het einde van de dag staat mijn auto weer netjes voor de deur. Keurig gewas-sen en ook nog eens van binnen uitgezogen. Een prima service en het scheelt mij enorm veel tijd. Vandaar dat we nu ook onze mede-werkers stimuleren het onderhoud van hun auto bij Autobedrijf Nieuwenhuijsen onder te brengen. Het is niet alleen praktisch, het is ook een kwestie van tijdwinst. De uren die zij anders besteden aan

“Ze gaan niet op mijn stoel zitten”

“We willen een serieuze gesprekspartner voor de klant zijn. Het is onze drive om hun ondernemerschap te optimaliseren.”

Joost SterkPartner / Accountant

HLB Blömer, Nieuwegein

shift 2 / voorjaar 201516 17

Page 10: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

GOED DOEN

Debora Partnership ClubVoor de ondersteuning van het Inloophuis:

“Het sponsoren van het Inloophuis Debora is ontstaan door de nauwe band die ik ermee heb vanuit de familie. Het huis is name-lijk vernoemd naar mijn destijds overleden schoonzus Debora. De familie heeft dan ook van begin af aan een actieve rol gespeeld bij het initiatief: van gastvrouw, pr- en marketing, verbouwen en aankleding tot financiële ondersteuning.”

Impact op een mensenleven“De diagnose kanker heeft een enorme impact op een mensen-leven. Kanker brengt angst en verdriet en maakt de toekomst onzeker. Niet alleen bij diegene die kanker heeft, maar ook bij hun naasten. Inloophuis Debora is een initiatief van de Stichting Inloophuis Delft en Omstreken en is hét ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Inloophuis Debora biedt op niet-therapeutisch gebied een steuntje in de rug. Laagdrempe-ligheid staat hierbij voorop en de deelname aan alle activiteiten is gratis. Ook de partner, het gezin en direct betrokkenen zijn welkom, want kanker heb je niet alleen. Ook als de behandeling is afgerond, kun je bij het Inloophuis terecht voor steun tijdens het verwerkingsproces van deze ingrijpende periode.”

Partners uit het bedrijfsleven“Om alles te kunnen organiseren is geld nodig. Jaarlijks gaat het om minimaal een bedrag van € 20.000 aan structurele inkomsten. Om te kunnen rekenen op vaste bijdragen is de Debora Partnership Club opgericht. De Debora Partnership Club is toegankelijk voor bedrijven, instellingen en particulieren die het werk van Inloophuis Debora een warm hart toedragen en bereid zijn hiervoor één of meerdere jaren een financiële bijdrage te verstrekken.”

Interessant voor werknemers“Omdat het bestuur weet dat ook bedrijven te maken hebben met werknemers die zijn of worden geconfronteerd met kanker, durft zij die bedrijven te benaderen met het verzoek een financiële

bijdrage te leveren aan het werk van het Inloophuis. Noem het sponsoring, maar dan met de aantekening dat het Inloophuis van-wege haar karakter geen commerciële tegenprestatie kan leveren. Als een goede band met bedrijven groeit, dan is het zelfs mogelijk dat zieke werknemers door hun werkgever attent gemaakt worden op het Inloophuis. Zo kan er een wisselwerking ontstaan tussen het bedrijfsleven en het Inloophuis.”

Club met 100 partners“De Debora Partnership Club probeert jaarlijks ook twee infor-mele bijeenkomsten te organiseren voor haar leden. “En dat zijn er inmiddels heel wat, want we hebben in 2014 onze doelstelling gehaald om 100 partners te hebben. Natuurlijk hoort ook HLB Den Hartog bij deze mooie groep van betrokken partners!”

Frank van DorpPartner / Accountant

HLB Den Hartog, Rotterdam

Trots op De SpringplankAssistent accountant Jannet Eisen loopt op dit moment praktijkstage bij HLB Nannen in Emmen. In haar vrije tijd zet ze zich in als vrijwilliger voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze is gediplomeerd zwemtrainer bij Stichting De Spring-plank én daar is ze trots op.

“Stichting De Springplank biedt zwemtrai-ningen aan mensen die een aangeboren hersenafwijking hebben, maar ook die door een ongeluk een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zo werk ik met man-nen en vrouwen met het Down Syndroom, epilepsie, autisme en ook enkele met ADHD. Voor veel zwemmers bij de stich-ting is dit het enige uitstapje of sportmo-ment van de week. De meeste zwemmers kunnen vanwege hun beperking niet terecht bij de reguliere sportclubs. Die hebben helaas niet de tijd en ervaring om mensen met een beperking te begeleiden en les te geven.”

Afgelopen zomer opgeheven“In de zomer van 2014 heeft het bestuur de stichting opgeheven. Dit tot groot verdriet van de zwemmers en trainers. Uiteindelijk is het gelukt om aansluiting te vinden bij een reguliere zwemclub. Daar begeleiden

HLB Den Hartog is al jaren sponsor van het Inloophuis Debora in Delft, een ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Het Inloophuis krijgt onder-steuning vanuit de Debora Partnership Club. Frank van Dorp, partner en accountant van HLB Den Hartog is daar de afgevaardigde van HLB. Voor hem begon het heel persoonlijk.

we nu al zo’n 25 zwemmers. Deze groep groeit en ook steeds meer oud-zwemmers weten de weg naar de stichting bij de reguliere zwemclub te vinden.”

“Elke maandagavond geef ik training. Eén groep zwemmers gaat dan het ondiepe bad in; voor hen ligt de focus op het bewegen in het water. De rest van de groep zwemt in het diepe bad en krijgt een gewone training, afgestemd op hun niveau. Ik verzorg deze trainingen in het diepe bad, overigens samen met een klant van HLB Nannen.”

Veel plezier“Ik geniet ervan om de zwemmers te trainen. De zwemmers zijn vrijwel altijd vrolijk en ze leven vaak de hele week toe naar de vol-gende training. Dit plezier heeft zijn weerslag op mij én de andere vrijwilligers. Voor ons is het plezier van de zwemmers de belang-rijkste reden om elke week weer vol goede zin naar het zwembad te gaan.”

Jannet EisenAssistent accountant

HLB Nannen, Emmen

“Het diepe in”

Ook een steentje

bijdragen? Kijk op:

www.inloophuisdebora.nl

1918 shift 2 / voorjaar 2015

Page 11: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

“Wij willen mensen laten stralen”

Dr. Catharina Meijer is alweer 10 jaar arts-directeur bij DermaClinic: “Ik ben in mijn eentje begonnen en inmiddels bestaat Derma-Clinic uit een team van dertien medewerkers. We hebben twee eigen klinieken, één in Groningen en één in Zwolle, en daarnaast werken we samen met zeventien schoonheidssalons. Sinds 2009 is HLB Nannen het accountantskantoor van DermaClinic. Ik zat eerst bij een kleiner kantoor, maar op een gegeven moment vond ik dat we wat te groot werden en met meer aspecten bezig waren die aandacht nodig hadden. Ik kwam toen bij HLB uit; die heeft meer onder één dak.”

Gedrevenheid en innovatieve daadkracht“Persoonlijk vind ik DermaClinic een aanwinst voor ons portfolio”, vult Johan Bodde haar direct aan. De partner en accountant bij HLB Nannen legt het verder uit: “Zo’n kliniek hadden we nog niet als klant, maar zo veel zijn er ook niet van. Wat het interessante is, is dat het voor ons nieuwe aspecten met zich meebracht waar we onze expertise in kwijt kunnen. Denk aan DGA-onderwerpen, het regelen van het pensioen, eigen beheer, financieringsaspecten, een aantal jaar geleden speelde de herstructurering… Maar wat vooral interessant is, is dat Catharina als ondernemer enorm gedreven en ambitieus is. Ze is gericht bezig met nieuwe ontwikkelingen. Het is een mooi bedrijf met mooie kansen voor de toekomst. DermaClinic staat voor mij voor onderscheidend vermogen en innovatieve daadkracht.”

Catharina beaamt dat het onderscheidend vermogen erg belang-rijk is voor haar bedrijf: “Daar zijn we dagelijks mee bezig. Dat ‣

OVER MORGEN

DermaClinic, Groningen

Catharina Meijer Cosmetisch arts en directeur

www.dermaclinic.nl

DermaClinic is een medisch cosmetische kliniek, gespecialiseerd in huidverbetering en huidverjonging op een zo natuurlijk mo-gelijke manier. Catharina Meijer heeft een achtergrond in de chirurgie, maar desondanks streeft zij naar een zo mooi mogelijk resultaat zónder het uitvoeren van ingrijpende opera-ties: “Naar mijn mening mogen en kunnen we de natuur een handje helpen, met als doel een frisse, gezonde en uitgeruste uitstraling. Dan denk ik niet aan even snel een prik zet-ten, maar aan duurzame oplossingen waarbij de klant zelf ook bewust bezig is met gezond leven voor de lange termijn. Het gaat om het totale plaatje.”

21shift 2 / voorjaar 201520

Page 12: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

“Je huid is de sluitpost van je gezondheid”

moet ook wel, want we zitten in een groeimarkt en de concurrentie neemt toe. Aan de andere kant maakt het ons werk ook leuk en spannend. Ons vakgebied ontwikkelt zich razendsnel en is daarom bij uitstek geschikt voor nieuwe technieken en innovaties. Zo krijgen we technisch gezien meer mogelijkheden om duurzame behandelingen aan te bieden en dat is precies wat we willen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van lichaamseigen materiaal; dat kan nu en dat spreekt de mensen ook veel meer aan. Maar denk ook aan de tendens om gezonder te gaan leven. Mensen willen meer en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat kunnen wij ook goed handen en voeten geven. Wij kijken altijd naar het totaalplaatje.”

Zit het in je DNA?“Een innovatie zoals de professionele DNA-test zorgt voor meer kennis en daar kun je als mens je voordeel mee doen. Zo ontdek je wat de aangeboren sterke en zwakke punten zijn van je lichaam en je huid. Die punten kun je niet veranderen, maar je kunt er wel rekening mee houden. En wij kunnen er wat op inspelen met onze behandelingen, voedingssupplementen en adviezen.”

Niet zomaar een prikje“Onze branche krijgt in de media soms een wat slechte naam. Alsof mensen zomaar naar de prikken, botox en fillers grijpen. Terwijl mijn eigen ervaring is dat mensen zoiets niet voor de grap doen. Natuurlijk wil je er goed uitzien, maar niemand denkt ‘doe mij ook maar even een prikje’. Iedere prik is namelijk een risico. En risico’s

willen we zo veel mogelijk beperken, daar zijn we ook arts voor. Een ‘quick fix’ daar doen wij niet aan, want het is een gemiste kans om niet verder te kijken. Het is bij ons de bedoeling dat de behandeling heel natuurlijk is, dat iemand zich er goed bij voelt. Wij willen mensen laten stralen, op een verantwoorde, duurzame manier.”

Kwaliteit staat voorop“Ik zei het al eerder: de ontwikkelingen in ons vak volgen elkaar in razend tempo op. Het is dan ook een grote uitdaging om goed op de hoogte te blijven én om de kwaliteit te blijven garanderen. Persoonlijk maak ik me al jaren sterk voor kwaliteitsverbetering in de cosmetische geneeskunde. Als voorzitter van de Nederland-se Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde speel ik landelijk ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het vak. Zo is het onze vereniging gelukt om van het Ministerie van Volksgezond-heid, Welzijn en Sport een subsidie te krijgen voor het opzetten van een opleiding voor cosmetisch artsen. Daar ben ik erg blij mee en ook DermaClinic gaat een rol spelen als opleidingskliniek. Dit is weer een interessante ontwikkeling voor de toekomst en ik heb nog wel meer ideeën. Er valt nog genoeg te ondernemen!”

Johan Bodde en Catharina Meijer

Je biologische leeftijd metenOm onderscheidend te kunnen blijven loopt DermaClinic graag voorop met innovatieve nieuwe technieken. Met de telomeer- lengtetest kan iemands biologi-sche leeftijd gemeten worden.

Catharina: "Telomeren zijn de uit-einden van je chromosomen. Als je naar de gemiddelde telomeer-lengte kijkt, weet je wat je biolo-gische leeftijd is. En het mooie is: die kun je wél beïnvloeden door gezond te leven."

“Het is echt van de laatste vijf jaar dat we dit weten en het is vrij exclusief dat wij die test kun-nen aanbieden. Er zijn maar twee locaties wereldwijd waar je de telomeerlengte op betrouwbare wijze kunt laten onderzoeken en wij werken met die in Spanje. Waarom wij dit doen? Wij willen bijdragen aan een betere kwali-teit van leven, aan gezond langer leven. Natuurlijk focussen we ons op de huid, maar die is overal mee verbonden. Je huid is niet alleen het grootste orgaan van je lichaam; het is ook de sluitpost. Dus als je niet gezond bent, zie je dat ook terug in je huid.”

Meer weten? Bekijk ook eens dit filmpje:

bit.ly/dermaclinic-telomeren

“Ons vakgebied ontwikkelt zich razendsnel”

23shift 2 / voorjaar 201522

Page 13: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Johan BoddePartner / Accountant

HLB Nannen, Groningen

en bestuurslid HLB Nederland

oor de uitwisseling van ideeën en kennis over internationaal zakendoen in andere landen kunnen wij onze klanten beter van dienst zijn. De jaarlijkse HLB International European Conference is daar de perfecte gelegenheid voor.

De effectief opgezette conferentie in Wenen begon ’s avonds met een informeel samenzijn. Dé ideale gelegenheid om oude bekenden weer eens te spreken en om kennis te maken met andere, nieuwe HLB-deelnemers. En dat is nu net waar het bij zo’n evenement om gaat: elkaar leren kennen. Want de praktijk leert dat je klanten gemakkelijker naar een HLB-collega in het buitenland doorverwijst, als je die ook daadwerkelijk kent.

Kwaliteit van kantorenDe volgende dag werd gestart met een korte update van nieuwe ontwikkelingen binnen HLB International. Vervolgens werden alle deelnemers in groepen verdeeld en discussieerden we op basis van landenpresentaties over ‘best practices’, de ontwik-kelingen, ideeën en ‘business development’. Door deze sessies kregen we een goed beeld van de kwaliteit en expertises van de verschillende kantoren.

Cross border businessNa de late lunch deelden we de kennis vanuit alle groepen. Het HLB Executive office in Londen zorgt nog voor een terugkop-peling van de aangedragen ideeën en de geformuleerde actie-punten. Het doel: meer 'cross border business' creëren en de kwaliteit en de dekking van het HLB-netwerk verder vergroten.

Het was zeer inspirerend om aan deze conferentie van gelijk-gestemden deel te nemen. Ik ben een groot aantal contacten en zeker ook een aantal ideeën rijker. En door de inzet van het HLB-netwerk kunnen wij een toegevoegde waarde leveren in het internationaal zakendoen voor onze cliënten.

WERELDWIJD GEÏNSPIREERD

D

Kostenbesparing door globalisering

> 130 landen

1.900 partners

17.000 totale staf

260 aangesloten organisaties

600 kantoren

HLB International European Conference Nederlanders zijn altijd al internationale ondernemers

geweest, maar de wijze waarop ze hun activiteiten organiseren, is de laatste jaren wel veranderd. Tegen-woordig ontplooien Nederlandse bedrijven steeds vaker activiteiten in veel verschillende landen, terwijl ze de totale administratie regelen vanuit één plek.

Het toverwoord is internet De toenemende digitalisering biedt steeds meer mogelijk-heden om niet alleen de administratieve werkzaamheden, maar zelfs de managementtaken vanuit één plek te re-gelen. Denk daarbij aan een soort van backoffice of een shared service center. Dit zorgt voor zeer veel kansen en dat is precies wat de Nederlandse ondernemers zoeken. Een voorbeeld van kostenbesparing bij het centraliseren van lokale administraties: met minder administratieve werknemers kunnen dezelfde werkzaamheden worden verricht. Deze besparing kan de ondernemer vervolgens weer inzetten om meer verkoopmedewerkers in de lokale landen aan te trekken en dat draagt weer bij aan een hogere omzet.

Nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen Natuurlijk zijn er ook veel uitdagingen. De nationale fiscale wetten en regels zijn bijvoorbeeld (nog) niet inge-richt op deze nieuwe manier van bedrijfsuitoefening. Ook ontstaan er vragen die voorheen nooit zijn gesteld. Deze vragen komen niet voort uit het idee dat het niet kan. Ze komen voort uit het feit dat deze mogelijkheden en deze kansen zich eerder niet voordeden.

Aimée MounierBelastingadviseur

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

Key facts HLB International

25shift 2 / voorjaar 201524

Page 14: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

et adagium ‘Global in reach, local in touch’ dat HLB Nederland kenmerkt, is HLB Blömer op het lijf geschreven. Als een van

Nederlands grootste (en oudste) zelf-standige advieskantoren voor kleine en middelgrote ondernemingen, staat HLB Blömer dicht bij de klant. Het merendeel van onze klanten – voornamelijk bedrij-ven en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, vrije beroepsbeoefenaars en non-profit instellingen – opereerde vroeger dichtbij huis, met hun accountant HLB Blömer om de spreekwoordelijke hoek.

De wereld is klein

“Internationaal zakendoen brengt nieuwe vraagstukken met zich mee”

De wereld is echter veranderd. Ook kleine en middelgrote onder-nemingen kijken over de grenzen van hun gemeente, de regio en zelfs over onze landsgrenzen heen. De wereld is tegenwoordig klein en voor iedereen binnen bereik!

Internationaal zakendoen brengt echter ook nieuwe vraagstukken en andere dimensies met zich mee. Het verhaal op pagina 6 van DRT Vloeren, klant van onze collega’s in Oss, is daar een sprekend voorbeeld van. Op nog geen 1,5 uur rijden van Oss opende DRT in 2009 een vestiging in het Belgische Antwerpen. De zaken gaan uitstekend, maar achter de schermen blijkt het ondernemen in België een wereld van verschil met Nederland! Een herkenbaar ver-haal; soortgelijke vraagstukken komen ook wij in onze dagelijkse praktijk tegen. Om dichtbij te blijven en gelijktijdig een nog betere invulling te kunnen geven aan de behoeften van onze klanten die internationaal (willen) ondernemen, heeft Blömer zich aangeslo-ten bij HLB Nederland, om daarmee tevens onderdeel te worden van HLB International. De expertise binnen HLB is een uitsteken-

opgericht in 1917 te Utrecht

sinds 1983 in Nieuwegein

75 medewerkers

> 1.000 klanten

Over HLB Blömer Accountants & Adviseurs

H

Hans OdijkPartner / Accountant

HLB Blömer, Nieuwegein

en bestuurslid HLB Nederland

de aanvulling op onze specialistische dienstverlening. HLB Blömer is zeer ervaren op onder meer het gebied van bedrijfswaarderingen, conflictbemiddeling, subsidies en vermogensplanning. Onze ken-nis zullen we vanzelfsprekend delen binnen het (inter)nationale HLB-netwerk, zodat ook u daar uw voordeel mee kunt doen.

Gaat u ondernemend de grens over richting onze oosterburen? Dan is het belangrijk voor u dat u direct inzicht krijgt in alle relevante fiscale, juridi-sche en accountancy aspecten én de wijzigingen die gevolgen kunnen hebben voor uw internationale activiteiten.

De HLB Dutch-German Desk helpt u op weg. Samen met onze Duitse HLB-collega’s vormen wij één team. Door onze integrale aanpak heeft u altijd één vertrouwd aanspreekpunt voor al uw financiële en fiscale vragen. En die kunt u in het Duits en in het Nederlands stellen.

Voor meer informatie en de nieuwste ontwikkelin-gen gaat u naar www.hlb-dutch-germandesk.nl

Marc LichtenbergBelastingadviseur

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

Blömer accountants & adviseurs sluit zich aan bij HLB Nederland

Dutch-German Desk

27shift 2 / voorjaar 201526

Page 15: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

p haar 18e startte ze als stagiaire bij de rechtsvoorganger van Peuter & Co, om er vervolgens niet meer weg te gaan. Vigdis van der Giesen (38) was binnen de orga-nisatie onder meer werkzaam als leidster in een babygroep en een peutergroep, gaf leiding aan een aantal peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, was coördinator en is sinds 2005 directeur van Peuter & Co.

OZe is nu verantwoordelijk voor een club met circa 300 medewer-kers, die werkzaam zijn op 95 locaties in de gemeente Rotterdam. Iedere week ontvangt Peuter & Co zo’n 3.000 kinderen in 190 peu-tergroepen. Op het hoofdkantoor aan de Brede Hilledijk is echter geen kind te bekennen, hier geen opvang. Dat ze niet meer dage-lijks peuters om zich heen heeft, is weliswaar jammer, maar Vigdis van der Giesen praat nog nét zo bevlogen en enthousiast over haar werk als toen ze als 18-jarige stagiaire startte – althans, die indruk krijg je direct als je met haar in gesprek gaat. “Het werken met

ALLES OVER PEUTERWERK

Peuter & Co, Rotterdam

Vigdis van der GiesenDirecteur

www.peuterenco.nl

Vigdis van der Giesen is directeur van Peu-ter & Co in Rotterdam. De organisatie biedt jonge kinderen (tot 4 jaar) een stimulerende omgeving om te spelen en zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Peuter & Co zet zich in om peuters een goede start te geven en hun ouders te ondersteunen bij de opvoeding. Kinderen kunnen terecht in nulgroepen, voor-schoolse peuterspeelzalen, speel-o-theken en ukkiegroepen.

Peuter & Co is de grootste aanbieder van peuterwerk in Rotterdam met 190 peuter-groepen, verdeeld over 8 gebieden in de gemeente Rotterdam. Wekelijks heeft Peuter & Co circa 3.000 peuters onder haar hoede. De stichting maakt deel uit van de HefGroep, actief op het gebied van welzijn en peuter-speelzaalwerk.

“We moeten méér investeren in het jongste kind”

shift 2 / voorjaar 201528 29

Page 16: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

peuters en de passie voor het jongste kind is mijn allergrootste drijfveer”, bevestigt Vigdis. Om vervolgens direct een fel statement te maken: “Vooral de janboel die we er in Nederland van hebben gemaakt is mijn drijfveer, dat is me een doorn in het oog. Kinderopvang wordt door onze over-heid voornamelijk gezien als een middel

om vrouwen te laten participeren in het arbeidsproces. Sorry, maar die insteek is zó achterhaald! We vormen een kenniseconomie en als we willen blijven groeien en ons willen blijven ontwikkelen, dan moeten we investeren in het jongste kind. Kinderen stimuleren en ondersteunen in hun ontwikkeling, dát moet de drijfveer zijn.”

Samen beleid makenVigdis van der Giesen maakt zich sterk voor goede voorschoolse be-geleiding van peuters en hun ouders. Doel is om achterstanden in ontwikkeling en taal te voorkomen danwel ‘in te halen’. Sinds ze in 2005 directeur werd, is Peuter & Co door fusies en samenwerkings-verbanden flink gegroeid. In 2011 nam Vigdis de stap om te inves-teren in een goede samenwerking met het basisonderwijs. “Samen maken we groepsplannen voor de peuterspeelzaal en voor de kin-deren in de groepen 1 en 2 van de basisschool, om samen maatwerk te leveren en de voorschoolse opvang goed te laten aansluiten op

“Alle peuters hebben recht op minstens twee dagdelen

onderwijs”

het basisonderwijs.” Basisscholen zijn niet de enige partijen waar ze namens Peuter & Co aan tafel zit. Ook met de gemeente Rotterdam en andere stakeholders zoals Pabo-opleidingen voert ze nauw overleg. Vaak met succes. “Doordat wij groot zijn, worden we serieus genomen en wordt mijn expertise ook gevraagd. Tot zo’n vier jaar geleden maakte de gemeente Rotterdam beleid zonder daarover in overleg te gaan met organisaties in kinderopvang en peu-terspeelzalen. Nu doen we het sámen.”

‘Ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen’Vigdis verwijst impliciet naar het nieuwe onderwijsbeleidsplan dat de gemeente Rotterdam eind 2014 presenteerde. De gemeente stelt daarin dat alle peuters recht hebben op minimaal twee dagdelen onderwijs per week. Kinderen die een risico lopen op achterstand in bijvoorbeeld taal en rekenen – omdat ouders de Neder-landse taal niet spreken of laaggeletterd

illustratie?

Vigdis van der Giesen, Jeroen Eikelenboom en Frank van Dorp

Kindjes tellenOm aanspraak te kunnen maken op subsidie, heeft

Peuter & Co (en de HefGroep) een accountantsverklaring

nodig. HLB Den Hartog verzorgt deze verklaring en moet

daarvoor doorgaans behoorlijk wat informatie vergaren.

Soms betreft het informatie die niet relevant is voor de

accountantsverklaring, maar als het in de gemeentelijke

beschikking staat omschreven, moet het tóch worden op-

genomen. Om dit te voorkomen, proberen wij de beschik-

king altijd in een vroegtijdig stadium in handen te krijgen.

Waar we op opmerkelijke zaken stuiten, gaan we in over-

leg met de cliënt en indien nodig de subsidieverstrekker,

om samen tot een oplossing te komen.

Wat we specifiek doen, is het bezoeken van de halfjaar-

lijkse telling door Peuter & Co. Twee keer per jaar tel-

len de leidsters de dan aanwezige kinderen, wat wordt

vastgelegd. Ook wij bezoeken in die weken steekproefs-

gewijs een aantal locaties voor een telling, kijken naar

de roosters, checken of de medewerkers over de vereiste

diploma's beschikken, etc. We proberen de organisatie

procedurematig naar een hoger niveau te tillen. En dat we

daarvoor een paar keer per jaar tussen al die kleintjes

mogen vertoeven, dat vind ik als vader alleen maar

ontzettend leuk!

Jeroen EikelenboomControleleider

HLB Den Hartog, Rotterdam

shift 2 / voorjaar 201530 31

Page 17: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Samen ‘sparren’

Frank van DorpPartner / Accountant

HLB Den Hartog, Rotterdam

De kinderopvangsector heeft

een specialistische aanpak nodig.

De branche is immers enorm in

beweging. Het aantal plaatsen

in de kinderdagopvang neemt in

hoog tempo af en gelijktijdig is er

veel aandacht voor verbetering

en intensivering van voorschoolse

opvang. Voor Peuter & Co zijn we

allereerst een controlerend ac-

countant. We rapporteren aan de

Raad van Bestuur en aan de Raad

van Toezicht en voeren tevens

overleg met de auditcommissie.

Dat we daarnaast als strategische

partner ‘sparren’ en we ons proac-

tief opstellen, wordt door Peuter

& Co als zeer waardevol ervaren.

HLB staat voor een pragmatische

aanpak: hoe komen we samen tot

een oplossing? Peuter & Co staat

aan de vooravond van ingrijpende

veranderingen. Subsidiestromen

zullen anders gaan verlopen,

we krijgen te maken met andere

stakeholders. Dat wij als partner

van nabij getuige zijn van die

dynamiek is ontzettend interes-

sant. We zijn benieuwd naar wat

de toekomst Peuter & Co zal gaan

brengen.

zijn – hebben zelfs recht op 10 tot 12,5 uur voorschoolse opvang. Uitgangspunt is dat ieder kind het recht heeft om zich te ontwikkelen. Vigdis: “Rotterdam wil een basisvoorziening voor kinderen vanaf twee jaar gaan bieden, ongeacht of ouders wel of niet werken. Hoe dat financieel geor-ganiseerd moet worden, is op dit moment nog niet duidelijk. De gemeente zou er liefst morgen mee starten, maar of het gaat lukken? Nu heeft ieder kind al recht op een plekje, maar wij hebben onvol-doende plaatsen, er is een wachtlijst. Met schrijnende gevallen, want er zijn kindjes waarvan we nu al weten dat ze nooit een voorschoolse opvanggroep gaan zien. En dat is heel verdrietig, dat trek ik me echt aan.”

‘Er is weinig geld’“Peuter & Co biedt nu nog geen gecombi-neerde opvang voor twee of meer dagdelen

aan binnen één groep, het aantal dagdelen per groep ligt nu vast voor een gehele groep, dus dat wordt voor ons sowieso nog een aardige logistieke puzzel. Hoe we de kinderen gaan berei-ken die deze voorschoolse opvang het hardste nodig hebben? Dat wordt een belangrijke taak voor de consultatiebureaus. Zij moeten toetsen en een verklaring afleggen. De consultatiebu-reaus bereiken zo’n 95% van alle kinderen. Maar juist om die 5% die niet wordt gezien, moeten we ons de meeste zorgen maken. Ook moeten we ons afvragen of deze taak bij het consultatiebureau hoort. Helaas wordt vaak overschat wat een wijkverpleegkundige kán doen. Medewerkers in zorg en wel-zijn hebben nauwelijks tijd om hun reguliere werkzaamheden uit te voeren. Men wil veel, maar het wordt niet gefaciliteerd. Dat is overigens geen kritiek, maar een constatering. Want ik snáp dat wel hoor. Er is gewoon weinig geld en een euro kan maar één keer worden gespendeerd. Maar die kanttekening en twijfel is er wel, ook bij zo’n positieve ontwikkeling.”

FinancieringssystematiekTerwijl ze vol vuur over ‘haar’ peuters praat, toont Vigdis van der Giesen zich weliswaar kritisch, maar vooral erg positief. “Ja, we maken progressie! Peuterspeelzalen komen steeds meer

op de agenda van de landelijke politiek. Positief is ook dat er meer hbo’ers aan de slag gaan in de sector, dat is een goede en interes-sante ontwikkeling én een erkenning voor het vak. De samenwer-king met basisscholen leidt tot verbeteringen. Kortom, er gebeurt ontzettend veel.”

Hoe de toekomst er voor Peuter & Co precies uit gaat zien, weet Vigdis nog niet. “Duidelijk is dat er veel zal gaan veranderen. Vraag is op dit moment vooral hoe de financieringssystematiek eruit zal gaan zien. De insteek is om voorschoolse opvang via de regeling kinderopvangtoeslag te bekostigen. Ouders moeten dan via die regeling een plaats aanvragen bij een peuterspeelzaal. Dat gaan ouders niet doen, het is te omslachtig. Ook is het fraude-gevoelig als je de hoogte van de toeslag koppelt aan het profiel van de ouders. Ik hoop dan ook van harte dat er voor een andere systematiek wordt gekozen. De tijd zal het leren, er komt een spannende tijd voor ons aan.”

33shift 2 / voorjaar 201532

Page 18: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

LET'S MEET

Uitnodiging

Blömer Academy

HLB Blömer in Nieuwegein organiseert elke laat-ste dinsdag van de maand een themabijeenkomst. Heeft u specifieke vragen rond dat thema? Kom dan naar de Blömer Academy. Onze vakspecialisten en externe deskundigen waar we regelmatig mee samenwerken, delen graag hun kennis met u.

Data en thema’s voor de komende periode:dinsdag 26 mei Actuele ontwikkelingen in het ontslagrechtdinsdag 30 juni Zomerspecial

Voor meer informatie, de locatie en aanmelden, gaat u naar www.hlb.nl/blomeracademy. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing van HLB Blömer: (030) 605 85 22 of mailen naar [email protected]

Uitnodiging

HLB Café #21 dinsdag 9 juni - 20.00 uurVan der Valk hotel Maastricht

Gastspreker: René van der Gijp

U kunt zich vóór 1 juni aanmelden via www.hlb-van-daal.nl/aanmeldenOf bel naar (043) 880 04 00.

November vorig jaar organiseerde HLB Den Hartog voor de

eerste keer het HLB OndernemersCafé. Jort Kelder was de gast-

spreker van deze klantenbijeenkomst in het Kasteel van Sparta

Rotterdam. Gezien de grote opkomst waren onze ondernemende

klanten erg benieuwd naar wat hij te vertellen had. En dat bleek

heel wat te zijn.

Financiële indiscreties en visioenen Onderwerp van de presentatie was ‘Kelders fiscale hel… en hemel

– financiële indiscreties en visioenen van mr. J.P.W. Kelder’. Een

prikkelende titel en Jort Kelder wist de verwachtingen dan ook

meer dan waar te maken. Met zijn karakteristieke stijl en humor

boeide hij de gehele zaal, terwijl hij zijn eigen fiscale aangifte

stap voor stap doornam. Uiteindelijk mocht onze eigen fiscalist,

Peter de Heer, Jort nog voorzichtig uitleggen dat hij toch lang

niet zo slim, schuw of schimmig is als ‘al die andere veelverdie-

ners’. Wellicht moet Jort eens op zoek naar een andere accoun-

tant, in zeg omgeving Rotterdam?

Al met al was het een zeer geslaagde avond die zeker voor

herhaling vatbaar is. Wellicht mogen we u de volgende keer

ook verwelkomen? Houd www.hlb-denhartog.nl in de gaten

voor toekomstige lezingen en evenementen.

Kelders fiscale hel… en hemel

Van der Valk hotels: kwaliteit plus bereikbaarheid

Op 17 november 2014 organiseerde HLB Van Daal & Partners

het HLB Café bij Van der Valk hotel Uden-Veghel. Zo’n 250 gasten

wisten het klantevent te bereiken. Ze genoten van een leuke,

inspirerende avond met als gastspreker Harry Heinrichs, de drij-

vende kracht achter de ontwikkeling van het hotel. Wat volgens

Heinrichs onderscheidend is voor Van der Valk hotels? Kwaliteit

en bereikbaarheid.

Scan de QR-code en bekijk

het videoverslag

Het succes van SupertrashOp 30 maart ontving HLB Van Daal &

Partners Olcay Gulsen tijdens het HLB

Café. Deze eigenaresse van het interna-

tionale modemerk Supertrash gaf onze

gasten in het bomvolle Mandemakers

Stadion van RKC Waalwijk een beeld van

haar ondernemerschap en het succes van

haar merk. Gulsen gaf de ondernemers tal

van tips om succesvol te zijn: ‘Zorg dat je

weet wie je bent en welke consument je

wilt aanspreken. Blijf in gesprek met je

klant, laat hen meepraten over je product

en blijf betrokken. Probeer perfectie na

te streven en als het niet goed voelt; niet

doen.’

Voor wie er helaas niet bij kon zijn:

een fotoverslag is terug te zien op

www.hlb-van-daal.nl/terugblikhlbcafe

shift 2 / voorjaar 201534 35

Page 19: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Het loont zeker de moeite om ook eens

tussentijds te kijken naar de (on)mogelijk-

heden op belastinggebied. Laat u inspireren

door de top 10 van belangrijkste fiscale

onderwerpen van onze belastingadviseur

Peter de Heer (HLB Den Hartog, Rotterdam).

1 Maak uw structuur belastingvrij voor de erfbelasting.

2 De werkkostenregeling is verplicht.

3 Verplaats etentjes en feestjes naar de werkplek.

4 Vermijd box 3 heffing over laagrenderende beleggingen.

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid zorgt vanaf 2015 voor een aantal grote wijzigingen. Hier kunt u meer over lezen op www.hlb.nl/wijzigingenarbeidsrecht. De nieuwe wet wordt gefaseerd ingevoerd. We geven u alvast een aantal aandachts- punten om rekening mee te houden:

De reden van een ontslag bepaalt de te volgen route. Is er sprake van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer, dan verloopt de route via een procedure bij het UWV. Bij ontslag om andere redenen loopt de procedure via de kantonrechter.

Ontslag met wederzijds goedvinden blijft mogelijk, maar… De werknemer krijgt nu wel een bedenktijd van twee weken. De werkgever is verplicht de werknemer schriftelijk te informeren over deze bedenktijd, anders geldt een bedenktijd van drie weken.

De kantonrechtersformule komt te vervallen. Voor de berekening van een ontslagvergoeding wordt de transitie-vergoeding geïntroduceerd. Uitgangspunt is dat elke werknemer bij onvrijwillig ontslag na twee jaar dienstverband in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Deze vergoeding wordt betaald door de werkgever.

Vanaf 1 juli 2015 wordt de ketenregeling aangepast. Een werknemer krijgt dan na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Voor de drie tijdelijke overeenkomsten geldt dat ze elkaar opvolgen met tussenpozen van maximaal zes maanden (was drie maanden). Ook als een werknemer met twee of drie contracten langer dan

24 maanden (was 36 maanden) in dienst is, krijgt hij een arbeids-overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Tips voor de praktijk

Richt uw administratie in op de vanaf 1 januari 2015

van toepassing zijnde termijnen. Zo vergeet u de

nieuwe termijnen niet.

Zorg ervoor dat u niet te laat bent met een aanzeg-

ging. Anders moet u een aanzegvergoeding betalen.

Wilt u een proeftijd afspreken? Ga dan een arbeids-

overeenkomst aan voor langer dan zes maanden.

Dat kan dus ook zes maanden en één dag zijn of

zeven maanden.

Neemt u een concurrentiebeding op in de arbeids-

overeenkomst voor bepaalde tijd? Motiveer de reden

hiervoor dan voldoende.

er 1 januari 2013 heeft HLB

Van Daal & Partners een Raad

van Toezicht geïnstalleerd die

onafhankelijk toezicht uitoefent

op de bedrijfsvoering, ter borging van de

kwaliteit van onze werkzaamheden. De

Raad van Toezicht kent tal van bevoegd-

heden. Zo dient de raad goedkeuring te

verlenen aan onder meer het belonings-

beleid van bestuursleden. Ook heeft de

raad adviesrecht bij eventuele aansluiting

met andere kantoren. In een jaarlijks trans-

parantieverslag doet de Raad van Toezicht

verslag van hun bevindingen.

Onafhankelijk toezichtOm het toezicht geheel onafhankelijk te

laten plaatsvinden, zijn mensen aangetrok-

ken die beschikken over een brede bestuur-

lijke ervaring en géén zakelijke verbintenis

hebben met ons accountantskantoor. Graag

stellen we u kort voor aan de leden van de

Raad van Toezicht:

Raad van Toezicht Nieuwe Wet Werk en Zekerheid

mr. F.F. (Fred) Stiekema (voorzitter)

advocaat en partner Holla Advocaten

de heer J.P. (Jan) Bikker

oud-eigenaar van Uniekaas, thans General Manager van

Midpoint Brabant

de heer R.P.M. (Romke) Swinkels

commercial manager van Cerex B.V., dochterbedrijf van Bavaria

Naast bovengenoemde bevoegdheden vervult de Raad van

Toezicht een schakelfunctie tussen klanten en ons kantoor. Heeft

u een vraag die u wilt voorleggen aan de Raad van Toezicht?

Stuur dan een mail aan [email protected]. Uw reactie wordt

strikt vertrouwelijk behandeld en uitsluitend na uw goedkeuring

besproken met de directie van HLB.

Scan de QR-code en lees het transpa-

rantieverslag 2014. Hierin geven we

onder meer inzicht in onze structuur, het

stelsel van kwaliteitsbeheersing en ons

functioneren.

5 Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde.

6 Regel uw pensioen in eigen beheer.

7 Betaal de vennootschapsbelasting op tijd.

8 Controleer de auto's van de zaak.

9 Geef prestaties in het buitenland op (btw).

10 Stel uzelf (en ons) de vraag: wel of geen fiscale eenheid vennootschapsbelasting?

Lees de toelichting op deze tips op

www.hlb.nl/fiscaletips

Waar moet u rekening mee houden?

Top 10 fiscale tips

Douwe Jan Dijkstra Fiscalist

HLB Nannen, Groningen

P

PS

37shift 2 / voorjaar 201536

Page 20: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Groningen

Emmen

Amsterdam

Rotterdam

Oss

Den BoschUden

Veghel Gemert

Schijndel

Geleen

MaastrichtHeerlen

Nieuwegein

Tilburg-Waalwijk

Dongen

Breda

Den Haag

aties concurreren met elkaar op basis van fiscaliteit. Ze weten dat ondernemers geneigd zijn hun bedrijven te

verhuizen wanneer een ander land lagere vennootschapsbelasting heeft. Zelfs binnen de EU is, afgezien van de btw, het belasting-systeem niet geharmoniseerd. Ondertus-sen volgen grote internationale bedrijven hun eigen koers, een koers die vooral gericht is op het vermijden van belasting. Zo staan bedrijven als Amazon, Google en Starbucks al geruime tijd in de spotlights over hun fiscaal gedrag. De Amerikaanse senaat constateerde dat Apple via Ierland meer dan honderd miljard dollar winst kon maken zonder daar belasting over te betalen. De winst wordt gemaakt in een juridisch-fiscaal vehikel dat onder geen enkele fiscale jurisdictie valt, maar als het ware free floating ergens tussen de VS en Europa in hangt, als ware het een virtueel eiland waar geen vennootschapsbelasting hoeft te worden betaald. De Amerikaanse overheid kijkt vooral naar de letter van de wet. Maar Obama heeft over dit soort situaties nu toch gezegd: “Maybe it is legally right, but it is ethically wrong.” Grote ondernemingen zullen in 2015 steeds vaker worden aangesproken op hun fiscaal gedrag. De publieke opinie pikt het namelijk niet meer dat (vooral mid-denklasse) burgers opdraaien voor belasting, terwijl de grote inter-nationale ondernemingen en de banken, die door burgers worden gezien als de veroorzakers van de crisis, via allerlei slinkse wegen de dans ontspringen. Ook voor het weer op gang helpen van de economie is het een slechte zaak want de Europese middenklasse, vanouds het vliegwiel van onze economie, verarmt in sneltrein-vaart. In Duitsland is volgens het Rode Kruis de middenklasse al met 5 miljoen mensen geslonken de afgelopen jaren en dit proces zet zich voorlopig nog wel even door.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat tax planning van onderne-mingen positief wordt gewaardeerd door aandeelhouders. Het is dus goed voor de beurskoers. Maar in dat onderzoek komt ook een grote ‘mits’ naar voren: de onderneming moet dan wel een uit-stekende corporate governance kennen. Voor het belastingproces in een multinationale onderneming is dat niet eenvoudig,

Responsible tax krijgt steeds meer aandacht

zeker als er een decentrale management-cultuur bestaat. Daar moet dus hard aan worden gewerkt de komende jaren.

Een ander belangrijk verschijnsel is dat de invloed van IT en data op de fiscaliteit van bedrijven enorm toeneemt. Enerzijds omdat software steeds beter wordt; we zijn echt in de nadagen van het gebruik van Excel in de tax departments. Anderzijds omdat belastingdiensten sterk op IT zullen inzetten. Brazilië is op dit gebied het verst gevorderd. Het factuurnummer krijgen be-drijven van de Belastingdienst, nog voordat de factuur naar de klant gaat. De Belasting-dienst kent de factuur dus eerder dan de klant. En voor de schatting van de voorlo-pige aanslag vennootschapsbelasting komt de Belastingdienst via internet zelf even

buurten in het ERP-systeem van de onderneming. Dat zijn dingen die we ons in Nederland nog niet kunnen voorstellen, maar die ook hier aan de orde zullen komen de komende tijd. Ook onze twijfel-achtige naam als belastingparadijs voor grote ondernemingen zal veel aandacht krijgen in 2015. Een goede zaak, als je het mij vraagt.

COLUMN ADJIEDJ BAKAS

Wie is Adjiedj Bakas?Adjiedj Bakas is trendwatcher en auteur. Hij schreef verschillende

bestsellers over de toekomst, die onder andere verschenen in

Nederland, de VS, China, Brazilië en Engeland. In 2009 werd hij

gekozen tot trendwatcher van het jaar. Een jaar ervoor werd hij

uitgeroepen tot zwarte zakenman van het jaar. Jaarlijks geeft hij

tweehonderd lezingen, waarmee hij 200.000 mensen in verschil-

lende landen bereikt. Van trendwatcher Adjiedj Bakas verscheen

onlangs het boekje ‘Trends 2015’.

N

OVER HLB NEDERLAND

Welkom HLB Blömer uit Nieuwegein

Blömer accountants & adviseurs is begin dit jaar lid geworden van HLB Nederland. Met deze stap kunnen wij onze positie nationaal en internationaal verder versterken. Blömer is het vierde lid van HLB Nederland. In totaal realiseren wij met deze vier organisaties ongeveer 48 miljoen euro omzet en bieden wij werkgelegenheid aan ruim 450 medewerkers.

450professionals

130landen

staan voor u klaar met expertise

en persoonlijke aandacht

HLB voldoet aan de hoogste nationale

en internationale kwaliteitseisen

Via het HLB International netwerk

helpt HLB u zaken doen in ruim

is een samenwerkingsverband van

vier zelfstandige en onafhankelijke

accountantsorganisaties

Thuis in uw regioWij kennen u en uw

business persoonlijk

18kantoren

shift 2 / voorjaar 201538 39

Page 21: HLB SHIFT #2 (voorjaar 2015)

Bij HLB kunt u rekenen op een vlotte, adequate en persoonlijke afhandeling van uw bedrijfseconomische en financiële vragen. Natuurlijk is controleren en rapporteren onze basis, maar we kijken verder en denken mee over uw toekomst en die van uw onderneming. Uw wereld is onze wereld, dus ook als u inter-nationale ambities heeft. Onze professionals zijn betrokken, dichtbij, oplossingsgericht, vooruitstrevend en ondernemend. Dat is typisch HLB.

U kunt zorgeloos ondernemen, HLB regelt hetwww.hlb.nl

HLB is daar waar de business zit, thuis in uw regio en internationaal geïnspireerd

Nationaal Secretariaat, WTC H Toren - 5e verdieping, Zuidplein 36, 1077 XV Amsterdam, (020) 301 21 52, [email protected]