Hiphop in Rotterdam 2012

89
HIPHOP IN ROTTERDAM JAAROVERZICHT 2012

description

Albums van de populaire Hef en oudgediende Duvel. Unieke evenementen als Street Science en Buma Rotterdam Beats. De hereniging van Postmen. Een geslaagd BoomDox festival en een flink aantal interessante optredens van Amerikaanse hiphopacts in Rotterdam. Het is zo maar een greep uit een andermaal bewogen Rotterdams hiphopjaar, waarin Hiphop In Je Smoel (HIJS) er weer bovenop zat om talent te stimuleren en om verslag te doen.

Transcript of Hiphop in Rotterdam 2012

HIPHOP INROTTERDAMJAAROVERZICHT

2012

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Albums van de populaire Hef en oudgediende Duvel. Unieke evenementenals Street Science en Buma Rotterdam Beats. De hereniging van Postmen.Een geslaagd BoomDox festival en een flink aantal interessante optredensvan Amerikaanse hiphopacts in Rotterdam. Het is zo maar een greep uiteen andermaal bewogen Rotterdams hiphopjaar, waarin Hiphop In Je Smoel(HIJS) er weer bovenop zat om talent te stimuleren en om verslag te doen.

In dit jaaroverzicht passeren nogmaals de belangrijkste gebeurtenissen van2012 de revue in ons nieuwsoverzicht. Vervolgens zetten we de Rotterdamsecontent op onze website op een rijtje, in de vorm van interviews, reviews,event reports en enkele terugkerende items. Ook de mediasectie, metvideoclips, audiomateriaal en releases bevatte dit jaar weer veel muziekuit Rotterdam. De Dropzone-sectie van onze website, waar artiestenzelf hun materiaal kunnen plaatsen, is dit jaar enorm gegroeid met meerdan 830 inzendingen en enkele door ons uitgeschreven wedstrijden.Rotterdam is met 167 inzendingen met afstand de best vertegenwoordigdestad. Vervolgens blikken we terug op het BoomDox festival dat inseptember plaatsvond in Mini Mall. Ten slotte kijken we nog kort terug op het Rotterdams hiphopjaar 2012 in het algemeen en kijken we vastvooruit naar 2013.

Inhoudsopgave1. Nieuwsoverzicht

2. Hiphop in Rotterdam artikelen3. Media

4. Dropzone5. BoomDox

6. Terugblik 2012/Vooruitblik 2013

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

1. Nieuwsoverzicht 2012

JanuariDe eerste maand van het jaar is gelijk een positieve voor de dames in deNederlandse hiphopscene. Dam Dutchess wordt opgericht, een collectief vanvrouwelijke artiesten uit Amsterdam en Rotterdam. Onder andere deRotterdamse producer/MC D-Luzion en DJ Mixturess maken deel uit vandeze samenwerking.

Het HipHopHuis houdt een open dag in het nieuwe pand aan deDelftsestraat 17, waar de organisatie vanaf augustus al haar disciplinesonder één dak vlakbij het centraal station kwijt kan. Hiphop In Je Smoelkoopt net als vele andere sponsors één vierkante meter van de nieuwe vloerom zo steun te betuigen aan het HipHopHuis.

FebruariEastgarden Music voorman PSL-Persoonlijk verdient met zijn inzending via deHIJS Dropzone een wildcard voor de finale van de Grote Prijs vanZuid-Holland categorie Urban, georganiseerd door de Popunie. In juni wintfunk- en nusoul-band Pure The Artist die finale in de Unie, PSL gaat met depublieksprijs naar huis.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

MaartDe bij jongeren razendpopulaire rapper Mr. Polska viert de release van zijnalbum Waardevolle Gezelligheid met een releaseparty in De Nieuwe Oogst.

De legendarische Rotterdamse formatie Postmen komt weer bij elkaar. TheAnonymous Mis en Shyrock gaan samen weer muziek maken en betredenmet liveband en zangeres Alyssa Stotijn menig podium in 2012. De groep,die eind jaren 90 met frisse, zomerse hiphop grote hits scoorde, overtuigtonder meer in augustus tijdens Boogiedown Breda, een belangrijk hiphop-festival in ons land.

De laatste dag van het eerste kwartaal staat Action Bronson, hetundergroundfenomeen uit New York, in De Nieuwe Oogst. Voor de tweedekeer in korte tijd is hij in Rotterdam, waar hij midden in het gemêleerdepubliek al rondlopend laat horen waarom hij wordt gezien als één van devaandeldragers van een nieuwe generatie hiphopacts.

MeiHet Rotterdamse duo Dichter X Boah brengt een nieuwe EP uit. Hoop DoetLeven is de voorloper op een gezamenlijk album dat in 2013 moet ver-schijnen.

Op 15 mei draait in een bomvolle zaal van LantarenVenster de documentaireSample Not For Sale van de muzikale duizendpoot Mike Redman. DeRotterdammer werkte jarenlang aan een documentaire over samplegebruikbinnen hiphop, waarvoor hij vele grote hiphopnamen sprak, zoals AfrikaBambaataa, leden van Public Enemy, DJ Premier, DJ Shadow, DJ Jazzy Jeffen Madlib evenals jazz- en funk grootheden als Maceo Parker, Bootsy Collins,George Clinton, Larry Graham en Idris Muhammad.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

JuniOp 8 juni verschijnt het nieuwe album van de Rotterdamse rapveteraanDuvel. Samen met de Nijmeegse producer Nikes maakte hij DNA, dat ver-schijnt via Top Notch en lovende kritieken krijgt.

Het Helderheidplein in Rotterdam-Zuid, genoemd naar de in zijn slaapoverleden rapper Helderheid, krijgt een podium. Jongeren hebben hetpodium zelf gebouwd en de opening wordt eind juni gevierd met optredensvan veel artiesten uit Rotterdam en nabije omgeving.

JuliHet weekend van 13, 14 en 15 juli staat in het teken van de vijfde editie vanStreet Science. Het HipHopHuis en 45 Live organiseren op verschillendelocaties evenementen die hun wortels hebben in de hiphopcultuur. Er isruimte voor muziek, dans, mode, beeldende kunst en lifestyle. Het grotebreakdance-event World Bboy Classic en het krumpevent The Gully Districtzijn ook onderdeel van het festival en vinden plaats in De Nieuwe Oogst. Deze maand wordt bekend dat De Nieuwe Oogst per direct de deuren sluit.Het urbanpodium staat er financieel slecht voor en krijgt een negatief adviesvan de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).

AugustusDe halve finale voor de Helderheidbokaal, een wedstrijd die er op gericht isom positieve boodschappen in raps te stimuleren, vindt plaats. Uiteindelijkwint Ricky Kritiek de finale op 1 september.

SeptemberDe New Yorkse rapper Homeboy Sandman brengt zijn album First of a LivingBreed uit. Het album verschijnt bij het belangrijke undergroundlabel StonesThrow Records. De cover van het album bestaat uit een foto genomen inRotterdam door Hiphop In Je Smoel fotograaf Joël Frijhoff, voorafgaand aaneen interview met de rapper voor HIJS.

Op zondag 23 september is het tijd voor de tweede editie van BoomDox. InMini Mall treden onder meer Duvel X Nikes, Eastgarden Music, Lexcouper enHIJS Dropzone wedstrijd winnaar Xaline op. Ook zijn Kubus, Sticks & Rico ende Amerikaanse rapper Oddisee van de partij.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

OktoberDe theatervoorstelling Father Father, van de Rotterdamse choreograaf LloydMarengo gaat in première. In Father Father staan vier gerenommeerdeB-boys (Rabbani Sayed, Xisco Riboch, Menno van Gorp en MahamadouGassama) en muzikale duizendpoot Julio Pimentel centraal. De voorstellingover vaderschap is onder meer te zien in Rotterdam, Amsterdam, Tilburg,Den Haag en Groningen.

In aanloop naar de release van zijn album Nooit Te Laat in november brengt1Duidig rapper MarryMarv de mixtape Brengt de Ruckus uit. De tracklistbevat veel Rotterdamse namen en dat is geen toeval. MarryMarv wil nietalleen zichzelf op de kaart zetten, maar ook de stad Rotterdam. Hij zegthierover: “Rotterdam heeft zoveel talent en dat is altijd zo geweest. Als wijéén blok vormen, kunnen we denk ik zoveel meer op nationaal gebied. Hetmaakt niet uit wie de kar trekt, als het maar gebeurt.”

NovemberHet showcasefestival/de zakenconferentie Buma Rotterdam Beats vindt voorde derde keer plaats op verschillende locaties in de stad. Tussen het volleprogramma met vele grote internationale namen uit de urban entertainmentwereld, staat ook de release van het nieuwe album van rapper Hef uitHoogvliet, genaamd Papierwerk.

DecemberDe breakdancepionier Crazy Legs brengt een bezoek aan Rotterdam in hetkader van Rotterdam Dance Capital. Hij geeft een lezing, workshop,demonstratie en kruipt achter de draaitafels.

De Rotterdamse rapveteraan U-Niq riep eerder dit jaar via Twitter rappersop om tracks in te sturen voor een mixtape. Hij selecteerde vervolgens 19nummers en op 21 december komt deze Dit Is Hiphop mixtape, met ook eenflink aantal Rotterdamse artiesten erop, online te staan. In januari 2013 volgtde fysieke release.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

2. Hiphop in Rotterdam artikelen

In 2012 gebeurde er weer genoeg in Rotterdam op hiphopgebied, getuigealleen al ons nieuwsoverzicht. HIJS heeft ook dit jaar weer veel van diegebeurtenissen extra aandacht gegeven middels interviews, recensies,fotoreportages, vaste rubrieken en achtergrondverhalen. Hier onder volgteen overzicht van de eigen content van Hiphop In Je Smoel met betrekkingtot Rotterdam die wij het afgelopen jaar hebben geplaatst.

Interview: Postman is terug bij de basisOnlangs verscheen het derde album van Postman als soloartiest, Apples &Oranges. Na de grote successen met de formatie Postmen en twee goedontvangen Postman-albums vindt The Anonymous Mis (Remon Stotijn) hettijd voor een volgende stap. HIJS sprak met de veteraan-MC over verleden,heden en toekomst.

BeginjarenMis (1975) kwam als tiener op in de late jaren80 en vroege jaren 90. In de Rotterdamse enverdere vaderlandse hiphopscene stond hijbekend als groot talent, met de formatie SecretRecipe en later solo. Toch had hij nooit gedachtdat commercieel succes een mogelijkheid was.“In die tijd was de popwereld echt 100 kilometerweg. We zaten echt in de subcultuur hiphop, in de periode die nu de ‘goldenera’ wordt genoemd. Gasten als Biggie en Nas kwamen uit met hun debuut-albums. Zelf hadden we eigenlijk ook niet echt veel met andere stijlen, wehielden vast aan hiphop. De VPRO koppelde ons een keer aan een paarjazzmuzikanten, maar dat werd uiteindelijk niks. Geen goede match.” Eenshow van een half uurtje was destijds niet eens aan de orde. “Optredensvoor ons waren een intro en drie nummers, meer niet. Nu lastig voor testellen maar zo zaten Nederlandse hiphop-parties in elkaar.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

HerintroductieMidden jaren 90 was het even stil in Rotterdam, toen ogenschijnlijk ineensPostmen, E-Life (als soloartiest) en de rest van Committee Gunmen de scene(her)betraden. CMC/Soul Relation bracht de verzamelaar This Is What YouWant uit met daarop de eerste single van Postmen, Docks Documents. Decombinatie van hiphop en reggae viel meteen op, ook bij Kees de Koning.“De break die we van Kees kregen was bijzonder. Er was altijd veel rivaliteittussen Rotterdam en Amsterdam en niet iedereen begreep dat we met hemin zee gingen. Er was in Rotterdam veel weerstand tegen mijn keuze.Gelukkig had ik natuurlijk mijn boys die me steunden. Uiteindelijk was het debeste keuze die ik kon maken.”

Reggae-invloedenIn de hiphopscene was alom verbazing toen een van ‘s lands beste MC’s,Shy Rock, ook een geweldige zanger bleek te zijn. Postmen bestond vanaf1998 uit producer/MC Mis, producer G-Boah en zanger Shy Rock en had dejuiste formule te pakken. “Bob Marley is mijn favoriete artiest ooit. Ik wildeBob Marley zijn, maar wist dat me dat niet zou lukken. Daarvoor had ik dusShy. Hij is nu goed bezig met zijn soloding. Als je zo goed kan zingen énrappen, moet je daar altijd gebruik van maken vind ik. Als Maikal X doet hijdat niet, met Couch Brothers doet hij dat wel.”

Van Postmen naar PostmanNa het zeer succesvolle platina debuutalbum Documents volgden de goedontvangen, maar minder succesvolle albums Era en Revival. Daarna kwamde klad erin en besloten Mis, G-Boah en Shy Rock ieder hun eigen weg tegaan. In 2006 verschijnt Green, het eerste album van Postman; Mis alssoloartiest. Fris, sfeervol en met veel minder reggae-invloeden dan voorheen.“Iedereen stopte de muziek in het hokje ‘reggae’, daar wilde ik me tegenafzetten. Wij hadden zelf altijd het gevoel dat we ons moesten verdedigen,dat we mensen moesten uitleggen dat wij hiphop waren.” De bluesy singleDownhill met Mis’ toenmalige vrouw Anouk is zijn grootste hit sinds Cocktail.Het album wordt verder goed ontvangen en bereikt de 15e plaats van dealbum top 100.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Amerikaans avontuurHet album Postman (2009) wordt opgenomen in de VS, waar Mis inmiddelsgevestigd is. Hoe is het de Rotterdammer daar vergaan eigenlijk? “Het washeel tof, we hebben niet heel veel in het land opgetreden, wel regelmatig inNew York. Er zijn daar altijd belangrijke mensen in de crowd. Zo was Kwamé(oud-MC die inmiddels producer/manager is) er, die zeer onder de indrukwas. De vrouw die D’Angelo had getekend, was er toen ook bijvoorbeeld. Demensen in New York waren blown away door de diversiteit van de muzieken onze bandbezetting (qua mensen).” Toch moest het Nederlandse gezel-schap weer terug naar eigen land. “Het is heel lastig om daar een ‘green card’ te krijgen zodat je permanent kan blijven. Daarnaast zou ik echt75.000 euro uit eigen zak hebben moeten betalen om een tour op te zetten.De concurrentie is daar zo enorm hevig dat je als band moet betalen om tespelen (pay to play). De contacten zijn er wel, maar je moet net de juistemensen te pakken krijgen. Maar het hoofdstuk is nog niet afgesloten wat mijbetreft.”

Nieuwe album en toekomstperspectievenOp het nieuwe Apples & Oranges klinkt Postman toegankelijk en zijn dereggae-invloeden weer als vanouds aanwezig. “Dit is echt weer de Postmenwaar ik begon, met veel reggae.” Postman wil live meer conceptueel gaanwerken. “De kids van 16 zijn niet onze doelgroep, maar er is zeker noggenoeg publiek voor ons. Daarom willen we onze eigen doelgroep bereikenvia nieuwe media en de optredens en party eromheen op elkaar af-stemmen.” Mis raakte in de tijd dat hij in New York verbleef, geïnspireerddoor parties als Afro-Punk, waar uiteenlopende artiesten als Mos Def enSantogold samen optraden en Dante’s Fried Chicken Show. "Dat was eenrestaurant, Dante’s Fried Chicken, dat omgebouwd werd tot podium, maarde shows van ook weer allerlei uiteenlopende acts waren gecombineerd meteten en drinken. Allerlei leeftijdsgroepen lopen daar door elkaar vanwegehet originele concept waar heel veel mensen zich in kunnen vinden. Het isniet op één specifieke doelgroep gericht, dat is zo mooi."

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Mis denkt dat voor dit soort initiatieven in Nederland zeker ook voedingsbo-dem is. “Als het daar werkt, moet het hier ook kunnen. Tegenwoordigtrekken mensen zich niet meer zo terug in hun eigen subcultuur, daar moetje op inspelen. Als je allerlei genres en stijlen combineert met een totaleervaring, ook met visuals en eten/drinken, gaat dat zeker mensenaanspreken. In 2012 wil ik met dat idee gaan werken.”

Live is de insteek dus heel duidelijk, zeker ook omdat het moeilijk blijft om alshiphopact op de radio gedraaid te worden. “Als ze je niet willen draaienhoudt het op. Dat is ook de reden dat we het in het buitenland nooit verhebben geschopt. In Nederland heb ik wel waardering voor Giel Beelen. Hijgeeft allerlei hiphopartiesten de kans en doet dat al jaren, had 10 jaargeleden al een Brainpower-shirt aan. Hiphop is niet echt een daytime-radioding en sowieso is er in Nederland geen echte infrastructuur voor deartistieke cultuur.”

Internationale aspiraties zijn er ook nog steeds. “We hebben in Duitsland hetvoorprogramma gedaan van Culcha Candela, een hele grote band daar enwe gaan zeker terug. Londen staat ook op het programma. Live is dat dingvoor de toekomst.”

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/postman-terug-bij-de-basis

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportStryder & Gaza releaseparty in Theater Zuidplein (29 januari)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/stryder-gaza-releaseparty

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Skin Deep: Hef

Een nieuwe editie van Skin Deep bracht ons naar Hoogvliet voor de oprichter van Team Vieze, Hef.

Julliard (Gaio) “Dit was mijn allereerste tattoo en ik ben bijna flauwgevallen tijdens het zetten. Dat kwam zo: Gaio was een guy die boys uit Hoogvliet tatoeëerde, gewoon bij iemand thuis. Als je ging moest je op je beurt wachten. Ik was om 13.00 uur aan de beurt maar ik moest uiteindelijk tot 20.00 uur wachten. In de tussentijdrookte ik buiten djonkos en dronk ik bier. Daardoor vergat ik te eten. Dustoen ik aan de beurt was, voelde ik me niet zo sterk. Ik werd helemaal gekvan de pijn. Uiteindelijk is het toch gelukt en had ik mijn eerste tattoo.”

Team Vieze (Tand Tattooz, Den Haag) “Dit is een stempel om het officieel te maken. Ik heb heel mijn leven aan Team Vieze gegeven en ben de oprichter. Daarom vind ik dat ik de plicht had om als eerste een tattoo te laten zetten. Het logo heb ik zelf bedacht, Brian Elstak heeft het getekend. De prullenbak staat voor vies, de kroon voor het feit dat we kings zijn en de vleugels omdat we ‘fly’ zijn.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Droomvrouw (Tand Tattooz)“Ik wilde een unieke tat hebben. We hebben gezochtnaar een goede foto van een chick in een bepaaldepose, dit vond ik de mooiste. Hem zetten was een heleuitdaging voor Tand. Een vrouw gecombineerd met‘djonko’ is toch het mooiste dat er is? Als vrouwen hemzien moeten ze erom lachen. Ze weten dat ik gek ben,dit is een bevestiging daarvan (lacht).”

Get Rich Or Die Trying (Mike, Moose Tattoo, Rotterdam)“50 Cent kwam met die slogan en ik deelde hem.Mensen van een bepaalde generatie hadden vaak‘Only God Can Judge Me’ omdat ze met Tupac warenopgegroeid. Ik ben 24, toch van een generatie later enheb daarom deze. Mijn broertje Crooks en Moosehebben deze tattoo ook. We worden niet allemaal rijk,maar je moet het wel proberen.”

Be A Man Don’t Be A Mouse (Moose, Moose Tattoo) “Ik had een vader thuis maar die vertelde me alleen maar dat ik alles thuis fout deed. Op straat in Hoogvliet was Bolle een vaderfiguur voor ons. Hij was 20 jaar ouder dan wij, dus al iets van 35. Bolle leerde me van alles, van wie we moesten stelen en van wie we niet moesten stelen, maar ook positievere dingen als auto’s repareren. Hij zei altijd: ‘Be a man, don’t be a mouse’ tegen ons. Dus als je iets moet doen, doe het dan goed. Een jaar geleden is hij overleden, hij was ziek. Hij deed altijd gekke dingen zoals bij -2 in een shirt met korte mouwen 120 door de straat rijden op een scooter. Dat heeft er denk ik wel mee te makendat hij ziek is geworden.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Bundy (vriend van Kleine Viezerik) “Dat is een bijnaam die ik kreeg van mijn homies. Ik heet Julliard, dat werd Joe, toen Hef en er kwam uiteindelijk Bundy bij. Zo snel ik op de bank zit, heb ik in de ene hand een djonko en zit mijn andere hand in mijn broek net als Al Bundy, vandaar. In de hood heb je allerlei codenamen om de politie te slim af te zijn. Bundy is gewoon een van mijnbijnamen.”

Biggie (Moose, Moose Tattoo)“Ik ben rapper, hij is de koning. Als je rapper bent,moet je respect geven aan Biggie, hij is de kaolo baas!Als ik opneem, doe ik vaak mijn shirt uit en kijk ik evennaar mijn Biggie tattoo. Daarna is het dan gelijk:’Let’s go…’.”

Hoogvliet (Moose, Moose Tattoo)“Ik heb op veel plekken gewoond, bijvoorbeeld in De Bijlmer en Schiedam, maar Hoogvliet heeft me gemaakt. Op mijn 13e kwam ik er wonen en ik heb alles daar meegemaakt en geleerd. Van mijn eerste chick tot mijn laatste politieachtervolging. Hoogvliet, daar ligt mijn hart en blijft mijn hart. Deze tattoo zorgt ervoor dat ik dat nooit vergeet.”

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-hef

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportThe Gully District in De Nieuwe Oogst (part 1 en 2) (29 januari)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/gully-district-pti

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/gully-district-ptii

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Skin Deep: BradaWeer een nieuwe aflevering van Skin Deep en deze keer blijven we nog evenin Rotterdam met opkomend talent Brada. Wanneer ik mijn eerste tatoeageheb gezet, kan ik me niet meer exact herinneren. Achteraf gezien is het ookniet de tatoeage waar ik het meest trots op ben, maar desalniettemin is hetverhaal erachter fokkin belachelijk!

Ik ging op een willekeurige dag met Broere Beats, SoundSeduction en Lelylangs een kennis van Lely. Het was ergens midden in Rotterdam Noord en ikwas van plan een flink plakkaat op m’n onderarm te planten. Via eendonkere, nauwe steeg en een wildbegroeide achtertuin kwamen we binnenin een kleine, maar volle schuur. Het was bij lange na niet de ‘tattooshop’ dieik in gedachten had, waardoor ik al snel begon te twijfelen waar de fuck ikeigenlijk aan begonnen was.

Bezweken onder de groepsdruk en het verlangen om toch wat van die eeuwige inkt in m’n arm te prikken, verzon ik ter plaatse een nieuw en iets minder gewaagd idee. Een klein plakplaatje verstopt op de achterkant van mijn arm in de vorm van een B. Die B staat voor zowel mijn achternaam Broeders en mijn artiestennaam Brada. Dat er natuurlijk meer achter schuilt is logisch, want zo rol ik nou eenmaal. Het design stamt namelijk af van het Parkerpen logo.Wat Parker onder de pennen is, is Brada onder de rappers.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Deze tattoo heb ik vrij kort na de eerste gezet samen met twee goede vrienden genaamd Darryl en Nick. Wij prefereren echter de term broers, aangezien je een ontelbaar aantal vrienden kan hebben.

Het is een ambigram ontworpen door Edson Mathew uit Hoogvliet. Vanaf ‘de ene kant’ staat er Ifratelli wat Italiaans is voor, daar hebbie um, ‘de Broers’. En vanaf ‘de andere kant’ staat er Infinity, wat denk ik voor zichzelf spreekt. Er is trouwens een grappige bijkomstig- heid met ambigrammen. Namelijk wanneer mensen jede vraag stellen wat er staat, je het antwoord “Ligt eraan hoe je het bekijkt”kan geven.

Dit is de eerste tattoo die ik daadwerkelijk in een daarvoor bestemde shopheb geprikt. Locatie Inkaholics, Hoogvliet. Ik had contact met Broere Beatsdie op het punt stond om Broere te gaan tatoeëren. Dat inken een verslavende werking heeft, hoef ik volgens mij niemand te vertellen, maar ik doe het als nog bij deze. Eenmaal aangekomen in de shop zag ik het design dat ik op het eerste gezicht mad ill vond. Deze tatt is voor mij gedeeltelijk geïmproviseerd, maar ik vind het een subliem symbool voor onze muzikale samenwerking. Brada is voor mij meer dan alleen een rapnaam geworden, en wanneer ik dubbel-platina ben gegaan,laat ik de spreekwoordelijke kroon op m’n ‘werk’ tatoeëren.

Last but not least is dit prachtige meesterwerk. De oorspronkelijke schets komt wederom van Edson en de uitvoering is van, de niet onbekende, Riske de Rat. Dit is, even tussendoor, trouwens het plakkaat waar ik het eerder over had. Deze tattoo represents mijn geboortejaar en mijn eeuwige liefde voor muziek. gespecificeerd: De headphoneplug voor het luisteren van, de veer/kroontjespen voor het schrijven van en de mic voor het opnemen van MUZIEK. http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-brada

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportDe Avonduren in Rotown (23 februari)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/de-avonduren-rotown-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Interview (video)Hongerige PSL over zijn Eetzakelijk EP en de GPZH

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/hongerige-psl-over-zijn-eetzakelijk-ep-en-de-gpzh

Refreshed Orchestra is meer dan een hiphopband

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/refreshed-orchestra-meer-dan-een-hiphopband

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportMr. Polska releaseparty in De Nieuwe Oogst (2 maart)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/mr-polskas-waardevolle-gezelligheid-releaseparty-nieuwe-oogst

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Skin Deep: Bollebof

In deze editie van Skin Deep staat Zware Jongenz rapper Bollebof centraal.

Deze staat voor Big City Boy. Ik heb ’m samenmet meerdere mensen, we zijn de meestfreshe boys van het land. Eljero Elia en Gregoryvan der Wiel hebben hem ook en nog veelmeer muzikanten, sporters en liefhebbers. Wezijn gewoon bezig met het doen waar wegoed in zijn. Daarnaast houden we van mooiekleding, leuke gadgets en alles wat bij nukomt kijken.

São Nicolau: Dit is São Nicolau, Kaapverdië, waar ik geboren ben. De rode stip is mijn geboorteplaats, “ribeira prata”. Ik ga jaarlijks terug, november 2011 was de laatste keer.

Smile Now, Cry Later: Er gebeurendingen in je leven waar je nu nietover in moet zitten, laten we datlater doen. Het is leven in het kort.Probeer gewoon het positieve in tezien, ook van het kwade en slechte.En als je goed kijkt, zie je ook eenkruis, een hart en een anker. Ditstaat voor hoop doet leven.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

One day we’ll all be together: Dit is een tattoo die ik al wilde zetten voordat ik überhaupt tattoos had. Vroeger zei ik altijd: “Dat laat ik heel groot op mijn rug zetten.” Al is het eindresultaat wel iets kleiner geworden dan ik altijd riep. Dit is ook mijn levensmotto, ik geloof er echt in. Het maakt de dood iets minder eng.

Nelson Mandela: Deze tattoo isin samenhang met die vanCabral. Ik wil op mijn linkerbeenalleen nog maar portretten vanvrijheidsstrijders zetten, voorzover er nog plaats is. Vandaarook de text Freedom. BobMarley komt er nog, Malcolm X,Martin Luther King.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-bollebof

Foto linkerdeel lichaam: links is vrijwel vol, nog delaatste dingen die ik in gedachten heb en dan zou ikgraag verder gaan met m’n rug en vanaf daar zien wewel hoe het verloopt.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Interview: PSL-Persoonlijk: Voor de liefde voor hiphop

Een veelbelovende carrière als professioneel basketballer lag binnenhandbereik. Een rugblessure deed de jongensdroom van een jonge Jay deWolf (PSL Persoonlijk) echter uit elkaar spatten. Een harde klap en eengitzwarte periode. Wel eentje die hem vormde tot de artiest die hij vandaagis. De gepassioneerde rapper dropte onlangs zijn Eetzakelijk EP en staat op1 juni in de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland.

“Ik heb gewoon echt met een bal op mijn schoot in het ziekenhuis gelegen.SpaceJam zitten kijken, emotioneel worden. Een dokter die naar je toe komten iets zegt van: ’I’m sorry son, you will never play again.’ Het leek net eenfilm en als een film is het ook allemaal aan me voorbij gegaan. Ineens wist ikmijn dagen niet meer te vullen met hetgeen waar mijn hart lag en eigenlijktot op de dag van vandaag nog steeds ligt. De vier dagen in de weekwaarop ik normaal ging basketballen en de weekenden waarin ikwedstrijden speelde en vrijwillig als scheidsrechter een potje stond te fluiten,vielen ineens weg. Mijn hele visie als basketballer viel weg en het enige watoverbleef was dat wat er overbleef. Daar heb ik op dat moment wat vanmoeten maken en als je thuis niet echt je ei kwijt kan, ga je het buitenzoeken. Dit had als gevolg dat ik me veel bezig ging houden met drugs enop straat zijn. Ik was zeventien jaar en dus jong en als die dingen dan zovoor het grijpen liggen en je ziet dat het gemakkelijk geld oplevert, ga je jeermee bemoeien. Ondanks dat ik het veel om me heen heb gehad ben ik hetzelf nooit gaan gebruiken. Ik was meer van het blowen. Veel jongens om meheen zaten wél diep in dat wereldje en keken me altijd met een zodanigscheve bek aan dat ik het niet eens wilde gaan gebruiken.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Muziek als redding"Na mijn rugblessure werd voor mij duidelijk dat muziek een heling voor mewas. Ik begon in die periode met rappen en deed dat mijn eerste jarenEngelstalig onder de naam Psycholyrics. Mijn teksten bestonden vooral uitwoede en frustratie. Niet de meest vriendelijke teksten dus. Wel ben ik altijdbewust geweest van mijn acties en ben ik me er achteraf ook erg bewustvan dat ik toentertijd echt in een kutperiode zat en me liet beïnvloeden doormensen die me niet op het juiste pad zouden brengen. Ik vind het goed omdat in jezelf te durven erkennen. Sommige mensen negeren dat en zeggen:’Zo gaat het leven nou eenmaal’, maar ik had niks anders meer. Het is het-geen wat mij uiteindelijk gevormd heeft en als ik niet meegemaakt had watik heb meegemaakt, was ik op een andere manier bezig geweest metmuziek. Voor veel mensen begint hiphop namelijk als een hobby, maar dat ishet bij mij nooit geweest. Het was voor mij echt een reddingsmiddel. DaaromPersoonlijk; ik neem alles heel persoonlijk. Elke stap die ik zet is als het wareeen bedankje aan hiphop. Dat is terug te horen aan mijn teksten. Ik kan bestaanvallend overkomen, maar achter elke stap en elk woord zit heel veelliefde."

Persoonlijk in de breedste zin van het woord“Een combinatie van het verlies van veel vrienden en familie in een korteperiode en volwassen moeten worden heeft bij mij een knop doenomdraaien. In de afgelopen 5/6 jaar heb ik meer dan 13 mensen begraven.Daardoor ben ik anders na gaan denken over dingen. In 2009 had ik de VanAfschuw Tot Passie EP eigenlijk al klaarliggen, maar wegens de moeilijkeperiode die ik doormaakte, heeft dat project twee jaar op hold gestaan. Ikkreeg totaal niet de kans om dingen een plek te geven want op het momentdat ik er klaar voor dacht te zijn gebeurde er alweer iets. Als je begrafenissendoor elkaar haalt weet je dat het allemaal teveel voor je is. Financieel had ikhet ook niet breed dus eventjes uitwaaien in Egypte zit er dan niet in. Ikmoest gewoon bikkel zijn en doorgaan en dat deed ik. Sindsdien ben ik eenspreker voor anderen. Het is echt Persoonlijk in de breedste zin van hetwoord.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Muziek is voor mij zowel een middel om dingen af te kunnen sluiten als eenmiddel om erover te kunnen vertellen. Ik was zo boos op de wereld en datheb ik in mijn muziek kunnen verwerken. Met de Van Afschuw Tot Passie EPheb ik dingen dus wel een plek kunnen geven, maar nog niet volledigkunnen afsluiten. Dat heb ik met de Eetzakelijk EP wel gekund. Vooral metmijn track Vogelvlucht merkte ik dat er een knop omgegaan was. Er wasweer een bepaalde rust en liefde die ik teruggevonden had. Toen ik hetafgelopen jaar eindelijk de release party voor Van Afschuw Tot Passie kondoen, viel er heel wat van me af. Als ik dan zie dat je publiek uit jeugd maarook uit mensen van rond een jaar of 35 bestaat, merk je gewoon dat jemuziek meerdere mensen bij elkaar brengt. Dat ik vervolgens geraakt wordten gewoon mijn derde verse vergeet door iemand uit het publiek die in mijnarmen staat te huilen, is echt iets dat ik koester. Die ene persoon betekentmeer voor mij dan een publiek van 1000 mensen."

Stronteigenwijs, tegendraads en recht voor z’n raap“Ik denk dat ik een bepaalde jaren 90 sfeer over me heen heb hangen diesowieso gewaardeerd gaat worden. De soulful boombap type of way ofthinking, de honger, de passie en de gezonde agressie. Als iedereen linksgaat, ga ik lekker rechts. Ik ben gewoon stronteigenwijs. Ik merk dat hettegenwoordig draait om alles behalve liefde voor hiphop en ik probeer datterug te brengen. Hiphop is voor mij een manier van vereniging, maar ik zoudat heel graag meer willen zien. Ik denk dat er in de Nederlandse scene weleen vorm van unity is, maar ook totaal weer niet. Er is een generatie die netals ik is blijven hangen in die jaren 90 hiphop era. Onder deze generatiemerk je dat de waardering en unity een stuk groter en gezonder is dan dehedendaagse swag, grind, achter op m’n fiets-scene. Vandaar dat ik ookecht trots ben op de mensen waarmee ik werk. Onder mij heb ik een kleincollectief van artiesten waarmee ik op één lijn zit, Eastgarden Music. Daarregel ik alle zaakjes voor. Op het moment dat ze gaan optreden, verzorg ikhet mixen en masteren, oefenruimtes en de juiste promotie. Ik probeer zekort gezegd gewoon met mijn hele trein mee te trekken en ze een platformte bieden waar zij zich goed kunnen ontwikkelen.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Als collectief zijn we sinds oktober weer aangesloten bij een internationaalcollectief Empty Handed Warriors. Dat is begonnen bij een kinderdroom vanmijn broeder Unknown Mizery van Babylon Warchild uit Canada. En dooronze broeder Rob Ster, een pioneer uit de Rotterdamse scene, is die hook-upmet hun ontstaan. Zij deden een tour in Europa en kwamen tussendoor naarRotterdam. Er was gelijk al een klik dus nog geen tien minuten nadat zijbinnen waren, begonnen de opnames al. Binnen drie dagen hadden wemeer dan acht tracks opgenomen, waaronder Ja!! Ja!! die goed ontvangenwerd. Nadat dat had plaatsgevonden is de jongensdroom van UnknownMizery gesnapt in zijn hoofd en is hij het helemaal gaan opzetten. Inmiddelszijn er ook artiesten uit Zwitserland, UK en de USA aangesloten. Muziekmaken we via het internet. Soms komen artiesten voor een lang weekendrichting Nederland om muziek te maken of gaan wij het land uit. Zo ga ik 22september bijvoorbeeld naar Zwitserland voor een show met TReBeatsbekend van producties voor Ill Bill en Society of The Invisibles. Ik benhelemaal koek en ei met deze gozer die beats op me begint te gooien alseen gek. Fucking dope dus. In Zwitserland zullen we een Nederlandstaligeshow doen voor de releaseparty van zijn producersalbum waarop ik te horenzal zijn.

In de tussentijd ben ik bezig met de voorbereidingen voor de finale van deGrote Prijs van Zuid-Holland waaraan ik mee zal doen. Ik ben dus ookinternationaal bezig en sta er zeker wel voor open om internationaalgetekend te worden, maar het is niet zo dat ik zit te solliciteren bij labels. Hetgaat puur om de liefde voor hiphop. Als wij vanuit daar blijven werken, zalhet ongetwijfeld ook bij de juiste mensen terecht komen. Hier in Nederlandheb ik in ieder geval nog genoeg te bewijzen."

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/psl-persoonlijk-voor-de-liefde-voor-hiphop

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Review (via twitter @HIJS)Sample Not For Sale verplichte kost voor iedere hiphopper

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/sample-not-sale-verplichte-kost-voor-iedere-hiphopper

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Interview: Dichter X Boah: Lessen, chemie en spiritsHet is een bijzonder verhaal: de 21-jarige leerling en de 37-jarige docent dieuiteindelijk vrienden worden door de muziek die zij maken als Dichter X Boah.Onlangs dropte het duo de tweede EP Hoop Doet Leven. Het debuutalbum iseigenlijk al af en gaat later dit jaar verschijnen.

Vorig jaar verscheen de Horen, Zien & Voelen EP al, maar ook Hoop DoetLeven is volgens Dichter (Ferewe van Vugt, 21) te zien als een kennismaking.(G-)Boah (Martin Bear, 37) is natuurlijk al bekend van succesformatie Postmenen producties voor onder andere E-Life en Raymzter. Dichter is minderbekend, hoewel hij de laatste paar jaar meer dan eens wordt getipt alsveelbelovende nieuwkomer in de scene. De twee ontmoetten elkaar eenpaar jaar terug tijdens de auditie voor de Zadkine popopleiding, waar Boahen rapper RMB Dichter toelaten en het balletje begint te rollen volgens Boah:“Ik zag hem wel eens lopen in school en ik had wel een beetje in de gatenwat ie deed, maar inhoudelijk wist ik niet hoe ver hij was. Hij kwam op eengegeven moment binnen in de studio om wat tracks te laten horen en ikdacht: damn, weer eens iets fris, iets anders, en er is over nagedacht. Dat isvoor mij ook de roots van hiphop, dat je iets zinnigs te zeggen hebt. Ik vondhet tof. Vervolgens kwam ie met z’n EP om die te laten mixen/masteren doormij. Vanaf toen zijn we muziek blijven maken met z’n tweeën.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Vrienden“We zijn ook vrienden geworden naast de muzikale samenwerking”, gaatDichter verder. “Dat maakt het voor mij nog specialer, want ik kan gewoonmet andere dingen ook terecht bij hem. Hij heeft natuurlijk zo veel meege-maakt binnen en buiten de muziek, dat is voor mij mooi. We hadden hetlaatst nog over wat Boah allemaal aan het doen was toen ik geboren werdhaha.” Boah: “We schelen 16 jaar en ik deed m’n eerste show toen ik 12 was,voor tien man voor vijf gulden.” In een eerder interview met HIJS geeftDichter aan het liefst in z’n eentje te werken, om het op eigen kracht te doen.“Het is nog steeds eigen kracht vind ik. We werken amper samen metandere mc’s. Ik werk wel samen met een veteraan die iets majors heeftgedaan. Voor mij is het dus eigenlijk extra hard bikkelen, omdat mensen zichafvragen of ik nou iets ga waarmaken zoals een Mis en Shy (Postmen, red.)hebben gedaan? Maar dat ben ik natuurlijk niet, ik ben totaal iemandanders.”Boah: “Je zou het ook anders kunnen stellen: waarom werk ik niet met detoppers? Dat is voor de hand liggend, dat is te makkelijk. Mijn ding was altijdwerken met de underdogs, het talent dat tien keer harder moet werken omiets te bereiken. Ik moest ook altijd harder werken, dus dat motiveert me. Hetis te makkelijk om met mensen even aan de telefoon te hangen met deopmerking ‘laten we een track doen’. Ik wil geprikkeld worden, het moet niette makkelijk gaan. Daarmee zeg ik niet dat ik nooit met die grote namen zouwerken, maar ik vind zoals voorheen met RMB en nu met Dichterinteressanter.” Beiden zijn nog actief op Zadkine. Dichter is momenteel bezigmet afstuderen, Boah geeft nog altijd les in beatcreating, produceren,ondernemen, mixen en een stukje hiphopgeschiedenis.

Chemie & spiritsDe EP Hoop Doet Leven is het muzikale bewijs van de chemistry tussen deveteraan en de relatieve nieuweling. Een aantal producties van Boah ligt alenkele jaren op de plank totdat Dichter er iets mee doet dat er precies bijpast. Boah legt uit: “Er zijn altijd momenten dat ik in contact kom metmensen en dat het klikt. Ook met Ferewe klopt het qua emotie, sfeer,gedachtegangen. Dus daarom hebben veel nummers de magie.” Een Broeris zo’n beat die al een flinke poos klaar was en waar Dichter goed mee uit devoeten kon. Over een sfeervolle productie met zang, gitaar en pianobeschrijft de rapper de relatie met zijn broer op indrukwekkende wijze.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Voor het opnameproces van Gaat ze weer, een deels op waarheid gebaseer-de track over verliefd zijn op een lesbische vrouw, geldt eigenlijk hetzelfde.Boah: “Op een gegeven moment besloot ik om zelf weer teksten te gaanschrijven en concepten te verzinnen. Dat heb ik veel gedaan op beats vanmezelf. Maar soms bedacht ik me dat ik het nog niet kon invullen en heb ikhet laten liggen met het idee dat ik misschien ooit iemand tegen zou komendie het wel kan en begrijpt wat ik bedoel. Het refrein had ik al, maar daarinhad ik het over ‘gaat ie weer’ in plaats van ‘gaat ze weer’, en het was meereen verhaal over iemand z’n dagelijkse bezigheden. Ik heb dat aan Dichterlaten horen met de vraag of hij wat kon met de beat en het refrein, of hij erwat bij voelde en hij is er mee aan de slag gegaan. Het klopte voor mij, datwas de shit die ik erop wilde horen.”

“Sowieso als we iets naar elkaar sturen, hebben we negen van de tien keerzoiets van ‘ja man, dit is het.’ Het zijn spirits. Ik geloof dat muziek van bovenkomt bij mij, ik ben dat niet zelf. Het is iemand anders die mij de kracht geeftom muziek te maken en dingen te doen. Vaak werk ik thuis aan de eettafelaan beats. Mijn vrouw zegt dan: ‘Als jij muziek maakt, draaien je ogen weg.’Dus dat m’n ogen wit worden, echt waar.” Dichter: “Ja, dat is heel herken-baar. Het is gewoon een bepaalde trance waar je in raakt, je bent heel ergmet je ding bezig.”

OnderscheidendDat spirits en chemie niet genoeg is om meteen het grote publiek te bereikenen later dit jaar bergen aan exemplaren van het debuutalbum te verkopen,snappen Dichter en Boah zelf best. Ze gaan naar eigen zeggen dwars tegenhet heersende, populaire hiphopgeluid in. Boah noemt het ‘McDonald’smuziek’. “In de zin van: hap, slik, weg. Alles komt en gaat weer, het heeftweinig inhoud. Dat soort muziek moet er ook zijn, maar nu voert het deboventoon. Op het aankomende album maken we, net als op de EP’s,muziek die blijvend is, tijdloos. Die kun je over een paar jaar nog luisteren.Dichter voegt daar aan toe: “Het is allemaal hiphop, ook datgene wat nuvooral populair is. Gevoelens zijn niet absoluut. De ene keer ben je boos, danben je blij, dat zijn allemaal situaties die voorkomen. Alleen wij houdengewoon vast aan onze eigen smaak en stijl.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Een ander kenmerk dat de act onderscheidt van de rest is de ‘nette’ maniervan rappen van Dichter, die opvalt door een haast Gooische r en hetvermijden van scheldwoorden (mede ingegeven door zijn christelijk geloof).“Het is niet nodig om te vloeken om een boodschap over te brengen.Eigenlijk ben ik een echte familieman en ik laat m’n muziek ook aan m’ntantes en oma’s horen en ik weet dat die dat niet waarderen. Met diewaarden en normen ben ik opgegroeid en daar houd ik me aan vast. Datvind ik ook belangrijk in de samenleving nu.”

AmbitieDe producties van Dichter staan momenteel op een wat lager pitje. De focusop het rappen zorgt ervoor dat hij rustig kan groeien als producer, brederdan hiphop. Sowieso biedt deze samenwerking veel gelegenheid tot leren.Boah: “Het is leuk om te helpen, maar ik laat hem ook veel zelf doen. Ik ganiet alles doen. Bijvoorbeeld shows regelen laat ik hem ook doen, maarvooral persoonlijke dingen als school en werk, wat de basis vormt, isbelangrijk. Muziek maken kan ie. Hij kan rappen, teksten schrijven, beatsmaken, mixen, dat is geen probleem. Maar het is belangrijk om daarnaast jebasis te hebben.” Dichter: “Niet direct afhankelijk zijn van muziek, want datzie je heel vaak. Mensen maken muziek, hebben een beetje succes en zettenmeteen alles op de muziek. Maar er is meer. Denk ook aan dingen naast demuziek. Of stel dat je over tien jaar geen zin meer hebt om te rappen, watdan? Don’t put all your dreams in one basket, weet je.”

De Hoop Doet Leven EP is nu uit en hier gratis te downloaden of te koop.Check ook de video van Dacht Dat, afkomstig van deze release. Dichter XBoah zijn de komende tijd onder andere live te zien tijdens het I Love Hiphopfestival in Den Haag.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/dichter-x-boah-lessen-chemie-en-spirits

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Review: Duvel X Nikes – DNA

Met de beats van Nikes als perfecte energieshots klinkt Duvel energieker enscherper dan ooit tevoren. DNA is een heerlijke no-nonsense plaat waar deervaring en kwaliteit vanaf druipt.

Sticks rapte al eerder “geen gezeur, gewoon klappen”, een motto dat DNAperfect omschrijft. Duvel en Nikes zijn geen figuren met een grote bek entreden vrijwel uitsluitend in de publiciteit met beats en raps. Van Duuv is bekend dat hij al jarenlang meeloopt en een trouwe fanbaseheeft (naast een trouwe groep ‘haters’ die zijn stijl niet trekt). Jugo Boss istevens een ervaren rot. Iets wat sinds de opkomst van Zo Moeilijk in 2006ook zichtbaar werd buiten Nijmegen. De producer oogstte veel lof met zijnveelzijdige producties op Nijmeegse Modo en Nieuwe Moves, en trekt dezelijn door op DNA. Scherpe, kraakheldere drums worden gecombineerd met diepe basslines,frisse samples en hier en daar een stevige portie funk. Gelukkig ontbreken devoor Nikes kenmerkende cuts en scratches ook niet (Gedraag Je, Get Wasted,Hoge Bomen, Kom Kijken). Qua sound is het rockachtige Kouwe Kermis eenuitzondering, want verder is DNA een bonte mix van boombap, funk enbovenal flexness. Duvels kenmerkende flow, soms op het hakkelende af, en zijn typische(straat)slang sluiten hier naadloos op aan. Andermaal horen we eenmoeilijke, niet al te vrolijke einzelgänger die vooral houdt van braggen &boasten en het afzeiken van huidige trends (‘swag is voor pinguins’).Gelukkig brengt hij dit zoals altijd op een zo eigenzinnige, toffe manier dathet niet stoort: “Fokin’ biters, ik kan niet met die bullshit,Ik wil die true shit, die ondergrondse funk shit,Echte pomp shit, geen nagespeelde punk shit,Dat is geen Duvel, je weet waarvan ik kom shit,Rotterdam bitch, je ballen op een stang, bam!,Lucht uit je longen, echte negers op die dang.” (Gedraag Je)

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

De Bus is met afstand de meest opvallende track van het album. Duvel haaltin dit controversiële nummer uit naar de machthebbers (Bilderbergers) enschetst een gitzwart toekomstbeeld voor waarschijnlijk (hij zegt het nietletterlijk) moslims: “Ik zie die plannen die ze smeden,Snode shit, herhaling van het verleden,Maar in de 2 punt 0 fase,Ze gaan ons allen van die bol blazen……als het aan hun ligt, dus wees klaar, spaar je lood, overleef pappie, wees daar……wanneer het nodig is, wanneer het los gaat,wanneer die bus naar het kamp in je straat staat. Mamma, er staat een bus zonder ramen in de straat,Pappa, weet jij waar die bus heen gaat?Fatima moet erin, maar Pietje blijft staan,Yussef krijgt klappen, Marietje mag gaan.”Bij navraag geeft Duvel, zelf overtuigd moslim, aan dat hij gezien de tijdgeestmoslimnamen als voorbeeld neemt voor iedereen die niet in het plaatje vande politieke machthebbers past. Na dit zwaarbeladen nummer gaat ergelukkig weer wat druk van de ketel en wordt met Eigenzinnig en Big BoyMusic het album in een flexxe vibe afgesloten. En Big Boy Music maken Duvel Duuv en Daddy Nikes inderdaad. Met DNAtonen de heren aan nog altijd relevant te zijn. Sterker nog: de twee blijvenzoals Duvel op Nothing Changed zelf zegt ‘on top of the game’. DNA komt aanstaande vrijdag 8 juni uit op Top Notch. Klik hier voor meerinformatie.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/duvel-x-nikes-dna

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event Report (video)Zwart Licht releaseparty in BIRD (2 juni)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/zwart-licht-releaseparty-bird-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportBig Daddy Kane in Heidegger (16 juni)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/big-daddy-kane-heidegger-rotterdam-0

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Tussen de RegelsGaza: 2pac – Brenda’s Got A Baby

HIJS zoomt twee keer per maand in op de kwaliteit van lyrics. Elke editie vanTussen de Regels komt een rapper aan het woord over zijn/haar favorieteverse van een ander. Deze keer is het de beurt aan Rotterdammer Gaza enhij vertelt over wat hem raakt in Brenda’s got a baby (1991) van 2pac.

Hier staat op de site de songtekst + video van het gekozen nummer

Brenda’s got a baby van 2pac is een single van zijn debuutalbum 2pacalypseNow uit 1991. Op de door The Underground Railroad geproduceerde track isook R&B-zanger Dave Hollister te horen. Brenda’s got a baby verscheen in1998 op de 2pac Greatest Hits dubbel-cd. Waarom?“Hoe 2pac zijn boodschap over het algemeen verwoordde, vind ik heel sterk.Die boodschap is voor mij nog belangrijker dan de muziek. Vooral het beginvan deze verse en wat hij daarin aankaart, vind ik heel mooi. Hij geeft aandat dit meisje eigenlijk iets groots had kunnen worden, het is volgens hem nuverspild talent. Hij weet dat iedereen iets moois kan worden en 2pac noemthet een damn shame dat dit niet is gebeurd. Vervolgens zegt een anderestem (Money-B van Digital Underground, red.): that’s not our problem, that’sup to Brenda’s family, waarop 2pac reageert met: well let me show you howit affects the whole community. Hij geeft aan dat een kind dat door omstan-digheden niet wordt wat het kan worden niet zomaar aan zijn/haar lot overmoet worden gelaten. En dat vind ik ook. Daarbij geeft Pac aan hoe hetinvloed heeft op iedereen. Die zin over de invloed op de hele community hebik altijd de mooiste gevonden, omdat je het groter moet bekijken. Daarbij ishet medeleven en het zien van kansen voor iedereen in de tekst mooi.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

“Er komt nog een zin die ik heel belangrijk vind: I bet Brenda doesn’t evenknow. Just cause you’re in the ghetto doesn’t mean you can’t grow. Dat hebje hier ook in Nederland. Als mensen het over ghetto’s hebben, gaat het vaakover ver weg en hoe erg het daar is, maar hier heb je ook achterstands-wijken. Op het moment dat je in een achterstandswijk woont en je hebt eennegatief stempel door de media of wie dan ook, betekent dat niet dat je eenmislukkeling bent. Er is een kans voor iedereen om groot te worden, dat iswaar ik in geloof. Het is heel erg zonde dat veel jongeren de vele talentendie ze hebben niet ontwikkelen. Dat is eigenlijk waarom ik voor deze tekstheb gekozen.”

“2pac vindt het zonde, maar gelooft ook dat het anders zou moeten kunnen:that’s a thought, my own revelation. Do whatever it takes to resist thetemptation. Na die zin van revelation en temptation wil ik eigenlijk stoppen,omdat dit eerste stuk de kern van het verhaal is. De rest is mooi, het verhaalvan Brenda, maar ik focus meer op het geheel, het grotere plaatje.” Omgeving“Met die zin do whatever it takes to resist the temptation geeft hij aan hoebelangrijk iemands omgeving kan zijn en hoe moeilijk het kan zijn om dieinvloed te negeren en die verleidingen te weerstaan. Hoewel ik ben geborenin een vluchtelingenkamp, wat natuurlijk erger is dan een achterstandswijk inNederland, ben ik in zo'n wijk (Hillesluis, Rotterdam-Zuid) naar de basisschoolgegaan. Maar ik geloof dat ik iets kan worden en daar ben ik naartoe aanhet gaan. Het besef dat 2pac in die zin uitspreekt, dat hij er alles aan doetom de verleidingen te weerstaan, vind ik erg krachtig.” “Ik ben blij dat het 2pac is gelukt om mensen over de hele wereld te inspire-ren, bijvoorbeeld om ook muziek te gaan maken. Appa bijvoorbeeld is weergeïnspireerd door Pac en wij weer mede door Appa. Ik weet dat 2pac ooknegatieve emoties heeft verwerkt in zijn muziek, maar boven alles was hijeen leider en voor mij iemand die inspireert. Dit nummer vertelt het verhaalvan Brenda en Brenda staat symbool voor een hele groep uit de ghetto.Onze laatste cd heet niet voor niets De Stem Van. Het is ons verhaal, maartegelijkertijd vertellen we het verhaal van anderen. En ik denk dat daarinonze connectie met deze track van 2pac ligt.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Eerder dit jaar brachten Stryder & Gaza hun tweede mixtape De Stem Vanuit. Samen met De Mark staan zij als Camp Rauw op 29 juni in Grounds(Rotterdam) in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/tussen-de-regels-met-gaza-2pac-brendas-got-baby

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Tussen de RegelsDichter: Jay-Z – D’Evils

HIJS zoomt twee keer per maand in op de kwaliteit van lyrics. Elke editie vanTussen de Regels komt een rapper aan het woord over zijn/haar favorieteverse van een ander. Deze keer Dichter over de aantrekkingskracht vanD’Evils (verse 3) van Jay-Z.

Hier staat op de site de songtekst + video van het gekozen nummer.

D’Evils van Jay-Z is afkomstig van zijn debuutalbum Reasonable Doubt uit1996. De track is geproduceerd door DJ Premier. Waarom?“De track heb ik voor het eerst gehoord tijdens een editie van Spoken waar ikmoest optreden. Ik was in gesprek met Unorthadox en hij ging helemaal indie track op toen die gedraaid werd. Ik kende het nummer nog niet, maarkreeg er wel direct wat mee. Eerst was ik best sceptisch over wat Jay-Zallemaal zei, omdat D’Evils (devils) toch een controversieel nummer is. Hetgaat uiteindelijk over demonen, die in het verhaal dat hij vertelt heersen in devorm van rijkdom, diamanten en roem. Hij vertelt hoe makkelijk bepaaldemensen te beïnvloeden zijn en daarmee te bewegen zijn tot slechtepraktijken. Dus eigenlijk ook hoe zwak ze in de realiteit zijn. De hele buurtverandert door hun toedoen en hun gierigheid. Dit is een onderwerp dat zodicht bij ons staat dat iedereen, ongeacht nationaliteit of afkomst, zoiets welziet gebeuren in het leven om ons heen.” “Sinds ik die rode draad vond en de hele tekst en boodschap begrijp, vind ikalle drie de verses gruwelijk en heb ik gekozen voor de laatste.” Dichterbegint de eerste vier lines van de verse te rappen en vervolgt zijn lofzang:“Ja, gruwelijk. Vooral hoe hij hier speelt met woorden, ik vind het zo erg. Alsje kijkt naar but now this higher learning got the Remy in me. Dat is van diefilm Higher Learning, en hoe hij speelt met dat karakter dat ook gek wordt.Hier ook: and even if Jehova Witness, bet he’ll never testify. Hij denkt over delyrics na, gruwelijk. En hoe dat flowt, wow.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Herkenbare crossroads“Het gaat eigenlijk over de slechte, illuminatie-achtige dingen, de eye of thedollar bill. Hoe karakters veranderen door de tijd heen en door geld inbepaalde situaties. Ik vind het heel mooi hoe hij dat in drie verses zo duidelijkkan maken. Ik denk dat iedereen wel momenten heeft dat ie zonder hoop isen dat je bij die crossroad staat en denkt: wat ga ik doen? Ga ik de rotte kantop of niet? Iedereen maakt dat mee, maar in andere situaties of anderevormen. Het is ook mooi dat als je dit nummer alleen maar luistert je het tochvoelt of begrijpt. Nog een erg treffende line vind ik: I can’t be heldaccountable, D’Evils beating me down, boo. Got me runnin’ with guys, makin’G’s, tellin’ lies that sound true. Hier vertelt hij heel mooi hoe de mensen omhem heen zo goed kunnen liegen dat het de waarheid lijkt. Ook dat is ietsherkenbaars in het normale leven voor iedereen.” “Ik vind Jay-Z sowieso een heel toffe artiest. Ik hou van hiphop man, ik luistervan alles. Misschien dat Bergaf (nog niet uitgebracht, red.) wel een track vanmij is die je enigszins naast D’Evils zou kunnen leggen. Het is ook een verhaalwaarbij het leven van het personage bergafwaarts gaat. Per verse gaat hetnet een treetje omlaag. Bij de laatste verse is het echt diep in de put en dangebeurt er iets, waardoor al het voorgaande helemaal duidelijk wordt.” Dichter bracht dit voorjaar met Boah de EP Hoop Doet Leven uit. Voor laterdit jaar staat het debuutalbum van Dichter X Boah op de planning.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/tussen-de-regels-met-dichter-jay-z-devils

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportNorth Sea Jazz in Ahoy (6-8 juli)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/north-sea-jazz-2012-ahoy-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportJ. Cole in Club Eclipse (14 juli)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/j-cole-club-eclipse-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Tussen de RegelsStryder: Fresku – Nos Baranka

HIJS zoomt twee keer per maand in op de kwaliteit van lyrics. Elke editie vanTussen de Regels komt een rapper aan het woord over zijn/haar favorieteverse van een ander. Stryder analyseert in deze aflevering Fresku'sboodschap op Nos Baranka.

Hier staat op de site de songtekst + video van het gekozen nummer.

Nos Baranka (onze rots) is afkomstig van Fresku’s debuutalbum Fresku, dat in2010 verschenen is bij Top Notch. De track is geproduceerd door Teemong.

Waarom?“Door een idee van Blaxtar om een top tien meest waardevolle nummers temaken en te delen met anderen op internet, had ik een tijd terug al een lijstjegemaakt. Daar heb ik nu Nos Baranka uitgekozen. Fresku probeert een soortsociologische verklaring te geven voor iets dat er aan het einde van de trackgebeurt. Dat meisje is met bolletjes naar Nederland gevlogen, daar is zegepakt, maar hij begint met te kijken naar de oorzaak van het probleem. Ikvind het heel mooi aan dit nummer dat hij niet bij het meisje begint, maar bijde voorgeschiedenis en de moeder. Hij vertelt dat ze arm is, erg materialis-tisch en dat ze daar haar hele leven op heeft gefocust. En onbewust heeft zedie karaktereigenschappen meegegeven aan haar dochter. En die leiden eruiteindelijk toe dat het meisje er voor kiest om op de verkeerde jongens tevallen, bij wie ze de ontbrekende vaderfiguur zoekt. En dat alles leidt uitein-delijk tot het vliegen met drugs.” “Fresku toont hiermee voor mij de kracht van hiphop. Het is niet alleen eenverhaal vertellen, maar hij gebruikt in mijn ogen een vorm van wetenschap,namelijk sociologie, in muziek en probeert dat aan mensen mee te geven. Ikben geen Antilliaan, dus ik kan niet voor hen spreken, maar ik denk datFresku ook probeert om na te denken over problemen die spelen binnen zijngemeenschap. Dat vind ik ook heel mooi.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Verhalende inhoud“Het eerste gedeelte is heel belangrijk: ze was verre van een pure vrouw endeze vrouw was straatarm. Je ziet bij mensen die arm zijn vaker de neigingom dat te verbergen. Dat is ook wat er bij haar terug komt. Aan de buiten-wereld probeert ze te tonen dat ze rijk is of gemiddelde welvaart heeft. Ikvind dat hij dat mooi verwoordt. En ook: nu is ze 16 met een grote zwak voorboys, materialistisch opgevoed en papa was er nooit. Dat is eigenlijk dedirecte link tussen het niet aanwezig zijn van een vader en haar keuzes endrang naar aandacht bij jongens. Dat zie je bij veel mensen van verschillendeafkomst voorkomen. Meisjes zonder vader zoeken de vaderfiguur bij jongens.Dat is een hele mooie zin, die het verhaal overstijgt, omdat het eensociologische verklaring is voor een ander probleem.” “Ik houd van verhalen vertellen in muziek, de boodschap. En mensen dingenvertellen waar ze eigenlijk nog niet over nadachten. Dat heeft Fresku metNos Baranka bij mij gedaan, en dat probeer ik ook met onze muziek te doen.Fresku heeft dat conceptueel heel goed gedaan en dat vind ik mooi. Dat isook de link met onze muziek: verklaringen geven voor problemen, dingen inkaart brengen en een boodschap overbrengen. Ik houd echt van storytellingen vind het een bepaalde kunst. Sommige mensen gebruiken storytelling omeigenlijk te vertellen over zichzelf. Maar muzikaal gezien hebben ze ermoeite mee om het te hebben over ‘ik’. Dan doen ze het vanuit de derdepersoon en dat kan heel mooi zijn. Voor de luisteraar is dat denk ik ook goed,want je wordt visueel mee genomen.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

“Van Fresku vind ik vooral de serieuzere nummers goed. Niet om kritiek tehebben op hem, maar ik luister gewoon liever naar serieuze muziek. In zijncomedymuziek zit ook wel een achterliggende boodschap die ik vat, maardaar heb ik qua muziek minder mee. Maar ik vind hem een geniale artiest.Credits verdient hij, los van de inhoud, voor het feit dat hij in de stereotypemachocultuur die hiphop is, zijn hele onzekerheid blootlegt. Dus al zijnzwakte tonen. Dat is ook een toffe bijdrage aan de Nederlandsehiphopscene.” Stryder & Gaza brachten begin dit jaar hun mixtape De Stem Van uit, waar-van de video Lieve Palestina het meest recente wapenfeit is.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/tussen-de-regels-met-stryder-fresku-nos-baranka

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportWorld Bboy Classic in De Nieuwe Oogst (14 juli)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/world-bboy-classic-2012-de-nieuwe-oogst-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportThe Gully District in De Nieuwe Oogst (14 juli)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/gully-district-de-nieuwe-oogst-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Interview: De toekomstplannen van Duvel en NikesVorige maand verscheen het Duvel X Nikes album DNA. HIJS voelde onlangs een goed-gebekte Nikes en een laid back Duvel even aan de tand. Natuurlijk over die release,maar ook over de plannen voor de toekomst, zoals een tour met band, een tweedealbum en een instrumentaal soloalbum van Nikes.

Rapveteraan Duvel heeft natuurlijk al flink wat releases op zijn naam staan en hij staatvooral bekend om zijn originele stijl, met apart woordgebruik en nonchalante flow. Nikesstaat bekend om zijn harde beats die vooral te horen zijn op Zo Moeilijk albums en dieeveneens een originele sound hebben. Dat deze twee elkaar ooit zouden vinden, is danook geen verrassing. Eerder ging Zo Moeilijk, de Nijmeegse hiphopgroep waar Nikesdeel van uitmaakt, al mee op tour met Duvel en laatstgenoemde was te horen op hetnummer Jaman van Zo Moeilijk. Ook maakten ze samen de track Woei x Patta. Nadatde gedeelde visie op muziek maken hierdoor steeds duidelijker werd, besloten Duvel enNikes hun krachten en muzikaliteit te bundelen met als eindresultaat het album DNA.

Goede tracks, toffe beats, leuke lyrics en een dooie duifHet album DNA staat volgens de heren voor de bouwstenen van hiphop en het leven.Duvel: “We hebben veel samples gebruikt uit platen die ons in het verleden hebbenbeïnvloed. Er zitten verschillende stijlen in en dat bij elkaar maakt een soort vanblueprint.” Eerder stelde Duvel dat er op DNA een totaal nieuwe sound te horen zou zijndie mensen niet van ze zouden verwachten: “DNA verschilt van eerdere albums doordathet voor mijn gevoel meer funky is en een stuk relaxter. Maar het blijft zeker wel hiphop.”Nikes vult aan: “Het album is met een hiphop mindstate gemaakt, maar toch hebben wewat dingen toegevoegd die we normaal niet zouden hebben gebruikt. Iedereen zou eenbepaalde synth-beat verwachten omdat Duuv bekend staat als een man die op hardedrums koppen eraf bijt en omdat ik ook bekend sta om zo’n sound. We hebben er nutoch voor gekozen om meer muzikale dingen te proberen. Dit met behulp van demuzikanten Eugene Latumeten en Twan van Gerven. We hebben voor de jongensgewoon een basis neergelegd en zij hebben daar wat dingen aan toegevoegd.” Veelfeaturings staan er verder niet op het album en dat is volgens Duvel een heel bewustekeuze: “Ik wilde echt een compact album hebben, dan is het namelijk meer iets vanjezelf. Als het een Duvel album is, is het natuurlijk sowieso wel van mij en nu van ons,maar je hebt zonder veel featurings strakkere lijnen in het album weetje. We wildenpuur een eigen sound. Goede tracks, toffe beats en leuke lyrics.”Naast die ingrediënten en de bijzondere videoclip bij Hoge Bomen, valt ook de dodeduif erg op; in een track (Schuif), in de promofilm en op de cover. Die dode duif blijftmaar terug komen, maar waarom? Duvel: “Met die duif begon het eigenlijk door eenline in Schuif: 'Pappies doen blij met een dooie duif'. Dat heeft de ontwerper van hetartwork van het album geïnspireerd en vanaf dat punt zijn we verder gaan denken enhebben we het ook in ons promofilmpje gebruikt. Het is gewoon een sterk beeld.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

‘Ik wil gewoon muziek maken’Nu het album gedropt is, zijn we ook benieuwd naar wat de verdere plannenzijn en wat er gebeurt met de tracks die overgebleven zijn. Duvel: “We wetennog niet wanneer, maar een tweede album staat zeker op de planning. Wehebben inderdaad nog genoeg materiaal liggen, maar als we een tweedealbum maken, willen we er wel nog extra dingen bij maken. Momenteel zijnwe bezig met het samenstellen van een liveband en dan willen we gewoongaan touren met dit ding. Eerst een paar maandjes oefenen en dan knallen."

Na afloop van zijn contract bij Top Notch, richtte Duvel in 2010 zijn eigenlabel ROTTZ op, in samenwerking met de Rotterdamse winkel Woei. Eindvorig jaar liet Duvel via Twitter weten het label, dat verder ging onder leidingvan DJ MP, te hebben verlaten. “Het vertrek bij ROTTZ was voor mij eenlogische keuze. Ik ben weggegaan, omdat ik me niet meer wildebezighouden met de zakelijke aspecten van de muziekwereld. En nu terugbij Top Notch leg ik het gewoon bij hen neer en zij regelen het voor de rest. Ikwil gewoon alleen muziek maken. Maar ik heb er zeker geen spijt van. Hetwas leuk om te doen, ik heb toffe gasten ontmoet en vrienden gemaakt. Hetis een goede ervaring geweest.”

UitdagingenDe vraag die hiphopfans bezighoudt, is wat de status van Nikes en ZoMoeilijk is. Een vraag die Nikes duidelijk al vaker gehoord heeft de laatste tijd.“Met Zo Moeilijk gaat het allemaal prima en we zijn nog steeds in leven.Mensen denken dat wij stil liggen ofzo, maar dat is helemaal niet zo. Wehebben laatst nog gespeeld in de Bitterzoet in Amsterdam. We’re still kickin’ass.” Duidelijk is in ieder geval dat Nikes nog genoeg ambities heeft en noglang niet uitgeëxperimenteerd is. In een eerder interview vertelde hij zichzelfuit te willen blijven dagen, maar niet per se op het gebied van hiphop alleen.“Ik zoek uitdagingen in verschillende dingen en ik denk dat ik met DNA nueen soort begin heb gemaakt voor mijzelf. Ik heb mezelf met deze plaat ookuit moeten dagen om toch weer iets anders te doen dan wat mensen al vanmij kennen. Daar begint het mee en misschien ga ik nu wel een vollediginstrumentale plaat maken. En dan niet met rappers of zangers, maar echtalleen met muzikanten. En dat is dan puur voor mijzelf en ter inspiratie voorliefhebbers. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat ik ineens spacey muziekga maken. Het kan alle kanten opgaan.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

DNA is uit via Top Notch en verkrijgbaar op cd en via iTunes. De limitededition straattegel uitgave is te koop bij diverse muziekspeciaalzaken.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/de-toekomstplannen-van-duvel-en-nikes

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Skin Deep: DJ Mixturess

DJ Mixturess maakt deelt uit van het collectief Dam Dutchess en is regelmatigte zien als DJ in Rotterdam. Zij is een grote liefhebster van tats dus werd hetde hoogste tijd voor een Skin Deep met Mixturess.

Ik ben sinds kleins af aan altijd al gefascineerd geweest door tatoeages. Ikzie het meer als kunst dan als een versiering/plaatje. Mijn motto is dan ookbij tatoeages dat je altijd iets moet nemen waar je zelf achter staat en wateen betekenis heeft voor je. Als je een tattoo neemt omdat het op datmoment een ‘hype’ is, geloof ik heilig dat je er ooit spijt van gaat krijgen.

Dit is een 2 in 1 tattoo. De tribal zon is mijn allereerste tattoo die ik heb laten zetten toen ik 16 was. Ik had wat struggles thuis en op school en op een gegeven moment kwam een vriendin binnenlopen met een tattoo op haar been. Dat opende mijn ogen en ik ben toen met een paar vrienden naar Tattoo Bob gegaan. Ik heb voor de tribal zon gekozen met de gedachte ‘after rain comes sun’. Jaren later deed ik een roadtrip door Texas en belandde in het stadje Corpus Christi. Ik liep alweer een tijdje met de gedachte om een nieuwe tattoo te nemen. Mijn geluk was dat het stadje vol met tattooshops zat. Ik ben op een avond binnengestapt in een random shop en heb gevraagd of ze mijn tattoo konden uitbreiden. Zij kwamen met het ideeom er een soort van Japanse style van te maken door met verschillendekleuren alleen maar kleine stippen te zetten. Wat leidde tot bovenstaandresultaat.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Aangezien muziek altijd al een grote rol in mijn leven heeft gespeeld, heb ikook nog wat muziektatoeages laten zetten. Onder andere een G-sleutel inmijn nek en muzieknoten achter mijn oor. De G-sleutel staat voor muziekmaar de vorm lijkt ook op een F; een gelijkenis met mijn voornaam. Ik heb denoten achter mijn oor laten zetten in de periode dat sterren erg in waren. Opeen gegeven moment zag ik iemand met sterren achter het oor en kwam ophet idee om er muzieknoten van te maken. BECAUSE everything sounds likemusic to me.

Begin dit jaar heb ik een heel dierbaarpersoon verloren. Door het verlies ben ikanders in het leven gaan staan en besefteik dat het leven te kort is. Ik besloot danook om een inner sleeve te laten zetten. Desleeve represent Me. Alles wat ik ben isverwerkt in de sleeve. Je ziet een koptele-foon/vinyl/cassettebandje: ik ben opge-groeid met het recorden van muziek opcassettebandjes en begonnen met draaienop vinyl. Nu ben ik alweer vijf jaar bezig alsDJ (koptelefoon). Mijn leven is muziekdaarom ook de tekst Music Is Life / Life IsMusic.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Op mijn trip door Florida belandde ik inMiami en MOEST ik langs Miami Ink. Ikheb daar DE guys van Miami Ink ontmoeten heb een lotusbloem laten zetten doorAmi. Het was een unieke ervaring. Jewordt getatoeëerd waar iedereen bij zit enfans komen in en uit lopen. De lotusbloembetekent voor mij dat je altijd door moetgaan om je goals te behalen. Nooitopgeven. Een lotusbloem kan zich zo mooiontwikkelen, zelfs in de modder.

De veer betekent voor mij dat je je wingsspread. Mensen zijn altijd geneigd omvast te houden aan iets wat ‘veilig’ is. Ikgrijp nu gewoon mijn kansen en als ik opmijn bek ga, dan ga ik. Maar ik blijfdoorgaan en mijn pad volgen/zoeken.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/skin-deep-dj-mixtures-0

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Review: Hef – Papierwerk

Eindelijk presenteert Hef het langverwachte album ´Papierwerk´. Deverwachtingen zijn hooggespannen na jarenlange aankondiging van depopulaire mc uit het Rotterdamse Hoogvliet. Het album ligt vanaf de 16e inde winkel.

Het is niet makkelijk om na een succesvol debuutalbum, uitverkochteoptredens en een behoorlijke reputatie een vervolgstap te maken. Toch is hetHef zelf die hoge verwachtingen schiep door om de haverklap teverkondigen dat Papierwerk ’eraan komt’. Het zou ‘eng’ en vooral ‘vies’worden, dus we zijn benieuwd of Hoogvliets finest opnieuw indruk kanmaken met een studioalbum.

Het is 2009 wanneer Hef Bundy zijn eerste volwaardige plaat uitbrengt. Deplaat is het gevolg van de ontstane rumoer na de keiharde Lek-mixtape.Hefvermogen voldoet aan alle verwachtingen en de re-release van de plaatonder de paraplu van Noah’s Ark betekent de officiële entree in de mallemolen van de professionele muziekbusiness. Bijna vier jaar later zijninmiddels alle bekende podia betreden, de grootste festivals zijn gerockt enHef is een gevestigde naam. De top is dus bereikt wat Hef 1.0 betreft en despanning is in de loop der tijd hoog opgevoerd in afwachting van het vervolg.De timing rond de release van Papierwerk is perfect; iedere artiest zou tijdenshet internationale Buma Rotterdam Beats zijn plaat willen presenteren, duswat kan er eigenlijk mis gaan? Een tegenvallende plaat misschien?

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

De kracht van Hef heeft altijd gezeten in het lome, het luie en de luchtigheid.Zijn taalgebruik, een soort ‘nieuwe dubbelzinnigheid’ en humor maken vanHef een aparte verschijning. De nieuwste tracks die in aanloop naar derelease werden uitgebracht, gaven al een beetje de richting van het albumaan. Er is goed nagedacht over een track als Kluis en Drink Van Me. Hetalbum moet voor een breed publiek geschikt zijn en de clips moeten, op heteerste oog, voor een groot aantal views kunnen zorgen, wat klinkt als deinvloed van een platenmaatschappij. Ook zijn er weer de logische, terugke-rende featurings van Crooks, Murda Turk, Adje, Opposites en Sjaak, een vande meest onwaarschijnlijke figuren in de scene. Gelukkig doet Hef het op hetmerendeel van de tracks solo want uitgezonderd Adje en Murda Turk voegtniemand iets extra´s toe.

De opener Tot En Met van de hand van The Astronutz is een mooi startpuntvan de plaat die het moet hebben van zijn bouncetracks. Een paar nummerslater is het namelijk Reverse die met Ben De Baas je hoofd laat knikken. DeAmsterdamse producer krijgt met de tijd een volwassener sound en verbaastin positieve zin met vrij ingetogen pompers in plaats van de iets te drukkeproducties die hij voorheen maakte. Op Stapel Op heeft zijn rol en stijl zelfsiets weg van succesproducer Timbaland ten tijde van diens debuutalbum Lifefrom da bassment. Tussendoor hoor je natuurlijk tracks over de hood,vrouwen en het roken van jerrys, kortom het standaard Hef Bundy-arsenaalof zoals hij het in eigen woorden in een interview met 3voor12 omschrijft:“Inhoudelijk is het precies wat je van Hef zou verwachten, of misschien watminder roekeloos, wat volwassener. Het is mijn leven, op de wc, in de doucheen op vakantie. Inspiratie kan overal vandaan komen.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

In principe ligt in deze woorden de sterkte als de zwakte van de rapper Hefverscholen. Het is een plaat die volledig in de lijn der verwachting ligt. Er isweinig veranderd aan de stijl, het taalgebruik, beat- en onderwerpkeuze endus is het voor de optimist een originele en heerlijke Hef-plaat. Wanneer jeiets kritischer naar het album kijkt, kan je niet anders dan concluderen dathet te weinig is wat Hef na al die tijd presenteert. Door de inzet van meerdan tien verschillende, vaak jonge producers, springt de sound van de hakop de tak. Het is misschien ook wat vroeg om al bij je tweede album ervoorte kiezen jong producerstalent te pushen. Waar klassiekers als Puur, Fok MetMe en Op Een Missie je links en recht om de oren sloegen, ontbreekt het ditalbum aan uitschieters van dat kaliber.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/hef-papierwerk

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

ReviewJoey Bada$$ en Pac Div overtuigen in de Mini Mall

Het publiek in de Rotterdamse Mini Mall beleefde gisteren een lekkerhiphopavondje. Joey Bada$$ overtuigt met zijn jeugdige enthousiasme enrauwe 90’s New York boombap sound. Zijn collega’s van de westcoast PacDiv met een solide show.

Je gelooft het niet, maar bij aankomst hangt een bordje met ‘Sold out’ aande deur van de Mini Mall, één van de festivallocaties tijdens Buma RotterdamBeats. Een luxe in Rotterdam: de stad waar het al jaren op z’n zachtst gezegdeen uitdaging is om succesvolle hiphopavonden te realiseren. Toegegeven:pakweg de helft van het publiek is Rotterdam Beats-bezoeker en zal nietspecifiek voor de 17-jarige Joey Bada$$ en Pac Div komen, maar bijaankomst wordt wel duidelijk dat een harde kern op eerstgenoemde rapperuit Brooklyn wacht.

Joey Bada$$ speelt vol enthousiasme nummers van zijn 1999 Mixtape metde kenmerkende 90’s boombap beats. Vlekkeloos is de show echter niet.Joey’s stem is er bijna aan, het geluid is matig en de back-ups van zijn medePro Era-crewleden zijn wat chaotisch. Het publiek heeft echter maling aandeze omstandigheden; iedere track wordt met luid gejuich ontvangen. Dekorte show van een half uur wordt – hoe kan het ook anders – met hetknallende Survival Tactics afgesloten.

Pac Div heeft het wat lastiger dan hun voorganger. De zaal is minder vol enenergiek, maar de groep heeft genoeg materiaal voor een strakke show.Daarbij hebben Be Young en Like (Mibbs is er helaas niet bij) duidelijk meerlive-ervaring dan Bada$$. Ze zijn beter verstaanbaar en zetten meer eencomplete show neer met als hoogtepunt het pompende Anti-Freeze.

En zo kent Buma Rotterdam Beats een mooie hiphopavond met twee toffehiphopacts. Hopelijk komen zowel Joey Bada$$ als Pac Div nog een keer terug, want beide acts zijn absoluut de moeite waard om te zien.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/reviews/joey-bada-en-pac-div-overtuigen-de-mini-mall

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Event ReportKraantje Pappie en Hopsin tijdens Buma Rotterdam Beatsin Worm en BIRD (17 november)

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/beeld-kraantje-pappie-en-hopsin-tijdens-buma-rotterdam-beats

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

InterviewFather Father, boeiend theater onder leiding van Lloyd Marengo

Hiphop is inmiddels niet meer weg te denken uit de nationale theaters. Wieeen kijkje neemt in de jaarprogrammering van de theaters, ziet naastvoorstellingen van bekende rappers (zoals Lange Frans en Ali B) diversetheatergezelschappen die hiphop als ingrediënt of als leidraad nemen. Sindsoktober is Nederland een nieuwe dansvoorstelling waar hiphop centraalstaat rijker, Father Father.

De voorstelling is een initiatief van Lloyd Marengo (doorgewinterde B-Boy,medeoprichter HipHopHuis en choreograaf) die na de voorstelling Tag voorde tweede keer in actie komt als choreograaf.

Abstract VS toegankelijkIn Father Father staan vier gerenommeerde B-boys (Rabbani Sayed, XiscoRiboch, Menno van Gorp en Mahamadou Gassama) en muzikale duizend-poot Julio Pimentel centraal. Het thema in Father Father mag dan weinig aande verbeelding over laten, de uitvoering daarentegen des te meer. Verwachtgeen dialogen tussen de hoofdrolspelers, de voorstelling is volledigspraakloos. De keuze voor het thema van de voorstelling ligt volgens Lloydvoor de hand omdat het een thema is dat erg leeft onder mannen: “Het iseen gevoelig onderwerp waar niet vaak over wordt gesproken. Vrouwenspreken daar makkelijker over. Daarom vond ik het belangrijk om deze voor-stelling te maken.”

Father Father is te bestempelen als abstract; door interpretatie kan een eigenverhaallijn ontdekt worden. Lloyd erkent dat het zeker geen simpel verhaal is.“Het is moeilijk om een verhaal over te brengen met deze voorstelling. Ik gavooral voor associaties zodat iedereen er iets anders uit kan halen. Je zietJulio op een gegeven moment jongleren met twee ballen en als je daaruitkan halen dat je als vader ballen moet hebben, dan vind ik dat prima. Wehebben veel scholen gedaan en daar is een inleiding wel nodig. Devoorstelling is voor iedereen bestemd, maar ik stem hem wel af op het niveauvan de doelgroep.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Selfmade menLloyd Marengo is voor Father Father op zoek gegaan naar persoonlijkhedendie beschikken over een gezonde mate van hongerigheid. Daarnaast voelthij de verantwoordelijkheid om de positieve ontwikkeling van dansers tetonen richting achterban. “De gekozen B-boys zijn echte battle-beesten dienationale en internationale bekendheid hebben vergaard. Het maken vantheater is een andere tak van sport, maar de drive is er.”Een jaar geleden werd er gebrainstormd over de inhoud van de voorstelling.“Ik heb met de hoofdrolspelers persoonlijke gesprekken gevoerd en iedereenheeft zijn verhaal gespeeld. Het is graven tot je wat vindt dus daar gaan veelgesprekken overheen. En vergeet niet, dit zijn geen academische dansersmaar selfmade men.”

2013Terwijl Father Father nog tot 12 december te zien is, werkt Lloyd in samen-werking met Amsterdam Boss Theaterproducties aan de voorstelling Loud.De voorstelling zal toegankelijker dan Father Father worden en moet in 2013te zien zijn in de grote theaters zoals het Nieuwe Luxor en Carré.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/father-father-boeiend-theater-onder-leiding-van-lloyd-marengo

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Achtergronden: Riggs Morales (Shady Records)“Dit is een creatieve business, maar wel een business”

Tijdens Buma Rotterdam Beats vertelde niemand minder dan Shady RecordsA&R Rigo “Riggs” Morales over de muziekbusiness. HIJS was erbij.

Rigo ‘Riggs’ Morales, hoofd A&R (artist & repertoire) van Shady Records, iseen grote naam uit de muziekbusiness. Samen met Paul Rosenberg enEminem heeft hij 14 releases uitgebracht waarvan er maar liefst zeven deplatina status hebben bereikt. Speciaal voor Buma Rotterdam Beats was hijin Europa om in een interview met Saul van Stapele te vertellen over de insen outs van de muziekbusiness.

The Source en Unsigned HypeRiggs Morales begon in de vroege jaren 90 als stagiair en even later werk-nemer bij The Source, toen het gezaghebbende hiphopmagazine.Wereldwijd werden hiphopliefhebbers op de hoogte gehouden van hetnieuwste talent en getrakteerd op exclusieve interviews en achtergrondver-halen. Morales was verantwoordelijk voor de invloedrijke column UnsignedHype, waarin nieuw talent werd belicht. “Als je in Unsigned Hype stond, hadje een heel grote kans dat je het ging maken. Acts als Biggie, Mobb DeepSaigon en Eminem hebben allemaal dankzij Unsigned Hype de volgendestap in hun carrière kunnen maken”, vertelt Morales. In de jaren 90, nogvoordat internet zelfs bestond of een rol van betekenis speelde in demuziekwereld, moesten journalisten een voorzienige blik hebben, legtMorales uit. “Iedere uitgave van The Source moest twee maanden vantevoren helemaal af zijn. Dat betekende dat je als journalist heel scherp in degaten moest hebben wie er hot was en wie niet.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Shady RecordsNa jaren journalistiek kwam een langgekoesterde wens uit toen de managervan Eminem, Paul Rosenberg, vroeg of Riggs geïnteresseerd was om bijShady Records als A&R manager aan de slag te gaan. “Als A&R ben jeconstant op zoek naar talent. Als grote hiphopfan en journalist deed ik dateigenlijk al mijn hele leven. Ik greep de kans die Paul en Em mij gaven dusmet beide handen aan.” Shady Records bracht in juni 2001 het succesvolleD12-album Devil’s Night uit, gevolgd door de soundtrack van Em’s succesvollefilm 8 Mile.

50 Cent en de businessTijdens het werken aan die soundtrack komt Eminem in aanraking met dedan nog vrij onbekende New Yorkse artiest genaamd 50 Cent. Eminem enDre ontfermen zich over de artiest en zo wordt 50 Cent de eerste artiestonder de vleugels van Shady en Aftermath. Morales prijst de werkethiek enhet zakelijk inzicht van 50. “Hij werkt echt ontzettend hard. In het begin hebik nog wel een aantal beats voor hem geregeld, maar al snel deed hij alleszelf en introduceerde hij G-Unit. Hij snapt echt hoe je ‘commitment’ schept;zo ging hij bij zijn eerste bezoek aan Interscope bij iedere afdeling langs. Dusecht van de hoogste baas tot de jongens in de postkamer. Dat maakte veelindruk. Naast de muziek heeft Fiddy allerlei andere zakelijke projecten lopendie hem veel geld opleveren, zoals bijvoorbeeld het Formula 50 vitamine-water en kledinglijnen. Wat mij betreft is 50 eerst business en dan pasmuziek.”

Hoe graag Morales ook iedere artiest die hij goed vindt zou willen tekenen,hij moet zakelijk blijven. “Dit is een creatieve business, maar wel eenbusiness. Ik moet bij iedere artiest goed nadenken over hoe we hem in demarkt gaan zetten. Mensen als Yelawolf en Slaughterhouse zien we als watlangere termijnprojecten. Shady artiesten moeten tekstueel heel goed zijn enniet al te vrolijk; uiteindelijk een reflectie van de labelbaas Eminem eigenlijk.”

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

VakliteratuurMorales noemt een paar boeken die wat hem betreft essentieel zijn vooriedereen die de muziekbusiness in wil. “Hit Men (Frederic Dannen) over deplatenindustrie van de jaren 50 tot en met 1999 en Appetite For SelfDestruction (Steve Knopper), dat het verhaal vertelt vanaf de cd tot en met deinternetrevolutie. The Big Payback van Dan Charnas is een geweldig boekover hiphop en zaken, dat je ook echt moet lezen.” Riggs bedenkt ineens nogeen boek. “Outliers van Malcolm Gladwell. Daarin betoogt hij dat je omergens goed in te worden eerst 10.000 uur oefening nodig hebt. Een wijzeles. Zo hadden The Beatles al jaren iedere Motown-hit gespeeld voordat zehun eigen muziek uitbrachten. Die achtergrondkennis van Amerikaansemuziek gaf ze de benodigde extra bagage om zelf briljante muziek temaken.”

Europees talent Wat vindt Morales eigenlijk van de Europese markt? “Het valt me op dat hier veel progressieve muziek vandaan komt. In de tijd die ik hier heb doorgebracht, snap ik ineens waar een Amerikaan als Diplo zijn inspiratie vandaan haalt. Tinie Tempah uit Engeland doet het momenteel goed in Amerika maar Europa zou nog veel serieuzer genomen moeten worden in de VS.” Morales noemt zelfs een Nederlandse MC waarvan hij gecharmeerd is. “Mr. Probz vind ik een heel interessante artiest. Ik denk er momenteel goed over na hoe ik hem verder kan helpen.”

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/riggs-morales-shady-records-dit-een-creatieve-business-maar-wel-een-business

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

ReviewGMB (Gery Mendes) maakt indruk in BIRD (24 november)

GMB (Gery Mendes) is al jarenlang een multifunctioneel talent datvoornamelijk onder de radar acteert. Afgelopen zaterdag speelde deKaapverdiaanse Rotterdammer met band zowel tracks van zijn debuut This IsNot An Album… This Is A Phase in een nieuw jasje gestoken, als materiaalvan zijn nieuwe album.

Je hebt artiesten die het internet als verkapte vuilstort gebruiken en alles watze maken het wereldwijde web opslingeren. GMB doet, bewust ofgedwongen, het tegenovergestelde. Na zijn belachelijk goede optreden in deonterecht verloren Grote Prijs finale in 2006, dropt hij bijna een later zijndebuut This Is Not An Album… This Is A Phase. Weer een jaar later start hetsuccesverhaal met Kyteman’s Hiphoporkest, neemt hij met een voltalligeband een live-dvd op in WATT (die overigens nooit uitkomt) en doet hij in deloop der jaren het nodige acteerwerk. Qua solomateriaal horen we afgezienvan een paar losse nummers echter weinig van Gery Mendes.

Hopelijk is het optreden in BIRD een definitieve aanzet tot de release van eentweede album, want één album is wel erg weinig voor een artiest die alzolang bezig is.

In een redelijk gevulde zaal bouwt de show zich rustig op. GMB begint metenkel een gitaar als muzikale ondersteuning met Sunday Blue Sky. Na tienminuten verschijnt de band, bestaande uit een gitarist, bassist, drummer entoetsenist op het podium. Wat volgt is een strakke, energieke show voor eenenthousiast publiek dat voor een groot deel bestaat uit bekenden en trouwefans.

Rap, zang, gitaar, percussie, beatbox, dwarsfluit, live beats maken op eendrumloopcomputer. GMB beheerst het allemaal en Black Woman is een mooivoorbeeld van hoe deze tof de Rotterdammer een aantal van deze talentencombineert.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Bekendere tracks als Meanwhile en Mr. Entity krijgen door de uitvoering metband weer een frisse sound die goed aansluit op de nieuwe tracks met een‘GMB-vibe 2.0’. Kijkende naar het festivalseizoen en GMB’s sound, zou delente geen verkeerde periode zijn om een tweede album uit te brengen.

Het einde van de avond illustreert nogmaals hoe veelzijdig Gery Mendes is.Wanneer door technische problemen het laatste nummer niet gestart kanworden, pakt GMB de mic om een beatbox en freestyle eruit te gooien. Het isdan ook zonde dat BIRD vanavond niet is uitverkocht. Geen enkele bezoekerzal namelijk niet enthousiast naar huis zijn gegaan.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/gmb-gery-mendes-maakt-indruk-bird

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Interview: Tien jaar Opgeduveld“Het was eigenlijk gewoon buitenaardse shit”

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Nederlandse hiphopcultklassiekerOpgeduveld uitkwam. Top Notch besloot om ter ere van dit heuglijke feit eenvinylrelease van het album uit te brengen. HIJS blikt terug op Opgeduveldmet Duvel, Rico en Kees de Koning (Top Notch).

Rotterdam en Zwolle liggen niet bepaald vlakbij elkaar. Om van de westelijkehavenstad naar de oostelijke hanzestad te gaan, moet je een slordige 150kilometer afleggen. Een samenwerking tussen twee crews uit deze stedenlijkt daarom in eerste instantie niet erg voor de hand te liggen. D-San maaktdeel uit van de Opgezwolle crew en kent Duvel ook goed. Hij laat deRotterdammer kennis maken met Opgezwolles debuutalbum SpuugdingenOp De Mic (2001). Rico: “Wij vonden DuvelDuvel heel dope en hadden oponze track Als De Mic Aanstaat al een kleine verwijzing naar hem gemaakt.Hij vond onze shit blijkbaar ook dope en zodoende zijn we gaansamenwerken.” De twee formaties maakten in 2002 samen het nummerPimp Rappers voor DuvelDuvels Van Aap Tot Primaat.

Geoliede samenwerkingDe groepen waren dermate tevreden met de track Pimp Rappers, dat ze kortdaarna besloten meer tracks samen op te nemen. Duvel legt uit. “Wedachten toen: laten we gewoon een heel album opnemen, maar dan wel opeen rauwe manier. Wie er die dag in de studio is, komt op de track, wie erniet is heeft pech.” De opnames vonden ongeveer even vaak plaats inRotterdam als in Zwolle. “Het was echt een samenwerking op alle fronten.We namen in beide steden op en als we in Rotterdam afspraken, gebruiktenwe mijn beats, waren we in Zwolle dan waren Delics beats hetuitgangspunt”, vertelt Duvel. “Delic en Duvel hebben een heel andere sound,maar toch klopte het album gevoelsmatig helemaal, het werd toch echt eengeheel”, vindt Rico.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Sparren in de studioHet opnameproces in de eerste helft van 2002 was spontaan, maar er waszeker sprake van competitie, legt Duvel uit. “Het was echt sparren en wehaalden het beste in elkaar naar boven, in combinatie met whisky en weed.Als een van ons net een toffe rhyme had opgenomen, was er echt een vibevan ‘ga hier maar eens overheen dan!’ Dat kwam de kwaliteit alleen maarten goede.” Rico herinnert zich een enigszins gênant voorval op Duvelsverjaardag. “We hadden een goede fles whisky voor hem meegenomen,helemaal verpakt enzo. Maar aan het einde van de avond heb ik met mijnhalf dronken kop die fles weer meegenomen (lacht). Dat was wel lullig. Als jegoed luistert, wordt daar op een van de tracks trouwens nog wat overgezegd.”

Interesse van Top NotchOpgezwolle had in 2001 grote indruk gemaakt met hun in eigen beheeruitgebrachte debuut Spuugdingen Op De Mic. Kees de Koning van Top Notchtoonde snel daarna interesse in de formatie. “We waren in 2002 al bezigmet de voorbereidingen van het eerste album van Opgezwolle op Top Notch,Vloeistof. De Opgezwolle jongens waren helemaal fan van DuvelDuvel, doorhen ben ik hun materiaal ook gaan luisteren en ging ik het echt waarderen.Toen was daar, voor mij althans, ineens Opgeduveld. Ik vond het eengeweldig album en wilde het graag re-releasen op Top Notch”, vertelt Kees.De eerste oplage van Opgeduveld bestond uit slechts 100 exemplaren, TopNotch drukte een paar maanden later 500 albums. “We wilden hetexclusieve karakter behouden en maakten daarom een genummerde oplagevan 500, die allemaal getekend waren door de groepsleden. De hoes isanders, maar de audio is verder helemaal intact gebleven”, legt Kees uit.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Eerbetoon aan een mijlpaalEen paar jaar later is er weer een re-release geweest, waardoor de huidigerelease inmiddels editie nummer vier is. Na tien jaar is de vinylrelease eeneerbetoon aan het album. “Je moet soms stil staan bij je mijlpalen, dit is zo’nmoment. Het album heeft de tand des tijds doorstaan, dat is bijzonder. Hetzou zeker tof zijn om dit soort dingen vaker te doen. Iedereen vroeg al jarenom een vinyl release, hier is hij dan eindelijk. Deze versie, met een aantalextra tracks, komt trouwens ook op cd uit”, zegt Kees. Opgeduveld heeftKees de Koning in contact gebracht met veel nieuwe creatievelingen alsDuvelDuvel, de ontwerpers van Hotel en Habbekrats. De laatste, inmiddelsbekende, clipmakers wilden tevergeefs graag een clip maken bij Generaal.“De jongens van Opgeduveld waren daar alleen niet voor, die wilden hetproject liever obscuur houden. Maar ik vond het initiatief van Habbekratsmooi om te zien en heb later regelmatig met ze gewerkt, net als met deindividuele leden van Hotel.”

Een tijd lang was er sprake van een vervolg, genaamd Opgeduveld 2. Hetalbum bestaat wel, maar van een release is het uiteindelijk niet meergekomen. “Uiteindelijk verliep de samenwerking niet meer zo goed als eersten ging iedereen zijn eigen kant op. Ik heb Opgeduveld 2 één keer in deauto bij Sticks gehoord, maar daar is het bij gebleven”, vertelt Kees.

Terugkijkend was het een speciale en mooie tijd voor alle betrokkenen. Rico:“Het was bijzonder om te doen en mee te maken. Bij Opgezwolle haddenwe toch van tevoren meestal al veel uitgedacht als we gingen opnemen. Ditwas bijna allemaal ‘on the spot’ opgenomen, superspontaan en rauw.”Duvel: “Het was het lot, de juiste plek en de juiste tijd. Eigenlijk gewoonbuitenaardse shit.”

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/tien-jaar-opgeduveld-het-was-eigenlijk-gewoon-buitenaardse-shit

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

InterviewU-Niq wil de hiphopscene weer in balans brengen

Eerder deze maand deed niemand minder dan de Rotterdamse hiphopvete-raan U-Niq een oproep aan alle serieuze hiphopartiesten in Nederland: stuureen toffe track op voor zijn Dit Is Hip Hop mixtape. Wij spraken de MC overzijn idee achter de mixtape en verdere plannen.

U-Niq staat bekend als een uitgesproken artiest. Al een tijd lang zint het hemniet hoe hiphop wordt weergegeven in de media. De waardering voor goedehiphop/rapmuziek is soms ver te zoeken, vindt de Rotterdammer. “Ik kijknaar de bewegingen in de industrie en constateer dat er een gebrek aanbalans is. Neem nou de State Awards en de politiek daar achter. Hoe het kandat een artiest als Gers Pardoel bijvoorbeeld geen awards wint. Zijn muziekis misschien een beetje zoetsappig, maar hij rapt wél en opent zo deurenvoor de rest van de scene. Wie beoordeelt dat dan?”

Indrukwekkende responsIn plaats van alleen kritiek uiten, besloot U-Niq dat er muzikaal iets moestgebeuren om tegenwicht te bieden. Zijn oproep op Twitter om tracks aan televeren voor een harde mixtape was niet tegen dovemansoren gericht.“Binnen een week had ik ruim 60 tracks binnen! Dat betekent dat misschienwel 600 mensen hebben overwogen om een track op te sturen. Nietiedereen durft gelijk die stap te nemen. Maar ik was heel blij met de responsen er zat genoeg goed materiaal tussen”, vertelt U-Niq.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

De selectie is inmiddels gemaakt door U-Niq en twee compagnons en nogvoor het einde van het jaar zal Dit Is Hip Hop exclusief te downloaden zijn opdeze site, met twee bonustracks ten opzichte van de hard copy cd, die injanuari 2013 voor een redelijke prijs verkrijgbaar zal zijn. “Puur om de kosteneruit te halen, totaal niet met een winstoogmerk”, legt de Rotterdammer uit.De online te downloaden mixtape zal 19 tracks bevatten van zowel jongtalent als wat meer gevestigde namen. “Ik doe het echt voor de scene envind het belangrijk dat jong talent de kans krijgt gehoord te worden. Maarook wat bekendere underground artiesten krijgen momenteel weinigwaardering en voelen zich eenzaam, dus die staan er ook op. Ik heb zelf ookeen bijdrage geleverd op een track met een aanstormende, talentvollevrouwelijke mc”, zegt de MC.

Daarnaast zullen er drie clips van de mixtape uitkomen, geregisseerd doorU-Niq zelf en Kameleon Music Group. “Binnenkort is mijn officiële debuut alsregisseur te zien; de clip Hey Schatje van Broederliefde. We kiezen zelf éénnummer uit en we laten de andere twee nummers waar clips door ons bijgeschoten worden, kiezen door het publiek, via social media kanalen alsTwitter en de te verschijnen website”, vertelt U-Niq.

Begin van een movementAls het aan U-Niq ligt, is de Dit Is Hip Hop mixtape het begin van iets veelgroters. “Wat mij betreft komen er drie à vier keer per jaar edities uit. Maar ikwil het allemaal breder uitdragen. Artiesten, journalisten, mensen in deindustrie, we moeten de handen ineen slaan en een soort commissie gaanvormen. Kids zien wat de media ze voedt en als ze de basis van hiphopnergens meer meekrijgen, gaat dat uiteindelijk verloren.” De potentie om hetgroot aan te pakken is er wat U-Niq betreft zeker. “Ik heb al aardig watmensen in mijn corner maar het moeten er nog meer worden. Waaromzouden we niet onze eigen awardshow kunnen organiseren met een jury diebestaat uit echte kenners? Radio, televisie, het is allemaal mogelijk als wesamenwerken. Met de nodige financiële backing en daadkracht kunnen weop een positieve manier mensen informeren en ze laten horen wat wij vindendat gehoord moet worden.”

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/interviews/u-niq-wil-de-hiphopscene-weer-balans-brengen

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Tussen de RegelsKillian: Joe Budden – All Of Me

HIJS zoomt twee keer per maand in op de kwaliteit van lyrics. Elke editie vanTussen de Regels komt een rapper aan het woord over zijn/haar favorieteverse van een ander. Deze keer de beurt aan Killian die zijn enthousiasmedeelt over All Of Me, een lange, persoonlijke verse van Joe Budden.

Hier staat op de site de songtekst + video van het gekozen nummer.

Rapper Joe Budden uit New Jersey, momenteel vooral in de picture met zijngroep Slaughterhouse, dropte in 2007 zijn mixtape Mood Muzik 3: For Betteror for Worse. Daarop staat ook All Of Me, een track bestaande uit één langeverse, geproduceerd door The Klasix en met een bescheiden gastbijdragevan Emanny.

Waarom?“Deze verse heeft echt een hoop bij mij los gemaakt. De beat, de flow, detekst, maar vooral omdat ik zo geïnspireerd ben geraakt sinds ik dit nummervoor het eerst hoorde. Het ding met Joe Budden is dat je echt goed naar hemmoet luisteren om te begrijpen wat hij zegt. Dope wordplay, maar bovenalzijn openhartigheid. Hij is de eerste rapper die ik ontdekte die zich afzettegen alle clichés om je zo macho mogelijk te moeten gedragen als rapper.Ik ken echt geen een artiest die zo eerlijk over zijn eigen problemen praat enhet op de juiste manier weet te verwoorden. Bijvoorbeeld in deze lines:

I dreamt of condos and video vixensUntil I learned most girls in videos is pidgeonsI just wanted the world to see that I was for real with itWanted a deal, I got it and couldn’t deal with it.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Een carrière als rapper is waar een hoop jongens van dromen. Hij werkte ervoor, de wereld lag aan zijn voeten en het bleek een grote teleurstelling tezijn. Het ene moment ben je ‘the next best’, het andere moment is dat allesweer voorbij. Joe bleek een andere artiest te zijn dan de industrie van hemhad gemaakt. Vanaf het moment dat ik dit nummer hoorde, besefte ik dathet wel degelijk mogelijk is om jezelf te mogen zijn in een nummer. Het isniet erg om je gevoelige kant te laten zien op de momenten dat het nietgoed gaat. Zijn manier van schrijven vind ik zo dope. De humor, dewoordspelingen, de subliminals. Zijn intonatie en stemgebruik zijn geniaal,de manier waarop hij zijn dubbels en adlibs plaatst is geweldig.”

Problemen“Ik volgde Joe Budden vanaf het moment dat ik Are you in that mood yethoorde. Op het moment dat Mood Muzik 3 uitkwam, was ik verkocht. Zijnbeatkeuze is vaak dramatisch, maar toch weet hij in de meeste gevallenzichzelf te redden door de juiste teksten te schrijven. Er is niet direct eenrelatie tussen de tekst en mijn eigen persoonlijke leven, maar ik kan me inveel situaties wel in hem vinden. Neem nou dit: I feel like being an addict is acurse. It’s somethin’ ’bout dude that makes bad shit worse. Ik heb er eenhandje van om problemen erger te maken. Er is iets met mij waardoor ikregelmatig in de problemen kom. Ik koos destijds voor een relatie waarin iktotaal niet mezelf kon zijn en waarin zij dat ook niet was. Zij had een vriend,maar het ging niet goed. Ik was haar troost, maar haar hart lag bij hem.Precies waar ik doorheen ging, verwoord in vier lines:

Friends keep tellin me leave her, I won’tCause she sees somethin’ in me that I don’tAnd I see somethin’ in her that ya’ll won’tIf you never been in love don’t tell me I’m wrong.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

Ik snijd zelf ook een hoop soortgelijk persoonlijke onderwerpen aan in mijnmuziek. Ik ben aan de ene kant echt een teringlijer: mensen voor de gekhouden, bijdehante grappen maken, dingen zeggen die eigenlijk net nietkunnen, mensen afzeiken en ga zo maar door. Maar alles heeft eenkeerzijde. Ik ken ook donkere momenten waarin ik me totaal geen raadweet. Dat zijn de momenten dat ik soortgelijke Budden nummers schrijf.Toffe zinnen genoeg in deze track: Depression tells me I suck. So I reply, Iain’t here cause I fell down, I’m here cause I got up. Die lines zeggen algenoeg. Heel dope verzonnen en inspirerend. Of de manier waarop hij zichafzet tegen de verheerlijking van het gevangenisleven in de States: In mypast though been to jail, I ain’t enjoy it. So why would I stand behind the micand exploit it. En als klap op de vuurpijl: I’m an artist, I paint pictures, I don’trhyme words. More than a rapper I pay attention to detail.”

Killian is momenteel bezig met een nieuwe EP, de opvolger van DeGeschiedenis Herhaalt Zich.

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/tussen-de-regels-met-killian-joe-budden-all-me

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

3. Media: video, audio en releases

Het supporten van artiesten, zowel opkomend talent als gevestigde namen,gebeurt naast de uitgebreidere artikelen ook middels het plaatsen van hunmuziek. Uit de vele mails en social media berichten die de HIJS-redactiedagelijks bereiken selecteren wij de videoclips, tracks, EP’s, albums enmixtapes die we in de Media-sectie op onze site willen plaatsen. Het wektgeen verbazing dat een aanzienlijk deel van die mediaposts ook dit jaarweer uit Rotterdam afkomstig is. 81 videoclips, tracks en releases uit dehavenstad hebben we op de voorpagina van Hiphop In Je Smoel geplaatst.Hier onder staan de links naar die losse items op een rijtje.

http://www.hiphopinjesmoel.com/ media/releases/empty-handed-warriors-occupy-industryhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/eddo-94http://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ x-tra-beleg-cypher-met-mod-black-marvel-mr-48-barz-ciph-barker-en- j-spine-prod-beat-butchttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dygo-motivatie-prod-dayle-jay-elderhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/winne-u-niq-het-legioenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/stryder-gaza-de-stem-van-mixtapehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/lord-vetter-dizzy-e-i-got-lovehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/mp-x-scruffnuk-dust-stoffig-ephttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/vsop-opstaanhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/gaza-gezegendhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/ persoonlijk-psl-ft-hans-n%C3%B6tig-hiphop-woord-me-dood-prod-architekthttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/black-pope-hardcore-4-life-ft-cerebros-j-spine-prod-ganjakhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dygo-op-tijd-prod-stacey-grindhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ xtra-beleg-cypher-met-eddo-clinton-venom-en-killah-krop-prod-giorgio-oehlershttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ babylon-warchild-ft-fresco-p-j-spine-countdown-prod-primacyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/shabba-ft-lc-nul-dingen-prod-optimus-beatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/el-stylo-buju-ft-kingsize-en-cc-monopolypositie-bass-shawhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/g-no-pijn-me-kracht

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/camp-rauw-monta-spitsessie-zonamo-undergroundhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/1duidig-breek-n-been-spitsessiehttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/audio/kas-ft-killian-hoe-het-loopt-prod-terileksthttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/robertino-toen-prod-h%C3%A4zelhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/mp-x-ricks-khadaffi-tapehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dygo-x-delboy-its-ok-freestylehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ 12om12-ft-dubbele-w-rmb-black-wolture-conceptz-en-gielshttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/dichter-x-boah-ft-greg-een-broerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/psl-live-tijdens-hulk-nieuwe-oogsthttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ries-ft-ricks-elite-prod-mphttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/xcentriek-live-tijdens-hulk-nieuwe-oogsthttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/black-wolture-me-prod-dr-ernsthttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/inferno-way-outhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/camp-rauw-melktunehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/1duidig-live-tijdens-hulk-nieuwe-oogsthttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dj-optimus-jukebox-delight-mixhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/audio/brada-dag-des-oordeels-prod-jesse-cremershttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/robertino-dygo-live-tijdens-helderheid-hiphopnight-t-kloosterhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dichter-x-boah-dacht-dathttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/hoogtempo-live-tijdens-helderheid-hiphopnight-t-kloosterhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/kain-slim-ft-ciph-barker-mirrors-prod-godz-wrathhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/mc-prophet-live-tijdens-helderheid-hiphopnight-%C2%B4t-kloosterhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/xaline-hell-op-aardehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dichter-x-boah-hoop-doet-leven-ephttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/psl-persoonlijk-vogelvlucht-prod-architekthttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/zegevier-ft-ton-dijkman-bram-hakkens-zegecyphers-vol1http://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/marrymarv-1duidig-droom-verder-prod-iiiskilzhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/xterne-ruis-nederlander-prod-pyramidbeatzhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/12om12-met-rottzhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/010fitted-mixtape

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/lexcouper-coupervillehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dygo-het-ok%C3%A9-prod-donovanhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ind-ft-g-no-toen-jij-en-ik-nog-wij-warenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/duvel-x-nikes-hoge-bomenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/art-rocks-finalisten-mj-burb-en-drs-bhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/frits-bricks-ft-feis-heinekn-kempi-geldwolf-prod-ra-ohttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/trebeats-x-persoonlijk-psl-je-wilt-een-bangerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/bundy-styx-dpm-prod-runhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dichter-x-boah-uh-huhhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/stryder-lieve-palestinahttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/die-boyz-supermanhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/kable-billy-goghetters-prod-ryonohttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/g-no-ft-just-b-aanhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/psl-ft-lord-lhus-influenza-dit-jaar-year-prod-architekthttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/marrymarv-ft-maximus-big-huey-tweerichtingsverkeer-prod-illskilzhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/ vieira-zpk-ft-gery-mendes-gmb-ollie-mc-monta-billyusuf-nos-e-que-nos-remixhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/dygo-ft-rosco-cool-prod-daylehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/black-wolture-ready-or-not-prod-2dopehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/hef-kluis-prod-broere-beatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/empty-handed-warriors-010-sessionshttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dygo-motivatie-ephttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/excellent-het-de-ohttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/marrymarv-ft-rascle-en-elise-dinfena-nooit-te-laat-prod-illskilzhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/010-isnt-just-code-mixtapehttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/dubbele-w-mr-gos-binderlinie-loop-met-mehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/killian-ft-joia-het-kader-van-prod-sharifhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/eddo-rascle-alle-tijdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/audio/mp-zonneschijn-prod-prestohttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/vieira-blue-skyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/video/influenza-unknown-mizery-infected-mizery-prod-ray-barbarianhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/kmg-mixtape-dit-hip-hophttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/hef-kutlevenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/ media/releases/dj-salesman-x-eastgarden-ep-oost-x-zuid

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

4. Dropzone

HIJS wil naast de door de redactie geselecteerde content en items ook deartiesten en bezoekers zelf de mogelijkheid geven muziek op de site teplaatsen. Vooral voor opkomend talent is de Dropzone-sectie een uitkomst,maar iedere artiest of fan die nog even wat extra aandacht wil genererenvoor een bepaalde release kan er terecht. Sinds halverwege 2011 kaniedereen na registratie een videoclip, release, losse track, filmpje van eendansoptreden of wat dan ook op onze voorpagina plaatsen. De drempel ommuziek bij de juiste doelgroep te krijgen is daarmee aanzienlijk verlaagd.

In het afgelopen jaar is HIJS een aantal samenwerkingen aangegaanwaarbij de Dropzone een rol speelde. Voor verschillende evenementen(Hulk in De Nieuwe Oogst, de Grote Prijs van Zuid-Holland finale in De Unie,het grote Boogiedown Breda festival en het BoomDox festival in Mini Mall)werd een wedstrijd opgezet waarbij artiesten een optreden konden winnendoor in de Dropzone een videoclip of track te plaatsen. Dit soort wedstrijdenwil Hiphop In Je Smoel ook volgend jaar gaan houden, wanneer Dropzoneeen nog prominenter deel van de website wordt. Daarmee krijgt de artiestniet alleen via internet de mogelijkheid om zijn of haar muziek te verspreiden,maar is er ook een extra kans om dat live on stage te doen.

Inmiddels (bekeken op 31 december 2012) is van de mogelijkheid om eenitem in de Dropzone te zetten in anderhalf jaar tijd liefst 1289 keer gebruikgemaakt, waarvan 833 keer in 2012. 167 van die 833 inzendingen zijnafkomstig uit Rotterdam. De links naar die Rotterdamse items staan hieronder in een overzicht.

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ videoclip-rits-doe-niet-stiff-flex-een-beetje-prod-j-diamond%E2%80%8Fhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bludline-promo-album-2012-geproduceerdmack-dvdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ legendarisch-moorderman-nostalgie-marcus-garrie-open-je-ogen-vinrock-video-hd-0http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/billy-sowieso-prod-billyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/kaascouse-gpzh12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/starhustler-maak-do

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ angeloow-proost-op-deze-official-video-hdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/bludline-wij-doen-ethttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ xtra-beleg-far-i-grote-boze-neger-ashes-unknown-eyehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ld-huiselijk-geweldhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dygo-x-jdicious-motivatie-rmxhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/la-femme-d-luzionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ muziek-mijn-leven-movezs-ft-kets-faya-moorderman-beats-official-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ nostalgie-generatiex-schulden-bawz-btz-vinrock-entertainment-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bizzy-blaze-deej-en-beej-prod-doremyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audiolabs-meets-deel-1-pro6verbaal-dek-en-mbhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audiolabs-meets-deel-3-kaascousehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/brada-gpzh2012 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/intelligence-beattape-vol1http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ dv-ft-derrastacks-op-stacks-full-hd-version-downloadhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/vrees-en-bloed-hulk http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/zou-zo-graag-hulk http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/capella-vieslief-gedichtje-hulk http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ de-leukste-clubavonden-iedere-vrijdag-birdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/wie-ben-je-dan-hulk http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/persoonlijk-psl-gpzh12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ persoonlijk-psl-ft-rahzemos-message-nl-x-lebanoncanada-hulk http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ camp-rauw-stryder-gaza-de-mark-gpzh12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ strange-fruit-presents-dimlite-vs-julian-sartoriushttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/alternatief-koffieshop-anthemhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/conceptz-luister-effehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ld-cool-studio-sessiehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/mrl-elke-dag-weer-een-strijdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ rayne-l-eigen-vijand-tha-official-videoclip-zwartbloedhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/iedere-vrijdag-feest-bird

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ld-wij-zijn-1-studiosessiehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitblinker-ft-raynel-woorden-onderschathttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-rasrotterdammershttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ eject-str8-murder-sure-shotofficial-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audiolabs-meets-deel-6-producer-sneak-ehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ vincent-vielvoye-comeback-tigerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ shabba-nul-dingen-ft-lc-frontlinie-records-vinrock-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ kruimeldieve-zo-fris-op-je-blockhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audiolabs-meets-deel-8-shabba-de-frontlinie-recordshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/laupi-dhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dit-monta-prod-gsilvahttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ de-haven-van-rotterdam-wwwartrocksnlhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ movezs-ft-mikeness-lams-kalfshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ instrumental-beat-optimusbeatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-nu-ff-andershttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ binderlinie-alles-draait-om-geldhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ shabba-ft-movez-ellusie-slangen-en-ratten-movez-vinrock-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ spreekwapens-wwwspreekwapensnlhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ kaascouse-ft-pwmmondkracht-alles-op-alleshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ chorra-ft-monta-hangen-prod-jack-herrerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ 12om12-ft-hoogtempo-prod-djagga-beatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/timba-teremoto-a7bloodhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ amneh-crew-caplock-rotterdam-rap-groep-dissyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/tt-meer-tijdhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dv-waisted-spaceinvaders

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/tipsy-vroeger-prod-temsbeatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ dj-2dope-presents-24-hrs-beat-tapehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/monta-ik-doe-dit-prod-gsilvahttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ jr-de-regelneger-ft-joy-ryder-anders-prod-koen-de-visserhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ ik-doe-t-zo-kets-faya-ft-movezshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ dom-doen-met-dv-spaceinvadershttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ drs-b-alternatief-coffeeshop-anthemhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ vinrock-generatiex-het-leven-zit-me-dwars-vinrocksoldjah-hd-video-0http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ mizt-aan-de-maas-je-haalt-nooit-een-srananman-neerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/gbn-stap-voor-stap-prod-gbnhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ enowbeats-de-beattape-vol-onehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ de-haven-van-rotterdam-finale-track-art-rockshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ blinkyinfinity-hoodstar2-tha-official-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/lijnb-9-d-luzionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ d-luzion-live-sessie-fleksexpress-newbradiohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ mc-phantom-phantom-promo-vol1-videoclip-albumhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ lbm-pad-naar-succes-prod-wpthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/aso-hersenkraker-live-sessiehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/bludline-van-de-straathttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ graagedaan-vernederlandisering-bdb12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ drs-b-momo-tour%C3%A9-uber-oerbeathttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bdb12-mizt-aan-de-maas-zeg-nj%C3%A8 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ capitol-hill-what-you-know-about-lovehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ adhdros-nun-dem-prod-doremy

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/street-science-2012http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-harderhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bdb12-sammie-inzage-prod-stacey-grind http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bdb12-bundy-s-x-sammie-optreden-music-matters-2010 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ monta-optreden-fanatics-finale-2012http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ starrlight-1-4-2011-historical-live-sessionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ real-hiphop-2011-female-mc-starrlighthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ starrlight-live-performance-zieke-zuiden-amateur-nighthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ starrlight-finale-zieke-zuiden-dynamo-eindhovenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bdb12-starrlight-special-performance-her-mother-wedding-8-mei-2012 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/bdb12-ibra-teamlenny http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ %E2%80%98bdb12%E2%80%99-brada-live-beats-and-roots-festival http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ d-luzion-about-street-science-2012http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ mil-ft-q-onderweg-official-video-kmghttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ breasz-official-lex-luthor-kryptonite-introhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ breasz-official-je-love-zoukhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ enowbeats-j-dilla-style-beat-contact-enowwwlivenlhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/swavey-beathttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ blinkyinfinity-victoryangel-god-opent-ogen-gods-planhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ kameleon-ft-cerebros-mon-bled-remix-official-video-kmghttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/bludline-geen-uitweg-ft-fanohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitschot-ft-mikeness-de-wind-van-vorenhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bludline-wij-doen-ut-official-music-video

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ billyusuf-skowtoe-prod-scruffnuk-dusthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ starrlight-spitsessie-lxxi-zonamo-undergroundhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ mizt-aan-de-maas-ze-verlaagt-de-druk-van-mijn-schoudershttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bijou-friends-d-luzion-ft-bijou-danke-bmdx12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ promo-intro-prod-djmagnavox-sweetsixteentapevol2http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bmdx12-mizt-aan-de-maas-uma-12-ft-joja-jules-miko-weaverprincehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bmdx12-mizt-aan-de-maas-prins-van-het-universum-ft-freddie-mercuryhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bmdx12-xaline http://www.hiphopinjesmoel.com/ dropzone/inzendingen/video-d-luzion-claptomane-prod-d-luzionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ brada-live-beats-and-roots-festival-bmdx12 http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ trailer-10-jarig-bestaan-hiphophuishttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ cypher-van-all-female-rappers-komt-eraanhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ download-compilatie-sweet-sixteen-tape-volume-2http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ red-sweet-sixteen-s03e01-moheb-seizoen-premiere-16vragen-interviewhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ moods-break-out-ep-instrumentaalhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-nu-ff-anders-0http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ video-history-motion-hiphophuishttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audio-d-luzion-danke-bitch-prod-d-luzionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ red-sweet-sixteen-s03e02-salihhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/sweet-sixteen-s03e03-chorrahttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-harder-official-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ sweet-sixteen-s03e04-g-krachthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/mrlomax-hcmdfkrhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ blinkyinfinity-dstarke-vaynababy-infinity-entertainment-musick-promophotoshoot-

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/mack-truck-mrlomax-hcmfkrhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/sweet-sixteen-s03e05-xalinehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/sweet-sixteen-s03e06-lemonhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-vet-ft-ammohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ bundy-styx-sammie-harder-grinden-prod-djaggahttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/bivak-muzik-cypherhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ new-video-fauss-ft-heavybarz-derra-dimma-hitte-zone%E2%80%8F%E2%80%8Fhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/lyricale-expressiehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ conceptz-bars-respect-ep-snippetshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ derra-schizofreen-promo-videohttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ heavybarz-spitsessie-newb-fmhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ vinrock-nostalgie-soldjah-niet-zo-blij-als-ik-doehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ audio-nina-simone-beat-battle-winner-d-luzion-nininihttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ sweet-sixteen-se03e08-permanenthttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ blinkyinfinity-tha-official-woordelijkgevecht-video-ottr-freestylehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitschot-ft-mikeness-de-wind-van-voren-0http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/misteryblack-eind-baashttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/uitschot-kan-het-nog-ergerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/sweet-sixteen-s03e09-montahttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/l-ciano-zeg-zehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/l-ciano-iedereen-op-moneyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ blinkyinfinity-feat-dstarke-one-official-single-new-exclusivehttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/l-ciano-high-definitionhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ dv-ft-president-spaceinvadersflowhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ dv-ft-dimsz-je-kan-het-kicken-hd-downloadhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/angeloow-back-trackhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/video-l-ciano-rahhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/mizt-aan-de-maas-rotterdam

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

http://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitblinker-feat-moqer-we-go-hard-officialvideo-prod-southbeatshttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/moods-dedicatedhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ l-ciano-wilde-nacht-luiezondaghttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/dv-all-remix-downloadhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/l-ciano-droomvrouwhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/l-ciano-mercyhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitschot-ft-juultje-nieuw-tijdperkhttp://www.hiphopinjesmoel.com/dropzone/inzendingen/ uitschot-06-levensgevaarlijk-klaar-voor-het-gesticht-ep-hd

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

5. BoomDox

Ondanks een moeizame aanloopperiode wegens een tekort aan financiëlemiddelen kon de tweede editie van BoomDox uiteindelijk toch plaatsvinden.Als locatie werd er gekozen voor de Mini Mall waar het festival beschikteover een binnen- en buitenpodium. Het festival heeft bewust een brederebenadering gekozen qua doelgroep en programmering, maar houdt vastaan hiphop. De programmering was divers en kende uiteenlopende namenzoals Oddisee (VS), Safi & Spreej (België), Duvel x Nikes en lokale heldenwaaronder Eastgarden Music en Xaline. Naast de live acts was er veelaandacht voor dj’s zoals Rockid, Cut Nice, Jane Doe, EZD en Mista Sweet.Net zoals op de eerste editie vormde BoomDox voor een aantal artiesten dereleaseparty voor nieuw materiaal. Nul Elf Acht en Rotterdammers BlackWolture en Conceptz brachten allen een EP uit tijdens het festival. De weers-omstandigheden waren slecht waardoor het buitenpodium bijna letterlijk inhet water viel. Toch wist de tweede editie van BoomDox zo’n 600enthousiaste bezoekers te trekken.

Vanzelfsprekend hebben we op onze website het festival vooraf en achterafde nodige aandacht gegeven.

BoomDox content vooraf:http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/ line-boomdox-oa-oddisee-duvel-x-nikes-kubus-rico-stickshttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/ boomdox-optreden-te-winnen-dropzonehttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/video/boomdox-2012-trailerhttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/ stem-je-favoriete-act-naar-boomdoxhttp://www.hiphopinjesmoel.com/media/releases/dj-dns-boomdox-2012-mixtapehttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/nieuws/ xaline-wint-laatste-plek-op-boomdoxhttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/achtergronden/ alle-boomdox-cyphers-op-een-rijtje

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

BoomDox content achteraf:

http://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2012-day-afterhttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2012-ptihttp://www.hiphopinjesmoel.com/magazine/events/boomdox-2012-ptii

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

6. Terugblik 2012/Vooruitblik 2013

Binnen de razendsnel veranderende interessevoorkeuren van jongeren heefthiphop sinds jaar en dag een vaste plek bemachtigd. Dat is zeker inRotterdam het geval, waar een van oudsher grote groep nog steeds actieveliefhebbers van het eerste uur elk jaar wordt aangevuld door nieuwe rappers,fans en beoefenaars van de andere hiphopelementen. Zo waren in 2012oudgedienden en gevestigde namen als Postmen, Lexcouper, Duvel en op devalreep U-Niq prominent aanwezig. Tegelijkertijd zorgde een nieuw collectiefals Eastgarden Music voor aandacht voor talent uit omgeving Rotterdam enstond de Dropzone van HIJS vol verse hiphopartiesten uit ‘010’.

SamenwerkingMet een grote scene vol eigenzinnige individuen en organisaties is samen-werking niet altijd gemakkelijk, maar in 2012 zijn flinke stappen gezet. Eengoed voorbeeld is het grote breakdance-event World Bboy Classic datplaatsvond als onderdeel van het door het HipHopHuis georganiseerdeStreet Science festival. Dat festival betekent sowieso al een weekend volactiviteiten op verschillende locaties in de stad, net zoals Buma RotterdamBeats in het najaar. De samenkomst van de hiphopscene was ook mooi waarte nemen bij de vertoning van de documentaire Sample Not For Sale vanMike Redman in LantarenVenster afgelopen mei. Een stampvolle zaal metliefhebbers van binnen en buiten Rotterdam genoot van het, zeker voorNederlandse begrippen, unieke filmdocument. Ook HIJS heeft in 2012 verschillende samenwerkingen opgezocht. Natuurlijkdoor middel van het eerder uitgebreid besproken BoomDox festival, maarook via de Dropzone wedstrijden die zijn opgezet met de organisaties van deGrote Prijs van Zuid-Holland (Popunie), hiphopavond Hulk (De Nieuwe Oogst)en, buiten Rotterdam, het festival Boogiedown Breda. Een substantieel deelvan de inzendingen voor die contests kwam uit Rotterdam. Ook bracht HIJSin december exclusief een door de Rotterdamse veteraan U-Niq geïnitieerdemixtape online met daarop verschillende opkomende Rotterdamse acts.

HIPHOP IN ROTTERDAM

JAAROVERZICHT 2012

LiveshowsMet gevoel voor understatement was 2012 een jaar waarin de ontwikke-lingen op het gebied van poppodia in Rotterdam niet stil stonden. Het naveel gedoe tot stand gekomen urban podium De Nieuwe Oogst moestnoodgedwongen de deuren al weer sluiten. Enkele liveshows vaninteressante Amerikaanse acts (Action Bronson, Homeboy Sandman) enNederlandse (Mr. Polska) en Rotterdamse releases (010 isn’t just a codemixtape) ten spijt. Gelukkig heeft BIRD/Mini Mall in 2012 met eeninteressante programmering in een sfeervolle locatie gezorgd voor eenpositief tegengeluid op het gebied van podia in de stad. Zo kwamen ondermeer de Amsterdamse groep Zwart Licht en het Rotterdams/Nijmeegsgelegenheidsduo Duvel X Nikes naar BIRD voor feestjes rondom hun releases.Ook BoomDox 2012 vond plaats onder de karakteristieke bogen nabijHofplein.

2013Voor 2013 verwachten wij een verdere toename van het aantal nieuweartiesten in de stad. Door nieuwe bezuinigingen nemen deoptreedmogelijkheden voor deze artiesten verder af, vanwege het wegvallenvan podia en mogelijk ook festivals. Het is lastig om te voorspellen wat ermet bestaande initiatieven zoals BoomDox, Rotterdam Buma Beats en StreetScience gaat gebeuren. Zeker is wel dat HIJS nog meer aandacht gaatschenken aan de Dropzone om artiesten een online podium te bieden, watvertaald kan worden naar optredens op een fysiek podium. De eerstesamenwerking op dit gebied in 2013 is met de internationalemuziekconferentie New Skool Rules, die het eerste weekend van aprilplaatsvindt in Rotterdam.