Hifidelity XS 57 Speakercamp

Click here to load reader

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Speakercamp, zelfbouwen is dubbel zo leuk. Over de workshop "zelf speakers bouwen" door Jan Didden

Transcript of Hifidelity XS 57 Speakercamp

 • 6e JAARGANG _nummer

  57losse verkoop > 0 00 euro

  mensen, muziek en film

  XS VERSIE7 paginas

  SpeakerCampZelf bouwen is dubbel zo leuk

  Heeft u ook interesse in een Hifidelity Special, mail dan naar info@hifi.nl

  Special

 • 2tekst Ren van Es

  fotografieFotografiebureau

  PHOTO40

  recensie

 • 3Camp Niets leuker dan zelf speakers bouwen. We gaan daarom met Jan Didden van Lineair Audio een verbond aan: SpeakerCamp, de mogelijkheid om klassikaal en onder vakkundige begeleiding je eigen speaker in elkaar te zetten, zal onderdeel zijn van het FWD*HiFi-event. HiFi.nl-auteur Ren van Es mocht alvast proefdraaien met het resultaat.

  recensie

  SpeakerZelf bouwen

  = dubbel zo leuk

 • 4recensie

  U bouwt op SpeakerCamp een set luidsprekers die prima hun weg zullen vinden in uw woning.

 • 5recensie

 • 6recensie

  BOUWPAKKETDe kit zal bestaan uit een breedbandluidspreker, een filter om de invloed van het frontpaneel te compenseren (baffle step-correctie), aansluitterminal, kabel en verder alles wat u nodig heeft. Het wordt een basreflex-systeem met zijn poort aan de voorzijde, daardoor ook in kleinere ruimtes waar de speaker dicht bij de muur zal staan gemakkelijk plaatsbaar. De afmetingen van 75 x 18 x 22 cm dragen bij aan het onopvallend kunnen positioneren in het interieur. De kast wordt inwendig licht gedempt en de unit, de poort en de terminal vinden hun plek in gefreesde gaten. Het filter kan eenvoudig zijn, een spoel met een parallel weer-stand in serie. Maken veel commercile producten gebruik van een ferrietkernspoel met dun koperdraad, of laten fabrikanten het compensatie filter gewoon weg vanwege de kosten, de echte zelfbouwer (u dus) pakt uit met een dure luchtspoel die van dik koperdraad is gewikkeld.De breedbandluidspreker heeft mooie specificaties en gemeten in de luisterruimte is een frequentiebereik van 46 Hz tot 17 kHz te halen tot aan de -3 dB-punten. Dat is knap gezien de afmeting van de kast en de netto inhoud van ongeveer 18 liter. De unit zelf is een 5 inchtype met een faseplug. Vanwege het vriendelijke impedantieverloop, met een minimum waarde van 8 Ohm en een maximum van 32 Ohm, kan er gewerkt worden met zowel transistor- als buizenversterkers.Zelfs de AmpCamp-versterkers sturen de luidspreker pri-ma aan, al kan het volume niet zo heel erg opgeschroefd worden, omdat de AmpCamp maar 6 Watt levert en de speaker een rendement heeft van 90 dB/1 Watt/1 meter. De eerste cd die Jan Didden afspeelde was Ulla Meinecke met Die Tnzerin, een oude bekende voor veel beursbezoe-kers. De luidspreker schept in zijn eenvoud en onopval-lend uiterlijk geen al te hoge verwachtingen, maar dat blijkt geheel onterecht. De stem van Ulla komt uitstekend uit de verf. Het Hammond-orgel op de titeltrack heeft voldoende kracht en blijft lekker dynamisch. Opvallend is de totale afwezigheid van nare resonanties rond de eigen frequentie van de reflexpoort.

  AFSTEMMINGDe afstemming is door Didden heel netjes gedaan, in sa-menwerking met een aantal van zijn vrienden. Doordat een breedbandluidspreker werkt als een puntbron, die bovendien is gecompenseerd met het baffle stepfilter, is de afstraling erg fraai en wordt het beeld zowel in hoogte als in diepte en breedte ruim neergezet.De luidspreker zelf verdwijnt uit beeld, zowel op een tran-sistorversterker als later ook met een buizenbak, op een manier die niet doet denken aan een investering van min-der dan 400 euro per paar. Vervolgens is Rickie Lee Jones aan de beurt die zingt over Chuck Es in love. Het ritme op de cd wordt goed vastgehouden. De weergave blijft aange-naam en rond, terwijl weer de aandacht getrokken wordt naar de fraaie plaatsing van zangers en instrumenten.Als Katie Melua gaat zingen (Call off the search) komt op-nieuw die nette stem naar voren, lieflijk zoals Melua is en met een lekkere bite van de band. Blazers neigen totaal

  Een van mijn meest memorabele audiomomenten van de laatste tijd was het deelnemen aan de AmpCamp, het klassikaal bouwen van je eigen eindversterkers. Na een dag met medebouwers, onder de bezielde leiding van Jan Didden van Lineair Audio, ging ik trots naar huis met mijn mini-Pass Lab-versterkers, die het nog steeds prima doen. Zelf luidsprekers samenstellen is een wens van veel audiofielen, maar velen hebben schroom om er aan te beginnen en zitten in hun maag met de afwerking. Juist de afwerking was voor mij ook altijd een groot probleem in de tijd dat ik met plezier een aantal systemen heb vervaardigd, waarvan sommigen jaren hebben staan spelen in de huiskamer. SpeakerCamp gaat dat probleem ondervangen. Hier wordt een mdf-soort gebruikt die aan beide zijden is bekleed met een licht grijs gekleurde kunststof. Hard materiaal dat geen afwerking behoeft en een hoogglans uitstraling heeft. Door correct zaagwerk, wat van te voren al is ge-daan, wordt het bouwen een kwestie van zorgvuldig posi-tioneren van de panelen, aanbrengen van lijm en dan het geheel als een bouwdoos in elkaar vouwen. De grootste hindernis is daarmee genomen.

 • 7niet naar scherpte, terwijl hoge tonen in voldoende mate aanwezig zijn vanuit de breedbander die echt geen twee-ter nodig heeft. Gitaar klinkt puntig en snel. Zeker op de buizenversterker. Maar ook een piano en een groot orkest weerklinken heel geloofwaardig. Met een strakke bas-weergave die alleen beperkt wordt door het plaatsen van een 5-woofer in een bescheiden kastformaat. Het ontbre-ken van de n toon bas, kenmerk van veel weergevers in deze prijsklasse, is een zegening.

  THUISSamenvattend hebben de SpeakerCamp-kasten de vol-gende in het oor springende eigenschappen: Los van de kast spelend. Stevig laag, maar totaal niet overdreven en toch met een goede punch. Stemmen goed verstaanbaar. Rustig, goed gedefinieerd hoog. Geen noodzaak voor een tweeter. Geen bundeling van het geluid, juist het tegen-overgestelde, een ruimtelijke en losse weergave met een fraaie plaatsing en het uit beeld verdwijnen van de luid-sprekers zelf.U bouwt op SpeakerCamp een set luidsprekers die prima hun weg zullen vinden in uw woning. Ideaal voor de stu-

  recensie

  deerkamer, mogelijk een feest voor de kinderen op hun eigen kamer of spelend op een wat eenvoudiger set prima voor de huiskamer. De kleurstelling en de afmeting van de speaker dragen bij aan de vele gebruiksmogelijkheden. Van de SpeakerCamp kunt u niet verwachten thuis te komen met een high end-systeem - die ambities hebben de bedenkers ook niet - u mag zichzelf wel de trotse eige-naar gaan noemen van een plezierig systeem dat boven de prijsklasse uit speelt en 1-op-1 vergelijkbaar is met model-len die kant-en-klaar in de winkel worden aangeboden.Dat u misschien net zon leuke dag heeft als ik tijdens de AmpCamp is een vette bonus bovenop het luisterplezier voor de komende jaren.

  Interesse om mee te doen aan SpeakerCamp? Kijk dan in de uitklap van onze cover, en ga naar HiFi.nl/kootwijk.

  Stevig laag, maar totaal niet overdreven en toch met een goede punch

  < Ons verslag over AmpCamp ook lezen?