Hifidelity XS 64 TEAC Reference Serie

Click here to load reader

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Een artikel over de TEAC 501 Reference Serie, verschenen op Hifi.nl

Transcript of Hifidelity XS 64 TEAC Reference Serie

 • 6e JAARGANG _nummer

  64losse verkoop > 0 00 euro

  mensen, muziek en film

  XS VERSIE7 paginas

  TEAC Reference 501 Serie

  Heeft u ook interesse in een Hifidelity Special, mail dan naar info@hifi.nl

  Special

 • 2TEAC Reference 501

  mooie som der delen

  reportage

 • 3TEAC Reference 501

  mooie som der delen

  Na het verschuiven van de distributie van het merk Teac in Nederland naar Onkyo Europe is het een tijdje stil geweest rondom het merk. Jammer, want Teac had net een serie nieuwe producten op de markt gezet waaronder de Reference 501 Series.

  tekst Ren van Es

  fotografieTEAC

  zijn van ABLETEC. De digitale ingangen accepteren signa-len tot een sample rate van 192 kHz en een breedte van 24 bits. De optische ingangen komen niet verder dan 96 kHz (conform hetgeen de S/PDIF norm voorschrijft).Voor de USB-ingang geldt een maximum van 192 kHz en een driver is noodzakelijk op een Windows systeem, die te downloaden is van de Teac website. Een Mac of een Linux systeem werkt zonder extra drivers. Door de aanwezigheid van een D/A converter in de versterker kan een muzieksys-teem worden opgezet door uitsluitend luidsprekers en een bron te gebruiken. Dat mag bron een computer zijn, een streamer, een tuner, MP3 speler, enzovoort. Tenslotte een opmerking voor EU-bewoners: door de strenge voorschrif-ten mogen eigenlijk geen banaanstekers worden gebruikt voor het aansluiten van de luidsprekers. Spades of blank draad passen zonder meer, voor het gebruik van bananen moet je gewoon het losse deel van de connector schroeven en in de doos opbergen.

  PD-501HR CD-SPELERIn een onderhand ouderwetse opzet is een CD-speler het meest logische component om vervolgens toe te voegen. Teac heeft een reputatie hoog te houden op spelergebied, en maakt die verwachting volledig waar. Aan de voorkant is een front loader te vinden boven een informatieve dis-play met amberkleurige letters en cijfers. Natuurlijk is er een aan/uitschakelaar en zes toetsen voor de basisbedie-ning van de speler. Op de achterkant zitten analoge uit-gangen (RCA) en digitaal uit via RCA en optisch. Ook hier een power save schakelaar en het 230 Volt chassisdeel.De speler kan niet alleen gewone CDs afspelen, maar geeft de mogelijkheid zelf gebrande CD-ROM/R/RW en DVD-ROM/R/RWs te gebruiken met daarop WAV be-standen (PCM data) of, dat is heel bijzonder, DSD bestan-den met een sample rate van 2,8 of 5,6 MHz. Afspelen van DSD geschiedt zonder de DSD eerst om te zetten naar PCM! In feite de datastroom van een SACD, terwijl een echte SACD niet te lezen valt. Muziek die je downloadt van internet kan daarmee op CD of DVD gebrand worden en afgespeeld. Nu is DSD nog lang geen gemeengoed, maar langzaam maar zeker komt er meer materiaal be-schikbaar in deze hoge kwaliteit. Het digitale signaal is beschikbaar aan de uitgang van de speler, zolang deze niet in pure modus geschakeld is. In pure modus worden de digitale uitgangen afgesloten om de interne DAC optimaal in te kunnen zetten.

  De Teac 501 Series is een compact muzieksysteem bestaan-de uit een versterker, CD-speler, hoofdtelefoonversterker en D/A-converter. Handzame kastjes van maar 29 centi-meter breed die verrassend compleet zijn en een behoor-lijke prestatie neerzetten. Reden genoeg om de Reference 501 Series zowel als set, als in delen flink aan het werk te zetten. Welke (combinatie van) componenten adviseren we voor welke wensen?

  ALGEMEENTeac heeft serieus werk gemaakt van de Reference 501 Series door uiterst moderne elektronica in behuizingen te fabriceren die klassiek aandoen. De zijkanten zijn van 7 mm dik aluminium in een bruin/grijze kleurstelling, met gefreesde handgrepen die meer cosmetisch dienst doen dan echt nuttig zijn. De overige delen van de behuizing zijn aluminiumkleurig of naar wens zwart, net als de schake-laars en draaiknoppen. Elk onderdeel meet 290 x 81 x 264 mm, waarbij in de diepte uiteraard nog kabels komen.De vier delen worden op traditionele manier op elkaar aangesloten; er is geen sprake van een onderlinge systeem koppeling. Mede daardoor en vanwege de vele aansluit-mogelijkheden is elk component uitstekend los inzetbaar, terwijl het toevoegen van componenten de set naar een steeds hoger prestatieniveau tilt. Drie van de vier compo-nenten hebben aan de achterkant een power save schake-laar, dertig minuten geen muziek en het apparaat schakelt desgewenst zelf uit. Per onderdeel de versterker, de CD-speler, de hoofdtelefoonversterker of de D/A converter betaal je 799 euro. Juist omdat elk component op zich kan staan, ga ik ze eerst los van elkaar beschrijven.

  AI-501DA VERSTERKERDe versterker heeft als opvallend uiterlijk kenmerk een paar ronde VU meters aan de voorzijde die verrassend goed passen in de stijl die Teac heeft gekozen. De voorzijde bevat verder de aan/uitschakelaar, een hoofdtelefoon uit-gang, ingangskeuzeschakelaar en volumeregelaar. Op de achterkant zijn te vinden: twee analoge ingangen (RCA), digitale ingangen voor coax, USB en tweemaal optisch, de luidspreker aansluitingen, een power save schakelaar en het 230 Volt chassisdeel. De versterker wordt aangekon-digd als 2 x 90 Watt versterker, gerekend naar continue vermogen aan 8 Ohm blijft daar 2 x 30 Watt van over. Genoeg om behoorlijke luidsprekers aan te kunnen sturen via de ingebouwde klasse D uitgangstrappen die afkomstig

  reportage

 • reportage

  4

  Handzame kastjes van maar 29 centimeter breed die verrassend compleet zijn en een behoorlijke prestatie neerzetten.

 • reportage

  5

 • reportage

  6

  en via de asynchrone USB kunt u gaan tot 32/384. Daarbij kun je via USB sample rates van 2,8 en 5,6 MHz aanbieden in de vorm van DSD streams, wat overeenkomt met 16 bit 176 kHz en 362 kHz sample rates. Voor Windows is weer de gebruikelijke driver noodzakelijk. Voor een MAC niet, evenmin voor een Linux systeem. Overigens kan mijn Linux implementatie geen DSD aan, ik verwacht dat de meeste Linux systemen hier niet mee overweg kunnen. Om DSD af te spelen onder Windows of IOS kan vanaf de Teac website een eenvoudig maar effectief werkend pro-gramma worden gedownload dat als speler fungeert, zo nodig in combinatie met de Windows driver.Via de menutoets en de input selector kan de DAC worden ingesteld. Zo is upsampling aan of uit te zetten, naar 192 kHz PCM, helaas niet naar DSD. Zijn drie filters in het digitale domein instelbaar en vier in het analoge deel, kan de lijnuitgang gekozen worden (RCAof XLR), kan gekozen worden of zowel de hoofdtelefoon als de lijnuitgang actief moet zijn, kan op de USB poort de voeding worden aange-zet of op auto geschakeld, bovendien kan het display uit en/of gedimd worden. Het ontbreken van een ingangs-signaal leidt tot het knipperen van de display, erg irritant als je de DAC nooit uit wenst te zetten voor een betere geluidkwaliteit. Een langdurig opgewarmde DAC klinkt altijd beter (denk in dagen en niet in uren). De DAC is vol-ledig dual mono opgebouwd, dat gaat zelfs op voor de twee voedingstrafos.

  AANSLUITENVanwege de vele in- en uitgangen was het een zoektocht naar de meest flexibele opstelling van de vier onderdelen met de beste weergavekwaliteit. Uiteraard is het afhanke-lijk van je keuze aan onderdelen of je dezelfde opties krijgt. De versterker sluit ik met Chord Company kabels aan op een set PMC Twenty.23 luidsprekers. De versterker krijgt zijn analoge signalen vanuit de hoofdtelefoonversterker, die fungeert als schakelstation voor het analoge signaal komend vanuit de CD-speler of de DAC. De hoofdtelefoon-versterker zit met XLR vast aan de DAC en via RCA aan de CD-speler. De CD-speler heeft bovendien de coaxiale digi-tale uitgang actief via de DAC.

  Een langdurig opgewarmde DAC klinkt altijd beter (denk in dagen en niet in uren).

  HA-501 HOOFDTELEFOONVERSTERKERMet de toename van individueel luisteren via een hoofdte-lefoon, in tegenstelling tot muziek luisteren via luidspre-kers, mag een hoofdtelefoonversterker niet meer ontbre-ken. Een trend die is ingezet door de opkomst van de vele draagbare muziekspelers, van MP3 gadget tot geavanceer-de smartphone of tablet, en door de individualisering van de maatschappij. Teac heeft de HA-501 zoveel mogelijk universeel uitgerust, maar gek genoeg is er geen DAC aan boord, alleen analoge signaalwegen. Het voorpaneel toont de aan/uitschakelaar, een AUX ingang via mini jack, de keuze schakelaar, hoofdtelefoon aansluiting, display, dem-pingfactor- en de volumeregelaar.Niets bijzonders, behalve de dempingfactor-regelaar die via het display laat zien of de dempingsfactor in vijf standen van hoog tot laag ingesteld staat. Waarmee elke hoofdte-lefoon optimaal aan te passen is. Een hoge demping zorgt op mijn hoofdtelefoon voor een helder, puntig geluid, een lage demping geeft meer warmte. Hoofdtelefoons mogen een eigen impedantie hebben tussen 16 en 600 Ohm. De volumeregeling is beveiligd. Als een hoofdtelefoon wordt aangesloten gaat deze pas werken als het volume eerst terug geregeld is naar nul en dan wordt opgebouwd. Om de oren te beschermen tegen onverwacht hard geluid.Op de achterzijde nu eens geen power save, wel het 230 Volt chassisdeel. Analoge ingangen van de interne Klasse A versterkers via XLR (1x) en RCA (2x) en een analoge RCA uitgang die naar keuze kan werken met een vast uit-gangniveau of geregeld wordt via de volumeregeling aan de voorzijde, of desnoods helemaal uitgezet kan worden. Opvallend is de XLR ingang die verder nergens voorkomt op de versterker of CD-speler (wel op de losse DAC) en die aangeeft dat TEAC deze HA-501 duidelijk ook zo positio-neert dat hij gebruikt kan worden in high end opstellingen van een willekeurig merk waarbij gebalanceerde aansluitin-gen gebruikt worden.Of je moet de hoofdtelefoonversterker willen gebruiken als high end-oplossing met de UD-501 D/A converter en het hele versterker en CD-speler gebeuren overslaan. Vroeger zou