Hifidelity XS 70 Onkyo TX-NR3030

Click here to load reader

 • date post

  07-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

description

In deze Hifidelity XS kijken we onder de "motorkap" van de Onkyo TX-NR3030. Wat kan ie nou allemaal?

Transcript of Hifidelity XS 70 Onkyo TX-NR3030

 • 7e JAARGANG _nummer

  70losse verkoop > 0 00 euro

  mensen, muziek en film

  XS VERSIE7 paginas

  OnkyoTX-NR3030 A/V Receiver

  Heeft u ook interesse in een Hifidelity Special, mail dan naar [email protected]

  Special

 • 2Wat kan er allemaal mee?

  OnkyoTX-NR3030 A/V Receiver

  recensie

 • 3OnkyoTX-NR3030 A/V Receiver tekst Max delissen

  fotografie Beeldhouwers

  De manier waarop we ons entertainment consumeren verandert voortdurend. En de apparatuur waarmee we dat doen verandert mee. De afgelopen decennia hebben we een verschuiving gezien van stereo naar meerkanaals en de laatste paar jaar is er weer een vernieuwde belangstelling stereo te zien. Daarnaast lijkt de consument vandaag de dag steeds vaker te kiezen voor eenvoudige en compacte oplossingen, of zelfs voor all-in-one apparaten waar ook nog eens luidsprekers in zitten, waarbij ze een veel mindere geluidskwaliteit en een aanzienlijk kleiner aantal mogelijkheden voor lief nemen. Dat is zonde, vindt Onkyo.

  Om aan te tonen dat zelfs hun meest betaalbare A/V receivers (je hebt al een TX-NR535 voor 499 euro) niet alleen vol coole functies zitten, maar dat die functies ook nog eens bijdragen een een flink stuk extra beleving en bedieningsgemak is dit artikel ook niet geschreven als recensie, maar om een aantal van de belangrijkste functies toe te lichten. En omdat het zon gave machine is presenteren we hier n van de topmodellen, de TX-NR3030 van 2.499 euro.Een A/V receiver is werkelijk een Zwitsers zakmes als het op functies aankomt. Welke man heeft er als knaap niet ooit likkebaardend voor de etalage van een ijzerwarenzaak gestaan, waar het meest uitgebreide model van het beken-de messen-merk met het rode handvat en het schild-logo met het witte kruisje erin als een glanzend mechanisch ste-kelvarken (soms letterlijk) op een voetstuk werd tentoon-gesteld? Wij mannen vinden het aantrekkelijk als iets veel kan, want je weet maar nooit. Een beetje een uitloper van ons overlevingsinstinct misschien, maar als we heel eerlijk zijn (nee, even serieus nu) dan hadden we bij de helft van de uitsteeksels toch stiekem wel iets van: geen idee wat dat is, maar het zit erop dus zal het wel handig zijn. En dat was k zonde, want hadden we het wel geweten, dan had-den we een betere keuze kunnen maken of zelfs genspi-reerd kunnen raken om dingen te gaan doen waar we dat prachtige mes voor zouden kunnen gebruiken.Daarom zal ik puntsgewijs uitleggen wat dit audiofiele zak-mes allemaal voor functies aan boord heeft en waarom het handig of noodzakelijk is dat die erop zitten. Om te bena-drukken dat een A/V Receiver het kloppende hart kan zijn van zowel een stereo- als een meerkanaals geluidsinstal-latie splits ik de features op naar hun voornaamste functie: muziek luisteren of film kijken. Dan kun je zelf bepalen welke voor jou het belangrijkst zijn.

  ALLEREERST: PLAATSING EN BEDIENINGHet is zinloos om er omheen te draaien, de TX-NR3030 is gn klein apparaat. Dat kan niet, al had Onkyo dat ng zo graag gewild. Want er zit veel in. Heel veel. Denk alleen als eens aan de ruimte die de 11 eindversterkers innemen en de drie transformatoren die nodig zijn om dat allemaal van stroom te voorzien, want de TX-NR3030 is een 11.2 sur-roundreceiver, wat betekent dat je er naast twee hoofdluid-sprekers nog 9 surroundluidsprekers en twee subwoofers op aan kunt sluiten. En hoewel het Onkyo opnieuw gelukt is om de behuizing een prachtig strak design te geven zou het voor veel mensen toch echt geweldig zijn als de hele receiver in een afgesloten kast zou kunnen, waarvan je de deur niet open hoeft te doen om hem te bedienen.

  ONKYO REMOTE APPMet de Onkyo Remote App 2 is het mogelijk om je Onkyo A/V receiver op afstand te bedienen, ook als hij in een dich-te kast of zelfs een andere ruimte staat. Door de receiver draadloos (of bedraad, wat de voorkeur heeft, maar daar kom ik later nog op terug) op te nemen in je thuisnetwerk kun je via de gratis app alle belangrijke functies bedienen. Gewoon vanaf je iOS of Android smartphone of tablet. Of het nu gaat om systeeminstellingen, het streamen van muziek vanaf een computer of netwerk harde schijf (NAS - Network Attached Storage), het regelen van de weergave in meerdere zones in huis of het bekijken van je favoriete film, je hebt er geen infrarood-afstandsbediening meer voor nodig.

  recensie

 • 4BIJZONDERE FEATURES BIJ FILMWEERGAVELaten we beginnen met de filmweergave. Het is tenslotte een A/V receiver die gemaakt is om op een hoogwaardige manier film te beleven. Daar gaan we:

  1. Dolby Atmos - Surround heeft zich sinds het begin vooral in het horizontale vlak ontwikkeld, waardoor je vooral steeds meer geluid om je heen hoorde. Dolby Atmos voegt hier nu die felbegeerde derde dimensie aan toe: hoogte. Films die van Dolby Atmos geluid zijn voorzien laten ook geluid van boven horen, wat de ervaring een stuk spannen-der maakt. Je hebt er wel een geschikte receiver voor nodig (zoals deze Onkyo) en twee of vier extra luidsprekers. Qdeo (1080p en 4K Upscaling) - De Onkyo TX-NR3030 heeft een Marvell Qdeo processor aan boord waarmee beeldmateriaal van lagere kwaliteit (tot aan 1080i) altijd op 4K resolutie kan worden weergegeven. Beeld in 4K heeft een dubbel zo hoge resolutie als Full HD en dat betekent dat je DVDs en Blu-rays scherper worden weergegeven, wat de kijk-ervaring intenser maakt.

  2. THX - Dit internationaal erkende kwaliteitskenmerk voor het allerbeste geluid bij films is in 1983 bedacht door George Lucas, de schrijver en regisseur van Star Wars. Hij wilde zijn ruimte-epos van geluid in studiokwaliteit voorzien, maar hij vond dat de geluidskwaliteit in veel bio-scopen zwaar onder de maat was. Daarom ontwikkelde hij een standaard waaraan de bioscopen moesten voldoen, die ervoor zou zorgen dat de moeite die hij en zijn team aan het geluid hadden besteed niet voor niets zou zijn geweest. Deze standaard geldt tot op de dag van vandaag en je mag als fabrikant van A/V-apparatuur het THX logo alleen ge-bruiken als je er daadwerkelijk een licentie voor hebt. Het verkrijgen van zon licentie kost geld en je moet er voor aantonen dat je apparatuur voldoet aan de eisen van THX.

  3. Akoestische Ruimtecorrectie - De Onkyo TX-NR3030 be-schikt ook over het AccuEQ Calibration systeem. Door met een speciale (meegeleverde) microfoon een serie geautoma-tiseerde metingen uit te voeren zorg je er (door de afstand tussen de luidspreker en de luisterplek heel nauwkeurig te meten) niet alleen voor dat de timing van de verschillende surroundkanalen precies klopt, maar ook dat het geluid zodanig gefilterd wordt dat frequenties die voor problemen in je ruimte zorgen (boemerig laag, een hard middenge-bied) worden gecorrigeerd. Zo heb je op de plaats waar je zit altijd een optimale beleving van je surroundweergave.

  4. HDCP2.2 - Dit is een beveiligingsstandaard die ervoor zorgt dat je geen illegaal gekopieerde content in de nieuwe, superhoge 4K resolutie kunt afspelen. Waarom zit dit erop? Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen: omdat de auteursrechten-organisaties dit hebben afgedwongen, want er zijn beslist ook voordelen. Nu houden we allemaal

  niet zo van al die regeltjes over wat wel en niet mag, maar waarom is dit dan toch belangrijk? In elk geval om de kwaliteit van je ervaring te garanderen. Officile content heeft de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, terwijl kopien vaak veel minder goed van kwaliteit zijn. Boven-dien zorgen de auteursrechten-organisaties ervoor dat de entertainment-industrie geld verdient aan de content die ze maken. Als dat niet meer gebeurt droogt de bron snel op en zouden er al snel geen grote nieuwe producties meer gemaakt kunnen worden.

  recensie

  1. Dolby Atmos Surround heeft zich sinds het begin vooral in het horizontale vlak ontwikkeld, waardoor je

  vooral steeds meer geluid om je heen hoorde. Dolby Atmos voegt hier nu die felbegeerde

  derde dimensie aan toe: hoogte.

  3. Akoestische Ruimtecorrectie

  De Onkyo TX-NR3030 beschikt ook over het AccuEQ Calibration systeem.

  Zo heb je op de plaats waar je zit altijd een optimale beleving van je

  surroundweergave.

 • 5recensie

  2. THX Dit internationaal erkende kwaliteitskenmerk voor het

  allerbeste geluid bij films is in 1983 bedacht door George

  Lucas.

  4. HDCP2.2Dit is een beveiligingsstandaard

  die ervoor zorgt dat je geen illegaal gekopieerde content in de

  nieuwe, superhoge 4K resolutie kunt afspelen.

 • 6recensie

  5. Multi ZoneAls je geen gebruik maakt

  van Dolby Atmos hou je een aantal kanalen over. Die kun je gebruiken om maximaal twee andere zones van muziek te

  voorzien.

  1. DLNA Digital Living Network

  Alliance.

  2. VtunerOftewel internetradio.

  3. Spotify en Deezer

  Dit zijn de twee populairste online muziekdiensten van

  het moment.

  4. Wifi en Bluetooth Veel mensen hebben muziek op hun smartphone staan, en niets is zo leuk als die muziek over je grote geluidsinstallatie

  af te spelen.

 • 7BIJZONDERE FEATURES BIJ MUZIEK-WEERGAVEHet is nog niet eens zo heel lang geleden dat A/V recei-vers eigenlijk niet zo heel erg geschikt waren voor (stereo) muziekweergave. Maar we zijn ondertussen een heel stuk opgeschoten, betere versterkers, meer functies die je het leven gemakkelijk maken, de A/V receiver is inmiddels een volwaardige oplossing voor al je geluidswensen geworden. Onder meer door de volgende features:

  1. DLNA - De Onkyo TX-NR3030 heeft onder meer een muziekstreamer aan boord waarmee je zowat alle gang-bare audiobestanden kunt weergeven. Om deze streamer probleemloos te laten samenwerken met bijvoorbeeld verschillende opslag-apparaten wordt gebruikgemaakt van het UPnP/DLNA protocol (UPnP staat voor Universal Plug and Play), dat is opgesteld door de Digital Living Network Alliance. De DLNA is een samenwerking van een groot aantal fabrikanten en bedrijven die het nut inzagen van een gezamenlijke standaard waardoor, als iedereen zich er aan zou houden, apparaten van verschillende merken moeiteloos met elkaar kunnen samenwerken omdat ze dezelfde taal spreken, zonder dat de consument zich druk hoeft te maken om allerlei ingewikkelde instellingen. Het is dus eigenlijk meer een certificering dan een techniek, maar wl eentje waar je, vaak zonder het te merken, hl veel gemak en plezier aan beleeft. Als je een NAS in je netwerk hebt zitten waar in de juiste mappen je films en je muziek op staan kan de TX-NR3030 die bestanden meteen vinden en afspelen.

  2. Vtuner - Oftewel internetradio. Laat je Onkyo TX-NR3030 via de ethernetverbinding (of WiFi) contact ma-ken met internet en je kunt gratis en zonder abonnement naar tienduizenden radiostations van over de hele wereld luisteren, waarbij je onder meer kunt zoeken op stations-naam, land van herkomst en genre. Luister je graag naar jaren-90 hits? Via de App heb je in no-time tientallen sta-tions gevonden. Klassiek? Kies maar uit Volksmuziek? Dance? Progrock? Het is er allemaal. Uiteraard kun je je favoriete zenders in een lijst van favorieten opslaan.

  3. Spotify en Deezer - Dit zijn de twee populairste online muziekdiensten van het moment, en uiteraard kun je die ook beluisteren met de TX-NR3030. Deezer staat gewoon in het lijstje van muziekbronnen in je Onkyo Remote 2 App, maar bij Spotify gaat het zelfs nog een stukje verder. Onkyo was de eerste fabrikant van A/V Receivers die Spoti-fy aan een aantal van hun apparaten toegevoegde. En nu is er zelfs Spotify Connect aan boord. Dat betekent dat Spo-tify als het ware is ingebouwd in de software van je receiver. Door je receiver contact te laten maken met je Spotify account (dit werkt overigens alleen voor de betaalde Pre-mium-versie) kun je met de gratis Spotify App op je smart-phone of tablet ook de Spotify in je receiver bedienen. Dat werkt wel zo vertrouwd, en ook supersnel. Een ander groot voordeel is dat de Spotify die in je receiver woont ook altijd meteen de jongste updates krijgt, zodat je nooit hoeft te wachten tot alles weer werkt zoals je gewend was.

  4. Wifi en Bluetooth - Veel mensen hebben muziek op hun smartphone staan, en niets is zo leuk als die muziek over je grote geluidsinstallatie af te spelen. Daarvoor kun je bij de TX-NR3030 gebruik maken van Bluetooth. Onkyo heeft vanwege de compatibiliteit met alle merken smartphones (ook de iPhone) gekozen voor het degelijke en stabiele A2DP 1.2 Bluetooth protocol met Enhanced Data Rate. Dat betekent simpelweg dat je je smartphone snel kunt kop-pelen met de TX-NR3030 en via je vertrouwde afspeel-app muziek in redelijk hoge kwaliteit kunt luisteren, binnen een straal van maximaal 15 meter van de receiver. Uiteraard heeft deze receiver ook WiFi aan boord, waarmee je hem in je thuisnetwerk kunt opnemen en waardoor je hem bij-voorbeeld met de Remote App kunt bedienen. Het voordeel van WiFi is dat je de receiver overal kunt neerzetten zonder rekening te hoeven houden met de eventuele aanwezigheid van een enternet-aansluiting. Toch kan het slim zijn om de receiver wl bedraad aan te sluiten. De TX-NR3030 kan na-melijk naast MP3 ook zeer grote (en dus veel bandbreedte vragende) audiobestanden afspelen. Denk daarbij aan meer-kanaals Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio maar ook 24 bit/192kHz Flac of Apple Lossless, WAV en zelfs DSD (het Super Audio CD bestandsformaat). Hetzelfde geldt voor 4K videosignalen. Ook die zijn een stuk groter dan gewone Full-HD. Voor het streamen van internetradio of andere muziek in mp3-kwaliteit en films in DVD resolutie voldoet WiFi prima, maar als je HiRes geluid of Blu-ray video naar je receiver wil gaan streamen is Wifi verre van ideaal. Als je via je netwerk gebruik wil maken van deze bestanden is het verstandig om een bedrade verbinding te gebruiken. In veel huishoudens zijn de TV, de digitale settop-box van Ziggo of UPC en de meeste spelcomputers trouwens ook al voorzien van een ethernet-aansluiting, dus reden genoeg om toch maar een keer een draadje te trekken vanaf je modem. Leg een goede gigabit-switch achter je A/V installatie om alles op aan te sluiten en je bent wat bandbreedte betreft klaar voor de toekomst.

  5. Multi Zone - Als je geen gebruik maakt van Dolby Atmos hou je een aantal kanalen over op je TX-NR3030. Die kun je gebruiken om maximaal twee andere zones van muziek te voorzien. Dat hoeft dan trouwens niet dezelfde muziek te zijn als in de ruimte waar de surroundset staat. De twee extra zones zijn afzonderlijk te bedienen via de Onkyo Re-mote App. Of je kiest voor 1 extra zone en je gebruikt twee extra kanalen om je Front luidsprekers in de grote sur-roundset van bi-amping te voorzien, waardoor ze - vooral bij stereo weerave - beter kunnen klinken.

  CONCLUDERENDDe Onkyo TX-NR3030 kan nog veel meer, maar dit zijn de functies die laten zien dat een grote A/V receiver nog steeds een plaats verdient in een moderne home-entertain-ment set. De combinatie van eindeloos veel aansluitmo-gelijkheden en allerlei handige functies in n behuizing, die je ook nog eens uit het zicht kunt plaatsen, levert ook vandaag de dag een begeerlijk apparaat op waar je ontzet-tend veel plezier aan zal beleven. Of je nu film kijkt of naar muziek luistert.

  recensie