Het Aso spel (6511)

4
spel het Hoe (a)so ciaal ben jij?

description

Leuk bordspel voor leerlingen vanaf groep 5 om spelenderwijs sociaal gewenst gedrag te leren herkennen, verwoorden en toepassen.

Transcript of Het Aso spel (6511)

Page 1: Het Aso spel (6511)

spelhet Hoe (a)so ciaal ben jij?

Page 2: Het Aso spel (6511)
Page 3: Het Aso spel (6511)

Spelregels bij

Je begint het spel ’s morgens in je eigen huis (start) en je eindigt in het pretpark.

1. Rood cijfer: een opdracht op de achterkant van de spelregels Groen cijfer: pak een keuzekaartje Zwart cijfer: niets aan de hand2. Kies een spelleider. De spelleider beheert de geldkist en leest de

rode opdrachten voor. De spelleider kiest een medespeler die de keuzekaartjes mag voor-

lezen.3. De spelleider geeft iedereen en zichzelf € 5,- uit de geldkist.4. De dobbelsteen heeft één blanco zijde. Jullie mogen kiezen: - van te voren bepalen jullie of het 0 of 6 is - tijdens het spel mag je zelf kiezen voor 0 of 6 - tijdens het spel mag je kiezen voor 1, 2, 3, 4, 5 of 65. Wie het laagst gooit mag beginnen, daarna ga je met de wijzers van

de klok mee.6. Heb je 6 gegooid? Dan mag je nog een keer.7. Om het pretpark in te kunnen (vakje 70) heb je 5 euro nodig. Als je

niet genoeg geld hebt, kun je het volgende doen: a. Sta je op een vakje tussen de 1 en de 30 dan moet je naar 12 om

geld te kunnen verdienen. b. Sta je op een vakje tussen de 31 en de 70 dan moet je naar 51 om

geld te verdienen. c. Lenen bij je medespelers. Let op: ze mogen het altijd terugvragen!8. Om bij het pretpark te komen (vakje 70) mag je niet meer gooien dan

het aantal plaatsen. Bijvoorbeeld: je staat op 68, dan moet je 2 gooien om op 70 te ko-

men. Als je meer gooit blijf je gewoon staan en gaat je beurt voorbij.9. Als je gewonnen hebt , mag jij de geldkist beheren en de rode op-

drachten voorlezen.

spelhet

spelregelkaart.indd 1 22-05-2008 15:01:50

Page 4: Het Aso spel (6511)

Je hebt een portemonnee gevonden met € 10,-.Wat doe je?

A Je trakteert je vriendjes op een heerlijk ijsje.B Je gaat naar de politie en vertelt waar je die portemonnee hebt gevonden.

Je zou de container van je buurvrouw aan de weg zetten. Maar je bent het vergeten. En net nu je zo lekker aan het skeeleren bent. Je weet dat de vuilniswagen nog niet is langs geweest.Wat doe je?

A Je fietst vlug terug, beloofd is beloofd.B Je gaat door met skeeleren en doet net of je er niet aan gedacht hebt.

A Jouw vriendjes vinden jou heel erg cool: jullie genieten van het ijsje, maar je moet wel een beurt overslaan.B Je geeft de politie jouw adres en je neemt de portemonnee mee naar huis. De volgende dag komt de mevrouw die de portemonnee heeft verloren bij je langs. Als dank mag jij de helft houden. Pak € 5,- uit de geldkist.

A Tja, nu moet je wel even naar het huis van de buurvrouw (start) om de container buiten te zetten. Om weer snel bij je vrienden terug te zijn, mag je meteen 15 plaatsen vooruit vanaf start. Gooi daarna nog een keer.B De buurvrouw neemt dit je niet in dank af! Haar container zat helemaal vol en waar moet zij nu haar huisvuil laten? Ga terug naar een relaxstoel en bedenk een oplossing.

Je staat al 5 minuten bij de slagersafdeling van de supermarkt, want het is erg druk. Dan komt er een oudere dame binnen, ze gaat zomaar voor haar beurt.Wat doe je?

A Je denkt: Ach laat maar, ik heb alle tijd.B Je kucht een keer en zegt dat jij vóór haar aan de beurt bent.

In de brievenbus ligt een brief. Je denkt dat hij voor jou is en maakt hem snel open. Boven aan de brief zie je opeens “Lieve Sandra…” staan en Sandra is je oudere zus!Wat doe je?

A Je leest de brief gewoon verder en stopt hem daarna meteen weer terug in de envelop. B Je stopt de brief meteen terug, geeft hem aan je zus, en je vertelt haar waarom je de brief hebt opengemaakt.

A Je mag best voor jezelf opkomen, hoor! Zo schiet je natuurlijk niet op. Blijf een beurt wachten tot de dame klaar is.B Je bent goed voor jezelf opgekomen en dus ben je eerder aan de beurt. Gooi nog een keer.

A Het lezen van de brief kost even tijd. Je zus vindt het heel flauw van je, dat je haar brief hebt gelezen als ze je ermee betrapt. Gooi eerst een 6 voor je weer verder mag.B Je zus is blij dat je de brief niet hebt gelezen en dat ze je kan vertrouwen. Ze geeft je € 1,-