Gymtalk 4 - 2014

24
WK Artistieke Gymnastiek: Allroundfinale voor Laura Waem! Meer over het Delhaize TOP-team op p. 6-7 Redactie: Zuiderlaan 13 – 9000 Gent – afgiftekantoor Gent X – P 209164 Interview met Lin Versonnen en Eline Van Den Steen Pagina 13 Aftellen naar het Gymgala! Driemaandelijks tijdschrift van de GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw Jaargang 13 - Nr 4 oktober – november – december Pagina 14 - 15

description

 

Transcript of Gymtalk 4 - 2014

Page 1: Gymtalk 4 - 2014

WK Artistieke Gymnastiek: Allroundfinale voor Laura Waem!

Meer over het Delhaize TOP-team

op p. 6-7

Reda

ctie

: Zui

derla

an 1

3 –

9000

Gen

t – a

fgift

ekan

toor

Gen

t X –

P 2

0916

4

Interview met Lin Versonnen en Eline Van Den Steen

Pagina 13

Aftellen naar het Gymgala!

Driemaandelijkstijdschrift van de

GymnastiekFederatieVlaanderen vzw

Jaargang 13 - Nr 4oktober – november – december

Pagina 14 - 15

Page 2: Gymtalk 4 - 2014

De nieuwe turnvloerook voor uw club

binnen handbereik

• 18 meter lang

• 2 meter breed

• s talen veren

Official supplier:World Championships Gymnastics Antwerp 2013

Janssen-Fritsen [email protected] • www.janssen-fritsen.be

14081801_opleidingsbrochure en de Gymtalk A4-25-08-2014.indd 2 25-08-14 10:31

Page 3: Gymtalk 4 - 2014

3

INHOUD Dag fans!Omdat Gymbo het de komende maanden heel druk heef t met het Gymgala, de wedstrijden en vele andere KEI-coole gymactiviteiten, zal ik vanaf nu de redactie van de Gymtalk! overnemen.Mijn naam is Lynn en net als jullie ben ik gek op gymnastiek! Ik ben dan ook heel blij dat ik sinds kort van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. We komen elkaar zeker en vast wel eens tegen in de loop van dit turnseizoen! ☺

Er is al heel wat gebeurd sinds ik voor de federatie ben komen werken.De jongens en meisjes van het Delhaize TOP-team gingen naar Nanning (China) voor het WK Artistieke Gymnastiek. Joke en Najlae trokken naar Turkije voor het WK Ritmische Gymnastiek, en Joris en Loïc kwamen in actie op het WK Trampoline in Daytona Beach (USA). Niet veel later reisde ook een hele delegatie Belgische tumbling- en trampolinegymnasten af naar die zonnige plek voor het WAGC.Verder was er ook nog de Kaderdag Dans en het Kaderweekend Gymnastiek EN we zijn volop bezig met de voorbereidingen van het Gymgala! Nationale en internationale gymsterren komen het beste van zichzelf geven in de Antwerpse Lotto Arena. Jullie komen toch ook?

Veel leesplezier!

Lynn [email protected]

The WALL

4-5 Stars: nieuws van onze Belgische gymnasten

6-7 Greetings from Nanning

8-9 Celeb: nieuws over bekende Gymnasten

10 Youth Dance Day – Save the date!

11 WAGC TU/ TRA / DMT

13 Interview met Lin en Eline

14-15 Gymgala

17 Freerunning

18-19 Life & Style

20 Kidscorner

21 Gymbodans

22 Gymnast in de kijker: Amber Van Wijk

p.17

Jouw bericht of tweet in deze wall? Plaats dan een Facebook-bericht op onze fanpagina (Facebook.com/gymnastiekfederatie) met de vermelding “Gymtalk!” of verstuur een tweet naar @GymFed met de hashtag #GymFedTalk.

3

COL

OFON Driemaandelijks Tijdschrift van de

GymnastiekFederatie Vlaanderen vzwNr. 4 oktober – november – december

Redactie: Zuiderlaan 13 - 9000 GentTel: 09-243 12 00 - Fax 09-243 12 [email protected] - www.GymFed.be

Werkten mee aan dit nummer: Marjolein Wauters, Inge Doens, Ruth Franceus, Delphine Gosseye, Els Coppieters, Nicole Legiest, Barbara Vandorpe, Aagje Vanwalleghem

Hoofdredacteur: Lynn Langeraert [email protected]

Advertenties: [email protected].: 09-243 12 11

Ontwerp/creatie: Yapado - www.yapado.com

Drukker: Geers OffsetEekhoutdriesstraat 37 - 9041 OostakkerTel.: 09-251 05 75 - Fax: 09-251 62 40www.geers-offset.be Illustraties: Xavier Mares

Fotografie: Thomas Schreyer, FIG, Dirk Kenis

Coverfoto: Laura Waem (Fotograaf Thomas Schreyer)

Verantwoordelijke uitgever: Hans Knop

Oplage = 55 767 exemplarenGymtalk! wordt gratis bezorgd aan alle leden. (1 exemplaar per gezin)

Abonnement: 12 euro - 4 edities - IBAN BE57 4428 0217 1135 - BIC KREDBEBB

Copyright: GymFed, tenzij anders vermeld. Alle rechten voorbehouden in binnen- en

buitenland. Niets in deze uitgave mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke

toestemming van de uitgever. Advertenties en lezersbrieven vallen onder de

uitsluitende verantwoordelijkheid van de opdrachtgever of schrijver.

p.11

Page 4: Gymtalk 4 - 2014

4

STARSAcrogymnaste Camille van Betsbrugge, die sinds begin september deel uitmaakt van de crew van de Cirque du Soleil show ‘Ovo’, is goed aangekomen in Japan. Hier zie je haar met Belgische collega’s Laure de Pryck en Nicolas Vleeshouwers, die nu een jaar voor het gezelschap werken. Het aanbrengen van haar make-up heeft ze alvast onder de knie!

Van 22 tot 29 september was Izmir (Turkije) het toneel van de 33ste wereldkampioenschappen Ritmische Gymnastiek. Najlae Ou-Ghanem en Joke Verpoest (beiden Happy Gym) wisten zich individueel te kwalificeren. Onze twee landgenotes turnden met de hoepel, de bal, de knotsen en het lint, en behaalden met hun oefeningen de 90ste en 94ste plaats. Als twee van de jongste deelnemers aan dit WK, was het een bijzonder leerrijke ervaring tussen de beste internationale RG-turners. Goed gedaan meisjes!

WK Ritmische Gymnastiek

Gymnastiek in de mediaOnze Belgische jongeren hebben het fantastisch gedaan op de World Age Group Competition, een internationaal jongerentornooi in Levallois, Frankrijk.

De meisjes van het Delhaize TOP-team waren nog maar net geland in Zaventem of ze waren alweer te zien in de Gentse Topsporthal. Deze keer was het echter niet om te trainen (want na hun knappe prestaties op het WK in Nanning hadden de meisjes wel wat rust verdiend… ), maar om de pers te ontvangen! Diezelfde avond nog kwamen de meisjes op de buis in Sportweekend op één. Het fragmentje gemist? Je kan het altijd eens herbekijken op www.sporza.be, ander nieuws, turnen.

Maar er is meer! De meisjes van het Delhaize TOP-team genoten opnieuw mediabelangstelling, wand ze werden genomineerd voor ‘sportploeg van het jaar’! We hebben lang op de tweede plaats gestaan, maar helaas moesten we de duimen leggen voor het hockeyteam

Najlae Ou-Ghanem

Joke Verpoest

Camille goed aangekomen in Japan!

Nieuws van onze Belgische Gymnasten

Page 5: Gymtalk 4 - 2014

5

Hallo lieve turnvrienden! Het eerste trimester zit er alweer bijna op! Hopelijk is de start van het nieuwe turnseizoen goed verlopen, en ben je al een beetje gewend aan de nieuwe trainer en clubgenootjes,…Ook de gymnasten uit de regioclubs en de Topsportschool zijn druk in de weer met de voorbereiding van hun eerste wedstrijden.Een zeer spannende periode is dit, want nu is het moment aangebroken om nieuwe en moeilijker elementen uit te testen. Natuurlijk hoort vallen daar soms bij. Maar dat is helemaal niet erg, want als je iets nieuws wilt leren, mag je foutjes maken. Blijven proberen, 1000 keer,…en de moed erin houden!In september kwamen alle A-gymnasten van het vierde, vijfde en zesde leerjaar op bezoek in de Topsportschool Gent om daar testen af te leggen. Heel opvallend waren ook daar de nerveuze blikken. Iedereen wou natuurlijk laten zien wat hij kon. Men gaf het beste van zichzelf!Je ziet het: overal wordt er hard gewerkt om klaar te zijn voor de eerste wedstrijden van het jaar.

Wil jij je turnidolen aanmoedigen? Kom dan zeker eens langs op een van de provinciale kampioenschappen op 24 en 25 januari in Leuven, 7 en 8 februari in Nieuwkerken-Waas en 21 en 22 februari in Oud-Turnhout.Veel succes en vooral heel veel moed met het opbouwen van je wedstrijdoefeningen,... En als je naar het Gymgala komt, zien we elkaar misschien daar! Groetjes,Aagje

Acroteam bereidt zich voor op

Gymgala 2014Via de site of de sociale mediakanalen van de GymFed hebben jullie misschien al gemerkt dat het acroteam in volle voorbereiding is van het Gymgala. Het groepsnummer, onder leiding van headcoach Sergey Tretjakov en in een choreografie van Irina Shadrina, wordt iets totaal anders dan gebruikelijk en belooft een enorm spektakelgehalte!De gymnasten zijn heel enthousiast over hun oefening. Daarom werd de afgelopen weken speciaal voor jullie een tipje van de sluier gelicht. In een aantal filmpjes kregen we een blik achter de schermen tijdens de trainingen. We lieten de gymnasten ook zelf aan het woord.

Heb je de filmpjes gemist of wil je ze nog eens herbekijken? Dat kan!!! Neem snel eens een kijkje op onze website of het YouTubekanaal ;)

Aagje aan het woord …

Camille goed aangekomen in Japan!

WK Trampoline 50 jaar nadat de FIT (International Trampoline Federation) het levenslicht zag, keerde de discipline terug naar haar land van herkomst voor de dertigste Wereldkampioenschappen Trampoline en Tumbling. Na vier WK’s op Amerikaanse bodem, georganiseerd door de FIT, was het dit jaar voor de eerste maal de beurt aan de FIG om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Voor België zakten Joris Geens (Sterk en Lenig Drongen) en Loïc Lenoir (WIK Oostende) af naar Daytona Beach (Florida, USA) om onze nationale driekleur te verdedigen. België was een van de 42 landen die deelnamen aan dit WK.Voor de 18-jarige Loïc was het zijn eerste WK-deelname en hij mag zeker niet ontevreden terugblikken! Joris kan ondertussen een vierde WK aan zijn palmares toevoegen. Onze jongens sprongen zich uiteindelijk naar het midden van het klassement en eindigden respectievelijk 52ste en 51ste op een totaal van 100 deelnemers. GOED GEDAAN!!!

Loïc

Joris

Page 6: Gymtalk 4 - 2014

6

Begin oktober reisden de jongens en meisjes van het Delhaize TOP-team af naar Nanning (China) voor het WK Artistieke Gymnastiek. Ze had-den een belangrijk doel voor ogen: zich plaatsen bij de 24 beste landen-teams. Met een 19de plaats voor de mannen en een 11de plaats voor de meisjes, zijn beide teams hier dan ook in geslaagd!!! Zo staan we alweer een stapje dichter bij de Olympische Spelen in Rio 2016, want enkel de 24 beste landen worden toegelaten op het volgende WK in Glasgow, waar de eerste tickets voor de Spelen verdeeld worden.

Door het grote tijdsverschil en een minder goede internetverbinding was het niet altijd even makkelijk om in contact te blijven met de gymnasten. Deze ‘old school’ briefkaarten van Laura en Siemon vielen bij ons in de bus en we wilden die graag met jullie delen …

Greetings from Nanning

Hallo Gymsupporters!We zijn donderdagochtend 25 september vertrokken naar het

WK in China. Na de lange reis zijn we vrijdag tegen de middag

aangekomen in ons hotel.Onze eerste training was op zaterdagmiddag, zodat we nog wat

konden uitrusten van de vermoeiende vlucht.

De trainingen zijn vlot verlopen, maar de eerste dagen hadden

we het allemaal wel wat moeilijk met de jetlag. Gelukkig had-

den we hier enkele dagen later geen last meer van. Woensdag

was de podiumtraining. Omdat we wedstrijd hadden in de

eerste subdivisie moesten we vroeg opstaan. De podiumtraining

verliep goed en we deden er vertrouwen op voor de wedstrijd

van zondag.Donderdag hebben we een dagje rust gekregen en zijn we even naar het enorme

shoppingcenter van Nanning geweest. Nanning vind ik trouwens een hele mooie stad. Vrijdag en zater-

dag hebben we goed getraind, zodat we klaar waren voor de wedstrijd van zondag.

We hebben een mooie wedstrijd geturnd als team. Het was in spanning afwachten op de hoeveelste

plaats we zouden eindigen. Lisa en ik maakten ook nog kans op een allroundfinale. Samen hebben we

naar de andere subdivisies van zaterdag en zondag gekeken.

Als team eindigden we op een mooie 11de plaats. En ik mag als 24ste naar de allroundfinale,

die ik vrijdag zal turnen. Ik ben heel blij dat ik in de finale zit, zo kan ik mijn prestatie nog proberen te

verbeteren en tonen wat ik kan.

Groetjes uit Nanning, Laura

Kaat Wyers

GYMtalk

Zuiderlaan 13

9000 Gent

Belgium

Delhaize TOP-team meisjes.Lin Versonnen (Kon. Turnkring Lyra Lier)

Lisa Verschueren (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Julie Croket (GymMAX , Dorien Motten

(Turnkring Bilzen), Eline Vandersteen (Turnkring Varsenare), Gaelle Mys (OTV Nazareth), Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas),

Laura

Page 7: Gymtalk 4 - 2014

Overzicht van de winnaars Maar liefst zeven landen wisten medailles te veroveren op het 45ste wereldkampioenschap in Nanning (China). Opmerkelijk was de prestatie van de Amerikaanse turnster Simone Biles, die tot 4 keer toe een gouden medaille mee naar huis mocht nemen en ook onze noorderbuur Epke Zonderland wist zijn wereldtitel aan de rekstok te behouden.

MANNEN• Teamfinale 1 CHN - 273.369 2 JPN - 273.269 3 USA - 270.369• Allround 1 UCHIMURA Kohei (JPN) - 91.965 2 WHITLOCK Max (GBR ) - 90.473 3 TANAKA Yusuke (JPN) - 90.449• Grond 1 ABLIAZIN Denis (RUS) 15.750 2 SHIRAI Kenzo (JPN) 15.733 3 HYPOLITO Diego (BRA) 15.700• Ringen 1 YANG Liu (CHN) - 15.933 2 NABARRETE ZANETTI Arthur (BRA) - 15.733 3 (Ex aequo) HAO You (CHN) en ABLIAZIN Denis (RUS) - 15.700• Paard met bogen 1 BERKI Krisztian (HUN) - 16.033 2 UDE Filip (CRO) - 15.783 3 TOMMASONE Cyril (FRA) - 15.600• Brug 1 VERNIAIEV Oleg (UKR) - 16.125 2 LEYVA Danell (USA) - 15.933 3 KATO Ryohei (JPN) - 15.666• Sprong 1 YANG Hak Seon (KOR) - 15.449 2 ABLIAZIN Denis (RUS) - 15.383 3 RI Se Gwang (PRK) - 15.250• Rek 1 ZONDERLAND Epke (NED) - 16.225 2 UCHIMURA Kohei (JPN) - 15.725 3 MOZNIK Marijo (CRO) - 15.000

VROUWEN• Teamfinale 1 USA - 179.280 2 CHN - 172.587 3 RUS - 171.462• Allround 1 BILES Simone (USA) - 60.231 2 IORDACHE Larisa (ROU) - 59.765 3 ROSS Kyla (USA) - 58.232• Brug 1 JINNAN Yao(CHN) - 15.633 2 HUIDAN Huang (CHN) - 15.566 3 SPIRIDONOVA Daria (RUS) - 15.283`• Balk 1 BILES Simone (USA) - 15.100 2 BAI Yawen (CHN) - 15.033 3 MUSTAFINA Aliya (RUS) - 14.166• Sprong 1 ONG Un Jong (PRK) - 15.599 2 BILES Simone (USA) - 15.554 3 SKINNER Mykayla (USA) - 15.366• Grond 1 BILES Simone (USA) - 15.333 2 IORDACHE Larisa Andreea (ROU) - 14.800 3 MUSTAFINA Aliya (RUS) - 14.733

Delhaize TOP-team jongens:

Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge), Maxime Gentges (Gymclub

Malmédy), Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Daan Kenis

(De Eik Lommel), Thomas Neuteleers (Olympia Houthalen),

Kristof Schroé ('t Spagaatje Hoogstraten), Jimmy Verbaeys

(Blauwput Omnisport), Siemon Volkaert (GymMAX vzw)

7

GYMtalk

Zuiderlaan 13

9000 Gent

Belgium

Beste Gymfans!Zondag 21 september was het zo ver. We waren helemaal klaar voor ons WK-avontuur in China! Na de 20 uur durende reis kwamen we aan in het overdonderende Nanning.

Vanaf maandagmiddag ging onze stageweek van start met de allereerste korte training. Het was best wel wennen aan het tijdsverschil en de nieuwe toestellen. Maar na een drietal dagen waren we helemaal aangepast aan de nieuwe omstandigheden. In een van de trainingshal-len konden we ook samen trainen met de Amerikanen en de Japanners, allemaal samen met die toplanden. Daar was maar één woord voor: indrukwekkend! Zondag 29 september hadden we vroeg in

de ochtend onze podiumtraining. Om 6 u zaten we aan de ontbijttafel, om 7 u startte onze opwarming en om 9 u begon de podiumtraining. Ondanks het vroege uur verliep alles vrij vlot, hier en daar maakten we kleine foutjes maar we konden besluiten dat we er klaar voor waren als team! Tijdens de volgende trainingen focusten we ons volledig om die kleine foutjes weg te werken. Op 2 oktober was het zo ver, in de eerste subdivisie gaven we het beste van onszelf. We namen een goede start en dat zorgde voor extra motivatie. Bij de volgende toestellen werden er hier en daar foutjes gemaakt, maar uiteindelijk zijn we trots op het resultaat dat we neergezet hebben. Nu was het nog één dag in volle spanning afwachten of we ons doel van top 24 als teamresultaat zouden behalen. Na de tweede wedstrijddag bleek dat we 19de waren! Dit overtrof al onze verwachtingen, we zijn hierdoor geplaatst voor het volgende WK in Glasgow! Opdracht volbracht!!Nu gaan we gaan kijken naar de wedstrijd van het Belgische meisjesteam, hope-lijk turnen zij ook zo'n schitterende wedstrijd!

Tot de volgende!Siemon

Page 8: Gymtalk 4 - 2014

8

Simone Biles: de volgende olympische ster?De Amerikaanse Simone Biles heeft haar prestaties van het WK in Antwerpen overtroffen. Op het WK in Nanning werd ze voor het tweede jaar op rij wereld-kampioene allround. Daarnaast behaalde ze goud met haar team, op de balk én op de vloer. Ten slotte won ze ook zilver op sprong. De 17-jarige spring-in-‘t-veld lijkt nu al de ster van de Spelen in Rio de Janeiro te worden. Ze is de eerste gymnaste sinds Khorkina die twee jaar op rij de wereldtitel weet te veroveren. Daarnaast is er nu al een element dat naar haar genoemd is: een dub-bel gestrekte salto met een halve schroef in de tweede salto. Het element kreeg de waarde G in de internatio-nale puntencode. Keer op keer slaagt ze erin die uiterst moeilijke serie perfect uit te voeren. En ze wordt nog beter. Momenteel traint ze de Chusovitina: een dub-bel gestrekte salto met dubbele schroef. Naast haar extreme explosiviteit waarderen turnfans vooral haar optimistische persoonlijkheid. Haar brede glimlach ver-raadt dat ze zich amuseert tijdens wedstrijden. Op het WK in Nanning was haar vriendschap met grote con-currente Larisa Iordache van Roemenië mooi om zien. De twee moedigden elkaar aan en waren oprecht blij voor elkaar. Met haar positivisme is ze een schitterend voorbeeld voor alle jonge gymnasten!

Whitlock verrast met zilver Op het WK in Nanning heeft de Brit Whitlock zilver behaald in de allround-finale. In de kwalificaties liep het nochtans helemaal mis voor Whitlock. Hij kwalificeerde zich voor geen enkele toestelfinale en werd pas derde Brit, na teamgenoten Daniel Purvis en Nile Wilson. Wilson haakte af met last aan de pols, waardoor Whitlock zijn kans op revanche kreeg. Whitlock werd tweede op 1.492 punten van Kohei Uchimura, de Japanner die geschiede-nis schreef door voor de vijfde keer op rij wereld-kampioen te worden. De voorsprong van Uchimura op Whitlock is de kleinste van Kohei’s zegereeks, die startte in 2009. Whitlock werkt nu aan een nieuw revo-lutionair element aan het paard met bogen. Daarmee hoopt hij op het WK in 2015 of op de Spelen in 2016 Uchimura te verslaan.

Marta Pihan-Kulesza combineert haar turncarrière met werk

Tweevoudig Pools kampioene Marta Pihan-Kulesza behaalde met haar

veertiende plaats op het WK in Nanning haar beste resultaat ooit

op een wereldkampioenschap. De 27-jarige gymnaste is getrouwd met

Roman Kulesza, die op het WK 73ste werd in de mannencompetitie. Naast

het turnen is ze ook gepassioneerd bezig met haar werk. Ze is actief voor een bedrijf dat turnpakjes maakt. Vanaf volgende maand zal ze ook beginnen te werken voor een Poolse vestiging van

een Amerikaans turncentrum. Ondanks haar leeftijd en drukke

schema denkt ze nog niet aan stoppen. Ze houdt van haar baan

én haar sport, en ze traint hard om nog beter te worden.

Nieuws over bekende gymnasten

Page 9: Gymtalk 4 - 2014

9

Filipijns turntalent traint bij WOGA De Filipijnen staan niet meteen bekend als een turnland. Toch hebben ze sinds 2013 een toptalent in hun rangen. Onthoud de naam Ava Lorein Verdeflor. Ava Lorein werd in augustus 2014 elfde op de Jeugd Olympische Spelen in Nanning. Ava Lorein werd op 2 januari 1999 geboren op de Filipijnen. In 2002 verhuisde ze met haar familie naar de Verenigde Staten. Sinds 2005 traint ze bij WOGA in Texas. Die club doet beslist een belletje rinkelen. WOGA is namelijk de club van Carly Patterson en Nastia Liukin, de olympische kampioenen van 2004 en 2008. In 2004 ging onze landgenote Aagje Vanwalleghem er ook een tijdje trainen. Ava Lorein wordt er gecoacht door Evgeny Marchenko, die destijds Patterson naar olympisch goud leidde.

Veronica Wagner maakt succesvolle comeback Tien jaar geleden nam de Zweedse Veronica Wagner deel aan de Olympische Spelen in Athene. Een tweede Olympische Spelen zat er niet in voor de meest succesvolle Zweedse gymnaste ooit. Ze plaatste zich voor de Spelen in 2008, maar ze mocht niet gaan van het Zweedse Olympisch Comité. Net voor de Spelen van Londen in 2012 zette ze een punt achter haar carrière. Ze maakte de Spelen van 2012 mee als turncommentator voor de Zweedse televisie. De afgelopen twee jaar combineerde ze haar televisiewerk met haar universitaire studies fysiotherapie. Ze miste het turnen echter zo hard dat ze in juni besloot om opnieuw te gaan trainen. En met succes. Amper vier maanden na haar eerste training bleek ze klaar om deel te nemen aan het WK in Nanning. Ze turnde enkel op sprong en balk, maar dankzij haar goede scores hielp ze het Zweedse meisjesteam aan een belangrijke 21ste plaats. De eerste 24 teams mogen namelijk deelnemen aan het WK 2015 in Glasgow waar de Olympische tickets zullen uitgedeeld worden. Wie weet kan Veronica alsnog voor een tweede keer deelnemen aan de Spelen en zien we haar terug in 2016

Lilia Podkopayeva kan het nog! Ken je Lilia Podkopayeva nog? De Oekraïense werd olympisch kampioene in Atlanta in 1996. Eind oktober 2014 verscheen ze nog eens op het turntoneel. Ze nam deel aan het ‘Gala der Gymnastieksterren’ in Mexico en turnde er een oefening aan de vloer. Leuk detail: ze deed de choreografie van haar beroemde vloeroefening van 1996 nog eens over. De tumblingreeksen waren weliswaar sterk vereenvoudigd. De video kan je bekijken op YouTube (zoek op: ➞Gala de Estrellas de Gimnasia). Ook de Spaanse Roxana Popa en de Canadese Elsabeth Black waren aanwezig op het gala.

Page 10: Gymtalk 4 - 2014

10

Youth Dance Day – Save the date

• Zondag 1 maart

• GUSB, Gent

• Dance classes voor jongeren en tieners

• Praktische workshops

• Dansfun verzekerd!

Meer info binnenkort op www.gymfed.be

Page 11: Gymtalk 4 - 2014

11

Donderdag 13/11 – eerste WAGC-wedstrijddag

Katrien Braet (Klimop RT Merksem) zorgt onmiddellijk voor de

eerste finale in de discipline

tumbling. Hier nemen de

beste 8 gymnasten het tegen

elkaar op. Iedereen begint

opnieuw vanaf 0 en mag met

één reeks bewijzen wat ze in

hun mars hebben. Katrien

spingt in de finale een mooie

reeks met knappe uitvoering

en goede landing, goed voor

een 6de plaats!

Zaterdag 15/11 – opnieuw 2 finaleplaatsenFauve Vervoort (Turkring Altis Hulshout) wist zich in de jongste categorie 11-12 jaar te plaatsen voor de finale. Met een perfecte eerste doorgang en een klein pasje bij de tweede doorgang eindigt Fauve op een 8ste plaats.

Tachina Peeters (Gymplus) zagen we al op meerdere Internationale compe-tities terug. En ook hier springt ze een goede finalereeks! Een derde plaats en dus bronzen medaille voor Tachina!

16/11 Zondag 16/11 – laatste competitiedagOp de laatste wedstrijddag komen nog 6 gymnasten in actie. Onze gymnasten zetten hun beste beentje voor maar kunnen geen extra finales meer in de wacht slepen voor het Belgische kamp.

Maandag 17/11 trok de Belgische delegatie terug huis-waarts, wat een avontuur!

Maandag 10/11 – Zavemtem09h30, de Belgische delegatie verzamelt op Zaventem. Met de eerste

vlucht, onmiddellijk de langste (+- 8uur), reist de delegatie naar

Washington DC. Nadat iedereen doorheen alle controles geraakt is, is

het tijd voor vlucht twee (+- 2uur) naar Orlando.

19h30 (Belgische tijd 01h30) aankomst in Orlando, nu nog een tweetal

uur in de bus alvorens aankomst in het hotel. Nog snel een kleine hap

eten en iedereen kruipt onder de wol.

10/11

13/11

World Age Group Competition TU TRA DMT

15/11

Van 13 tot 16 november namen 28 Belgische gymnasten deel aan de World Age Group Competition Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline. We kunnen terugblikken op 6 finales en 2 podiumplaatsen! We maken voor jullie een overzicht van de hoogtepunten uit deze WAGC.

14/11 Vrijdag 14/11 – 3 finales Maar liefst 3 gymnasten wisten een finaleplaats in de wacht te slepen tijdens de tweede wedstrijddag. Tori Vets (Turnking Altis Hulshout) stond na de voorrondes op de eerste plaats. In de finale springen alle gymnasten 2 door-gangen waarbij er geen sprongen herhaald mogen worden uit de voorrondes. Tori's eerste doorgang ging goed, jam-mer genoeg landt ze bij haar tweede doorgang in de gele zone, het wordt een 6de plaats voor Tori..

Pauline Van de Keere (Gymclub Altis Eeklo) zien we in actie in de tumblingfinale. Mooie reeks en prima landing, eveneens een 6de plaats voor Pauline! Anne Leemans (Gymplus) stond na de voorrondes derde, spannend dus of ze deze plaats kan vasthouden. En meer zelfs, Anne springt zich naar de 2de plaats en het Belgische kamp mag juichen met de zilveren medaille!

Alle resultaten zijn terug te vinden op www.gymfed.be

17/11

Dinsdag 11/11 & woensdag 12/11 – trainingsdagen

11 en 12 november staan er twee trainingsdagen op het programma.

Onze gymnasten worden opgedeeld in twee groepen waarbij ze kun-

nen trainen in de trainingshal,

opwarmhal en wedstrijdhal.

Tussen de trainingen door is er

natuurlijk tijd voor ontspan-

ning.De zalige temparturen en

het buitenzwembad worden

gesmaakt door iedereen ☺

11-12/11

‘Onze Belgische juryleden’

Page 12: Gymtalk 4 - 2014

12

Wist je dat AA Drink je écht helpt het

maximale uit je prestatie te halen?

AA Drink heeft namelijk altijd dè ideale

sportdrank voor jou. Zowel voor, tijdens als na de inspanning geeft AA Drink je net dat beetje

extra. Of je nu een topatleet bent die elke dag 100% van zichzelf vraagt, of twee keer per week

het maximale uit je training wilt halen. Met AA Drink haal je er alles uit. www.aa-drink.com

Jimmy VerbaeysSupported by AA Drink

voor tijdens na

Voorziet je van langdurige

energie vóór je gaat sporten.

Houdt je vocht-balans op peil tijdens hetsporten.

Vult je verloren energie snel weer aan na

het sporten.

Page 13: Gymtalk 4 - 2014

Lin Versonnen: Ik ben 24 jaar en al mijn hele leven gepassioneerd door turnen. Ik kwam pas na mijn achttiende in het Gentse Topsportcentrum terecht, waar ik gymnastiek combineerde met studies. Ik heb er ook twee jaar gewerkt als coach. Dit jaar studeerde ik af als kleuteronderwijzeres.

13

Jullie hebben beiden een punt gezet ach-ter jullie turncarrière. Hebben jullie al last van afkickverschijnselen? Lin: , Lin: Ik mis het wel, maar ik moest stoppen omdat mijn lichaam het fysiek niet meer aankon en omdat ik een blessure heb. Eline: Ik blijf er wel mee bezig, want ik ga af en toe nog iets doen in mijn voormalige turnclub (Turnkring Varsenare, red.). Maar ik heb geen spijt van mijn keuze, want voor mij was het echt wel het juiste moment om te stoppen.

Hoe verliep jullie traject in de topsport?Lin: Eigenlijk ben ik een laatbloeier. Ik heb altijd in een club (Kon. Turnkring Lyra Lier, red.) getraind. Ik wou wel al vroeger naar de Topsportschool komen, maar mijn ouders hielden altijd de boot af. Toen ik achttien werd, heb ik echt bewust voor de Topsportschool gekozen en vanaf mijn negen-tiende maakte ik volwaardig deel uit van het Topsportcentrum Gent. Eline: Ik ben begonnen in het regiocentrum van Oostende. Vanaf het eerste middelbaar ben ik naar Gent gekomen en daar ben ik zeven jaar gebleven. Aanvankelijk ging alles goed, maar de laatste jaren begon ik last te krijgen van mijn rug, waardoor ik twee jaar niet aan wedstrijden kon deelnemen.

Waar haalden jullie de motivatie om door te gaan met topsport?Lin: Veel heeft te maken met het feit dat ik pas laat ben ingestroomd, dat ik heel bewust zelf die keuze kon maken voor topsport. Misschien was die sterke motivatie er wel niet geweest als ik vroeger was begonnen. En bij tegenslagen kon ik altijd terugval-len op mijn ouders, die mij altijd zijn blijven steu-nen.

Eline: Ik sluit mij daar bij aan. Ik heb ook meege-daan aan EK’s en WK’s, kortom, ik heb alles kunnen doen wat ik wou. Toch wel een fijn resultaat.

Wat zijn jullie mooiste herinneringen aan het leven als topsporter?Lin: Voor mij was dat het laatste WK waaraan we hebben deelgenomen in Nanning, China. Het was het enige kampioenschap dat ik zonder fouten heb kunnen afleggen: ik zette er aan de brug een van mijn beste scores ooit neer. En qua stages zal ik nooit ons verblijf op Île de la Réunion vergeten: dat was gewoon de max!Eline: Voor mij was dat in de eerste plaats het EK 2012 in Brussel, waar de meisjes voor het eerst een teamfinale behaalden – echt een heel speci-aal moment. En daarnaast ook het laatste WK in Nanning. Je weet dat het jouw laatste kampioen-schap is en daar geniet je extra van.

Hoe ziet de toekomst eruit? Wat willen jullie doen in het leven?Lin: Het kan misschien vreemd lijken, maar ik ga toch niet aan de slag als kleuteronderwijzeres. Vanaf januari start ik namelijk als coach in het regiocentrum in Mechelen. Twintig uur per week ga ik daar jonge gymnasten trainen en voorberei-den op het Topsportcentrum. Ik denk dat mijn pedagogisch diploma daar wel van pas komt. Echt sporten zit er de komende zes maan-den niet in, wegens mijn blessure. Op dit moment heeft mijn lichaam rust nodig. Er valt ooit wel iets uit de bus, maar dat zien we dan wel volgend jaar! Eline: Ik heb al de helft van de exa-mens van het eerste jaar kinesithera-pie afgelegd en doe nu verder tot ik mijn diploma heb. Om mijn lichaam in conditie te houden, wil ik starten met moderne dans, één keer per week, dus heel rustig aan. En ik wil ook af en toe wat lesgeven in mijn oude club.

Hebben jullie nog tips voor jonge mensen die denken aan een carrière in de gymnastiek?Lin: Geef nooit op, zeker niet op momenten dat het wat moeilijker gaat. Want als de trainingen lastig zijn, leer je net het meest en word je ster-ker. Dat is toch mijn ervaring. Zolang je plezier beleeft aan je sport, is er niets aan de hand! Eline: Daar sluit ik me volledig bij aan!

AGD seniores

Eline: Tja. Ik ben eigenlijk begonnen als groentje en zat ademloos toe te kijken hoe de top het deed. Logisch toch dat je het even goed wilt doen. Maar dan groei je op, je komt in je puberteit en dan heb je ook wel wat mindere periodes. En toch blijf je altijd bepaalde doelen stellen voor jezelf: je wilt deel-nemen aan een EK of WK. Daarin vind je vanzelf opnieuw motivatie.

Hoe verliep de combinatie met de stu-dies?Lin: In mijn geval viel dat wat tegen. Ik heb een bachelor in het kleuteronderwijs gevolgd. Normaal gezien is dat drie jaar studies, maar ik heb er toch wat langer over gedaan... Ik ben gestart in het gewone dagonderwijs, maar dat viel echt niet te combineren met een topsportstatuut. De GymFed heeft mij toen een carrièrebegeleidster toegewezen en zo koos ik voor afstandsonderwijs. Natuurlijk heb je dan zelf de discipline nodig om je stages en examens te plannen, maar dat lukte wel. Eline: Toen ik in het middelbaar zat, was alles heel goed geregeld hier op de Topsportschool. Je kunt turnen op hoog niveau en tegelijk je diploma secun-dair onderwijs behalen. Maar als je hogere studies aanvat, wordt het moeilijker, want dan moet je het inderdaad allemaal zelf doen: beslissen welke lessen je volgt, wat je gaat studeren.

Hebben jullie de vooropgezette ambities waargemaakt?Lin: Jazeker. Toen ik naar de Topsportschool kwam, had ik één doel voor ogen: ik wil ooit op een EK staan. Uiteindelijk heb ik drie keer meegedaan aan een EK en ook drie keer aan een WK, dus kun je wel zeggen dat mijn verwachtingen ruimschoots wer-den ingelost.

L&E

Lin Versonnen en Eline Vandersteen beëindigen topsportcarrière in schoonheid

”Voor AGD seniores Lin Versonnen en Eline Vandersteen was het W

ereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in

oktober de laatste officiële krachtmeting. Na Nanning (China), waar het Belgische meisjesteam knap elfde werd,

gaven ze hun leven een andere wending. Een impressie.

Stellen jullie jezelf even voor?

Eline Vandersteen: Ik ben 19 jaar en zat zeven jaar op de Topsportschool Gent. Ik studeer kinesitherapie en zit op kot in Gent.

Page 14: Gymtalk 4 - 2014

14

Het GymGala is een spette

rende show gebracht door

de

absolute wereldtop uit d

e verschillende discipli

nes.

Internationale topgymnas

ten, toppers van eigen bod

em

en tal val special acts kl

euren het programma.

Na de show kan je een handtekening

bemachtigen van een van

deze toppers

tijdens de handtekeningen

sessie. Een

dag om nooit meer te ver

geten …

Op zaterdag 13 en zond

ag 14 december is

de Lotto Arena te Antw

erpen de placet

tob e want dan vindt

de 16de editie van

het GymGala plaats.

Fabian Hambuechen

In 2012 hadden we de eer Epke Zonderland live aan het werk te zien. Voor deze editie hebben we Epkes

grootste concurrent kunnen strikken. Deze sympathieke Duitser heeft een indrukwekkende erelijst aan medailles

en draai al jaren mee aan de wereldtop! Volgens onze AGH-trainers is Fabian Hambuechen een gymnast die technisch heel juist en moeiteloos turnt, een groot voorbeeld dus voor onze jeugdige turners.

Misschien bemachtig je achteraf wel een handtekening en foto van hem!

GymGala op 13 en 14 december,

jij komt toch ook ?!

Tickets

verkrijgbaar via

gymgala2014.be

Larissa Iordache

Deze dynamische Roemeense turnster draait al enkele jaren mee aan de wereldtop van het Artistieke

turnen. Vooral op grond en balk schittert ze met een hoge moeilijkheidswaarde en dynamische uitvoering. Ze kroonde zich tot vice-wereldkampioene op het laatste WK te China

in de allround finale en in de toestelfinale aan grond. In Roemenië is Larissa een echt sportidool maar ook in België

heeft ze heel wat fans!

Page 15: Gymtalk 4 - 2014

1515

Het GymGala is een spette

rende show gebracht door

de

absolute wereldtop uit d

e verschillende discipli

nes.

Internationale topgymnas

ten, toppers van eigen bod

em

en tal val special acts kl

euren het programma.

Na de show kan je een handtekening

bemachtigen van een van

deze toppers

tijdens de handtekeningen

sessie. Een

dag om nooit meer te ver

geten …

Ook Belgische gymnasten aan het werk op het Gymgala:

- DemooefeningvanOTM–winnaarsva

ndeBestShowTeamfinale2013

- AGH: Kristof Schroé en Dennis Goossens aan hun favoriete toestellen

- AGD: Laura Waem, Julie Croket en Lissa Verschueren

- ACRO: Solano Cassamajor en Yana Vastavel (gemengd paar) en

Ineke Van Scoor, Julie Van Gelder en Kaat Dumarey (Meisjes trio)

- TRA: Joris Geens Mis deze

adembenemende

show niet!

Planning• Zaterdag 13 december: Start show om 20.00 uur

• Zondag 14 december: Start show om 15.00 uur

Verdere praktische info op www.gymgala2014.be

GymGala op 13 en 14 december,

jij komt toch ook ?!

Melitina Staniouta

Ook de fans van de Ritmische gymnastiek worden verwend. De bronzen medaille winnares, Meletina

Staniouta uit Wit – Rusland reist af naar Antwerpen om het GymGala nog meer uitstraling te geven.

Wereldtop Tumbling

We halen de wereldtop tumbling naar Anwerpen met gymnasten uit Groot-Brittannië, Rusland en Denemarken. Kristof Willerton

is ook terug van de partij, spektakel verzekerd!

Kom met je club – groepskorting vanaf 20 personen!

15

Page 16: Gymtalk 4 - 2014

16

Klaar voor een GYMTASTIC seizoen?Na de zomervakantie vonden duizenden kleuters, jongeren en volwassenen hun weg (terug) naar de turnzaal … De meer dan 280 clubs van de GymnastiekFederatie zullen er ook dit jaar weer alles aan doen om jullie heel wat gymfun te bezorgen. Wist je trouwens dat onze sport met meer dan 100.000 leden tot de top drie van meest beoefende sporten in Vlaanderen behoort?

En ook jij bent lid van de GymnastiekFederatie Vlaanderen want …• Je betaalt 10 euro lidgeld per jaar (dit wordt verrekend met het inschrijvingsgeld bij jouw club);• Je bent verzekerd tegen lichamelijke ongevallen; • Je ontvangt driemaandelijks het ‘Gymtalk!’-magazine; • Je kan met je club deelnemen aan wedstrijden, Recreatoernooien en zoveel meer; • Je krijgt korting op tal van activiteiten!• Je kan genieten van extra kortingen aangeboden door onze partners (Brantano, Delhaize,…)Meer info over ons aanbod, je verzekering en de ‘rechten van het kind in de sport’ vind je op www.GymFed.be

SprokkelsSprokkelsLI

DK

AA

RLI

DK

AA

RTT

20

14

- 2

01

5

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

LID

KA

AR

LID

KA

AR

TT2

01

4 -

20

15

www.agiva-store.be

Lidkaart-GymFed_2014-2015.indd 126/08/14 09:32

Van 9 tot 20 september verzamelden 58 delegaties uit Europese en Euraziatische landen in Antwerpen voor de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014.Tijdens dit unieke sportevenement, dat maar eens om de vier jaar plaatsvindt, namen meer dan 2000 atleten met een verstandelijke beperking het in tien olympische sporten tegen elkaar op.

Ook deze editie wist olympisch kampioene Pauline De Schaepmeester twee bronzen medailles te veroveren aan de brug en de sprong. Eerder behaalde zij in 2011 vijf medailles op de Olympische Zomerspelen in Athene. In 2007 nam ze deel aan de Wereldspelen in China en in 2009 trok ze naar Amerika waar ze als skiester deelnam aan de Winterspelen.

Tweemaal brons voor 'special gymnast' Pauline De Schaepmeester op de Special Olympics!

Meer dan 1500 lesgevers schoolden zich bij!Naar jaarlijkse traditie organiseerde de GymnastiekFederatie Vlaanderen opnieuw de Kaderdag Dans en het Kaderweekend. Ook dit seizoen mogen we zeker en vast spreken van een groot succes. Ruim 1500 trainers zakten af naar de Sportoase in Leuven en de Gentse Topsporthal om één of meerdere opleidingssessies te volgen. Dat doen zij om op de hoogte te blijven van alle nieuwe technieken en weetjes, waardoor de trainingen nog beter en leuker worden. Ook Gymbo was erbij. Samen met de GymFed-staf deelde hij deze keicoole beloningsstickers voor gymnasten uit.

Delhaize GymweeksVan 3 tot 23 november 2014 deden zo’n 150 clubs, verspreid over heel België, mee aan de Delhaize Gymweeks. De deelnemende clubs verdeelden de 'Delhaize Gymcards' onder hun leden, die daarna massaal gingen shoppen bij Delhaize. Want 5 % van het aangekochte totaalbedrag ging naar de club

onder de vorm van aankoopbonnen.Als federatiepartner draagt Delhaize de gymsport een warm hart toe. Met deze actie hoopt Delhaize alle clubs een extra duwtje in de rug te geven en zo bij te dragen tot de verdere ontwikkeling van onze sport!

Evi OstijnKlokstraat 39050 Gentbrugge

Page 17: Gymtalk 4 - 2014

17

‘We are

Freerunning!op Ethias

Freerunning tijdens het Kaderweekend

Op 25 en 26 oktober werd eens te meer het Kaderweekend gymnastiek georganiseerd. In het totaal kwamen ruim 1000 trainers verschillende sessies gymnastiek EN freerunning volgen.

Er stonden twee sessies op het programma. De eerste sessie was bedoeld voor deelnemers die eens wilden kennismaken met freerunning. De tweede sessie richtte zich meer tot gevorderde deelnemers die al enkele technieken beheersen. Vaults, swings en precisions werden uitgebreid geoefend. Wil je zelf graag freerunning doen? Vraag dan zeker aan je trainer of hij/zij de sessie gevolgd heeft.

Ontdek het filmpje op de website.

‘We are freerunning’ Op zondag 4 oktober palmden de traceurs van ‘We are freerunning’ het kantoor van Ethias in. Een hele dag lang gaven ze verschillende shows op stelling, grond en plint. Alle omstaanders bleven geboeid toekijken. Flips, vaults, swings, … het kwam allemaal aan bod.

Maar hoe doe je deze sprong nu?

1. Krachtige en voorwaartse armzwaai maken

2. De voeten wijzen naar de landingsplaats

3. Spring voldoende hoog

4. LANDEN op de bal van de voet en met

2 voeten samen5. De hielen zijn van het obstakel

6. Knieën buigen, maar niet dieper dan 90°

7. Rechte rug houden!

Doe zelf een beweging! Precision Bij precision is het de bedoeling om van het ene obstakel naar het andere obstakel te springen. Daarbij is het stabiel landen zeer belangrijk.

Eindwerk Nicolas Vanhole en Silke Bautmans

Stap 1: Precision

Krachtige armzwaai

Voldoende hoogte

Voeten zijn samen

+ op bal van voet Landen op het

begin van de plint

Knieën niet dieper dan

90 graden buigen

90 °

Freerunning op de kick-off van het Kennis- en

Informatiecentrum Sport van Bloso Op dinsdag 14 oktober stond de kick-off van het Kennis- en Informatiecentrum Sport op het programma.

Omdat ‘We are freerunning’ een van de innovatieve projecten van Bloso is, werd dit nog eens extra in de

kijker gezet. Het Freefun Team gaf tijdens deze demo het beste van zichzelf. Het voerde diverse vaults en

flips uit, onder andere op verschillende trampolines en plinten.

Ontdek het prachtige filmpje op de Facebookpagina.

/WeAreFreerunningfoto’s en filmpjes op de facebookpagina

Page 18: Gymtalk 4 - 2014

18

Life

& S

tyle

Voor al wie naast de Gymtalk! ook graag eens een tof boek leest over gymnastiek of voor wie toevallig nog op zoek is naar een origineel geschenk voor de komende feestdagen hebben wij de perfecte aanbieding!

Het boek ‘Nikki op turnkamp’ is verkrijgbaar in de betere boekhandel en ook op de webshop www.clavisbooks.com (ISBN 978 90 448 2234 2)

Bij het boek zit ook een ‘Augmented Reality’-toepassing of AR: als je de foto’s inscant met je smartphone krijg je unieke filmpjes te zien. Maar er is meer! De GymFed mag twee exemplaren van dit leuke turnboek verloten! Wie raadt hoeveel bezoekers we op 13 & 14 december zullen verwelkomen op het Gymgala in de Antwerpse Lotto Arena?Mail jouw antwoord op deze vraag vóór 25 december 2014 naar [email protected] en wie weet ben jij wel de gelukkige!

Gymshop

De Gymprofessor

Hey Gymprofessor! Ik ben een beetje in de war.… Op school krijgen we turnles, maar soms doen we ook wel eens een balsport of gaan we lopen of zo. Dat lijkt in de verste verte niet op de dingen die ik doe als ik naar de turnclub ga. Of doen we daar dan aan gymnastiek? Kun jij voor eens en altijd deze verwarring uit de wereld helpen?Groetjes, Verwarde gymfan …

Antwoord van de Gymprofessor:

Beste GymfanIk versta jouw verwarring volledig en help dan ook graag om dit eventjes te verduidelijken! Gymnastiek en turnen worden vaak als synoniem gebruikt, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct! Gymnastiek is de verzamelnaam van alle sporten (disciplines) die enige vorm van acrobatiek omvatten. Zo hebben we:

• Acrobatische Gymnastiek• Artistieke Gymnastiek• Dans en Demo• Ritmische Gymnastiek• Trampolinespringen• Tumbling• Recreatieve Gymnastiek

Turnen is dan weer afgeleid van het woord toestelturnen, wat we ook Artistieke Gymnastiek noemen (AGD of AGH – D staat voor dames en H staat voor heren). Dat we de lessen lichamelijke opvoeding op school ook vaak ‘turnles’ noemen, is gewoonweg historisch gegroeid. Sport op school is niet altijd even vanzelfsprekend geweest. Toen fysieke beweging in de 19de eeuw onder het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ toch werd geïntroduceerd, koos men in eerste instantie om de leerlingen aan gymnastiek te laten doen. Dit was hoofdzakelijk gericht op het toestelturnen, dus vandaar dat we het nu nog steeds hebben over de turnles!

Heb jij ook een vraag voor de Gymprofessor?Mail jouw vraag naar: [email protected]

Nikki op turnkamp

I love it !

eentje uit de oude doos

Page 19: Gymtalk 4 - 2014

1919

Een dag in het leven van de instappers topsport

Voor Alysha Senders (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt), Britt Vanneste (Sirene Middelkerke), Imke Wolthuizen

(De Gympies Keerbergen) , Margot Decock (Gymflex vzw) , Mirthe Kerfs (TK Kracht & geduld Sint-Niklaas) en

Manon Muller (Gymplus Mortsel vzw) betekende de start van het nieuwe schooljaar niet alleen de stap naar het

1ste middelbaar, het was ook het begin van een nieuw leven! Het leven van een topsporter …

Laten we eens kijken hoe een doordeweekse schooldag eruit ziet!

Daarna is het tijd voor de

ochtendtraining

Na de ochtentrainig

springen we snel op de bus richting

Voskenslaan

De wekker rinkelt om 6.30 uur - Vooral het vroeg opstaan was wel

even wennen.

Even ontspannen op de speelplaats en straks

terug bestemming Topsporthal

Huiswerk maken hoort er natuurlijk

ook bij

Met zijn allen aan het ontbijt

Flink opletten in de les

Tandjes poetsen en bedtijd, om morgen fris aan een nieuwe dag te beginnen!

Tijd om even te bellen naar de ouders

19u: Einde van de avondtraining en nu

snel naar het internaat, want onze maagjes

grommen

1

2 3

4

5

67

8

9

10

11

Page 20: Gymtalk 4 - 2014

Wil je graag jouw foto in deze rubriek zien verschijnen? Waag dan je kans en mail je foto door naar [email protected] Bovendien worden alle inzendingen gepubliceerd op onze Facebookpagina.

Een publiceerbare foto moet groter zijn dan 150 kb (richtlijn: 9 x 13 cm = 1063 x 1535 pixels – 300 dpi)

20

Hallo,

Dit is een selfie van mezelf

en mijn gymnasten van de

groep Trampoline 3 van

Turnclub Atletika Gent. Ik

wil hen via deze weg graag

eens bedanken om steeds

enthousiast en gemotiveerd

op de vrijdagavondtraining

te staan!

Groetjes,

Trainser Hanne

Wie zegt dat Bergen enkel gemaakt zijn om in te wandelen?! Martijn en Charlotte weten er zeker en vast meer raad mee! Geen berg te hoog, geen afdaling te stijl, geen dal te diep … een handenstand kan er altijd bij! ☺

Hoi,

Ik ben Ines en ik ben 5 ja

ar. Of

ik nu thuis ben of op vaka

ntie in

Oostenrijk, gymmen doe ik o

veral.

Boomstammen, de skilift. Oo

k op

reis vind ik het ideale dé

cor om

een aantal turnoefeningen

te doen!,

Veel sportieve groetjes ui

t het

Otztal!

I love it !

Charlotte

Martijn

Page 21: Gymtalk 4 - 2014

21

Een publiceerbare foto moet groter zijn dan 150 kb (richtlijn: 9 x 13 cm = 1063 x 1535 pixels – 300 dpi)

Schitter met de Gymbodans op het Gymgala! Bezorg ons een filmpje waarbij jullie op een

leuke locatie, in een gekke outfit, met zoveel mogelijk mensen,... de Gymbodans dansen en wie weet

wordt jullie filmpje LIVE op het scherm afgespeeld tijdens het Gymgala! Post het filmpje op onze Facebookpagina

voor 5 december 2014, de origineelste filmpjes worden hieruit gekozen op maandag 8 december.

Stap open naar rechts en plaats je handen in je zij

Gymbodans

1

De Gymbodans is gemaakt op het liedje “I like to move it” en kan je terugvinden op www.gymfed.bebekijk hier de Gymbodans!

Wijs met je armen naar rechtsboven

2

Wijs met je armen naar linksboven

3

Breng je handen naar je mond en roep “Move it”

4

Stap naar rechts en kruis je armen gestrekt naar voor

5

Zet je linkerbeen bij je rechterbeen en plooi je armen

6

Stap opnieuw naar rechts en kruis je armen gestrekt naar voor

7

Zet je linkerbeen bij je rechterbeen en klap in je handen

Herhaal dit naar de linkerkant

8

Steek je rechterarm in een hoek van 90° omhoog

9

Steek je linkerarm in een hoek van90° omhoog

10

Kantel beide armen en hoofd naar beneden en terug naar boven

11

Breng je handen naar je mond en roep “Move it”

12

Spring naar links 2 tellen en schud met je poep

13

Spring naar achter 2 tellen en schud met je poep

14

Spring naar links 2 tellen en schud met je poep

15

Spring naar voor 2 tellen en schud met je poep

16

Stap uit naar rechts en kruis je armen over elkaar (2 tellen)

17

Spring met je benen dicht en klap 2 maal in je handen

Stap uit naar links en kruis je armen over elkaar (2 tellen)Spring met je benen dicht en klap 2

maal in je handenHerhaal vanaf stap 5

18

19

20

Gymbodans.indd 1 19/11/14 16:36

21

Page 22: Gymtalk 4 - 2014

Amber met haar vroegere partner Nik Bekijk hier de act van Amber en Martin

22

Gymnast in de kijker

Naam: Van WijkVoornaam: Amber

Leeftijd: 19 jaar

Woonplaats: Kapellen

Turnclub: Art Gym

Discipline: Acro

Trainers (België): Sergey Tretjakov, Slavik

Kosakovsky en Irina Shadrina (choreografe)

Hey Amber, hoe gaat het met je?Heel goed, ik heb opnieuw een aanbieding gekregen om in de circuswereld te beginnen. Beter nog, als de gymfans dit lezen, zit ik al in Stuttgart (Duitsland). ☺

Terug bij Cirque du Soleil?Neen, deze keer zit ik niet bij Cirque du Soleil, maar bij Franco Dragone. Hij heeft ook verschillende shows, maar niet zoveel als Cirque du Soleil. Wist je trouwens dat Dragone zijn jeugd hier in België heeft doorgebracht? Op 7-jarige leeftijd kwam hij in de jaren 1950 met zijn familie in La Louvière wonen tijdens de migra-tiegolf van Italiaanse mijnwerkers.Daarna trok hij de hele wereld rond. Hij heeft veel shows voor Cirque du Soleil uitgewerkt en in 2000 richtte hij uiteindelijk Franco Dragone op – met hoofdzetel in La Louvière trouwens!

En in welke show kunnen we jou aan het werk zien? Ik ga voorlopig niet in een vaste show werken, maar ‘special events’ doen voor Franco Dragone. In Stuttgart zal ik bijvoorbeeld werken in een ‘dinner show’; het publiek is dan eigenlijk aan het dineren tijdens de show …

Doe je die act alleen?Neen, niet alleen … Samen met mijn partner Martin Charrat vorm ik een gemengd paar. Dat vind ik wel leuk aangezien ik 10 jaar wedstrijden als gemengd paar heb gedaan.Mijn partner is 25 jaar oud en pas getrouwd. Martin en ik kunnen het ook buiten de trainingen goed met elkaar vinden.

Kan je wat meer vertellen over de act?De act die Martin en ik doen is een redelijk intieme choreografie met enkele acro-onderdelen. Het zijn vooral overvloeiende lifts en geen bijzonder moeilijke delen. Dat zou ook bijna niet mogelijk zijn. Na mijn carrière als bovenpartner van Nik ben ik namelijk nog heel veel gegroeid!

Hoe lang ben je deze keer weg? Op 25 oktober zijn we vertrokken, en dat voor minstens drie maanden. En het contract wordt mogelijk verlengd tot zes maanden. In maart opent Franco

Dragone een nieuwe vaste show in Parijs. Na Duitsland is het de bedoeling

dat we samen (Martin en ik) in deze vaste show zullen werken.

Is het moeilijk om opnieuw afscheid te

nemen? Voor mij is de stap niet meer zo heel groot, aangezien ik bijna twee jaar

voor Cirque du Soleil heb gewerkt, maar toch is het altijd even wennen om

weer zo lang van huis te zijn. Ik heb de afgelopen twee jaar als onderpart-

ner getraind. Dat ging redelijk goed, maar het was niet helemaal mijn ding.

Ik ben veel liever bovenpartner! De aanbieding die ik gekregen heb, is dus

perfect voor mij. Op deze manier ben ik weer een beetje bovenpartner

:) Ik heb enorm veel zin om opnieuw te vertrekken en de wereld te zien!

Brazil-San Paulo Sep.Nov

Page 23: Gymtalk 4 - 2014

23

CEKClothes Equipment Knowledge

CEK Zwijndrecht Uilenkade 523336 LPZwijndrechtNederland Onze showroom is op 40 minuten van Antwerpen

Knip je Korting!kom langs in onze showroom

en gebruik je Kortingsbonnen

Speciale actie GymTalk lezers

20% Korting

10% Korting

Gratis Verrassing

25% Kortingdeze actie is geldig t/m 17 december 2014

de voucher is alleen te gebruiken in onze showroom.voor de uitgebreide actievoorwaarden,

kijk op www.gk-turnpakje.be

deze actie is geldig t/m 17 december 2014de voucher is alleen te gebruiken in onze showroom.

voor de uitgebreide actievoorwaarden, kijk op www.gk-turnpakje.be

deze actie is geldig t/m 17 december 2014de voucher is alleen te gebruiken in onze showroom.

voor de uitgebreide actievoorwaarden, kijk op www.gk-turnpakje.be

deze actie is geldig t/m 17 december 2014de voucher is alleen te gebruiken in onze showroom.

voor de uitgebreide actievoorwaarden, kijk op www.gk-turnpakje.be

WWW.GK-TURNPAKJE.BE

Page 24: Gymtalk 4 - 2014

24

UW

TURNKLEDING-

PARTNER

Menenstraat, 415

B- 7700 MOESKROEN

www.agiva-store.be

[email protected]

056/85.40.34 0475/89.04.13BTW: BE0401.244.557