Het Ankertje 4-2014

52
Het Anker OKTOBER, NOVEMBER 2014 JAARGANG 26 - nummer 4 V.U. Joris Rombaut, Tieltsesteenweg 25, 9900 Eeklo verschijnt 5x per jaar in feb-apr-juli-okt-dec WZC SINT-ELISABETH

description

 

Transcript of Het Ankertje 4-2014

Page 1: Het Ankertje 4-2014

Het AnkerOKTOBER, NOVEMBER 2014

JAARGANG 26 - nummer 4

V.U. Joris Rombaut, Tieltsesteenweg 25, 9900 Eekloverschijnt 5x per jaar in feb-apr-juli-okt-decW

ZC S

INT-E

LISA

BET

H

Page 2: Het Ankertje 4-2014
Page 3: Het Ankertje 4-2014

Poëzie en Proza p 2Nieuwe bewoners en gasten p 3Pastoraal p 5Hobbykamer p 6Jarige bewoners en gasten p 8Medewerkersnieuws p 9Een bewoner vertelt p 10Activiteiten in beeld p 12Heiligen p 26Op schok met de kok p 28Wij gedenken p 30Een wereld van verschil p 32Steekkaart p 34Ingezonden p 36Dokterskabinet p 38‘t Internet p 40Vragenvuur p 41Moppentrommel p 42De Gazet p 43Het leven zoals het is p 46Noteer in je agenda p 47

INH

OU

DSTA

FEL

1

De redactieraad bestaat uit:

Joris RombautEmmy Van OotegemDirk VandewalleAn Van De VoordeMonique AntheunisVeerle ClaeysHelene PauwelsBarbara FocquaertJohn Van Ooteghem: huisfotograaf

Page 4: Het Ankertje 4-2014

POËZ

IE E

N P

RO

ZA

2

Haar tijd is bijna om. Steelsgewijs ontaardthet beeld van boterzachte boezem en wolligwarme buik tot knokig lijf en dunne lende.

Haar mond is week als dras en ookde melkgeur van haar jonge huid

is lang met de tijd vervlogen. Onzichtbaar ingesneeuwd in haar eigen enge wereld

Mijmert zij de dagen bij elkaar. Zij is mijn zorgenkind wanneer ik zacht

haar tranen bet om elke achterhaalde smart.

Hoe vreemd dat zij nu twee mensen iswonend in heteen zelfde huis van vlees en bloed

haast hunkerend naar een onbekende plekvredig en stil en bijna godvergeten.

In de volgende Ankers zullen jullie het vervolg van de cyclus van 5 gedichten kun-nen lezen. De gedichten zijn ingezonden door Didier De Vreese en de auteur is Eddy Vaernewijck. Hij schreef de gedichten in de jaren ’70. Ze zijn een herinnering aan zijn grootmoeder die hij ging bezoeken toen ze dementerend was en in een rusthuis woonde. Hij schreef 5 gedichten die samen een cyclus vormen: “Cyclus Dementia”.

Page 5: Het Ankertje 4-2014

Mevrouw FACK Godelieve kwam bij ons wonen sinds 26 juni. Zij woonde op kamer 314, op De Parel. Zij was afkomstig van Maldegem.

NIEU

WE B

EWO

NER

S EN

GASTEN

3

De heer SPAEY Etienne is bij ons komen wonen sinds 10 juli. Hij woont op kamer 237, op De Branding. Hij is afkomstig van Lovendegem.

De heer VAN LANDSCHOOT Jan is bij ons komen wonen sinds 3 juli. Hij woont op kamer 16, op De Deining. Hij is afkomstig van Maldegem.

Mevrouw DE VOS Godelieve was bij ons komen wonen sinds 10 juli. Zij woonde op kamer 306, op De Parel. Zij was afkomstig van Eeklo.

Mevrouw HUYSMAN Christiane komt sinds 16 juli regelmatig naar het dagverzorgingscentrum. Zij woont in Lembeke.

Wij respecteren de wensen van sommige bewoners en/of gasten om hun foto niet te publiceren.

Mevrouw WULFFAERT Laura is bij ons komen wonen sinds 10 juni. Zij woont op kamer 314, op De Parel. Zij is afkomstig van Eeklo.

Mevrouw HERTLEER Annie komt sinds 24 juni regelmatig naar het dagverzorgingscen-trum. Zij woont in Adegem.

Mevrouw VANHOUCKE Mariette is bij ons komen wonen sinds 17 juli. Zij woont op kamer 224, op De Branding. Zij is afkomstig van Sint-Laureins.

Mevrouw MARÉCHAL Alice is bij ons komen wonen sinds 24 juli. Zij woont op kamer 33, op De Deining. Zij is afkomstig van Maldegem.

Mevrouw VAN WOLFFELAAR Agnes is bij ons komen wonen sinds 6 augustus. Zij woont op kamer 320, op De Parel. Zij is afkomstig van Adegem.

Page 6: Het Ankertje 4-2014

NIE

UW

E BEW

ON

ERS E

N G

ASTE

N

4

Mevrouw JOOS Maria komt sinds 28 augustus regelmatig naar het dagverzorgingscentrum. Zij woont in Eeklo.

De heer VAN STEENBERGE William is bij ons komen wonen sinds 13 augustus. Hij woont op kamer 247, op De Branding. Hij is afkomstig van Eeklo.

De heer HINION Jose komt sinds 11 augustus regelmatig naar het dagverzorgingscentrum. Hij woont in Eeklo.

Wij respecteren de wensen van sommige bewoners en/of gasten om hun foto niet te publiceren.

Page 7: Het Ankertje 4-2014

PASTO

RAAL

Vriendschap

5

Vriendschap is zeer kostbaar maar even broos.

Vriendschap koopt men niet met geld of geschenken.

Echte vriendschap vergaat nooit. Vriendschap is maar echt wanneer ze haar bron

vindt bij God, dan alleen is ze onsterfelijk.Ze wordt heel en al sterker aan “Den Overkant”.

Aldus wordt ze eeuwig.

Ik dank God om mijn echte vrienden, en ik bid voor hen elke dag van mijn leven.

God laat dit mijn laatste woord zijn: Ik geloof in Uw liefde, en in vriendschap van

mensen.

A.V.L

Page 8: Het Ankertje 4-2014

Volleybal is een ploegsport, die binnen wordt gespeeld. Het veld wordt verdeeld in twee door het net dat in het midden opgesteld staat. Op elk deel van het veld staan er 6 spelers. De bedoeling van volleybal is dat je samen (in drie balcontacten) een punt kunt scoren bij de tegenstander. Dit doordat de bal op de grond valt of bij 4 balcontacten…

WedstrijdBij een wedstrijd wordt er gestreefd naar drie winnende sets. Een set duurt tot 25 punten (verschil van 2 punten). Een wedstrijd heeft geen einduur zoals in de voetbal, waar een wedstrijd 90 minuten duurt. Bij ons kan het soms heel vlug gedaan zijn, voorbeeld in een uurtje maar het kan gebeuren dat we 2 uur aan een wedstrijd bezig zijn. Zeker als beide ploegen elk twee sets hebben gewonnen. Dan moet er een beslissende, 5de set gespeeld worden. Deze set wordt maar tot 15 punten gespeeld. Net zoals in het voetbal hebben we elk een truitje en een broekje met een nummer. Wat we nog aandoen om ons beetje te beschermen tegen het vallen, zijn kniebeschermers.

Want het gebeurt wel eens dat we een bal proberen te ‘redden’ en dat we daarvoor op de grond moeten.Net als in het voetbal heeft iedereen zijn eigen positie op het veld. Er zijn ook scheidsrechters aanwezig om het spel in goede banen te leiden. Maar deze scheidsrechters bevinden zich niet op het veld. Zij staan op een ‘verhoog’, zodat zij een beeld krijgen van bovenop het veld en dit om alles beter te zien. Bij de meeste wedstrijden is er maar één scheidsrechter. Maar vanaf 1ste provinciale zijn er twee scheidsrechters aanwezig.Een wedstrijd wordt bij ons nog eens verdeeld in twee, namelijk een reservewedstrijd en een hoofdwedstrijd.

TrainingNaast een wedstrijd hebben we ook nog training. We trainen twee keer in de week en dit twee uur lang. Hier werken we aan onze groepssfeer, maar ook aan de problemen die we opgemerkt hebben in een vorige wedstrijd. Achteraf wordt wel eens eentje gedronken om het harde trainen te belonen.Deze sport is qua blessures groot. Daarom hebben we ook een voorbereidingsmaand op het nieuwe seizoen. Hier wordt er zwaar getraind om onze spieren sterk te maken na een periode van rust. Dit om zo weinig mogelijk blessures op te lopen tijdens het seizoen.

DE

HO

BBYK

AM

ER Jorina’s uitlaatklep

6

Page 9: Het Ankertje 4-2014

DE H

OBBYK

AM

ER

7

Jorina’s uitlaatklepMijn favoriete sportIk ben van kleins af al betrokken geweest met het volleybal. Mijn vader speelde volleybal en wij als ‘kleine mannen’ gingen af en toe eens mee om naar een wedstrijd te kijken. Toen ik nog een kleine meid was, liet ik altijd weten aan de mensen rond mij dat ik nooit van mijn leven ging volleyballen. Maar blijkbaar waren mijn kriebels voor deze sport toch nog intenser dan ik dacht. Ik ben begonnen met deze sport in het 2e leerjaar. Mijn basis/kennis van deze sport heb ik geleerd in volleybalclub VBC St.- Joris (Beernem). Ik ben jammer genoeg ± 2 jaar out geweest, wegens een knieblessure. Nu speel ik voor het 3de jaar op rij in volleybalclub Davolo Loppem. Daar speel ik in de eerste ploeg (1ste provinciale) van Davolo. Samen proberen we om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen voor het behoud in 1ste. Natuurlijk ook om veel plezier te beleven aan de sport en dit samen met mijn teamgenoten.

Mijn positieQua positie heb ik geen vaste plaats. Vroeger in VBC St.- Joris was ik spelverdeler. Daar besliste ik naar wie ik de bal speelde. Sinds ik in een andere ploeg speel, heb ik al een beetje op meerdere posities gespeeld. Dit jaar ben ik een hoekaanvaller. Op deze positie moet ik ervoor zorgen dat de bal op de grond komt bij de tegenstander of de bal tegenhouden van de ander ploeg (bijvoorbeeld door een blok aan het net).Ik vind het wel leuk dat ik een allround speelster ben. Zo kan ik op verschillende plaatsen invallen als dit nodig zou zijn, bijvoorbeeld wanneer een teamgenoot een blessure opgelopen heeft tijdens een training of wedstrijd.Indien u eens wilt zien hoe een wedstrijd verloopt, dan bent u altijd welkom in Loppem. De wedstrijden kunt u terugvinden op: www.davolo.be

Jorina

Page 10: Het Ankertje 4-2014

OKTOBER NOVEMBER

03 Marie Vermeersch DVC 01 Rene Lippens 11

04 Elza Tamsyn 231 02 Hilda De Loof 118

06 Petra Verstraete 101 02 Hilda Himschoot 143

06 Carlos Gailliaert 214 02 Jan Van Landschoot 1607 Hilda De Smet 336 05 Jean Schmitz DVC

08 Odilia Thys DVC 14 Jan Haeck 236

09 Anna Van Cauwenberghe 309 15 Christiana Blomme DVC

14 Willy Vercruysse 29 17 Cecilia Ehrentraut 226

14 Leonard Eeckhout 318 18 Annita De Craene 9

16 Ivonne Bauwens DVC 20 Gabriella Van Hamme 112

18 Leona Vyncke DVC 21 Suzanne Vercauteren 116

19 Liliana Van De Walle DVC 21 Maria Van Den Avyle 152

21 Noel De Keyser DVC 27 Marietta De Smet 312

22 Antoon Lips 133 28 Yvonne D’Haenens 229

24 Charlotte Sels 132

24 Yvonna De Spiegelaere 204

26 Adriana De Zutter 23

27 Hermina Van Den Bulcke DVC

27 Robert Fore DVC

28 Romain Beirnaert 131

JARIG

E BEW

ON

ERS E

N G

ASTE

N

8

Page 11: Het Ankertje 4-2014

Nieuwe medewerkers:

Geboorte

Op 26 juni 2014 is Jules geboren. Jules is de kleinzoon van mevrouw Van Den Bossche Martine. (Nacht)

Op 3 juli 2014 is Sepp geboren. Sepp is de kleinzoon van mevrouwJanssens Geertrui.

Op 26 augustus 2014 is Jelte geboren. Zij is de kleindochter van mevrouw Van Ootegem Emmy.

Sedert 1 juli is mevrouw Rastegar Parisa bij ons in dienst. Zij werkt in de mobiele equipe als medewerker van het onderhoud.

Sedert 1 juli is mevrouw Vereecke Sophie bij ons in dienst. Zij werkt in de mobiele equipe als zorgkundige.

MED

EWER

KER

SN

IEUW

S

9

Sedert 1 augustus is mevrouw Bogaert Lynn bij ons in dienst. Zij werkt als verpleegkundige op De Branding.

Sedert 2 september is mevrouw Polfliet Jana bij ons in dienst. Zij werkt als verpleegkundige op De Deining.

Sedert 8 september is mevrouw Dhaenens Dorothy bij ons in dienst. Zij werkt als medewerkster aan de centrale afwas.

Page 12: Het Ankertje 4-2014

Ik pluk Elza uit haar leefgroep De Dolfijn tijdens de siësta na het middageten, maar dat vindt ze helemaal niet erg. Elza houdt wel van een “klapke” op tijd en stond.Deze lieve dame was de eerstgeborene van 12 kinderen in een boerengezin in Maldegem-Donk. Ze is geboren en getogen aldaar, en spreekt met veel genegenheid over haar geboortestreek.

Twee kinderen zijn er overleden, ze bleven dus met “slechts” 7 zusters en 3 broers over. Het vrouwvolk was dus ruim in de meerderheid op het grote boerenhof dat rechtover de kerk lag. Het huis en het hof waren groot, dat spreekt vanzelf in zo een groot huishouden. De meisjes deelden hun kamers samen, en dat hadden ze niet anders gewild. Als oudste moest Elza in alles altijd de beste zijn, want zij diende als voorbeeld voor alle kinderen die na haar kwamen.Op ’t hof onderhielden ze hun velden en gewassen, hielden ze koeien, schapen, varkens en kippen.

De meisjes moesten de koeien melken. En, ze konden er goed weg mee, hoor, het zwakke geslacht (tarara…) met die grote koebeesten! Later werd er een melkmachine gekocht, en toen werd het melken jongenswerk. Want een machine kunt ge tenslotte toch niet aan een meiske toevertrouwen, nietwaar? Als er een koe of een ander beest moest verwerkt worden tot vlees voor het gezin, kwam er een slachter aan huis om de klus te klaren. Minstens één keer per jaar kwamen er kattenjongskes ter wereld en dan kwamen de boeren uit den omtrek om een katje. Want op een boerenhof is een kat onontbeerlijk om de muizen te vangen. Velen kennen in Maldegem-Donk het meer waar vroeger –en nu nog- geschaatst werd, als het hard genoeg gevroren had! Maar de Tamsyns, die moesten zich niet verplaatsen om te schaatsen. Ze deden dat thuis, op de grote wal, die “’t eindent” hun “doening” lag. Elza ging graag naar school, en natuurlijk was dat bij de nonnekes. In die tijd waren er immers nog veel zusters, en de meeste daarvan waren dan juffrouw of verpleegster. De school lag rechtover hun huis, het was er gemengd onderwijs, tot de broers na hun Plechtige Communie naar de broeders moesten gaan voortleren, en de meiskes bij de zusters. Elza ging naar de verpleegsterschool in Brugge.

EEN

BEW

ON

ER V

ERTE

LT Tamsyn Elza

10

Page 13: Het Ankertje 4-2014

Van daaruit mocht ze 2 jaar lang maar één keer in de week naar huis. Maar, och, dat was helemaal niet erg. Ze heeft nog altijd een warm plekje in haar hart voor Brugge, waar het zowel in de zomer als in de winter sprookjesachtig mooi is. Elza herinnert zich het minnewater met de zwanen die hun nesten maakten rondom de reien, het begijnhof waar de begijntjes tussen hun cel en de kerk over en weer schreden, de gebedstijden die ze met hen meevolgde... Elza is een diepgelovige vrouw, en daar is ze zelf héél blij en dankbaar om. Dankbaar, ja, want haar vroomheid beschouwt ze als een prachtig cadeau van Onze-Lieve-Heer Zelve. Hoewel ze vindt dat je als goede christen niet minder lijden op je pad vindt dan een ander. Integendeel zelfs, is haar besluit na er over nagedacht te hebben. Maar, ze krijgt wel als het nodig is een kracht die haar telkens weer opricht (haar eigen woorden). Och, ik zie zowaar de hele melkweg schitteren in haar pientere oogjes als ze over haar leven vertelt! In Brugge is Elza in contact gekomen met een kansarm gezin uit Maldegem dat haar diep raakte. “Ze waren met 24 in één huishouden!!!”, vertelt ze. Ze heeft dan een schone, langdurende vriendschap aangeknoopt met het gezin, en een jongen ervan financieel en emotioneel gesteund om hem een betere start in het leven te bieden. Die jongen deed het zoals gehoopt, hij kwam goed

terecht, en is er altijd dankbaar voor gebleven. Ze is trouwens ook in Menen verpleegster geweest. “The Last Post” aan de Menenpoort meemaken vond ze heel schoon en aandoenlijk. Ze denkt ook nog regelmatig aan de Menenschool aldaar.

Elza is nooit getrouwd, het is er nooit van gekomen. Daarbij, een getrouwde verpleegster geraakte niet gemakkelijk aan werk! En nu heeft ze de behoefte niet meer om er werk van te maken. Ze is content zoals ze nu is.De verpleging was waarachtig haar roeping!

En, na er even over gemijmerend te hebben, spreekt Elza de aandoenlijke woorden: “Mijn leven is de moeite waard!”Als ik , ter afronding van ons gesprek vraag aan deze toffe madam (van 96 jaren jong) welke wijze raad ze u, als lezer, kan meegeven, dan volgt zonder aarzelen de volgende goede raad:

EEN B

EWO

NER

VERTELT

Tamsyn Elza

11

“GE MOET CONTENT ZIJN IN ’T LEVEN MET WAT GE HEBT!”

Page 14: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD

12

Hobbyclub

Page 15: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

EITEN IN

BEELD

13

Hobbyclub

Page 16: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD

14

Hatchi en Hatchou

Page 17: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELDHatchi en Hatchou

15

Page 18: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD Het Leen en bezoek aan Kleemkapel

16

Page 19: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

Sneukeltoer

17

Page 20: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD Sneukeltoer

18

Page 21: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELDHandpoppen maken

19

Page 22: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD De Koraal

20

Page 23: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

Wemeldinge

21

Page 24: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD Wemeldinge

22

Page 25: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

23

Wemeldinge

Page 26: Het Ankertje 4-2014

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD

24

Wemeldinge

Page 27: Het Ankertje 4-2014

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

Wemeldinge

25

Page 28: Het Ankertje 4-2014

Voor de heilige van dit Anker gaan we een beetje buiten Eeklo, naar de stad Gent. Iedereen kent ‘de drie torens’, een mooi zicht als je van de N9 uit Eeklo naar Gent rijdt. Eén van die torens is die van de Sint Baafskathedraal. Sint Bavo is een belangrijke heilige in Gent. En vandaag is hij levendiger dan ooit. Lees maar.

ON

ZE

HEI

LIG

EN Sint Bavo (1 oktober)

26

Elk jaar wordt de stad Gent overspoeld door grote groepen jonge vormelingen en hun catechisten. Die dag wordt de ‘Bavodag’ genoemd. Het is de afkorting van BAngelijke VOrmelingendag, en de figuur van de heilige Bavo helpt er de kinderen op weg naar Jezus.

De Bavodag is één groot feest. Jongeren krijgen een gevarieerd programma aangeboden : er is een zangmoment, tijd voor spelletjes, een ontmoeting met de bisschop en gebed, een catechesemoment in eigen groep ... én een gezamenlijke afsluiter. Op het Sint Baafsplein.

Hoe zou de figuur van de heilige Bavo vandaag jongeren – en misschien ook ons - iets kunnen leren? Zijn leven heeft een duidelijke ommekeer gekend van rijk en egoïstisch naar arm en dienstbaar. Op de foto zie je een vormeling, verkleed als Bavo. Hij draagt de attributen waarmee

Bavo wordt afgebeeld, maar ze zijn veranderd. Bavo zie je altijd met een zwaard en een valk. Het zijn tekenen die verwijzen naar zijn adelijke afkomst. Maar de vormeling op de foto heeft het zwaard omgedraaid zodat het een kruis wordt. En de valk is een vredesduif geworden. Dat verwijst naar de grote verandering die bij Bavo gebeurde toen hij Christus in zijn leven toeliet.

Page 29: Het Ankertje 4-2014

Bavo werd in de 7e eeuw geboren als Allowin. Hij stamde uit een rijke machtige familie en gedroeg er zich naar. Hij was een losbandige jager en valkenier en een tiran voor zijn onderdanen. Feesten, geld verspillen, zijn eigen personeel als slaven verkopen, … Hij trouwde met de dochter van een graaf, en ze kregen samen een lieve, zachte dochter. Toen Allowin plots en veel te vroeg zijn vrouw verloor, kwam hij tot inkeer. In die tijd predikte de bekende bisschop Amandus in de streek, en Allowin richtte zich tot hem en beleed zijn zonden. Vanaf toen veranderde zijn leven totaal. Hij nam een andere naam aan: Bavo. Hij verkocht al zijn bezit en verdeelde het onder de armen. Om zich helemaal aan God te geven, trok hij naar een klooster en later werd hij zelfs kluizenaar in een holle boom. Hij leidde er een bijzonder vroom en streng leven, om goed te maken wat hij allemaal had aangericht. Van heinde en verre kwamen mensen bij hem raad vragen en vertroosting zoeken. Bij zijn begrafenis gebeurde er een wonder toen een zieke vrouw genezen werd, en sindsdien werd hij vereerd als heilige. Hij werd begraven in de abdij Ganda, die later naar hem genoemd werd: Sint-Baafsabdij

Bavo is naast patroon van bisdom Gent ook de patroon van de valkeniers. Dit komt uit een legende. Toen hij nog Allowin

heette, werd hij eens onterecht beschuldigd van het stelen van een kostbare witte valk. In die tijd stond daar een zware straf op: dood door de strop. Toen Allowin al onder de galg stond, kwam de witte valk plots aanvliegen en landde op de galg. Zo bewees hij de onschuld van Allowin. Hijzelf zag er een teken van God in. Eind 7e eeuw werd Bavo heilig verklaard en zijn naamfeest vieren we nu op 1 oktober. Dan wordt sinds jaar en dag ook “Bamis” gevierd. “Bamis” of “Bamesse” is een verbastering van “Bavo-mis”. Op 1 oktober moesten de pachtgelden betaald worden na een mis. De boeren waren daar natuurlijk niet zo gek op, dat bewijst dit oude rijm:

‘Daar zijn twee kwa getijen in het jaar, zei boer Naestens:Pasen, als men moet zeggen [= biechten] en Bamesse als men moet leggen’ [= belastinggeld neertellen]

“Bamisweer” verwijst naar het gure weer dat we vaak hebben op 1 oktober. Als het dan weer hevig waait en flink regent, zullen we zeggen: “’t is echt Bamisweer…” En hopelijk komt volgende weerspreuk dan niet uit: “Regent het op Bamis, komt er een natte Kerstmis.” Maar wel deze spreuk: “Rijzen de blaren met Sint-Bamis, een vruchtbaar jaar te wege is.”

ON

ZE H

EILIGEN

27

Page 30: Het Ankertje 4-2014

Op donderdagavond 18 september maakten we in de Koraal croque monsieurs klaar als avondmaal. In de namiddag werd er gestart met de mis en place. Zo hielpen enkele gasten met het schoonmaken van de groenten en werden de worteltjes geraspt, de komkommers en de tomaten in blokjes en de sla fijn gesneden. Samen met de andere gasten werden de croque monsieurs bereid. Daarna konden de gasten van de Koraal genieten van heerlijke croque monsieur en gezellig samen zijn.

Ingrediënten: Voor 1 persoon • twee sneden bruin of wit brood • 1 sneetje gekookte ham • 1 sneetje jonge kaas • smeerboter • Voor de garnituur: o geraspte wortelen o komkommer o tomaat o sla BereidingSneden brood besmeren met boter. Leg op een snee een sneetje kaas. Leg daarop een snee gekookte ham. Dek af met de andere snee brood en bak in de pan of in een croque monsieurijzer.

OP

SCH

OK M

ET D

E KO

K Croque monsieurs op wijze van De Koraal.

28

Page 31: Het Ankertje 4-2014

Elisabeth-sterren

voldoende

goed

prima

Hier de toekenning van de sterren door enkele gasten die proefden van dit heerlijke avondmaal:

Angele Pieters:

Charles Verborght:

Monique Vanderperre:

Simonne Vanhoucke:

Elza Bruggeman:

OP S

CH

OK M

ET DE K

OK

Croque monsieurs op wijze van De Koraal.

29

Page 32: Het Ankertje 4-2014

Mevrouw TORFS Maria, overleden op dinsdag 24 juni 2014. Zij woonde op kamer 16.

Mevrouw VAN DE VOORDE Suzanne, overleden op donderdag 26 juni 2014. Zij woonde op kamer 231.

Mevrouw LELIAERT Gerarda, overleden op donderdag 3 juli 2014. Zij woonde op kamer 306.

Mevrouw VROMBAUT Paula, overleden op donderdag 3 juli 2014. Zij woonde op kamer 224.

Mevrouw VAN ACKER Germaine, overleden op zaterdag 12 juli 2014. Zij kwam naar ons dagverzorgingscentrum.

De heer DE ROO Medardus, overleden op dinsdag 15 juli 2014. Hij woonde op kamer 33.

Mevrouw FACK Godelieve, overleden op vrijdag 18 juli 2014. Zij woonde op kamer 314. Zij was de grootmoeder van de partner van mevrouw Sofie Serry.

Wij gedenkenW

IJ G

EDEN

KEN

30

Page 33: Het Ankertje 4-2014

Mevrouw MARTENS Liliane, overleden op dinsdag 29 juli 2014. Zij woonde op kamer 320.

Mevrouw BUYSSE Magdalena, overleden op zaterdag 9 augustus 2014. Zij woonde op kamer 213.

De heer LUYCKX André, overleden op maandag 18 augustus 2014. Hij was de grootvader van mevrouw Els Roelens.

Mevrouw TAYONG Lucena, overleden op zondag 24 augustus 2014. Zij kwam naar ons dagverzorgingscentrum.

De heer MEYVAERT Koen, overleden op zondag 31 augustus 2014. Hij was de schoonbroer van mevrouw Cindy Van Hyfte.

Mevrouw VERLOOCK Angela, overleden op donderdag 4 september 2014. Zij was de schoonmoeder van mevrouw Martine Van Den Bossche.

Mevrouw DE VOS Godelieve, overleden op dinsdag 23 september 2014. Zij woonde op kamer 306.

Wij gedenkenW

IJ GED

ENKEN

31

Page 34: Het Ankertje 4-2014

’t Is weer voorbij die mooie zomer…Die zomer waarin we op de heetste dagen lekker naar zee konden… met een minimum aan kledij, heel gewoon zonder dat daar iemand naar opkeek.We genieten nog eventjes na vooraleer de wereld gehuld wordt in de kille mist van de herfst.

EEN

WER

ELD

VAN

VER

SCH

IL

32

Page 35: Het Ankertje 4-2014

In Marokko houdt men er andere gebruiken en regels op na. Marokko is een islamitisch land en dus is het gepast om daar in je kledingkeuze rekening mee te houden. Blote knieën en schouders worden niet gewaardeerd en zelf tijdens het pootje baden nemen de Marokkaanse dames die regels letterlijk.

EEN W

ERELD

VAN

VER

SCH

IL

33

Page 36: Het Ankertje 4-2014

Van Vooren LeenZorgkundige nacht

Wat was je grootste kinder-droom?Ik droomde ervan om te gaan helpen bij de negertjes.

Je krijgt zomaar € 1.000. Wat zou je er mee doen?Mijn collega’s eens trakteren en met de rest eens goed gaan shoppen met Evelien en Marijke.

Voor welk gerecht mogen ze je ’s nachts wakker maken?Voor een lekkere visschotel.

Waar word je echt kwaad van?Als iemand iets belooft en het niet doet.

Waar heb je schrik van?Muizen. En dat mijn gezin een dodelijk ongeval zou hebben, want mijn echtgenoot is de ganse dagen op de baan.

Welke waarden draag jij hoog in het vaandel?Rechtvaardigheid en verdraag-zaamheid.

Wat is je favoriete plek op aarde?Thuis en in onze tuin.

Wat is je mooiste cadeau ooit gekregen?Mijn 2 zonen en mijn elektrische fiets.

Wie of wat brengt jou aan het lachen?Vele kleine dingen in het leven.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?Meer geduld hebben. Als ik iets wil moet dit onmiddellijk gebeuren, dus …

Wat is je grootste blunder ooit begaan?Er is niet direct iets wat ik me beklaag.

STE

EKKAART

34

Page 37: Het Ankertje 4-2014

Naar wie kijk je op? Waarom?Naar mijn ouders. Dat we zo vele kansen gekregen hebben in ons leven. Want we zijn met 5 kinderen.

Door omstandigheden moet je vluchten en je mag maar 3 dingen meenemen. Welke?Mijn gezin, bankkaart en auto.

Wie zie je als je ’s morgens in de spiegel kijkt?Iemand die niet uitgeslapen is, maar na een douche verandert dat veel, hoor!

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?Bedankt voor de vele jaren samen in ons huwelijksleven (32 jaar).

Je ziet een vallende ster. Wat wens je dan voor jezelf?Een wens moet geheim blijven.

Waar lig je ’s nachts van wakker?Wat we weer moeten klaarmaken om de mondjes te vullen thuis voor man en zoon.

Waar verlang je nog naar?Een goed gezond leven verder, want voor de rest moet je toch zelf zorgen, hoor.

Wat heb je geleerd van bewoners?Dat je veel geduld moet hebben als je het niet meer zelf kan.

Hoe wil je dat mensen je herinneren?Als een behulpzaam iemand.Maar na de begrafenis spreken er niet veel mensen nog over jou.

STEEK

KAART

35

Page 38: Het Ankertje 4-2014

ING

EZO

ND

EN

36

Het schortje van ons grootmoeder.Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schortje is.Het voornaamste gebruik van Oma’s schortje was om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had, maar ook omdat het makkelijker was om een schortje te wassen in plaats van een jurk.Ze gebruikte het schortje ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen.Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjesaf te vegen als ze gebukt stond over de kachel om te koken.Het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen.En als ze eieren uit het kippenhok ging halen, was het schortje ook heel handig om de eieren te dragen.Als ons grootmoeder onverwachts bezoek aan zag komen stond je er van te kijken hoeveel meubeltjes dat oude schortje nog kon afstoffen, in een paar seconden, en konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen.En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen.Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnengebracht.Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groenten naar binnen.En als de erwten gedopt waren gingen de schillen in het schortje.In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels te rapen die onder de bomen gevallen waren.Als het eten klaar was ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.

Het zal nog lang duren voordat iemand iets uitvindt wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden als het schortje. In deze tijd zouden wij er gek van worden te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten. Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden… of toch??? Jawel: geborgenheid en liefde!

Ingezonden door John Van Ooteghem

Page 39: Het Ankertje 4-2014

ING

EZON

DENCyriel & Bernice: 50 jaar getrouwd

37

Op maandag 4 augustus 2014 vierden Cyriel en Bernice hun

50ste huwelijksverjaardag.

Page 40: Het Ankertje 4-2014

Griep is een virale aandoening die zich gemakkelijk verspreidt van mens tot mens, via druppeltjes door hoesten en niezen… Griep is besmettelijk van één dag vóór tot een zestal dagen nà het begin van de symptomen. Besmette personen kunnen het griepvirus dus al doorgeven vooraleer zij zelf symptomen krijgen! Meestal genezen we vanzelf na enkele dagen maar bij onze bewoners kan een griep ernstige gevolgen hebben. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep.De verspreiding verloopt zeer snel op plaatsen waar veel mensen samen zijn zoals in woonzorgcentra.

Wie laat zich best vaccineren?Bepaalde risicogroepen zoals patiënten met hart-, longziekten of diabetes en 65-plussers laten zich best vaccineren. Daarnaast behoort ook iedereen die in nauw contact leeft met deze mensen tot de doelgroep.

De vaccinatiegraad verhogen bij gezondheidspersoneel is de beste manier om de verspreiding van het griepvirus in instellingen te beperken. Hiervoor zijn 2 belangrijke argumenten:

• Bewoners worden effectief gevaccineerd maar bouwen nooit dezelfde weerstand op als jongere mensen en kunnen dus nog altijd de griep doormaken.

• Ge zondhe i d s pe r s onee l wordt regelmatig aangewezen als verspreidingsbron van griep in verzorgingsinstellingen. Men kan het virus al doorgeven aan de bewoner op het moment dat men zelf nog geen klachten heeft.

HET

DO

KTE

RSKABIN

ET

38

Wat is griep?

Ideale periode voor toediening is tussen half oktober en half november. Ik hoop op een massale opkomst…als je het al niet zou doen om zelf gezond de winter door te komen, doe het dan ter bescherming van jullie bewoners voor wie een griep zeer ernstige gevolgen kan hebben!

Page 41: Het Ankertje 4-2014

“Ik heb griep gekregen door het griepvaccin”. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het vaccin maakt het lichaam wel antistoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven zoals koorts, spierpijn... en dit zijn symptomen die wel kunnen lijken op griepsymptomen.

“Ik liet mij vaccineren en heb toch de griep gekregen”. Het griepvaccin werkt pas na twee weken.Mocht men dus kort voor de vaccinatie besmet zijn, lijkt het alsof de vaccinatie griep heeft uitgelokt. Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat je griep krijgt, maar het maakt de kans op griep aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af.

“Ik ben vorig jaar gevaccineerd dus hoeft het dit jaar niet”…FOUT!! De hoeveelheid antilichamen na de vaccinatie neemt in de loop van de tijd af. Op een gegeven moment zijn er te weinig antilichamen om adequate bescherming te bieden. Daarnaast ondergaat het griepvirus regelmatig kleine genetische veranderingen waar-door het vaccin elk jaar opnieuw moet aangepast worden aan de meest recente virustypes.

Er bestaat slechts 1 echte medische contra-indicatie voor het griepvaccin en dat is een kippe-eiwit allergie. Bij koorts stellen we de vaccinatie even uit.

“Ik ben zwanger en mag dus niet gevaccineerd worden?”….Wel integendeel! Het wordt wel degelijk geadviseerd dat een zwangere zich laat vaccineren. Vaccinatie tijdens het 2e of 3e trimester is aangewezen.

Dr. Ann De Muyt

HET D

OKTER

SKABIN

ETWat is griep?

39

Een aantal misvattingen over griepvaccinatie rechtzetten:

Page 42: Het Ankertje 4-2014

‘T I

NTE

RN

ET Pinterest

40

Wij willen in deze editie een site voorstellen die vooral in trek is bij vrouwen. Zij maken ongeveer 80% van de gebruikers uit.

PINTEREST is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. Je hoeft je enkel (gratis) te registreren met je e-mailadres en wachtwoord en je kan meteen aan de slag. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen “pinnen” en vervolgens op een zelf aangemaakt “moodboard” plaatsen. Elke pin verwijst naar de oorspronkelijke site.

Het sociale aspect van de website is dat jouw aangemaakte moodboards in principe openbaar zijn en dus kunnen worden gevolgd door andere gebruikers. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere gebruikers een “repin” uitvoeren. Hiermee plaatsen zij de artikelen die ze bij andere gebruikers vinden op hun eigen moodboard.

Je kan er allerhande informatie vinden zoals recepten, stylingtips, ideeën voor vakanties, decoratietips, inspiratie voor bepaalde projecten of feesten,….

De website startte in 2011 en trok meer dan 10 miljoen gebruikers in de eerste 9 maanden en was zo de snelst groeiende website ooit.

Page 43: Het Ankertje 4-2014

zomer / winter

storm / regenbui

auto / fiets

frieten / pasta

koffie / thee

bril / hoorapparaat

vroege vogel / lang opblijven

bad / douche

krant / tv-nieuws

platteland / stad

reizen / lekker thuis

wijn / bier

chips / chocolade

plat / bruis

alleenstaand huis / appartement

hond / kat

brief / mail

hak / plat

voetbal / wielrennen

blond / donker

HET V

RAG

ENVU

UR

Ingevuld door Bjorn Van De Velde, vrijwilliger.

41

Page 44: Het Ankertje 4-2014

Twee Belgen, Sjefke en Oebele, zitten samen in de auto. ‘Awél,’ zegt Sjefke op een gegeven moment; ‘Zoude gij ook even kunnen kijken of mijn knipperlicht het wel doet?’ Oebele draait het raampje open, gaat naar buiten hangen en roept: ‘Ja, nee, ja, nee, ja, nee...’ (www.seniorennet.be)

DE

MO

PPEN

TRO

MM

EL

42

Baziel telefoneerde naar de dokter:

“Dokteur, kom zere, ‘k hen mien twee oren verbrand”.“Hoe heb je dat gedaan?” vroeg de dokter.Baziel: “ ‘k Was bezig mè strieken en ol mè e ki, de telefon gieng, en ‘k hen toch wè gemist zeker en ‘t striekiezer tegen men ore geleid”.“Jamaar, je twee oren zeg je?”Baziel: “ Wè ja, ‘k mosten toch no joen bellen ook”." (www.moppenbuurtwijzer.be)

Een vrouw vertelde tegen haar vriendin, "Weet je dat ik het ben die mijn man miljonair heb gemaakt?"Verwonderd vraagt haar vriendin: "En wat was hij dan voor je met hem trouwde?"De vrouw zegt: "Miljardair...".(www.moppenpagina.be)

Page 45: Het Ankertje 4-2014

DE G

AZET

43Uit het nieuwsblad, het laatste nieuws, parochieblad, taptoe, de meetjeslander

EEKLO - Onlangs beleefde Miek Hoornaert, de geliefde kapitein-bevelhebber van het Eeklose brandweerkorps, een speciale dag. Naar aanleiding van zijn nakende pensioen werd hij namelijk gehuldigd met een ceremonie op het stadhuis en een academische zitting in de brandweerkazerne. Het brandweerverhaal van Miek Hoornaert begon op 1 januari 1977, in dat jaar werd hij bij het Eeklose vrijwilligerskorps aan-geworven als stagiair-brandweerman, een jongensdroom ging in vervulling. ‘Het zat er eigenlijk al in van jongs af aan’, aldus kapitein-bevelhebber Miek Hoornaert.

‘Als kleine jongen die opgroeide in Lembeke was ik mateloos gefascineerd door de lokale brandweer.’ In 2004 werd Miek Hoornaert kapitein-bevelhebber. ‘Van zodra hij dienstchef werd, heeft hij er bij het stadsbestuur op aangedrongen om de functie van dienstchef

te professionaliseren. Het stadsbestuur is hem daarin gevolgd en zo werd hij in 2006 be roepsd i ens t che f. Waardoor meteen de bereikbaarheid voor de korpsleden, burgers en klanten verbeterde’, aldus Patrick Wallaert die op 1 augustus de eed aflegt als opvolger van Miek Hoornaert.

Kapitein-bevelhebber Miek Hoornaert neemt afscheid in stijl

Tijdens de Eerste Wereld-oorlog sloot Duitsland de grens met het neutrale Nederland. Onder meer om vrij personen- en goederenverkeer te verhinderen. Niettemin werd er nog veel gesmokkeld, en bleven rekruten en deserteurs de grens oversteken. Om dit een halt toe te roepen installeert de bezetter in het voorjaar van 1915 langs de Belgisch-Neder landse grens een elektrische draadversperring. Twee

meter hoog en geladen met 2000 Volt wordt dit een fysieke grens, die niet overal de bestaande, grillige grensafbakening volgde. Het traject van de versperring liep ook door Sint-Laureins en

Boekhoute. Het dagelijks leven van de inwoners werd hierdoor sterk beïnvloed. De versperring kreeg de bijnaam ‘De dodendraad' of ‘Den draad'.

DEN DODENDRAAD tijdens de eerste wereldoorlog ‘14-’18

www.erfgoedcelmeetjesland.be

Page 46: Het Ankertje 4-2014

DE

GAZET

44

23 sociale huurwoningen in AlbertstraatBurgemeester Koen Loete en voorzitter Paul Broekaert van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen (MBV) hebben de eerste steen gelegd voor 23 nieuwe sociale huurwoningen in de Koning Albertstraat in Eeklo.

MBV heeft al langer plannen om op die locatie iets te doen. In 2001 kocht de bouwmaatschappij al de woning Koning Albertstraat 97 en bijhorende grond aan. Kort nadien kon ook de woning Koning Albertstraat 95, de bijhorende grond en een deel van de achtertuin van de naastliggende woning aangekocht worden. “In de plaats komen nu acht appartementen en de nieuwbouw van elf eengezinswoningen, een duplexgebouw dat vier wooneenheden omvat, zestien

garages en een fietsenberging. De woningen en appartementen zullen verhuurd worden binnen het sociaal huurstelsel", zegt Broekaert. Ook de werf Blommekens, die bestaat uit achttien huurappartementen en twaalf koopwoningen, is opgestart. Meer info op 09/376.90.40. (JSA)

MEETJESLANDDe veertien bibliotheken van het Meetjesland hebben samen het project van de e-boeken gelan-ceerd. Overal kan je nu digitale boeken downloaden voor tablet of smartphone.

14 bibliotheken geven startschot van digitale boeken

Huysmanhoeve opent erfgoeddepot in koeienstal

Het Meetjesland telt zowat dertig verenigingen die rond erfgoed werken. De Huysmanhoeve wordt vanaf volgende maand hun hotspot. "We gaan de oude koeienstal van de Huysmanhoeve inrichten als depot", zegt Anneke Lippens van de provincie Oost-Vlaanderen. "Een eerste collectie die we er willen verzamelen, is die van het landbouwerfgoed. Er zullen oude werktuigen te zien zijn die vroeger op de Meetjeslandse velden ingezet

werden, maar je kan ook de vrijwilligers aan het materiaal zien werken. Na de zomer willen we ook een collectie rond oude ambachten uitbouwen." Het erfgoeddepot komt in eerste instantie in de koeienstal. Binnen enkele jaren wordt achter de stal een nieuw en energieneutraal gebouw bijgezet. Daarvoor legt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) 500.000 euro subsidie op tafel. (JSA)

De Huysmanhoeve in Eeklo wordt een nieuw regionaal depot voor het erfgoed van het Meetjesland. In eerste instantie wordt er rond landbouwerfgoed gewerkt.

Page 47: Het Ankertje 4-2014

DE G

AZET

45

EEKLO -

Het oude gedeelte van de stedelijke be-graafplaats ligt er momenteel verwilderd bij. Op de leeggekomen stukken tussen de graven staat het onkruid soms een meter hoog. Dit is een bewuste, tijdelijke werk-wijze om de engerlingenplaag te verdel-gen. (emv)

Er is nog geen defini-tieve zekerheid over waar het nieuwe/gere-noveerde politiekantoor van de zone Meetjesland Centrum komt. Dat ant-woordde schepen Bob D‘Haeseleer (Groen) op vraag van raadslid Marc Windey (SMS).

Nog geen zekerheid over locatie politiekantoor Eeklo

‘De politie verdient beter dan een 170 jaar oud gebouw.’ (foto: emv)

De NMBS wil eind dit jaar het aantal piekuurtreinen van Gent naar Eeklo met een kwart verminderen. Het stadsbestuur gaat hiermee niet akkoord en wil een overleg met de spoorwegmaatschappij. ‘We willen er eigenlijk meer’, klinkt het. Het stadsbestuur werkt samen met TreinTramBus een tegenvoorstel uit.

NMBS schrapt extra spitsuurtreinen naar Eeklo

Het witte kerkje aan de Bellebargie in Waarschoot gaat binnenkort tegen de vlakte en maakt plaats voor twaalf nieuwe koopwoningen van Kleine Landeigendom Het Volk. Het kerkje van de Bellebargie wordt al sinds 2007 niet meer gebruikt. De klok zal behouden blijven als herinnering aan de geschiedenis.

Page 48: Het Ankertje 4-2014

HET

LEV

EN Z

OALS

HET

IS

46

Samen, gezellig een kaartje leggen en genieten van de mooie dagen.

Page 49: Het Ankertje 4-2014

NO

TEER IN

JE AG

END

A

47

OKTOBER OKTOBER

NOVEMBER

4 27

Seniorennamiddag op de kaaifeesten

Wandelingen naar de jachthaven, naar het Leen, naar de markt, …

6

14

14.00u taartenfes-tijn op de afdelingen

NOVEMBER

12

14.00u: hobbyclub in de grote vergaderzaal

14.00u: hobbyclub in de grote vergaderzaal

14.00u: modeshow in de cafetaria

Bekeruitreiking voor de kaarters van de cafetaria

zal plaatsvinden op 1 december

Page 50: Het Ankertje 4-2014
Page 51: Het Ankertje 4-2014
Page 52: Het Ankertje 4-2014

WZC Sint-ElisabethTieltsesteenweg 25 9900 Eeklo

Tel: 09/376 08 11 Fax:09/376 08 05www.wzcsint-elisabeth.be

[email protected]