Bike & trekking #4 - 2014

44
www.bikeandtrekking.nl AP #4 2014 4,95 F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N E Super - comfortabele achtertrein eindeloze singletrack MTB-parcours Broekpolder Toproute langs de A20 SPOTLIGHT GT GRADE NAJAARSTRIP Racen in Valsugana FIETSTEST Stalen reisfietsen UITGEPROBEERD Lichtkanon WERKPLAATS Gebroken ketting NU AL GETEST 2015 RACERS EN MTB'S

description

 

Transcript of Bike & trekking #4 - 2014

Page 1: Bike & trekking #4 - 2014

ww

w.b

ike

an

dtr

ek

kin

g.n

l

AP

#4 2

014

€4,

95

F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N E

Super-comfortabele achtertrein

eindeloze

singletrack

MTB-parcours Broekpolder

Toproute langs de A20

SPOTLIGHTGT GRADE

NAJAARSTRIPRacen in Valsugana

FIETSTESTStalen reisfietsen

UITGEPROBEERDLichtkanon

WERKPLAATSGebroken ketting

NU AL GETEST

2015RACERS EN MTB'S

Page 2: Bike & trekking #4 - 2014

BROOKS CYCLE BAGS. STOPPING TRAFFIC SINCE 1866.

www.brooksengland.com

Page 3: Bike & trekking #4 - 2014
Page 4: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 5

# 4 2014 I N H O U D

RUBRIEKEN

24 Avaghon S 28.0 (trekking)

24 Snel Safari (trekking)

24 Van Herwerden Roadmaster (trekking)

30 GT Grade (race)

40 Maze Eight (urban)

48 Trek Emonda (race)

54 Canyon Lux CF 29 (mtb-fully)

56 Cannondale Trigger 27.5 (mtb-fully)

58 Kona Process 111 (fully-mtb)

FIETSEN IN DIT NUMMER

07 INTRO

08 NIEUWS

09 COLUMN Marco Meijerink

28 FIETSER OP DE FOTO Persoonlijk portret

42 LIFESTYLE Fietskoeriers

51 FIETSFOTOGRAFIE Landschap

53 FLASHBACK Ringlé Zooka

60 WERKPLAATSGebroken ketting

62 DUTCH MOUNTAINS Vlaardingen

68 UITGEPROBEERD Fietsspullen

82 SHOPGUIDE De beste fietswinkels

86 COLUMN Eric Mijnster

87 ABOPAGINA Kado’s voor nieuwe abo’s

89 EVENEMENT Nijmegen City Downhill

90 VOORPROEFJE Het volgende nummer

VAN NOORD NAAR ZUID 12Fietstocht door de Amerika’s

SPOTLIGHT 30 GT Grade

FIETSKOERIERS 42Fietsbezorgers hebben de toekomst

DUTCH STEEL 20Stalen vakantiefietsen getest

RACEFIETSVAKANTIE 34In het spoor van de Kaiserjäger

MOUNTAINBIKEVAKANTIE 76Disco en downhill in Innsbruck

Page 5: Bike & trekking #4 - 2014

bikeandtrekking.nl

COLOFON

UitgeverijMaruba b.v. Sports & Travel PublishersWinthontlaan 2003526 KV Utrecht+31 (0)85-8882155 (abonnementenadministratie)+31 (0)30-2891073 (redactie/acquisitie)[email protected]

UitgeverMaas H. van Drie

RedactieHoofdredactie: Arjan Kruik Techniek: Joris BirnieRace: Jan Koelmans

MedewerkersJacco Bogaerds, Erik Boschman, Bram Esselink, Thomas Ettema, Alex Grunewald, Joris Lugtig heid, Heiko Mandl, Marco Meijerink, Eric Mijnster, Wouter Roosenboom, Roel van Schalen, David Stockman, Melvin Sylvester, Lars van der Wansum, Vincent Zeebregts

TrafficKarin Gielen

AcquisitieJeffrey Veenendaal ([email protected])

VormgevingStrackx

DrukControl Media

DistributieAldipress (NL)/AMP (B)

AbonnementenBIKE & trekking verschijnt 5 x per jaar. De abonnementsprijs voor 1 jaar is €24,–. Het abonnement wordt aangegaan voor de periode van een jaar. Een jaarabonnement wordt telkens voor een jaar gefactureerd. Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden.

GEEF ABONNEMENT KADOVia bikeandtrekking.nl kun je een abonne ment op BIKE & trekking kado geven. Ga naar de website en selecteer de gewenste optie. Een kado-abonnement loopt na een jaar automatisch af, zonder dat het hoeft worden opgezegd.

AbonnementenadministratieAdreswijzigingen en dergelijke telefonisch doorgeven aan +31 (0)85-8882155 of per mail aan:[email protected] adreswijzigingen doorgeven aan: Klantenservice BIKE & Trekking, Postbus 104, 3740 AC in Baarn.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit BIKE & trekking worden overgenomen.

ISSN nummer: 1877-7961

BIKE & trekking is officieel media partner van European Outdoor Conservation Association

MEM B E R

Andere uitgaven van Maruba b.v. Sports Publishers

I N T R O

VernieuwingIk doe dit nu zeven jaar, een fietsblaadje maken. Bijna acht zelfs, want de eerste uitgave van BIKE & trekking Magazine verscheen in 2006. Is alweer een aardige tijd terug. En op het gevaar af, uitgemaakt te worden voor spreekbuis van de fietsbranche, wil ik toch even kwijt dat de innovatie die de fietsindustrie tentoonspreidt me ieder jaar weer verbaast. Je zou namelijk verwachten dat na dik honderd jaar de fiets wel zo’n beetje af is. Want wat valt er nog te verbeteren aan stadsfiets, vakantiefiets, racefiets of mountainbike? Blijkbaar een hoop, want ik heb sterk de indruk dat er alleen maar méér vernieuwingen op ons af komen in plaats van minder. Natuurlijk, veel innovaties zijn alleen maar vernieuwingen om het vernieuwen en een groot aantal producten zal vast en zeker weer verdwijnen. Zo werkt de markt. Geen vraag, geen aanbod. Maar wat goed is, dat blijft. Die nieuwe snelle maar lekbestendige trekking band van Schwalbe? Een blijvertje. De Pinion versnellingsbak bij de trapas? Blijft ook, net als de aandrijfriem van Gates. Licht lopende naafdynamo waarmee je ook je smartphone kunt opladen? Welke fietsreiziger wil nog zonder? Dat nieuwe natuurrubberen zadel van Brooks? Mijn billen zijn er blij mee.En dit gaat dat alleen nog maar over trekkingbikes. In de mountainbike-markt gaat het al helemaal los, de laatste tijd. Verstelbare zadelpennen op mountainbikes? Zou nooit meer zonder willen. Grote wielen? Dito. En dat geldt ook voor - om zomaar wat mountainbike-vernieuwingen van de laatste tijd te noemen - banden met een sapje, banden met diverse rubberhardheden in het loopvlak, brede velgen, brede sturen, korte stuurpennen, sowieso de nieuwste all-mountain geometrieën, Shimano Ice-tech schijfremmen, derailleurs met anti-klappermechaniek, 2x10 aandrijflijnen, 1x11 aandrijf lijnen en - om er dan maar een punt aan te breien anders blijf ik gaan - de nieuwste RS-1 op-z’n-kopvoorvork van RockShox. O ja, en dan heb ik het race-segment nog niet eens genoemd, met frames die zo licht en stijf zijn dat je er wedstrijden mee kunt winnen, maar die tegelijkertijd zo comfortabel zijn als je oude stadsfiets. En natuurlijk elektronisch schakelen, integratie van navigatie en fietscomputer in dat elektronische schakelsysteem, banden met een sapje (alweer), bredere banden en ga zo maar door. Kortom, je moet echt een behoorlijke azijnpisser zijn om te kunnen beweren dat de fietsindustrie stilstaat. Want het tegendeel is waar: de fietsindustrie is volop in beweging. En dat is mooi, want als je nagaat dat fietsen op die oude spullen al een feest is, dan wordt het er door al die innovaties alleen maar leuker op. Enjoy!- Arjan Kruik

B I K E & T R E K K I N G 7

laadje maken. Bijna acht zelfs, want king Magazine verscheen in 2006 Is

RedacteurArjan Kruik

Page 6: Bike & trekking #4 - 2014

8 B I K E & T R E K K I N G

De lezerspoll voor de komende maand gaat over het thema ‘schijf-remmen op racers’. Het schijnt er namelijk toch echt aan te komen, ook bij de profs. Goede innovatie? Ga snel naar bikeandtrekking.nl en laat weten wat je vindt van schijf-remmen op je racer.

BIKE & trekking lezerspoll:“FRANKRIJK, DUITSLAND EN ITALIË EN OP 1, 2 EN 3”De lezerspoll van afgelopen maand ging over het thema ‘vakantie in Europa’. Waar kan je het beste fietsen? De strijd om de eerste plaats speelde tussen Duitsland, Italië en Frankrijk af. Met als uiteindelijk eindresultaat een ruime overwinning voor Frankrijk met 27% van de stemmen. Duitsland komt met 17% op plaats twee, Italië met 10% op drie. De rest van de top vijf wordt in ge nomen door Oosten rijk (8%) en Noor wegen (5%).

(advertentie)

N I E U W S

SIGMA PC 3.11De Sigma PC 3.11 is een nauwkeurige hartslagmeter die beschikt over basisfuncties als een stopwatch en klok. De meegeleverde borstband met hartslagsensor stuurt draadloos een ECG-nauwkeurige hartslagfrequentie naar het sporthorloge. Op het duidelijke display is dus altijd je actuele hartslag zichtbaar. De PC 3.11 heeft een gebruiks vriendelijke tiptoets op de voorkant waarmee je eenvoudig schakelt tussen de klok- en stopwatchfunctie. De prijs van dit sporthorloge is €39,95. Check sigmasports.com voor meer info.

Wij hebben een Sigma PC 3.11 op de redactie liggen. Winnen? Stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van ‘Sigma PC 3.11’. Vergeet niet je naam en adres te vermelden!

De winnaars van de Garmin Edge 1000 uit B&t #3 2014 Miloes van der Donk uit Moergestel. Gefeliciteerd!

WINNEN!1

er

en

9 95

RIJNFIETSROUTE is als eerste route Europees gecertificeerdUniforme bewegwijzering, een website in meerdere talen, een service handboek en nieuwe arrangementen: in Europa gebeurt heus wel wat. Het EU-project ‘Rijnfietsroute‘ heeft in ieder geval een mooie fietsroute opgeleverd. Achttien partners uit Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben samen de Rijnfietsroute ontsloten. Het resultaat is een ruim 1.200 km lange kwaliteitsroute, van de bron van de rivier in de Alpen tot aan de monding in de Nederlandse Noordzee.rijnfietsroute.euVan de bron van de Rijn in Zwitserland... ...tot aan de Noordzee bij Hoek van Holland.

Page 7: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 9

www.bike-passion.nl

(advertentie)

GEWOON MENSENWe hebben het gehaald, we zijn binnen. Moe, beetje gewicht verloren, smalle bekkies, maar dat valt allemaal weg wanneer we met het hele team de finishlijn over fietsen. Heel even houden we heel erg van elkaar. Er wordt geknuffeld en zelfs de meest geharde wielrenner staat met vochtige ogen handen te schudden. Lisette en ik zoenen elkaar alsof er geen honderden mensen om ons heen staan. Mooi. Erg mooi.

Acht dagen geleden stonden we in Italië met honderden renners aan de start van het wielerevenement Tour for Life om nu aan te komen in Neder land. Vol goede moed, maar ook zenuwachtig voor wat komen gaat. De eerste beklimming gaat vol. Lachen, praten. Het is mooi weer en de benen voelen goed. Het pure leven gaat beginnen. Zwetende lichamen die glimmen in de zon. Mooi, sexy. Getrainde spieren die soepel op het ritme van het land schap bewegen. Het hele team is oppor tunis tisch. En dat hoort ook. Geen zorgen voor wat ons te wachten staat. Gewoon knallen. Met het verstrijken van de dagen ver-dwijnt ook langzaam maar zeker de energie. Nu komt het erop aan. Wie zet door? Wie kan de meeste pijn verdragen? De eerste irritaties in het peloton steken de kop op. Kleine dingetjes waarvan iedereen al is vergeten wat ook al weer de oorzaak was. Soms wordt er even stevig gevloekt, soms weten sommigen niet meer waar ze het moeten zoeken. Afgeplakte billen omdat er blaren verschijnen in het zitvlees. Valpartijen.

Uren buffelen tegen de wind die maar geen mede lijden met ons lijkt te hebben. Een aan tal jaren geleden stonden Lisette en ik ergens op een pas in Pakistan en hadden we twee minuten lang een heftige ruzie over het verlies van een bidon met water. Schreeuwen, vloeken, verwijten. Twee minuten, niet langer. Wij kunnen dat. Even knallen en daarna heel snel weer ver geten. We weten van elkaar dat je in moeilijke situaties tijdens een fiets expeditie soms even de negatieve energie kwijt moet. Dat kan heftig zijn, maar het moet ook niet lang duren. Het gaat niet om het onderwerp, het gaat om het kwijt raken van de energie zodat er weer ruimte komt voor posi tieve emotie. Dat kan omdat je van elkaar houdt en je weet dat het toch weer goed komt. Nu zijn we met een groep on bekende bekenden. Niemand weet hoe de ander gaat reageren en elke reactie kost energie om te plaat sen. En dat gaat soms even hard, door een diep dal.

Bij de finish realiseer ik mij ineens weer waarom een mens af en toe een diep dal nodig heeft. Om van dit soort finish-momenten volop te genieten. We hebben elkaar in de ogen gekeken en soms was wat we zagen niet altijd even mooi. Maar we hebben allemaal ervaren dat we gewoon mensen zijn. Mensen die met elkaar lekker diep zijn gegaan en daar niet van zijn teruggeschrokken. En dat maakt ons mensen. Niet perfect, maar wel goed. Wat is jouw volgende uitdaging? Veel reis- en fietsplezier.

C O L U M N

Columnist en foto graaf Marco Meijerink verzorgt ook lezingen over zijn fiets-reizen. Kijk voor meer infor-matie op marcomeijerink.nl

Maar nét iets meer dan zeventig gram, zo weinig weegt het Tangent racefietsspatboardje van Qbicle. Bruikbaar op voor- en achterwiel, met bevestiging aan de assen met de snelspanner. Easy does it. Het korte spatbordje bestrijkt maar een klein deel van de band, zoals je ook vaak bij motorfietsen ziet. Dat lijkt een recept voor een natte rug, maar het tegendeel is waar; de Qbicle Tangent werkt uitstekend. Het meeste water dat de band meeneemt spattert tegen de speciaal ge pro fi leer-de binnen kant van het spatbordje en druipt weer naar beneden. De spatbordjes zijn er voor race fiets banden tot 25 mm breed of voor trek king banden tot 40 mm. Er is zowel een versie met een alu-minium stangetje (€39,95) als in carbon (€49,95).rivosports.nl

Licht en droogQBICLE TANGENT RACEFIETSSPATBORD

Page 8: Bike & trekking #4 - 2014

1 2 B I K E & T R E K K I N G

F O T O S T O R Y

Eindeloze vakantie

van vuurland

naar alaska

Het was de meest ingrijpende stap in hun leven: baan opzeggen, huis verkopen en voor onbepaalde tijd een reis op de fiets maken. Maar het gevoel was goed en dus sloegen Ellen en Elmar van Drunen op 13 september 2013 in de Braziliaanse stad Santos hun been over het zadel van hun reisfietsen en trapten ze de eerste kilometers weg. Einddoel: Alaska, ruim 30.000 kilometer meer naar het noorden. Inmiddels zijn Ellen en Elmar één jaar onderweg...TEKST EN FOTO’S: ELLEN VAN DRUNEN

Page 9: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 1 3

Nationaal Park Fitz Roy

Page 10: Bike & trekking #4 - 2014

F O T O S T O R Y

Van Vuurland naar Alaska

Salar de Uyuni

1 6 B I K E & T R E K K I N G

Page 11: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 1 7

maar één ding is zeker: elke dag is anders! We fietsen over de eindeloze pampa’s, trotseren stormachtige tegenwind en ervaren temperaturen van boven de veertig graden tot min twintig graden en we blijven lachen. Zoveel doet die complete vrijheid met ons, dat we zelfs de dieptepunten waar-deren. Maar ik hou er wel van om een nieuw ‘hoogtepunt’ in het voor uit zicht te hebben. Iets om naar toe te fietsen, iets dat zin geeft, dat voor spanning zorgt en maakt dat elke trap die je doet bedoeld is voor een nieuwe, bijzondere ervaring. Terwijl de paradox van het reizen is, zeker met een fiets als vervoersmiddel, dat je juist onderweg naar nieuwe ‘hoogte punten’ de mooiste momenten beleeft. Mensen die ons in huis nemen tijdens stormachtige regenbuien. Groente en fruit kopen op de lokale markten van kleine dorpjes, dorpjes waar normaal nooit een toerist stopt. En slapen op eenzame plekken in niemandsland, zo donker dat we ontelbare sterren zien.

Een jaar onderweg We zijn nu inmiddels een jaar onderweg en hebben bijna 15.000 kilometer op de teller staan. Maar het gaat natuurlijk niet om de kwantiteit. Kwaliteit is veel belangrijker! In het zuiden van Chili kiezen we ervoor om de doorgaande Panamericana te vermijden. We rijden (en duwen) onze fietsen over smalle paadjes, doorwaden rivieren en kamperen op zwart lava zand met uitzicht op wit besneeuwde vulkanen. Ook laten we zo nu en dan onze fietsen staan en wandelen we een aantal dagen met een volgepakte rugzak door Nationaal Park Torres del Paine en Fitz Roy. Wetend dat we hier misschien nooit meer terug komen, proberen we echt van alles tot in de puntjes te genieten en staan onze zintuigen op scherp: ik wil van alles genieten en ik wil het uiterste uit deze reis halen. >>

Page 12: Bike & trekking #4 - 2014

AVAGHON S 28.0

SNEL Safari

VAN HERWERDEN Roadmaster

2 0 B I K E & T R E K K I N G

Page 13: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 2 1

T R I O - T E S T

Stalen trekkingbikes

hollands staal

Drie vakantiefietsen

uit Nederland

TEKST: LARS VAN DER WANSEM, FOTOGRAFIE: JARNO SCHURGERS

Zin in een fietsvakantie in Europa en op zoek naar een geschikte fiets? Liefst eentje waarop je direct goed zit, die helemaal naar jouw wens is opgebouwd en die lekker stevig is? De ambachte lijke fietsenbouwers Avaghon, Snel en Van Herwerden weten wel raad met deze wensen, zo blijkt uit de test die we afgelopen zomer uitvoerden.

In Nederland staan bijna twintig miljoen fietsen, waarvan het grootste deel van slechts een klein aantal heel grote Nederlandse merken afkomstig is, met honderden verkooppunten door het hele land. Maar het omgekeerde bestaat ook: fietsen van een Nederlands merk waarvan er maar weinig gemaakt worden en die je maar op één plek kunt kopen. Fietsen die niet geproduceerd zijn in het Verre Oosten, maar in Europa. Of beter nog: in eigen land! En opgebouwd zoals jij dat wilt, door fietsenmakers met een historie zo lang als het draaiboek voor Prinsjesdag. Of langer. Wij gingen langs bij drie van deze fietsenbouwers, op alfabetische volgorde het Rotterdamse Bike 4 Travel met hun eigen merk Avaghon, Snel Tweewielers uit Utrecht met Snel en Van Herwerden Way to Bike uit Voorburg met hun gelijknamige merk. En we bestelden bij alle drie een fiets voor een fietsvakantie in Europa. Wie in het voorgaande rijtje Vittorio mist: dat klopt. Helaas kon deze fietsbouwer uit Heerhugowaard niet op tijd een geschikte fiets leveren. Jammer, maar met het overgebleven trio is ook niets mis. Bike 4 Travel, Snel en Van Herwerden hebben alle drie een hoop kennis en kunde in huis en dat vertaalt zich in de kwaliteit van hun vakantiefietsen. Okay, bij geen van deze drie vakantiefietsspecialisten vind je nog een smidse achter de werkplaats; de frames worden ‘verderop’ gemaakt. Maar wel volgens de specificaties van de winkel. Specificaties die zijn gebaseerd op vele jaren ervaring in het bouwen en verkopen van vakantiefietsen.

Jarenlange ervaring In het geval van Van Herwerden praat je over meer dan honderd jaar ervaring, want zó lang bestaat dit Voorburgse familiebedrijf in mid-dels al! Met de overname van Duell kwam de productie van hoogwaardige stalen fietsen in eigen beheer, in Nederland. De racefietsen van Van Herwerden worden nog steeds geleverd onder de naam Duell, de vakantiefietsen gaan onder de eigen naam. Hoewel even met standaard maatvoering gewerkt is, worden nu alle frames individueel gemaakt en dus geheel op maat gebouwd. In tegen stelling tot de andere twee merken worden de Van Herwerden frames gelast, wat in principe iedere maat en geometrie probleemloos mogelijk maakt.Ook het Utrechtse familiebedrijf Snel draait al heel wat jaartjes mee. Wat heet: sinds 1938! De kennis die sindsdien is opgedaan wordt toegepast bij de ontwikkeling van de huidige generatie fietsen. De stalen modellen komen uit Nederland, de aluminium uitvoeringen worden in België gemaakt. Zowel in staal als aluminium worden naast de frames met vaste maatvoering - in negen maten! - ook frames geheel op maat gemaakt. En zelfs speciale projecten gaat Snel niet uit de weg, zoals de extreme woestijnfiets met aanhanger die misschien wel een van de eerste fatbikes uit Europa genoemd kan worden.Alhoewel hun reputatie anders doet vermoeden is Avaghon - vergeleken met Snel en Van Herwerden - nog piepjong. Dit reis- en vakantiefietsen-merk merk ontstond nog geen twintig jaar geleden in Nijmegen. Een kleine vier jaar geleden nam de Rotterdamse vakantiefiets specialist Bike4travel het merk over. De meeste fietsen die Avaghon verkoopt zijn frames met een vaste maatvoering. Maar er zijn wel zes verschillende maten verkrijgbaar, waardoor het gek moet zijn als een fiets niet past. En mocht het nodig zijn, dan kan Avaghon ook maatwerk leveren. De serie-frames worden in Tsjechië gefabriceerd, maat-frames komen uit Duitsland. >>

Page 14: Bike & trekking #4 - 2014

2 2 B I K E & T R E K K I N G

“ Bij de kleine Nederlandse fietsenbouwers staan meedenken en keuzevrijheid voorop.”- Lars van der Wansem, redacteur BIKE & trekking Magazine

Bij alle drie kan je, als je wilt, de winkel binnenstappen en vijf minuten later en een paar duizend euro armer de winkel weer verlaten met een complete fiets. Maar waarom zou je dan een Avaghon, Snel of Van Herwerden kopen? De kracht van deze merken is dat ze een fietsen speciaal voor jou opbouwen. Met een zitpositie die jou op het lijf geschreven is, met onderdelen die passen passen bij wat jij met de fiets gaat doen. Daarom staan er in Rotterdam, Utrecht en Voorburg ook pasfietsen waarmee, na een zorgvuldige meting, een optimale zitpositie gecreëerd wordt, met een zadel, stuurpen, stuur en handvatten waarop jij het lekkerst fietst.

Europese vakantie We vroegen deze specialisten een fiets te leveren voor een fietsvakantie in Europa. Die wens bepaalt voor een flink deel het soort

fiets. Europese wegen zijn in de regel in goede staat. En de bepakking weegt op zo’n fietsvakantie natuurlijk een stuk minder dan als je op wereldreis zou gaan. Daardoor kunnen relatief smalle banden gemonteerd worden, waardoor het gewicht aangenaam laag kan blijven. En die banden gaan bij alle drie de fietsen om 28 inch velgen. Waarom ook niet; die grote wielen rollen lekker licht. En het argument dat wereldfietsers er graag bijhalen om voor kleine 26 inch wielen te kiezen – dat 26 inch velgen overal te koop zijn – gaat voor Europa niet op. Het moet namelijk raar lopen wil je in Europa, mocht het nodig zijn, geen 28 inch velg of wiel kunnen krijgen.Unanimiteit dus als het gaat om de keuze voor wielmaat en bandentype, voor het overige verschillen de drie verschillende fietsen nogal van elkaar. In alle gevallen zie je liefde voor de fiets en oog voor detail terug, maar >>

1. Spanner. De Rohloff naaf met Gates riem vraagt om een verstelmogelijkheid om de riem op te spannen. Dat zijn in het geval van de Avaghon verstelbare patten. Een zogenaamde snubber moet eventueel doorschieten van de riem voorkomen.

2. Eigenwijs. Avaghon monteert een traditionele trapas met vierkante as. Hiermee hebben zij in de praktijk de minste problemen en bij een eventuele vervanging onderweg is de verkrijgbaarheid groter.

3. Stijf. De driehoeksconstructie van het Avaghon frame zorgt niet alleen voor herkenbaarheid, het zorgt voor een daadwerkelijk stijvere achterkant, waardoor de stuurprecisie met bepakking toeneemt.

4. Traditioneel. De verbinding van de buizen met lugs op de Snel Safari levert een extreem sterke en stijve verbinding op.

5. Verzorgd. Kleine merken als deze drie letten op de details, waar functionaliteit boven de ‘looks’ gaat: de doorgetrokken spatlappen op de Snel zorgen dat spatwater de tassen of voeten niet vies maakt.

6. Compleet. Alle drie de fietsen komen met een uit-gebreide afmontage als bidons en pompen. De Safari van Snel heeft de mooiste pomp, een Topeak met slangetje en manometer.

7. Betrouwbaar. Op alle drie de fietsen zijn de betrouwbare

en duurzame hydraulische Magura remmen gemonteerd. Op de Snel zelfs de HS33 R, met verbeterde remgreep. Let ook even op de fijne Ergon handvatten met geïntegreerde bar-ends.

8. Combinatie. Een lug en een lasnaad: met behoud van het ranke uiterlijk creëert Van Herwerden zo bij de Roadmaster toch een stijve achterkant.

9. Netjes. Strakke lasnaden geven een hoogwaardige uit straling. De kabelgeleider op de balhoofdbuis zorgt weliswaar voor een net uiterlijk, maar bij een valpartij zou de kabel kunnen knikken. Let ook op het nokje voor een echte framepomp!

1

4

7

2

5

8

3

6

9

T R I O - T E S T

Stalen trekkingbikes

Page 15: Bike & trekking #4 - 2014

De STEVENS 7X Lite Tour is onze allrounder voor zowel stad als off-road. Met zijn lichtgewicht, hoogwaardig frame biedt hij alle vereisten nodig voor lange fi etstochten. De 7X trekt veel aandacht door zijn pure vormgeving, zijn minimalistische LED-verlichting en een geïntegreerde bagagedrager. Voor maximale rij-effi ciëntie is de vork voorzien van een 1.5” stuurbuis. De volledige Shimano afmontage maakt van de 7X de perfecte allrounder fi ets. Ontdek meer op STEVENSBIKES.DE

7X LITE TOUR

DE ULTIEME ALLROUNDER.

Page 16: Bike & trekking #4 - 2014

2 8 B I K E & T R E K K I N G

F I E T S E R O P D E F O T O

Tsja, wat doe je als je een eigen bikeshop hebt en je eigenlijk iedere fiets die je wilt zou kunnen berijden? Dan raak je natuurlijk enigszins verwend en ontwikkel je een voorkeur voor exotische fietsen. Zoals Gerard de Bruijn van Monique’s Bike Shop in Eindhoven. Die bouwde onder het motto “Wat ik niet kan kopen, bouw ik zelf” een fiets met reuzenwielen.

We kwamen een foto van de Turbine Too Big, een mountainbike met 36 inch wielen, tegen op de website velozine.nl. Daarna gelijk maar de telefoon gepakt en even met de eigenaar gebeld: Gerard de Bruijn van Monique’s Bike Shop in Eindhoven. Want zo’n gevaarte vráágt gewoon om uitleg. Dat werd een aardig lang gesprek, want zo’n fiets met reuzenwielen is dus niet een kwestie van even een frame en wat onderdelen bestellen. Die kán je namelijk niet bestellen, alles moet zelf gemaakt worden. “Ik ben er achteraf gezien behoorlijk lang mee bezig geweest”, vertelt Gerard. “Het moeilijkst waren de 36 inch wielen. Die kan je nergens kopen. En zelf maken is ook een hoop gedoe. Velgen en spaken heb ik in München gehaald, bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in eenwielers. Mensen die op eenwielers rijden gebruiken die grote wielen om omlaag te fietsen, bergaf. Dan moet je een zo gróót mogelijk wiel hebben, want éénwielers hebben een directe, een-op-een overbrenging. De spaken heb ik zelf moeten rollen. Ook de naven moesten van ver komen. Ik heb ze uit Amerika; speciale 36-gaats fat bike naven van 170 mm breed met extreem naar buiten geplaatste flenzen. Die breedte is essentieel, anders kan je met zulke grote velgen geen stabiele wielen bouwen. Het is me gelukt, de fiets stuurt messcherp!”Een beste klus dus, denk ook even aan de wielrichter, die nodig is om zulke grote hoepels te maken. Die moest Gerard zelf bouwen. Maar ook het frame bleek, zeg maar, een uitdaging. Zo moest Gerard zich de

techniek van het lassen eigen maken. Niet alleen om het frame te kunnen maken, maar ook om de vork aan te kunnen passen. “De voorvork is een 29er vork van Salsa. Die heb ik doorgezaagd en er bussen tussen gezet. Veel werk, want die vorkbuizen zijn natuurlijk niet perfect rond. Maar het is goed gelukt.” Tsja, Gerard is zo iemand die gewoon aan een klus begint en die dan óók nog goed af maakt. “Ik heb nog wel mijn las-certificaten gehaald,” lacht hij, “maar toen was de fiets al af!” Ook als het gaat om het frame gaat Gerard zijn eigen weg. “Ik wil altijd kunnen doortrappen in bochten. En al helemaal met zulke grote wielen. Die rollen supersnel, maar je moet ze wel op gang houden. De trapas moest dus drie centimeter hoger komen dan gebruikelijk is op een mountainbike. Maar dan kom je al snel in de knoop met het achterwiel. En je wilt ook niet met je tenen tegen de voorband komen als je de bocht om gaat. Het was dus een hoop gepuzzel om alles op de juiste plek te krijgen, met de juiste lengtes en hoeken. Maar het is gelukt, schoenmaat 44 past!”Okay, alles past. Maar rijdt het ook een beetje, zo’n 36er? “Het rijdt echt super!”, vindt Gerard. “De grip is echt enorm, beter dan die van mijn 29er. En snel is ’ie ook, net zo snel als mijn S-Works Epic 29er. En die weegt toch echt heel wat minder dan de zestien kilo die de 36er weegt. Maar als die grote wielen eenmaal rollen, dan gáán ze. Je gaat zó veertig, geen probleem. Bochten zijn wel opletten, die moet je goed plannen, want vanwege hun grote gyroscopische krachten is echt sturen er niet bij. Je moet met je lichaam sturen, niet met het stuur.” Project ‘Turbine Too Big’ lijkt dus geslaagd. Maar Gerard is niet zo van het stilzitten. “Hij heeft nog wat projectjes lopen. Een fat bike voor een vriend die de Snow Epic in Zwitserland gaat rijden. En een e-bike die honderd in het uur gaat. “Dat elektrische daagt me wel uit”, zegt Gerard. “Moet ook, want je moet altijd wat hebben om van te dromen...”

Gerard de Bruijn | turbine too big

TEKST: ARJAN KRUIK, FOTO: PIETER D’HAENS/VELOZINE.NL

Page 17: Bike & trekking #4 - 2014

Smart wheel s ize: 15 .5”/650b, 17.5”-23”/29 Marl in , X-Cal iber, Superf ly

Kies de juis te wielmaat die bi j jou past.

Page 18: Bike & trekking #4 - 2014

S P O T L I G H T

MOUNTAINBIKE-techniek +

RACE-genen =

ENDURANCE-racer

3 0 B I K E & T R E K K I N G

Karakteristiek. Triple Triangle ontwerp voor comfort én stijfheid.

Solide. DT Swiss 240 naven voor lange levensduur.

Meegaand. De dunne, carbon zadelpen beweegt mee met schokken.

Veerkrachtig. 28 millimeter banden voor comfort en een groot inzetbereik, zónder in te boeten op snelheid.

Hittebestendig. 160 milli-meter IceTech schijven voor maximale stopkracht.

Anorexia. Ultradunne glasvezel achtervorkpoten voor spectaculair comfort.

Tubeless. Dankzij de NoTubes velgen zou je zonder binnenbanden kunnen rijden.

Page 19: Bike & trekking #4 - 2014

gt grade TEKST: JAN KOELMANS

GT Bicycles is een Amerikaans merk dat je waarschijnlijk kent als maker van de mountainbikes met triple triangle frame. Of, als je meer neigt naar stunten en spektakel, als fabrikant van BMX fietsen. Fietsen die gemaakt zijn om plezier op te hebben dus. En omdat je volgens GT óók op smalle bandjes fun moet hebben, brengen ze een racer die gemaakt is voor snelheid, avontuur én plezier. De naam van deze pretfiets: GT Grade.

Racefiets, crossfiets of mountainbike. Dat is min of meer de keuze. Of beter, wás de keuze. Want met name Amerikaanse fietsfabrikanten brengen de laatste tijd het ene na het andere model dat zich niet meer in de bekende hokjes laat stoppen. Ook GT’s nieuwe Grade laat zich lastig plaatsen. De fiets laat zich het best omschrijven als een mix tussen een crossfiets en racefiets. Een endurance racer dus, zoals de Cannondale Synapse, Specialized Roubaix of de Trek Domane? Niet helemaal; GT gaat met de Grade een stap verder. Verder in de zin van nog langer, nog vlakker, nog comfortabeler en nog stabieler dan je van de Synapse en consorten gewend bent. En voorzien van bedrijfszekere schijfremmen. De Grade is daarom ook niet toegestaan in wielerwedstrijden door de UCI. Maar daar is de Grade ook niet voor bedoeld. En daarom trokken de ontwerpers zich niks

aan van bestaande normen. Wat ze wél deden is productietechnieken gebruiken die je normaal

gesproken in wedstrijd-georiënteerde racefietsen en mountainbikes aantreft. Het resultaat is een

hoogwaardige endurance-racer met méér talenten dan de gebruikelijke dunbanders die je tijdens je wekelijkse rondje door de polder tegenkomt.

Ruiger werkDe meest in het oog springende details van de Grade zijn, naast de voor GT zo karakteristieke triple triangle, de hydraulische schijfremmen en de dikkere banden. Die zijn 28 mm dik, maar ook 35 mm zou prima passen. “Is het dan niet gewoon een crossfiets?”, hoor ik je denken. Toch niet. Zo heeft de Grade aan de voorzijde bijvoorbeeld een vijftien

millimeter dikke steekas zoals veel mtb’s, in plaats van de gebruikelijke negen millimeter as

met snelspanner. Je kunt dus minder snel een ander wiel steken, maar de constructie is wel

een stuk stijver. Die stijfheid draagt niet alleen bij aan de stuurprecisie, maar is ook gewenst om de

krachten die op de schijfrem werken op te vangen. Overigens is de hele voorvork van carbon, op de

verlijmde schroefdraad van de steekas na. Nog even over die remmen: de remgrepen zijn de gloednieuwe BR-R685’s van Shimano: hydraulisch remmen en mechanisch schakelen. Perfect voor een fiets die het ruigere werk niet schuwt. >>

TEKST: JAN K

GT Bicyclewaarschijnmet triplestunten enFietsen dieEn omdat jmoet hebbvoor snelhpretfiets: G

Racefiets,meer de kename Ametijd het enein de bekeGrade laatbest omscen racefieten racefietCannondaTrek Domaeen stap vnog vlakkeje van de Svoorzien vais daarom door de UCbedoeld. E

aan van bproduct

gespren m

hootajet

mp

meand

een saan de

krachtenOverigens

verlijmde sover die reBR-R685’smechaniscruigere we

B I K E & T R E K K I N G 3 1

Onderhoudsarm. Ononder broken kabels voor duurzaam soepel schakelen en remmen.

Betrouwbaar. Shimano BR-R685 remmen voor hydraulisch doseergemak met de betrouwbaarheid van mechanisch schakelen.

Extra stijf. Vijftien millimeter steekas in de voorvork voor stuur precisie.

On-racy. De balhoofdbuis is langer dan normaal, voor een comfortabele zitpositie en goed overzicht.

Comfortabel. Het stuur waaiert veertien graden uit onder de remhendel voor extra controle op onverhard terrein.

Page 20: Bike & trekking #4 - 2014

3 4 B I K E & T R E K K I N G

R A C E F I E T S V A K A N T I E

Valsugana, Italië

in het spoor

van de kaiserjäger

Alhoewel Valsugana bij Nederlandse vakantiegangers vooral bekend staat vanwege de meren van Levico en Caldonazzo, is dat voor wielertoeristen niet de belangrijkste reden om af te reizen naar deze Italiaanse regio. Belangrijker zijn de vele prachtige routes door het Alpine landschap. Eén van de mooiste: de Kaiserjäger-weg, een indrukwekkend overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog dat nu vreedzame doelen dient.

TEKST: JORIS BIRNIE, FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Page 21: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 3 5

Kijk, dat is lekker slingeren! Op de achter-grond de meren van Levico en Caldonazzo.

Page 22: Bike & trekking #4 - 2014

4 2 B I K E & T R E K K I N G

L I F E S T Y L E

Het leven van een fietskoerier

racen door de

betonnen jungle

In BIKE & trekking passeren regelmatig jaloersmakende reisverhalen over fietstrips in uithoeken van de wereld. Toch is een bergtop met panoramaview of een regio vol ongerepte natuur geen vereiste voor een geslaagd avontuur. Er is namelijk genoeg adrenalinevoer in eigen land, en dat wordt dagelijks bewezen door tientallen fietskoeriers die door betonnen jungles racen om post en pakketten goedkoop, snel en milieubewust van A naar B te brengen. Dat doet ook Bas van den Hoven (37), initiatiefnemer en wegkapitein van de equipe uit Tilburg. Hij neemt ons mee in het leven van een fietskoerier.

FOTOGRAFIE: WOUTER ROOSENBOOM, TEKST: ERIC MIJNSTER

t Tilburg. Hij neemt

Page 23: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 4 3

Page 24: Bike & trekking #4 - 2014

4 8 B I K E & T R E K K I N G

T E S T

De Bontrager Speed Stop direct mount remmen vertragen subliem.

Een chain keeper voorkomt het aflopen van de ketting.Flink wat volume en breedte in en rond de trapas voor maximale stijfheid.

Dankzij z’n lage gewicht accele-reert de nieuwe Trek Émonda sneller dan z’n schaduw.

Page 25: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 4 9

Trek Émonda SLR 8 H1

vlotte vlieggewicht

Het nieuwe Trek-model Émonda komt binnen op gelijke hoogte met Trek’s comfortracer Domane en hun wedstrijdbike Madone, maar onder-scheidt zich daarvan door het volgens Trek lichtste productieframe ooit. B&t’s raceredacteur Roel van Schalen mocht proefrijden en waande zich even Lucky Luke.

Sensatie! Als ik op de pedalen ga staan voor de actiefoto, drift de Émonda bijkans onder mijn voeten vandaan. Bijkans onder mijn voeten vandaan. Lichtgeraakt schiet de lichtgewicht vooruit en zijn geheim is daarmee meteen prijsgegeven. Een vedergewicht in combinatie met een meer dan puike stijfheid, dat geeft sensatie: het genot van het moeiteloos versnellen, sneller accelereren dan je schaduw. Lucky Luke verbleekt daarbij zowat tot aspirant-leerling. Het overkomt me niet vaak meer, een sensatie waarvan je (letterlijk) achterover

schiet, zelfs al herbergt de schuur geregeld een absolute topfiets die wacht op een test. Een dagje later, bij een heuvelachtige toertocht, bevestigt Trek’s nieuwste racer zichzelf. Ik zit constant onderin de beugel, want de Émonda met zijn sportieve H1-geometrie en zijn flitsende karakter nodigt daartoe uit. Niet dwingend maar wel beslist. Na elk stilstaand kruispunt en na iedere haakse bocht win ik bij het aanzetten gratis een flink aantal meters op de anonieme collega-wielertoeristen in mijn wiel. Ik voel me wat schuldig tegenover hen, want het kost mij met deze bike geen extra moeite om als een speer weer op snelheid te komen, terwijl zij zijn aan gewezen op fietsen met minder kruit in de buizen. Ze zullen zich wel verbazen over die spon tane halve demarrages keer op keer, zo beeld ik me in, maar ze kunnen niet bevroeden dat die eer de eigenlijk Émonda toekomt. Ook op het vlak van comfort staat de Émonda zijn mannetje. De seatmast veert behoorlijk mee en verder is het 700 Series OCLV-carbon van zodanige kwaliteit, dat je de kasseien ermee niet hoeft te schuwen. Zeker niet in de configuratie met lage velgen zoals op de testfiets.

Opnieuw toverden ze bij Trek in Waterloo, Wiscon sin, USA dus een opmerkelijke racefiets uit de koker. Deze keer was ‘émonder’ het richting gevende werkwoord waarmee de ingenieurs aan slag waren gegaan. Dat is Frans voor ‘weg knippen, snoeien’ en dat snoeien had dus vooral betrekking op het framegewicht. Des-ondanks klinkt de naam Émonda wat gezocht, maar komt weer in perspectief te liggen als je beseft dat 'Émonda' een anagram is van 'Madone' en 'Domane', de beide ondertussen alweer 'illuster' te noemen voorgangers van deze nieuwe ling. Wedden dat de volgende Trek 'Demano' heet? 'Met de hand vervaardigd'? 'Demona' roept geen lekker gevoel op, en 'Damone', dat doet denken aan een toetje.

De Émonda is volgens Trek het lichtste pro-duc tie frame op de markt. Lichter dus dan de recente creaties van merken als Cannondale en Specialized. Sommige handgebouwde carbon-con struc ties gaan nog lichter, maar in serie pro-ductie is 690 gram voor een frame (maat 56) en 280 gram voor de vork zonder twijfel een sterk staaltje snoei werk. Het totaalgewicht van onze testfiets was 6.36 kg, al kan het nog straffer (Émonda SLR 10, 4.65 kg (!), 12.999 euro) als-ook gematigder (het SL-frame weegt 1090 gram in maat 56 en de voorvork 385 gram, bij het S-frame is dat respectievelijk 1220 en 518 gram). Gewoonte getrouw biedt Trek de nieuwkomer direct aan in een breed prijsbereik, dat start bij 1.499 euro voor de Émonda S 4, die een accep-tabele 8.74 kg weegt.

Lichtgewicht fietsen hebben bijna nooit frivole vormen: de eenvoudige vakwerkconstructie is immers de meest stijve constructie. De Émonda ziet er voor een carbon racer dus vrij klassiek uit. Onder buis en zitbuis zijn weliswaar ovaal, maar op onopvallende wijze. Het enige wat echt in het oog springt, dat zijn de Speed Stop remmen, door Trek/Bontrager zelf ontwikkeld. Ze worden met twee bouten rechtstreeks in het frame/voor-vork geschroefd, zijn zeer licht en prima regel-baar wat betreft velgbreedte en centrering. En ze remmen als een huis. Sensatie!

Conclusie De SLR 8 blijkt vooral dankzij (maar niet beperkt tot) zijn pluimgewicht een heerlijk speeltuig dat zowel op korte als lange ritten achte loos plezier geeft. Uiteraard als er klim-werk op het menu staat, maar evenzeer als er polderland wordt doorkruist of als er een kinder koppen strook geslecht moet worden. Wie soepele rug spieren heeft kiest het beste voor de H1-versie met korte balhoofdbuis (160 mm), wie meer comfort wil, neemt beter de H2 (190 mm).- RvS

FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Verrassend comfortabel, dat minimalistische Bontrager Paradigm RXL zadeltje bovenop die dikke seat mast.

Specs en geometriePrijs

€6.799,– Maten 50/52/54/56/58/60/62/64Info trekbikes.com

Framemateriaal 700 OCLV CarbonVork carbonDerailleurs Shimano Dura Ace (11-speed)Schakelaars Shimano Dura Ace (11-speed)Trapas/crank Shimano Dura Ace (53-39t)Cassette Shimano Dura Ace (11-28t)Remmen Bontrager Speed StopStuur/-pen Bontrager XXX OCLV/Race X Lite Zadel Bontrager Paradigm RXLZadelpen Ride Tuned seatmastWielen Bontrager Race X LiteBanden Bontrager R4 Hard-Case Lite (23 mm)

Gewicht compleet zonder pedalen 6,36 kgZitbuis-/balhoofdhoek 73°/73,8°Zit-/boven-/balhoofdbuis 553/573/160 mmAchtervork 411 mmVorksprong 40 mmWielbasis 992 mm

Page 26: Bike & trekking #4 - 2014

5 4 B I K E & T R E K K I N G

T E S T

Met één knop op het stuur blokkeer je zowel vork als demper. Fijn voor snelheidsduivels die staand in de pedalen naar boven willen stoempen. Ook top: de nieuwe Sram Guide remmen.

Dun, die achtervork. Reden: een scharnierpunt ontbreekt, waardoor de vereiste bewegingsruimte bij inveren uit het materiaal zelf moet komen. De supersnelle Maxxis Ikons die je ziet zijn niet standaard.

Het stugge karakter van de achterkant past niet helemaal bij degevoeligheid en subtiliteit van de RockShox RS-1 aan de voorkant. Minder: vanwege de remote laat de demping zich lastig verstellen.

Vermoeiend fietsen, die Canyon Lux, want dit raspaardje laat zich maar op één manier berijden: volle bak!

Page 27: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 5 5

Canyon Lux CF 9.9 Team Oneby

marathonwapen

Wie z’n benen scheert, vaste klant is bij Strava en energie-gelletjes als lievelingseten heeft zal ook uitermate in z’n nopjes zijn met de nieuwe Canyon Lux CF. Dit is namelijk het racekanon waarmee je je rondetijden kunt verpulveren. Ook testredacteur Vincent Zeebregts overtrof zichzelf op deze dubbelgeveerde koolstof Duitser.

We kregen de Canyon Lux CF in handen via RockShox. Die wilden ons namelijk graag met hun nieuwe RS-1 voorvork laten rijden, maar hadden die vork alleen maar met een complete fiets er aan vast. Geen probleem hoor, zeker niet als het een fiets is als de Lux CF. Althans, voor mij. Deze koolstof Duitser bleek mij namelijk op het lijf geschreven. Licht, stijf, efficiënt en supersnel. Dat voélt niet alleen zo, dat ís ook zo. Althans, volgens Strava. Met de Lux verpulverde ik namelijk mijn record op mijn vaste Rondje Zeist. En dat terwijl mijn eigen fiets, een Cannondale Scalpel 29, toch ook beslist geen slomerik is. Zo zie je maar, wat een

laag gewicht, snelle banden (Maxxis Ikons in plaats van de standaard Conto X-Kings) en een efficiënt veersysteem kunnen bewerkstelligen. Want efficiënt, dat is de Lux! Over die voorvork lees je elders in dit blad al het een en ander, dus ga ik hier even dieper in op de achtertrein.

Op de plek waar je normaal een draaipunt aantreft, aan het eind van de liggende of staande achtervork, daar zit bij de Lux niks. ‘Flex Pivot’ noemt Canyon dat, want de noodzakelijke beweging in de achterbrug komt niet van een lagering, maar uit de vervorming van het carbon materiaal zelf. Vandaar ook, dat de staande achterbrug een platte vorm heeft, om te kunnen buigen als de demper in- en uitveert. Door van lagers af te zien, wordt volgens Canyon niet alleen gewicht bespaard, maar wint de achterbrug ook aan stijfheid. Dat voel je als je na een haakse bocht weer even gas geeft. De efficiënte vering kan zo’n rijstijl prima hebben, want die geeft geen krimp, ook niet als je volle bak een heuveltje op knalt. Fijn als iedere seconde telt, maar het comfort van de Lux lijdt wel onder het stoïcijnse karakter van de vering. Het is niet dat de demper geen klappen opvangt, dat doet ’ie wel en behoorlijk goed ook, maar de vering voelt wel wat doods aan. Wellicht heeft dat te maken met het ontbreken van een draaipunt; het is flink puzzelen met de rebound-knop om de juiste instelling te vinden. Ook al omdat de aansluiting van de remote, waarmee voor- en achtervork met één knop te blokkeren zijn, een goede bediening van de rebound in de weg zit. En misschien is het ook wel de haast onwerkelijke gevoeligheid van de RockShox RS-1 aan de voorkant die de achtertrein wat tam laat aanvoelen. Want alles is natuurlijk relatief.

Naast mijn vaste Nederlandse rondjes voel ik de Lux ook aan de tand in de Alpen. Het lijkt

hier wel of de fiets twee gezichten heeft. Ik ga als een speer omhoog, alsof ik op een hardtail zit. De 1x11 aandrijflijn biedt zelfs in de Alpen voldoende verzetten voor de klim met dank aan het lage gewicht van de fiets en de efficiëntie van de vering. En naar beneden toe blijkt dat de fiets veel meer in zijn mars heeft dan ik ooit had verwacht. Het RockShox onderstel absorbeert oneffenheden alsof ik op een fiets met veel meer veerweg zit. En de nieuwe Guide remmen van Sram bieden een sublieme combinatie van doseerbaarheid en remkracht die me in lastige situaties telkens weer uit de brand helpt. De fiets als geheel geeft me zoveel controle dat ik Dominique, de Oostenrijkse mountainbikegids waarmee ik op pad ben, ver achter me laat in de afdaling. Terwijl dit toch zíjn berg is! Toch is de Lux geen speelse bike. Even het voorwiel optrekken, om een geultje te nemen bijvoorbeeld, is er niet bij. Dit is een beide-wielen-op-de-grondfiets. Gewoon de juiste kant opsturen en de vering zijn werk laten doen, dat is de manier om deze grootwielige bolide te berijden. En dan is ’ie dus serieus snel en serieus goed controleerbaar.

Conclusie Na in twee totaal verschillende omgevingen gereden te hebben, de Utrechtse Heuvelrug en de Stubaier Alpen, kan ik wel concluderen dat de Canyon Lux CF een heerlijke kilometer-vreter is, met een perfect gevoel voor hoge snelheden en controle. Een fijne mix van kwaliteiten waaraan de grote, maar lichte wielen met snel rubber erom een flinke bij-drage leveren. Er zijn speelsere fietsen, er zijn meer comfortabele fietsen, maar wie gaat voor maximale snelheid en aan het einde van een lange dag toch niet compleet gebroken af wil stappen, kan niet om deze Duitse snel heids -duivel heen.- VZ

FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

De nieuwe RockShox RS-1 is niet alleen licht en stijf, maar beschikt ook over een sublieme demping en dito gevoeligheid. Deze upside-down vork is een absolute game-changer.

Specs en geometriePrijs

€4.699,– Maten S/M/L/XLInfo canyon.com

Framemateriaal hi-mod carbonVork RockShox RS-1 (100 mm)Demper RockShox Monarch XX (100 mm)Derailleur Sram XX1(1 x 11)Crankset Sram XX1 (32t)Cassette Sram XX1 (10-42t)Remmen (v/a) Sram Guide (180/160 mm)Stuur/-pen Canyon H20 CF/Canyon V14 Zadel/-pen Ergon SM30/Ritchey Flex. CarbonWielen DT Swiss SplineBanden Continental X-King RaceSport (2.2”)

Gewicht compleet zonder pedalen 10,35 kgZitbuis-/balhoofdhoek 74°/70°Zit-/boven-/balhoofdbuis 485/606/115 mmStuur/-pen 710/70 mmAchtervork 450 mmTrapas-offset 40 mmWielbasis 1.135 mm

Page 28: Bike & trekking #4 - 2014

5 6 B I K E & T R E K K I N G

T E S T

Dankzij de slimme Dyad trekdemper is de veerweg vanaf het stuur in te stellen op 85 mm en dat is een fijne waarde voor vlakke stukken en beklimmingen.

Helemaal van nu: superkorte stuupen met een lel van een stuur er aan. Dat de bike ondanks dat tóch subliem klimt ligt aan de lange bovenbuis en de steile zitbuishoek.

Je zou verwachten dat je met de 1 x 11 aandrijflijn versnellingen te kort zou komen, maar niets is minder waar; met 30 tandjes voor en 42 achter kom je overal boven.

Eigenlijk geeft deze foto een verkeerd beeld. De Trigger lijkt zo immers een pure downhill-bak. En dat doet geen recht aan de sublieme klimkwaliteiten van deze alleskunner.

Page 29: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 5 7

Cannondale Trigger Carbon Team 27.5

über-allrounder

Wie op zoek is naar een bike voor bos en alpen en wie controle, comfort en rijplezier hoger op zijn prioriteitenlijstje heeft staan dan pure snelheid en acceleratie hoeft niet verder te kijken: de nieuwe Cannondale Trigger 27.5 zou zo maar het ideale model kunnen zijn. Althans, dat is de indruk die onze testredacteur Joris Birnie afgelopen zomer in de Alpen opdeed.

Soms moet een fiets ‘rijpen’. Zoals de Trigger van Cannondale. Met zijn kleine, 26 inch wielen en ‘slechts’ 130 mm veerweg was de eerste Trigger uit 2012 eigenlijk vlees noch vis. En de 29er variant die het jaar daarop geïntroduceerd werd, is dankzij z’n grote wielen een fenomenale daler, maar houdt beslist niet van smalle geiten-paadjes en krappe haarspeldbochten. Enter de nieuwe Trigger 27.5 die, zoals z’n naam al aan-geeft, op wielen in de nieuwe tussenmaat rolt. En het doet de fiets goed, die 27,5 inch wielen. Wat heet! Pas nú lijkt alles wat de ingenieurs van Cannon dale bij het ontwikkelen van dit

model voor ogen stond, realiteit te worden. Was de Trigger 26 te iel en de Trigger 29 te log, de Trigger 27.5 is spot on, zoals de Angelsaksen dat zo goed weten te verwoorden. Oftewel: dank zij de nieuwe wielmaat lijken alle stukjes van de puzzel op hun plek te vallen!

Het hart van deze machine is nog steeds de slimme Dyad trekdemper, waarvan de veerweg vanaf het stuur is te verstellen van 140 mm (“Flow” stand) naar 85 mm (“Elevate” stand). Maar het is niet alleen de veer weg die verandert, ook de geometrie wordt aan ge past. In de Elevate stand zijn de hoeken wat steiler. Het effect is direct merkbaar; zodra je over schakelt, voel je de fiets onder je verstijven en de agiliteit toenemen, waardoor je ineens de illusie hebt met een race-fully onderweg te zijn. Dat de fiets maar net iets meer dan elf kilo weegt speelt daar bij natuurlijk ook een prominente rol. De combi natie van beide zorgt er in ieder geval voor, dat je in beklimmingen over grindwegen Snelle Jelle’s op carbon hardtails het snot voor ogen kunt rijden.En eenmaal boven ben je hélemaal de man, want zodra je met een subtiele duimbeweging de afdaal stand inschakelt, muteert de Trigger tot een vol bloed afdaler die zich eigenlijk door niets de weg laat versperren. Dikke keien, diepe geulen, wortel ssecties: het deert deze allrounder alle maal niets. Niet alleen de achtertrein zuigt oneffen heden op als een stofzuiger op kracht-stroom, de stijve Lefty Supermax voorvork weet er al helemaal raad mee. En dankzij de stijve constructie laat een eenmaal ingezette koers zich anytime corrigeren. Okay, datzelfde geldt voor de Trigger 29er waarmee we vorig jaar reden, alleen mist die de speelsheid die de Trigger 27.5 ken merkt. Bulten, richels, schuine randjes; terwijl de Trigger 29 er als een stoomwals overheen dendert, zijn het bij zijn kleinwielige broertje pret-verhogende landschapselementen.De enige beperkte factoren in de weg naar het

dal zijn je eigen skills. En – dat moet helaas gezegd – de af-fabriek gemonteerde banden en remmen. De voor de Alpen veel te matig ge pro fi-leerde Racings Ralphs heb ik thuis al ver vangen door een setje stevige Nobby Nics, ook van Schwalbe. En de Magura MT6 remmen die de test fiets sierden heb ik er al na een dag biken af ge schroefd en vervangen door een setje nieuwe MT7’s. Deze leveren met hun dubbele zuiger de remkracht, doseerbaarheid en duurzaamheid die een fiets als de Trigger nodig heeft. Althans, als je ’m serieus de sporen geeft in alpine terrein.

Ik had vooraf ook twijfels over de 1x11 aan-drijf lijn van Sram. Kom je met zó weinig ver-snel lingen wel goed boven? Die onzekerheid bleek onterecht; in de praktijk ben ik geen ver-snellingen tekort gekomen. Niet omlaag, maar ook niet omhoog. Boven dien doet dit ‘probleem’ zich alleen bij de top modellen voor, want de minder schadelijk ge prijsde uitvoeringen van de Trigger 27.5 hebben gewoon een 2x10 aandrijflijn met een 36/22 vertanding aan de voorkant. Precies goed.

ConclusieEr zijn maar weinig bike-merken, die níet claimen dat ze de ultieme allrounder in hun assortiment hebben. En veel van die bikes maken die claim in min of meerdere mate nog waar ook. Toch kunnen de meeste van die bikes, als het gaat om allround-kwa li teiten, niet tippen aan de Trigger 27.5 van Can non dale. Berg of bos, omhoog of omlaag, deze fiets is echt van alle markten thuis. Aan rader dus, deze fiets. Ik zou zelf alleen wel de iets minder dure ‘Carbon 2’ uitvoering nemen. Okay, de Lefty op dat model is niet van car bon maar van aluminium, maar de dem per en het frame zijn identiek. Bovendien be spaar je dik twee duizend euro en krijg je een paar sublieme Shimano XT remmen op de koop toe. - JB

FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Tuning door de testrijder: nieuwe Magura MT7’s met grotere schijven voor meer remkracht en dikke Nobby Nics van Schwalbe voor meer comfort, grip en vooral bedrijfszekerheid.

Specs en geometriePrijs

€6.799,– Maten S/M/L/XLInfo cannondale.com

Framemateriaal hi-mod ‘ballistic’ carbonVork Lefty Supermax 2.0 Carbon (140 mm)Demper Dyad RT2 (85-140 mm)Derailleur Sram XX1(1 x 11)Crankset Cann. Hollowgram SI/Sram XX1 (30t)Cassette Sram X01 (10-42t)Remmen (v/a) Magura MT6 (180/160 mm)Stuur/-pen Cannondale C1 Zadel/-pen WTB Volt/RockShox ReverbWielen Mavic Crossmax SLRBanden Schwalbe Racing Ralph (2.25”)

Gewicht compleet zonder pedalen 11,23 kgZitbuis-/balhoofdhoek 73,5°/68°Zit-/boven-/balhoofdbuis 483/624/122 mmStuur/-pen 740/60 mmAchtervork 438 mmTrapas-offset 25 mmWielbasis 1.179 mm

Page 30: Bike & trekking #4 - 2014

5 8 B I K E & T R E K K I N G

T E S T

Lijkt wat too much, zo’n dikke RockShox Pike, zeker omdat de veerweg ‘maar’ twaalf centimeter is. Maar het levert een fenomenale stijfheid op.

Zit er solide uit, die achtertrein van de Process 111, en dat is ’ie ook. Solide en stijf, met dank aan de dikke buizen en de extra brede lagering.

Een korte achtertrein, steile zitbuis, lange bovenbuis, breed stuur en een zeer kort stuurpennetje karakteriseren de geometrie van de Process 111.

Woehaa! Deze bike kun je serieus hard een berg af laten rollen!

Page 31: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 5 9

Kona Process 111

pretmachine

Een hooligan op twee wielen, dat is wat de Kona Process 111 is. Want ondanks z’n grote wielen en geringe veerweg is het geen cross-country wapen voor Strava-strijders, maar een pure pretmachine, een funbike in de ware zin van het woord.

Als de Process 111 van Kona de redactie binnenrolt zijn we wat verbaasd. Wat is dít voor fiets? Grote wielen, twaalf centimeter veerweg voor, iets minder achter. En toch lijkt het in niets op de ranke xc-fullies van de concurrentie met dezelfde veerweg. De dikke RockShox Pike aan de voorkant verwacht je eerder op een enduro-bike, net als de brede velgen met dikke banden, de dropper-post, het zeer brede stuur en het zeer korte stuurpennetje. Dus hoé moeten we deze fiets plaatsen? Het antwoord komt zodra ik mijn been over het zadel sla en de eerste meters

wegtrap: deze fiets láát zich niet plaatsen in een bestaande categorie. Met de Process 111 heeft Kona een fiets neergezet die zich níets aantrekt van hokjes, die gewoon zijn eigen gang gaat, die zijn eigen klasse creëert. Kona is een meester in het maken van dat soort fietsen. Ik heb thuis een Kona Honzo staan: een stalen 29er met een extreem korte achterkant. Zó kort, dat er geen voorderailleur op kan en een 1x11 aandrijflijn geen luxe, maar noodzaak is. En tijdens die eerste meters op de Process 111 voel ik het; dit is de dubbelgeveerde uitvoering van de Honzo. De Process 111 is een hooligan, een rebel. Dit is de bike die notoire tegenstanders van 29er eens zouden moeten rijden. Grote wielen niet wendbaar, niet speels? Moet je deze fiets eens pakken. Of niet, want je hele beeld van wat er met een 29er allemaal kan, gaat dan compleet op de schop. Want ‘kan niet’, dat bestaat niet bij deze bike. Hoe hebben ze dat gedaan dan? Kona heeft out-of-the-box gedacht en heeft niet de veerweg, maar de geometrie als uitgangspunt genomen. Of beter: ze hebben de achtertrein als basis genomen. Die is met 43 centimeter extreem kort. Niet alleen voor een 29er, maar ook voor veel 27,5 inch wielige bikes. Vanwege die korte achterbrug was er – net als op mijn Honzo - geen plaats voor een voorderailleur. Geen probleem, nu er goed functionerende 1x11 aandrijflijnen beschikbaar zijn. De achterkant is opgehangen aan een met 74 graden steile zitbuis en een behoorlijk lange bovenbuis. En om al die lengte weer te compenseren, is het stuur door een stuurpennetje geschoven van maar vier centimeter kort. Dankzij deze matenmix zit je op vlakke paden en in beklimmingen lekker centraal op de fiets. Ook kun je met de Process verrassend goed tempo maken, met soepele, maar beslist niet hinderlijk deinende

schokdempers. Allicht, zou je denken, want hoeveel veerweg heeft de Process nou eigenlijk? Ja, niet veel. En tóch is dat geen enkel beletsel om met deze bike consequent óveral en altijd de allermoeilijkste paadjes te pakken. Gewoon, omdat het kan. Okay, blind een rock garden door speren, erop vertrouwend dat de vering je wel redt, dat moet je niet doen op de Process 111. Maar is dat erg? Ik vind van niet. Want je komt zo’n keientapijt namelijk prima door, beter dan wat voor bike dan ook met vergelijkbare veerweg. En dankzij het directe, dynamische gevoel dat die relatief korte veerweg oplevert, pak je veel eerder een klein schansje hier en een lekker randje daar. En met die korte achterkant manual je sowieso over de ergste obstakels heen. Haarspeldbochten naar beneden vormen net zo min een hindernis. Ik zei het al, deze fiets is kort en je friemelt ’m zo door de meeste bochten heen. En zo niet, dan maak je met deze fiets makkelijker nose-wheelies dan op iedere andere 29er die ik ooit gereden heb. Sowieso: veel speelser dan dit zijn ze er niet, die 29ers.

Conclusie Wie alleen naar de veerweg kijkt en op basis daarvan deze fiets koopt, begaat geheid een miskoop. Want ondanks de geringe veerweg, heb je hier niet met een xc-fully te maken. Ook de ruige onderdelen en de geometrie wekken een suggestie die niet klopt; als het namelijk gaat om pure afdaalkwaliteiten, zijn er gewoon betere bikes op de markt. Maar het gaat bij de Process 111 niet om hokjes en vastgeroeste concepten. Het gaat om plezier, om buitenspelen, om een dikke grijns van oor tot oor. Wie dat zoekt, die moet de Kona Process 111 zéker heel hoog op zijn shortlist zetten.- JB

FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Je zult het er mee moeten doen; vanwege de extreem korte achtertrein is er géén plaats voor een voorderailleur en zit je vast aan een 1x11 aandrijflijn.

Specs en geometriePrijs

€3.999,– Maten S/M/L/XLInfo konaworld.com

Framemateriaal butted 6061 aluminiumVork RockShox Pike RC (120 mm)Demper RockShox Monarch RT (110 mm)Derailleur Sram X1(1 x 11)Crankset Sram X1 (32t)Cassette Sram X1 (10-42t)Remmen (v/a) Shimano SLX (180/160 mm)Stuur/-pen Kona BC Riser/KonaZadel/-pen WTB Volt/KS Lev Velgen/naven WTB ST i23/NovatechBanden (v/a) Maxxis Ardent EXO TR (2.5”/2.25”)

Gewicht compleet zonder pedalen 13,18 kgZitbuis-/balhoofdhoek 74°/68°Zit-/boven-/balhoofdbuis 406/605/105 mmStuur/-pen 780/40 mmAchtervork 430 mmTrapas-offset 35 mmWielbasis 1.145 mm

Page 32: Bike & trekking #4 - 2014

D U T C H M O U N T A I N S

6 4 B I K E & T R E K K I N G

Page 33: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 6 5

Op 6 november 2013 werd mtb-parcours Broekpolder door niemand minder dan Marianne Vos geopend. En pas een klein jaar later, tegen het einde van september, rijden wij een rondje over deze mountain-bike-route. Ik geef toe, rijkelijk laat. Maar beter laat dan nooit. En boven dien: de pret is er niet minder om. Eerder meer, want het par-cours heeft zich inmiddels ‘gezet’. En ondanks dat de zomer al lang ten einde is, druipt het zweet van mijn voorhoofd, zó lekker weer is het.

De route start bij het sportcentrum Polderpoort, bij de door een motor-zaagkunstenaar bewerkte boomstam met de naam ‘Broekpolder’ erin. Al snel duikt de route de begroeiing in en moeten we kiezen tussen een ‘blauwe’ en een ‘rode’ route. De kleur geeft de moeilijk-heids graad aan. Wij duiken naar links, het rode pad, waar we gelijk een serie rock gardens en northshores 'voor de wielen krijgen'. Deze houten constructies dagen je uit je balans te houden op het steeds smaller wordende hout. Leuk! Als je het plankenpad zonder kleur-scheuren weet te overbruggen - wat goed te doen is, ook al omdat er keuze is tussen een makkelijk en een lastiger tracé - kom je in een soort van bikepark terecht. Een creatief en vooral erg leuk uit gedacht heuvelachtig parcours met verschillende obstakels en uit dagingen. Geen plek waar je wilt zijn als je doel is het Broekpolder-records op Strava aan gruzelementen te rijden, wel erg tof om je bike skills te verbeteren. Er liggen jumps, steile rock gardens, listige haar speld-bochten, kuipbochten en allerlei ander leuks. Een prima plek ook, om voor bereidingen te treffen voor een vakantie in de Alpen!

“Er ontstaat een heerlijke flow die bij ons allemaal een lach

op het gezicht tovert!”

Na een intermezzo in het bikepark sluit de rode route weer aan op de blauwe, waar we de snelheid lekker kunnen opvoeren. We doorkruisen de polder, door het afwisselende terrein van bos en weide met een perfecte mix van rechte paden en mooie snelle bochten. Heerlijk rijden hier, wie had dat gedacht! Een nog grotere verrassing is de natuur in de Broek polder, zo pal aan de A20 en in het zicht van de Rotterdamse haven. Die natuur blijkt eigenlijk toeval. Vroeger was de Broekpolder een drassig veen weide gebied. Dat veranderde in 1958, toen de gemeente Vlaardingen besloot de polder op te spuiten met havenslib, met het doel er woon wijk te bouwen. Maar toen dat havenslib vervuild bleek, werden de woning bouw plannen op de lange baan geschoven. En kon de natuur zijn gang gaan, waardoor de Broekpolder alsmaar groener werd. Plannen om delen van de polder tóch te bebouwen, stuitten op verzet van de omwoners, die de Broekpolder inmiddels hadden ont dekt als heerlijk recreatiegebied. Dat verzet werkte, want sinds 2006 trekken de Gemeente Vlaardingen en betrokkenen burgers samen op met het doel de aan wezige natuur- en recreatiewaarden van Broekpolder verder te ont wik kelen. Het gebied is een bonte verzameling, met ver schil lende soorten bossen vol vogels en knaagdieren, open grasland met ruige Schotse Hoog landers, meertjes en poeltjes met vissen en kikkers.

De routebouwers hebben maximaal gebruik gemaakt van de hoogte-verschillen - maximaal vijf meter - in het landschap, waardoor het op sommige stukken keren en draaien is als in een achtbaan in de Efteling. De ondergrond is bedekt met een laag bouwpuin-granulaat. Die is over het algemeen goed ingereden, alhoewel je altijd op je hoede moet zijn voor losse steentjes. Wat dat betreft heeft Broekpolder veel ge meen-schap pe lijk met het ook in de Rotterdamse regio gelegen par cours van Berg schen hoek (gebouwd op afvalbergen!). Lekker droog is de route ook, slechts op één deel van het tracé troffen we dras sige om standig-heden aan, ergens in het begin in een bos met een modderige onder-grond. Misschien daar ook bouwpuin-granulaat strooien?Wat ons met name verrast is de variatie in het blauwe parcours. Immers, ‘blauw’ staat voor ‘makkelijk’ en je zou daarom kunnen den-ken dat het saai en niet technisch is en je alleen je lol kunt halen uit de snelheid. Niets is minder waar. Oók de blauwe lus is snel, bochtig en uitdagend. Sommige bochten zijn vlak, maar in de tweede helft >>

Page 34: Bike & trekking #4 - 2014

6 8 B I K E & T R E K K I N G

U I T G E P R O B E E R D

magura mt7

Dubbele ankersTwee jaar terug vernieuwde Magura met een serie modellen onder de naam ‘MT’ zijn hele assortiment. Op het vlak van doseerbaarheid, ergonomie, gewicht en onderhoudsvriendelijkheid konden die MT’s met de besten mee, maar de remkracht hield, vriendelijk gezegd, niet over. En als het puntje bij paaltje komt, is dát waar het om gaat. Daarom heeft Magura alle modellen aangepast en bovendien een tweetal geheel nieuwe modellen toegevoegd: de MT5 en de MT7. Die zouden remprestaties op het allerhoogste niveau moeten bieden. Ik was afgelopen zomer met een set MT7’s onderweg in de Alpen. De MT7 heeft, net als bijvoorbeeld de Saint van Shimano en de Guide van Sram, vier zuigers per rem in plaats van de gebruikelijke twee, voor maxi male remkracht. In tegenstelling tot de concurrentie gebruikt Magura geen extra brede rem blokken, maar vier kleinere, losse blokjes. Dat zou de warmteafvoer verbeteren. Slim: de blokjes worden door magneetjes op hun plaats gehouden! De ergonomie is goed: de rem hendel voelt goed aan en de afstand tot het handvat laat zich zonder gereedschap ver stellen. Ook het aangrijp punt is met een stelwieltje in te stellen. De lat lag hoog voor de MT7’s, want ze moesten een set

Shimano Saints vervangen, zo’n beetje de krachtig ste remmen die op dit moment te koop zijn. Dat lijkt wellicht overkill, maar mijn all-mountain 29er laat zich op steile berg paadjes lastiger vertragen dan een gelijk soortige bike met kleine wielen. En, kan de MT7 de strijd met de Shimano Saint aan? Zeker weten! De rem-kracht is minstens zo groot, subliem dus. De modulatie is zelfs beter dan die van de Japanner. De MT7’s hebben een lekker hard drukpunt en zijn over de hele linie subtieler te doseren, waardoor je nét wat makkelijker de remdruk kan ver hogen, zónder dat je achterwiel blokkeert. Ergo: nóg meer controle in lastige situaties. Ook top: ook in lange afdalingen blijven druk punt en remprestaties constant, een teken dat Magura het hitte-management prima onder controle heeft. Een set MT7’s is te koop vanaf €359,-, inclusief schijven.– AK

UITGEPROBEERD: 7.500 HOOGTEMETERS OMLAAG+ Krachtig+ Goed doseerbaar+ Stil+ Consistent+ Lichtgewichtmagura.com

bbb scope 1300

LichtkanonStuur- en helmlampen worden steeds sterker. Hierdoor is een nieuwe categorie gebruikers ontstaan; nachtrijders die met een combinatie van stuur- en helmlamp de dag verlengen. BBB voorziet deze mountainbikers van het juiste gereedschap; de Scope 1300, met twee naast elkaar geplaatste LED’s in een compacte aluminium behuizing (110 gram). De totale lichtopbrengst is volgens BBB 1300 lumen en dat is een flinke bak licht. Het licht is vrij sterk gebundeld, maar dat is op smalle paadjes eigenlijk wel praktisch. De combinatie van een Scope op de helm en eentje op het stuur is ideaal, kun je ook de

bochten goed uitlichten. De Scope 1300 heeft vier helderheidsmodi, waarbij de tweede stand - die zo’n 800 lumen oplevert - feitelijk al sterk genoeg is. Bijkomend voordeel: je doet langer met de accu, namelijk zo’n tweeënhalf uur. Die accu moet je op je fiets bevestigen of in het rugvak van je fietsshirt stoppen. Gewicht van de batterij is twee ons. Opladen via het lichtnet duurt een kleine drie uur. Handig: je kunt de accu ook gebruiken om je gsm mee op te laden. Met de meegeleverde houders kan de Scope worden gemonteerd op bijna elk stuur of helm. Prijs: €229,95.– HB

Lichtbeeld van de BBB Scope 1300 in de helderste stand.

UITGEPROBEERD: ZES MAANDEN+ Lichtopbrengst+ Formaat+ Prijsbbbcycling.com

vier e zo’n. Bijkomend zo’n vestigen of inan de batterijkleine drie uur.

EERD: ZES MAANDENrengst

Aluminium koelribbetjes

(Airflow Cooling System)

voorkomen oververhitting.

Greepafstand

en aangrijppunt

zijn instelbaar.

highlight

Aan beide kanten

van de schijf twee

remzuigers, dus vier

in totaal.

Onder redactie van Joris Birnie, Henk Boorsma, Erik Boschman, Alex Grune-wald, Jan Koelmans, Arjan Kruik, Bas van der Wurf en Vincent Zeebregts.

Page 35: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 6 9

shimano sh-m200

Enduro-sloffenOok Shimano wil de enduro-trend niet missen en brengt daarom de SH-M200, een spd-schoen voor enduro-gebruik. Wat kan er ‘enduro’ zijn aan een schoen? Om te beginnen is het bovenwerk robuuster, met strategisch geplaatste verstevigingen en een asymmetrische schacht die de binnen kant van de enkel beschermt. Ook de zool met ver schil lende hard heden rubber is slijtvaster en stroever dan die van de Shimano xc-schoenen. En de stijve tussenzool ver zekert een goede energieoverdracht, maar kan tegelijker tijd tor deren voor meer dynamiek in afdalingen. De wellicht meest inno va tieve enduro-feature is het minst zichtbaar: het schoen plaatje kan verder naar achteren, waardoor de voet bij afdalen stabieler op het pedaal staat en de kuitspier minder belast wordt. Niet iets dat van belang is bij een rondje door het bos, wel tijdens lange alpine downhills. Een extra comfort verhogend element is de fijne inleg zool. Dat is niet zomaar een dun, nikserig plaatje, maar een serieus gevormd voetbed dat de voet goed onder steunt en daardoor de krachtoverbrenging verbetert en ver moeid heid voor komt. Kortom, met de SH-M200 laat Shimano weder om zien dat het weet hoe een goede schoen er uit moet zien. Met de kanttekening dat dit model nogal smal valt en daarom niet iedereen, waar onder onder getekende, even goed zal passen. Prijs: €189,95.– AK

UITGEPROBEERD: TWEE ALPENTOCHTEN+ Afwerking en materialen+ Voetbed+ Krachtoverbrenging+ Rijdynamiek+ Loopeigenschappen – Smalle pasvormshimano-benelux.com

Fijn voor afdalers: de schoenplaatjes kunnen verder naar achteren dan gebruikelijk.

Praktisch: de veters verdwijnen onder een flap.

Verkoelend: ventilatie-openingen.

rockshox rs-1

Op-zijn-kopvorkJawel, de nieuwe RockShox RS-1 staat op zijn kop. Waarom? Onder andere omdat dankzij deze bouwwijze de dichtingen van de vork altijd goed gesmeerd zijn, waardoor – in theorie – de vork soepeler aanspringt. Daarnaast is bij deze constructie de on af ge veerde massa lager. Nou waren er al eerder fabrikanten die vorken maakten volgens het upside-down principe, maar die waren óf niet stijf genoeg óf te zwaar óf beide. Dankzij moderne carbon ver wer kings technieken – het gehele bovenstuk bestaat uit één geheel – en een overgedimensioneerde voornaaf met steek-as, is Rock Shox er in geslaagd een vork te maken die én licht is – nog geen 1.700 gram – én stijf. RockShox levert de RS-1 met 80, 100 en 120 mm veer weg, ons test exemplaar beschikte over 100. We hebben de vork ingezet op Neder-landse mtb-parcoursen, maar hij mocht ook mee op vakantie naar de Alpen. Was ik in Nederland al onder de indruk van de kwali teiten van deze vork – de RS-1 zuigt oneffenheden op als een stofzuiger op anabolen, maar voelt totaal niet zompig aan en laat zich met lazer precisie in de juiste richting sturen – op de ruigere alpen paden stelt de RS-1 de RockShox SID waarmee ik toe nu toe reed, al helemaal in de schaduw. Ondanks dat de vork maar over tien centi meter veerweg beschikt, lijkt dit op ruige paadjes meer te zijn. Alsof ik niet met een race-vork, maar met een all-mountain-vork onder weg ben! Grote brokken worden keurig geabsorbeerd en van door slaan is geen sprake. Ook het duikeffect tijdens remacties of steile treden is uiterst gering. Vind je de vering desondanks toch te lineair, dan is

deze met behulp van volume spacers (‘Bottomless Tokens’) door de dealer of een handige klusser eenvoudig progres siever te maken. Ook als het gaat om stijfheid overtreft de RS-1 de SID met gemak. Keihard in de ankers? De vork geeft geen krimp. Wie graag aan knopjes draait zal trouwens teleur gesteld zijn in de RS-1; er valt nauwelijks wat te draaien. Alleen de uit gaande demping kan in ge steld worden. En op het stuur zit een hydraulisch gestuurde blok keer knop. Lekker simpel. O ja, wie bang is voor beschadigingen van de bloot liggende vorkpoten: na een maand in het bos en drie weken Alpen is er nog geen krasje te zien. Prijzig is dit onder ste boven-grapje wel. De advies prijs van de RS-1 is zo’n €1400! Wie deze vork graag wil hebben kan eigen lijk beter een nieuwe fiets kopen. Diverse merken bieden namelijk al een carbon bike met RS-1 aan vanaf €2500...– VZ

highlight

UITGEPROBEERD: DRIE MAANDEN+ Gevoeligheid+ Demping+ Stuurprecisie+ Instelgemak+ Gewicht – Prijs – Bijpassende naaf nodigrockshox.com

Overgedimensioneerde ‘Torque Hub’.De vorkpoten zitten onder.

Page 36: Bike & trekking #4 - 2014

7 2 B I K E & T R E K K I N G

Diverse organisaties bieden cursussen aan om te leren mountainbiken of om je bike-niveau te verbeteren. Heeft dat wel zin, zo’n cursus? B&t’s Roel van Schalen nam de proef op de som en boekte een training voor gevorderden in het Belgische Spa.

Zeker als je er al wat langer op zit denk je dat je wel weet hoe het moet, zo’n terreinfiets besturen. Dat de praktijk anders is, is tijdens iedere toertocht weer te zien; zodra het parcours maar een béétje lastig wordt ontstaan opstoppingen, omdat al die zogenaamd ervaren bikers het toch niet voor elkaar krijgen om in het zadel te blijven. Soms zie je ze bij bosjes omvallen. Nergens voor nodig, want het terrein moet wel érg ruig zijn als je er met een mtb niet op of af kan komen. Alleen... je moet wél weten hoe dat moet. Voor wie rijtechniek en -ervaring te kort komt, kan een cursus een goede oplossing zijn. Ik besloot de proef op de som te nemen en een dagje mtb-les te volgen bij de mtb-school. Deze wordt gerund door de Limburger Rob Akker mans; zijn lesdomein is niet het Limburgse heuvel land schap, maar de grilliger gevormde Ardennen van het Belgische Spa. Via de professioneel ogende website boekte ik een ‘Expert Training’, een “mountainbike rijvaardigheidstraining voor bikers met meer ambities”. That’s me, denk ik. Een cursus boeken bij de mtb-school betekent vroeg opstaan of een hotelletje nemen, want we worden al om negen uur in Spa verwacht. Dat

klinkt erger dan het is. We nemen niet direct plaats op het fietszadel, maar schuiven eerst aan aan de royaal gedekte ontbijttafel van de mtb-school. Fijn om even de autokilometers van ons af te laten glijden met een kop koffie en een croissantje. Kunnen we gelijk kennismaken met onze mede-cursisten. En voor Rob Akkermans een mooi moment om ‘de’ training in te leiden en de instructeurs voor te stellen. Die hebben overigens al het nodige gedaan, want voorafgaand aan het ontbijt zijn de bikes van de deel-nemers gecontroleerd en zo nodig aangepast. Het betreft vooral ver ande-ringen aan bandenspanning (lager) en remhendelpositie (meer naar binnen).

Millimeters maken “Vandaag gaan we millimeters maken”, meldt Akker-mans monter. “Millimeters, geen kilometers, zoals jullie vermoedelijk gewend zijn. Want gevoel voor de fiets, voor de remmen, voor de banden, dat ontwikkel je alleen door langzaam te rijden. Niet door op je kilometer-teller te kijken. De fysieke uitdaging zal vandaag niet zo groot zijn, maar je zult zien dat millimeters maken dat des te meer is. We gaan traag rijden om fouten uit te lokken, om vervolgens onze techniek te kunnen aanscherpen.” Ik zie sommige deelnemers elkaar aankijken. Traag rijden, wat is dát voor gekkigheid? We gaan het zien...Even later, buiten in het bos achter het restaurant, oogt de eerste oefening kinderlijk eenvoudig (op asfalt zo klein mogelijke rondjes draaien), maar de in struc teurs peilen hiermee feilloos het bike-niveau van de cursisten. Aan wijzingen volgen. “Kijk daar waar je heen wilt”

Op mountainbike-les in Spa

terug naar schoolTEKST: ROEL VAN SCHALEN, FOTO’S: DAVID STOCKMAN

R I J T E C H N I E K

Opletten, de meester is aan het woord.

Dankzij de intensieve begeleiding van Rob Akkersmans doe je dingen waarvan je niet wist dat je het in je had!

Page 37: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 7 3

en “gebruik een slepende achter rem, maar blijf wel trappen” en “rij op het kleinst mogelijke verzet”. De hele ochtend oefenen we basis-vaardigheden. De belangrijkste vaardigheid is de kijktechniek, de “rode draad in het hele verhaal”, zoals Akkermans geduldig blijft herhalen. “Kijken” wil zeggen vóór je kijken. Dus niet dertig of veertig centimeter voor je voor wiel, maar drie, vier, vijf meter in de richting waar je naartoe wilt. Het werkt; je bent niet meer bezig de hindernis te omzeilen, maar met komen waar je zijn wilt. Helaas werkt aanvankelijk ook de macht der gewoonte nog. Onverwachte hinder nissen verrassen me daarom toch nog geregeld: door naar die enorme boom wortel te kijken, met zijn vreemde vertakking middenin, word ik zowat naar binnen gezogen. De film die zich al afspeelt in gedachten

wordt bewaarheid en ternauwernood ruk ik mijn voet van het pedaal en vind ik evenwicht op één been. Maar het andere wordt met fiets en al in een spagaat gesleurd, evenwijdig aan de richting van de boomwortel. Nét niet gevallen, maar ik sta wel stil, terwijl ik met de juiste kijktechniek de boomwortel achteloos had kunnen passeren.

Mentale omschakeling Andere basisvaardigheden: gebruik vooral je voor-rem bij het afdalen, verplaats je gewicht bij het klimmen en pas je verzet aan als je langzaam moet rijden of als je bergop gaat. De voorrem, door de meeste fietsers angstvallig onaangeroerd, is feitelijk je belangrijkste tool om veilig te kunnen dalen. Net als bij de kijktechniek vergt het echter een mentale omschakeling om van vertragen middels de voorrem een >>

TIP 1: REMMEN

Zo’n beetje het eerste dat de instructeurs van de mtb-school doen is het aanpassen van de rem-grepen: die schuiven zo ver mogelijk naar binnen, zodat je met één vinger kunt remmen. Reden: de hefboomwerking van de remhendel is dan optimaal, waardoor de remkracht zich beter laat doseren. Bovendien houd je de andere vingers over om het handvat steviger beet te houden. “Zo heb je véél meer controle in technische passages!”, benadrukt Rob Akkermans.

TIPS VAN AKKERMANS Hoe je gratis je bike beter maakt

Page 38: Bike & trekking #4 - 2014

7 6 B I K E & T R E K K I N G

Innsbruck

mountain bike

cityTEKST: JORIS BIRNIE, FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Wellicht dat je er al tig keer langsgereden bent tijdens een ski vakantie. Of juist ’s zomers, via de Brenner onderweg naar het zuiden. Spijtig, want je mist wat. De Tiroolse hoofdstad Innsbruck is namelijk niet alleen een supertoffe stad, de om geving rondom de stad is ook bezaaid met topklasse bike-trails. B&t’s Joris Birnie proefde een paar dagen de sfeer in deze fijne Alpenstad. Z’n bike had ’ie bij zich, natuurlijk...

Vroeg in de ochtend ontmoeten we onze gids Matthias bij het Tiroler Landestheater. Dit historische gebouw in de oude binnenstad is op het eerste gezicht eerder een ontmoetingspunt voor een dagje cultuur dan voor een mountainbiketocht. In Innsbruck gaan die twee echter naadloos in elkaar over, want vlakbij het theater ligt het station van de Hungerburgbahn, die bezoekers in een mum van tijd de bergen in brengt. Tijd voor een bak koffie is er helaas niet, het is zó vroeg dat alles nog gesloten is. We lopen het hypermoderne station binnen en stappen in de bergtrein. Gebruiken ’s winters met name winter-sporters deze trein, nu zijn het vooral voetgangers die ons ver ge zellen en een handvol ‘luie’ mountainbikers, die de steile hellingen van de Nordkette graag per lift overbruggen. Eenmaal boven op de Nordkette worden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht. Pal onder ons ligt Innsbruck in al zijn glorie en aan de overkant van het dal kunnen we de iconische springschans van Bergisel en – daar weer achter - de Stubaier gletsjer zien liggen. Een mooier begin van de dag kunnen we niet wensen. Ook zien we meteen het even beroemde als beruchte Nordkette downhill-parcours als een grote anaconda naar beneden slingeren. Best heftig, zo te zien. Gelukkig geeft Matthias aan dat we die niet gaan rijden, omdat we niet het juiste materiaal bij ons hebben. Hij weet een mooi pad om even in te komen. En voor we het goed en wel doorhebben, duikt hij over een richel het dal in.

IJzingwekkend steil Om eerlijk te zijn hadden we bij het ‘op warmer tje’ van Matthias toch iets anders in gedachten dan vol gas over een smal pad naar beneden knallen. Met vooral racefiets kilometers in de benen hebben we wat tijd nodig om weer op volle sterkte te komen. Maar na drie rondjes is ons lef weer terug en schieten we achter Matthias aan over de smalle singletrack die de lange ski-afdaling naar het dal doorkruist. Het pad is steil en bezaaid met rotsen, ook technisch >>

Boven: De nieuwe Nordkettenbahnen brengen je vanuit de stad binnen twintig minuten bovenop de berg.

Rechts: Amsterdam heeft als mountainbikeberg Spaarnwoude, Rotterdam moet het met Berschenhoek doen en Innsbruck heeft de Nordkette. Tsja...

M O U N T A I N B I K E - V A K A N T I E

Page 39: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 7 7

Page 40: Bike & trekking #4 - 2014

WHERE THERE’S DARKNESS,NOW IS 1400 LUMEN.

LIGHTING YOUR WAY.

MEGA DRIVE

LUMEN OUTPUT: Ultra-bright, real world tested 1,400 lumens available

BUILT TO LAST: Compact CNC sculpted aluminum body

INFINITE LIGHT SOLUTION: Replace battery on the fly to extend ride time

POWER UP: Rechargeable via Micro USB

EASE OF USE: 6 easy to navigate light settings for instant light alternatives

We build our own LED lights from the drawing board up. Our high quality, CNC machined bodies are manufactured in-house and our LED LIGHT and lenses are simply the best you can buy. Beautifully designed LED lights that are built to last.

This is Lezyne. This is Engineered Design.

8PROUDLY DISTRIBUTED BY RIVO SPORTS BV | [email protected] | +31 (0) 487 561614 | WWW.LEZYNE.COM

Page 41: Bike & trekking #4 - 2014

* Voor 1 of 2 jaar afhankelijk van het artikel. ** Zolang de voorraad strekt. Op=op!

kiesmaar

OP=OP!

XX BIKE & TREKKING

XX BIKE & TREKKING

PASSIE VOOR PASSEN

Samnaun, Zwitserland

WERKPLAATS

Kabels vernieuwen

F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N E

TEST

Reisfietsen met

riemaandrijving

TEST

De beste fiets voor toertochten

FULLY TEGEN HARDTAIL, 26ER TEGEN 29ER,

CYCLOCROSSER TEGEN MTB

FIETSEN IN NEDERLAND

Drents-Friese Wold

DUURTEST

Shimano SLX Dyna-Sys

TEST RACE

Cannondale CAAD

Koga Kimera Alloy

BIKE VAKANTIE

Trail paradijs Dolomiti Stars

EXTRATurkije Special

AP

EXTRAEXTRA

AP

#5 2

010

€3.

95

ww

w.b

ike

an

dtr

ek

kin

g.n

l

UITGEPROBEERD

2011 gear voor mtb, race en trekking

riem

09-12-2010 15:18

XX BIKE & TREKKING

F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N ETEST MTB

Grote wielen tegen

kleine wielen

BIKE-VAKANTIE100.000 trails in Merano

EXTRA Special Midi-Pyrénées

ww

w.b

ike

an

dt r

ek

ki n

g. n

l

#1 2011 €3.95

AP

FIETSVAKANTIE MET KINDERENEnnsradweg, Steiermark

RACEVAKANTIEPasso dello Stelvio

FIETSREISWest-Canada

FIETSEN IN NEDERLANDApeldoorn

TEST TREKKINGBIKE• Traploos schakelen• Cardanaandrijving• Fietskarren

TEST RACERidley Helium

TEST MTB• Cannondale Flash 29

WERKPLAATSCockpit afstellen

UITGEPROBEERDNieuwe spullen

ELEKTRISCHE MTBNiet alleen voor luilakken

tegen eine wielen

K

XX BIKE & TREKKING

F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N E

DE MOOISTE MOUNTAINBIKE-TOCHTEN IN· Knockbike Karinthië · Kitzbüheler Alpen· Montafon

· Salzkammergut· Salzburger Almentour· Schladming-Dachstein· Zillertal

Oostenrijk Special

Deze speciale uitgave hoort bij BIKE & trekking #2 2011

ww

w. b

i ke

an

dt r

ek

ki n

g. n

l

#2 2

011

€3.

95

APBIKE-AVONTUURSolo de Alpen over

PASSIE VOOR PASSENGroßglockner HochalpenstraßeVAKANTIE MET KINDERENBike & family in Flachau

FIETSEN IN NEDERLANDRhenen

STEEL IS REAL6 Stalen vakantiefietsen getestTEST RACEKona Honky Tonk

S MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA G A Z

GROTE WIELENZES 29ERS GETEST

FIETSVAKANTIE

Slovenië

WERKPLAATSBanden zonder binnenband

DUURTESTAlfine 11 naaf versnelling

28 PAGINA’S EXTRA Mountainbikenin Oostenrijk

cover-bt2 1

29ERS ST

VAKANTIEVAKANTIEVAKAANTIE

oveven ë

5

F I E T S - E N R E I S M A G A Z I N E

BIKE, HIKE& TRAVELGRATIS SPECIAL bij LIFT Magazine en BIKE & trekking

Mountainbiken in de Alpen en hiken door Lapland

PANAMA ROLLENDE GOLVEN EN IDYLLISCHE STRANDEN

TEST: welke deo werkt écht?

Fashionde hipste bike-, hike- en travel wear

ww

w. b

i ke

an

dt r

ek

ki n

g. n

l

#3 2

011

€3.

95

AP

BIKEVAKANTIEValle d’AostaFIETSEN IN NEDERLANDOostvoornse Meer

WEEKENDJE WEGToeren in LuxemburgFIETSVAKANTIE MET KINDEREN2 aanhangfietsen getestPASSIE VOOR PASSENDe Kale Berg: Mont Ventoux

S M AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA GG A ZGET IN SHAPE!5 FITNESSBIKES GETEST

NAAR DE ALPENMAAR MET WELKE BIKE?5 Alpenbikes getest

WERKPLAATSSchijfremblokjes vervangen

TEST RACENeilprydeAlizeMOUNTAINBIKESPOTLenzerheide, Zwitserland

DIVAS ONLY!Gratis damesspecial

cover-bt3 1

#3 2

011

€3.

95

AP

S ETEST

KE

F I E T S - E N R E I S MA G A Z I N E

ww

w. b

i ke

an

dt r

ek

ki n

g. n

l

AVONTUURSolo door de Australische outbackTEST 201212 nieuwe fietsen voor

race, trekking en mtbRIJTECHNIEKMet droge voeten

door een beekje

PASSIE VOOR PASSENSilvretta Hochalpenstraße

f i e t s - e n r e i s m a g a z i n eww

w. b

i ke

an

dt r

ek

ki n

g. n

l

r eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee i s mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Spanje special

MOUNTAINBIKENPicos de Europa TOERFIETSENVia Verde de la Sierra MOUNTAINBIKENSierra de Gredos TOERFIETSENVia Verde Girona MOUNTAINBIKENSierra Nevada

MET GRATIS 36 PAGINA’SSPANJE SPECIAL

WERKPLAATSZadelhoogte afstellenBIKEN IN NEDERLAND

Roosendaal,Landgoed VisdonkCOLUMN AART HUIJG

Op de fiets van Noord- naar Zuidpool

WINNEN!10 X-BIONICKLEDINGSETSTER WAARDEVAN €350(zie pag. 8)

cover-bt4 1

TESTTEST

De bestte fiets voor tooertochthten

FFULLY TEGEGEN HARRDTAIL, 2626ER TEGEEN 29ER,

ULLY T EN HAR TAIL, 6ER TEGE 29ER,

CCCYCLOCRC ROSSER TETEGEN MTTB

ENENENENIETSENSENNFIETSFIETSFIETSENFIETSENFIETS NNNNN EDDNEDNENEDN NENEIN NEIN NEIN NEIN NENEIN NIN NIN N EED LANDLERLANDERLANDERLANDERLANDERLANERLANERLARLR

Drents-Drents-Drents-Drents-Drents-Drents-Drents-DrentsDrentsDDrents FFFFFrieseFrieseeeee e Friesee WWWWWWWWoldoldWoWoWoWooWWWoWoW

EESDUURTDUURTURTEUURTEEDUURTDUURTDUURTEDUURTDUURTDUURTDUUR ESSTTTTTTT

SSSSSSSSS nonShimaaaaaannhimShimShimaShimaS oo LX DLX DyLX DySLSLSSLLSS yyyyna-SysSysSysyysna-Sysa Sa Sna Sa Sna-Sna-SShimanoShimaShimanShimanhimaShimaShimaShimaShimaShimamimhimaShimai oo LX DyLX DySLX DyLX DLX DySLX DySLX DySLSLX DyS yyyyyy Sysna-Sysna-Sysna-Sysyysna-Sysa-Sa-Sna-SSysna-Sn

TT AARARAT RARARATEST RAEST RATEST RATEST RATETEST RAAAAAAAAACECECECECCCCCE

CCannonddale CAAAAAAADDDDDDCannondale CAAD

oga KiKoga KiKoga KiKoga KiKoga KiKoga KiKoga KiKoga KiKoga KKoKoga Koga KogaKogKogK mera Almera meramermm loy

IKE VAIKE VAKE VAKE VAKE VAKEKBIBIBIBEETIIIIEEKANTKANTKANTKANTKANTIANT

KE VAIKE VAKE VAKE VAKE VAKEIIKE VABIBIBIBBBANKAKAKAKAKAKA EETIIIIEETTTTINTTT

TTTTTTTTraiTraiTrairaTraiTraiTrairaTrTraiTTTraiTraiiT pal p pppal ll l pl l l rrradiraaaaarrrrararar DDDDDDDjss DDoD oolomlomlomlomolomolomolomolomolomlolommllo titi ti tiitittttti SSSSSS arrrrStaStartarrtarta ssssssssss

EETTTTTTTTTTEEEE

ww

w.b

ike

a

riem

EXTuTuTTuTXEX

BBBIBIBIIKKKBBBBIIBIIIIKKKBIIBIKB K

EXTRAEXTRA SSMMidi-Pyr

ww

w.b

ike

ERENIE MET KINDEFIETSVAKAFIETSVAKANTIE MET KINDERENFIETSVAKKANTIE MET KINDEERENEEnnsradwweg, Steieermark

iiRRACEVAKKANTIERACEVAKKANTIEPPasso dPassPassPassasPassasas ello Stlo Sto Sto Sto So So SSo S elvioo

FFFFIETSREFIETSREFIETSRFIETSRFIETSRFIETSFIETTSRETSRESREREREEEISIISSISSISISISIISSSSSSWWWWWWWWWestWestWestWest CaCaCaWest CaCat nnnnnnnaaaadadanadaWest-West-WestWestest---Ca-CaCaCaCaCaCaWest- nnnnnnnnnadanadanadaadaadanada

FFFIETSFIETSEN IIN NEDN NE ERRLANDAApeldoorn

TTEST TREEKKINGBIKKE• Traplooos schakeelen••••• CardanrdandanCardanCardCardCardCardardCardCar aaaaaaaaaandrijvandrijvdrijvrijvandrijvandrijvandrijvandrijvdandrijvandrijvandrijvandrijviiiiiiiiiiingngnngngngngCardrrdrddddddandananananCard aaaaaaaaaaandrijvandrijvandrijvandrijvandrijvdrijvdrijvrijvrijvrijrijijjvvandrijviiiingngng• Fiet• Fiet• Fiets• Fiets• Fiets• FietssssF sskakakakakaaaaaararrrenrrenrrenrenrrenn

TTETEEEESESEST RAST RAST RAST RAST RST RST RT RT REST RAEST RAST RAST RAES RACCCCCCCCCCCCEECCECRRRidddddlllleyeyeyleydl HeHeHeHeeHeeliueliuuummmmmumRiddddddllleleey ey ey dllee HeHeHHHeHeeliueliuuuuumummmmuuu

TTESSSSTSTSTTTTTT T MMMTSTTTT T TT BBBB• Canananannnnnnnnonnonddd l Fll Fll Fll Fll Fll FlFlFlFl KEEEEEE VKEEE-VE-VE-VE VEEE-VE-VE VE-VK

S i lSpecialrénées

SUPERAANBIEDINGNEEM NU EEN ABONNEMENT**OP BIKE & TREKKING EN ONTVANG:

WINKELWAARDE €69,95!

UITGEPROBEERD

2011 gear voor mtb, race en trekki

WINKELWAARDE €69,95!

WINKELWAARDE

€29,95!

Ingebouwde bewegingssensor 110 decibel alarmtoonGehard staal

ararmtmtoooonn

WINKELWAARDE €19,95!

110 decibel alarmtoon!

WINKELWAARDE

€34,95!

SSENerlan

Nnd

110iin

WERKPLAATSCockpit afstellen

UITGEPROBEERDUNieuwe spullenN

ELEKTRISCHENiet alleen vluilakken

00M

Evoo

66 Stalenn vakantitiefietsenn getest6 Stalenn vakanttiefietsenn getestTTEST RACEEKona Hoonky Tonnk

WERKPLAAWEWERWEEEERRKPRKPLAARKPLAAWWERKPLAARKPLAAWERKPLAAWERKPLAAWERKPLAAWERKPLAAWERKPLAAEWERERWWEWWERER AAAWWWERWERKPLAAWERKPLAAERRWERK AERKPLAARR AWEERanden zBanden zBanden zBaBandeBandeBandeanden znden zBandennden zanden zandenBandBanBan n zBBaaBanndeBanBandBBBandenandenBBBandenBandeannBBan enBa deenenBa edeenndene

binnenbinnebinnenbabinnenbabinnebbinnenbbinnenbanbinninbinneinneenbinnenbannenbabanneinnbinneninneeenebinneninneenennbainnennebinnennennnn bannenbab nnenneebinnennnenbabb nnneneeee

DDUUUDUURUUUDUUDUDUURRTESTR ERTESTDDDUUDUUDU RTESTRTRTESTTESTDDUURRTRTTDDUUURURRTRTEDUU RRD RUUURTEUAlAAAlAlfAlfAlfine 11lfine 11lfine 11lfine 11fine 11e 11AAAAlfAlffinlfine 11AlfineAAlAAlffine 111lAlfiAAAAA naafnanaaf naanaafnaanaafafaaf naaf a fnaanaaaaafversnellversversnversneeversnelliversnelliversnellirsnellisnelnellisnellssnelln lrsnelsnellisnesversnrsnes elversnversnellis lllisssnnellellellieelelnelliirssnnnelllliiiersnerrssnnellielliel ierrsnellsrsness ls lel ngnngngngngngnggnngnnggnnngggnnnngggnnngngngngngggnnnnggggggg

ATSTSSSATATTSSTSATATTATATTATATATATTSTTSATATTSTSzzozooozozoozoozozozoooooozooooooozooooondndndndnnnnnnnanananananndddddddddddddd

BIBIKE,HIKE&&&&&&&&&&&&& TRAVELTRTTRTRTTGRATIS GRATISTISGRATISGRATISGRATISGRARARAATGGGGGGRAATGG AATTSPECSPSPECIAPECIALLCIALSSPPECEECCC LLSPECEECCCISPPEECSSSPPPECIAC

LIFT Maij LIFT Maag ine bij LIFT Mbij LIFT MMMagazinebij LIFT MIFTT M gazij gaazzigg nen BIKen BIKE KE & & trekkt kkkkingKE & trekkkintreekkkkinngggg

MountaMMountaMountaMountaMountaM tMoountMountouMountaMountaMountaMountaMoMountaMountaMMountaMountaMountaoMoMountaMountaMoMountMountaMountaMMountMMMoMMoMouMMouountMountaMo ttaMoo ntountaountaMooountMountaoouoou tu tu inbikeinbikeinbikeinbikenbikenbikenbiknbikeinbikeinbikeinnbikeebikenbikeinbikenbikenbnbikenbikenbikeinbikeknbikenbiknbikinbikeinbbikkebikiinbiknbikenbikenbikebikeininnbikenbikeknbikeiken ikebikinnbiinbinbikenbikeinnbikekeinbnbbbiikkkennbnb k nnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnin dein de in de Ade Alpn de Alin de AAlAlplppein de Alppenen end penAlpppeenenpeenennpeeeenenn phhikenhhikehikehikehikeikenkikhikeenkennh kenkenekenhhikekenkkennennnhh enenenhhhikenennenhhik nnhikikkkeenennnnhhhhhi nnnhhikkeennhiiikkekennnnnndoor Laplanor Laplanr aplanor LaplanplanaplaLLLaplalandndandooor or LLapaplllor Laplandandoooor Lar aaanddlandooooorrr laaannlandr lalandnlanddp d

PANAMA ROLLENDE GOLVEN EN IDYLLISCHE STRANDEN

TEST: welke deo ke deowerkt écht?ht?

Fashionde hipste bike-, hike- en travel wear

EENngfietssen getetestPPPASSIE VOOOR PASSESEN

PASSIE VOOR PASSENDe KalDDDDDDDDDD e Berg: Monnt Ventoux

DE ALPENAAR DE ALPENAAR DE ALPLPEMMAAR MET WWE555 Alpennb

5 Alpenb

WERKPLAATSchijfremvervangen

TESTESTESTTESESTST RST RACERARAST RACRRAACEETEST TESEST ESTST CET RAACEACETTEST ST R EST RACERACETT SST CECCEE CCEE ACCCEECEEEENeilNeilNeilNeilpNeNeieilprylprpryprydrydeydedeydeydeeeeilpeilpilprypryprydydepryde

NeNeilpeilpN lpryydeyderyderydeei eei pr eeeeeeeeAlizeAlizeAlizAlizeAlizeAlizeAlizeAlizeAlizei eeAlizeeA e

DIVAS DIVASDIVADIVADIVADIVAS ONLYDIVASDIVAS ONLYS ONLYONLS ONLY!ONLONLY!DIVVADIVAS ONLY!

VA LY!Y!AS !

DIVAS YNLY!YNLYY!!A

!!Y!Gratis GratisraGratiatGratiGratisGrattisGratissGrrG a issGrGratisGratisGratisdamedamessdamessdamessamesspdamesspameamesspec

medamessdamesspecmesspec

damesspecmesspemesspecpec

damesspeccdamesspdamesdamesspecamessp

ddaamesspames pdddamesspecaddd

pddda

ialialialiaaliaialialalllaallllliialiaal

ENENENELKE BIKbikesbikes

ATSmblokjes n

MOUNTAINBIKPicos de Euro

MET GSPAN

BBBBBIBIIIKKKB K

110Cannonnnonnnonnnonnnononnoonnonddndndndnddndndndndale Flaale Flaale Flaale Flaale Flaale Flaale Flae FlaFlFlFlale Flaale Flasssssssh 29sh 29sh 29sh 2929999999 KEEE VEE VE VVKEEK

00

WINKELWAARDE

€34,95!

De Mercedes-Benz onder de multitools!

Full CarbonFlex-Hose

BON Naam: M / V

Geboortedatum:

Adres:

Postcode en plaats:

Land:

Bank- of gironummer:

(Belgische abonnees ontvangen een acceptgiro)

E-mail:

Telefoonnummer:

Datum: Handtekening:Hierbij machtig ik Abonnementenland om het verschuldigde bedrag tot weder opzegging van mijn rekening af te schrijven. Het cadeau wordt binnen vier weken na betaling verzonden.

Stuur de bon of een kopie naar: Klantenservice BIKE & trekking Magazine, Postbus 104, 3740 AC, Baarn. Of mail naar [email protected]

JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) en een Crankbrothers Multi 17 multi-tool.

JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) en een Intellilocks alarmslot.

JA, ik neem een abonnement op BIKE & trek-king. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) én een Lezyne Carbon Drive. Lezyne Carbon Drive (voor mountain- en

trekkingbikebanden) Lezyne Pressure Carbon Drive (voor race-

fietsbandjes)

JA, ik neem een abonnement op BIKE & trek-king. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) én een Sigma BC 12.12 stuurcomputer.

Broncode: BIKE0414

LEZEYNE CARBON DRIVE*

SIGMA BC 12.12*

CRANKBROSMULTI 17*

INTELLILOCKSALARMSLOT*

B I K E & T R E K K I N G 8 7

12 functies!

E

2.12*

ttieies!s!

Page 42: Bike & trekking #4 - 2014

B I K E & T R E K K I N G 8 9

city

downhill

nijmegen

Vorig jaar was het nog een exclusief club-evenement, maar dit jaar staat de City Down-hill in Nijmegen, ge orga ni seerd door moun-tain bike vereniging Licht Verzet, voor iedereen open. Op 2 november vanaf één uur storten down hillers zich naar beneden over een ver-ras send creatief uitgezet parcours dwars door Nijmegen. Daarbij is niet alleen het ‘natuurlijke’ terrein dat de stad biedt ten volle benut - denk aan afdalen over de beroemde Onze Lieve Vrouwe-trappen - ook zijn op de track uitdagende tijdelijke ob sta kels geplaatst. Mee-doen kost tien euro, maar op het moment dat je dit leest is het maximale deelnemers aantal van vijftig bikers waarschijnlijk al bereikt. Geen reden om dan maar niet naar Nijmegen af te reizen. Ook voor toe schouwers is er een hoop te beleven tijdens de Nijmeegse City Downhill.lichtverzet.nl

Page 43: Bike & trekking #4 - 2014

CUBE LIFE DEALERS - HET HELE ASSORTIMENT BINNEN HANDBEREIK!

ALLIZI BIKES - BUSSUMALLIZI.NL

BIKE2BUILD - VLAARDINGENBIKE2BUILD.NL

EGBERT EGBERTS - BORGEREGBERTEGBERTS.NL

FIETSLAND - EERSELFIETSLAND.COM

HANS LEMMENS TWEEWIELERS - CUIJKHANSLEMMENSTWEEWIELERS.NL

KROONE LIEFTING - LIMMENKROONELIEFTING.NL

ROGER WIJNEN - GELEENSPORTIEFFIETSEN.NL

VOOR MEER INFORMATIE OVER DE PRODUCTEN VAN CUBE EN EEN COMPLEET

DEALEROVERZICHT SURFT U NAAR: WWW.CUBE.EU | [email protected]

CUBEBIKESNL

CUBEBIKESNL

PRO PERFORMANCEWITH PLENTY OF COMFORT

RATCHET BUCKLE

SOFT TONGUE

CUBE WINGS

ROAD CMPT € 89,95 MTB CMPT € 79,95 MTB PRO € 129,95 MTB PRO € 129,95 ALL MOUNTAIN € 89,95

CUBE VENT SYSTEM

CLEAT POSITIONING SYSTEM

REFLECTIVE LOGOS

Page 44: Bike & trekking #4 - 2014

DE VOLGENDE UITGAVE VERSCHIJNT DECEMBER 2014!

9 0 B I K E & T R E K K I N G

Test WinterschoenenNatuurlijk kan je ook een paar dikke sokken aan doen en schoenenhoezen over je zomerschoenen schuiven. Hou je ook je voeten warm en droog. Maar praktisch is anders. En bovendien: als het écht koud wordt is de zomerschoen met schoenhoes een kansloze combinatie. We hebben daarom vier nieuwe winterschoenen aan de tand gevoeld.

Aan de voet van de Rosentuin

EggentalKlein grapje in de kop bij deze foto. Met ‘Rosentuin’ is namelijk het bergmassief ‘Rosengarten’ bedoeld, dat de westkant van het Zuid-Tiroolse Eggental domineert. Mooi om te zien, vooral vanaf het zadel van een mountainbike. Het gebied ligt namelijk tsjokvol mooie paadjes. En fotograaf Erik Boschman reed er afgelopen zomer overheen.

V O O R P R O E F J E *

In het spoor van vergeten treinen In Nederland kennen wij het drama van de HSL, maar ook in Spanje kunnen ze er wat van. Sterker: over de spoorlijn die de Andalusische steden Jerez de la Frontera en Setenil met elkaar had moeten verbinden heeft nooit een trein gereden! Wel heel veel fietsers, met dank aan de stichting Via Verde de la Sierra, die in de afgelopen decennia het spoortracé omtoverde in een schitterde fietsroute.

* De weergegeven inhoud kan door omstandigheden aan wijzigingen onderhevig zijn.

TestSnelle hardtailsGrote wielen, kleine wielen, je vindt het allemaal in de komende grote hardtailtest. We brengen maar liefst 12 nieuwe modellen!