HIKE & trekking #6 2014

12
LOPEN MET EEN LAMA LAMA TREKTOCHT DOOR OOST-TIROL PREVIEW 2015 OUTDOORGEAR HERFSTWANDELROUTE WATERLEIDING- DUINEN WAAR MOET JE OP LETTEN? PADDENSTOELEN PLUKKEN SCHAPENTREK ZUID-TIROL De kudde achterna #6/2014 - € 4,95 hikeandtrekking.nl EXTRA SPANJE SPECIAL WANDELEN / ACTIEVE VAKANTIES AP FJÄLLRÄVEN POLAR Hondenslede-avontuur in Lapland SOUTH WEST COAST PATH Struinen langs de zuidwestkust van Engeland

description

 

Transcript of HIKE & trekking #6 2014

Page 1: HIKE & trekking #6 2014

Lopen met een LamaLama trektocht door oost-tiroL

preview 2015outdoorgear

HerfstwandeLroute WaterLeiding- duinen

waar moet je op Letten?PaddenstoeLen PLukken

schaPentrek Zuid-tiroLde kudde achterna

#6/2014 - € 4,95 hikeandtrekking.nl

extra

Spanje Special

wandelen / actieve vakanties

ap

FjäLLräven PoLar hondenslede-avontuur in Lapland

south West coast Pathstruinen langs de zuidwestkust van engeland

Page 2: HIKE & trekking #6 2014

59 Spotguide Zuid-tirol

Vakantie bij een appelboer

60 FjällräVen polar Hondenslede-avontuur in

lapland

Extra:

Spanje Special Wandelen van playa tot pico

34 de kudde acHterna

Schapentrek Zuid-tirol

40 paddenStoelen plukken

Waar moet je op letten?

46 SoutH WeSt coaSt patH

Struinen langs de zuidwestkust van engeland

52 Weg-Van-de- Wereld plekken

de weldaad van verlatenheid

54 preVieW 2015 de buitensporttrends

van volgend jaar

14 lopen met een lama

lama trektocht door oost-tirol

24 HerFStWandel-route

amsterdamse Waterleidingduinen

28 Fell running met kaart en kompas door

de Schotse hooglanden

32 jong geleerd… 4-jarige mila wandelde 160 km

05 aanloop06 onderWeg10 coloFon10 nieuWS13 natuur en milieu20 uitgeprobeerd22 Stap Voor Stap 24 Wandelroute nl27 HiStorie28 leZerS beleVen32 contact met34 FotoStory44 FotograFie52 boeken 58 reiSadVieS59 Spotguide66 Word nu abonnee67 Vooruitblik

Coverfoto: Fjällräven Polar /

Håkan Wike

HIKE  &  TrEKKIng

3

inhoud

Page 3: HIKE & trekking #6 2014

ANATOMY AIR CHANNELS 360° PROTECTION

Anatomisch teenstuk - voor plooivrije pasvorm

Compressiezone voor enkelstabiliteit

Polstering aangepast aan linker- en rechtervoet

NEWTREKKING STABILIZING

FA

LK

E ·

P.O

.BO

X 1

1 09

- D

-573

76 S

CH

MA

LLE

NB

ER

G /

GE

RM

AN

Y

aanloop

No paiN, more gaiN Eind augustus viel alweer de eerste sneeuw in de Alpen. Een goede reden om in dit nummer alvast vooruit te kijken naar de winter. Dat doen we met een verhaal over de Fjällräven Polar waaraan ik afgelopen winter mocht deelnemen. Zeventien jaar geleden werd deze hondensledetocht in Lapland voor het eerst georganiseerd. De Polar is niet zomaar een stukje sleetje rijden, maar een tocht van driehonderd kilometer door de subarctische toendra, oneindige bossen en bevroren meren waarbij je onderweg overnacht in een tentje. De deelnemers zijn geen getrainde mushers, maar mensen zoals jij en ik, zonder enige ervaring. Aanvankelijk werd de Fjällräven Polar nog georganiseerd als wedstrijd. In 1999 deed HIKE & trekking, dat toen nog Outdoor Magazine heette, mee en won! Onder het motto ‘no pain, more gain’ werd het wedstrijdelement een aan-tal jaar geleden losgelaten. Onthaasten en meer genieten dus. Een goede keus, want waarom haasten als je door een van de meest fantastische winterlandschappen ter wereld glijdt – waar je waarschijnlijk slechts een keer van je leven komt? Nog steeds is het voor de deelnemers een hele uitdaging om de tocht te volbrengen. Je bent ver weg van de bewoonde wereld, hebt geen bereik en de temperatuur kan zakken tot min dertig. Prachtig toch? Ik heb er in ieder geval enorm van genoten. Blader snel door naar pagina 60 en lees hoe je zelf aan de Fjällräven Polar kunt deelnemen.

Liever onthaasten in minder winterse omstandigheden? Beetje wandelen, beetje zwemmen en tapas eten op het terras? Lees onze extra Spanje Special, met wandelingen van playa tot pico.

redacteur Timo de Boer

Håkan Wike

Sneeuwpret in Scandinavië. HIKE & trekking redacteur Timo de Boer komt na vier dagen sleetje rijden met een big smile de finish over van de Fjällräven Polar.

advertentie

Page 4: HIKE & trekking #6 2014

14

TrekTochT

Page 5: HIKE & trekking #6 2014

Oost-Tirol, Oostenrijk

Tekst: Beate Hitzler

Foto’s: Norbert Eisele-Hein

LOpen meT een Lama

Links De wandeling van de Hochsteinhütte (1980 m) naar de Böse Weibele (2521 m). Met de eerste sneeuw van de in aantocht zijnde winter.

HIKE  &  TrEKKIng

15

Page 6: HIKE & trekking #6 2014

Str

uin

en l

ang

S h

et

So

uth

We

St

Co

aS

t Pa

thg

root

-Brit

tann

Op het smalle pad hoog boven de kustlijn patrouilleert de kustwacht die met de smokkelaars een kat-en-muisspel uitvecht.

48

TrekTochT

Page 7: HIKE & trekking #6 2014

HIKE  &  TrEKKIng

49

Page 8: HIKE & trekking #6 2014

Fjällräven Polar

Hondenslede- avontuur in laPlandTekst: Timo de Boer, Foto’s: Håkan Wike

Fjällräven Polar is een hondenslede-avontuur hoog in het noorden van Noorwegen en Zweden. Jaarlijks krijgen twintig mensen uit alle hoeken van de wereld de kans van hun leven om aan dit unieke evenement deel te nemen. Vergezeld van tientallen sledehonden maken ze een 330 kilometer lange trektocht door de subarctische toendra. HIKE & trekking was erbij.

Op een witte vlakte hoog boven de poolcirkel staan ruim tweehonderd honden te blaffen en te keffen. Hondsdol zou je er van worden. Er hangt een pene-trante geur van poep en pies. “Moeten zij ons da-genlang voorttrekken?” De kleine en ranke honden staan ongeduldig aan hun ketting te trekken. Onze musher Anna vertelt dat dit Alaskaanse huskies zijn: snelle sledehonden geschikt voor lange afstan-den, met een ongebreidelde wil tot werken en een vriendelijk karakter. Vooral dat laatste staat mij erg aan omdat ik helemaal geen held ben in de omgang met honden. De twintig deelnemers worden opgesplitst in teams van vier. Elke deelnemer heeft zijn eigen slede die wordt voortgetrokken door zes honden. Voorop gaat de musher die het tempo aangeeft. Zodra het eerste team vertrekt, breekt de hel los. De honden van de overige deelnemers zijn niet meer te houden. Als snel komt er een slede voorbij. Zonder deelne-mer. Die rent er achteraan en probeert met veel ge-schreeuw en gebaar de honden tot halt te manen.

Boven Vooral niet loslaten! De honden stoppen niet wanneer je van de slede valt. Links Alaskaane huskies zijn vrij kleine en ranke honden, maar beresterk.

Avontuur

60

Page 9: HIKE & trekking #6 2014

Fjällräven Polar

Hondenslede- avontuur in laPland

HIKE  &  TrEKKIng

61

Page 10: HIKE & trekking #6 2014

Innovatie is waar de outdoorindustrie op drijft en dat was ook dit jaar weer duidelijk te zien op de Outdoor vakbeurs die jaarlijks wordt gehouden in het Duitse Friedrichshafen. Dit beursoverzicht toont je de belangrijkste en opvallendste produc-ten en trends uit de zomercollecties van 2015.

Preview OutdOOrgear 2015

Mammut Hera 3-in-1-JacketCombi van jack en rokjeDit is leuk, dit is anders. Het Mammut Hera 3-in-1-Jacket Women heeft een afritsbaar rokje waardoor het jack op drie manieren te dragen is: als lange parka, als normale korte jas en ook is het rokje apart te dragen. Net als de jas is het rokje gemaakt van drielaags Drytech Premium voor waterdichte bescherming.

Mammut Benelux, 079-3300100, mammut.ch

*Kijk voor nog meer productnieuws 2015 op hikeandtrekking.nl

42

Gear  &  GadGets

Page 11: HIKE & trekking #6 2014

Deze actie gelDt ook in België!

- Opblaasbaarreiskussen

- Ondersteunthoofdennek

MammutErgonomicPillow

Winkelwaarde € 35,95

Naam: M / V

Leeftijd:

Adres:

Postcode en plaats:

Land:

IBAN nummer:

E-mail:

Datum: Telefoonnummer:

Handtekening:

Ja, ik neem een abonnement op HIKE & trekking en betaal € 37,50. Ik ontvang 8 nummers (1 jaar) en gratis een Mammut Ergonomic Pillow*.

Ja, ik neem een abonnement op HIKE & trekking en betaal € 37,50. Ik ontvang 8 nummers (1 jaar) en gratis een Regatta Pack It Jacket*.

Heren M L XL XXL Dames 38 40 42 44

Ja, ik neem een abonnement op HIKE & trekking en betaal € 37,50. Ik ontvang 8 nummers (1 jaar) en gratis een Flyweight Rugzak van The North Face*.

Ja, ik neem een abonnement op HIKE & trekking en betaal € 37,50. Ik ontvang 8 nummers (1 jaar) en gratis een Flyweight Duffel van The North Face*.

Ja, ik neem een abonnement op HIKE & trekking en betaal € 75,–. Ik ontvang 16 nummers (2 jaar) en gratis een Mammut Crea Zip 15*.

Kijk voor meer cadeaus op hikeandtrekking.nl

*Zolang de voorraad strekt.Stuur de bon of een kopie naar:Klantenservice HIKE & trekking Magazine, Postbus 104, 3740 AC, Baarn.Een postzegel is niet nodig. Of mail naar [email protected]

broncode: HIKE0614

Hierbij machtig ik de klantenservice van Maruba b.v. Sports & Travel Publishers om het verschuldigde abonnementsgeld tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven. Het cadeau wordt binnen vier weken na betaling van het abonnementsgeld verzonden.

NEEM Nu EEN ABoNNEMENt oP HIKE & trEKKINg EN KIEs EEN CAdEAu:

- 4StreamSystemvooroptimaleventilatie

- Geïntegreerdeenverwijderbareregenhoes

MammutCreaZip15

Winkelwaarde € 85,–

– Waterdichtenademend

- Opvouwbaar,inclusiefopbergzakje

Winkelwaarde € 29,95

RegattaRegenjack

– Inhoud24liter(duffel)/19liter(rugzak)

– Opvouwbaar

Winkelwaarde € 35,–

TheNorthFaceFlyweightrugzakófduffel

Page 12: HIKE & trekking #6 2014

Over de Berner AlpenEeuwenlang hield Zwitserland op bij Kandersteg. Wie de Gemmipas overging, kwam in het buitenland terecht. Op sneeuwschoenen liepen we een deel van de oude handelsroute over de Berner Alpen.

Kamelentrektocht MarokkoHet Marokkaanse Zagorra was ooit het vertrekpunt van grote karavanen richting Timboektoe, ruim vijftig dagen kamelen door de onmetelijke Sahara. HIKE & trekking deed deze kamelentrektocht dunnetjes over.

Het volgende nummer van Hike & trekking verscHijnt 18 december

Survival op South GeorgiaHonderd jaar na de Endurance-expeditie van Ernest Shackleton wandelde reisjournalist Johan Lambrechts over South Georgia en brengt een reconstructie van the best survival story ever.

Vulkaan- wandelenEen miljoen jaar geleden herrees de Eolische eilandengroep uit de Thyreense zee omhoog. Nu vormt het vulkaanlandschap het decor voor de meest spectaculaire wandelingen in Europa.

vooruitblik

UitGeprOBeerdDe nieuwste outdoorgear

HIKE  &  TrEKKIng

67