ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

32
DE UITSCHIETER In deze uitgave PERSONEELSBLAD UITGAVE 4-2014 19 ROCKWOOL Technical Insulation prominent op isolatiebeurs Polen Mooi lijnenspel én lage kosten dankzij ROCKPANEL 06 12 ROCKFON draagt bij aan akoestiek in Stadskantoor Utrecht

description

Digitale bladerversie van het ROCKWOOL personeelsmagazine De Uitschieter.

Transcript of ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

Page 1: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

DE UITSCHIETER

In deze uitgave

PERSONEELSBLAD UITGAVE 4-2014

19

ROCKWOOL technical Insulation prominent op isolatiebeurs Polen

mooi lijnenspel én lage kosten dankzij ROCKPAnEL

06

12

ROCKFOn draagt bij aan akoestiekin Stadskantoor utrecht

Page 2: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

2

Beide bedrijven stonden samen op de twee grootste vakbeurzen vande Benelux

ROCKFON en Chicago Metallicéén team

ROCKWOOL Belux nodigde medewerkers van handelsbedrijven uit voor eenonvergetelijke dag met hun gezin

Met ROCKWOOL naarBobbejaanland

Herindeling terreinen stroomlijnt logistieke processen

ROCKWOOL investeert in optimalisatie Logistiek

In deze uitgave RedactioneelKansen verzilveren Deze laatste Uitschieter van 2014 staat vol met heel diverse verhalen. Over technische isolatie van RTI op een beurs in Polen bijvoorbeeld, of over het inzichtelijker maken van de leverservice van ROCKWOOL dankzij een beter rapportagesysteem, en over het EVC-traject waarmee meer collega’s kunnen doorgroeien in ons carrièremodel. En nog veel meer artikelen die op het oog allemaal heel andere onderwerpen behandelen. En toch kun je ook in deze uitgave weer een duidelijke rode lijn ontdekken; in bijna elk verhaal zie je op een of andere manier onze ROCKWOOL waarden terug.Met eerlijkheid verantwoordelijkheid, effi ciency, passie en ondernemerschap zijn we de afgelopen economisch moeilijke jaren tegemoet getreden. Daardoor hebben we ook in tijden van krimp en kostenbeheersing toch voortdurend nieuwe oplossingen en innovatieve producten ontwikkeld. Ook onze oud-medewerkers laten nog regelmatig zien dat het ROCKWOOL-bloed hen door de aderen blijft stromen. Zoals ze demonstreren bij ROCKPANEL, waar de pensionado’s nu, net als in de ROCKWOOL fabriek, de rondleidingen verzorgen.Die geest van daadkracht en samenwerking is ook de basis geweest voor het vertrouwen van de internationale ROCKWOOL Groep in onze activiteiten stelt. Na alle eerdere investeringen getuigt daarvan nu weer het groene licht dat we hebben gekregen voor de herinrichting van onze bedrijfsterreinen.

Maar niet alleen logistiek verbeteren we onze ‘fl ow’; ook allemaal persoonlijk werken we aan een prettige, veilige en gezonde werkomgeving waarin het leveren van prestaties en het verzilveren van kansen vanzelfsprekend is.

We wensen je veel leesplezier, fi jne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015!

De redactie

En wat nog meer...

8

10

18

20

WORKDAYHR-gerelateerde gegevens in één uniform systeem

Second generation agenten LAPINUS FibresTrots om zo’n mooi product te vertegenwoordigen

RTI op Oost-Europese markten Uitbreiding productiemogelijkheden Bohumin

Een kans voor elke medewerkerEVC-traject leidt alsnog naar diploma

9

16

5

Page 3: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

3

Veranderingen maken soms onzeker. Ineens werken zaken niet meer volgens vertrouwde patronen en wijken we af van bestaande paden. Wat gebeurt er nu weer? En wat heeft dat voor invloed op mijzelf en mijn functioneren?

De laatste jaren zijn wereldwijd veel bestaande zekerheden op losse schroeven komen staan. Dat heeft ook ROCKWOOL niet onberoerd gelaten. Om ons succesvol aan te passen aan de snel veranderende marktomstandigheden, hebben we ook intern op allerlei gebied veranderingen moeten doorvoeren. Nieuwe technieken, nieuwe producten, andere ploegindelin-gen en werktijden, andere markten en andere manieren van werken. De nadruk ligt op innovatief vermogen, kostenbe-heersing en klantgerichtheid om onze concurrentiepositie voortdurend te verbeteren.

De flexibiliteit en het aanpassingsvermogen die de markt van ROCKWOOL vraagt, wordt ook van elke individuele medewer-ker gevraagd. Er wordt een beroep gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid. Zorg je zelf dat je voldoende kennis hebt en goed opgeleid bent voor je kerntaken? Blijf je jezelf ontwikkelen? Draag je bij aan het verbeteren van de organi-satie en onze processen?

Hub Janssen: bij de ROCKWOOL Groep zijn Trust & Empo-werment daarom belangrijke begrippen: vertrouwen en het zo laag mogelijk in de organisatie leggen van verantwoorde-lijkheid. Dat is noodzakelijk om te kunnen inspelen op de eisen die de steeds veranderende buitenwereld aan ons stelt. En dat geldt zowel voor de organisatie als geheel als voor iedere individuele medewerker. Dit vertrouwen kan onder druk komen te staan nu veel veranderingen elkaar in korte tijd opvolgen. In zo’n periode is het belangrijker dan ooit om positief in het leven te staan en zo ook met collega’s om te gaan. Bij GRODAN maken we daar al een tijd nadrukkelijk

werk van en we gaan daarbij nog een stapje verder dan alleen ‘vertrouwen’. Taking care of each other, is het motto waarbij we onderlinge samenhang benadrukken. Een cultuur en sfeer creëren waarin elke persoon zich onderdeel voelt van het geheel en beseft dat we de wedstrijd alleen samen kunnen winnen. De ultieme uiting van vertrouwen is als je elkaar verzorgt: je geeft en krijgt ook weer terug. Het probleem is dat we vaak eerst wachten tot de ander iets geeft. Dat kan soms lang duren, en die impasse moeten we doorbreken. Dat is niet altijd gemakkelijk, vooral niet als je gewend bent aan de zakelijke, technische cultuur die een productiebedrijf vaak kenmerkt.

Ed Wolf: Trust & Empowerment stimuleert ook het nemen van eigen verantwoordelijkheid: onderneem actie als je niet goed in je vel zit door bepaalde dingen die gebeuren. Praat met je leidinggevende, spreek je collega direct aan. Niemand wordt er beter van als je elkaar dwars zit, ook het bedrijf niet. Als je met tegenzin naar het werk komt, kun je nooit topprestaties leveren. In elk bedrijf gebeuren dingen, maar waarom zou dat langer dan twee dagen moeten duren? Als we open en eerlijk met elkaar omgaan zijn we in staat om alle uitdagingen die op ons afkomen aan te gaan en ons daar gewoon prettig bij te voelen. Wij vertrouwen erop dat we daartoe als ROCKWOOL organisatie in staat zijn. En dat het ons zal helpen om van 2015 een jaar te maken waarin we de onzekerheden met vertrouwen tegemoet zullen treden.

Ed Wolf, HR Director ROCKWOOL Benelux Hub Janssen, Managing Director GRODAN Group

Vertrouwen werkt beter

Voorwoord

Page 4: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

4

Resultaten Q3 2014 ROCKWOOL International A/SOpmerkingen Omzet in het eerste negen maanden van 2014 lag 11%

boven dezelfde periode van 2013 (6% exclusief nieuwe aankopen).

EBIT (winst voor rente en belasting) is EUR 127 miljoen, 7% hoger t.o.v. 2013.

Omzetontwikkeling in West Europa (excl. nieuwe aankopen) gelijk aan 2013, Frankrijk daalt en

Duitsland blijft achter bij verwachtingen. Omzet in Oost Europa is met 9% gestegen. Belangrijke

negatieve invloed van wisselkoersen.

De omzet van Systems Division is gestegen met 40%, voornamelijk door de aankopen van CMC en Heck Wall Systems. Goede ontwikkelingen in Noord Amerika. Opstart van de

nieuwe fabriek in Mississippi duurt langer.

Belangrijkste key-features in miljoen EUR

3e kwartaal 2014

3e kwartaal 2013

t/m 3e kwartaal 2014

t/m 3e kwartaal 2013

Totaal2013

Netto omzet 581 529 1.613 1.447 2.003

EBIT 51 60 127 119 169

Winst na minderheidsbelangen 35 42 88 81 116

Operationele cash flow 112 94 147 142 253

Investeringen 81 104 210 184 265

Aantal werknemers 11.011 9.884 10.562

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond 2015!

HEt ROCKWOOL ALARmnummER. WEET JIJ hET nog? Lees meer op pagina 15

Page 5: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

5

Herindeling terreinen stroomlijnt logistiekeprocessen

Begin juni hebben we van ROCKWOOL International goedkeuring gekregen voor een aantal strategische investeringen in de herindeling van onze terreinen.

Met deze investeringen krijgen we de mogelijkheid onze terreinindeling en logistieke processen te vereenvoudigen, terwijl we onze logistieke activiteiten meer kunnen concentreren. Onder de vlag ‘Site Development’ hebben we een project opgestart om dit te realiseren. In het kort komen de plannen er op neer dat we aan de westzijde onze huidige hoofdlocatie zullen uitbreiden (zie afbeelding 1).

Hiermee creëren we één aaneensluitend terrein dat ons in staat zal stellen het merendeel van onze logistieke activitei-ten te concentreren op één locatie. In de toekomst zal de opslag van dakplaten van de huidige Ringweg overgebracht worden naar de nieuw aangekochte terreinen. Tevens zal de opslag in de hal aan de Ringweg Zuid verplaatst worden

Project Site Development

naar de Laura Hallen, die daarvoor qua opslagmethode en/of omvang zullen worden aangepast.

De huidige opslag van halffabricaten ten behoeve van LAPINUS Fibres en ROCKPANEL zal van de hal aan de Ringweg Zuid verplaatst worden naar nieuw te bouwen uitbreidingen van de opslaghallen bij zowel Lijn 7 en ROCKPANEL productie. Het ligt in de bedoeling om ook het resterende deel van het terrein aan de Ringweg Oost op termijn af te stoten. Een indicatieve timing wanneer nieuwe magazijnen en terreinen operationeel zijn is in afbeelding 2 weergeven. Project Manager voor het gehele project is Mark Coenen, Frank Steegs is aangesteld als projectleider. Vanwegede omvang van het project is het opgedeeld in vier deel-projecten, namelijk: Lijn 7 – Fibres magazijn ROCKPANEL magazijnen Laura Staal magazijnen Terreinen en buitenmagazijnen.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Page 6: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

6

mooi lijnenspel én lage kosten dankzij ROCKPAnEL

Bij appartementencomplex Ieper

Het project oogt relatief klein voor de twaalf appartementen die het herbergt; het lijken drie grote woningen. De witte ROCKPANEL panelen vormen een soort sluier die om het gebouw valt en daarmee eenheid creëert. Architect Jan Vyvey: “We kozen voor wit, wat het gebouw een lichte uitstraling geeft en bovendien zorgt voor een mooi effect van zon en schaduw op de gevel.”

Eén product, veel toepassingenHet architectenatelier had verschillende redenen om voor ROCKPANEL te kiezen. “Het materiaal biedt de mogelijk-heid om de platen gebogen toe te passen. Dit geeft een grote mate van vrijheid en expressiviteit waardoor zeer fraaie gevelaanzichten kunnen ontstaan. Hierdoor konden we in de achtergevel en bij de trappen in de voorgevel een mooi lijnenspel creëren. Daardoor ontstond een mooie binding tussen voor- en achtergevel. Ook konden we met ROCKPANEL één product rondom het gebouw toepassen, waardoor de fraaie sluier ontstaat.”

ROCKPANEL Area Sales Manager Ruben Meire vormt als adviseur ten aanzien van de mogelijkheden van

ROCKPANEL gevelbeplating een verbindende schakel tussen fabriek, architect en uitvoerder/aannemer. “Het is geweldig om in goede samenwerking tot zo’n mooie resultaten te komen,” zegt hij.

Architect kan vrijer denken De ROCKPANEL panelen werden niet voor niets toegepast bij de gevels, de terrassen, de borstwering en de trapleu-ningen. Jan Vyvey: “Doordat ROCKPANEL panelen gemakkelijk te verwerken zijn, wordt de detaillering eenvoudiger en zijn de kosten lager. ROCKPANEL maakt een slanke constructie mogelijk en kan verschillend worden toegepast. Zo is bij ons project de kopgevel geventileerd, terwijl andere panelen voor een geïsoleerde gevel zitten of als borstwering zijn toegepast.”

Ruben Meire: “ROCKPANEL is een A-merk wat betreft gevelbekleding en de enige paneel met zoveel mogelijk-heden en vrijheid voor de ontwerper. Dat is te danken aan de eigenschappen van het product zelf. ROCKPANEL panelen zijn zeer stabiel, maar je kunt ze eenvoudig en naadloos – steenwol zet niet uit en krimpt niet – gebogen

met een opvallende inzending won architectenatelier Vyvey & partners de ontwerpwedstrijd voor appartementen-complex ‘Ons Onderdak’ in het Belgische Ieper. Het project is een bijzondere combinatie van drie tinten grijze baksteen en witte, soms golvende, ROCKPAnEL platen.

Page 7: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

7

aanbrengen op de onderconstructie, waardoor een fraai lijnenspel mogelijk wordt. De architect kan dus vrijer denken en heeft meer ontwerpmogelijkheden dan met andere gevelbeplating. ROCKPANEL heeft alle goede eigenschappen van steen – het materiaal werkt niet, is brandveilig, kan niet rotten of vergaan en kan niet delami-neren. Tegelijkertijd heeft ROCKPANEL ook de beste eigenschappen van hout wat betreft de verwerkbaarheid. Dat zijn belangrijke argumenten voor de architect, ook naar de aannemer toe. Als de aannemer mag kiezen, opteert hij vanwege de eenvoudige verwerkbaarheid graag voor ROCKPANEL.”

Duurzaamheid Ook de duurzaamheid van een bouwmateriaal wordt – zeker bij grotere projecten – voor architecten steeds belangrijker. Ruben: “De ROCKWOOL groep en zeker ook ROCKPANEL zijn daarin zeer vooruitstrevend. We hebben het EPD-certificaat dat aangeeft dat alle duurzaamheids-aspecten van ons product en productieproces in kaart zijn gebracht. Dat gaat van optimalisatie van onze productie-processen tot het gebruik van groene energie en het

hergebruiken van grondstoffen. Zo bestaan ROCKPANEL panelen voor circa 30% uit gerecycled materiaal.”

ComplimentenHet appartementencomplex in Ieper vormt weer een mooie illustratie van de inspirerende veelzijdigheid van ROCKPANEL die internationaal steeds meer wordt gezien en gewaardeerd en onder de aandacht gebracht. Ruben: “Hoe beter wij kunnen adviseren, hoe beter het resultaat zal zijn. Mijn complimenten gaan alvast uit naar de architect voor het gewaagde ontwerp, en naar de aannemer voor de uitvoering, puur vakmanschap!”. Des te meer zullen ze met plezier aan de samenwerking terugdenken en bij een volgend project weer voor ROCKPANEL kiezen.”

Opnieuw zijn het de unieke producteigenschappen van het ROCKPANEL paneel die een architect hebben overtuigd voor ons product te kiezen. Denk hierbij aan de densiteit en gerelateerde buigzaamheid, het gewicht en het gerelateerd gemak van installatie en de dimensie stabiliteit, vochtongevoeligheid en UV-stabiliteit en de gerelateerde optimale ontwerpvrijheid voor de architect. Al deze eigenschappen aanwezig in één product maakt ROCKPANEL uniek en onderscheidend. De architect hoeft dus maar één product te kiezen om zijn ontwerp volledig te realiseren en de aannemer hoeft maar met één product te werken waar hij ervaring mee heeft.

“Hout gemaakt van steen”

Project Ons Onderdak, 12 appartementen en parkeren

Opdrachtgever Huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak

Locatie Ieper, België

Architecten Team Architectenatelier Vyvey & partners, Kaaiplein 1, Nieuwpoort, België

Aannemer BVBA Schrijnwerken Naeye Philippe, Ieper, België

Product ROCKPANEL Colours

Page 8: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

8

Van je sollicitatie en indiensttreding tot je salarisgegevens, van je adresgegevens tot je opleidingen en van verlof- en verzuimgegevens tot je pasfoto. Tot nu toe werden al die gegevens in verschillende systemen vastgelegd. In het streven naar meer efficiëntie en eenheid in belangrijke bedrijfsprocessen heeft ROCKWOOL ervoor gekozen om alle HR-gerelateerde gegevens in één uniform systeem te gaan beheren.

Efficiënter en effectieverHet nieuwe systeem heet WORKDAY en wordt internationaal bij alle ROCKWOOL bedrijven de standaard. De interna-tionale samenwerking binnen de Groep wordt hierdoor efficiënter en effectiever. In Roermond gaan we op 15 januari a.s. ‘live’ met de eerste modules van WORKDAY, in de loop

Als medewerker van ROCKWOOL ben je bepaald geen nummer. Al je belangrijke persoonsgegevens worden zorgvuldig geregistreerd en bewaard.

Training HR in Düsseldorf.

van de komende twee jaar gevolgd door nog een aantal andere modules. WORKDAY is zeer gebruiksvriendelijk en zowel managers als medewerkers zullen ermee gaan werken. Iedereen krijgt een eigen ‘profiel’ waarin alle relevante gegevens worden gekoppeld. Uiteraard is het systeem zeer goed beveiligd en kan niemand zo maar bij andermans profiel.

Voorbereiding, training en infoTijdens een zogeheten ‘User Acceptance Test’ heeft een groep medewerkers en managers de processen binnen WORKDAY getest en zijn waar nodig verbeteringen doorge-voerd. Hierbij hebben de medewerkers vanuit hun rol als medewerker of manager samen met HR en Finance-collega’s de processen in WORKDAY getest en zijn er waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Het User Acceptance Testteam bestond uit: Stephan Heijmen (Teamleader ROCKON), Robert Grooten (Manager Productie ROCKFON), Egon Lambertz (Teamleader Customer Services Sales), Angelina Wijnen (Category Director Group Sourcing & Procurement), Marcel Dubois (Chief Payroll Administrator), Cindy Stoffels (Sales Assistant Rockfon), Ralph Hodzelmans (HR Partner), Anja Evers (Head of Personnel Administration) en Yvonne Gommans (HR Business Partner).

Vanaf week 49 krijgen managers (op basis van open inschrijving, waarvoor uitnodigingen via e-mail worden verstuurd) training in het gebruik van het systeem. De trainingen vinden plaats in de bedrijfsschool. Alle indirecte medewerkers worden over het gebruik en de mogelijkheden van WORKDAY geïnformeerd tijdens infosessies in week 51 van 2014 en week 2 van 2015. Je krijgt hiervoor een uitnodi-ging, maar ook via de publicatieborden word je over data en tijden geïnformeerd. De directen zullen deze informatie ontvangen op het moment dat ook zij rechtstreeks toegang tot het systeem krijgen.

Op de foto!Je profiel in WORKDAY wordt voorzien van een professionele pasfoto. Daarom ontvang je een uitnodiging om een foto te laten maken door een professionele fotograaf op locatie bij ROCKWOOL. De foto wordt ook ter beschikking gesteld voor eigen gebruik.

Meer info?Heb je vragen over WORKDAY? Neem dan contact op met je eigen HR Partner of HR Business Partner.

WORKDAY stroomlijnt HR-processen

Start op 15 januari 2015

Page 9: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

9

Net als de grootste concurrenten was ook ROCKFON weer aanwezig op deze belangrijke beurzen. Dit jaar hadden ROCKFON en Chicago Metallic voor het eerst één gezamenlijke stand en presenteerden we ons onder het overkoepelende merk ROCKFON.

FotoshootVoor aanvang van de beurs presenteerde Renske Spijkerboer het concept van de stand en briefte Eric Manders en Thomas Pacco het ROCKFON-team over de vooraf geformuleerde antwoorden op vragen over de samenvoeging van ROCKFON en Chicago Metallic.

Het concept van de stand was ‘Eén team’. Dit verwijst niet alleen naar het feit dat ROCKFON en Chicago Metallic hun krachten hebben gebundeld, maar ook naar de samenwer-king met onze klanten. In een brainstormsessie met de marketingteams kwamen we tot de conclusie dat als je aan trouwen denkt, dan denk je aan... een fotoshoot. Daarom hebben we een grote lijst met het opschrift ROCKFON - Create and Protect in het midden van onze beursstand gezet, zodat ons salesteam en andere medewerkers van ROCKFON op de foto konden gaan met klanten. Na de fotoshoot ontvingen onze klanten een bureaukalender (van oktober 2014 tot en met december 2015) met informa-tie over de samenvoeging en de mogelijkheid om de foto op de kalender te zetten, zodat ze nog vijftien maanden lang

op kantoor aan de samenvoeging herinnerd zullen worden. Het concept was een groot succes en we hebben enorm veel positieve reacties ontvangen. Er kwamen zelfs enkele andere beursdeelnemers foto’s van onze stand nemen. En dankzij de vooraf samengestelde vragen en antwoorden konden vragen over de samenvoeging op een professionele manier worden beantwoord.

Social mediaNa de beurs kreeg het concept een vervolg in de sociale media. Het bericht dat we bij aanvang van de beurs op onze Facebook-pagina hebben gezet, bereikte vijftien-honderd mensen in Nederland en vijfhonderd in België.Alle foto’s die op de beurs zijn gemaakt, zijn de volgende dag in zes verschillende posts op Facebook gezet en bereikten in totaal 3.500 mensen. De beurs bewees weer eens dat de kracht van onze Benelux-organisatie (zowel ROCKFON als het ‘voormalige’ Chicago Metallic) ligt in de interactie met onze klanten en dat ons sales- en marketing-team echt het verschil maakt.

ROCKFOn en Chicago metallic één team op vakbeurzen Benelux

In de maand oktober vonden de twee grootste vakbeurzen in de Benelux plaats voor plafondbedrijven. Plafond en Wanddag in nederland en de Dag van de Afwerking in België.

Page 10: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

10

Het frictiematerialenwereldje is klein. Iedereen komt elkaar regelmatig tegen op beurzen en congressen. Toch heb je daar niet de gelegenheid om uitgebreid met elkaar te praten. Tijdens de Agent Meeting kan dat wel. Mike: “Het is voor LAPINUS Fibres heel belangrijk dat onze agenten ons goed kennen. Zij vertegenwoordigen immers niet alleen onze producten. Door de agenten naar Roermond te halen, kunnen wij hen laten zien hoe wij werken en hoe we onze kwaliteit borgen. De agenten ervaren dan zelf hoe wij het verschil voor onze klanten kunnen maken.”

Nieuwe impulsAls LAPINUS Fibres in de toekomst kwaliteit wil borgen, is het van groot belang dat er kennisoverdracht plaatsvindt bij de agenten. Een leuke uitdaging! Yoran: “Onder onze agenten zijn veel familiebedrijven. Daar staat een nieuwe generatie in de startblokken. Zij zijn de toekomst. Daarom besloten we dit jaar de second generation uit te nodigden voor de Agents Meeting. Een schot in de roos.”

De agenten die LAPInuS Fibres in het buitenland vertegenwoordigen zijn de eerste schakel met de klant. Een goed contact met de agent is dus heel belangrijk. Daarom nodigt LAPInuS Fibres hen regelmatig uit voor een Agents meeting. Een meeting die dit jaar net even anders werd aangepakt. Area manager mike Palmen en marketing & Sales trainee Yoran Zonneveld vertellen over hun ontmoeting met de ‘second generation’.

trots om zo’n mooi product te vertegenwoordigen

Second generation agenten LAPInuS Fibres

Page 11: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

11

Korte, maar boeiende updatesGeen lange presentaties dit keer, maar kortere updates door de agenten zelf. Over hun markt nu en over tien jaar, lokale trends, belangrijke spelers, volumes en lokale duurzaamheidaspecten. Maar ook over wat LAPINUS Fibres voor hen kan betekenen. Mike: “Boeiend voor ons, maar ook waardevol voor de andere agenten. Er werden vragen gesteld, er ontstond discussie en er was veel herkenning. Een interessante manier om zo kennis uit te wisselen.”

Handen uit de mouwenDe presentaties van de agenten werden afgewisseld met activiteiten. Yoran: “Even zelf de handen uit de mouwen steken in het lab of naar de productie om te zien hoe onze vezels gemaakt worden. In het laboratorium konden de agenten zelf een remblokje maken. Daarbij konden ze het verschil tussen verschillende vezels ervaren. Ze kwamen zo ook te weten welke componenten en processen je allemaal nodig hebt om van grondstoffen een remblokje te vervaardigen. Er was ook een workshop waar de agenten uitleg kregen over de interpretatie van testresultaten van onze remmentestbanken.”

Toegevoegde waardeMike: “Onze agenten zijn in de markt een belangrijke schakel tussen de klant en ons product. Vaak hebben ze een commerciële achtergrond. Wij willen dat ze de eigenschappen van onze vezel kennen en dat ze voldoende basiskennis hebben om een probleem bij hun klant te

signaleren en de eerste stap naar de oplossing kunnen zetten. Ze moeten kunnen filteren voor welke problemen ze onze Field Engineer in kunnen schakelen. Field Engineer Arno Kerssemakers hield daarom ook een presentatie over hoe LAPINUS Fibres met hun klanten kan meedenken en welke testen wij bijvoorbeeld kunnen doen om tot een oplossing van dat probleem te komen. Field engineering geeft een echte toegevoegde waarde. Als grondstoffenleverancier zijn wij hier uniek in.”

InteractieAls je een groep jongeren uit alle hoeken van de wereld bij elkaar zet, ontstaat er vanzelf een leuke interactie tussen de verschillende culturen. Yoran: “Dat was vooral tijdens het partijtje boerengolf met de agenten en alle LAPINUS Fibres collega’s goed te merken. Golfen tussen de koeien en de koeienvlaaien, dat was even wennen. Op Facebook moeten heel wat hilarische foto’s van dat uitstapje te vinden zijn!”

Persoonlijk contactMike: “Het is heel leuk dat je mensen met wie je alleen via de mail of de telefoon contact had nu ook persoonlijk kent. De oudere generatie kende elkaar al langer, inmiddels geldt dat ook voor de second generation. Het is goed dat de nieuwe generatie LAPINUS Fibres heeft leren kennen. Dat zij nu ook weten wie wij zijn en wat we kunnen. Het is ontzettend fijn dat je na twee intensieve dagen kunt merken dat zij er trots op zijn dat ze zo’n mooi product vertegenwoordigen!”

De selfie stick werd al snel de running gag van de meeting

De selfie stick trend is in Azië begonnen en is nog redelijk nieuw

voor ons. Hoe het werkt? Je klemt je telefoon in de stick.

Met de uitschuifbare selfie stick kun je je arm met 20 cm tot wel

meer dan 1 meter verlengen. Volgens onze agenten hebben

Nederlanders met hun lange armen geen selfie stick nodig.

Dat er mooie selfies gemaakt zijn, kun je wel zien op deze foto!

‘Wij willen dat onze agenten de eigenschappen van onze vezel kennen’

Page 12: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

12

In september was Krakau voor twee dagen het epicentrum op het gebied van industriële isolatie. De internationale 4InSuLAtIOn beurs werd namelijk voor het eerst in Polen gehouden.

ROCKWOOL technical Insulation prominentop eerste technische isolatiebeurs Polen

Page 13: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

13

Dit evenement werd georganiseerd met de medewerking van isolatiedeskundigen, vertegenwoordigers van de Poolse brancheorganisatie voor industriële isolatieaannemers (PSWIP) en de grotere marktpartijen op het gebied van industriële isolatie. Als marktleider was uiteraard ook ROCKWOOL Technical Insulation (RTI) aanwezig om verschillende energie-efficiënte isolatieoplossingen te tonen. Ook werd ROCKASSIST, het thermische reken-programma voor de expert, gedemonstreerd.

Voldoen aan de behoeften van de industrieDe 4INSULATION beurs werd georganiseerd voor een breed publiek om te voldoen aan de kennisbehoefte van de industrie. Onder andere professionals uit de isolatie-industrie, grote bedrijven uit de energie-, chemische en petrochemische industrie, distributeurs, aannemers en onderhoudsspecialisten waren aandachtige toeschouwers. De vele partijen van de industrie uit Polen en andere landen kregen de kans om hun producten en oplossingen te presenteren tijdens de beurs. Bekende grote bedrijven zoals ROCKWOOL, MABI AG en Kaefer waren aanwezig. Gedurende twee dagen kwamen bijna duizend isolatie-specialisten uit binnen- en buitenland naar de beurs om het laatste nieuws op het gebied van energie-efficiënte isolatieolossingen uit te wisselen. RTI benadrukt expertise en ervaringTijdens de beurs vond ook het FESI Kampioenschap plaats; het Europese kampioenschap voor industriële isolatie-installateurs. Met het hoofdsponsorschap van deze beurs wilde RTI haar leidende positie als expert en de samenwer-king met toonaangevende organisaties in de technische isolatiemarkt versterken. Op de beursstand en tijdens de energy effiency conferentie werd door middel van product-demonstraties en presentaties de expertise en ervaring op het gebied van technische isolatieoplossingen getoond.

Vooral de live meeting van warmteverlies op een pijp-schaalmodel en de demonstratie van ROCKASSIST werden met grote belangstelling gevolgd door de bezoekers. Technical Service Manager Wojciech Holdowski gaf technisch advies en beantwoordde vragen meteen naar tevredenheid. Voor RTI was het dan ook een succesvolle beurs waarbij er direct ingespeeld kon worden op de behoeftes vanuit de industriële isolatiemarkt.

Page 14: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

14

Eind 2013 is de logistieke afdeling in samenwerking met Customer Services gestart met een project om de oude leverservicerapportage te vervangen door een nieuwe.

De oude leverservicerapportage was complex, tijdrovend, onvolledig en moeilijk te doorgronden.

KlantervaringDe nieuwe rapportage is gebaseerd op aankomst bij de klant in tegenstelling tot vertrektijd bij ROCKWOOL. Het overzicht op onze voortbrengingsketen (Supply Chain) is daarmee vergroot en de werkelijke klantervaring inzichtelijk. Tijdsreductie en vermindering complexiteitEen grote verbetering is dat alle informatie uit SAP komt, terwijl de oude leverservice uit drie systemen data moest halen. Tevens is er een mogelijkheid gecreëerd om de achterliggende data op te vragen. Dit is een groot voordeel bij het analyseren van problemen. Onvolledig:‘Alle problemen op tafel’ is gedurende het hele project een rode draad geweest, hierbij mochten de interne problemen (die de klant niet opmerkt) niet over het hoofd worden gezien, deze zijn immers ook ‘waste’ (verspilling). Gevolg hiervan is wel dat met de nieuwe rapportage de perfor-mance is gedaald. ROPEX zegt: ‘als je géén problemen hebt, heb je een probleem’, nu ligt alles op tafel en kunnen we op alle verspillingen de PDCA-cirkel (Plan Do Check Adjust) gaan toepassen! De eerste analyses naar de bron van een probleem zijn reeds uitgevoerd, en de eerste verbeteringen aangezet.

Meer inzichtTony Tonnaer, Manager Customer Service Benelux: “De daadwerkelijke leverservice is op hetzelfde niveau gebleven, fysiek is hier niets aan veranderd. Alleen zijn we anders gaan meten en hebben daardoor meer inzicht in de gang van zaken gekregen. Het helpt ook klanten beter te begrijpen bij hun opmerkingen over leverbetrouwbaarheid”. Sommige problemen lijken in eerste instantie klein en niet

Succesvolle implementatie Supply Chain Performance-rapportage

Klantervaring inzichtelijk gemaakt

Page 15: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

15

van invloed op de klant, maar ze kunnen een enorme after saleswaarde hebben. Mark Coenen, Manager Site Logistics & Logistics NL: “De emotie is eruit gehaald, alle data voor de rapportage komt direct uit SAP. De ‘keep it simple’-oplossing om de data te rapporteren in Excel, waarbij iedere Sales Manager zelf analyses kan maken, is een groot voordeel”.

Geen interpretatieverschillenErik Vlassak, Teamleader Logistics: “De informatie komt uit dezelfde bron en daarmee ontstaan er geen interpretatie-verschillen wanneer de resultaten besproken worden met de Customer Service-afdelingen. Er is dus draagvlak voor de gerapporteerde getallen. We printen nu met een druk op de knop alle verschillende grafieken voor de Site Logistics Oobeya-ruimte gesplitst per Sales Area”. Noel van Weersch, Teamleader Transport Planning: “De rapportage- tool kan per vervoerder de performance genereren, waarmee onze vervoerders gestuurd kunnen worden. Deze

Indien een alarmerende situatie zich voordoet, bijvoorbeeld een ongeval, brand of milieuschade, dan dient dit telefonisch gemeld te worden via toestel 4444.

Waar staat het RoCKWooL Alarmnummer vermeld? In het Veiligheidspaspoort. Op de oranje telefoonsticker (beschikbaar bij facilities).

Deze sticker wordt bij elke telefoon uitgegeven. Stickers op de brandslanghaspels. In de ROCKWOOL bezoekersfolder.

informatie kunnen we perfect gebruiken in de periodieke gesprekken met onze vervoerders, dit helpt ze om hun service te kunnen verbeteren”.

Toekomstige doelen Het doel is om in de toekomst ook de productkwaliteit aan de rapportage toe te voegen. Dit om onze klantervaring nog vollediger in beeld te krijgen, en dus ook op dit vlak het verbeterpotentieel in kaart te brengen en middels bijvoor-beeld PDCA te optimaliseren. Deze rapportage is klaar voor de toekomst en om duidelijk het verschil aan te geven met de oude leverservicerapportage is de naam ook veranderd naar ‘Supply Chain Performance’.

Jaap Klootwijk (Logistics Engineer)

Supply Chain ImprovementSite Logistics

Bij een alarmerenDe situatie Bel je

Page 16: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

16

met ROCKWOOL naarBobbejaanland

‘t Plezantste Land

De Belgische bouw kenmerkt zich meer en meer door vele kleinschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een markt waarin de particuliere aannemer een grote rol speelt.

Om deze doelgroep beter te leren kennen, heeft ROCKWOOL Belux een groot aantal handelsbedrijven en hun klanten uitgenodigd, om met hun gezin op zondag 21 september in pretpark Bobbejaanland een onvergetelijke familiedag te beleven. Bobbejaanland is fun voor groot en klein en met meer dan veertig attracties is er voor iedereen wel iets, dat het hartje

sneller doet kloppen. Tijdens een wat regenachtige ochtend werden de genodigden samen met hun partners en ongeduldige kids aan de entree van het park door onze ROCKWOOL medewerkers opgehaald. Daarna waren de gezinnen vrij om het park te verkennen. Gelukkig liet de zon zich ’s middags ook nog eens af en toe zien. We mochten maar liefst 165 gezinnen ontvangen! In het speciaal voor ROCKWOOL Belux geopende Kinderland was ter afsluiting van de dag een uitgebreide barbecue. De blije kindergezichtjes en de vele positieve reacties van onze klanten na afloop spraken voor zich.

“Bedankt RoCKWooL. het was een super

fijne dag!

Page 17: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

17

“Dank u wel voor de mooie dag. Wij hebben ons goed vermaakt en

lekker gegeten.

“hierbij wil ik jullie bedanken voor de zeer geslaagde zondag gisteren. We werden

hartelijk verwelkomd en we hebben ons reuze geamuseerd. Prima georganiseerd.

Page 18: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

18

Als onderdeel van een Europese netwerkstudie naar de voor RtI meest optimale productielocaties, is in Bohumin (tsjechië) een nieuwe, moderne gaasdeken productielijn geïnstalleerd.

Sinds juli worden hier state-of-the-art gaasdekens geprodu-ceerd voor Proces en Marine & Offshore toepassingen. Deze belangrijke investering maakt het mogelijk automa-tisch gepalletiseerde, hoge kwaliteit gecomprimeerde gaasdekens te produceren, die ROCKWOOL Technical Insulation in staat stellen om haar wereldwijd geharmoni-seerde productportfolio voor ProRox en SeaRox verder uit te rollen naar de Oost-Europese markten.

globalisering leidt tot harmonisatieDe technische isolatiemarkt is de laatste jaren steeds internationaler geworden, met meer grensoverschrijdende concurrentie dan ooit. Grote, belangrijke marktpartijen opereren wereldwijd verspreid over de verschillende continenten. Een interessant voorbeeld van deze globalise-ring is een recent industrieproject in het Midden-Oosten; een samenwerking tussen een lokale aannemer en een grote Britse petrochemische organisatie. Een ingenieurs-bureau uit Tsjechië werd gecontracteerd voor het ontwerp en de uitvoering gebeurt door een Poolse aannemer.

Deze globalisering van de markt vraagt van RTI een andere internationale aanpak, gericht op een optimale beschikbaar-heid van het op kwaliteit geharmoniseerde productassorti-

ment. Daarmee wordt geborgd dat klanten overal ter wereld hoogwaardige technische isolatieproducten krijgen die voldoen aan dezelfde strikte kwaliteitseisen.

Uitbreiding productie in BohuminDoor de investering in Bohumin zijn we in staat om de gaasdekens uit het RTI assortiment kostenefficiënt en in hoge kwaliteit beschikbaar te stellen aan onze Oost-Europese markten en afnemers.

Gaasdekens worden onder andere toegepast als hoge temperatuurisolatie in industriële installaties zoals pijpleidingen, drukvaten en stoomketels. Bovendien verminderen gaasdekens de warmteverliezen van indus-triële installaties en verhogen daarmee de energie-efficiëntie. Lokale productie garandeert onze klanten een verder geoptimaliseerde en snellere levering van een isolatieproduct dat voldoet aan de hoogste wereldwijde kwaliteitseisen.

ROCKWOOL Technical Insulation voldoet hiermee dus niet alleen aan de behoeftes vanuit de markt, maar toont eens te meer haar expertise op het gebied van industriële isolatieoplossingen.

uitbreiding productie-mogelijkheden Bohumin helpt RtI vooruit

Op Oost-Europese markten

Page 19: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

19

In het gebouw is plek voor drieduizend ambtenaren die voorheen verdeeld waren over dertien locaties in de stad. De lagere verdiepingen van het stadskantoor zijn bestemd voor publieke functies. Utrechters kunnen hier terecht voor aanvragen van een paspoort, rijbewijs, bouwvergunning en uitkeringen, maar ook voor het aangeven van geboortes en verhuizingen. Het gebouw beschikt over drie ontmoetings-pleinen, op verdieping 6, 11 en 21, die zich kenmerken door een grotere hoogte. De overige lagen zijn kantoorruimte. De ambtenaren die hier werken hebben niet langer een eigen kantoor, maar maken gebruik van flexplekken omdat ze gaan werken volgens het concept van Het Nieuwe Werken.

Open en transparant ontwerpOm te voorkomen dat het stadskantoor een icoon van bureaucratie zou worden zijn de werkvloeren en publieks-hal met elkaar verbonden via vides. Zo’n open en transpa-

rant ontwerp zorgt echter al snel voor problemen met het geluid. Combineer het geluid van de vele overleggen, telefoongesprekken, met allerlei achtergrondgeluiden en je hebt al snel een flink lawaai. Daarnaast is de privacy, van zowel medewerkers als bezoekers, een prioriteit in een stadskantoor. Door het toepassen van geluidsabsorberende materialen, onder andere in het plafond, kan dit verbeterd worden. Daarnaast moest het plafond qua uiterlijk natuur-lijk passen in de rustige uitstraling van het ontwerp.

Na een eerdere succesvolle samenwerking bij de reali-satie van een nieuw kantoor voor Capgemini, waar ook gekozen is voor het nieuwe werken, wist de projectleider ROCKFON dan ook snel te vinden. We adviseerden over het uiterlijk, de akoestische eigenschappen, het onder-houd, over de integratie van alle andere systemen die in het plafond weggewerkt moesten worden en leverden vervolgens de bestektekst aan voor een zeer rustig verdekt uitneembaar plafond. Van der Wiel complete afbouw B.V. plaatste het plafond.

De bouw van het Stadskantoor utrecht was vanwege de locatie al direct complex en ambitieus: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal van utrecht Centraal, één van de drukste openbaar vervoersknooppunten van nederland.

ROCKFOn in Stadskantoor utrecht

Optimale bijdrage aan goede akoestiek

Page 20: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

20

Bij ROCKWOOL krijgt elke medewerker de kans om zich te ontwikkelen. Zelfs zonder diploma kunnen medewerkers in de productie, logistiek en onderhoud toch een carrièrestap maken. “Dat kan via een zogenoemd EVC-traject of vakbekwaamheidsassessment,” zegt training & Education-partner John Geven. “Dat levert vrijwel altijd alsnog een diploma op. Daarmee kunnen ze doorgroeien in het carrièremodel én hebben meer kansen op de arbeidsmarkt, ook extern.”

ROCKWOOL investeert elk jaar veel geld in opleidingen. Het bedrijf was met nog enkele ondernemingen uit de regio de grondlegger van een eigen Bedrijfsschool waar samen met opleidingsinstituten Vapro en Leeuwenborgh operators worden opgeleid. Inmiddels staat de teller op ruim 450 afgestudeerde leerlingen in de richtingen Operator, Logistiek en Maintenance.

WaarderenRuim tien jaar geleden ontwikkelde ROCKWOOL ook zijn eigen EVC-traject, hetgeen staat voor Eerder Verworven Competenties. “In het verleden zijn veel mensen aangeno-men zonder diploma. Uitstekende werknemers, maar vaak ook mensen die om wat voor reden dan ook geen diploma meer kunnen halen. In principe kunnen zij geen carrière-stap maken. Voor deze doelgroep is het EVC ontwikkeld waarmee de mensen een carrièrestap kunnen maken in het ROCKWOOL Carrièremodel. We kijken naar wat de mensen kunnen en doen. Hier op het werk, maar ook privé. Met een EVC kunnen we hen waarderen voor alle energie die ze hebben gestoken in ROCKWOOL.”Die optelsom van competenties rechtvaardigt bijna altijd een diploma. “Dat wordt getoetst door Leeuwenborgh. Wie niet helemaal aan de eisen voldoet, krijgt een stukje

aanvullende opleiding. Op deze manier kan toch die carrièrestap gezet worden. Wij vinden dat iedereen vooruit moet kunnen. Mensen die zich ontwikkelen en leren houden plezier in hun werk. Ze blijven gemotiveerd en dat is erg belangrijk om te blijven werken tot hun pensioen.”

DuurzaamIn tien jaar tijd volgden 72 medewerkers met succes een EVC-traject. Nog eens twaalf mensen kwamen na een Vakbekwaamheidsassessment in aanmerking voor de carrièrestap. Deze laatste groep bestaat uit vooral uit medewerkers met dyslexie of problemen aan het thuisfront voor wie een EVC-traject nog te hoog gegrepen is. “In totaal zijn er naast de EVC- en Vakbekwaamheidstrajecten zo’n 450 medewerkers opgeleid. Dit past precies in onze brede aandacht voor duurzaam personeelsbeleid. ROCKWOOL ziet de medewerkers als het belangrijkste kapitaal. Je kunt nog zo’n dure machines installeren, het zijn de mensen die ermee moeten werken. Daarom investeren we in hen.”

De zelf ontwikkelde carrièremodellen leverden ROCKWOOL twee mooie prijzen op. In 2013 de titel ‘beste leerbedrijf van Europa’, dit jaar kwam daar nog de internationale VPL Global Prize bij. John Geven is er trots op. “Zeker. Dit is

Een kans voor elke medewerker

EVC-traject leidt alsnog naar diploma

Page 21: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

Van stenen kun je ook andere dingen maken; tot deze conclusie zijn wij onlangs gekomen nadat wij een uitnodiging hadden gekregen om een dag te gaan beeldhouwen. “Denk er even over na wat je wilt maken en kom vooral niet te laat want je zult die tijd nodig hebben,” kregen wij van tevoren nog even mee. Zaterdag 4 oktober negen uur, de slaap net uit de ogen gewreven, was het dan zover en verzamelden wij ons bij galerij YAKA in Brunssum. Na een lekkere kop koffie was de boodschap: zoek maar een steen uit. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er lag alleen een berg rotsblokken in alle vormen en maten. Het gaat hier om serpentijn, een soort harde zeepsteen die in Zimbabwe in Afrika, wordt gedolven. Met een beetje hulp lukte het iedereen toch vrij snel om een geschikte steen te vinden. Na een korte uitleg over het gereedschap en hoe ermee om te gaan kon iedereen aan zijn eigen kunstwerk beginnen.

Zagen, hakken, raspen en vijlenDus met zijn allen maar aan het zagen, hakken, raspen en vijlen. Voordat wij er erg in hadden was het al lunchtijd. Maar verbazingwekkend werd nu een gouden regel van ROCKWOOL (“Je hebt recht op een half uur onafgebroken pauze“) geschonden en was iedereen al weer na twintig minuten aan het werk. Nadat het grove werk met behulp van zaag, brikhamer en punt, tand of gewone houtbeitel gedaan was, gingen wij over op het fijnere werk; het schuren. Eerst droog met grof papier en erna nat met steeds fijner schuurpapier. Langzaam maar zeker kwam de uiteindelijke kleur van de steen steeds meer naar buiten. Werkelijk verbazing-wekkend dat er in een, van buiten gewoon grijs rotsblok, zulke mooie kleuren zitten. Uiteindelijk na de laatste schuurbeurt werden werkstukken nog met een gasbrander verhit en in de was gezet zodat de kleuren mooi uit komen. Op het laatst nog even met een zachte doek polijsten en de kunstwerken konden mee naar huis om mee te pronken bij de rest van de familie. Al met al een intensieve dag, en een ervaring rijker.

Operators ploeg 4 lijn 8

BeeldhouwendeOperators

21

een traject waaraan we met veel mensen jarenlang hebben gewerkt. Medewerkers fit en gemotiveerd houden is een hot item. Zeker nu de pensioengerech-tigde leeftijd naar 67 jaar is gegaan. Daarnaast ontstaat op termijn een tekort aan operators, logis-tieke mensen en onderhoudsspecialisten. De mooiste beloning echter voor mij is die trotse werknemer. Er zijn operators en logistieke jongens die in Amerika meehelpen bij het opstarten van een steenwolfabriek. Dát is mooi.”

TalentVooral de EVC-trajecten trekken de aandacht. “Omdat we verder gaan dan het beoordelen van de werkpres-taties. Elk mens heeft een bijzonder talent. Ik kan je tientallen voorbeelden noemen. Eén man is voorzitter van een voetbalclub en organiseert internationale toernooien. Een ander is een veelgevraagd fotograaf op bruiloften en jubilea. Een vrouw heeft op heel hoog niveau badminton gespeeld. Die mensen hebben specifieke kwaliteiten: stressbestendigheid, organisa-tievermogen, creativiteit. Dat kunnen ze op de werkvloer heel goed gebruiken. Én het kan de basis zijn voor verdere carrièrestappen. Hun ideeën en inzichten zijn welkom. Wij willen het beste uit de mensen halen. Voor zichzelf en voor ROCKWOOL.”

FamilieHet gevaar is natuurlijk aanwezig dat de mensen met een landelijk erkend diploma hun heil elders zoeken. “Ja,” erkent John Geven, “dat is zo. En we houden ook niemand tegen. De ervaring leert echter dat maar heel weinig medewerkers vertrekken. De meeste hier opgeleide werknemers werken hier al heel lang. Zij voelen een band met het bedrijf. We doen dit juist om een familiegevoel te creëren, om waardering uit te spreken. Binnenkort worden weer de operator-diplo-ma’s uitgereikt. Een feest met een volle zaal. Mensen zijn trots, en terecht. Die rennen heus niet weg. Ik denk niet in termen van concurrentie. Ik zie meer heil in het delen van kennis en samenwerking. Zeker in deze regio moeten we de maakindustrie koesteren en ervoor zorgen dat werkgevers aan gekwalificeerd personeel kunnen komen.”

Medewerkers die geïnteresseerd zijn in een EVC-traject kunnen contact opnemen met hun leidingge-vende. Samen met HR wordt dan een planning gemaakt.

Page 22: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

22

met de groei van de ROCKPAnEL organisatie en de opening van de nieuwe ROCKPAnEL perslijn in oktober 2013, is de belangstelling voor fabrieksbezoeken aan de ROCKPAnEL productielocatie beduidend toegenomen.

Deze fabrieksbezoeken worden altijd begeleid door collega’s van ROCKPANEL productie of de ROCKPANEL sales-organisatie. Zij leiden de bezoekers door de fabriek naar de nieuwe perslijn en de verflijn en geven uitleg bij de productieprocessen. Het is daarbij belangrijk dat de operators niet gehinderd worden in hun werkzaamheden en dat de veiligheid van de bezoekers gewaarborgd is. Dat vergt de nodige inzet van de ROCKPANEL productie-unit en de ROCKPANEL sales-unitmedewerkers. Vandaar dat er naar een aanvullende oplossing is gezocht.

Aanvullende oplossingBas van Rossem, ROCKPANEL Production Team and

Process leader, Marty Baets, Product Manager en John Geven, Training & Education Partner van ROCKWOOL B.V. hebben een bestaande aanpak ter hand genomen. Gepensioneerde ROCKWOOL medewerkers verzorgen al regelmatig rondleidingen bij lijn 8, de demoruimte en de unit-load voor onder andere diverse opleidingsinstituten en organisaties. Deze oud-medewerkers zijn nu gevraagd deze rondleidingen ook bij ROCKPANEL te gaan verzor-gen. Een uitgelezen kans om hun kennis en inzichten over te brengen op de meestal jongere generaties die interesse tonen in de wereld die ‘productie’ heet. De oud-medewer-kers reageerden enthousiast, maar verzochten wel om een grondige training over het ROCKPANEL productie-

Gepensioneerde oud-medewerkers verzorgen rondleidingen ROCKPAnEL

Visitekaartje

Page 23: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

23

geveloplossingen van onze producten. Vervolgens kregen ze een grondige instructie over de productieprocessen van zowel de perslijn als de verflijn. Bas van Rossem: “Wat echt opviel bij onze oud-collega’s is de onverminderde betrokkenheid en trots bij het bedrijf ROCKWOOL.”

Ook Marty Baets kan dit beamen: “Het enthousiasme en de professionaliteit van deze groep is groot en wij zijn er van overtuigd dat zij in de toekomst professioneel inhoud zullen geven aan de rondleidingen. Erg belangrijk omdat we als organisatie zo op vele vlakken ons visitekaartje kunnen afgeven”. John Geven: “ROCKWOOL als bedrijf investeert in persoonlijke kennisontwikkeling en over-dracht. Intern doen we dit door het structureel organise-ren en aanbieden van opleidingsmogelijkheden voor onze medewerkers. Extern door het organiseren van rond-leidingen voor nu nog schoolgaande jeugd, maar mogelijk toekomstige medewerkers. Wie beter dan de ervarings-deskundigen, zoals we onze oud-medewerkers echt kunnen noemen, hiervoor te benaderen?”.

ROCKWOOL & mVO

proces. Uiteraard gaven Bas, Marty en John gehoor aan hun verzoek en zo werd de groep op 23 september jl. bij ROCKPANEL getraind.

onverminderde betrokkenheidDe training begon met een uitgebreide presentatie over de ROCKPANEL verkooporganisatie. De groep werd geïnfor-meerd over de strategie en visie van het bedrijf en kreeg een beeld van de vele toepassingsmogelijkheden en

Binnen het ‘Maatschappelijk Verantwoord Onder-nemen’-beleid van ROCKWOOL is ‘het presteren op een eerlijke en verantwoorde wijze’ gedefinieerd als een strategisch aandachtsgebied. Daarbij hoort het delen van kennis via diverse platformen, bijvoor-beeld door het organiseren van fabrieksbezoeken om belangstellenden kennis te laten maken met ROCKWOOL en haar productieomgeving.

Na een turbulent ziekbed van vier maanden is onze zeer gewaardeerde collega Nico Brinkhoff op 18 september 2014 overleden. Nico is 60 jaar oud geworden. Nico was ruim 27 jaar in dienst bij ROCKWOOL waarin hij een belangrijke schakel tussen

Technische Dienst en Productie vormde. Niet alleen door zijn functie als werkvoorbereider, maar vooral door de gedrevenheid en inzet waarmee hij iedereen op een zeer directe manier wist te boeien. Nico stond midden in de operatie en handelde vanuit het afdelingsbelang. Het was de afdeling in zijn geheel, ZONDER hokjes. Nico hield er niet van om ‘om de hete brij heen te draaien’; je kreeg zijn mening ongezouten, direct, open en eerlijk voorgelegd. Zijn persoonlijkheid en gevoel voor humor hield hierin echter altijd ruimte voor respect voor elkaar, waardoor hij zowel als persoon

In memoriam nico Brinkhoffen als collega zeer gewaardeerd werd op de afdeling. Tijdens zijn ziekte werd het voor Nico zelf pas echt duidelijk hoezeer hij gewaardeerd werd. De vele aandacht van al die (oud-)collega’s en buitenfirma’s die hem en zijn gezin hebben gesteund tot de laatste dag, maakte dit heel duidelijk. Nico en zijn vrouw Anita gaven dan ook herhaaldelijk aan dat zij dit enorm waardeerden.

Tijdens de crematie op 24 september werd dit wederom duidelijk, door de massale opkomst van ROCKWOOL collega’s. De drukbezochte crematie-dienst was een eerbetoon aan Nico, en op die manier een mooi, warm en emotioneel afscheid van onze collega.

We wensen Anita en familie nogmaals veel sterkte.

Nico, we zullen je missen.

Technische Dienst en Productie Lijn 7 / ROCKFIBRES.

Page 24: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

24

Vier vertrouwenspersonen

Het afgelopen jaar namen minder collega’s dan voorheen contact op met een van de vier vertrouwenspersonen die inmiddels alweer ruim tien jaar bij ROCKWOOL zijn aangesteld.

Maar juist in deze tijden van grote veranderingen, waarbij de organisatie zich aanpast aan de vraag uit de markt, is het luisterend oor van de vertrouwenspersoon voor al onze medewerkers heel erg belangrijk. We werken bij ROCKWOOL volgens een gedragscode die bepaalt hoe we omgaan met elkaar en met situaties die zich voordoen. Desondanks kunnen mensen in een situatie terechtkomen waartegen ze niet zijn opgewassen. Bijvoorbeeld doordat ze te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen zoals intimidatie, bedreiging, pesten, bespotten, die het werk onmogelijk maken.

Sociale veiligheidHet merendeel van de kwesties waarmee vertrouwensper-sonen worden benaderd heeft te maken met intimidatie en sociale veiligheid. Tijdens de afgelopen economisch onzekere periode waarin bovendien werd overgeschakeld van vijf- naar vier- of drieploegendiensten is de ervaren werkdruk voor veel medewerkers toegenomen. Die druk

kan ertoe leiden dat een leidinggevende weleens onge-wenste omgangsvormen hanteert, waardoor iemand zich geïntimideerd voelt, ook al is die leidinggevende zich daar misschien helemaal niet van bewust.

Schroom niet om iets te meldenDe vertrouwenspersonen proberen te voorkomen dat een conflict te hoog oploopt of volledig uit de hand loopt. Collega’s of leidinggevenden die zich schuldig maken aan ongewenste gedragsvormen, zullen daar niet mee ophou-den als de medewerker in kwestie zijn mond blijft houden of doet alsof er niets aan de hand is. In zo’n situatie kan de inschakeling van een vertrouwenspersoon betekenen dat een halt wordt toegeroepen aan bijvoorbeeld pesterijen, bedreigingen of intimidatie. Dat is niet alleen belangrijk voor de personen in kwestie, maar ook voor de organisatie. Als zaken niet worden gemeld, is de kans groot dat ze ook niet worden opgemerkt. Dan is er dus ook geen kans om structurele verbeteringen door te voeren of aan te dragen.

ROCKWOOL kent vier vertrouwenspersonen die telkens voor een termijn van drie jaar worden benoemd. Nieuwe vertrouwenspersonen krijgen een (externe) opleiding van vier dagen en elk jaar zijn er twee ‘updates’; korte trainingen over specifieke zaken en situaties waarbij dieper wordt ingegaan op allerlei juridische en morele aspecten van het werk. Dit zijn verplichte cursussen om de certificering in stand te houden. De vertrouwenspersonen rapporteren jaarlijks aan de directie over de verrichte werkzaamheden. In dit jaarverslag wordt de anonimiteit van degene die zich tot een vertrouwenspersoon wendt volledig gewaarborgd.

“Iedereen is vrij om contact met ons op te nemen”

minder meldingen bij vertrouwenspersonen

Page 25: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

Introductiedagen3 september 2014

5 november 2014

1 oktober 2014

1e rij v.l.n.r.: Sophie Lang (stagiaire LAB), Viktorija Gorsenina (stagiaire LAB),

Michelle Tetz (stagiaire Bedrijfsschool), Nick Geelen (stagiaire LAB). 2e rij v.l.n.r.:

Henk Noordhoek (Grodan BV), Theo Verkoulen (lijn 6/8), Truus Opgenhaffen (Facilities),

Arien van de Pol (stagiair Finance), Jan Willem Janssen (Finance). 3e rij v.l.n.r.:

Rob Burgers (lijn 6/8), Peter Geurts (lijn 7/Fibres), Ruurd Posthumus (Stagiair

Supply chain Improvement), Teun Geerlings (stagiair Receiving Engineering).

V.l.n.r.: Peter Gorter (Basisoperator Lijn 7/ Rockfibres), Bartosz Stentoft (Manager

Operations), Ans Theelen (Customer Services RTI), Randy Tullemans (stagiair TD),

Bram Bouwmans (stagiair TD), Roel Gubbels (stagiair Fibres), Victor Jacinto Silva

Dos Santos (stagiair Fibres), Fabrizio Rocca (stagiair Fibres).

1e rij v.l.n.r.: Bram Peulen (stagiaire Grodan Marketing), Joey Vonck (stagiair IT),

Kevin Hamacher (Stagiair IT), Kim Geraets (stagiaire Finance), Hicham Akdim

(Customer Services ROCKPANEL). 2e rij v.l.n.r.:  Paul Bruynen (Recruiter HR), Hans

Theunissen (Productie ROCKPANEL), Angelina Wijnen (GSP), Roel Corpelijn (stagiair

TD lijn 2), Arnold Kuunders (Controller ROCKFON B.V.). 3e rij v.l.n.r.: Ellen Opheij

(Recruiter HR), Jordi Kölgen (stagiair Accounting), Gille Polen (Accountmanager

DIY BELUX), Wouter Bonnee (stagiair Legal Reporting).

25

AnoniemIemand die naar een van de vier vertrouwenspersonen komt kan ervan verzekerd zijn dat zonder instemming niet met derden wordt gesproken over zijn of haar melding. “Je biedt in veel gevallen vooral een luisterend oor,” zegt vertrouwenspersoon Jos Caris. “Wij zijn er niet om zaken op te lossen; dat is niet onze bevoegdheid en meestal kunnen we dat ook helemaal niet. Ook al heb je vanuit je gedrevenheid om mensen te willen helpen vaak wel die neiging.” Thijs Huijs: “Het is niet zo dat je naar een vertrouwenspersoon kunt gaan en dat die het wel even voor je oplost. We zijn geen mediators of bemiddelaars en we ondernemen in principe zelf ook geen actie. We gaan niet naar de andere partij luisteren of precies proberen te achterhalen wat er speelt. We zijn er alleen voor degene

die bij ons komt; zijn of haar verhaal is voor ons de waarheid. De melder bepaalt ook zelf wat er verder mee gebeurt.” Jack Ramakers: “We kunnen mensen wel wijzen op de opties die ze hebben om zelf acties te ondernemen. Daarbij kunnen we ze ondersteunen. Bijvoorbeeld door mee te gaan naar een gesprek met een leidinggevende of de personeelsafdeling. Maar ook dan is het vooral morele ondersteuning die we bieden; de melder zelf voert het woord en bepaalt de agenda.”

Annemie Saccardo: “Vaak komt het zover niet eens. Het maakt vaak al een groot verschil dat mensen hun verhaal kwijt kunnen en zich gehoord weten. Als je de gelegenheid hebt om stoom af te blazen is er vaak alweer genoeg druk van de ketel om verder te kunnen.”

Page 26: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

26

Het betreft een gecombineerd renovatie-nieuwbouwproject van 2.400 m² dat op initiatief van de Limburgse onderne-mer Jos Vaessen tot stand kwam. Het bestaande jeugd-complex uit 2002 – ook naar een ontwerp van architect Vanthoor – is fysiek volledig van het stadion gescheiden en verder uitgebouwd met het oog op maximale functionali-teit. Zo is het complex voorzien van een nieuwe cafetaria, verzorging- en vergaderruimten en een studieruimte.

Stevige, lichte materialenVoor de isolatie van de gevels is gekozen voor brandveilige ROCKWOOL isolatie. De steenwolisolatie van het bestaan-de dak kon gelet op de lange levensduur van het product, perfect hergebruikt worden voor de nieuwe dakbedekking. Met het oog op een goede akoestiek is gekozen voor plafondpanelen van ROCKFON. Hierdoor is de nagalmtijd in onder andere gangen en kantoren bijna nihil, ook bij een drukke bezetting. Voor dit project kon ROCKPANEL als enige fabrikant het lichtgewicht, anti-graffiti plaatmate-riaal leveren in de blauwe (RAL) clubkleur van KRC Genk. De goede samenwerking tussen de collega’s van ROCKWOOL, ROCKFON en ROCKPANEL is een doorslag-gevende factor geweest in het winnen van deze order. Het project in Genk is daarom een goed voorbeeld van hoe onze gezamenlijke inspanningen in de markt en onze steenwoloplossingen elkaar kunnen versterken.

ROCKWOOL - België

ROCKWOOL bij KRC Genk

Duurzame materialen voor aanstormend talent

Dit najaar werd het Jeugdcomplex KRC in Genk op het terrein van de gelijknamige voetbalclub in gebruik genomen. De lichte constructie deed architect Frank Vanthoor opteren voor duurzame isolatiematerialen van ROCKWOOL, licht plaatmateriaal van ROCKPAnEL en plafondpanelen van ROCKFOn.

Page 27: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

27

Activiteiten PV

Een avond met Big Benny is altijd een feest. Het was voor ons een welkome verrassing om te zien dat onze perso-neelsvereniging zijn optreden op 13 september jl. in Ahoy als uitje geregeld had. Een paar dagen tevoren kregen wij keurig een mailtje van de personeelsvereniging als reminder en om de vertrektijd van de bus door te geven. Het feest begon al in de bus en ook onze begeleiders van de personeelsvereniging, Cindy Stoffels en Peter Arntz waren al in feeststemming. De sfeer in de bus was geweldig, geen onderscheid tussen gepensioneerden, productie- en kantoormedewerkers of introducees, iedereen deed gezellig mee. Eenmaal aangekomen in Rotterdam zijn we gezellig met zijn allen iets gaan eten, de inwendige mens moest immers ook wat hebben.

“gaas!”Nu snel terug naar Ahoy, waar de avond werd afgetrapt met een spetterend optreden van de formatie Undercover. Toen was de tijd aangebroken dat Benny met zijn optreden

Big Benny in Ahoy: een geslaagd uitje

begon. Met een Rocky-achtig filmpje werd het optreden ingeluid; Benny kwam als een ware bokser door de zaal en werd begeleid door Ivo van der Bijl. Na een ode aan zijn ouders, barstte het feest in alle hevigheid los; oftewaal in het plat Remunjs GAAS! Naast Benny traden deze avond onder andere ook de Shaking DJ’s, Beppie Kraft, Patrick Geraeds en Ivo van der Bijl op. Ben was in allerlei hilarische creaties te zien, onder meer als Sugar Lee Hooper, Elvis Presley, André Hazes en nog een aantal bekende personen. Rond half twaalf was het feest afgelopen en gingen we weer naar de bus, waar onze begeleiders geduldig wachtten tot iedereen aanwezig was. De reis terug was net zo gezellig en rond half twee werden we weer netjes afgezet bij ROCKWOOL.

Personeelsvereniging, bedankt voor een zeer geslaagd uitje en een geweldige avond.

Tonny Balendonck & Wim Leerentveld

Op 22 oktober jl. was het zover en werd het geduld van de allerkleinsten beloond met een geweldige show van Woezel en Pip in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond. De kinderen werden verwelkomd in de lobby en ontvingen de tickets en een rode tas met een Woezel en Pip strandbal, Woezel en Pip tandpasta en wat lekkers te drinken en te snoepen! Om vier uur begon de voorstelling. De show was opgedeeld in de vier jaargetijden. Woezel en Pip beleefden met hun vriendjes Buurpoes en Molletje de mooiste avonturen in de tovertuin. De kinderen konden naar hartenlust meezingen, dansen en klappen en na ruim een uur was de show helaas alweer afgelopen en kon iedereen voldaan huiswaarts. In alle opzichten een geslaagde activiteit en voor herhaling vatbaar!

Kristel Ophelders

Woezel en Pip in theaterhotel De Oranjerie

Page 28: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

28

Op zondag 21 september waren we met de Personeelvereni-ging te gast bij Harry Vorselen op zijn wijngoed in Thorn. Deze middagactiviteit was bijzonder populair getuige de grote opkomst. Om twee uur werden we met z’n allen verwacht en het eerste lekkere wijntje werd ons aangeboden in het sfeervolle proeflokaal. Na een kort welkomstwoordje werden we in de presentatieruimte door middel van een mooie diapresentatie wegwijs gemaakt in de wereld van de wijn. Als groep kregen we van de eigenaar een complimentje over de gestelde vragen en de kennis van wijn die sommige aanwezigen hadden.

KwaliteitswijnWijnboer Harry is na zijn wijnbouwopleiding aan het SLVA in Duitsland als jonge pionier begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijnen met beperkte opbrengsten per druivenstok is zijn eerste prioriteit. Dit heeft hem al vele prijzen opgeleverd, onder andere in 2012 een gouden medaille bij het grote concours in Straatsburg voor de Pinot Gris. Ook levert hij wijn aan het twee sterren restaurant Da Vinci in Maasbracht, met chef-kok Margo Reuten aan het roer. Hij vertelde verder dat er nu een spannende tijd aanbreekt met het oogsten van de druiven en dat de opbrengst van de rode druif dit jaar minder zal zijn omdat de ‘Suzuki’ fruitvlieg wellicht roet in het ‘drinken’ kan gooien omdat deze de druiven aantast! Na deze leerzame

presentatie heeft de groep een kijkje genomen in de ruimte waar de productie van de wijnen plaatsvindt. Deze ruimte is het hart van het wijngoed, hier staan de grote wijnvaten. Harry vertelde hier heel bevlogen over het proces van druif naar wijn. Tenslotte werd de interessante en leerzame middag om vier uur afgesloten met een wijnproeverij en een kleine versnapering. De wijn was erg lekker en sommige van de aanwezigen namen ook nog een flesje mee voor thuis. Al met al een heel erg gezellige en leerzame middag op het wijngoed van Harry Vorselen. Het was alleen jammer dat ik mijn vrouw beloofd had om naar huis te rijden, ik had nog wel een paar glaasjes gelust. Namens iedereen wil ik de organi-satie en Harry Vorselen bedanken voor dit leuke uitje.

Erik Raemakers

In alle vroegte op vrijdag 14 november was het dan eindelijk zover. In april al geboekt, lang gewacht en nu op weg met ruim 190 enthousiaste PV-leden, bijzondere leden en hun aanhang naar Parijs. In Urmond nog een kleine delegatie opgepikt en dan door.

Rond 14.00 uur in de stromende regen over de Periferique maar toen we uitstapten bij Cours de la Reine was het meeste al gevallen en konden we droog op weg. Al gauw was iedereen gevlogen want de tijd in Parijs moet goed besteed worden, er is zoveel te zien! Tot 20.15 uur hadden we de tijd en die vloog om. De bus vertrok weer pünktlich naar het Tim Berthier en Ibis Berthier en was je er niet, dan mocht je op eigen gelegenheid (metro/taxi) naar het hotel.

De volgende dag scheen de zon zelfs en was het weer droog. Op naar de Arc de Triomphe. Ook deze dag mocht je zelf invullen of je elke keer melden bij de afgesproken

opstapplaats en dan weer door. Ik heb zelfs van ROCKWOOL-ers gehoord die een dagje Disneyland hebben gedaan!! Maar voor velen was de lichttour ’s avonds door Parijs toch het hoogtepunt. We hebben allemaal weer genoten van deze mooie reis en uit de enquête (die op de terugweg uitge-deeld is) werd toch duidelijk dat we vooral door moeten gaan met deze leuke goed georganiseerde reisjes! Dus dat gaan we ook vooral doen. Bedankt voor jullie gezellige deelname en tot de volgende PV-activiteit.

Marleen FolkertsReceptie / PV-voorzitter

Wijnproeven bij Wijngoed thorn

Weekendje Parijs

Page 29: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

Brochure Gezond leven en werken

Gezond leven en werken is de titel van de brochure die medewerkers van ROCKWOOL in december ontvangen. De brochure gaat over vitaliteit en gezondheid en is onderdeel van een geïntegreerde aanpak van ROCKWOOL op zowel duurzame inzetbaarheid als de visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

RoCKWooL faciliteertEen goede gezondheid staat voor veel mensen boven-aan de lijst van geluksfactoren. Bij een gezonde levensstijl spelen aspecten als beweging, voeding, leefomgeving, manier van werken en werkomstandig-

heden een belangrijke rol. De brochure geeft zicht op deze aspecten in relatie tot het werk bij ROCKWOOL.

ROCKWOOL faciliteert graag!

BROCHURE

GEZOND LEVEN & WERKEN

29

De workshop (kerstbal) glasblazen stond 1 november op de agenda. Weer een leuke workshop van de Personeels-vereniging, maar wat je daadwerkelijk te wachten staat dat weet je natuurlijk nooit. Verdeeld over twee groepen van twintig mensen was zaal De Schuur gereser-veerd in Herten waar we allereerst de prachtige glazen voorwerpen bekeken die workshoporganisator Mart Martorell hier had uitgestald.

Enthousiasme Al snel konden we zelf aan de slag mochten met glas-blazen, en ik kan u vertellen dat het veel deelnemers behoorlijk tegenviel. Ook maakten we kennis met het smelten van glas en het maken van fi guurtjes. Eén voor één werd iedereen naar voren gehaald om samen met Mart een eigen kerstbal, waxinelichthouder of vaasje te komen blazen met wat hulp, maar volledig naar eigen idee. Hier werd dan op deskundige wijze een oogje of fi guurtje aan gesmolten. De temperaturen en creativiteit stegen letterlijk tot grote hoogtes. Al met al weer een super leuke workshop; iets wat niet alle dagen op je pad komt, en waar zeker nog over is nagepraat.

Vrijdagavond 31 oktober was het dan zover, Casino-avond in het Holland Casino in Valkenburg. Zo’n veertig personen hadden zich aangemeld en verzameld bij het casino waar we voorzien werden van een welkomstdrankje. Vervolgens werden we welkom geheten door gastvrouw Sandra die ons meenam naar de Amerikaanse roulettetafel en de blackjack- tafel. Hier werd de groep in tweeën gesplitst. Elke groep kreeg uitleg aan een van de tafels, waarna er onderling gestreden werd om de eerste plaats. Na een borrelhapje werden de groepen gewisseld en ook nu was er een winnaar aan elke tafel. Bij elk spel waren twee winnaars die in een duel streden om de winst. De uiteindelijke winnaar van elk

spel ontving vijftig euro speelgeld! Mevr. Schonewille was de geluk-kige, als dat geen mooie binnenko-mer is! Daarna was het tijd om zelf een gokje te gaan wagen bij de diverse speelautomaten of tafels. Al met al een gezellig avondje uit.

Workshop Glasblazen

Casino night

Page 30: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

3030

M.H. Bruinssins Operations Unit I

GRODAN

1 januari 2015

W. StamsSite Maintenance

Continues Improvement Team

1 januari 2015

E.G.W. Gielen ROCKWOOL

INTERNATIONAL

16 januari 2015

D.G.J. de GrootOperations Unit II

Lijn 7

16 januari 2015

W.F. BakkersOperations Unit II

Hulpgrondstoffen

1 februari 2015

M.J.A.C. BoersSite Maintenance

TD ROCKFON

1 maart 2015

C. Schipper GRODAN

Marketing & Development

Product Development

1 maart 2015

12,5 jaar

W.J.E. DumoulinDirectie & Staf

1 januari 2015

Th.S.W. Henderickx

Production Support

Quality Assurance

1 februari 2015

C.J.M. Smeijsters

Site Logistics

Logistiek Operations

2 februari 2015

M.F.H. Heijmans

Site Logistics

Logistiek Operations

2 februari 2015

J.E. Stijfs Site Logistics

Logistiek Operations

2 februari 2015

J.C.M. SandersOperations Unit I

Productie PSM

1 januari 2015

I. OzerenOperations Unit I

Lijn 2

1 februari 2015

Th.A.C. Lemmens

Operations Unit II

ROCKPANEL

1 januari 2015

M.L.A.R. Wijnands Site Maintenance - Continues

Improvement Team

1 februari 2015

L.H.H. Niessen

Operations Unit I

Productie PSM

3 januari 2015

A.P.M. Hugens

Site Logistics

Warehousing

1 februari 2015

L.F.G. Knoops

Site Maintenance TD-E

Lijn 6&8 / Storingsdienst

22 januari 2015

25 jaar

Jubilarissen

Page 31: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

31

F.H.L. de Jong

Site Logistics

Logistiek Operations

3 februari 2015

P.C.W. Huskens

Site Logistics

Logistiek Operations

3 februari 2015

J.P.J. Claessens

Operations Unit I

Lijn 2

27 februari 2015

R.J.N. PijlOperations Operations I

GRODAN

1 maart 2015

R. Pearson Operations Unit I

Productie PSM

1 maart 2015

S. SelvarajahOperations Unit I

Productie PSM

1 maart 2015

B.F. Sharp

Site Logistics

Logistiek Operations

1 maart 2015

P.J. JasperOperations Unit II

ROCKPANEL

6 maart 2015

M. Everaert ROCKFON - N.V.

1 januari 2015

P. Schaefer

Operations Unit I

Lijn 2

6 januari 2015

H.P.M. Arntz

GRODAN

Supply Chain - Northern

& Western Europe

6 januari 2015

40 jaar

Naam Titel idee Beloning J.P.C. Cauberg Omschakelen bij storing ontstapelaar  125,00F.W. Berghs Bedrukken HF 25,00M. Dinke Lijn granulator lijn 6  75,00A.C. Hoogeboom Put structuur  25,00R.B. Jonker Opstart dubbel lakgieten  75,00R.B. Jonker Calamiteitenbak   75,00R.B. Jonker Structuur rollercoater  25,00R.B. Jonker Ultrasoon reiniger  25,00R.B. Jonker Plakken shadowline platen  25,00J. Krauthausen IR droging ROCKFON tbv vermindering lijnvervuiling  25,00S. Manke Vermindering van rijafstanden en picktijden in ST325  50,00R.A.G.M. Nijsten Tweede koellucht ventilater regelbaar maken  125,00P.M.J.G. Penders Vaste positie doos onder zuignappen CPS  125,00P.M.J.G. Penders Waterlekkage bakken ROCKFON  50,00M.T.M. van Veldhoven Lozingen proceswater verminderen L6  100,00M.T.M. van Veldhoven BMR tijdens regenbuien  25,00M.H.C. Welters Afval reductie spanrock  294,00H.W.J.M. Wolters Afval reductie spanrock  294,00Th.J.L. van Zijl Afblaassysteem  25,00

Beloonde ideeën

Page 32: ROCKWOOL - Uitschieter 4-2014

Deze uitschieter is tot stand gekomen dankzij de medewerking van collega’s van alle afdelingen.

Coördinatie/redactie Françoise van Dijck Grafische vormgevingCreation Station B.V.

ROCKWOOL B.V.Postbus 1160, 6040 KD Roermondtelefoon 0475 - 35 35 35www.rockwool.nl

De volgende uitschieter verschijnt inweek 13. Je kunt de kopij tot uiterlijkwoensdag 25 februari inleveren bij deredactie. Stuur artikelen per e-mail aan: [email protected] informatie over het schrijven van artikelen is te vinden op intranet.

Hoofdredactie E. Wolf, F. van Dijck FinanceD. Snellenberg, F. van DijckOperationsJ. Dumoulin, m. moorsBenelux SalesE. Prins, J. mols GRODANH. Janssen, C. SegersLAPINUS Fibresn. Agnoli, B. RaemakersROCKFONF. Larsen, H. de RooyROCKPANELm. Gerardts, J. van tuilROCKWOOL Technical InsulationB. Verhoeff, m. Wijenberg

Colofon

© ROCKWOOL 2014 Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de inhoud kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Jos Caris Operator ROCKPANEL ploeg 3tel. 5912 of per e-mail via [email protected]

Jack Ramakerstel. 3493 of per e-mail via [email protected]

Thijs HuijsLaboratorium Engineer afdeling Environment & Energy, tel. 3524 of per e-mail via [email protected]

Annemie SaccardoTelefoniste/receptioniste tel. 99 of per e-mail via [email protected]

Activiteiten Personeelsvereniging

Vertrouwenspersonen

Maand ActiviteitJan/feb. Paranormaal/Spiritueel31 januari Theater Claudia de Breij (reeds volgeboekt)

Maand Activiteit 12 februari Ladies of Soul Ziggo Dome Amsterdam Febr/mrt Grotten

Huwelijken Medewerker Afdeling/ploeg Partner DatumPascal van Dort ROCKFON Monika Dumkiewicz 06-09-2014Alex Abramov Lijn 8 Irina Hicko 23-08-2014Jaap Klootwijk Supply Chain Improvement Janneke Scholtes 13-09-2014Gijs van Casteren Lijn 7 Nancy Verkoeijen 10-10-2014

Pensioen Medewerker Afdeling In dienst PensioenJan Hilgers ROCKWOOL / Accounting 14-06-1976 01-01-2015Sepp Heuvelmans ROCKWOOL / Site Logistics 01-04-1989 01-01-2015 Peter Kasik ROCKWOOL / Productie PSM 05-10-1978 01-01-2015

Geboortes Naam kind Zoon/dochter Naam medewerker GeboortedatumCelina dochter Frank van Laar 19-08-2014Tarja dochter Mario Vos 27-08-2014Nour dochter Hakima Rziki 13-09-2014Jip zoon Sven Muys 17-09-2014Alysa dochter Bouke Braun 02-10-2014Sanne dochter Laura Schuren 26-10-2014Ella dochter Mike Palmen 08-11-2014

Kopij

Redactie