Geheim over de Grens 2011

49
Geheim over de grens Ontdekkingsreizen in het Duitse grensgebied 6

description

Actieve vakantietips voor fietsers, wandelaars en cultuurliefhebbers in het Duitse grensgebied.

Transcript of Geheim over de Grens 2011

Page 1: Geheim over de Grens 2011

Geheim over de grensOntdekkingsreizen in het Duitse grensgebied

6

Page 2: Geheim over de Grens 2011

49

Architectuur en ambiance met flair en charme!

Met de KAMP-PROMENADE is in Osnabrück een geheel nieuwe

shoppingwijk ontstaan. Middenin de voetgangerszone imponeert in-

novatieve architectuur met moderne glazen gevels, veel licht en veel

ruimte. (International Design and Development Award 2005).

Op een winkel- en horecaoppervlak van 13.000 m2 met een interna-

tionale en lokale branchemix kunt u genieten van een open en ont-

spannen sfeer. Alle winkels zijn van ma-za van 10-20 uur geopend.

Onze centraal gelegen parkeergarage is 365 dagen per jaar doorlo-

pend geopend. Wij kijken uit naar uw bezoek!

Kamp-PromenadeKamp 49D-49074 Osnabrückwww.kamp-promenade.de

1. Totstandkoming van de overeenkomst, plichten van de boekingspersoon1.1. Door middel van de boeking (aanmelding), die mondeling, telefonisch, schriftelijk, per fax,

per e-mail of via internet kan plaatsvinden, sluit de klant een bindende reisovereenkomst met GBT. De reisbeschrijving, deze reisvoorwaarden en alle aanvullende informatie voor zover deze bij de boeking aan de klant wordt verstrekt (brochure, lijst van gastheren, internet) vormen de basis voor dit aanbod.

1.2. De reisovereenkomst komt tot stand zodra de boeking door GBT aan de klant is bevestigd. Deze bevestiging is niet gebonden aan een bepaalde vorm. Bij of onmiddellijk na het sluiten van de overeenkomst ontvangt de klant een schriftelijke boekingsbevestiging (of schriftelijk per e-mail). Een schriftelijke boekingsbevestiging kan achterwege blijven indien de boeking minder dan 7 werkdagen voor aanvang van de reis plaatsvindt.

1.3. De klant die de boeking verricht, is aansprakelijk voor de contractuele verplichtingen die daaruit voor hemzelf en voor medereizigers voor wie hij boekt, voortvloeien, voor zover hij uitdrukkelijk en expliciet verklaart, de betreffende verplichting op zich genomen te hebben.

2. Diensten en wijziging daarvan2.1. De door GBT opgenomen verplichtingen vloeien uitsluitend voort uit de inhoud van de

boekingsbevestiging, alsmede uit de beschrijving het betreffende reisarrangement die daaraan ten grondslag ligt en overeenkomstig alle informatie en toelichtingen waarop de boeking is gebaseerd.

2.2. GBT heeft reisoperators en dienstverleners, met name de aanbieders van overnachtingen, niet gemachtigd toezeggingen te doen of afspraken te maken die de boekingsbevestiging te boven gaan of daarmee in tegenspraak zijn of die wijzigingen van de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst tot gevolg hebben.

3. Aanbetaling, betaling van de resterende reissom3.1. Met het sluiten van de overeenkomst (ontvangst van de bevestiging van de boeking) en

na overhandiging van een verklaring van deelname aan het Garantiefonds conform § 651k BGB (= Duits Burgerlijk Wetboek) dient er een aanbetaling te geschieden. Deze bedraagt 12% van de reissom en van het eventueel afzonderlijk overeengekomen bedrag voor het toegangsbewijs, voor zover er een toegangsbewijs bij het arrangement is inbegrepen.

3.2. Het resterende bedrag dient, voor zover de Verklaring van deelname aan het Garantiefonds is verstrekt, uiterlijk 4 weken voor aanvang van de reis te zijn voldaan, tenzij er een andere termijn overeen is gekomen. Bij boekingen korter dan 4 weken voor aanvang van de reis dient de reissom per direct te worden voldaan.

3.3. De plicht om een verklaring van deelname aan het Garantiefonds te overhandigen, vervalt indien, afwijkend van lid 3.1, de overeengekomen diensten exclusief vervoer van of naar de reisbestemming zijn en er overeengekomen is, dat de gehele reissom pas aan het einde van de reis/het verblijf aan de GBT of aan de aanbieder van de overnachting moet worden voldaan.

3.4. Indien GBT bereid en in staat is om zijn contractuele verplichtingen na te komen, terwijl de klant de aanbetaling of de resterende reissom niet of niet volledig binnen de overeengeko-men termijnen voldoet zonder dat de klant zich daarbij kan beroepen op een contractueel of wettelijk recht van retentie, dan heeft GBT na een aanmaning waarin een termijn wordt gesteld het recht de overeenkomst te annuleren en de klant te debiteren voor de annule-ringskosten conform artikel 4 van deze overeenkomst in rekening te brengen.

4. Annulering door de klant, omboeking4.1. De klant kan te allen tijde voor aanvang van de reis zijn boeking annuleren. Om misverstan-

den te voorkomen, adviseren wij de annulering schriftelijk mee te delen. Doorslaggevend voor het vaststellen van termijnen is de datum van binnenkomst van de annulering bij de GBT.

4.2. Bij iedere annulering heeft GBT het recht op vergoeding van de reeds gemaakte kosten ter voorbereiding van de reis, waarop in mindering gebracht de gebruikelijke besparing wegens niet gemaakte kosten, alsmede de gebruikelijke opbrengst van mogelijke herbezetting. De schadevergoeding omvat de volgende standaardpercentages:

a) tot 31 dagen voor aanvang van de reis 10% van de reissom b) van de 30ste tot de 21ste dag voor aanvang van de reis 20 % van de reissom c) van de 20ste tot de 12de dag voor aanvang van de reis 40 % van de reissom d) van de 11de tot de 03de dag voor aanvang van de reis 60 % e) vanaf de 3de dag voor aanvang van de reis en bij wegblijven 90% van de reissom4.3. Wij adviseren u dringend om een annuleringsverzekering af te sluiten.4.4. Het staat de klant vrij, aan te tonen dat GBT geen of geringere schade heeft geleden dan

de bovengenoemde forfaitaire bedragen. Slaagt de klant hierin, dan is hij slechts verplicht tot betaling van de lagere kosten.

4.5. Het blijft de GBT voorbehouden in een afzonderlijk geval, afwijkend van bovengenoemde percentages, een hogere, reële onkostenvergoeding te eisen, voor zover GBT aantoont dat de ontstane kosten wezenlijk hoger zijn dan het forfaitaire bedrag dat van toepassing is. Indien GBT dergelijke aanspraken doet gelden, dan is GBT verplicht de verlangde schade-vergoeding, rekening houdend met de besparingen en een eventuele herbezetting en/of hergebruik van de reisdiensten, in detail en met cijfers te verantwoorden.

4.6. De voornoemde bepalingen laten het wettelijke recht van de klant onverlet om conform § 651b BGB een plaatsvervangende deelnemer te sturen.

4.7. Indien er op verzoek van de klant na het sluiten van de overeenkomst wijzigingen met betrekking tot de reisdatum, het verblijf, de maaltijden of andere diensten plaatsvinden, dan kan GBT zonder dat er sprake is van een wettige aanspraak van de klant op uitvoeren van de omboeking en uitsluitend voor zover dat al mogelijk is, tot de 31ste dag voor aanva-ng van de reis een omboekingstarief van € 26,- in rekening brengen. Latere omboekingen zijn uitsluitend mogelijk door middel van annulering van de reisovereenkomst conform de bovenstaande annuleringsvoorwaarden en een nieuwe boeking. Dit is niet van toepassing op gewenste mutaties die slechts geringe kosten met zich meebrengen.

5. Verplichtingen van de reisdeelnemers / klanten (ingebrekestelling, melden van klachten, annulering, termijn van uitsluiting)

5.1. De reisdeelnemer is verplicht eventueel optredende tekortkomingen onmiddellijk aan GBT te melden en GBT te verzoeken, deze onvolkomenheden op te lossen. Indien bovenge-noemde klachtmelding achterwege blijft, kan de reisdeelnemer slechts aanspraken doen gelden wanneer de tekortkoming veroorzaakt werd door omstandigheden waaraan hij geen schuld heeft. Een klachtmelding bij de betreffende dienstverlener, in het bijzonder de aanbieder van de overnachtingen, is niet voldoende.

5.2. Indien de reis door een onvolkomenheid aanzienlijk aan kwaliteit inboet of indien deze onvolkomenheden om dringende redenen die ook voor GBT inzichtelijk zijn, ertoe leiden dat er redelijkerwijs niet van de reisdeelnemer kan worden gevergd dat hij de reis daad-werkelijk aanvaard, dan kan de reisdeelnemer de reisovereenkomst opzeggen conform de wettelijke bepalingen (§ 651e BGB). De annulering is slechts ontvankelijk indien GBT, respectievelijk haar dienstverlener, een door de reisdeelnemer bepaalde redelijke termijn heeft laten verstrijken zonder het probleem op te lossen. Het is niet nodig een termijn vast te stellen, indien de onvolkomenheid niet kan worden verholpen of deze door GBT of haar dienstverlener niet als zodanig wordt erkend of indien de onmiddellijke opzegging van de overeenkomst wordt gerechtvaardigd door een bijzonder belang van de reisdeelnemer.

5.3. De reisdeelnemer dient zijn aanspraken vanwege het niet nakomen van de contractuele verplichtingen van de zijde van GBT uitsluitend aan het navolgend genoemde adres te richten na afloop van de reis en binnen een maand van de in de overeenkomst genoemde datum van de terugreis. Een klachtmelding waarin een termijn wordt gesteld kan niet worden gericht aan de dienstverleners, met name niet aan de aanbieder van de over-nachtingen. Wij adviseren u dringend, uw aanspraken schriftelijk ter kennis te brengen.

6. Bijzondere plichten van de klant / reisdeelnemer bij arrangementen met medische verrichtingen, kuurbehandelingen en wellnessaanbod.

6.1. Bij arrangementen waarvan medische verrichtingen, kuurbehandelingen, een wellness-aanbod of vergelijkbare diensten deel uitmaken, dient de reisdeelnemer voor boeking, voor aanvang van de reis en voor gebruikmaking van deze diensten te informeren of de betreffende behandeling of verrichting voor hem geschikt is, rekening houdend met zijn fysieke gesteldheid, in het bijzonder bij reeds bestaande klachten of ziekten.

6.2. In verband hiermee is GBT zonder uitdrukkelijke afspraak geen bijzondere, in het bijzonder op de reisdeelnemer afgestemde medische voorlichting of informatie over de gevolgen, risico’s en bijwerkingen van dergelijke diensten verschuldigd.

6.3. De bovengenoemde bepalingen zijn, onafhankelijk van het feit of GBT slechts bemiddelaar van dergelijke diensten is of dat deze deel uitmaken van de reisdiensten, van toepassing

7. Aansprakelijkheid7.1. GBT beperkt zijn aansprakelijkheid voor schade, letselschade uitgezonderd, tot maximaal

drie maal de reissom. Deze aansprakelijkheidsbeperking is van toepassing voor zover deze schade noch opzettelijk, noch door grove schuld aan de reisdeelnemer wordt toegebracht of indien GBT als enige verantwoordelijk is door schuld van een aanbieder van de diensten.

7.2. GBT is niet aansprakelijk voor diensten, a) die niet als hoofdbestanddeel deel uitmaken van de overeenkomst en die geen onderdeel

zijn van het arrangement van GBT en die in de reisdocumentatie of boekingsbevestiging voor de klant als zodanig herkenbaar zijn aangeduid als dienst van een derde partij, of

b) diensten van een andere partij (bijvoorbeeld verblijf in kuuroorden of wellnesscentra, gebruik van sportfaciliteiten, theaterbezoek, tentoonstellingen, uitstapjes, enzovoorts), die slechts worden bemiddeld.

7.3. Voor zover diensten, zoals medische verrichtingen, therapieën, massages of andere geneeskundige behandelingen of verrichtingen die geen deel uitmaken van het arrange-ment van GBT en die aanvullend op het geboekte arrangement conform artikel 7.2 slechts worden bemiddeld, is GBT niet aansprakelijk voor de dienstverlening noch voor materiële en letselschade. Voor zover dergelijke diensten deel uitmaken van de reisdiensten is GBT niet aansprakelijk voor het welslagen van een geneeskundige of kuurbehandeling.

8. Verjaring8.1. Aanspraken van de reisdeelnemer conform §§ 651c bis f BGB op grond van letselschade,

schade voor de gezondheid en dood ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT ver jaren na twee jaar. Dat geldt ook vooraanspraken op vergoeding van overige schade ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT.

8.2. Alle verdere aanspraken conform §§ 651c bis f BGB verjaren na één jaar.8.3. De verjaring conform artikel 8.1 en 8.2 begint vanaf de dag na de dag van de in de reisove-

reenkomst voorziene terugreis.8.4. Gedurende de lopende onderhandelingen over geldend te maken aanspraken of over

omstandigheden, waaruit deze aanspraken voortvloeien, wordt de verjaring opgeschort tot-dat de reisdeelnemer of GBT weigert de onderhandelingen voort te zetten. De voornoemde verjaringstermijn is op zijn vroegst drie maanden na het beëindigen van de opschorting van kracht.

9. Vigerend recht9.1. Op de juridische en contractuele relatie tussen de klant en GBT is uitsluitend het Duitse

recht van toepassing.9.2. De klant kan een zaak tegen GBT slechts in diens vestigingsplaats aanhangig maken.9.3. Voor rechtsvorderingen van GBT jegens de klant is de vestigingsplaats van de klant

bepalend. Voor rechtsvorderingen jegens klanten die zakenman, een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke juridische persoon zijn die in het buitenland zijn gevestigd of daar gewoonlijk verblijven of wier woonplaats of gewoonlijke verblijfplaats ten tijde van de rechtsvordering onbekend is, wordt als plaats van de bevoegde rechtbank de vestigings-plaats van GBT overeengekomen. 9.4 De voornoemde bepalingen zijn niet van toepassing

a) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende bepalingen van internationale verdragen van toepassing zijn die anders bepalen ten gunste van de klant of

b) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende wette-lijke bepalingen van een lidstaat van de EU waarvan de klant onderdaan is van toepassing zijn die gunstiger zijn voor de klant dan de navolgende bepalingen of de betreffende Duitse regelgeving.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- © Op deze voorwaarden rusten auteursrechten; RA Noll Stuttgart, 2004-2011 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Touroperator is: Grafschaft Bentheim Tourismus e.V. Voorzitter Raad van Bestuur: Hans-Werner Schwarz | Directeur: Ruth Diekel

Nummer verenigingsregister: 719 | Kantongerecht Nordhorn van-Delden-Str. 1-7 | 48529 Nordhorn

Tel.: +49 (0) 5921-961196 | Fax: +49 (0)5921-961197 | E-mail: [email protected]

Voor de door het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V. (ML) aangeboden eigen toeristische pakketreizen en individuele diensten gelden – in aanvulling op de wettelijke bepalingen van de §§ 651 a-m BGB – tussen u als reiziger/gast en ons de volgende algemene reisvoorwaarden. Deze worden inhoud van de tussen ons tot stand gekomen overeenkomst en gelden verder in dezelfde mate voor andere touroperators die in deze brochure voorkomen en waarvoor wij bemiddelen.

1. Sluiten van de overeenkomst1.1. Met de aanmelding, die telefonisch, per fax, per e-mail of schriftelijk kan plaatsvinden, gaat de gast akkoord met de sluiting van een bindende overeenkomst met ML. De aanmelding geldt ook voor alle door de gast opgegeven deelnemers. De gast is aansprakelijk voor zijn eigen verplichtingen en alle verplichtingen van de aangemelde deelnemers, voorzover hij deze verplichtingen door een uitdrukkelijke verklaring is aangegaan.1.2. De overeenkomst met ML komt met de boekingsbevestiging tot stand, die de gast direct na acceptatie van de overeenkomst van ML ontvangt. De gast is twee weken aan het aanbod gebonden.

2. Diensten2.1. De door ML verschuldigde diensten vloeien voort uit de beschrijving in de actuele brochure van ML resp. uit de in de OBIS van ML opgeslagen gegevens. Voor zover de beschrijving in de schriftelijke boekingsbevestiging van de informatie in de brochure afwijkt, heeft de schriftelijke bevestiging voorrang. Overige afspraken, die de omvang van de contractuele diensten vergroten of veranderen, dienen schriftelijk door ML te worden bevestigd.2.2. Bij boeking van vol- en halfpension wordt de gast erop gewezen, dat de menukaart in dit bedrijf door de dienstverlener soms tot bepaalde gerechten wordt beperkt.2.3. In de reissom is geen annuleringsverzekering inbegrepen.2.4. Veranderingen of afwijkingen van individuel diensten t.o.v. de in de overeenkomst opgenomen inhoud, welke na sluiting van de overeenkomst noodzakelijk zijn en niet te kwader trouw door ML zijn doorgevoerd, zijn toegestaan, wanneer de veranderingen of afwijkingen niet aanzienlijk zijn en het karakter van de geboekte reis niet beïnvloeden.

3. Prijzen3.1. De in de brochure vermelde prijzen zijn totaalprijzen en zijn inclusief BTW. Niet ingebrepen zijn te plaatse te betalen kosten, zoals toeristenbelasting en indien van toepassing, variabele bijkomende kosten zoals bijv. telefoon.3.2 De vermelde prijzen gelden bij pakketreizen en bouwstenen per persoon.3.3. De vermelde prijzen en diensten gelden voor het betreffende kalenderjaar en staan vermeld op de boekingsbevestiging en in de dan geldende brochure.3.4. Voor eventuele extra diensten kan ML een toeslag verlangen.

4. Betaling4.1. De ML is gerechtigd, na de boekingsbevestiging een aanbetaling van 12 % over de reissom per persoon te verlangen, met een maximum van 250 €, die over de reissom berekend wordt.4.2. De restantbetaling dient uiterlijk 14 dagen voor het begin van de reis te zijn betaald, als vaststaat, dat de reis doorgang vindt en in het bijzonder niet meer om de onder 6.1. genoemde redenen geannuleerd kan worden. Na ontvangst van de betaling ontvangt de gast de reisbescheiden. In uitzonderlijke gevallen kan anders overeengekomen worden.

5. Annulering van de reis door de gast, omboeking, in de plaatsstelling5.1. De gast kan op ieder moment voor het begin van de reis annuleren. Bepalend voor de inhouding van kosten is de ingangsdatum van de annuleringsverklaring bij ML die in het belang van de klant schriftelijk moet worden ingediend.5.2. Het niet aanvangen van de reis zonder uitdrukkelijke annuleringsverklaring geldt niet als ontbinding van de overeenkomst. In dit geval blijft de klant ertoe verplicht, de reissom volledig te voldoen.5.3. Bij ontbinding van de overeenkomst door de reiziger maakt ML, rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alternatieve aanwendingsmogelijk- heden van het reisaanbod, aanspraak op schadevergoeding, die als volgt als een vast percen- tage van de reissom wordt bepaald: Bij pakketreizen, kamers en overige individuele diensten Tot en met de 30e dag voor aankomst 10 % Tot en met de 21e dag voor aankomst 20 % Tot en met de15e dag voor aankomst 30 % Tot en met de 11e dag voor aankomst 40 % Tot en met de 8e dag voor aankomst 45 % Tot en met de 3e dag voor aankomst 50% Vanaf de 2e dag voor aankomst en bij het niet aanvangen van de reis 80 % van de reissom.

De gast heeft het recht aan te tonen, dat de ML een geringere schade heeft geleden. ML heeft eveneens het recht, aan te tonen, dat de concrete schade groter was. Deze schade moet tegenover de reiziger concreet worden gespecificeerd en aangetoond.5.4. Indien andere dan de geboekte personen aan de reis willen deelnemen, dan moet ML hiervan op de hoogte gesteld worden. Hiervoor worden wijzingingskosten van 15 € berekend. Het is dan noodzakelijk, dat de vervangende persoon alle rechten en plichten van de oorspronkelijke reiziger overneemt. De toetreding van een vervangende persoon kan worden geweigerd, wanneer deze niet in overeenstemming is met de eisen, die aan de reis zijn gesteld, of wanneer zijn deelname in strijd is met wettelijke voorschriften of voorschriften van overheidswege.5.5. Wanneer op verzoek van de klant na boeking van de reis veranderingen wat betreft reisdata, bestemming, accommodatie of verzorging worden doorgevoerd, dan worden wijzigings- kosten van 15 € per wijziging in rekening gebracht, indien de veranderingen geen verlaging van de totaalprijs en een verandering in aanbieder met zich meebrengen. Verzoeken tot omboeking, die na de 30e dag voor het begin van de reis plaatsvinden, kunnen, als deze verzoeken überhaupt nog gehonoreerd kunnen worden, uitsluitend na ontbinding van de reisovereenkomst tegen de geldende voorwaarden en gelijktijdige nieuwe aanmelding worden doorgevoerd. Dit geldt niet voor verzoeken tot omboeking, waaruit slechts lage kosten voortvloeien. Verzoeken tot omboeking dienen bij ML te worden ingediend.5.6. Bemiddelings-, annulerings- en wijzigingskosten dienen direct te worden betaald.

6. Annulering en opzegging door ML6.1. ML kan tot twee weken voor vertrek de overeenkomst ontbinden, wanneer het in de reis- beschrijving genoemde deelnemersaantal voor de betreffende reis niet werd gehaald. De annuleringsverklaring dient de gast zo snel mogelijk te worden overhandigd. De gast krijgt zijn eventuele aanbetaling per omgaande terug en kan meteen na kennisneming van de ontbinding door ML aanspraak maken op een gelijkwaardige andere reis uit het aanbod van ML, voor zover deze reis zonder meerprijs aan de gast kan worden aangeboden.6.2. ML kan de overeenkomst zonder inachtneming van een opzegtermijn ontbinden, wanneer de gast de uitvoering van een reis ongacht een vermaning van ML duurzaam verstoort en/of wanneer hij zich dermate in strijd met de overeenkomst gedraagt, dat een onmiddellijke ontbinding van de overeenkomst gerechtvaardigd is. In dit geval behoudt ML aanspraak op de reissom. ML moet rekening houden met de kostenbesparingen en voordelen, die ontstaan, doordat crediteringen door andere dienstverleners plaatsvinden. Eventuele meer- kosten voor het terugtransport komen in dit geval voor rekening van de gast.

7. Aansprakelijkheid7.1. De aansprakelijkheid van ML voor schade, niet zijnde lichamelijk letsel, is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom. Deze beperking geldt voorzover, de schade van de gast niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld of ML verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.7.2. Gelden voor een door de dienstverlener te verlenen dienst internationale overeenkomsten of hierop berustende wettelijke voorschriften, op basis waarvan aanspraak op schadever- goeding uitsluitend onder bepaalde voorwaarden of beperkingen ontstaat of geldigheid heeft, of onder bepaalde voorwaarden uitgesloten is, dan kan ML zich tegenover de gast hierop beroepen.7.3. ML is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor zij slechts bemiddelend is opgetreden en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.7.4. Het afstaan van alle rechten van de gast n.a.v. de reis, onverschillig om welke rechtsgrond, aan derden, ook aan echtgenoten, is uitgesloten. Ook de wettelijke claim van afgestane rechten uit eigen naam is uitgesloten.7.5 Aanspraken van de reiziger uit de reisovereenkomst volgens §§ 651 c bis 651 f BGB verjaren één jaar na de terugreisdatum.

8. Ongeldigheid van individuele bepalingen Bevoegde rechtbank8.1. Wanneer een bepaling uit de reisovereenkomst nietig zou worden verklaard, dan is dit niet van invloed op de overige bepalingen. Wanneer de overeenkomst op bepaalde plaatsen ongeldig is of hiaten bevat, dan komt in de plaats van de ontbrekende of nietige bepalingen een geldige bepaling die in overeenstemming is met de overige inhoud van de overeenkomst en het dichtst in de buurt komt van het economische doel van de ontbrekende of ongeldige bepalingen. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende reisvoorwaarden.8.2. Voorzover wettelijk toelaatbaar is, wordt de vestigingsplaats van ML als plaats van bevoegde rechtbank aangemerkt. Dit is uitsluitend de bevoegde rechtbank voor rechtsgeschillen met bij het handelsregister ingeschreven zakenmensen, personen die geen bevoegde rechtbank in Duitsland hebben, of met juridische personen uit het publiek- en privaatrecht.

9. Overige reisorganisatoren Voor het in de brochure aangeboden eigen aanbod van Münsterland e. V. gelden in principe de voornoemde reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van ML. De reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van overige in de brochure genoemde aanbieders zijn rechtstreeks bij de betreffende aanbieders verkrijgbaar.

10. Anderstalige inhoud De vertaling van inhoud en reisvoorwaardes in de brochures van MÜNSTERLAND e. V. in het Nederlands is uitsluitend bedoeld als service voor onze anderstalige gasten. Uitsluitend de Duitse versie van de inhoud en de reisvoorwaarden is wettelijk bindend.

1. Reisorganisator – reisagent – sluiten van de overeenkomst1.1. Uw contractpartner bij uw boeking is uitsluitend de in de betreffende reisaan kon diging

genoemde aanbieder als RO. Uitsluitend met deze RO wordt de reis overeenkomst conform §§ 651 a ff. BGB (Bürgerliches Gesetzbuch) gesloten.

1.2. Indien de boeking plaatsvindt via een andere organisatie dan de betreffende RO, dan treedt deze organisatie uitsluitend op als bemiddelaar (reisagent).

Door middel van uw aanmelding voor de reis, die schriftelijk, telefonisch, per telefax of e-mail kan plaatsvinden, doet u de in de reisaankondiging genoemde RO een bindend aanbod voor het afsluiten van een reisovereenkomst op basis van de reisbeschrijving, alle daarin beschreven informatie en deze reisvoorwaarden.

1.3. De reisovereenkomst komt op het moment van ontvangst van de boekings bevestiging van de RO door de reiziger tot stand. Deze overeenkomst is niet aan een bepaalde vorm gebonden. Bij telefonische of mondelinge boeking wordt on middellijk een schriftelijk exemplaar van de boekingsbevestiging aan u toegezonden.

1.4. Indien de boekingsbevestiging van uw aanmelding afwijkt, dan ontvangt u een nieuw aanbod van de RO, waaraan deze 10 dagen is gebonden en dat u binnen genoemde ter-mijn door middel van een uitdrukkelijke bevestiging, het verrichten van een aanbetaling of een restbetaling kunt accepteren.

1.5. Een reiziger, die namens of ten behoeve van (een) medereiziger(s) een over eenkomst aan gaat, is hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die uit de reisovereenkomst voor de aangemelde medereiziger(s) voortvloeien, voorzover de reiziger de bedoelde verplichtingen door middel van een uitdrukkelijke afzonder lijke schriftelijke verklaring op zich heeft genomen.

2. Prestatieverplichting van de RO2.1. De prestatieverplichting van de RO vloeit uitsluitend voort uit de inhoud van de boe-

kingsbevestiging in samenhang met de ten tijde van de reis geldige prospectus c.q. de reisaan kondiging alsmede alle daarin opgenomen informatie en toelichtingen.

2.2. Dienstverleners, in het bijzonder logiesbedrijven en reisbureaus, zijn door de RO niet gevolmachtigd toezeggingen te doen of overeenkomsten te treffen, die uitgaan boven de inhoud van de reisaankondiging of de boekingsbevestiging of daarmee strijdig zijn dan wel de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst te wijzigen.

3. Betaling3.1. Bij sluiting van de reisovereenkomst (ontvangst van de boekingsbevestiging door de

reiziger) is een aanbetaling verschuldigd, die met de totale reissom wordt verrekend. De aanbetaling bedraagt 10% van de reissom per persoon, tenzij in individuele gevallen anders is overeengekomen.

3.2. Het restant van de reissom dient, tenzij in individuele gevallen anders is overeengeko-men (zie hiervoor in het bijzonder punt 3.3, lid c), uiterlijk twee weken voor het begin van de reis te zijn betaald, mits vaststaat dat de reis niet meer op grond van de onder punt 5 genoemde redenen kan worden geannuleerd. Indien de boeking binnen twee weken voor het begin van de reis tot stand komt, moet terstond de gehele reissom worden voldaan.

3.3. Alle hiervoor genoemde betalingen zijn niet eerder verschuldigd dan nadat de reiziger een garantiecertificaat conform § 651 k BGB is uitgereikt. Een garantie certificaat wordt niet uitgereikt indien:

a) de reis niet langer duurt dan 24 uur, geen overnachting omvat en de reissom niet hoger is dan € 75,–;

b) de RO een publiekrechtelijke rechtspersoon is, over wiens vermogen een insolven-tieprocedure niet geoorloofd is;

c) indien de reisovereenkomst niet in vervoer van en naar het reisdoel voorziet en de totale reissom volgens de met de reiziger overeengekomen betalingsovereenkomst eerst aan het einde van de reis betaald dient te zijn.

4. Niet genoten onderdelen Indien de reiziger als gevolg van voortijdige terugreis, wegens ziekte of om andere

redenen, die de RO niet zijn aan te rekenen, bepaalde reisonderdelen niet geniet, dan bestaat geen recht op evenredige restitutie van (een deel van) de reissom. Restitutie aan de reiziger van (een deel van) de reissom in verband met niet genoten onderdelen van de reis vindt wel plaats indien de betreffende dienstverleners dienovereenkomstige terugbetalingen voor de niet genoten onderdelen aan de RO hebben verricht dan wel vaststaat dat de niet genoten onderdelen niet aan de RO in rekening worden gebracht.

5. Ontbinding en annulering door de RO De RO kan, indien het in de reisaankondiging genoemde minimale deelnemer aantal niet

wordt bereikt, de reisovereenkomst onder de volgende voorwaarden ontbinden: a) De RO is verplicht de reiziger terstond op de hoogte te stellen van de annulering van

de reis op grond van het niet bereiken van het minimale deelnemeraantal. b) Ontbinding van de reisovereenkomst binnen twee weken voor het begin van de reis is

niet geoorloofd. c) De reiziger heeft het recht bij annulering deelname aan een minstens gelijkwaardige

andere reis te verlangen indien de RO, waar de reis was geboekt, of een andere reisorga-nisator, die als aanbieder in deze catalogus is opgenomen, in staat is een dergelijke reis zonder meerprijs voor de reiziger uit zijn eigen programma aan te bieden. De reiziger dient onmiddellijk nadat mededeling over de annulering van de reis is gedaan tegenover de RO kenbaar te maken dat hij van dit recht gebruik maakt.

6. Ontbinding door de reiziger, omboeking6.1. De reiziger kan tot het tijdstip van het begin van de reis de reisovereenkomst door middel

van een schriftelijke, aan de RO gerichte verklaring ontbinden. 6.2. Bij ontbinding van de reisovereenkomst door de reiziger maakt de RO in alle gevallen,

rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alter-natieve aanwendingsmogelijkheden van het reisaanbod, aanspraak op een standaard schadever goeding, die als volgt als vast percentage van de totale reissom wordt bepaald:

– tot en met de 30e dag voor het begin van de reis: 10% (met een minimum van € 25,– per persoon) – tot en met de 21e dag voor het begin van de reis: 30% – tot en met de 11e dag voor het begin van de reis: 40% – vanaf de 10e dag voor het begin van de reis tot en met de dag van het begin van de reis: 60%6.3. Indien de reiziger aantoont, waartoe deze gerechtigd is, dat de door de RO geleden scha-

de feite lijk nihil of wezenlijk lager is dan de volgens de bovenstaande vaste percentages in rekening gebrachte schadevergoeding, dan is de reiziger slechts verplicht het feitelijke schade bedrag te vergoeden.

6.4. De RO behoudt zich het recht voor in individuele gevallen een hogere schade vergoeding op grond van de hem ontstane schade in rekening te brengen, welke tegenover de reiziger concreet dienen te worden gespecificeerd en aangetoond.

7. Verplichtingen en annulering door de reiziger7.1. De reiziger is verplicht de RO onmiddellijk van eventuele tekortkomingen op de hoogte te

stellen en daarvoor een oplossing te verlangen. Aanspraken van de reiziger komen alleen dan niet te vervallen wanneer de reiziger geen schuld draagt aan het achterwege blijven van een klachtindiening.

7.2. Indien het verloop de reis als gevolg van een tekortkoming in wezenlijke mate wordt beïn vloed, dan is de reiziger gerechtigd de reisovereenkomst conform de wettelijke voor-schriften (§ 651 e BGB) op te zeggen.

7.3. De wettelijke verplichting volgens § 651 g, lid 1 BGB, volgens welke de reiziger aanspra-ken binnen één maand na het contractueel bepaalde einde van de reis tegenover de RO geldend dient te maken, wordt met betrekking tot de met de RO gesloten reisovereen-komst als volgt geconcretiseerd:

a) Alle aanspraken, die samenhangen met de reisovereenkomst c.q. de door de RO ver-leende diensten, ongeacht de wettelijke grondslag, dient de reiziger uitsluitend na afloop van de reis en binnen één maand na de contractueel bepaalde terugreisdatum tegenover de RO geldend te maken.

b) Om de aanspraak tegenover de RO in overeenstemming van de gestelde termijn geldend te maken, dient uitsluitend van het in de boekingsbevestiging genoemde adres gebruik te worden gemaakt. Een schriftelijke geldendmaking wordt dringend aanbevolen.

8. Aansprakelijkheid8.1. De contractuele aansprakelijkheid van de RO voor schade, niet zijnde letsel (ook de

aansprakelijkheid voor het niet nakomen van pre- en postcontractuele alsmede indirect uit het contract voortvloeiende verplichtingen) is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom, voorzover

a) de schade van de reiziger niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld van de RO, of b) de RO verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.8.2 De RO is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor de RO

slechts bemiddelend is opgetreden (bijv. sportevenementen, theaterbezoek, tentoon-stellingen, excursies etc.) en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.

9. Verjaring Aanspraken van de reiziger op de RO, ongeacht de wettelijke grondslag, echter met

uitzondering van vorderingen van de reiziger op grond van onrechtmatige hande lingen, verjaren één jaar na de contractueel bepaalde terugreisdatum. Zijn tussen de reiziger en de RO onderhandelingen gaande over geldend gemaakte aanspraken of over omstandig- heden, die aan de aanspraak ten grondslag liggen, dan wordt de verjaringstermijn opgeschort totdat de reiziger of de RO voortzetting van de onder handelingen weigert. Voornoemde ver jaringstermijn van één jaar treedt niet eerder in dan 3 maanden na afloop van de opschorting.

10. Bevoegde rechtbank en toepasselijk recht10.1. De reiziger kan klachten slechts aan de bevoegde rechtbank, binnen wier rechts gebied de RO

is gevestigd, voorleggen.10.2. Op de gehele wettelijke en contractuele overeenkomst tussen de RO en reizigers, die

geen algemeen woon- of vestigingsadres in Duitsland hebben, is uitsluitend het Duitse recht van toepassing.

10.3. Voor klachten van de RO tegenover de reiziger is het woonadres van de reiziger bepalend, tenzij de klacht zich richt tegen in het handelsregister ingeschreven kooplieden, publiek- of privaatrechtelijke rechtspersonen of personen, wier woonadres of gebruikelijke verblijf- plaats zich niet in Duitsland bevindt, of wier woonadres of gebruikelijke verblijf-plaats op het tijdstip van het indienen van de klacht niet bekend is. In deze gevallen is het vesti-gingsadres van de RO bepalend.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Grafschaft Bentheim Tourismus e. V. (GBT)

Reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Final Version c66 m0 y90 k0 ( ) c59 m100 y6 k29 ( )

Page 3: Geheim over de Grens 2011

Uitgever en redactie:

Geheim over de grens

Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme

Stichting ECC (EUREGIO Cross Border Consultancy)

Gronausestraat 1258–1260 · 7534 AV Glanerbrug

Tel.:053-4605132·Fax:053-4605159

[email protected]

www.geheimoverdegrens.nl

Concept & vormgeving:

Agentur für Kommunikation, Ochtrup

Tekst:NLConnection,TravelMarketing&Communication,Bremen

Druk:Druck-undVerlagshausFROMMGmbH&Co.KG

Fotoverantwoording:

De in deze brochure gebruikte foto´s vallen onder het auteursrecht en

mogen derhalve niet gekopieerd of zonder toestemming worden ge­

bruikt. De fotos zijn eigendom van de volgende instellingen: Grensover­

schrijdend Project­bureau voor Toerisme / EUREGIO e.V., Münsterland

e.V.,GrafschaftBentheimTourismuse.V.,TVOsnabrückerLande.V.,

Gemeenten Zuidelijk Emsland

p. 16 foto achtergrond: Warendorf Marketing GmbH, Tanja Hohnwald;

p. 27 foto boven rechts en foto nachtwachter: © OMT/Heese, foto Prin­

zipalmarkt:www.air-klick.de;p.32fotoachtergrond:©PavelLosevsky-

Fotolia.com; p. 37: www.sassekorn.de; p. 42/43 foto achtergrond: Sauna­

parkEpe;p.44fotoachtergrond:©MilaLippitz-QuellePHOTOCASE;

p. 45 foto Osnabrück: © OMT/Heese, foto's Münster: www.air­klick.de;

p. 46 foto achtergrond: www.air­klick.de; p. 47 foto links: OMT /Heese

Mede mogelijk gemaakt door

www.deutschland-nederland.eu

Münsterland e. V.

Colofon &Reisvoorwaarden

48 3 4

Van harte welkom ......................................... 04

Kaart van de regio ................................ 05 – 06

Colofon .......................................................... 48

Reisvoorwaarden ........................................... 49

Algemeen

Actieve vakantie ........................................... 07

Fietsen in het Duitse grensgebied ....... 08 – 10

Wandeltochten in unieke natuur ............ 11 – 13

Maak kennis met de TOPs ...................... 14 – 15

Het toverwoord is paarden .....................16 – 17

Tuinen en parken .................................... 18 – 19

Vakantietips ................................................ 20

Reis naar het verleden ................................ 21

Burchten en kastelen .......................... 22 – 23

Over uitvinders: musea ...................... 24 – 25

Doe mee! Verhalenwedstrijd ...................... 26

Vrede verbindt: Osnabrück en Münster .... 27

Voor geschiedenisliefhebbers en cultuurminnaars

Voor ondernemende gezinnen en jonge onderzoekers

Voor levensgenieters en lekkerbekken

Voor trendsetters en koopjesjagers

Met het gezin op pad ................................. 28

Openluchttheaters en golf ......................... 29

Lilli en Luuk & Friends ................................ 30

Tips voor een dagje uit ................................ 31

Een dagtocht met de trein ................... 32 – 33

Neem de vrijheid om te kamperen ..... 34 – 35

Delicatessen en genieten ............................. 36

De smaak van Duitsland ............................ 37

Regionale producten ........................... 38 – 41

Wellness en kuren ............................... 42 – 43

Voor actieve natuurliefhebbers

Winkelen en kerstsfeer ................................. 44

Funshoppen voor gevorderden .................. 45

Kerstmarkten in Duitsland ................. 46 – 47

6

3

5

2

4

1

Heel wat beleven. Nogal dichtbij.

Bocholt Borken

Haltern am See

Dülmen

Coesfeld

Münster

Ahlen Beckum

Oelde

Warendorf

Bad Rothenfelde

Melle

Osnabrück

Quakenbrück

Bramsche

Bad Bentheim

Gronau

Ahaus Steinfurt Greven

FMO

TecklenburgEmsdetten

IbbenbürenRheineOchtrup

Nordhorn

GrafschaftBentheim

OsnabrückerLand

Emsland

Münsterland

Münsterland

Liège

Venlo

Brussel

Gent

Antwerpen

BredaNijmegen

Rotterdam

Den Haag

Amsterdam

UtrechtArnhem Hengelo

Deventer

Emmen

Assen

Groningen

Osnabrücker Land

Grafschaft Bentheim

Bad Essen

Bad Laer

Bad Iburg

Welkom in het Geheim over de grens

Een geheim dat we graag met u delen. Vier gastvrije regio’s in Duitsland, die gezien mogen worden. Op het eerste gezicht doen ze een beetje

'Nederlands' aan ­ kan ook niet anders zo dichtbij ­ maar toch is alles er net even anders. Het landschap, de mensen, het eten, wandelen, fiet­

sen of kuren. Een kasteel op een heuvel, een vakwerkhuisje in het dal. Alle charmes van een verre vakantie, maar dan op een uurtje rijden van

de grens. Gepresenteerd in vijf thema’s die ook uitstekend allemaal in één weekendje weg passen.

Münsterland

Een streek die het allemaal heeft: parkachtige

weidelandschappen, slaperige dorpjes en brui­

sende steden. De rust van het landelijke leven.

Overal zichtbare echo’s uit een rijk Westfaals

verleden. Honderd kastelen en burchten.

Antieke gevels in hoofdstad Münster, op loopaf­

stand van trendy winkels en sublieme musea.

Tientallen fietsroutes langs idyllische beekjes en

rivieren. Ideaal terrein voor een actieve vakantie

met oog voor cultuur.

Münsterland e.V.

Hüttruper Heide 71­81, D­48268 Greven

Tel.0049(0)2571-949392

[email protected]

www.muensterland­tourismus.de

Osnabrücker Land

Grote delen zijn beschermd natuurgebied. Van

grillige geologische natuurmonumenten tot lief­

lijke groene velden. De eerste Duitse heuvels

net over de grens, de beboste hellingen van het

Teutoburger Wald. Ooit het strijdperk van Ger­

manen en Romeinen, nu een vredig wandel­

gebied. In de bewoonde delen van het Osna­

brückerLandstaatdedeurvooruopen!Proef

de verleidelijke streekgerechten, leef helemaal

op aan een geneeskrachtige bron. Maak het

van dichtbij mee in de Zoo.

TourismusverbandOsnabrückerLand

Krahnstraße52-53,D-49074Osnabrück

Tel.0049(0)541-9511195

tv@osnabruecker­land.de

www.osnabruecker­land.de

Grafschaft Bentheim

De schoonheid van ons eigen Twente en Drenthe

houdt niet op aan de grens. Hier doen ze er

graag nog een schepje bovenop.

Bad Bentheim mag ‘Bad’ heten dankzij het heil­

zame water uit de diepte. Hoog daarboven to­

rent de stoere Burg Bentheim. Het noorden is

het land van de pioniers van eeuwen geleden:

handelsreizigers, smokkelaars en veenarbeiders.

In het agrarische land liggen juweeltjes als his­

torisch Schüttorf en Nordhorn aan de Vechte.

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Van-Delden-Straße1-7,D-48529Nordhorn

Tel.0049(0)5921-961196

[email protected]

www.grafschaft­bentheim­tourismus.de

Zuidelijk Emsland

Idyllisch decor waar dynamische levensgenieters

thuis zijn. Het lijkt veel voor een korte vakantie, al

die opties in het stroomgebied van de Ems: ge­

heimzinnige moerassen, sprookjesachtige bos­

sen en sappige weiden. Maar dit is dan ook de

ideale bestemming voor actieve en sportieve rei­

zigers. Volop outdoor activiteiten in de natuur en

dan weer een rustdag met nieuwe indrukken.

Rustiek cultuurlandschap met molens en boeren­

hoeves, verrassende idyllische stadjes zoals Spel­

le en prachtige en oude tradities.

VVV Emsbüren Touristik GmbH

Papenstraße 15, D­48488 Emsbüren

Tel.0049(0)5903-935758

vvv@emsbüren.de

www.suedlichesemsland.de

Page 4: Geheim over de Grens 2011

Uitgever en redactie:

Geheim over de grens

Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme

Stichting ECC (EUREGIO Cross Border Consultancy)

Gronausestraat 1258–1260 · 7534 AV Glanerbrug

Tel.:053-4605132·Fax:053-4605159

[email protected]

www.geheimoverdegrens.nl

Concept & vormgeving:

Agentur für Kommunikation, Ochtrup

Tekst:NLConnection,TravelMarketing&Communication,Bremen

Druk:Druck-undVerlagshausFROMMGmbH&Co.KG

Fotoverantwoording:

De in deze brochure gebruikte foto´s vallen onder het auteursrecht en

mogen derhalve niet gekopieerd of zonder toestemming worden ge­

bruikt. De fotos zijn eigendom van de volgende instellingen: Grensover­

schrijdend Project­bureau voor Toerisme / EUREGIO e.V., Münsterland

e.V.,GrafschaftBentheimTourismuse.V.,TVOsnabrückerLande.V.,

Gemeenten Zuidelijk Emsland

p. 16 foto achtergrond: Warendorf Marketing GmbH, Tanja Hohnwald;

p. 27 foto boven rechts en foto nachtwachter: © OMT/Heese, foto Prin­

zipalmarkt:www.air-klick.de;p.32fotoachtergrond:©PavelLosevsky-

Fotolia.com; p. 37: www.sassekorn.de; p. 42/43 foto achtergrond: Sauna­

parkEpe;p.44fotoachtergrond:©MilaLippitz-QuellePHOTOCASE;

p. 45 foto Osnabrück: © OMT/Heese, foto's Münster: www.air­klick.de;

p. 46 foto achtergrond: www.air­klick.de; p. 47 foto links: OMT /Heese

Mede mogelijk gemaakt door

www.deutschland-nederland.eu

Münsterland e. V.

Colofon &Reisvoorwaarden

48 3 4

Van harte welkom ......................................... 04

Kaart van de regio ................................ 05 – 06

Colofon .......................................................... 48

Reisvoorwaarden ........................................... 49

Algemeen

Actieve vakantie ........................................... 07

Fietsen in het Duitse grensgebied ....... 08 – 10

Wandeltochten in unieke natuur ............ 11 – 13

Maak kennis met de TOPs ...................... 14 – 15

Het toverwoord is paarden .....................16 – 17

Tuinen en parken .................................... 18 – 19

Vakantietips ................................................ 20

Reis naar het verleden ................................ 21

Burchten en kastelen .......................... 22 – 23

Over uitvinders: musea ...................... 24 – 25

Doe mee! Verhalenwedstrijd ...................... 26

Vrede verbindt: Osnabrück en Münster .... 27

Voor geschiedenisliefhebbers en cultuurminnaars

Voor ondernemende gezinnen en jonge onderzoekers

Voor levensgenieters en lekkerbekken

Voor trendsetters en koopjesjagers

Met het gezin op pad ................................. 28

Openluchttheaters en golf ......................... 29

Lilli en Luuk & Friends ................................ 30

Tips voor een dagje uit ................................ 31

Een dagtocht met de trein ................... 32 – 33

Neem de vrijheid om te kamperen ..... 34 – 35

Delicatessen en genieten ............................. 36

De smaak van Duitsland ............................ 37

Regionale producten ........................... 38 – 41

Wellness en kuren ............................... 42 – 43

Voor actieve natuurliefhebbers

Winkelen en kerstsfeer ................................. 44

Funshoppen voor gevorderden .................. 45

Kerstmarkten in Duitsland ................. 46 – 47

6

3

5

2

4

1

Heel wat beleven. Nogal dichtbij.

Bocholt Borken

Haltern am See

Dülmen

Coesfeld

Münster

Ahlen Beckum

Oelde

Warendorf

Bad Rothenfelde

Melle

Osnabrück

Quakenbrück

Bramsche

Bad Bentheim

Gronau

Ahaus Steinfurt Greven

FMO

TecklenburgEmsdetten

IbbenbürenRheineOchtrup

Nordhorn

GrafschaftBentheim

OsnabrückerLand

Emsland

Münsterland

Münsterland

Liège

Venlo

Brussel

Gent

Antwerpen

BredaNijmegen

Rotterdam

Den Haag

Amsterdam

UtrechtArnhem Hengelo

Deventer

Emmen

Assen

Groningen

Osnabrücker Land

Grafschaft Bentheim

Bad Essen

Bad Laer

Bad Iburg

Welkom in het Geheim over de grens

Een geheim dat we graag met u delen. Vier gastvrije regio’s in Duitsland, die gezien mogen worden. Op het eerste gezicht doen ze een beetje

'Nederlands' aan ­ kan ook niet anders zo dichtbij ­ maar toch is alles er net even anders. Het landschap, de mensen, het eten, wandelen, fiet­

sen of kuren. Een kasteel op een heuvel, een vakwerkhuisje in het dal. Alle charmes van een verre vakantie, maar dan op een uurtje rijden van

de grens. Gepresenteerd in vijf thema’s die ook uitstekend allemaal in één weekendje weg passen.

Münsterland

Een streek die het allemaal heeft: parkachtige

weidelandschappen, slaperige dorpjes en brui­

sende steden. De rust van het landelijke leven.

Overal zichtbare echo’s uit een rijk Westfaals

verleden. Honderd kastelen en burchten.

Antieke gevels in hoofdstad Münster, op loopaf­

stand van trendy winkels en sublieme musea.

Tientallen fietsroutes langs idyllische beekjes en

rivieren. Ideaal terrein voor een actieve vakantie

met oog voor cultuur.

Münsterland e.V.

Hüttruper Heide 71­81, D­48268 Greven

Tel.0049(0)2571-949392

[email protected]

www.muensterland­tourismus.de

Osnabrücker Land

Grote delen zijn beschermd natuurgebied. Van

grillige geologische natuurmonumenten tot lief­

lijke groene velden. De eerste Duitse heuvels

net over de grens, de beboste hellingen van het

Teutoburger Wald. Ooit het strijdperk van Ger­

manen en Romeinen, nu een vredig wandel­

gebied. In de bewoonde delen van het Osna­

brückerLandstaatdedeurvooruopen!Proef

de verleidelijke streekgerechten, leef helemaal

op aan een geneeskrachtige bron. Maak het

van dichtbij mee in de Zoo.

TourismusverbandOsnabrückerLand

Krahnstraße52-53,D-49074Osnabrück

Tel.0049(0)541-9511195

tv@osnabruecker­land.de

www.osnabruecker­land.de

Grafschaft Bentheim

De schoonheid van ons eigen Twente en Drenthe

houdt niet op aan de grens. Hier doen ze er

graag nog een schepje bovenop.

Bad Bentheim mag ‘Bad’ heten dankzij het heil­

zame water uit de diepte. Hoog daarboven to­

rent de stoere Burg Bentheim. Het noorden is

het land van de pioniers van eeuwen geleden:

handelsreizigers, smokkelaars en veenarbeiders.

In het agrarische land liggen juweeltjes als his­

torisch Schüttorf en Nordhorn aan de Vechte.

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Van-Delden-Straße1-7,D-48529Nordhorn

Tel.0049(0)5921-961196

[email protected]

www.grafschaft­bentheim­tourismus.de

Zuidelijk Emsland

Idyllisch decor waar dynamische levensgenieters

thuis zijn. Het lijkt veel voor een korte vakantie, al

die opties in het stroomgebied van de Ems: ge­

heimzinnige moerassen, sprookjesachtige bos­

sen en sappige weiden. Maar dit is dan ook de

ideale bestemming voor actieve en sportieve rei­

zigers. Volop outdoor activiteiten in de natuur en

dan weer een rustdag met nieuwe indrukken.

Rustiek cultuurlandschap met molens en boeren­

hoeves, verrassende idyllische stadjes zoals Spel­

le en prachtige en oude tradities.

VVV Emsbüren Touristik GmbH

Papenstraße 15, D­48488 Emsbüren

Tel.0049(0)5903-935758

vvv@emsbüren.de

www.suedlichesemsland.de

Page 5: Geheim over de Grens 2011

Dit is het land van riviertjes, groene velden en

weidse vergezichten. Het Teutoburger Wald, de

vakwerkboerderijen en kastelen van het Mün-

sterland. De gastvrije stadjes en gezonde kuur-

oorden van het Osnabrücker Land. Minstens

zoveel natuurschoon als in het aangrenzende

Oost-Nederland en al net zo gemoedelijk. Plus

een ondefinieerbaar ‘etwas Mehr’. Geweldige

meerdaagse fietstochten. Originele wandelrou-

tes met een thema, zoals het pad van smokke-

laars uit vroeger eeuwen. Alle ruimte op span-

nende mountainbiketrails. Indrukwekkende

natuurmonumenten en idyllische plekjes. Na

een sportieve dag buiten de ontspannende

warmte van de sauna in. Uw bloedsomloop

kan bijna niet wachten!

Voor actievenatuurlief-hebbers

Vakantievoorpret: even

niks aan uw hoofd, behalve

het groene uitzicht na de

volgende boom. De natuur

op haar mooist. Parkachtig

landschap en diepe bossen.

Vermoeid van het stilzit-

ten? Tijd voor lekker veel

buitenlucht en beweging.

Page 6: Geheim over de Grens 2011

Emsradweg

De route langs de Ems loopt van de bron naar

de monding in open zee, praktisch zonder

klimmen. Langs oevers en uiterwaarden.

Een van de pareltjes van de Duitse fietspaden

langs waterwegen. Er is gekozen voor een af-

wisselend parcours op rustige, geasfalteerde

weggetjes, buiten de drukke doorgaande wegen

om. De rivier begint als een beekje en eindigt

bij de Noordzee als een statige stroom.

U steekt enkele keren over, om de fraaiste plek-

jes op de linker- en rechteroever aan te doen.

Redenen om even af te stappen zijn er genoeg

op de 379 km lange reis: een schaduwrijk park,

het centrum van een stadje, een uitkijktoren

met panorama, een steiger als picknickplaats

of om zomaar even mijmerend over het water

te turen.  

Werse Rad Weg

Een erg afwisselende 125 km fietsen, dwars

door het zuidelijke Münsterland - soms direct

aan het riviertje de Werse, soms dieper het ri-

vierlandschap in. Eindpunt is de monding in

de Ems bij Münster. De omgeving is verras-

send gevarieerd, van de cement- en steengroe-

ven in het zuiden tot het landelijke westen, dat

gedomineerd wordt door velden en boerderij-

en. Vlak voor de monding wordt u getrakteerd

op een idyllisch natuurtafereel: een laaglandri-

vier in zijn oervorm. Grazige uiterwaarden,

zandbanken en kronkelige oude zijarmen van

de hoofdstroom.  

Vechtetalroute

Net over de grens in Duitsland heet de Over-

ijsselse Vecht ineens Vechte. Verder verandert

er niets: dit meanderende riviertje is gewoon

overal . . . mooi.

De grensoverschrijdende fietstocht van de

bron bij Rosendahl naar de monding boven

Zwolle (225 km) - of andersom - is eigenlijk

één groot openluchtmuseum.

Wie van kunst houdt wordt onderweg verwend,

met 60 kunstprojecten in de vrije natuur. Voor

een deel valt het pad samen met de themarou-

te Kunstwegen. Maar dat is beslist niet de eni-

ge charme van de 'Vechtetal'; tussen kunstwer-

ken en pittoreske stadjes is het landschap

heerlijk afwisselend, een lust voor het oog.

Aa-Vechte-Tour

Een ontdekkingstocht door noordelijk Mün -

s terland. Regio met een eigen gezicht: kleine

heuvelruggen rijzen hoog op boven het groene

parklandschap. Bij Ochtrup (zo’n 25 km van

Enschede) wordt het decor vertrouwder en wat

“Oost-Nederlandser”. Hier biedt de route tus-

sen Aa en Vechte uitzicht op smalle riviertjes

en beken, die gemoedelijk door het weide-

land slingeren. Plan vooral wat extra vakantie-

dagen, want u komt in historische stadjes als

Steinfurt, Horstmar en Bad Bentheim.

Fietsen langs rivieren

Een stroom volgen op de fiets heeft zo zijn voordelen: het uitzicht op het water is

fascinerend en ontspannend tegelijk. Steile hellingen zijn zeldzaam. We stellen vier

van de allermooiste rivierenroutes voor:

Fietsen in het Duitse GrensgebiedLekker bewegen, in fietstempo genieten van al het moois om je heen. Wat wil je nog meer op vakantie? Vooral het groene

Münsterland lijkt wel aangelegd om fietsende toeristen te behagen: een landschap als een park, zuinig bestrooid met een-

zame boerderijen en dorpjes. Voornamelijk vlak met hier en daar een vriendelijke heuvel, een netwerk van prima fiets-

paden. En ook in de andere regio’s van het 'Geheim over de grens' is er voor iedereen een  passende route.

Burg Hülshoff KAART | L 9

8

Page 7: Geheim over de Grens 2011

100 Schlösser Route

De koningin van de Duitse langeafstandsfiets-

routes! Een vorstelijke 960 km (overwegend

vlak) door het Münsterland, het Duitse ant-

woord op de Franse Loirevallei. Wie even goed

op de pedalen gaat staan, mist er misschien al

eentje: één van de honderd kastelen, waterkas-

telen, paleizen, burchten, versterkte herenhui-

zen en residenties van graven en baronnen.

Elk tijdperk liet hier zijn sporen na: van middel-

eeuwse vestingen tot elegante, barokke hoven

met kasteeltuinen.

Friedensroute

Inderdaad: genoemd naar de Vrede van Münster

en Osnabrück. Die in 1648 een einde maakte aan

de Dertigjarige Oorlog. Aan onze kant van de

grens zelfs de Tachtigjarige Oorlog, tussen de

Nederlanden en de Spaanse Habsburgers. Een

route vol symboliek en historie. Bijna net zo

avontuurlijk als ten tijde van de postkoeriers en

de 'Friedensreiter' te paard, de boodschapper

met het nieuws van de vrede. Goede bewegwijze-

ring, herkenbaar aan het Vredesruitersymbooltje.

Het landschap is ook in deze eeuw nog even in-

drukwekkend - u fietst onder andere 170 km door

de uitlopers van het Teutoburger Wald.

Artland-Rad-Tour

Zonder het riviertje de Hase zou het er nooit

geweest zijn: het unieke cultuurlandschap van

het Artland. De Hase, die het Osnabrücker

Land doorsnijdt, overstroomde namelijk regel-

matig. Het gevolg: buitengewoon vruchtbare

landbouwgrond, met overvloedige opbreng-

sten. Die welvaart leverde weer schitterende

boerenhoeves op met vakwerkgevels, rijkelijk

versierd met houtsnijwerk. De trots van het Art-

land, bijna allemaal onder monumentenzorg.  

Nieuw sinds mei 2010!

De Grenzgängerroute Teuto-Ems. De naam is

ontleend aan de grenzen tussen de destijds

concurrerende Duitse regio’s op de route. Nu

broederlijk verzoend, om u een heerlijke fiets-

vakantie te bezorgen. Ruim 150 km met alleen

maar hoogtepunten: de vele heilbaden van het

Osnabrücker Land, de skyline van 12 histori-

sche stadjes, het glooiende Münsterland en

de heuvels van Ostwestfalen.

Boomerang-Fietstocht Burchten en Kastelen KAART | N 11

Als een boomerang komt u ’s avonds weer terug bij het vertrek-

punt: uw logeeradres in Ascheberg, historisch Münsterland.

Vol nieuwe indrukken van oude stadjes en prachtige kastelen.

Zoals Nordkirchen, het “Versailles van Westfalen”.

Morgen weer een middeleeuwse burcht met metersdikke muren

en een folterkamer?

 

Prijs vanaf € 128,50 (2 nachen, HP, routekaarten)

Fietsroutes van 25-35 km.

Ascheberg Marketing e.V.

Katharinenplatz 1

D-59387 Ascheberg

 

Contact

Tel. 0049 (0) 25 93 - 63 24

www.ascheberg-marketing.de

[email protected]

Cultuur en geschiedenis

•Dagenomintenstegenieten in de Grafschaft Bentheim

Wij willen u graag uitnodigen om van Graf-

schaft Bentheim te genieten tijdens een avon-

tuurlijke fietstocht.

Strijk voor drie dagen neer in de regio en ga

van daaruit met uw fiets op verkenningstocht

door de Grafschaft Bentheim en het naburige

Nederland.

Inbegrepen:

•2overnachtingenmetluxeontbijt

•2sfeervolledinersinhotel

•1fietsroutekaart"GrafschafterFietsentour"

per kamer

•1reishandboek"GrafschaftBentheim"

per kamer

•tegoedbonvoorkoffiemetgebak

•3routesuggesties

•reisgarantiebewijs

Het hele jaar door te boeken,

dagelijks aankomst

Extra`s op aanvraag:

•Huurfiets•Extraovernachting

Prijs per persoon vanaf € 119 op basis van een tweepersoonskamer

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 59 21 - 96 11 96

www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

[email protected]

•Startschotnieuwefietsseizoen Een lentetocht over de fietspaden van de Grafschafter Fietsentour. De Grafschaft Bentheim

maakt van de - toch al zo aangename - eerste kilometers van het nieuwe jaar een waar feest.

"Anradeln"heetdathier.FinishplaatsisSchüttorf aan de Overijsselse Vecht en de Benthei-

mer Berg. Live-muziek, vrolijke activiteiten, lekkernijen, een fris biertje en een klein beetje

zadelpijn! Zet hem in uw agenda: 3 april 2011

TIP

9

Page 8: Geheim over de Grens 2011

Het nut van honingraten

Het Münsterland is een fietsersparadijs, dat is

duidelijk. Vooraf kiezen voor één van de meer

dan 200 vaste routes of gewoon wegfietsen, je

neus achterna? Kan allemaal, dankzij het ver-

nuftige idee om het fietspadennet in “honing-

raten” op te delen. De “raten” hebben een ei-

gen nummer op de bewegwijzering en sluiten

naadloos op elkaar aan.

Grafschafter Fietsentour

Een rijwiel was toch een Fahrrad in Duitsland?

Vlak over de grens bij Bentheim nog even niet,

daar zeggen ze gewoon fiets. De bordjes “Fiet-

sentour” wijzen de weg door het hele graaf-

schap, tot in alle uithoeken. De hoofdroute is

220 km lang, met 25 vertakkingen van nog eens

30-50 km.

Maak gerust gebruik van een gastvrije service:

de Fietsenbus. Sla flexibel een etappe over, of

zie de bus als reddende bezemwagen bij nade-

rend onweer! Voor maar € 1,40 extra, bovenop

het buskaartje. Ongeacht de afstand die u wilt

meeliften. Wel even zelf de fiets op de speciale

aanhanger zetten.

GPS op de fiets

Nooit meer wegwaaiende of gescheurde land-

kaarten! Zelfs de meest 'verstopte' geheimen

in de regio’s van het Geheim over de grens

hoeven voor u niet verborgen te blijven. Dank-

zij GPS-data. Gratis te downloaden.

Meer informatie over deze en andere routes

vindt u op www.geheimoverdegrens.nl. Natuur-

lijk kunt u ons uw vraag ook direct per email

sturen: [email protected].

Dagtochten

•Hierkentgenieten geen grenzen!

De 'Grenzgängerroute Teuto-Ems' is een gren-

zeloos fietsersdomein met schitterende natuur,

pittoreske stadjes en interessante bezienswaar-

digheden. Laat u verrassen en geniet van een

paar mooie vakantiedagen of een gezond tus-

sendoortje!

Duur: 3-7 dagen

Vertrek: dagelijks van mei t/m oktober

Totale lengte: 152 km

Inclusief:

•alleovernachtingenmetontbijt

•fietskaartGrenzgängerrouteTeuto-Ems+

uitgebreid pakket toeristische tips

•1xhulpbijbandenpechpergroep

•toeristenbelastingbijovernachtinginkuuroord

•huurfietsenopaanvraag

De prijs is afhankelijk van de reisduur en vari-

eert van € 99 tot € 234 op basis van een

tweepersoonskamer.

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 541 - 95 11 19 5

www.osnabrueckerland.de

[email protected]

•“Fietsplezierlangsde rivier” fietsen op de EmsRadweg

Fiets 379 kilometer langs de kleinste rivier van

Duitsland over vlakke, overwegend geasfalteer-

de wegen. Onderweg verkent u vijf verschillen-

de vakantieregio’s. De route kent geen noe-

menswaardige stijgingen en is uitstekend

geschikt voor gezinnen met kinderen.

Duur: 10 dagen, 9 overnachtingen

Prijs per persoon vanaf € 439 op basis van een tweepersoonskamer

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 25 71 - 94 93 92

www.muensterland-tourismus.de

[email protected]

Werse Rad Weg KAART | P 9 – 10

125 km fietsplezier aan de oevers van de Werse

De Werse Rad Weg loopt door het zuidelijke deel van de regio Warendorf,

nu eens direct langs de Werse, dan weer dieper het rivierlandschap in. Met

op bijzondere plekken uitkijktorens en uitnodigende rustplaatsen. Aan de

kant van de weg staan speciale informatieborden met plaatselijke high-

lights. En langs de hele Werse Rad Weg vind je historische stadjes, gezelli-

ge restaurants en sfeervolle dorpskroegen. Kortom: pure ontspanning!    

Contact en gratis informatie:

Tel. 0049 (0) 25 81 - 53 61 42

www.werseradweg.de | [email protected]

10

Page 9: Geheim over de Grens 2011

Als ze het allemaal overleefden, verkochten

ze briefpapier en exotische kostbaarheden als

doosjes snuiftabak en lucifers, die toen nog

gewoon 'zwavelstokken' heetten. Maar ook

linnen uit de textielsteden in Westfalen. Hier

liggen de roots van de reuzen van de textielin-

dustrie. Want ook de handel van C&A is ooit

heel klein begonnen: te voet.

In de eeuwen daarna volgden arme boerenzo-

nen het spoor naar het rijke Holland. Geluks-

zoekers die aan de slag konden als turfsteker,

steenbakker of grasmaaier.

De 'gastarbeiders van de Gouden Eeuw'.

De Handelsweg is 229 km lang en loopt van Os-

nabrück via Oldenzaal naar de middeleeuwse

Hanzestad Deventer. Aan onze kant van de

grens heet de themaroute het Marskramerpad,

een LAW die aansluit op de wandeling Deventer-

Den Haag. In oostelijke richting lopen kan na-

tuurlijk ook; de kleurrijke verhalen onderweg

worden er niet minder om. Voor de moderne

langeafstandswandelaar zijn er comfortabele ar-

rangementen met bagagevervoer en fijne hotels.

Historische dorpskernen en een

afwisselend landschap

Een wandelbelevenis die begint in Osnabrück

en die de wandelaar al snel door het heuvelige

Tecklenburger Land voert.

Daarna loopt de route door het vlakke, agrari-

sche Münsterland en Emsland, bekend om zijn

oude vakwerkhuizen. De weg daalt af naar de

vallei van de Dinkel en de Regge. En kronkelt

dwars door het Twentse coulissenlandschap,

met schilderachtige doorkijkjes en dichte bos-

sen.

In 2010 is de route aangepast: de hoeveelheid

asfalt is nog maar 50 procent. Met de komst

van de postkoets zijn er aardig wat onverharde

wegen verdwenen, maar in overleg met boeren

en landeigenaren zijn er prachtige 'sluiproutes'

gekozen.

•Hollandgangerarrangement

Wandel van Rheine naar Oldenzaal of omge-

keerd; door het vlakke parklandschap van het

Münsterland en de idyllische, licht heuvelachti-

ge zuidelijke Grafschaft Benheim tot in Olden-

zaal aan de Nederlandse grens.

Prijs per persoon vanaf € 199 op basis van een tweepersoonskamer

Boeken/aanbieder: Tel. 0049(0)5921-961196

www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

[email protected]

Via de Handelsweg te voet naar het ‘land van melk en honing’: Holland!

Het waren échte avonturiers en waaghalzen, de Duitse marskramers - Kiepenkerle of Tödden in Duits-

land - die met manden vol koopwaar de grens overstaken. Zonder middenstandsdiploma. En elke nieuwe

werkdag een kansje op een ontmoeting met een lompe struikrover of een roedel hongerige wolven!

Mettingen, gastvrij Tüöttendorp direct aan de Handelsweg KAART | O 6

In vroeger eeuwen was Mettingen knooppunt op de routes van

marskramers. Onderweg van het Tecklenburgerland naar Lübeck

of Amsterdam. Nu een recreatieoord, waar het goede traditie is!

Met een tastbaar verleden:

vakwerkhuizen, de neo-gotische kerk en stadspaleis Villa Voss.

Kom lekker fietsen of wandelen in de natuur.

Fijne all-in arrangementen.

VVV Mettingen

Clemensstraße 2

D-49497 Mettingen

Contact

Tel. 0049 (0) 54 52 - 52 13

[email protected]

www.mettingen.de

11

Page 10: Geheim over de Grens 2011

Wandelparadijs Osnabrücker Land heeft een

ijzersterke troef: TERRA.vita, een natuurmonu-

ment dat wandelaars uit heel Europa trekt.

Maar het landschap is overal tussen Teutobur-

ger Wald en Wiehengebirge even afwisselend

en 'wandelvriendelijk'. Het wemelt er van de

langeafstandswandelingen en goed gemarkeer-

de rondes.

Een 'steengoede' tip: de Hünenweg naar Pa-

penburg in het Emsland. Zo’n 200 km vol ge-

schiedenis en prehistorische bouwwerken in

een prachtig landschap: megalietgraven en

de nog veel grotere keien van hunebedden

uit het stenen tijdperk.

De Hermannsweg is een van de mooiste berg-

wandeltochten van Duitsland. Hij start in de

vlakte van het Münsterland en loopt - via twee

natuurparken - over de bergkam van het Teuto-

burger Wald.

Een paar hoogtepunten: het mooie Silber-

bachtal en het panorama vanaf de steile

Dörenther Klippen.

Over mooie uitzichten gesproken: die zijn er

genoeg op de Ahornweg. Hier is wandelen nog

wat gezonder dan normaal, want u loopt door

het rijk van de heilzame baden en kuuroorden.

Bad Rothenfelde bijvoorbeeld, dat door het ho-

ge zoutgehalte in de lucht aanvoelt als kuren

aan zee. Of Bad Iburg, bekend van het slot

waar koningin Sophie Charlotte werd geboren.

En natuurlijk de beroemde Kneipp wellness- en

gezondheidsproducten.

Zo hoog en toch zo dichtbij! De 170 km wan-

delwegen op 23 routes in de hoger gelegen de-

len van Grafschaft Bentheim. Ze voeren door

dichte bossen en grillige moerassen. Grote de-

len zijn beschermd veenlandschap met groene

grastapijten en kleine meertjes.

•Wandelroute Ahornweg DeLuxe

U verblijft in een 4-sterren hotel, op een prachti-

ge plek tussen de uitgestrekte bossen en glooi-

ende heuvels van het Teutoburger Wald.

Inclusief:

welkomstdrankje: een getapt König Ludwig biertje

2overnachtingen+verwenontbijt

2 x drie-gangenmenu

2xproviandvooronderweg+wandelkaart

1 x transfer naar begin- of vanaf eindpunt van

de wandelroute

drooggelegenheid kleding en schoenpoets-

voorziening

gratis uitleen wandelstokken

gratis gebruik van de Wellness-Oase

Prijzen: vanaf € 189 p.p. in 2-pk

Toeslag 1-pk: € 20,-

Geldig van vrijdag t/m zondag.

Landhotel Buller ★★★★

Hagen am Teutoburger Wald

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 541 - 95 11 19 5

www.osnabrueckerland.de

[email protected]

•DoedeDiVaWalk!

Wandelarrangement

Di van dinosaurus en Va van Varus, de Romein-

se veldheer die door de Germanen werd versla-

gen in de slag bij het Teutoburger Wald.

8-daagse wandeltocht door een miljoen jaar

geschiedenis en het ongeëvenaarde landschap

van natuurpark TERRA.vita

Inclusief:

7 overnachtingen - wandelkaarten 16-22 km per

dag - bagagevervoer - kuurkaart Bad Essen - en-

tree Varusschlacht, Museum en Park Kalkriese

onderweg.

Vanaf € 359 p.p.

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 541 - 95 11 19 5

www.osnabrueckerland.de

[email protected]

Wat is de allermooiste Duitse re-

gio voor wandelaars, bijna op

loopafstand van de grens?

We komen er maar niet uit. Alleen

al in het kwartet van Geheim over

de grens kun je dagenlang, weken-

lang dwalen zonder je een mo-

ment te vervelen.

Waar wande len

anders is ...

12

Page 11: Geheim over de Grens 2011

Nationale Duitse Wandeldag 2011 in het

Osnabrücker Land

Een prachtige traditie, die al ruim een eeuw oud

is. Telkens in een andere Duitse regio, die de

moeite waard is. Het motto van de 111e Deut-

scherWandertag:"wandelenisontmoeten!".

Duizenden bezoekers verkennen te voet het

UNESCO-natuurpark noordelijk Teutoburger

Wald,datofficieelTERRA.vitaheet.Indeeer-

ste plaats om te wandelen, maar ook om te

genieten van het veelzijdige randprogramma.

Tenslotte heeft het Osnabrücker Land meer

te bieden dan 'alleen' unieke natuur vol stilte

en afwisseling. Veel cultuur en een bewogen

geschiedenis bijvoorbeeld.

Op de heerlijke wandelpaden in de streek van

Teutoburger Wald en Wiehengebirge kunnen

wandelfans die beide interesses mooi met el-

kaar combineren. Onderweg kom je Romei-

nen, Germanen en zelfs dinosaurussen tegen!

De Wandertag 2011 is bovendien aanleiding

om het bestaande netwerk uit breiden met

nieuwe, aantrekkelijke routes.

Van 8 t/m 15 augustus is wandelen dus letter-

lijk"desMellersLust"enniet-zoalsinde

Duitsewandel-meezing-klassieker"demole-

naarslust".Melleisnamelijkalsorganisator

het middelpunt van alle fascinerende natuur-

ervaringen en vrolijke festiviteiten, volop ge-

steund door onder andere de nationale wan-

delsportbond en het regionale verkeersbureau

TOL (Tourismusverband Osnabrücker Land).

Het hoogtepunt van het wandeljaar en dat

moet goed gevierd worden!

Met speciale wandelroutes voor de gelegen-

heid en bijzondere trips in de hele regio.

Het randprogramma mag er ook zijn: muziek,

kunst en theater. Eten, drinken en dansen op

de feestboulevard Festmeile.

Meer informatie:

www.deutscher-wandertag2011.de

Top-wandeltochten in unieke natuur

Een zomerweek lang is de stad Melle in het Wiehengebergte het mekka voor

wandelaars en cultuurminnaars uit het hele land - en het verre buitenland!

Hesinger Landhaus KAART | I 4

B & B in het groen

Wat een plek om te overnachten! Heerlijk stil, midden in de na-

tuur: het idyllische wandelgebied boven Ootmarsum (Hesingen

ligt aan de LAW Noaberpad).

Landhaus Caspar is een oude boerenhoeve, smaakvol verbouwd

tot landelijke villa. U slaapt er in een royale vakantiewoning. Loggia

en terras met uitzicht. Kers op de taart is Caspar’s toprestaurant.

Café Restaurant Landhaus Caspar

Höcklenkamper Straße 6

D-49843 Hesingen

Contact

Tel. 0049 (0) 59 42 - 98 32 51

[email protected]

www.cafe-caspar.net

De Wandertag die een week duurt 8-15 augustus Melle KAART | R 7

Zeg nu niet dat u alleen naar de nationale Wandertag in Melle

komt om een eindje te lopen! Dat mag - het is hier verschrikkelijk

mooi -  maar dan mist u wel wat.

Een week lang festiviteiten: theater, concerten, het opwindende

spel geocaching, drie podia kunst & cultuur voor de hele familie,

ontmoetingen op de ‘Festmeile’, night-skaten, een Heimatabend

en excursies in de regio. O ja, wandeltochten: lang en kort!

Contact Tel. 0049 (0) 54 22 - 96 53 18

www.deutscher-wandertag2011.de | [email protected]

13

Page 12: Geheim over de Grens 2011

Landgasthof Haarmühle in Ahaus KAART | I 8

Kort voordat de Ahauser Aa de grens met Nederland oversteekt,

op minder dan 100 stappen van de grens, staat aan de linkerkant

de meer dan 350 jaar oude, historische watermolen Haarmühle,

genoemd naar het prachtige landschap (“Haar” betekende in het

oud-Duits heuvelachtig boslandschap).

Landgasthof “Haarmühle” is met zijn grote ruimtes uitstekend

geschikt voor vergaderingen, conferenties, bedrijfs- en familie-

feestjes, maar ook voor een lekker ontbijt, middageten of om

gezelligkoffietedrinkenoftedineren.

Beßlinghook 57

D-48683 Ahaus-Alstätte

Contact

Tel. 0049 (0) 25 67 - 93 19 0

Fax 0049 (0) 25 67 - 93 19 19

[email protected]

www.haarmuehle.de

Wat zijn TOPs? Niet te verwarren

met de Toppers! Toeristische

Overstap Punten. De uitgelezen

plekken om de auto te laten staan

en een mooie route te beginnen.

Wandelen, fietsen, skeeleren of ka-

novaren. U herkent de TOPs aan

opvallende, kegelvormige marke-

ringen. Langs de weg en op de

kaart van www.grensbelevenis.nl

Twee absolute aanraders

voor fietsers:

Maak kennis met de TOPs

Grenztour - verboden voor Holland-Fietsen

U bent welkom op de paden van Grenztour

hoor! Een Holland-Rad is Duits voor simpele

stadsfiets zonder versnellingen. Het landelijke

niemandsland tussen Achterhoek en West-

münsterland is vooral een eindeloze speeltuin

voor sportieve mountainbikers!

Het natuurlijke terrein voor zoevende, dikke

banden. Net als in Nederland zijn hier weinig

echte mountains, maar wél fantastische trails,

Op pad met Grenztour KAART | H – I 10

wandeling vanaf de TOP Driland KAART | J 7

14

Page 13: Geheim over de Grens 2011

TOP 01Emlichheim

TOP 02Uelsen

TOP 03Neuenhaus

TOP 04Kloster Frenswegen

TOP 05OstmühleGildehaus

TOP 06Driland

TOP 07Haarmühle

TOP 09Burg Oeding

TOP 11Brüggenhütte

TOP 08Vreden-Zwillbrock

DUITSLAND

NEDERLAND

TOP 10Bocholt-BarloTOP 12

Megchelen

TOP 13't Peeske

bospaden, bulten, verstopte landweggetjes en

oude smokkelaarsroutes.

www.grenztour.de

Rivierenlandschap in het kwadraat

Rustig toeren in de buitenlucht, maar dan mét

spatborden en op goede fietspaden? Dat kan

ook in deze regio, waar de rivieren zich niks

aantrekken van landsgrenzen. Ontdek in het

stroomgebied van IJssel en Aa, Slinge en Ber-

kel tussen Arnhem en Billerbeck in het West-

münsterland alles wat u altijd al wilde weten

over de loop van het water. Van de bron tot

de monding, met alle idyllische vertakkingen,

beekjes, greppels, waterloopjes en verbindings-

kanaaltjes daartussenin.

Conclusie: rivieren lopen van hoog naar laag

en ze kiezen daarvoor de allermooiste plekjes

in de natuur uit.

Onze bijdrage: een fietspadennet van 450 km,

overzichtelijk voorzien van wegwijzers met een

rivierlogo.

www.grensbelevenis.nl

Hotel Restaurant Gasthof Driland in Gronau KAART | J 7

In onze nieuwe hotelkamers is het prima toeven en in ons

restaurant kunt u genieten van heerlijke maaltijden.

Arrangement “Weekendfeeling am Drilandsee“

1 welkomstcocktail, 2 overnachtingen, 1 x 3-gangenmenu,

1 x menu van de maand – 4-gangenmenu, 2 x sektontbijt,

1 digestief, 1 fiets- en wandelkaart “Top Driland“

139 € p.p. in een 2-PK

Tip: 3 overnachtingen voor de prijs van 2 – ook te boeken

voor het arrangement (uitsluitend van vrijdag tot maandag)

Gildehauser Str. 350

D-48599 Gronau

Contact

Tel. 0049 (0) 25 62 - 36 00

[email protected]

www.driland.de

•Actiefoverdegrens- brochure voor fietsers en wandelaars

Het onmisbare hulpje bij de voorberei-

ding van uw volgende actieve vakantie in

het groene Duitse grensgebied. Boordevol

tips: logeeradressen, services zoals baga-

gevervoer en speciale fietsbussen, mooie

aanbiedingen en buitenkansjes, overzich-

telijke routekaarten en geheimen die het

verdienen om ontdekt te worden.

En natuurlijk een hele reeks bijzondere

fietstochten en wandeltochten. Van uitda-

gende, meerdaagse reizen tot kleine dag-

tochten en genoeglijke ‘rondjes om het

dorp’. Volg de loop van een riviertje,

beklim een pittige berg of laat je

betoveren door een thema uit het

rijke verleden van de grensstreek.

Bestel hem gratis op

www.geheimoverdegrens.nl

TIP

15

Page 14: Geheim over de Grens 2011

Zelf eens ontdekken, hoe ze aan die waarhe-

den als een koe komen?

Het enige obstakel - een luxe-probleem eigen-

lijk - zou de overweldigende keuze kunnen zijn,

met al die mogelijkheden in deze regio voor

liefhebbers van paarden en paardrijden. Een

bosrit of een rijtoer met de koets door de na-

tuur? Wilde paarden bewonderen, in hun

natuurlijke omgeving? Dat kan bij Dülmen,

waar de allerlaatste kudde wilde paarden van

het Europese continent ronddraaft. ’s Zomers

ziet u ze vredig grazen, omringd door dartele

veulens. Rijschool Hünnekens Quarter Horses

van topruiter en oud-kampioen Sebastian

Hünnekens biedt cursussen en complete boer-

derijvakanties aan. Van weekends met work-

shops westernrijden tot logeerweken met les-

sen voor beginners en gevorderden.

Stoeterij NRW-Landgestüt

Een wereldberoemd instituut, opgericht in 1826

als"Königlich-PreußischesLandgestüt".De

vierbenige, vaste bewoners van dit voorname

paardenlandgoed zijn te bewonderen - onder

andere-tijdensde"SymphoniederHengste":

paardenballet op klassieke muziek, elk jaar in

augustus op de paradeplaats. Voor meer pu-

bliekstrekkers: kijk in de agenda.

Iets nieuws proberen? Het toverwoord is . . . paarden!

"DasGlückderErdeliegtaufdemRückenderPferde"iseenDuitsspreekwoord.

InSaoedi-Arabiëzeggenze:"Hetparadijskanmenalleenvindenopderugvan

eenpaardenindearmenvanzijngeliefde."

• All-inaanbieding Weissenburg

Onderga de rust en de schoonheid van het

Münsterland - in het zadel, in harmonie met

de natuur 3 dagen genieten in ons hotel op

de heuvel!

Inclusief:

•2overnachtingenHotelWeissenburg

•2diners(vr.3-gangen;za.4-gangen)

•paardrijlesopvrijdagavond

•buitenritmetgids

•lunchpakketopza.

•vervoernaarmanege

•terugvervoerpaarden

Groepen van 4 – 10 personen

Prijs vanaf € 298 p.p. (1-pk: € 318)

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 25 71 - 94 93 92

www.muensterland-tourismus.de

[email protected]

Hengstenparade in Warendorf KAART | P 9 – 10

16

Page 15: Geheim over de Grens 2011

Centrum voor Olympische ruiters en paarden

Het opleidings- en trainingscentrum van het

Duitse Olympische Comité is thuis in Waren-

dorf. Hier worden topruiters en jonge talenten

- én hun topklasse paarden - begeleid op weg

naar de medailles.

www.dokr.de

Polotoernooi Bentheim

De oudste teamsport ter wereld van dichtbij

meebeleven? Twee weekenden in juli is de in-

ternationale polo-elite te gast op Gut Huber-

tushof, voor de INTERNATIONALE BENTHEI-

MER POLO TAGE 2011.

www.polobentheim.de

Horses and Dreams

Paardensport, show, spektakel en sfeer. Ieder

jaar rond een wisselend thema. Het eerste

weekend van mei, op een prachtig terrein in

Hagen aan de voet van het Teutoburger Wald.

U hebt zelf een paard? In het Münsterland,

Osnabrücker Land en zuidelijk Emsland zijn

ontelbaar veel bewegwijzerde ruiterpaden!

www.horses-and-dreams.de

Warendorfer ruiterpad KAART | P 9 – 10

Paardrijden: 190 km met maneges en logeeradressen

Het Warendorfer ruiterpad staat garant voor een afwisselende en avon-

tuurlijke rit.

Naast een grote ronde kunt u ook vijf kleinere tochten met lengtes van 17

tot 68 km kiezen en naar wens combineren. Landelijk logies en maneges

liggen onderweg direct aan de route of maar een paar galopsprongen ver-

der. Aantrekkelijke startpunten, die het mogelijk maken om een paardrijrit

van een paar uur, een dag of zelfs meerdere dagen uit te stippelen.    

Contact en gratis informatie:

Tel. 0049 (0) 25 81 - 53 61 42

www.reitroute.de | [email protected]

Westfaalse ruiterschool

Paardenstad Warendorf KAART | P 9 – 10

Paardenkracht en folklore in Warendorf

Het weekend van 12 - 14 augustus is het landgoed van stoeterij

NRWLandgestüt het decor voor een paardenfestijn. Vrijdagavond:

klassiek ballet van dansende hengsten; zaterdag is familiedag, met

’s avonds een popconcert. ‘s Middags een Maria-processie met tri-

omfbogen, ruiters en koetsen door de oude binnenstad. Overal in

het Münsterland staan op zondag de deuren van alle paardenbe-

drijven wagenwijd open!

3-daags arrangement, incl. ereplaatsen bij de

‘Hengstensymfonie’: vanaf € 189 p.p.

Informatie en boeken:

Warendorf Marketing GmbH

Emsstraße 4

D-48231 Warendorf

Contact

Tel. 0049 (0) 25 81 - 78 77 00

www.marketing-warendorf.de

[email protected]

17

Page 16: Geheim over de Grens 2011

•Droomzondagvoor tuinliefhebbers

GartenTraum-Sonntag is kernachtig Duits

voor: de gedroomde zondag van iedere

tuinier die groene vingers heeft of ze

graag wil krijgen. Dat betekent: rondlei-

dingen, rondkijken, laagdrempelige uitleg

van de vakman, volop inspiratie en ont-

moetingen met andere hobbytuiniers en

-tuinders. De negende Garten-Traum-Zon-

dag in het Osnabrücker Land vindt dit

jaar op 26 juni plaats. Bijna alle van de in

totaal 37 openbare tuinen, parken en land-

schapsparken van de “Garten-Traum-

Tour” openen tegelijk hun hekken, de

meeste met een speciale publieksactie

voor deze dag.

De tuinen zijn in ieder geval open van

11:00 tot 18:00 uur.

Afwijkende openingstijden, de precieze

programma’s, adressen en contactperso-

nen vindt u op www.gartentraumtour.de

TIP

•Depuretuindroom. Fietsarrangement

Tuinliefhebbers presenteren hun groene para-

dijs achter het tuinhek. Ontdek de verborgen

schoonheid van prachtige tuinen, onbekende

planten of wissel ervaringen uit over diverse

tuinonderwerpen!

Duur: 6 dagen / 5 nachten

Periode: gedurende het tuinseizoen

Totale lengte: ca. 166 km

Dagetappes: 30-38 km. De etappes zijn bewust

kort gehouden, zodat er genoeg tijd overblijft

om de tuinen te bezichtigen. Per privétuin

moet u ca. 1 uur inplannen.

Prijs per persoon:

LO of HP vanaf € 269(Op basis van een tweepersoonskamer)

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049(0)541-9511195

www.osnabruecker-land.de

[email protected]

Heilkräutergarten Emsbüren

De apotheek van Moeder Natuur. In de scha-

duw van nostalgisch openluchtmuseum Hei-

mathof, gewijd aan het leven op het land, ligt

een even indrukwekkende als weldadige krui-

dentuin met geneeskrachtige planten.

De Heilkräutergarten met 200 medicinale en

heilzame planten is een lust voor het oog. Tus-

sen de perkjes (netjes ingedeeld naar lichamelij-

ke klacht en werking!) taxushagen en bloemen-

rijke zitjes, rozenstruiken en wilde grassen.

Bezoek Emsbüren: www.vvv-emsbueren.de

Plantenpretpark "Emsflower"

Europa’s grootste perkplantenproducent Ems-

flower heeft nog niet zo lang een Bezoekerscen-

trum, dat veel weg heeft van een biologisch at-

tractiepark.

Leerzame fun voor jong en oud: de oogverblin-

dende kleuren van snijbloemen, de smaak van

biologisch geteelde paprika’s en komkommers,

vers van het land. Een tropisch kassencomplex

compleet met olijfbomen, cactussen, citrus-

vruchten, vrij rondvliegende papagaaien, een

waterval en een vijver met koi-karpers.

Een van de duizenden bezoekers zei het zo:

"Totalexotisch!"

Freie Kunstakademie Maiburg

In de bossen rond de oude vesting Maiburg bij

Bippen, het land van de heidense monolitische

bouwsels, begon kunstenaar Dieter Mastall in

1980 het 'Waldsteinskulpturenpark'.

Dertig jaar later wandel je in de Maiburger wou-

den niet alleen door een prachtig landschap

met talloze plantensoorten in een geologisch

prentenboek; je ziet er ook een bonte verzame-

ling 'natuurlijke' kunst. Van Nepalees handwerk

tot fascinerende boomsculpturen.

www.maiburg.de

Wist u dat het woord 'tuin' van

het Duitse 'Zaun' stamt? Geeft

niks. Achter de tuinhekjes en poor-

ten van parken in dit deel van

Duitsland bloeit zoveel moois,

dat een loodzware tuinbrochure

nog te dun zou zijn. Zomaar vier

groene plekken die het goed doen

op deze paar bladzijden.

Planten en bomen in

tuinen en parken

18

Page 17: Geheim over de Grens 2011

Rozen bloeien in het moeras

De laatste restjes origineel veenmoeras aan

de grens met Nederland. Ooit liep dit unieke

'Hochmoor' van Grafschaft Bentheim helemaal

door tot aan het Groningse Bourtange. De fami-

lie Vennegerts ontvangt bezoekers op een au-

thentieke veenarbeidershoeve. Niet om naar

turf te kijken: zeldzame rozen en klassieke ro-

zentuinen zijn de specialiteiten van het huis!

Heilkräutergarten Heimathof Emsbüren KAART | K 5

Ippenburg, Bad Essen KAART | R 6

Erlebnispark Emsflower KAART | K 5

Carl-von-Linné-Str. 1 | D-48488 Emsbüren

Emsflower is één van Europa’s grootste kwekerijen van perk- en potplan-

ten. Op bijna 100 hectare worden ca. 500 miljoen plantjes per jaar gepro-

duceerd.

Het is mogelijk om zelf een kijkje achter de schermen te nemen bij Ems-

flower. Daarvoor is het zogenaamde “Erlebnispark” aangelegd. U bezoekt

dan onder andere een tropische tuin, een showkas met snijbloemen en

groenten, en de productiehallen van Emsflower. Wij bevelen aan om een

rondleiding te boeken. Zo hoort u nog veel meer interessante weetjes over

ons bedrijf.

Naast het Erlebnispark beschikt Emsflower over een vrij toegankelijke in-

door- en outdoor kinderspeeltuin, een groot tuincentrum, en twee restau-

rants. Zodoende biedt Emsflower u zowel bij goed als bij slecht weer een

leuk en leerzaam dagje uit. Voor jong en oud!

Emsflower is 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Contact

Emsflower GmbH | Carl-von-Linné-Str. 1 | D-48488 Emsbüren

Tel. 0049 (0) 59 03 - 93 55 30 | www.emsflower.de

19

Page 18: Geheim over de Grens 2011

Van Dinkel naar Ems - ontdek in 6 dagen 6 steden KAART | J 9

Vijfdaagse of zesdaagse fietstocht door het landschapspark dat

Westmünsterland heet.

Over idyllische fietspaden in de vallei van de riviertjes Dinkel en

Ems. Zo’n 25 – 51 km per dag langs kastelen en burchten, door

groene velden en bossen.

Inclusief overnachtingen met ontbijt, lunchpakketten, diners en

routekaarten.

5 dagen: vanaf € 249 p.p.

6 dagen: vanaf € 299 p.p.

Verkehrsverein Legden e.V.

Hauptstraße 17

D-48739 Legden

Contact

Tel. 0049 (0) 25 66 - 95 03

Fax 0049 (0) 2566 - 95 05

[email protected]

www.vvlegden.de

Landhotel Hermannshöhe in Legden Categorie ★ ★ ★ KAART | J 9

Een vakantie in Landhotel Hermannshöhe staat voor pure

ontspanning en heerlijk eten. In ons fijnproeversrestaurant

zal het de innerlijke mens aan niets ontbreken.

Vier dagen cultuur snuiven:

3 overnachtingen incl. HP

op basis van een 2-PK comfort € 140

cat. comfort plus € 150

Landhotel Hermannshöhe

Haulingort 30

D-48739 Legden

Contact

Tel. 0049 (0) 25 66 - 93 00 - 0

Fax 0049 (0) 25 66 - 93 00 - 60

www.landhotel-hermannshoehe.de

[email protected]

Ferienhof en Bauernhofcafe Schnieder in Dülmen-Merfeld KAART | K 11

Slapen op een statige boerenhoeve, in de schaduw van oude

eiken! U geniet hier in alle rust van het goede leven van het Mün-

sterland. Over het lommerrijke erf loop je zo het Bauern-Café in

(taart uit eigen oven en landbrood met worst).  

Overnachten in een gerieflijke hotelkamer, speciale familiekamer

of privé-vakantiewoning.

Net buiten het gehucht Merfeld (Dülmen), 3 km van de

beroemde kudde wilde paarden van Merfelder Bruch.

Ferienhof und Bauernhofcafé Schnieder

Bauerschaft 80

D-48249 Dülmen-Merfeld  

Contact

Tel. 0049 (0) 25 94 - 79 12 11

Fax 0049 (0) 25 94 - 8 74 57

[email protected]

www.ferienhofschnieder.de

Dorpse Citytrip naar Stadtlohn KAART | I 9

Een afwisselend uitje voor fietsers en levensgenieters: het pittoreske

stadje Stadtlohn, niet ver van Winterswijk. In het 'Groene Hart' van

Kreis Borken, direct aan de 100 Schlösser Route.

Maak een wandeling door de dorpskern met bomen aan het plein!

Neem de mooie fietsroute naar recreatiepark Losbergpark, met onder

andere een grote speeltuin, prachtige volières en het gezellige Café

Losbergspieker. Andere leuke tochtjes in de buurt: naar vliegveld Wen-

ningfeld of de landelijke pleisterplaatsen met restaurant en terras 'Ho-

tel zur Waldesecke' en Landgasthof Eichenhof.

Overnachtingsmogelijkheden:

Hotel Tenbusch: www.hotel-tenbusch.de, 0049 (0) 2563 -73 74

Landgut Ritter: www.landgut-ritter.de, 0049 (0) 2563 - 84 05

Pension Sintic: www.pension-sintic.de, 0049 (0) 2563 - 40 49 42

Pension Geling: [email protected], 0049 (0) 2563 - 9047320

SMS-StadtMarketing Stadtlohn e.V.

Dufkampstraße 11

D-48703 Stadtlohn

Fietsverhuur, meerdaagse fietstoch-

ten met bagagavervoer, stadswan-

delingen en excursies naar potte-

bakkers, boekt u bij:

Contact

Tel. 0049 (0) 25 63 - 97 20 0

[email protected]

www.stadtmarketing-stadtlohn.de

20

Page 19: Geheim over de Grens 2011

In de IJstijd waren er nog geen grenzen. De dinosaurussen hadden geen idee dat de Germanen

een miljoen jaar later zo’n voorname rol in de geschiedenis van Europa zouden spelen. Overal zie

je de getuigen van een rijke historie.

Het Münsterland is ook het 'Land van de 100 kastelen'. Een stoere middeleeuwse burcht op tien mi-

nuten rijden van een barok pronkpaleis. Moderne kunst in unieke 'klantvriendelijke' musea, maar

ook hartverwarmende folklore volgens familietraditie. Industrieel erfgoed en antieke bierbrouwerijen.

Muziek van hoog niveau en meeslepende verhalen van toen. Een streek met een eigen gezicht.

Voor geschiedenisliefhebbers en cultuurminnaars

Neem de tijd voor een onvergetelijke reis naar het verleden. Een prachtig decor om kennis te maken

met Romeinen en ridders uit Westfalen. Streek van heidense bouwsels en hypermoderne musea.

Geen kunst om hier van cultuur te genieten.

•Münsterland Festival 2011

Een maand lang muziek, kunst en cultuur

uit Engeland, Ierland en Schotland.

Kijk op bladzijde 31.

TIP

21

Page 20: Geheim over de Grens 2011

Al die sprookjeskastelen en stevige burchten - het kan geen toeval zijn

Een bewogen geschiedenis, dat helpt. Maar de middeleeuwse kasteelheren en de edellieden uit de barok moeten toch ook stiekem

wel oog gehad hebben voor de schoonheid van het landschap en de natuur rond Münster en Osnabrück. Want wat liggen ze op

mooie plekken, al die romantische kastelen, stoere burchten, ommuurde kloosters, voorname paleizen en versterkte herenhuizen!

Münsterland, de streek van de 100 kastelen

Schloss Lembeck is het slot van de superlatie-

ven. Al bewoond in de twaalfde eeuw. De eer-

ste eeuwen een versterkte burcht met meters-

dikke muren, nu een van de allermooiste

waterkastelen van Europa, midden in een

grootse hofvijver. Met verbluffende pronkzalen

en salons in de stijl van de 17e en 18e eeuw,

die open zijn voor het publiek.

Overnachten in zo’n droomkasteel? Dat kan!

Niet alleen in Schloss Lembeck, maar ook in

Wasserburg Anholt, Schloss Wilkinghege, Tor-

haus Kloster Bentlage, Schloss Harkotten von

Korff, Burghotel Pass in Oeding en Sport-

Schloss Velen. De eeuwenoude slaapvertrek-

ken - met modern comfort - ademen de sfeer

van het rijke verleden. Voor het slapen gaan

een etentje bij kaarslicht onder de stenen bo-

gen van een keldergewelf, ’s morgens een wan-

delingetje door het park rond de kasteelgebou-

wen. Is dat een vorstelijke vakantiedag of niet?

De burcht der burchten ligt in het

Grafschaft Bentheim

Niks voor u, zo’n zoetsappig suikerkasteel, dat

mooi ligt te zijn in een plas water? Inderdaad:

een echte burcht hoort bovenop een heuvel de

omgeving te domineren, onverzettelijk en in-

drukwekkend! Burg Bentheim dus. Een typisch

Duits kasteel van grote zandsteenblokken, maar

toch ook een stukje Nederland, op maar 6 kilo-

meter van de grens met Twente. Een van de

vroegste bewoners was graaf Dirk van Holland

(twaalfde eeuw). En schilder Jacob van Ruisdael

kon maar niet genoeg krijgen van het plaatje.

Schloss Gesmold KAART | R 7

Bentheimer Burgnacht KAART | J – K 6

Schloss Lembeck KAART | J 12

•100SchlösserRoute- westelijk deel

Weidse landschappen

en majestueuze kastelen

In het grootse, open decor van het Münster-

land ziet u indrukwekkende burchten en schil-

derachtige kastelen.

Op deze 310 km lange fietsreis rijgen de hoog-

tepunten van de Westfaalse bouwkunst zich

aaneen als parels aan een ketting. Voel je even

kasteelheer en overnacht tijdens deze tocht er-

gens binnen de historische muren van een slot.

Duur: 6 nachten / 7 dagen

Lengte: ca. 310 km

Moeilijkheidsgraad: licht

 

Vanaf € 439 per persoon

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 25 71 - 94 93 92

www.muensterland-tourismus.de

[email protected]

22

Page 21: Geheim over de Grens 2011

•Inhetschijnselvanfakkelsdoorhetkasteel Burg Bentheim, hoog boven de stad op een zandsteenrots, is de trots van Grafschaft Bent-

heim. De adellijke familie van de Fürsten zu Bentheim und Steinfurt woont er nog steeds

vorstelijk. Twee keer per jaar wordt de poort voor bezoekers geopend. Iedereen is welkom

op de Bentheimer Burgnacht. Een beetje spookachtig, maar vooral heel gezellig! Grote fak-

kels verlichten de zware muren. Historische figuren, zoals de Witte Jüffer, vertellen verhalen

uit het rijke verleden. De nachtwacht maakt zijn ronde. Op de binnenplaats staan voor de

gasten lekkere hapjes klaar.

De eerstvolgende 'Open Nacht' op Burg Bentheim wordt in april 2011 gehouden.

Stuur voor de precieze datum een mailtje naar [email protected]

Osnabrücker Land: meer kastelen

dan vakantiedagen!

Weer heel andere charmes heeft Schloss Ges-

mold in Melle, een echt ‘Palazzo’ in de stijl van

de Renaissance met een nog veel oudere Ro-

maanse woontoren. Niet alleen de gebouwen

zijn spectaculair, ook de tot in de puntjes ver-

zorgde kasteeltuinen, met hier en daar een idyl-

lisch prieeltje. Ook de Engelse cottagetuinen van

het neogotische Schloss Ippenburg in Bad Es-

sen zijn een omweg waard. De tuinen en het

kasteel vormen ´s zomers het prachtige decor

voor evenementen en concerten. Niet voor

niets vond hier in 2010 de Landesgartenschau

plaats.

Al sinds de kruistocht van Karel de Grote tegen

de Saksen (rond 800) wemelt het in dit deel

van Duitsland van de kastelen, forten en palei-

zen. Je zou er een dik boek over kunnen schrij-

ven. In de handzame brochure ‘Een reis door

de tijd’ worden 17 bijzondere burchten, woon-

kastelen en kloosters beschreven, alleen al in

het Osnabrücker Land. Bestel hem gratis op

www.geheimoverdegrens.nl

TIP

SportSchloss in Velen KAART | I 10

SportSchloss Velen GmbH | Schlossplatz 1 | D-46342 Velen

Overnachten binnen kasteelmuren

Een ontspannen ambiance, spannende verhalen: In Sportschloss Velen

kunt u niet alleen ontspannen, maar ook kennismaken met een rijk verle-

den. Het werd in de 13e eeuw als verdedigingsburcht gesticht en is tegen-

woordig de ideale plek om de stress van alledag even helemaal te vergeten.

Inbegrepen: welkomstdrankje, 2 overnachtingen, uitgebreid ontbijt van het

kasteelbuffet, twee keer diner, wijnarrangement op één avond tijdens het

verblijf, gebruik van zwembad, stoombad, sauna en fitnessruimte, zachte

badjas & badslippers op de kamer.

Prijs: vanaf € 199 per persoon

Contact

Tel. 0049 (0) 28 63 - 203 - 0 | Fax 0049 (0) 28 63 - 20 37 88

www.sportschlossvelen.de | [email protected]

De IJskelder in Altenberge KAART | M 9

De IJskelder in de voormalige brouwerij van de gebroeders

Beuing is een museum over de geschiedenis en de cultuur van

bier. Ook worden er op een leuke en informatieve manier wetens-

waardigheden over ijs en vleermuizen gepresenteerd!

Stap binnen in de unieke ondergrondse wereld van de biertradi-

tie en ontdek alles over de geschiedenis van productie, koeling

en opslag van bier.

Openingstijden: mei t/m sept.: za. van 13-17 uur; zon- en feest-

dagen 11-17 uur | okt. t/m april: op afspraak

Eiskeller Altenberge

Gooiker Platz 3 / Borndalschule

D-48341 Altenberge

Contact

Tel. 0049 (0) 25 05 - 82 32

www.altenberge.de

23

Page 22: Geheim over de Grens 2011

Of het nu een tijdreis naar de textielarbeiders

van 1900 is, de sterrenhemel in een record-

aantal pixels, de swingende etsen van Picasso,

alles wordt even smaakvol en origineel gepre-

senteerd. Regel 4 is: een museumbezoek mag

nooit een hinderlijke onderbreking van een

leuke fietstocht zijn.

 

Kunst

Misschien wel het langste openluchtmuseum

op aarde: de 132 km van "Kunstwegen". Een

route langs 60 kunstobjecten en geschiedenis-

projecten, harmonieus vereend in de vrije na-

tuur. Helemaal van Zwolle in Overijssel naar

Nordhorn, Grafschaft Bentheim.

En weer terug!

In het Graphikmuseum Pablo Picasso Münster

zijn ze - terecht - erg trots op de bijna 800 gra-

fische kunstwerken van de grote meester, waar-

onder bijna het volledige lithografische werk.

Industrie

Hoe werd de eerste steenkool gedolven, bijna

zonder machines? Hoe snel was een weefge-

touw, een dikke honderd jaar geleden?

Het antwoord vindt u in het Textilmuseum

Bocholt en het Museum Industriekultur

Osnabrück.

Zie ook de pagina hiernaast.

Precies zoals het toen was

Op de Bronzezeithof in Uelsen heeft de tijd

3000 jaar stilgestaan. Het begon met zeldza-

me vondsten uit de Bronstijd, het eindigde

met een perfect nagebouwde replica van een

lange boerenhoeve. Elke zondag (tot eind okto-

ber) vers brood uit de steenoven.

Een tip: bewonder op 13 en 14 juni de heel oude

ambachten van echte Bronstijdbewoners!

In het nieuwe Museum Schnippenburg bij

Ostercappeln zijn prachtige voorwerpen zoals

fibu-la´s en speerpunten uit de IJzertijd ten-

toongesteld, die hier de laatste tien jaar zijn

opgegraven.

Welkom in het land van de uitvinders!Waar het eerste saaie museum nog moet worden uitgevonden. Er zijn strenge regels hier, dat zult u zien. Regel 1: kunst en wetenschap is

niks om gewichtig of vervelend over te doen. Regel 2: ook het gewone leven van alledag hoort in een museum thuis. Regel 3: het verleden

is voorbij, maar fascinerend omdat toen alles anders was. Bovendien: wie zouden wij zijn zonder onze voorouders?

Oude wapenrusting

24

Page 23: Geheim over de Grens 2011

Industriekultur in Osnabrück KAART | P – Q 6

Fascinatie boven en onder de grond

Het Museum Industriekultur is ondergebracht in het gebouwen-

complex van een voormalige steenkolenmijn en toont de ge-

schiedenis van de industrialisering in en om Osnabrück. De ten-

toonstelling “Magie des Steinkohlenwaldes” toont het ontstaan

van de steenkool bij de Piesberg en een fascinerende collectie

fossielen. Bezoekers kunnen net als de mijnwerkers vroeger met

een glazen lift een kijkje nemen op 30 meter diepte. Ook zijn er

twee nog in werking zijnde stoommachines te zien.

Openingstijden

wo – zo: 10 – 18 uur

Volwassenen: 4 €, Met korting: 2 €, Gezinnen: 6,50 €

Kinderen tot 16 jaar gratis.

Museum Industriekultur Osnabrück

Fürstenauer Weg 171

D-49090 Osnabrück

Contact

Tel. 0049 (0) 541 - 12 24 47

[email protected]

www.industriekultur-museumos.de

Textilmuseum in Bocholt KAART | G 11

Op de maat van de machines

Het ruikt naar olie en werk, en de weefstoelen ratelen zo hard dat

u onbewust uw oren dichthoudt. Wat u tegenwoordig tijdens een

bezoek aan ons textielmuseum beleeft, was voor duizenden

mannen en vrouwen 100 jaar geleden dagelijkse realiteit. In onze

museumfabriek laten wij u zien hoe de maat van de machines

hun het werk dicteerde. Rondleidingen en demonstraties,

dagelijks showproductie aan de historische weefmachines.

Textilmuseum Bocholt

Uhlandstraße 50

D-46397 Bocholt

Contact

Tel. 0049 (0) 28 71 - 21 61 10

[email protected]

www.lwl-industriemuseum.de

Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück KAART | P – Q 6

Zonder twijfel een van de meest indrukwekkende musea van

Europa. In alle opzichten.

Het gebouw is van architect Daniel Libeskind, de wereldberoem-

de ontwerper van onder meer het Jüdisches Museum Berlin en

het Royal Ontario Museum in Canada. Tekenaar van het winnen-

de ontwerp One World Trade Center, dat op Ground Zero in New

York de Twin Towers moet doen vergeten.

Binnen de muren meer dan 200 werken van schilder Felix Nuss-

baum (1904 Osnabrück - 1944 Auschwitz). Zijn geheel eigen stijl

en de verhalen die zijn schilderijen en tekeningen vertellen ma-

ken hem tot een van de heel groten van de moderne kunst.

Felix-Nussbaum-Haus

Lotter Str. 2

D-49078 Osnabrück

Contact

Tel. 0049 (0) 541 - 323 22 07

[email protected]

www.osnabrueck.de

Schatkamer in de dom van Osnabrück KAART | P – Q 6

Op een stadswandeling door Osnabrück kun je er niet omheen:

de machtige dom St. Peter. Het bisdom heeft hier een museum

met een wisselende expositie: het Diözesanmuseum.

Hoogtepunt is de schatkamer van de dom, met de waardevolste

en mooiste liturgische voorwerpen en relikwieën, gemaakt van

goud, zilver, ivoor en bergkristal. Topstuk is het kapitelkruis uit

de 11e eeuw, bezet met edelstenen, parels en bewerkte halfedel-

stenen.

Domschatzkammer und

Diözesanmuseum Osnabrück

Domhof 12

D- 49074 Osnabrück

Contact

Tel: 0049 (0) 5 41 - 31 84 81

[email protected]

www.bistum-osnabrueck.de

25

Page 24: Geheim over de Grens 2011

Zo stilaan kunnen we van een traditie spreken:

ons jaarlijks weekend met twee zussen, twee

broers en hun echtgenoten. Het idee voor het

volgende weekend kreeg we na een bezoek aan

de stand “Geheim over de grens” tijdens het

vakantiesalon in Antwerpen in het voorjaar

2010.  Münsterland deed ons verder wegdro-

men en zou onze volgende bestemming

worden.

Na een ommetje via Xanten arriveerden wij om-

streeks 19 uur in ons landhotel in Senden: een

zeer gastvrij verblijf op een twintig minuten rij-

afstand van de stadskern van Münster. De vol-

gende morgen vertrokken we met ons inge-

huurd busje (gezellig samen in één auto) op

stadsbezoek naar Münster.

Een prachtige Nederlandstalige brochure loods-

te ons door deze prachtige stad met zijn vele

verrassende elementen. Een stoere, eeuwenou-

de boom in het park van het Münsterschloss,

de prachtige Clemenskirche, het indrukwekken-

de kunstwerk achter de stadsbibliotheek, zijn

maar enkele van de vele verborgen pareltjes.

Beelden, monumenten, kerken, gebouwen

en  parken maken van deze stad gewoonweg

een plaats om te genieten van kunst, cultuur en

natuur. Een stad vol charme, met een grote ei-

genheid, bruisend van jong leven.

Op de terugreis versterkten een halte aan Burg

Vischering en aan het Schloss Nordkirchen on-

ze unieke ervaring:  Münsterland, een regio vol

geheimen, kortbij over de grens. Een aanrader!

Familie Goossens uit het Vlaamse Waasland,

oktober 2010

Zoektocht naar en in “Geheim over de grens”

Ookeenleukevakantiegehadin"Geheimoverdegrens"?DoezoalsdefamilieGoossensen

stuur uw reisverhaal met leuke foto´s op. Misschien wordt volgend jaar uw verhaal in de brochure

of op onze website gepubliceerd. De mooiste bijdrage wordt beloond met een weekendje weg.

•Doemeemetonze verhalenwedstrijd!

Heeft u ook al het 'Geheim over de grens' als

leuk dagje uit of  vakantiebestemming ontdekt?

Schrijf uw eigen vakantieverhaal en maak kans

op een weekendje weg in het mooie Sport-

schloss Velen (zie ook pagina 21).

De wedstrijdvoorwaarden vindt u op

www.geheimoverdegrens.nl/verhalenwedstrijd

26

Page 25: Geheim over de Grens 2011

In Münster en Osnabrück werd wereldgeschie-

denis geschreven: twee onderhandelingsplaat-

sen voor de Westfaalse Vrede. De Vrede van

Westfalen maakte in 1648 een einde aan de Der-

tigjarige Oorlog in Europa en beëindigde de

Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Span-

je. In de Vrede van Münster werd het bestaan

van de Republiek der Zeven Verenigde Neder-

landen erkend.

Tijdens uw bezoek kunt u een stuk geschiedenis

van heel dichtbij meemaken en tegelijkertijd

twee aantrekkelijke steden ontdekken, die elk

op hun eigen manier de vrede levend houden.

Overigens: u kunt naar keuze in Osnabrück of

Münster beginnen. Die twee steden zijn lid van

de “Historic Highlights of Germany“ en maken

tijdreizen door de geschiedenis mogelijk.

Osnabrück – vredesstad

midden in een natuurpark

Schilderachtige oude stad en moderne architec-

tuur, gerenommeerde warenhuizen en kleine

winkelparadijzen, voelbare geschiedenis en ge-

zellige drukte: Osnabrück is een grote stad om

heerlijk te kunnen ontspannen. In Osnabrück

begint u het best met een rondleiding bij het

marktplein met het stadhuis van de Westfaalse

Vrede. Aansluitend kunt u genieten van een lek-

kerkopjekoffieindeoudebinnenstad.Wiede

steegjes van Osnabrück liever bij kaarslicht wil

verkennen, gaat met de nachtwachter op pad.

Cultuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen

aan diverse musea in de binnenstad. Ons cultu-

rele programma “Zomer in de stad” wordt van

juni tot september gehouden op de mooiste

pleinen van de stad.

Het zaterdagse bezoekje aan de weekmarkt in

Osnabrück behoort tot de zomerse klassiekers.

En in de winter bepaalt de idyllische kerstmarkt

de sfeer in de stad.

Münster: Betoverend oud, opwindend jong

Een trendy nightclub binnen middeleeuwse

muren, het Picasso-Museum achter de gevel

van een oude adelshoeve, juweeltjes van barok-

ke bouwkunst naast iconen van hedendaagse

architectuur, meer dan 60 beelden als getuigen

van de “scultptuurprojecten” die Münster elke

tien jaar omtoveren tot het Mekka van de kunst-

scene, met gezellige, traditionele kroegen en

stijlvolle, hippe cafeetjes aan de haven.

In de Vredeszaal van het historische raadhuis

werd in 1648 met de Westfaalse Vrede Europese

geschiedenis geschreven, in 1773 ontstond de

eerste Westfaalse universiteit, de bron van de

huidige wetenschapsstad – met ca. 50.000

studenten.

Waarom Münster een van de “Historic High-

lights of Germany” is, is te zien op de Prinzipal-

markt: de gevels van de koopmanshuizen

vormen het prachtige silhouet, in exclusieve

winkeltjes onder hun booggangen kan prima

worden gewinkeld.

Overal in “Duitslands fietshoofdstad” zijn groe-

ne oases te vinden: aan de promenade, in de

kasteeltuin, aan de Aasee. En onder het genot

van een latte macchiato kan men nadenken

over de vraag: welke van de 30 musea zullen

we eens bezoeken? Een “Altbier” bij de Kiepen-

kerl of een cocktail aan de Kreativ-Kai? Of snel

terugkomen?

Een weekend in Osnabrück en Münster

Vrede verbindt

•Metdefietsonderweg tussen Münster en Osnabrück in het voetspoor van de Vrede van Westfalen

Inbegrepen in Osnabrück en Münster

•1xLOinOsnabrücken1xLOinMünsterin

een stadshotel van uw keuze

•rondleidingdoordeoudestadin

Münster (za/zo)

•rondleidingdoordeoudestad(za/zo)

OF rondleiding met de nachtwachter in

Osnabrück (vr/za)

•cappuccinopauzeindeoudestad

van Osnabrück

•entreetotdeVredeszaalinMünster

en Osnabrück

VREDE VERBINDT

Boekingsnr. OKE 813

Prijs per persoon / 2 x LO

Tweepersoonskamer vanaf € 137 Eenpersoonskamer vanaf € 188 Extranacht+ontbijt:opaanvraag

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 541 - 95 111 95

www.osnabruecker-land.de

De reisvoorwaarden van het TV

Osna brücker Land e.V. zijn van toepassing.

Informatie: Tourist Information

Osnabrück | Osnabrücker Land

Tel. 0049 (0) 541 - 323 22 02

[email protected]

www.osnabrueck.de/tourismus

Münster Marketing

Tel. 0049 (0) 251 - 492 - 27 26

[email protected]

www.tourismus.muenster.de

www.friedensroute.de

Nachtwachter Osnabrück KAART | P – Q 6

Prinzipalmarkt Münster KAART | N 10

Met de fiets onderweg:

www.friedensroute.de

Zoektocht naar en in “Geheim over de grens”

27

Page 26: Geheim over de Grens 2011

Onderweg hoge rotsen uit de prehistorie! Even meehelpen in een draaiende molen. De Zoo in de

stad is een andere wereld. Je klimt naar een Afrikaans boomhuttendorp. Je gelooft je ogen niet bij

het mega-aquarium. Je doet de pinguïn walk, tussen de pinguïns. Zinloos, maar wel leuk.

De volgende dag leer je iets nuttigs in een museum over techniek of natuurkunde. Je lijkt onvermoei-

baar van al die indrukken. De iets te lange boswandeling met picknickplek, het pretpark en nog een

etentje in een knusse Gasthof. Gelukkig is er altijd een tropisch zwembad in de buurt.

Voor ondernemende gezinnen en jonge onderzoekers

Wat is er leuker dan een vakantiedag waarop het hele gezin geniet?

Fun is in dit deel van Duitsland niet aan leeftijdsgrenzen gebonden.

Een dierentuin wordt een avontuur, een museum een dolle belevenis.

ZooPark Metelen KAART | K 7

Samberg 60 | D-48629 Metelen

Het Duitse Metelen ligt net over de grens bij Enschede. In de prachtige

natuur kom je in ZooPark Metelen allerlei dieren tegen. Aapjes klauteren

overal rond, vogels pronken met hun mooie veren en wolven sluipen door

het bos.

Door de dieren te bekijken en door hun voederingen bij te wonen, is er

veel over de natuur te leren. De dierverzorgers geven interessante informa-

tie over de bewoners van deze dierentuin.

De combinatie van dieren kijken en lekker spelen in de talrijke speeltuin-

tjes garandeert dat een bezoek aan ZooPark Metelen voor jong en oud een

geslaagd dagje uit wordt.

De dieren kijken uit naar je bezoek!

Contact

Tel. 0049 (0) 25 56 - 300

www.zoo-metelen.de | [email protected]

Varusschlacht in het Osnabrücker Land –

Museum en Park Kalkriese KAART | Q 4

28

Page 27: Geheim over de Grens 2011

•Eengenotomhiertegolfen...

Op maar een uur rijden van de grens, ligt

de golf course van Golfclub Osnabrück-

Dütetal. Oude bomen en het riviertje de

Düte, bepalen het karakter van deze par-72

course. Een voormalige boerenhoeve dient

als clubhuis en heeft een gezellig restau-

rant. Op het idyllische terrein vind je een

goede golfshop. Er zijn eersteklas trai-

ningsfaciliteiten, onder andere training met

video-ondersteuning en een korte oefen-

course met 4 holes. De club staat bekend

om haar gezinsvriendelijke sfeer. Er is kin-

deropvang bij grotere toernooien.

Golfclub Osnabrück-Dütetal

Wersener Straße 17 | D-49504 Lotte-Wersen

Tel. 0049 (0) 54 04 - 9 98 61 0

[email protected] | www.golf-duetetal.de

TIP

Die belevenis kun je nog steeds meemaken op

mooie zomeravonden. Op de tribune van Frei-

lichtbühne Tecklenburg bijvoorbeeld, beroemd

om de top-musicals. Heel 'theatraal' omgeven

door de ruïnes van een oude burcht.

Bij kasteel Bentheim treedt Pippi Langkous op.

En schermen de degenvechters uit 'De man

met het ijzeren masker' van Alexandre Dumas.

In Coesfeld brult Simba, de koning van de

leeuwen. Een echte familiemusical. Op het ge-

varieerde programma in Billerbeck onder ande-

re Hitchcock en Don Quijote!

Het gevarieerde landschap was er al - het en-

thousiasme voor de sport golf kwam later. Re-

sultaat: twee dozijn prachtig gelegen golf

courses! In de schaduw van kasteel Bentheim,

in het licht heuvelachtige Osnabrücker Land en

op het groene platteland van Münsterland.

Zo’n 25 zijn het er nu, met 9 of 18 holes. Met

een golfvaardigheidsbewijs bent u welkom.

Nog geen ervaring? Probeer dan het vrolijke

opstapje naar klassiek golf: Swingolf. Niet te

verwarren met het ludieke boerengolf. Echt af-

slaan en putten, alleen is de bal wat zachter en

het gras niet gemaaid weideland. Ook kinde-

ren kunnen er meteen aan de slag!

Openluchttheaters

Golf op de greens van het Geheim

Theater zoals theater bedoeld is. Klassiek drama werd in de oudheid op-

gevoerd in komvormige openluchttheaters met een rij stenen als zit-

plaatsen. Het publiek keek geboeid naar het spektakel op het podium,

met alleen de sterrenhemel als dak.

Freilichtspiele Tecklenburg KAART | O 7

Het clubhuis van Golfclub Dütetal

met idyllisch gelegen zonneterras KAART | P 6

Freilichtspiele Tecklenburg | Musical-klassiekers in de openlucht KAART | O 7

De avondhemel boven Openluchttheater Tecklenburg licht op.

Er klinkt muziek! Wereldhits uit het musicalrepertoire:

JESUS CHRIST SUPERSTAR, het meesterwerk van Andrew Lloyd

Webber over de laatste dagen van Jezus van Nazareth. Ook in

het nieuwe jasje van 2011 even ontroerend. Première 29 juli.

PETER PAN weigert groot te worden. Hij neemt het op tegen de

boze Kapitein Haak. Première 22 mei.

CRAZY FOR YOU, de legendarische Broadway tapdansrevue van

George en Ira Gershwin. Première 25 juni.

Freilichtspiele Tecklenburg e.V.

Schlossstraße 7

D-49545 Tecklenburg

Contact

Tel. 0049 (0) 54 82 - 22 0

[email protected]

www.freilichtspiele-tecklenburg.de

29

Page 28: Geheim over de Grens 2011

Allemaal vlakbij de grens tussen Nederland en

Duitsland, in Gelderland en Overijssel aan de-

ze kant en bij de buren in Münsterland, de

Grafschaft Bentheim en het Osnabrücker

Land. Het zijn - zeg maar - de Dagjes Uit die

kinderen zelf zouden kiezen. Op de website

kun je een waardering met sterren geven of in

je eigen woorden zeggen waar je zo van hebt

genoten. Dat het in attractiepark Slagharen

leuk was, is geen verrassing. Vijf sterren! Maar

misschien ben jij wel de eerste die sliep op het

logeeradres waar je elkaar in een kussenge-

vecht te lijf mag, die met een helm-met-lampje

op door de gangen van een mijn kroop, die op

de boerderij de paarden mocht voeren met een

keiharde winterwortel, die in het Museum In-

dustriekultur een uitvinding in elkaar heeft ge-

knutseld waar niemand op zat te wachten!

Of die op een nu nog even geheime plek een

middagje spook of smokkelaar mocht spelen.

Met alle bijzondere dierentuinen, speelparadij-

zen, spetterende zwembaden en snelle kartba-

nen zit je zo aan de 52 verwenweekenden per

jaar en nog een paar hoogtepunten in de zo-

mervakantie! De website is pas helemaal opge-

frist met nieuwe functies en features. Let op de

muis; die ziet er bij elk onderwerp anders uit!

Je reisgidsen zijn twee stripfiguurachtige pre-

sentatoren: het Duitse meisje Lilli en de Ne-

derlandse jongen Luuk. De foto’s en belevenis-

sen van al die leuke actieplekken zitten verpakt

in een verhaal, waar Luuk en Lilli je doorheen

loodsen.

Bestel de gratis

Dagjes Uit Kaart

Al dat moois - voor

het hele gezin -

staat ook op een

handige, ouderwet-

se papieren mee-

neemkaart voor on-

derweg. Héél veel

uitjes in de grensregio: Twente, Salland, de

Achterhoek, het Overijsselse Vechtdal, de Velu-

we, de IJsseldelta en WaterReijk Weerribben

Wieden. En - even over de grens - in Münster-

land, Grafschaft Bentheim, Osnabrücker Land

en zuidelijk Emsland. De Dagjes Uit Kaart is te

krijgen bij alle deelnemende hotels, campings

en bezienswaardigheden. U kunt hem ook be-

stellen op www.geheimoverdegrens.nl

Dierentuin in Nordhorn KAART | J 4 – 5

Heseper Weg 110 | D-48531 Nordhorn

Wilde dieren bekijken, diverse huisdieren aaien bij de historische Vechtehof,

in begaanbare verblijven live kennismaken met verschillende dieren, natuur-

pad Vechteaue ontdekken, toekijken hoe de zeehonden worden gevoerd,

plezier maken in de avonturenspeeltuin, genieten van lekkernijen in het res-

taurant of op het grote zonneterras. Dat staat garant voor een onvergetelij-

ke dag voor het hele gezin! Geopend: het gehele jaar van 9.00 – 19.00 uur;

’s winters tot het invallen van de duisternis.

Contact Tel. 0049 (0) 59 21 - 71 20 00

[email protected] | www.dierentuin-nordhorn.nl

S.V.P. uitknippen

en aan de kassa

overhandigen!

GRATIS WAARDEBON

Gratis entreevoor 1 persoon in gezelschap van 1 betalende volwassene

Geldig t/m 31-12-2011

Hij is cool, die vernieuwde website www.kinder-vakanties.nl

Je zou er bijna voor thuis blijven. Maar dat is nou net niet de bedoeling! Het is de website van

de voorpret. Want je vindt er heel veel grappige, avontuurlijke, dolle, originele en leerzame adresjes

om een saaie vakantiedag of weer zo’n gewoon weekendje weg vet onvergetelijk te maken.

30

Page 29: Geheim over de Grens 2011

Allwetterzoo in Münster KAART | M 9

Dieren van dichtbij beleven: Allwetterzoo Münster

Aapjes kijken is zóoo passé. In de Allwetterzoo in Münster - een van de

mooiste dierentuinen van Europa - beleef je veel meer!

Zelf de olifanten voeren met groente en fruit van onze oppassers.

De papegaaien lusten ook wel wat. Pinguïns die op hun mars over de be-

zoekerspaden waggelen. 3000 exotische diersoorten uit alle delen van de

wereld en een paar heel vertrouwde. Met het hele gezin uitrusten op een

picknickplaats, even dollen in de speeltuintjes, door naar de dolfijnen en

robben. De dierentuin gaat iedere dag van het jaar om 9:00 uur open.

Honden zijn welkom.

Contact

Tel. 0049 (0) 251 - 89 04 - 0

www.allwetterzoo.de | [email protected]

Sentruper Straße 315 | D-48161 Münster

Zoo Osnabrück KAART | P – Q 6

Zoo Osnabrück nu nog leuker!

Dankzij Takamanda: een spannende safari naar hartje Afrika.

Even klauteren over de hangende bruggen tussen de boomtop-

pen en ineens sta je in de wereld van chimpansees, hyena’s en

jakhalzen. Boomhuttendorp Makatanda is de hoofdstad, een

natuurgetrouwe kraal die beschermt tegen de wilde dieren.

En een eindeloze speeldoolhof.

In de unieke ondergrondse dierentuin van de Zoo zie je veld-

hamsters en prairiehonden gangen graven!

Klaus-Strick-Weg 12

D-49082 Osnabrück

Contact

Tel. 0049 (0) 541 - 95 10 59 0

[email protected]

www.zoo-osnabrueck.de

Münsterland Festival

www.muensterlandfestival.com

Münsterland Festival part 6

De Angelsaksen en de Kelten veroveren Westfalen! Geheel geweldloos.

Met een dikke maand lang klassieke muziek, beeldende kunst, literatuur,

jazz, pop en wereldmuziek. Het beste wat kunstenaars en artiesten uit

Engeland, Ierland en Schotland te bieden hebben.

Iedere aflevering van het Münsterland Festival - sinds 2005 maar nu al

legendarisch - staat in het teken van een Europese regio. Na Scandinavië

in part 5 zijn in 2011 de Britten aan de beurt.

Het publiek kan genieten van uitvoeringen van hoog niveau en krijgt spe-

lenderwijs meer inzicht in tradities, aspecten van de hedendaagse cultuur

en het moderne leven in de deelnemende landen.  

Van donderdag 15 september tot donderdag 20 oktober 2011.

Diverse podia in de stad Münster en het hele Münsterland.

Onder andere: Picassomuseum, Rock`n`Pop Museum, Kloster Graven-

horst, Burg Vischering, Bagno Konzertgalerie, Zeche Ahlen, pleinen, gale-

ries, straathoeken en boekwinkels, kroegen en restaurants.

NaturZoo in Rheine KAART | L – M 6

Heel dicht bij de dieren: loop tussen de apen, pinguïns en kan-

goeroes. Bekijk de zeehonden onder water en vrij rondvliegende

witte ooievaars. Nieuw: zeldzame lippenberen en jakhalzen in

een uniek landschap-verblijf. Speciaal voor kinderen:

educatieve spellen, speeltuinen en een kinderboerderij.

Entreeprijzen 2011:

Volwassenen € 7 | kinderen (3 t/m 17 jaar) € 3 | Parkeren gratis.

Het gehele jaar dagelijks geopend.

Salinenstraße 150

D-48432 Rheine

Contact

Tel. 0049 (0) 59 71 - 16 14 80

[email protected]

www.naturzoo.de

Op vertoon van deze kortings- coupon krijgt u

op een dagkaart.

Geldig voor maximaal 4 personen.

Niet combineerbaar met andere

kortingen of aanbiedingen. En niet

te verzilveren in contant geld.

25% korting

31

Page 30: Geheim over de Grens 2011

Nieuw vanaf december 2010: de spoorverbin-

ding Hengelo - Bad Bentheim

Dat reist als een trein! Binnen 20 minuten over

de rails van Hengelo via Oldenzaal naar Bad

Bentheim. Op werkdagen tussen 6.30 en 20.30

uur. Op zaterdag vanaf 7.30 uur, op zondag van-

af 8.30 uur. Kaartjes zijn in de trein zelf te koop.

In Bad Bentheim stap je zonder wachttijd over

op de Westfalenbahn naar Osnabrück.

Op de volgende pagina alvast wat ideeën voor

een onvergetelijke dag links, rechts of aan het

einde van het spoor.  

Wegens succes geprolongeerd: de treinver-

bindingen vanaf Enschede

Het eerste fluitje van de conducteur klonk in

2001. Sindsdien is het aantal reizigers op de

lijn Enschede-Münster gestaag toegenomen.

Zo’n 2.300 mensen maken dagelijks dankbaar

gebruik van deze snelle verbinding, met uit-

schieters tot 3.200 op zaterdagen.

Voornaamste reden om in de trein te stappen:

recreatieve uitjes en boodschappen, gezellig en

heel anders in een Duitse stad.

De steden op dit traject: Enschede - Gronau

- Ochtrup - Metelen - Steinfurt - Borghorst

- Nordwalde - Altenberge - Münster.

Een andere directe treinverbinding - naar het

Westmünsterland - verbindt de steden

Gronau - Epe - Ahaus - Rosendahl - Coesfeld

- Dülmen en Lüdinghausen.

Doorreizen tot Dortmund in het Ruhrgebied is

een fluitje van een cent.

•Nooitmeer wind tegen

Vanaf het voorjaar van 2011 wordt de

bekende Handelsweg (zie pagina 11) ver-

nieuwd met een 26 km lange fiets- en wan-

delroute. Lekker met de wind meefietsen

naar Bad Bentheim en om dan ontspan-

nen met de nieuwe trein weer terug te

keren naar Losser of Oldenzaal.

TIP

Dichtbij - en zo makkelijk te bereiken.

Een dagtochtje dat al ontspannen begint? Denk dan eens aan een ander vervoermiddel dan de auto.

Zonder files, stress of parkeerproblemen naar onze oosterburen: dankzij de prima treinverbindingen

die naadloos de grens oversteken!

32

Page 31: Geheim over de Grens 2011

Hengelo

Schüttorf

Rheine

Salzbergen

Hörstel

Osnabrück

TIP

20 km

DA – Kunsthaus Kloster Gravenhorst www.da-kunsthaus.de Klosterstr. 10D-48477 Hörstel-Gravenhorst Tel. 0049 (0) 54 59 - 91 46 0 [email protected]

Feuerwehrmuseum Salzbergen Overhuesweg 18 D-48499 Salzbergen Tel. 0049 (0) 59 76 - 9 43 [email protected] www.museum.feuerwehr-salzbergen.de

MuseumFelix-Nussbaum-HausLotter Str. 2 | D-49078 OsnabrückTel. 0049 (0) 541 - 323 22 07Fax 0049 (0) 541 - 323 27 [email protected]

Erich Maria Remarque- FriedenszentrumMarkt 6 | D-49074 OsnabrückTel. 0049 (0) 541 - 323 32 [email protected]

Domschatzkammer und Diözesanmuseum OsnabrückDomhof 12 | D-49074 OsnabrückTel. 0049 (0) 541 - 31 84 [email protected]

StadtLand Führungen OsnabrückAuguststraße 25D-49078 OsnabrückTel. 0049 (0) 541 - 202 99 [email protected]

Badepark Bentheim Zum Ferienpark 1D-48455 Bad BentheimTel. 0049 (0) 59 22 - 999 45 - [email protected] www.badepark-bentheim.de

Bezichtiging Burg Bentheim Schloss D-48455 Bad Bentheim Tel. 0049 (0) 25 51 - 9 39 10 www.burg-bentheim.de [email protected]

Aaseebad Ibbenbüren Wellenhallen- und Freibad An der Umfluth 99 D-49479 Ibbenbüren Tel. 0049 (0) 54 51 - 1 47 70 www.aaseebad-ibbenbueren.de

Winkelen in Rheine! Het gezellige centrum ligt direct aan het station van Rheine. Tel. 0049 (0) 59 71 - 80 06 50 [email protected] [email protected]

Bergbaumuseum Ibbenbüren Osnabrücker Straße, RAG, Tor 2D-49477 Ibbenbüren Tel. 0049 (0) 54 51 - 89 96 17 www.rag-anthrazit-ibbenbueren.de/bergbaumuseum

Losser, Schatkamer van TwenteEindeloos wandelen en fietsen in een afwisselend coulissenlandschap.Tel. 0031 (0) 541 - 55 11 [email protected]

Oldenzaal, de glimlach van TwenteGezellige winkelstad waarin historieen toekomst hand in hand gaan.Tel. 0031 (0) 541 - 51 40 [email protected]

Oldenzaal

Bad Bentheim

Ibbenbüren

•Eendagjeuitmetdetrein

Zo eenvoudig kan het leven zijn. In Neder-

land stap je in de trein, om onbezorgd van

een spannende en afwisselde vakantiedag

in het Duitse grensgebied te genieten.

Voor de treinverbinding Hengelo - Osna-

brück hebben we uitjes geselecteerd die

je niet mag missen

33

Page 32: Geheim over de Grens 2011

Vakantie op een camping. Voor

veel mensen is dat pas echt vrij

zijn. Je rijdt gewoon lekker je neus

achterna. Als het ergens mooi is,

zoek je een plek. Met camper,

caravan of tent.

Neem de vrijheid om te

kamperen!

Wilsumer Berge Resort in Wilsum KAART | H 3

Op nog geen 15 autominuten over de grens bij Coevorden en

Hardenberg, in Grafschaft Bentheim, vindt u het prachtige Wilsu-

mer Berge. Een park van maar liefs 70 hektare, waar de natuur de

overhand heeft. Niet alleen bossen maar ook heidevelden, zand-

verstuivingen, natuurlijke valleien en een visplas. Dit alles gesitu-

eerd om de grote recreatieplas met zandstrand en een 60 meter

lange waterglijbaan.

Prijzen: Standaardplaats vanaf € 22 per nacht

Comfortplaats vanaf € 27 per nacht

Wilsumer Berge Resort

Zum Feriengebiet 1

D-49849 Wilsum

Contact

Tel. 0049 (0) 59 45 - 99 55 80

[email protected]

www.wilsumerberge.nl

Kampeerders wonen dichter bij de natuur.

Je mag logeren in een natuurpark in het Osna-

brücker Land. In de landelijke rust van het Mün-

sterland. Lekker actief, direct aan een meertje of

rivier. Op een boerderijcamping, met alleen de

noodzakelijke voorzieningen. ’s Avonds nog een

ommetje over het bospad. De fijnste fietspaden

beginnen op het campingterrein. De kinderen

spelen nog ergens op het trapveldje, aan de

rand van het zwembad. Die komen zo wel thuis.

Nog een praatje met de nieuwe buren, een

glaasje wijn voor de tent. Ontbijten doe je na-

tuurlijk buiten. Er zijn geen huisregels van het

hotel, die maak je hier zelf.

Wordt het een Freizeitpark bekroond met 4 ster-

ren of toch een idyllische minicamping met

maar 20 plaatsen bij de boer? Kijk op

www.geheimoverdegrens.nl/accommodaties

Regenbogen Camp in Tecklenburg KAART | O 7

Onze camping aan de rand van het Teutoburger Wald biedt alles

voor een actieve vakantie: een eigen binnen-, buiten- en kinder-

bad met wellnessgedeelte en vijf glijbanen, sportvelden, tennis,

skatebaan en een grote ridderspeeltuin.

Verder beschikt de camping over een restaurant en een super-

markt. De omgeving staat bekend om zijn mooie wandel- en

fietsroutes. Zo kunt u de schilderachtige schoonheid van het

Tecklenburger Land ontdekken.

Grafenstraße 31

D-49545 Tecklenburg-Leeden

Contact

Tel. 0049(0)5405- 10 07

Fax 0049(0)5405- 80 87 87

[email protected]

www.regenbogen-camp.de

Met wellness- gedeelte!

Campingplatz (Reiterhof) Brockmühle KAART | J 11

Camping in zuidelijk Münsterland. Ideaal vakantieadres voor

paardenliefhebbers. Gratis ponyrijden! Paardrijles pal naast de

tentenwei - op de weide tussen voetbalveld, speeltuin en kinder-

boerderij. Campinggasten kunnen gebruik maken van de 10 ma-

negepaarden van de camping-Reiterhof. Buitenritten met GPS,

alleen of met een groepje! Ook erg geliefd bij fietsers. Openlucht-

zwembad, 50 toerplaatsen en vakantiehuisje.

Prima bereikbaar via de nieuwe B67N. Ongeveer 30 min van

Bocholt, hartje natuurpark Hohe Mark.

Am Heubach 1

D-48738 Reken

Contact

Tel. 0049 (0) 28 64 - 77 59

[email protected]

www.brockmuehle.de

34

Page 33: Geheim over de Grens 2011

Alfsee Ferien- und Erholungspark KAART | P 4

Am Campingpark 10 | D-49597 Rieste ★ ★ ★ ★ ★

In het noordelijke deel van het Osnabrücker Land ligt aan de rand van een

beschermd natuurgebied het vijf sterren Alfsee Vakantie- en Recreatiepark.

Het park werd meerdere keren onderscheiden en is gericht op gezinnen

met kinderen. Naast staanplaatsen zijn er ook appartementen, vrijstaande

vakantiehuizen en een hotel aanwezig. Het park beschikt over een Indoor-

Funcenter, een klimwand, kartbaan, tennisbanen, diverse watersportmoge-

lijkheden, het grootste Duitse heggenlabyrint, fietsverhuur etc.

Contact

Tel. 0049 (0) 54 64 - 92 12 0 | Fax 0049 (0) 54 64 - 58 37

[email protected] | www.alfsee.de

Aantal staanplaatsen Toeristenstaanplaatsen: 400 | Jaarplaatsen: 350

Huurbungalows: 78 | Hotel: 18 kamers

Prijzen

2 personen met caravan of camper, auto en tent HS: € 23,90, LS: € 3,50

Camperterrein: 4 personen met camper: € 15

Freizeitpark Kronensee KAART | R 5

Zum Kronensee 9 | D-49179 Ostercappeln

In het noordelijke deel van het Osnabrücker Land in de gemeente

Ostercappeln/Schwagstorf ligt Freizeitpark Kronensee.

Visitekaartje is de 40 ha. grote Kronensee met een groot openluchtbad,

apart hondenstrand, naaktstrand en sinds 2008 bootverhuur. Verder zijn

een openlucht schaakveld, trapveldje, minigolf, een beachvolleybalveld,

speeltuin en aan de Kronensee zijn horecagelegenheden aanwezig.

Contact

Tel. 0049 (0) 54 73 - 22 82 | Fax 0049 (0) 54 73 - 91 33 89

[email protected] | www.kronensee.de

Aantal staanplaatsen Toeristenstaanplaatsen: 50

Prijzen

Staanplaats caravan, camper, grote tent incl. 1 auto, douchen,

afval: vanaf € 7,50 | Volwassenen vanaf 16 jaar: vanaf € 4,50 | Kinderen

van 3–15 jaar: vanaf € 2,50 | Kinderen tot 2 jaar: gratisHond: € 2,50;

Auto/motor: € 2,50

Kamperen in de Westfaalse metropool KAART | N 9 – 10

Laerer Werseufer 7 | D-48157 Münster

Aantrekkelijke omgeving voor uw vakantie

•VerkenhetgrootstenatuurparkvanDuitslandoverontelbarefietspaden.

•Cultuurenculinairgenieten:Vandehistorischestadskerntotcafésen

kroegen op de Prinzipalmarkt.

•Dierentuin,planetariumenontelbaremuseazijnvanafdecamping

rechtstreeks met de bus bereikbaar.

•ProefhetMünsterlandinonsgezelligerestaurant“Wersetiger”

•Decampingbeschiktovereensupermarkt,speeltuin,eentennisbaan,

minigolf, beachvolleybal-veld etc.

Contact

Tel. 0049 (0) 251- 31 19 82 | Fax 0049 (0) 251- 38 33 98 5

Mobiel: 0049(0)170 - 96 86 28 6 | [email protected]

www.campingplatz-muenster.de

Aantal staanplaatsen Toeristenstaanplaatsen: 110

Prijzen per nacht: Staanplaats: € 9 | Volwassene: € 6 | Kind: € 4

Camperstalling voor de slagboom € 15

Campotel in Bad Rothenfelde KAART | Q 8

Heidland 65 | D-49214 Bad Rothenfelde

Sfeer en vrijheid van een camping, comfort van een hotel!

Campotel staat voor:

•Geweldigeomgeving:deheuvelsaandezuidkantvanhet

Teutoburger Wald

•BijBadRothenfelde,aleeuwenlangeenheilzaamkuuroord

•Actieve,sportievekampeervakantieénontspanning!

•Meertjemetstrandomtezwemmen,zonnen,spelevaren

•Sauna,wellness,fitness,sportenbeautyfarmopdecamping

•Bekroondmetvijfsterrendooro.a.ANWBenADAC

•490ruimestaplaatseninhetgroen

Contact

Tel. 0049 (0) 54 24 - 21 06 00

www.campotel.de

35

Page 34: Geheim over de Grens 2011

Voor levensgenieters en lekkerbekken

Heel boeiend, die andere vier vakantiethema’s, maar dit is toch écht de specialiteit van het huis.

Het Geheim-over-de-grensgebied bestaat al heel lang. Het is mooi en kleurrijk, groen en sfeervol,

maar vooral . . . lekker!

Het goede nieuws: waarom zou u kiezen voor

maar één thema? Nu u er toch bent: gasten

uitnodigen is hier een aangeboren talent.

Thuis in een 'vreemde' streek. Een vruchtbaar

land met eerlijke streekgerechten, zo van de

boerderij.

De beste ingrediënten en vijfhonderd jaar oud

vakmanschap. Proef het speciale Artländer bier

maar eens. Of de nieuwste delicatesse: het

Bunte Bentheimer Schwein. Biologisch verant-

woorde topkoks nemen het op tegen groot-

moeders recept uit eigen bakkerij. Uw smaak-

papillen krijgen de vakantie van hun leven.

Wisselt u het wel een beetje af met vitamine-

drankjes, thermale baden en verkwikkende

wellness in de regio?

36

Page 35: Geheim over de Grens 2011

Brouwerijen met gedekte tafels

Gelijk hebben ze in Duitsland: zo’n goed glas

bier combineer je met een heerlijk, puur ge-

recht uit de landelijke keuken.

In het restaurant van de Isendorfer Hausbrau-

erei in Emsdetten worden ambachtelijke bieren

van het huis getapt. Pilsener en weizen, of

donker seizoensbier met een krachtige mout-

smaak. Dat gaat al zo sinds 1581, volgens de

strenge regels van het 'Reinheitsgebot'. Een fa-

miliebedrijf, dat de traditie van het brouwen

met veel liefde in ere houdt.

Genieten van een goed maal en een rondlei-

ding? Kijk op www.isendorfer.de

De Artland Brauerei in Nortrup opereert vanuit

een ruim tweehonderd jaar oude vakwerkboer-

derij. Het streekbier Artländer is beroemd tot

ver over de grenzen van deze agrarische regio.

Net zo’n monument als het unieke landschap

met de naam Artland.

Bier mag hier geduldig rijpen en het eten dat

op tafel komt verdient de naam 'slow food'!

De brouwerij bezichtigen?

Kijk op www.artland-brauerei.de

Graanjenever iets echt Hollands?

Sorry Schiedam en Groningen, maar onze bor-

rel heet Korn en die hoort traditioneel bij het

Münsterland.

In het stadje Rhede worden kostelijke spiritua-

liën gestookt. De piekfijn gerestaureerde ketels

uit 1852 staan er nog steeds te glimmen.

De trots van de oude Kornbrennerei is 'Rheder

Ampel'. Een smaakvolle likeur met de drie kleu-

ren van een stoplicht (Ampel): groene peper-

munt, gele anijs en rode sleedoornvruchten.

Proeven is geloven!

Nog precies als vroeger: edelgedestilleerd van

Sasse. Het begint met kristalhelder water uit

de Baumbergen. De rest is min of meer ge-

heim. Van het eeuwenoude familierecept tot

de rijping op cognacvaten.

Het resultaat heeft internationale prijzen

gewonnen:

Münsterländer Lagerkorn V.S.O.P.

Rondleidingen en stookcursussen voor

beginners: www.sassekorn.de

Over voetbal zijn we het niet altijd

eens met onze Duitse buren. Maar

zelfs voor de koppigste Nederlan-

der is het geen geheim: aan de

andere kant van de grens hebben

ze verstand van lekker eten en

drinken. Een regio om te proeven.

Traditioneel gebrouwen bier van de

streek of een zuivere, zachte borrel.

De smaak van Duitsland

Destillatie bij Sasse, Schöppingen KAART | K 8

Grafschafter Korb - het beste uit de Grafschaft Bentheim

Wat een idee als smakelijk cadeau voor vrienden of zakenrela-

ties! Een gulle mand met al het culinaire lekkers dat Grafschaft

Bentheim te bieden heeft. Worstspecialiteiten van het Bunte

Bentheimer Schwein, fijne fruitlikeur, zelfgebakken boekweitkoek-

jes,koffie,honing,boerenkaas,marmeladevolgensgrootmoe-

ders recept en veel meer! Verkrijgbaar in drie variaties: € 35, € 50

of € 75 bij het Kloster Frenswegen, de Grafschafter Landservice,

Dierentuin in Nordhorn, Meier´s Backshop in Uelsen, VVV Em-

lichheim en bij M&B Getränke Vertriebs GmbH in Schüttorf.

Contact en informatie

Tel. 0049 (0) 5921 - 96 11 96

www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

[email protected]

Grafschafter Korb

Das Beste aus der Region

37

Page 36: Geheim over de Grens 2011

Lekker cultureel: culinaire stadswandeling Vreden KAART | H 9

De beste koks van Vreden bedachten het samen: een smaakvol-

le vier-gangen-estafette-tocht langs zes traditierijke en gastvrije

restaurants. Aperitief bij de een, voorgerecht bij de ander.

Hoofdgerecht en dessert bij de collega’s om de hoek. Een span-

nende cocktail toe. Ook op de menukaart: kunstwerken, monu-

menten en een ommetje door het stadspark.

Middagroute(metkoffieentaart)ofavondroute(mettweede

voorgerecht).

Prijs: € 46,50 per persoon

Vreden Stadtmarketing GmbH

Markt 7

D-48691 Vreden

Contact

Tel. 0049 (0) 25 64 - 46 00

[email protected]

www.stadtmarketing-vreden.de

Koninklijk boerenbrood uit Emsbüren

Is het een verrukkelijke delicatesse? Is het een

puur en gezond natuurproduct? Een feeste -

lijk gebakje dan? Allemaal ineen, want het is

Pumpernickel! Heel speciaal, licht gezoet zuur-

desembrood gemaakt van rogge. Het bestond

in ieder geval al in 1450 als 'het zwarte brood

van Westfalen'. De familie Enking in Emsbüren

bakt dit superbrood al generaties lang volgens

traditioneel recept. Met de allerbeste rogge en

het zuiverste water uit de streek. Het graan

malen ze zelf in een 200 jaar oude molen. Be-

zichtigingen van Schwarzbrotbäckerei en mo-

len: www.enking.de

Hagen trakteert op forel en kersen

Fijnproevers onderweg in het Osnabrücker Land

opgelet: in Hagen aan het Teutoburger Wald zet-

ten ze een onweerstaanbare, verse forel op tafel.

Zo uit de kabbelende beekjes en riviertjes van

het Forellental. Dat is dan meteen insider’s tip

nummer 2: een geweldig dal om te wandelen!

Smaakpapillen hebben nooit vakantie

Zo’n mooi en vruchtbaar land vol levensgenieters moet haast wel smaakvolle, eerlijke producten voortbrengen.

Van stevig brood en vers fruit tot de verfijnde kookkunst van keukenmeesters met passie voor hun vak.

En wat zo aangenaam is: uit eten is in Duitsland nog heel betaalbaar!

Producten uit de grensstreek

38

Page 37: Geheim over de Grens 2011

•Westfaalsgenieten:"Pättkes-fahrt"/Fietsarrangement

Culinaire indrukken en landschapsimpressies

komen samen. De tocht loopt over een lengte

van 180 km door het aantrekkelijke Münster-

landse parklandschap en langs diverse beziens-

waardigheden. Natuurlijk is ook de bagage-

transfer al inbegrepen.

Inbegrepen: 4 overnachtingen met

ontbijtbuffet, 3 x een 3-gangen-menu, kaart- en

informatiemateriaal, routebeschrijving, bagage-

transfer.

Bijkomende kosten: fietshuur

Prijs per persoon

op basis van een

tweepersoonskamer € 269 op basis van een

eenpersoonskamer € 329

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 25 71 - 94 93 92

www.muensterland-tourismus.de

[email protected]

De andere lekkernij uit Hagen: kersen. De 1000

stokoude fruitbomen - ouderwetse hoogstam -

tussen Holperdorp en Gellenbeck leveren in het

voorjaar een fabelachtig schouwspel op: overal

zie je weelderige kersenbloesem.

Hoogtepunt van de kersenoogst is elke twee

jaar het ‘Kirschfest’ dat in 2011 in het week-

end van 2 en 3 juli plaatsvindt.

Genieten in de omgeving van

kasteel Zwijnstein

Serieuze concurrentie voor het beroemde Iberi-

sche zwartpootvarken Pata Negra: het Bunte

Bentheimer Schwein! Dit ‘übermalse’ varken

voelt zich helemaal thuis in deze smaakvolle

streek en dat proef je. De nieuwe hit op alle

plaatselijke menukaarten en vast en zeker ook

aanwezig op het Gourmetfest Bad Bentheim

2011, 15-17 juli. Proeverij met topkoks, die de be-

zoekers verwennen met delicate gerechten uit

de verfijnde keuken. Maar dan voor een schap-

pelijk prijsje: vanaf vijf euro. Training voor begin-

nende smaakpapillen van A (austern ofwel oes-

ters) tot Z (zabaione).

Boekentip

Zo smaakt het Münsterland. Een leuk boekje

met 30 recepten van chefs van de betere regio-

nale restaurants.

Meer informatie:

www.so-schmeckt-das.muensterland.de

Pralinen uit Rhede KAART | H – G 11

Niet zomaar bonbons . . . Pralinen uit Rhede!

Met de hand gemaakte bonbons en truffels, onweerstaanbare

kunstwerkjes van chocola. Specialiteit van het huis in Rhede.

Kom eens kijken bij de banketbakkers en artiesten van bonbon-

atelier Große-Bölting. De chocoshop - een insider tip in het

Münsterland.

Bezichtigingmetkoffie-enproeverij!-€5perpersoon

(vanaf 12 personen). www.pralinen-manufactur.de

Stadtmarketing Rhede

Rathausplatz 9

Pralinen Manufactur Große-Bölting

Gutenberstraße 5

D-46414 Rhede

Contact

Tel. 0049 (0) 28 72 - 93 01 00

[email protected]

www.rhede.de

Ausflugslokal Happens Hof in Ochtrup KAART | K 7

Van harte welkom in ons gezellige restaurant! Maak kennis met

het mooie natuurlandschap van het Münsterland en laat u ver-

wennen door onze Westfaalse keuken. Hiervoor is ons grote ter-

ras met uitzicht op de natuur bijzonder geschikt. Ons restaurant

ligt direct aan de mooie fietsroute Aa-Vechte Tour. (p. 8)

Of u combineert een bezoek met een dagje winkelen in het EOC

Outletcenter in Ochtrup (p. 41). Voor de kleine gasten is een gro-

te speeltuin aanwezig. Wij beschikken ook over camperstaan-

plaatsen.

Happens Hof

Oster 238

D-48607 Ochtrup

Contact

Tel. 0049 (0 )2553 - 97 1 00

[email protected]

www.happens-hof.de

39

Page 38: Geheim over de Grens 2011

Topkoks noemen dat 'de kachel'.

Hans Peter Fröbel - bijnaam 'Han-

si' - werkt voor het regionale ver-

keersbureau Tourismusverband

Osnabrücker Land. En hij is kok,

uit passie. Geboren in het Noor-

den, in Ostfriesland. Tijdens zijn

studieleerdehijzichzelfkoken."Ik

hield altijd al van lekker eten. Als

student is dat dan de beste optie

om met weinig geld toch te kun-

nengenieten."

Sinds 2008 werkt hij in het gere-

nommeerderestaurant"Remise"

in Osnabrück.

De man achter

het fornuis

40

Page 39: Geheim over de Grens 2011

Meneer Fröbel, u bent al 21 jaar kok én u werkt

in het toerisme. Zijn dat beroepen met over-

eenkomsten?

Ik zou nu kunnen zeggen: allebei een vak waar-

bij kwaliteit en klantvriendelijkheid voorop staan.

Nog korter samengevat: vakantie en goed eten

horen onafscheidelijk bij elkaar!

Wat is typisch voor de regionale keuken van

het Osnabrücker Land?

O, er zijn hier heel wat regionale specialiteiten

en streekgerechten: asperges uit Glandorf, ker-

sen uit Hagen, zout uit Bad Rothenfelde, de be-

faamde bonbons van Leysieffer uit Osnabrück

en natuurlijk het heerlijke Artländer bier. Daar-

naast staat de streek bekend om zijn rijke varia-

tie aan wildgerechten; in de winter is het traditi-

oneel boerenkool wat de pot schaft. Wist je

trouwens dat de stad Osnabrück de hoogste

dichtheid aan culinaire verwenbedrijven van

Duitsland heeft? Je vindt hier van alles: een

mooie mix van internationale en regionale

keukens.

Hoe zou u uw persoonlijke kook-filosofie

omschrijven?

Puur natuur moet alles zijn, dat is nou eenmaal

het lekkerst! Ik kook volledig zonder kunstmati-

ge toevoegingen en ik gebruik graag producten

uit de streek. Een klassieker, die ik bijvoorbeeld

ook wel eens voor mijn vrienden maak, is asper-

ges met nieuwe aardappelen en zelfgemaakte

sauce hollandaise. Daar is een echte Wiener

Schnitzel heel erg lekker bij, dus gemaakt van

kalfvlees en niet van varkensvlees. Als je dat nog

nooit hebt gegeten, weet je eigenlijk niet hoe

fantastisch een schnitzel kan smaken! In restau

rant Remise gebruiken we biologisch kalfsvlees

van een boerderij hier in de buurt. De eigenaars

zijn Nederlanders!

Wat waardeert u aan de Nederlandse keuken?

De verschillen zijn - door de geografische nabij-

heid - helemaal niet zo groot. We hebben als bu-

ren een gemeenschappelijke eetcultuur.

Maar het mooie is, dat iedere regio zijn eigen

specialiteiten heeft. Voor een gast soms een

ontdekking. Ik ben zelf gek op de vele kleine

restaurantjes aan de grachten van Utrecht; daar

eet ik als het even kan Nederlandse erwten-

soep. Daar word ik lyrisch van! En als Osna-

brücker ga ik natuurlijk vaak naar de weekmarkt

in Enschede. Een lekker stuk Hollandse Goudse

mag op geen enkel kaasplankje ontbreken.

Wat is voor u een onmisbaar onderdeel van

een culinair avontuur?

Het belangrijkste bij eten is vanzelfsprekend de

tijd. Zowel bij de voorbereiding als bij het genie-

ten van een goede maaltijd. Daarom ben ik ook

een aanhanger van de internationale Slow Food

beweging. Eten kan een fantastische, zinnelijke

ervaring zijn. Daar moet je met aandacht bij stil

staan, juist op vakantie!

Boekentip:

Magdalena Ringeling:

Eine kulinarische Ent deckungsreise durch

das Münsterland und Osnabrücker Land:

mit Emsland und Grafschaft Bentheim

· Uitgeverij: Umschau Buchverlag

· ISBN-10: 3865283381

•ReceptReerug

Ingrediënten:

1 reerug

1 ½ tl zout

¼ tl peper

1 tl paprikapoeder mild

½ tl tijm

5 fijngedrukte jeneverbessen

100 gr boter

1 pot morellen (zure kersen)

½ kopje vleesbouillon

⅛ l zure room.

Bereiden:

Oven voorverwarmen 200 C°, reerug inwrijven

met zout-kruidenmengsel, 50 gr boter in snip-

pers verdelen over reerug, in de oven beide zij-

den 5 min aanbraden, uit de oven, twee inke-

pingen snijden, vullen met de uitgelekte

morellen en weer dichtrijgen, restant boter op

de reerug, 45 min in de oven, regelmatig over-

gieten met bouillon, de fond binden met zure

room, op smaak bij de reerug serveren.

Restaurant "Remise" KAART | P – Q 6

Hansi Fröbel aan het werk

41

Page 40: Geheim over de Grens 2011

Tecklenburg sinds 1999 Kneipp City

De stad mocht al 'Luftkurort' heten, een predi-

kaat dat je in Duitsland alleen mag voeren als

de lucht heel heilzaam voor de luchtwegen is.

NuisTecklenburgookofficieelerkenddoorde

Kneipp-Verein als Kneippkuuroord. Genoemd

naar Sebastian Kneipp, de beroemde kruiden-

dokter en natuurgenezer, een van de grondleg-

gers van de homeopathie.

Achtergronden die u niet hoeft te onthouden.

Geniet gewoon van alle gezonde en therapeuti-

sche faciliteiten in de stad: hydrotherapie, een

kuurpark met liefdevol onderhouden kruiden-

tuin, waterbekkens om te 'wassertreten' vol-

gens de methode-Kneipp, yoga, nordic walking

in de natuur en een speciaal instituut voor

rugklachten.

Gezondheid!

•Arrangement Ladies Only

Just A Perfect Day voor vriendinnen, collega’s,

moeders en dochters. Droomuitje met de mei-

den onder elkaar, vakantietussendoortje met de

V van Vitamine. Beetje luieren in een lagere

versnelling, alle tijd om bij te praten, sauna,

massage en gezonde drankjes.

Inclusief:

•tweeovernachtingen

•beautydrink&fruitterbegroeting

•uitgebreidontbijtbuffet

•tweedriegangendiners

•rugmassage

•sauna,stoombadeninfraroodcabine

Landidyll Hotel Zum Freden ★ ★ ★

Prijs vanaf € 149 p.p.

Boeken: Tourismusverband OL

Tel. 0049 (0) 541 - 95 11 19 5

www.osnabruecker-land.de

[email protected]

Onze regio houdt van gasten die

lekker in hun vel zitten. De deuren

van onze heilzame baden, kuur-

oorden en wellnessvoorzieningen

staan wagenwijd voor u open.

Laat u verwennen.

Kuren - gezond

voor lichaam en geest!

Saunapark Epe KAART | J 7

Wellness aanbieding - Spa 7 KAART | J – K 6

Zo gezond is Bad Bentheim!

De stad van de burcht en van het heilzame water in dampende

saunabaden.

Stel uw persoonlijke kuurdag samen, met keuze uit alle wellness

attracties in Spa 7.

Sauna, stoombad, zonnebank, fundouches, warme knuffel-

banken en spetterend buitenbad.

10 badenkaart (niet persoonsgebonden) € 169

Iedere dinsdag 17.30 sauna alleen voor vrouwen

WELLNESSPARADIES SPA 7

Gartenstrasse 2

D-48455 Bad Bentheim

Contact

Tel. 0049 (0) 59 22 - 7 77 77 77

www.spa7.de

[email protected]

42

Page 41: Geheim over de Grens 2011

Bad Bentheim Bubbels

Bad Bentheim heet niet voor niets 'Bad'.

Diep beneden de rotsen van het mach-

tige kasteel Burg Bentheim borrelt een

heilzame bron in het Bentheimer Wald.

Er komt hier extreem mineraalrijk water

naar boven, met een zoutgehalte van

maar liefst 27 procent, 39 graden warm.

En dat is zó geneeskrachtig, dat de fanta-

sie van de Bentheimers wel eens aan de kook

raakte. Volgens de dorpsoverlevering zagen ja-

gers op een mistige dag een zwaargewond hert,

dat een warme duik nam en kerngezond weer

boven kwam!

Eén ding is zeker: er is een fijn Thermalbad,

met het zoutgehalte van de Atlantische Oceaan.

Heilzaam bij huidaandoeningen en gewrichts-

problemen en een genot om er te ontspannen.

Met saunavoorzieningen en een buitenterrein

onder de sterrenhemel. Iedere eerste vrijdag

van de maand Aquanight: zwemmen bij kaars-

licht. Vaak met een spooky thema, zoals 'Dr.

Jeckyll en Mr. Hyde'.

De Baden van het Osnabrücker Land

Bijzonder én effectief zijn de zogenaamde gra-

deerwerken in de regio. Door het zouthoudende

mineraalwater dat langs de lange wanden van

twijgen sijpelt ontstaat er een frisse 'zeebries'.

Bad Essen en Bad Laer hebben er elk een, Bad

Rothenfelde zelfs twee. Daarom wordt deze

stad ook wel de stad van het zout genoemd.

Zout in alle vormen. Als zilt zeebriesje, als wel-

dadig badzout of als drinkkuur: een krachtig

hulpmiddel bij aandoeningen aan luchtwegen

of hart- en vaatziekten!

In Bad Iburg stimuleer je de bloedsomloop, ge-

heel volgens de leer van Kneipp. Een bijzondere

attractie is de zoutzeegrot.

Bad Waldliesborn. In drie binnen- en buitenba-

den (tot 32 graden Celsius) werkt u aan de door-

bloeding van de huid, of vermindert u pijn -

klachten. Zout heet hier het 'Goud van Bad

Waldliesborn'!

SAUNAPARK EPE KAART | J 7

Arrangement „Grenzeloos genieten“ Ontvangstmetkoffiee/theeenietslekkers,vrij gebruik van badjas en handdoeken, douchegel en scrubzoutdagbezoek in het sauna- en wellnessparadijs, lunch met frisdrank naar keuze, keuze uit gezichtsbehandeling of aroma-olie-massage (25 min.)

Lezersactie “Geheim over de grens“ voor slechts € 59 p.p.

SAUNAPARK EPE

Klosterstr. 63

D-48599 Gronau

Contact

Tel. 0049 (0) 25 65 - 9 72 29

Fax 0049 (0) 25 65 - 9 72 17

[email protected]

www.saunapark-epe.de

•Wellnessvoorthuis- een unieke tip van Saunapark Epe

Iedereen die van Wellness geniet zou het

in huis moeten hebben: alleskunner en

allroundtalent op het gebied van massage

en huidverzorging jojoba-olie, gewonnen

uit de noten van de jojobastruik. Laat

geen vetfilmpje achter, trekt meteen in de

huid en begint daar direct aan zijn helen-

de missie.

Een lekker vers en gezond recept voor een

gezichtsmasker: meng het vruchtvlees

van een komkommer of avocado met een

paar druppels jojoba-olie. Het masker

liefst meteen aanbrengen met het nog

verse mengsel. Een makkelijk recept voor

massage-olie: twee of drie druppels jojoba-

olie, vermengd met een paar druppels

etherische olie naar keuze. Dat levert niet

alleen een goede en huidverzorgende

massage-olie op, de etherische olie ver-

frist en ontspant ook meteen de geest.

Probeer het eens! Het team van Sauna-

park Epe wenst u veel succes en een aan-

gename, weldadige verwenbeurt.

TIP

43

Page 42: Geheim over de Grens 2011

U vindt de beste adresjes om te shoppen beslist

niet alleen in bruisende metropolen als Osna-

brück en Münster. Ook in de wat kleinere ste-

den kun je als buitenlander je ogen uitkijken.

Grote modemerken en vernieuwende jonge ont-

werpers, van elegant klassiek tot avantgardis-

tisch en überhip!

De nieuwste gadgets en technische hebbedin-

gen - niet zelden made in Germany - in speciaal-

zaken voor computers, audio en video. Woning-

inrichting! Altijd met de spreekwoordelijke

Duitse kwaliteit. Oude binnensteden, die prima

bereikbaar zijn.

Sfeervol decor om te flaneren of je slag te slaan

met een superkoopje. Sfeervol in het kwadraat:

een winterse kerstmarkt in kaarslicht!

Voor trendsetters en koopjes-

jagers

Traditie, geschiedenis, na-

tuurschoon, u komt het te-

gen op reis door dit deel

van Duitsland. Geen grote

verrassing misschien? Tijd

voor de best bewaarde ge-

heimen: al die trendy win-

kels en boetieks en het

voortreffelijke assortiment

in warenhuizen. Vaak veel

goedkoper dan hier!

44

Page 43: Geheim over de Grens 2011

Osnabrück

Een winkelwalhalla. De schilderachtige steegjes

van de Altstadt. Daar vind je de galeries en deli-

catessenzaakjes. In het moderne voetgangers-

gebied elegante boetieks en warenhuizen met

veel flair. Sfeer proeven op de weekmarkt, elke

zaterdag bij de dom. In de zomermaanden mu-

ziek en cultuur op de Osnabrücker Samstage.

Nordhorn

De binnenstad aan de Vechte kreeg een facelift.

Met behoud van oude charme. Winkelen in

Nordhorn onderbreek je graag voor zo’n knus

kroegje aan de kade. Het winkelaanbod is

enorm veelzijdig. Als je het hier niet vindt, be-

staat het niet of is het uit de mode!

Münster

Beneden stijlvolle en hippe etalages. Kijk ook

eens omhoog, naar de grandioze gevels van his-

torische koopmanshuizen aan de Prinzipal-

markt. Wat een contrast met het splinternieuwe

winkelcentrum Stubengasse! Het centrum is

een lappendeken van kleine wijkjes met karak-

ter: Kiepenkerleviertel, Kuhviertel en Salzstraße.

Overdekt winkelen zoals vroeger: je loopt altijd

droog onder de Arkaden.

•Tipvoorkoopjesjagers: Outlet Store EOC in Ochtrup

De grote modemerken voor een belache-

lijk vriendelijk prijsje. Dat is het principe

van Factory Outlet Shopping. De orginele

collecties van Mexx, Levi’s, Bianca, Tom

Tailor, Pierre Cardin, Daniel Hechter en

nog veel meer ontwerpers en trendset-

ters, overzichtelijk bij elkaar in een super-

voordelig winkelconcept. Fabrieksverkoop

met kortingen van 30-70%. De kwaliteit

is precies hetzelfde, alleen de prijs heel

anders!

Euregio Outlet Center Ochtrup

Laurenzstraße 51, D-48607 Ochtrup  

Tel. 0049 (0) 25 53 - 97 30 0

www.eoc-ochtrup.de

[email protected]

TIP

Funshoppen voor gevorderden

Shoppen in een mooie stad. De ultieme verwendag voor mensen met goede smaak. Aangenaam verrast

door de prijzen. De ontdekking - in een geheim zijstraatje - van dat ene koopje met wow-factor, waar je in

Nederland al maanden naar zocht. Bijzaken! Want winkelen in Duitsland is vooral indrukwekkend gezellig!

Prinzipalmarkt Münster KAART | N 10 Osnabrück KAART | P – Q 6

KAART | K 7

45

Page 44: Geheim over de Grens 2011

47

De Osnabrücker Weihnachtsmarkt is in alle

opzichten idyllisch. Geldt al jaren als een van de

allermooiste van het Noorden. Traditioneel mid­

delpunt is een waanzinnig mooie levende mu­

ziekdoos, een 'Spieluhr' met de figuren uit het

kerstverhaal op ware grootte. Even verderop

voor het Raadhuis staat al honderd jaar de an­

tieke draaimolen van de familie Telsemeyer.

Kinderen ­ en volwassenen ­ praten nog tot ver

in de lente na over al die stralende lichtjes.

Tussen 28 november en 22 december wandelt

u hier door een kerstkaart in 3D.

Nikolausknobeln met Sinterklaas!

Wat de Elfstedentocht voor Nederland is, dat

is het Nikolausknobeln in Grafschaft Bentheim.

Een hartverwarmend volksfeest en een tikkeltje

gek. Ze zijn ook gewoon te koop, al die over­

heerlijke bonbons, taarten, knapperig verse

broden, worsten en hammen van de beste

regionale winkels. Maar wat is er leuker dan er

om dobbelen met de Sint? Nikolaus komt onder

andere in Nordhorn en Bad Bentheim, steevast

op de laatste zaterdag voor 5 december.

Twee geheime tips

Niet verder vertellen: Kaarslicht, open vuren,

fakkels. Pure romantiek zo uit de Middeleeu­

wen. In Telgte op alle vier de adventweekenden

in november en december 2011.

www.spectaculum.de

Het beste uit het boerenleven en de gewijde

pracht van Kerstmis, samen op één boerenhoe­

ve in een dennenbos: Waldhof Schulze Beickel

in Marbeck. www.schulze­beikel.de

Oergezellige decembermarkten

Winters sprookje in Münster. De gevels rond de oude Prinzipalmarkt baden in een gouden schijn­

sel, het ruikt overal naar geroosterde amandelen en glühwein. Op de achtergrond zachte kerstmu­

ziek. De winkels zijn met zorg versierd. Het meervoud van sfeervol: vijf intieme Kerstmarkten in

de gezellige Altstadt. Vanaf 22 november tot daags voor kerstmis.

Prinzipalmarkt Münster KAART | N 10

historische kerstmarkt Osnabrück KAART | P – Q 6

•Duizendelichtjes en kerstsfeer

Duizende lampjes schitteren, de geur van

Glühwein en gebrande amandelen hangt in

de lucht. Kom genieten van de kerstmarkt

in Nordhorn.

Inbegrepen:

•2xLO

•punchboottochtopdeVechtestromer

•Winkeltegoedbonvan15€

•eenGlühweineneenbraadworstop

de kerstmarkt

•kopjekoffeeinhetgezelligecafeaande

Vechtesee

•garantiebewijsi.v.m.reissom

Prijs per persoon vanaf 109 € op basis van een tweepersoonskamer

Aankomst op dinsdag en vrijdag  

tussen 25­11­2011 – 30­12­2011

Boeken/aanbieder:

Tel. 0049 (0) 5921 - 96 11 96

www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

[email protected]

A50A28

A1

A28

A50A50

N48

N48

A1

A50A50

A12

A50A50

A18

A73

A77

A1

A28

N35

A6

N35

N319

A325

A50A12

B403

N342

L67

N50

A28

A28N48

N318

N271

A57

A57

A 3

A 3

A31

A31

A31

A37

A 1

A 1

A30A30

A33

A 2

A 2

A 2

A 1

A 1

A 2

A43

A43

A45

A42

A52

A 2

A44

N35

N346N347

N314

N314

N302

N309

N348

N341

N340

N344N353

N348

N377

N307

N331

N271

A326

A348

N844

A73

N788

N344

N375

N379

N863

N733

A35

L608

L611

L602

B224

B57

L572

A31

L462

B225

B58

L608

L600

L612

L896

B525

K33

B474

K15

B57

N313

B499

B475

A31

L504

B213

L57

K15

K4

L67

B70

B402

L838

B402

B213

L60

L60

K255

B69

L846B51

K265

L80

B214

B214

L109

L76

B218

L766

B51L85

L70

L94

K19

K6

B51

B476

K34

B475

B513

B64

L586

L788

L586

L822

B63

B229

B1

B68L94

B1 A44K77

B1

L609

B51

B525

L58

B58

B54

B58

B8L1

B67

B67

B67

K4

L558B235

B474

A30

B70

B70

B70

B70

B58

B58

B58

B70

B473

N36

B233

B214

B403B403

B70

B474

B474

B54

B219

B68

B68

B68

B218

B475

B476

B61

B65

B239

Ems

E m s

Lippe

Ve

chte

Dinkel

D i

nke

l

Rhein

Nederrijn

Waal

M

aas

IJssel

Twente kanaal

Vecht

E

ms

Vechte

L i p p e

Werse

V E L U W E ME E R

KETE LM E E R

Zwar te M e e r

Zw

ar te

Wat

er

Regge

Schipbeek

Berkel

S linge

Rijn

Issel

Ha

se

Almelo-Nordhorn kanaal

Nor

d-S

üd

-Kan

al

Mittelland-Kanal

Mittelland-Kanal

Dortm

und-Em

s Kan

al

Twen

te-kanaal

Hoogeveensevaart

Hoogeveensevaart

Coevorden-Piccardie-Kanal

Oude IJssel

Stroombroek

Zwillbrocker Venn

't Hilgelo

Hambroekplas

Alfsee

Lippe

Hun

te

Dortm

und Ems-Kanal

Werse

Vecht

Alm

elo-N

ordhorn kanaal

Buursebeek

Slingeplas

Rutbeek

Hulsbeek

Oldemeijer

BeulakerWeide

BelterWeide

Vechtesee

Het Lageveld

Aa

Aa NijmegenBocholt

Emmerich

Doetinchem

Arnhem

Zutphen

Winterswijk

Apeldoorn

Deventer

Almelo

Hengelo

Zwolle

Epe

Nunspeet

Rijssen

Goor

Raalte

Meppel

Ommen

Emmeloord

Kampen

Emmen

Meppen

Lingen

Nordhorn

Oldenzaal

Coevorden

Hoogeveen

Enschede

Ahaus

Rheine

GronauEmsdetten

Greven

Ibbenbüren

MünsterCoesfeld

BorkenDülmen

Steinfurt

Hamm

Ahlen

DorstenMarl

Recklinghausen

BottropGelsenkirchen

HerneDORTMUND

Haltern

Lünen

Unna Werl

Bergkamen

Warendorf

Beckum

Soest

Lippstadt

Gütersloh

Rheda-Wiedenbrück

Osnabrück

Georgsmarienhütte Melle

Bielefeld

Bramsche

Mettingen

Quakenbrück

Dronten

Staphorst

Dalfsen

Hattem

Vaassen

WijheHellendoorn

Nijverdal

Dedemsvaart

Olst

Diepenveen

HoltenBathmen

Vriezenveen

HardenbergNieuwleusen

Slagharen

Lemelerveld

Lochem

Ruurlo

BorculoEibergen

Hengelo(G)Dieren

Hoenderloo

Doesburg

Didam

's-Heerenberg

Varsseveld

Aalten

Lichtenvoorde

Kleve

Goch Wesel

Kalkar

Xanten

Kevelaer

Boxmeer

GennepCuijk

Rees

Zevenaar

Dinslaken Gladbeck

Raesfeld

Hamminkeln

Nottuln

Ascheberg

Selm

Horstmar

Rosendahl

SendenhorstSenden

Schöppingen

Saerbeck

Gescher

Ochtrup

Bad-Bentheim

Spelle

Lohne

Emsbüren

Uelsen NeuenhausFreren

ReckeDenekamp

Neuenkirchen

Haselünne

Geeste

Klazienaveen

Löningen

Lohne

Steinfeld

Bersenbrück

Damme

Stemwede

Bad Essen

Wallenhorst

Fürstenau

Lotte

Ladbergen

Tecklenburg

Versmold

Glandorf

Ennigerloh Oelde

Harsewinkel

Wadersloh

Elst

Huissen

Gendringen

Hasselt

Ootmarsum

Diepenheim

Bronkhorst

Bredevoort

Bergh

Vorden

Markelo

Haaksbergen

Gramsbergen

Belt-Schutsloot

Heino

Lievelde

Giethoorn

Weerselo

Losser

Glanerbrug

Boekelo

GroenloVreden

Werne

Telgte Sassenberg

Blokzijl

VollenhoveSt. Jansklooster

GorsselLaren

Braamt

AnholtMegchelen

Zwillbrock

Rekken

Neede

Beltrum

Delden

Borne

Lage

Veldhausen WietmarschenWilsum

Emlichheim

Georgsdorf

Twist

SalzbergenSchüttorf

Metelen

Havixbeck

Nienberge

Rieste

Kalkriese

BohmteOstercappeln

BelmSchledehausen

Bissendorf

Hagen a. T.W.

Hilter

Dissen

Bad Iburg

NordkirchenLüdinghausen

Datteln

Ulft

Zelhem

Otterlo

Enter

Dinxperlo

Steenwijk

Wierden

De Lutte

Lippetal

Heek

Neuenkirchen

Wettringen

Hörstel

Lengerich

Hasbergen

Westerkappeln

Lienen

Beelen

Ostbevern

Everswinkel

Altenberge

Nordwalde

Laer

Billerbeck

Legden

Stadtlohn

Südlohn

Velen

IsselburgRhede

Lembeck

HeidenReken

Olfen

Drensteinfurt

Hopsten

Hohe Mark

Gildehaus

Ankum

RothenfeldeBad

Bad Laer

Hase

Ha

se

Ems

E m s

Lippe

Ve

chte

Dinkel

D i

nke

l

Rhein

Nederrijn

Waal

M

aas

IJssel

Twente kanaal

Vecht

E

ms

Vechte

L i p p e

Werse

V E L U W E ME E R

KETE LM E E R

Zwar te M e e r

Zw

ar te

Wat

er

Regge

Schipbeek

Berkel

S linge

Rijn

Issel

Ha

se

Almelo-Nordhorn kanaal

Nor

d-S

üd

-Kan

al

Mittelland-Kanal

Mittelland-Kanal

Dortm

und-Em

s Kan

al

Twen

te-kanaal

Hoogeveensevaart

Hoogeveensevaart

Coevorden-Piccardie-Kanal

Oude IJssel

Stroombroek

Zwillbrocker Venn

't Hilgelo

Hambroekplas

Alfsee

Lippe

Hun

te

Dortm

und Ems-Kanal

Werse

Vecht

Alm

elo-N

ordhorn kanaal

Buursebeek

Slingeplas

Rutbeek

Hulsbeek

Oldemeijer

BeulakerWeide

BelterWeide

Vechtesee

Het Lageveld

Hase

Aa

Aa

Ha

se

NijmegenBocholt

Emmerich

Doetinchem

Arnhem

Zutphen

Winterswijk

Apeldoorn

Deventer

Almelo

Hengelo

Zwolle

Epe

Nunspeet

Rijssen

Goor

Raalte

Meppel

Ommen

Emmeloord

Kampen

Emmen

Meppen

Lingen

Nordhorn

Oldenzaal

Coevorden

Hoogeveen

Enschede

Ahaus

Rheine

GronauEmsdetten

Greven

Ibbenbüren

MünsterCoesfeld

BorkenDülmen

Steinfurt

Hamm

Ahlen

DorstenMarl

Recklinghausen

BottropGelsenkirchen

HerneDORTMUND

Haltern

Lünen

Unna Werl

Bergkamen

Warendorf

Beckum

Soest

Lippstadt

Gütersloh

Rheda-Wiedenbrück

Osnabrück

Georgsmarienhütte Melle

Bielefeld

Bramsche

Mettingen

Quakenbrück

Dronten

Staphorst

Dalfsen

Hattem

Vaassen

WijheHellendoorn

Nijverdal

Dedemsvaart

Olst

Diepenveen

HoltenBathmen

Vriezenveen

HardenbergNieuwleusen

Slagharen

Lemelerveld

Lochem

Ruurlo

BorculoEibergen

Hengelo(G)Dieren

Hoenderloo

Doesburg

Didam

's-Heerenberg

Varsseveld

Aalten

Lichtenvoorde

Kleve

Goch Wesel

Kalkar

Xanten

Kevelaer

Boxmeer

GennepCuijk

Rees

Zevenaar

Dinslaken Gladbeck

Raesfeld

Hamminkeln

Nottuln

Ascheberg

Selm

Horstmar

Rosendahl

SendenhorstSenden

Schöppingen

Saerbeck

Gescher

Ochtrup

Bad-Bentheim

Spelle

Lohne

Emsbüren

Uelsen NeuenhausFreren

ReckeDenekamp

Neuenkirchen

Haselünne

Geeste

Klazienaveen

Löningen

Lohne

Steinfeld

Bersenbrück

Damme

Stemwede

Bad Essen

Wallenhorst

Fürstenau

Lotte

Ladbergen

Tecklenburg

Versmold

Glandorf

Ennigerloh Oelde

Harsewinkel

Wadersloh

Elst

Huissen

Gendringen

Hasselt

Ootmarsum

Diepenheim

Bronkhorst

Bredevoort

Bergh

Vorden

Markelo

Haaksbergen

Gramsbergen

Belt-Schutsloot

Heino

Lievelde

Giethoorn

Weerselo

Losser

Glanerbrug

Boekelo

GroenloVreden

Werne

Telgte Sassenberg

Blokzijl

VollenhoveSt. Jansklooster

GorsselLaren

Braamt

AnholtMegchelen

Zwillbrock

Rekken

Neede

Beltrum

Delden

Borne

Lage

Veldhausen WietmarschenWilsum

Emlichheim

Georgsdorf

Twist

SalzbergenSchüttorf

Metelen

Havixbeck

Nienberge

Rieste

Kalkriese

BohmteOstercappeln

BelmSchledehausen

Bissendorf

Hagen a. T.W.

Hilter

Dissen

RothenfeldeBad

Bad Iburg

Bad Laer

NordkirchenLüdinghausen

Datteln

Ulft

Zelhem

Otterlo

Enter

Dinxperlo

Steenwijk

Wierden

De Lutte

Lippetal

Heek

Neuenkirchen

Wettringen

Hörstel

Lengerich

Hasbergen

Westerkappeln

Lienen

Beelen

Ostbevern

Everswinkel

Altenberge

Nordwalde

Laer

Billerbeck

Legden

Stadtlohn

Südlohn

Velen

IsselburgRhede

Lembeck

HeidenReken

Olfen

Drensteinfurt

Hopsten

Hohe Mark

Gildehaus

Ankum

O s n a b r ü c k e rL a n d

O v e r i j s s e l s -

V e c h t d a l

T w e n t eT w e n t e

G r a f s c h a f tB e n t h e i m

G r a f s c h a f tB e n t h e i m

L a n d k r e i s

E m s l a n dL a n d k r e i s

E m s l a n d

O s n a b r ü c k e rL a n d

KreisSteinfurt

KreisBorken

KreisCoesfeld

Kreis

Warendorf

Tecklenburgerland

Baumberge

KreisSteinfurt

KreisBorken

KreisCoesfeld

Kreis

Warendorf

A c h t e r h o e kA c h t e r h o e k

Tecklenburgerland

Baumberge

K o p v a n

O v e r i j s s e l

K o p v a n

O v e r i j s s e l

O v e r i j s s e l s -

V e c h t d a l

S a l l a n dS a l l a n d

M ü n s t e r l a n dM ü n s t e r l a n d

A r t l a n d

O s n a b r ü c k e r

L a n d

O s n a b r ü c k e r

L a n d

0 5 10km.0 5 10km.

cart

ogra

afie

201

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

De kaartnummers onder de foto’s

en advertenties corresponderen steeds

met deze kaart.

TIP

65

Page 45: Geheim over de Grens 2011

Ieder Europees land heeft wel zo’n mooie tra-

ditie, waar je als buitenlander stil van wordt.

En waar je maar wat graag getuige van bent!

Spanje heeft zijn Semana Santa, de 'Heilige

Week' voor Pasen met prachtige, statige pro-

cessies bij kaarslicht. In Duitsland kiezen ze al

eeuwen voor die andere grote christelijke feest-

week om bezoekers te betoveren:  

Kerstmis en de Adventstijd.

Vanaf eind november branden er vreugdevuren

op pleinen, de winkelstraten zijn feeëriek ver-

licht met stijlvolle kerstverlichting en de etala-

ges zijn nóg mooier dan anders. Maar 'the pla-

ces to be' om oergezellig te kerstshoppen en

om helemaal in de stemming te komen, zijn

de traditionele kerstmarkten.

Recordgehalte sfeer per vierkante meter!

Uitbundig versierde houten stalletjes en

kraampjes, zachte kerstmuziek op de achter-

grond, een koor dat een kerstlied zingt, sprook-

jesachtig mooie kerstversiering. En natuurlijk

unieke kerstspulletjes die te koop zijn. Om

warm te worden een glaasje glühwein of een

smakelijk hapje! Beleef het mee vlak over de

grens in Duitsland, het land waar het ooit alle-

maal bedacht is: 'Oh Tannenbaum', 'Stille

Nacht', de met kaarsjes opgetuigde kerst-

boom, kortom al die mooie, oude gebruiken

die Kerstmis zo bijzonder maken!

Kerstmarkten in Duitsland – overal lichtjes en blije gezichten!

Donkere dagen voor Kerstmis? Niet bij onze Duitse buren.

Voor veel Duitse families het absolute hoogtepunt van het jaar: de tijd rond 'Weihnachten'.

46

Page 46: Geheim over de Grens 2011

Uitgever en redactie:

Geheim over de grens

Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme

Stichting ECC (EUREGIO Cross Border Consultancy)

Gronausestraat 1258–1260 · 7534 AV Glanerbrug

Tel.:053-4605132·Fax:053-4605159

[email protected]

www.geheimoverdegrens.nl

Concept & vormgeving:

Agentur für Kommunikation, Ochtrup

Tekst:NLConnection,TravelMarketing&Communication,Bremen

Druk:Druck-undVerlagshausFROMMGmbH&Co.KG

Fotoverantwoording:

De in deze brochure gebruikte foto´s vallen onder het auteursrecht en

mogen derhalve niet gekopieerd of zonder toestemming worden ge­

bruikt. De fotos zijn eigendom van de volgende instellingen: Grensover­

schrijdend Project­bureau voor Toerisme / EUREGIO e.V., Münsterland

e.V.,GrafschaftBentheimTourismuse.V.,TVOsnabrückerLande.V.,

Gemeenten Zuidelijk Emsland

p. 16 foto achtergrond: Warendorf Marketing GmbH, Tanja Hohnwald;

p. 27 foto boven rechts en foto nachtwachter: © OMT/Heese, foto Prin­

zipalmarkt:www.air-klick.de;p.32fotoachtergrond:©PavelLosevsky-

Fotolia.com; p. 37: www.sassekorn.de; p. 42/43 foto achtergrond: Sauna­

parkEpe;p.44fotoachtergrond:©MilaLippitz-QuellePHOTOCASE;

p. 45 foto Osnabrück: © OMT/Heese, foto's Münster: www.air­klick.de;

p. 46 foto achtergrond: www.air­klick.de; p. 47 foto links: OMT /Heese

Mede mogelijk gemaakt door

www.deutschland-nederland.eu

Münsterland e. V.

Colofon &Reisvoorwaarden

48 3 4

Van harte welkom ......................................... 04

Kaart van de regio ................................ 05 – 06

Colofon .......................................................... 48

Reisvoorwaarden ........................................... 49

Algemeen

Actieve vakantie ........................................... 07

Fietsen in het Duitse grensgebied ....... 08 – 10

Wandeltochten in unieke natuur ............ 11 – 13

Maak kennis met de TOPs ...................... 14 – 15

Het toverwoord is paarden .....................16 – 17

Tuinen en parken .................................... 18 – 19

Vakantietips ................................................ 20

Reis naar het verleden ................................ 21

Burchten en kastelen .......................... 22 – 23

Over uitvinders: musea ...................... 24 – 25

Doe mee! Verhalenwedstrijd ...................... 26

Vrede verbindt: Osnabrück en Münster .... 27

Voor geschiedenisliefhebbers en cultuurminnaars

Voor ondernemende gezinnen en jonge onderzoekers

Voor levensgenieters en lekkerbekken

Voor trendsetters en koopjesjagers

Met het gezin op pad ................................. 28

Openluchttheaters en golf ......................... 29

Lilli en Luuk & Friends ................................ 30

Tips voor een dagje uit ................................ 31

Een dagtocht met de trein ................... 32 – 33

Neem de vrijheid om te kamperen ..... 34 – 35

Delicatessen en genieten ............................. 36

De smaak van Duitsland ............................ 37

Regionale producten ........................... 38 – 41

Wellness en kuren ............................... 42 – 43

Voor actieve natuurliefhebbers

Winkelen en kerstsfeer ................................. 44

Funshoppen voor gevorderden .................. 45

Kerstmarkten in Duitsland ................. 46 – 47

6

3

5

2

4

1

Heel wat beleven. Nogal dichtbij.

Bocholt Borken

Haltern am See

Dülmen

Coesfeld

Münster

Ahlen Beckum

Oelde

Warendorf

Bad Rothenfelde

Melle

Osnabrück

Quakenbrück

Bramsche

Bad Bentheim

Gronau

Ahaus Steinfurt Greven

FMO

TecklenburgEmsdetten

IbbenbürenRheineOchtrup

Nordhorn

GrafschaftBentheim

OsnabrückerLand

Emsland

Münsterland

Münsterland

Liège

Venlo

Brussel

Gent

Antwerpen

BredaNijmegen

Rotterdam

Den Haag

Amsterdam

UtrechtArnhem Hengelo

Deventer

Emmen

Assen

Groningen

Osnabrücker Land

Grafschaft Bentheim

Bad Essen

Bad Laer

Bad Iburg

Welkom in het Geheim over de grens

Een geheim dat we graag met u delen. Vier gastvrije regio’s in Duitsland, die gezien mogen worden. Op het eerste gezicht doen ze een beetje

'Nederlands' aan ­ kan ook niet anders zo dichtbij ­ maar toch is alles er net even anders. Het landschap, de mensen, het eten, wandelen, fiet­

sen of kuren. Een kasteel op een heuvel, een vakwerkhuisje in het dal. Alle charmes van een verre vakantie, maar dan op een uurtje rijden van

de grens. Gepresenteerd in vijf thema’s die ook uitstekend allemaal in één weekendje weg passen.

Münsterland

Een streek die het allemaal heeft: parkachtige

weidelandschappen, slaperige dorpjes en brui­

sende steden. De rust van het landelijke leven.

Overal zichtbare echo’s uit een rijk Westfaals

verleden. Honderd kastelen en burchten.

Antieke gevels in hoofdstad Münster, op loopaf­

stand van trendy winkels en sublieme musea.

Tientallen fietsroutes langs idyllische beekjes en

rivieren. Ideaal terrein voor een actieve vakantie

met oog voor cultuur.

Münsterland e.V.

Hüttruper Heide 71­81, D­48268 Greven

Tel.0049(0)2571-949392

[email protected]

www.muensterland­tourismus.de

Osnabrücker Land

Grote delen zijn beschermd natuurgebied. Van

grillige geologische natuurmonumenten tot lief­

lijke groene velden. De eerste Duitse heuvels

net over de grens, de beboste hellingen van het

Teutoburger Wald. Ooit het strijdperk van Ger­

manen en Romeinen, nu een vredig wandel­

gebied. In de bewoonde delen van het Osna­

brückerLandstaatdedeurvooruopen!Proef

de verleidelijke streekgerechten, leef helemaal

op aan een geneeskrachtige bron. Maak het

van dichtbij mee in de Zoo.

TourismusverbandOsnabrückerLand

Krahnstraße52-53,D-49074Osnabrück

Tel.0049(0)541-9511195

tv@osnabruecker­land.de

www.osnabruecker­land.de

Grafschaft Bentheim

De schoonheid van ons eigen Twente en Drenthe

houdt niet op aan de grens. Hier doen ze er

graag nog een schepje bovenop.

Bad Bentheim mag ‘Bad’ heten dankzij het heil­

zame water uit de diepte. Hoog daarboven to­

rent de stoere Burg Bentheim. Het noorden is

het land van de pioniers van eeuwen geleden:

handelsreizigers, smokkelaars en veenarbeiders.

In het agrarische land liggen juweeltjes als his­

torisch Schüttorf en Nordhorn aan de Vechte.

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

Van-Delden-Straße1-7,D-48529Nordhorn

Tel.0049(0)5921-961196

[email protected]

www.grafschaft­bentheim­tourismus.de

Zuidelijk Emsland

Idyllisch decor waar dynamische levensgenieters

thuis zijn. Het lijkt veel voor een korte vakantie, al

die opties in het stroomgebied van de Ems: ge­

heimzinnige moerassen, sprookjesachtige bos­

sen en sappige weiden. Maar dit is dan ook de

ideale bestemming voor actieve en sportieve rei­

zigers. Volop outdoor activiteiten in de natuur en

dan weer een rustdag met nieuwe indrukken.

Rustiek cultuurlandschap met molens en boeren­

hoeves, verrassende idyllische stadjes zoals Spel­

le en prachtige en oude tradities.

VVV Emsbüren Touristik GmbH

Papenstraße 15, D­48488 Emsbüren

Tel.0049(0)5903-935758

vvv@emsbüren.de

www.suedlichesemsland.de

Page 47: Geheim over de Grens 2011

49

Architectuur en ambiance met flair en charme!

Met de KAMP-PROMENADE is in Osnabrück een geheel nieuwe

shoppingwijk ontstaan. Middenin de voetgangerszone imponeert in-

novatieve architectuur met moderne glazen gevels, veel licht en veel

ruimte. (International Design and Development Award 2005).

Op een winkel- en horecaoppervlak van 13.000 m2 met een interna-

tionale en lokale branchemix kunt u genieten van een open en ont-

spannen sfeer. Alle winkels zijn van ma-za van 10-20 uur geopend.

Onze centraal gelegen parkeergarage is 365 dagen per jaar doorlo-

pend geopend. Wij kijken uit naar uw bezoek!

Kamp-PromenadeKamp 49D-49074 Osnabrückwww.kamp-promenade.de

1. Totstandkoming van de overeenkomst, plichten van de boekingspersoon1.1. Door middel van de boeking (aanmelding), die mondeling, telefonisch, schriftelijk, per fax,

per e-mail of via internet kan plaatsvinden, sluit de klant een bindende reisovereenkomst met GBT. De reisbeschrijving, deze reisvoorwaarden en alle aanvullende informatie voor zover deze bij de boeking aan de klant wordt verstrekt (brochure, lijst van gastheren, internet) vormen de basis voor dit aanbod.

1.2. De reisovereenkomst komt tot stand zodra de boeking door GBT aan de klant is bevestigd. Deze bevestiging is niet gebonden aan een bepaalde vorm. Bij of onmiddellijk na het sluiten van de overeenkomst ontvangt de klant een schriftelijke boekingsbevestiging (of schriftelijk per e-mail). Een schriftelijke boekingsbevestiging kan achterwege blijven indien de boeking minder dan 7 werkdagen voor aanvang van de reis plaatsvindt.

1.3. De klant die de boeking verricht, is aansprakelijk voor de contractuele verplichtingen die daaruit voor hemzelf en voor medereizigers voor wie hij boekt, voortvloeien, voor zover hij uitdrukkelijk en expliciet verklaart, de betreffende verplichting op zich genomen te hebben.

2. Diensten en wijziging daarvan2.1. De door GBT opgenomen verplichtingen vloeien uitsluitend voort uit de inhoud van de

boekingsbevestiging, alsmede uit de beschrijving het betreffende reisarrangement die daaraan ten grondslag ligt en overeenkomstig alle informatie en toelichtingen waarop de boeking is gebaseerd.

2.2. GBT heeft reisoperators en dienstverleners, met name de aanbieders van overnachtingen, niet gemachtigd toezeggingen te doen of afspraken te maken die de boekingsbevestiging te boven gaan of daarmee in tegenspraak zijn of die wijzigingen van de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst tot gevolg hebben.

3. Aanbetaling, betaling van de resterende reissom3.1. Met het sluiten van de overeenkomst (ontvangst van de bevestiging van de boeking) en

na overhandiging van een verklaring van deelname aan het Garantiefonds conform § 651k BGB (= Duits Burgerlijk Wetboek) dient er een aanbetaling te geschieden. Deze bedraagt 12% van de reissom en van het eventueel afzonderlijk overeengekomen bedrag voor het toegangsbewijs, voor zover er een toegangsbewijs bij het arrangement is inbegrepen.

3.2. Het resterende bedrag dient, voor zover de Verklaring van deelname aan het Garantiefonds is verstrekt, uiterlijk 4 weken voor aanvang van de reis te zijn voldaan, tenzij er een andere termijn overeen is gekomen. Bij boekingen korter dan 4 weken voor aanvang van de reis dient de reissom per direct te worden voldaan.

3.3. De plicht om een verklaring van deelname aan het Garantiefonds te overhandigen, vervalt indien, afwijkend van lid 3.1, de overeengekomen diensten exclusief vervoer van of naar de reisbestemming zijn en er overeengekomen is, dat de gehele reissom pas aan het einde van de reis/het verblijf aan de GBT of aan de aanbieder van de overnachting moet worden voldaan.

3.4. Indien GBT bereid en in staat is om zijn contractuele verplichtingen na te komen, terwijl de klant de aanbetaling of de resterende reissom niet of niet volledig binnen de overeengeko-men termijnen voldoet zonder dat de klant zich daarbij kan beroepen op een contractueel of wettelijk recht van retentie, dan heeft GBT na een aanmaning waarin een termijn wordt gesteld het recht de overeenkomst te annuleren en de klant te debiteren voor de annule-ringskosten conform artikel 4 van deze overeenkomst in rekening te brengen.

4. Annulering door de klant, omboeking4.1. De klant kan te allen tijde voor aanvang van de reis zijn boeking annuleren. Om misverstan-

den te voorkomen, adviseren wij de annulering schriftelijk mee te delen. Doorslaggevend voor het vaststellen van termijnen is de datum van binnenkomst van de annulering bij de GBT.

4.2. Bij iedere annulering heeft GBT het recht op vergoeding van de reeds gemaakte kosten ter voorbereiding van de reis, waarop in mindering gebracht de gebruikelijke besparing wegens niet gemaakte kosten, alsmede de gebruikelijke opbrengst van mogelijke herbezetting. De schadevergoeding omvat de volgende standaardpercentages:

a) tot 31 dagen voor aanvang van de reis 10% van de reissom b) van de 30ste tot de 21ste dag voor aanvang van de reis 20 % van de reissom c) van de 20ste tot de 12de dag voor aanvang van de reis 40 % van de reissom d) van de 11de tot de 03de dag voor aanvang van de reis 60 % e) vanaf de 3de dag voor aanvang van de reis en bij wegblijven 90% van de reissom4.3. Wij adviseren u dringend om een annuleringsverzekering af te sluiten.4.4. Het staat de klant vrij, aan te tonen dat GBT geen of geringere schade heeft geleden dan

de bovengenoemde forfaitaire bedragen. Slaagt de klant hierin, dan is hij slechts verplicht tot betaling van de lagere kosten.

4.5. Het blijft de GBT voorbehouden in een afzonderlijk geval, afwijkend van bovengenoemde percentages, een hogere, reële onkostenvergoeding te eisen, voor zover GBT aantoont dat de ontstane kosten wezenlijk hoger zijn dan het forfaitaire bedrag dat van toepassing is. Indien GBT dergelijke aanspraken doet gelden, dan is GBT verplicht de verlangde schade-vergoeding, rekening houdend met de besparingen en een eventuele herbezetting en/of hergebruik van de reisdiensten, in detail en met cijfers te verantwoorden.

4.6. De voornoemde bepalingen laten het wettelijke recht van de klant onverlet om conform § 651b BGB een plaatsvervangende deelnemer te sturen.

4.7. Indien er op verzoek van de klant na het sluiten van de overeenkomst wijzigingen met betrekking tot de reisdatum, het verblijf, de maaltijden of andere diensten plaatsvinden, dan kan GBT zonder dat er sprake is van een wettige aanspraak van de klant op uitvoeren van de omboeking en uitsluitend voor zover dat al mogelijk is, tot de 31ste dag voor aanva-ng van de reis een omboekingstarief van € 26,- in rekening brengen. Latere omboekingen zijn uitsluitend mogelijk door middel van annulering van de reisovereenkomst conform de bovenstaande annuleringsvoorwaarden en een nieuwe boeking. Dit is niet van toepassing op gewenste mutaties die slechts geringe kosten met zich meebrengen.

5. Verplichtingen van de reisdeelnemers / klanten (ingebrekestelling, melden van klachten, annulering, termijn van uitsluiting)

5.1. De reisdeelnemer is verplicht eventueel optredende tekortkomingen onmiddellijk aan GBT te melden en GBT te verzoeken, deze onvolkomenheden op te lossen. Indien bovenge-noemde klachtmelding achterwege blijft, kan de reisdeelnemer slechts aanspraken doen gelden wanneer de tekortkoming veroorzaakt werd door omstandigheden waaraan hij geen schuld heeft. Een klachtmelding bij de betreffende dienstverlener, in het bijzonder de aanbieder van de overnachtingen, is niet voldoende.

5.2. Indien de reis door een onvolkomenheid aanzienlijk aan kwaliteit inboet of indien deze onvolkomenheden om dringende redenen die ook voor GBT inzichtelijk zijn, ertoe leiden dat er redelijkerwijs niet van de reisdeelnemer kan worden gevergd dat hij de reis daad-werkelijk aanvaard, dan kan de reisdeelnemer de reisovereenkomst opzeggen conform de wettelijke bepalingen (§ 651e BGB). De annulering is slechts ontvankelijk indien GBT, respectievelijk haar dienstverlener, een door de reisdeelnemer bepaalde redelijke termijn heeft laten verstrijken zonder het probleem op te lossen. Het is niet nodig een termijn vast te stellen, indien de onvolkomenheid niet kan worden verholpen of deze door GBT of haar dienstverlener niet als zodanig wordt erkend of indien de onmiddellijke opzegging van de overeenkomst wordt gerechtvaardigd door een bijzonder belang van de reisdeelnemer.

5.3. De reisdeelnemer dient zijn aanspraken vanwege het niet nakomen van de contractuele verplichtingen van de zijde van GBT uitsluitend aan het navolgend genoemde adres te richten na afloop van de reis en binnen een maand van de in de overeenkomst genoemde datum van de terugreis. Een klachtmelding waarin een termijn wordt gesteld kan niet worden gericht aan de dienstverleners, met name niet aan de aanbieder van de over-nachtingen. Wij adviseren u dringend, uw aanspraken schriftelijk ter kennis te brengen.

6. Bijzondere plichten van de klant / reisdeelnemer bij arrangementen met medische verrichtingen, kuurbehandelingen en wellnessaanbod.

6.1. Bij arrangementen waarvan medische verrichtingen, kuurbehandelingen, een wellness-aanbod of vergelijkbare diensten deel uitmaken, dient de reisdeelnemer voor boeking, voor aanvang van de reis en voor gebruikmaking van deze diensten te informeren of de betreffende behandeling of verrichting voor hem geschikt is, rekening houdend met zijn fysieke gesteldheid, in het bijzonder bij reeds bestaande klachten of ziekten.

6.2. In verband hiermee is GBT zonder uitdrukkelijke afspraak geen bijzondere, in het bijzonder op de reisdeelnemer afgestemde medische voorlichting of informatie over de gevolgen, risico’s en bijwerkingen van dergelijke diensten verschuldigd.

6.3. De bovengenoemde bepalingen zijn, onafhankelijk van het feit of GBT slechts bemiddelaar van dergelijke diensten is of dat deze deel uitmaken van de reisdiensten, van toepassing

7. Aansprakelijkheid7.1. GBT beperkt zijn aansprakelijkheid voor schade, letselschade uitgezonderd, tot maximaal

drie maal de reissom. Deze aansprakelijkheidsbeperking is van toepassing voor zover deze schade noch opzettelijk, noch door grove schuld aan de reisdeelnemer wordt toegebracht of indien GBT als enige verantwoordelijk is door schuld van een aanbieder van de diensten.

7.2. GBT is niet aansprakelijk voor diensten, a) die niet als hoofdbestanddeel deel uitmaken van de overeenkomst en die geen onderdeel

zijn van het arrangement van GBT en die in de reisdocumentatie of boekingsbevestiging voor de klant als zodanig herkenbaar zijn aangeduid als dienst van een derde partij, of

b) diensten van een andere partij (bijvoorbeeld verblijf in kuuroorden of wellnesscentra, gebruik van sportfaciliteiten, theaterbezoek, tentoonstellingen, uitstapjes, enzovoorts), die slechts worden bemiddeld.

7.3. Voor zover diensten, zoals medische verrichtingen, therapieën, massages of andere geneeskundige behandelingen of verrichtingen die geen deel uitmaken van het arrange-ment van GBT en die aanvullend op het geboekte arrangement conform artikel 7.2 slechts worden bemiddeld, is GBT niet aansprakelijk voor de dienstverlening noch voor materiële en letselschade. Voor zover dergelijke diensten deel uitmaken van de reisdiensten is GBT niet aansprakelijk voor het welslagen van een geneeskundige of kuurbehandeling.

8. Verjaring8.1. Aanspraken van de reisdeelnemer conform §§ 651c bis f BGB op grond van letselschade,

schade voor de gezondheid en dood ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT ver jaren na twee jaar. Dat geldt ook vooraanspraken op vergoeding van overige schade ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT.

8.2. Alle verdere aanspraken conform §§ 651c bis f BGB verjaren na één jaar.8.3. De verjaring conform artikel 8.1 en 8.2 begint vanaf de dag na de dag van de in de reisove-

reenkomst voorziene terugreis.8.4. Gedurende de lopende onderhandelingen over geldend te maken aanspraken of over

omstandigheden, waaruit deze aanspraken voortvloeien, wordt de verjaring opgeschort tot-dat de reisdeelnemer of GBT weigert de onderhandelingen voort te zetten. De voornoemde verjaringstermijn is op zijn vroegst drie maanden na het beëindigen van de opschorting van kracht.

9. Vigerend recht9.1. Op de juridische en contractuele relatie tussen de klant en GBT is uitsluitend het Duitse

recht van toepassing.9.2. De klant kan een zaak tegen GBT slechts in diens vestigingsplaats aanhangig maken.9.3. Voor rechtsvorderingen van GBT jegens de klant is de vestigingsplaats van de klant

bepalend. Voor rechtsvorderingen jegens klanten die zakenman, een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke juridische persoon zijn die in het buitenland zijn gevestigd of daar gewoonlijk verblijven of wier woonplaats of gewoonlijke verblijfplaats ten tijde van de rechtsvordering onbekend is, wordt als plaats van de bevoegde rechtbank de vestigings-plaats van GBT overeengekomen. 9.4 De voornoemde bepalingen zijn niet van toepassing

a) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende bepalingen van internationale verdragen van toepassing zijn die anders bepalen ten gunste van de klant of

b) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende wette-lijke bepalingen van een lidstaat van de EU waarvan de klant onderdaan is van toepassing zijn die gunstiger zijn voor de klant dan de navolgende bepalingen of de betreffende Duitse regelgeving.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- © Op deze voorwaarden rusten auteursrechten; RA Noll Stuttgart, 2004-2011 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Touroperator is: Grafschaft Bentheim Tourismus e.V. Voorzitter Raad van Bestuur: Hans-Werner Schwarz | Directeur: Ruth Diekel

Nummer verenigingsregister: 719 | Kantongerecht Nordhorn van-Delden-Str. 1-7 | 48529 Nordhorn

Tel.: +49 (0) 5921-961196 | Fax: +49 (0)5921-961197 | E-mail: [email protected]

Voor de door het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V. (ML) aangeboden eigen toeristische pakketreizen en individuele diensten gelden – in aanvulling op de wettelijke bepalingen van de §§ 651 a-m BGB – tussen u als reiziger/gast en ons de volgende algemene reisvoorwaarden. Deze worden inhoud van de tussen ons tot stand gekomen overeenkomst en gelden verder in dezelfde mate voor andere touroperators die in deze brochure voorkomen en waarvoor wij bemiddelen.

1. Sluiten van de overeenkomst1.1. Met de aanmelding, die telefonisch, per fax, per e-mail of schriftelijk kan plaatsvinden, gaat de gast akkoord met de sluiting van een bindende overeenkomst met ML. De aanmelding geldt ook voor alle door de gast opgegeven deelnemers. De gast is aansprakelijk voor zijn eigen verplichtingen en alle verplichtingen van de aangemelde deelnemers, voorzover hij deze verplichtingen door een uitdrukkelijke verklaring is aangegaan.1.2. De overeenkomst met ML komt met de boekingsbevestiging tot stand, die de gast direct na acceptatie van de overeenkomst van ML ontvangt. De gast is twee weken aan het aanbod gebonden.

2. Diensten2.1. De door ML verschuldigde diensten vloeien voort uit de beschrijving in de actuele brochure van ML resp. uit de in de OBIS van ML opgeslagen gegevens. Voor zover de beschrijving in de schriftelijke boekingsbevestiging van de informatie in de brochure afwijkt, heeft de schriftelijke bevestiging voorrang. Overige afspraken, die de omvang van de contractuele diensten vergroten of veranderen, dienen schriftelijk door ML te worden bevestigd.2.2. Bij boeking van vol- en halfpension wordt de gast erop gewezen, dat de menukaart in dit bedrijf door de dienstverlener soms tot bepaalde gerechten wordt beperkt.2.3. In de reissom is geen annuleringsverzekering inbegrepen.2.4. Veranderingen of afwijkingen van individuel diensten t.o.v. de in de overeenkomst opgenomen inhoud, welke na sluiting van de overeenkomst noodzakelijk zijn en niet te kwader trouw door ML zijn doorgevoerd, zijn toegestaan, wanneer de veranderingen of afwijkingen niet aanzienlijk zijn en het karakter van de geboekte reis niet beïnvloeden.

3. Prijzen3.1. De in de brochure vermelde prijzen zijn totaalprijzen en zijn inclusief BTW. Niet ingebrepen zijn te plaatse te betalen kosten, zoals toeristenbelasting en indien van toepassing, variabele bijkomende kosten zoals bijv. telefoon.3.2 De vermelde prijzen gelden bij pakketreizen en bouwstenen per persoon.3.3. De vermelde prijzen en diensten gelden voor het betreffende kalenderjaar en staan vermeld op de boekingsbevestiging en in de dan geldende brochure.3.4. Voor eventuele extra diensten kan ML een toeslag verlangen.

4. Betaling4.1. De ML is gerechtigd, na de boekingsbevestiging een aanbetaling van 12 % over de reissom per persoon te verlangen, met een maximum van 250 €, die over de reissom berekend wordt.4.2. De restantbetaling dient uiterlijk 14 dagen voor het begin van de reis te zijn betaald, als vaststaat, dat de reis doorgang vindt en in het bijzonder niet meer om de onder 6.1. genoemde redenen geannuleerd kan worden. Na ontvangst van de betaling ontvangt de gast de reisbescheiden. In uitzonderlijke gevallen kan anders overeengekomen worden.

5. Annulering van de reis door de gast, omboeking, in de plaatsstelling5.1. De gast kan op ieder moment voor het begin van de reis annuleren. Bepalend voor de inhouding van kosten is de ingangsdatum van de annuleringsverklaring bij ML die in het belang van de klant schriftelijk moet worden ingediend.5.2. Het niet aanvangen van de reis zonder uitdrukkelijke annuleringsverklaring geldt niet als ontbinding van de overeenkomst. In dit geval blijft de klant ertoe verplicht, de reissom volledig te voldoen.5.3. Bij ontbinding van de overeenkomst door de reiziger maakt ML, rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alternatieve aanwendingsmogelijk- heden van het reisaanbod, aanspraak op schadevergoeding, die als volgt als een vast percen- tage van de reissom wordt bepaald: Bij pakketreizen, kamers en overige individuele diensten Tot en met de 30e dag voor aankomst 10 % Tot en met de 21e dag voor aankomst 20 % Tot en met de15e dag voor aankomst 30 % Tot en met de 11e dag voor aankomst 40 % Tot en met de 8e dag voor aankomst 45 % Tot en met de 3e dag voor aankomst 50% Vanaf de 2e dag voor aankomst en bij het niet aanvangen van de reis 80 % van de reissom.

De gast heeft het recht aan te tonen, dat de ML een geringere schade heeft geleden. ML heeft eveneens het recht, aan te tonen, dat de concrete schade groter was. Deze schade moet tegenover de reiziger concreet worden gespecificeerd en aangetoond.5.4. Indien andere dan de geboekte personen aan de reis willen deelnemen, dan moet ML hiervan op de hoogte gesteld worden. Hiervoor worden wijzingingskosten van 15 € berekend. Het is dan noodzakelijk, dat de vervangende persoon alle rechten en plichten van de oorspronkelijke reiziger overneemt. De toetreding van een vervangende persoon kan worden geweigerd, wanneer deze niet in overeenstemming is met de eisen, die aan de reis zijn gesteld, of wanneer zijn deelname in strijd is met wettelijke voorschriften of voorschriften van overheidswege.5.5. Wanneer op verzoek van de klant na boeking van de reis veranderingen wat betreft reisdata, bestemming, accommodatie of verzorging worden doorgevoerd, dan worden wijzigings- kosten van 15 € per wijziging in rekening gebracht, indien de veranderingen geen verlaging van de totaalprijs en een verandering in aanbieder met zich meebrengen. Verzoeken tot omboeking, die na de 30e dag voor het begin van de reis plaatsvinden, kunnen, als deze verzoeken überhaupt nog gehonoreerd kunnen worden, uitsluitend na ontbinding van de reisovereenkomst tegen de geldende voorwaarden en gelijktijdige nieuwe aanmelding worden doorgevoerd. Dit geldt niet voor verzoeken tot omboeking, waaruit slechts lage kosten voortvloeien. Verzoeken tot omboeking dienen bij ML te worden ingediend.5.6. Bemiddelings-, annulerings- en wijzigingskosten dienen direct te worden betaald.

6. Annulering en opzegging door ML6.1. ML kan tot twee weken voor vertrek de overeenkomst ontbinden, wanneer het in de reis- beschrijving genoemde deelnemersaantal voor de betreffende reis niet werd gehaald. De annuleringsverklaring dient de gast zo snel mogelijk te worden overhandigd. De gast krijgt zijn eventuele aanbetaling per omgaande terug en kan meteen na kennisneming van de ontbinding door ML aanspraak maken op een gelijkwaardige andere reis uit het aanbod van ML, voor zover deze reis zonder meerprijs aan de gast kan worden aangeboden.6.2. ML kan de overeenkomst zonder inachtneming van een opzegtermijn ontbinden, wanneer de gast de uitvoering van een reis ongacht een vermaning van ML duurzaam verstoort en/of wanneer hij zich dermate in strijd met de overeenkomst gedraagt, dat een onmiddellijke ontbinding van de overeenkomst gerechtvaardigd is. In dit geval behoudt ML aanspraak op de reissom. ML moet rekening houden met de kostenbesparingen en voordelen, die ontstaan, doordat crediteringen door andere dienstverleners plaatsvinden. Eventuele meer- kosten voor het terugtransport komen in dit geval voor rekening van de gast.

7. Aansprakelijkheid7.1. De aansprakelijkheid van ML voor schade, niet zijnde lichamelijk letsel, is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom. Deze beperking geldt voorzover, de schade van de gast niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld of ML verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.7.2. Gelden voor een door de dienstverlener te verlenen dienst internationale overeenkomsten of hierop berustende wettelijke voorschriften, op basis waarvan aanspraak op schadever- goeding uitsluitend onder bepaalde voorwaarden of beperkingen ontstaat of geldigheid heeft, of onder bepaalde voorwaarden uitgesloten is, dan kan ML zich tegenover de gast hierop beroepen.7.3. ML is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor zij slechts bemiddelend is opgetreden en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.7.4. Het afstaan van alle rechten van de gast n.a.v. de reis, onverschillig om welke rechtsgrond, aan derden, ook aan echtgenoten, is uitgesloten. Ook de wettelijke claim van afgestane rechten uit eigen naam is uitgesloten.7.5 Aanspraken van de reiziger uit de reisovereenkomst volgens §§ 651 c bis 651 f BGB verjaren één jaar na de terugreisdatum.

8. Ongeldigheid van individuele bepalingen Bevoegde rechtbank8.1. Wanneer een bepaling uit de reisovereenkomst nietig zou worden verklaard, dan is dit niet van invloed op de overige bepalingen. Wanneer de overeenkomst op bepaalde plaatsen ongeldig is of hiaten bevat, dan komt in de plaats van de ontbrekende of nietige bepalingen een geldige bepaling die in overeenstemming is met de overige inhoud van de overeenkomst en het dichtst in de buurt komt van het economische doel van de ontbrekende of ongeldige bepalingen. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende reisvoorwaarden.8.2. Voorzover wettelijk toelaatbaar is, wordt de vestigingsplaats van ML als plaats van bevoegde rechtbank aangemerkt. Dit is uitsluitend de bevoegde rechtbank voor rechtsgeschillen met bij het handelsregister ingeschreven zakenmensen, personen die geen bevoegde rechtbank in Duitsland hebben, of met juridische personen uit het publiek- en privaatrecht.

9. Overige reisorganisatoren Voor het in de brochure aangeboden eigen aanbod van Münsterland e. V. gelden in principe de voornoemde reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van ML. De reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van overige in de brochure genoemde aanbieders zijn rechtstreeks bij de betreffende aanbieders verkrijgbaar.

10. Anderstalige inhoud De vertaling van inhoud en reisvoorwaardes in de brochures van MÜNSTERLAND e. V. in het Nederlands is uitsluitend bedoeld als service voor onze anderstalige gasten. Uitsluitend de Duitse versie van de inhoud en de reisvoorwaarden is wettelijk bindend.

1. Reisorganisator – reisagent – sluiten van de overeenkomst1.1. Uw contractpartner bij uw boeking is uitsluitend de in de betreffende reisaan kon diging

genoemde aanbieder als RO. Uitsluitend met deze RO wordt de reis overeenkomst conform §§ 651 a ff. BGB (Bürgerliches Gesetzbuch) gesloten.

1.2. Indien de boeking plaatsvindt via een andere organisatie dan de betreffende RO, dan treedt deze organisatie uitsluitend op als bemiddelaar (reisagent).

Door middel van uw aanmelding voor de reis, die schriftelijk, telefonisch, per telefax of e-mail kan plaatsvinden, doet u de in de reisaankondiging genoemde RO een bindend aanbod voor het afsluiten van een reisovereenkomst op basis van de reisbeschrijving, alle daarin beschreven informatie en deze reisvoorwaarden.

1.3. De reisovereenkomst komt op het moment van ontvangst van de boekings bevestiging van de RO door de reiziger tot stand. Deze overeenkomst is niet aan een bepaalde vorm gebonden. Bij telefonische of mondelinge boeking wordt on middellijk een schriftelijk exemplaar van de boekingsbevestiging aan u toegezonden.

1.4. Indien de boekingsbevestiging van uw aanmelding afwijkt, dan ontvangt u een nieuw aanbod van de RO, waaraan deze 10 dagen is gebonden en dat u binnen genoemde ter-mijn door middel van een uitdrukkelijke bevestiging, het verrichten van een aanbetaling of een restbetaling kunt accepteren.

1.5. Een reiziger, die namens of ten behoeve van (een) medereiziger(s) een over eenkomst aan gaat, is hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die uit de reisovereenkomst voor de aangemelde medereiziger(s) voortvloeien, voorzover de reiziger de bedoelde verplichtingen door middel van een uitdrukkelijke afzonder lijke schriftelijke verklaring op zich heeft genomen.

2. Prestatieverplichting van de RO2.1. De prestatieverplichting van de RO vloeit uitsluitend voort uit de inhoud van de boe-

kingsbevestiging in samenhang met de ten tijde van de reis geldige prospectus c.q. de reisaan kondiging alsmede alle daarin opgenomen informatie en toelichtingen.

2.2. Dienstverleners, in het bijzonder logiesbedrijven en reisbureaus, zijn door de RO niet gevolmachtigd toezeggingen te doen of overeenkomsten te treffen, die uitgaan boven de inhoud van de reisaankondiging of de boekingsbevestiging of daarmee strijdig zijn dan wel de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst te wijzigen.

3. Betaling3.1. Bij sluiting van de reisovereenkomst (ontvangst van de boekingsbevestiging door de

reiziger) is een aanbetaling verschuldigd, die met de totale reissom wordt verrekend. De aanbetaling bedraagt 10% van de reissom per persoon, tenzij in individuele gevallen anders is overeengekomen.

3.2. Het restant van de reissom dient, tenzij in individuele gevallen anders is overeengeko-men (zie hiervoor in het bijzonder punt 3.3, lid c), uiterlijk twee weken voor het begin van de reis te zijn betaald, mits vaststaat dat de reis niet meer op grond van de onder punt 5 genoemde redenen kan worden geannuleerd. Indien de boeking binnen twee weken voor het begin van de reis tot stand komt, moet terstond de gehele reissom worden voldaan.

3.3. Alle hiervoor genoemde betalingen zijn niet eerder verschuldigd dan nadat de reiziger een garantiecertificaat conform § 651 k BGB is uitgereikt. Een garantie certificaat wordt niet uitgereikt indien:

a) de reis niet langer duurt dan 24 uur, geen overnachting omvat en de reissom niet hoger is dan € 75,–;

b) de RO een publiekrechtelijke rechtspersoon is, over wiens vermogen een insolven-tieprocedure niet geoorloofd is;

c) indien de reisovereenkomst niet in vervoer van en naar het reisdoel voorziet en de totale reissom volgens de met de reiziger overeengekomen betalingsovereenkomst eerst aan het einde van de reis betaald dient te zijn.

4. Niet genoten onderdelen Indien de reiziger als gevolg van voortijdige terugreis, wegens ziekte of om andere

redenen, die de RO niet zijn aan te rekenen, bepaalde reisonderdelen niet geniet, dan bestaat geen recht op evenredige restitutie van (een deel van) de reissom. Restitutie aan de reiziger van (een deel van) de reissom in verband met niet genoten onderdelen van de reis vindt wel plaats indien de betreffende dienstverleners dienovereenkomstige terugbetalingen voor de niet genoten onderdelen aan de RO hebben verricht dan wel vaststaat dat de niet genoten onderdelen niet aan de RO in rekening worden gebracht.

5. Ontbinding en annulering door de RO De RO kan, indien het in de reisaankondiging genoemde minimale deelnemer aantal niet

wordt bereikt, de reisovereenkomst onder de volgende voorwaarden ontbinden: a) De RO is verplicht de reiziger terstond op de hoogte te stellen van de annulering van

de reis op grond van het niet bereiken van het minimale deelnemeraantal. b) Ontbinding van de reisovereenkomst binnen twee weken voor het begin van de reis is

niet geoorloofd. c) De reiziger heeft het recht bij annulering deelname aan een minstens gelijkwaardige

andere reis te verlangen indien de RO, waar de reis was geboekt, of een andere reisorga-nisator, die als aanbieder in deze catalogus is opgenomen, in staat is een dergelijke reis zonder meerprijs voor de reiziger uit zijn eigen programma aan te bieden. De reiziger dient onmiddellijk nadat mededeling over de annulering van de reis is gedaan tegenover de RO kenbaar te maken dat hij van dit recht gebruik maakt.

6. Ontbinding door de reiziger, omboeking6.1. De reiziger kan tot het tijdstip van het begin van de reis de reisovereenkomst door middel

van een schriftelijke, aan de RO gerichte verklaring ontbinden. 6.2. Bij ontbinding van de reisovereenkomst door de reiziger maakt de RO in alle gevallen,

rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alter-natieve aanwendingsmogelijkheden van het reisaanbod, aanspraak op een standaard schadever goeding, die als volgt als vast percentage van de totale reissom wordt bepaald:

– tot en met de 30e dag voor het begin van de reis: 10% (met een minimum van € 25,– per persoon) – tot en met de 21e dag voor het begin van de reis: 30% – tot en met de 11e dag voor het begin van de reis: 40% – vanaf de 10e dag voor het begin van de reis tot en met de dag van het begin van de reis: 60%6.3. Indien de reiziger aantoont, waartoe deze gerechtigd is, dat de door de RO geleden scha-

de feite lijk nihil of wezenlijk lager is dan de volgens de bovenstaande vaste percentages in rekening gebrachte schadevergoeding, dan is de reiziger slechts verplicht het feitelijke schade bedrag te vergoeden.

6.4. De RO behoudt zich het recht voor in individuele gevallen een hogere schade vergoeding op grond van de hem ontstane schade in rekening te brengen, welke tegenover de reiziger concreet dienen te worden gespecificeerd en aangetoond.

7. Verplichtingen en annulering door de reiziger7.1. De reiziger is verplicht de RO onmiddellijk van eventuele tekortkomingen op de hoogte te

stellen en daarvoor een oplossing te verlangen. Aanspraken van de reiziger komen alleen dan niet te vervallen wanneer de reiziger geen schuld draagt aan het achterwege blijven van een klachtindiening.

7.2. Indien het verloop de reis als gevolg van een tekortkoming in wezenlijke mate wordt beïn vloed, dan is de reiziger gerechtigd de reisovereenkomst conform de wettelijke voor-schriften (§ 651 e BGB) op te zeggen.

7.3. De wettelijke verplichting volgens § 651 g, lid 1 BGB, volgens welke de reiziger aanspra-ken binnen één maand na het contractueel bepaalde einde van de reis tegenover de RO geldend dient te maken, wordt met betrekking tot de met de RO gesloten reisovereen-komst als volgt geconcretiseerd:

a) Alle aanspraken, die samenhangen met de reisovereenkomst c.q. de door de RO ver-leende diensten, ongeacht de wettelijke grondslag, dient de reiziger uitsluitend na afloop van de reis en binnen één maand na de contractueel bepaalde terugreisdatum tegenover de RO geldend te maken.

b) Om de aanspraak tegenover de RO in overeenstemming van de gestelde termijn geldend te maken, dient uitsluitend van het in de boekingsbevestiging genoemde adres gebruik te worden gemaakt. Een schriftelijke geldendmaking wordt dringend aanbevolen.

8. Aansprakelijkheid8.1. De contractuele aansprakelijkheid van de RO voor schade, niet zijnde letsel (ook de

aansprakelijkheid voor het niet nakomen van pre- en postcontractuele alsmede indirect uit het contract voortvloeiende verplichtingen) is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom, voorzover

a) de schade van de reiziger niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld van de RO, of b) de RO verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.8.2 De RO is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor de RO

slechts bemiddelend is opgetreden (bijv. sportevenementen, theaterbezoek, tentoon-stellingen, excursies etc.) en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.

9. Verjaring Aanspraken van de reiziger op de RO, ongeacht de wettelijke grondslag, echter met

uitzondering van vorderingen van de reiziger op grond van onrechtmatige hande lingen, verjaren één jaar na de contractueel bepaalde terugreisdatum. Zijn tussen de reiziger en de RO onderhandelingen gaande over geldend gemaakte aanspraken of over omstandig- heden, die aan de aanspraak ten grondslag liggen, dan wordt de verjaringstermijn opgeschort totdat de reiziger of de RO voortzetting van de onder handelingen weigert. Voornoemde ver jaringstermijn van één jaar treedt niet eerder in dan 3 maanden na afloop van de opschorting.

10. Bevoegde rechtbank en toepasselijk recht10.1. De reiziger kan klachten slechts aan de bevoegde rechtbank, binnen wier rechts gebied de RO

is gevestigd, voorleggen.10.2. Op de gehele wettelijke en contractuele overeenkomst tussen de RO en reizigers, die

geen algemeen woon- of vestigingsadres in Duitsland hebben, is uitsluitend het Duitse recht van toepassing.

10.3. Voor klachten van de RO tegenover de reiziger is het woonadres van de reiziger bepalend, tenzij de klacht zich richt tegen in het handelsregister ingeschreven kooplieden, publiek- of privaatrechtelijke rechtspersonen of personen, wier woonadres of gebruikelijke verblijf- plaats zich niet in Duitsland bevindt, of wier woonadres of gebruikelijke verblijf-plaats op het tijdstip van het indienen van de klacht niet bekend is. In deze gevallen is het vesti-gingsadres van de RO bepalend.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Grafschaft Bentheim Tourismus e. V. (GBT)

Reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Final Version c66 m0 y90 k0 ( ) c59 m100 y6 k29 ( )

Page 48: Geheim over de Grens 2011

Geheim over de grensOntdekkingsreizen in het Duitse grensgebied

6

Page 49: Geheim over de Grens 2011

49

Architectuur en ambiance met flair en charme!

Met de KAMP-PROMENADE is in Osnabrück een geheel nieuwe

shoppingwijk ontstaan. Middenin de voetgangerszone imponeert in-

novatieve architectuur met moderne glazen gevels, veel licht en veel

ruimte. (International Design and Development Award 2005).

Op een winkel- en horecaoppervlak van 13.000 m2 met een interna-

tionale en lokale branchemix kunt u genieten van een open en ont-

spannen sfeer. Alle winkels zijn van ma-za van 10-20 uur geopend.

Onze centraal gelegen parkeergarage is 365 dagen per jaar doorlo-

pend geopend. Wij kijken uit naar uw bezoek!

Kamp-PromenadeKamp 49D-49074 Osnabrückwww.kamp-promenade.de

1. Totstandkoming van de overeenkomst, plichten van de boekingspersoon1.1. Door middel van de boeking (aanmelding), die mondeling, telefonisch, schriftelijk, per fax,

per e-mail of via internet kan plaatsvinden, sluit de klant een bindende reisovereenkomst met GBT. De reisbeschrijving, deze reisvoorwaarden en alle aanvullende informatie voor zover deze bij de boeking aan de klant wordt verstrekt (brochure, lijst van gastheren, internet) vormen de basis voor dit aanbod.

1.2. De reisovereenkomst komt tot stand zodra de boeking door GBT aan de klant is bevestigd. Deze bevestiging is niet gebonden aan een bepaalde vorm. Bij of onmiddellijk na het sluiten van de overeenkomst ontvangt de klant een schriftelijke boekingsbevestiging (of schriftelijk per e-mail). Een schriftelijke boekingsbevestiging kan achterwege blijven indien de boeking minder dan 7 werkdagen voor aanvang van de reis plaatsvindt.

1.3. De klant die de boeking verricht, is aansprakelijk voor de contractuele verplichtingen die daaruit voor hemzelf en voor medereizigers voor wie hij boekt, voortvloeien, voor zover hij uitdrukkelijk en expliciet verklaart, de betreffende verplichting op zich genomen te hebben.

2. Diensten en wijziging daarvan2.1. De door GBT opgenomen verplichtingen vloeien uitsluitend voort uit de inhoud van de

boekingsbevestiging, alsmede uit de beschrijving het betreffende reisarrangement die daaraan ten grondslag ligt en overeenkomstig alle informatie en toelichtingen waarop de boeking is gebaseerd.

2.2. GBT heeft reisoperators en dienstverleners, met name de aanbieders van overnachtingen, niet gemachtigd toezeggingen te doen of afspraken te maken die de boekingsbevestiging te boven gaan of daarmee in tegenspraak zijn of die wijzigingen van de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst tot gevolg hebben.

3. Aanbetaling, betaling van de resterende reissom3.1. Met het sluiten van de overeenkomst (ontvangst van de bevestiging van de boeking) en

na overhandiging van een verklaring van deelname aan het Garantiefonds conform § 651k BGB (= Duits Burgerlijk Wetboek) dient er een aanbetaling te geschieden. Deze bedraagt 12% van de reissom en van het eventueel afzonderlijk overeengekomen bedrag voor het toegangsbewijs, voor zover er een toegangsbewijs bij het arrangement is inbegrepen.

3.2. Het resterende bedrag dient, voor zover de Verklaring van deelname aan het Garantiefonds is verstrekt, uiterlijk 4 weken voor aanvang van de reis te zijn voldaan, tenzij er een andere termijn overeen is gekomen. Bij boekingen korter dan 4 weken voor aanvang van de reis dient de reissom per direct te worden voldaan.

3.3. De plicht om een verklaring van deelname aan het Garantiefonds te overhandigen, vervalt indien, afwijkend van lid 3.1, de overeengekomen diensten exclusief vervoer van of naar de reisbestemming zijn en er overeengekomen is, dat de gehele reissom pas aan het einde van de reis/het verblijf aan de GBT of aan de aanbieder van de overnachting moet worden voldaan.

3.4. Indien GBT bereid en in staat is om zijn contractuele verplichtingen na te komen, terwijl de klant de aanbetaling of de resterende reissom niet of niet volledig binnen de overeengeko-men termijnen voldoet zonder dat de klant zich daarbij kan beroepen op een contractueel of wettelijk recht van retentie, dan heeft GBT na een aanmaning waarin een termijn wordt gesteld het recht de overeenkomst te annuleren en de klant te debiteren voor de annule-ringskosten conform artikel 4 van deze overeenkomst in rekening te brengen.

4. Annulering door de klant, omboeking4.1. De klant kan te allen tijde voor aanvang van de reis zijn boeking annuleren. Om misverstan-

den te voorkomen, adviseren wij de annulering schriftelijk mee te delen. Doorslaggevend voor het vaststellen van termijnen is de datum van binnenkomst van de annulering bij de GBT.

4.2. Bij iedere annulering heeft GBT het recht op vergoeding van de reeds gemaakte kosten ter voorbereiding van de reis, waarop in mindering gebracht de gebruikelijke besparing wegens niet gemaakte kosten, alsmede de gebruikelijke opbrengst van mogelijke herbezetting. De schadevergoeding omvat de volgende standaardpercentages:

a) tot 31 dagen voor aanvang van de reis 10% van de reissom b) van de 30ste tot de 21ste dag voor aanvang van de reis 20 % van de reissom c) van de 20ste tot de 12de dag voor aanvang van de reis 40 % van de reissom d) van de 11de tot de 03de dag voor aanvang van de reis 60 % e) vanaf de 3de dag voor aanvang van de reis en bij wegblijven 90% van de reissom4.3. Wij adviseren u dringend om een annuleringsverzekering af te sluiten.4.4. Het staat de klant vrij, aan te tonen dat GBT geen of geringere schade heeft geleden dan

de bovengenoemde forfaitaire bedragen. Slaagt de klant hierin, dan is hij slechts verplicht tot betaling van de lagere kosten.

4.5. Het blijft de GBT voorbehouden in een afzonderlijk geval, afwijkend van bovengenoemde percentages, een hogere, reële onkostenvergoeding te eisen, voor zover GBT aantoont dat de ontstane kosten wezenlijk hoger zijn dan het forfaitaire bedrag dat van toepassing is. Indien GBT dergelijke aanspraken doet gelden, dan is GBT verplicht de verlangde schade-vergoeding, rekening houdend met de besparingen en een eventuele herbezetting en/of hergebruik van de reisdiensten, in detail en met cijfers te verantwoorden.

4.6. De voornoemde bepalingen laten het wettelijke recht van de klant onverlet om conform § 651b BGB een plaatsvervangende deelnemer te sturen.

4.7. Indien er op verzoek van de klant na het sluiten van de overeenkomst wijzigingen met betrekking tot de reisdatum, het verblijf, de maaltijden of andere diensten plaatsvinden, dan kan GBT zonder dat er sprake is van een wettige aanspraak van de klant op uitvoeren van de omboeking en uitsluitend voor zover dat al mogelijk is, tot de 31ste dag voor aanva-ng van de reis een omboekingstarief van € 26,- in rekening brengen. Latere omboekingen zijn uitsluitend mogelijk door middel van annulering van de reisovereenkomst conform de bovenstaande annuleringsvoorwaarden en een nieuwe boeking. Dit is niet van toepassing op gewenste mutaties die slechts geringe kosten met zich meebrengen.

5. Verplichtingen van de reisdeelnemers / klanten (ingebrekestelling, melden van klachten, annulering, termijn van uitsluiting)

5.1. De reisdeelnemer is verplicht eventueel optredende tekortkomingen onmiddellijk aan GBT te melden en GBT te verzoeken, deze onvolkomenheden op te lossen. Indien bovenge-noemde klachtmelding achterwege blijft, kan de reisdeelnemer slechts aanspraken doen gelden wanneer de tekortkoming veroorzaakt werd door omstandigheden waaraan hij geen schuld heeft. Een klachtmelding bij de betreffende dienstverlener, in het bijzonder de aanbieder van de overnachtingen, is niet voldoende.

5.2. Indien de reis door een onvolkomenheid aanzienlijk aan kwaliteit inboet of indien deze onvolkomenheden om dringende redenen die ook voor GBT inzichtelijk zijn, ertoe leiden dat er redelijkerwijs niet van de reisdeelnemer kan worden gevergd dat hij de reis daad-werkelijk aanvaard, dan kan de reisdeelnemer de reisovereenkomst opzeggen conform de wettelijke bepalingen (§ 651e BGB). De annulering is slechts ontvankelijk indien GBT, respectievelijk haar dienstverlener, een door de reisdeelnemer bepaalde redelijke termijn heeft laten verstrijken zonder het probleem op te lossen. Het is niet nodig een termijn vast te stellen, indien de onvolkomenheid niet kan worden verholpen of deze door GBT of haar dienstverlener niet als zodanig wordt erkend of indien de onmiddellijke opzegging van de overeenkomst wordt gerechtvaardigd door een bijzonder belang van de reisdeelnemer.

5.3. De reisdeelnemer dient zijn aanspraken vanwege het niet nakomen van de contractuele verplichtingen van de zijde van GBT uitsluitend aan het navolgend genoemde adres te richten na afloop van de reis en binnen een maand van de in de overeenkomst genoemde datum van de terugreis. Een klachtmelding waarin een termijn wordt gesteld kan niet worden gericht aan de dienstverleners, met name niet aan de aanbieder van de over-nachtingen. Wij adviseren u dringend, uw aanspraken schriftelijk ter kennis te brengen.

6. Bijzondere plichten van de klant / reisdeelnemer bij arrangementen met medische verrichtingen, kuurbehandelingen en wellnessaanbod.

6.1. Bij arrangementen waarvan medische verrichtingen, kuurbehandelingen, een wellness-aanbod of vergelijkbare diensten deel uitmaken, dient de reisdeelnemer voor boeking, voor aanvang van de reis en voor gebruikmaking van deze diensten te informeren of de betreffende behandeling of verrichting voor hem geschikt is, rekening houdend met zijn fysieke gesteldheid, in het bijzonder bij reeds bestaande klachten of ziekten.

6.2. In verband hiermee is GBT zonder uitdrukkelijke afspraak geen bijzondere, in het bijzonder op de reisdeelnemer afgestemde medische voorlichting of informatie over de gevolgen, risico’s en bijwerkingen van dergelijke diensten verschuldigd.

6.3. De bovengenoemde bepalingen zijn, onafhankelijk van het feit of GBT slechts bemiddelaar van dergelijke diensten is of dat deze deel uitmaken van de reisdiensten, van toepassing

7. Aansprakelijkheid7.1. GBT beperkt zijn aansprakelijkheid voor schade, letselschade uitgezonderd, tot maximaal

drie maal de reissom. Deze aansprakelijkheidsbeperking is van toepassing voor zover deze schade noch opzettelijk, noch door grove schuld aan de reisdeelnemer wordt toegebracht of indien GBT als enige verantwoordelijk is door schuld van een aanbieder van de diensten.

7.2. GBT is niet aansprakelijk voor diensten, a) die niet als hoofdbestanddeel deel uitmaken van de overeenkomst en die geen onderdeel

zijn van het arrangement van GBT en die in de reisdocumentatie of boekingsbevestiging voor de klant als zodanig herkenbaar zijn aangeduid als dienst van een derde partij, of

b) diensten van een andere partij (bijvoorbeeld verblijf in kuuroorden of wellnesscentra, gebruik van sportfaciliteiten, theaterbezoek, tentoonstellingen, uitstapjes, enzovoorts), die slechts worden bemiddeld.

7.3. Voor zover diensten, zoals medische verrichtingen, therapieën, massages of andere geneeskundige behandelingen of verrichtingen die geen deel uitmaken van het arrange-ment van GBT en die aanvullend op het geboekte arrangement conform artikel 7.2 slechts worden bemiddeld, is GBT niet aansprakelijk voor de dienstverlening noch voor materiële en letselschade. Voor zover dergelijke diensten deel uitmaken van de reisdiensten is GBT niet aansprakelijk voor het welslagen van een geneeskundige of kuurbehandeling.

8. Verjaring8.1. Aanspraken van de reisdeelnemer conform §§ 651c bis f BGB op grond van letselschade,

schade voor de gezondheid en dood ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT ver jaren na twee jaar. Dat geldt ook vooraanspraken op vergoeding van overige schade ten gevolge van grove opzet of nalatigheid van GBT of een wettige vertegenwoordiger of plaatsvervanger van GBT.

8.2. Alle verdere aanspraken conform §§ 651c bis f BGB verjaren na één jaar.8.3. De verjaring conform artikel 8.1 en 8.2 begint vanaf de dag na de dag van de in de reisove-

reenkomst voorziene terugreis.8.4. Gedurende de lopende onderhandelingen over geldend te maken aanspraken of over

omstandigheden, waaruit deze aanspraken voortvloeien, wordt de verjaring opgeschort tot-dat de reisdeelnemer of GBT weigert de onderhandelingen voort te zetten. De voornoemde verjaringstermijn is op zijn vroegst drie maanden na het beëindigen van de opschorting van kracht.

9. Vigerend recht9.1. Op de juridische en contractuele relatie tussen de klant en GBT is uitsluitend het Duitse

recht van toepassing.9.2. De klant kan een zaak tegen GBT slechts in diens vestigingsplaats aanhangig maken.9.3. Voor rechtsvorderingen van GBT jegens de klant is de vestigingsplaats van de klant

bepalend. Voor rechtsvorderingen jegens klanten die zakenman, een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke juridische persoon zijn die in het buitenland zijn gevestigd of daar gewoonlijk verblijven of wier woonplaats of gewoonlijke verblijfplaats ten tijde van de rechtsvordering onbekend is, wordt als plaats van de bevoegde rechtbank de vestigings-plaats van GBT overeengekomen. 9.4 De voornoemde bepalingen zijn niet van toepassing

a) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende bepalingen van internationale verdragen van toepassing zijn die anders bepalen ten gunste van de klant of

b) indien en voor zover er op de reisovereenkomst tussen de klant en GBT bindende wette-lijke bepalingen van een lidstaat van de EU waarvan de klant onderdaan is van toepassing zijn die gunstiger zijn voor de klant dan de navolgende bepalingen of de betreffende Duitse regelgeving.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- © Op deze voorwaarden rusten auteursrechten; RA Noll Stuttgart, 2004-2011 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Touroperator is: Grafschaft Bentheim Tourismus e.V. Voorzitter Raad van Bestuur: Hans-Werner Schwarz | Directeur: Ruth Diekel

Nummer verenigingsregister: 719 | Kantongerecht Nordhorn van-Delden-Str. 1-7 | 48529 Nordhorn

Tel.: +49 (0) 5921-961196 | Fax: +49 (0)5921-961197 | E-mail: [email protected]

Voor de door het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V. (ML) aangeboden eigen toeristische pakketreizen en individuele diensten gelden – in aanvulling op de wettelijke bepalingen van de §§ 651 a-m BGB – tussen u als reiziger/gast en ons de volgende algemene reisvoorwaarden. Deze worden inhoud van de tussen ons tot stand gekomen overeenkomst en gelden verder in dezelfde mate voor andere touroperators die in deze brochure voorkomen en waarvoor wij bemiddelen.

1. Sluiten van de overeenkomst1.1. Met de aanmelding, die telefonisch, per fax, per e-mail of schriftelijk kan plaatsvinden, gaat de gast akkoord met de sluiting van een bindende overeenkomst met ML. De aanmelding geldt ook voor alle door de gast opgegeven deelnemers. De gast is aansprakelijk voor zijn eigen verplichtingen en alle verplichtingen van de aangemelde deelnemers, voorzover hij deze verplichtingen door een uitdrukkelijke verklaring is aangegaan.1.2. De overeenkomst met ML komt met de boekingsbevestiging tot stand, die de gast direct na acceptatie van de overeenkomst van ML ontvangt. De gast is twee weken aan het aanbod gebonden.

2. Diensten2.1. De door ML verschuldigde diensten vloeien voort uit de beschrijving in de actuele brochure van ML resp. uit de in de OBIS van ML opgeslagen gegevens. Voor zover de beschrijving in de schriftelijke boekingsbevestiging van de informatie in de brochure afwijkt, heeft de schriftelijke bevestiging voorrang. Overige afspraken, die de omvang van de contractuele diensten vergroten of veranderen, dienen schriftelijk door ML te worden bevestigd.2.2. Bij boeking van vol- en halfpension wordt de gast erop gewezen, dat de menukaart in dit bedrijf door de dienstverlener soms tot bepaalde gerechten wordt beperkt.2.3. In de reissom is geen annuleringsverzekering inbegrepen.2.4. Veranderingen of afwijkingen van individuel diensten t.o.v. de in de overeenkomst opgenomen inhoud, welke na sluiting van de overeenkomst noodzakelijk zijn en niet te kwader trouw door ML zijn doorgevoerd, zijn toegestaan, wanneer de veranderingen of afwijkingen niet aanzienlijk zijn en het karakter van de geboekte reis niet beïnvloeden.

3. Prijzen3.1. De in de brochure vermelde prijzen zijn totaalprijzen en zijn inclusief BTW. Niet ingebrepen zijn te plaatse te betalen kosten, zoals toeristenbelasting en indien van toepassing, variabele bijkomende kosten zoals bijv. telefoon.3.2 De vermelde prijzen gelden bij pakketreizen en bouwstenen per persoon.3.3. De vermelde prijzen en diensten gelden voor het betreffende kalenderjaar en staan vermeld op de boekingsbevestiging en in de dan geldende brochure.3.4. Voor eventuele extra diensten kan ML een toeslag verlangen.

4. Betaling4.1. De ML is gerechtigd, na de boekingsbevestiging een aanbetaling van 12 % over de reissom per persoon te verlangen, met een maximum van 250 €, die over de reissom berekend wordt.4.2. De restantbetaling dient uiterlijk 14 dagen voor het begin van de reis te zijn betaald, als vaststaat, dat de reis doorgang vindt en in het bijzonder niet meer om de onder 6.1. genoemde redenen geannuleerd kan worden. Na ontvangst van de betaling ontvangt de gast de reisbescheiden. In uitzonderlijke gevallen kan anders overeengekomen worden.

5. Annulering van de reis door de gast, omboeking, in de plaatsstelling5.1. De gast kan op ieder moment voor het begin van de reis annuleren. Bepalend voor de inhouding van kosten is de ingangsdatum van de annuleringsverklaring bij ML die in het belang van de klant schriftelijk moet worden ingediend.5.2. Het niet aanvangen van de reis zonder uitdrukkelijke annuleringsverklaring geldt niet als ontbinding van de overeenkomst. In dit geval blijft de klant ertoe verplicht, de reissom volledig te voldoen.5.3. Bij ontbinding van de overeenkomst door de reiziger maakt ML, rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alternatieve aanwendingsmogelijk- heden van het reisaanbod, aanspraak op schadevergoeding, die als volgt als een vast percen- tage van de reissom wordt bepaald: Bij pakketreizen, kamers en overige individuele diensten Tot en met de 30e dag voor aankomst 10 % Tot en met de 21e dag voor aankomst 20 % Tot en met de15e dag voor aankomst 30 % Tot en met de 11e dag voor aankomst 40 % Tot en met de 8e dag voor aankomst 45 % Tot en met de 3e dag voor aankomst 50% Vanaf de 2e dag voor aankomst en bij het niet aanvangen van de reis 80 % van de reissom.

De gast heeft het recht aan te tonen, dat de ML een geringere schade heeft geleden. ML heeft eveneens het recht, aan te tonen, dat de concrete schade groter was. Deze schade moet tegenover de reiziger concreet worden gespecificeerd en aangetoond.5.4. Indien andere dan de geboekte personen aan de reis willen deelnemen, dan moet ML hiervan op de hoogte gesteld worden. Hiervoor worden wijzingingskosten van 15 € berekend. Het is dan noodzakelijk, dat de vervangende persoon alle rechten en plichten van de oorspronkelijke reiziger overneemt. De toetreding van een vervangende persoon kan worden geweigerd, wanneer deze niet in overeenstemming is met de eisen, die aan de reis zijn gesteld, of wanneer zijn deelname in strijd is met wettelijke voorschriften of voorschriften van overheidswege.5.5. Wanneer op verzoek van de klant na boeking van de reis veranderingen wat betreft reisdata, bestemming, accommodatie of verzorging worden doorgevoerd, dan worden wijzigings- kosten van 15 € per wijziging in rekening gebracht, indien de veranderingen geen verlaging van de totaalprijs en een verandering in aanbieder met zich meebrengen. Verzoeken tot omboeking, die na de 30e dag voor het begin van de reis plaatsvinden, kunnen, als deze verzoeken überhaupt nog gehonoreerd kunnen worden, uitsluitend na ontbinding van de reisovereenkomst tegen de geldende voorwaarden en gelijktijdige nieuwe aanmelding worden doorgevoerd. Dit geldt niet voor verzoeken tot omboeking, waaruit slechts lage kosten voortvloeien. Verzoeken tot omboeking dienen bij ML te worden ingediend.5.6. Bemiddelings-, annulerings- en wijzigingskosten dienen direct te worden betaald.

6. Annulering en opzegging door ML6.1. ML kan tot twee weken voor vertrek de overeenkomst ontbinden, wanneer het in de reis- beschrijving genoemde deelnemersaantal voor de betreffende reis niet werd gehaald. De annuleringsverklaring dient de gast zo snel mogelijk te worden overhandigd. De gast krijgt zijn eventuele aanbetaling per omgaande terug en kan meteen na kennisneming van de ontbinding door ML aanspraak maken op een gelijkwaardige andere reis uit het aanbod van ML, voor zover deze reis zonder meerprijs aan de gast kan worden aangeboden.6.2. ML kan de overeenkomst zonder inachtneming van een opzegtermijn ontbinden, wanneer de gast de uitvoering van een reis ongacht een vermaning van ML duurzaam verstoort en/of wanneer hij zich dermate in strijd met de overeenkomst gedraagt, dat een onmiddellijke ontbinding van de overeenkomst gerechtvaardigd is. In dit geval behoudt ML aanspraak op de reissom. ML moet rekening houden met de kostenbesparingen en voordelen, die ontstaan, doordat crediteringen door andere dienstverleners plaatsvinden. Eventuele meer- kosten voor het terugtransport komen in dit geval voor rekening van de gast.

7. Aansprakelijkheid7.1. De aansprakelijkheid van ML voor schade, niet zijnde lichamelijk letsel, is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom. Deze beperking geldt voorzover, de schade van de gast niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld of ML verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.7.2. Gelden voor een door de dienstverlener te verlenen dienst internationale overeenkomsten of hierop berustende wettelijke voorschriften, op basis waarvan aanspraak op schadever- goeding uitsluitend onder bepaalde voorwaarden of beperkingen ontstaat of geldigheid heeft, of onder bepaalde voorwaarden uitgesloten is, dan kan ML zich tegenover de gast hierop beroepen.7.3. ML is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor zij slechts bemiddelend is opgetreden en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.7.4. Het afstaan van alle rechten van de gast n.a.v. de reis, onverschillig om welke rechtsgrond, aan derden, ook aan echtgenoten, is uitgesloten. Ook de wettelijke claim van afgestane rechten uit eigen naam is uitgesloten.7.5 Aanspraken van de reiziger uit de reisovereenkomst volgens §§ 651 c bis 651 f BGB verjaren één jaar na de terugreisdatum.

8. Ongeldigheid van individuele bepalingen Bevoegde rechtbank8.1. Wanneer een bepaling uit de reisovereenkomst nietig zou worden verklaard, dan is dit niet van invloed op de overige bepalingen. Wanneer de overeenkomst op bepaalde plaatsen ongeldig is of hiaten bevat, dan komt in de plaats van de ontbrekende of nietige bepalingen een geldige bepaling die in overeenstemming is met de overige inhoud van de overeenkomst en het dichtst in de buurt komt van het economische doel van de ontbrekende of ongeldige bepalingen. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende reisvoorwaarden.8.2. Voorzover wettelijk toelaatbaar is, wordt de vestigingsplaats van ML als plaats van bevoegde rechtbank aangemerkt. Dit is uitsluitend de bevoegde rechtbank voor rechtsgeschillen met bij het handelsregister ingeschreven zakenmensen, personen die geen bevoegde rechtbank in Duitsland hebben, of met juridische personen uit het publiek- en privaatrecht.

9. Overige reisorganisatoren Voor het in de brochure aangeboden eigen aanbod van Münsterland e. V. gelden in principe de voornoemde reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van ML. De reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van overige in de brochure genoemde aanbieders zijn rechtstreeks bij de betreffende aanbieders verkrijgbaar.

10. Anderstalige inhoud De vertaling van inhoud en reisvoorwaardes in de brochures van MÜNSTERLAND e. V. in het Nederlands is uitsluitend bedoeld als service voor onze anderstalige gasten. Uitsluitend de Duitse versie van de inhoud en de reisvoorwaarden is wettelijk bindend.

1. Reisorganisator – reisagent – sluiten van de overeenkomst1.1. Uw contractpartner bij uw boeking is uitsluitend de in de betreffende reisaan kon diging

genoemde aanbieder als RO. Uitsluitend met deze RO wordt de reis overeenkomst conform §§ 651 a ff. BGB (Bürgerliches Gesetzbuch) gesloten.

1.2. Indien de boeking plaatsvindt via een andere organisatie dan de betreffende RO, dan treedt deze organisatie uitsluitend op als bemiddelaar (reisagent).

Door middel van uw aanmelding voor de reis, die schriftelijk, telefonisch, per telefax of e-mail kan plaatsvinden, doet u de in de reisaankondiging genoemde RO een bindend aanbod voor het afsluiten van een reisovereenkomst op basis van de reisbeschrijving, alle daarin beschreven informatie en deze reisvoorwaarden.

1.3. De reisovereenkomst komt op het moment van ontvangst van de boekings bevestiging van de RO door de reiziger tot stand. Deze overeenkomst is niet aan een bepaalde vorm gebonden. Bij telefonische of mondelinge boeking wordt on middellijk een schriftelijk exemplaar van de boekingsbevestiging aan u toegezonden.

1.4. Indien de boekingsbevestiging van uw aanmelding afwijkt, dan ontvangt u een nieuw aanbod van de RO, waaraan deze 10 dagen is gebonden en dat u binnen genoemde ter-mijn door middel van een uitdrukkelijke bevestiging, het verrichten van een aanbetaling of een restbetaling kunt accepteren.

1.5. Een reiziger, die namens of ten behoeve van (een) medereiziger(s) een over eenkomst aan gaat, is hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die uit de reisovereenkomst voor de aangemelde medereiziger(s) voortvloeien, voorzover de reiziger de bedoelde verplichtingen door middel van een uitdrukkelijke afzonder lijke schriftelijke verklaring op zich heeft genomen.

2. Prestatieverplichting van de RO2.1. De prestatieverplichting van de RO vloeit uitsluitend voort uit de inhoud van de boe-

kingsbevestiging in samenhang met de ten tijde van de reis geldige prospectus c.q. de reisaan kondiging alsmede alle daarin opgenomen informatie en toelichtingen.

2.2. Dienstverleners, in het bijzonder logiesbedrijven en reisbureaus, zijn door de RO niet gevolmachtigd toezeggingen te doen of overeenkomsten te treffen, die uitgaan boven de inhoud van de reisaankondiging of de boekingsbevestiging of daarmee strijdig zijn dan wel de bevestigde inhoud van de reisovereenkomst te wijzigen.

3. Betaling3.1. Bij sluiting van de reisovereenkomst (ontvangst van de boekingsbevestiging door de

reiziger) is een aanbetaling verschuldigd, die met de totale reissom wordt verrekend. De aanbetaling bedraagt 10% van de reissom per persoon, tenzij in individuele gevallen anders is overeengekomen.

3.2. Het restant van de reissom dient, tenzij in individuele gevallen anders is overeengeko-men (zie hiervoor in het bijzonder punt 3.3, lid c), uiterlijk twee weken voor het begin van de reis te zijn betaald, mits vaststaat dat de reis niet meer op grond van de onder punt 5 genoemde redenen kan worden geannuleerd. Indien de boeking binnen twee weken voor het begin van de reis tot stand komt, moet terstond de gehele reissom worden voldaan.

3.3. Alle hiervoor genoemde betalingen zijn niet eerder verschuldigd dan nadat de reiziger een garantiecertificaat conform § 651 k BGB is uitgereikt. Een garantie certificaat wordt niet uitgereikt indien:

a) de reis niet langer duurt dan 24 uur, geen overnachting omvat en de reissom niet hoger is dan € 75,–;

b) de RO een publiekrechtelijke rechtspersoon is, over wiens vermogen een insolven-tieprocedure niet geoorloofd is;

c) indien de reisovereenkomst niet in vervoer van en naar het reisdoel voorziet en de totale reissom volgens de met de reiziger overeengekomen betalingsovereenkomst eerst aan het einde van de reis betaald dient te zijn.

4. Niet genoten onderdelen Indien de reiziger als gevolg van voortijdige terugreis, wegens ziekte of om andere

redenen, die de RO niet zijn aan te rekenen, bepaalde reisonderdelen niet geniet, dan bestaat geen recht op evenredige restitutie van (een deel van) de reissom. Restitutie aan de reiziger van (een deel van) de reissom in verband met niet genoten onderdelen van de reis vindt wel plaats indien de betreffende dienstverleners dienovereenkomstige terugbetalingen voor de niet genoten onderdelen aan de RO hebben verricht dan wel vaststaat dat de niet genoten onderdelen niet aan de RO in rekening worden gebracht.

5. Ontbinding en annulering door de RO De RO kan, indien het in de reisaankondiging genoemde minimale deelnemer aantal niet

wordt bereikt, de reisovereenkomst onder de volgende voorwaarden ontbinden: a) De RO is verplicht de reiziger terstond op de hoogte te stellen van de annulering van

de reis op grond van het niet bereiken van het minimale deelnemeraantal. b) Ontbinding van de reisovereenkomst binnen twee weken voor het begin van de reis is

niet geoorloofd. c) De reiziger heeft het recht bij annulering deelname aan een minstens gelijkwaardige

andere reis te verlangen indien de RO, waar de reis was geboekt, of een andere reisorga-nisator, die als aanbieder in deze catalogus is opgenomen, in staat is een dergelijke reis zonder meerprijs voor de reiziger uit zijn eigen programma aan te bieden. De reiziger dient onmiddellijk nadat mededeling over de annulering van de reis is gedaan tegenover de RO kenbaar te maken dat hij van dit recht gebruik maakt.

6. Ontbinding door de reiziger, omboeking6.1. De reiziger kan tot het tijdstip van het begin van de reis de reisovereenkomst door middel

van een schriftelijke, aan de RO gerichte verklaring ontbinden. 6.2. Bij ontbinding van de reisovereenkomst door de reiziger maakt de RO in alle gevallen,

rekening houdende met de gebruikelijke kostenbesparingen en de gebruikelijke alter-natieve aanwendingsmogelijkheden van het reisaanbod, aanspraak op een standaard schadever goeding, die als volgt als vast percentage van de totale reissom wordt bepaald:

– tot en met de 30e dag voor het begin van de reis: 10% (met een minimum van € 25,– per persoon) – tot en met de 21e dag voor het begin van de reis: 30% – tot en met de 11e dag voor het begin van de reis: 40% – vanaf de 10e dag voor het begin van de reis tot en met de dag van het begin van de reis: 60%6.3. Indien de reiziger aantoont, waartoe deze gerechtigd is, dat de door de RO geleden scha-

de feite lijk nihil of wezenlijk lager is dan de volgens de bovenstaande vaste percentages in rekening gebrachte schadevergoeding, dan is de reiziger slechts verplicht het feitelijke schade bedrag te vergoeden.

6.4. De RO behoudt zich het recht voor in individuele gevallen een hogere schade vergoeding op grond van de hem ontstane schade in rekening te brengen, welke tegenover de reiziger concreet dienen te worden gespecificeerd en aangetoond.

7. Verplichtingen en annulering door de reiziger7.1. De reiziger is verplicht de RO onmiddellijk van eventuele tekortkomingen op de hoogte te

stellen en daarvoor een oplossing te verlangen. Aanspraken van de reiziger komen alleen dan niet te vervallen wanneer de reiziger geen schuld draagt aan het achterwege blijven van een klachtindiening.

7.2. Indien het verloop de reis als gevolg van een tekortkoming in wezenlijke mate wordt beïn vloed, dan is de reiziger gerechtigd de reisovereenkomst conform de wettelijke voor-schriften (§ 651 e BGB) op te zeggen.

7.3. De wettelijke verplichting volgens § 651 g, lid 1 BGB, volgens welke de reiziger aanspra-ken binnen één maand na het contractueel bepaalde einde van de reis tegenover de RO geldend dient te maken, wordt met betrekking tot de met de RO gesloten reisovereen-komst als volgt geconcretiseerd:

a) Alle aanspraken, die samenhangen met de reisovereenkomst c.q. de door de RO ver-leende diensten, ongeacht de wettelijke grondslag, dient de reiziger uitsluitend na afloop van de reis en binnen één maand na de contractueel bepaalde terugreisdatum tegenover de RO geldend te maken.

b) Om de aanspraak tegenover de RO in overeenstemming van de gestelde termijn geldend te maken, dient uitsluitend van het in de boekingsbevestiging genoemde adres gebruik te worden gemaakt. Een schriftelijke geldendmaking wordt dringend aanbevolen.

8. Aansprakelijkheid8.1. De contractuele aansprakelijkheid van de RO voor schade, niet zijnde letsel (ook de

aansprakelijkheid voor het niet nakomen van pre- en postcontractuele alsmede indirect uit het contract voortvloeiende verplichtingen) is beperkt tot ten hoogste driemaal de reissom, voorzover

a) de schade van de reiziger niet is veroorzaakt door opzet of grove schuld van de RO, of b) de RO verantwoordelijk is voor een door de reiziger opgelopen schade alleen als gevolg van schuld van een dienstverlener.8.2 De RO is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in externe diensten, waarvoor de RO

slechts bemiddelend is opgetreden (bijv. sportevenementen, theaterbezoek, tentoon-stellingen, excursies etc.) en die in de reisbeschrijving uitdrukkelijk als externe diensten worden aangemerkt.

9. Verjaring Aanspraken van de reiziger op de RO, ongeacht de wettelijke grondslag, echter met

uitzondering van vorderingen van de reiziger op grond van onrechtmatige hande lingen, verjaren één jaar na de contractueel bepaalde terugreisdatum. Zijn tussen de reiziger en de RO onderhandelingen gaande over geldend gemaakte aanspraken of over omstandig- heden, die aan de aanspraak ten grondslag liggen, dan wordt de verjaringstermijn opgeschort totdat de reiziger of de RO voortzetting van de onder handelingen weigert. Voornoemde ver jaringstermijn van één jaar treedt niet eerder in dan 3 maanden na afloop van de opschorting.

10. Bevoegde rechtbank en toepasselijk recht10.1. De reiziger kan klachten slechts aan de bevoegde rechtbank, binnen wier rechts gebied de RO

is gevestigd, voorleggen.10.2. Op de gehele wettelijke en contractuele overeenkomst tussen de RO en reizigers, die

geen algemeen woon- of vestigingsadres in Duitsland hebben, is uitsluitend het Duitse recht van toepassing.

10.3. Voor klachten van de RO tegenover de reiziger is het woonadres van de reiziger bepalend, tenzij de klacht zich richt tegen in het handelsregister ingeschreven kooplieden, publiek- of privaatrechtelijke rechtspersonen of personen, wier woonadres of gebruikelijke verblijf- plaats zich niet in Duitsland bevindt, of wier woonadres of gebruikelijke verblijf-plaats op het tijdstip van het indienen van de klacht niet bekend is. In deze gevallen is het vesti-gingsadres van de RO bepalend.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Grafschaft Bentheim Tourismus e. V. (GBT)

Reisvoorwaarden voor pakketreizen en individuele diensten van het Fremdenverkehrsverband Münsterland e. V.

Reisvoorwaarden voor de arrangementen van de Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Final Version c66 m0 y90 k0 ( ) c59 m100 y6 k29 ( )