Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

8
Hoe scoren fietsroutes in de praktijk? 04 Nieuwsbrief in een nieuw kleedje Stijlvol op de fiets 03 06 Ode aan de fietser Ledenmagazine van de Fietsersbond Driemaandelijks tijdschrift nr. 74 juni – augustus 2013 P708377 | Afgiftekantoor Antwerpen X | V.U. Jan Treunen, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel

description

In 2013 en 2014 onderzoekt de Fietsersbond de problemen op functionele fietsroutes in Vlaanderen en Brussel. In de vorige nieuwsbrief legden we de fundamenten: een goede fietsroute is meer dan een goed fietspad. Ze is samenhangend, veilig, snel, aantrekkelijk en comfortabel. Eind april maakte we onze eisen bekend met een actie aan de Brusselse kanaalroute. Maar hoe is het gesteld met andere fietsroutes? De Fietsersbond deed de test op bekende HST-route tussen Brussel en Vlaanderen. Het klinkt veelbelovend, maar zullen we echt aan hoge snelheid van Brussel naar Leuven kunnen fietsen? En verder: - Passie voor de fiets: “Fietsen kan me echt gelukkig maken” - Trend: Stijlvol op de fiets - Fietsmanifest: Schaamteloze ode aan de fietser - In de buurt: “Toen de ergernis te groot werd, stapte ik naar de Fietsersbond” - In het wild: Politie op de fiets

Transcript of Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Page 1: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Hoe scoren fietsroutesin de praktijk?

04

Nieuwsbrief

in een

nieuwkleedje

Stijlvol op de fiets03

06Ode aan de fietser

Ledenmagazine van de FietsersbondDriemaandelijks tijdschrift nr. 74 juni – augustus 2013P708377 | Afgiftekantoor Antwerpen X | V.U. Jan Treunen, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel

Page 2: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Elke dag opnieuw kunnen kiezen voor de fiets om je comfortabel te ver-plaatsen. Dat is onze belofte aan alle (potentiële) fietsers in Vlaanderen en Brussel.

Op 20 april gaven we tijdens een nationale actie het startsein om de theorie van fietsroutes te toetsen aan de praktijk. De theorie: een goede fietsroute is samenhangend, veilig, snel, aantrekkelijk en comfortabel. De praktijk: vele fietsroutes zijn onder-broken, onveilig, inefficiënt, ondui-delijk en oncomfortabel. De komende maanden en zo nodig jaren blijft de Fietsersbond op deze nagel kloppen, tot de auto ook voor langere trajecten overbodig is. Dat is ons engagement naar alle fietsers.

Daarnaast blijven we ons inzetten om onze leden nauwgezet te informeren. Deze vernieuwde Nieuwsbrief is één van de vele initiatieven om jullie nog beter op de hoogte te houden over de laatste bult in de fietsroute tot de modernste vering op de fiets.

Fietsers, wij zijn schatplichtig aan jullie!

Inhoud

Editoriaal

Schatplichtig

03 Passie voor de fiets “Fietsen kan me echt gelukkig maken”

Trend Stijlvol op de fiets

04 Reportage De HST-fietsroute getest

06 Fietsmanifest Schaamteloze ode aan de fietser

07 In de buurt “Toen de ergernis te groot werd, stapte ik naar de Fietsersbond”

In het wild Politie op de fiets

08 Iedereen op de fiets

Dubbel genieten met de FietspocketTijdens een fietstocht met je gezin of met vrienden wil je best wel wat zien en proeven! Knooppunter bundelt alle aanraders in een handige Fietspocket. Er is één pocket per provincie met telkens tien routes met een lange en een korte versie. Met de Fietspocket in de tas en de gebruiksklare routekaartjes op het stuur wordt elk fietstochtje dubbel genieten.

Win een set met een Fietspocket, een Knooppunter en route-kaartjes van jouw provincie! Mail het antwoord op onderstaande vraag naar [email protected] voerde de Fietsersbond actie aan de Brusselse kanaal-route voor betere, samenhangende fietsroutes?

De Fietspocket is te koop bij de boekhandel aan 12,50 euro. Een set met de Fietspocket, een Knooppunter en routekaartjes kost 17,95 euro. www.knooppunter.com

i

Fietsen is voor jou even natuurlijk als eten en drinken? Je vindt ook dat de fietser

het uitgangspunt hoort te zijn? Je hebt interesse en wat vrije tijd om met een gedreven bestuursploeg de Fietserbond verder te doen uitgroeien tot een dynamische, professionele en invloedrijke belangenorganisatie waar het goed werken is? De Fietsersbond zoekt drie nieuwe bestuurders. Omdat we streven naar een goed genderevenwicht, moedigen we vooral ook vrouwen aan om in het bestuurszadel te kruipen. Geprikkeld? Mail [email protected].

Colofon

De Fietsersbond is de belangenvereniging voor fietsers in Vlaanderen en Brussel en maakt van de fiets een logische keuze voor iedereen, van individu tot politicus.

WORD lID: schrijf 30 euro (voor het hele gezin) of 23 euro (voor één persoon) over op het rekeningnummer BE34 7895 8364 6590, BIC: GKCCBEBB met vermelding ‘nieuw lid’. Je vindt alle ledenvoordelen op www.fietsersbond.be/ledenvoordelen

WORD scHEnKER: stort je bijdrage op het rekeningnummer BE25 5230 8048 1682, BIC: TRIOBEBB met vermelding ‘gift’. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info op www.fietsersbond.be/giften

concept en coördinatie: Fietsersbond vzw Redactie: Fietsersbond vzw Fotografie: Stefan Dewickere - Fietsersbond vzw Vormgeving: Kliek Creatieve Communicatie Druk: drukkerij Perka Oplage: 8.000 ex.

V.U.: Jan Treunen, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel - [email protected] - tel. 02 502 68 51

Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of geciteerd mits bronvermelding ‘Fietsersbond Nieuwsbrief’. Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier.

!

2

Page 3: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Hoe belangrijk is de fiets voor jou als vervoermiddel?Christel Van Dyck: “Korte verplaatsingen doe ik zo vaak mogelijk met de fiets. Zo fiets ik regelmatig naar de bakker, naar de supermarkt … Met de auto is het toch altijd een ellende om parkeerplaats te vinden.”

En op zondag ga je vaak met je vader fietsen.“Ja, ik kan daar echt van genieten! Maar het liefst van al fiets ik alleen. Aan mijn eigen tempo, zonder competitie, zonder muziek, met mezelf en mijn gedachten. Muizenissen waaien weg en ik kan alles beter relativeren. Fietsen kan me echt gelukkig maken.”

Passie voor de fiets Trend

Fietsen kan me echtgelukkig maken

“”

Erger je je nooit aan slechte fietsinfrastructuur?“Of zelfs volledig ontbrekende fietsvoorzieningen! Te smalle fietspaden en voorbijrazend vrachtverkeer geven me een ontzettend onveilig gevoel. Geluk-kig vallen de fietspaden in Brasschaat al bij al goed mee. Natuurlijk zoek ik ook steeds het veiligste traject met de beste fietsvoorzieningen uit, dat scheelt.”

Waarom besloot je om mee te zetelen in de jury van het Fiets­padenrapport?“Met de input van duizenden fietsers willen we er voor zorgen dat het overal aangenaam fietsen wordt voor iedereen. Als we er in slagen om enkele van de knelpunten te laten verbeteren, dan is ons doel bereikt!”

Christel Van Dyck, presentatrice van En nu serieus op Radio 2, werd door Het Nieuwsblad uitverkoren om mee te zetelen in de jury van het Fietspadenrapport. Samen met enkele andere BV’s neemt ze de beste

én slechtste fietspaden van Vlaanderen en Brussel onder de loep.

Alles over het Fietspadenrapport op www.nieuwsblad.be/fietspadeni

”Met de auto is het een ellende

om parkeerplaats te vinden“

> Naam: Christel Van Dyck Leeftijd: 52 Woonplaats: Brasschaat Beroep: presentatrice bij Radio 2, jurylid van het Fietspadenrapport

Stijlvol op de fietsAan het einde van de negentiende eeuw werd de fiets geïntroduceerd als een chic vervoermiddel voor de modebewuste stadbewoner. Het was een gadget om mee te paraderen door de straten. Maar al snel deden de kledingstoffen spandex en lycra hun intrede en vanaf dan leek het alsof je enkel nog in spannende pakjes kon fietsen. De fiets werd gaandeweg gede­gradeerd tot een praktisch maar vooral goedkoop vervoermiddel. Fashion en fietsen reden steeds verder uit elkaar.

Alles komt terug. In grote steden wemelt het van hipsters op fixies en customized bikes en dertigers in kostuum op hun plooifiets. De fiets is vandaag meer dan ooit een lifestyle­item. Je fiets is, net als je kledij, muzieksmaak, koffiekeuze … een deel van je levensstijl en je identiteit. De tweewieler is dan ook steeds opvallen­der aanwezig in de modewereld. Om te fietsen heb je geen strakke pakjes nodig. Het kan ook in modieuze en comfortabele kledij.

Dat beseffen ook grote modeketens. levi’s was vorig jaar het eerste grote mode­huis dat een fietscollectie in de winkel bracht. Zij ontwierpen een jeans­broek voor mannen die niet tussen je ketting draait, goed zit en nog mooi is ook. Dit voorjaar volgt H&M hun voorbeeld (foto). Zij brengen een eenmalige collectie uit voor fietsende mannen die comforta­bel, maar vooral stijlvol hun stalen ros willen bestijgen.

sommigen gaan nog een stap verder. Modeontwerper Michael Barnaart vertaalde enkele fietsen van het merk cortina naar een bijpassende outfit. En Iva Jean, dat is een modelabel dat uitsluitend fietskledij voor vrouwen maakt. Hun missie? Functionele en hippe kleding ontwerpen, die vrouwen aanzet om fietsen te integreren in hun dagelijkse leven.

3

Page 4: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

We nemen een valse start in Schaarbeek. We worden meteen aan ons lot overgelaten, want

nergens zien we bewegwijzering of iets dat op een fietsroute lijkt. Fietslogo’s, dat wel, maar in welke richting moeten we fietsen? De Brusselse fietskaart biedt raad. Op Brussels grondgebied zullen we die gedrukte kaart helaas nog vaker nodig hebben. Wat verderop ontdekken we wel bewegwijzering, maar zonder fietskaart blijven we verloren rijden.

Na ongeveer vijf kilometer fietsen zijn we even in de hemel. We belanden op een autovrije, brede fietsweg in het groen. We zijn op Vlaams grondgebied en de HST-route begint hier officieel. De bewegwijzering is goed tot in Leuven, ons einddoel. Aan de NMBS-stations staan er mooie overzichtskaartjes met de afstand en gemiddelde tijd tot het volgende station.

De HST-fietsroutegetestHoe scoren fietsroutes in de praktijk?

ERGERlIJKE REAlITEITIets verder worden we echter weer ge-confronteerd met de ergerlijke realiteit. De route blijft fragmentarisch. Sommige stukken zijn nagenoeg perfect – breed, ver weg van het autoverkeer, in het groen, met goede verlichting en con-flictvrije oversteken – maar andere stuk-ken ontgoochelen. Sommige fietspaden zijn te smal en in slechte staat.

De komende maanden voert de Fietsersbond een onderzoek om de problemen met fietsroutes in Vlaanderen en Brussel in kaart te brengen. In de vorige editie van onze nieuwsbrief legden we de fundamenten: een goede fietsroute is meer dan een goed fiets­pad. Ze is samenhangend, veilig, snel, aantrekkelijk en comforta­bel. Eind april organiseerden we een persactie aan de Brusselse kanaal route om onze eisen bekend te maken. Maar hoe is het gesteld met andere fietsroutes? De Fietsersbond deed de test op één van de bekendste fiets routes: de HsT­route tussen Brussel en Vlaanderen. Het klinkt veelbelovend, maar zullen we echt aan hoge snelheid van Brussel naar leuven kunnen fietsen?

Reportage

De kansen voor fietsroutes als

de HST-route zijn gigantisch”

Hoe scoort jouw gemeente?Het belang van goede fietspaden en –routes is ook Het nieuwsblad niet ontgaan. In navolging van de succesvolle edities van 2008 en 2011 lanceerde de krant dit voorjaar, in samenwerking met de Fietsersbond, een nieuw Fiets­padenrapport. Via hun website konden fietsers een locatie selec­teren en een score toekennen. niet alleen fietspaden, maar ook kruispunten, bruggen, tunnels … konden beoordeeld worden. Er zijn meer dan 18.000 inzendingen verzameld, een erg waardevolle beoordeling van fietspaden en –routes dus. Hoe scoort jouw gemeente? Kom het te weten op www.nieuwsblad.be/fietspaden.

Het frustreert ons dat we het HST-spoor moeten verlaten om even verderop, zonder voorrang, een drukke straat over te steken en wat verder terug op de fietsroute terecht te komen. Dat over-bodige omrijden haalt snelheid, comfort

4

Page 5: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

én veiligheid naar beneden. Het is een raadsel waarom de fietsweg tijdens de aanleg van het HST-spoor niet helemaal werd doorgetrokken. Een fietsroute is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Door deze knelpunten kunnen we niet echt spreken van een nonstoproute.

KAnsEnDe kansen voor fietsroutes als de HST-route zijn gigantisch. Investeren in hoogwaardige fietsverbindingen loont. Op de HST-route, die een goede aanzet maar verre van perfect is, rijden er nu al zo’n 500 fietsers per dag. Door de oversteekplaatsen aan te pakken en de spoorbedding dichter te volgen, kan dit aantal op korte termijn minstens verdub-belen. Een afstand tot tien kilometer is op een goede fietsroute immers geen zware opdracht. Het is voor elke fietser haalbaar, zonder speciale fiets of outfit. Een basisconditie volstaat, en die krijg je vanzelf door regelmatig te fietsen.

> De bewegwijzering is toereikend, maar de route is fragmentarisch.

> Overbodig omrijden haalt snelheid, comfort én veiligheid naar beneden.

Van fietspaddenken naar routedenken

De komende maanden ijvert de Fietsersbond voor samenhangende fietsroutes. Op 20 april werd de nationale aftrap gegeven. Met de afdelingen uit Brussel en de Vlaamse rand werden onze eisen voor de verzamelde pers gedemonstreerd met de Brusselse kanaalroute als voorbeeld. Het is een symbolische route met een enorm potentieel voor nog meer functionele verplaat­singen. Desondanks zijn er heel wat knelpunten, wat nefast is voor de continuïteit, de veiligheid en het comfort. De Fietsersbond wil af van het fietspaddenken en wil routes met meer visie, samenhang en minder knelpunten. Want een route is maar zo sterk als haar zwakste schakel. De actie genoot heel wat weerklank in de pers, met onder meer een reportage in het VRT­Journaal.

lees ons uitgebreide dossier over fietsroutes op www.fietsersbond.be/fietsroutes.

i

5

Page 6: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Fietsmanifest

Fietsmanifest: schaamteloze ode aan de fietserJudith Vanistendael

Brussels striptekenaar en auteur Judith Vanistendael houdt van fietsen. Voor een literaire fietscauserie, georganiseerd door Fietsersbond Brussel­Zuid tijdens het Brusselse PassaPorta­festival, schreef ze deze ode aan de fietser.

PUnT EEnIk rijd met de fiets omdat de fiets een democratisch en toegankelijk instrument is. Dat vind ik ook van de kleine Italiaan-se koffiezettertjes, lampenradio’s en de soepdraai. En dit zeg ik zonder nostalgie, want ik schrijf deze tekst vol overgave op een erg hedendaagse computer.De fiets lijkt een beetje op de auto’s van vroeger: je kunt, als je wat oefent, een fiets zelf repareren, je kunt er wat aan prutsen en hij doet het weer. Fietsen zijn lowtech, en daar houd ik van. Als het ding kapot is, is een doe-het-zelf-en doe-het-nu-reparatie een haalbare gedachte, wat niet het geval is voor een auto, een metro, of een trein. Daar ben je afhankelijk van de anderen, van speci-alisten. Fietsen is niet voor specialisten, fietsen is voor iedereen. Zelfs voor mijn zoon.Wie een gebruiksvoorwerp beheerst, onder controle heeft, krijgt een gevoel van kracht, van vrijheid, van autonomie. Jij hebt greep op de dingen, niet omge-keerd. Net dat ontbreekt pijnlijk in onze samenleving.

Telkens opnieuw zet ik grote ogen op als ik zie hoeveel je op een fiets kunt vervoeren: hoeveel mensen, hoeveel dingen, hoe hoog, hoe zwaar, hoe groot en dat past allemaal op twee smalle wielen die alleen maar in evenwicht blijven door beweging. De fiets doorstaat dan ook moeiteloos de vergelijking met de elegant wiegelende achterwerken van Afrikaanse vrouwen, die door een beheerste slingerbeweging een gewicht gewichtloos maken.Een fiets is een magisch voorwerp. Ook dat kan mijn zoon beamen: kijk mama, ik fiets. Dat is het moment van revelatie.De bescheidenheid van de fiets siert de bestuurder.

PUnT VIEREen fiets maakt geen lawaai. In deze tijden van niet aflatend gemotoriseerd geronk en gedigitaliseerd gebliep, vind ik elk voorwerp dat geruisloos werkt en zich bijgevolg niet aan je opdringt een zegen. Het is een onmisbaar wapen in de strijd tegen de terreur van lawaai in onze samenleving.

PUnT VIJFDe fietser laat zich niet rijden. Hij legt afstanden af dankzij zijn eigen fysieke inspanning. De vervreemding die gemo-toriseerd vervoer met zich meebrengt, valt weg bij het fietsen. De fietser weet, net als de voetganger, dat hij zelf de maat is van de dingen. Trapt hij hard, dan zal hij snel fietsen. Trapt hij lui, dan zal hij traag vooruitgaan.

PUnT ZEsIedereen die in Brussel fietst, is een held. Die trotseert niet alleen het vre-selijke Belgische weer, de slechte fiets-paden, de kasseien, de mensonterende rijstijl van de bussen, de anarchie in het verkeer en de gemene hellingen, hij biedt ook dagelijks weerwerk tegen enkele vastgeroeste denkbeelden in de Brusselse samenleving. De fietser in Brussel is, niet in woord maar in daad en vaak zonder dat hij het beseft, een politieke activist.

PUnT TWEEAls je fietst en het regent, dan word je nat. Als je in een auto rijdt, dan word je inderdaad níet nat. Het verschil is van het grootste belang. De fietser heeft rechtstreeks voeling met de plek waar hij rijdt. De autobestuurder is afgesne-den van de plek waar hij rijdt.Een fietser kun je altijd aanspreken - behalve als hij heel hard wegrijdt. Een autobestuurder is al moeilijker aan te spreken. Hij kan zich verschansen. De mogelijkheid om zich te verschansen maakt van de autobestuurder, hoe aardig hij ook kan zijn, een afstandelijk en wei-nig empathisch wezen. De fietser maakt vaak een praatje, op een straathoek, op de stoep, op een brug.

PUnT DRIEEen fiets is bescheiden. Vermoedelijk is niet elke fietser bescheiden, een fiets is dat wel. Fietsen domineren het straatbeeld niet door hun gewicht of hun grootte. Fietsen zijn elegante, ge-stroomlijnde, efficiënte, minimalistische gebruiksvoorwerpen.

6

Page 7: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Politie op de fietsIn het wild locatie: Politiezone Brussel­Elsene

De fietsbrigade van de politiezone Brussel­Elsene stelde al 18.000 inbreuken op de wegcode vast, waaronder heel wat hin­derlijke overtredingen ten aanzien van fietsers en voetgangers. De Fietsersbond en haar Franstalige tegenhanger GRAcQ riepen fietsers daarom op om het werk van de brigade te steunen met een brief. Enkele weken later besloot Brussels burgemeester Freddy Thielemans de brigade van 21 agenten te versterken met 12 extra agenten. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan een politiezone een tweejaarlijkse subsidie aanvragen van maximaal 15.000 euro voor de uitbouw van een fietsbrigade.

In de buurt

Esther Verbist maakte de juiste keuze toen ze naar de Fietsers­bondafdeling Antwerpen stapte om iets te doen met haar ongenoegen. Fietsersbondafdelingen hebben immers de juiste contacten bij de plaatselijke overheden.

Fietsmanifest: schaamteloze ode aan de fietser

Paaltjes op het Antwerpse ringfietspad waren de druppel

Hoe ben jij bij de Fietsersbond beland?Esther Verbist: “Ik doe bijna al mijn verplaatsingen met de fiets en dan kom je wel wat knelpunten tegen. Vaak morde ik wat in mezelf, maar dat lost natuurlijk niets op. Op een dag passeerde ik langs het vernieuwde ringfietspad in Antwerpen en stelde ik vast dat alle ingangen bezet waren met twee paaltjes waartussen je moest slalommen. Elke dag manoeu-vreerde ik tussen de paaltjes, tot mijn ergernis te groot werd. Ik ging naar een bijeenkomst van de Fietsersbondafdeling Antwerpen en voelde meteen dat we op dezelfde golflengte zaten.”

Zijn die paaltjes geen akkefietje?“Die paaltjes waren voor mij de spreek-woordelijke druppel. Ik had tal van an-dere ergernissen: drempels, slecht afge-stelde verkeerslichten, nieuwe fietspaden in het foute materiaal, te weinig ruimte voor fietsers … De laatste jaren maken we echter veel vooruitgang. Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat we sterker moeten inzetten op de fiets. Er zijn nu met het stadsbestuur gesprekken op regelmatige basis. Dat geeft hoop.”

> Esther Verbist: “Steeds meer mensen be-ginnen te beseffen dat we sterker moeten inzetten op de fiets.”

Ik wist zelfsniet wat het

STOP-principe was ”

In de 75 gemeenten waar de Fietsersbond actief is:

• zijn er 78 rechtstreekse contac­ten met het gemeentebestuur

• hebben 22 afdelingen contact met hogere overheden

• zetelen 35 Fietsersbondafde­lingen in commissies

i

Toen de ergernis te groot werd, stapte ik naar de Fietsersbond

“”

Had je, voor je bij de Fietsers­bond actief werd, ervaring met mobiliteitsbeleid? “Nauwelijks. In het begin moest ik dan ook vaak uitleg vragen aan collega-vrijwilligers. Ik wist zelfs niet wat het STOP-principe was! (lacht) De groep vangt zulke vragen goed op. Op belang-rijke besprekingen is onze voorzitter er vaak bij. Van hem heb ik al erg veel geleerd. Voorlopig ben ik nog niet onder tafel gepraat.”

Vond je snel je plaats in de afde­ling?“Toen ik startte, was de groep redelijk klein. Helpende handen waren dus meer dan welkom. In het begin was het wat zoeken naar een goede manier om de groep te versterken – dat is namelijk voor iedereen anders – maar ik heb mijn draai snel gevonden.”

Heeft je inzet intussen al wat opgeleverd?“Niet alle resultaten zijn meteen zicht-baar, zoals de mentaliteitsverandering bij de beleidsverantwoordelijken. Maar de paaltjes op het ringfietspad, die zijn intussen verdwenen!”

7

Page 8: Fietsersbond Nieuwsbrief 74 (juni -juli-augustus 2013)

Iedereen op de fiets

Ontdek deze publicaties bij Velt

• Ecologische moestuin

• Ecologische siertuin

• Ecologische voeding

• Kippen houden

• Openbaar groen

• Ecologisch magazine Seizoenen

De publicatie voor een siertuin vol lekkere én mooie kruiden

Slechts € 5,50

(incl. verz.)!

Sierlijk & kruidig

Tuinstarterskit

Bijzondere groentegids

Slechts € 5,50

(incl. verz.)!

Slechts € 11,50

(incl. verz.)!

Bestel door storting op BE51 0010 9905 5062. Vermeld titel, naam en adres.

Met handleiding, zaaikalender en vijf pakjes biozaden

25 Vertrouwde en minder vertrouwde groenten en hoe je ze bereidt

→ Info: www.velt.be/publicaties

36 Teelten voor balkon en terrasMet een zaai- plant en oogstkalender

Slechts € 5,50

(incl. verz.)!

Groenten in potten Nieuw! Bessen uit de tuin De ecologische teelt van kleinfruit

Slechts € 25,95

(incl. verz.)!

In het najaar van 2012 lanceerden Fietsersbond, haar Franstalige zusterorganisatie GRACQ – Les Cyclistes Quotidiens en supermarktketen Delhaize een praktische, stevige en betaalbare fietstas. In een mum van tijd waren alle tassen de deur uit. De drie partners besloten daarom de fietstas te herlanceren.De fietstas van het merk Ortlieb kan 20 liter bevatten, ideaal voor een grote hoeveelheid boodschappen. De tas is verstelbaar en daardoor geschikt voor alle achterste bagagedragers. Dankzij het Quik-Lock1-systeem is ze ook makkelijk af te nemen en terug te bevestigen.De ontwikkeling van de fietstas kadert in een langetermijnsamen-werking tussen supermarktketen Delhaize en de fietsverenigingen. De keten wil onder meer via sensibiliseringscampagnes haar klan-ten motiveren om met de fiets boodschappen te doen. Daarnaast verbetert Delhaize de komende drie jaren haar fietsenstallingen aan 90 % van haar 145 supermarkten.

http://routeplanner.fietsersbond.nl

De fietstas kost 39,95 euro. Als trouwe Delhaize­klant krijg je er 500 pluspunten bovenop.De tas is beperkt voorradig, dus bel even met je super­markt om te vragen of er nog tassen beschikbaar zijn.

Fietsersbond Nederland presenteert nieuwe fietsrouteplanner

Fietsersbond,GRACQ en Delhaize herlanceren fietstas

ii

De Nederlandse Fietsersbond heeft een nieuwe versie van haar fietsrouteplanner gelanceerd. Al sinds 2005 kon je met die routeplanner, samengesteld door honderden vrijwilligers, de beste fietsroutes opzoeken. Nu gaat dat nog sneller en makkelijker. Bovendien werkt de nieuwe versie op tablets en binnenkort ook op smartphones. Plan je een fietstrip naar onze noorderburen? Probeer dan zeker eens de optie ‘recreatieve route’. De routeplanner selecteert mooie wegen op basis van input van fietsers en langs knooppunten. Je kan je route ook volledig plannen langs het netwerk knooppunten en/of landelijke fietsroutes, langs natuurroutes, langs autoluwe routes … of een combina-tie. De mogelijkheden zijn eindeloos.Wil je aankomen waar je vertrokken bent, test dan zeker de functie ‘plan je fietsrondje’. Je vult je vertrekpunt en het aantal kilometer dat je wil fietsen in, en de routeplanner stippelt voor jou een mooi fietsrondje uit. Handig!