E-magazine Nummer 1, Juni 2010

8
Sterrenhuizen in de steigers! Samen bouwen aan een toekomst voor kinderen met autisme. Nummer 1 Juni 2010

description

Stichting Sterrenhuizen e-magazine nummer 1, Juni 2010.

Transcript of E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Page 1: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Sterrenhuizen in de steigers!

Samen bouwen aan een toekomst voor kinderen met autisme.

Nummer 1 Juni 2010

Page 2: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Yvonne Litjens is oprichtster van Stichting Sterrenhuizen. Deze week verteld ze over het ontstaan van de Stichting.

Ik ben de moeder van Martijn. Martijn is anders. Hij heeft autisme. Ik hou heel erg veel van mijn kind. Het is een kind waar iedere ouder van droomt, maar soms was het voor mij moeilijk om hem te helpen of hem te begrijpen. Hij heeft meer aandacht nodig. Deze aandacht is thuis soms niet realiseerbaar. Daarom is het moeilijk om voor hem te zorgen. Ook op school heeft hij het moeilijk. Hij kan zich niet concentreren en hij wordt gepest. Ik wil dat mijn zoon gelukkig en daarom wou ik iets doen. Maar wat? Ik wist niet meer wat ik kon doen. Ik voelde me machteloos. Toen ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Maar in plaats van oplossingen vond ik alleen maar meer problemen en meer ouders die zich zo voelden als mij. Op dat moment was het duidelijk voor mij. Hier moest iets aan gedaan worden... Kinderen met autisme moeten op een andere manier geholpen worden. Ze moeten zichzelf ontplooien om zo een volwaardige plaats in de maatschappij in te kunnen nemen. Door mijn zoon en contacten met

andere autistische kinderen leerde ik dat zij vooral geholpen zijn met een liefdevolle en consequente begeleiding. Zij komen in een natuurlijke omgeving het beste tot hun recht. Maar er zijn nagenoeg geen kleinschalige mogelijkheden waar ze kunnen wonen en ook naar school kunnen. Daarom wil ik voor deze kinderen een huis bouwen. Een thuis! Waar ze met veel persoonlijke aandacht begeleid worden en uiteindelijk zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren. Samen met een aantal vrijwilligers hebben wij stichting Sterrenhuizen opgezet. Stichting Sterrenhuizen is ook anders. Stichting sterrenhuizen wil woningen realiseren voor deze kinderen en ze daarmee met veel persoonlijke aandacht te begeleiden. Na veel tegenslagen is het ons gelukt om te starten met het eerste huis! De toekomstige bewoners zullen snel een nieuw thuis hebben. Liefs Yvonne

Column: Yvonne verteld...

Page 3: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Vandaag is de eerste steen gelegd!! Vanmorgen om 10.00 uur arriveerden de toekomstige bewoners en de vrijwilligers onder luid applaus de bouwplaats. Vandaag was de grote dag. Er was veel pers aanwezig en zelfs Hart van Nederland was er om dit historische moment vast te leggen. ‘ Al zo lang hebben wij gewacht op dit moment en nu is het eindelijk zo ver’ zegt Yvonne, oprichtster van Stichting Sterrenhuizen. Voor haar dan ook de eer om samen met haar zoontje Martijn de eerste steen te leggen. Dit was een heel emotioneel moment voor haar, omdat ze er alles voor heeft gedaan om een huis te realiseren voor autistische kinderen. Nu is het moment er dat officieel de eerste steen is gelegd.

Onder luidt gejuich werd de steen vast gemetseld. De steen heeft een afmeting van 20m2 en weegt zo’n 100 kilo.

De grote steen is samen met de toekomstige bewoners ontworpen. In de steen staan de namen van al de toekomstige bewoners, de vrijwilligers en natuurlijk

Woensdag 26 mei 2010

Bouwvorderingen... De eerste Sterrensteen is gelegd!

Yvonne. Ook waren er achter iedere naam sterretjes gemaakt.Nu zullen de bouwvakkers verder gaan met de afwerking van de bouw aan het huis. De stenen muren en het dak moet er nog op. Maar de eerste steen is gelegd en vanaf nu zal alles zeker snel gaan.

Page 4: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Iedere week staat een ouder van een sterrenkind in de schijnwerper. Deze week is Madelon aan de beurt. Ze is moeder van Jeffrey en Taylor en vertelt over hun bijzondere ervaring met dolfijnentherapie.

Jeffrey heeft PDD-NOS, een licht verstandelijke beperking en kenmerken van ADD, Taylor is een echte ADHD-‘er met problematiek op het sociaal emotioneel vlak . Allebei zijn het superkids, dat ze een beperking hebben is jammer, maar de mensen kunnen nog een hoop van onze kinderen leren. Helaas is het nu juist zo dat onze kinderen zich moeten aanpassen aan de samenleving, en dat gaat nu eenmaal niet altijd even gemakkelijk.

In 2007 heeft Jeffrey voor het eerst kennisgemaakt met dolfijntherapie, hij had toen erg veel moeite om mensen aan te kijken en om tegen iemand te praten. Samen met begeleider, de observant en de dolfijnentrainers is hij aan het werk gegaan om dit doel te bereiken. De principes van dolfijntraining worden wereldwijd ingezet om gehandicapte kinderen met het syndroom van Down of met autisme en/of aanverwante syndromen te helpen.Hoe het werkt? Kinderen met een handicap leren onder

intensieve begeleiding hoe ze een dolfijn moeten trainen.In direct contact met de dolfijn, en vooral met oefeningen die de kinderen daarnaast doen, verbeteren ze spelenderwijs hun communicatieve vaardigheden. Ook het concentratievermogen kan toenemen. En wat we nooit hadden verwacht gebeurde toch, al bij de tweede sessie zagen we vooruitgang. Voor we klaar waren met de

In de schijnwerper...

Page 5: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

therapie, begon Jeffrey oogcontact te maken. In de loop van de tijd bleven we hierin vooruitgang zien, en nu kijkt hij mensen aan als hij tegen ze praat, geweldig toch!

In de tijd dat we steeds meer vooruitgang bij Jeffrey zagen, gingen we ook nadenken of de therapie niet iets zou zijn voor onze dochter. Toentertijd konden er echter alleen maar kinderen met Down en kinderen met een storing binnen het autistisch spectrum meedoen aan de therapie. Gelukkig veranderde dat na verloop van tijd, dus konden we haar ook op de wachtlijst zetten. Na een tijdje namen we contact op met de therapeut. We vroegen of het mogelijk was om onze kinderen samen op therapie te laten gaan. Normaal worden er namelijk niet twee kinderen uit hetzelfde gezin op één sessie toegelaten. Omdat we ook als doel hadden om de interactie tussen broer en zus te verbeteren werd besloten om een uitzondering te maken. De kinderen hadden een geweldige tijd, en vaak ging het doel interactie zo op in een spel, dat ze niet eens doorhadden samen te hebben gewerkt.

Onze conclusie is dat we heel blij zijn dat we onze kinderen er zo op vooruit zijn gegaan. Natuurlijk hebben ze onderling nog wel eens ruzie, maar het gaat er minder hard aan toe dan voorheen. We zijn erg dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken.

Page 6: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

Deze school heeft 240 leerlingen van klas 1 t/m 8. Vorige week hebben al deze leerlingen les gehad over autisme. Bij deze lessen hebben ze kennis gemaakt met het fenomeen autisme. ‘Ik wist eigenlijk vrij weinig van autisme en nu snap ik waarvoor er geld nodig is en daardoor vind ik dat onze kinderen zich moeten inzetten om zoveel mogelijk geld inzamelen om autistische kinderen te helpen zodat ze zich ook thuis kunnen voelen’, aldus de directrice.

Om een huis te bouwen voor autistische kinderen heeft stichting Sterrenhuizen hulp en geld nodig. Deze vrije school heeft ons geholpen door mee te doen met de landelijke inzamelingsactie van Stichting Sterrenhuizen. De scholen mochten zelf kiezen waar zij geld mee wouden inzamelen.

De kleintjes van groep 1 tot en met groep 3 hebben hun steentje bijgedragen door koekjes te verkopen. Dus moesten er eerst koekjes gebakken worden. Op school zijn de eerste klassen daarom flink aan de slag gegaan. Een hele ochtend stond de oven op school op roodgloeiend. Meer dan 500 koekjes werden er gebakken. Daarna werden de koekjes afgemaakt met een heleboel lekkere

versiersels. ‘Ik heb chocolade koekjes gebakken en met zilveren balletjes versiert’ zegt Ryan.

Maar de koekjes moesten ook ergens inkomen natuurlijk. Daarom had de juffrouw al een heleboel bakjes gevouwen en nu mochten de kinderen ze beschilderen en ze versieren. Prachtige, kleurrijke bakjes waren het gevolg. Op het laatst kwam er een mooi strikje om het doosje en werd er een visitekaartje van Stichting Sterrenhuizen bijgevoegd. De volgende dag gingen de kinderen op pad om hun koekjes te verkopen. Ze zijn in groepen van 4 met een begeleider de deuren langsgegaan. En ze hebben ze allemaal verkocht, want natuurlijk kon niemand die prachtige koekjes weerstaan.

Groep 7 en groep 8 hebben voor de inzamelingsactie een musical geproduceerd. Deze groepen hebben samen met de meester en de juffrouw een musical bedacht. De musical gaat over een jongen die iets anders is dan anderen. Hij wordt gepest daardoor en hij voelt zich nergens thuis en fijn. Er worden veel mooie liedjes gezongen en uiteindelijk kan het jongetje een plekje krijgen in het huis van stichting sterrenhuizen. De kinderen van groep 7 en 8 hebben iedereen uitgenodigd om te komen kijken. Ouders, oma’s en opa’s, ooms en tantes. Met een entree prijs van vier euro was dit zeker de moeite waard voor de gasten.

De Rudolf Steiner school uit haarlem draagt ook een steentje bij!

Page 7: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

> Autisme een stoornis is in de informatieverwerking van de hersenen?

> Het woord autisme is afgeleid van het Griekse woord αuτός?

> Autisme al aanwezig is voor de geboorte, maar voor het derde levensjaar niet duidelijk zichtbaar is en niet genezen kan worden?

> Autisme vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen?

> In 90% van de gevallen, autisme te maken heeft met een erfelijke aandoening?

> Ruim één procent van de Nederlanders – ca. 190.000 mensen – een vorm heeft van autisme?

> Slechts 6% van alle mensen met autisme een betaalde full-time baan hebben?

Wist u dat…

:)

Page 8: E-magazine Nummer 1, Juni 2010

We zijn bijzonder blij met uw giften voor de bouw van ons eerste sterrenhuis! De vorderingen zijn ook steeds beter zichtbaar.

Mede dankzij u kunnen wij de droom van een aantal sterrenkinderen waarmaken. Een plek waar zij zichzelf kunnen zijn en tot rust kunnen komen. Het zou extra mooi zijn als hun nieuwe thuis zo snel mogelijk gecreëerd wordt. Verspreidt daarom alstublieft deze boodschap onder uw familieleden, vrienden en kennissen.

Alvast bedankt!

Stichting Sterrenhuizenwww.stichtingsterrenhuizen.eu

Zegt het voort!