Dementie informatieve boeken

Click here to load reader

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Dementie informatieve boeken

Boekenlijst

Bibliotheek Beringenpraatcaf dementie

Bibliotheek Beringen

De bibliotheekPraatcaf dementieINFORMATIEVE BOEKEN

Bron: online catalogus Bibliotheek Beringen beringen.bibliotheek.beInfoavond praatcaf dementie

Praatcaf DementieBrood & bomen : dementie uitgelicht/ Eric Du MeunierAls je nog nooit cht met dementie en personen die dementeren te maken had, is dit boek een warme bron van inlichtingen en inzichten en zelfs een werkelijke must. Als je er middenin zit of n van de zorgdragers bent, biedt het een aanmoediging, steun en een brok waardering. Wijzer over geheugen : over hersenen, vergeten en dementie/ Georgie DomVoorlichting over geheugenwerking, geheugenstoornissen en dementie.

Dementie voor dummies/ Simon Atkins

Medische en praktische informatie voor mensen bij wie dementie is vastgesteld, hun familie en verzorgers.Wat alz? : handige tips en technieken om te communiceren met mensen met dementie/ Kasper BormansIn dit boek geeft Kasper een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie of alzheimer, en geeft hij aan hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen bevorderen. Of hoe een kindertekening of een aparte wandeling door de gang een wereld van verschil kunnen maken. Kasper Bormans (1987) doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven). Hij ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen en andere technieken om beter te communiceren met mensen met alzheimer.

Dementie op jonge leeftijd/ Annemie JanssensMedische en praktische informatie voor patinten met dementie die jonger zijn dan 65 jaar en hun familie.De doolhof van Tante An : zoektocht naar een toekomst met minder dementie/ Kirsten EmousBehandeling van de verschillende vormen van dementie aan de hand van de vraag of er preventief en/of vanuit behandelingsoogpunt zaken blijven liggen.

Architectonica: een thuis voor mensen met dementie/ Stroobants Erik en Verhaest PatrickHoe pas je een woonzorgcentrum praktisch aan aan de noden van dementerenden? Stroobants bezocht twintig Vlaamse woonzorgcentra, maakte reportages en hield interviews. Verhaest deed wetenschappelijk onderzoek naar de hedendaagse inzichten en bevindingen over architectuur in relatie tot dementie.

Breinbewust leven: dement worden? Vergeet het maar!/ De Lange, Brigitte

Ons persoonlijk genenpakket bepaalt in de meeste gevallen alleen of we er vatbaar voor zijn om dement te worden. Maar of dat ook feitelijk gaat gebeuren, is in hoge mate afhankelijk van de persoonlijke levensstijl. De auteur, journaliste, studeerde op latere leeftijd psychologie en specialiseerde zich in het brein en het effect van ouder worden daarop. Haar kennis presenteert ze in dit goed toegankelijk geschreven boek, omdat ze zoveel mogelijk mensen de kennis wil laten toepassen over de relatie tussen levensstijl onder meer veel en goed bewegen; gevarieerd en goed eten en lachen en hersenvitaliteit.Opnieuw geleerd, oud gedaan/ Dirkse Ruud, Kessels, Roy en Hoogeveen, IrmgardBij dementie functioneren de hersenen minder goed, maar dementerenden zijn nog steeds in staat om nieuwe dingen te leren en 'vergeten' handelingen opnieuw te leren. Het stimuleren van dit lerend vermogen heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de dementerende en zijn omgeving. In het eerste deel van het boek wordt dit gellustreerd aan de hand van de ervaringen van een psychogerontologe wier moeder dementerend is. Het deel sluit af met algemene aanbevelingen en praktische tips voor het stimuleren van het lerend vermogen van dementerenden (onder andere niet dwingen, niet laten falen, angst wegnemen, motiveren). Deel twee bevat 67 voorbeelden van het toepassen van het principe in de praktijk. De voorbeelden zijn voorzien van een symbool dat verwijst naar verschillende categorien (onder andere taakanalyse, herhalen en kneden, stimuluscontrole, associatieleren, emotieleren). Het resultaat is een verhelderend, inspirerend en praktisch zelfhulpboek voor familie, vrienden en verzorgenden van dementerenden. Bevat vele kleurenfoto's.Alzheimer. Een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker/ Borms MagdaEen bejaarde tante wordt door haar familie in een rust- en verzorgingstehuis geplaatst en spoedig daarna overgebracht naar een ander tehuis met een speciale afdeling voor dementen. De nicht die haar tijdens de laatste levensjaren begeleidt, observeert het onomkeerbare aftakelingsproces. In kleine anekdotes en flashbacks vertelt ze hoe tante steeds meer verstrooid en afwezig wordt tot ze zich nog amper bewust is van wat er rond haar gebeurt.

Dingske : een beeldboek en handleiding over dementie/Sergeant Sofie en Verhaest Patrick

Bij jezelf of bij iemand in je nabije omgeving vaststellen dat gewone dagelijkse dingen niet meer lukken roept emotie, vragen en weerstand op. Dit geldt des te meer wanneer het vermoeden rijst dat het om dementie gaat. In de periode vr en na de diagnose is het niet alleen belangrijk dat men toegang heeft tot de juiste informatie, maar ook dat men wordt gerustgesteld of een goed gesprek kan voeren. Het beeldboek Dingske bundelt sobere en kunstzinnige illustraties over dementie voor volwassenen en kinderen. Dingske vertelt in beelden over dementie: het geeft informatie, en het helpt om op verhaal te komen. Het boek is ontworpen voor volwassenen en kinderen die over dementie in gesprek willen gaan.

Bij dit beeldboek hoort een Handleiding die vooral is bedoeld voor ondersteuners van mensen met een verstandelijke beperking. De stijgende levensverwachting van personen met een verstandelijke beperking in het algemeen en mensen met downsyndroom in het bijzonder, zorgt voor een sterke stijging van het aantal mensen met dementie. Dementie brengt nieuwe uitdagingen en vragen met zich mee voor de hulpverleners, familieleden en de persoon met een beperking zelf. Om hiermee om te gaan is het belangrijk om in een sfeer van open communicatie inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is en wat de toekomst zal brengen. De Handleiding geeft tips en mogelijkheden om het beeldboek op maat van personen met een verstandelijke beperking te gebruiken als instrument om hen over het thema dementie te informeren en hierover met hen in dialoog te gaan. Ze kan ook ouders, familieleden, leerkrachten en artsen inspireren om dit beeldboek in te zetten in de communicatie over dementie.

100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen / Carper JeanDe voormalig medisch correspondente bij CNN en bekend als publiciste, met een verzameling tips om de kans op Alzheimer en geheugenverlies op latere leeftijd te doen verkleinen.Beter omgaan met de ziekte van Alzheimer / Forette FranoiseOp dit moment krijgt in Nederland ongeveer 11% van de mensen ouder dan 75 jaar de ziekte van Alzheimer. Met een stijgende levensverwachting wordt dit een toenemend probleem voor de volksgezondheid. De oorzaak van de ziekte van Alzheimer wordt nog steeds niet goed begrepen. We lezen wat nu bekend is over deze aandoening. Wat zijn de kenmerken, wie vormen de risicogroep, wat betekenen de geheugenstoornissen, welke gedragsstoornissen komen voor en hoe komt men tot de diagnose? Een belangrijk deel van het boek wordt ingenomen door praktische vragen en antwoorden, en hoe om te gaan met de ziekte. Deze uitgave is geschreven door een Franse hoogleraar geriatrie en een journalist. Het is adequaat bewerkt voor het Nederlandse taalgebied. Doelgroep zijn vooral de naasten van de patint. Behandelaars vinden in een notendop globale informatie over de laatste ontwikkelingen. In het algemeen een geschikt boek voor de doelgroep, hoewel sommige tips wel heel curieus zijn. Zoals een Alzheimerpatint zelf een reis laten organiseren 'buiten de gebaande paden om'. Met een goede index en relevante adressen en websites.Een steen in je Hand / Forette FranoiseIn dit boek bundelen vijf auteurs de ideen en ervaringen die ze opdeden als medewerkers van de eerste Vlaamse ontmoetingsgroep voor mensen met dementie. De ontmoetingsgroep startte in 2005 en is een initiatief van Foton, een expertisecentrum van Familiezorg West-Vlaanderen. In de inleiding wordt gefocust op het belang van het bespreekbaar maken van dementie. Vervolgens verduidelijken de auteurs het concept en de werkwijze van de ontmoetingsgroep en gaan ze in op het aankaarten van de diagnose dementie. Verder wordt onder meer aandacht besteed aan de vormgeving van de ontmoetingsgroep en de werkwijze (met onder meer relaxatie en groepsgesprekken). Het laatste hoofdstuk beschrijft de betekenis van de ontmoetingsgroep voor de deelnemers. De tekst wordt ondersteund met heel wat getuigenissen, die je ook terugvindt op een bijbehorende dvd. Verder bevat het boek kaders met extra informatie, zwart-witfoto's, een bibliografie en enkele bijlagen. Het resultaat is een helder boek dat vooral een goede inspiratiebron vormt voor de praktijk. Kleine letter; gedrukt op glanzend papier.Moeder is weg/ Dirk Musschoot

Ontroerende en herkenbare getuigenis over alzheimer Als haar man overlijdt, heeft de moeder van journalist Dirk Musschoot het moeilijk om de draad van haar leven weer op te pikken. Het verdriet zal wel slijten, denkt iedereen, maar al snel blijkt er veel meer aan de hand. Het openhartige en ontroerende relaas van een zoon die zijn moeder stap voor stap verliest aan alzheimer In ons land lijden naar schatting 158.000 mensen aan dementie. Dit herkenbare boek is voor hun vele familieleden en vrienden een hart onder de riem.Omgaan met dementerenden

Dit boek schetst de aanbevelingen van het Belgische Qualidem-project, waarvoor onderzoekers van de universiteiten van Leuven en Luik op zoek gingen naar richtlijnen voor hulpverleners in het omgaan met dementerenden. In een eerste deel wordt uitvoerig ingegaan op depressie en angst bij dementerende mensen, met vooral aandacht voor de oorzaken en verschillende behandelingen. Het tweede deel bespreekt de ondersteuning van man