De ZakenMarkt 1. 2012

36
01 Zakenmagazine voor ondernemers en bestuurders in Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. jaargang 5 februari/maart 2012 Terlouw Land Rover wil de beste van Nederland worden BTW Nederland verhuist naar Ochten Doetinchem bezuinigt niet op economie

description

Regionaal Businessmagazine voor ondernemers en bestuurders in Arnhem - De Liemers - Doetinchem e.o..

Transcript of De ZakenMarkt 1. 2012

Page 1: De ZakenMarkt 1. 2012

j a a r g a n g 42 0 1 0

01Z a k e n m a g a z i n e v o o r o n d e r n e m e r s e n b e s t u u rd e r s i n A r n h e m | D e L i e m e r s | D o e t i n c h e m e . o .

j a a r g a n g 5februari/maart 2012

Terlouw Land Rover wil de beste van Nederland worden BTW Nederland verhuist naar Ochten Doetinchem bezuinigt niet op economie

Page 2: De ZakenMarkt 1. 2012
Page 3: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 3 |

inhoud

Inhoudsopgave

1615

17

06

> 06 Terlouw Land Rover wil de beste van

Nederland worden

> 13 Visie op: Perspectief financiële dienstverlening

> 16 Twaalfde Toon Hermans Huis van Nederland

in Arnhem!

> 17 Nieuw pand voor specialist in BTW en

overdrachtsbelasting

> 18 Interview Wethouder Gemeente Doetinchem

Fotografie coverfoto en coverstory

Fotografie Louk Heimans

13

06

Financiële sector werkt ijverig aan vertrouwensherstel 8,9,11

Column Gera Janssen, Matthijsse Assurantiën 15

Alliander-gebouwen Duiven ondergaan duurzame metamorfose 21

Autonieuws 24

Nemen Zzp’ers teveel risico’s? 25

Vastgoedtransacties 31

Column: Marco Nagtegaal, Van Elderen accountants en belastingadviseurs 28

Column: Marc Peeters, Peeters Trainingen 29

Kort nieuws 23,25,27,29,30,32 en 33

Internetwijzer 34

18

Page 4: De ZakenMarkt 1. 2012
Page 5: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 5 |

voorwoord

Jaargang 5, nummer 1 2012Zakenmagazine voor ondernemers en bestuurders in Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

De Zakenmarkt is een uitgave vanJEZ MEDIA SERVICES

Pinkslo 106923 CH GroessenT: 0316 344960F: 0316 340218E: [email protected]: www.dezakenmarkt.nl

UitgeverGerie Jansen

RedactieNico Dunnebier Jan KlompHeleen van der Maas

FotografieJacques KokLouk Heimans

Vormgeving en opmaakD-Graphicwww.d-graphic.nl

DrukReal Concepts BV, Duiven

Frequentie6x per jaar

Advertentie ExploitatieJEZ MEDIA SERVICEST 0316-344960

Gerie JansenTheo Wegh

Advertentie tarieven opaanvraag verkrijgbaar ofop www.dezakenmarkt.nl

AbonnementenAbonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Abonnementsprijs € 45,- incl. BTW + gratis vermelding in het online bedrijvenregister op de zakenmarktsite.

VerspreidingDe zakenmarkt Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. wordt verspreid onder bedrijven met4 medewerkers of meer in de volgende plaatsen: ARNHEM, BEMMEL, DIDAM, DOETINCHEM, DOESBURG, DUIVEN, ELST, GROESSEN, GIES-BEEK, HETEREN, HUISSEN, OOSTERBEEK, VELP, WESTERVOORT en ZEVENAAR.

CopyrightsHet auteursrecht op dit tijdschriften de daarin gepubliceerde artikelen wordtdoor de uitgever voorbehouden. De uitgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonderuitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

In een hoog tempo zien we onheilsberichten langs flitsen. Over wankele banken, flipperende beurscijfers, heftige Eurotoppen en vertrekkende politieke leiders. Heerst er dan paniek over alles? Moeten we ons laten leiden door de waan van de dag? Uiteindelijk wordt toch elke crisis stap-voor-stap opgelost?

Natuurlijk moeten veel ondernemers piekeren over de haperende economische vooruitzichten. En niemand weet hoelang de onrust nog zal blijven hangen. Toch moeten we proberen nuchter te blijven. Want ondanks de crisissfeer kunnen we vaststellen dat de Europese Unie de laagste overheidstekorten kent vergeleken met Japan en de Verenigde Staten. En de Zuideuropese perikelen zijn aan het temperen.

Ontkennen van problemen heeft geen zin. Maar we zien wel overal forse aanzetten tot oplossingen. De afgelopen periode is de tijd meer dan rijp geworden voor snelle structurele hervormingen. Of, om het vrij met Economie-Nobelprijswinnaar Milton Friedman te zeggen: “Slechts een crisis zorgt voor echte veranderingen”. En vakgenoot Professor Arnold Heertje heeft er later aan toegevoegd: “De crisis is een zegen!”.

Nog los van de citaten, beseft iedereen dat verandering nodig is. Anders waren er geen of weinig problemen geweest. Er zijn dus heel wat lessen te trekken uit de feiten van de afgelopen jaren. Neem bijvoorbeeld de financiële sector, waar een grote omslag aan de gang is. In deze uitgave van De ZakenMarkt besteden we uitvoerig aandacht aan het imago-herstel van de financiële dienstverlening.

Maar ook voor ZZP-ers (het ‘ondernemende goud’) gaan er op termijn andere, betere, tijden aanbreken. Ondermeer vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt zullen er - zeker op wat langere termijn – voor zorgen dat ZZP-marktpositie versterkt gaat worden. De ZZP-er is een steeds meer aantrekkelijke leverancier voor ‘flexibele’ bedrijven en organisaties aan het worden. De ZakenMarkt biedt in het komende jaar dan ook platform voor Stichting ZZP-Nederland, die de belangen van kleine ondernemers nastreeft.

In de crisis-oplossingen spelen overheden een bepalende rol. Met name gemeenten staan midden in de maatschappij. De wethouders van economische zaken in onze regio hebben dagelijks te maken met de financiële en economische gevolgen. We laten ze uitgebreid aan het woord om te vertellen hoe ze de situatie proberen te beheersen.

Al met al een volle ZakenMarkt waarbij ik ook graag aandacht wil vragen voor het fantastische initiatief om in Arnhem het 12e Toon Hermanshuis – ontmoetingsplaats (ex)-kankerpatiënten en hun aanverwanten - te realiseren. Wie daaraan financieel, in natura of met menskracht wil bijdragen, kan kijken op de website: www.thharnhem.nl.

Gerie JansenUitgever De ZakenMarktArnhem | De Liemers | Doetinchem e.o.

Over lessen en echte veranderingen

Page 6: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 6 |

coverstory

Terlouw Land Rover wil de beste van Nederland worden

“We willen klanten binden op een manier die zal verbazen”

“Wij willen de beste Land Rover dealer van Nederland worden”, zegt Emile Terlouw. “Zo is het ”, beaamt zijn broer Rick. 1 januari namen de broers Terlouw het Land Rover dealerschap van De Koning in Arnhem over. Gebaseerd op veertig jaar ervaring in de Automotive wereld ontwikkelden Rick en Emile Terlouw een onderscheidende aanpak waarmee ze hun ambitie gaan waarmaken. “We willen klanten aan ons binden op een manier die zal verbazen”, onderstreept Emile. De Terlouw showroom straalt ondertussen onmiskenbaar uit waar het merk Land Rover al 65 jaar voor staat: vertrouwd, authentiek en exclusief genieten, of het nu aan het stuur is van de tijdloze Defender of van de geraffineerde Range Rover Evoque.

Het is voor het eerst dat de broers samenwerken én samen ondernemen. Emile werkte twintig jaar bij Volkwagen en Audi waar hij ondermeer eindverantwoordelijke was bij Audi Centrum Utrecht. De afgelopen drie jaar maakte hij als zelfstandig ondernemer een uitstapje naar een andere branche. “Maar eenmaal een automan altijd een automan”, lacht hij. “Het autovak is een dynamische combinatie van oprechte interesse in mensen en commercie. Daar voelen we ons allebei heel goed bij.” Rick zette in de afgelopen tien jaar voor de firma Koops Furness een Land Rover dealerschap op in de regio Zwolle en nam Land Rover Centre Enschede over. Land Rover is en blijft zijn automerk. Toen de mogelijkheid zich voordeed samen met zijn broer een dealerschap over te nemen en als zelfstandig ondernemer verder te gaan, was het plan snel gesmeed. Rick: “Ik heb in de afgelopen tien jaar maar één keer meegemaakt dat er een Land Rover dealerschap te koop kwam (in Enschede, red.). Dus als de unieke kans zich voordoet, moet je hem grijpen.”

Direct alles op tafelDe gezamenlijke veertig jaar ervaring in alle aspecten van het autovak heeft bij de broers geleid tot een eigenzinnige nieuwe aanpak. Op het gebied van sales legt Terlouw Land Rover alle informatie waarop een klant zijn aankoopbeslissing wil baseren, direct op tafel. “Als een

“Het autovak is een dynamische combinatie van oprechte interesse in mensen en commercie. Daar voelen we ons allebei heel goed bij.”

Rick Terlouw

Emile Terlouw

Page 7: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 7 |

coverstory

Terlouw Land RoverDe Overmaat 906831 AJ Arnhem(026) 323 33 44www.terlouwlandrover.nl

klant bij ons binnenloopt heeft hij anderhalf uur later de auto gevoeld en geproefd, volledige uitleg over de auto gekregen, een offerte op zak met een aanbod op het gebied van financiering, lease en/of verzekeringen, en kent hij de inruilprijs”, legt Emile uit. “Dat is uniek in het premium autosegment waarin wij opereren”, benadrukt Rick. Deze snelle, zakelijke en heldere manier van handelen, betekent overigens niet dat de broers Terlouw de klant zo snel mogelijk weer de deur uit willen hebben. Integendeel. Rick: “In de showroom komt een lounge met bar, muziek, beeldschermen en comfortabele stoelen waar we graag met mensen in gesprek gaan. We willen echt contact met de klant en van daaruit bouwen aan een duurzame relatie.” In het verlengde daarvan nemen de broers Land Rover rijders graag alle zorg over hun auto uit handen met een haal- en brengservice, vervangend vervoer dat niet onderdoet voor de eigen Land Rover, onderhoudsbeurten inclusief gratis reiniging en standaard een mobiliteitsdekking in heel Europa.

Land Rover duurzaam?Maar hoogstaande kwaliteit in service en sales maakt van Land Rover nog geen Land Rover. Wat dan wel? “Land Rover is een authentiek en exclusief merk dat volledig duidelijk is in wat het levert”, legt Rick uit. “Wat Apple is in de computerwereld en Coca Cola in de frisdrankindustrie is Land Rover in de autowereld. Een merk met een groot imago, dat bij veel mensen sympathie opwekt.” Wat bij de meeste niet-Land Rover rijders onbekend is, is dat het automerk

duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Te beginnen met de eis dat elke Land Rover dealer een volledig duurzaam erkend autobedrijf moet zijn. Terlouw Land Rover had dit keurmerk binnen een maand gerealiseerd. De gehele bedrijfsvoering is door een onafhankelijk instituut doorgelicht op het aspect duurzaamheid. Van het kleinste lampje tot het toiletspoelsysteem. Maar dat maakt de Land Rover zelf natuurlijk nog geen duurzame auto. Rick: “De Land Rover is zoals iedereen weet geen lichtgewicht, heeft geen kleine motor en is niet bepaald aerodynamisch. Om dit compenseren heeft Land Rover een waterdicht en controleerbaar systeem ingericht waarmee elke eigenaar van een nieuwe Land Rover er van op aan kan dat de eerste 75.000 kilometer die hij rijdt, volledig CO2 neutraal zijn. Daarin is Land Rover uniek in de wereld.”

Zaken doen in de Arnhem regioOmdat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de broers Terlouw een belangrijke doelstelling in hun businessplan is, trekken ze de erkend duurzame bedrijfsvoering door in de keuze van hun leveranciers. “Dat betekent dat we zo veel als mogelijk zaken doen met ondernemers uit Arnhem en omgeving. Net als de loyaliteit van Land Rover rijders aan hun automerk, zijn wij als dealer van Land Rover graag loyaal aan de regio van waaruit wij werken.”

Page 8: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 8 |

financiële dienstverlening

Financiële sector werkt ijverig aan vertrouwensherstel

Klant én klant-belang beter beschermen

Het verloop en de gevolgen van de financiële crisis worden dagelijks via alle media belicht. Iedereen kan er eigen conclusies uit trekken.

Daarbij staat stijf overeind dat de financiële sector er behoorlijk wakker van ligt. Het moet anders. Immers, het imago van de

financiële markt - en de spelers hierin - hebben flinke deuken opgelopen. Duidelijk is dat de financiële wereld er niet onderuit kan om acties te ondernemen die het vertrouwen terug kunnen winnen. En dat lukt zeker niet met de alom bekende gelikte teksten, glossy brochures en vlotte praatjes van snelle jongens en meisjes. De klant en met name het klantbelang moeten de prioriteit krijgen. Daarom zien we overal dat de verantwoordelijke financiële sector nieuwe

wegen gaat bewandelen.

De koerswijziging heeft zich inmiddels in de praktijk ingezet. Met ingang van dit jaar zijn er bijvoorbeeld nieuwe regels voor beloningen van financieel dienstverleners. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) speelt hierin een krachtige rol. Alle regels ten aanzien van passende provisies hebben als doel perverse financiële prikkels weg te nemen. Op die manier zal de omslag van productgerichte verkoop naar relatiegerichte adviezen en bemiddeling gemaakt worden. Daarnaast is er de Wet op het financieel toezicht. Want betrouwbaarheid is één van de belangrijkste fundamenten waarop de financiële dienstverlening is gebouwd. Het bepaalt voor een belangrijk deel of er wel of geen zaken worden gedaan. Toch werd voorheen deze betrouwbaarheid nauwelijks getoetst of onderzocht. De Wet op het financieel toezicht brengt hier zeer nadrukkelijk verandering in en de toezichthouder, de AFM, heeft hier een hoge prioriteit aan toegekend.

Nieuwe financiële wereldHet behalen van omzet was de norm voor de kwalificatie ‘goede of slechte’ adviseur. Wilde men succesrijk zijn, dan moest er omzet gedraaid worden. Kwantiteit voor kwaliteit. Ook de producenten van financiële producten waren veelal aanjagers van deze oplopende drang naar omzet: hoge cijfers werden extra beloond. We weten ondertussen waartoe dit kan leiden. En we weten ook in grote lijnen waar het naar toe zou moeten gaan. Dat is onderzocht door onderzoeksbureau Motivaction in samenwerking met het Sustainable Finance Lab. De visie van Nederlanders over de toekomst en de rol van de financiële branche en het thema ‘duurzaamheid’ blijkt vrij duidelijk te zijn: een koerswijziging is zeer gewenst.

Nutsfunctie Plus populairVoor het onderzoek zijn drie richtingen voor de toekomst van de financiële sector vastgelegd. Het grootste deel (40 procent) kiest voor een financiële sector die zich richt op dienstverlening én duurzaamheid, ook wel de ‘Nutsfunctie Plus’ genoemd. Met andere woorden: de financiële sector moet ten dienste staan van de samenleving én van duurzaamheid. Lange termijn-investeringen die zo min mogelijk schade doen aan mensen en natuurlijke hulpbronnen en rekening houden met de belangen van toekomstige generaties. Ook tijdens een bijeenkomst van het World Forum van Den Haag (‘Schaamteloze ideeën voor een nieuwe financiële wereld’) werd de wens voor een soort ‘Nutsfunctie Plus’ helder verwoord: “Een

Page 9: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 9 |

financiële dienstverlening

mooiere wereld, waarin dienstverleners een eerlijke boterham verdienen, de belangen van de klant altijd centraal stellen en een bijdrage leveren om de trots op het mooie vak te herstellen”.

NutsfunctieBijna éénderde (31 procent) heeft de voorkeur voor een financiële sector die zich richt op dienstverlening met een ‘Nutsfunctie’: de financiële sector moet ten dienste staan van de samenleving. Zorgen dat betalingsverkeer tussen mensen mogelijk is, geld uitlenen om wonen, consumeren en ondernemen mogelijk te maken. Slechts 6 procent opteert voor een financiële sector die vooral gericht is op economische groei en winst voor beleggers en aandeelhouders.

Klant versus KlantbelangGeen ondernemer haalt het is zijn of haar hoofd de klant niet ‘centraal’ te stellen. Maar wat moeten we er bijvoorbeeld mee als het om de financiële sector gaat? Als de crisisverschijnselen van de afgelopen jaren iets duidelijk gemaakt hebben, dan is het wel de afkalving van het begrip ‘klant-belang’ geweest. De klant gaat tevreden de deur uit, maar blijkt op iets langere termijn toch met gepeperde of onbetaalbare vorderingen te zitten. Juist op dit gebied heeft de financiële sector heel veel vertrouwen prijsgegeven. In het reeds aangehaalde onderzoek komt dit duidelijk naar voren. Weliswaar vindt 44 procent dat alle financiële producten aangeboden mogen worden en dat de afnemer zelf moet bepalen welk risico daaraan vastzit. Maar wat vindt men dat er moet gebeuren om misstanden in de toekomst te voorkomen? In ieder geval vraagt een meerderheid ook om meer vormen van bescherming.

Onafhankelijk toezichtDriekwart (73 procent) vindt dat alle financiële producten van tevoren moeten worden goedgekeurd door een onafhankelijke toezichthouder. Een aanzienlijke meerderheid van 80 procent is van mening dat financiële toezichthouders alle producten moeten begrijpen die onder hun toezicht staan en het risico ervan moeten kunnen inschatten. Een bijna even groot percentage (78) vindt dat topbankiers datzelfde ook moeten kunnen voor de producten die hun bank aanbiedt. De dienstverleners zullen dus, nog meer dan nu, aandacht moeten hebben voor een goede klantinventarisatie. Zodoende moet de dienstverlener een advies samenstellen dat aansluit bij het feitelijke klantprofiel. Met het advies geeft de financieel dienstverlener de klant wat hij eigenlijk nodig heeft en stelt daarmee het bredere klantbelang centraal en niet de klant. Daarbij moet de financieel dienstverlener ook de risico’s op lange termijn meenemen om voorzienbare teleurstellingen te kunnen voorkomen.

Koersverandering nodigEen groot aantal Nederlanders geeft de financiële sector een buitengewoon belangrijke plaats binnen allerlei geledingen van de maatschappij. Om die reden moeten er ook hoge eisen gesteld worden. Er moet dus nogal wat gebeuren om imagowinst en herstel van vertrouwen te kunnen boeken. Want de uitgangspositie is zeker niet riant, zo blijkt uit het onderzoek. Zo is er nog weinig vertrouwen in de zelfregulering van de financiële sector. Ruim tweederde (69 procent) vindt dat de financiële sector te veel op zichzelf gericht is. Slechts een kwart (23 procent) denkt dat de financiële sector zelf in staat is om door middel van zelfregulering misstanden in de toekomst te voorkomen.

Page 10: De ZakenMarkt 1. 2012

$

Page 11: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 11 |

robuuste en toekomstbestendige financiële sector. In de eerste plaats is volgens Nederlanders de Nederlandse overheid (genoemd door 41 procent) hiervoor verantwoordelijk. Daarna volgen de financiële sector zelf (38 procent), de toezichthouders DNB en AFM (37 procent), het IMF (31procent) en de EU (28 procent). Uit alles blijkt dus dat er een breed gedragen roep is voor meer ethiek binnen de financiële sector. Aan de noodzakelijke omslag wordt hard gewerkt. Want in het komende jaar zullen de klanten onverminderd kritisch blijven reageren op de kwaliteit van banken en verzekeraars.

VertrouwenswinstDe Financiële dienstverlening is essentieel voor de samenleving. Iedereen heeft er dus belang bij dat het vertrouwen groeit en dat deze sector in goede handen is en goed functioneert. Minister Verhagen (Economische Zaken) verwoordde het begin februari tijdens een bijeenkomst van financiële ondernemers en wetenschappers zo: “U moet als financiële instellingen waaraan mensen hun geld toevertrouwen, ook laten zien dat u zorgvuldig met hun geld omgaat”. Verhagen benadrukte dat maatschappelijk verantwoord financieren ook een concurrentievoordeel oplevert en dus goed is voor de winstgevendheid. Steeds meer consumenten en overheden eisen dat, ook in opkomende economieën. “Als uw bedrijf dan maatschappelijk verantwoord omgaat met het geld dat u is toevertrouwd, heeft u dus een streepje voor”.

$ $$ $$$

IntegriteitsgevoelEen kleine minderheid (11 procent) denkt dat bankiers hun les nu wel hebben geleerd en in de toekomst risico’s beter zullen inschatten. Echter, een grote groep van 57 procent heeft hier (nog) geen vertrouwen in. Slechts 13 procent vindt de financiële sector voldoende dienstbaar aan de samenleving en slechts 12 procent vindt de financiële sector voldoende klantgericht. Bankiers staan er dan ook voorlopig niet zo goed op: mensen vertrouwen het minst op reclamemakers (8 procent), autoverkopers (12 procent), politici (13 procent), bankdirecteuren (14 procent) en directeuren van grote bedrijven (18 procent). Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld artsen, onderwijzers, rechters en wetenschappers. Hun integriteit scoort meestal zeer goed (rondom 80 procent) bij de gemiddelde Nederlander.

DuurzaamEr bestaat in Nederland een stijgend bewustzijn voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De financiële sector heeft de laatste tijd hiervoor aanzetten gegeven. Het is echter niet bij iedereen duidelijk of dit wel of niet voldoende in praktijk gebracht wordt. Volgens Nederlanders is in de toekomst een sterkere verbinding tussen duurzaamheid en de financiële sector van belang. De helft vindt dat de financiële sector als financier een belangrijkere rol moet gaan spelen in het realiseren van een omslag naar een meer duurzame manier van samenleven en omgang met natuurlijke hulpbronnen. Amper 5 procent vindt van niet. Een minderheid van 19 procent vindt echter dat de financiële sector zich vooral moet richten op het realiseren van groei en zich niet bezig moet houden met maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid. Daar staat tegenover dat 60 procent vindt dat banken niet alleen moeten worden afgerekend op hun financiële resultaten maar ook op basis van de positieve bijdrage die ze leveren aan de gemeenschap (hun ‘sociale dividend’). Ook vinden grote groepen Nederlanders dat er een verband bestaat tussen het tekort aan duurzaamheid en de financiële crisis. Ruim meer dan de helft ziet de kredietcrisis en de schuldencrisis het effect van een samenleving die te eenzijdig gericht is op groei van welvaart en inkomen. Amper 9 procent is het hiermee oneens.

Realisatie omslagIn het onderzoek is gevraagd welke instantie het meest verantwoordelijk is voor het realiseren van een omslag naar een meer

financiële dienstverlening

Page 12: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 12 |

perspectief financiële dienstverlening

Voor een succesvolle bedrijfsvoering is inzicht in de geldstromen van groot belang. Daar kan een administratiekantoor aan bijdragen. Een deskundig administratiekantoor denkt en onderneemt mee. Zeker in een tijd dat kostenbesparing en fiscaal voordeel het verschil kunnen maken, niet onbelangrijk.

Op het moment dat uit een administratie blijkt dat de bruto winstmarge te laag is, kan de administrateur adviseren hoe er op kosten bespaard kan worden of wat er aan de bedrijfsvoering veranderd kan worden om de marge te vergroten. Een klussenbedrijf dat twaalf uur per dag werkt maar geen winst maakt, zou het uurtarief moeten verhogen. Of een restaurant

dat dagelijks honderd voor- en hoofdgerechten en slechts vijf nagerechten per dag verkoopt, zou iets aan de porties kunnen doen om de verkoop van het aantal nagerechten te stimuleren. Door naar de cijfers te kijken kan een administrateur adviezen geven waar vooral kleine ondernemers zelf vaak niet aan denken, simpelweg omdat ze het overzicht niet hebben.

Daarnaast vragen ondernemers steeds vaker niet alleen om administratieve dienstverlening maar ook om specialistisch fiscaal, ten behoeve van fiscaal voordeel bijvoorbeeld. Een administratiekantoor dat beide disciplines beheerst, biedt een ondernemer meer toegevoegde waarde.

Administratie en fiscaal advies gaan steeds vaker samen

Het eerste wat ondernemers vaak doen met het vermogen dat vrij komt uit de verkoop van hun onderneming, is kijken waarin ze hun geld kunnen beleggen. Maar, dat zou eigenlijk de laatste stap in het vermogensbeheertraject moeten zijn.De toekomstplannen van de ondernemer zijn voor ons als private bank het bepalende startpunt. Die leiden vaak tot elementaire keuzes: Gaat het vermogen naar privé of wordt het in een holding aan gehouden? Is het slimmer om de huwelijkse voorwaarden om te zetten in gemeenschap van goederen? Het pensioen, staat dat echt apart? Wanneer het toekomstbeeld is geschetst, besteden we allereerst aandacht aan estate-

planning. Daar valt met een vermogen vanaf 1 miljoen fiscaal gezien veel geld mee te verdienen. Veel meer dan op zoek te gaan naar een paar jaar 3% rendement. Als tweede punt staat de structurering van het vermogen op de agenda. De wijze waarop heeft fiscaal gezien ook de nodige gevolgen. Tot slot komt vermogensgroei aan de orde. Vaak maken ondernemers daarin eenzijdige keuzes. Soms zit teveel eigen geld in panden. Met de huidige leegstand van bedrijfsonroerend goed komen zij van een koude kermis thuis. Wereldwijde spreiding in onroerend goed, aandelen, obligaties én met het huidige Eurolandschap in verschillende valuta’s, is van essentieel belang.

Beleggen is de laatste stap

Velperweg 101B6824 HH Arnhem(026) 353 64 00www.abnamromeespierson.nl

Parkstraat 116881 JB Velp(026) 361 17 89www.oud.nl

Hein van ’t WoutDirecteurABN AMRO MeesPierson Arnhem

Sander OudDirecteur Administratiekantoor Oud

Perspectief

De financiële dienstverlening heeft een roerige periode achter de rug. Vooral banken en verzekeraars hebben die periode benut om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zij werken hard aan een toekomst die bestaat uit transparante dienstverlening met eenvoudige producten. Vermogensopbouw via polissen maakt plaats voor banksparen. De klant staat weer centraal. Omdat de bomen op financieel gebied ook de komende jaren niet tot in de hemel zullen reiken, is het voor ondernemers zaak zich vooral te focussen op kostenbesparing en fiscaalvoordeel. Daar leggen ook accountants en administrateurs het zwaartepunt. Zij zien als geen ander kansen om met fiscale knowhow en advies de balans gezond te houden. De ondernemer neemt trouwens ook geen genoegen meer met alleen de cijfers. Hij verwacht een duidelijke meerwaarde. De private banker verdiept zich in deze tijd allereerst in de fiscale voordelen van een estate-planning op maat. Want met een vermogen vanaf 1 miljoen is daar zonder enig risico meer geld mee te verdienen dan met beleggen.

financiële dienstverlening

Page 13: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 13 |

perspectief financiële dienstverlening

Verzekeringsproducten ten behoeve van vermogensopbouw zijn in vergelijking met een aantal jaren terug een stuk transparanter geworden. Deze ontwikkeling zal zich alleen maar verder doorzetten. Polissen ten behoeve van kapitaalopbouw zullen op termijn zelfs allemaal verdwijnen. Rekeningsparen heeft de toekomst. Een gezin heeft straks één hoofdrekening met daaronder een aantal subrekeningen met spaarplannen voor bijvoorbeeld de studie van de kinderen, een nieuwe auto en het pensioen. Ook in de relatie tussen werkgever en werknemer wordt kapitaal voor bijvoorbeeld het pensioen via een rekeningconstructie opgebouwd. Daarbij is beleggen nog steeds de manier om het kapitaal te laten

groeien. Uit de praktijk blijkt nu eenmaal dat daarmee op de lange termijn de hoogste rendementen worden gehaald. Wel zullen de degenen die verantwoordelijk zijn, in tegenstelling tot voorheen meer verantwoording moeten afleggen over de beleggingskeuzes die ze hebben gemaakt. Mijn ideaalbeeld is voor iedereen een eigen financiële portal waarmee particulieren en bedrijven via een soort digidcode toegang hebben tot hun verzekeringen, bankrekeningen en belastingzaken. Dat schept zeker op het gebied van spaarplannen helderheid. Nu zijn mensen vaak vergeten wat ze tientallen jaren geleden hebben afgesloten. Het gevolg is dat sommige bedragen die via een polis zijn opgebouwd, nooit meer worden opgehaald.

De branche maakt momenteel een rationalisatieslag door, waarbij tegelijkertijd op verschillende terreinen aan gewijzigde wet- en regelgeving moet worden voldaan. De vernieuwde regelgeving zou ook tot een kwaliteitsverbetering moeten leiden. Dit sluit ook aan op de wens van de consument die wil dat de vertaalslag gemaakt wordt van regels naar praktische handzame oplossingen.

Belangrijkste is in mijn optiek dat het vertrouwen weer terugkomt. Enerzijds het vertrouwen in de sector, anderzijds het vertrouwen in de wereldwijde economie. Daar hebben wij als branche voor een groot deel zelf invloed op. Door transparantie in

onze producten prijsvorming en door in heldere en duidelijke taal over onze producten en dienstverlening met de klant te communiceren.

Het invullen van de basisbehoefte van de klant afgewogen tegen de huidige omstandigheden en de kennis van nu omtrent de toekomst was altijd al de insteek. Het zal nog duidelijker benoemd moeten worden om bestaansrecht te kunnen claimen en een verdienmodel voor de toekomst te kunnen blijven creëren. Kortom: terug naar de basis, de klant als uitgangspunt en de zoektocht naar oplossingen zo praktisch en transparant mogelijk houden. Duidelijk neerzetten waar je als bank goed in bent, en dat nog beter gaan doen!

Polissen zullen op termijn allemaal verdwijnen

Van regels naar praktische en transparante oplossingen

Jansbuitensingel 76811 AA Arnhem(026) 84 57 880www.frieslandbank.nl

Pres. Kennedylaan 108 6883 AX VELP(026) 36 11 636www.matthijsse.nl

Accountants ArnhemZijpendaalseweg 416814 CC Arnhem026-3547884 www.vanelderen.nl

Voor de accountants- en fiscale (advies) branche liggen er de komende jaren naar onze mening voldoende mogelijkheden en uitdagingen, maar er staat wel het een en ander te gebeuren. Ten aanzien van de uitvoerende en vastleggende handelingen zullen moderne toepassingen en de verdergaande digitalisering er onder meer voor zorgen dat het werk hiervoor zal gaan afnemen. Ook de aanstaande uniformering van verslaglegging middels het zogenaamde SBR (Standard Business Reporting) richting overheid en banken draagt hier een steentje aan bij. De opdrachtgever neemt geen genoegen meer met enkel het ‘oplezen van de cijfers’, maar verwacht een duidelijke meerwaarde van de adviseur. Dit alles doet een beroep op de

wijze van presteren van de professional. De toekomstige rol van de accountant kenmerkt zich meer als een bedrijfs- en persoonlijk adviseur en laat zijn of haar meerwaarde zien door persoonlijk en toekomstgericht advies. Daarbij schakelt hij of zij met specialisten indien noodzakelijk, houdt de risico’s en ‘opportunities’ van de opdrachtgever in de gaten en anticipeert tijdig. Ook is een hoger niveau van kennis vereist, niet in de minste plaats door een toenemende regeldruk met name in de controlepraktijk. De moderne accountant en adviseur zal zich dus constant moeten (bij)scholen.Er wacht de branche dus een interessante periode waarin ieder kantoor opnieuw haar positie zal moeten verdienen.

Er wacht de branche dus een interessante periode

Lidewijde KootDirecteur Friesland Bank Arnhem

Marco Nagtegaal, Vestigingsmanager Van Elderen

Gera JanssenDirecteur Matthijsse Assurantiën

Page 14: De ZakenMarkt 1. 2012
Page 15: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 15 |

column

Banken verstrekken geen geld voor een krediet.Verzekeraars en pensioenfondsen keren minder pensioen uit.Boodschappen worden goedkoper in de supermarkt .Huizen worden voor een lagere prijs verkocht.Voor mijn spaargeld krijg ik een lagere rente.De verzekeringen worden alleen maar duurder.Aan het eind van de maand kom ik geld te kort!

Voor de euro kan ik dus meer aan boodschappen kopen!

Voor de geleende hypotheekeuro kan ik dus een huis kopen in een ander en hoger segment!

Het expirerende lijfrentekapitaal kan ik op een pensioenrekening plaatsen en levert mij meer rendement op dan in de huidige polis!

Het verzekeringspakket op de juiste risico`s en de huidige situatie aanpassen levert vaak een besparing op!

Eens controleren of mijn huidige spaarrekening nog wel een goede en hoge rente van 3% geeft; levert aan het eind van het jaar weer een extra voordeel op!

In beeld brengen van uw huidige financiele situatie geeft u kennis om op voorhand te kunnen beslissen of u een uitgave of investering wenst te doen; zodat u aan het eind van de maand geen geld te kort komt!

Uiteraard verwacht niemand dat u overal inzicht in heeft, maar iedereen van u inzicht te hebben in alles; maar iedereen verwacht wel van u als mens en ondernemer degelijk onderzoek te verrichten voordat u een beslissing neemt!

Jurisprudentie heeft zelfs bepaald dat u als u hierin in gebreke blijft; u hiervoor hoofdelijk ( dus ook in de prive portemonnee ) op kan worden aangesproken. Het inschakelen van een adviseur op een bepaald vakgebied is dan naar mijn mening ook een must. En ja…ik hoor u al denken: Dat gaat mij weer EURI`s kosten !

Maar misschien is het wel mogelijk dat u vooraf duidelijke afspraken maakt over het adviseurtarief; zodat u hierin ook niet verrast wordt.

En neemt u aan de hand van de inzichten die u heeft opgedaan na een analyse een hele andere beslissing dan u in eerste instantie van plan was om te nemen. Uiteindelijk levert u dit mogelijk een beter rendement op dan dat u vooraf had kunnen inzien!

Zo zijn er altijd situaties (ook in deze lastige tijden) die u mogelijk weer nieuwe kansen geven! Maar dat is aan u!

Uiteraard helpen wij u graag bij het geven van inzichten. Dit doen wij al meer dan 15 jaar voor onze bestaande klanten!

Gera Janssen ( directeur)

Crisis: meer voor minder of minder voor meer?

Matthijsse Assurantiën BVwww.matthijsse.nl 026-3611636

Matthijsse Assurantiën behartigt uw belangen op het gebied van verzekeringen en andere financiële diensten. Dit begint op het moment van het aangaan van de verzekering. Wij onderzoeken dan welke financiële instelling voor u het aantrekkelijkste aanbod heeft.

Maar daarmee houdt onze taak niet op. Integendeel. Want er kan een moment komen dat u een beroep moet doen op de door u afgesloten verzekering. Ook dan behartigen wij uw belangen. Maar wat doen wij nog meer voor u?

• Wij nemen u veel administratieve rompslomp uit handen • Wij zorgen voor u bij schade voor een vlotte en

adequate schadeafwikkeling • Wij houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen • Wij nemen de tijd om u goed te kunnen adviseren • Wij geven u persoonlijk aandacht. Bij ons bent u nog

een klant en geen nummer.

Page 16: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 16 |

Toon Hermans Huis

Twaalfde Toon Hermans Huis van Nederland in Arnhem!

Oprichting stichting Vrienden Toon Hermans Huis Arnhem

Het initiatief om te komen tot de opening van een Toon Hermans Huis in Arnhem is genomen door vier ex-prinsen van de Arnhemse carnavalsvereniging ‘de On-Ganse’. Wouter Groothedde, directeur bij Rijn IJssel Arnhem, is voorzitter van het stichtingsbestuur. ‘We hebben een geschikt pand in Arnhem op het oog en zijn druk bezig met het werven van fondsen en sponsors.’Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit kanker. In de regio Arnhem wonen volgens de landelijke ervaringscijfers momenteel circa achtduizend mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. De ziekte heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, maar grijpt ook psychisch en sociaal vaak diep in. Niet alleen in het leven van de patiënt tijdens de behandeling, maar ook in dat van de partner, kinderen en andere naasten, zoals familie, vrienden en collega’s.Na het medische traject stopt de begeleiding van patiënten, terwijl juist dan de psychische en sociale impact van de ziekte zich aandient.

Soms kunnen mensen niet meer terugkeren in hun werkkring, zijn ze afhankelijk van hulp of bang in een sociaal isolement te komen. Het Toon Hermans Huis Arnhem wil daarbij de helpende hand bieden. Door het geven van informatie en contacten met lotgenoten voor het delen van ervaringen.De stichting Vrienden Toon Hermans Huis Arnhem werkt samen met het Oncologisch Centrum Rijnstate, ARTI en het Taborhuis, die de komst van een Toon Hermans Huis noodzakelijk vinden. De stichting weet zich eveneens gesteund door verschillende maatschappelijke instellingen, serviceclubs en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.Het Toon Hermans Huis Arnhem maakt deel uit van het landelijk netwerk en zal zich aansluiten bij de branchevereniging

voor instellingen voor psychosociale oncologie (IPSO). Tevens wordt de ANBI- status aangevraagd. Dit is de erkenning als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, waardoor sponsoring van de stichting fiscaal aftrekbaar is.

Wilt u meehelpen? Financieel, in natura of met menskracht?Neemt u dan contact op met Wouter Groothedde, voorzitter bestuur Stichting Vrienden Toon Hermans Huis Arnhem, mobiele telefoon: 06-51311567, e-mail: [email protected]. Zie ook: www.thharnhem.nl.

Van links naar rechts: Ton Lekkerkerker (Dirkzwager Advocaten, Arnhem) en bestuursleden: Arie van den Brenk, Richard Veenvliet, Rob Jansen, Wouter Groothedde, Willem Vaneker, Arno Klijntjes, Maartje Smeenk en Guido Diehl.

Met de officiële oprichting van de stichting Vrienden Toon Hermans Huis Arnhem op 31 januari 2012 is de opening van het twaalfde Toon Hermans Huis in Nederland een stap dichterbij gekomen. De Toon Hermans Huizen zijn ontmoetingsplaatsen voor (ex-)kankerpatiënten, hun partners, kinderen, familie, vrienden en nabestaanden. De mensen achter het Toon Hermans Huis Arnhem willen hen helpen bij het hervinden van hun eigen kracht.

Foto

graf

ie: J

acqu

es K

ok

Page 17: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 17 |

bedrijfsreportage

Nieuw pand voor specialist in BTW en overdrachtsbelasting

BTW Nederland verhuist naar Ochten

Nieuw kantoor in OchtenVanwege de gestage groei van haar adviespraktijk heeft BTW Nederland vanaf 1 januari 2012 een nieuw kantoor in gebruik genomen in Ochten. De nieuwe lokatie ligt op een paar minuten rijden van de snelweg A15 en is snel en uitstekend bereikbaar. Eigenaar Henk Jan Steller: “Tot op heden maakten we gebruik van de faciliteiten van één van onze klanten. Vanwege de gestage groei van onze klantenkring was de noodzaak ontstaan voor een eigen accommodatie.” Op deze locatie kan BTW Nederland verder bouwen aan een tevreden klantenbestand. Ondanks de mindere economische tijden kan BTW Nederland ook voor 2011 terugkijken op een prima jaar. Aan specialistische kennis blijkt ook in tijden van economische tegenwind nog steeds veel behoefte te bestaan. Door te investeren in een goede accommodatie met ruimte voor verdere uitbreiding kan BTW Nederland haar klanten nog beter van dienst zijn.

Activiteiten BTW NederlandBTW Nederland adviseert in vraagstukken van BTW en overdrachtsbelasting. Klanten krijgen hierbij op eenvoudige wijze en voor een betaalbare prijs toegang tot hoogwaardige informatie. Veel ondernemers hebben te maken met een adviseur of accountant, die op dit specifieke terrein kennis ontbeert. Hierdoor blijven kansen liggen of worden risico’s onvoldoende onderkend. Naast het feit dat ondernemers ook gewoon zelf contact op kunnen nemen, richt BTW Nederland zich onder meer op de advisering van andere dienstverleners zoals accountants- en administratiekantoren, makelaars, projectontwikkelaars en notarissen. Ook (semi-)overheid, (sport)verenigingen en non-profit organisaties maken gebruik van de advisering van BTW Nederland.

Laagdrempelig en betrokkenBTW en overdrachtsbelasting zijn de afgelopen jaren dermate complex geworden dat zelfs een allround belastingadviseur vaak niet in staat is hier adequaat mee om te gaan. In de gevallen waarbij men, hoewel ondeskundig, toch zelf gaat “pionieren” blijkt vaak achteraf dat er grote risico’s worden gelopen of kansen onbenut zijn gebleven. Inmiddels hebben tal van ondernemers en dienstverleners hun weg gevonden naar BTW Nederland. Henk Jan Steller: “Het overgrote deel van de klanten komt via bestaande klanten bij BTW Nederland terecht.” De laagdrempeligheid en de grote mate van betrokkenheid in combinatie met de kwaliteit wordt door klanten gewaardeerd en leidt tot een stabiele en gestage groei van het klantenbestand.

BTW Nederland B.V.Mercuriusweg 5-F4051 CV OCHTEN

Telefoon 0344 – 74 50 10Fax 0344 – 74 50 19Mobiel: 06 – 22 78 71 [email protected]

Eigenaar Henk Jan Steller

Page 18: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 18 |

Doetinchems wethouder Steven Kroon roemt het Achterhoekse arbeidsethos: “Dran, niet lullen, maar poetsen.”

Page 19: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 19 |

interview

Doetinchem bezuinigt niet op economie

Drs. Steven Kroon, de Doetinchemse wethouder met onder andere economische ontwikkeling in zijn portefeuille, is een ras-optimist. Zegt hij zelf althans. Maar hij is ook realistisch genoeg om te weten dat de investeringsbereidheid van bedrijven nauw samenhangt met het economisch perspectief en de financieringsbereidheid van banken. En die twee laatste zaken zijn momenteel niet al te rooskleurig. “Daarom geven wij als gemeente de bedrijven graag een duwtje in de rug.”

Kroon: “Ook de gemeente moet het mes in de uitgaven zetten. Maar Doetinchem bezuinigt niet op de economie. We hebben zelfs op andere fronten aanvullend bezuinigd om extra geld in de economie te kunnen stoppen. Zo kunnen we niet alleen de investeringen die werk met zich meebrengen overeind houden, maar ook extra geld steken in het verbeteren van de bereikbaarheid. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van de oostelijke rondweg. Die verbetert ook het vestigingsklimaat voor bedrijven.”

“En we hebben extra geld vrijgemaakt om langdurig werklozen een extra zetje te geven om weer op de arbeidsmarkt te komen. Dat is op de eerste plaats goed voor de mensen zelf. Twee, het is goed voor bedrijven die om personeel schreeuwen. En drie, het is goed voor ons als gemeente, omdat we mensen uit de dure bijstand kunnen halen.”

BonusOndernemers krijgen een bonus van duizend euro voor iedere bijstandsgerechtigde die zij aan het werk helpen. Kroon: “Daarnaast hebben dergelijke ondernemers nog recht op loonkostensubsidies van het rijk. In nauw overleg met ondernemersvereniging IG&D proberen we zo 2000 mensen aan de slag te krijgen. En in de hele Achterhoek mikken we op 6000 mensen.”

Volgens Kroon moet de Achterhoek zijn sterke punten uitbuiten. “Zo gaan we als Regio Achterhoek elders in het land de boer op, de stad in, om de voordelen van wonen en werken in deze regio te promoten. We proberen jongeren te strikken voor een stage- of afstudeerplek. Niet alleen in de gemeente Doetinchem maar in de hele Achterhoek hebben we prachtige, hoogwaardige bedrijven. Alleen dragen we dat te weinig uit.”

OnderwijsOok op onderwijsgebied roert de regio zich. “Luister”, zegt Kroon, “we zullen in Doetinchem nooit een universiteit krijgen. Maar

misschien wel een nevenvestiging van een hogeschool, bijvoorbeeld de HAN. Op die manier kunnen we het wegtrekken van jongeren naar elders stoppen en de vergrijzing verminderen. Waar we voor moeten zorgen is, dat we in de Achterhoek geen ‘spookdorpen’ krijgen.” Zoals in Frankrijk, waar jongeren massaal naar de grote steden trekken en oudjes achterblijven in dorpen met grote leegstand en nauwelijks nog voorzieningen.

De Doetinchemse wethouder: “Dus, we moeten blijven investeren. Zo zullen we als gemeente Doetinchem, samen met gemeenten Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Montferland, doorgaan met de aanleg van het A18 Bedrijvenpark in Wehl. We leggen de wegen, nuts- en energievoorzieningen allemaal aan. Laat de bedrijven dan maar komen.”

Bang voor leegstand op de bestaande industrieterreinen is Kroon niet. “Die valt momenteel erg mee. Als een bedrijf een ander onderkomen wil, kijken we eerst of hij niet terechtkan op een van de huidige bedrijventerreinen. Die laten we zeker niet verpauperen. Niet voor niks steken we daar miljoenen in revitalisering. Maar als een onderneming echt naar Bedrijvenpark A18 wil, dan is hij daar van harte welkom.”

Kracht De Doetinchemse wethouder gelooft in de kracht van de Achterhoek. “De voorzieningen in de regio Doetinchem zijn goed. De bereikbaarheid is prima. Ook vrachtwagens hoeven er niet in de file te staan. De ligging ten opzichte van het Duitse achterland is fantastisch. Ik denk dat over twintig jaar het inwonertal misschien is teruggelopen, maar dat de Achterhoek door mensen van elders is ontdekt als een prima plek om te wonen en te werken. Het arbeidsethos (‘Dran, niet lullen, maar poetsen’) is ideaal voor bedrijven. Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, dan kunnen we Franse toestanden voorkomen. We moeten alleen iets minder bescheiden zijn.”

“Wat we in deze economische crisis niet moeten doen is op de handen gaan zitten en niets doen. Zeker elkaar niet in de put praten. We moeten optimistisch blijven. En blijven investeren. Trots zijn op de Achterhoek, met zijn veelzijdige bedrijvigheid.”

Page 20: De ZakenMarkt 1. 2012
Page 21: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 21 |

duurzame metomorfose

Alliander-gebouwen Duiven ondergaan duurzame metamorfose:

Kantoor wordt energieproducerende werkplek dankzij zwevend dak en schone technologie

Netwerkbedrijf Alliander wil op innovatieve wijze voor 1.200 medewerkers duurzame huisvesting creëren op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven. Door middel van ‘co-creatie’ met medewerkers zal een definitief ontwerp worden bepaald voor een complex van vijf bestaande gebouwen, die worden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Het gebouwencomplex voorziet in de eigen energiebehoefte en levert bovendien energie aan de omgeving. Zowel bij de bouw als tijdens het gebruik van het complex worden grondstoffen en materialen hergebruikt. Door de efficiënte energievoorziening en het beperken van kantoorlocaties in de regio Arnhem, dalen voor Alliander de kosten per werkplek.

De innovatieve aanpak en het opwekken van schone energie, sluiten aan bij de wens van de gemeente Duiven om ruimte te bieden aan bedrijven die de transitie naar een duurzame energiehuishouding stimuleren. In het vestigingsbeleid op de nieuwe bedrijventerreinen is dit al zichtbaar. Daarnaast wil Alliander zijn duurzame aanpak vertalen in gebiedsontwikkeling. Alliander en de gemeente Duiven zullen daarom de eerste twee partners worden in een ‘Groene Alliantie’ om bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen.

Uit economisch en ecologisch oogpunt kiest Alliander bewust voor het behoud en de aanpassing van bestaande gebouwen. Het atrium dat ontstaat door de overkapping, verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik vermindert en het comfort van de werkomgeving neemt toe. Door de inzet van zonnepanelen

en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag, wordt het nieuwe complex CO2-neutraal en is het in staat te voorzien in de eigen energiebehoefte. Overcapaciteit wordt geleverd aan de omgeving.Het gebouwencomplex wordt ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken met in totaal ruim 850 flexibele werkplekken. Na definitieve goedkeuring van de plannen, starten de bouwwerkzaamheden in 2013. Streven is om het gebouw in 2014 volledig in gebruik te nemen.

Eén van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen, is ‘afval als grondstof’. Het materiaal dat overblijft, wordt hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten.

Alliander concentreert de huisvesting van medewerkers in de regio Arnhem met deze aanpak op twee locaties: het complex in Duiven en het gebouw Bellevue in Arnhem. De locaties waar het bedrijf daarna afscheid van neemt, zijn gehuurde etages in twee bedrijfsverzamelgebouwen en een annex van een hotel, van waaruit het Alliander opleidingscentrum nu nog opereert. Het consortium dat de plannen in Duiven realiseert, zal zich samen met Alliander inspannen om leegstand van de achtergelaten gebouwen tegen te gaan. Dit is onderdeel van de integrale duurzame aanpak van de herhuisvesting in de regio Arnhem.

Het consortium dat de plannen voor de aanpassing van de gebouwen in Duiven verder zal uitwerken, bestaat uit Volker Wessels Vastgoed en architectenbureau RAU. Het projectteam bestaat daarnaast uit Fokkema & Partners (interieur), Innax (installaties), Boele en van Eesteren (bouwkundige werkzaamheden), Kuiper Compagnons (landschap), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeem innovatie).

Page 22: De ZakenMarkt 1. 2012

• Hoogwerker verhuur tot 26 meter werkhoogte.• Gevelrenovatie / gevelreinigen / impregneren. • Graffity verwijdering / Torbo stralen / Coaten. • Renovatie en slopen schoorstenen. • Rioolontstoppingsdienst / inspectie met tv camera.• Wegpompen / zuigen wateroverlast.• Schoorsteenvegen / inspectie met tv camera.• 24 uurs Calamiteiten service!

Ronald GeRRessen B.V. duiVenTelefoon 026-3116020 Fax 026-3116640

E-mail [email protected] Internet www.ronaldgerressen.nl

- Personenliften- Goederenliften- Panoramaliften- Muurkoppen- Plaatwerk (RVS-staal-aluminium)

P. Calandstraat 50-52, 6827 BK ArnhemTel: 026-3121133 Fax: 026-3121132

[email protected] / www.liftproducts.nl

ARCHITECTUUR - ONDERHOUD - BOUW - INSTALLATIE

BOUWAR

CHIT

ECTU

UR ONDERHOUD

INST

ALLA

TIE

WWW.DEZAKENMARKT.NLGA SNEL NAAR

Voor media advies: Voor editie Arnhem| De Liemers| Doetinchem T 0316-344960 E [email protected] editie Midden-Nederland T 0317-356358 E [email protected]

Uw bedrijf zowel in print als online presenteren?

Page 23: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 23 |

netwerken

TV-persoonlijkheid Johan Derksen is op dinsdag 17 april te gast bij businessclub MKB Duiven. De markante voetbalexpert treedt die avond na afloop van de ledenvergadering op voor ondernemend Duiven, Groessen en Loo.

MKB Duiven heeft de afgelopen zeven jaar een traditie opgebouwd om de jaarvergadering extra luister bij te zetten met een bekende gastspreker. De keuze viel dit jaar op Johan Derksen omdat hij niet meer van het tv-scherm te branden is.Uiteraard in het door hem zelf groot gemaakte programma Voetbal International, maar ook in andere programma’s geeft de eigenzinnige Derksen graag over de meest uiteenlopende onderwerpen zijn

ongezouten mening.

Opmerkelijk is dat Johan Derksen ondanks zijn succes zichzelf is gebleven. De roem van het bekende Nederlander zijn, is hem niet naar het hoofd gestegen. Allemaal redenen waarom het bestuur van MKB Duiven hem rijp vond voor een optreden bij ondernemend Duiven en hem uitstekend vindt passen in het rijtje voorgangers met Barry Hughes, Emile Ratelband, Mart Smeets, Foppe de Haan, Peter R.de Vries, Hans van Breukelen en Bram Moszkowicz.

De komst van Johan Derksen wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsors Pro Lease, restaurant ’t Raedthuys, Sign Match, Nifecu, Zaal Gieling Groessen en De Reus’ Communicatie & Publiciteit. Het optreden van Johan Derksen begint om 20.30 uur. Ook ondernemers in Duiven, Groessen en Loo die geen lid zijn van MKB Duiven zijn bij zijn optreden van harte welkom.

Guido Pleiter Duivense ondernemer van het jaarGuido Pleiter en Ton van Erp zijn de grote winnaars geworden van de ondernemersverkiezingen van MKB Duiven. Pleiter werd met zijn succesvolle internetbedrijf Haarshop.nl door burgemeester Henk Zomerdijk uitgeroepen tot Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar. Ton van Erp, die twee jaar geleden opleidingsbedrijf Kleurrijk Talent begon, mag zich de beste Spiegel & Reflex Duivense startende ondernemer van 2011 noemen

De kersverse Duivense ondernemer van het jaar is bijzonder trots op zijn uitverkiezing. Guido Pleiter: “Echt super, de kroon op het werk. Niet alleen voor mezelf maar voor het hele team. Ik had nooit kunnen bedenken dat de webwinkel zo’n bedrijf zou worden. Met een zelfgeschreven programmaatje ben ik ooit provisorisch begonnen.” De Duivenaar heeft in zijn internetbedrijf en twee kapsalons inmiddels 30 personeelsleden. De laureaat heeft ook een gouden tip voor collega-ondernemers. “Je moet durven én doen als je goede ideeën hebt.”

De beste starter Ton van Erp is pas twee jaar actief als ondernemer. Kleurrijk Talent is een organisatie die zich richt op het technisch en vakgericht opleiden en trainen van mensen. Het in Groessen gevestigde bedrijf staat voor maatwerk en persoonlijke aandacht voor zowel opdrachtgever als deelnemer. Van Erp is uiteraard in zijn sas met de prijs. “De vooruitzichten voor dit jaar zijn uitstekend want de orderportefeuille is goed gevuld, maar 2012 kan voor ons nu al het helemaal niet meer stuk”, aldus de Groessenaar.

Johan Derksen gastspreker bij MKB Duiven

Dat het niet mee valt om jezelf, je bedrijf en je werkzaamheden in 15 seconden goed en duidelijk voor te stellen aan een andere ondernemer, daar kwamen de leden van de netwerkvereniging MKB Montferland wel achter tijdens de bijeenkomst van dinsdag avond j.l. in Restaurant de Lengel te Lengel.Duco Scholtanus van Scholtanus Bedrijfsontwikkeling uit Didam gaf een boeiende presentatie over het onderwerp “speednetwerken”. Het was een interactieve avond waarbij de leden getriggerd werden om zichzelf goed en krachtig aan elkaar te presenteren.Het oefenen van de “elevator pitch”, jezelf presenteren in 15 seconden, werd afgewisseld met vele nuttige tips om het zakelijk netwerken beter onder de knie te krijgen en te kunnen benutten.Zo maakt een goede eerste indruk de start van een interessant zakelijk contact een stuk eenvoudiger. Het onthouden van de naam van de ander hoort daar bij. Dat bleek voor vele MKB leden nog een punt van aandacht te zijn.Ook de visitekaartjes bleken nog niet bij iedereen in de jas of tas te zitten.De voordelen en het nut van netwerken via andere kanalen dan een netwerkvereniging, zoals b.v via social media, kwamen vervolgens aan de orde. Het was duidelijk dat de meningen over social media verdeeld waren.

Na de presentatie kon het geleerde meteen in praktijk gebracht worden en werd er, onder het genot van een hapje en een drankje, genetwerkt met elkaar.De volgende bijeenkomst is op dinsdag 6 maart bij Grand café “De Snor” in ’s-Heerenberg.

Voor meer informatie en lid worden kunt u kijken op www.mkbmontferland.nl

Johan Derksen.

Ton van Erp

Guide Pleiter en Burgemeester Henk Zomerdijk

Speednetwerken bij MKB Montferland

Duco Scholtanus laat een “foute” handdruk zien.

Foto

: Die

s G

oorm

an

Page 24: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 24 |

Industrieterrein ‘t Holland‘t Holland 516921 GX DuivenTelefoon 0316 - 261 442Fax 0316 - 261 897E-mail [email protected] www.autoreesing.nl

• onderhoud• reparatie• scm - alarminbouw• ruit reparatie/vernieuwen• banden• schokdempers

• uitlaten• auto-diagnose• airco-service• occasions met gratis

BOVAG Mobiliteitsgarantie

Autobedrijf Marc Reesing, een universeel en flexibel garagebedrijf bij u om de hoek. U kunt bij ons terecht voor alles wat met uw auto te maken heeft zoals:

ZAKENAUTO - AUTOSCHADEHERSTEL - LEASING - AUTOVERHUUR

• Autoschadeherstel• Uitdeukenzonderspuiten• SpotRepair• Autoruitservice• Bandenservice• Aircoservice• Caravanschadeherstel

‘tHolland266921GWDuiven0316-280322www.athduiven.nl

Bij Autobedrijf Marc Reesing kunt u terecht voor onderhoud en reparaties van alle merken auto's (ook lease auto’s). Maar ook

voor de aankoop van gebruikte en nieuwe auto’s.Professionals met jarenlange ervaring.

ATH autoschadeherstel is al meer dan 25 jaar een universeel autoschadeherstel bedrijf, dat werkt voor alle verzekerings- /

leasemaatschappijen, wagenparken en particulieren. We zijn van alle markten thuis; van kleine tot grote schades, van kleine personenauto´s

tot lichte bedrijfswagens (tot 3500 kg).

Mercedes-Benz C-KlasseDe succesvolle Mercedes-Benz C-Klasse (Limousine, Estate en Coupé) is er nu tijdelijk in de extra rijk uitgeruste Premium Edition-uitvoering. Standaard op deze modellen zijn onder meer LED dagrijverlichting, navigatiesysteem en PARKTRONIC parkeerhulp met actieve parkeergeleiding. Deze en andere extra’s worden aangeboden tegen een bijtellingvriendelijke meerprijs. De prijslijst vermeldt bedragen vanaf € 36.795.

De nieuwe Full Hybrid YarisDe nieuwe Full Hybrid Yaris heeft een CO2-uitstoot van slechts 79 gr/km. Toyota bewijst daarmee dat schoon rijden niet ten koste hoeft te gaan van vermogen. De ongekend schone Full Hybrid Yaris krijgt namelijk liefst 74 kW/100 pk mee; en dat is (vaak veel) meer dan de concurrentie. Zijn bijzondere prestaties dankt de Full Hybrid Yaris aan zijn uitzonderlijk efficiënte hybride aandrijflijn. Deze werd volledig nieuw ontworpen. De aandrijflijn is dan ook aanmerkelijk lichter én compacter dan die in de Prius en Full Hybrid Auris.

De schoonste en krachtigste Met een uitstoot van slechts 79 gram CO2 per kilometer en een vermogen van 74 kW/100 pk is de Yaris verreweg de schoonste én krachtigste auto in zijn klasse. Desondanks doe je als berijder geen concessies aan comfort. Climate Control en een traploze CVT-automaat zullen in alle uitvoeringen standaard zijn.De Full Hybrid Yaris zal vanaf begin juni voor een bedrag van zo’n 18.000 euro bij de Nederlandse Toyota-dealers staan. Door zijn zeer beperkte uitstoot, is de Full Hybrid Yaris goed voor slechts 14% bijtelling en vrijstelling BPM en MRB.

autonieuws

Page 25: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 25 |

ZZPinfo

Het beheerst het nieuws zo ongeveer elke twee maanden: zzp’ers zijn slecht verzekerd. Iedere keer komen dezelfde cijfers vrij. Twee op de drie zzp’ers heeft bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV). De helft van de zzp’ers geeft aan dat een AOV te duur is. Laten we dit eens goed in ons opnemen. Een op de drie zzp’ ers heeft dus wél een AOV afgesloten, ondanks dat de AOV erg duur kan zijn. Ik zeg kan, want het maakt nogal uit of je dakdekker bent of zoals ik alleen stukjes hoeft te tikken, binnenshuis achter een pc. En van de pakweg 66% van de zzp’ ers die geen AOV heeft, vindt 50% de AOV te duur.

Die andere 50% wordt eigenlijk nooit uitgelicht in persberichten over zzp’ers en verzekeringen. Want wat is er dan met die andere 50%? Die wil helemaal geen AOV. Waarom niet? Dat kan meerdere redenen hebben: de partner zorgt ook nog voor voldoende inkomen, de zzp’ er heeft zelf voldoende buffer opgebouwd om langdurig inkomensverlies op te vangen of de zzp’er neemt een (ingecalculeerd) risico! Dat laatste punt is typisch voor zzp’ers. De gedachte van: ‘Zoiets overkomt mij toch niet’. De meeste zzp’ers overwegen heel lang of ze wel of geen AOV af zullen sluiten. Maar is dat niet bizar? Hoe kan je nou een risico incalculeren? Een risico is volgens het woordenboek ‘ het gevaar op schade en verlies’. En aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit valt dit gevaar niet goed in te dammen.Nederlands zijn over het algemeen risicovermijdende personen. Zo blijkt uit onderzoek van Geert Hofstede (Allemaal Andersdenkenden red.). Dat zien we terug in de hoge mate waarin de gemiddelde Nederlander verzekerd is. Vaak zijn we ook nog eens dubbel verzekerd. Zo sluiten we toch nog maar een reisverzekering af, terwijl er al lang een doorlopende reisverzekering was. Het is nou eenmaal de aard van het beestje en dat geldt ook voor zzp’ers. Alleen is er een ding dat de drang tot

risicovermijding weerhoudt en dat zijn de kosten van de verzekering.Toch is Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor zzp’ers, van mening dat iets doen, toch beter is dan niets doen. Om de zzp’ers hulp te kunnen bieden bij het zoeken naar de juiste verzekeringen is dan ook een eigen verzekeringstak opgezet. Hier proberen wij door met juiste voorlichting te komen, de zzp’er te overtuigen van het nut van verzekeren. Ook proberen wij middels korting op de premie van de AOV deze verzekering wat betaalbaarder te maken. Alle beetjes helpen niet waar. De zzp’er kan nu in ieder geval een overwogen beslissing maken.

www.zzp-nederland.nl

Nemen zzp’ers

teveel risico’s?

Page 26: De ZakenMarkt 1. 2012

De specialisten

TuINAANlEG EN ONTWERPICT BEHEER & CONsulTANCy

DIRECT MARKETING

Investeert u behoorlijk in bedrijfsadressen?

Bespaar minimaal 30% op kosten,maar niet op kwaliteit !

De Data Miner BVLeverancier bedrijfsinformatie & specialist op informatiegebied

0488-422043www.datam.nl

& adviseurs in uw regio

T 0316-344960 of mail naar [email protected]

www.jezmediaservices.nl

Resultaatgerichte verkoop van mediaruimte!

COMMuNICATIE

En wilt u dit onder de aandacht brengen bij andere ondernemers.

Reserveer een ruimte op deze pagina!Bij 3 keer plaatsen ontvangt u tevenseen 0,5 pagina bedrijfsprofiel!

Meer weten? T 0316-344960 of mail naar [email protected]

Bent u de Specialist & Adviseur in uw Regio!

in u

w r

egio

& ADVISEURSSPECIALISTEN

Page 27: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 27 |

kort nieuws

Onderzoek Arnhem als EMT congresstad succesvol afgerond

Het afgelopen jaar heeft Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen de mogelijkheden om Arnhem te laten groeien in haar imago als EMT congresstad in kaart gebracht. Corporate bedrijven en associaties binnen het cluster Energie en MilieuTechnologie (EMT) zijn hiervoor geïnterviewd. Bedrijven als KEMA en Alliander, maar ook kiEMT en de HAN zijn benaderd om beleving en groeimogelijkheden

in kaart te brengen.

Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen heeft hiertoe opdracht gekregen van de gemeente Arnhem. De opdracht is een aanvulling op de reguliere activiteiten van het

Convention Bureau om de regio te promoten als zakenbestemming voor onder andere congressen, vergaderingen en trainingen. Het promoten van de regio teneinde meer zakelijke bijeenkomsten te genereren die langer verblijven en meer uitgeven is de uiteindelijke doelstelling. De zakelijke bezoeker zorgt voor een aanzienlijke economische spin-off voor de regio.

De onderzoekresultaten zijn tot stand gekomen door enquête af te nemen onder ruim 900 bedrijven en instellingen, aangevuld met interviews met een tiental bedrijven actief binnen het EMT cluster en deskresearch. Opvallend is dat 77% van de geënquêteerde één of meerdere malen per jaar bijeenkomst(en) organiseert. In het onderzoek kwam tevens naar voren dat kennisoverdracht en netwerken de belangrijkste reden zijn voor het organiseren van een bijeenkomst. Congres- en vergadercentra, bijzondere accommodaties en hotels in het 3 en 4 sterren segment buiten de Randstad zijn hierbij genoemd als meest populaire accommodaties. Een prachtige conclusie voor Arnhem en omgeving! Arnhem is niet voor niets het knooppunt van elektrisch en duurzaam Nederland.

Het onderzoek is overhandigd aan wethouder Economische Zaken, Toerisme en Evenementen van de gemeente Arnhem, Michiel van Wessem: “Energie- en milieutechnologie is een cluster waarin Arnhem van oudsher sterk staat. We beleven in deze sector ook een sterke groei en innovatieve ontwikkeling. Arnhem is daarmee een aantrekkelijke stad voor EMT-congressen en contacten met de vele ondernemers en onderzoekers in deze sector. Zo kunnen we het karakter als EMT-stad versterken en meer zakelijk bezoek trekken. Daar moeten we natuurlijk wel aan werken! Het is mooi dat het Convention Bureau het voortouw neemt om de gunstige onderzoeksresultaten samen met de branche om te zetten in meer EMT-congressen in Arnhem.”De onderzoeksresultaten zijn terug te vinden op conventionbureau.nl

Het Convention Bureau zet haar acquisitie inspanningen de komende tijd voort in samenwerking met haar partners in de regio. De regio Arnhem Nijmegen is goed geoutilleerd voor zakelijke bijeenkomsten als congressen, seminars, vergaderingen, bedrijfsevenementen, trainingen et cetera. Het gaat dan om goede zakelijke faciliteiten, in combinatie met een aantrekkelijk en bijzonder ‘leisure’-aanbod. Voor meer informatie over het onderzoek of de mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten in de regio Arnhem Nijmegen kunt u contact opnemen met Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen, Marie-Louise Buckens, op nummer 0481 366 260 of per mail naar [email protected]

Startsein bouw 33 nieuwbouwwoningen Arnhem-NoordWethouder Elfrink heeft woensdag 25 januari jl. het startsein gegeven voor de bouw van 33 nieuwbouwwoningen op het terrein van het voormalige schoolgebouw aan de Heselbergherweg.

Het gaat om de omvorming van een jaren ’30 schoolgebouw, dat een rijksmonument is, tot 18 moderne en duurzame herenhuizen en 5 studio’s met behoud van de klassieke bouwstijl. Daarnaast komt er een nieuw gebouw met daarin 10 nieuwbouwappartementen.

Niet alleen het gebouw ondergaat een duurzame metamorfose, ook de gerooide bomen op het terrein krijgen een nieuwe bestemming. Bijzonder is dat een kunstenaar een van de gerooide bomen op het terrein heeft verwerkt tot een houtsculptuur, waar het fraaie logo van Paleis op de Heuvel op staat. Deze zal bij oplevering van het project een plek krijgen bij de ingang van het terrein aan de Braamweg. Daarnaast zal er dan een drietal robuuste picknicktafels geplaatst worden op het terrein, die eveneens gemaakt zijn van de gerooide bomen. Een schaalmodel is aangeboden aan de wethouder en de eerste koper.

Voor een aantal van de te realiseren woningen in de voormalige gymzaal is Hendriks Projectontwikkeling op zoek naar alternatieve indelingen. Geïnteresseerden krijgen de unieke kans om de indeling van deze woningen zelf te ontwerpen en eventueel verder uit te werken met een interieurarchitect. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het project, http://www.paleisopdeheuvel.nl.

de houtsculptuur “Paleis op de Heuvel” met de contouren van het gebouw

De foto illustreert de overhandiging van de rapportage “Arnhem als EMT congresstad” door Marie-Louise Buckens, manager Convention Bureau aan wethouder Economische Zaken, Toerisme en Evenementen van de gemeente Arnhem, de heer Michiel van Wessem.

het monumentale Paleis op de Heuvel

Page 28: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 28 |

column

“Parkeerplaatsen Schoon heel gewoon!” Schoonmaakactie langs de A2Bende Op één op de tien parkeerplaatsen is het volgens onderzoekers een bende. De ANWB en de stichting Nederland Schoon noemen het opvallend dat het op parkeerplaatsen met een tankstation of restaurant vuiler is dan op parkeerplaatsen zonder die voorzieningen.(onderzoek ANWB 2009)SchoonGroep Nederland doet op zaterdag 10 maart 2012 mee met de landelijke schoonmaakdag van de stichting Nederland Schoon. Het doel is een actieve bijdrage leveren aan deze actiedag en op een ludieke wijze het belang van een schone omgeving onderstrepen. Ook willen we laten zien dat het vak van schoonmaker bij een middelgroot regionaal bedrijf respect krijgt. (Als correctie op het beeld dat rond de CAO stakingen op grote projecten is ontstaan). 18 schoonmaakmedewerkers en 18 directeuren van SchoonGroep Nederland gaan gezamenlijk voor deze actie aan de slag. Langs rijksweg A2 wordt het zwerfafval van alle parkeer- en verzorgingsplaatsen op het traject Breukelen - Den Bosch vice versa verwijderd.De deelnemers verzamelen zich om 09.30 bij v.d. Valk hotel-restaurant Breukelen langs de A2. Na een welkomstwoord zal de colonne van 18 bedrijfswagens richting Den Bosch gaan. We stoppen bij iedere verzorgingsplaats, waarna de hulptroepen het zwerf afval zullen verwijderen van de parkeerplaats en omgeving. Op de terugweg worden de parkeerplaatsen aan de andere kant van de A2 schoongemaakt. De tour eindigt weer in Breukelen.

Veel schoonmakers hebben iets met voetbal. Een van onze leden participeert in de Oranje dubbeldekker supporters bus. Dit is de opvallende bus die altijd mee op reis gaat waar Oranje zich begeeft. Van Zwitserland tot Zuid Afrika en deze zomer in Oekraïne. Deze bus gaat nu mee om de catering onderweg te verzorgen.SchoonGroep Nederland is een samenwerkingsverband van 18 regionale schoonmaakbedrijven verspreid over heel Nederland. Zij hebben gemeen dat ze veel belang hechten aan de menselijke maat in het schoonmaakbedrijf als de basis voor kwaliteit. Meer informatie op onze website: www.schoongroep.nl.

Nét even verder gaan!Dat moet in deze tijd gelden voor iedere ondernemer, en wel in alles wat de ondernemer en zijn of haar onderneming doet. Of het nu gaat om de kwaliteit van het product of de dienstverlening, de efficiency van het bedrijfsproces, de mate van onderscheidendheid ten opzichte van andere spelers in de markt, de zichtbaarheid en bekendheid in de markt, de mate van service- gerichtheid en natuurlijk het niveau van de prijsstelling. In al deze aspecten zal de ondernemer vandaag de dag voorop moeten lopen en competitief moeten zijn om succesvol te zijn en te blijven. Dit vergt vele zweetdruppels van een ieder binnen de organisatie en vereist een grote mate van loyaliteit van alle medewerkers. Zie daarnaast uw concurrent niet als concurrent, maar werk samen, vul elkaar aan, help elkaar, maak elkaar sterker.De titel is niet voor niets tevens het motto van ons kantoor en geldt in hoge mate voor de toekomst van de accountancybranche. Alles moet binnen de organisatie van het accountants- en advieskantoor erop gericht zijn om de ondernemer zo goed mogelijk te kunnen adviseren en te ondersteunen. Dus uiteraard zorg dragen voor de (verplichte) producten en diensten, maar dan wel door de inzet van moderne toepassingen, zoals het automatisch inlezen van bankafschriften, het gebruik maken van online boekhoudtoepassingen, het koppelen van bedrijfssoftware aan financiële- en boekhoudsoftware, het gebruik maken van specialistische fiscale software enzovoorts. Maar daarnaast een toegevoegde waarde bieden aan de ondernemer, bijvoorbeeld op het gebied van het kunnen sturen op cijfers en dan niet in wollige adviezen maar beknopt en helder. Ook proactief samen kijken naar de toekomst van de ondernemer en zijn of haar onderneming, het inschatten van (toekomstige) risico’s en uitdagingen, bijvoorbeeld de oudedagsvoorziening of de verkoop of aankoop van een onderneming. Is de juiste juridische structuur nog van toepassing, wordt er een voordeel behaald uit alle fiscale regelgeving, betalen de klanten wel tijdig, zijn de kosten wel in verhouding met de omzet en leveren bepaalde investeringen wel voldoende rendement op?Dit zijn geen onderwerpen waarbij de adviseur afwacht totdat de ondernemer zich (wellicht te laat) meldt, maar de adviseur van de toekomst pakt hierbij een actieve rol, ontzorgt en begeleid!Toe aan een verfrissende en kundige kijk op uw onderneming, of toe aan een beter contact met uw accountant en adviseur? Wij gaan graag eens persóónlijk met u in gesprek!

Marco Nagtegaal/Ludger Bockting vestigingmanagers kantoor [email protected]@vanelderen.nl

De april/mei editie van De Zakenmarkt NR 2. heeft als Thema’s:

Veiligheid in Bedrijf + Personeel, ARBO, HRM, Payrolling, Werving&selectie en staat natuurlijk

in het Teken van de BKD te Arnhem.

Heeft u nieuws over uw bedrijf? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden.

Bel 0316-344960 om mail naar [email protected]

Of bekijk de print- en online mogelijkheden op onze vernieuwde site: www.dezakenmarkt.nl

Marco Nagtegaal

Page 29: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 29 |

column

Zendingen nu wereldwijd klimaatneutraal bij Koninklijke RotraKoninklijke Rotra biedt haar klanten per direct de mogelijkheid nu ook Air & Ocean zendingen klimaatneutraal te versturen. Met het product ‘Rotra Green Footprint’ kan Rotra voortaan alle zendingen wereldwijd 100% CO2-neutraal afhalen en afleveren op de plek van bestemming. Afgelopen jaar introduceerden we Rotra Green Footprint al voor alle wegtransportzendingen. Rotra is constant op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven die bijdragen aan Rotra’s streven naar een duurzaam beleid. Voor deze initiatieven zijn we inmiddels beloond met de Lean & Green Award. Aangezien het onmogelijk is de emissie van CO2 tot 0 te reduceren en onze ambitie 100% klimaatneutraal transport is, willen we graag samen met onze klanten de restuitstoot aanpakken. Met Rotra Green Footprint kunnen we zendingen 100% CO2 neutraal afhalen en afleveren op de plek van bestemming. Dit doen we door in samenwerking met de Climate Neutral Group (www.climateneutralgroup.com) de CO2 uitstoot te compenseren door te investeren in duurzame energieprojecten. Bezoek voor meer informatie tevens de Rotra Green Footprint-pagina op onze website: http://www.rotra.nl/rotra-green-footprint of neem contact op met ondergetekende.

BKD Arnhem in Rijnhal op 9 en 10 mei 2012Op 9 en 10 mei 2012 vinden in de Rijnhal de Bedrijven Kontakt Dagen Arnhem plaats. De organisatie is in handen van See U en I & G Events.Het voortbestaan van de BKD Arnhem hing na het faillissement van de Stichting Rijnhal aan een zijden draadje. See U en I & G Events sloegen de handen in elkaar en kwamen er snel uit met de curator. Daarna ging de organisatie in gesprek met de nieuwe exploitant van de Rijnhal. Dat alles heeft er toe geleid dat de BKD Arnhem gewoon doorgaat en wel op woensdag 9 en donderdag 10 mei 2012. Hiermee is de oude traditie hersteld.Vanzelfsprekend wil de organisatie de BKD wel door ontwikkelen en gelijk laten optrekken met de ontwikkelingen uit de markt.Een aantal resultaten:• ruimte voor ZZP’ers: de eenmanszaken hebben

de mogelijkheid zich prijsgunstig en eenduidig te presenteren.

• info ontwikkelingen: op de nieuw gecreëerde terrassen op de beursvloer biedt de organisatie een vrij toegankelijke programmering van interessante sprekers

•meetingpoint sponsoring: fysiek “advertentiebord” van te sponsoren objecten, waar ( potentiële) sponsors zich kunnen oriënteren.

Al met al genoeg platform om uw bedrijf te laten zien.Voor info: T 026-44 55 778 | [email protected]

Marc PeetersFoto

: W

alte

r Ve

rwaa

l Fot

ic

Marcwww.peeterstrainingen.nl@marc_peeters

OverreguleringOnnodig toeteren kost € 85,= anno 2012 en door rood rijden op een weg waar geen kip te bekennen is op zondagmorgen 5.00 uur kan je post uit Leeuwarden opleveren ter waarde van - € 220,= Nodig moeten plassen en het laten lopen tegen een boom kan je behalve opluchting ook nog eens een boete van € 120,= opleveren. Nog maar te zwijgen over satirische en grappige plaatjes over het koningshuis of andere minderheden. De sancties zijn dan vele malen zwaarder en de last is niet te overzien voor de publicist.

Nu ben ik misschien wat overkritisch, wellicht in gegeven door mij autoriteitsconflict. Maar is het niet paradoxaal om iedereen aan te moedigen om vanuit eigen verantwoordelijkheid te handelen en vervolgens alles te reguleren en handhaven? Komt het doordat we misschien met te veel mensen op te weinig ruimte leven en daardoor de drang krijgen te controleren wat de ander doet? Of is het te wijten aan angst om de harmonie te verliezen als we niet meer kunnen verwijzen naar de wet en regelgeving. Of is het ons kudde instinkt, wat er voor zorgt dat we ons het best te voelen als we allemaal met de kont in de wind staan. Angst voor excessen, muiterij, chaos en rebellie?

Ook ondernemingen krijgen te maken met veel regels wetten en eisen. De intentie hiervan is kwaliteitsverbetering maar de praktijk is “we moeten het zo doen” We worden geaudit gecontroleerd en beoordeeld door overheid, fiscus, of collega ondernemers die hier hun brood mee verdienen. Doorgeslagen, angstig dat we het niet redden zonder kwaliteitskeurmerk, goedgekeurde ARBO stoel of accreditatie van één of andere instantie steken we veel geld, tijd en energie in het creëren van onze eigen kooi. Die kooi bestaande uit protocollen, een glazen plafond en een bodem van onmogelijkheden. Het zorgt er voor dat we het “ja maar..” gehalte in onze onderneming aanwakkeren.

Maar ik wil als ondernemer vrij kunnen bewegen, creatief zijn en zelf beslissen vanuit mijn eigen verantwoordelijkheid. Gewoon zoals volwassen mensen dat doen.

Ik advieseer u eens tegen de wind in te pissen en daarna ‘s nachts op een lege weg luid toeterend met 160 km per/uur door rood te rijden en daarna eigenhandig een cartoon te tekenen van Willem Alexander en uw bizarre fantasie de vrije loop te laten.

He lekker.., dat lucht op! Ik voel weer dat ik leef!

Want alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee.

Page 30: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 30 |

kort nieuws

Safety First: Antea participeert in ABCO BeveiligingAntea Participaties heeft een minderheidsbelang van 40% verworven in ABCO Beveiliging. ABCO Beveiliging is een snelgroeiend bedrijf actief op het gebied van total-care oplossingen in de beveiligingsbranche. Het in Duiven gevestigde bedrijf werd in de deal bijgestaan door Marktlink Fusies & Overnames.ABCO Beveiliging is in 2006 opgericht door Robert en Debby Jansen. Robert Jansen had hiervoor een succesvolle carrière in loondienst in de beveiligingswereld. ABCO Beveiliging levert onder andere inbraakmeldinstallaties, cameraobservatiesystemen en

brandmeldinstallaties. ABCO Beveiliging staat voor Altijd Blijven Communiceren Over Beveiliging. De werkwijze van ABCO Beveiliging sloeg aan en sinds de oprichting is de onderneming zich blijven ontwikkelen. ABCO Beveiliging is in de afgelopen vijf jaar gegroeid naar een personeelsbestand van circa 30 werknemers. De heer Jansen ziet in de markt volop kansen om de ingezette groei de komende jaren voort te zetten, zowel autonoom als middels acquisities. Robert Jansen: ‘’We denken in de komende jaren door te kunnen groeien naar minstens 50 medewerkers. We verwachten te groeien in zowel de zakelijke als de particuliere markt. Beide categorieën hebben te maken met toenemende criminaliteit en een bijbehorend gevoel van onveiligheid.’’ Om de kansen die de markt biedt adequaat te kunnen benutten is samen met Marktlink gezocht naar een partij die hier veel ervaring mee heeft. De ideale kandidaat is gevonden in Antea Participaties, een Nederlandse kapitaalverstrekker met veel ervaring in het begeleiden van snelgroeiende bedrijven. Met participaties in onder andere iCentre, Vialle en Compagnon heeft Antea een bewezen trackrecord in diverse sectoren. ABCO Beveiliging is voor Antea de eerste deelneming in de beveiligingssector. Robert De Boeck, directeur van Antea Participaties: “De beveiligingsector zien we als een echte groeisector. Verder zien we veel synergie-mogelijkheden tussen ABCO Beveiliging en ons netwerk van vermogende particulieren en bedrijven. Omdat ABCO Beveiliging zowel in de particuliere als in de zakelijke markt actief is kunnen wij Robert Jansen introduceren bij onze particuliere klanten en bij onze bedrijven. Daarnaast kunnen we ook via de vastgoed-CV’s van zusteronderneming Antea Vastgoed voor waardevolle contacten voor ABCO Beveiliging zorgen.”

v.l.n.r. Robert de Boeck van Antea en Robert Jansen van ABCO

Samenstelling Economisch Forum Arnhem bekendDonderdag 26 januari is het Economisch Forum Arnhem (EFA) voor het eerst bij elkaar geweest. Het EFA adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over de uitvoering en verdere ontwikkeling van de Arnhemse Economische Agenda. Het EFA kent 13 top bestuurders afkomstig uit de vijf belangrijkste economische sectoren van de stad: mode en vormgeving, energie en milieutechnologie, zakelijke dienstverlening, toerisme en vrije tijd en zorg en welzijn.

Michiel van Wessem, wethouder Economische Zaken: “Ik ben zeer content met de samenstelling van het Forum. Ik ben alle leden dan ook dankbaar dat zij met het college mee willen denken om de economische positie van Arnhem nog verder te versterken.”

lenteakoordDe oprichting van het Economisch Forum vloeit voort uit het Lenteakkoord. Het Lenteakkoord beschrijft de afspraken die het huidge college van burgemeester en wethouders heeft gemaakt bij aanvang van hun zittingsperiode in april 2010. In dat Lenteakkoord staat dat er een economisch adviesorgaan komt dat het college adviseert over de economie en werkgelegenheid. Die informatie kan het college vervolgens gebruiken om verbeteringen te kunnen doorvoeren op terreinen zoals verkeer, onderwijs, cultuur en sport. Dat is goed voor bestaande bedrijven en maakt Arnhem ook aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven.

samenstellingHet EFA bestaat uit: Gert Frederiks (commercieel directeur Teijin Aramid), Mel Kroon (CEO TenneT), Marten Roorda (CEO Cito), Rob Hillebrand (Raad van Bestuur VGZ), Alex van Hooff (directeur Burgers’ Zoo), Pieter-Matthijs Gijsbers (directeur Nederlands Openlucht Museum), Gert de Bey (bestuursvoorzitter Rijnstate Ziekenhuis), Rob Hoogma (bestuursvoorzitter Siza), Jan Peters (directeur-eigenaar Score Groep), Kees Marcelis (studio Kees Marcelis), Dingeman Kuilman (bestuursvoorzitter Hogeschool ArtEZ), Ron Bormans (bestuursvoorzitter Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en Ben Geerdink (bestuursvoorzitter ROC Rijn IJssel).

Vanuit het college zitten burgemeester Pauline Krikke en wethouder Michiel van Wessem als vaste leden aan. Het Economisch Forum Arnhem komt twee keer per jaar bijeen en zal als verantwoording een jaarverslag uitbrengen.

Radiospot RegioBank ook in het AchterhoeksIn aanvulling op de landelijke radiospot van RegioBank, laat RegioBank nu ook een radiospot in het Achterhoeks uitzenden. Hiermee wil RegioBank haar positie als bank in de buurt, zonder poespas of gedoe, over het voetlicht brengen. Naast de radiospot in het Achterhoeks zijn er ook nog in zeven andere dialecten radiospots opgenomen.

De vertaling naar acht verschillende regio’s sluit aan bij de positie van RegioBank, licht Hans van den Bor, directeur van RegioBank toe: “RegioBank is een bank voor de regio, een nuchtere buurtbank. In de Achterhoek zijn er 21adviseurs van RegioBank te vinden. Die adviseurs spreken letterlijk en figuurlijk de taal van hun klanten, vaak ook gewoon in het Achterhoeks. De adviseurs weten wat er speelt in de streek en weten wat de gewoonten zijn. Met een Achterhoekse versie willen we die positie benadrukken.”

De regionale radiospots zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met dialectdeskundigen voor de acht verschillende regio’s. De radiospots zijn de komende maanden te horen op de diverse regionale zenders in Friesland, Groningen, Drenthe, Twente, de Achterhoek, Limburg, Brabant en Zeeland.

Page 31: De ZakenMarkt 1. 2012

vastgoedtransacties

Fossil Europe huurt kantoorruimte in DoetinchemFossil Europe B.V. heeft voor de komende tien jaar 1.362 m² kantoorruimte gehuurd aan de Terborgseweg 138 in Doetinchem. Per december 2011 huurt Fossil de gehele begane grond, de eerste en een gedeelte van de tweede verdieping. Bij het gehuurde horen 32 parkeerplaatsen.

Fossil heeft een leidinggevende positie in het ontwerp, ontwikkeling, productie en marketing en distributie van Fossil horloges, sieraden, lederwaren en eyewear van het eigen merk Fossil. Tevens voert zij horloges en sieraden van de licentiemerken Diesel, DKNY, Emporio Armani en horloges van de licentiemerken Michael Kors, Burberry en Adidas.Het object aan de Terborgseweg wordt de komende maanden door eigenaar NSI compleet verbouwd en ingericht conform de wereldstandaard van Fossil. Er is in het gebouw nog 920 m² kantoorruimte voor verhuur beschikbaar. DTZ Zadelhoff adviseerde de verhuurder, NSI Kantoren N.V., bij deze transactie. Ten Hag Makelaars trad op namens Fossil Europe.Voor meer informatie stuurt u een e-mail naar de afdeling Marketing & Communications van DTZ Zadelhoff v.o.f.

SSHN ondertekent voorovereenkomst voor 256 studentenwoningen in voormalige RWS toren te Arnhem

Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) heeft met Lidmar Properties I B.V.(een beleggingsconsortium bestaande uit Somerset Real Estate B.V., VCO B.V. en Emroy Holding B.V.) een voorovereenkomst ondertekend voor het huren van 256 zelfstandige studentenwoningen in het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat gelegen aan het Gildemeestersplein 1 te Arnhem.Partijen onderzoeken momenteel gezamenlijk de haalbaarheid voor het herontwikkelen c.q. transformeren van de kantoortoren naar zelfstandige studentenwoningen variërend

in oppervlakte van 22 tot 28 m² gebruiksruimte, verdeeld over de 3e tot en met de 20e verdieping. Daarnaast zijn partijen in gesprek over het mogelijk aanvullend exploiteren van meerkamerbewoning in de plint (beg. grond t/m 2e verdieping) van het complex. Bij een positieve uitkomst van de onderzoeken zal er tussen partijen een vijfentwintigjarige huurovereenkomst worden afgesloten waarbij SSHN de exploitatie cq. verhuur van de studentenwoningen zal verzorgen.Hiermee zal het volledige gebouw van 14.000 m² - na transformatie - als studentenhuisvesting in gebruik genomen kunnen worden. Het leegstandspercentage voor kantoren in Arnhem zal hierdoor substantieel dalen.De SSHN is een actieve en professionele organisatie, die staat voor goede en betaalbare huisvesting en daarbij behorende dienstverlening voor één- en tweepersoons huishoudens. Zij richt zich met name op (studerende) jongeren in Nijmegen en Arnhem, maar ook op aanverwante doelgroepen en op personen die kort in Nijmegen of Arnhem verblijven. De SSHN streeft naar een optimale benutting van haar specifieke expertise door samenwerking met andere organisaties en/of woningcorporaties. SSHN heeft in totaal ruim vijfduizend wooneenheden, verspreid over negentien wooncomplexen en meer Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars Arnhem, partner in Dynamis en RechtStaete zijn als adviseurs betrokken namens Lidmar Properties I B.V.

Bouwbedrijf Zegers zoekt nieuwe buren!Bouwbedrijf Zegers zoekt voor haar vestiging in Arnhem nieuwe buren! Het kantoorpand is gelegen aan de Malburgse Sluis in Arnhem op bedrijventerrein de ‘Bakenhof’. De locatie is zeer gunstig ontsloten richting de A12 en A325/A15 en tevens gelegen nabij IJsseloord 1 en 2, de Overmaat en Arnhem centrum. Per 1 juni is er kantoorruimte beschikbaar vanaf 100m2 tot maximaal 325m2 verdeeld over twee verdiepingen. De kantoren zijn gebruiksklaar en per verdieping voorzien van onder andere data-aansluitingen, dames- en herentoiletten, pantry, koeling, alarminstallatie en parkeerplaatsen op eigen terrein. Bouwbedrijf Zegers is op zoek naar een geschikte huurder die haar bedrijfsactiviteiten gezamenlijk met Zegers op deze locatie succesvol wil voortzetten. Bent u degene die wij zoeken of kunt u ons voorzien van nieuwe buren, dan vernemen wij dat graag.

Notarishuis Arnhem opent tweede vestiging op “Bedrijventerrein Nieuwgraaf” te DuivenHet Notarishuis Arnhem, sinds 1959 gevestigd in een historisch pand in de Bakkerstraat in de Arnhemse binnenstad, behoort tot de meest gerenommeerde veilinghuizen van Nederland. In verband met de gestage groei en huidige brancheontwikkelingen opent het Notarishuis medio februari 2012 een warehouse van ca. 1.000 m² op de Nieuwgraaf 34 te Duiven. Op deze logistiek zeer aantrekkelijke locatie tegenover de IKEA zal het Notarishuis beter bereikbaar zijn voor de verwerking van aangebrachte en geveilde goederen. Volgens Roger von Schükkmann, directeur/eigenaar van het Notarishuis, gaat een lang gekoesterde wens in vervulling en is de weg vrij voor een gezonde verdere groei in de toekomst. Vooralsnog zullen de fysieke veilingen gewoon plaatsvinden op de bekende locatie in de Bakkerstraat 19 te Arnhem. DK Makelaars bracht deze transactie in collegiale samenwerking met DTZ Zadelhoff tot stand voor VALAD Property Group.

Page 32: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 32 |

kort nieuws

Radiocommercial De Zakenmarkt op Favoriet FMOp Favoriet FM, de Favoriet van Oost – Nederland, zal de komende tijd de commercial van De Zakenmarkt te horen zijn. Jez Media Services heeft hiervoor FavorietFM gekozen gezien het bereik in de Liemers en omstreken. Doel is meer naamsbekendheid genereren en het bezoek aan de onlangs geheel vernieuwde website verhogen. “Nu we de bedrijven naast print tevens online mogelijkheden aanbieden, is het positioneren van de zakenmarkt site in de regio van belang”, aldus uitgever Gerie Jansen.

FavorietFM is te ontvangen in de Liemers, tussen Rijn en IJssel en de bruggen van Arnhem en Emmerich. Op FM 94.0 en 105.2 en via de kabel op 93.1.

De Techniekdag bij OBD-Opleidingen DoetinchemDe promotiedag voor technische opleidingen en beroepen, De Techniekdag, zal op zaterdag 14 april a.s. voor de 23e maal plaatsvinden. De Techniekdag Doetinchem wordt gehouden in de hal en op het buitenterrein van OBD-bouwopleidingen, Gildenstraat 27 te Doetinchem tussen 10.00 en 16.00 uur.

Op de Techniekdag Doetinchem, die gratis te bezoeken is, kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar zien en ervaren hoe leuk techniek is. Scholen en bedrijven presenteren doe-activiteiten, zodat de bezoekers spelenderwijs kennismaken

met techniek. Jongeren kunnen, onder begeleiding, met diverse apparaten en instrumenten werken en aan de slag met timmeren, schilderen, metselen, solderen, minikraan bedienen en nog veel meer.

De Techniekdag moet er voor zorgen dat jongeren op een positieve manier vroegtijdig in aanraking komen met techniek, om zo het imago van technische beroepen en opleidingen te verbeteren. De bedoeling is dat er uiteindelijk meer personen instromen in de technische beroepen. Ook is het van belang ouders te laten ervaren dat techniek toekomst heeft. De technische sector biedt volop kansen en mogelijkheden op een goedbetaalde baan.

In de werkgroep die de Techniekdag Doetinchem organiseert zit het Platform Onderwijs & Arbeidsmarkt, de onderwijsinstellingen ROC Graafschap College, VMBO Metzo College, AOC Oost, OBD-Bouwopleidingen (tevens gastheer), Stichting Primair Onderwijs Achterhoek PRO8. Het bedrijfsleven is vertegenwoordigd door IG&D Bedrijvig Doetinchem en VNO-NCW Achterhoek. Verder verleent ook de gemeente Doetinchem alle medewerking aan dit educatieve evenement.

Kijk voor meer informatie op de website: www.techniekdag.nl

Hoofdkantoor Rabobank Oost-Betuwe vestigt zich in ElstNa een uitgebreide zoektocht heeft de Rabobank Oost-Betuwe een nieuw hoofdkantoor aangekocht op het voor hen zeer centraal gelegen bedrijventerrein ‘De Aam’ in Elst. Het nieuwbouwkantoor ‘Radius’, gelegen aan de nog aan te leggen rotonde van de nieuwe rondweg Industrieweg-Oost in Elst, is door Bouwbedrijf Gerritsen in 2010/2011 gebouwd. Het object heeft een oppervlakte van ca. 4.250 m² kantoorruimte, voorzien van 98 parkeerplaatsen waarvan 38 gelegen in een overdekte parkeerkelder. De uitstraling van het object, de omgeving en te meer de centrale ligging voldeden exact aan de wensen en het zoekprofiel van de bank. Aanvankelijk was het vestigen van een bankfunctie niet opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. De gemeente Overbetuwe heeft hieromtrent reeds een vrijstelling verleend.Het nieuwe hoofdkantoor zal plaats bieden aan ca. 150 medewerkers alsmede de directie van de Rabobank Oost-Betuwe. Het kantoor met baliefunctie dat thans is gevestigd aan de Dorpsstraat in Elst blijft gewoon bestaan. In de komende maanden zal het object op enige punten worden aangepast en worden afgebouwd en ingericht. De Rabobank zal medio 2012 haar intrek nemen. DK Makelaars heeft deze verkoop, in collegiale samenwerking met Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars Arnhem, partner in Dynamis, tot stand gebracht.

MKB-Rijnwaarden OP NAAR DE HONDERD leden!Honderd leden voor MKB-Rijnwaarden dat een van de doelen van het bestuur van de vereniging. Inmiddels bestaat MKB-Rijnwaarden ruim een jaar. Een jaar waarin hard gewerkt is, maar ook de komende tijd zal er nog veel moeten gebeuren. De vereniging maakt zich o.a. sterk om een zo’n compleet mogelijk winkelaanbod te realiseren, dit om de leefbaarheid in onze gemeente te verbeteren. “Er is al een onderzoek in gang gezet om een en ander goed in kaart te brengen. De aanbevelingen uit dit onderzoek liegen er niet om. Het is vijf voor twaalf en we zullen het winkelaanbod moeten centraliseren/concentreren” aldus Eef Booltink. Het winkelaanbod zo compleet mogelijk aanbieden is niet alleen voor de consument belangrijk maar ook de ondernemers hebben er baat bij. Om een en ander te bereiken is het samenwerken met en van de ondernemers van groot belang! “We willen met elkaar iets bereiken dus moeten we de koppen bij elkaar steken en de neuzen de zelfde kant uit zien te krijgen. Daarom nogmaals: word lid van MKB-Rijnwaarden kom meepraten, samenwerken en laten we er met z’n allen ons voordeel mee doen. Ons honderdste lid zal het eerste jaar vrijgesteld worden van de lidmaatschapskosten!” Om lid te worden kan men zich aanmelden via de website www.mkbrijnwaarden of geef je op bij een van de bestuursleden.

Page 33: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 33 |

kort nieuws

Hagen Events nieuwe exploitant Rijnhal Hagen Events is de nieuwe exploitant van de Rijnhal. Hagen Events wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk geplande evenementen in 2012 alsnog door kunnen gaan. Ook wordt geprobeerd om nieuwe evenementen naar de Rijnhal te halen. De gemeente en Hagen Events zijn een overeenkomst aangegaan voor tenminste 1 jaar. Wethouder Michiel van Wessem: “Het is bijzonder verheugend dat het is gelukt om op zo’n korte termijn een nieuwe exploitant

voor de Rijnhal te vinden. Nadat het college van burgemeester en wethouders in december 2011 besloot om de huurovereenkomst met de vorige huurder niet te verlengen is er door de voormalige huurder faillissement aangevraagd. Nu er een nieuwe exploitant is kan de Rijnhal, in ieder geval tijdelijk, haar functie als evenementhal voor de stad blijven vervullen. Hagen Events is bovendien een bekende Arnhemse onderneming met een goede reputatie en een breed netwerk waar het gaat om het organiseren van evenementen.”

Robin Hagen, directeur van Hagen Events: “Ik ben uitermate enthousiast dat ik de Rijnhal mag exploiteren. Ik zie goede kansen om geplande evenementen, door te laten gaan. Maar er is in mijn ogen ook ruimte voor vernieuwende evenementen.”

VervolgHalverwege 2012 wordt de Rijnhal en het direct omliggende gebied aangeboden op de markt. De gemeente wil deze locatie ontwikkelen met als bestemming vrije tijd (leisure). Mogelijke kandidaten wordt nadrukkelijk gevraagd om met voorstellen te komen hoe ze willen omgaan met de huidige activiteiten die in de Rijnhal worden gehouden. Omdat na de verkoop het bestemmingsplan nog moet worden aangepast en de nieuwe eigenaar ook zijn plannen verder moet uitwerken is het in ieder geval mogelijk om de exploiatie voor tenminste één jaar aan een nieuwe partij over te dragen.

Uniek en veelzijdig Yogacentrum in Modekwartier Arnhem

Yogahouse is uniek in deze regio, omdat er niet één maar vele Yoga varianten beoefend kunnen worden; diverse yogadocenten onderwijzen er elk hun eigen vorm van yoga.

Aan de Putstraat te Arnhem -achter restaurant Goed- is een bijzonder yogacentrum gerealiseerd. Het concept is anders dan de meeste traditionele yogacentra. De achterliggende gedachte van Yogahouse is om yoga zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het is een ontmoetingsplek voor yoga-beoefenaars van allerlei stromingen. Maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een passende yogastijl. Veel mensen vinden yoga een beetje zweverig, maar juist in deze drukke tijden is yoga een moment dat geheel voor jezelf is en je weer in balans brengt. En daarbij hoef je jezelf niet altijd in allerlei moeilijke houdingen te plooien. Wanneer je door de antieke Indiaase toegangspoort de yogazaal binnen gaat, kom je in een mooie lichte zaal voorzien van vloerverwarming. Passende wanddecoraties zorgen voor een warme uitstraling.

Lidmaatschap of abonnement niet nodigIn Yogahouse kan je zonder lidmaatschap of abonnement een les volgen en zo verschillende vormen uitproberen. Het schema staat op www.yogahouse.nl. Ook biedt Yogahouse verschillende soorten massages en behandelingen: een andere manier om weer in balans te komen.

Yogahouse wil in het ModeKwartier een wisselwerking laten plaatsvinden met andere ondernemingen zoals het nieuw te openen Fashion & Design Hotel en restaurant Goed. Op termijn zal Yogahouse ook een yogakledinglijn opzetten en waar kan dit beter opstarten dan in het Modekwartier? Zie www.yogahouse.nl of mail [email protected]

GABA Ondernemer van het Jaar in WestervoortDe broers Paul en Constantijn Jacobs van GABA Makelaardij & Verzekeringen zijn Ondernemer van het Jaar geworden. Dit gebeurde op de nieuwjaarsparty van Ondernemend Westervoort, 12 januari in Zalencentrum Wieleman te Westervoort. Astrid van Diek van Mondhygiënistepraktijk Westervoort won de aanmoedigingsprijs voor startende ondernemers.

De nieuwjaarsparty stond volledig in het teken van de spannende uitreiking van de ondernemersprijs. Vijf door collega-ondernemers genomineerde bedrijven maakten kans op de titel Ondernemer van het Jaar 2011: MaiCa Dentistry & Dental 4 Kids, GABA Makelaardij & Verzekeringen, René Wigman Transport, Tamer Yanik Kappers en Opleidingen en Cardio Fitness Instituut Westervoort.Deze bedrijven werden de afgelopen maanden bezocht door een deskundige jury. De jury bestaat uit (oud-) ondernemers

Jan Terberg, Marjo Pelgrim en de winnaars van afgelopen jaar Dick en Henri van Essen. Zij toetsten de bedrijven op ambitie, groei, personeelsbeleid en hun betekenis voor Westervoort. De aanmoedigingsprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Alleen startende ondernemers maakten kans op deze prijs. De winnares is Astrid van Diek van Mondhygiënistepraktijk Westervoort, die in 2009 met haar praktijk in de Vredenburgstraat is gestart. GABA is de vierde Ondernemer van het Jaar in Westervoort. Slagerij Hetterschijt, Zalencentrum Wieleman en Van Essen Beton en Sierbestrating gingen GABA voor.

Initiatiefneemster van Yogahouse is Nienke Nooitgedagt. Nienke heeft over de hele wereld (Thailand, Bali, Frankrijk, Costa Rica en de Verenigde Staten) yogalessen en opleidingen gevolgd.

Page 34: De ZakenMarkt 1. 2012

Arnhem | De Liemers | Doetinchem e.o. | 34 |

internetwijzer

ICT Beheer en Consultancy

www.qotd.nlcAccountants en Belastingadviseurs

www.BDO.nlc

Liften

www.liftproducts.nlc

Bedrijfsmakelaar

www.stmakelaars.nlc

Accountants en Belastingadviseurs

www.vanelderen.nlc

Accountants en Adviseurs

www.brouwers.nlc

Wijnhandel

www.appeldoorn.nlc

Tuinaanleg en Ontwerp

www.bernstuin.nlc

Training en Coaching

www.peeterstrainingen.nlc

ICT beheer en Datacenter

www.compudac.nlc

Beveiliging

www.abcobeveiliging.nlc

Financiële Dienstverlening

www.abnamro.nlc

Calamiteitendienst en Hoogwerkerverhuur

www.ronaldgerressen.nlc

Financiële Dienstverlening

www.matthijsse.nlc

BTW Advies

www.btwnederland.nlc

Bouw

www.koenderstotaalbouw.nlc

Automatisering

www. access4it.nlcAutomatisering

www.equint.nlc

Automatisering

www.dla.nlc

Autoschadeherstel

www.athduiven.nlc

Access4it.nl

Lokale Radio

c www.FavorietFM.nl

Landrover Dealer

www.terlouwlandrover.nlc

Garagebedrijf

www.autoreesing.nlc

Facilitair

www.antonio.nlcc

Page 35: De ZakenMarkt 1. 2012
Page 36: De ZakenMarkt 1. 2012

Marcel ten Have06-51152921 Chris Septer 06-10401358

René Jansen, franchiser van de Jumbo supermarkt in Arnhem:

“De zeer actieve, correcte en vakkundige houding van de ABN AMRO heeft de doorslag gegeven. Het gaf ons het vertrouwen om met al onze bankzaken naar de ABN AMRO over te stappen. De snelle en vakkundige afhandeling van de overstap heeft de juistheid van die beslissing nog eens bevestigd.”

Pim scheperkamp, franchiser van de Jumbo supermarkt in Bemmel:

“Omdat ik niet tevreden was over de offerte van mijn toenmalige huisbankier, besloot ik contact op te nemen met de ABN AMRO. De snelheid van handelen trok mij direct over de streep om het complete betalingsverkeer bij hen onder te brengen. Binnen een dag was de overstap naar de ABN AMRO probleemloos geregeld.”

“Waarom JUmBO voor ABN AmRO Bank kiest”

v.l.n.r. Marcel ten Have (ABN AMRO Bank), Chris Septer (ABN AMRO Bank) , René Jansen, Pim Scheperkamp