De Wert Nieuws Juni 2013

8
Afscheid nemen doet soms zeer 2013 juni

description

De Wert Accountants & Belastingadviseurs nieuws uitgave juni 2013. Boordenvol tips over accountancy, boekhouding, lonen, hrm en fiscaliteiten.

Transcript of De Wert Nieuws Juni 2013

De Wert accountants & belastingadviseursEuropalaan 26c5623 LJ Eindhoven

Postbus 2925600 AG Eindhoven

T : 040 - 244 42 88 F : 040 - 245 30 05 E : [email protected] I : www.dewert.nl

ZEKER VAN JE ZAAK

Afscheid nemen doet soms zeer

2013juni

ZEKER VAN JE ZAAK 72

INLEIDING

Bijgevoegd ontvangt u onze nieuwsbriefvan dit kwartaal, met informatie overontwikkelingen op accountancy/fiscaalgebied. Mochten uw adresgegevens niet juistzijn, of als u geen belangstelling heeftvoor toezending van deze nieuwsbrief,verzoeken wij u ons dat per e-mail doorte geven aan [email protected].

KANTOORNIEUWS

BENOEMING

Een nieuwe stap voor De Wertaccountants & belastingadviseurs! Onzecollega drs. M. (Mark) H.A.M. van RaakRA is benoemd tot Accountant-Partner.Mark is sinds 5 mei 1997 aan onskantoor verbonden. In 2004 rondde hijde opleiding af tot Registeraccountant.Mark is vooral werkzaam in hetmiddenbedrijf, zowel op het terrein vanaccountantscontrole als advisering. Metname de bouw- en ICT-sector genietenzijn warme belangstelling. Zijn relatiesroemen Mark om zijn zéér sterkanalytisch vermogen, rustgevendheid enenthousiasme voor het vak. Kwaliteitstaat altijd hoog in het vaandel. Wij zijn blij met de positieve impuls dieMark aan ons kantoor wil geven.

Met De Wert ben je zeker van je zaak.

Excursie Brandevoort

Op 18 april jl. hebben een aantalrelaties van De Wert deelgenomen aande excursie door de wijk Brandevoort inHelmond die in samenwerking metAdriaans Bouwgroep is georganiseerd.

Adriaans Bouwgroep is ruim 85 jaaractief in Helmond en (wijde) omgeving.Als ontwikkelaar en aannemer hebbenzij letterlijk hun steentje bijgedragen aande bouw van Brandevoort.

Brandevoort is een Vinex-wijk, waarvande ontwikkeling in 1995 is gestart.Uiteindelijk zullen (in fases) ongeveer6.000 woningen worden gebouwd.Doordat verschillende architecten dewijk hebben ontworpen is eengevarieerd, en alom geroemd,straatbeeld ontstaan. De gehele wijkheeft een "historische" uitstraling.

Na een hartelijk ontvangst op hetkantoor van Adriaans Bouwgroep inHelmond met een kop koffie en eenheerlijk lentehapje dat paste bij de mooielentedag, werd in een presentatie detotstandkoming van Brandevoort uit dedoeken gedaan. Vervolgens vertrok menper bus naar Brandevoort, alwaar onderleiding van uitstekende gidsen, deontwikkelaars van Adriaans Bouwgroep,een rondwandeling door Brandevoortwerd gemaakt en tevensinside-informatie werd gedeeld. Na ruimanderhalf uur rondwandelen vertrok menweer per bus terug naar het kantoor vanAdriaans, waar nog genoten kon wordenvan een borrel en lekkere hapjes,uitstekend verzorgd door Van EeghemCatering.

Wij kunnen terugkijken op eengeslaagde middag die door onze relatiesuitstekend werd gewaardeerd.

ARBEIDSRECHT

Sociaal akkoord

Het kabinet heeft onlangs metwerkgevers- en werknemersorganisatieseen sociaal akkoord gesloten. Datakkoord heeft ondermeer betrekking opaanpassingen van de WW, hetontslagrecht en de deelname aan dearbeidsmarkt van mensen met eenarbeidshandicap.De hervormingen vanhet stelsel voor mensen met eenarbeidsbeperking gaan in 2015 in. Deaanpassingen van de WW en hetontslagrecht worden uitgesteld tot 2016.Onderdeel van het sociaal akkoord is dathet aanvullende pakket vanbezuinigingsmaatregelen voor 2014voorlopig aan de kant is geschoven.Afhankelijk van de ontwikkelingen in deeconomie komt dit pakket op een latermoment weer ter tafel.

De arbeidsparticipatie van mensen meteen arbeidsbeperking moet wordenverbeterd door zogenaamdewerkbedrijven, die de sociale partnersmet gemeenten gaan opzetten. Dewerkbedrijven zorgen voor de plaatsingvan mensen met een arbeidsbeperking.De werkbedrijven krijgen eencommerciële inslag. De werkgeverszorgen voor extra banen voor diemensen met een arbeidsbeperking, diebij een reguliere werkgever kunnenwerken. Het gaat om 2.500 extra banenin 2014, 5.000 extra banen in 2015,oplopend tot 10.000 extra banen per jaarin 2020. De overheid stelt zich garantvoor 2.500 extra banen per jaar vanaf2014 tot een maximum van 25.000banen.

Bij dreigend ontslag moeten mensennaar ander werk worden begeleid. Hetberoep op de WW moet zoveel mogelijkworden beperkt. Het publiekgefinancierde deel van de WW wordtbeperkt tot 24 maanden. Via cao’s komter een privaat gefinancierd deel voor deresterende duur van 14 maanden. DeWW blijft inkomensgerelateerd.

Onderdeel van de herziening van hetontslagrecht is de introductie van een

Hoewel bij de totstandkoming van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd of niet meerjuist is. Dit kan ten gevolge van (aanpassing van de) regelgeving die bekend is geworden na het opmaken van deze uitgave. Voor toepassing in individuele gevallen raden wij u aancontact op te nemen met uw adviseur.

mag de ondernemer in dat jaar geenomzetbelasting in rekening brengen opzijn facturen en heeft hij geen aanspraakop teruggaaf van omzetbelasting.

Voor commissarissen van naamloze ofbesloten vennootschappen gold tot1 januari 2013 een goedkeuringwaardoor zij buiten de heffing vanomzetbelasting bleven als zij niet meerdan 4 commissariaten vervulden. Om tevoorkomen dat commissarissen die alsondernemer voor de omzetbelasting natoepassing van de kleineondernemersregeling per saldo geenomzetbelasting hoeven te voldoen, overeen deel van 2013 een administratievoor de omzetbelasting moetenbijhouden, geldt ook voor hen dat zij metterugwerkende kracht tot 1 januarikunnen worden ontheven van hunadministratieve verplichtingen. Decommissaris moet het verzoek omontheffing indienen vóór 1 juli 2013.

Fiscale eenheid btw

Het Hof van Justitie EU heeft in eenrecent arrest gezegd dat een fiscaleeenheid voor de omzetbelasting ookniet-ondernemers kan omvatten. Opgrond van dat arrest is het mogelijk datbijvoorbeeld een holding, die zelf geenondernemer voor de omzetbelasting isomdat zij geen economische activiteitenheeft, deel uitmaakt van een fiscaleeenheid.De Europese btw-richtlijn omschrijft alsbelastingplichtige ieder die zelfstandigeen economische activiteit verricht. Debtw-richtlijn geeft de lidstaten demogelijkheid om personen die juridischzelfstandig, maar die financieel,economisch en organisatorisch nauwverbonden zijn, als éénbelastingplichtige aan te merken. Dat isde zogenaamde fiscale eenheid voor deomzetbelasting. Over de vraag of ookniet belastingplichtigen in een fiscaleeenheid kunnen worden opgenomenheeft lang onduidelijkheid bestaan.Ierland stelt in de nationale wetgevingaan een fiscale eenheid de eis dat ten

minste één van de daarbij betrokkenpersonen belastingplichtig moet zijn. DeEuropese Commissie is van mening datpersonen die niet btw-plichtig zijn niet ineen fiscale eenheid kunnen wordenopgenomen en spande daarom eenprocedure aan tegen Ierland. Het Hofvan Justitie EU is van oordeel datvolgens de tekst van de richtlijnbepalingniet de eis wordt gesteld dat allepersonen die deel uitmaken van eenfiscale eenheid zelf de hoedanigheid vanbelastingplichtige hebben.

INVORDERING

Aansprakelijkheid bestuurder

Wanneer een BV niet in staat is om deverschuldigde loon- en/ofomzetbelasting te betalen, moet eenbestuurder van de BV dat melden aande ontvanger. Door het op de juiste wijzemelden van de betalingsonmacht kan debestuurder voorkomen dat hijaansprakelijk is voor de door de BVverschuldigde belasting. Als deontvanger aannemelijk kan maken dathet niet betalen van belasting het gevolgis van kennelijk onbehoorlijk bestuur,dan is de bestuurder toch aansprakelijk,ondanks een geldige melding van debetalingsonmacht. Er is sprake vankennelijk onbehoorlijk bestuur als debestuurder wist of had moeten begrijpendat door zijn handelen de belasting van

de BV niet betaald zou worden. Volgens Hof Arnhem had eenbestuurder van een BV zich schuldiggemaakt aan kennelijk onbehoorlijkbestuur omdat de concurrentecrediteuren van de BV wel werdenbetaald, maar de Belastingdienst niet. Inde periode van oktober 2007 totnovember 2008 was de schuld aanconcurrente crediteuren met ongeveer€ 200.000 afgenomen, terwijl debelastingschuld in die periode met€ 140.000 was opgelopen. Daarnaastwaren er geregeld betalingen aangelieerde bedrijven gedaan waar geentegenprestatie tegenover stond. Debestuurder was terecht aansprakelijkgesteld voor de belastingschulden vande BV.

VARIA

Bedrijf starten met behoud vanWW-uitkering

Voor mensen met een WW-uitkeringbestaat de mogelijkheid om gedurendeeen zekere periode met behoud vanuitkering een eigen bedrijf op te zetten.De WW-uitkering loopt tijdens destartperiode weliswaar door, maar dan inde vorm van een voorschot. 70% van dein de startperiode als zelfstandigeverdiende inkomsten worden inmindering gebracht op de uitkering. Datkan tot gevolg hebben dat de geheleuitkering over de startperiode moetworden terugbetaald. Deze regelinggeldt niet alleen voor mensen die eenzogenaamde IB-onderneming startenvanuit een uitkeringssituatie, maar ookvoor mensen die een onderneming ineen BV starten en als dga werkzaam zijnvoor de BV. In deze laatste situatie isniet de winst van de BV bepalend voorde terugbetalingsverplichting, maar hetals werknemer van de BV genotensalaris.

ZEKER VAN JE ZAAK 36

zogenaamde transitievergoeding. Dat isde vergoeding die de werkgever moetbetalen bij het beëindigen vandienstverbanden die in totaal twee jaarof langer geduurd hebben. Devergoeding is een derde maandsalarisper dienstjaar gedurende de eerste 10jaren en een half maandsalaris voor devolgende dienstjaren. De vergoedingkent een maximum van € 75.000 of eenjaarsalaris als dat hoger is. Voor50-plussers komt er eenovergangsregime tot 2020. Voor dezegroep geldt vanaf het tiende dienstjaareen vergoeding van 1 maand, als dezedienstjaren na de 50e verjaardag liggen.Er geldt een uitzondering op deovergangsregeling voor bedrijven metminder dan 25 werknemers.

De IOW blijft tot 2020 bestaan voorwerknemers die werkloos wordenwanneer zij 60 jaar of ouder zijn. DeIOAW wordt geleidelijk afgebouwdwaardoor alleen werknemers diegeboren zijn voor 1 januari 1965 noggebruik kunnen maken van dezeregeling.

Vanaf 1 januari 2015 zal hetarbeidsrecht worden aangepast om depositie van flexwerkers te verbeteren. Dezogenaamde ketenbepaling voortijdelijke contracten krijgt een maximumvan 3 contracten in 2 jaar met eentussenpoos van 6 maanden. Dat houdtin dat er sneller een vast contract moet

worden gegeven. Bij cao kan wordenafgeweken van de ketenbepaling als datdoor de aard van het werk noodzakelijkis. Voor tijdelijke contracten vanmaximaal 6 maanden vervalt deproeftijd. Ook de mogelijkheid van hetopnemen van een concurrentiebeding ineen tijdelijk contract vervalt.

Wettelijk minimumloon per 1 juli

Ieder half jaar wordt het wettelijkminimumloon aangepast aan degemiddelde contractloonontwikkeling.Per 1 juli 2013 bedraagt het wettelijkminimumloon € 1.477,80 per maand.Per week is het minimumloon € 341,05en per dag bedraagt dit € 68,21. Tenopzichte van 1 januari 2013 zijn debedragen met 0,57% verhoogd. De wettelijke minimumjeugdlonenworden eveneens aangepast. Deminimumjeugdlonen bedragen eenleeftijdsafhankelijk deel van het wettelijkminimumloon. Een overzicht van alle per

1 juli geldende bedragen is verwerkt inonderstaande tabel.

Leeftijd staffel per maand23 100,0% 1.477,8022 85,0% 1.256,1521 72,5% 1.071,4020 61,5% 908,8519 52,5% 775,8518 45,5% 672,4017 39,5% 583,7516 34,5% 509,8515 30,0% 443,35

AUTOBELASTINGEN

Belasting voor oldtimers

De in het Regeerakkoord opgenomenafschaffing van de vrijstelling voor demotorrijtuigenbelasting voor oldtimersheeft tot veel discussie geleid. Destaatssecretaris van Financiën heeft ineen brief aan de Tweede Kamer eenaantal alternatieven geschetst waarmeehet dagelijks gebruik van oldtimers wordtontmoedigd, maar waarmee tegemoetwordt gekomen aan mensen die hunoldtimer als hobby gebruiken. Destaatssecretaris heeft deze alternatievenbesproken met vertegenwoordigers vande oldtimerbranche. Het kabinet wasbereid tot een alternatief dat oldtimersdie beperkt gebruik maken van de wegzou ontzien, mits oldtimers die veelkilometers maken belast worden. Daarbij

KantoornieuwsBENOEMING 2Excursie Brandevoort 2

ArbeidsrechtSociaal akkoord 2Wettelijk minimumloon per 1 juli 3

AutobelastingenBelasting voor oldtimers 3

InkomstenbelastingTerbeschikkingstelling 4Verdere beperking pensioenmogelijkheden 4Giftenaftrek 5Opbrengst vastgoedtransacties 5Alimentatie 5

ToeslagenKinderopvangtoeslag 5

OverdrachtsbelastingVermindering overdrachtsbelasting 6

OmzetbelastingNaheffing omzetbelasting van afnemer 6Kleine ondernemersregeling 6Fiscale eenheid btw 7

InvorderingAansprakelijkheid bestuurder 7

VariaBedrijf starten met behoud van WW-uitkering 7

aan te vragen sinds 2012 beperkt totmaximaal twee maanden. Door dezemaatregel heeft een grote groeprechthebbenden over 2012 en een deelvan 2013 geen toeslag gehad omdat zijte laat waren met het indienen van hunaanvraag. De minister van SocialeZaken en Werkgelegenheid heeftdaarom besloten deze maategel voor dejaren 2012 en 2013 niet toe te passen.Met ingang van 1 januari 2014 wordt demaatregel in aangepaste vorm weer vankracht. De aanvraagtermijn wordt metingang van 1 januari 2014 verlengd tot 3maanden. Ouders die een verzoek om metterugwerkende kracht van meer dantwee maanden kinderopvangtoeslagover 2012 en 2013 hebben ingedienddat is afgewezen, zullen door deBelastingdienst/Toeslagen wordenbenaderd. Andere ouders moeten zelfeen aanvraag indienen.

OVERDRACHTSBELASTING

Verminderingoverdrachtsbelasting

Er geldt een vermindering vanoverdrachtsbelasting bij kort op elkaarvolgende verkrijgingen van onroerendezaken. De vermindering houdt in dat deoverdrachtsbelasting niet over de vollewaarde van de onroerende zaak isverschuldigd, maar slechts over het deelvan de waarde boven het bedragwaarover bij de eerdere verkrijgingbelasting verschuldigd was. De waardevan de onroerende zaak zal in hetalgemeen de in rekening gebrachteverkoopprijs zijn. Bij de eerdereverkrijging kan overdrachtsbelasting ofomzetbelasting verschuldigd zijngeweest. Welke belasting van

toepassing is, hangt af van de vraag ofhet gaat om een bestaande of eennieuwe onroerende zaak. Uit een recentarrest van de Hoge Raad blijkt dat dezevermindering voor recent gebouwdeonroerende zaken ruimer is dan werdaangenomen. Wanneer een particulierdoor een aannemer een huis laatbouwen en dat huis binnen de geldendetermijn na de oplevering verkoopt, is devermindering van toepassing. Dat geldtook als het huis wordt gebouwd op eigengrond van een particulier. De verruimingkomt erop neer dat alle handelingen vande aannemer jegens de vorige verkrijgermet betrekking tot de grond en de bouwals één prestatie worden beschouwd.Dat is de levering van de onroerendezaak. De datum van levering voor deomzetbelasting is de datum waarop dewoning is opgeleverd. Op die datumgaat de termijn voor de opvolgendelevering lopen. Door deze verruimingwordt bij de doorverkoop van eennieuwbouwpand binnen de termijn dewaarde van de verkrijging voor debelastingberekening verminderd met hetbedrag van de totale door de vorigeverkrijgers betaalde koop-/aanneemsom,inclusief de grondkosten. Tot 1 september was de termijn vooropvolgende verkrijgingen zes maanden.Vanaf 1 september 2012 is deze termijntijdelijk verlengd tot 36 maanden. Vanaf1 januari 2015 geldt weer de oudetermijn van zes maanden.

OMZETBELASTING

Naheffing omzetbelasting vanafnemer

Wanneer de heffing van omzetbelastingis verlegd van de leverancier naar deafnemer, mag de leverancier geenomzetbelasting in rekening brengen opde factuur die hij aan de afnemer uitreikt.Doet de leverancier dat wel, dan issprake van ten onrechte in rekeninggebrachte omzetbelasting die hij opgrond van de vermelding op de factuurverschuldigd is. De Belastingdienst heeft de keuze omwanneer ten onrechte op een factuurvermelde omzetbelasting niet is

afgedragen, deze belasting na te heffenbij de leverancier of bij de afnemer, alsdeze de omzetbelasting ten onrechteheeft afgetrokken. Naheffing bij deafnemer is niet mogelijk als de afnemerniet kan worden verweten dat hij bij debeoordeling van de aan hem uitgereiktefactuur niet de nodige zorgvuldigheidheeft betracht. Uitgangspunt is dat deBelastingdienst de naheffingsaanslagoplegt aan de leverancier, maar dat isgeen verplichting. Als aannemelijk is datnaheffing bij de leverancier zonderresultaat blijft, kan de Belastingdienstdirect naheffen bij de afnemer.

Kleine ondernemersregeling

De omzetbelasting kent een bijzondereregeling voor kleine ondernemers. Dezeregeling geeft een ondernemer, die ineen jaar minder dan € 1.883omzetbelasting moet afdragen, recht opeen vermindering van omzetbelasting.De regeling voor kleine ondernemersgeldt alleen voor natuurlijke personen. Insommige gevallen hoeft eenondernemer niet aan de administratieveverplichtingen van het ondernemerschapte voldoen. Een ondernemer diedaarvoor in aanmerking wil komen moeteen verzoek bij de inspecteur indienen.De ontheffing gaat normaliter in per1 januari van het volgende jaar. Destaatssecretaris van Financiën heeftgoedgekeurd dat een ondernemer metterugwerkende kracht wordt onthevenvan zijn administratieve verplichtingenvoor de omzetbelasting. De ondernemermoet dan wel aannemelijk kunnenmaken dat hij in het jaar waarin hij hetverzoek heeft ingediend na toepassingvan de vermindering geenomzetbelasting hoeft te voldoen. Verder

ZEKER VAN JE ZAAK 54

moest de oplossing uitvoerbaar zijn enhet budgettaire beslag beperkt blijven.Het overleg heeft niet totovereenstemming geleid. De volledigeafschaffing van de vrijstelling zal daaromworden opgenomen in het Belastingplan2014.

INKOMSTENBELASTING

Terbeschikkingstelling

De vordering die eenaanmerkelijkbelanghouder heeft op zijnBV valt in box 1 van deinkomstenbelasting. Dat komt door deterbeschikkingstellingsregeling. Dezeregeling geldt ook als de BV deel uitmaakt van een fiscaal transparantsamenwerkingsverband en hetvermogensbestanddeel aan hetsamenwerkingsverband ter beschikkingwordt gesteld. Volgens de Hoge Raadgeldt, als het samenwerkingsverbandniet fiscaal transparant is, deterbeschikkingstellingsregeling alleen alser sprake is van een aanmerkelijkbelang in het samenwerkingsverband. Isdat niet het geval dan valt hetvermogensbestanddeel in box 3.

De Hoge Raad kwam tot dit oordeel ineen procedure die betrekking had op

een partner in een voormaligemaatschap. De maatschap was omgezetin een holdingstructuur met 250 BV’s alsaandeelhouders. De holding had eenaantal dochtermaatschappijen. Departners waren verplicht om eenachtergestelde lening te verstrekken.Een van de partners leende in privé geldvan de bank en leende dit bedrag dooraan een van de dochtermaatschappijenvan de holding. De belastingdienst wildehet verschil tussen ontvangen enbetaalde rente belasten in box 1 mettoepassing van deterbeschikkingstellingsregeling. Debelastingdienst merkte deholdingstructuur aan alssamenwerkingsverband. Hof Amsterdamdeelde deze opvatting. De Hoge Raadheeft de uitspraak van het hof vernietigd.

De wet maakt onderscheid tussen hetter beschikking stellen aan eenvennootschap waarin iemand eenaanmerkelijk belang heeft en het terbeschikking stellen aan eensamenwerkingsverband waarvan devennootschap, waarin deze persoon eenaanmerkelijk belang heeft, deeluitmaakt. Wordt eensamenwerkingsverband uitgeoefend inde vorm van een naamloze of eenbesloten vennootschap, dan moetiemand voor de toepassing van deterbeschikkingstellingsregeling eenaanmerkelijk belang hebben in dievennootschap. Wordt hetsamenwerkingsverband echter in eenandere, fiscaal transparante vormuitgeoefend, dan geldt geen kwantitatiefvereiste voor de deelname in datsamenwerkingsverband. De Hoge Raadleidt uit de wetshistorie af dat dewetgever heeft aanvaard datsamenwerkingsverbanden van meer dan20 belastingplichtigen de toepassing vande terbeschikkingstellingsregelingkunnen ontgaan door hetsamenwerkingsverband om te zetten ineen besloten vennootschap. In diegevallen is geen sprake van handelen instrijd met doel en strekking van de wet.

Verdere beperkingpensioenmogelijkheden

Nadat eerder de AOW-leeftijd en depensioenrichtleeftijd zijn verhoogd (Wetverhoging AOW- enpensioenrichtleeftijd) wordt nu eenverdere stap gezet ompensioenregelingen te versoberen. Datgebeurt door de fiscale aftrekbaarheidvan pensioenpremies te beperken. Omdat te bereiken is een wetsvoorstelingediend, dat per 1 januari 2015 deopbouw van een ouderdomspensioenvan 70% van het gemiddelde inkomen in40 jaar mogelijk maakt. De maximaaltoegestane opbouw per dienstjaar vooreen middelloonregeling wordt 1,75% vanhet salaris. Voor een eindloonregelingbedraagt de maximale opbouw 1,55%per dienstjaar. De maximaal toelaatbareopbouw van partner- en wezenpensioenwordt eveneens verlaagd.

Een verdere beperking wordt bereiktdoor het pensioengevend inkomen tebeperken tot € 100.000 per jaar. Voorzover het inkomen hoger is dan ditbedrag is fiscaal gefacilieerd opbouwenvan pensioen niet meer mogelijk. Voorde berekening van de pensioenopbouwmoet dit inkomen nog wordenverminderd met de AOW-franchise. Datis het deel van het inkomen waarovergeen pensioen kan worden opgebouwdomdat de AOW-uitkering geacht wordtdaarin te voorzien. Het maximalepensioengevend inkomen wordt jaarlijksgeïndexeerd.Eerder was de pensioenrichtleeftijd metingang van 2014 al verhoogd naar 67jaar om vervolgens te worden gekoppeldaan de ontwikkeling van delevensverwachting. De aanpassingen inhet wetsvoorstel betreffen niet alleenpensioenregelingen voor werknemers,maar ook verplichteberoepspensioenfondsen voorondernemers en de mogelijkheden vanaanvullend pensioen via lijfrenten. Ookde toevoeging aan de oudedagsreservevoor ondernemers zal worden beperkt.

Pensioentoezeggingen, die uitgaanboven de hiervoor genoemde grenzen,worden fiscaal worden gesplitst in eenzuiver deel en een onzuiver deel. Het

zuivere deel is een onbelasteaanspraak. Het onzuivere deel is eenvermogensrecht dat in box 3 van deinkomstenbelasting valt. DePensioenwet zal worden aangepast omte voorkomen dat het afkoopverbod voorpensioenregelingen van toepassing is ophet onzuivere deel van het pensioen.Werknemers kunnen niet wordenverplicht om deel te nemen aan fiscaalbovenmatige pensioenregelingen.

Giftenaftrek

Giften die particulieren en bedrijvendoen zijn onder voorwaarden aftrekbaarvan inkomen of winst. Voor giften aanculturele instellingen geldt sinds 2012een vermenigvuldigingsfactor, waardoorde aftrekpost groter uitvalt. Devermenigvuldigingsfactor is 1,25 voorparticulieren en 1,50 voor bedrijven dieonder de vennootschapsbelasting vallen.Voor deze regeling was goedkeuringnodig van de Europese Commissie. Dedefinitieve goedkeuring is inmiddelsverleend. De staatssecretaris vanFinanciën heeft bekend gemaakt dat hetgebruik van de vermenigvuldigingsfactorvoor de giftenaftrek met een jaar wordtverlengd. De regeling geldt nu tot en met2017. De verlenging van de termijn zalworden opgenomen in het Belastingplan2014 of in de Overige FiscaleMaatregelen 2014.

Opbrengst vastgoedtransacties

Naast winst uit onderneming en loon uitdienstbetrekking omvat box 1 van deinkomstenbelasting een derde vorm vaninkomsten. Dat is het resultaat uitoverige werkzaamheden. Het begripwerkzaamheid omvat ondermeer hetrendabel maken van vermogen op eenwijze die normaal, actiefvermogensbeheer te buiten gaat,bijvoorbeeld door gebruik te maken vanvoorkennis of van bijzondere kennis.Hof Leeuwarden oordeelde onlangs datde inspecteur er niet in was geslaagdom aannemelijk te maken dat hetvoordeel uit een aantalvastgoedtransacties was behaald doorvoorkennis of een bijzondere kennis vanzaken. Algemene kennis van devastgoedwereld en van veilingen is

daarvoor onvoldoende. Hetsamenwerken met andere personen,van wie niet was vastgesteld dat zij overbijzondere kennis op het gebied vanvastgoed beschikten, had niet tot gevolgdat sprake was van resultaat uit eenwerkzaamheid.

Alimentatie

In een echtscheidingsconvenant leggenvoormalige echtgenoten de rechten enverplichtingen vast die zij over en weerhebben na de echtscheiding. Daarinworden vaak zaken opgenomen alsalimentatieverplichtingen en verdelingvan het gemeenschappelijke vermogen.Alimentatiebedragen en afkoopsommenvoor alimentatie die iemand betaalt aanzijn ex-partner zijn aftrekbaar. Volgens de tekst van een convenantwaren er over en weer geenalimentatieverplichtingen. Wel had devrouw een vordering wegensoverbedeling op haar ex-man doortoedeling van de echtelijke woning aande man. In het aan het convenantvoorafgaande mediationtraject wasvastgesteld dat de vrouw eenalimentatieverplichting had jegens deman, die zou worden voldaan doorafstand te doen van haar vorderingwegens overbedeling. DeBelastingdienst weigerde de aftrek vanhet daarmee gemoeide bedrag alsafkoopsom voor alimentatie aan temerken op grond van de tekst van hetconvenant. Hof den Haag was vanoordeel dat rekening gehouden moest

worden met het aan de overeenkomstvoorafgaande traject. Het hofconstateerde dat de vrouw door hetdoen van afstand van de vorderingwegens overbedeling was bevrijd vanhaar verplichting om alimentatie tebetalen.

In kader van de beëindiging van hunrelatie sloten een man en zijn partnereen alimentatieovereenkomst en eenovereenkomst van geldlening. Dealimentatie werd jaarlijks verrekend metde lening. In 2008 werd een bedrag aanalimentatie betaald van € 50.000. In dejaren 2009 tot en met 2012 bedroeg dejaarlijkse uitkering € 46.250. Bij debehandeling van de aangifteinkomstenbelasting 2008 accepteerdede inspecteur de aftrek van de betaaldealimentatie niet. Naar zijn mening had deman geen morele verplichting om bij tedragen in het levensonderhoud van zijnvroegere partner. Zo er al een moreleverplichting was in 2008, was deze nietjuridisch afdwingbaar.

De rechtbank oordeelde anders. Van1996 tot 2008 had er een relatie bestaantussen de man en zijn partner. In die tijdonderhield de man zijn partner. Zijhadden samen een kind. Dat partijengedurende hun relatie niet hebbensamengewoond, was niet van belang.Omdat de ex-partner na de beëindigingvan de relatie was teruggegaan naarhaar geboorteland Colombia, bestreedde inspecteur de hoogte van dealimentatiebetalingen. De betaaldebedragen waren gelet op delevensstandaard in Colombia te hoog.De rechtbank ging uit van de plaats in desamenleving die de ex-partner tijdens derelatie in Nederland had. Verder speeldeeen rol dat zij na haar emigratie geenandere middelen dan de ontvangenalimentatie had om een redelijk bestaante voeren.

TOESLAGEN

Kinderopvangtoeslag

Ter bestrijding van fraude met dekinderopvangtoeslag is de termijn omdeze toeslag met terugwerkende kracht

ZEKER VAN JE ZAAK 54

moest de oplossing uitvoerbaar zijn enhet budgettaire beslag beperkt blijven.Het overleg heeft niet totovereenstemming geleid. De volledigeafschaffing van de vrijstelling zal daaromworden opgenomen in het Belastingplan2014.

INKOMSTENBELASTING

Terbeschikkingstelling

De vordering die eenaanmerkelijkbelanghouder heeft op zijnBV valt in box 1 van deinkomstenbelasting. Dat komt door deterbeschikkingstellingsregeling. Dezeregeling geldt ook als de BV deel uitmaakt van een fiscaal transparantsamenwerkingsverband en hetvermogensbestanddeel aan hetsamenwerkingsverband ter beschikkingwordt gesteld. Volgens de Hoge Raadgeldt, als het samenwerkingsverbandniet fiscaal transparant is, deterbeschikkingstellingsregeling alleen alser sprake is van een aanmerkelijkbelang in het samenwerkingsverband. Isdat niet het geval dan valt hetvermogensbestanddeel in box 3.

De Hoge Raad kwam tot dit oordeel ineen procedure die betrekking had op

een partner in een voormaligemaatschap. De maatschap was omgezetin een holdingstructuur met 250 BV’s alsaandeelhouders. De holding had eenaantal dochtermaatschappijen. Departners waren verplicht om eenachtergestelde lening te verstrekken.Een van de partners leende in privé geldvan de bank en leende dit bedrag dooraan een van de dochtermaatschappijenvan de holding. De belastingdienst wildehet verschil tussen ontvangen enbetaalde rente belasten in box 1 mettoepassing van deterbeschikkingstellingsregeling. Debelastingdienst merkte deholdingstructuur aan alssamenwerkingsverband. Hof Amsterdamdeelde deze opvatting. De Hoge Raadheeft de uitspraak van het hof vernietigd.

De wet maakt onderscheid tussen hetter beschikking stellen aan eenvennootschap waarin iemand eenaanmerkelijk belang heeft en het terbeschikking stellen aan eensamenwerkingsverband waarvan devennootschap, waarin deze persoon eenaanmerkelijk belang heeft, deeluitmaakt. Wordt eensamenwerkingsverband uitgeoefend inde vorm van een naamloze of eenbesloten vennootschap, dan moetiemand voor de toepassing van deterbeschikkingstellingsregeling eenaanmerkelijk belang hebben in dievennootschap. Wordt hetsamenwerkingsverband echter in eenandere, fiscaal transparante vormuitgeoefend, dan geldt geen kwantitatiefvereiste voor de deelname in datsamenwerkingsverband. De Hoge Raadleidt uit de wetshistorie af dat dewetgever heeft aanvaard datsamenwerkingsverbanden van meer dan20 belastingplichtigen de toepassing vande terbeschikkingstellingsregelingkunnen ontgaan door hetsamenwerkingsverband om te zetten ineen besloten vennootschap. In diegevallen is geen sprake van handelen instrijd met doel en strekking van de wet.

Verdere beperkingpensioenmogelijkheden

Nadat eerder de AOW-leeftijd en depensioenrichtleeftijd zijn verhoogd (Wetverhoging AOW- enpensioenrichtleeftijd) wordt nu eenverdere stap gezet ompensioenregelingen te versoberen. Datgebeurt door de fiscale aftrekbaarheidvan pensioenpremies te beperken. Omdat te bereiken is een wetsvoorstelingediend, dat per 1 januari 2015 deopbouw van een ouderdomspensioenvan 70% van het gemiddelde inkomen in40 jaar mogelijk maakt. De maximaaltoegestane opbouw per dienstjaar vooreen middelloonregeling wordt 1,75% vanhet salaris. Voor een eindloonregelingbedraagt de maximale opbouw 1,55%per dienstjaar. De maximaal toelaatbareopbouw van partner- en wezenpensioenwordt eveneens verlaagd.

Een verdere beperking wordt bereiktdoor het pensioengevend inkomen tebeperken tot € 100.000 per jaar. Voorzover het inkomen hoger is dan ditbedrag is fiscaal gefacilieerd opbouwenvan pensioen niet meer mogelijk. Voorde berekening van de pensioenopbouwmoet dit inkomen nog wordenverminderd met de AOW-franchise. Datis het deel van het inkomen waarovergeen pensioen kan worden opgebouwdomdat de AOW-uitkering geacht wordtdaarin te voorzien. Het maximalepensioengevend inkomen wordt jaarlijksgeïndexeerd.Eerder was de pensioenrichtleeftijd metingang van 2014 al verhoogd naar 67jaar om vervolgens te worden gekoppeldaan de ontwikkeling van delevensverwachting. De aanpassingen inhet wetsvoorstel betreffen niet alleenpensioenregelingen voor werknemers,maar ook verplichteberoepspensioenfondsen voorondernemers en de mogelijkheden vanaanvullend pensioen via lijfrenten. Ookde toevoeging aan de oudedagsreservevoor ondernemers zal worden beperkt.

Pensioentoezeggingen, die uitgaanboven de hiervoor genoemde grenzen,worden fiscaal worden gesplitst in eenzuiver deel en een onzuiver deel. Het

zuivere deel is een onbelasteaanspraak. Het onzuivere deel is eenvermogensrecht dat in box 3 van deinkomstenbelasting valt. DePensioenwet zal worden aangepast omte voorkomen dat het afkoopverbod voorpensioenregelingen van toepassing is ophet onzuivere deel van het pensioen.Werknemers kunnen niet wordenverplicht om deel te nemen aan fiscaalbovenmatige pensioenregelingen.

Giftenaftrek

Giften die particulieren en bedrijvendoen zijn onder voorwaarden aftrekbaarvan inkomen of winst. Voor giften aanculturele instellingen geldt sinds 2012een vermenigvuldigingsfactor, waardoorde aftrekpost groter uitvalt. Devermenigvuldigingsfactor is 1,25 voorparticulieren en 1,50 voor bedrijven dieonder de vennootschapsbelasting vallen.Voor deze regeling was goedkeuringnodig van de Europese Commissie. Dedefinitieve goedkeuring is inmiddelsverleend. De staatssecretaris vanFinanciën heeft bekend gemaakt dat hetgebruik van de vermenigvuldigingsfactorvoor de giftenaftrek met een jaar wordtverlengd. De regeling geldt nu tot en met2017. De verlenging van de termijn zalworden opgenomen in het Belastingplan2014 of in de Overige FiscaleMaatregelen 2014.

Opbrengst vastgoedtransacties

Naast winst uit onderneming en loon uitdienstbetrekking omvat box 1 van deinkomstenbelasting een derde vorm vaninkomsten. Dat is het resultaat uitoverige werkzaamheden. Het begripwerkzaamheid omvat ondermeer hetrendabel maken van vermogen op eenwijze die normaal, actiefvermogensbeheer te buiten gaat,bijvoorbeeld door gebruik te maken vanvoorkennis of van bijzondere kennis.Hof Leeuwarden oordeelde onlangs datde inspecteur er niet in was geslaagdom aannemelijk te maken dat hetvoordeel uit een aantalvastgoedtransacties was behaald doorvoorkennis of een bijzondere kennis vanzaken. Algemene kennis van devastgoedwereld en van veilingen is

daarvoor onvoldoende. Hetsamenwerken met andere personen,van wie niet was vastgesteld dat zij overbijzondere kennis op het gebied vanvastgoed beschikten, had niet tot gevolgdat sprake was van resultaat uit eenwerkzaamheid.

Alimentatie

In een echtscheidingsconvenant leggenvoormalige echtgenoten de rechten enverplichtingen vast die zij over en weerhebben na de echtscheiding. Daarinworden vaak zaken opgenomen alsalimentatieverplichtingen en verdelingvan het gemeenschappelijke vermogen.Alimentatiebedragen en afkoopsommenvoor alimentatie die iemand betaalt aanzijn ex-partner zijn aftrekbaar. Volgens de tekst van een convenantwaren er over en weer geenalimentatieverplichtingen. Wel had devrouw een vordering wegensoverbedeling op haar ex-man doortoedeling van de echtelijke woning aande man. In het aan het convenantvoorafgaande mediationtraject wasvastgesteld dat de vrouw eenalimentatieverplichting had jegens deman, die zou worden voldaan doorafstand te doen van haar vorderingwegens overbedeling. DeBelastingdienst weigerde de aftrek vanhet daarmee gemoeide bedrag alsafkoopsom voor alimentatie aan temerken op grond van de tekst van hetconvenant. Hof den Haag was vanoordeel dat rekening gehouden moest

worden met het aan de overeenkomstvoorafgaande traject. Het hofconstateerde dat de vrouw door hetdoen van afstand van de vorderingwegens overbedeling was bevrijd vanhaar verplichting om alimentatie tebetalen.

In kader van de beëindiging van hunrelatie sloten een man en zijn partnereen alimentatieovereenkomst en eenovereenkomst van geldlening. Dealimentatie werd jaarlijks verrekend metde lening. In 2008 werd een bedrag aanalimentatie betaald van € 50.000. In dejaren 2009 tot en met 2012 bedroeg dejaarlijkse uitkering € 46.250. Bij debehandeling van de aangifteinkomstenbelasting 2008 accepteerdede inspecteur de aftrek van de betaaldealimentatie niet. Naar zijn mening had deman geen morele verplichting om bij tedragen in het levensonderhoud van zijnvroegere partner. Zo er al een moreleverplichting was in 2008, was deze nietjuridisch afdwingbaar.

De rechtbank oordeelde anders. Van1996 tot 2008 had er een relatie bestaantussen de man en zijn partner. In die tijdonderhield de man zijn partner. Zijhadden samen een kind. Dat partijengedurende hun relatie niet hebbensamengewoond, was niet van belang.Omdat de ex-partner na de beëindigingvan de relatie was teruggegaan naarhaar geboorteland Colombia, bestreedde inspecteur de hoogte van dealimentatiebetalingen. De betaaldebedragen waren gelet op delevensstandaard in Colombia te hoog.De rechtbank ging uit van de plaats in desamenleving die de ex-partner tijdens derelatie in Nederland had. Verder speeldeeen rol dat zij na haar emigratie geenandere middelen dan de ontvangenalimentatie had om een redelijk bestaante voeren.

TOESLAGEN

Kinderopvangtoeslag

Ter bestrijding van fraude met dekinderopvangtoeslag is de termijn omdeze toeslag met terugwerkende kracht

ZEKER VAN JE ZAAK 36

zogenaamde transitievergoeding. Dat isde vergoeding die de werkgever moetbetalen bij het beëindigen vandienstverbanden die in totaal twee jaarof langer geduurd hebben. Devergoeding is een derde maandsalarisper dienstjaar gedurende de eerste 10jaren en een half maandsalaris voor devolgende dienstjaren. De vergoedingkent een maximum van € 75.000 of eenjaarsalaris als dat hoger is. Voor50-plussers komt er eenovergangsregime tot 2020. Voor dezegroep geldt vanaf het tiende dienstjaareen vergoeding van 1 maand, als dezedienstjaren na de 50e verjaardag liggen.Er geldt een uitzondering op deovergangsregeling voor bedrijven metminder dan 25 werknemers.

De IOW blijft tot 2020 bestaan voorwerknemers die werkloos wordenwanneer zij 60 jaar of ouder zijn. DeIOAW wordt geleidelijk afgebouwdwaardoor alleen werknemers diegeboren zijn voor 1 januari 1965 noggebruik kunnen maken van dezeregeling.

Vanaf 1 januari 2015 zal hetarbeidsrecht worden aangepast om depositie van flexwerkers te verbeteren. Dezogenaamde ketenbepaling voortijdelijke contracten krijgt een maximumvan 3 contracten in 2 jaar met eentussenpoos van 6 maanden. Dat houdtin dat er sneller een vast contract moet

worden gegeven. Bij cao kan wordenafgeweken van de ketenbepaling als datdoor de aard van het werk noodzakelijkis. Voor tijdelijke contracten vanmaximaal 6 maanden vervalt deproeftijd. Ook de mogelijkheid van hetopnemen van een concurrentiebeding ineen tijdelijk contract vervalt.

Wettelijk minimumloon per 1 juli

Ieder half jaar wordt het wettelijkminimumloon aangepast aan degemiddelde contractloonontwikkeling.Per 1 juli 2013 bedraagt het wettelijkminimumloon € 1.477,80 per maand.Per week is het minimumloon € 341,05en per dag bedraagt dit € 68,21. Tenopzichte van 1 januari 2013 zijn debedragen met 0,57% verhoogd. De wettelijke minimumjeugdlonenworden eveneens aangepast. Deminimumjeugdlonen bedragen eenleeftijdsafhankelijk deel van het wettelijkminimumloon. Een overzicht van alle per

1 juli geldende bedragen is verwerkt inonderstaande tabel.

Leeftijd staffel per maand23 100,0% 1.477,8022 85,0% 1.256,1521 72,5% 1.071,4020 61,5% 908,8519 52,5% 775,8518 45,5% 672,4017 39,5% 583,7516 34,5% 509,8515 30,0% 443,35

AUTOBELASTINGEN

Belasting voor oldtimers

De in het Regeerakkoord opgenomenafschaffing van de vrijstelling voor demotorrijtuigenbelasting voor oldtimersheeft tot veel discussie geleid. Destaatssecretaris van Financiën heeft ineen brief aan de Tweede Kamer eenaantal alternatieven geschetst waarmeehet dagelijks gebruik van oldtimers wordtontmoedigd, maar waarmee tegemoetwordt gekomen aan mensen die hunoldtimer als hobby gebruiken. Destaatssecretaris heeft deze alternatievenbesproken met vertegenwoordigers vande oldtimerbranche. Het kabinet wasbereid tot een alternatief dat oldtimersdie beperkt gebruik maken van de wegzou ontzien, mits oldtimers die veelkilometers maken belast worden. Daarbij

KantoornieuwsBENOEMING 2Excursie Brandevoort 2

ArbeidsrechtSociaal akkoord 2Wettelijk minimumloon per 1 juli 3

AutobelastingenBelasting voor oldtimers 3

InkomstenbelastingTerbeschikkingstelling 4Verdere beperking pensioenmogelijkheden 4Giftenaftrek 5Opbrengst vastgoedtransacties 5Alimentatie 5

ToeslagenKinderopvangtoeslag 5

OverdrachtsbelastingVermindering overdrachtsbelasting 6

OmzetbelastingNaheffing omzetbelasting van afnemer 6Kleine ondernemersregeling 6Fiscale eenheid btw 7

InvorderingAansprakelijkheid bestuurder 7

VariaBedrijf starten met behoud van WW-uitkering 7

aan te vragen sinds 2012 beperkt totmaximaal twee maanden. Door dezemaatregel heeft een grote groeprechthebbenden over 2012 en een deelvan 2013 geen toeslag gehad omdat zijte laat waren met het indienen van hunaanvraag. De minister van SocialeZaken en Werkgelegenheid heeftdaarom besloten deze maategel voor dejaren 2012 en 2013 niet toe te passen.Met ingang van 1 januari 2014 wordt demaatregel in aangepaste vorm weer vankracht. De aanvraagtermijn wordt metingang van 1 januari 2014 verlengd tot 3maanden. Ouders die een verzoek om metterugwerkende kracht van meer dantwee maanden kinderopvangtoeslagover 2012 en 2013 hebben ingedienddat is afgewezen, zullen door deBelastingdienst/Toeslagen wordenbenaderd. Andere ouders moeten zelfeen aanvraag indienen.

OVERDRACHTSBELASTING

Verminderingoverdrachtsbelasting

Er geldt een vermindering vanoverdrachtsbelasting bij kort op elkaarvolgende verkrijgingen van onroerendezaken. De vermindering houdt in dat deoverdrachtsbelasting niet over de vollewaarde van de onroerende zaak isverschuldigd, maar slechts over het deelvan de waarde boven het bedragwaarover bij de eerdere verkrijgingbelasting verschuldigd was. De waardevan de onroerende zaak zal in hetalgemeen de in rekening gebrachteverkoopprijs zijn. Bij de eerdereverkrijging kan overdrachtsbelasting ofomzetbelasting verschuldigd zijngeweest. Welke belasting van

toepassing is, hangt af van de vraag ofhet gaat om een bestaande of eennieuwe onroerende zaak. Uit een recentarrest van de Hoge Raad blijkt dat dezevermindering voor recent gebouwdeonroerende zaken ruimer is dan werdaangenomen. Wanneer een particulierdoor een aannemer een huis laatbouwen en dat huis binnen de geldendetermijn na de oplevering verkoopt, is devermindering van toepassing. Dat geldtook als het huis wordt gebouwd op eigengrond van een particulier. De verruimingkomt erop neer dat alle handelingen vande aannemer jegens de vorige verkrijgermet betrekking tot de grond en de bouwals één prestatie worden beschouwd.Dat is de levering van de onroerendezaak. De datum van levering voor deomzetbelasting is de datum waarop dewoning is opgeleverd. Op die datumgaat de termijn voor de opvolgendelevering lopen. Door deze verruimingwordt bij de doorverkoop van eennieuwbouwpand binnen de termijn dewaarde van de verkrijging voor debelastingberekening verminderd met hetbedrag van de totale door de vorigeverkrijgers betaalde koop-/aanneemsom,inclusief de grondkosten. Tot 1 september was de termijn vooropvolgende verkrijgingen zes maanden.Vanaf 1 september 2012 is deze termijntijdelijk verlengd tot 36 maanden. Vanaf1 januari 2015 geldt weer de oudetermijn van zes maanden.

OMZETBELASTING

Naheffing omzetbelasting vanafnemer

Wanneer de heffing van omzetbelastingis verlegd van de leverancier naar deafnemer, mag de leverancier geenomzetbelasting in rekening brengen opde factuur die hij aan de afnemer uitreikt.Doet de leverancier dat wel, dan issprake van ten onrechte in rekeninggebrachte omzetbelasting die hij opgrond van de vermelding op de factuurverschuldigd is. De Belastingdienst heeft de keuze omwanneer ten onrechte op een factuurvermelde omzetbelasting niet is

afgedragen, deze belasting na te heffenbij de leverancier of bij de afnemer, alsdeze de omzetbelasting ten onrechteheeft afgetrokken. Naheffing bij deafnemer is niet mogelijk als de afnemerniet kan worden verweten dat hij bij debeoordeling van de aan hem uitgereiktefactuur niet de nodige zorgvuldigheidheeft betracht. Uitgangspunt is dat deBelastingdienst de naheffingsaanslagoplegt aan de leverancier, maar dat isgeen verplichting. Als aannemelijk is datnaheffing bij de leverancier zonderresultaat blijft, kan de Belastingdienstdirect naheffen bij de afnemer.

Kleine ondernemersregeling

De omzetbelasting kent een bijzondereregeling voor kleine ondernemers. Dezeregeling geeft een ondernemer, die ineen jaar minder dan € 1.883omzetbelasting moet afdragen, recht opeen vermindering van omzetbelasting.De regeling voor kleine ondernemersgeldt alleen voor natuurlijke personen. Insommige gevallen hoeft eenondernemer niet aan de administratieveverplichtingen van het ondernemerschapte voldoen. Een ondernemer diedaarvoor in aanmerking wil komen moeteen verzoek bij de inspecteur indienen.De ontheffing gaat normaliter in per1 januari van het volgende jaar. Destaatssecretaris van Financiën heeftgoedgekeurd dat een ondernemer metterugwerkende kracht wordt onthevenvan zijn administratieve verplichtingenvoor de omzetbelasting. De ondernemermoet dan wel aannemelijk kunnenmaken dat hij in het jaar waarin hij hetverzoek heeft ingediend na toepassingvan de vermindering geenomzetbelasting hoeft te voldoen. Verder

ZEKER VAN JE ZAAK 72

INLEIDING

Bijgevoegd ontvangt u onze nieuwsbriefvan dit kwartaal, met informatie overontwikkelingen op accountancy/fiscaalgebied. Mochten uw adresgegevens niet juistzijn, of als u geen belangstelling heeftvoor toezending van deze nieuwsbrief,verzoeken wij u ons dat per e-mail doorte geven aan [email protected].

KANTOORNIEUWS

BENOEMING

Een nieuwe stap voor De Wertaccountants & belastingadviseurs! Onzecollega drs. M. (Mark) H.A.M. van RaakRA is benoemd tot Accountant-Partner.Mark is sinds 5 mei 1997 aan onskantoor verbonden. In 2004 rondde hijde opleiding af tot Registeraccountant.Mark is vooral werkzaam in hetmiddenbedrijf, zowel op het terrein vanaccountantscontrole als advisering. Metname de bouw- en ICT-sector genietenzijn warme belangstelling. Zijn relatiesroemen Mark om zijn zéér sterkanalytisch vermogen, rustgevendheid enenthousiasme voor het vak. Kwaliteitstaat altijd hoog in het vaandel. Wij zijn blij met de positieve impuls dieMark aan ons kantoor wil geven.

Met De Wert ben je zeker van je zaak.

Excursie Brandevoort

Op 18 april jl. hebben een aantalrelaties van De Wert deelgenomen aande excursie door de wijk Brandevoort inHelmond die in samenwerking metAdriaans Bouwgroep is georganiseerd.

Adriaans Bouwgroep is ruim 85 jaaractief in Helmond en (wijde) omgeving.Als ontwikkelaar en aannemer hebbenzij letterlijk hun steentje bijgedragen aande bouw van Brandevoort.

Brandevoort is een Vinex-wijk, waarvande ontwikkeling in 1995 is gestart.Uiteindelijk zullen (in fases) ongeveer6.000 woningen worden gebouwd.Doordat verschillende architecten dewijk hebben ontworpen is eengevarieerd, en alom geroemd,straatbeeld ontstaan. De gehele wijkheeft een "historische" uitstraling.

Na een hartelijk ontvangst op hetkantoor van Adriaans Bouwgroep inHelmond met een kop koffie en eenheerlijk lentehapje dat paste bij de mooielentedag, werd in een presentatie detotstandkoming van Brandevoort uit dedoeken gedaan. Vervolgens vertrok menper bus naar Brandevoort, alwaar onderleiding van uitstekende gidsen, deontwikkelaars van Adriaans Bouwgroep,een rondwandeling door Brandevoortwerd gemaakt en tevensinside-informatie werd gedeeld. Na ruimanderhalf uur rondwandelen vertrok menweer per bus terug naar het kantoor vanAdriaans, waar nog genoten kon wordenvan een borrel en lekkere hapjes,uitstekend verzorgd door Van EeghemCatering.

Wij kunnen terugkijken op eengeslaagde middag die door onze relatiesuitstekend werd gewaardeerd.

ARBEIDSRECHT

Sociaal akkoord

Het kabinet heeft onlangs metwerkgevers- en werknemersorganisatieseen sociaal akkoord gesloten. Datakkoord heeft ondermeer betrekking opaanpassingen van de WW, hetontslagrecht en de deelname aan dearbeidsmarkt van mensen met eenarbeidshandicap.De hervormingen vanhet stelsel voor mensen met eenarbeidsbeperking gaan in 2015 in. Deaanpassingen van de WW en hetontslagrecht worden uitgesteld tot 2016.Onderdeel van het sociaal akkoord is dathet aanvullende pakket vanbezuinigingsmaatregelen voor 2014voorlopig aan de kant is geschoven.Afhankelijk van de ontwikkelingen in deeconomie komt dit pakket op een latermoment weer ter tafel.

De arbeidsparticipatie van mensen meteen arbeidsbeperking moet wordenverbeterd door zogenaamdewerkbedrijven, die de sociale partnersmet gemeenten gaan opzetten. Dewerkbedrijven zorgen voor de plaatsingvan mensen met een arbeidsbeperking.De werkbedrijven krijgen eencommerciële inslag. De werkgeverszorgen voor extra banen voor diemensen met een arbeidsbeperking, diebij een reguliere werkgever kunnenwerken. Het gaat om 2.500 extra banenin 2014, 5.000 extra banen in 2015,oplopend tot 10.000 extra banen per jaarin 2020. De overheid stelt zich garantvoor 2.500 extra banen per jaar vanaf2014 tot een maximum van 25.000banen.

Bij dreigend ontslag moeten mensennaar ander werk worden begeleid. Hetberoep op de WW moet zoveel mogelijkworden beperkt. Het publiekgefinancierde deel van de WW wordtbeperkt tot 24 maanden. Via cao’s komter een privaat gefinancierd deel voor deresterende duur van 14 maanden. DeWW blijft inkomensgerelateerd.

Onderdeel van de herziening van hetontslagrecht is de introductie van een

Hoewel bij de totstandkoming van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd of niet meerjuist is. Dit kan ten gevolge van (aanpassing van de) regelgeving die bekend is geworden na het opmaken van deze uitgave. Voor toepassing in individuele gevallen raden wij u aancontact op te nemen met uw adviseur.

mag de ondernemer in dat jaar geenomzetbelasting in rekening brengen opzijn facturen en heeft hij geen aanspraakop teruggaaf van omzetbelasting.

Voor commissarissen van naamloze ofbesloten vennootschappen gold tot1 januari 2013 een goedkeuringwaardoor zij buiten de heffing vanomzetbelasting bleven als zij niet meerdan 4 commissariaten vervulden. Om tevoorkomen dat commissarissen die alsondernemer voor de omzetbelasting natoepassing van de kleineondernemersregeling per saldo geenomzetbelasting hoeven te voldoen, overeen deel van 2013 een administratievoor de omzetbelasting moetenbijhouden, geldt ook voor hen dat zij metterugwerkende kracht tot 1 januarikunnen worden ontheven van hunadministratieve verplichtingen. Decommissaris moet het verzoek omontheffing indienen vóór 1 juli 2013.

Fiscale eenheid btw

Het Hof van Justitie EU heeft in eenrecent arrest gezegd dat een fiscaleeenheid voor de omzetbelasting ookniet-ondernemers kan omvatten. Opgrond van dat arrest is het mogelijk datbijvoorbeeld een holding, die zelf geenondernemer voor de omzetbelasting isomdat zij geen economische activiteitenheeft, deel uitmaakt van een fiscaleeenheid.De Europese btw-richtlijn omschrijft alsbelastingplichtige ieder die zelfstandigeen economische activiteit verricht. Debtw-richtlijn geeft de lidstaten demogelijkheid om personen die juridischzelfstandig, maar die financieel,economisch en organisatorisch nauwverbonden zijn, als éénbelastingplichtige aan te merken. Dat isde zogenaamde fiscale eenheid voor deomzetbelasting. Over de vraag of ookniet belastingplichtigen in een fiscaleeenheid kunnen worden opgenomenheeft lang onduidelijkheid bestaan.Ierland stelt in de nationale wetgevingaan een fiscale eenheid de eis dat ten

minste één van de daarbij betrokkenpersonen belastingplichtig moet zijn. DeEuropese Commissie is van mening datpersonen die niet btw-plichtig zijn niet ineen fiscale eenheid kunnen wordenopgenomen en spande daarom eenprocedure aan tegen Ierland. Het Hofvan Justitie EU is van oordeel datvolgens de tekst van de richtlijnbepalingniet de eis wordt gesteld dat allepersonen die deel uitmaken van eenfiscale eenheid zelf de hoedanigheid vanbelastingplichtige hebben.

INVORDERING

Aansprakelijkheid bestuurder

Wanneer een BV niet in staat is om deverschuldigde loon- en/ofomzetbelasting te betalen, moet eenbestuurder van de BV dat melden aande ontvanger. Door het op de juiste wijzemelden van de betalingsonmacht kan debestuurder voorkomen dat hijaansprakelijk is voor de door de BVverschuldigde belasting. Als deontvanger aannemelijk kan maken dathet niet betalen van belasting het gevolgis van kennelijk onbehoorlijk bestuur,dan is de bestuurder toch aansprakelijk,ondanks een geldige melding van debetalingsonmacht. Er is sprake vankennelijk onbehoorlijk bestuur als debestuurder wist of had moeten begrijpendat door zijn handelen de belasting van

de BV niet betaald zou worden. Volgens Hof Arnhem had eenbestuurder van een BV zich schuldiggemaakt aan kennelijk onbehoorlijkbestuur omdat de concurrentecrediteuren van de BV wel werdenbetaald, maar de Belastingdienst niet. Inde periode van oktober 2007 totnovember 2008 was de schuld aanconcurrente crediteuren met ongeveer€ 200.000 afgenomen, terwijl debelastingschuld in die periode met€ 140.000 was opgelopen. Daarnaastwaren er geregeld betalingen aangelieerde bedrijven gedaan waar geentegenprestatie tegenover stond. Debestuurder was terecht aansprakelijkgesteld voor de belastingschulden vande BV.

VARIA

Bedrijf starten met behoud vanWW-uitkering

Voor mensen met een WW-uitkeringbestaat de mogelijkheid om gedurendeeen zekere periode met behoud vanuitkering een eigen bedrijf op te zetten.De WW-uitkering loopt tijdens destartperiode weliswaar door, maar dan inde vorm van een voorschot. 70% van dein de startperiode als zelfstandigeverdiende inkomsten worden inmindering gebracht op de uitkering. Datkan tot gevolg hebben dat de geheleuitkering over de startperiode moetworden terugbetaald. Deze regelinggeldt niet alleen voor mensen die eenzogenaamde IB-onderneming startenvanuit een uitkeringssituatie, maar ookvoor mensen die een onderneming ineen BV starten en als dga werkzaam zijnvoor de BV. In deze laatste situatie isniet de winst van de BV bepalend voorde terugbetalingsverplichting, maar hetals werknemer van de BV genotensalaris.

De Wert accountants & belastingadviseursEuropalaan 26c5623 LJ Eindhoven

Postbus 2925600 AG Eindhoven

T : 040 - 244 42 88 F : 040 - 245 30 05 E : [email protected] I : www.dewert.nl

ZEKER VAN JE ZAAK

Afscheid nemen doet soms zeer

2013juni