OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

28
Na 32 jaar verlaten de laatste bezoekers de DOULOS in Singapore Impressie 2009 juni juli augustus 2010 31 e jaargang 2010 www.nl.om.org 8 10 12 India: vierluik veranderde levens Europa: herstellen van hoop in Ierland Islam, niet langer de enige optie 4 “Met alle mogelijke middelen wereldwijd Jezus Christus bekend maken” 310 nr.

description

Magazine Operatie Mobilisatie Nederland

Transcript of OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Page 1: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Na 32 jaar verlaten de laatste bezoekers de DOULOS in Singapore

Impressie

2009

juni

juli

augustu

s 201

0

31e ja

argan

g 20

10

ww

w.nl.o

m.org

8

10

12

India: vierluik veranderde levens

Europa: herstellen van hoop in Ierland

Islam, niet langer de enige optie

4 “Met alle

mogelijke middelen

wereldwijd Jezus Christus

bekend maken”

310nr.

Page 2: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

2 Uitgave: Operatie MobilisatieAssemblageweg 9, 8304 BB EmmeloordTelefoon (0527) 615607Fax (0527) 617159E-mail: [email protected]: www.nl.om.orgBank: 11.42.32.938

Onze visie en doelstellingMensen mobiliseren om met alle mogelijke middelen wereldwijd Jezus Christus bekend te maken.

Dit doet OM-Nederland door::: stimuleren van zendingsvisie;:: ondersteunen van het wereld-

wijde OM-werk;:: ondersteunen van kerken en

organisaties in Nederland bij

hun werk onder minderheden en jongeren.

Momenteel zijn meer dan 5.600 mensen actief met OM, waaron-der circa 130 Nederlanders, in 112 landen en op 2 schepen.

Onze speerpuntenZendingsvisie overbrengen door::: 1. mensen mobiliseren

voor wereldzending:: 2. geloof van de volgende

generatie aanmoedigen:: 3. nieuwe werkers uit

niet-westerse landen motiveren en toerusten

... met middelen als::: 1. pioniersinitiatieven om het

evangelie bekend te maken:: 2. kennis, hulp en hoop brengen

via de OM-schepen:: 3. praktische hulp te geven aan

hen die lijden

... met als doelstelling::: 1. vrede brengen aan andere

religies:: 2. transformatie van binnen uit

teweeg brengen in India:: 3. herstellen van hoop in Europa

Onze waarden:: het kennen en verheerlijken

van God:: leven in gehoorzaamheid aan

Gods Woord

:: genadige en integere mensen zijn

:: offervaardig dienen:: liefde en respect betonen:: getuigen van Christus:: de verscheidenheid in

het lichaam van Christus weerspiegelen

:: bidden voor de wereld:: de gemeente hoogachten

Stelt u geen prijs op het ontvan-gen van de OM-post? Wilt u liever één of twee keer per jaar het nieuws van Operatie Mobilisatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel ons om dit door te geven. Bedankt voor uw betrokkenheid.

InhoudPersoonlijk 3

OM-wereldwijd 5

DOULOS verder als exposchip 6

Vierluik: veranderde levens in India 8

Herstellen van Hoop in Europa 10

Islam, niet langer de enige optie 12

Hulpverlening 14

Operatie Mobilisatie in Nederland 16

LOGOS HOPE: 1 jaar onderweg 18

OM in cijfers 20

Page 3: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

“ “Het begon allemaal met de bekering van een Cambodjaans dienst-meisje zo’n tien jaar geleden”

3

Op de laatste dag van maart zat ik in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, te praten met Johan en Lenie Crezee. Nog geen week daarvoor hadden zij als groep van de laatste opvarenden de DOULOS verlaten.

Ze zijn begonnen aan een nieuwe missie: het opzetten van een kleine technische school voor de allerarmsten. Het is nog maar pril, maar het is bewonderenswaardig wat zij doen. Op latere leef-tijd, als grootouders niet bij de pakken neer zitten, omdat het schip de DOULOS er mee ophoudt, maar opnieuw beginnen in een andere omgeving.De dag daarvoor hadden we een project bezocht dat diepe indruk op me heeft gemaakt. Het begon allemaal met de bekering van een Cambodjaans dienstmeisje zo’n tien jaar geleden. Ze had de mogelijkheid gekregen om naar het buitenland te gaan, maar koos er in 2006 voor om terug te gaan naar haar geboortedorp om daar een kleuterschool op te zetten. Ze droomde ervan dat kleine

kinderen christelijk onderwijs zouden ontvangen Als interessant neveneffect lopen de kinderen min-der kans te verdrinken in de rijstvelden waar ze zich anders uit verveling ophouden. Haar uiteindelijke visie is een kerk te stichten.

Er was daar toen nog geen enkele christen. Maar dat veranderde in 2009! En daarom stonden Johan en ik samen met circa 20 Cambodjaanse gelovigen eind maart God te aanbidden en te prijzen. Een ervaring om nooit te vergeten! Transformatie door Jezus Christus is daar een feit!

In deze jaarimpressie blikken we terug op 2009. Het jaar dat begon met een bezoek van de LOGOS HOPE aan Nederland en dat eindigde met het sluiten van de DOULOS in Singapore.

Namens Operatie Mobilisatie wil ik u heel hartelijk danken voor uw steun en gebeden!Ik hoop dat u net zoals ik gezegend en blij zal wor-den van de verslagen in dit OM-Nieuws.

In Hem verbonden,

Robert-Jan Sterk Directeur OM-Nederland

Persoonlijk

2009 ook het jaar van: • 3weekendenvoor120jongerenrondde

thema’szendingendiscipelschap• 17concertenvanMartinBrandenband

Life!metalsthema‘DeVolgendeStap’• 159deelnemersdieopkorteGLOBAL

CHALLENGE-actiesgingen• 380biddersdiewekelijksde

gebedspuntenontvingen• 367deelnemersvoorTeenStreet,

heteigentijdseEuropesejongerenevenement

• 25.143OM-Nieuwslezersdiebetrokkenzijnbijonswerk.Ruim70%vandezeachterbandraagtfinancieelbijinonswerk

• Circa3,2miljoeneuroaangiftendiewemochtenontvangen.Nooiteerderkregenwezoveelgiftenwaarwewereldwijdzoveelgoedsmeekondendoen;eenwaarGodsgeschenk.

Uit het hart van de directeur

Om nooit te vergeten!

Page 4: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

4

OM-Internationaal

OM-wereldwijd De moeite waardOperatie Mobilisatie wil mensen mobiliseren om met alle mogelijke middelen wereldwijd Jezus Christus bekend te maken. Het meest bekend is het OM-werk in India, Europa, de Moslimwereld en op de Schepen. Maar ook het werk in al die andere landen is zeer de moeite waard.

Vlnr: Pinky, OM’er Yerko en Diego.

Stoelen als stille getuigen van de levende zending in Afrika. Meer dan 600 deelnemers kwamen van 15 tot 18 augustus in Zambia bijeen voor de jaarlijkse conferentie. Deze zevende zendingsconferentie werd voor het eerste georganiseerd door de in 2009 gerealiseerde fusie OM-Afrika/Pro Christo. George Verwer was spreker op het evenement; meer dan 30 workshops werden gehouden en veel werkers deden verslag van hoe ze God aan het werk zagen. Zendelingen die werken onder onbereikte stammen, deelden hun visies en toekomstplannen. Het was een bijzonder inspirerende tijd voor alle betrokkenen.

Onze speerpunten1.mensentemobiliserenvoor

wereldzending2.geloofvandevolgende generatie

aanmoedigen3.nieuwe werkers uit niet-westerse landen

motiverenentoerusten4.pioniersinitiatieven omhetevangelie

bekendmaken5.kennis,hulpenhoopbrengenviade

LOGOSHOPE6.praktische hulp gevenaanhendielijden7. vredebrengenaanmoslims8.transformatievanbinnenuitteweeg

brengeninIndia9.herstellenvanhoopinEuropa

Page 5: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

5

Skater met JezusHetverhaalvanDiegouitChili

Vlnr: Pinky, OM’er Yerko en Feliciano skaten voor skateteam Prodigo. Pinky kwam ook in 2009 tot geloof en is op een zondag in april 2010 gedoopt. Zijn ouders moeten niets van het geloof hebben en waren niet in de dienst. Dit vond hij moeilijk. Ook in de skatewereld is het niet gemakkelijk, maar hij wil helemaal voor Jezus gaan. Feliciano ging eerst naar de kerk, maar was het vervolgens helemaal kwijt, ging met verkeerde vrienden om. Yerko heeft hem erop aangesproken en gevraagd waar hij voor wil leven, het is of met God of zonder God. Feliciano heeft daar toen een paar dagen over nagedacht. Vervolgens hadden ze weer een gesprek waarin Feliciano aangaf dat hij voor Jezus wil gaan. Pinky, Feliciano en Diego komen ook naar de bijbelstudies.

Mission Possible in ZambiaPassievoorzendinginhetZuiden

Yerko Clavero, getrouwd met de Nederlandse Corine, is bij OM-Chili verantwoordelijk voor

het jeugdwerk. Met veel passie en geloof begonnen zij drie jaar geleden met de ‘skateboard ministry’. Zogenaamde ‘ramps’ worden in het weekend naar een park van de hoofdstad in Santiago gebracht, waar afgezien van een plein, vrijwel niets te beleven valt. Hierdoor komt Yerko gemakkelijk in contact met de vele skaters die daar te vinden zijn. Als de vriendschap zich ontwikkelt, komt ook de bijbel ter sprake. Diego is één van de jongens die in 2009 tot geloof kwam. Hij vertelt zijn verhaal:

“Mijn naam is Diego, 21 jaar oud, ik skate al 7 jaar en heb veel vrienden onder de skaters. Ik ben één van de beste skaters hier in Santiago en ik genoot van die status. Ik dacht dat dit alles was wat ik nodig had. Af en toe was er ook pijn en verdriet. Depressieve gedachten maakten deel uit van mijn dagelijks leven. Soms waren deze gedachten heel hevig en sneed ik mijzelf met een mes. Ik dronk veel, gebruikte marihuana en ging van het ene feest naar het andere. Ik voelde me zo leeg van binnen.Mijn droom was om als skater gesponsord te wor-

den en veel wedstrijden te winnen. Maar dit voedde alleen de laatste letters van mijn naam: (di)EGO!

Op een dag ontmoette ik tijdens het skaten Yerko. We werden vrienden en ik voelde me aangetrok-ken tot zijn passie en motivatie voor het leven. Hij nodigde mij telkens weer uit om naar de miniramp te komen. We kochten iets te eten en te drinken en nodigden meer vrienden uit. Het was echt gaaf; ook omdat ik meer mensen uit andere landen leerde kennen. We hadden een hoop lol samen, maar boven alles leerde ik Jezus kennen. Dat is zo gaaf! Yerko heeft mij geholpen om uit de put te kruipen. Ik kan nu zeggen dat God, door Yerko, zich naar mij uitstrekte. God liet mij door Yerko Zijn liefde zien op een manier die ik het beste begreep. Het was deze liefde en acceptatie waar mijn hart al zo lang naar zocht. Ik begreep wat het is om een leven met Jezus te hebben. Het is niet iets om je voor te schamen. Alles is geschapen door God en voor God. Dus als ik zeg dat ik een skater ben, dan betekent dit dat ik skate voor Hem. Op 17 oktober 2009 heb ik Jezus aangenomen als mijn Redder en nu weet ik dat ik nooit meer alleen zal zijn.”

“We hebben het geld!” zei de voorganger. “Maar hoe is dat mogelijk?” vroeg

OM-werker Coen met ogen als schoteltjes. Uit het antwoord dat volgde, kon hij niet anders dan concluderen dan dat dit Gods hand was geweest.

Als kerk op het platteland van Zambia wilde de gemeente graag dat iemand uit hun midden mee zou helpen een gemeente te stichten bij een

onbereikte stam. De kosten voor het eerste jaar waren begroot op 5.000 Rand, ± € 500. Dit maakte het verlan-gen tot een ‘mission impossible’, want een normale zondagse collecte bedroeg slechts 12 Rand (ongeveer € 1,20). “Geef ons een maand de tijd”, zeiden de oudsten, zodat we hier biddend mee bezig kunnen zijn.

Het verlangen om iemand uit hun midden uit te zenden, was zo groot, dat iedereen in de kerk die meer dan twee broeken of shirts had, deze extra kleding naar de kerk bracht om te verkopen. Echter, nadat ze alle kledingsstukken verkocht hadden, was het volle bedrag nog steeds niet bij elkaar. Als vervolgactie spraken de gemeenteleden met elkaar af dat zij de komende paar weken, één maaltijd per dag zouden overslaan. Het maïsmeel wat ze niet

zouden gebruiken, brachten ze naar de kerk om verkocht te worden.God verhoorde hun gebed en vastberadenheid, alsook hun offervaardig geven. En ‘hun’ zendeling vertrok naar de stam om zich daar te vestigen.

Meer dan de helft van de werkers binnen OM komt uit het zuidelijk halfrond. Kerken willen graag meer werkers sturen, maar financiën ontbreken. Voor ons christenen en kerken in het noordelijk halfrond zijn er prachtige kansen om van onze overvloed te delen zodat niemand iets te kort komt (2 Kor. 8:1-15).

Tijdens de zeventien concerten van ‘De Volgende Stap Tour’ met Martin en band Life is er voor de

‘skating ministry’ in Chili en verschillende andere projecten gecollecteerd. Raadpleeg ‘OM in cijfers’ voor een overzicht van de projecten.

Page 6: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

6

OM-Schepen

Op het nippertje werd de DOULOS van de sloop gered. Een christelijke zakenman, Eric Saw uit

Singapore, kocht het schip. De Doulos zal een per-manente plaats krijgen in een haven van Singapore, waar het de afgelopen maanden werd ontmanteld. De nieuwe eigenaar wil het schip ingrijpend ver-bouwen. Het vaartuig moet ruimte bieden aan een expositieruimte, restaurants, cafés, een boekwinkel en een feestruimte voor conferenties en trouwe-rijen. Ook wil Saw een kleine Bijbelschool vestigen op het schip. “Daar kunnen christenen cursussen volgen om te groeien in hun geloof”’, aldus de zakenman. OM besloot het schip vorig jaar uit de vaart te nemen, toen bij de ‘vijfjaarlijkse APK’ bleek dat het schip niet meer voldeed aan nieuwe regels. Eventuele aanpassingen van het schip zouden tien tot twaalf miljoen euro kosten.

Vandecirca5.000opvarendendiedeafgelo-pen32jaartweejaaroflangerophetschipgewerkthebben,zijnKlaasHolwerdaenEricZwaalertwee.Weontmoettenhen2januari2010opdeDOULOS-vieringinVeenendaal.Eric(1973)uitWoerdenwasvan1992tot1994opvarendeopdeDOULOS.Aanhemdevraag:watisernaaldiejarenjounogvandeDOULOSbijgebleven?“Regelmatig kwam het voor dat het schip niet verder kon varen, als God niet zou voorzien in een stuurman, een dokter, een machinist of een ligplaats in een haven. Iedere keer werd er door iedereen gebeden, en iedere keer zagen we dat God

op een wonderlijke manier voorzag. Soms moest het reisschema wat aangepast worden, soms kwam er uit totaal onverwachte hoek redding, maar altijd was Gods hand zichtbaar.

Ook die keer in Kaapstad (Zuid-Afrika), waar ik iedere zondagavond naar de St James-kerk ging. ’s Morgens was ik dan naar de kerkdienst aan boord geweest, en ’s avonds werd ik opgehaald door een bevriende familie met twee kinderen. Die zondag was mijn vader op bezoek, en ik wilde hem graag laten zien waar ik altijd kerkte. Hij was echter niet zo enthousiast, en toen ik ook nog plotseling hoofdpijn kreeg besloot ik de bevriende familie af te bellen. Ik wilde vroeg naar bed. Ik had niet door dat kort na het telefoontje m’n hoofdpijn weer weg was! Om tien uur ’s avonds zat ik met een paar andere bemanningsleden gezellig te praten, toen er iemand in paniek de kamer binnenkwam, en riep: “Weten jullie of er mensen bij de St James kerk

zijn!?” Nee, niemand was er heen en het leek erop dat er die avond helemaal niemand van DOULOS naar de St James gegaan was! Dat was heel bijzon-der, want normaal gingen er wel dertig mensen heen, soms zelfs gezamenlijk in een oude Bedford-bus. Natuurlijk wilden we graag weten waarom die jongen zo in paniek was, en na verloop van tijd werd het verhaal duidelijk: die avond waren er zo’n zes gewapende mannen de kerk binnengedrongen en hadden hun machinegeweren leeggeschoten op de menigte (1.500 man), en twee handgranaten de zaal in gegooid. Er vielen die avond elf doden en 52 gewonden! In de metershoge zaal zaten de granaatscherven in het plafond, en in de rij waar ik normaal zat, zaten kogelgaten in de rugleuning.

Ook de bevriende familie zat niet op hun normale plek; omdat ze mij niet hoefden op te halen waren ze later vertrokken en een beetje te laat aangeko-men waardoor hun eigen plekje al bezet was.

Terugblik met twee oud-opvarenden

DOULOS verder als exposchip

April 2004: DOULOS in de Scheveningse haven

Klaas Holwerda Eric Zwaal

Page 7: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

7

Wat een geweldige God die ons hiervoor gespaard heeft! Hij helpt en beschermt ons; soms zien we dat wel, soms zien we er zelf niets van.Het hele verhaal is ook na te lezen in het boek van de voorganger van de St James kerk, Frank Retief: “Tragedy to Triumph”

KlaasenTinieHolwerdawarenmethungezinvan1986tot1992opvarenden.Klaaswerktealsmarconist;Tiniewerd,naastdezorgvoorhetgezin,ingezetopdiverseposten.Na1992werkteKlaasnogzesjaarophetkantoorvanOM-NederlandalshoofdPersoneelszakenenishijnualsvoorlichterenbegeleideractiefbijhetEvangelischBegeleidingsCentruminElburg.

Klaas,watisjevanjeDOULOS-tijdhetmeestebijgebleven?We hebben heel veel mogen ervaren maar dat wil niet zeggen dat alle ervaringen even positief waren. Ik denk dan aan de hoge activiteitendruk en de povere persoonlijke begeleiding. Gelukkig is dat nu allemaal veel beter geregeld. Er is veel gebeurd op verschillende terreinen.In West Afrika was een enorme respons op onze evangelisatieactiviteiten. Ik maakte eens mee dat 101 mensen knielden op straat na een sketchboard message. En we hadden niets om uit te delen! Per zondag werkten we mee in 30 kerkdiensten. Tegelijker tijd was er bijna geen geld, het eten was slecht en diaree bijna permanent. Maar bij dat alles

was de stemming top. Te midden daarvan werd onze oudste zoon, Henk, ook nog geboren.Ik heb God wonderen zien doen, zowel in mensen als in de natuur. Ik heb duizenden mensen van allerlei kleur en slag langs zien komen, en onze God heeft een ieder persoonlijk op het oog. Hetzelfde geldt voor de medeopvarenden.

Geentijd,geenenergie,geenmoedWat voor mij persoonlijk een wonder was, was gedurende een korte reis van een dag en een nacht. Ik was purser en omdat de marconist met verlof was, deed ik dat er ook bij. Dus alle zakelijke dingen en paperassen in de haven van vertrek afhandelen, klaar maken voor de volgende haven om daar dou-ane, immigratie en havenautoriteiten van dienst te zijn met kilo’s formulieren en lijsten. Tussendoor in de radiohut en daar ’s nachts ook nog slapen op een matrasje. Het was ook nog eens slecht weer. In die omstandigheden hield de scheepszender er ineens mee op. Ik had geen tijd, geen energie en geen moed hem nogmaals te repareren. Maar hij moest het wel doen. Wat doe je? Ik heb het apparaat de handen opgelegd, gebeden en hem weer ingeschakeld. Hij was ‘genezen’!En zo zijn er talloze lessen geweest.

BelangrijkelesEen voor mij belangrijke les leerde ik tijdens de dagen na de bomaanslag op de Filippijnen. Dat was een traumatisch gebeuren, maar we gingen er goed doorheen. De leiding pakte het goed op en

God was ons genadig. Kelly Inae uit PNG lag zwaar gewond in het militaire hospitaal en er was sprake van dat hij een bloedtransfusie nodig zou kunnen hebben. Er werd onderzocht wie zijn bloedgroep (B+) had. Het bleek dat Tinie en ik die beide hebben en wij waren standby om bloed te geven, mocht dat nodig zijn. De les: Als een Papoea uit de hooglanden van Nieuw Guinea precies hetzelfde bloed heeft als Klaas en Tinie uit Fryslân, dan kan de rest zeker niet veel verschillen.Na mijn periode op de DOULOS heb ik nog zes jaar in Emmeloord gewerkt en nu ben ik alweer elf jaar werkzaam bij het EBC. Ik heb veel bijgeleerd en ik zou verschillende dingen nu anders doen dan toen, maar ik merk dat ik mij eigenlijk nog steeds een OM’er voel.

DOULOS 1977 - 2009Indeafgelopen32jaarheeftDOULOSmeerdan21miljoenmensenaanboordverwelkomdenbezochthetschip603havensinmeerdan104landen.Gedu-rendedietijdheefthetvaartuigmeerdan350.000nautischemijlengevaren.Ditiszestienkeerdewereldrond.

DeDOULOSisopgenomeninhetGuinnessBookofRecordsals‘swereldsoudstezeewaardigepassagiersschip.

96 jaar DOULOSGebouwdin1914enkendetijdenshaar

langecarrièrevierverschillendenamen:

• Medina:Denaamvaneenrivierin

Texas.DeNeches,haarzusterschip,

kreegookdenaamvaneenrivier.

• Roma:Dezenaamisgekozenomdat

hetschipin1950,hetrooms-katholieke

heiligjaar,pelgrimsnaarRometrans-

porteerde.

• FrancaC:Zoalsalleschepenvande

Costavloot,werdzevernoemdnaar

eenlidvandeCostafamilie.

• DOULOS:Grieksenaammetdebeteke-

nis‘dienaar’of‘slaaf’eneenverwijzing

naarJezusChristus(Filippenzen2:5-9).

Hetschipfungeerdeals:vrachtschip,

emigrantenvervoerder,cruiseschipen

boekenschip.Zevoerdeafgelopen96jaar

onderdevlagvan:VS,Panama,Italiëen

Malta.Tijdenshaarbestaaniszetwee

keerverbouwdenwerddemotortwee

keervervangen.

Foto’s en meer informatie: www.nl.om.org

Boven: MedinaLinks: Dirk Geuze uit Poortvliet, de laatste en Ne-derlandse kapitein op de DOULOSOnder: De groep van dekofficieren en machinisten op de boeg van DOULOS. Met o.a. de Nederlandse opvarenden: Kapitein Dirk Geuze (helemaal voor-aan), Purser Geert Jan van Dijk (rechts van Dirk) en machinist Johan Crezee (bovenaan in het midden).

Het gezin Holwerda op de DOULOS, 1989

Page 8: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Opening van een nieuw ‘GSCC Worship Center’8

India

Tijdens de Internationale

leidersvergaderingen in Bangkok in maart 2010 deed Joseph d’Souza, leider van OM-India, ver-slag van de voortgaande opwekking onder de 250 miljoen Dalits: “Tien jaar geleden had niemand kunnen bedenken dat OM zich op grote schaal zou bezighouden met gemeen-testichting. Als de ontwikkelingen op deze schaal doorgaan, zullen we de komende tien jaar van 3.000 naar 10.000 kerken groeien.” In 2009 zagen we om de dag een nieuwe gemeente ontstaan. Elk van de 3.000 Good Shepherd Community Churches (GSCC) telt minimaal 25 leden. 750 gemeentestichters in 175 teams staan de jonge gemeentes bij in evange-lisatie, onderwijs, training en geestelijke en sociale transformatie.

Tranformatie van binnenuit in India

Vierluik van veranderde levens

“Als de ontwikkelingen op deze schaal door-gaan, zullen we de komende tien jaar van 3.000 naar 10.000 kerken groeien”

Joseph d’Souza

Vervolging deel van het werkDe OM-teams die zich richten op het bereiken van moslims zijn vastberaden om het Goede Nieuws handen en voeten te geven, ondanks de regelma-tige bedreigingen. Vervolging lijkt een integraal deel te zijn van dit werk. Een van de 22 GSCC-kerken voor de nieuwe en jonge gelovigen, kon wekenlang de ruimte waar ze normaal gesproken samenko-men, niet gebruiken omdat dit door tegenstanders van het evangelie werd verhinderd. Ondanks de tegenstand ontwikkelen de teams niet bedreigende en niet provocerende manieren om relaties te ontwikkelen en goed te doen in Jezus’ naam: huis-werkbegeleiding, Engelse les, naai- en borduurles, en alfabetiseringslessen. Deze bediening, die heel klein begon in Noord-India, vindt momenteel plaats in acht staten.

90 scholen, 18.500 kinderenDeivanai komt uit een arm Dalitgezin in Sivakasi. Ze kreeg de kans om naar school te gaan in één van OM’s Dalit Educatie Centra. Na een tijdje besloot de moeder om Deivanai toch maar thuis te houden omdat haar hulp bij het huishouden nodig was. Een van de stafleden zocht het gezin op en wist de moeder te overtuigen van de buitengewone academische kwaliteiten van Daivanai en stelde voor om haar onder te brengen in een nabijgele-gen kostschool zodat Deivanai zich kon richten op haar intellectuele ontwikkeling. De ouders gingen akkoord. In 2009 behoorde Deivanai tot de eerste groep binnen de Dalit Educatie Centra, die examen deed en was de beste van haar klas met een score van 92% waardoor een plaats in het vervolgonder-wijs gegarandeerd is. Deivanais’ droom is om voor de overheid te gaan werken.

Bijeenkomst in Noord-India

Page 9: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Indiase voorganger bidt voor ziek kind

9

Wat doet OM in India?Sinds1962isOMinIndiawerkzaam.DewerkerszijntoegewijdhetGoedeNieuwsvanJezusChristustebrengeninwoordenenmetdaden.OM-Indiateltmeerdan2.500werkersenheeftvelejarenervaringinhetdelenvanGodsliefde.OM-IndiaconcentreertzichmomenteelvooralopdeDalitsvanIndia.OMzietgraagdatdelevensvandezevertraptegroepverandertenhelpthenmetgeestelijke,lichamelijkeenintellectueleverzorging.

Bedankt!Vanuit Nederland mochten we India helpen met circa € 162.000,- aan giften uit onze achterban. Heel hartelijk dank dat u dit werk mogelijk maakt!

Indiaas echtpaar komt naar NederlandHetechtpaarAugustineenOmanaKoshywerktalmeerdan20jaarbijOM-India.ZekomenD.V.van8tot20september2010naarNederlandensprekengraaginuwgroep,gemeenteofzendingsavond.Kijkopwww.nl.om.orgvoormeerinfoenomhetechtpaarteboeken.

Relaties en gezondheidzorgSudhis, een gezondheidswerker die in Gujarat werkt, bezocht het ouderlijke huis van een van de leerlingen van een Dalitschool. Hij trof daar de éénjarige dochter van het gezin aan met hoge koorts. Zonder tijd te verspillen bracht hij, samen met de vader, het meisje naar het plaatselijke ziekenhuis dat hij als gezondheidswerker al enkele malen had bezocht. Door zijn bezoeken kende de staf hem en deze contacten waren nu cruciaal om de zorg en aandacht te krijgen die nodig was in dit noodgeval. De doktoren besloten dat er onmiddellijk een operatie aan haar hartje moest plaatsvinden. Tevens werd het meisje behandeld aan een virusinfectie. Het meisje is inmiddels weer thuis en verkeert in goede gezondheid.

Dienaressen van godenKarnataka is een staat in India waar 250.000 jonge meisjes uit arme gezinnen zijn bestemd voor de godin Yellamma en in prostitutie terechtkomen. Velen van hen worden HIV/AIDS-besmet. Deze ‘devadasis’ (‘dienaressen van de goden’) zijn over het algemeen Dalits. In april 2009 heeft OM een klein medisch team opgericht dat hulp biedt aan slachtoffers van HIV en SOA. Naast geestelijke hulp is een mobiele kliniek actief en verstrekt het team voedingssupplementen. OM verwacht de komende jaren dat het medische werk zich meer zal uitbreiden. Veel hangt af van het medisch personeel en financiën voor alle spullen die nodig zijn. Vooral gebed voor deze hulploze meisjes is noodzakelijk.

Huisgemeente Worship Service in North India

Page 10: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

10

Europa

OM werkt sinds begin jaren ’60 in Europa en telt ruim 700 werkers in meer dan 30 landen. Dit continent is nog steeds een belangrijk aandachtsgebied van OM en jaar-lijks worden in verschillende landen nieuwe initiatieven opgezet. In Ierland, waar het OM-team al lang werkt, maar pas sinds 2002 een echt kantoor heeft, is in 2009 een gebouw aangekocht: ‘Lacken House’. “Ons verlangen is om ons land getransfor-meerd te zien worden voor Jezus”, zegt Mike Mullins, de leider van het werk.

De Republiek Ierland telt een bevolking van 4 miljoen, met nog eens 1,7 miljoen Ieren in

Noord-Ierland. Noord-Ierland, maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en heeft een protestantse meerderheid met een groot aantal evangelische christenen. In de Republiek Ierland is de meerder-heid katholiek. Sommige van hen, met name in de landelijke gebieden, zijn erg oprecht. Helaas zijn er ook velen die geen levende relatie met God hebben. De afgelopen tien jaar is de samenleving behoorlijk veranderd. Het katholicisme heeft nog invloed op het land en de cultuur, maar kan de vele sociale problemen, zoals alcoholisme, tienerzwanger-schappen en het hoge zelfmoordcijfer onder jonge mannen, niet voorkomen.

EnormPotentieelEr zijn slechts een klein aantal protestantse kerken en nog minder evangelische gemeenten. De afge-

lopen 10 jaar groeide het aantal evangelischen tot 0,75% van de bevolking. Dit is het laagste percen-tage van alle landen in de Engels-sprekende wereld. De grootte van de plaatselijke kerken loopt sterk uiteen, maar met gemiddeld 50 gelovigen, blijven de meeste kerken klein en hebben geen full-time kerkleiders. Immigratie, bijvoorbeeld naar Afrika, heeft een aanzienlijke invloed op de groei van de evangelische kerk in Ierland. Over het algemeen is er meer openheid ontstaan voor het evangelie de afgelopen jaren. Veel kerken willen profiteren van deze openheid, maar beschik-ken niet over de juiste vaardigheden, ervaring of kennis om dat goed te doen. Er is een enorm potentieel voor OM-Ierland om samen te werken met en het mobiliseren van de kerk in Ierland. Het team is helaas niet in staat om aan alle verzoeken tegemoet te komen. Niettemin trekt het team met zomeracties als ‘Impact Ierland’ alles uit de kast.

Herstellen van Hoop in EuropaTerug naar het kruis – zomeractie Impact Ierland 2009

Sleuteloverdracht van het Lacken House.

Meer dan 200 km!

Page 11: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

11

ImpactIerland‘Terug naar het kruis’ was meer dan alleen een thema voor de 50 deelnemers uit elf verschillende landen. De boodschap van het kruis maakte tijdens ‘Impact Ireland’ zowel indruk op de groep als de tientallen kinderen, jongeren en volwassenen waar het team mee in aanraking kwam. Na vier dagen van onderwijs en voorbereiding op de LOGOS HOPE in Cork, verlieten zaterdag 11 juli zes teams het schip om af te reizen naar vijf plaatsen om samen met plaatselijke kerken het evangelie bekend te maken. Het zevende team met OM-Ierlandleider Mike Mullins ging te voet van Cork naar Rahara, waar het thuiskantoor van OM-Ierland is gevestigd, met een 4 meter groot houten kruis op de schouders.

PratenenbiddenOnderweg tijdens de monstertocht van meer dan 200 km, gebeurde er van alles: kinderen die mee renden, programma’s in dorpen voor kinderen en jeugd, zwerfvuil werd opgeruimd, muren geschilderd, traktaten uitgedeeld en volop de boodschap van het kruis gedeeld met ieder die maar wilde horen. Het team sprak met tientallen nieuwsgierige mensen en bad met sommigen van hen. Na 100 km, in het plaatsje Limerick, belde een predikant ’s avonds laat nog op en vroeg Mike om naar het stadscentrum te komen. “Hier ontmoette ik een jongen in nood. Hij vroeg om geld,” vertelde Mike. “Al pratend, kwamen we bij zijn leeftijd uit. De donderdag ervoor was hij 20 jaar geworden. Die dag had hij op een brug gestaan en zelfmoord overwo-gen. Hij voelde zich totaal niet gewenst en geliefd.” Mike vertelde hem: “Ik liep helemaal uit Cork om jou te vertellen: ’God houdt van jou en heeft zijn Zoon gezonden om te sterven voor jou.” Die dag koos de jongen voor God.

Wat doet OM in Ierland?OM-Ierlandtelt34werkers.Hetwerkomvat:• GLOBALACTION:eenjaarprogramma

voor(10)jongeren.• GLOBALCHALLENGETeams:vanuitde

helewerelddoenjongerentweewekenoflangermeeaankorteevangelisatie-acties.In2009warener109deelnemers;in 2010rekentOMop200deelnemers.

• Actiesmetdegroterodedubbeldekker-busvanwaaruitveelkinderwerkgedaanwordt.

• Jeugdwerkwaarbijdoorhethelelandjeugdgroepenwordengeholpen.

• Sinds2009eensportbedieningmeto.a.eengolfkamp.

• RegionalevertegenwoordigersinBuncranadielangszijkerkenkomen.Vol-gensonderzoekisBuncranade‘meestkatholiekestadinIerland’enerisgeenevangelischegemeente.

Meerinfo:www.ie.om.org

Nathan ging op zomeractieHetevangeliserengebeurdemeteengroterodedubbel-dekkerbus.Boveninwerdenpoppenspelengedaaneneenbijbelverhaalverteld.VooraldepopMopsydeHondwasergpopulair.Hijbeelddeuit“SmaaktenzietdatdeHeregoedis”(Ps34).Mopsyontdektedatjechipsmoetproe-ven,voordatjekuntzeggendathetviesis.DekinderenleerdendatGodgoed‘smaakt’alsjehetgeloofprobeert.

SchoonmakenTerwijldekinderengenotenvandespellenendeverhalen,gingeengroepjevanonslangsdedeurenompraktischehulpinhuisaantebieden.Sommigebewonerswarenmaarwatblijomonstezien.Eenmevrouwverwelkomdeonsinhuis,lietonsafwassenenstrijken.Navijfminutenzeize:“Julliemoetwelheelchristelijkzijn,verteleensoverjegeloof.”Daarhebbenwedankbaargebruikvangemaakt.Wemochtenzelfsmethaarbidden.Devolgendedagzijnweteruggegaannaarhaarhuisenhebbenderestvandebenedenverdiepingschoongemaakt.

Bedankt!In 2009 konden we vanuit Nederland Europa (m.u.v. Nederland) helpen met € 570.000,- aan giften. Heel hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

De grote rode bus van OM-Ierland reisde tijdens ‘Impact Ireland’ naar vier steden waarbij jongeren spraken met mensen in winkelcentra, parken en woonwijken.

Page 12: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

12

Moslimwereld

God in het Arabisch Schiereiland

Islam, niet langer de enige optie

De afgelopen tien jaar is het Arabisch Schiereiland (AS) erg veranderd. De aansla-

gen van 11 september 2001 hebben veel teweeg gebracht. Meer en meer moslims in het gebied zien de islam niet langer als de enige optie. Dat is op zichzelf al een doorbraak. Een Nederlandse werker schrijft: “Toen ik 25 jaar geleden voor het eerst aan-kwam in Saoedi Arabië was het ondenkbaar dat een Saoedi de bijbel zelfs maar zou willen lezen. Nu is er een groeiende interesse. Radio, satelliettelevisie en internet hebben de bewoners van het AS uit een eeuwenlang isolement gehaald.”

“Ook al praten de mensen hier graag over het geloof, toch zien we nog niet veel mensen tot geloof in Jezus Christus komen,” vertelt de Nederlandse wer-ker die hier in Arabië tien jaar lang aan het OM-roer stond. “Het is een traditionele, vriendelijke en gastvrije samenleving waarin de familiebanden erg sterk zijn. Als iemand tot geloof komt, betekent dat vaak een crisis in de familie. Tegelijkertijd is het ons doel dat de gemeente geworteld is in de lokale cul-tuur en hopen we dat nieuwe gelovigen onderdeel blijven van hun familie. Dit is niet altijd eenvoudig.”

PopulairetalkshowDe ontwikkelingen gaan momenteel erg snel. Een nieuwe generatie politieke leiders, met als uitzondering Jemen en Koeweit, geeft meer vrijheid op bijna elk terrein. Zelfs in Saoedi Arabië verandert er veel onder koning Abdullah. Alleen

het onderwerp ‘politiek’ en ‘kritiek op overheden’ is nog een taboe. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar een blogger in Oman gearresteerd omdat hij de Sultan bekritiseerde. Na een maand werd hij vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij niet meer zou bloggen.Religie en sociale vraagstukken en problemen wor-den openlijk besproken. In talkshows komen allerlei vraagstukken aan de orde, zoals bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit. Christenen kwamen op nationale televisie in een populaire talkshow uitvoerig aan het woord en konden hun christelijke visie op dit onderwerp kwijt. Een Anglicaanse pries-ter schrijft wekelijks in de ‘Kuwait Times’ over het christelijk geloof zoals bijvoorbeeld over de ware betekenis van Pasen. De koning van Saoudi Arabië spreekt openlijk over ‘interfaith dialogue’.

OMinhetArabischSchiereilandDe afgelopen tien jaar is het aantal OM’ers gegroeid van 45 naar circa 110 werkers. Ze zijn actief op allerlei terrein: Het opzetten van een christelijke boekhandel, import en distributie van Arabische

bijbels, boeken en Jezus-films. Duizenden exemplaren zijn hiervan verspreid. Verder wil OM graag kerken voor de werkende buitenlanders, de zogenaamde ‘expat-gemeenten’ mobiliseren door het geven van cursussen. Deze gemeenten hebben meestal weinig visie voor het bereiken van de lokale bevolking. Ook is OM nauw betrokken bij het ontwikkelen van Arabische taalstudie, de training van werkers en volop aan het netwerken.

Veel van de werkers hebben een seculiere baan of bedrijf. Dit brengt hen op een effectieve manier in contact met de lokale bevolking. Dit maakt het getuigenis relevant, authentiek en effectief. Traditionele evangelisatiemethoden zijn in het gebied niet toegestaan. De enkeling die tot geloof komt, is bijna zonder uitzondering, iemand die door zijn of haar werk contact heeft met christenen.

WerkvanlangeademDe laatste tien jaar is het aantal lokale christenen langzaam gegroeid. Er is zeker nog geen sprake van een opwekking maar in alle landen van het AS is er een begin van een lokale gemeente. In alle landen van het Arabisch Schiereiland zijn er gemeenten met buitenlandse christenen. De komende jaren zullen we als tentenmakers en zakenmensen meer nadruk leggen op discipelschap en deze ‘expat-gemeenten’ hierbij betrekken. Vooral meer christe-nen vanuit ‘het Zuiden’ verwachten we langszij te zien komen. Het is een werk van lange adem.

“25 jaar geleden was het ondenkbaar dat een Saoedi de bijbel zou willen lezen. Nu is er een groeiende interesse.”

Page 13: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Egypte

Sudan

Saudi Arabië

Tunesië

MarokkoIrak

Bahrein

Oman

Yemen

VAE

Qatar

Koeweit

Iran

Italië

GriekenlandTurkije

Israël

Malta

Frankrijk

Spanje

Cyprus

Jordanië

Mijn moment van 2009“…iseenmaaltijdineenrestaurantergensinAmsterdammettweevanmijnmoslimsevrienden.HetzijnbeideinvloedrijkemensenindeMarokkaansegemeenschapinNederland.ZewildeneengesprekmetmijomdatzezichzorgenmaaktenoverdeinvloedvanextremistischemoslimsineenislamitischeorganisatieinNederlandenvroegenmijnhulpbijhetaanpakkenvanditprobleem.Christenenzijnnietdeenigendiezichzorgenmakenoverislamitischfundamentalisme;moslimsdoendatook,maardatwetenchristenendanvaakweerniet.”

Muslim Pe oples Europe Ministry Champion

13

Zeven landenHetArabischschiereilandbestaatuitzevenlanden:Saoedi-Arabië,Jemen,Qatar,deVerenigdeArabischeEmiraten,Oman,BahreinenKoeweit.Dezevenlandenhebbeneenbevolkingvanmeerdan48miljoen,75%isgeborenengetogeninderegio;25%zijndebuitenlanders,dezogenaamde‘expatriates’,afgekort‘expats’.

Vanuit Nederland kon-den we in 2009 het werk in de Moslimwereld (Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië) helpen met bijna € 500.000,- aan giften. Uw bijdragen worden zeer gewaardeerd!

Bidden voor het Arabisch Schiereiland? Dat kan!‘PrayingthroughtheArabianPeninsula’isbeschikbaarophetOM-kantoor.Eenprak-tischgebedsboekjevolinformatieomeenmaandlangtebiddenvoordegrotestedeninderegio.Vanharteaanbevolen!www.pray-ap.info

Aan het werkHetaantalwerkersisdeafgelopentienjaarverdubbeld.TochiserinhetArabischSchiereilandnoggrotebehoefteaanmensendiebereidzijnhetArabischtelerenenfollow-upwillengevenaannieuwegelovigen.

Ganaardewebsitevooreenoverzichtvanmogelijkheden:www.nl.om.org

Page 14: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

14

Praktische hulp

FilippijnenOp de Filippijnen veroorzaakte de Tyfoon Ketsana begin oktober 2009 de ergste overstro-ming in 40 jaar. Hoewel het OM-kantoor water-schade opliep, raakten de medewerkers niet gewond. OM-Filippijnen heeft, samen met de lokale kerk, volop actie ondernomen. Met een bijdrage uit Nederland konden direct 500 gezinnen geholpen worden met voeding, medicijnen en andere eerste levensbehoeften. In tweede instantie werden 200 fami-lies geholpen met huisvesting.

IndonesiëOp 30 september 2009 schudde een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter, Zuid-Sumatra in Indonesië heen en weer. 1.115 mensen verloren hun leven in drie dorpen; honderden werden begraven door een aardverschuiving. Partnerorganisatie Mercy Teams International (MTI) stuurde medische teams naar het getrof-fen gebied. Middels mobiele klinieken konden o.a. in vier dagen 1150 patiënten behandeld worden.

ChiliHet is inmiddels al een maand geleden, dat alles op zijn grondves-ten schudde. De nieuwe regering van de rechtse President Piñera is met-een begonnen met de wederopbouw van de provincies die het ergst getroffen zijn. Ook OM, zij het op kleine schaal, helpt daarbij. Teams ruimen puin en brengen spullen. Veel mensen willen graag praten over alles wat er gebeurd is en zoeken een luisterend oor. Dat zijn prachtige mogelijk-heden om mensen bij Jezus te brengen.

Het jaar 2009 gaat de boeken in als een jaar van veel natuurrampen. Ten minste 181 mensen lieten het leven bij bosbranden in Australië (februari

2009), 290 doden werden geteld na de aardbeving in Italië (april 2009), hon-derdduizenden raakten dakloos door de overstromingen in het noordoosten van Brazilië (2009), een tyfoon en aardverschuivingen op de Filippijnen zorgen voor honderden doden (oktober 2009), een zware aardbeving op Sumatra, Indonesië (oktober 2009) In 2010 werden Haïti (februari) en Chili (maart) getroffen door een aardbeving. De nood, de schade, het verdriet en het verlies is met geen pen te beschrijven. Niettemin konden op verschillende plaatsen OM-teams goed doen in Jezus’ naam.

Hulpverleningsfonds: Na de mailing in oktober 2009 aan onze achterban mochten we € 58.363,- ontvangen en de getroffen landen een helpende hand toesteken. Heel hartelijk bedankt Nederlandse supporters voor jullie vertrouwen en jullie gulle bijdragen!

Goed doen in Jezus’ naam

Hulpverlening in 2009

“Niettemin konden op ver-schillende plaat-sen OM-teams goed doen in Jezus’ naam”.

Chilli

Page 15: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

15

Belangrijke partners in Nederland• OM-Nederlandissindshetnajaarvan

2008lidvanPrisma,eenverenigingvanorganisatiesmetchristelijkesignatuurdieaanontwikkelings-samenwerkingdoen.

• ViaEOMetterdaadontvangtOMregelmatigsupportvoordiverseprojectenwereldwijd.

• OM-NederlandiseenANBI-gecertificeerdeinstellingendraagthetCBF-keurmerk.

Houtproject Bosnië

Het OM-team in Bosnië hoorde dat

Mirela en haar moeder in grote nood waren. Het geld was bijna op en er waren geen fami-lieleden of kennissen om hen te helpen. Ze kwamen op de houtlijst van OM voor een paar jaar, maar toen stopte het contact. Een paar jaar later hoorden we dat Mirela’s moeder gestorven was. Nu was ze alleen in het huis met een geestelijk zieke halfbroer. Geen van de

twee had een inkomen. Mirela zocht werk, maar tevergeefs. In de stad waar 50% van de arbei-dersklasse werkloos is, is de kans op het vinden van een baan zeer klein.

Dus deze winter ontving Mirela weer hout van ons team. Een van onze gelovigen, Faruk, ging bij haar op bezoek en had een zeer goed gesprek. Faruk was in staat om veel funda-mentele waarheden over het christelijk

geloof aan haar uit te leggen. Hij liet Mirela verschillende teksten in de Koran zien die over Jezus spreken. Aan het eind van het gesprek bad hij ook voor hun situatie.

Een paar weken later kwam Mirela naar onze kerkdienst. Ze zat en keek toe hoe wij zon-gen, tot God baden en hoorde de boodschap van de Bijbel. Na de dienst bleef ze ook voor koffie en ontmoeting

met de gelovigen. God is begonnen haar hart aan te raken. Onlangs kwam ze ook naar een door-deweekse bidstond. We zijn blij dat ze komt en bidden dat God een oplossing zal brengen voor haar situatie en materiële zorgen.

Linksboven: Houtproject in Bosnië een grote zegen voor kansarmen.Helemaal boven: Handen uit de mouwen voor de deelnemers van het jaarprogramma in ChiliRechtsboven: Dokter onderzoekt kind in IndonesiëLinks: Team in Chili helpt met puinruimen Boven: het team in Chili.Linksonder: OM helpt met de wederopbouw op de Filippijnen.Onder: Evangelisatiebijeenkomst van OM-Filippij-nen voor getroffenen van de watersnoodramp.

In Bosnië kon, oa.door een bijdrage van EO-Metter-daad, afgelopen winter hout voor kachels aan kans-armen, waaronder Mirela, gedistribueerd worden.

Page 16: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

16

In Emmeloord, Delft en Lansingerland brengt OM het evangelie naar jongeren. In Den Haag, Amsterdam en Cuijk werkt OM voorna-melijk onder moslims. In al deze gevallen met de lokale kerk; want we geloven dat dit de plek is om vanuit te werken.

In Lansingerland kan OM’er Ronald de Graaf via zijn kerk Evangelische Gemeente ‘De Driehoek’ met jongeren aan de slag. Ronald, 21 jaartjes jong, houdt van gamen, snowboarden en relaxen met vrienden. Sinds maart 2009 ontmoet hij de jongeren van zijn dorp op straat. Ronald vertelt: “Het afgelopen jaar heb ik veel jongens ontmoet. Ze houden, net als ik, bijna allemaal van gamen. Inmiddels heb ik twee game-toernooien georganiseerd. 50 van de beste gamers uit heel Nederland bezochten het toer-nooi. Aan het begin vertelde ik wat Jezus voor het jongerencentrum betekent en dat, om die reden, de

winnaar van het toernooi niet alleen een geldprijs krijgt, maar ook een Bijbel. Een van de deelnemers reageerde daarop: ‘Die geldprijs kan me niet schelen, maar die Bijbel wil ik hebben!’ Deze jongen won het toernooi.

Tegenwoordig houd ik met een stuk of wat jongeren regelmatige Manga Meetings. Na een tijdje gamen gaat de (manga) bijbel open. De jongeren vinden het bere-interessant”.

Delft“Je bent een parel die zo mooi is, dat er een man was die zijn Zoon wilde ruilen om jou als parel te kopen.” De meiden van de meidenclub De Parels zitten geïnteresseerd te luisteren naar het Paasverhaal. “Die man is gek!”, reageert een van de meiden. “Deze man is God”, leggen de vrijwilligers uit. Lian de Ruiter kan de meiden uitleggen waarom God dat heeft gedaan en dat ze om die reden nooit moeten vergeten hoe waardevol ze zijn. Meidenclub De Parels wordt voornamelijk door moslimmeiden bezocht. Het is een onderdeel van ons jongerenwerk in Delft, waar we samenwer-ken met Youth for Christ om een thuis te zijn voor hangjongeren. Een groep jongeren die niet gemak-kelijk een kerk in zou stappen, maar graag naar ons jongerencentrum komt.

EmmeloordIedere week komen er nieuwe mensen op ons pad die op de een of andere manier betrokken willen zijn

Nederland

Zending met de kerk in Nederland

“Die Bijbel wil ik hebben”

Gaat iedere euro naar het veld? Vangiftenvoorpersoonlijkeondersteuninggaat:• 8%naarOM-Nederlandomondersteuningteverlenenaandeuitgezondenen.• 1%naarhetGlobalImpactFund,eenfondsbeheerddoorhetinternationaaluitvoerende

comité.Ditwordtgebruiktominternationaleinitiatievenenprojectenteondersteunen,trainingentestimuleren,internationaleconferentiestefaciliterenenhetvoorzietinhetverlenenvannoodhulp.

• 1%gaatnaarhetInternationaleleidinggevendeteam:HetdoelisOM-wereldwijdtedienendoortevoorzienin:1.Leiderschap(directie,handleidingenenstandaarden,strategie,planningencommunicatie,en2.Dienstverleningopdiverseterreinen,gevraagddoorOM(bvautomatiseringenadviseringophetgebiedvanfondswerving).

Bijgiftenvoorprojectenblijft10%inplaatsvan8%bijOM-Nederland.Dusvanelkeeurokomt90centbijhetprojectterecht.Ingevallenwaarindonorenexplicietvereisendatgeenpercentagemagwordeningehouden,kandatbesprokenworden.

Team van ‘The Mall’ in Delft

Page 17: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Delft

Emmeloord

Amsterdam

LansingerlandCuijk

Den Haag 17

bij het werk van jongerencentrum Heelal. Zo is er nu weer contact met drie potentiële stagiaires (van wie twee volwassenen) die voor langere tijd een bijdrage willen leveren tijdens activiteiten. Ook zijn er op dit moment twee mensen bezig met het schrijven, en straks uitvoeren, van een BLINK-fotografieproject. Het meidenwerk ligt nog in de pijplijn en zoals het er nu naar uitziet kunnen we op korte termijn een ruimte in gebruik nemen voor activiteiten met klei-nere groepen of individuen. Hiermee kunnen we ook de groep voor tienermoeders gaan opstarten! En zo zijn er nog een aantal dingen.

TeenStreetOnlangs werden twee jongeren in Den Helder gedoopt. In hun getuigenis vertelden ze hoe TeenStreet een belangrijke rol had gespeeld in hun keuze om Jezus te volgen. Zomaar twee van de 350 jongeren die afgelopen zomer naar TeenStreet zijn geweest. TeenStreet is wellicht het ‘grootste werk’ van OM in Nederland als het gaat om zending in Nederland. Wij zien in TeenStreet meer dan een evenement. Het is een visie om jongeren dichterbij Jezus te brengen en hen te stimuleren om Jezus te laten zien in het dagelijks leven. Zodat de jongeren als ‘gezondene van Jezus’ naar huis gaan.

CuijkNa de laatste bijeenkomst met vrouwen van ver-schillende culturele en religieuze achtergronden, was er een jonge Nederlandse vrouw die heel open was en meer van Jezus wilde weten. Bidden jullie mee dat Sabi, Jezus mag leren kennen als haar red-der en verlosser?

DenHaagNa hun 12-jarenlange inzet in Turkije vestigde zich een nieuw OM-gezin in Den Haag, waar zij zich samen met de Pax Christi gemeente ontfermen over Turken. De eerste thee is inmiddels gedronken. Het zendingsgezin is een voorbeeld van hoe de lokale kerk in Nederland geholpen kan worden met kennis en ervaring die we elders in de OM-wereld hebben opgedaan.. Regelmatig komen er gezinnen terug van het zendingsveld met ervaring in het werken onder moslims.

“In het begin van het schooljaar kwam er een Turks jongetje bij onze dochter in de klas. In de maanden erna hebben we veel gebeden om een opening naar zijn oma, die hem altijd komt halen en brengen. We noemen ze maar even Loïs en Tim. Na wat korte gesprekjes op school fietsen we nu vaker samen naar huis. Loïs vertelt me over haar medische klachten. Ze heeft van ons voor het eerst gehoord dat je zorgtoe-slag kunt aanvragen. Ze kwam naar een maandelijk-se vrouwenochtend in de kerk, hoorde daar over wat wij vieren met Kerst en maakte daarna een prachtig kerststukje tijdens de creatieve invulling. Ze genoot ervan om even tijd te hebben voor zichzelf!

En zo komt vaak van het een het ander. Tim kwam naar onze dochters verjaardag, het eerste partijtje van zijn leven. Een paar weken later was Loïs’ fiets kapot; voor mij een kans om iemand uit onze gemeente te vragen of hij kon helpen. Toen ik de fiets weer bij haar thuisbracht, moest ik blijven thee drinken. Tijdens dat kopje thee begon Loïs een heel verhaal te vertellen. Over de pijn in het leven van haar kleinzoon. Het werd een verhaal over afwij-zing, die Tim in zijn jonge leven al heeft moeten meemaken. Over zijn vragen over wie hij is, waarom zijn moeder hem alleen heeft gelaten, over bij wie hij hoort. Nog maar een kleuter en dan al moeten worstelen met deze grote vragen. Mijn hart brak voor hem en Loïs die dat allemaal moet aanzien.

Opeens kreeg ik de kans te vertellen over een God die ons niet afwijst, maar ons juist heeft gewenst. Die een doel heeft met ons leven en ons zo kostbaar vindt dat Hij zijn plaats in de hemel opgaf om ons vrijheid te geven! Voordat ik naar huis ging, mocht ik voor hen bidden.

Het verhaal is nog niet af. Twee weken later mocht onze dochter bij Tim spelen. Toen ik haar kwam ophalen, moest ik eerst een kop koffie drinken. Voor de koffie klaar was, kwam opa binnen en kwamen er opeens allerlei vragen over ons geloof. We bevroegen elkaar. Toen ik het kopje koffie eindelijk op had en kon vertrekken, liet ik hen achter met een aantal vragen over God en had ik een uitnodiging op zak om vooral snel weer eens te komen met het hele gezin, zodat we verder kunnen praten!

Het zendingswerk van Operatie Mobilisatie in Nederland:

In 2009 ontvingen wij voor het werk en de werkers in Nederland 555.000 euro. Hartelijk dank voor uw bijdragen!

Kopjes thee en koffie in Amsterdam

Pax Christikerk in Den Haag Een deel van het Team ‘Heelal’ in Emmeloord Gerrit Brink, kerkewerker in Den Haag

Page 18: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

18

LOGOS HOPE: 1 jaar onderweg

Rij wachtenden voor LGOOS HOPE in Kingston (Jamaica). Meer dan 135.000 mensen werden van

16 februari tot 23 maart 2010 verwelkomd.

Alle opvarenden op de boeg van de LOGOS HOPE in Willemstad (Curaçao)

op 25 december 2009.

Page 19: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

19

Beste OM-vrienden, Ik schrijf dit bericht vanaf de LOGOS HOPE op het exacte tijdstip waarop we een jaar geleden het schip in Koege (Denemarken) zagen uitvaren. Het was toen donderdag 19 februari 2009 om 15.00 uur.

Aan boord hebben we samen net een tijd gehad waarin een aantal opvarenden hun ervaringen hebben verteld. Samenvattend was de boodschap duidelijk: God was en is trouw en heeft ons beschermd in het werk dat nodig was om zover te komen. Het is nu ook mogelijk om de grappige kant te zien van wat toen als zeer moeilijk en complex leek te zijn.

Gareth Kirk, één van de officieren, herinnerde zich onder tranen hoe hij in één van de reddingsboten zat met twee pagina’s aantekeningen van wat er gerepareerd en vervangen moest worden. Onze kok Andy West vertelde hoe hij friet aan het bakken was in een pan olie die op een houtskoolvuur op het dek stond. Kapitein Dirk Colenbrander herleefde het ‘avontuur’ van de eerste storm toen ontdekt werd dat veel van de bedden niet waren bevestigd aan de wanden...

In dit eerste jaar konden we meer dan 500.000 mensen in 23 havens van 18 landen aan boord verwelkomen. In Montego Bay (Jamaica) konden 14.000 schoolkinderen een presentatie bijwonen in het ‘Hope theater’. Meer dan één miljoen boeken, waarvan 400.000 christelijke boeken en bijbels, gingen over de toonbank. Gian Walser, directeur van de LOGOS HOPE, die betrokken was bij het project vanaf de vroege dagen zegt: “We vieren vandaag dat een jaar geleden wij door de hand van God in staat waren om uit te varen. We zijn dankbaar voor de LOGOS HOPE, en wij loven Hem voor dit eerste jaar. We hebben Zijn trouw gezien in het verleden; we vertrouwen dat God ons zal leiden door de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. “

Hierbij wil ik alle Nederlanders bedanken voor de gebeden en de voortdurende ondersteuning en samenwerking die we vanuit Nederland mogen ervaren. Bedankt vooral ook voor de vele Nederlanders die helpen als projectwerker en bemanning zoals kapitein Dirk Wander. Wij verheugen ons in Gods trouw en zien uit naar voortdurende vrucht op ons werk.

Peter Nicoll Algemeen directeur OM-Schepen

LOGOS HOPE feb. 2009 - mrt. 2010• 29havensin21landen• Gevarenmijlen:18.526• Verkochteboeken:1,404874miljoen• Aantalbezoekers:691.319

In 2009 konden we vanuit Nederland het Schepenwerk en haar werkers helpen met circa € 890.000,- aan giften. Heel hartelijk dank dat u als achterban dit werk mogelijk maakt!

Vlnr: Heverton (Brazilie), Carlos (Colombia), Harmen Rebel (Nederland) en Juli (Duitsland) zijn klaar om het bezoek van de LOGOS HOPE aan Sierra Leone voor te bereiden.

Mijn moment van 2009“HetonbetwistehoogtepuntwasdeLOGOSHOPEtezienuitva-ren.Nameerdanvijfjaarvanarbeid,duizendenvrijwilligersenfinanciëleofferswashetdaneindelijkzover.AldithardewerkendeveleofferskwamensamenineenemotioneelmomenttoendetrossenlosgegooidwerdenenhetschipuitvoeromGoedNieuwstebrengenaaneenwereldinnood.Dieptepuntwasomeenaantalmenseninzondetezienvallenennuaandezijlijnstaan.Jarenlanghaddenzedegemeenteenmensengediend,”

Hans van BaarenPartner Ministries Managing Director

Brief van Peter Nicoll Toekomst OM-SchepenTijdensdeInternationaleLeidersbijeen-komsteninmaart2010isduidelijknaarvorengekomendathetopditmomentgeentijdisvooreennieuwschip.Eerstmoeternauwkeuriggekekenwordennaardeinfra-structuurvandethuiskantorendiehetmetdeachterban,financieelmogelijkmoetenmaken.Erwordtonderzochtwaternognodigisenhoehetallemaalefficiënterkan.DaarnaastmoethetprojectLOGOSHOPEnogwordenafgerond.Omtweegenera-torentevervangeneneensysteemvoorhergebruikvanwarmwaterteinstalleren,isnogruimzesmiljoendollarnodig.

Page 20: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

20

OM in cijfers

De OM-medewerkers

Herkomst

681

210

1181

336

84

28

572644 532

230

OM-Schepen 556ICT 108

165

289

384

686 227

115344

2649

Werkveld

De volgende bladzijden tonen grafieken en overzichten met aantallen en bedragen. Wilt u een uitgebreid financieel jaarverslag dan kunt u zodra het gereed is op onze website terecht of een berichtje sturen naar het OM-kantoor in Emmeloord.

OM’ers wereldwijd Nieuwe OM’ers uit NLDe grafiek toont het aantal nieuwe deelnemers dat jaarlijks vanuit Nederland OM instroomt.

0

1000

2000

3000

4000

5000

6000

200920082007200620052004

3.7564.087

4.330

5.2955.567 5.753

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2003 2004 2005 2006 2007 2008 20090

5

10

15

20

25

30

35

12

31

2219

2928

30

Top 7In OM zijn 98 nationaliteiten werkzaam. Bijna de helft van alle werkers komt uit India. De top 7 bestaat uit:

India 2.643Verenigde Staten 564Groot Brittannië 341Duitsland 276Zuid-Afrika 230Zuid-Korea 176Nederland 151

Europa

OM in cijfers

Page 21: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

21

Giften & andere inkomsten 2009Giften die binnen komen bij OM-Nederland zijn bestemd voor projecten of OM-werkers. In 2009 ging het om een totaalbedrag van € 3.214.153,-

Dit betekent dat het totaal aan ons toevertrouwde giften in de afgelopen vijf jaar is gestegen met € 897.444,- (39%)

Verkoop 2008 € 58.793 2009 € 50.990

Inkoop 2008 € 44.748 2009 € 19.300

Resultaat 2008 € 14.045 2009 € 31.690

Dalingverkopen 13,27%Dalinginkopen 56,87%

OM Bookshop

148.478

568.899

247.530

121.143161.925

62.12384.376

128.478

888.685

247.207

555.309

Noord en Zuid-

Amerika

Europa

N.-Afrik

a en

M. Ooste

n

Centraal-A

ziëIndia

Zuid-O

ost Azië

Int. Coördinatie

Zuidelijk

Afrika

OM-Schepen

Overig

e OM-Projecten

Pers. su

pport- en ve

ldgiften

OM-Nederla

nd

Verdeling giften uit NederlandTotaal 3.214.153,-

0

500000

1000000

1500000

2000000

2500000

3000000

3500000

200920082007200620052004 2005 2006 2007 2008

3.000.000

2.500.000

2.000.000

1.500.000

1.000.000

500.000

0

totale inkomsten € 3.214.153,-

persoonlijke ondersteuning € 1.877.976,-

projecten € 1.336.177,-

Page 22: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

22

Waar ging het projectgeld naar toe?OM-Nederland ontving in 2009 1.336.177 euro aan pro-jectgeld. Daarnaast stond er nog een rest bedrag uit 2008 van 80.797 euro. Het geld is als volgt ingeboekt:

HulpverleningsfondsBosnië 778Bijdrage houtprojectFilippijnen 20.000Bijdrage noodhulp bouw 100 huizenFilippijnen 6.000Nog te besteden aan een truckMyanmar 2.500Bijdrage herbouw basisschool na verwoesting orkaanNederland 6.749Kosten brandbrief AziëPakistan 1.000Bijdrage aanschaf autoNogtebesteden 28.919

Projectbijdragen via Prisma ontvangen van EO-Metterdaad Bosnië 38.928Hout voor gezinnen om de winter door te komenIndia 2.000Gezondheidszorg GSCC aanvulling gift 2007India 18.000Dalit Educatie CentraMaleisië/Aidslink 2.300Harapan Komuniti Centre voor aidspatiëntenMidden-Oosten 3.268Medicijnen voor een kliniek Midden-Oosten 4.215500 paar winterschoenen voor kinderen van Druzen

Slowakije 6.700380 dekens en 40 paar schoenen zijn met kerst aan Romagezinnen uitgedeeld Zuid-Afrika 1.581AidsHope aanvulling gift 2008

OM-Schepen BijbelsSchepen 2.010Voor het bezoek aan Guyana zijn bijbels gekocht die daar uitgedeeld werdenDOULOS 5.075AlgemeenDOULOS 2.000GiftvolgendeschipGodsMarineFonds 1.012Nog te bestedenInternationaalschepenkantoor 4.826AlgemeenKinderboekje 9.292Evangelisatieboekje LOGOSHOPE 143.877Brandstof LOGOSHOPEmeubels 4.829Transport van goederen bij hulpverlening Guyana LOGOSHOPE 27.825Theater LOGOSHOPE 15.000Keuken LOGOSHOPE 94.619Algemene doeleindenOliedonor 30.856Voor DOULOS en LOGOS HOPEOverig 731Algemeen

MoslimwereldArabischSchiereilan 1.443Algemene doeleindenCentraalAzië 1.100

Renovatie bestaand kerkgebouw voor huisgemeenteCentraalAzië 13.000 Rehabilitatiecentrum: keuken, tweede verdieping en eetzaal vrouwenhuisCentraal-Azië 3.000Financiële ondersteuning lokale werkersEgypte 2.000Kantoor Filippijnen 1.270Financiële ondersteuning voor lokale werkersIran 3.000Financiële ondersteuning voor lokale werkersKaukasus 3.000Financiële ondersteuning lokale werkersPamirProductions 2.000Opname van liederen in de Indiase taal en ter ondersteuning lokale werkersPamirProductions 45.724Diverse media (radio, muziek, lectuur) worden inge-zet om het Evangelie aan moslims te verkondigen. De stichting URCO heeft 10.000 euro’s bijgedragen, waarvoor we erg dankbaar zijnSoedan 10.182Werkers die het evangelie brengen naar onbereikte stammen in het NoordenTadzjikistan 3.000Financiële ondersteuning voor lokale werkers en winterhulpTurkije 4.000O.a. voor advertentie, banners, schriftelijke bijbelcursus Turkije 1.000Apparatuur muziekband WestenCentraal-Azië 1.170PublicatiesNogtebesteden 4.865Gemeentestichting

OM in cijfers

3.500.000 stuksVia de OM-schepen zijn sinds 1997 circa 3,5 miljoen kinderboekjes ‘Het allerbelangrijkste verhaal ooit verteld’ in 22 verschillende talen verspreid. Op de foto een kleine jongeren in een ziekenhuis van Port of Spain (Trinidad & Tobago). Hij was één van de ontvangers.

Theater van Hoop400 scholieren wonen een programma bij in het Theater van Hoop. In februari 2009 werd de LOGOS HOPE warm door de Nederlandse bezoekers in Harlingen en Scheveningen ontvangen. Voor het LOGOS HOPE theater ontvingen we royale bijdrage en mochten we in natura goederen ontvangen zoals matrassen en beddengoed. We danken God voor alle gevers in ons land.

Mijn moment van 2009“We willen een verschil maken in dit dorp!”, vertelde de voorganger in Wit-Rusland mij. “Daarom hebben we twaalf kinderen in huis genomen, die door eigen ouders in de steek zijn gelaten. Ondanks het over-

heidsverbod hebben we kerkdiensten in ons huis, omdat hier niemand christen is. Wim GoudzwaardRegioleider Noord-Oost Europa

Page 23: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

23

Bijbels voor MoslimwereldAlgerije 4.000Drukken van BijbelsCentraal-Azië 3.000Bijbelse strip voor jongerenLibanon 4.071Drukken van Bijbels Pakistan 3.000Lectuurverspreiding in dorpjes West PunjabPakistan 4.000Lectuurproductie UrduSoedan 4.000Opzetten evangelische boekenwinkelZuid-India 1.000Ondersteuning moslimwerkNogtebesteden 5.845

India Computersvoorbibliotheek 5.500DalitEducatieCentraalgemeen 12.862GoodShepherdCommunityChurches 31.511IndiaAlgemeen 12.862MardalaCentrum 4.000OndersteuningVoorgangers 12.856Vrouwenwerk 34.329Nog te bestedenLektuurfondsIndia 14.673Medischezorg(opbrengst kerstactie 2009) 19.355

EuropaAlbanië 7.430Verspreiding van Bijbels (4.500 euro) en algemene uitgavenMoldavië 500Materialen dagopvangcentrum RezinaMoldavië 3.115Voedselprogramma voor ouderen Moldavië 2.300Renovatie huisgemeente en speelplaats NisporeniMoldavië 1.850Speelplaats CrozmacMoldavië 2.025

Sponsorgeld Kinderdagverblijf TeenStreetZweden 1.523Conferentie voor Somalische gelovigen Roemenië 9.800Bijdrage huizenbouw arme gezinnen. Oekraïne 1.000Bijdrage renovaties OM-teamhuis Internationaal 5.060Leiderschapscursus Joop Strietman

Jongeren- en Migranten werk in NederlandDenHaag 3.000Start van het werk onder Turken (opbrengst meimai-ling 2008)Emmeloord 26.698Jongerencentrum Heelal (waarvan 10.000 uit meimailing 2008)Delft 11.944Jongerencentrum The Mall (waarvan 10.000 uit meimailing 2008)Cuijk 525Buitenlandse vrouwen (uit meimailing 2008)Nederland 1.500Migrantenwerk algemeen (uit meimailing 2008)Mailingjongeren-enmigrantenwerk 1.785Ontvangenin2009Nogtebesteden 10.751Waarvan 10.000 voor jongerencentrum Delft

Stichting URCO heeft bijgedragen aan de admi-nistratiekosten van het werk onder moslims in. Amsterdam. Daarvoor onze oprechte dank!

Nederland ‘De Volgende Stap tour’Tijdens een concerttour van Martin Brand en band Life, zijn er een aantal collectes gehouden.Bosnië 1.303KopieerapparaatChili 1.888Skatebaan om jongeren met het evangelie te

bereiken (kijk op blz 4-5)CostaRica 5.491‘Festival of Smiles’Mozambique 1.855Schoolmaterialen voor 300 kinderen en 300 boeren worden geholpen om zelfstandige bedrijfjes te beginnenZuidAfrika 2.137Elektrisch hek ter beveiliging van het trainingsinstituut

OverigChili 1.629KindertributenEcuador 7.700Opknappen van weeshuis Filippijnen 1.930Filippijnen nationale werkersKortezendingsreizen 89.576GLOBAL CHALLENGENederland 10.437Bijdrage OM-NieuwsNederland 2.000PEP-cursusNederland 3.334OverigNederland 35.267Kantoor- en veldgiftenNederland 6.153Martin Brand naar LOGOS HOPE op CuraçaoStarthulp 2.798Steuntje in de rug voor nieuwe werkers uit kans-arme landen; in dit geval Oekraïne, Rusland en de FilippijnenWereldwijdeOM-projecten 361.189Zie verdeling op volgende bladzijdeOverige 8.210Diverse kleinere bedrage voor verschillende veldenNog te bestedenLectuurfonds 8.634Starthulp 13.129

SponsorloopHet Emelwerda College in Emmeloord organiseerde in 2009 een sponsorloop voor een rehabilitatiecen-trum in Centraal-Azië. Twintig mannen en twintig vrouwen worden in dit centrum behandeld om van hun alcohol- of drugsverslaving af te komen.Leerlingen deden mee aan een sponsorloop of fietstocht en haalden 13.000 euro op.

Weeshuis EcuadorLennart de Vries werkte twee jaar voor OM in Ecuador. Hij bezocht wekelijks een kindertehuis, waar 30 kinderen wonen. Het dak lekte en de wc’s zagen er niet uit. Zijn gemeente in Rotterdam rea-geerde met royale donaties. Het complete sanitair kon vervangen worden waardoor leefomstandighe-den enorm werden verbeterd. Bedankt evangeliege-meente ‘de Brandaris’!

‘Festival of Smiles’Met als thema ‘het grootste kado ooit gegeven: Jezus’ gingen 50 deelnemers net voor Kerst 2009 met kleren, voedsel en 1.000 kadootjes naar twee dorpen van een inheemse bevolkingsgroep Talamanca in Costa Rica. Het bezoek ging gepaard met programma’s vol zingen, spelletjes, poppen-spel, sketches en ‘piñatas’. Meer dan 1.000 kinderen en ouderen in deze regio volgden het programma.

Page 24: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

24

OM in cijfers

Voor Wereldwijde projecten en het Algemene fonds ontvingen we € 361.189,- aan inkomsten. Deze zijn als volgt bestemd:

OM-Veld Bedragx€ Doel/Project

Nederland 32.589 Zendingswerk onder jongeren en migranten

Nederland 111.766 PR & Werving

Nederland 49.781 Personeelszaken

Nederland 98.875 Administratie

India 17.004 Voorgangers Adoptie programma

Zimbabwe 2.000 Lokale bedieningen

Zuid-Amerika 2.431 Ondersteuning van een zendingswerker

TeenStreet 2.500 Aanvulling tekort in 2008

Latijns Amerika 1.000 Bijdrage jaarvergadering OM-leiders

OM-Internationaal 2.400 Bijdrage IT-ontwikkeling

Nederland 40.843 Nog vrij te besteden

Totaal 361.189

Wij helpen wereldwijd

69% personeelskosten gedekt uit supportgiften € 507.031 ,-

31% personeelskosten gedekt uit algemene middelen € 227.351,-

PersoneelskostenGemiddeld aantal personen werkzaam in 2009:

Kantoor NL 11,6Zendingswerk 5Buitenland 4,4Totaal 21 fte

Totale loonkosten € 734..382,-

Alle OM’ers werkzaam in Nederland zijn afhankelijk van persoonlijke support en ontvangen hiervoor loon. De personeelskosten bestaan uit loon- en pensioenkosten, werknemersverzekeringen, studie-kosten en huisvesting. De werkers onder buitenland zijn medewerkers die in Nederland wonen en hun salaris ontvangen maar voor de internationale organisatie werken.

Niet inbegrepen zijn de kosten voor vrijwilligers, Nederlandse OM’ers in het buitenland en algemene teamuitgaven.

OM-India traint jaarlijks 100 voorgangers op OM’s ‘International College of Cultural Studies’. Daarna stuurt OM ze eropuit. Naast een opleidingscentrum voor geestelijk werkers runt OM ook een PABO waar het perso-neel van de ‘Good Shepherd Schools’ wordt getraind. OM-Nederland staat jaarlijks garant voor het levenson-derhoud van 50 werkers en hun eventuele partners of gezinnen. Op de foto gaat een Indiase voorganger op huisbezoek.

Page 25: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

25

Exploitatie overzicht 2009

Toelichting ExploitatieoverzichtDe baten fondsenwerving in nevenstaande staat van baten en lasten wijkt af van de totale inkomsten in de overige overzichten. Dit komt omdat giften voor bepaalde projecten (bijvoorbeeld hulpverleningsfonds) in deze staat van baten en lasten niet als inkomsten zijn aangemerkt. Dit gebeurt op het moment van toewijzing aan een bepaald land of project, waarvoor dit geld op een later tijdstip nodig is. Meestal gebeurt dat in het volgende jaar, in dit geval 2009.

Staatvanbatenenlastenover2009

( x € ) Werkelijk 2009 Werkelijk 2008

Inkomsten:

Baten uit eigen fondsenwerving

Mailingacties 184.019 65.820

Collecten 35.428 36.389

Contributies, donaties, giften en schenkingen 2.863.752 2.539.451

Nalatenschappen - 18.151

3.083.199 2.659.811

Baten uit acties van derden 76.992 41.309

Netto baten 3.160.191 2.701.120

Resultaat boekenverkoop

Netto-omzet 50.990 58.793

Herwaardering voorraad - -

Kostprijs 19.300- 44.748-

Resultaat boekverkoop 31.690 14.045

Resultaat beleggingen 18.232 18.998

Overige baten 683.975 661.793

Totale inkomsten 3.894.088 3.395.956

Uitgaven:

Besteed aan doelstellingen

Voorlichting en bewustmaking 383.653 358.056

Binnenland 345.216 291.817

Buitenland 2.593.164 2.263.501

3.322.033 2.913.374

Fondsenwerving

Kosten eigen fondsenwerving 197.230 108.865

( in % van baten uit eigen fondsenwerving) 6 4

Beheer en administratie

Kosten beheer en administratie 349.308 342.728

Totale uitgaven 3.868.570 3.364.967

Resultaatvóórverdeling 25.518 30.988

Op de jaarrekening van 2009 heeft nog geen accountantscontrole plaatsgevonden. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen plaatsvinden in dit overzicht. In 2009 heeft er tevens een herziening plaatsgevonden in de verdeling van de kosten. Daarom is het resultaat van 2008 ter vergelijking evenredig aangepast.

Page 26: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

ORIENTEREN=KIEZEN

Orienteer je en krijg visie op het leven, op God, en je toekomst.

EHEvangelische Hogeschool Amersfoort

WORDEN WIE JE BENT

Gestopt met je studie? Terug van het zendingsveld? Doorstart nodig?

WWW.EH.NL | (033) 460 4000

EH-TrajectOpleiding van 5 maanden

Ook a

dver

tere

n in

OM

-Nie

uws?

Of

in éé

n va

n on

ze an

dere

tijd

schr

iften

Ken dechristelijkemarkt!

Anne Berghegenof kijk op www.mediaresult.nl

Neem contact op metbel (088) 326 33 03

Verrijking

Verdieping

Versterking

Zonnebloemstraat 43333 SW Zwijndrecht

078-6190037

[email protected]

Wilt u de Bijbel beter leren kennen,

begrijpen en toepassen?

� � �

� �

De ETS is een interkerkelijke Bijbelcursus over de

inhoud, achtergrond en boodschap van de Bijbel.

geloofsopbouwend bekwame docenten meer dan 40 locaties

één zaterdag of twee avonden per maand lage cursusprijs

BIJBELCURSUS

ZENDING begint met ... KENNIS! Ontdek welke opleiding of cursus bij u past:

Zonnebloemstraat 43333 SW Zwijndrecht

078-6190037

[email protected]

Evangelische Theologische Academie

THEOLOGIEdeeltijds

studeren?!

�Deeltijd- en/of afstandsonderwijs�Keuze uit verschillende opleidingen�Onderwijs op HBO-niveau�Verschillende leslocaties�Interkerkelijk�Bijbelgetrouw onderwijs

078-6190037 | www.eta.nl

26

Page 27: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Actueel

OM-familiedagzaterdag 28 aug. 2010Kroeze Danne - Ambt Delden

Met seminars, poppentheater, interculturele zendingsmarkt, speelvijver, ontmoeting OM-Nederland, warme maaltijd en avondprogramma.Toegang gratis; reserveren is noodzakelijk.www.nl.om.org

NIEUW: de RE-tourTour Martin Brand en Life: ‘Jezus komt terug’

Voor het najaar 2010 zoekt OM nog 5 lokaties en gemeenten die een concert willen organi-seren. Interesse? Neem contact op met Operatie Mobilisatie [email protected] of bel (0527) 615607.

27

Zaterdag28aug.2010

OM-familiedag in Ambt DeldenTijdens de OM-startconferentie voor circa 250 jon-geren uit de hele wereld organiseert OM-Nederland een familiedag met een leuk programma voor het hele gezin. Ingrediënten van de dag: seminars, pop-pentheater met Matthijs Vlaardingerbroek, inter-culturele zendingsmarkt, speelvijver, ontmoeting medewerkers OM-Nederland, warme maaltijd en avondprogramma met een inspirerende internati-onale spreker.Toegang gratis; reserveren is noodzakelijk.

Vrijdag10september2010

Gebedsavond in LeeuwardenDit jaar organiseert OM op verschillende plaatsen in het land gebedsavonden. Dynamische avonden waarbij recente wereld-updates, samenzang, filmpjes, ontmoeting, getuigenissen en natuurlijk gebed elkaar afwisselen. OM-Nederland directeur Sterk zegt hierover: “Bidden voor de wereld is een kernwaarde van OM en ligt al ruim 50 jaar in het DNA van de organisatie opgeslagen.” Vanaf 18.15 uur is de OM-achterban welkom om een broodje mee te eten, waarna van 19.00 tot 21.00 uur gebe-

den zal worden. Er zijn voor bezoekers geen kosten verbonden aan de avond. Mensen moeten zich wel even opgeven. We zien u graag.Plaats van samenkomst: gebouw ‘Uitzicht’, Archipelweg 222, Leeuwarden

Najaar2010

OM-tour met Martin Brand en Life‘Jezus komt terug!’ Dat is de stellige overtuiging van de meeste christenen. Toch staan we hier niet dage-lijks bij stil. Wat betekent de wederkomst voor ons vandaag? In deze nieuwe concerttour worden we aangespoord en bemoedigd door de heldere belofte van de Bijbel over die belangrijke terugkeer die misschien dichterbij is dan we denken. Een eerlijk, bemoedigend en motiverend liedprogramma van OM met Martin Brand en band Life.

Sinds Martin in 2004 begon bij OM, heeft de band in dienst gestaan van de missie van OM-Nederland: Mensen motiveren voor de grote Opdracht door gebed, gaan en geven… Martin zingt en schrijft Nederlandstalige liedjes die veel blijken los te maken. De laatste jaren kwamen drie Nederlandstalige albums uit. De band Life gaf in het verleden tientallen concerten per jaar. OM-Nederland zoekt in elke provincie naar een kerk

die visie heeft voor de organisatie van een concert in het najaar van 2010. Heeft u interesse? Laat het ons weten!

Tussen Kerst en Oud & Nieuw 2010Er staat iets moois te gebeuren aan het einde van dit jaar. Een conferentie in lijn met misson-net voor jongeren vanaf 18 jaar en voor wie zich jong voelt! Het mission-event heeft als doel jongeren motive-ren voor missie, ver weg of dichtbij, en ze helpen zoeken naar Gods plan voor hun leven! Ingrediënten: Sprekers, muziek, workshops, aan-bidding en een evangelisatie actie in Amsterdam.Waarom: jongeren lijken minder gedreven om lan-gere tijd zich in te zetten voor het evangelie in een andere cultuur. Hun enthousiasme als christen is er en met deze conferentie willen we hun handvatten bieden voor wellicht een missie met toekomst!Waar: de multiculturele stad Amsterdam en mis-siegebied bij uitstek. De jongeren kunnen proeven aan multiculturaliteit, verschillende religies en maatschappelijke problemen die een stad kent. Ofwel, een echte kennismaking met het zendings-veld in het klein!

Meer info en opgave: www.nl.om.org – telefoon (0527) 615607 - e-mail [email protected]

Vooruitblik 2010

Page 28: OM-Nieuws 310 - juni-aug. 2010

Bidden voor de wereldWelkom op de gebedsavondvan OM in Leeuwarden

Vrijdag 10 sept. 2010Van 19.00-21.00 uur Gebouw ‘Uitzicht’, Archipelweg 222

Info & aanmelding:www.nl.om.org

don. 29 juli - woe. 4 aug. 2010Oldenburg (D)

Meer info en aanmelding:www.nl.om.org

Vet genietenop TeenStreet

Aanmelden kan tot 16 juni 2010

VacaturesWebmaster – Zuid-Afrika Ben je creatief, heb je oog voor design, kleur voor het internet? Dan is dit voor jou een mogelijkheid voor het kantoor in Zuid-Afrika.

Secretaresse – Chili Je bent het eerste contact met bezoekers voor het OM kantoor van Chili. Spreek je vloeiend Spaans en ben je flexibel, neem dan contact met ons op.

Boekhouder – Midden-Oosten Financiële ondersteuning aan het veld en personeels-budgetten beheren. Ga jij deze uitdaging aan voor 2 jaar?

P&O Adviseur – NederlandHoud jij ervan zowel met mensen als papier bezig te zijn? Je vindt adviseren en beleid uitzetten leuk? Dan zoeken wij jou voor het Nederlandse kantoor.

Sportwerker – Midden-Oosten In het Midden Oosten houden ze van sporten! Je hebt hier vele mogelijkheden onder kinderen, jongeren en vrouwen.

Medewerker media – Z.-Afrika Hier in Afrika zijn vele verhalen te vertellen. Ben jij degene met het enthousiasme en de competenties om verhalen over te brengen over de zendingswereld?

Jeugdleider en -trainer OM Life Hope – EngelandHeb je ervaring met jeugdwerk en ligt je passie bij evan-geliseren onder jongeren..? Dan zoeken wij jou!

Personeelsmanager – Moldavië Je bent verantwoordelijk voor het werven van personeel voor langere tijd voor het zendingsveld. Durf jij dat aan in Moldavië?

Teamleider – Ierland Jullie zijn het echtpaar dat we zoeken in Ierland. Gepassioneerd met een hart voor jongeren. Geïnteresseerd? Kom vrijblijvend met ons praten.

Leraar Engels (m/v) – Midden-Oosten Altijd al les willen geven aan moslimvrouwen of kinde-ren? In het Midden-Oosten zoeken ze jou!

1

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Let op: OM en haar werkers zijn voor 100% financieel afhankelijk van kerken, particulieren en anderen die het zendingswerk een warm hart toedragen. Dat geldt ook voor bovenstaande vacatures.