De Vleermuis - 4 - aug 2011

40
Paranormaal met Marli (P. 33) Trip-Up (P. 08) Van Caravan naar Supervan! (P. 30) D E VLEERMUIS Het clubblad van de Vereniging Parachutisten Centrum Teuge Een extra dik zomernummer! De Vleermuis | Editie 04 | augustus 2011

description

Clubblad van de VPCT, editie 4 augustus 2011

Transcript of De Vleermuis - 4 - aug 2011

Page 1: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Paranormaal met Marli (P. 33)

Trip-Up (P. 08)

Van Caravan naar Supervan! (P. 30)

DE VLEERMUISDDDDDDDDDDDDDDEEEEEEEEEEEEEE VLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISHet clubblad van de Vereniging Parachutisten Centrum Teuge

Een extra dik zomernummer!

VLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUISVLEERMUIS

De Vleermuis | Editie 04 | augustus 2011

Page 2: De Vleermuis - 4 - aug 2011
Page 3: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Van het bestuur

Voorwoord

Parapraat

Trip-Up

After Sky

De sprong van m’n leven

Paraspreuk

Parachute Whisperer

Teugse Typjes

BASE-Jumpen

Genieten met volle Teuge

Remove before fl ight

FRIP

Tien Plus

Paranormaal

Remove before fl ight

Tomscat ‘Team Ingition’

Verhaal achter de foto

In de Wolk

Het clubblad vanVereniging Parachutisten Centrum TeugeDe Zanden 11 d 7395 PA TeugeT. 055 - 32 31 604F. 055 - 32 31 603De Wolk 055 - 32 31 842

Redactie De VleermuisRedactieCaren AlinkMoniek de WithSylvia KrijnenPaulien de VriesYvonne WiggersIllustratiesLisa HochstenbachFotografi eYvonne WiggersStef MedvedSaskia Zegwaard

VormgevingMoniek de With

Verschijning volgende editieDe 5e editie zal verschijnen in oktober 2011.

Uiterlijke aanleverdatumDe uiterlijke aanleverdatum voor materiaal voor de 5eeditie is zaterdag 1 oktober 2011.

AdvertentiesWilt u adverteren in ons blad? Neem dan contact op met de redactie via [email protected].

KopijKopij, foto’s en/of adverten-ties kunt u sturen naar vleer-muis@paracentrumteuge.

DrukkerijRikken Print bv te Gendt

VerantwoordingDe redactie is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen. Zij behoudt zich het recht voor om artikelen te weigeren of in te korten.

De Vleermuis | 3

4

5

6

8

10

11

12

13

15

16

20

22

25

27

30

33

36

38

39

IInhoud

CColofonFoto Voorpagina Jarno fotografeert Alex en Paulien tijdens een FlylikeBrick in Soulac

Page 4: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Bryan Meijers hebben we mogen verwel-komen in ons midden als bestuurslid. Ik denk dat de meeste van ons Bryan wel ken-nen als fanatiek springer en alspiloot van de SWP en JMP. Zijn ken-nis en ervaring op het gebied van springen, vliegen en zake-lijke/bestuurlijke ervaring zal een goede aanvulling zijn voor het bestuur.

Zoals jullie weten zijn we druk bezig met de ombouw van de JMP naar een Supervan. Vorig jaar zijn de eerste lijnen uitgezet en de zaak is bijna uitgekristalliseerd. Simon en Bryan hebben een bezoekje gebracht aan Skydive Saarlouis. Het huiswerk, wat o.a. is gedaan door Bryan en Simon, wordt

bevestigd in dit bezoekje aan het centrum. Als klapper komt er dit jaar (waarschijnlijk) een supervan om dag of weekeinde mee

te draaien met ons centrum. Inmiddels is de off erte van de Garret onderweg en staat er in principe niks in de weg om de kist om te laten bouwen. Zie ook een speciaal artikel hier-over in deze Vleermuis.

De zomerperiode is al geruime tijd bezig en er zijn inmiddels 11.000 sprongen gemaakt. De

langste dag hebben we inmiddels gehad en dat is gevierd met een midsummernight party en (naar horen zeggen) een lekkere BBQ en live muziek. De Wolk en vrijwilli-gers bedankt voor het gezellige feest. Op naar de volgende zou ik zeggen. Bij zomer hoort ook vakantie. Veel springers gaan naar Soulac of met het gezin op vakantie.

Wat je ook gaat doen, ik wens jullie veel plezier en tot na de vakantie!

4 | De Vleermuis

VVan het Bestuurby Gerben Gorkink

In de afgelopen periode hebben Arjan Ijsendoorn, Erik Peters en Martijn “ Uul” Ulenbelt afscheid genomen als bestuurslid van het paracentrum. Erik en Arjan heb-ben in het afgelopen jaar een goede bijdrage geleverd om het centrum op bestuurlijk vlak draaiende te houden. Uul heeft na een periode van6 jaar besloten om er mee te stoppen. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in eensoepele overgang van het oude naar het nieuwe bestuur. Erik, Arjan en Uul, bedankt voor jullie inzet en toewijding namens het bestuur.

Zij die gaan groeten u:

Bryan, welkom in ons midden!

Page 5: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 5

Sylvia Krijnen heeft de touwtjes in handen wat betreft het FSen, zowel in deze vleer-muis als op Teuge zelf is ze actief bezig van dit seizoen een ‘ster’ te maken!

Zelfs een stuk over BASE-jumpen ont-breekt niet deze keer, met als doel je (meer) inzicht te geven in een andere tak van onze prachtige sport. Met dank aan Triquetra B.A.S.E. En dit is nog maar een kleine greep uit de schat die deze Vleer-muis bevat. Na grondige controle van alle tekst is Moniek er weer in geslaagd er een prachtig blad van te maken!

Maar met al deze tekst hebben we toch geprobeerd deze vleermuis minder vol met letters te stoppen dan de vorige door meer prachtige platen toe te voegen, met dank aan Yvonne Wiggers. Dit heeft geresulteerd in een extra dik zomernummer!!

Ook deze Vleermuis staat weer boorde-vol informatie en leuke artikelen. Zo is er een informatief stuk over de nieuwemotor voor de JuMP die je niet mag missen!Geschreven door Bryan Meijers. In de 10plus –column kom je als 100plus-spring-er aan je trekken met weer een paar super-tips van Caren Alink.

Moniek de With beschrijft haar overwin-ning van de enorme drempel waar zij voor stond terwijl Marli Guff ens vertelt hoe zij kwam tot haar ruim 3300 sprongen.

by Paulien de VriesVby Paulien de VriesVby Paulien de VriesVoorwoord

Vleermuis 4! Midden in een mooi springseizoen. Een seizoen waarin we nu al zo’n beetje alle weertypes gezien hebben, maar waarin we ook fl ink hebben kunnenspringen! We hebben het midzomernachtfeest alweer achter ons, de Tomscat isversprongen, vouwcursussen zijn gegeven, freefl yweekenden georganiseerd en ookFS-wedstrijdjes ontbraken niet. Terwijl het einde nog lang niet in zicht is!

Lekker lezen dus! Lekker in het zonnetje, wachtend op de kist,voor je tentje op een boogie, lekker thuis op de bank,

met je voeten in het zand, stiekem op je werk, onderweg naar , of….

Page 6: De Vleermuis - 4 - aug 2011

6 | De Vleermuis

?? ???? ??

?

???

PParapraatby Roel Roeloffzen

Een fl art van een gesprek aan de bar:“O ja vroeger sprong ik wel met een F111 parachute. Ik was een van de eerste AFF-ers in NL en in het clubmateriaal zat toen nog een Manta..”

Blijf dan nog even aan de lijn...enne als JIJ ook zo’nzin opvangt maar je he-le-maal nix van begrijpt laathet ons weten op [email protected]

...WAAR hebben ze het in hemelsnaam over?

Als je denkt...

Bron: Para Lingo rubriek uit de SP geschreven door Roel Roeloff zen.Voor dit nummer bewerkt door Trees van Mierlo. Heb je vragen of wenswoorden

voor deze rubriek bel me dan op 0553231928 of mail: [email protected]

AFF is een afk orting van Accelerated Free Fall.Een intensieve snelle en individule opleidingsvorm waarbij de leerling direct een vrije val maakt van ongeveer 12.000ft. De leerling wordt tijdens de sprong bijgestaan door 2 instructeurs die hem/haar tijdens de sprong vasthouden, observeren en aan-wijzingen geven. Het is de bedoeling dat de leer-ling zelf de parachute opent, vliegt en landt.

F111 is een nylonsoort met zichtbare vierkante hokjes waarvan een parachute werd gemaakt. Dit materiaal laat op den duur wat lucht door en deparachutes die hiervan gemaakt zijn vliegen over het algemeen wat conventioneler. Het wordt nog wel gebruikt voor precisie parachutes en hybride parachutes die de voordelen van F111-stof (mak-kelijk vouwen) en zeroporosity- stof (strak vliegen) combineren.

CLUBMATERIAALClubmateriaal is springmateriaal dat je van de club leent of huurt. Meestal zit er een parachute in die speciaal afgesteld is (extra lange stuurlijnen bijvoor-beeld) en geschikt is voor minder ervaren sprin-gers (groot en rustig), een voorbeeld hiervan is eenManta. Lekker makkelijk hoef je niet meteen eigen spullen aan te schaff en, Je blijft wel afh ankelijk van de beschikbaarheid op de betreff ende club.

F111

AFF

Page 7: De Vleermuis - 4 - aug 2011
Page 8: De Vleermuis - 4 - aug 2011

In de hangar krioelt het inmiddels al van uitgeslapen para’s, en op het podium tref ik de altijd enthousiaste dames van Serge’s Angels achter de tafel met goodie-bags en prosecco, uitgestald alsof we bij de kerst-etalage van de Bijen-korf staan. En daar staat ie dan, de felbe-geerde spuuglelijke wisseltrofee! Wie wil er nou niet zo’n kitsche bokaal naast z’n vijver.

Maar eerst nog even die wedstrijd... Sylviaheet een ieder vanharte welkom voor de hangaar. (uiteraard wasdit al een kwartiertje uitgelopen).

Er was ingebro-ken in haar auto, een zwerver had de prosecco zien liggen en zag zijn kans schoon. Twee fl essen hoofdpijn-

drank en een echte angels-sweater!Gelukkig waren de goodie-bags nietgestolen, en werden we allen getrakteerdop een fl inke waardebon van The

Parachute Case, en een afgedankt staats-lot van de oudejaarslo-terij van 2008/2009..? Uiteraard met Jack-pot!? Ik ben er later mee naar de winkel geweest, want je weet maar nooit.... en ik weet zeker dat er nog meer mensen voor paal hebben ge-staan in de plaatselijkesigarenzaak, daarvoor alvast mijn dank.

8 | De Vleermuis

wakker voor de wekker, zelfs de hond ligt nog in coma, kijk naar buiten en constateer een blauwe hemel, Yes!! Hemelvaartsdag! Hier hebben weallemaal naar uitgekeken: een prachtige wedstrijddag!

Het is nog vroeg,

Springtroep in de auto geslingerd en volgas naar Teuge, heb nog tijd om even bij The Case te kijken voor een ruimere helmpadding. Hier kwam ik de eerste deelnemers al tegen, druk bezig om nog wat huurmateriaal te scoren. “Succes met de wedstrijd” werd mij nog nageroepen door Inge, (volgens mij deed ze dat bij iedereen :-))

TTrip-UpBy Yan Wolff

Page 9: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 9

Blue Skies en gaz erop!

De indelingScrambled, (net als met de gebakken eie-ren, even husselen) altijd weer een span-nend moment, met wie moet ik zometeen fl adderen of als een bommetje de kist uit?

De lijst was lekker lang deze keer, en net als vroeger op school, bleef ik samen met twee andere als laatste over. Altijd een pijnlijk moment, alsof je een sulletje bent waar niemand mee wil spelen... dat begint al lekker. Affi jn Mathijs Fibbe, Uul Ulenbelt und moi (Yan Wolff ) daar moeten we de oorlog mee winnen! We hebben alledrie eenzelfde lengte, echter Mathijs heeft nog niet dezelfde hoeveelheid bier gedronken als Uul en mij. Zijn pak ziet er snel uit dus dat gaat wel lukken. Omkleden en dirt-diven! (Tja dat roepen de para’s die “het” kunnen, het betekent zoiets als oefenen op de grond) Het blijft natuurlijk een funwed-strijd voor beginnende formatie-springers, dus geen coole cijfers en blocknummers voor ons, maar gewoon: als jij nou dat rode poppetje bent, dan doen wij die andere poppetjes op t papier wel na.

Beide kisten knallen de ene na de andere bak van ‘t dek. (vertaling: zie parapraat vol-gende editie)

De eerste ronde hebben we fl ink gebruikt om aan ons level te werken, ..de tweede ook en bij de derde exit had Uul zich inmid-dels aangepast aan ons ervaringsniveau. Helaas met nog één ronde voor de boeg, deed er zich een ongeval voor met een reclamesleper, de luchthaven werd acuut gesloten en er mocht zelfs niet worden ge-land of gedropt. Onze kisten zaten echter nog in de lucht met twee teams en diverse tandems, dat werd dus wachten tot laat in de avond. De vliegtuigen waren uitge-weken naar Stadtlohn, en met twee ver-sprongen rondes gingen we over tot de prijsuitreiking.

De diverse teams werden al ongeveergehuldigd toen de telefoon op t manifest overging.....Stadtlohn.. Ja de twee teams hebben de derde ronde toch kunnenspringen in Duitsland, bij deze dus eeninternationale wedstrijd, en here are the results. Wow, dat gooit even roet in ‘t eten want plots staat het team van Marion met Mark Blom en Roger Remmen met stip op 1 en konden blij gemaakt worden met de door het centrum aangeboden waarde-bonnen. Wederom gaat Mark met een wanstaltige beker naar huis! Het was weer een groot feest en met een hilarische dagvideo van Saskia werd menig beginner en goeroe genadeloos in beeld gebracht. De organisatie was weer top! Bedankt en zeker tot de volgende keer!

Page 10: De Vleermuis - 4 - aug 2011

10 | De Vleermuis

Wat gaan we nog meer doen de komende periode? Er zijn een aantal mensen bij ons die muziekinstrumenten spelen, dus laat ons weten of je zin hebt in een jamsessie met gezellig vuurtje en bbq.

Daarnaast zijn we bezig met de mogelijk-heid voor het organiseren van de “Teuge Oscars” in november van dit jaar, hierover krijgen jullie nog meer te horen. Gezien het succes van de eerste VPCT-Motor-toertocht, gaan we kijken wanneer er een tweede motortoertocht gaat plaatsvin-den, ook hierover volgt meer informatie.

Voor het winterseizoen worden er weer een aantal paaldansavonden onderbegeleiding van onze enige echte Tina Heyneman georganiseerd, ook deze keer weer met de mogelijkheid voor een heer-lijke massage.

Time fl ies when you are having fun. Zater-dag 25 juni 2011 was daar dan de Midsum-mernight-Party, een avondje uit je dak gaan onder muzikale begeleiding van de band Delay; ik had begrepen dat ze geen vertraging hadden. Natuurlijk, voor het leggen van een degelijke bodem was er de mogelijkheid om lekker gezellig te gaan barbequen. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar de geluiden en de foto’s zeggen genoeg. Als ik het goed heb begrepen….voor herhaling vatbaar!

Die herhaling komt er, de evenemen-tencommissie is namelijk al weer bezig met de voorbereiding van de “End of theseason” Party!! Dus heb je 29 oktober 2011 nog niets in je agenda staan, maar wel zin in een gezellig feestje…..dan kan je nu in agenda zetten dat je naar een feestje in onze prachtige Wolk gaat. Uiteraard gaan wij weer muziek en eten regelen. Demuziek wordt dan geregeld door onze huis DJ Wally én de band Delay! Thema en eten, daar gaan wij van de evenementencom-missie de komende tijd over nadenken.

En wij hebben nog een vraag aan jou!!! Op dit feest wordt natuurlijk de “Gouden Dummy” weer uitgereikt…….heb jij aliemand op het oog voor een nominatie? Laat het ons weten!!!

AAfter SkyJolanda SchonewilleFrom “Midsummernight”

till “End of the season-Party”

De komende periode

Ook de komende periode dus nog genoeg om je,naast het springen, ook op andere manieren via de club te vermaken!

Page 11: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 11

Na de hele middag mezelf te hebben opgefokt en diverse dingen met John te hebben doorgenomen is de knoop doorgehakt! Ik ga springen! De een na laatste load is voor mij! Yoehoeeeee... en daarop direct volgend iehhhhh...

Maar daar ging ik... omgehangen en al, met de meest grote partij zenuwen die een mens maar kan hebben stapte ik het vliegtuig in. Ik voelde al die ogen op m’n rug branden en wist dat iedereen zich af-vroeg: “Zou ze het echt gaan doen? Of zou ze met het vliegtuig weer naar benedenkomen?” Maar op het moment dat de kist opgestegen was, ebte mijn zorgelijke zenuwen weg en maakte plaats voor positieve spanning... Ik ging het gewoon doen joh, wat stoer!

Voor ons zat een grote groep van ToraTora en nog 2

losse springers. Op het moment dat de groep de kist verliet werd ik even misselijk. Wat een eff ect heeft dat op een vliegtuig als er ineens zo’n grote groep in één keer uit gaat. Goed, even slikken en er voor gaan! In de deuropening even nog een keer diep ademhalen en READY, SET, GO! En daar ging ik... Goed stabiel er af (geloof ik, haha...) en ik had echt de sprong van m’n leven! GE-WEL-DIG gewoon!

Op 6000ft heb ik netjes aangegeven geen opdrachten meer te gaan doen en op 5000ft strak heb ik geopend... wauw! Een

schitterende ope-ning er ook nog eens bij, wat wil je nog meer?! Bij de landing ging ik natuurlijk op m’n plaat, door al die adrenaline vergat ik goed door te fl airen,maar who cares?! Want...

Whaaaaaa... het is zover! Ik ga de lucht weer in... Een paar weken geleden heb ik met John de afspraak gemaakt samen te gaan springen zodat hij me wat in-structies kon geven... Sinds oktober heb ik niet meer gesprongen en met slechts 6 vrije val sprongen is de drempel met de dag groter geworden. En iedereen weet inmiddels dat ik nogal moeilijk ben met die drempel... of verklap ik nu iets?! ;-)

word ik zenuwachtiger en zenuwachtiger. Een stemmetje in m’n hoofd zegt:“Zou je dit nou wel doen?” Ehm... geen idee!!! Maar ik ‘MOET’ wel!!!

Aangekomen op Teuge nemen de zenuwen alleen maar toe...

Met dat de uren voorbij gaan...

De sprong van m’n leven! By Moniek de With

Ik heb gesprongen!!!Ik heb gesprongen!!!

Mensen die naar me toe komen met de vraag “Ga je nog springen?” maken me alleen maar zenuwachtiger. Lief bedoeld, maar het helpt niet echt!!! Uiteindelijk ben ik ergens achteraf op het grasveld gaan zitten om mijn zinnen te verzetten.. Hielp het? Nee...

Page 12: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Man small,

Wy fall?

Man small,

Wy fall?

Skies call,Skies call,

That’s all...

Page 13: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 13

Heb je behoefte aan meer materiaal informatie?Wip dan eens langs bij je rigger of bel 055-3231 928.

Vraag 8: “Ik heb iemand z’n parachute geleend en er bij de lan-ding een vlek opgemaakt. Dat vind ik vervelend dus wil ik het graag schoonmaken. Waar moet ik rekening mee houden als ik een parachute schoon wil maken?”

AntwoordEen hoogtemeter is een mechanisch apparaat waarin een balgje zit dat uitzet als de luchtdruk minder wordt (bij het stijgen dus). Er zit een asje in en hierop zit de wijzer. Een gemiddelde mechanische hoogtemeter kan best weltegen een stootje, maar als je hem ‘ongelukkig’ laat vallen kan de wijzer losgaan of het asje breken. Een ‘rammeltje’ is geen goed teken. Je doet er goed aan hem eerst laten

testen, voordat je ermee omhoog gaat. Je rigger heeft daarvoor een speciale testkamer.

AntwoordHet is belangrijk om te weten wat de vlek heeft veroorzaakt. Een vlek van zand, gras of modder in je parachute spons je zo snel mogelijk af met gewoon water. Liever geen schoonmaakmiddelen toevoegen. Als niets helpt kan je eventueel een klein beetjenatuurlijke zachte zeep (groen of ossengal) proberen. Wel goed afspoelen en vooral NIET teveel wrijven, want dat is erg slecht voor de stof. Bloedvlekken en koeienmest-vlekken zo snel mogelijk met koud water verwijderen. Heb je een vette of olieachtige vlek

(bijvoorbeeld van het busje), laat dan je rigger er even naar kijken.

Vraag 7: “Ik heb mijn hoogtemeter laten vallen en nu zit er een ‘rammeltje’ in. Kan ik er wel mee springen?”

by Trees van Mierlo

[email protected]

Stel via [email protected] al je prangendeparachute-vragen aan The Parachute Whisperer en hij geeftje antwoord op maat.

Page 14: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Voor tarieven, afspraken en informatie:Marja NiestenT 06 53 40 51 07E [email protected] www.menssana-massage.nl

Massage op de dropzone•Teamtraining? Masseur mee! Voor betere

prestaties en uithoudingsvermogen tijdens (tunnel)trainingen en wedstrijden.

•Aantrekkelijke Boogieprijzen. Tijdens grote evenementen, Boogies en Big Ways biedt een thuismasseur nét dat beetje extra om er een succesvol evenement van te maken.

Massage aan huis•Heerlijk thuis ontspannen! Kies de massage

van uw voorkeur en maak snel een afspraak. MensSana komt graag bij u thuis, op de tijd dat het u schikt.

•Al eens gedacht aan een massage-party of een verrassingsmassage? Wij komen u of uw gasten een professionele (stoel)- massage geven.

Massage op het werk•Voorwerkgeversdiefiscaalaftrekbare

(stoel)massages als tertiaire arbeids-voorwaarde willen aanbieden, hebben wij een aantrekkelijk pakket.

•Onze masseurs zijn ook inzetbaar op uw personeelsfeest, tijdens speciale evenementen en beurzen, als verjaardagscadeau, etc.

MensSana Advertentie A6#2.indd 1 28/9/10 4:15 PM

Page 15: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 15

Ja ik zit er nog steeds...

Heb je die ene wolk gezien? Nou ik wacht wel even met manifesten! Ik hoorde ook dat het best koud is boven. Kan iedereen langskomen in z’n T-shirt maar ik ben nou eenmaal een koukleum, ik hou daar niet van. Je wil met me omhoog? Eh, eerst even wat drinken hoor, ik ben er net een uurtje of twee. Bovendien denk ik dat het voor mij best hard waait. Ik zag die static-liners net gaan en het leek alsof ze moeite hadden om op het veld te landen. Ik heb ook een grote chute hoor!

En ik moet ook eerst wat eten. Op een lege maag kan ik niet omhoog. Dus ik kan wel alvast manifesten maar dan moeten ze me er straks weer uit halen omdat m’n ham-burger klaar is. Slaat natuurlijk nergens op. Morgen ben ik er trouwens ook. Zullen we dan anders een sprongetje doen? Oh, dan heb je al een andere trip-leerling. Geeft niks, maken wij wel een nieuwe afspraak.

Ik heb er nu al zin in!TTTTeugse TiepjesBy Patricia Snabilie

De grondparachutist

Page 16: De Vleermuis - 4 - aug 2011

16 | De Vleermuis

Op Teuge zijn diverse springers die, naast het ‘normale’ parachutespringen, ook aan BASE-jumpen doen. Veel springers die hier niet mee bekend zijn vangen hier toch regelmatig gesprekken over op of zien foto’s en fi lmpjes op bijvoorbeeld facebook. Aangezien het een extreem spectaculaire sport is om te doen borrelen er regelmatig vragen op.

by Moniek de WithBASE-Jumpen

Wat houdt BASE-jumpen nou precies in?Zoals iedereen wel weet gebeurt parachutespringen vanuit een vliegtuig. Bij BASE-jumpen wordt echter vanaf objecten gesprongen; zoals de naam al zegt B.A.S.E (Building, Antenna, Span en Earth). Hierbij spring je dus van lagere hoogtes en zijn de gevaren wel groter als bij parachutespringen. Dit komt mede doordat de springer geen reserve parachute bij zich heeft en dus moet vertrouwen op zijn hoofdparachute. De chute wordt dan ook op een speciale manier gevouwen, zodat deze wel goed open móet gaan. Daarnaast loopt de springer het risico met een off -heading opening te maken te krijgen, wat inhoudt dat de parachute zich opent in de richting van het object. De springer heeft dus bepaalde skills nodig om dit te voor komen of te herstellen indien zich dit voor doet.

Stef Medved, Marco Schultz en Floris Hilgevoord, de springers vanTriquetra B.A.S.E., gaan het jullie vertellen!

Maar wat is BASE-jumpen nou precies?Maar wat is BASE-jumpen nou precies?

Page 17: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 17

Kan je deze sport overal uitvoeren?BASE-jumpen is een sport die je nagenoeg overal kunt uitoefenen, maar er zijn welbelangrijke factoren die je in de gaten moet houden. Zo moeten de weersom-standigheden goed zijn, de locatie moet je onderzocht hebben op o.a. hoogte én ook heel belangrijk is dat er een goedlandingsterrein is.

Wanneer kan je gaan BASE-jumpen? Moet je daarvoor persé aan parachute springen doen?Voor BASE-jumpen moet je inderdaad er-varing hebben met parachutespringen. Het is niet iets wat je zomaar even doet, aangezien er wel risico bij komt kijken. Het is dus sterk aan te raden om eerst minimaal 250 tot 300 normale parachutesprongen te maken en ervaring op te doen met eenBASE-parachute, zodat je weet wat jete wachten staat als je onder een BASE-parachute hangt.

In wat voor opzicht verschilt het vanparachute springen?De grote verschillen met parachutespringen zijn natuurlijk de parachute zelf, het vouwen hiervan, en daarnaast het springen van een stilstaand object in plaats van vanuit een vliegend object.

Waarom zijn jullie dit gaan doen?De redenen waarom de leden van Triquetra B.A.S.E zijn begonnen aan BASE-jumpen zijn zeer divers; zo is Marco het gaan doen vanwe-ge de groundrush en de enorme adrenaline kick die je er van krijgt.Marco: “Ik ben altijd al een adrenaline junk geweest en je komt op de meest bijzondere plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt”. Floris is op zijn 16e ‘geconfron-teerd’ met het BASE-jumpen toen hij in de Gorges du Verdons aan het klimmen was.Floris: “Toen ik dat zag, dacht ik: dat ga ik ook doen!” Stef daarentegen is doorMarco en Floris aangestoken. Stef: “De naam ‘Triquetra B.A.S.E’ werd voor degein genoemd en een jaar later maakte ik mijn eerste BASE-jump en werd Triquetra B.A.S.E. een feit”.

Voel de vrijheid...

Page 18: De Vleermuis - 4 - aug 2011

18 | De Vleermuis

BASE-jumpen en gevaar… hoe zit dat?Laten we er helder in zijn: BASE-jumpen is extreem gevaarlijk. Er is geen marge voor fouten. Een kleine imperfectie, wat “bad luck”... en de dood kan het resul-taat zijn. Ga niet BASE-jumpen zonder er héél goed over na te hebben gedacht, zonder training, ervaring en zonder een goede zorgverzekering. Niemand heeft exacte statistieken van deze tak van sport (hoeveel, hoe vaak, ongelukken).Geschat wordt dat er in de wereld een kleine 2.000 basejumpers zijn, en op de World Base Fatality list staan nu 165 dode-lijke ongelukken beschreven (sinds 1981).

Verder vinden we de volgende cijfers:• 95% van alle basejumpers spendeertminstens 2+ weken in het ziekenhuisgedurende hun base-springcarriere.• 1 op de 60 basejumpers overlijdt tijdens het beoefenen van deze sport.• En in een ander onderzoek wordt geschatdat bij 1 op de 2.317 basejumps despringer overlijdt (in tegenstelling tot 1 op de 117.000 skydives). 1 op de 250 base-jumps resulteert de sprong in een niet-fataal ongeluk.

Omdat maar zo weinig mensen deze sport beoefenen zijn de statistieken niet altijd betrouwbaar. Een ding is echter zeker, basejumpen kan en zou je dood kunnen betekenen.

Én er is bij BASE-jumpen geen sprake van een reserve parachute, dus je moet zeker wel de skills hebben om deze sport veilig te kunnen beoefenen.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze tak van sport?Een van de voordelen is de enorme kick die er bij komt kijken en dat je geen vlie-gend object nodig hebt. Daarnaast kom je geweldige locaties tegen; je ziet de wereld vanuit een heel ander oogpunt. Maar de sport kent ook nadelen; het brengt risico’s en gevaren met zich mee. Niet alleen qua veiligheid maar ook voor wat betrefthet springen zelf; in veel landen is BASE-jumpen namelijk niet legaal; je loopt daar-in dus dan ook risico’s. Maar het grootstenadeel is toch wel dat je geen reserveparachute hebt en dus gevaar loopt als het mis dreigt te gaan.

Bronnen: Blinc magazine alsook The Epidemiology of Skydi-ving Injuries: World Freefall Convention, 2000-2001. Journal of Emergency Medicine Vol 28, Issue 1. Pages 63-68 (January 2005), alsook Soreide et al. J Trauma. How Dangerous is BASE Jumping? An Analysis of Adverse Events in 20,850 Jumps From

the Kjerag Massif, Norway, 2007;62:1113-1117,, alsook A Westman, M Rosén, P Berggren, U Björnstig: Parachuting from fi xed objects: descriptive study of 106 fatal events in BASE jumping 1981–2006. British Journal of Sports Medicine, 2008, 42:431-436

Page 19: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 19

Wat is jullie mooiste sprong tot nu toe?Floris heeft zijn mooiste sprong in Instan-bul gemaakt, afgelopen mei. Floris: “Een geweldige sprong”. Voor Marco was het een van zijn sprongen in de fj orden van Noorwegen, langs een waterval. Marco:“Hier heb ik mijn eerste base-jumpsgemaakt en deze zijn mij het meest bijgebleven.” Voor Stef zijn alle sprongen tot nu toe even mooi. Stef: “Die ene sprong op 2e kerstdag, bovenop een mast met blauwe lucht en prachtig winterweer; de sprong op zondagmorgen, met ook blau-we lucht, bovenop een schoorsteen metuitzicht over een indrukwekkende haven. Of toch het driemannetje in Lauterbrun-nen, Zwitserland...”

“Kortom: alle sprongen zijn mooi,zolang je er maar van geniet!”

Is het echt dé ultieme kick? Waarom heb je het ‘nodig’?Voor Marco is het écht de ultieme kick. Als je houdt van extreme en snelle dingen, is het perfect. Marco: “Voor mij is het de ideale uit-laatklep!” Floris is het daar zeker mee eens. Volgens hem wordt de kick steeds leuker als je met steeds meer controle springt. Floris: “Ik ben echt wel een adrenaline junk”. Voor Stef is niet echt een kick, maar eerder een verslaving. “De hele sprong is spannend; het gevoel ergens vanaf te springen, de grond die je steeds dichterbij ziet komen. Maar ook om óp de exitlocatie te komen is enorm spannend! En als je eenmaal bent geweest wil nog een keer... en nog een keer...!”

Dé ultieme kick!

Page 20: De Vleermuis - 4 - aug 2011

GenietenGGenietenGGenietenG

Fons vd Boom

Unknown

Henriette Bollink en Gerben Gorkink en Gerben Gorkink

De ultieme tandemsprong!

Fons vd Boom

CF CaTo emet Eric Stolk

Page 21: De Vleermuis - 4 - aug 2011

met volle Teuge

Yvonne Wiggers

Henny Wiggers

en Marloes

Un

know

n

Roland Roelofs met zijn tandempassagier

met volle Teuge

Saskia Zegwaard, Mads Nørrelund Olsen en Lisa Hochstenbach

Page 22: De Vleermuis - 4 - aug 2011

alles, zou op het laatst aan hun neus voor-bij gaan vanwege de wind. Toch hielden ze zich goed.

Gedurende de laatste drie dagen was ik bij deze training. Veel drillen, veel para-chutes omhangen, veel wachten en nooit springen, want er stond teveel wind. Je snapt dat dat heel frustrerend is. Toch wist deze jeugd zich voorbeeldig te beheer sen. Op zaterdag zou het zijn. Ze hadden mij als piloot vrijdagmorgen vroeger dan gewoonlijk besteld, omdat ze hoopten in de vroege morgen minder wind te heb-ben. Helaas woei het toch te hard.

Al die dagen, en ook deze dag, zagen ze de hele dag veel vrolijke parachutisten uit de lucht vallen, want met een bestuurbare“matras” kan je veel meer wind hebben dan met een “bolletje”. Het hele feest,

by Hans Swellengrebel

In de vorige Vleermuis vertelde ik over een groep kansarme jongeren uit de sloppenwijken van Londen. Een groep die -na selectie - naar een soort

trainingskamp gaan, waarna ze uiteindelijk terecht komen op Teuge. Sommige van dezejongeren hebben zelfs een tag om hun enkel, zodat de politie weet waar ze zijn. Het was de bedoeling dat ze opgeleid zouden worden om te springen als ‘militairen met bolletjes’ bij de herdenkingen van de luchtlandingen bij Arnhem. Ze zouden uit de DC-3 mogen springen als ze tenminste één trainingssprong op Teuge hadden gemaakt.

22 | De Vleermuis

Page 23: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 23

veerde op, keek naar de windzak en brulde “omhangen”!! We kregen een verschrik-kelijke haast, want om 20:00 uur gaat het vliegveld dicht en om 20:06 uur gaat de zon onder. Als je dan nog niet aan dek staat

zwaait er wat! Vijftienjongens en meisjes kro-pen het vliegtuig in, plus de jumpmaster, die ze één voor één naar buiten zou loodsen en een camera-vrouw die het allemaalopnam voor een BBCdocumentaire.

In de schemer brullen we de startbaan af en met dat de wielen het asfalt verlaten gaat er een zucht door het vliegtuig. Een voorzichtig “gebeurt dit echt?”, een iets minder voorzichtig “ik heb eigen-lijk nog nooit gevlogen!” en ineens explodeert het hele vliegtuig in gezang: alle frustratie en spanning van de afgelopen maan-den komen er in één keer uit. Klimmend in de val-lende schemering geeft het vliegtuig licht. Ik weet het zeker. Ik krijg er in elk geval een enorme brok van in mijn keel.

Deze jongens springen laag, dus het is al een korte – lees sportieve – bocht naar de eerste run: als de wielen de grond verlaten hangen

’s Avonds om 19:15 keek ik eens naar de windzak en vond dat die toch al watslapper hing. Dus ik ging naar de leider van de “jeugdbende” en vroeg hem of hij het nu niet aandurfde. Hij had zich er eigenlijk al

bij neergelegd dat het niet zou lukken. Na een week lang vergeefs naar de windzak staren had hij de hoop opgegeven. Maar hij

Page 24: De Vleermuis - 4 - aug 2011

24 | De Vleermuis

master en aan de grond of we de mensen op het goede punt uitzetten, maar het is al zo donker dat niemand de para’s na exit meer ziet in hun camoufl agepakjes.

Op de gok gooien we ze er allemaal uit. Na de laatste wordt het een heel steil verhaal recht naar beneden en ruim voor de laatste para geland is, sta ik weer op de grond. Het

is 20:04 uur.

Ik zit inmiddels een bord eten naar binnen te werken als de eerste – druipende – parachutist komt aanlopen. Enthousiast schudt hij mijn hand: “het was echt gewel-dig, bedankt!”. Intussen zijn drie groepen op zoek naar de gelande para’s. Het duurt nog een uur voor iedereen gevonden is. Twee zijn er de sloot ingegaan, maar niemand hangt in de bomen en niemand heeft wat gebroken. Een heleopluchting!

Eén was echt in de sloot geland, maar die ander... Ze leren om hun parachute heen te rennen, na de landing, om de wind eruit te ha-len. Ze dacht dat ze een asfaltwegopliep, maar ze liep gewoon kei-hard de sloot in Hahahahaha....

De volgende dag hebben ze allemaal hun sprong boven de hei bij Arnhem gemaakt. In de voetsporen van je grootvader. Voor de vrijheid gevallen. Allemaal nieuweconcepten voor hun.

we meteen al in de bocht. De jumpmaster zet er maar twee tegelijkertijd uit. Anders hangen de eersten en de laatsten op min-der dan ideale posities en het is hun eerste sprong. Dat betekent twee eruit en dan een heel korte bocht voor de volgende run.

Normaal neem ik wat meer tijd, anders wordt het te spannend voor de inzittenden,

maar de tijd dringt: ook de laatste moet er nog uit. Het worden heel steile bochten, maar de jongens en meisjes achterin ge-ven geen krimp: al ging ik over de kop, zemogen nu eindelijk. Ik vraag aan de jump

Page 25: De Vleermuis - 4 - aug 2011

FRIP lijkt aardig wat op de TRIP cursus, echter is deze bedoeld om gericht te leren freefl yen. Met zo’n 25 sprongen en de stabiliteitseis op zak kun je aan je TRIP kunt starten, en da’s bij FRIP ietsjes anders. Om het meest uit een FRIP cursus te halen wordt verwacht dat je weet wat de wind met je doet en dat je zelf al enigszins hebt geoefend in de lucht en eventueel wat skills hebt. FRIP is bedoeld voor de beginnende free-fl yer, maar ook voor de meer gevorderde die graag zijn freefl y skills wil uitbreiden zijn van harte welkom. Tijdens FRIP doe je skills op die je kunt gebruiken om een aantal eisen van je B-brevet af te tekenen.

KostenplaatjeNet zoals bij de TRIP-pen is het ook bij de FRIP cursus zo dat leden van Paracentrum Teuge slechts 1,5 slot betalen, met een maximum van 10 sprongen (van de TRIP en FRIP samen!). Na deze 10 sprongen stopt de fi nanciële steun van het paracentrum en worden er 2 hele slots in rekening gebracht.

Schrik niet, ná de 1e 10 sprongen hoeft het niet persé afgelopen te zijn ;-), FRIP kun je zolang doen als dat je zelf wilt, of zelfs meerdere keren per jaar. Het is maar net wat en hoe-veel je wilt leren!

InstructeursOp Teuge lopen er een aantal FRIP-instruc-teurs rond. Sinds kort zijn Stef Medved en Marco Schultz van Triquetra Freefl y begonnen met het geven van freefl y coa-ching. Bij hen kan je dus aankloppen voor de betreff ende cursus. Maar ook bij Martijnvan Dam kan jeterecht voor coaching.

Dus...Wil je een echte free-fl yer worden? Wees dan slim en maak op tijd een afspraak met een van de instruc-teurs, zodat je zeker weet dat ze tijd voor je hebben!

De Vleermuis | 25

Fly free!

maar dat bekt natuurlijk niet zo lekker. Je kent vast wel TRIP (Teuge Relatief InstructieProgramma), de één-op-één instructie cursus om veilig met andere mensen te springen (op je buik). Maar TFIP (Teuge Freefl y Instructie Programma), of wat onder Teuge-naren FRIP is gaan heten, is minder bekend. Daarom in deze Vleermuis wat meer informatie.

Tja, eigenlijk zou het TFIP moeten heten...

FRIP...b

y M

onie

k d

e W

ith

Page 26: De Vleermuis - 4 - aug 2011

SUMMERTIME

...piep...piep...piep...

...zon...zon...zon...

THE PARACHUTE CASEParachute Winkel & Werkplaats

055 - 32 31 [email protected]

WWW.PARACHUTECASE.NL

Page 27: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 27

Natuurlijk kun je gaan springen met je col-lega-100+ springers. Tijdens je opleiding en je eerste 100 sprongen ben vast en zeker al een aantal ‘mede-100plussers” tegenge-komen waar je het goed mee kunt vinden. Leuk om mee verder te gaan en samen sprongen te maken. Maar als je met z’n al-len nog aan het begin van een (uiteraard :-)) bruisende spring-carrière staat kan het best lastig zijn om elkaar tijdens de sprong ook echt te vinden en punten te maken. En dat is toch ook eigenlijk wel de bedoeling van een formatiesprong: naast veel plezier ook een aantal mooie en volledige forma-ties neer te leggen.

Als het goed is ben je in je eerste 100 sprongen wat ‘losser’ geraakt en heb je je TRIP sprongen gemaakt. Zodra je daarmee klaar bent, kun je met anderen gaan springen, en kun je je individuele spring-feestje tot formatie-feestje maken :-) LEUK! Maar dat bete-kent wel dat je op zoek zult moeten gaan naar spring-maatjes om die formatie-sprongen mee te maken.

100 sprongen, en dan?

Hoe vind je springmaatjes?

Als het goed is ben je in je eerste 100 sprongen wat ‘losser’ geraakt en heb je je TRIP sprongen gemaakt.

Daarnaast is het ook veiliger om niet met z’n allen over elkaar heen te rollen in de exit en sprong, maar een stabiele basis te hebben die rust in de formatie brengt. Het kan dan dus een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een wat meer-ervaren springer, en/of een coach die je voor- tijdens- en na de sprong van adviezen en tips kan voorzien.

Eigenlijk zouden we deze tien plus moeten herbenoemen in 100+. Want deze keer is de info meer bedoeld voor de al wat langer platval-springende para: je bent de lastige periode van je eerste 100 sprongen door, en voelt je nu een echte para. Wat kun je met dat gevoel en hoe zet je je volgende stappen, op naar de 1000 sprongen? In deze afl evering probeer ik jullie wat meer wegwijs te maken in het springen met elkaar.

En nu???

TTien-Plusby Caren Alink

Page 28: De Vleermuis - 4 - aug 2011

28 | De Vleermuis

Omdat je ook je sprongen wel achteraf wilt bekijken is het regelen van een cameraman trouwens geen overbodige luxe. Weet dat je om camera te springen eerst 200 for-matiesprongen nodig hebt, dus vergeet even om zelf zo’n ding op je kop te zetten, maar kijk eens rond en vraag gewoon een echte cameraman eens om mee te sprin-gen. Soms kost dat een slot, maar er zijn ook best springers te vinden die gezellig op eigen kosten mee willen springen om jullie te fi lmen.

Als je wat vaker met elkaar aan het sprin-gen bent word je al vrij snel een ‘team’. Wat je als eerste natuurlijk moet regelen is een geschikte naam :-). Meestal is een regen-achtige dag/avond met wat lekkere drank-jes DE gelegenheid om met een passende, unieke, alleszeggende naam te komen. En de geschiedenis leert het, het kan echt niet gek genoeg. Namen die ik langs heb zien komen zijn bv ‘melk’, ‘hagelslag’, ‘inky-link’, ‘hot-and-sticky’ enz.

Na de naam komt het echte werk: een trainingschema opstellen, je sprongetjes samen maken, samen de regenachtigedagen doorbrengen en uiteindelijk het meedoen aan je eerste wedstrijd. Hoe snel en hoe fanatiek je in dit alles bent hangt van jezelf (en je teammaatjes) af. Maar laat toch zeker de lol vooropstaan, het moet niet op werk gaan lijken, toch?

Weet dat ‘een coach’ echt niet direct een duur in-te-huren skygod hoeft te zijn :-) maar je kunt bijvoorbeeld iemand uit een al bestaand team vragen om eens mee te kijken als je de exit oefent, of (als je video geregeld hebt) de beelden samen met je springgenootjes te bekijken en zijn/haar commentaar erop te geven. Gewoon vra-gen, je zult zien dat de meeste springers maar al te graag jou, als 100-plusser, wil helpen en van positieve adviezen wil voor-zien! En dan…

Samen springen, en dan?

Het echte werk

springen springen springen :-)

Over hoe je een (FS4)-team verder opzet en wat je allemaal tegenkomt zal Sylvia (Serge’s Angels, nog zo’n mooie naam) jullie in de volgende Vleermuis gaan vertellen.

Vooralsnog wens ik jullie als 100 plussers veel samen-spring plezier!

Page 29: De Vleermuis - 4 - aug 2011

Teuge-teams uit het verleden...Een van de

voor diegene die weet welke naam dit team had en wie de teamleden waren. Ga naar onze facebook pagina en vertel het ons!

Wist je dat je De Vleermuis nu ook op Facebook kunt vinden?!

We willen deze pagina gaan gebruiken voor meer achtergrondmateriaal, oproepjes, napraten over de papieren editie etc...

Dus wordt vriendjes met het clubblad De Vleermuis!

100 punten

Dus wordt vriendjes met het clubblad De Vleermuis!

De Vleermuis | 29

Page 30: De Vleermuis - 4 - aug 2011

30 | De Vleermuis

Aldaar een folder gehaald van door hengeorganiseerde actieve reizen in Nederland.Deze bleken onderverdeeld te zijn in twee soorten: zeilen en parachutespringen. Voor wat betreft zeilen had ik het vooroordeel dat daar alleen tieners aan zouden deel-nemen, en aangezien ik toen achter in de

twintig was meende ik dat ik mezelf niet pret-tig zou voelen binnen zo’n groep pubers. Dus dan bleef alleen para-chutespringen over, en dat heb ik toen maar geboekt.

Ik heb nu meer dan 2.800 sprongen waar-van veruit de mees-

ten solo-Freestyle sprongen zijn geweest. Freestyle is een discipline welke in de vroege jaren negentig een hype was. Je zou het kunnen zien als balletdansen inde lucht. De laatste jaren ben ik vrijwelalleen nog maar aan het Wingsuiten, of Birdmannen zoals het in het begin werd genoemd omdat toen bijna alle pakken

De reden waarom ik ben gaan skydiven is nogal stom en volgens mij behoorlijkafwijkend van de gemiddelde motivatie van andere para’s. Het had namelijk hele-maal niets met de sport zelf te maken. En ik had me er ook helemaal niet in verdiept. De ronde bol opleiding welke ik op Texel gevolgd heb was dan ook letterlijk enfi guurlijk een sprong in het diepe. En het is als volgt zo gekomen:

Eind jaren tachtig wilde ik na jaren weer eens op vakantie gaan, maar dan niet met een vriendin. Daar had ik twee maal een slechte ervaring mee gehad. Omdat het de eerste keer zou zijn dat ik alleen op vakantie zou gaan wilde ik in Nederland blij-ven, lekker veilig dichtbij huis. Ook wilde ik een actieve vakantie om er zeker van te zijn dat ik in ieder geval iets te doen zou hebben. Dus op naar de NBBS. Dit was in Delft een reisbureau vooral voor jongeren/studenten.

PParanormaalby Marli Guffens

Dit keer in Paranormaal Marli Guff ens. Een echte Teugenaar, die menig weekend op de club te vinden is. We stuurden haar onze vragenlijst en kregen deze mooie antwoorden terug.

Een bijzonder verhaaldat je niet mag missen!

Page 31: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 31

door het bedrijf “Birdman” werden ge-maakt. Ik heb nu circa 550 sprongen met mijn Birdmanpak, de GTI. Mijn favoriete para-vliegtuig is de Cessna Caraven, zoals we die hier op Teuge hebben. Qua zitcom-fort en geluidsniveau vind ik deze veruit het prettigst.

Mijn mooiste sprong ooit is mijn tweede nachtsprong welke ik op Lelystad hebuitgevoerd. Het was toen echt pikke-donker, en vanwege de straff e wind

hadden we een hele verre spot. Gelukkig gebruik-te de organisator van club Flevo, Bob Draijer, een oranje zwaailicht als baken. Deze was zelfs vanaf grote afstand uit-stekend te zien, dus het spotten

van de dropzone was geen enkelprobleem. Het is echt niet te beschrijven hoe de “lichtdeken” van Nederland er vanaf grote hoogte (9000 ft) uit ziet; ik kan hem het beste omschrijven als het patroon van een sterrenhemel.

Mijn meest gedenkwaardige landing is die in een modderpoel na een van mijn andere nachtsprongen (ik heb er in totaal negen gemaakt). Ik had helemaal niet in de gaten dat ik van top tot teen onder de modder zat, en heb gewoon bij een boer-derij aangebeld om te vragen of ik de club (Teuge) mocht opbellen om ze te kunnen laten weten waar ik was. Mobiele telefoons had je toen nog nauwelijks. Pas toen ikterug was en in de toiletruimte in de spie-gel keek, zag ik dat zelfs mijn gezicht on-der de modder zat. Ik leek wel op een com

mando op geheime missie in de jungle. Geen wonder dat de mevrouw die open deed me wat angstig had aangekeken en had geaarzeld om me binnen te laten!

Wat weinig springers weten is dat ik thuis geen internetverbinding heb. Wel heb ik een laptop, maar dit is een hele oude uit 1998 met Windows 98 en Word 97 erop die ik maar enkele keren per jaar gebruik. Ik vind dit het vermelden waard omdat ik iedereen wil laten weten dat er echt nog menselijk leven mogelijk is zonder PC en Internet!

Ik zou het stokje willen doorgeven aanGerard Warburg, en ik zou hem willenvragen wat hem motiveert om na zovele jaren en op zo’n vergevorderde leeftijdnog met zo’n grote regelmaat te blijven springen.

Page 32: De Vleermuis - 4 - aug 2011

GoPro HD helmcameraset incl alle denkbare helmaccessoires om uw HD ca-mera te bevestigen. 170 Graden wide angle lens, waterdicht tot 60 meter, 16:9 Full HD 1080P beeldformaat met bevestigings accessoires voor montage op de helm. Externe Audio ingang, Video-uit, voorbereid om de optionele (laterverkrijgbare) afstandsbediening aan te sluiten. Oplaadbare accu van 1100 mah HD geluids kwaliteit 720p- 60fps slow motion cinema 5 MP foto mode (auto photo mode) Self timer mode.

ContourHD, Helm Montage Kit, Bril Montage Kit, USB kabel, Lithium-ion Accu, extra 4GB microSD (6GB in totaal), extra accu (twee in totaal) en een wand acculader, handleiding. Mini-Camera 95x53x34mm / 116 gram, 192graden draaibare lens, Full HD kwali-teit opname 1920x1080 (15 min/Gb en 30fps), Laag energieverbruik > Gem. accu duur: 2uur, High Sensiti-vity > Minimale belichting 0,04Lux, Maximaal 16GB MicroSD, Interne microfoon en lithium-ion accu technology, Europese VholdR (speciaal voor Europese markt), Inclusief VholdR HD edit- en publicatie software.

WWW.URBANSURVIVAL.NL

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Waar gaat uw reis vandaag of morgen naartoe…?

Direct op het vliegveld Teuge bevindt zich Ontbijthotel DE SLAAPFABRIEK.

DE SLAAPFABRIEK is een bijzonder ontbijthotel. De 12 luxe ingerichte hotelkamers hebben elk een eigen thema. Zo slaapt u in New York zonder 6 uur te vliegen… U geniet van een stevig bed, een heerlijke douche, een uitgebreid ontbijt en vele ontspanningsmogelijkheden in de nabije omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

DE SLAAPFABRIEK kunt u ook huren voor een meer-daagse training en/of vergadering met overnachting, u heeft dan de locatie exclusief tot uw beschikking.

Kijk voor meer informatie op www.deslaapfabriek.nl

Uiterlijke aanleverdatum1 oktober 2011

AdvertentiePDF-bestand, CMYK, 300 dpi,

snijtekens en 3mm afl oop rondom

ArtikelenPer pagina max. 2000 karakters

en min. 2 originele foto’s (min. 1MB)

Stuur je materiaal vóór 1 oktober op via

[email protected]

De VleermuisEditie 05

De VleermuisEditie 05

De VleermuisEditie 05oktober 2011

Page 33: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 33

PK (114A) leverde. Een prima motor, dieprima geschikt is voor het beoogde doel van de Caravan. Dat was/is het rondbren-gen van pakketjes. In de US vliegen er dan ook maar liefst 350 caravans rond in Fedex kleuren. Ook voor rondvluchten en binnen-landse vluchten voldoet de Caravan prima. Een jaar of 20 geleden werd de Caravan ontdekt door para’s. Een ruime cabine, een turbine motor, een grote deur en een rela-

tief lage kostprijs per uur. Dat klinkt goed! Toch is in de afgelopen jaren gebleken dat de motor met name in de Grand-Caravan ietsje ondermaats is voor para-operaties.

De motor van de JMP is bijna op. Na 3.600 uur moet de motor “overhauled” worden, wat inhoudt dat vele onderdelen worden vernieuwd, grondig geïnspecteerd en dat de boel weer opnieuw wordt opgebouwd. De eerste overhaul van een motor isrelatief de minst ingrijpen-de, met een prijskaartje van rond de $200.000 (ja, je leest het goed). De derde en/of vierde overhaul zijn echter veelgrotere overhauls waarbij zo ongeveer de hele motor vernieuwd moet worden, het prijskaartje loopt dan op tot ver over de $400.000. Het is dan meestal eco-nomisch interessanter om gewoon een nieuwe motor te kopen. Een nieuwemotor kost $500.000 (je leest hetwederom goed), inclusief inruil van de oude motor. De JuMP zal in de loop van 2012 zo’n major overhaul moeten onder-gaan, waarbij we al hebben uitgerekend dat het verreweg economisch interessan-ter is om een nieuwe motor te kopen.

Een Cessna (Grand) Caravan wordtaf-fabriek geleverd met een motor van Pratt&Whitney, de PT6A-114(A). De 114 serie is speciaal voor de Caravan geleverd, die aanvankelijk 600 PK (114) en later 675

Van Caravan naar Supervan!

by Bryan Meijers

Na een voorbereiding van meer dan een jaar is de kogel door de kerk. Onze JuMP zal aankomende winter een complete make-over ondergaan. En niet zomaar een make-over! De JuMP zal namelijkvanaf het seizoen 2012 het meesteconomische, meest effi ciënte, snelste, comfortabelste, stilste, modernste en mooiste paravliegtuig zijn in Nederland.Nieuwsgierig wat er gaat gebeuren? Lees dan nu verder.

Page 34: De Vleermuis - 4 - aug 2011

34 | De Vleermuis

een ware veldslag die jaren kan duren. Er zijn meerdere bedrijven die een pogingwagen, of gewaagd hebben, om de Caravan goedgekeurd te krijgen met een andere en sterkere motor. Zo is er een zogenaamdeBlackhawk conversie die succesvol is in de King-Air markt. Zij gebruiken eensterkere Pratt&Whitney PT6A van 850 PK. Ook Standard Aero is bezig met eenconversie van 750 PK. Maar vooralsnog zonder succes. Blackhawk is al acht jaar bezig, maar er is nog geen approval. Daar-naast hebben de sterkere PT6A motoren een dubbele uitlaat links en rechts van de neus. Dat baarde ons wat zorgen over uitlaatgassen langs de open skydive deur (groot probleem bij de skydive uitvoering van het gloednieuwe vliegtuig de Quest Kodiak). De tijd zal leren of dit gaat werken op een Caravan en überhaupt of ie er gaat komen, maar wij willen in ieder geval geen proefk onijn zijn.

Texas Turbine is out-of-the-box een oplos-sing gaan zoeken. Zij gingen niet uit van een Pratt&Whitney PT6 maar van een Honeywell TPE331-12JR, vroeger beterbekend als de Garrett turbine. Dezelf-de motoren vind je op bijvoorbeeld deSkyvan, de meeste CASA 212 uitvoeringen en op de Dornier 228. De motor is de afge-lopen 40 jaar constant wat verbeterd en op de Caravan komt een motor van de laatste generatie, de TPE331-12JR, dus kinderziek-tes zijn er niet. Texas Turbine en Honeywell hebben het grondig aangepakt. Vele testen zijn uitgevoerd en na vijf jaar was de FAA (USA) certifi cering een feit. Inmiddels zijn er ca. 30 caravans wereldwijd omgebouwd, de helft zijn parakisten. In het voorjaar van 2011 werd de laatste mijlpaal bereikt door

Zowel qua PK’s alsook de beperking die deze motor heeft qua temperatuur op hoogte. De motor wordt namelijk met het toenemen van hoogte ook steeds warmer door de ijlere lucht en bereikt al tussen

de 4.000 en 8.000ft (afhankelijk vanbuitentemperatuur) de maximale toe-gelaten temperatuur in de motor (ITToftewel Interstage Turbine Temperature). In de praktijk betekent dat de piloot als de max. ITT bereikt is niet meer de maxi-male PK’s mag aanspreken en gaat de kist dus steeds langzamer klimmen. Door eenaantal voorvallen in het verleden is de norm door Pratt&Whitney zelfs nog wat conser-vatiever voorgeschreven. Vroeger klom de Caravan dus sneller!

Vooralsnog ziet Cessna nog geen brood om de Caravan te voorzien van een sterkere motor. Want zoals al eerder gezegd, de hoofdmoot van de markt kan prima uit de voeten met de Caravan zoals ie al 25 jaar rondvliegt. Toch zijn er in de USA bedrijven die wel marktpotentiaal zien en zij zijn op zoek gegaan naar alternatieven. Dit zijn para-operators, watervliegtuig-operators en operators die in gebieden rondvliegen waar vliegvelden op grotere hoogte liggen. Het ontwikkelen van een sterkere motor op een bestaand vliegtuig is door regulering

Page 35: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 35

vestering in maximaal twee jaar hebben terugverdiend. Naast een gunstiger brand-stofgebruik zijn ook de overhaulkosten die we moeten reserveren gunstiger. Een

Honeywell mag 5.000 uur draaien tot overhaul (ver-sus PT6 3.600 uur) en de overhaulkosten zijn wat lager.

Zijn er ook nadelen?Ja, die zijn er ook. De kist is in de vlucht stiller, maar op de grond maakt ie wat

meer herrie. Verder hebben we straks de SWooP met een PT6 motor en de JuMP met de Honeywell motor. Je hebt natuurlijk lie-ver uniformiteit, zowel voor het onderhoud alsook voor de piloten. Een Honeywell mo-tor vergt wat meer vakkennis van een mon-teur en de piloten moeten allemaal weer in de schoolbanken. Maar het grootste nadeel straks is natuurlijk elke ochtend weer dis-cussie en piloten die elkaar op de bek slaan wie vandaag op de Supervan mag vliegen!

Heb ik even mazzel dat IK toevallig de chef-vlieger ben… ;-)

de conversie ook EASA (Europa) gecertifi -ceerd te krijgen en na intensieve geluids-testen bleek de conversie ook nog eens te leiden tot de stilste caravan ooit. Ja, zelfs stiller dan onze huidige caravans met de stille 4-blads prop. En dat is weer gunstig voor onze geluidsquotum op Teuge.

De Honeywell motor levert ruim 1.000 PK, maar is voor de (Grand) Caravan terugge-bracht tot 900 PK. Dat bleek meer dan ge-noeg en bovendien kwam dat de hanteer-baarheid ten goede. Een gunstig zijeff ect is dat de motor nog wat “over” heeft en dus niet uitgeknepen wordt om ook de laatste beschikbare PK’s er uit te persen geduren-de elke klim.De reeds uitgevoerde conversies zijn een

groot succes. Operators zijn erg enthousi-ast en er zijn geen problemen in het veld. De kist blijkt in verhouding een stuk effi -ciënter met brandstof om te springen, tot ongeveer 20%. De klim naar 12.500ft met 18 skydivers aan boord is gemiddeld in 12 minuten gepiept.

De conversie kost ongeveer $600.000 in-clusief inruil van de oude motor. We pra-ten dus over een extra investering van ca. $100.000 t.o.v. een nieuwe standaard mo-tor. Een uitgewerkte business-case heeft echter uitgewezen dat we deze extra in

Safe fl ights en rocking jumps!

Page 36: De Vleermuis - 4 - aug 2011

36 | De Vleermuis

Dat is vergelijkbaar met elk topcentrum in de wereld en voor

ons mede een reden om naar Teuge te ko-men.

Dit jaar hebben we in plaats van Anja van Stralen (Marco’s vrouw) Erwin van den Braak als coach. Voor iedereen die hem niet kent; Erwin zat tot vorig jaar in het na-tionale FS4 team Dynamic Fource en heeft aan WK’s etc deelgenomen (met hele goede resultaten overigens). Anja had ons aangeraden om ook eens met een andere coach te trainen om te kijken wat dat ons zou brengen.

En we hebben er ondertussen alweer de nodige trainingsarbeid op zitten; een aan-tal lange en gewone weekenden op Teuge (jullie zullen ons vast en zeker alweer een paar keer hebben gezien) en ook hebben

Iedereen was blij dat we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat we als team nog niet klaar waren met elkaar en dat we er nog een seizoen tegenaan zouden gooien.Gewoon om te kijken waar een nieuwseizoen ons qua skills en prestaties zou brengen.

Ook de vraag van de trainingslocatiewisten we eigenlijk gelijk; dat zou wede-rom Teuge worden. Dat is ons alle jaren goed bevallen en is door de jaren heen ook echt Ignition’s basis geworden.

Het gebeurt regelmatig dat ons team - met medewerking van het manifest - 10 of 12 sprongen kan maken op een dag.

TTeam Ignitionby Marco Bloemendaal Volgende ronde!

Toen we vorig jaar het seizoen afsloten als team, spraken we af dat we allemaal even zouden nadenken over de vorm waarin we het aankomend jaar weer verder zouden gaan: Zou dit weer in de zelfde samenstelling zijn? Zouden we weer gezellig op Teuge gaan trainen? Hoeveel sprongen gaan we dan maken etc, etc....

Page 37: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 37

inspanningen de laatste puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten en onze prestatienog verder aan te kunnen scherpen.

De losse teamleden zijn sowieso regelma-tig op Teuge te vinden om zomaar even en sprongetje te maken. En wat is er nou gezeliger dan daarna even en drankje met andere springers op het terras te doen en cowboy vlees van Werner te snacken?

We zien alweer uit naar de eerst volgende keer dat we er zijn en als je met iemand van ons eens en keer een sprongetje wil ma-ken? Vraag het gewoon! Tot snel op Teuge!

Namens TeamIgnition(burn baby burn)

Team Ignitionbestaat uit:

Tom Verhoeven(Ver-ho-even)Ray Barbier(Nee-heeft-geen-kapper-nodig)Sandra Klein(Geen grappen over lengte)Marco Bloemendaal (Very-Tail)Fonsz Kriegsman (Donald Duck) alsVideoman

we weer een trainingsstage Spanje gedaan (ook al was dat dit jaar vanwege het weer eigenlijk niet nodig. Het weer was op Teuge beter).

Recent hebben we de eerste wedstrijd van het seizoen versprongen; de Tomscat Trophy, met als resultaat de derde plaats met een offi cieel gemiddelde van 11.5 over 8 ronden. Offi cieus hebben we een hoger gemiddelde omdat wij als een van de wei-nige teams de 9e ronde (in slecht weer) ook hebben versprongen. Dan zouden we op bijna 12 gemiddeld komen en dat is mooi voor een eerste wedstrijd.

Natuurlijk streven we als team altijd naar verbetering en dat is nou net datgene wat onze sport ook zo leuk maakt! Of je nou op je kop staat, alleen of met meerdere men-sen springt, op je kont zit of met zijn vie-ren formaties maakt; het kan altijd beter. Hoofdpunt hierin is natuurlijk dat je er lol aan beleefd. Dat hebben wij zo in de eerste periode van dit seizoen zeker!

We hebben dan ook zin om de aankomen-de periode nog een paar keer “er lekkertegenaan te gaan” en er staan dan ook nog twee trainingsweekenden op Teugegepland. We hopen met deze laatste

Page 38: De Vleermuis - 4 - aug 2011

38 | De Vleermuis

Natuurlijk had de club bij het begin (70-er jaren) al wel een soort barretje-drinkplek in het parakantoor (toen nog gevestigdbuiten de hangaar, in het oude gebouw aan de parkeerplaats achter de haven-dienst) maar dit was te klein om echt te dienen als para-hangplek. En toen hetparacentrum ‘Nationaal’ werd, vond men het ook tijd voor een para-bar, gebruiktvoor de momenten waarop er nietgesprongen kon worden. En dus werd er een geschikte plek gezocht en gevonden dichtbij de para-hangaar op Teuge. Deze eerste echte Wolk-ruimte bevond zich in het gebouw waar zich nu de Slaapfabriek bevind.

Een tiental jaren later verhuisde de Wolk naar de benedenverdieping van het ge-bouw vlak voor de grote parkeerplaats en de Bunker, nu gebruikt door Escape Lines. (boven de Wolk kwam ook The Parachute Case te zitten). Wolk-runners van deze eerste periode waren: Hans Keller, Kitty Hagen, Hans Klunder en Hans Jonkers,allen geholpen door een heel aantal para-vrijwilligers. De Wolk werd in die tijd voor-namelijk gebruikt als ontmoetingsplek na afl oop van de sprongen, of tijdens natte dagen. Omdat de locatie niet naast de hangaar lag, was het destijds niet echt de plek om ook tijdens het springen even snel een drankje te halen (daarvoor stond er opeen gegeven moment een keet naast de

hangaar voor kleine versnaperingen). Maar de avonden en nachten waren lang ;-).

Toen er plannen gemaakt werden voor een geheel nieuwe hangaar voor het pa-racentrum werd er natuurlijk ook direct plek gereserveerd voor een nieuwe Wolk. Het resultaat is de huidige Wolk-locatie in ons gebouw. Maar ook deze ruimte is in dejaren enkele keren veranderd.

De eerste nieuwe Wolk was geheel in bruin-cafe stijl, met ronde bar en Wolk-tafel, en werd gerund door good-old Hans Jonkers.Na Hans kwam Annelies, die het velejaren tussen de para’s heeft volgehou-den en zelfs haar eigen familiebanden met de parawereld heeft verstrengeld. NaAnnelies waren er wat los-vaste wolk-beheerders, waarna Melanie het beheer een aantal jaren voor haar rekening nam. En nu hebben we Werner, die met hulp van Harrie en de rest van de crew de Wolk weer gezellig en ‘bruin’ gemaakt heeft.

Ondertussen dus 30 jaar oud, en niet meer weg te denken uit het Teugse para-leven:

Als gemiddelde para leer en weet je best veel van wolken: de leuke kleine onschuldige schapenwolk-jes, de compleet-bedekkende overcast-wolken en de grote-boze-cumulus wolken. Maar wat weet de para nu eigenlijk van onze eigen “Wolk”: de clubbar annex restaurant annex party-place van de NPCT/VPCT? HHet verhaal achter de foto

De Wolk by Caren Alink

Als je een wat oudere para tegenkomt hoor je nog wel eens de opmerking: “weet je nog, in de oude Wolk...” of de wat jongere para die zich de wit-steriele wolk nog weet teherinneren. Maar wist je dat de eerste echte Wolk ontstaan is in ‘81?

de Wolk,de plek om voor, tijdens en na het springen een bakkie te doen met andere springers, leuke feesten te hebben of zomaar wat rond te hangen met slecht weer.

Page 39: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Vleermuis | 39

Dan de volgende mededeling betreff ende de maaltijdsalades. Deze brengen we te-rug van 3 naar 1 salade en wel de Gerookte kip met mozzarellasalade. Het is geble-ken dat het niet haalbaar is om alle (verse!) ingrediënten voor 3 salades constant voor-radig te hebben.

Verder wil ik de rokers bedanken voor het goede gebruik van de nieuwe rookpalen. Men kan het zelf waarschijnlijk ook wel zien, veel minder peuken op ons nieuwe

terras.

Zoals iedereen in-middels weet, heb-ben we het tweede feest van dit seizoen alweer achter de rug, de Midsummernight Party. Door het plaat-sen van een tent aan de zijkant voor de band en een klein tentje aan de achterkant voor het eten was er een goede verdeling.

Het was een avond met een heerlijke BBQ en live muziek van onze pilotenband“Delay”, inclusief geweldige zangeres. Een andere akoestiek en een mooie vloer om te dansen zou misschien beter zijngeweest, maar dit had geen invloed op de gezelligheid en sfeer van de avond.

De BBQ hebben we dit keer iets anders aan-gepakt, namelijk in buff etvorm. Het was niet nodig om zelf je vlees te grillen, je kon gewoon langs lopen en een stukje vlees van de grill pakken! We hoorden veel positieve geluiden om op deze manier te barbecuen.

In de vorige vleermuis beschreven we de aankondiging van een 4-tal nieuwe brood-jes. Gezien het animo voor deze nieuwe broodjes hebben we besloten om dit succes uit te breiden met nog een nieuw broodje.Broodje DamesDijBroodje kruidige gehaktrol met ijs-bergsla en whisky-saus).

We zijn alweer 3 maanden verder en zitten nu precies op de helft van het seizoen... de tijd gaat snel!

Jullie kennen natuurlijk onze lekkere appeltaart

al wel..

Maar hebben jullie onze nieuwe Tsje-chische Honingtaart al eens geprobeerd? Echt een aanrader!

Graag wil ik het volgende onder jullie aandacht brengen:IIn de Wolkby Werner Smit

Voor iedereen even een update betreff ende de openingstijden en het clubgevoel van de zaterdagavonden. De bar is vanaf 23 april elke zater-dag tot 01:00 (soms zelfs langer) open geweest. Het resultaat van het aantal bezoekers valt tot nu toe helaas tegen. We kunnen gerust zeggen dat er na 22:00 gemiddeld er niet meer dan 6 personen zijn geweest... Erg weinig dus! Maar nu met onze 20 nieuwe barkrukken moet dat toch beter kunnen ;-) Dus bij deze nogmaals een oproep: Kom gezelligeen drankje doen op zaterdagavond in de clubbar de “Wolk” !!!

Samen met de nieuwe bloembakkenmet bloemen ziet het er allemaal

netjes en gezellig uit!

Page 40: De Vleermuis - 4 - aug 2011

De Zanden 11 d | 7395 PA Teuge | T. 055 - 32 31 604