Column YP aug 2015

1
Column: Yuri Pelser In het donker Afgelopen week voorzag ik een onderzoeksrap- port van opmerkingen waar de schrijver vervol- gens nog iets mee kon doen, of niet natuurlijk. Het rapport beschrijſt voor woongebouwen van meer dan vijf woonlagen of bij de nieuwe EPC-eis van 0,4 de gebouwen technisch nog wel kunnen worden gerealiseerd. Ik laat de conclusie nog even in het midden; het rapport moet tensloe nog worden gepubliceerd. Ik laat u over enkele weken graag door de auteur van het rapport verrassen. Een kleine spoiler heb ik wel voor u: over de financiële haalbaarheid wordt in het rapport niet veel gezegd. In maart van dit jaar schreef ik naar aanleiding van het uitkomen van het eerste concept van dit rap- port al een blog (hp://bit.ly/1GAjqxk). In deze blog heb ik het over het oogsten van de EPC-kruimels die, nu de eis weer is aangescherpt, de moeite van het oogsten waard zijn. Het is net als met gas en olie: als de prijs stijgt wordt het rendabel om het uit de moeilijk begaanbare en kwetsbare natuurge- bieden te winnen. Maar laat ik niet te veel afdwalen en u meenemen naar het onderwerp van dit themanummer. Zeen we onze klanten in de gestapelde bouw straks in het donker of niet? Het lijkt een vraag waar maar één antwoord op mogelijk is. En natuurlijk is het antwoord ‘nee’. Maar het effect van de verhoogde EPC-eis kan er in het ontwerp wel toe leiden dat de woningen die we gaan bouwen het met minder daglicht moeten doen. Om aan de eis te voldoen, de woningen voor de klant betaalbaar te houden en een redelijke marge te maken, moeten we alle kruimels oogsten die we kunnen vinden. Maximale creativiteit en optimaal integraal ontwerpen worden de skills waar mee we de oplossingen gaan realiseren. Gelukkig is het zo goed als zeker dat de forfaitaire waarde voor verlichting uit de EPC verdwijnt. U kunt dus aan de slag met zeer energiezuinige led-oplos- singen om de energieconsumptie te beperken. Dan hoeven we het glasoppervlak misschien toch niet tot het minimum te beperken. Yuri Pelser Yuri Pelser is als duurzaamheids- specialist verbonden aan Ymere en eigenaar van YProductions Klankbord. Reageren? [email protected] of @klankbord Zetten we onze klanten in de gestapelde bouw straks in het donker of niet? VV07 37.indd 37 13-07-15 09:33

Transcript of Column YP aug 2015

Page 1: Column YP aug 2015

vv+ maart 2015 37

Column: Yuri Pelser

In het donkerAfgelopen week voorzag ik een onderzoeksrap-port van opmerkingen waar de schrijver vervol-gens nog iets mee kon doen, of niet natuurlijk. Het rapport beschrijft voor woongebouwen van meer dan vijf woonlagen of bij de nieuwe epc-eis van 0,4 de gebouwen technisch nog wel kunnen worden gerealiseerd.

Ik laat de conclusie nog even in het midden; het rapport moet tenslotte nog worden gepubliceerd. Ik laat u over enkele weken graag door de auteur van het rapport verrassen. Een kleine spoiler heb ik wel voor u: over de financiële haalbaarheid wordt in het rapport niet veel gezegd.

In maart van dit jaar schreef ik naar aanleiding van het uitkomen van het eerste concept van dit rap-port al een blog (http://bit.ly/1GAjqxk). In deze blog heb ik het over het oogsten van de epc-kruimels die, nu de eis weer is aangescherpt, de moeite van het oogsten waard zijn. Het is net als met gas en olie: als de prijs stijgt wordt het rendabel om het uit de moeilijk begaanbare en kwetsbare natuurge-bieden te winnen.

Maar laat ik niet te veel afdwalen en u meenemen naar het onderwerp van dit themanummer. Zetten we onze klanten in de gestapelde bouw straks in het donker of niet? Het lijkt een vraag waar maar één antwoord op mogelijk is. En natuurlijk is het antwoord ‘nee’. Maar het effect van de verhoogde epc-eis kan er in het ontwerp wel toe leiden dat de woningen die we gaan bouwen het met minder daglicht moeten doen.

Om aan de eis te voldoen, de woningen voor de klant betaalbaar te houden en een redelijke marge te maken, moeten we alle kruimels oogsten die we kunnen vinden. Maximale creativiteit en optimaal integraal ontwerpen worden de skills waar mee we de oplossingen gaan realiseren.

Gelukkig is het zo goed als zeker dat de forfaitaire waarde voor verlichting uit de epc verdwijnt. U kunt dus aan de slag met zeer energiezuinige led-oplos-singen om de energieconsumptie te beperken. Dan hoeven we het glasoppervlak misschien toch niet tot het minimum te beperken.

Yuri Pelser Yuri Pelser is als duurzaamheids-specialist verbonden aan Ymere en eigenaar van YProductions Klankbord.

Reageren? [email protected] of @klankbord

Zetten we onze klanten in de gestapelde bouw straks in het donker of niet?

VV07 37.indd 37 13-07-15 09:33